![]() |
Noah, o sa fiu mai scurt..
Acum doua zile am plecat in Vama Veche si m-am cazat la o batrana.. da batrana, domnle.. Intru eu frumos in camera unde ma cazase si vad tamai aratania intr-o icoana cu fata de cal. Primu meu gand, sa ma ierte Dumnezeu, a fost ca baba ii satanista. Am inlemnit, nu alta. Acum.. ma lamureste si pe mine careva ce-i ASTA?! |
n-am vazut sau auzit niciodata de astfel de icoane.
am incercat sa gasesc in google ceva dar nu am gasit nimic despre o icoana ce contine un cap de cal. cautand in engleza am gasit ceva despre un print cu un om crucificat si cu cap de magar. aici e website-ul http://ccat.sas.upenn.edu/rels/002/Christianity/earlyart.html nush daca aceasta ar fi interpretarea. atat am gasit. |
de asemenea http://faculty.bbc.edu/rdecker/alex_graffito.htm
este vorba de acelasi print despre care am vorbit mai sus si mi s-a parut mai interesant decat primul website. |
Nu este un cap de cal ci de caine Este vorba despre Mucenicul Hristofor Chinocefal pe care biserica il praznuieste in data de 9 mai Se spune ca acesta ar fi fost foarte infricosator la chip (sunt istorii care spun ca el ar fi fost din neamul capcaunilor) si ca dupa ce a inceput sa creada in Hristos chipul sau s-ar fi schimbat. Unele sinaxare dezmint o astfel de poveste si considera ca imaginea mucenicului ar trebui schimbata cu o fata de om
|
Da, intr-adevar este vorba despre Hristofor Chinocefal. Am gasit ceva care te-ar putea interesa. Citeste AICI
|
Sa ne fereasca Dumnezeu in ce ratacire am ajuns, fiti seriosi fratilor cum sa existe un om cu cap de caine sau de cal, nustiu cine a putut face astfel de icoane dar acela departe de Dumnezeu se afla Doamne iarta-ne!
|
Baba mi-a zis ca a fost "tanar chipes pe care-l iubeau toate fetele.. si intr-o zi a spus : sa dea Dumnezeu sa nu ma mai placa, iar atunci i-a dat un cap de cal"
Se pare ca batranica credea ca-i cal si nu stia povestea sa. :thumbsup: |
danyel omul nu avea cap de caine ci era urat la infatisare (ca un capcaun) motiv pentru care in iconografie este reprezentant astfel (din dorinta de a reliefa probabil aceasta caracteristica a mucenicului)
Nu este nici un fel de ratacire. Hristofor Chinocefal se afla pictat pe foarte multe manastiri atat din Romania ( M Crasna) cat si din strainatate: manastirea Panaoguda (inchiata Maicii Domunului) din Grecia |
Citat:
|
da
|
calator daca tu zici asa sa fie, iti doresc spor la inchinat in fata unor astfel de icoane
|
nu zic eu dar in fine Nu cred ca sporul la rugaciune e dat neaparat de icona la care te inchini si nici nu am zis ca o sa o pun la capatai Mie mi-a placut si icoana si povestea
|
Astazi, 9 mai este pomenirea acestui sfant, pe nume Hristofor. Aflat in Cluj, la vecernia de la Mitropolie, preotul a povestit pe scurt viata acestui sfant, deoarece o doamna din biserica a facut caz de icoana cu pricina care era pusa spre inchinare credinciosilor.
Pe scurt, pe vremea persecutiilor, acestui sfant i s-a taiat capul si pentru batjocorirea trupului i s-a pus un cap de caine. In timp ce-l purtau prin cetate au vazut cum capul cainelui se legase miraculos de trup. S-au dus inapoi la imparat sa-i arate acest lucru si spre uimirea tuturor, din gatul trupului, prin gura cainelui a fost marturisit Hristos, dovedinduse numele sfantului (Hristofor - Purtator de Hristos). Am inteles ca atunci doua prostituate care incercasera din porunca imparatului sa-l ademeneasca s-au convertit la crestinism. Acestora doua le-am uitat numele. |
Revin la cele spuse anterior si adaug numele celor doua prostituate care s-au convertit si care se pomenesc in aceeasi zi cu Sf Hristofor
Pomenirea sfantului mucenic Hristofor. Pomenirea sfintelor doua femei mucenite, Calinica si Achilina, ce au crezut prin sfantul mucenic Hristofor, De asemenea, preotul de la Mitropolia Clujului a mai spus ca aceasta reprezentare iconografica este foarte intalnita in Moldova si Tara Romaneasca. Mai jos pun un link catre Manastirea de la Tekirghiol unde este Parintele Arsenie Papacioc. http://www.sfanta-maria.ro/ |
O icoana în care un sfânt apare cu un cap de câine (sau de cal) nu poate fi o icoana aprobata de biserica, chiar daca ea încearca sa reprezinte o minune din viata acelui sfânt.
Icoanele care reprezinta sfinti au - printre altele - rolul de a ne demonstra posibilitatea/capacitatea firii omenesti de a fi sfintita si patrunsa de energiile dumnezeiesti. Sfântul din icoana apare întotdeauna serios serios si gânditor. El sau ea nu plânge si nu râde, caci atentia este îndrepatata spre alt tarâm, spre o realitate pe care omul în pacat nu o poate vedea. El este transfigurat de aceasta apropiere de Hristos, si chipul lui se transfroma în chipul lui Dumnezeu. Cum ar putea un cap de câine sa exprime acest fapt al omlui care ia chipul lui Dumnezeu? Sa amintesc si faptul ca, o icoana, ca sa fie cu adevarat icoana, trebuie sa fie sfintita pe masa din Altarul bisericii; deci aprobata de Biserica, ceea ce nu cred sa fie cazul cu "icoana" disputata. |
si daca nu e aprobata ce cauta in Biserica sau ti-ai dat si tu asa cu parerea?
|
nu cred sa vezi aceasta "icoana" in vre-o biserica; la baba acasa e alta poveste.
|
ce crezi tu e problema ta Am scris mai sus in ce manastiri se afla aceasta icoana (am dat doar doua exemple) ea insa este mult mai des intalnita. Daca citeai un pic ce au scris ceilalti ai fi vazut si ce a scris krabu ca (fiind 9 mai) icoana a fost pusa spre inchinare in Mitropolia din Cluj
|
Icoanele care reprezinta sfinti au - printre altele - rolul de a ne demonstra posibilitatea/capacitatea firii omenesti de a fi sfintita si patrunsa de energiile dumnezeiesti. Sfântul din icoana apare întotdeauna serios serios si gânditor. El sau ea nu plânge si nu râde, caci atentia este îndrepatata spre alt tarâm, spre o realitate pe care omul în pacat nu o poate vedea. El este transfigurat de aceasta apropiere de Hristos, si chipul lui se transfroma în chipul lui Dumnezeu.
Cum ar putea un cap de câine sa exprime acest fapt al omlui care ia chipul lui Dumnezeu? Nu cred ca astfel de "icoana" sa fie aprobata de intreaga crestinatate (Biserica Ortodoxa de pretutindeni); nu cred sa treaca testul timpului, deasemenea. Nu cred ca e o icoana canonica. |
Citat:
Nu cred ca astfel de "icoana" sa fie aprobata de intreaga crestinatate (Biserica Ortodoxa de pretutindeni); nu cred sa treaca testul timpului, deasemenea. <<< De fapt este , ca doar nu s-au gasit niste biserici sa puna icoane fara accordul tuturor celorlalte !! A trecut deja testul timpului si atat timp cat reprezinta un sfant o sa treaca in continuare !! El este transfigurat de aceasta apropiere de Hristos, si chipul lui se transfroma în chipul lui Dumnezeu. <<<< ai grija ce spui .... ! Capul lui este inlocuit de un imparat cu unul de caine , iar Dumnezeu a aratat ca puterea lui este infinita prin contopirea acelui cap cu trupul si vorbind cu imparatul prin acel trup !! Sfântul din icoana apare întotdeauna serios serios si gânditor. <<<< Stiu cativa arhangheli care nu sunt chiar atat de ganditori... ! Asa ca mai vorbete si tu cu un preot inainte sa continui cu ideeile astea :D |
Revin sa va povestesc toata intamplarea de la Mitropolia Clujului, si din ea trageti ce concluzii vreti:
A inceput vecernia, dupa care preotii si diaconii au venit si au schimbat icoanele puse spre inchinare. Au asezat icoana mare a Sf Nicolae si o iconita mica pe care nu am vazut-o de la departare. Preotii s-au inchinat, au sarutat icoanele si au intrat in altar. O doamna mai invarsta a venit imediat in spatele preotilor sa sarute icoanele. Apoi au mai venit si alti credinciosi. Dupa cca 5-10 minute, prima doamna care sarutase icoanele a venit intr-un mod mai precipitat si pus icoana Sf Nicolae pe mijloc si apoi a luat-o pe cea mica si a dus-o la intrarea din altar, din stanga (de unde eram eu nu puteam vedea). Preotul a iesit din nou cu icoanita si a avut loc o mica discutie cu doamna respectiva. Doamna spunea ca nu se poate asa ceva, ca nu exista, ca sa se mai inchine inca odata preotul ... Iar preotul a spus ca este vorba despre Sf Mc Hristofor si ca sa asteptam ca la sfarsitul Vecerniei va povesti viata sfintilor. La final, dupa ce preotul a povestit viata sfantului, mi s-a parut ca doamna a inteles. Mai fac o mica precizare. Ca ortodoxia se bazeaza pe traditie. Iar acest sfant vine din traditie. Ne place nu ne place trebuie sa urmam traditia pentru ca ea este mai aproape de adevar decat veacul acesta. Daca cineva se crede mai ortodox deacat cel care a ctitorit bisericile din Moldova sau cea de la Tekirghiol probabil ca are si niste argumente teologice (nu scolastice). Si revenit la topic: Cal ... sfant? ei bine nu. Capul de cal nu e de cal ci de caine si nu ne inchinam cainelui ci sfantului, al carui cap a fost taiat si batjocorit. Asa dupa cum un sfant este imbracat intr-un mod specific si acest sfant este reprezentat pentru a fi cunoscut. |
Se pare ca multi vad doar suprafata, ca e fata de caine! S-a tot explicat faptul ca prin acest cap de caine a fost marturisit Hristos! Ce alte argumente mai vreti? Si eu am aflat acum de la cineva si chiar imi place de acest sfant, mai ales ca este si mucenic!
|
Draga stefan, povesti se pot spune multe, dar deja asta e de domeniul fantasticului, sunt 2 variante ale povestii una potrivit careia Sfantu era urat la fata , si din acest motiv este reprezentat asa si a doua ar ffi ca i s-a taiat capul si i s-a pus cap de caine, totusi ar trebui sa ne inchinam acestui cap de caine? char sa fie adevarata povestea, deja exageram si ne afundam in fel si fel de "credinte" uitand credinta cea dreapta si adevarata "Si au schimbat slava lui Dumnezeu Celui nestricăcios cu asemănarea chipului omului celui stricăcios si al păsărilor si al celor cu patru picioare si al târâtoarelor. (Romani 1;23) |
Eu nu știam de acest sfânt. Povestirile par interesante, dar dacă sunt doar simple invenții? Se știe ceva cu certitudine?
Și, după umila mea părere, capul din icoana postată în primul mesaj pare a fi de cal, nu de câine. Sau poate pictorul nu era foarte talentat...:hmmm: |
Da dom-le e posibil sa fi facut Dumnezeu o minune si sa se fi lipit capul de caine sfantului ca la Dumnezeu toate sunt cu putinta.
Daca parintele Arsenie Papacioc asa a lasat sa se picteze inseamna ca asa este. |
Asa ca sa ne distram :
Ursul posteste 4-5 luni de apa si de mancare in fiecare an si nu moare. Poate ne explica frun om de stiinta de asta protestant sau neo-protestant cum e asa ceva cu putinta??? |
Io asa am auzit ca protestantii si neo-protestantii si mai ales protestantele si neo-protestantele le stie pe toate!
|
Referitor la icoana, am mers odata la o biserica, si am vazut acest sfant pictat pe pereti laolalta cu ceilalti sfinti. Bineinteles ca mi-a atras toata atentia. Am intrebat preotul si mi-a zis ca acest sfant,are cap de lup pentru ca s-a rugat la Dumnezeu sa fie astfel. Era un tanar foarte frumos si ajunsese sa se iubeasca prea mult pe sine.
Stiu ca sunt multe interpretari, si m-as bucura daca cineva ar putea gasi si posta viata sfantului sa ne lamurim cu totii. |
Citat:
"Daca parintele Arsenie Papacioc asa a lasat sa se picteze inseamna ca asa este." Tot respectul si admiratia pt par Arsenie Papacioc, da probabil nu el era canosistul care verifica pictura sau care dispunea ce sa se picteze si ce nu acolo, oricum zicea un preot intr-o predica, se poate gasi si pe net, ca nici un preot, calugar, duhovnic ierarh orice ar fi el, nu este Sfant Sinod si nu se poate pronunta intr-o chestiune ce priveste intreaga Biserica, |
Desi sunt crestin ortodox de 16 ani nu am mai auzit niciodata asha ceva.
Nu cred ca icoana respectiva este ortodoxa pentru ca in ortodoxie calul este un simbol negativ: Psalmul 32 16. Nu se mantuieste imparatul cu ostire multa si uriasul nu se va mantui cu multimea tariei lui. 17. [color=blue]Mincinos este calul spre scapare si cu multimea puterii lui nu te va izbavi.[/color] Deci acea icoana nu are de-a face cu ortodoxia! |
Citat:
E pictat in diverese biserici si manastiri si voi tot nu credeti! Dar nah, ce sa-i faci cand omu se arunca si judeca numai si numai suprafata, numai semnificatia proprie, nu cea figurativa :( |
Citat:
|
Citat:
Matei 7:6. Nu dati cele sfinte [color=red]cainilor[/color], nici nu aruncati margaritarele voastre inaintea porcilor, ca nu cumva sa le calce in picioare si, intorcandu-se, sa va sfasie pe voi. uite daca era pictat un magar mai era ceva cat de cat pentru ca: Zaharia 9:9. Bucura-te foarte, fiica Sionului, veseleste-te, fiica Ierusalimului, caci iata Imparatul tau vine la tine drept si biruitor; smerit si calare pe [color=red]asin[/color], pe manzul asinei. Intr-o biserica, insa am vazut reprezentari de: leu, bou, om si vultur. Acestea sunt simbolurile celor 4 evanghelisti, si cele 4 fete ale fapturilor care apar in Iezechiel. |
http://www.ignus.ro/eseuri_media/hristofor/hristofor.html mai multe despre SFANTUL MUCENIC HRISTOFOR CHINOCEFAL.
|
Ce sa ne mai contrariem atat fratiorilor??? Concluzia e ca oricat de ciudat ni s-ar parea(eu personal am fost socata la prima vedere si nicidecum nu as dori sa am in casa aceasta icoana) Biserica Ortodoxa il recunoaste ca sfant..marturie chipul sau pictat pe atatea biserici din Romania.PUNCT
P.S. Si daca stau sa ma gandesc bine, ziua casatoriei mele este exact pe 9 mai, de pomenirea sfantului HRISTOFOR CHINOCEFAL!!!!!!!!! Sa inteleg ca ar trebui sa il consider ocrotitorul familiei mele???:rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes: |
Imi pare foarte rau ca unii dintre noi, in loc sa ne interesam, sa intrebam, sa cautam, etc despre un anume lucru, ne dam cu parerea si facem unele afirmatii care pe altii ii pot sminti. Este vb. de Sf. Hristofor, care era preot. Se spune ca foarte multe fete se indragosteau de el si atunci, sfintul a cerut ca sa il uriteasca Dumnezeu. Acest Sf. se afla pictat si in biserica de lemn a Minastirii Sf. Maria din Techirghiol. Care dintre voi a cumparat si calendare de la aceasta minastire il vor putea vedea pe sfint la luna mai.
|
Problema nu e ca nu credem in vrednicia sfantului ci ca este pictat cu chip de animal si dupa cum se vede din versetele date mai sus aceste chipuri au conotatie negativa, si deja exista prea multe variante ale vietii acestui sfant, odata era barbar, odata era preot, odata era urat la chip odata defapt avea cap de caine ..nush..io cred ca un crestin are lucruri mult mai bune de facut decat sa se gandeasca ce fel de chip avea acest sfant, eu cred ca s-au denaturat informatiile despre viata acestui sfant si la un momentdat s-a ajuns la aceasta poveste cu chipul de caine si cum nu s-a putut verifaica s-a inradacinat aceasta poveste si asa a ramas , la fel si icoana.. |
Dar oare nu e un păcat să te rogi să te urâtească Dumnezeu? Parcă trebuia să ne iubim pe noi însine asa cum suntem si să fim multumiti asa cum ne-a lăsat Dumnezeu... A te ruga lui Dumnezeu să te urâtească poate fi interpretat ca nemultumire cu tine însuti, ca dispret fată de creatia divină.
|
Brigade, acest mucenic este pictat pe diverse biserici, PUNCT. Daca acest sfant nu este sfant, dupa parerea multor de pe acest forum, atunci cum sa mai avem incredere in Biserica Ortodoxa canonizand un astfel de om?
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:29:56. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.