![]() |
CONVERTIRI de la EREZIE, la ORTODOXIE
Doamne ajută.
Dedic acest topic, tuturor convertiților de la minciună la Adevăr, adică descoperitorilor de cale mântuitoare, care au ieșit din erezie, din minciună, întuneric și din iad și au venit Acasă, în Creștinism, la Viață, la Adevăr, la Ortodoxie. Vă rog postați, oricine cunoaște convertiri de la erezie, la creștinism, adică la Ortodoxie. Mărturia unui fost soldat al S.U.A., penticostal, fost pastor în America, care e devenit preot ortodox, în România, alături de soția lui, fostă penticostală și ea, care acum cântă în strană: https://www.youtube.com/watch?v=pMj7qBG4Llg Mărturia lui e foarte moționantă și vie. Să ne fie spre folos și îndreptare. |
Un tânăr neamț, din Germania, fost lutheran, s-a convertit la Ortodoxie și s-a călugărit, la Mănăstirea Radu-Vodă, din București:
Mărturia monahului Kyrill : "Pentru tânărul Nimai Karthaus din Germania, (monahul Kyrill de astăzi), acest drum al regăsirii a fost lung. L-a cunoscut pe Dumnezeu în urma unei călătorii. A făcut primul pas spre Dumnezeu când a cerut la vârsta de 10 ani să fie botezat în Biserica Luterană, religia mamei sale. A urmat apoi cursurile catehetice lutherane și a primit confirmarea (mirungere luterană) la 14 ani. Însă luteranismul nu i-a potolit setea de Dumnezeu. Impresionat de seriozitatea cu care tatăl său își practica religia sa, mișcarea hindusă Hare Krishna, a călătorit alături de acesta în India. Am participat la slujbe, am dansat înaintea idolilor, am rostit mantre, dar niciodată nu m-am simțit împlinit acolo. Totdeauna a rămas un gol înăuntrul meu. L-am întâlnit chiar și pe Dalai Lama. A fost o experiență unică, impresionantă și am rămas atras de budism. Însă Dalai Lama exportează budismul adaptat, nu este budismul autentic. Ceea ce ajunge la noi este un budism de marketing, adaptat la nevoile noastre. Dacă se înțelege ce înseamnă budismul în fapt, eu nu cred că ar mai avea așa de mulți adepți în Occident, spune monahul Kyrill. (...)" http://ziarullumina.ro/reportaj/am-g...s-la-ortodoxie |
Seraphim Larsen, lutheran din Danemarca, convertit la Ortodoxie, L-a văzut pe Hristos, în apa botezului ortodox:
Serafim Larsen: În apa botezului, am văzut pe Hristos care m-a îmbrățisat! Mântuitorul Hristos m-a luat efectiv în brațe în cel mai real mod cu putință, în timpul Botezului, dat de Părintele de la Schit, la cufundare. https://www.youtube.com/watch?v=Ck_kD7ZzzRE (subtitrarea se poate adăuga din butoanele cc, Settings, apoi în stânga butonului Option, butonul cu săgeată în jos, și apoi Translate Captions, apoi selectați Romanian) |
Roland Vogel, din Sighișoara, fost luteran, convertit la Ortodoxie, inginer constructor: "Ortodoxia este trezire."
"Am înțeles, printr-o logică matematică și fizică (fiind inginer constructor de mașini), că lumina nu poate fi întreruptă. Cu alte cuvinte, dacă pleacă o lumină de la o sursă și parcurge un anumit timp, ea nu poate fi înlocuită de o alta. Adică, dacă Hristos a venit pe pământ și a dat această lumină, și a pus această Biserică, spunând că Biserica este Una, Dumnezeu nu poate să se schimbe, că Dumnezeu nu e ca omul. Când face un lucru, îl face trainic și îl face perfect. La El nu se pune problema în termenii ăștia, stai că am greșit și trebuie acum să fac altfel. Nu. Dumnezeu a făcut o Biserică și a dat o lumină. Atunci, nu poate să apară o lumină, peste 1.000 de ani, altă lumină, și apoi, peste alte 500 de ani altă lumină. Pentru că altfel, avem niște probleme. Undeva, ceva nu e în regulă. Deci Dumnezeu nu e ca omul, să facă șapte SRL-uri. Nu. Dumnezeu una face, pentru că una știe că e bună. Restul nu sunt ale lui Dumnezeu. Sunt ale oamenilor.â http://www.ziarullumina.ro/reportaj/...zire-atata-tot |
Părintele Sava, de la Mănăstirea Oașa, bancher american, convertit la Ortodoxie și călugărit la 40 de ani, în România, după ce își lasă o avere de sute de mii de dolari în SUA:
https://www.youtube.com/watch?v=ujpWXbozQ1k http://www.formula-as.ro/2010/949/so...ele-sava-13221 La aceași mănăstire Oașa, este și părintele rasofor Seraphim, din Germania, fost calvin, mai tânăr ca părintele Sava, americanul. |
Gary Summers, fost baptist american, convertit la Ortodoxie: Dacă biserica apostolică încă mai există, de ce eu nu fac parte din ea? De ce nu sunt ortodox?
Mărturie cutremurătoare: În limba Romînă: http://www.doxologia.ro/ortodoxia-lu...spre-ortodoxie În limba Engleză, site-ul americanului Gary Summers: http://journeytoorthodoxy.com/2012/1...sia-with-love/ Cunoștinele mele religioase proveneau de la diverse denominațiuni: de la baptiști, evangheliști și prezbiterieni, însă eram complet străin de Biserica Ortodoxă. Istoria bisericească nu a părut niciodată importantă în nici o biserică în care fusesem (de fapt ei îi urmăreau rădăcinile doar până în perioada Reformei). Gândul acestui vid istoric m-a urmărit în permanenă. (...) Cred că am stat în maină privind biserica de vreo trei ori până am reuișit să-mi adun curajul să particip la o slujbă. Într-o duminică dimineața, m-am trezit și mi-am spus: Azi e ziua cea mare. O să-mi fac curaj și o să intru în acea biserică. Când am deschis ușile mari din lemn ale bisericii, mi se părea că deschid un nou capitol al vieții mele. Era altceva: ca raiul pe pământ. Candelele, icoanele, tămâia, lauda adusă lui Dumnezeu, statul în picioare și cântările erau copleșitoare din punct de vedere spiritual. Atunci m-am gândit: Dumnezeu este aici, prezent cu adevărat! Ce minunat ! :) |
"L-am găsit pe Dumnezeu... în Liturghia Ortodoxă..."
În pașaport se numește George. E cetățean american. Dar numele de botez este Vasile. Adesea își semnează corespondența cu Georgy Vasilievici Georgiyevitch Alexandru, după numele împăratului sau preferat, rusul Alexandru al III-lea. A fost programator IT, iar acum e muncitor salariat pentru Lavra Mănăstirii Poceaev. Americanul și-a găsit patria, materială și spirituală în Rusia. Într-un interviu acordat lui Vitaly și Valentinei Trubetskoi a dezvăluit numeroasele lucruri interesante: George, e un american care a ales Rusia și Ortodoxia, pentru tot restul vieții sale. Ce v-a atras la Biserica Ortodoxă Rusă, dvs. fiind un american nativ? Deși parinții mei sunt neo-protestanți, m-au trimis la o școală catolică pentru că în America acestea sunt considerate a fi mai bune, având cursuri mai serioase și absolvenți cu performanțe mai bune ca protestanții. Acolo este obligatoriu să mergi la orele de religie catolică. Când eram mic era interesant, pentru că la școală auzeam un punct de vedere, iar la Biserica protestantă Presbiteriană era alt punct de vedere (o sectă din America, ce nu există în România). La ore am învățat despre Marea Schismă și am fost încurajați de catolici, să vizităm o Biserică Ortodoxă, pe care o consideră soră cu ei, fiindcă vor să-i unească pe ortodocși cu ei. Apoi câțiva ani mai târziu am vizitat Rusia în interes de afaceri la o firmă de internet din St. Petersburg. Văzând bisericile de acolo mi-am amintit de ceea ce am învățat la școală. Când m-am întors acasă am găsit www.oca.org (site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe din America) și am văzut rubrica de întrebări și răspunsuri. Citind-o mi s-a părut că toate răspunsurile lor la întrebări erau mai coerente decât ale mele. Am vizitat o biserică ortodoxă din apropiere și, după patru luni, ascultând predicile de după liturghie, am fost botezat ortodox (nu în religia protestantă, părinții meu nu au prea fost de acord). Deși era mai greu să asiști la o Liturghie lungă, mi se părea că este un semn de respect pentru Dumnezeu, să fie mai lungă Liturghia. Și m-am mirat că traducerile în engleză din cartea mea de rugăciuni erau similare cu versiunea slavonă, deși sunt făcute de obicei cuvânt cu cuvânt. Va amintiți când ați vizitat prima oară o biserica ortodoxă? În ce fel v-a impresionat? Prima vizită pe care mi-o amintesc (în afară de vederea celor din Rusia) a fost parohia de lângă casă mea din New York. M-a impresionat să văd că toată lumea era cufundată în rugăciune, slăvindu-L pe Dumnezeu foarte simplu și curat, față de protestanții care mă oboseau. În cazul bisericii presbiteriene totul se învârtea în jurul pastorului iar jumătate din slujbă presupunea ascultarea unor predici inspiraționale, și altă jumătate constă în cântece în stil american. Biserica catolică, la început mi-a plăcut, părea să aibă un respect ceva mai mare pentru Dumnezeu, dar chiar și așa, după înțelegerea ortodoxiei, catolicismul, îmi părea că era prefăcut. În timpul Liturghiei Ortodoxe, Domnul părea că este alături de noi, cu îngerii, sfinții și tot cerul, în mod natural, în timp ce la biserica catolică aveam impresia că Domnul este absent, de parcă era bolnav și a rămas acasă. Era un sentiment ciudat. Tata ne-a dus câteva săptămâni și la biserica adventistă de ziua a șaptea dar mormăielile mulțimii mi se păreau ciudate. Totul părea repetat dinainte, era prima oară când am văzut cu ochii mei ceva ce eu aș numio sectă. Apoi când tata a intrat în francmasonerie, m-a chemat să particip la o ședință deschisă. Susțineau că se bazează pe Biblie dar era evident că erau o sectă, am studiat pliante ale lor, nimic, chiar nimic din ce făceau nu era scris în Biblie. Nu am fost niciodată la o moschee deși este una în apropiere de parohia Bisericii Ortodoxe Ruse din afară Rusiei, din Albany, New York (ROCOR). Ceea ce mă dezamăgește puțin când le văd, nu este neapărat poziția fermă împotriva islamului, ci simbolurile pe care le-au împrumutat de la catedralele ortodoxe. Domurile moscheilor și simbolul semilunii sunt împrumutate de la catedralele ortodoxe din Constantinopol. În același timp este de apreciat faptul că pun în aplicare convingerile în viața de zi cu zi și că deși sunt aproape de parohia noastră din Albany nu am avut niciodată parte de incidente. La facultate, am studiat mult despre religii, dar nu am fost atât de impresionat încât să le vizitez locul de cult. Mi-au părut absurzi, mai ales cu ce catastrofe sunt în țările lor majoritare. De ce ați hotărât să plecați din America? Au fost mai multe motive. În America viața politică mi se pare o farsă. Se vorbește mult despre democrație iar în unele state este ilegal ca un al treilea partid să propună un candidat pentru o funcție. Americanii susțin că sunt o națiune creștină dar încep mereu noi războaie indiferent de cine e la putere. Că și creștin ortodox am fost deranjat să văd ce se întâmplă cu creștinii, când America începe un război. Comportamentul trupelor americane din timpul războiului din Kosovo a fost supărător. Au încetat războiul de Ramadam, dar au aruncat bombe cu inscripția Paște fericit! de Paște. Economia de asemenea a fost o problema. Nu mai aveam de lucru că programator IT, pentru că majoritatea posturilor de acest fel sunt externalizate. Era mai inteligent să lucrezi într-o țară unde acest domeniu este în cretere și nu în descreștere. Dar motivul cel mai important a fost acela că e foarte greu să practici ortodoxia în America, nu? Avem biserici ortodoxe, frumoase și cu membri foarte activi, însă cultură americană este în total contrast cu ortodoxia. În America, avortul este un drept, iar bisericile sunt încurajate să căsătorească tinerii homosexuali. Ortodoxia nu face așa ceva. Sau să îi spui unei femei să își acopere capul în timpul rugăciunii este că și cum ai face o discriminare. Când lucrurile acestea sunt din Biblie. America va ajunge rău. Credeți că originile dumneavoastră rusești au contat în această decizie? Deși am cațiva strămoși ruși din partea mamei, pe care nu i-am văzut niciodată, acest lucru nu a avut o importanță prea mare. Înainte să vin în Rusia, nu știam rusește deloc. Nici mama n-a știut. Că să fiu sincer, am început să învăț rusă pentru că am văzut limba pe un CD al unei formații pop și am fost curios cum se pronunță R invers. Aș vrea să aflu mai multe despre rudele bunicii de la mamă, emigrată în SUA, dar avem puține informații despre părinții săi, întrucât a fost adoptată de mică. M-a interesat mai mult cultura, potențialul și stilul de guvernare din SUA, decât stramoșii mei. Dar am devenit foarte interesat de cultura slavonă, în general. Cum au reacționat prietenii și familia când le-ați vorbit despre decizia de a pleca din S.U.A. pentru totdeauna pentru Rusia? Din acest punct de vedere a fost foarte ciudat. Până și prietenii care au principii liberale și care pot fi acuzați într-un fel de spirit anti-american au crezut că e o idee rea. Șeful meu de la vremea aceea mi-a spus că Rusia este o țară înapoiată și infricoatoare. Unul din prietenii mei nu vrea să mai vorbească cu mine pentru că are impresia că CIA îmi urmarește fiecare mișcare și se teme să nu fie trecut pe vreo listă. Tata a fost și este împotriva acestei decizii. De asemenea, nu este de acord nici că m-am creștinat ortodox. Târziu, cam la doi ani după ce m-am botezat, a intrat în francmasonerie, și deși eu cred că grupul nu este foarte activ, au destul de multe elemente de propagandă anti-ortodoxă, lucru pe care tata mi l-a mărturisit. Cum vi s-a părut Rusia? Ce așteptari aveai de la Moscova? Ai fost dezamăgit? Cât de cât știam cam la ce să mă aștept întrucât vizitasem de câteva ori Moscova în anii de dinaintea venirii mele definitive în Rusia. Am fost dezamăgit atunci când firma pentru care trebuia să lucrez mi-a spus că nu mai au locuri libere pentru că patronul s-a hotărât să lucreze cu altă firmă. Până la urmă s-a mutat înapoi în Anglia. Cred că i-a mers bine cu afacerea doar pe perioada dinaintea crizei și apoi nu a știut cum să se mai descurce. Din cauza asta am fost forțat să plătesc o chirie scumpă și mi-a fost greu să găsesc ceva de lucru. La început, nu am găsit nimic să muncesc aici. |
Cum de nu ați fost dezamăgit de Rusia nici măcar după ce ați fost bătut și jefuit? Nu ați vrut să vă întoarceți în America după incident ?
Există oameni răi în fiecare țară. Într-un fel a fost vina mea pentru că am stat până târziu într-o zona rău famată, vorbind cu oamenii, deși era evident după accentul meu că sunt străin. Nu am avut niciodată astfel de probleme în Manhattan pentru că acolo știam ce locuri și ce oameni să evit. Nu cred că în Moscova sunt mai multe infracțiuni decât în New York, cred că sunt chiar mai puține, asta-i clar. Am fost dezamăgit de unii oameni răi, dar în niciun caz de țară în sine. Câteva zile mai târziu am fost plăcut surprins să văd cu câtă amabilitate spontană și susținută, m-au ajutat polițiștii ruși, când m-am rătăcit. Nu am vrut să mă întorc în SUA, ci m-am înfuriat că indivizii nu au fost prinși. Am fost dezamăgit de abilitățile mele de a evita pericolul. Cred că întoarcerea ar însemna un fel de eșec personal. Nu am prea multe lucruri la care să mă întorc, mi-am vândut toate bunurile de valoare când am plecat. Să mă întorc ar însemna să duc un standard de viață mediocru, cu șanse mici de a găsi de lucru și să mă transform într-o povară pentru familia mea. Ce ai făcut după ce ați fost bătut și jefuit? Am mers foarte încet spre hotel. Stătusem inconștient cam o oră înainte de asta. Fusesem bătut foarte tare. M-am gândit să sun la poliție dar nu știam multe despre atacatori. Ar fi trebuit să sun imediat după incident, poate aș mai fi avut vreo șansă dar până mi-am revenit și m-am gândit să fac asta nu mai avea deja niciun rost. M-am hotărât să-i iert, pentru că înțelegeam Ortodoxia. De ce pentru adresa de e-mail și pentru rețelele sociale folosiți nume rusești în loc de numele adevărat? Folosesc Vasile pentru că este numele de botez. Dar mă feresc în același timp și de spionajul Statelor Unite. Contul de Facebook a fost spart în Beltsville, MD din apropierea sediului NSA din Fort Meade. Să rămâi anonim pe internet este o idee bună uneori. Spuneam că numele meu este Georgy, pronunțat cu accent grecesc și numele lui tata tot George este, astfel încât numele de Georgy Georgiyevich este unul potrivit. Am mai folosit și pseudonimul Alexandru, care face referire la numele țarului meu preferat, Alexandru al III-lea, pentru viața și acțiunile lui dedicate în întregime poporului său. Aș vrea să observați însă, că atât George, Vasile cât și Alexandru sunt nume grecești. Așa că toată lumea de aici îmi spune Georgi sau Iura (numele ucrainean pentru George). Unii voiau să îmi spună americanul, dar le-am spus scurt că nu îmi place. Sunt mulți ruși sau ucraineni care ar vrea să meargă în America și ar face orice să ajungă acolo. Cred că mai degrabă lor ar trebui să li se pună porecle precum americanul. Ce părere au oamenii din Rusia despre povestea dumneavoastră? Cred ei că ați făcut o greșeală plecând din America? Uni mă cred adesea idiot pentru că am plecat de acolo, dar după ce le explic motivele încep să îneleagă. Rușii cred că totul este mai uor acolo, că americanii au tone de bani. Părinții mei au datorii la bancă, deși au cinci proprietăți și multe bunuri, practicile bancare din timpul boom-ului imobiliar i-au afectat. Banca vrea să le ia două dintre proprietăți în curând. Membrii Bisericii Ortodoxe mă înțeleg mult mai bine. În biserică, mulți oameni, nu știu de unde au auzit asta, cred că în viitor americanii vor veni în Rusia, iar America va deveni săracă iar dolarul nu va mai valora nimic. Dacă e să se întâmple așa, sunt bucuros să fiu primul american care a plecat pentru Rusia. De fapt, cred că dacă America nu se gândește serios să își schimbe atitudinea, se va întâmpla curând, alte dezastre pentru America. Poți doar să agiți o sabie condusă de o armată cumpărată cu împrumut extern, dar nu va dura prea mult mai ales cu o medie, de un conflict nou pe an. Puteți să comparați cele două stiluri de viață: rusesc și american? Care vi se pare mai atractiv? Putei să explicați? Moscova mi se pare foarte asemănătoare cu Manhattanul. Îmi place să vizitez Manhattan-ul, obișnuiam să merg acolo odată sau de două ori pe lună, dar nu aș vrea să locuiesc acolo. Nici în Moscova nu prea îmi place să stau, deși regiunea nouă care se dezvoltă pentru promovarea tehnologiei mi se pare atractivă, dar e multă agitație și gălăgie și oboseală. Voiam să mă mut în Nizhny Novgorod sau Vladimir. Am avut ocazia să lucrez în St. Petersburg dar nu era convenabil din cauza taxelor. Nu am fost acolo decât odată. Mi-a amintit de Praga și mi s-a părut un loc drăguț de locuit. Dar am ales Rusia. Nopțile albe păreau interesante dar să se repete de la an la an, ar fi devenit deranjante. Viața din ambele orașe este asemănătoare cu cea din America. Orașele mai mici din Rusia și Ucraina seamănă mai mult cu locul unde am crescut. Lake George, NY, este un oraș turistic care se învecinează cu un orășel micuț unde principala sursă de locuri de muncă este spitalul și câteva comunități agricole. Merele, porumbul și laptele sunt încă materie primă pentru industria de acolo. Cu toate acestea, nu am văzut pe nimeni să folosească caii pentru transport iarna (așa cum am văzut în apropierea Lavrei Poceaev), și să cobor din autobuz și să văd într-un oraș mare vaci păscând în fața blocului (cum am văzut în Lvov). Pare mai ușor să găseti mâncare sănătoasă în Rusia. Mulți ruși se plâng de chimicalele din mâncare, dar în America e dezastru alimentar, chiar și cea organică are o mulțime de chimicale pe care nu le-a verificat nimeni să vadă dacă sunt bune sau nu. Spun că e imposibil fără chimicale. Avem multe ferme de lapte în New York care s-au chinuit să nu dea faliment, dar tot hrănesc vacile cu multe tipuri de hormoni, ca să dea mai mult lapte. Acei hormoni ajung în corpul nostru și ne fac mult rău. În mod clar prefer Rusia. Doar faptul că pot să găsesc o biserică ortodoxă la orice oră deschisă, este incredibil. Bisericile ortodoxe de acolo sunt deschise numai sâmbăta și duminica și trebuie să mergi o oră până la ele. Alții trebuie să meargă în alt stat ca să găsească una. Îmi place mult limba rusă și îmi place să aud oamenii că o vorbesc în jurul meu. În multe feluri Rusia pare mai liberă decât America, și mai simplă, mai frumoasă, mai curată, acolo din cauza tehnologiei a devenit un fel de stat polițist. În cazurile în care America susține că este mai liberă, precum liberatatea protestelor, totuși se pare că bunul simț dispare. Sunt uimit să văd câți americani sunt de acord cu pângărirea bisericii prin sexualitatea de toate formele, invocând libertatea de exprimare. Care este cel mai bun lucru din Rusia, pe care nu îl găseti în America? Pentru mine cel mai important beneficiu rămâne acela că pot intra într-o biserică ortodoxă în orice zi și oră a săptămânii. Nici comunismul, care a fost finanțat din vest și care nu ar fi luat puterea fără bani străini, nu a putut să înfrângă instituția Bisericii, deși Vestul a dorit asta, ca un experiment, dar Biserica a înflorit rapid, mai frumoasă, după prăbușirea blocului comunist. Ce tip de relații credeți că vor fi în viitor între Rusia și America ? Experiența pe care o am ca programator și analist financiar mă face să cred că vor veni vremuri grele pentru America. În loc să rezolve problemele care au provocat criza, i-au răsplătit pe făptașii bancheri, și au dat legi care să îi protejeze. Țara și poporul american, au datorii pe care nu le pot plăti în realitate niciodată. Cultura este decadentă iar conducătorii duc războaie care nu sunt nici în interesul oamenilor nici al națiunii. Este un haos organizat, dar care poată scăpa de sub control oricând, iar oamenii își văd de viața lor în timp ce aceasta se destramă lângă ei. Cu sistemul bi-partid nu au prea multe șanse să schimbe ceva. În cazul Rusiei conducătorii vor să o mențină puternică și competitivă și să îmbunătăească traiul rușilor de rând. Am întâlnit și oameni ce îl critică pe Putin, dar până și acetia știu că nu există o alternativă mai bună care să avantajeze țara. În America nu există așa ceva. Ei merg la alegeri să îl voteze pe cel mai puțin rău. Rusia este o țară care are o clasă de mijloc înfloritoare, o armată din ce în ce mai modernă și o cultură creștină de nezdruncinat. Este un loc bun unde să îți întemeiezi o familie și care îți oferă oportunități de investiție majore. Dacă China va fi următoarea putere economică mondială, după America, Rusia, va fi după China și asta pentru oportunitățile tot mai multe ce le au oamenii în Rusia. Vă mulțumim pentru timpul dvs. Și eu vă mulțumesc. Doamne ajută. sursa: doxologia.ro |
Frank Shaeffer: De ce m-am convertit la Ortodoxie?
Marturia unui renumit profesor de universitate, protestant calvin, care s-a convertit la ortodoxie in 1999. "Scânteia" care l-a determinat să facă acest lucru a fost reprezentată de faptul că nu era satisfacut de viața sa spirituală din cauza lipsei progresului duhovnicesc în drumul său spre Hristos și de faptul că există foarte multe denominațiuni în protestantism cu multe interpretări ciudate ale Bibliei, că există multe căi spre adevăr, și care nu aveau nici o logică în sensul absolut al Adevarului. A început să-și pună multe întrebări filozofice cu privire la istoria protestantismului, pe de o parte, iar pe de alta parte întrebări despre viața sa spirituală. La început nu a fost interesat să studieze biserica primară din punct de vedere al tradiției ci mai ales din cel istoric pentru a afla dacă creștinii protestanți nu au "deraiat" de la cale... https://www.youtube.com/watch?v=9-CJhPlmznA Apoi a făcut o mărturisire mondială, cutremurătoare, foarte sinceră și organizată: Frank Shaeffer : The Defense of Orthodoxy (Against Protestantism) : Part 1: https://www.youtube.com/watch?v=M4YP-4oZ3mI Frank Shaeffer : The Defense of Orthodoxy (Against Protestantism) : Part 2: https://www.youtube.com/watch?v=VLtApJdxcbQ Frank Shaeffer : The Defense of Orthodoxy (Against Protestantism) : Part 3: https://www.youtube.com/watch?v=DDOBPij4SGU (urmați din nou, pașii pentru subtitrare, precum sunt prezentați mai sus, la postarea nr. 3 a acestui topic) |
Sfântul Alexie Toth
Pomenirea adormirii întru Domnul a Sfântului Alexis Toth, mărturisitor și apărător al Ortodoxiei în America împotriva întunericul Greco-Catolicismului la lumina Ortodoxiei, 7 mai. Preluat din cartea "Portrete de Sfinți americani", editura Anestis, 2008, pag. 77-82: http://www.tezaurul-ortodox.com/uplo...58_5_43030.jpg Alexie Toth (fiu al părintelui Gheorghe și al preotesei Cecilia Toth) s-a născut pe data de 18 martie 1854, în apropiere de Epeyis, Ungaria (Slovacia de azi). El a studiat în seminarii romano-catolice și bizantine, și în cele din urmă a absolvit Universitatea din Preșov, cu doctoratul în teologie. S-a căsătorit cu Rozalia Mihalici curând după absolvire. Alexie a fost hirotonit preot în anul 1878 în cadrul Bisericii greco-catolice uniate. A slujit timp de doi ani ca preot paroh, înainte de a fi numit de episcopul său în calitate de administrator de eparhie. Prezbitera Rozalia a adormit curând în Domnul, ca și unicul copil al familiei Toth. În anul 1881, părintele Alexie a devenit directorul Seminarului din Preșov, unde a predat dreptul canonic și istoria Bisericii în următorii opt ani. În anul 1889, părintele Alexie a fost trimis în America pentru a sluji acolo ca preot misionar. El și-a început slujirea sa în America la Minneapolis, la noua Biserică greco-catolică-ortodoxă rusească Sfânta Maria. Credincioșii de la Sf. Maria erau imigranți din Munții Carpați ai Galiției austriece. Acești imigranți din Munții Carpați erau cunoscuți sub numele de carpato-ruși, urgro-ruși, galițieni și ruteni. În satele Carpaților, strămoșii lor fuseseră ortodocși dintru începuturi, dar Biserica oficială de stat a Imperiului austro-ungar era Biserica romano-catolică, și, în acest chip, oamenii au fost obligați să se unească cu Roma. În calitate de uniați sau catolici bizantini, li s-a îngăduit să urmeze mai degrabă ritualurile bisericești. Biserica romano-catolică din America era pe atunci într-o stare de permanente conflicte lăuntrice. Mulți dintre episcopii săi au simțit faptul că imigranții romano-catolici ar trebui pe deplin asimilați în cadrul culturii din America. Totuși, imigranții din răsăritul Europei doreau să-și păstreze identitatea lor de nou veniți din țările vechi. Acest lucru a avut un efect uriaș asupra greco-catolicilor care au fost obligați să viețuiască sub jurisdicția episcopilor, având credința de rit latin (adică romano-catolică). Acești episcopi îi socoteau pe greco-catolici drept o sectă rătăcită. Dar imigranții doreau doar să se închine într-o limbă și într-un chip pe care să-l poată înțelege. La sosirea sa în Minneapolis, părintele Alexie și-a vizitat ierarhul, arhiepiscopul romano-catolic John Ireland. Iată cum descrie această întâlnire părintele Alexie cu propriile sale cuvinte: Eram uniat când am sosit în America M-am înfățișat dinaintea episcopului Ireland pe data de 19 septembrie 1889. I-am sărutat mâna după obicei și i-am prezentat scrisorile de acreditare, uitând însă să îngenunchiez dinaintea lui (lucru care, așa cum am aflat mai târziu, a fost greșeala mea de căpetenie). Îmi amintesc că de îndată ce a citit faptul că sunt greco-catolic, mâinile au început să-i tremure. Ai soție? Nu. Dar ai avut una?. Da, sunt văduv. Acestea fiind spuse, îmi aruncă hârtiile pe masă și exclamă cu glas tare: Am scris deja la Roma, protestând împotriva unui astfel de preot ca dumneata!. Ce fel de preot vreți să spuneți? De felul dumitale. Sunt preot catolic de rit grec. Sunt uniat și am fost hirotonit de un catolic.. Eu nu socotesc că nici tu, nici acest episcop de care vorbești sunteți catolici Nu-ți voi oferi nici o garanție juridică de a lucra aici. Arhiepiscopul Ireland în mod oficial și public a interzis oricărui romano-catolic să participe la slujbele săvârșite de către părintele Alexie, așa încât părintele Alexie a făcut apel la episcopul său din Europa răsăriteană, apoi la Roma, dar se pare că nimic nu s-a rezolvat. Alții preoți uniați i-au scris părintelui Alexie că și ei fuseseră tratați în același chip de către episcopii romano-catolici, atunci când au sosit în America. M-am hotărât să fac ceva ce purtasem vreme îndelungată în inima mea: adică să devin ortodox. Dar cum se putea săvârși aceasta? Trebuia să fiu foarte prudent. Nefericita Uniație (adică formarea Bisericii catolice uniate), izvorul declinului nostru și al tuturor relelor, se înfiripase printre oamenii noștri de prea mult timp. Purtasem deja acel jug pe umerii noștri timp de 250 de ani. M-am rugat fierbinte lui Dumnezeu să-mi dea putere să limpezesc toate aceste lucruri parohienilor mei lipsiți de lumină. În majoritatea cazurilor, oamenii aveau nevoie să fie convinși. Aceștia au propus ca el să ia legătura cu episcopul ortodox rus. Unii spuneau că acesta locuia la Siotka; alții spuneau că acesta locuia la San Francisco Nu știam absolut nimic. Știam doar că în San Francisco locuia un consul rus. Prin urmare, folosind numele de Andrei Potociniak, am trimis următoarea cerere la consulatul rus Este adevărat că un episcop ortodox locuiește în San Francisco? Dacă este adevărat, cum îl cheamă și unde locuiește el? după zece zile a sosit o scrisoare adresată lui Mihail Potociniak, informându-l că numele ierarhului conducător era Prea Sfinția Sa, episcopul Vladimir și că acesta locuia pe strada Powell North, 1715, în San Francisco. Un reprezentant din Minneapolis s-a dus la San Francisco să afle dacă acest episcop era într-adevăr ierarh ortodox, sau dacă era credincios de rit vechi sau membru al vreunei secte eretice rusești. Episcopul Vladimir Sokolovski l-a invitat pe părintele Toth să-i facă o vizită pentru a discuta posibilitatea primirii sale în cadrul Bisericii Ortodoxe. În cele din urmă, episcopul Vladimir s-a dus la Minneapolis, iar în luna martie a anului 1891, în Duminica Ortodoxiei, părintele Alexie și comunitatea sa de aproximativ 361 imigranți ruteni au fost primiți în cadrul eparhiei ortodoxe de Alaska și insulele Aleutine. Acest lucru a fost recunoscut oficial și aprobat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe ruse și anunțat la slujba specială ținută la catedrala Sf. Vasile cel Mare (așa cum se numea ea pe atunci) al San Francisco, pe data de 28 august 1892. Desigur, această faptă i-a nemulțumit pe mulți dintre tovarășii de credință uniată ai părintelui Alexie. Aceștia l-au socotit drept un renegat care a provocat schismă. Totuși, și alți preoți uniați și-au urmat conducătorul și au îmbrățișat credința ortodoxă. Pe parcursul a doi ani, părintele Alexie s-a mutat din Minneapolis în Wilkes-Barre, Pennsylvania. Zona care înconjura Wilkes-Barre fusese punctul central de importanță majoră pentru imigrația carpato-rusă în America. Părintele Alexie a continuat să lucreze cu imigranții. El a ajutat la înființarea Societății de ajutor reciproc ruso-ortodox spre binele poporului său. Pentru a-i educa pe cei pe care el voia să-i readucă în sânul Bisericii, părintele Alexie a scris un catehism elementar de credință ortodoxă, intitulat Unde trebuie căutat adevărul. Spre sfârșitul vieții sale, numai el singur primise aproximativ 15.000 de uniați greco-catolici, la Ortodoxie. Pentru eforturile sale, părintele Alexie a fost ridicat la treapta de protoiereu stavrofor. A primit ordinul Sf. Ana (pentru serviciul deosebit adus poporului rus) din parte țarului Nicolae al II-lea și ordinele Sf. Vladimir și Sf. Alexandru Nevski (pentru slujirea plină de abnegație adusă Bisericii) din partea Sf. Tihon, pe atunci arhiepiscop al Americii de Nord. Părintele Alexie a adormit întru Domnul la vârsta de 56 de ani, pe data de 7 mai 1909. el este înmormântat în mânăstirea Sf. Tihon din Canaanul de Sud, Pennsylvania. El a fost canonizat și trecut în rândul sfinților Bisericii în luna mai a anului 1994, fiind socotit mărturisitor și apărător al Ortodoxiei în America. |
Interesant mod de a face propaganda cultului, Remus. Totusi, ce zici, nu ar fi, pentru echilibru, necesar un topic despre parcursul invers al altora?
|
Citat:
Si ar fi in van pentru ca se stie: "numai putregaiul cade din BO". Pe cand invers... |
Citat:
Prefer Igor, Vitiate, (viciosule) înnoitule (înnoirea minții?) din Barsaumas, sau preferi Alin ? Iertare dacă te-am smintit. Dacă ești înnoit, ești pentru care confesiune te-ai înnoit ? Că Barsaumas era "căldicel extra-eclesia". Tu acuma din care confesiune vrei să obții mântuirea ? Sau devii ecumenist ? Spui că toate sunt bune ? Sau rămâi extra eclesia ? Frate rătăcit, "Penticostalul Tradițional", uite te invit pe tine să faci un topic, cât mai obiectiv cu putință, cu surse și resurse obiective, în care să arăți câți oameni au trecut la alte religii, plecând din Ortodoxie. Oameni care au cunoscut Ortodoxia, mă refer, nu baba Valentina și moșu David, că nu i-or plăcut că preotul ține predici, vorbind rar și au mers la penticostali, de exemplu. Acești oameni, sunt semidocți, cazurile astea sunt destule, ca migrație de la erezie la Ortodoxie și de la Ortodoxie la erezie. Mă refer la oameni cu studii, care au știut ce fac, au avut motive de nezdruncinat, ca să plece de la Ortodoxie la erezie, la fel cum oamenii care au venit la Ortodoxie, și o înțeleg și o trăiesc, nu sunt oameni simpli, ci ingineri, tehnicieni, IT-iști, medici, etc. La fel cum oamenii care au venit la Ortodoxie, au știut bine de unde pleacă, și unde ajung, au studiat amănunțit Ortodoxia, înainte să intre în ea. Ești invitatul meu de onoare, și vom vorbi cât de amănunțit dorești, acolo, pe topicul tău, despre acei oameni, care au ieșit din Ortodoxie, pentru alte religii, sau alte culte. La fel, cum desigur, vă invit, pe oricine dorește, să vorbim despre oamenii care au venit la Ortodoxie, din alte religii, sau "confesiuni". Da, numai putregaiul cade din Ortodoxie, asta spune Biblia, nu spun eu: "Dintre noi au ieșit, dar nu erau de-ai noștri, căci de-ar fi fost de-ai noștri, ar fi rămas cu noi; ci ca să se arate că nu sunt toți de-ai noștri, de aceea au ieșit." - I Ioan 2, 19. Mulțumesc. |
Citat:
Din teama de ce va aduce viitorul, cf. profetiilor Sf. Kuksa, Laurentiu al Cernigovului, si Sf. Serafim de Virita, chiar am incercat sa fac pe/devin un supus si integrat, un iregimentat speriat si netezit. Imposibil. Intotdeauna, pentru cei ce mai intai vor sa cunoasca si eventual sa creada ulterior, va fi imposibil. Ezio avea dreptate. Supusenia nu mi se potriveste. Da, cred ca toate religiile sunt bune, daca sunt traite cu sinceritate. Si cred ca exista Vesnicii, pe Care ii percepem ba ca Zei, ba ca Sf. Trinitate, ba ca Dumnezeul Unic, exact cum a sugerat acel Meggid la Medjugorje. De ce "Vitiate"? Nu, nu are legatura cu viciul. Joci SWTOR? Ei, e vorba de personajul cu acel nume. ;) |
Citat:
Si sunt romani, nu adunati de prin toate tarile. Dar nu iti voi da nici numele, nici numarul si nici marturisirile lor. Pentru ca tu chiar ai suferi. Iar mie nu mi-ar folosi la nimic. Iarta-ma dar nu intru in acest concurs. Dimpotriva, pentru mine, privind prin prisma Biserica Universale, e un castig faptul ca un pastor penticostal american a trecut la ortodocsi romani. Mult mai bine ar fi daca mai multi pastori romani ar face aceasta miscare. Pentru ca asta ar fi cu adevarat misiune contextualizata. Si implinirea principiului apostolic "Cu iudeii am fost ca un iudeu, ca să dobândesc pe iudei; tuturor toate m-am făcut, ca, în orice chip, să mântuiesc pe unii." |
Citat:
E profundă căderea ta, dar există și izbăvire, și ridicare. Sunt convins, că vei înțelege și vei dori bucuria Adevărului, măcar în ultimul ceas al vieții, ceasul morții, al trecerii în nematerie, despre care și știința vorbește și face experimente cu ea. Atunci, măcar atunci, poate te vei întoarce, în ceasul morții, Dumnezeu va primi și atunci pocăința ta, îndreptarea ta, asumarea și... iubirea ta. Credința nu are legătură cu rațiunea. Sunt opuse. Cum să explici rațional că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, a luat în pântece pe Dumnezeu Fiul, Hristos, prin umbrirea lui Dumnezeu Duhul Sfânt ? Începi să te gândești la alte comparații de "zei" născuți din femei, din antichitate. Aceia sunt invetați, ca să combată creștinismul, ca să slăbească credința. Dar din iubire, îi acceptăm și pe ei. Mitologia, păgânitatea, nu urâm pe nimeni. Dar prin comparație. Dar câtă diferență ! Hristos, Dumnezeu Iubire, Iertare, Cale, Adevăr, Viață. Cea mai înaltă concepție de gândire umană, din ce a existat vreodată pe pământ. Hristos ! Omul ! Aș vrea să vorbim, despre orice nelămurire care o ai. Vreau să-ți slujesc, să-ți explic, să te ajut. Dar să știi, că nici pe Hristos nu l-au ascultat mulți și nu L-au crezut. Nici pe Sfinții Apostoli. Toți au murit uciși. Nimeni nu a murit de moarte bună, sau de bătrânețe. Nici pe Sfinții Martiri, nu i-au ascultat toți. Mulți oameni, chiar L-au urât pe Hristos și pe Sfinți. Pe Hristos, vedem din Biblie, că au vrut să-L arunce de pe stâncă, să-L ucidă, (Luca 4, 29) și chiar L-au ucis, din ură, împlinind Scripturile. Deci, nici eu și nimeni din toți care ți-ar vorbi, nu promitem ajutorarea ta, dacă tu nu accepți ajutorul. Noi, suntem semănătorii, din pilda semănătorului. Depinde apoi de pământul sufletului tău, ca sămânța să aducă rod spre mântuire. Oricine ți-ar explica, dacă rămâi în rațional, demonii te vor birui mereu. Dacă te ridici, în credință, prin, cu ajutorul dragostei, atunci nu vei cădea niciodată. Fiindcă "dragostea nu cade niciodată". (I Corinteni 13, 8) E singura virtute, care nu cade niciodată. Fiindcă e izvorul tuturor virtuțiilor. E Dumnezeu. Iar apoi, când crezi, atunci, compari cu alte copilării de religii, apoi ca creștin, adâncești ce știi, cercetezi, să știi mai mult. Devi autodidact. Cum am fost și eu. Am studiat singur, m-am zbătut am cercetat. Ba chiar am avut timp și de jocuri pe computer, de care cu mila Domnului, m-am vindecat. Poți începe și tu, să pui început bun, renunțând să mai joci jocuri la calculator. Mai bine, te uiți la filme. Mai câștigat ești. E prima treaptă spre vindecarea de jocuri. Am vorbit destul. Uite, a venit Hristos, și prin Duhul Sfânt vrea să-ți spună câteva cuvinte. Îl primești ? "Dacă dau ascultare și vin la supunere, ei își isprăvesc zilele lor în fericire și anii lor în desfătări; Iar dacă sunt neascultători, atunci trec prin strâmtorile morții și se sting nepricepuți și orbi." - Iov 36, 11-12. "Unde nu este ascultare, nu cheltui vorba" - Isus Sirah 32, 5. "De ce nu înțelegeți vorbirea Mea? Fiindcă nu puteți să dați ascultare cuvântului Meu." - Ioan 8, 43. "nu știți că celui ce vă dați spre ascultare robi, sunteți robi aceluia căruia vă supuneți: fie ai păcatului spre moarte, fie ai ascultării spre dreptate?" - Romani 6, 16. "Și să nu dea ascultare basmelor iudaicești și poruncilor unor oameni, care se întorc de la adevăr." - Tit 1, 14. "Să știți, iubiții mei frați: orice om să fie grabnic la ascultare, zăbavnic la vorbire, zăbavnic la mânie" - Iacov 1, 19. "Prin Care am primit har și apostolie, ca să aduc, în numele Său, la ascultarea credinței, toate neamurile, întru care sunteți și voi chemați ai lui Iisus Hristos" - Romani 1, 5-6. "Căci precum prin neascultarea unui om s-au făcut păcătoși cei mulți, tot așa prin ascultarea unuia se vor face drepți cei mulți." - Romani 5, 19. "Căci nu voi cuteza să spun ceva din cele ce n-a săvârșit Hristos prin mine, spre ascultarea neamurilor, prin cuvânt și prin faptă," - Romani 15, 18. "Căci ascultarea voastră este cunoscută de toți. Mă bucur deci de voi și voiesc să fiți înțelepți spre bine și nevinovați la rău." - Romani 16, 19. "Și toată trufia care se ridică împotriva cunoașterii lui Dumnezeu și tot gândul îl robim, spre ascultarea lui Hristos" - II Corinteni 10, 5. "Numai aceasta voiesc să aflu de la voi: Din faptele Legii primit-ați voi Duhul, sau din ascultarea credinței?" - Galateni 3, 2. "Bine încredințat de ascultarea ta, ți-am scris ție, știind că vei face chiar mai mult decât cele ce-ți spun." - Filimon 1, 21. "Și deși era Fiu, a învățat ascultarea din cele ce a pătimit, și desăvârșindu-Se, S-a făcut tuturor celor ce-L ascultă pricină de mântuire veșnică." - Evrei 5, 8-9. "Curățindu-vă sufletele prin ascultarea de adevăr, spre nefățarnică iubire de frați, iubiți-vă unul pe altul, din toată inima, cu toată stăruința" - I Petru 1, 22. Citește, fratele meu preaiubit, cu toată dorința inimii, aceste versete de mai sus, citește-le cu "inima înfrântă și smerită, Dumnezeu nu o va urgisi" - Psalmul 50. Te iubesc în Domnul. Hristos a înviat ! |
Citat:
|
Citat:
Dar la nivel global, numai în America, în 5 ani, perioada 2009-2014, s-au botezat la creștinismul adevărat, ortodox, peste 3 milioane de americani, ajungând la aproape 2 milioane, față căteva zeci de mii, cât erau în urmă cu 10 ani. În Mexic și Brazilia, au trecut parohii întregi de protestanți și romano-catolici, la Ortodoxie, prin misiunile Ierusalimului, Alexandriei, Antiohiei sau a Rusiei. Și peste tot în lume, la fel. Zeci de mii de protestanți, lutherani, calvini, și neo-protestanți, toate sectele, au devenit ortodocși. Au înțeles, înainte de-a simți, că asta-i casa Domnului, asta-i Biserica cea adevărată și vie, care a adus martiri, în fiecare secol, efectiv, în fiecare secol ortodocșii erau uciși, prin progoane externe sau interne, ale fiecărei țări. Ăsta-i doar un aspect. Citat:
Așa lucrază necuratul. Când simte că vrei să te apropii de Biserică, îți dă sentimente și gânduri spurcate, să mergi la secte și erezii și să spui că acelea sunt Biserica, ca să nu găsească omul Casa, Adevărul și mântuirea. Și reușeșete la destui creduli și naivi, tactica asta. Tu suferi când vezi că oamenii au descoperit Adevărul și L-au îmbrățișat? Suferă. Mai mult ca mine, nu ai suferit niciodată. Deocamdată. Nu știu ce va fi. Dar suferința mea, este inexprimabilă în cuvinte, față de credința mea, că oamenii sunt neîntăriți și față de credințele mincinoase de pe pământ, toate, multe, care seceră destule suflete, peste tot. Da, sufăr deja de multă vreme, o suferință mică în plus sau în minus, e tot acolo. Dar aș fi curios, acei oameni, ce au mers în întunericul ereziilor, cât au cunoscut din Ortodoxie, biblic, dogmatic, patristic, istoric, canonic. Și apoi cât de mult au iubit oamenii și bisericile toate din lume, și eretici toți, cât de mult i-au iubit, în momentul când au plecat. Sunt foarte curios. Citat:
Așa și tu, "prin prisma Bisericii Universale"... Biserica Universală, se luptă cu ereziile, ești de acord ? Există eretici și erezii, ști prea bine asta, nu ? Biserica Universală, nu poate fi în 5 confesiuni, sau 5 culte, etc. Da ? E imposibil. Ne spune Biblia clar, că Adevărul e Unul, Biserica e Una. Deci din alea 5, 4 mint și una spune Adevărul. Rămâne ca omul să descopere, după cât de mult iubește, care-i aia, cea adevărată, și care sunt cele care mint. Să dea Dumnezeu, precum și tu bine spui, cât mai mulți pastori penticostali și de alte secte și culte protestante și neo-protestante, să devină preoți ortodocși. Români și nu numai. Amin. Ăsta-i scopul Bisericii, să aducă oamenilor Adevărul și Evanghelia creștinismului, să îi ferească de minciuni, de eretici și întuneric. Asta-i "misiunea contextualizată", lupta cea bună, cum spune Sfântul Apostol Pavel. Dar măcar cu idea asta să rămâi: nimic, absolut nimic, din ce există în Ortodoxie, nu este înafara Bibliei. Totul este din Biblie. Dacă tu îmi găsești un singur aspect, oricât de mic, care să nu fie din Biblie, și să fie practicat de Ortodoxie, eu îți recunosc adunările voastre de "lingviști" bipolari, că sunteți și voi în Adevăr. Citește-i și pe Sfinții Părinți, care, în primul mileniu, nu erau nici ortodocși, nici romano-catolici, nici vreun soi de neo-protestanți, erau creștini. Citește-i să vezi ce înseamnă azi creștinismul și unde anume mai găsești acel creștinism curat și sfânt. Răspunsul va veni de la sine. Hristos a înviat ! |
Citat:
|
Citat:
Iar dreapta credinta se gaseste in Biblie, aici chiar ai dreptate. |
Nu Ètiu cum, dar se pare că penti au un fel aparte de a îÈi educa Èi catehiza credincioÈii. ToÈi penticostalii pe care îi Ètiu, baÈca cei de pe forum, au bun-simÈ, tact, profunzime.
NoÈiunea de Biserică Universală, care de fapt izvorăÈte din definiÈia dată de Domnul, merită o aprofundare aparte, transconfesională. Penticostalul TradiÈional are mare dreptate. Èi când am pus citatul din Sfântul Augustin, la Biserica Universală mă gândeam. |
Citat:
Nu știu dacă ești sincer în ce spui, sau spui cu subînțeles, cu viclenie. Am întâlnit în multele dialoguri, avute cu neo-protestanții, câțiva care se numeau ortodocși, spuneau că ei sunt drept creșdincioși. Dar i-am pus să își facă semnul Sfintei Cruci și au spus nu, că aia nu e din Biblie. Și le-am arătat clar versetele biblice și Sfinții Părinți ai primului mileniu creștin, și în final au recunoscut că erau penticostali, dar în euforia lor, ei chiar credeau că fac parte din Biserica lui Hristos. Dar n-au putut să mărturisească dogmele Adevărului, ci au rămas în nebuniile lor. Așadar, nu știu tu, cu ce scop o spui. Că dacă chiar ai înțelege că Ortodoxia, este cu adevărat drepata credință, ai deveni ortodox imediat, ți-ai găsi un duhovnic, conform Bibliei, te-ai spovedi de toată erezia în care ai fost și ai face adevărata pocăință, ai începe despătimirea, curăția, ai practica isihia, rugăciunea inimii, ai primi harul Sfintelor Slujbe, și ai începe să alergi după luminare, ca mai apoi să ajungi la îndumnezeire, sau dobândirea Duhului Sfânt. Dar ceva îmi spune, o simțire, că nu vei lepăda ereziile penticostale, cel puțin nu foarte curând și tu chiar crezi că faci parte dintro Biserică Universală, unde toți care mărturisesc învățătura Bibliei (pe segmente, trunchiată) se vor mântui. Poate, mai grav, te consideri deja mântuit, salvat, consideri poate că ai și dobândit Duhul Sfânt, și darurile Duhului Sfânt, sau mai grav, consideri că ești făcător de minuni... Doamne, ferește și ai milă de turma Ta cea mică. Cine știe ce întuneric ascuțit e în mintea ta... Dumnezeu să-ți ajute. |
Citat:
Penticostalii sunt alunecoși, ascunși, vicleni, fățarnici, prefăcuți, șireți, dulci la cuvânt și la vorbă, cu mult bun simț, dar cu scopuri bine cunoscute, ei se cred superiori față de toți ceilalți, exact așa cum va fi și antihrist. Ocolesc tot ce nu le place și exprimă doar ideile care le plac, sau le transformă în ideile în care cred ei, la ascund adevăratul înțeles sau îl pervertesc. Sunt unși cu toate alifiile, ca să atragă. Se consideră foarte biblici, dar când îi iei la teste adevărate, își dau arama pe față. Cunosc tipologia lor, îndeaproape. De aceea ei și baptiștii, sunt cei mai mulți neo-protestanți din lume. Baptiștii apăruți la 1883 și penticostalii la 1901. Dar nu numărul contează, numărul e neesențial. Pe când noi ortodocșii, suntem sinceri, curați, nevinovați, nu putem să fim prefăcuți, suntem precum copii, "până nu vă veți întoarce și nu veți precum pruncii, nu veți intra în Împărăția Cerurilor", Matei 18, 3, spune Hristos. Iar în altă parte, spune: "Când eram copil, vorbeam ca un copil, simțeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului." - I Corinteni 13, 11. Deci noi, ortodocșii, suntem copii-bărbați. Noi nu putem să fim vicleni. Și nu putem să facem compromisuri. Dacă indispunem și suntem acuzați că nu avem "bun simț", pentru că mărturisim Adevărul, noi nu ne sfiim, pentru că știm că Adevărul e deasupra ideilor prostești trecătoare ale oamenilor. Ba mai ajungem cu drag și mucenici, fără să ne fie frică de moarte, fiindcă știm pe Cine mărturisim, în Cine credem și unde mergem, dacă ne vor ucide oamenii. "Nu vă fie frică de cei ce ucid trupul", spune Sfântul Apostol Pavel și prin el, Duhul Sfânt, desigur. Noi suntem inocenți, suntem sfioși, dar îndrăzneți când trebuie, ne spune Hristos. Sunt adevărații creștini. Fie că place celorlalți ce se numesc creștini, sau nu le place. Noi dovedim că Biserica lui Hristos, este doar Ortodoxia. Și din anul 1054, doar Ortodoxia, a rămas Biserica care aduce și oferă mântuirea. Revin, deci ca să înțelegi ce este Biserica Universală, trebuie să studiezi teologie. În special Patristică. Apoi istorie și dogmatică. Și asta e valabil pentru orice făptură umană. Fără aceste 3 elemente, nu poți înțelege niciodată ce este Biserica Universală/Sobornicească. Ea niciodată nu va accepta în sânul ei, ereziile. Fiindcă nimic necurat nu intră la nunta Mirelui Ceresc. Ereticii, vor sta afară, și vor căuta să intre și nu vor putea, spune Scriptura, ne spune chiar Hristos asta. De ce crezi că Sfinții Părinți, la Sinoadele Ecumenice, se băteau pentru o literă, o singură literă, în exprimarea lor ? De ce puneau atât de mare preț pe combaterea ereticilor ? Fiindcă e Biserica Universală, nu ? Nu putea să fie și ea un pic mai tolerantă, mai înțelegătoare ? Să caute un compromis ? De ce Sfinții aceia au ținut așa puternic piept contra ereticilor la fiecare sinod și ăn fiecare secol, la alte și alte erezii ? De ce crezi că sunt numite erezii ? De ce trebuie să existe așa rigorism și disciplină în exprimările dogmatice ? Acestea se află studiind. Asiduu. Cu râvnă, cu dor nestins. Și Dumnezeu va descoperi celui ce caută cu inima curată. Sunt lucruri, care le trecem cu vederea, dar avem pretenția să știm bine ce este Biserica Universală, sau mai grav, să spunem că suntem profund adânciți în ea și în trăirea ei, lucruri care se dovedesc adesea, că sunt înșelări și defapt aceia sunt foarte departe de Biserica Sobornicească, de gândirea ei, de atitudinile ei, de calea ei, strâmtă și îngustă și grea, pe care puțini o află. Doamne, ai milă de noi, turma Ta cea mică. |
Citat:
|
Citat:
Domnul sa-ti dea vointa si puterea de a implini ceea ce inveti pe altii. |
E adevărat că au participat și Împărații la câteva Sfinte Sinoade Ecumenice și deci, au vrut să influențeze politic rezultatele Sinoadelor.
Dar știi ce? N-au putut. N-au fost lăsați. Sfinții Părinți, le-au spus clar, că nu se pot băga cu politică omenească trecătoare, în chestiunile dogmatice mântuitoare. Și au avut dreptate. Au fost eretici care și-au înțeles erezia și au acceptat lepădarea ereziei, îndreptarea lor și mărturisrea limpede dogmatică, înțeleasă și asumată, explicată și dreaptă, a Sfinților Părinți. Unul e Nestorie. Deci când ne referim la Sfintele Sinoade, nu vorbim deloc de chestiuni politice. Nu putem spune că seamănă cu adunările comuniștilor. E imposibil, fiindcă nu se vorbea deloc politică, ci numai empiricul creștinismului, exegeză biblică, analiza expresiilor fiecărui participant, tratări biblice ale cuvintelor Episcopilor de acolo și așa. Când studiem Sfintele Sinoade Ecumenice, cele nouă, vedem că la toate 9, nu există implicat politicul, deși au participat Împărații și au vrut să infleunțeze politic, nefiind lăsați niciodată. A biruit Adevărul, efectiv de fiecare dată. Prin urmare, când citim despre cele 9 Sfinte Sinoade Ecumenice, nu putem, e imposibil să ne limităm să citim despre istoria Sinoadelor, că atunci nu înțelegem nimic. Trebuie să citim obligatoriu, pentru a înțelege complexitatea Sfântului Sinod, părțile lui dogmatice. De ce s-au adunat, despre ce vroiau să vorbească, despre ce au vorbit în definitiv, ce spuneau în amănunțime fiecare parte, fiecare tabără. Ce reprezentanți au avut, ce răspunsuri dădeau fiecare la fiecare. Strict dogmatic. Iar din dogmatică, se intersectează, și merg în paralel, ideile neunite, cu cele patristice. Dogmatica și patristica, fiind elementele definitorii și categorice la fiecare Sfânt Sinod Ecumenic, cu temelia pe Biblie, sub insuflarea Duhului Sfânt pentru o tabără și sub gândire omenească neinspirată, pentru cealaltă tabără. Dogmele Bisericii, nu urmăresc nici un interes. Sunt absolut neutre față de persoane, de cultură, de exprimare, față de timpul exprimării lor, de locul unde au fost vorbite și exprimate, de aceea ele sunt veșnice, valabile în fiecare secol, până la sfârșitul omenirii căzute. Dogmele Bisericii au fost dăruite oamenilor de Dumnezeu, prin Sfinții Lui, tocmai pentru mântuirea Bisericii, ele nu pot fi inventate, fiindcă sunt din Dumnezeu, sunt perfecte. Dacă ne gândim profund la ele, observăm că nu le găsim nici un cusur, nici un reproș. Scopul lor, este tocmai de a feri omul de minciună, de a-l ajuta să înțeleagă ce, de ce, cum, când, pentru ce, din ce, pentru cine, din cine, unde, este mântuirea, Biserica, Hristos, și toate cele bune, față de cele rele. Deci să-i citim pe Sfinții care au participat la Sfintele Sinoade Ecumenice, mai mult decât pe istorici, să citim scrierile Sfinților Părinți, cu privire la aspectele biblice, ale dogmelor/ereziilor, să mergem pe firul lor, de la rădăcini, până la vârf, și cu rugăciune, smerenie, discernământ, și multă râvnă de cunoaștere prin credință și iubire, ne va da Dumnezeu să înțelegem. E pur și simplu fascinant, uimitor, să citești ce scriau Episcopii, Preoții, Monahii, Creștinii, de la fiecare Sfânt Sinod Ecumenic, și cum se ajungea să se stabilească cine vorbește drept și cine vorbește strâmb, cine sunt ereticii și cine sunt creștinii, cine-i în Adevăr și cine-i în minciună. Dar toate astea nu le poți cunoaște prin prejudecăți, când spui: "ei, acolo la Sinoade, e politică, n-are rost să citesc." Atunci noi suntem cei ce pierdem, fiindcă nu citim. Dar când aflăm defapt ce s-a petrecut acolo, nu mai putem spune prostioare, ci rămânem uluiți și dobândim multă învățătură și sănătate sufletească și trupească. Iertare, dacă te-am obosit, scriind prea mult. Am explicat cât de simplu și de sincer am putut. |
Citat:
Și ție să-ți ajute Dumnezeu să te lepezi de satana, de hristoșii mincinoși, de lanțurile lor, de hulirile, iluziile, minciunile lor, să ceri ajutorul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și a Prietenilor lui Hristos, Sfinții care vor judeca lumea, să te poarte în sfintele lor rugăciuni, ca să biruiești urîciunile pustirii, să studiezi Dogmatică, Patristică, Istoria Bisericii, că să lupți drept, pentru mântuirea ta în fiecare zi, să fi mlădița care aduce rodul cel bun, prin virtuți, în Biserica lui Hristos, Cea Una, numită azi Ortodoxă, să nu fi mlădiță ruptă, care se taie și se aruncă în foc, să te ferească de iad, de viermele cel neadormit, de întunericul cel mai dinafară, să te ferească de calea cea largă și ușoară, pe care mulți o află, pe care cle mulți oameni sunt, pierzându-se în false credințe și vieți pierdute pentru materialism, indiferență față de Biserică, iubind ereziile, sau alții iubind banii, sau chiar luptând împotriva Mântuitorului Iisus Hristos Domnul Dumnezeu, în Sfânta Treime, Savaot Iubire, prin ateism, sau păgânism; El, care e Calea, Adevărului Viața și luptând împotriva Sfinților care din veac au bineplăcut Lui, care ne ajută în fiecare zi, să te ajute și pe tine, să fi pe calea strâmtă și îngustă și grea, pe care puțini o află, ca să poți fi pregătit cu hainele și candela sufletului tău, pline de untdelmnul, mirul, lumina și tămâia curată, spălate de toate întunericurile, înșelările, neascultările, de toate ereziile sectelor, de toată slujirea demonilor, să te pregătească Dumnezeu pentru nunta Mirealui Ceresc, Mielul lui Dumnezeu, alături de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioară Maria și de Sfinții Apostoli, cei 12, cei 72, de toți Apostolii de după ei, care sunt Sfinții Părinți din fiecare secol, de Sfinții Mucenici Martiri din fiecare secol, de Sfinții Pustnici de pretutindeni și de toți Sfinții, alături de ierarhiile slujitorilor îngerești și cei fără de trupuri și fără de număr, în negândita, inexprimabila, infinita Împărăție a Cerurilor. Amin. |
Citat:
Multumiri pentru rugaciuni si gandul bun. |
Citat:
Mulțumesc și eu pentru gândul bun, dar eu sunt deja ajutat, frate risipitor drag, am acceptat Adevărul, fac parte din Biserică, în comuniune cu Sfinții din toate secolele, merg pe drumul spre mântuire, deși nu știu dacă voi ajunge la mântuire, fiindcă sunt foarte păcătos, totuși nădăjduiesc și mă silesc, în neputințele mele, cele grele, mari și multe. Dar tu, ca un fiu risipitor, ai luat partea de avere a Tatălui (viața ta) și o risipești cu desfrântatele (ereziile). Te așteaptă Domnul acasă, stând în pragul ușii, uitându-se după tine, până departe, întrebându-se: oare vei veni azi Acasă ? Și Sfinții, frații tăi, stau pe lângă Tată adunați și plâng după tine. Mai ai și niște frați mai mari, demonii, care nici nu vor să audă de întoarcerea și de reprimirea ta... Dar Tatăl nostru, care e în Ceruri, Sfințească-se numele Său, vie Împărăția Sa, precum în Cer așa și pe pământ, se milostivește, e Iubirea, numai de vei veni... Hristos a înviat ! |
Citat:
O nouă tâlcuire la parabola fiului risipitor? |
Citat:
Sunt deja ajutati, deja in "singura" Biserica mantuitoare. Ba unii au ajuns chiar si mai departe. Dar eu inca mai am nevoie de ajutor, frate. Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului! |
Citat:
Dumnezeu să te miluiască pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale tuturor Sfinților Săi. P.S.: Da, frate Ioan, teologia are un infinit de înțelepciune. De aceea un duhovnic bun, pentru exact același păcat, la 3 oameni diferiți, dă 3 canoane diferite. De aceea semința din pilda semănătorului, cade pe foarte diferite locuri, iar oamenii pot schimba locul. |
Citat:
Ai făcut o afirmație în legătură cu pilda fiului risipitor (iar nu cu pilda semănătorului). Te-am întrebat dacă, în contextul acestei pilde pe care tu ai propus-o drept cadru, prin frații demoni ai colegului forumist înțelegi pe fratele fiului risipitor care a rămas acasă cu tatăl. Trecînd peste faptul că l-ai blagoslovit pe colegul forumist cu eticheta de frate al demonilor, eu te-am întrebat, așadar, altceva. Nu vrei să răspunzi, totuși, la întrebare? Că nu-ți pricep teologhisirea, nu de alta... |
Da, iubesc să fiu direct, deci concis, afirm și susțin:
Dumnezeu iubește pe demoni, ca pe Maica Domnului ! Așa iubește Dumnezeu ! Dumnezeu este Iubire. Iar Sfinții, înconjoară iadul cu dragostea lor. Iar ideea de mai sus, o spune Sfântul Isaac Sirul, în Filocalia 10, asta ca să îți mai oprești din sperietură. Demonii și ereticii, sunt frați. Nici unul, nici altul, nu se vor mântui și vor merge în același loc comun: iadul, gătit din început, doar pentru diavoli, nu și pentru oameni, cum spune Hristos. Dumnezeu nu vrea ca nici demonii, și nici un om, să nu ajungă în iad, conform Bibliei. Și conform combaterii ereziei apocastazei, ereticului Origen, la Sfântul Sinod al 5-lea Ecumenic, "mântuirea dracilor". E un subiect prea vast și nu-l dezbat acum. Deci colegul de forum, fratele nostru drag, rătăcit în minciunile demonilor responsabili pentru penticostalism, este precum fratele cel mare din pilda fiului risipitor, care nu vroia întoarcerea acasă a fratelui mai mic, cum nici demonii, mai mari ca noi, ca vârstă, nu vor mântuirea noastră, a oamenilor, rătăciții. Dar oamenii, sunt primiți acasă prin jertfa lui Hristos. Acasă este Biserica. Iar unii nu vin acasă, rămân în risipire a vieții lor, cu desfrânatele, adică ereziile și astfel sunt împreună lucrători cu frații mai mari, demonii, care sunt tot creaturi ca și noi, dar care se întorc împotriva noastră a acelora care venim acasă, în Biserică, la mântuire. Și nu suportă să-i chemăm și pe ceilalți, din rătăcirile cu desfrânatele-ereziile, fiindcă cei mari, nu vor să se mântuiască nimeni. Vor ca "ei", să fie în locul Tatălui, prin mândrie, să moșteanească averea rămasă, căci cei mici, noi, am primit partea de avere ce ni se cuvenea și am risipit-o cu desfrânatele (ereziile și neascultarea) care tot de "fratele cel mare" a fost pusă în Rai (neascultarea). Dar Dumnezeu îi spune vrăjmașului, ca și la Pilda lucrătorilor viei, când se mirau de ce primesc un dinar cei veniți în al 11-lea ceas la lucru (pentru mântuirea lor): "Prietene, nu-ți fac nedreptate. Oare nu te-ai învoit cu mine un dinar? Ia ce este al tău și pleacă. Voiesc să dau acestuia de pe urmă ca și ție. Au nu mi se cuvine mie să fac ce voiesc cu ale mele? Sau ochiul tău este rău, pentru că eu sunt bun?" - Matei 20, 13-15. Deci Dumnezeu vrea să se mântuiască toți, și tot cheamă și cheamă, în ceasul 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 și 11. La al 12-lea ceas deja va fi prea târziu, va fi Parusia. Și tuturor care vin, le dă un dinar, deci un loc în Împărăția Cerurilor, le dă Raiul. Celor ce nu vor să vină, sunt înțeleși cu "fratele mai mare", vrăjmașul, care le spune că mai bine le este lor să stea acolo, în rătăcire, cu desfrânatele (ereziile și neascultarea) decât să vină înapoi acasă. Mințindu-i desigur. Iar chemarea Domnului, este prin semănătorii Lui, noi, creștinii, mirenii, episcopii, preoții, diaconii, profesorii, noi suntem "frații cei mici", întorși acasă, care tot strigăm la ceilalți frați, Dumnezeu lucrează și strigă prin noi, către cei care încă sunt departe, strigăm, dăm telefoane, trimitem emailuri, scrisori, trimitem semne, jertfe, milostenii, trimitem drone teleghidate, tragem clopotele, edităm cărți, înmulțim virtuți, facem tot posibilul și imposibilul, în fiecare secol, prin fiecare om ce vrea să se facă vas al lui Dumnezeu. Fie el acel vas, de ceramică, de lemn, de argint, de aur. Dar să vrea ca Dumnezeu să lucreze prin el, să cheme pe frații risipitori acasă, din curvie cu ereziile și neascultarea. Dar știi ce nu vom face niciodată? Fiindcă nici Dumnezeu nu face? Nu-i vom mântui cu forța. Hristos nu face asta. Sfânta Treime, nu face asta. Le-ar încălca libertatea și liberul albitru. De aceea, semănătorii, noi, aruncăm semința, dar "cine are urechi de auzit, să audă", semința cade exact acolo unde vrea omul să cadă. Asta-i libertatea lui. Dacă omul ne ia și ne pune să semănăm printre pietre, rodul va fi zero. Căci pietre sunt în sufletul lui și acolo pune semința lui. Sau ne pune să plantăm printre mărăcini. Rodul va fi înăbușit. Sau ne pune să semănăm prin locul unde diavolul este și el acolo și unde fură rodul. Dumnezeu respectă libertatea omului. Și continuă să strige la el, până la ceasul rânduit lui, să plece din viața această, când șansele spre mântuire, i s-au terminat. Toate pildele, sunt surori. Sunt strâns legate una de alta. Pildele rostite de Hristos, au un singur scop și țel: Iubirea. Mântuirea. Îndumnezeirea. Împărăția Cerurilor. Dar aici, deja, sunt tărâmuri, care sunt scopul și finalitatea pildelor, și pe mine, mă depășesc. Ce am știut și am învățat de la Sfinții Părinți, ți-am spus, spre mântuirea ta și a celui ce citește. Mai departe e munca fiecăruia să vină Acasă, din risipiri, din curvie cu ereziile, din nebuniile fraților care flămânzesc după Adevăr, dorind să mănânce din "roșcovele porcilor", spune Biblia, la Pilda fiului rispitor, dar nici de acolo nu era lăsat. Demonii, la demonizatul din ținutul gherghesenilor au cerut să intre turmă de porci. Hristos spune să nu dăm mărgăritarele noastre porcilor. Fiul risipitor, nu era lăsat să mănânce nici din mâncarea porcilor, aici e altă taină teologică. Dar despre asta, poate vom vorbi altădată. Acum ai priceput ceva spre folosul sufletului tău, frate Ioan Cezar ? Și alții care au citit... Iertați-mă și pomeniți-mă. Vă iubesc în Domnul. |
Citat:
Igor, o întrebare: faci vreo distincție între interpretativitate și tâlcuire duhovnicească? * Acuma hai să revedem puțin, atât cât e la îndemâna oricărui cititor onest, o frântură cât de mică din pilda fiului risipitor. De unde ai scornit ideea că fratele cel mare nu vroia ca fiul risipitor să se întoarcă acasă? În Scriptură găsim doar că fratele mai mare se supără, simțindu-se nedreptățit/nerăsplătit cu dreptate, atunci când află de darul tatălui ("Fratele tău a venit și tatăl tău a înjunghiat vițelul cel îngrășat, pentru că l-a primit sănătos." Lc 15,27) pentru fiul risipitor care se întoarce acasă. Nu scrie nimic despre dorința fratelui mai mare de a nu se mai întoarce acasă fiul cel mic. De unde ai scos asta? În pericopa respectivă, găsim pe de o parte bucuria tatălui pentru fiul reîntors acasă. Iar pe de altă parte supărarea fiului cel mare pentru cinstea și dărnicia cu care fiul cel mic a fost întâmpinat la întoarcere. Citim cu toții, negru pe alb. Supărarea fiului cel mare e foarte explicită în text și are ca obiect nu întoarcerea acasă a fratelui, ci reacția tatălui la întoarcerea acasă a fratelui. Vrei să fii bun și să operezi distincția? "Iată, de atâția ani îți slujesc și niciodată n-am călcat porunca ta..." își începe fiul cel mare plângerea, îndreptățindu-se înaintea tatălui. "Și mie niciodată nu mi-ai dat un ied, ca să mă veselesc cu prietenii mei." - exprimă el, limpede, motivul supărării sale. Vedem că, așa cum se întâmplă de multe ori între frați, fiul cel mare se simte răsplătit mai puțin decât fratele cel mic, deși el a fost ascultător, merituos, iar nu rebel și vagabond, risipitor și rușinat de faptele rele. El contestă dreptatea tatălui, își strigă propria dreptate, se mânie pentru aceasta, protestează. Și își judecă aspru fratele. "Tatăl însă i-a zis: Fiule, tu totdeauna ești cu mine și toate ale mele ale tale sunt. Trebuia însă să ne veselim și să ne bucurăm, căci fratele tău acesta mort era și a înviat, pierdut era și s-a aflat." (Lc 15, 31-32) Igor, frate, pilda aceasta atât de frumoasă, care ne stârnește cele mai bune simțăminte și ne ajută să întrezărim o dată în plus distincția dintre dreptatea noastră și dreptatea/iubirea lui Dumnezeu îmi pare că nu merită pângărită prin interpretări abuzive și nici nu merită folosită pe post de bâtă pentru a lovi în fratele risipitor căruia i-ai găsit ca frați taman pe draci. Mai cuminte ar fi, zic eu, să ne uităm încă o dată cu atenție înlăuntrul nostru ca nu cumva să ne găsim taman în postura mâncătorului de roșcove și, duși de febra visării, să ne credem fiul cel cuminte, ori, încă mai deplasat, să nu cumva să ni se pară că suntem, vai, însuși tatăl! Până una alta m-aș bucura să îți ceri iertare de la penticostalul tău adversar pentru cuvintele mizere pe care i le-ai adresat, iar mie să îmi mulțumești (ca să mă dau și eu mare că am primit azi măcar o mulțumire din partea unui om) pentru că , în loc să merg cu băiatul cel mijlociu la fotbal în curtea școlii, uite că am ales să îți pun ție sub ochi ceea ce ai fi putut să îți așterni singur, dacă nu bătea atât de tare alizeul deșertăciunii prin foilea alea pe care le exhibezi degeaba la avatar. |
Doamne ajută.
În primul rând, frate Ioan, niciodată să nu mai dai prioritate domeniului digital, pentru domeniul real, mai ales când e vorba de familia ta. Niciodată. Că uite, acum poți să acuzi domeniul virtual pentru lenea frăției tale. :) Cu iertare. Da, îmi cer iertare tuturor fraților noștri risipitorilor, că nu le pot/putem fi de folos mai bine spre mântuire, decât acum, din cauza neputințelor noastre, luptei care și noi, la fel ca ei, o dăm pentru mântuirea noastră. Doar că ipostazele sunt diferite. Noi dăm lupta din interiorului Bisericii, ei o dau din exterior. Lupta, care spun Sfinții Părinții e de 3 feluri: cu noi înșine, cu lumea și cu demonii. Știu demult că frăția ta, ai dezvolat tente ecumeniste, mai mult sau mai puțin conștiente. N-am nimic împotrivă atâta vreme, cât rămânem lucizi, în Biserică, prin Biblie, în învățăturile Sfinților Părinți. Ei, ereticii, trebuie să conștientizeze, că NU se vor mântui dacă rămân și stăruiesc în erezie. Fie că le place sau nu. Există Biserică, întemeiată de Hristos, pentru oameni și prin oameni, să vină mântuirea. Sfinții Apostoli, prin punerea mâinilor, au lăsat în fiecare comunitate nou înființată, câte un episcop, preot și diacon. Dintre ei, au ieșit Sfinții Părinți, scoși și trimiși pentru oameni, de Dumnezeu Duhul Sfânt, ca să ne arate unde-i erezia și unde-i Adevărul. Unde-i Biserica și unde-i înșelarea. Revin. Pilda fiului risipitor, este una și din preferatele mele. Dar niciodată nu mă gândesc la o pildă numai la ea singură. Că de aceea sunt mai multe pilde și toate în același loc, Biblia. Și de aceea nu toate sunt tâlcuite de Hristos, precum Pilda Semănătorului. Când ne gândim la o pildă, trebuie să ținem cont de toate celelalte în același timp. Altfel, nu-i vom înțelege rostul. Și cnd reușim asta, cu mila Domnului, ni se deschide ochilor minții, prin har, o "dimensiune", dacă-i corect spus, pe care n-am mai trăit-o niciodată în viață. Dimensiuni, care sunt date și ereticilor, dar de ceilalți, de demoni, nu de har. Căci puterea interioară, este pusă în om, încă de la creația lui, ca să înțeleagă, să asimileze înăuntrul lui creația, prin drumul spre îndumnezeire. Dar aici e alt subiect. În Pilda fiului risipitor, pentru secolele 1 - 21 și câte-or mai fi, sunt 3 mari categorii în 3 mari atitudini. Categoriile le vedem din pildă, dar atitudinile le vezi ? Sunt și ele în pildă. Cum integrezi creația căzută în Pilda fiului risipitor? Ținând cont că iadul există, la fel ca Raiul, și toate creaturile, create de Dumnezeu, vor ajunge în unul din aceste două locuri. Și versete abundă, nu le mai amintesc, să nu ne lungim prea mult. Doamne iartă-mă. 1. Categoria "Tatălui", unde aici avem Împărăția Cerurilor, în cele 2 mari componente ale ei: Biserica Biruitoare și Biserica Luptătoare. Ambele sunt locul, unde-l numim Acasă. Cei care au biruit și cei care încă se luptă, aici pe pământ. În Biserica Biruitoare, Sfânta Treime, cu Sfinții toți, și în Biserica Luptătoare, Ortodoxia, noi, creștinii, care ne mântuim prin silire și muncă, prin dreapta credință, fapte bune și har, aici pe pământ. 2. Categoria "fraților mari": aici intră toată creația căzută: demoni, eretici, păgâni, atei și toți cei în starea de dinainte de "venirea în sine" (Luca 15, 17). Dumnezeu îi iubește și pe ei. Vedem că stă Domnul cu demonii de vorbă, în cartea lui Iov. Fratele cel mare, vrea să moștenească restul din averea tatălui, și să nu-i mai rămână nimic fratelui cel mic, care și-a luat partea sa. Fratele cel mare e întruchiparea răului. Rău pe care Dumnezeu, tot îl iubește. Ne amintim că zice: "nu răspundeți răului cu rău, binecuvântați pe cei ce vă blestemă", deci să răspundem răului cu bine. Cu binele. Fratele cel mare, se supără, în egoismul lui, că pentru fratele cel mic, care nu mai are dreptul la nimic din averea tatălui, primește totuși înapoi inelul în deget de fiu, mantia de fiu, și chiar se taie pentru el vițelul cel îngrășat. Asta-l scoate din sărite pe fratele cel mare, încât nici nu vrea să intre să-și vadă fratele cel mic, risipitor, că s-a întors și e bine. Și Tatăl îi spune, să-l liniștească: "ale mele toate, ale tale sunt". Adică cu alte cuvinte: ale Mele toate, sunt pentru voi, oamenilor, fie că sunteți eretici, păgâni, atei. Vă vreau împreună, vă vreau mântuiți, dar "nimic necurat nu intră la nunta Mirelui Ceresc", trebuie să vă curățiți de egoism, de ură (contra fiului mai mic risipitor). Deci păcatul e o atitudine care trebuie vindecată. Dată de demoni, pentru care a fost gătit în mod expres iadul, un loc pe care îi adună Dumnezeu pe toți cei ce nu suportă slava, iubirea lui Dumnezeu, adică nu suportă deciziile Lui: de a primi înapoi acasă pe cei risipitori, care vin înapoi, care nu suportă să fie dată aceași plată de un dinar, și celui din ceasul al 3-lea, la fel cu cel din ceasul al 11-lea, adică demonii și oamenii care prin atitudinile lor, nu suportă creștinismul așa cum trebuie el să fie, ca să mântuiască, Ortodox, așa cum l-a lăsat Dumnezeu încă de când a ales Hristos, primul Apostol, pe Andrei, apostolul românilor și a făcut prima comuniune și comunitate cu oamenii, cum azi mai sunt doar cei din Ortodoxie, conduși de Hristos prin Patriarhi, cum erau și atunci ei, conduși toți de Hristos prin Apostoli. 3. Categoria "fraților mici risipitori": toți oamenii care nu fac parte din Biserică, dar care vin spre ea, care o studiază, care conștientizează, care o doresc, adică cei de după starea de "venire în sine" (Luca 15, 17). Adică după ce a început să conștientizeze că nici măcar din roșcovele porcilor nu era lăsat să mănânce, își dorește să devină creștin. Tot aici sunt și ereticii, păgânii, ateii, care se gândesc totuși la Biserică și la mântuire, la Ortodoxie, la Sfinții Părinți. Și fiecare sunt mai aproape sau mai departe de întoarcerea la Tatăl și la Biserica Luptătoare și Biruitoare. Alții, nici nu au plecat din grajd, numai se gândesc. Pentru fiecare, stadiul de întoarcele le ia un timp diferit, în funcție de râvna lor, de voința lor, de jertfa lor, de mulțumirea cu ce au a lor, de nemulțumirea cu păcatul, de foarte multe criterii depinde, la fiecare eretic, păgân, ateu. Se smerește și spune: "Sculându-mă, mă voi duce la tatăl meu și-i voi spune: Tată, am greșit la cer și înaintea ta; nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Fă-mă ca pe unul din argații tăi." Cei din categoria fratelui mai mare, sunt încă cei care desfrânează cu curvele, ereziile, minciunile demonilor, care nu, nu mai vor să-și vină nimeni "în sine" (Luca 15, 17) că atitudinea este ca nu cumva să vină și să intre în Împărăția Cerurilor. Demonii pot intra și ieși din Împărăția Cerurilor, până la Judecata de Apoi, dar lor nu le place acolo, de aceea nu suportă locul acela. Vedem că demonul era intrat în Rai, când a ispitit pe Eva, vedem că tot în Rai era, când stătea de vorbă cu Dumnezeu, despre Dreptul și Sfântul (acum după Învierea Domnului) Iov. Ei n-au nici o putere decât să mintă, să înșele, să amăgească, să tot sape le temelia Bisericii, dar pe care nu o vor birui. De ce sunt lăsați demonii să circule prin Rai? Ca să vadă exemplele Sfinților, să vadă că sunt biruiți constant, prin Hristos. Dar ei nu mai vor să intre în Rai, că au fost în starea de ascultare de Dumnezeu, înainte de căderea lor. Iuda, de asemenea era demon, era diavol. Adică vrăjmașul poseda pe Iuda. "Le-a răspuns Iisus: Oare, nu v-am ales Eu pe voi, cei doisprezece? Și unul dintre voi este diavol!" - Ioan 6, 70. În joia mare, când Iuda se pune cu Hristos la masă, la Cina cea de Taină, Hristos vroia să-l vindece pe Iuda, fiindcă diavolul nu mai era atunci în el, fiindcă era la Cina cea de Taină, era taină, ascunsă, nu știa nimeni unde e Hristos cu ucenicii Lui, așa vroiau să serbeze Paștele evreu, ieșirea din prizonierat. Adică să-i ofere lui Iuda, acea stare de a nu mai intra diavolul în el, niciodată. Dar Iuda, nu a vrut acea stare, se gândea la bani și cum să facă bani. Și atunci, spune Scriptura, după ce s-a împărtășit de Hristos, a intrat diavolul în el (iar) și a mers să... facă bani. Să-l vândă pe Hristos pe 30 de arginți. Deci iadul, cum spune Sfântul Isaac Sirul, este locul unde vor ajunge oamenii, care nu sunt mulțumiți că mântuirea se dă acelora care au atitudinea de a veni acasă, de a-și "veni în fire", ca fiul risipitor. Și venindu-și în fire, să lepede desfrânările, ereziile, roșcovele, păcatele, materialismul, patimile și să pornească spre casă, spre Biserica Luptătoare, altfel, nu-i mântuire pentru el. Ba mai mult, vedem că și diavolul este tată. Dar al minciunii. Dar el fiind creație, creatură, nu putem să-l punem la altă categorie, decât la fiul cel mare, nemulțumit, care nici nu vroia să audă de întoarcerea fiului rispitor, fratele lui mai mic. Înțelegi acum ? În această pildă a fiului risipitor, e cuprinsă toată omenirea căzută. Și la fiecare din aceste 3 categorii, sunt mai multe subcategorii,, care și unde prin atitudini, sunt mai departe sau mai aproape de casă, de Biserică, de mântuire, sau mai bine spus, de lupta pentru mântuire. Acum înțelegi de ce demonii și ereticii sunt frați și fac parte din categoria fratelui celui mare, care nici el, asemenea, celor risipitori, cu desfrânatele, nu era "venit în fire", atitudine, care plină de egoism, era la fel de rea ca a fratelui rispitor, era strict legat de trup, de avere, de bani, de partea tatălui, care i se cuvenea, de materialism, de egoism, de neiubire, de neiertare, de nevirtute. De aceea, noi creștinii, suntem frații cei mici, ajunși acasă, neacceptați de fratele cel mare, care frate, deși acasă, atitudinea lui era departe de casă, înafara casei, era dus cu mintea și sufletul, la roșcovele din care noi ne-am întors. Și acasă fiind, Tatăl, ne dă voie, să ne construim, din nou partea ce ni se cuvine: " adunați-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă și nu le fură." - Matei 6, 20. |
Am explicat foarte plastic, din cauza neputințelor mele, dar așa am primit gândul cel bun de la Dumnezeu, nădăjduiesc că ai înțeles, totuși, câte ceva, dacă mai ai nelămuriri, cu drag, mai explic cât de bine pot, orice e nevoie pentru mîntuirea noastră.
Am explicat pilda fiului risipitor, prin prisma celorlalte pilde, dar fără să le amintesc deloc, și mi-a fost greu. Ca să-ți fie mai ușor de înțeles, frăției tale, frate Ioan. Dar în pilda fiului risipitor, sunt toate celelalte pilde, a femeii și măsurile de aluat, a semănătorului, a drahmei pierdute și toate. Toate se referă la Biserică, Acasă, la cei care sunt în ea, la eretici, păgâni, atei, la cei care vor să vină, la cei care nu vor să vină și nici nu vor să audă de ea, fiindcă nu și-au "venit în fire", la mulți, la toți. E mult de explicat, dar e atât de frumos. Cuvintele noastre sunt omenești, le simt grele, pietre, dar Dumnezeu lucrează prin ele, fiindcă așa ne mântuim. Hristoase Dumnezeule, ai milă de noi. A început Sfântul Post al Sfinților Apostoli. Petru și Pavel. Toți cei 12. Toți cei 72, ca simbol, că sunt mulți Apostoli. Sfinții lui Dumnezeu. Cu ale lor sfinte rugăciuni, mijlocitori către Hristos, ca și Hristos să fie mijlocitor către Tatăl, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, mîntuiește-ne pe noi păcătoșii. Mântuitorule preadulce... |
Abuz în interpretare, Igor.
Cercuri prea largi, precizie mică, inexactități la tot pasul. Păi așa, frate, putem zice orice... Sper să revin săptămâna viitoare cu unele comentarii pe textul frăției voastre. Deocamdată spun doar atât: mai domol, frate, mai domol... Și un pic mai atent, mai cu reținere, de înțelegi unde bat... |
Actorul adventist de ziua a șaptea, Jonathan Jackson si-a gasit calea spre ortodoxie trecand prin România
Într-o lume în care majoritatea celebrităților aleg să-și trăiască altfel viața, câștigatorul a patru Premii Emmy, Jonathan Jackson, actor, cântăreț, compozitorul și scriitor, cunoscut mai ales grație interpretării lui Lucky Spencer din serialul General Hospital, a ales calea Ortodoxiei, tranziția lui de la adventism spre vechea credință trecând prima dată prin România, botezându-se la Sfânta Înviere a Domnului. Jonathan s-a căsătorit cu Lisa Vultaggio, o colegă de platou din serialul General Hospital, la vârsta de 20 de ani, iar acum, la 29, este deja tatăl a trei copii. Nu prea există vedete americane credincioși ai Ortodoxiei, excepții fiind Jennifer Aniston, Tom Hanks, Chris Cornell, James Belushi sau jucatorul de fotbal de la Pittsburg Steelers, Troy Polamalu, toți aceștia fiind ortodocși. Într-un interviu acordat Părintelui Andrew Stephen Damick pentru postul de radio Ancient Faith Radio, actorul fost adventist, Jonathan Jackson povestește despre devenirea lui ca ortodox practicant și cum se împacă smerenia cu statul de star, vedetă de Hollywood. Născut la 11 mai 1982 în Orlando, Florida, și-a început cariera in 1991, după ce i-a călcat pe urme fratelui său, Richard Lee Jackson, care se mutase deja la Los Angeles. Tatăl său, Rick Lee, a fost medic, iar mama, manager. În afară de Richard, mai are o soră, Candace, care studiaza Dreptul. Pe Jonathan l-ați văzut și în seria "Terminator", a apărut alături de Al Pacino în Insomnia, dar a împărțit ecranul și cu Ben Kingsley sau David Arquette. Ambii lui părinți au fost adventiști de ziua a 7-a, timp de patru generații. Am crescut așa până la vârsta de 9 sau 10 ani, când ne-am mutat la Los Angeles și am primit un rol în serialul Genera Hospital, povestește Jackson. Când ne-am mutat în LA nu am avut acolo o Biserică Ortodoxă. Iar eu și fratele meu, care e și el actor și membru al formației noastre de muzică Enation, ascultam înregistrări ale predicilor părinților ortodocși din America în fiecare seară. Așa că, de la 11 la 15 ani, nu am prea fost la Biserică, ci doar ascultam aceste înregistrări noaptea. De la 12 sau 13 ani, am început și să citesc cărți de religie. Iar slujbele mi-au captat foarte mult atenția când aveam vreo 13 ani, iar asta m-a condus spre un drum bun. Însă încă nu vedeam ce sens are să mă duc la biserică. Îl iubeam pe Dumnezeu, pe Iisus, însă biserica era un concept care mă făcea confuz. Mă gândeam că pot citi cărți, pot asculta înregistrări, ce sens are să mă duc și la slujbe? http://tezaurul-ortodox.com/topic/37...-prin-romania/ |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:54:06. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.