Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Petitie pt recunoasterea sfintilor inchisorilor de catre BOR (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17352)

cristirg 21.07.2014 22:44:00

Petitie pt recunoasterea sfintilor inchisorilor de catre BOR
 
Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române: Recunoașterea Sfinților Închisorilor

https://secure.avaaz.org/en/petition...r_Inchisorilor

https://avaazdo.s3.amazonaws.com/028...4486471c7c.jpg

http://www.apologeticum.ro/2014/07/p...-inchisorilor/

cristirg 21.07.2014 22:46:52

După Dreptul canonic ortodox, semne ale sfințeniei sunt:
- moartea martirică – dovada cea mai certă;
- mărturisirea și apărarea dreptei credințe;
- viața curată, viața sfântă;
- darul facerii de minuni, în viață sau după moarte.

Dintre condițiile de fond (personale) ale sfințeniei:
- să fi avut credința neîndoielnică ortodoxă;
- puterea de a suferi moarte martirică, primejdii și orice necazuri pentru apărarea dreptei credințe;
- puterea de a trăi moral și religios cât mai desăvârșit;
- puterea de a săvârși minuni;
- cultul spontan acordat de poporul credincios.

În cazul trăitorilor ortodocși din închisorile comuniste, toate acestea se confirmă. Ce dovadă mai clară vrem decât moartea martirică? Lupta împotriva lor e lupta contra evidenței, păcatul împotriva Duhului Sfânt.
De la instalarea regimului comunist în Rusia s-a început o campanie de distrugere a creștinismului și a tuturor valorilor umane tradiționale. Același efect devastator l-a avut în toate țările pe unde a trecut.
În cazul de față, nu e nevoie de Paterice pentru confirmarea sfințeniei. Chinurile și moartea din închisori, știind că toți erau chinuiți pentru credință de un regim ateu, sunt un Pateric al mucenicilor fără a mai fi nevoie de alte comentarii. Ele întrec orice „cuvinte duhovnicești”. De la mulți nu s-a păstrat nici un cuvânt duhovnicesc, dar au moaște făcătoare de minuni! (a se vedea la Aiud).
De la atâtea mii de martiri din Istoria Bisericii nu s-a păstrat nici un cuvânt duhovnicesc ci pentru sfârșitul lor au fost trecuți în ceata sfinților. De ce numai noi românii suntem atât de îndoielnici în credință? Nu ne bate Dumnezeu că nu ne cinstim sfinții închisorilor? Cred că și din acest motiv ne bate, cu prisosință…
Sfinții sunt manifestarea concretă și personală a lui Dumnezeu în Biserică, iar Biserica nu se menține vie decât prin Sfinți. La loc de cinste se află Martirii.

Mihnea Dragomir 21.07.2014 23:21:50

Citat:

În prealabil postat de cristirg (Post 564513)

Tonul acestei petitii imi pare inadecvat. Nu stiu cutumele din BOR, dar daca as face la mine o petitie formulata astfel nu m-ar primi Prefericitul Lucian nici macar in audienta la Blaj. "Protestam fata de indiferenta Patriarhiei Romane"? Nu, domnule, nu-i va suna bine celui caruia vreti sa-i adresati petitia. In cazul optimist, o va trata cu indiferenta.

cristirg 22.07.2014 17:10:13

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 564516)
Tonul acestei petitii imi pare inadecvat. Nu stiu cutumele din BOR, dar daca as face la mine o petitie formulata astfel nu m-ar primi Prefericitul Lucian nici macar in audienta la Blaj. "Protestam fata de indiferenta Patriarhiei Romane"? Nu, domnule, nu-i va suna bine celui caruia vreti sa-i adresati petitia. In cazul optimist, o va trata cu indiferenta.

-si daca petitia e formulata intr-un stil politicos...credeti ca se schimba ceva? eu cred ca nu
-ceea ce deranjeaza e ca cei din temnitele comuniste printre care au fost si martiri si sfinti- erau multi legionari si impotriva comunismului si a masoneriei.
-nu stiu daca il vor canoniza nici pe sfantul Ilie Lacatusu ,care are moaste dar a fost si legionar.

cristirg 22.07.2014 17:10:48

SF. ILIE LĂCĂTUȘU (1909 – 1983)
Este un PREOT LEGIONAR care s-a sfințit nu în mijlocul pustiei, ci în prigoana comunistă, îndurând fără compromisuri umilința vieții de întemnițat.
A fost arestat în mai multe rânduri și a cunoscut regimul crunt de la Canal, fiind inclus în brigada de preoți destinată exterminării.
Trupul neputred al Părintelui, în greutate de 7 - 8 kg, a fost găsit la 15 ani după moartea sa, în 1998 (în cripta familiei, cu ocazia înmormântării soției), în condițiile corespunzătoare sfintelor moaște: frumos mirositor, uscat și ușor, cu pielea de culoarea alunului, păstrându-și dimensiunile și aspectul, și, privindu-l, provoacă bucurie duhovnicească, dând impresia unui om care doarme.
Vicarul Arhiepiscopiei Bucureștilor, ÎPS Teodosie Snagoveanul a oficiat o slujbă de dezlegare pentru eventualele păcate mari sau anateme care ar fi împiedicat trupul preotului să putrezească și a recunoscut că se afla în fața unui caz clar de sfințenie.
In prezent moaștele Părintelui Ilie Lăcătușu se află în cripta de la cimitirul “Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Giulești (București), într-o raclă deschisă de sticlă, unde pot fi văzute în fiecare duminică după Liturghie.
Prima icoană a Sfântului Ilie Mărturisitorul a fost pictată pe peretele exterior al bisericii Mănăstirii Petru Vodă din jud. Neamț.
Părintele Ilie Lăcătușu s-a născut la data de 8 dec. 1909 în satul Crăpăturile din jud. Vâlcea, fiu al unor țărani simpli, dar cu credință în Dumnezeu. Tatăl era dascăl (cântăreț bisericesc), ceea ce a dus la apropierea copilului de Biserică.
Urmându-și chemarea, se înscrie la Seminarul Teologic "Sf. Nicolae" din Rm. Vâlcea (1923-1930) pe care îl absolvă cu Diploma de Virtute "pentru aptitudini sufletești care îl disting între colegii lui".
Se căsătorește cu învățătoarea Ecaterina Popescu și urmează Facultatea de Teologie din București pe care o absolvă în 1934.
Devine legionar, ca mulți alți confrați din generația sa: Ion Dumitrescu-Borșa (comandant legionar al Bunei Vestiri), Ilie Imbrescu (instructor legionar, Balcic), Ionescu-Duminică (membru al Senatului Legionar, duhovnicul Statului Major Legionar), Ștefan Palaghiță (București), Dimitrie Bejan (Iași), Ion Secăreanu (Constanța), Ion Stoica Mocanu (Constanța), Grigore Motomancea (Gorj), Leonid Miron (instructor legionar, Iași), Ion Chivu (șeful jud. Constanța), Aurel Nicolaescu (Vâlcea), Dumitru Diaconescu (Vâlcea), Gheorghe Furdui (doctor în Teologie, comandant legionar, București) etc.
Este hirotonit preot, încredințându-i-se parohia Osica de Jos, apoi satul Buicești - Vâlcea.
În 1942 este detașat preot misionar în Transnistria, propovăduind cuvântul Evangheliei la Odessa și la Sersenita; în 1943 se întoarce în țară, unde îl așteptau cei cinci copii și o soție bolnavă.
Este arestat în 1952 pentru apartenența la Mișcarea Legionară și dus în coloniile de muncă de la Canal, la Galeș și Peninsula.
Un an mai târziu, din cauza înrăutățirii stării de sănătate, pentru că nu mai putea munci, este mutat în închisoarea de la Târgu Ocna. În comparație cu închisoarea de la Pitești, unde reeducarea a produs multe victime, la Târgu Ocna viața religioasă a atins cele mai înalte culmi. Aici și-a trăit ultimele zile Valeriu Gafencu, supranumit "sfântul închisorilor". Pentru Părinte, aceasta va fi o perioadă de intensă rodire spirituală.
In 1954 este eliberat, dar în 1959 este din nou arestat și condamnat la muncă silnică în colonia Periprava din Deltă.
Părintele Ilie Lăcătușu nu vorbea mult, dar cuvântul lui avea putere. A sprijinit, cu rugăciunea și cuvântul, cu blândețea și bunătatea, pe drumul Golgotei românești, multe suflete slăbite, ridicându-le către Dumnezeu. La Periprava își va arăta cu discreție măsura duhovnicească. Acolo se afla și părintele Iustin Pârvu care a povestit întâmplări vrednice de ”Viețile Sfinților”:
“Cu Părintele Ilie Lăcătușu am stat 4 ani la Periprava, în Deltă. El s-a remarcat, în general, prin interiorizarea lui puternică și prin tăcere: rar îl auzeai vorbind ceva, și atunci când o făcea, era foarte important ceea ce spunea; de cele mai multe ori ne îndemna să ne rugăm atunci când eram în vreo primejdie. Despre acest om pot să spun că avea cu adevărat darul smereniei. Căuta tot timpul să NU iasă în evidență cu ceva, făcea pe neînsemnatul.
Îmi amintesc de o întâmplare minunată din Deltă, când PĂRINTELE ILIE a jucat un rol foarte important.
În 30 ianuarie ne-au trimis în colonie, la Canal, la tăiat de stuf. Vă dați seama ce însemna lucrul acesta pe un frig de iarnă? Moarte curată.
Eram toți înspăimântați, mai ales că îi văzusem și pe caraliii noștri cu mitraliera, vreo patru mitraliere. Probabil așteptau să ne execute, crezând că vom refuza comanda.
Era o deschidere acolo, de apă, de vreo 40 de hectare și stuful era tocmai în adâncime.
Toți am început să murmurăm și nu prea aveam de gând să intrăm în apă.
Ne-au ordonat să intrăm și să scoatem câte doi snopi. Pentru cine făceam noi astea? Nu avea nici un sens. Măi, și cum să intri în apă? Calci, te duci într-o știoalnă, nu te mai scoate nimeni de acolo. Am ezitat la început.
Dar PĂRINTELE ILIE a avut un cuvânt foarte ferm și ne-a îmbărbătat pe toți:
- Măi, intrăm, pentru că ăștia îs puși pe gând rău; ăștia trag în noi. Să intrăm în apă, că Maica Domnului și Sfinții Trei Ierarhi ne vor scoate nevătămați.
Măi, și am intrat… Am ajuns acolo; până la bărbie am intrat în apă. Am tăiat frumos snopi.
Și ne miram cu toții că lucram ca pe uscat. Unii până la piept, unii până la gât, unii, în sfârșit până la jumătate, cum ne-a prins locul pe fiecare acolo. Am mers vreo trei ore în apă și am scos la mal snopi. Dar nu era numai așa, să-l tai cu frunze, trebuia frumos curățat, măsurat, pus la dimensiune.
Și era un ger de – 30° afară, gheața groasă de 20-25 cm, încât vedeai nufărul galben înflorit sub gheață.
Ei bine, eram cu toții nevătămați și uzi. Curgea apa de pe noi. Mare minune a fost atunci. Că dimineața, când am intrat noi era ceață, nori și rece, de te prindea la oase. Și dintr-odată a apărut soarele, măi băieți, s-a luminat de ziuă. Era o căldură de se minunau și caraliii. Ne-am dezbrăcat și s-au uscat hainele ca la cea mai fierbinte sobă, așa aburi ieșeau din toate. Ne-am încălțat, ne-am îmbrăcat și hai la colonie. Și așa Maica Domnului și Sfinții Trei Ierarhi au fost cu noi și ne-au ajutat, chiar în ziua de 30 ianuarie (când sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi). Și vă spun că nu s-a întâmplat să fie nici un bolnav, nici un internat, n-a fost nimic. Și aceasta datorită rugăciunilor Părintelui Ilie, că altfel cred că eram cu toții morți…”
(”Din temnițe spre sinaxare”).
După eliberarea deținuților politici din 1964 are domiciliu forțat în Bolintin, unde este obligat să lucreze ca zidar.
Va sluji apoi din nou ca preot în satele Gărdești - Teleorman și Răsuceni – Ilfov, făcându-se credincioșilor pildă de rugăciune și fapte bune.
Încetează din viață la 22 iulie 1983.
Înmormântarea soției a avut loc 15 ani mai târziu. Cu această ocazie cei prezenți s-au aflat în fața unui fapt neașteptat: trupul părintelui era întreg, neputrezit, asemenea unui trup îmbălsămat. Mai mult decât atât, el emana un miros plăcut, asemănător mirosului de mir.
Cazul Părintelui Ilie Lăcătușu a stârnit o vie și firească senzație în mass-media, dar și în lumea eclezială din România. Câteva luni mai târziu, difuzarea pe postul național de televiziune a filmului documentar "Semne" a înștiințat opinia publică despre descoperire.
Pentru a se lămuri dacă se aflau într-adevăr în fața unui sfânt, rudele au lăsat timp de mai multe săptămâni trupul în contact cu aerul. Nu s-a întâmplat nimic,
De asemenea, s-au oficiat timp de 40 de zile slujbe de dezlegare de eventuale păcate grele care n-ar fi lăsat trupul să putrezească, dar Părintele a rămas intact, însuși Vicarul Arhiepiscopiei Bucureștilor recunoscând că se afla în fața unor moaște, a unui caz clar de sfințenie, fapt pentru care rudele au înaintat un memoriu Arhiepiscopiei Bucureștilor, prin care atrăgeau atenția asupra descoperirii. De asemenea, mai multe asociații, printre care Frăția Ortodoxă Română, Asociația Creștinilor Ortodocși Români, Asociația "Cristiana", Liga Tineretului Ortodox Român, Asociația Foștilor Deținuți Politici, Liga Studenților etc. au alcătuit un memoriu prin care se cerea Sf. Sinod al BOR deschiderea unui dosar de canonizare pentru părintele Ilie Lăcătușu. Dosarul pentru canonizare se află la Patriarhia Română. De la descoperire zeci de mii de credincioși vin în pelerinaj la moaștele Sf. Ilie Lăcătușu, unde au loc minuni și vindecări miraculoase.
[SIZE=3] [/SIZE]http://www.zelea-codreanu.com/Spirit...stre/index.htm

cristirg 22.07.2014 17:20:15

[COLOR=windowtext]Sfântul Ilie Lăcătușu este un sfânt cu adevărat mare înaintea lui Dumnezeu[/COLOR]
- Părinte Ioan, spuneți-ne câteva cuvinte despre părintele Ilie Lăcătușu, ale cărui moaște întregi și binemirositoare au fost găsite acum câțiva ani în București…
- Aflând de la cineva de la București de părintele Ilie Lăcătușu, care zicea că părintele vorbește și face minuni, de curiozitate am mers și eu la un prieten care avea mașină și m-a dus la cimitir. Eu nu cunosc Bucureștiul și nu știam unde să merg. Și a vrut Dumnezeu ca să vină fata părintelui Ilie Lăcătușu la cimitir acolo, deși nu fusese de vreo două-trei zile.
Am socotit că Dumnezeu a vrut așa ca să-mi facă un favor, pentru că eram străin de București, la distanță foarte mare și poate pentru dorința asta de a-l vedea și de a se confirma ceea ce am auzit, să văd personal cu ochii mei, Dumnezeu a vrut ca fata să vină.
Și intrând înăuntru, am văzut un mort adevărat, cu ochii închiși, complet, nemișcat. M-am mirat când l-am văzut fără capac deasupra, fără mirosuri. Omul, când moare, în două-trei zile trebuie să-l trateze cu fel de fel de chimicale ca să nu răspândească mirosuri, ca să nu putrezească imediat; sunt mulți care au început să putrezească din cauza păcatelor. Iar el - nimic, de atâția ani, trăind în aer ca toți oamenii, și descoperit, și fără niciun fel de miros. M-am pus în genunchi și capul l-am aplecat pe sicriu și am făcut o rugăciune. Și, bineînțeles, în rugăciune am pomenit pe Mântuitorul, Maica Domnului și după aceea pe el, personal, ca să se roage pentru iertarea păcatelor mele. Și când am ridicat capul și m-am uitat la el, era cu ochii deschiși mari. Atunci, neașteptat - pentru că sfântul face minuni, deschide ochii, se mișcă, vorbește la cei care sunt vrednici - eu, socotindu-mă cu totul nevrednic de așa ceva, am rămas impresionat când am văzut că a deschis ochii mari. Am plecat din nou capul și am făcut o rugăciune și când am ridicat din nou capul, ochii i-a mișcat în direcția mea, se uita cum se uită oamenii fără să învârtă capul - dar ochii i-a învârtit exact spre mine. Și fata Părintelui Lăcătușu zice: „Părinte, tata vrea să-ți vorbească, întreabă ceva”. Și, în clipa aceea, neașteptând altă invitație, m-am uitat în spate, știam când eram eu în cimitir mai erau vreo trei oameni - acum erau vreo patruzeci-cincizeci de oameni în spatele meu. Și atunci m-am ridicat și am plecat.
Și am rămas cu convingerea că Sfântul Ilie Lăcătușu este un sfânt cu adevărat mare, mare înaintea lui Dumnezeu. Nu-i cunosc activitatea, nu-i cunosc viața, știu că a fost un preot care a făcut pușcărie pe timpul comuniștilor și din cauza asta nu vor să-l canonizeze conducătorii.
Am mai mers altă dată, ca la doi ani, și am intrat iar la părintele Ilie Lăcătușu. Am pus iarăși capul pe sicriu și m-am rugat; înainte însă iarăși am pus mâinile mele pe mâinile lui - țepene complet, reci ca gheața, cum sunt morții și, după ce m-am rugat puțin, am pus mâinile mele pe mâinile lui și am văzut că mâinile lui se mișcă în sus și în jos, se mișcau cu mâinile mele.
- Dumneavoastră îi mișcați mâinile sau nu?
- Eu le-am mișcat. Am pus mâinile mele pe mâinile lui.
- A, deci erau mișcate de mâinile dumneavoastră?
- Mâinile mele erau pe mâinile lui și am văzut că mâinile lui nu mai erau reci ca gheața, erau calde. Și am mișcat să văd dacă se mișcă. Se mișcau mâinile și am rămas uimit. Am văzut un mort, da’ nu-i mort, un mort viu.
- Nu mai erau rigide?
- Nu, absolut deloc. Erau flexibile.
- Nu se vedeau semne de putrefacție…
- Absolut nimic, ca viu, și cu mustață și cu tot absolut.
- Cu părintele Ilie ați auzit și alte minuni?
- Spunea cineva că a vorbit cu el și am rămas atunci foarte gânditor: cum poate un mort după atâția ani să vorbească? Cum poate de atâția ani să fie și să nu putrezească. Și am auzit că ar fi spus, înainte de a muri: „Pe mine mă îngropați jos dar după nu știu câți ani, o să puneți preoteasa în locul meu și pe mine o să mă lăsați deasupra” - exact cum s-a întâmplat acum. Era deci și înainte văzător cu duhul, prin darul proorociei. Dacă n-ar fi fost sfinții aceștia care străjuiesc țara noastră din toate părțile și se roagă pentru noi, nu știu ce s-ar fi întâmplat.
- Vă rugați lui ca unui sfânt? Faceți rugăciuni către părintele Ilie?
- Nu știu cât de mult mă rog eu, dar știu că este un sfânt, un mare sfânt, așa cum este și Sfântul Calinic de la Cernica, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Dimitrie Basarabov, Sfânta Filofteia, sfinți mari, mari de tot.
(Pr. Ioan de la Rarău - Interviu realizat de Danion Vasile, publicat în Revista Atitudini nr. 3/2008, pag. 28-29)
http://www.fericiticeiprigoniti.net/...a-lui-dumnezeu

antoniap 22.07.2014 17:53:29

Sfintii Inchisorilor! Ce vreti si voi acum? Acum sunt alte prioritati... Noi trebuie sa recunoastem holocaustul, nu Sfintii Inchisorilor. Noi, romanii, ne inchinam holocaustului, asadar de sfintii nostri trebuie sa ne debarasam din motive politice... Cele religioase nu mai conteaza in era ecumenismului nivelator.

Pelerin spre Rasarit 22.07.2014 18:07:12

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 564529)
Sfintii Inchisorilor! Ce vreti si voi acum? Acum sunt alte prioritati... Noi trebuie sa recunoastem holocaustul, nu Sfintii Inchisorilor. Noi, romanii, ne inchinam holocaustului, asadar de sfintii nostri trebuie sa ne debarasam din motive politice... Cele religioase nu mai conteaza in era ecumenismului nivelator.

Antonia este o problema in recunoasterea unor crime comise?

antoniap 22.07.2014 18:38:39

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 564530)
Antonia este o problema in recunoasterea unor crime comise?

Sa recunoasca toata lumea aceste crime. Si noi si evreii. Ei sa-si cinsteasca mortii lor, iar noi pe ai nostri. Sa recunoasca toata lumea si decimarea romanilor si experimentele sinistre care au avut loc cu oameni nevinovati. Din ordinul cui s-a facut? De ce nu se fac cercetari? Ce nationalitate au avut marii tortionari? Dar comandantii lor? Romanii morti in inchisorile comuniste cand si de catre cine vor fi cinstiti si repusi in drepturi? Floarea intelectualitatii romanesti a fost decimata si umilita.

Din pacate, umilirea intelectualilor romani continua. Au cale deschisa doar tradatorii de neam. iar unii se pot bucura de un blid de linte primit de la straini pentru a-si vinde tara si pentru a face rau semenilor lor.

Mortii romanilor sunt importanti pentru romani. Si mortii nostri sunt importanti, nu numai ai altor state. Iar cei care s-au sfintit in inchisori merita cinstiti.

Despre crimele care se comit in aceste zile in Palestina de ce nu vorbeste nimeni? Noi si palestinienii suntem teroristi si antisemiti? Iar unii care si-au facut din vaicareala o arma, cauta mereu sa se planga de holocaust pana-i termina si pe palestinieni si pe noi...

Sa tragem linie si sa calculam pe cinstite: cati romani si cati evrei au murit din 1939 incoace. Are cineva curajul sa faca un calcul cinstit? Ca sa nu existe dubii, ca altminteri ne scriem istoria cu picioarele si rad curcile de noi. Eu sunt un fel de mos Ion Roata care pricepe greu. Asta e. Dar, daca ai inteles mai bine cum devine chestia, apoi fa bunatate de fapta buna si explica-mi si mie.

Problema holocaustului a fost supralicitata. Intr-un fel ii admir pe evrei ca sunt uniti si-si apara semenii vii si adormiti. Am putea sa le urmam exemplul si sa invatam si noi sa fim romani adevarati, cu coloana vertebrala. Politica nu se face in genunchi, totusi.

Pelerin spre Rasarit 22.07.2014 18:55:20

Criminalii sunt tot criminali,indiferent de nationalitate sau religie.Victimele raman victime,indiferent de numar(in holocaust au fost exterminati aprox 6 milioane de evrei,cifra provizorie daca chiar te intereseaza)circumstante sau credinta.Nu exista diferentele pe care le vezi tu,toti au murit groaznic,in lagare sau temnite.Nu te impiedica nimeni in tara asta sa-ti cinstesti,cum crezi tu,pe cei pe care-i consideri demni de asa ceva dar mi-se pare lamentabil,sa spui,asa pe diagonala,ca recunoasterea victimelor altui popor te impiedica cumva sa-i recunosti pe ai tai.Unii,care uita sa studieze istoria,cred ca apare o problema cand victime si tortionari apartin aceluiasi popor dar nu este o noutate in istorie,nu exista popor care sa faca exceptie de la regula asta.Ana Pauker era evreica,Turcanu era roman.Doi criminali.Steinhardt era evreu,Constantin Sarbu era roman.Doua victime.Intelegi ce vreau sa spun?

Ce legatura ai vazut tu intre recunoasterea holocaustului,necinstirea victimelor comunismului si ecumenism?Antonia spune direct daca ai ceva de spus,nu pe ocolite.

DragosP 22.07.2014 19:00:36

Părerea mea e că un sfânt precum părintele Lăcătușu nu va fi trecut în calendar nu din cauză că a fost legionar. Ci pentru că se va aminti isteric că a fost legionar.
Înțelegeți: sfinții ajunși sfinți în închisori sau aiurea, martirii care se roagă acum pentru noi, nu au ajuns sfinți pentru că au fost legionari. Ci mai degrabă în ciuda faptului că au fost!

antoniap 22.07.2014 19:08:47

Orice popor e dator sa-i cinsteasca pe aceia care se roaga pentru ei. Nu sa acorde titlul de sfant pe criterii politice, cum se mai intampla uneori. Aici e vorba despre evlavie care ori este ori nu este.

cristirg 22.07.2014 19:47:21

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 564533)
Criminalii sunt tot criminali,indiferent de nationalitate sau religie.Victimele raman victime,indiferent de numar(in holocaust au fost exterminati aprox 6 milioane de evrei,cifra provizorie daca chiar te intereseaza)circumstante sau credinta.Nu exista diferentele pe care le vezi tu,toti au murit groaznic,in lagare sau temnite..

-dar sa amintim ca in perioada comunista (holocaustul rosu) au fost omorati intre 100 si 200 de milioane de oameni
-sa nu uitam de daramarea Bisericilor,de ateism,de spalarea creierelor si de alte atrocitati morale si sufletesti care nu prea au avut loc in holocaustul evreilor.
-deci exista diferente foarte mari intre holocaustul evreiesc si holocaustul comunist

Parascheva16 22.07.2014 19:52:07

Conferință P.S. Sebastian Pașcanu, Gherla 07.07.2013 partea I

https://www.youtube.com/watch?v=i0tz...Fu-1Avx71CYqlw


Conferință Ortodoxie și Românism cu P.S. Episcop Sebastian al Slatinei și Romanaților


P.S Sebastian vorbeste despre Sfintii Romani, canonizarea lor, cum se canonizeaza un Sfant si de ce Sf.Inchisorilor nu sunt canonizati inca. Conferinta e destul de lunga, insa eu zic ca merita ascultata.

Parascheva16 22.07.2014 19:57:31

Citat:

În prealabil postat de cristirg (Post 564536)
-dar sa amintim ca in perioada comunista (holocaustul rosu) au fost omorati intre 100 si 200 de milioane de oameni
-sa nu uitam de daramarea Bisericilor,de ateism,de spalarea creierelor si de alte atrocitati morale si sufletesti care nu prea au avut loc in holocaustul evreilor.
-deci exista diferente foarte mari intre holocaustul evreiesc si holocaustul comunist

Urmariti Povestea Sovietelor. Se gaseste pe youtube. Nu e 100% corect, nu vorbesc despre Romania, dar spun ce s-a intamplat in Ucraina, in Rusia-mai ales in lagarele din Siberia, in Polonia (lagarele din Polonia nu au fost inchise dupa caderea nazismului, ci au fost folosite in continuare) etc.
Comunismul nu o sa fie prea curand condamnat, din moment ce crimele au fost facute numai de nazisti, Marx si Engels troneaza in mijlocul Europei, un tortionar din Rusia daca se muta in UK o sa fie protejat etc. Ah, si Hitler a fost socialist.

Pelerin spre Rasarit 22.07.2014 20:01:09

Citat:

În prealabil postat de cristirg (Post 564536)
-dar sa amintim ca in perioada comunista (holocaustul rosu) au fost omorati intre 100 si 200 de milioane de oameni
-sa nu uitam de daramarea Bisericilor,de ateism,de spalarea creierelor si de alte atrocitati morale si sufletesti care nu prea au avut loc in holocaustul evreilor.
-deci exista diferente foarte mari intre holocaustul evreiesc si holocaustul comunist

Nazistii au facut exact la fel,mai putin pe parte ateista poate.Incercati sa faceti o ierarhizare a terorii uitand esenta terorii,ducand discutia spre care e mai victima decat victima altuia.Este grotesc si va desfiinteaza demersul topicului.Nu exista culori politice si ideologice ale terorii,sunt doar o aparenta abila pentru a masca originea ei,facandu-i pe oameni sa creada ca ea este limitata la un curent sau orientare.Nu este,teroarea se serveste de aparenta ideologica pentru a-si justifica crimele.Apoi se imbraca cu alta haina,in functie de circumstante si incepe iar,in alt timp si alta forma,esenta nu se schimba.

Mihnea Dragomir 22.07.2014 22:11:30

Dintre legionarii ortodocsi care au fost o onoare pentru tara noastra, tin cel mai mult la canonizarea urmatorilor doi: Ion Mota si Vasile Marin. Poate ca altii au cazut din cauza convingerilor lor politice (ceea ce e foarte meritoriu, dar nu destul pentru sanctificare). Dar acestia doi au cazut nu fiindca au fost legionari, ci fiindca au fost crestini. Ei s-au inscris voluntar si fara speranta vreunui castig material in cruciada secolului al XX-lea. Au lasat in urma rude, prieteni, iubite. Ei s-au dus, fara sa-i sileasca nimeni, intr-o tara indepartata, cu care nu aveau nicio legatura, fiindca aflasera ca, acolo, dusmanii lui Cristos trageau cu mitraliera in preoti si batjocoreau Preasfantul Sacrament. Au cazut aparand cu arma in mana o manastire atacata de acestia, o manastire de alta confesiune decat a lor, de care poate ca nici nu auzisera. Imi place sa cred ca acestia se afla cu sfintii in Cer, fiindca daca ei nu sunt acolo, atunci noi, caldiceii, nu avem nicio sansa.

Sancti Ioannes Mota et Basilius Marin, orate pro nobis!

cristirg 22.07.2014 23:15:08

Sfântul Ilie Lăcătușu (reportaj ÎN PREMIERĂ)

https://www.youtube.com/watch?v=ycJUx5RiMMA

[COLOR=#000000]-cum zicea si Parintele Iustin nu-l canonizeaza pe parintele Ilie Lacatusul pt ca a fost legionar.[/COLOR]

cristirg 23.07.2014 00:56:37

Pr. dr. Mihai Valică – Despre moaștele sfinților închisorilor

http://www.sfintii-inchisorilor.ro/2...-inchisorilor/

Răspuns la anexa nr. 339/2014 a Cancelariei Sfântului Sinod al BOR,
pentru întocmirea catalogului Sfintele Moaște din România

1. Repere istorice și pronia divină
În anul 2008 am primit în dar, de la un părinte, un chivot, cu mențiunea că în acesta vor sălășlui, când va voi Dumnezeu, sfinte moaște. Am acceptat chivotul și doi ani a stat gol pe Sfânta Masă.
Călătorind în Grecia pe la diverse mănăstiri cu oca­zia lansării unei cărți, care mi‑a fost tradusă în limba grea­că[1], mi s‑au făcut câteva oferte de a primi sfinte moaște.
Pentru că nu cerusem binecuvântarea ierarhului meu, nu am îndrăznit să primesc, dar nici nu am avut în­demnul inimii, gândind că și în țara noastră suntmunți de oseminte ale martirilor, uciși în închisorile comuniste. Și m‑am întrebat: cu ce sunt mai sfinți cei din Grecia față de martirii temnițelor holocaustului roșu?
După câteva luni, am ținut la Deva pe data de 30 noiembrie 2010, conferința:România între martiraj, asumare a istoriei și teroare ideologică – considerații teologice și bioetice[2]după care, am simțit nevoia să mă duc să mă închin la Aiud, în Biserica de la Râpa Robilor, care adăpostește osuarul cu sfinții martiri, uciși la Aiud.
Între timp mai mulți ierarhi și mitropoliți[3] au citit studiul meu despre martiri, prin care ceream Sfântului Si­nod canonizarea lor, și mi‑au transmis felicitările și mul­țu­mirea lor. Cinste lor și toată prețuirea mea.
Înainte de a susține conferința, pe 28 septembrie 2010 am trimis textul ei ÎPS Bartolomeu al Clujului, care l‑a citit integral, și, în ciuda suferinței sale, mi‑a telefonat personal, mulțu­mindu‑mi pentru efortul meu. Mi-a spus: „În timp ce ci­team, am simțit că‑mi retrăiesc aievea atitu­dinea tinereții mele față de dictatura comunistă și cred că timpul canonizării lor a sosit”.
1.1. Moaștele sfinților închisorilor între binecuvân­tare, rugăciune și oferire
ÎPS Pimen m‑a sunat după citirea acelei conferințe, spunându‑mi că în anul 2011 va organiza conferințe preoțești pe tema mucenicilor din închisorile comuniste, și a fost de acord întru totul cu tex­tul conferinței. Atunci l‑am întrebat dacă îmi dă binecuvântarea să primesc moaște ale sfinților de la Aiud, deoarece mulți credincioși merg acolo în pelerinaj și doresc să aduc câte­va moaște de acolo, întrucât Catedrala este închinată și sfinților români martirizați în perioada dictaturii atee co­mu­niste.
Am primit binecuvântarea doar verbal, de la ÎPS Pimen, în­trucât Sfântul Sinod încă nu s‑a pronunțat în legătură cu canonizarea Sfinților închisorilor. Îi mulțumesc ÎPS Pimen din toată inima pentru aceasta, și toată dragostea și prețuirea mea și a credincioșilor.
Având în vedere faptul că la început a fost Cuvântul, apoi scrisul; că Sfântul Sinod se va pronunța după ce va vedea evlavia noastră față de martirii închisorilor; că noi ca preoți și credincioși îi cinstim ca martiri și apărători ai drepte credințe, deoarece s‑au opus unui regim ateu și criminal; că mar­tirii sunt deja cinstiți de Dumnezeu în cer[4], am considerat momentul oportun să mă rog la Bunul Dumnezeu să rân­duiască moaște ale sfinților anonimi, dar știuți numai de El și cei mai potriviți pentru Catedrala Sfânta Treime, pentru ora­șul nostru și timpurile noastre, care doresc să vină la noi, și să fie mai departe o mărturie vie a credinței, a verticalității și a fermității lor, în Bucovina lui Ștefan cel Mare.
1.2. Denumirea exactă a moaștelor: moaște ale sfinților români anonimi, din închisorile comuniste de la Aiud (1947‑1964), descoperite în Râpa Robilor.
Cu binecuvântarea ÎPS Pimen și cu credința vie că Dumnezeu va rândui ce este mai bine spre mântuirea și îndumnezeirea noastră, am plecat, cu mare bucurie, cu mul­tă pace în inimă și în suflet, pe data de 21 decembrie 2010, la Aiud, la Părintele Augustin, care mi‑a oferit, cu binecuvântarea celor în drept (la acea dată a ÎPS Andrei Andreicuț, tot verbal – cinste și recunoștință pentru aceasta), trei moaște,aparținând martirilor care sunt trecuți pe listele afișate la Aiud, dar neidentificați (vezi foto nr. 5 și 10).
§ Tibie (36 cm), ca simbol al peregrinărilor martirilor prin pus­­tiul acestei lumi, dar și al călătoriilor din închisoare în închisoare a celor întemnițați, spre a fi reeducați ori u­ciși (vezi foto nr. 2);
§ Omoplat (21 cm) cu două găuri în osul subțiat și tran­sparent, devenit aproape cartilaj ca urmare a însetării și înfometării îndelungate, întrucât se știe că organismul în lipsa hranei și a apei se „autohrănește și se adapă” din car­tilajele trupului, până acestea se subțiază și apoi se găuresc (vezi foto nr. 3);
§ O coastă ruptă în două locuri (29 cm), dar vindecată în timpul detenției, ca simbol al torturilor din închisorile co­mu­niste, dar și simbol al răbdării în suferință (vezi foto nr. 4).
Fiecare bucată de sfinte moaște este pusă în raclă de metal, primită din Grecia, de dimensiuni corespunzătoare.
1.2.2. Actul de autenticitate și alte precizări
Întrucât copilul primește actul de naștere după ce s‑a născut și nu înainte, tot așa în cazul de față: după ce s‑a născut în inima românilor dorința de a‑i cinsti pe martirii neamului nostru și în mod cultic și liturgic, credincioșii le‑au compus acatiste și au organizat pelerinaje la locul lor de suferință, împreună cu preoții, ieromonahii și unii cu ierarhii lor.
Actul de autenticitate, în cazul de față, stă în forța binecuvântării verbale a celor doi Arhierei menționați; în evlavia și cinstirea credincioșilor; precum și în buna credință a Părintelui Augustin, de la așezământul Sf. Cruce de la Aiud, care ne‑a dat cele trei moaște, direct din vitrina‑osuar, de la demisolul Capelei de lângă Râpa Robilor. Moaștele sunt ușoare, au culoarea alunului și sunt frumos mirositoare (vezi filmul și fotografiile cu momentul primirii lor).

cristirg 23.07.2014 00:57:36

1.2.2.1. Precizări importante
La punctul trei din anexa menționată mai sus, a Cancelariei Sf. Sinod, se face precizarea: „primitorul are obligația de a face dovada obținerii de către dăruitor a binecuvântării Chiriarhului eparhiei de unde provin”. Întrucât, nu se poate fotocopia binecuvântarea verbală a unui ierarh și nici credința și evlavia credincioșilor, consider că nu stă în puterea mea să aduc acte de autenticitate a moaștelor sfinților închisorilor de la Aiud, ci revine celor care se ocupă cu întocmirea catalogului să verifice autenticitatea celor scrise de mine și să facă investigații pe măsură.
Deja, minunile și binefacerile duhovnicești, primite de credincioșii din bazinul Dornelor, prin cinstirea acestor moaște, reprezintă pentru Parohia Sf. Treime actul de autenticitate a sfințeniei acestor martiri anonimi, precum și a moaștelor acestora.[5]
2. Câteva repere teologice ale dorinței de a avea moaș­te ale sfinților închisorilor din România
Motivele care au stat la baza dorinței mele, de a a­du­ce moaște ale martirilor români și nu din alte țări sau de la Athos, sunt acestea:
§ Martirii creștini au lăsat cu limbă de moarte să nu fie răzbunați și nu și‑au acuzat niciodată torționarii de a­­tro­citățile lor[6]. Această atitudine îi face următori lui Iisus Hristos pe Cruce și marilor sfinți martiri ai creș­tinismului. Martirii români reprezintă coloana vertebrală a neamului ro­mânesc creștin și sunt o mulțumire adusă lui Dumne­zeu, ca un prinos de recunoștință al întregii creștinătăți;
§ Ei sunt aleșii credinței și ai neamului, lămuriți în focul chinurilor, precum aurul în topitoare. România, sub teroarea roșie a holocaustului comunist, a dat nor de măr­turii[7] ale credinței creștine. Pe ei trebuie să‑i asumăm is­to­ric, eclesial și haric, cinstindu‑le moaștele, urmându‑le credința și atitudinea lor morală;
§ Fundamentul Bisericii Ortodoxe este puterea de desăvârșire și îndumnezeire permanentă prin jertfa lui Hristos, care generează jertfa de zi cu zi a credincioșilor ei, și apoi aceasta lucrează dreapta cunoaștere și dreapta tră­ire a faptei celei bune în Duhul Sfânt. Sfinții închisorilor re­­prezintă rodul lucrării Sfântului Duh în neamul ro­mâ­nesc și în Biserica lui Hristos;
§ Biserica, după ființa sa, este un Organism și un Corp numit „Trupul lui Hristos”[8], care include Nați­unea, dar nu se identifică cu ea, ci cu Împără­ția lui Dumnezeu, însă scopul Bisericii este de a transforma Națiile în Popo­rul lui Dumnezeu. În acest sens este chemat creștinul să activeze și să dezvolte mai departe credința, cultura na­ți­onală și conștiința de sine a unei nații[9], lucrând astfel în Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească;
§ Dumnezeu a sădit fiecărui neam o misiune, ne‑a hotă­rât o creștere în istorie. Fiecare neam este responsabil de trecut și dator să pregătească calea pentru urmași. Sfin­ții închisorilor și‑au îndeplinit cu prisosință această misiune creștină;
§ Biserica vorbește despre judecata particulară – când fiecare va răspunde pentru faptele sale – și despre ju­decata universală – când vom da socoteală și ca neam, când vom răspunde pentru istoria la care am fost părtași în timpul vieții, pentru „umărul” pe care l‑am pus, pentru ca neamul românesc să meargă spre înviere;
§ Rolul Bisericii este și acela de a sancționa moral abaterile unei politici abuzive, „spiritualizând” astfel po­li­ti­ca și nu politizând Biserica. Prin „a spiritualiza poli­tica” se înțelege că Biserica și slujitorii ei au datoria mora­lă de a a­răta politicienilor, asumându‑și orice risc, care sunt exi­gen­țele și principiile moralei creștine necesare a fi res­pec­ta­te în viața și activitatea politică[10], făcând astfel politica „po­sibilă”, adică suportabilă. Cei ce scot dreptatea socială, credința creștină și mo­rala din politică și viața socială transformă lumea în haos și iad.Așa cum umanismul a zdrobit chipul adevărat al omului, „îndumnezeindu‑l în duhul lumii”, tot așa po­litica fără legea morală a lui Dumnezeu poate să sfâșie ființa uma­nă, să o umilească și să o distrugă.
2.1. Câteva concluzii ș dileme
Reconcilierea națională prin iertarea creștină este so­luția vindecării României și a rănilor sufletești, din ini­mi­le foștilor deținuți politici sau închiși pe motive de cre­dință și luptă împotriva răului.
Sfinții martiri ai închisorilor i‑au iertat pe torțio­na­­rii lor și ne îndeamnă acum să îi iertăm la rândul nostru pe torționarii ideologici doar după ce ne împotrivim acestora, cu toată ființa și mărturia noastră creștinească. Mesajul lor este atitudinea a­ces­tora din vremea prigoanei comuniste: nu vă lăsați sclavi și încătușați în propria țară fără luptă, împotrivire și mărturie! Lupta împotriva răului de orice fel vă va da demnitatea de martir și vă va asemăna cu sfinții!
Sfinții închisorilor sunt vic­ti­me ale intoleranței unei politici fără Dumnezeu, care duce la tortură și la crimă. Ei pot re­pre­zenta și un avertisment moral pentru politicieni, să nu mai repete ororile unei politici atee și antinaționale.
Cei morți, alături de cei vii și cei ce se vor naște, al­că­tuiesc Biserica lui Hristos și Neamul lui Dumnezeu[11].
Dilema mea este următoarea: Noua Catedrală patriarhală, care se construiește, poartă apelativul de Catedrala Mântuirii Neamului. Se poate mântui neamul fără jertfa neomartirilor, uciși în temnițele comuniste, la canal sau deportați, tocmai pentru că au dorit să mântuiască Neamul Românesc de Holocaustul Roșu și ne‑au dat șansa să fim liberi, să putem construi Biserici și Catedrale? Oare construcția în sine poate mântui un neam, fără să‑i punem în Sinaxare și Calendare pe sfinții închisorilor?
Biserica, spațiu liturgic mântuitor, ca loc de în­tâl­nire dintre memorie și actualitate, dintre trecut și pre­zent în perspectiva viitorului, ca loc al împăcării și al ier­tă­rii, este chemată să amintească omului și generațiilor că nu putem începe o nouă pagină a istoriei fără mărtu­ri­sirea gre­șelilor și a păcatelor în mod personal, comunitar și ple­nar, în drumul firesc spre înviere, și fără a lua atitu­dine fer­mă, personală, dar și civică și eclesială, împotriva ori­că­rei nedreptăți și umiliri care ne bântuie țara și nea­mul, din ce în ce mai des.
Mântuitorul Iisus Hristos nu a înviat singur, ci cu is­to­ria. De aceea este reprezentat în icoane ținând de mână pe Adam și Eva, în spatele cărora sunt drepții, dar și unele per­soane păcătoase din Vechiul Testament, men­ți­onate și în Cartea Neamului lui Hristos (Matei 1, 17). Deci, Hristos Și‑a asumat prin aceasta toată istoria, cu cele bune și cu cele rele. La fel trebuie să facă și poporul român prin Biserica sa: să‑și asume istoria și să o sfințească și în­no­iască prin exemplul și jertfa lui Hristos. El a venit să le facă pe toate noi (Apoc. 21,5) în istorie prin harul Său, în dru­mul istoriei spre Eshaton.
Am credința că, la Învierea cea de obște, sfinții ro­mâni, martiri ai închisorilor comuniste, vor fi în ceata ce­lor ce vor judeca lumea și istoria (1 Corinteni, 6, 2).
Pr. prof. dr. Mihai VALICĂ

ignatiu 26.07.2014 01:39:02

As ruga Patriarhia Romana si preotii cu functi inalte: Nu faceti gresala pe care o fac altii, nu va grabiti, un Sfant trebuie sa fie cu adevarat, nu avem voie sa gresim in aceasta privinta, lasati timpul sa isi spuna parerea.


Ora este GMT +3. Ora este acum 05:50:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.