![]() |
Reactii chimice in corp.
Stateam si ma gandeam zilele trecute ca sunt situatii in viata noastra cand nu suntem chiar liberi.
Exista anumite reactii chimice venite din interiorul nostru sau din afara care ne fac sa actionam in anumite feluri. Despre asta vorbesc si ateii ca defapt totul se explica prin reactia chimica. Oare nu sufletul este cel care simte dragoste ? este provocata de hormonul oxitocina?? adica daca cineva mi-ar da sa iau acest hormon in doze mari m-ar face sa ma indragostesc de persoana de langa mine mai tare? sau oricare alta ar fi ea mai tare ?fara ca eu sa vreau? asta nu ar mai fi libertate. comportamentele noastre ar fi controlate prin medicamente? lucrurile astea sunt adevarate, a vrut Dumnezeu sa functionam asa? |
Citat:
|
Citat:
|
Cu toate ca nu cunosc multe notiuni de biochimie , o sa incerc sa te ajut.
Din cate stiu eu , hormonul numit oxitocina (ocitocina) are ca actiuni principale contractia musculaturii uterului in timpul nasterii , dar ajuta si la expulzia laptelui din sani. Pe plan secundar , nu cunosc efectele acestui hormon... insa este posibil ca oxitocina sa ajute la aparita sentimentelor de iubire , de relaxare. Dar asta nu inseamna ca hormonii pun control total pe creier , ci iti creeaza anumite stari... pe care le poti suprima cu niste vointa. Un alt exemplu , ar fi hormonii sexuali : testosteronul- la barbati , iar la femei estrogenul si progesteronul. La barbati , testosteronul ajuta la dezvoltarea scheletului,musculaturii , ingrosarea vocii si multe altele. Totodata testosteronul poate provoca anumite stari de agresivitate dar si senzatii de tipul "macho man". Dar , cum spuneam mai sus, hormonii nu pun stapanire pe creier , iar omul se poate controla chiar daca homonii respectivi ii creeaza anumite stari. Constiinta este libera indiferent de cantitatea de hormon din sange. Ar fi chiar o nebunie sa ne motivam pacatele prin faptul ca avem uneori cantitati mai mari de hormoni in sange. Daca am da vina pe hormoni pentru faptele imorale, toti violatorii,pedofilii si criminalii ar scapa de inchisoare. |
Multumesc de raspuns. Se pare ca ceilalti au inteles gresit intrebarea si au venit cu raspunsuri mai rautacioase.
Eu vorbeam ca in general multi spun ca prin administarea anumitor hormoni , ni se pot schimba anumite comportamente. Nu neaparat de hormonul "dragostei" , oricum in corpul nostru sunt reactii chimice care ne fac sa ne simtim intr un fel sau altul si intrebam daca suntem robii acestor schimbari? |
Citat:
Mare grija la hormoni !:12: |
Citat:
Cand anatomia zice ca corpul nostru este stapanit de reactii chimice, nu se refera numai la hormoni. De la reactiile chimice "clasice" din stomac, pana la modul in care un neuron transmite informatia, sau modul in care creierul stocheaza informatia, totul este o mare suma de reactii. |
Citat:
|
Citat:
Astfel, observam ca NUMAI la om comportamentul sexual si tot ce tine de el este in intregime corticalizat. Un eunuc se poate indragosti nebuneste de o femeie, iar ea la randul ei se poate indragosti de un eunuc. Au existat, dealtfel, cazuri. Unul dintre tablourile Galeriei Nationale de la Palatul Regal este un portret de mari dimensiuni ale unui eunuc cantaret de opera (famenii erau de multe ori pretuiti pentru vocea lor de tenori de coloratura, dupa cum avem si mai recent exemplul cu Bee Gee's) care devenise idolul femeilor din vremea lui. Farinelli, Cusanini, Caffarelli Nicolini si multi alti fameni au facut voga pentru vocea lor minunata (despre Farinelli, tenor care era platit regeste de catre regii Spaniei, exista si un film). La animale, comportamentul sexual e dominat de instincte. Mamiferele au perioade de rut (ca si pasarile) guvernate de hormoni. O iapa e in calduri ? Atunci se "indragosteste" de primul armasar pe care il vede. Nu mai e in calduri ? Atunci nici nu mai observa ca e vorba de un armasar. Are secretie lactata ? Are instinct matern si e capabila sa moara pentru manzul ei. A intarcat ? Manzul nu o mai intereseaza, devine, de ieri pana azi, complet strain. Omul este singurul care a fost proiectat ca fiinta vizibila inzestrata cu liber arbitru. Omul a primit in dar de la Dumnezeu libertatea, pe care animalele nu o au. Libertatea, impreuna cu ratiunea, nemurirea si sufletul sunt daruri specifice omului (si ingerului) care dau masura asemanarii cu Creatorul. |
Citat:
Martor al unor asemenea ipostaze sunt experientele tuturor oamenilor carora de multe ori li se intimpla, si ei insisi marturisesc, ca in anumite situatii au dat raspunsuri sau au facut fapte, gesturi instantanee, la care nici macar nu au cugetat o milisecunda, ci spun "... nu stiu cum, m-am trezit aplecindu-ma spre ea..." sau " ... a vorbit gura fara mine, fara sa gindesc macar un pic am dat acest raspuns, noroc ca am raspuns bine..." s.a.m.d. Chiar savantul neuropsihiatru Constantin Dumitru Dulcan(cel care a scris si inteligenta materiei) a scris o ultima carte pe aceasta tema(mintea de dincolo). Deci, ce zici despre eventualitatea aceasta, care desigur bate si hormonii si mormonii si circuitele nervoase, cerebrale,neurolingvistice ale gindirii ? In ce raport credeti ca este constiinta fata de asemenea fenomene si in asemenea momente, ca si in general, dealtfel ? Sau, constiinta are sau nu, biochimia ei ? Si in ce raport stau ele ? Si daca constiinta omului este locul cu certitudine in care ii vorbeste Dumnezeu, cum sta Acesta cu biochimia si eventual hormonii ? |
Citat:
Cred ca lucrurile sunt mult mai simple de atat.Doar noi, oamenii culti le complicam si le deformam, pentru a ne servi intereselor noastre. |
Am încercat să corectez textul de mai su și nu sms reușit.Așa că vin cu o completare.
De fapt, asta facem în zilele de azi, acordam semnificații complicate , unor lucruri care sunt mult mai simple.De aceea, țăranii de pe vremuri, în smerenia lor lor, duceau o viața mult mai sănătoasă , mai curată, din toate punctele de vedere, mai ales emoțional. |
Citat:
Efluvii?...... Dar cele dinlăuntru cum vin ele? Ca un foc? Ori poate ca un fel de căldură plăcută? Ca un cântecel? Ca un surâs? Ca o apă susurătoare și lin curgătoare? M-am prins: Ca o tornadă! Sau nu? Dar cum sunt ele venite, hîm... Acuma îmi imaginez un dialog: - Fraților, păziți-vă! - Ce-i bă? - Vin reacțiile chimice!!!... - De unde vin, mă? De unde vin? - Nu știu bine, stai să mă concentrez! - Din afară sau dinăuntru? - De peste toooooot, mă, de peste tot!............ - Imposibil, mă, imposibil. Iar ai văzut filme d-alea cu monștri? Sau te pomenești că ai intrat iar pe forum creștin ortodox! Ți-am zis să te potolești... |
Citat:
\ |
Citat:
|
Citat:
Din pacate asa este, pentru ca Omul este acum trupesc. Dispozitiile lui sufletesti sunt schimbatoare din multe cauze, insa modificarile somatice au puterea cea mai mare asupra lui. Este greu sa fii generos atunci cand esti rupt de foame. Sau plin de evlavie cand esti cu stomacul plin de mancaruri grele. Cu toate acestea trupul este un vas foarte pretios. El trebuie inteles printr-un lung proces de observare atenta, rabdatoare, a modului cum reactioneaza, a efectelor resimtite in urma diferitelor activitati si ciclurilor sale naturale. Acesta trebuie ajustat progresiv, prin selectarea si dozarea atenta a activitatilor zilnice astfel incat sa aibe putere suficienta, sa asigure claritatea mintii pentru angajarea acesteia in lucrul spiritual. Un principiu general director este moderatia in toate. Insa corectiile trebuie aplicate de la caz la caz. Trupul trebuie imblanzit si supus. Odata cu cresterea fortei rugaciunii, acesta nu mai exercita influente atat de puternice asupra sufletului. Devine usor si flexibil, plin de vigoare, gata sa serveasca sufletul in dorul sau dupa Dumnezeu. Daca rugaciunea este ca o mare valvataie, focul ei poate preschimba natura trupului, din cea fizica intr-una transcendenta. |
Multumesc!
Practic sufletul este oarecum legat de functiile trupului, adica in momentul in care suntem obositi trupeste, nu mai putem sa gandim la fel de rapid si logic ca dimineata la prima ora, sa zicem. sau cand un om are un accident si se loveste la cap,nu mai recunoste pe nimeni de langa el, sunt afectate niste functii ale creierului care nu mai pot accesa memoria. memorie care practic apartine de suflet nu de trup? Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Memoria este un aspect care tine de trup, de impresiile trupesti. Sunt impresii remanente ale unor interactiuni senzoriale stocate temporar, chimic, in celulele nervoase. Chiar si propriul nume, este o astfel de remanenta, care este intretinuta printr-o stimulare mai frecventa a aceleiasi inlantuiri neuronale. Astfel, se genereaza un stereotip dinamic specific, in acest caz o identitate corelata cu o anume sonoritate si forma grafica standardizata. Mintea/Sufletul nu are niciun corespondent fizic. Este tot timpul "cunoscatorul" din noi insine, aspectul care cunoaste/simte/experimenteaza. Prin memorie, "cunoscatorul" are o perceptie segregata in cele trei timpuri: trecut/prezent/viitor. De fapt, "cunoscatorul" nu are varsta, sex, nicio caracteristica fizica intrinseca. Cand cunoasterea este deplina, sufletul cunoaste deplin, direct, simultan, atemporal. Nu are nevoie de "memorie". Pentru ca stie direct ce este el insusi si ce este ceea ce cunoaste. Aceasta cognitie nu se mai desfasoara in secvente, cu stocari repetitive. Este o cognitie plenara, nemediata, transcendenta, fara curgere temporala. Timpul pentru o astfel de minte se pliaza ca o carte, fiind cunoscut direct tot ceea ce a fost, este si va fi. |
Multumesc! Adevarul despre cum stau aceste lucruri cat si altele cred eu ca o sa le descoperim pe lumea cealalta.
Citat:
|
Citat:
Multi cred ca moartea este un portal catre o cunoastere a sensurilor fundamentale. Parerea mea personala... este o impresie gresita. Daca nu aprindem lampa cunoasterii acum, moartea si ceea ce-i urmeaza nu va fi decat un alt episod de confuzie. O alta ratacire fara raspunsuri. |
Ei, nu-i nimic, ce atâtea griji pentru ACUM?... Ne vom reîncarna, vom lupta iar cu șuvoiul de reacții chimice și tot așa, până ne vom lumina, nu? Mii și mii de vieți succesive ne așteaptă, no problem. Substanțe chimice să fie, că-n rest totu-i aranjat.
|
Citat:
Mii si mii de frici si frustrari. Mii si mii de mutilari si ruperi de trup. Suferinta fara de sfarsit, care va bea fara incetare otrava necunoasterii. Iar un trup uman practic este obtinut ...o singura data. |
Citat:
Atârnă mult, dacă nu în totalitate, modul cum am trăit această viață. Sunt întru totul de acord cu afirmația ta că lampa cunoașterii trebuie aprinsă acum și trebuie menținută până la capăt. Părinții ne învață, în Biserica lui Hristos, ce fel de oameni să fim și cum să cunoaștem. După moarte cunoașterea continuă și, dacă dăm crezare unora dintre învățători, inclusiv sfinții continuă să se desăvârșească în cunoaștere sub lucrarea Luminii. Îndumnezeirea omului nu încetează ci se dezvoltă veșnic. Dar cel care nu a trecut examenul de admitere la această "școală" a cunoașterii neîncetate firește că va urma o altă cale... De aceea, așa cum bine cred că spui, acum e momentul să ne pregătim pentru examen. Acum, în timpul rânduit de Dumnezeu și care se numește viața noastră pământească. Și nu cred că merge să sărim gardul la admitere. Nu funcționează nici pilele... Nici sacoșele cu plocoane, nici un alt fel de mită. Evaluatorul e de nemituit pentru că știe bine ce fel de oameni vrea în echipa Lui. Așa că problema rămâne una singură: sunt pregătit pentru examen sau nu. Drept urmare, unul ca Sfântul Sisoe cerea pe patul de moarte timp de pocăință. Ca să se mai pregătească nițel, să mai exerseze... Că mulți sunt chemați dar puțini aleși. |
Citat:
Fiecare trup este o singură dată. Nu se poate de două ori; Dumnezeu nu dă cu zarul. Chiar si sufletul este mereu mai evoluat, niciodată nu-i la fel de ignorant. Citat:
Citat:
După cum spune si Isaia, cunoasterea este universală dincolo, dar nu si experienta, iar aceasta se poate înfăptui doar cu ajutorul trupului si, mai ales, prin puterea sufletească oarbă de a se sustrage patimilor trupesti si de a le învinge. În trup, numai cunoasterea experimentată poate servi ca suport de actiune; etajele nu se pot sări, ele trebuiesc urcate anevoios treaptă cu treaptă. Cu alte cuvinte, informatia de dincolo nu este bază pentru faptele din viata în trup, ci numai informatia asezată în suflet prin experienta anterioară. Experienta vietilor anterioare se transmite copiilor in educatia parintească, sau, Dumnezeu stie cum, la fel ca lui Saul(apostolul Pavel). On topic: Hormonii nu intră în reactii chimice, ei doar stimulează sau reduc activitatea diferitelor organe interne, în functie de binecuvântarea divină pe care omul o lasă să-i intre în inimă. |
Citat:
Hormonii, intr-adevar, pot sa influenteze si normala functionare a organelor interne, dar nu poti spune de nici un hormon ca se bazeaza pe "binecuvantarea divina". Poate doar ca, atunci cand cineva se roaga, ii este creat un sentiment de calm, poate chiar placere, din cauza secretiei de serotonina, hormonul fericirii, secretat cand facem orice activitate care ne face "placere". |
Citat:
În funcție de structura lor chimică hormonii sunt clasificați în câteva clase principale: proteici, derivați ai acizilor grași, derivați ai sterolului (un alcool complex) etc. Acțiunea lor se realizează prin participarea la diverse reacții chimice, pe care le catalizează. Adică intră în reacție chimică cu o substanță (de obicei o enzimă) pentru a accelera viteza și amploarea reacției care altfel ar decurge mult mai lent. Alteori, însă, au un rol frenator, inhibitor asupra unor reacții chimice - după cum cere situația de ansamblu a organismului sau a organului respectiv. Etimologia cuvântului Hormon vine din greacă ("hormao" - a stimula, a pune în mișcare). Cu toate acestea, acțiunea unor hormoni este și inhibitoare (dar acest efect final inhibitor e datorat tot unor stimulări, la nivelul unor anumite procese chimice enzimatice din lanțurile metabolice). De exemplu, atunci când organismul se află în stare de efort sau se pregătește pentru efort (cazul reacției de tip "fugă sau luptă") hormonii adrenalină/noradrenalină catalizează reacțiile de oxido-reducere din ciclul Krebs (reacții de ardere), rezultatul fiind o creștere a cantității de energie necesară diverselor procese metabolice și activități musculare. Acest spor de energie se resimte și subiectiv, ca o stare de încălzire (ne este cald, ni se mai face și sete...:)) Hormonii au o funcție de reglare a organismului. Ei sporesc sau scad intensitatea reacțiilor chimice din celule, după necesitățile curente sau de perspectivă ale organismului pe ansamblu sau ale unora dintre aparatele și sistemele corpului. Interesant că unii hormoni își schimbă funcțiile odată cu vârsta. De exemplu, dacă în copilărie hormonii secretați de ovar și testicule (hormonii sexuali) au rol în creșterea generală a organismului, la pubertate își modifică specializarea și "se ocupă" doar de aparatul genital deservind funcția de reproducere. Aici intră inclusiv caracterele sexuale secundare (pilozitatea, timbrul vocii, morfologia bazinului, coapselor, sânilor, expresia feței etc.) Acțiunea hormonilor este mai lentă, efectul nu este imediat. Prin comparație, acțiunea reglajului nervos este deosebit de rapidă, de promptă. De exemplu, reflexul de clipire la intrarea unui fir de păr în ochi sau reflexul de apărare la atingerea unui obiect fierbinte este spontană, de ordinul milisecundelor. Reglarea nervoasă este așadar promptă, imediată, impulsurile nervoase circulînd de la receptori la centrii nervoși și de la centri la efectori în câteva milisecunde, la care se adaugă timpul la fel de scurt de transmitere prin sinapse apoi plin placa motorie și în fine prin fibrele musculare. Totul în mai puțin de o secundă! Reglajul hormonilor este unul de potențare și prelungire a reglării nervoase. Este și mai puțin discret, mai vag, mai puțin localizat. Cuprinde un organ întreg sau chiar întreg corpul, pe când un centru nervos poate stimula un singur mușchi sau câteva fibre musculare... Revenind - hormonii intră în reacțiile chimice fiind și ei substanțe chimice și rolul lor principal este de a cataliza acele reacții chimice, de a le accelera desfășurarea. P.S. Pentru detalii precise și frumoase poate fi consultat manualul de Biologie cls. XI-a, Anatomia și Fiziologia omului. Capitolele Sistemul Endocrin și Metabolismul, în special, dar și celelalte capitole unde este mereu pomenită reglarea nervoasă și hormonală a aparatului ori sistemului respectiv. Sau tratatele de specialitate în endocrinologie. P.P.S. Deosebit de frumoasă și de complexă este reglarea activității însăși de secreție a hormonilor. Ei se secretă în cantități mai mici sau mai mari în funcție de acțiunile altor hormoni, sau de controlul nervos sau chiar de unii factori biochimici locali, de la nivelul organului respectiv - cum ar fi acumularea în țesutul organului respectiv a unor produși de catabolism. Aceste mecanisme de reglaj ale reglatorilor corpului se întretaie uneori, se află în oarecare "luptă", iar de aici o fascinantă încercare a medicilor de a desluși mecanismele de reglaj și intervenția terapeutică, atunci când e nevoie. Uneori apar tumori secretante de hormoni, alteori întârzie reglajul genetic al secreției etc. E cu adevărat dumnezeiesc cum lucrează corpul nostru în tainițele sale... |
Creierul și sufletul
Am citit de curînd o carte care pune în discuție relația dintre creier (ca parte a corpului, ca organ material) și suflet (sau psihic).
E o carte care reunește cam tot ce se cunoaște până în prezent în materie de neurologie, neurochirurgie, psihologie (și sunt multe psihologii, de fapt, multe școli). Mai e și multă filosofie. Din păcate nu sunt pomeniți teologii... Cartea fiind una de știință, în sensul consacrat în lume pentru acest termen. Sunt plauzibile următoarele: a) creierul și psihicul/mintea/spiritul sunt în relație de paralelism; fiecare cu treaba lui. Argumente cu carul, de la niște băieți cu Premiul Nobel. b) sufletul depinde total de creier - argumente tot de la băieți cu Nobelul. c) creierul și sufletul se interinfluențează, avînd însă și o relativă autonomie d) sufletul/psihicul/mintea/spiritul conduce creierul (nu prea mai ține în lumea de azi, idealismul nu mai e la modă, totuși unii perseverează). Toate pozițiile sunt argumentate strașnic și nu merge cu contraargumente naive. Băieții au un răspuns pregătit pentru oricine și orice! Așa că putem alege, după cum ne place.... De curiozitate, iată ce găsim într-un număr din Revista Medicală Română: http://rmr.medica.ro/reviste_med/dow...006_Art-21.pdf |
Citat:
Citat:
Hormonii intră în cursul unei actiuni, nu declansează o actiune. Hormonii nu intră în tubul digestiv, de pildă, ei impulsionează activitatea organele implicate în digerarea alimentelor si resorbtia nutritivă. Exact cum spui: hormonii au o funcție de reglare a organismului. La aceasta eu adaug că cele mai reglate "organisme" sunt cele ce se închină Domnului. De aceea hipofiza(glanda pituitară) este asezată la baza anterioară a encefalului si, având mărimea unui bob de porumb cu o greutate mai mică de 1(unu) gram, coordonează activitatea celorlalte glande endocrine!!! |
Citat:
Adevărat cred că e. |
Citat:
|
Dumnezeu a stiut chimie inaintea chimistilor, nu-L invatam noi. Pai de ce a lasat postul si rugaciunea? Pe acestea le-a lasat tocmai ca sa ne ajute sa ne controlam noi insine acest trup si sa-l supunem Duhului Sfant. acest trup ne-a fost daruit ca sa facem voia lui Dumnezeu cu ajutorul lui. Ne-a fost dat sa-L hranim nu numai ca si cum ar fi al unui animal si pe urma sa ne minunam de reactiile din el. Ne-a fost dat sa ne ajute sa hranim in primul rand sufletul din noi. Cu sufletul ne vom prezenta inaintea Mantuitorului, nu cu trupul.
Hranim bine o pisica si sa vezi reactii! Hranim bine o vaca si la anumite intervale nu ne mai asculta de parca ar fi salbatica. Si acelea sunt reactii. Hranim bine un om si intrece animalele in salbaticie, daca nu-l apuca vreo criza de ficat. Vaca se declara multumita daca se impreuneaza o data pe an, platind cu un vitelus placerea ei, pe cand omul cauta doar/ mai ales placerea. Nu prea e dispus sa accepte si suferinta si atunci reactiile lui chimice se bulverseaza cu voia lui Dumnezeu. Dumnezeu sa ne ajute sa ne controlam reactiile chiimice din trupurile noastre la timp, ca sa nu se bucure necuratul de trupurile noastre! Atentie! Se practica umilirea sexuala in anumite cercuri. Aviz celor care isi doresc mariri nemeritate! Un astfel de om este santajat si umilit la nesfarsit si obligat sa faca mereu ce i se cere. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:35:33. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.