Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa si Massmedia (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=508)
-   -   „Mărturii Athonite” - O nouă emisiune pe Trinitas TV (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=19897)

RappY 23.09.2023 14:16:21

„Mărturii Athonite” - O nouă emisiune pe Trinitas TV
 

Luna asta, Trinitas TV a anunțat o nouă emisiune: „Mărturii Athonite”. După spusele lor, va fi concentrată pe duhovnici români din veacul al XX-lea precum Ieroschimonahul Dionisie Ignat de la Colciu; Arhimandritul Petroniu Tănase, stareț al schitului Prodromu; Părintele Ioan Guțu de la Colciu, și Părintele Arhimandrit Dometie Trihenea, stareț la Mănăstirea Zografu. Ideea este de a aduce românilor informații despre ce se petrecea în Sfântul Munte în special în perioada comunistă când nu aveam voie să mergem acolo. Informațiile vor fi în special de la ucenicii acestor mari duhovnici care acum și ei sunt la o vârstă înaintată, deci are și un caracter istoric, de a păstra ce altfel s-ar putea pierde. Este o emisiune săptămânală (duminică de la 18:45 și în reluare miercuri de la 20:45).

Prezentarea emisiunii este aici: https://youtu.be/SJZZkvVk9Ag
Episoadele vor fi și online aici: https://www.trinitas.tv/category/emi...urii-athonite/

O să încerc să fac un post pentru fiecare episod să încurajez discuție și vizionarea episoadelor care par să fie de doar 10-15 minute.

Doamne ajută!

RappY 23.09.2023 15:24:18

#01. 17 septembrie - Petroniu Tănase, înnoitorul vieții monahale de la Prodromu
 


Schitul Prodromu înainte de pr. Petroniu

Pe unde este acum schitul Prodromu, noi știm că au sihăstrit călugări (stră)români din veacul al IV-lea, mai târziu construind câteva colibe și o biserică cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul” [1]. Așa a continuat până prin veacul al XIX-lea când cu ajutorul ieroschimonahului Iustin, chilia Prodromu (însemnând înaintemergătorul) a devenit schitul Prodromu (sub administratia Mănăstirii Marea Lavră, cea mai veche așezare chinovială din Sfântul Munte). Pe la sfârșitul anilor 1800, erau peste 100 de călugări români, devenind un important schit din Sfântul Munte. În timp, cutremurul din 1904 a distrus o parte din schit și războaiele au afectatat buna-funcționare a schitului. În a doua jumătate a veacului al XIX-lea, majoritatea călugărilor erau în vârstă, asa ca Patriarhul Iustin a trimis două grupuri de călugări români la Prodromu. Din al doilea grup, trimis în 1977, a făcut parte Pr. Petroniu Tănase, un monah educat, călugărit la Manastirea Neamț de tânăr, care a viețuit și la Mănăstirea Antim și mai apoi la Mănăstirea Sihăstria.

Părintele Petroniu Tănase, înnoitorul vieții monahale de la Prodromu

În primul episod al seriei „Mărturii Athonite” aflăm de la cei ce l-au cunoscut despre cum pr. Petroniu a reînnoit viața monahală de la Prodromu. Din cuvintele lor, pare să fi fost un om sever, iubitor, și muncitor. Arhim. Antipa Skandalakis spune despre Schitul Prodromu că este acum „într-o perioadă de apogeu”, iar această perioadă este rodul muncii pr. Petroniu.

Pr. Petroniu: Nu există o așa-zisă „întâmplare”. E o rânduială.

Mărturii de la:
  • Arhim. Atanasie Floroiu (starețul schitului Prodromu)
  • Ierom. Damaschin Popa (Prodromu)
  • Arhim. Antipa Skandalakis (starețul chiliei Sfânta Ana din Mănăstirea Iviru)
  • Monahul Pimen Vlad (starețul chiliei „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Schitul Lacu din Mănăstirea Sfântul Pavel)
  • Ierom. Matei Andriucă (Prodromu)
  • Monahul Tarasie Coșeru (Prodromu)
  • Arhim. Elisei Raptis (starețul Mănăstirii Simonos Petra)

MineaPeter 23.09.2023 17:33:07

Slavă Domnului nostru Iisus Hristos!
Acești Părinți chiar au ceva de spus celorlalți oameni, spre deosebire de prezentatorii tipici de la televiziune sau de personajele telenovelistice. De pildă Părintele Pimen Vlad de la Sfântul Munte chiar se vede că trăiește cu bucurie viața, atunci când vorbește. Și deși prin natura vieții sale NU a căutat să fie înconjurat de mulți oameni, în zilele Întâlnirii Tinerilor Ortodocși de la Timișoara mulți oameni s-au bucurat de el!
Chiar avem nevoie de oameni care să ne dea învățături de folos. Iar apoi să le urmăm și noi!

RappY 24.09.2023 21:13:00

#02. 24 septembrie - Părintele Petroniu și importanța respectării acriviei monahale
 



Părintele Petroniu și importanța respectării acriviei monahale

În al doilea episod învățăm cam cum ar trebui să fim în biserică: nelipsiți, solemni, și silitori.

Pr. Petroniu: La mine poți să fii cu stea în frunte. Dacă nu ești la biserică, degeaba.

Mărturii de la:
  • Arhim. Atanasie Floroiu (starețul schitului Prodromu)
  • Ierom. Matei Andriucă (Prodromu)
  • Monahul Tarasie Coșeru (Prodromu)
  • Monahul Dometie Hrițcu (Prodromu) *
  • Ierom. Damaschin Popa (Prodromu)
* prima apariție în serie

RappY 01.10.2023 20:01:34

#03. 1 octombrie - Părintele Petroniu Tănase, un mare nevoitor contemporan
 



Părintele Petroniu Tănase, un mare nevoitor contemporan

În al treilea episod, călugării români din Sfântul Munte ne spun despre o nevoință de care „nu prea mai ai în zilele noastre” (Pr. Pimen). Descris ca un „colonel” de Arhim. Cleopa, venirea lui în Sfântul Munte, „rânduită de la Dumnezeu” (Pr. Matei), a asigurat continuitatea și creșterea prezenței române în Athos. Când călugării se plângeau de severitatea Părintelui Petroniu, Părintele Iulian Lazăr le spunea: „Măi, e stareț, te gândești tu... el răspunde, pentru noi răspunde!”

Mărturii de la:
  • Ierom. Matei Andriucă (Prodromu)
  • Monahul Pimen Vlad (starețul chiliei „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Schitul Lacu din Mănăstirea Sfântul Pavel)
  • Monahul Dometie Hrițcu (Prodromu)
  • Arhim. Atanasie Floroiu (starețul schitului Prodromu)

RappY 08.10.2023 20:13:33

#04. 8 octombrie - Pr. Petroniu Tănase, exemplu autentic al monahismului românesc
 



Părintele Petroniu Tănase, exemplu autentic al monahismului românesc

Părintele Petroniu a îndemnat mereu obștea română din Athos să-și iubească țara, să o aiba în suflet până la moarte, și să se comporte ca reprezentanți demni ai țării lor. După mărturiile schimonahilor greci, Pr. Petroniu a devenit un duhovnic admirat de toți, iar românii „au dat dovadă de o viață duhovnicească aparte în Sfântul Munte” (Pr. Maxim Nikolopous).

Mărturii de la:
  • Ierom. Matei Andriucă (Prodromu)
  • Mon. Pimen Vlad (starețul chiliei „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Schitul Lacu din Mănăstirea Sfântul Pavel)
  • Arhim. Atanasie Floroiu (starețul schitului Prodromu)
  • Schim. Maxim Nikolopoulos (Mănăstirea Iviru) *
  • Schim. Iosif Bairaktaris (starețul chiliei „Sfântul Mina” din Mănăstiera Marea Lavră) *
* prima apariție în serie

RappY 15.10.2023 20:32:06

#05. 15 octombrie - Simplitatea și dragostea Părintelui Petroniu Tănase
 



Simplitatea și dragostea Părintelui Petroniu Tănase

Deși a refuzat să fie vreodata duhovnic, Pr. Petroniu a avut „misiunea lui să-i ajute cu sfaturi pe alții” (Pr. Pimen). Pe un fundament de nevoință „ca în pateric”, „la fel ca unii din bătrânii de demult”, Pr. Petroniu a păstrat corespondența scrisă cu mulți credincioși din țară și a servit ca sfătuitor și învățător pentru mulți părinți. Printre cei care au învățat de la Pr. Petroniu se numără și monahul grec Damaschin Grigoriatul pe care Pr. Petroniu l-a ajutat să învețe limba română. Mon. Damaschin este „unul dintre puținii părinți greci athoniți cunoscători de limba română”, traducând în greacă „cărți ale Părinților Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Arsenie Boca, Dometie Manolache, Arsenie Papacioc, Iachint Unciuleac, Petroniu Tănase [și] Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” (sursă). Cum a reușit Părintele Petroniu să facă atâtea într-o viață? Dăruind tot trupește și duhovnicește precum sfinții, după cum mărturisește Pr. Pimen. Această nevoință este foarte rară astăzi: „din bătrânii care mai sunt nu mai întâlnești acum la nimeni nevoințele lor; nu mai au rezistența aceea, ziceai că ei sunt făcuți din alt aluat” (Pr. Pimen).

Mărturii de la:
  • Arhim. Elisei Raptis (starețul Mănăstirii Simonos Petra)
  • Ierom. Damaschin Popa (Prodromu)
  • Ierom. Matei Andriucă (Prodromu)
  • Mon. Pimen Vlad (starețul chiliei „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Schitul Lacu din Mănăstirea Sfântul Pavel)

RappY 22.10.2023 20:27:15

#06. 22 octombrie - Părintele Petroniu Tănase, văzător al Tainelor Dumnezeiești
 



Părintele Petroniu Tănase, văzător al Tainelor Dumnezeiești

Deși descris ca „foarte sever”, „foarte retras”, și „foarte interiorizat”, aflăm că „părintele Petroniu tot timpul plângea la liturghie, avea lacrimi”. De ce plângea Părintele? Într-o zi, în timpul Sfintei Liturghii, Pr. Petroniu l-a vazut „pe tronul din fața Sfintei Mese pe Mântuitorul.”

Mărturii de la:
  • Ierom. Matei Andriucă (Prodromu)
  • Mon. Tarasie Coșeru (Prodromu)

RappY 29.10.2023 19:59:26

#07. 29 octombrie - Pr. Ciprian de la Iviron: Sfaturi duhovnicești pentru căsătorie
 


Despre Mănăstirea Iviru din Sfântul Munte

Mănăstirea Iviru este printre primele 3 mănăstiri cu viața de obște construite în Sfântul Munte, urmând Mănăstirile Marea Lavră și Vatoped la sfârșitul veacului al X-lea. Înființată de iviriți, adică de georgieni, mănăstirea nu a avut un parcurs istoric ușor. După o perioadă de înflorire în care călugări georgieni veneau constant, în veacul al XIV-lea grecii au preluat mănăstirea, însă problemele au început să afeceze mănăstirea: persecuții latine, atacuri de la pirați, invazii de la catalani, și alte probleme economice au pustiit o mare parte din mănăstire. Cu ajutorul repetat al voievozilor români precum Neagoe Basarab, Radu cel Mare, Radu Mihnea, Matei Basarab, Constantin Șerban, Șerban Cantacuzino, Grigore Ghica, și Mihai Viteazul care este zugrăvit înauntru bisericii principale, mănăstirea a supraviețuit timpuri vitregi. Așadar, Mănăstirea Iviru a devenit un mare centru intelectual, cu o bibliotecă foarte bogată, primind ajutor și de la prinți georgieni în această privință. Având acum cele mai multe sfinte moaște din Muntele Athos, mâna stângă a Sfântului Ioan Gură de Aur, și faimoasa icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, „Portărița”, Mănăstirea Iviru are acum aproximativ 60 de viețuitori, printre care și ieroschimonahul Ciprian Giallouros de la Iviron, starețul Chiliei „Sfinții Arhangheli”.

Părintele Ciprian de la Iviron (Athos): Sfaturi duhovnicești pentru o căsătorie reușită

În acest episod, ne mutăm din Schitul Prodromu din Mănăstirea Marea Lavră 25 de kilometri la nord în Chilia „Sfinții Arhangheli” din Mănăstirea Iviru. Aici, ieroschimonahul Ciprian ne spune că soțul nu trebuie să moară o data, ci în fiecare zi pentru femeia sa. Astfel, ea îi va simți iubirea și va deveni supusă și devotată, știind că bărbatul nu îi cere supunere pentru el, ci pentru iubirea pe care i-o poartă, la fel cum Hristos iubește Biserica și Biserica se supune lui Hristos.

RappY 29.10.2023 20:06:59

N-am înțeles ce legătura a avut episodul ăsta cu tema emisiunii de a aduce mărturii despre viața athonită românească din veacul trecut, dar poate o fi un segment de tranzitie de la Pr. Petroniu la un alt nevoitor îmbunătățit sau doar un fel de interludiu înainte de a reveni la Pr. Petroniu. Om avea monahi la Iviru? Din ce-au zis inițial, pare că se vor axa în special pe Marea Lavră (Prodromu), Vatoped (Colciu), și Zografu.

Iorest 29.10.2023 22:47:54

Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 674481)
N-am înțeles ce legătura a avut episodul ăsta cu tema emisiunii de a aduce mărturii despre viața athonită românească din veacul trecut, dar poate o fi un segment de tranzitie de la Pr. Petroniu la un alt nevoitor îmbunătățit sau doar un fel de interludiu înainte de a reveni la Pr. Petroniu. Om avea monahi la Iviru? Din ce-au zis inițial, pare că se vor axa în special pe Marea Lavră (Prodromu), Vatoped (Colciu), și Zografu.

Chiar e bună intenția de a realiza o emisiune despre familie și căsătorie, fără cele două nu se mai nasc nici monahi, mulți monahi au plecat din familii cu oameni evlavioși.

Era într-o vreme când în pangarele bisericești, în lume, erau mai multe cărți despre monahism decât despre căsătorie și asta e deja un dezechilibru pt că monahii nu sunt nici 10% din populația unei țări, sunt poate 0,2%.

RappY 02.11.2023 12:21:16

Trinitas TV prin seria „Biserica Azi” a difuzat o emisiune dedicată Părintelui Petroniu cu ierodiaconul Iustinian Stoica, fost iconom la Prodromu si ucenic al Pr. Papacioc si al Pr. Petroniu: https://youtu.be/mA8gNLIMf-M

RappY 06.11.2023 11:51:50




Relațiile părintești și corespondența Părintelui Petroniu Tănase

Pr. Petroniu, dat de multe ori exemplu altora de fostul stareț al Mănăstirii Simonopetras, Arhim. Emilian Simonopetritul, ca „înțelept și om al Duhului”, era iubit în Sfântul Munte, astfel încât „tuturor le erau cunoscute virtuțile lui Gheronda, cuvântul său profetic, și evlavia pe care o aveau părinții față de el.” El menținea o corespondență vie atât cu stareții din Athos cât și cu mulți alți Părinți precum Ioanichie Bălan, Arsenie Papacioc, Ilie Cleopa, Sofian Boghiu, Benedict Ghiuș, Placide Deseille, Teoctist Arăpașu, și alții. Pe lângă corespondența cu clerul, Pr. Petroniu avea o corespondență bogată cu doctori, profesori, și alți oameni „de pe toate continentele lumii”. Astfel, Schitul Prodromu primea ajutor de la apropiații Pr. Petroniu când „alte venituri nu erau.” Acum, corespodența sa a devenit un tezaur cultural și istoric încă neorganizat și nepublicat, dar Părinții din Prodromu nădăjduiesc că va fi cineva să preia acest proiect și să publice o parte din corespondența Pr. Petroniu, traducând și scrisorile din limba franceză.

Mărturii de la:
  • Arhim. Nifon (starețul Mănăstirii „Sfântul Nectarie”, Glyfada, Grecia) *
  • Ierom. Damaschin Popa (Prodromu)
  • Arhim. Atanasie Floroiu (starețul schitului Prodromu)
  • Arhim. Elisei Raptis (starețul Mănăstirii Simonos Petra)
  • Ierom. Matei Andriucă (Prodromu)
* prima apariție în serie

RappY 12.11.2023 20:36:06

#09. 12 noiembrie - Sfârșitul pământesc al Părintelui Petroniu Tănase
 



Sfârșitul pământesc al Părintelui Petroniu Tănase

În ultimele luni din viața sa, Pr. Petroniu își „continua viața severă pe care o ținea dintotdeauna” și „niciodată nu se văita de vreo durere deși suferea foarte mult”. Când s-a dus la Domnul, slujba înmormântării a fost „foarte foarte liniștită”, „biserica plină de lume”, „tot Athosul a venit la el la înmormântare”, și către mormânt a fost multă „bucurie ca și când nu ar fi fost la înmormantare”.

Mărturii de la:
  • Arhim. Atanasie Floroiu (starețul schitului Prodromu)
  • Mon. Dometie Hrițcu (Prodromu)
  • Ierom. Matei Andriucă (Prodromu)

RappY 19.11.2023 20:41:55

#10. 19 noiembrie - Părintele Petroniu Tănase în viziunea contemporanilor săi
 



Părintele Petroniu Tănase în viziunea contemporanilor săi

„Este o mare laudă pentru România Sfântul Gheronda Petroniu (...) Romania se poate mândri cu acest mare corifeu, cu acest om sfânt (...) Aurul nu se poate ascunde, deoarece, odată cu răsăritul soarelui, străluceste cu multe limpezime (...) Îi multumim pentru prezenta lui, nu numai pentru că este un sfânt român, ci și pentru faptul că este lauda întregii Biserici, iar aceasta nu este o exagerare. Este lauda Bisericii lui Hristos, este lauda intregii Biserici!” (Schim. Iosif Bairaktaris)

Mărturii de la:
  • Arhim. Elisei Raptis (starețul Mănăstirii Simonos Petra)
  • Ierom. Matei Andriucă (Prodromu)
  • Schim. Iosif Bairaktaris (starețul chiliei „Sfântul Mina” din Mănăstiera Marea Lavră)

RappY 19.11.2023 20:46:49

Asta am simțit-o și eu, că este lauda întregii Biserici. Le-am mai povestit și altora despre ce-am învățat despre Pr. Petroniu și toți au fost profund impresionați indiferent de confesiune. Zice la începutul episodului că nu era „un om al activității misionare” dar prin experiența sa duhovnicească iradia direct slava lui Dumnezeu. Așa e, am văzut oameni critici față de Biserică care se înmuiau și rămâneau fără cuvinte auzind despre Pr. Petroniu. Nu poți să rămâi impasibil când îl vezi pe Dumnezeu lucrând prin oameni oricât de înverșunat ai fi. Viața lui face mai mult decât o sută de cărți scrise și argumente teologice.

RappY 26.11.2023 20:23:55

N-a fost niciun episod săptămâna asta, poate iau o pauză să pregătească următoarea serie.

RappY 03.12.2023 22:22:08

#11. 3 decembrie - Părintele Dometie Trihenea - tămăduitor și cunoscător al inimilor
 



Mănăstirea Zografu

Sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Mănăstirea Zografu veghează de peste 1000 de ani, fiind locuită de vlahi și bulgari în primele veacuri de la înființare și mai târziu rectitorită integral de Sf. Ștefan cel Mare. De-a lungul timpului, mănăstirea a continuat să beneficieze de ajutorul domnilor români, astfel încât Petru Rareș, Alexandru și Ruxandra Lăpușneanu, Ieremia Movilă, Neagoe Basarab, Radu cel Mare, Vintilă Vodă, Aron Vodă, Miron Barnovski, Vasile Lupu și Antioh Cantemir, fratele lui Dimitrie Cantemir, sunt înscriși în pomelnicul ctitorilor mănăstirii (Doxologia). Din veacul al XIX-lea, mănăstirea a început o perioadă de dezvoltare, devenind exclusiv bulgară. În 1965, în urma unor neînțelegeri, s-a descis să primească un stareț care nu era bulgar. Astfel, Pr. Dometie Trihenea a devenit primul român care să fi fost stareț la una din cele 20 de mănăstiri din Athos.

Cronologia vieții Pr. Dometie
  • 1909-1922 - Copilărește în România (13 ani).
  • 1922-1939 - Chilia ardelenească Sf. Ipatie (Mănăstirea Vatoped).
  • 1939-1965 - Egumen la Sf. Ipatie (pe hârtie era Pr. Diomid Valasa, dar era blocat în România).
  • 1965-1975 - Egumen al Mănăstirii Zografu.
  • 1975-1985 - Egumen la Chilia Sf. Ipatie iar.
Părintele Dometie Trihenea - tămăduitor și cunoscător al inimilor

În primul episod din această serie, se discută în principal despre viața Pr. Dometie după ce a fost egumen la Mănăstirea Zografu, deci când era înapoi la Mănăstirea Vatoped, la Chilia Sf. Ipatie. Sunt oferite câteva detalii despre activitatea sa ca medic în Athos dar și despre harurile sale duhovnicești.

Mărturii de la:
  • Arhim. Sava Hristodoulias (Chilia „Nașterea Maicii Domnului” - Mănăstirea Vatoped) *
  • Schimonah Maxim Nikolopoulios (Mănăstirea Iviron)
  • Arhim. Antipa Skandalakis (starețul Chiliei „Sfânta Ana”, Kareia, Mănăstirea Iviron)
* prima apariție în emisiune

RappY 10.12.2023 21:37:45

#12. 10 decembrie - Părintele Ioan Guțu. Ascetul tainic al Maicii Domnului
 



Cronologia vieții ieroschimonahului Ioan Guțu
  • 1906 - Se naste în regiunea basarabeană Soroca;
  • 1926 - La 19 ani se duce în Schitul Lacu în Athos, în acelasi an ca și Pr. Dionise Ignat;
    • Conform altor surse, se duce direct în Colciu;
  • 1951 - Se duce în Chilia Sfântul Ioan Botezătorul – Colciu (Vatoped) unde va trăi în sihăstrie;
  • 1996 - Se duce la Domnul la vârsta de 91 de ani.
Părintele Ioan Guțu. Ascetul tainic al Maicii Domnului

Despre românii din Sfântul Munte, Arhim. Antipa Skandalakis mărturisește că „românii erau niște oameni cu frică de Dumnezeu, nevoitori adevărați, oameni asceți, răbdători”, adăugând că Sfântul Paisie a zis astfel: „dacă vreți să vedeți monahism adevărat, autentic, mergeți la părinții români”.

Printre ei, ieroschim. Ioan Guțu era „o figură impresionantă, un monah liniștit și blând”. Cu haine rupte și mai mult tăcut, „Ioan face parte din categoria celor neluați în seamă, dar foarte cunoscuți în ochii lui Dumnezeu”. El „avea o fața luminoasă și atunci când îl priveai în ochi, aveai impresia că vezi oceanul”. Ducând o viață de pustnic, „urmărea să dobândaescă singurătatea, înstrăinarea, nearătarea, să nu aibă vizitatori, nu pentru că nu ar fi fost ospitalier (...) dar le evita pe toate acestea ca să păstreze ceea ce este mai de preț, pe Hristos”.

Pr. Ioan Guțu despre minuni: „Eu vreau să o văd pe Maica Domnului în viața cealaltă, nu în aceasta de aici.”

Mărturii de la:
  • Arhim. Antipa Skandalakis (starețul Chiliei „Sfânta Ana”, Kareia, Mănăstirea Iviron)
  • Ieroschim. Atanasie (Mănăstirea Zografu) *
  • Ieroschim. Ciprian Giallouros (starețul Chiliei „Sfinții Arhangheli”, Mănăstirea Iviron)
* prima apariție în emisiune

RappY 10.12.2023 21:41:48

Bun episodul ăsta dar oare doar un episod o să rămână pentru Pr. Dometie Trihenea? Nu mi s-a părut suficient să-i facă un portret mai puternic, să înțelegem viața sa duhovnicească mai bine.

RappY 10.01.2024 01:47:44

#13. 8 ianuarie - Părintele Ioan Guțu. Ieromonahul înainte văzător cu duhul
 


Părintele Ioan Guțu. Ieromonahul înainte văzător cu duhul

Pr. Ioan „era o fire enciclopedica”, citea mult, avea memorie bună, și știa foarte multe. „Era un bun cunoscător al tipicului Bisericii, foarte strict și sever în respectarea lui,” zicând „dacă chiar vrei să știi tipicul, trebuie să mă întrebi pe mine că sunt singurul care îl știu.”

Pe lângă cunoștințele sale era și „un ascet iubitor de slujbe” înalt înduhovnicit. „Vedea lucrurile din viitor, putea să prezică unele lucruri”, și spunea că „daca cumva nu se roagă în timpul nopții la Psaltire are atacuri din partea dracilor”.

Pr. Ioan:
  • Cel mai rău lucru pentru un călugăr este necitirea cărților și cel mai bun este citirea cărților.
  • Nu este o cinste să te călugărești, este pentru că nu ești vrednic, e haina pocăinței.

Mărturii de la:
  • Ieroschim. Dionisie Alb (starețul Chiliei „Sfântul Gheorghe” - Colciu) *
  • Schim. Ghimnazie Burlacu (Chilia „Sfinții Arhangheli” - Careia) *
* prima apariție în emisiune

RappY 16.01.2024 01:53:03

#14. 14 ianuarie - Părintele Dionisie Ignat și începuturile viețuirii sale monahale
 



Cronologia vieții Pr. Dionisie Ignat
  • 1909 - Se naște într-o comună din Botoșani.
  • 1923 - Intră în Schitul Măgura la 14 ani, împreună cu fratele lui mai mare.
  • 1926 - Merge în Athos cu fratele său.
  • 1927 - Este tuns în monahism la Kapsala.
  • 1931 - Este hirotonit ierodiacon.
  • 1937 - Frații cumpără Schitul Colciu din Vatoped unde Dionisie este hirotonit ieromonah și vor reface schitul din temelii.
  • 1945 - Este hirotesit duhovnic
  • 1947 - România intră sub dictatura comunistă, anunțând vremuri grele pentru monahii din Athos.
  • 1979 - La Chilia Colciu mai rămăseseră doar doi viețuitori: Pr. Dionisie și Pr. Ioan Șova, amândoi trecuți de 70 de ani.
  • 1983 - Primul ucenic al Pr. Dionisie ajunge la Chilia Colciu - era un fost călugăr benedictin din Canada.
  • 1989 - Revoluția înlătură comunismul din țară și or să înceapă să vină iar tineri.
  • ~1995 - Își pierde vederea.
  • 2004 - Trece la Domnul.

Părintele Dionisie Ignat și începuturile viețuirii sale monahale
În 1930, erau cam 450 de monahi români în Sfântul Munte. În 1945, după război, rămăseseră doar vreo 200. În anii 1970, erau mai puțin de 50 rămași. În această situație „prezența românească risca să înceteze” în Athos. În acest context, Pr. Dionisie a fost „unul dintre stâlpii prezenței monahale românești în Sfântul Munte”, prin intervenții la Patriarhie, cerând viețuitori și ajutoare pentru a păstra prezența românească în chiliile Athonite. La un moment dat, Pr. Dionisie îl implora pe Patriarhul Iustin să facă demersuri să continue viața monahala în Sfântul Munte. Știm că eforturile sale n-au fost zadarnice: la sfârșitul anilor 1970, încep să se trimită grupuri de monahi pentru a păstra făclia românească în Munte, cu precădere în Schitul Prodromu. Însă numai în anii 1990 or să înceapă să vină iar tineri din România pentru a fructifica mai departe eforturile de o viața ale Părintelui Dionisie.

Mărturii de la:
  • Schim. Siluan Butiurcă (Chilia „Sfântul Gheorghe” - Colciu) *
* prima apariție în emisiune

RappY 21.01.2024 20:37:26

#15. 21 ianuarie - Duhul de nevoință al Părintelul Dionisie Ignat
 



Duhul de nevoință al Părintelul Dionisie Ignat

În acest episod, se dezvăluie mărturiile cuvioșilor greci despre monahii români. Despre români, Arhim. Elisei Raptis mărturisește: „Observam harismele lor, distingeam la acești părinți sărăcia, lepădarea de lume, simplitatea pe care o aveau, dar și duhul de rugăciune. Erau, cu adevărat, oameni uitați de lume, dar alipiți de Dumnezeu.”

Venit în Athos să se nevoiască și să „mănânce rădăcini”, „Gheroda Dionisie a fost o personalitate a secolului XX, a cărui lucrare se observă intens în Sfântul Munte”, fiind „receptat în mod unanim”.

În primii ani, a trebuit să muncească încontinuu, păstrând o nevoință aspră. Cu toate acestea, ”simțeai un har aparte atunci când te aflai în preajma lui. (...) Gheronda Dionisie era, la propriu, o floare înmiresmată a Sfântului Munte. Gheronda chiar răspândea mireasmă. Atunci când venea la Vatoped, luam binecuvântare de la el, iar mâna lui răspândea mireasmă. (...) Era omul bucuriei, era un om care răspândea bucurie, pentru că el însuși era un om bucuros. Gheronda era omul Învierii.”

Pr. Dionisie de la Colciu: „Deși erau ani grei, era multă binecuvântare (har), foarte multă binecuvântare. Acum este mult mai ușor în vremea noastră, dar binecuvântarea pe care o avem este mai puțină.”

Mărturii de la:
  • Arhim. Elisei Raptis (starețul Mănăstirii Simonos Petra)
  • Schimonah Maxim Nikolopoulios (Mănăstirea Iviron)
  • Ieroschim. Teofil (Mănăstirea Pantocrator) *
  • Arhim. Nifon (starețul Mănăstirii „Sfântul Nectarie”, Glyfada, Grecia)
* prima apariție în emisiune

RappY 31.01.2024 02:36:22

#16. 28 ianuarie - Părintele Dionisie Ignat, lucrător tainic al virtuților
 



Părintele Dionisie Ignat, lucrător tainic al virtuților

Cei ce l-au văzut pe Pr. Dionisie, au observat că „prezența sa avea ceva aparte” și că era „purtător de Hristos”. El „vorbea despre cele două vârfuri are virtuților”: smerita cugetare și dragostea. Dar mai ales le vorbea „despre smerenie. Neîncetat ne vorbea,” mărturisind astfel: „Eu am venit în Sfântul Munte să trăiesc smerenia”.

Astfel, starețul Mănăstirii Vatoped l-a întrebat odată de ce stă în chilia de deasupra grajdului, unde mirosul de la animale intră în chilie. Pr. Dionisie a răspuns: „Când am venit ca frate începător, starețul meu m-a condus la această chilie, zicându-mi: «Aceasta este chilia ta și în această chilie vei rămâne până vei muri!». Iar eu fac ascultare desăvârșită de starețul meu și voi rămâne în această chilie, în care am venit, până voi muri.”

Mărturii de la:
  • Schim. Nikodimos Rantsios (epitropul Mănăstirii „Sfântul Pavel”)
  • Ieroschim. Ciprian Giallouros (starețul Chiliei „Sfinții Arhangheli”, Mănăstirea Iviron)
  • Ieroschim. Ignatie Bozianu (starețul Chiliei „Sfântul Ipatie”, Mănăstirea Vatoped) *
  • Arhim. Efrem Koutsou (starețul Mănăstirii Vatoped) *
* prima apariție în emisiune

RappY 04.02.2024 02:15:16

Văd că Trinitas TV a început să dea drumul la episoade mai întâi doar pentru cei care plătesc, deci episodul de săptămâna asta încă nu e disponibil online pentru public. Am văzut că au început să adauge linkuri de donații peste tot, oare stau așa prost cu finanțele? În afară de această emisiune, eu nu urmăresc nicio altă emisiune pe Trinitas, nu mi se pare calitatea informației bună. Mai au documentare bune, dar decât să mă uit la o emisiune moderată de Vasile Bănescu mai bine ascult o cântare sau citesc ceva. La emisiunile Europa Christiana cu Sever Voinescu mai mă uitam, dar și acolo o dădeau în occidentalism juvenil.

RappY 07.02.2024 02:51:31

#17. 4 februarie - Pr. Dionisie Ignat, continuator autentic al tradiției aghiorite
 



Părintele Dionisie Ignat - continuator autentic al tradiției aghiorite

Despre Pr. Dionisie, starețul Giallouros spune că „după cât îi stă omului în putere, era desăvârșit duhovnicește”.

Spre deosebire de mireni, monahii își îndreapta atenția spre ascultare, însă monahii de astăzi au „dificultăți în a face ascultare”. Pr. Dionisie spunea: „Noi îi vedeam pe stareții noștri ca pe Dumnezeu. Dacă starețul spunea un cuvânt, era ca și când am fi auzit cuvântul din gura lui Dumnezeu”. Așadar, Pr. Dionisie era „omul desăvârșitei ascultări”, devenind „continuatorul tradiției aghiorite”. „Sufletului lui era un adevărat cer”.

Mărturii de la:
  • Ieroschim. Ciprian Giallouros (starețul Chiliei „Sfinții Arhangheli”, Mănăstirea Iviron)
  • Schim. Teologos Cadar (Chilia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, Schitul Lacu) *
  • Arhim. Antipa Skandalakis (starețul Chiliei „Sfânta Ana”, Kareia, Mănăstirea Iviron)
* prima apariție în emisiune

RappY 13.02.2024 02:48:18

#18. 11 februarie - Părintele Dionisie Ignat - lucrător tainic al virtuților
 



Părintele Dionisie Ignat - lucrător tainic al virtuților

Pr. Dionisie avea o asprime cu totul ascunsă de smerenia sa înaltă. Când se mâhnea pe ucenici, le spunea: „N-aveți nici frică de Dumnezeu nici rușine de oameni.” Dar tot Părintele spunea: „Ce bun e Dumnezeu! M-a orbit, slavă lui Dumnezeu, acuma toate-s bune pentru mine! Dacă nu orbeam, nu știu care puteați rămâne lângă mine că eu sunt sever, așa am fost crescut de părinții vechi. Acuma-s orb, toate-s bune pentru mine!”

Mărturii de la:
  • Ieroschim. Ignatie Bozianu (starețul Chiliei „Sfântul Ipatie”, Mănăstirea Vatoped)
  • Schim. Ghimnazie Burlacu (Chilia „Sfinții Arhangheli” - Careia)
  • Arhim. Antipa Skandalakis (starețul Chiliei „Sfânta Ana”, Kareia, Mănăstirea Iviron)

RappY 20.02.2024 00:24:05

#19. 18 februarie - Părintele Dionisie Ignat și realitatea ispitirilor demonice
 



Părintele Dionisie Ignat și realitatea ispitirilor demonice

Deși s-a smerit toată viața cu o „noblețe duhovnicească de a respecta libertatea celuilat”, „încercările celui rău l-au asaltat până în ultimele zile de viață”. Prin vizite dracești, Pr. Dionisie a luptat cu „bărbăție duhovnicească” împotriva demonilor „care urlau, se manifestau în chipul lor atât de cunoscut asceților și monahilor”. La sfârșitul vieții, Pr. Dionisie spunea: „Uite vezi vrăjmașul cum face: nu mă lasă nici acuma cand sunt neputincios din toate punctele de vedere.”

Pr. Dionisie: „Eu m-am străduit să fiu corect, dar nu știu dacă lucrul făcut de mine a fost bine plăcut lui Dumnezeu.”

Mărturii de la:
  • Ieroschim. Dionisie Alb (starețul Chiliei „Sfântul Gheorghe” - Colciu)
  • Schim. Siluan Butiurcă (Chilia „Sfântul Gheorghe” - Colciu)

RappY 23.02.2024 19:31:02

Axion, Gl.5, de PS Nectarie Frimu, cântat de Starețul Dionisie Ignat
https://youtu.be/uEfaMGv7ffk?si=8bhqWBxlEM0o_ceF

Citat:

Înregistrare pe bandă de casetofon, făcută în anii ’70 ai secolului XX de însuși Starețul Dionisie de la Colciu.

RappY 25.02.2024 23:15:03

#20. 25 februarie - Un duhovnic ales - Părintele Dionisie Ignat
 



Un duhovnic ales - Părintele Dionisie Ignat

Un „purtător al poverilor” al „tuturor celor care au căutat ajutor duhovnicesc de la el”. El era „un mare sprijin duhovnicesc pentru Sfântul Munte și pentru întreaga Biserică”. Când mergeai la el, învățai cauzele căderilor, „știai că, dacă vei osândi pe cineva, vei avea gânduri trupești, război trupesc”.

„Sfântul Paisie avea o evlavie aparte față de el, chiar îi trimitea pe oameni să se spovedească la el, spunând: «Să știți că acest român se deosebește de ceilalți. Are înlăuntrul lui ceva foarte bun».”

Din Pr. Dionisie:
  • „Nu, să nu-ți alungi ucenicul, lasă-l să plece el singur.”
  • „Să nu te îndepărtezi prea mult de sfintele canoane, ci întotdeauna să ai în vedere discernământul.”
  • „Pentru că nu mai văd, alții cred că nu-i vede Dumnezeu.”
  • „Cele două aripi ale monahului sunt slujba și canonul personal.”
  • „Când călugărul se trezește la miezul nopții, mintea lui este liniștită, tot mediul înconjurător este foarte liniștit.”
Mărturii de la:
  • Ieroschim. Dionisie Alb (starețul Chiliei „Sfântul Gheorghe” - Colciu)
  • Ieroschim. Atanasie (Mănăstirea Zografu)
  • Ieroschim. Ciprian Giallouros (starețul Chiliei „Sfinții Arhangheli”, Mănăstirea Iviron)
  • Arhim. Antipa Skandalakis (starețul Chiliei „Sfânta Ana”, Kareia, Mănăstirea Iviron)
  • Ieroschim. Andreas Vlahiotis (Mikenes - Argolida) *
* prima apariție în emisiune

RappY 25.02.2024 23:19:29

Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 676136)



Un duhovnic ales - Părintele Dionisie Ignat

Un „purtător al poverilor” al „tuturor celor care au căutat ajutor duhovnicesc de la el”. El era „un mare sprijin duhovnicesc pentru Sfântul Munte și pentru întreaga Biserică”. Când mergeai la el, învățai cauzele căderilor, „știai că, dacă vei osândi pe cineva, vei avea gânduri trupești, război trupesc”.

„Sfântul Paisie avea o evlavie aparte față de el, chiar îi trimitea pe oameni să se spovedească la el, spunând: «Să știți că acest român se deosebește de ceilalți. Are înlăuntrul lui ceva foarte bun».”

Din Pr. Dionisie:
  • „Nu, să nu-ți alungi ucenicul, lasă-l să plece el singur.”
  • „Să nu te îndepărtezi prea mult de sfintele canoane, ci întotdeauna să ai în vedere discernământul.”
  • „Pentru că nu mai văd, alții cred că nu-i vede Dumnezeu.”
  • „Cele două aripi ale monahului sunt slujba și canonul personal.”
  • „Când călugărul se trezește la miezul nopții, mintea lui este liniștită, tot mediul înconjurător este foarte liniștit.”
Mărturii de la:
  • Ieroschim. Dionisie Alb (starețul Chiliei „Sfântul Gheorghe” - Colciu)
  • Ieroschim. Atanasie (Mănăstirea Zografu)
  • Ieroschim. Ciprian Giallouros (starețul Chiliei „Sfinții Arhangheli”, Mănăstirea Iviron)
  • Arhim. Antipa Skandalakis (starețul Chiliei „Sfânta Ana”, Kareia, Mănăstirea Iviron)
  • Ieroschim. Andreas Vlahiotis (Mikenes - Argolida) *
* prima apariție în emisiune

Ăsta a fost un episod de calitate înaltă. Au fost mulți intervievați, mulți greci, chiar și un ieroschimonah care nu a mai fost până acum. Au reușit să contureze foarte bine faptul că era un duhovnic al întregului Munte Athos, nu doar al românilor. Era iubit de mulți și îi demonstrează oarecum și abordarea duhovnicească, reușind să competeze din portretul Pr. Dionisie. Așa se ridică și această serie la calitatea seriei făcute pentru Pr. Petroniu Tănase care a fost excelentă.

RappY 03.03.2024 23:39:01

#21. 03 martie - Întâmplări minunate din viața Părintelui Dionisie Ignat
 



Întâmplări minunate din viața Părintelui Dionisie Ignat

„Cu părintele Dionisie se întâmpla un lucru foarte diferit, un lucru dumnezeiesc”. Părintele avea înainte-vedere și „vedere în suflet”, văzând cele nevăzute și știind cele neștiute. Fără să își părăsească chilia, Pr. Dionisie știa ce se petrece în Sfântul Munte ca un supraveghetor de suflete.

Pr Dionisie: „Singurul lucru pe care l-am făcut a fost acela că am stat în chilie.”

Mărturii de la:
  • Ieroschim. Dionisie Alb (starețul Chiliei „Sfântul Gheorghe” - Colciu)
  • Ieroschim. Andreas Vlahiotis (Mikenes - Argolida)
  • Ieroschim. Ignatie Bozianu (starețul Chiliei „Sfântul Ipatie”, Mănăstirea Vatoped)
  • Schim. Siluan Butiurcă (Chilia „Sfântul Gheorghe” - Colciu)

RappY 11.03.2024 12:49:22

#22. 11 martie - Viața isihastă a Părintelui Ioan Guțu
 



Viața isihastă a Părintelui Ioan Guțu

Avva Isaia spunea că „cele mai mari virtuți ale monahului sunt îndurarea defăimării … și nearătarea”. Așadar, se cere „să nu urmărești să fii cinstit de oameni sau să te autopromovezi. Să eviți afișarea personală, slava, și cinstea de la oameni.”

Astfel, pustnicii din Athos erau „ca niște străini”, erau „tăcuți, nu se arătau”. Întrebat de ce a ales pustnicia, Pr. Ioan Guțu a răspuns că astfel „niciodată nu (și-a) neglijat canonul”. Astăzi mai sunt doar „foarte, foarte puțini” eremiți ca Pr. Ioan.

Pr. Ioan Guțu: „Răbdarea și smerenia sunt două virtuți care se sprijină una pe cealaltă.”

Mărturii de la:
  • Ieroschim. Ciprian Giallouros (starețul Chiliei „Sfinții Arhangheli”, Mănăstirea Iviron)
  • Ieroschim. Atanasie (Mănăstirea Zografu)

RappY 11.03.2024 12:53:03

Pare că au reluat seria Pr. Ioan Guțu de acum 10 episoade. Pun mai jos episoadele precedente pentru o urmărire mai ușoară.

Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 674798)



Cronologia vieții ieroschimonahului Ioan Guțu
  • 1906 - Se naște în regiunea basarabeană Soroca;
  • 1926 - La 19 ani se duce în Schitul Lacu în Athos, în acelasi an ca și Pr. Dionise Ignat;
    • Conform altor surse, se duce direct în Colciu;
  • 1951 - Se duce în Chilia Sfântul Ioan Botezătorul – Colciu (Vatoped) unde va trăi în sihăstrie;
  • 1996 - Se duce la Domnul la vârsta de 91 de ani.
Părintele Ioan Guțu. Ascetul tainic al Maicii Domnului

Despre românii din Sfântul Munte, Arhim. Antipa Skandalakis mărturisește că „românii erau niște oameni cu frică de Dumnezeu, nevoitori adevărați, oameni asceți, răbdători”, adăugând că Sfântul Paisie a zis astfel: „dacă vreți să vedeți monahism adevărat, autentic, mergeți la părinții români”.

Printre ei, ieroschim. Ioan Guțu era „o figură impresionantă, un monah liniștit și blând”. Cu haine rupte și mai mult tăcut, „Ioan face parte din categoria celor neluați în seamă, dar foarte cunoscuți în ochii lui Dumnezeu”. El „avea o fața luminoasă și atunci când îl priveai în ochi, aveai impresia că vezi oceanul”. Ducând o viață de pustnic, „urmărea să dobândaescă singurătatea, înstrăinarea, nearătarea, să nu aibă vizitatori, nu pentru că nu ar fi fost ospitalier (...) dar le evita pe toate acestea ca să păstreze ceea ce este mai de preț, pe Hristos”.

Pr. Ioan Guțu despre minuni: „Eu vreau să o văd pe Maica Domnului în viața cealaltă, nu în aceasta de aici.”

Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 675183)


Părintele Ioan Guțu. Ieromonahul înainte văzător cu duhul

Pr. Ioan „era o fire enciclopedica”, citea mult, avea memorie bună, și știa foarte multe. „Era un bun cunoscător al tipicului Bisericii, foarte strict și sever în respectarea lui,” zicând „dacă chiar vrei să știi tipicul, trebuie să mă întrebi pe mine că sunt singurul care îl știu.”

Pe lângă cunoștințele sale era și „un ascet iubitor de slujbe” înalt înduhovnicit. „Vedea lucrurile din viitor, putea să prezică unele lucruri”, și spunea că „daca cumva nu se roagă în timpul nopții la Psaltire are atacuri din partea dracilor”.

Pr. Ioan:
  • Cel mai rău lucru pentru un călugăr este necitirea cărților și cel mai bun este citirea cărților.
  • Nu este o cinste să te călugărești, este pentru că nu ești vrednic, e haina pocăinței.


RappY 18.03.2024 01:44:39

#23. 17 martie - Doi frați întru Hristos - Părinții Ioan Guțu și Dionisie Ignat
 



Doi frați întru Hristos - Părinții Ioan Guțu și Dionisie Ignat

Părinții Ioan Guțu și Dionisie Ignat au ajuns amândoi în Sfântul Munte în 1926, rămânând acolo într-o vreme în care „nu prea avea cine să te caute” dintre românii intrați sub comunism. Deși Pr. Dionisie trăia o viață chinovială, iar Pr. Ioan era pustnic, cei doi se rugau împreună, pescuiau împreună, și Pr. Ioan chiar mai rămânea într-o chilie în Colciu. Până la moarte, Pr. Ioan a viețuit într-o chilie săracă, cu o gaură în fereastră, acoperită de celofan. Și-a dat sufletul doar după ce l-a văzut, „luminat la față” pe fratele său întru Hristos, Pr. Dionisie Ignat. La dezhumare, s-a simțit o mireasmă care „nici până atunci nici de atunci până azi” nu s-a mai simțit.

Mărturii de la:
  • Ieroschim. Dionisie Alb (starețul Chiliei „Sfântul Gheorghe” - Colciu)
  • Schim. Ghimnazie Burlacu (Chilia „Sfinții Arhangheli” - Careia)
  • Ieroschim. Atanasie (Mănăstirea Zografu)

RappY 26.03.2024 00:30:38

#24. 25 martie - Doi stareți athoniți ne explică Rugăciunea minții
 



Doi stareți athoniți ne explică Rugăciunea minții

La botez „se activează” „lucrarea înțelegătoare a sufletului care este o energie a minții sufletului”. Astfel, pe lângă „lucrarea cuvântătoare pe care o vedem la toți oamenii”, avem și o lucrare înțelegătoare, „pe care foarte puțini și-o cultivă în această viață”.

„Când se va deștepta lucrarea înțelegătoare a sufletului, Hristos Se va descoperi sufletului nostru (...) în această stare omul este asemeni unui atlet (...) aleargă cu râvnă, deoarece știe pentru ce aleargă (...) Dacă se va deștepta lucrarea înțelegătoare a sufletului, nu vom mai avea nevoie de cărți.”

Pr. Efrem: Metaniile se fac „pentru ca și trupul monahului să ia parte la actul slujirii lui Dumnezeu”.

Mărturii de la:
  • Arhim. Efrem Koutsou (starețul Mănăstirii Vatoped)
  • Ieroschim. Ciprian Giallouros (starețul Chiliei „Sfinții Arhangheli”, Mănăstirea Iviron)

Demetrius 26.03.2024 04:35:37

Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 676778)



Doi stareți athoniți ne explică Rugăciunea minții

La botez „se activează” „lucrarea înțelegătoare a sufletului care este o energie a minții sufletului”. Astfel, pe lângă „lucrarea cuvântătoare pe care o vedem la toți oamenii”, avem și o lucrare înțelegătoare, „pe care foarte puțini și-o cultivă în această viață”.

„Când se va deștepta lucrarea înțelegătoare a sufletului, Hristos Se va descoperi sufletului nostru (...) în această stare omul este asemeni unui atlet (...) aleargă cu râvnă, deoarece știe pentru ce aleargă (...) Dacă se va deștepta lucrarea înțelegătoare a sufletului, nu vom mai avea nevoie de cărți.”

Pr. Efrem: Metaniile se fac „pentru ca și trupul monahului să ia parte la actul slujirii lui Dumnezeu”.

Mărturii de la:
  • Arhim. Efrem Koutsou (starețul Mănăstirii Vatoped)
  • Ieroschim. Ciprian Giallouros (starețul Chiliei „Sfinții Arhangheli”, Mănăstirea Iviron)

Recunosc că tu folosești bine cărțile.

RappY 26.03.2024 11:32:14

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 676785)
Recunosc că tu folosești bine cărțile.

E bine și așa decât ca tine nici una nici alta.

RappY 01.04.2024 00:39:42

#25. 31 martie - Părintele Ioan Guțu - isihastul iubitor al înstrăinării
 



Părintele Ioan Guțu - isihastul iubitor al înstrăinării

Pr. Ioan „s-a hotărât să rămână singur cu Dumnezeu, înstrăinat de toți”. Așadar, dacă „Dumnezeu a oferit harismele înainte-vederii, a străvederii, și a profeției celor care sunt în societate (...) ca să sprijine Biserica”, Pr. Ioan avea o harismă mai mare: înstrăinarea de lume. „Nu există virtute mai mare decât aceasta”.

Mărturii de la:
  • Ieroschim. Ciprian Giallouros (starețul Chiliei „Sfinții Arhangheli”, Mănăstirea Iviron)
  • Ieroschim. Atanasie (Mănăstirea Zografu)
  • Ieroschim. Dionisie Alb (starețul Chiliei „Sfântul Gheorghe” - Colciu)

RappY 07.04.2024 21:05:45

#26. 7 aprilie - În preajma Părintelui Dionisie se simțea mireasma sfințeniei
 



În preajma Părintelui Dionisie se simțea mireasma sfințeniei

Pr. Dionisie era „un om al fericitei ascultări”. El „avea foarte mult respect față de cei rânduiți a fi cârmuitorii duhovnicești ai monahismului.” Așadar, nu doar că ce spunea starețul era „dogmă” pentru el, dar făcea ascultarea cu bucurie și mulțumire. Tinerii monahi, însă, îl îngrijorau deoarece nu aveau harul fericitei ascultări: „Acum, tinerii monahi, tot întreabă, una alta, ne cer să ne justificăm, să le spunem motivul pentru care am cerut să fie îndeplinite anumite ascultări, iar această atitudine este îngrijorătoare. Dacă monahii fac așa, nu pot ajunge la înălțimea sfințeniei la care trebuie să ajungă.”

Spovedania Pr. Dionisie: „Eu sunt orb, și, pentru mine, fie că e noapte, fie că e zi, este același lucru. Sunt orb din cauza păcatelor mele. Dar, câteodată, mă întristez că nu văd.”

Pr. Efrem despre Pr. Dionisie: „Privindu-l, credința mea față de Hristos sporea.”

Mărturii de la:
  • Arhim. Efrem Koutsou (starețul Mănăstirii Vatoped)


Ora este GMT +3. Ora este acum 15:03:18.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.