Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Bratari energetice sau superstitie de inalta tehnologie? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16952)

Ekaterina 11.12.2013 14:10:41

Bratari energetice sau superstitie de inalta tehnologie?
 
Iata o noua inventie cu care sunt pacaliti oamenii. Postez in continuare un articol preluat de pe blogul lui Laurentiu Dumitru.

Brățări energetice sau superstiție de înaltă tehnologie?

http://laurentiudumitru.ro/blog/wp-c...e1-300x225.png
  • Împrospătează, întărește și stabilizează energia trupului,
  • Mărește rezistența organismului la radiații (de la mobile, calculatoare etc.),
  • Împiedică întoxicarea,
  • Micșorează flegmoanele,
  • Îmbunătățește concentrarea,
  • Stimulează circulația sângelui,
  • Îmbunătățește absorbția elementelor nutritive în sânge,
  • Ajută la reînnoirea celulelor,
  • Distruge viruși și bacterii,
  • Întărește sistemul endocrin,
  • Ajută la protecția ADN-ului,
  • Întârzie procesul de îmbătrânire,
  • Alungă praful și celulele moarte.
Acestea le făgăduiește în aparență mica brățară de silicon cu ciudata hologramă de pe miezul ei. În America au devenit foarte solicitate, iar în țara noastră vânzările au crescut brusc, vânzându-se în farmacii în schimbul unui preț neînsemnat de 40€ bucata.

Această brățară „magică” a apărut în California, în Ianuarie 2007. Doi frați, Troy Rodarmel, tehnician de calculatoare, și Josh Rontarmel, profesor de limbă spaniolă, amândoi discipoli ai medicinii chineze antice, căutând un mod natural de vindecare a trupului au inventat Power Balance.

Învelișurile se fac în China, hologramele în Minnesota, iar „împregnarea” lor cu frecvențe speciale se face într-o cameră „secretă” din birourile societății din California, la care au acces numai cei doi frați. Încet-încet, din gură în gură, faima brățării s-a întins și, prin internet, vânzările au crescut fulgerător. Dar faptul cel mai uimitor este că această creștere s-a produs fără o dovadă științifică că brățările ar fi eficiente.

În Australia. Comisia Australiană de Concurență și Consum, a acuzat oficial Societatea Power Balance pentru activitatea nedemnă de încredere a răspândirii brățării și au obligat-o să facă niște schimbări în privința metodelor de promovare și distribuire a ei. Societatea a fost nevoită să scoată argumentele înșelătoare din site-ul și de pe produsele lor, să accepte că a formulat argumente nefondate, să despăgubească pe toți clienții ei care preferă brățara și să scoată cuvintele „Tehnologia Performanțelor” de pe produsul lor.

În SUA
, recent, responsabilii Comisiei pentru Concurența Neloială în SUA au cerut de la fabricanții lui Power Balance, după o mulțime de reclamații ale consumatorilor, să procure dovezi științifice suficiente referitoare la efectul produsului lor.

În Italia vecină, s-au confiscat recent pe plaja din Rimini 6.000 de brățări contrafăcute ale lui Power Balance. Pe acest fapt s-a bazat și Autoritatea Italiană pentru Concurență, care a început recent un control pentru „posibile practici comerciale neloiale” împotriva societăților care distribuie produsul în Italia. În timp de 15 zile societatea producătoare este obligată să prezinte dovezile științifice și medicale referitoare la calitățile și potențialele efecte benefice asupra sănătății umane care sunt atribuite produselor lor. În același termen trebuie să dovedească, de asemenea, că nu există nici o contraindicație pentru sănătatea și siguranța consumatorilor care pot să apară din folosirea produselor concrete.

Patologul Anastasia Moshovakis menționează în 2 Life: „În acest moment se efectuează studii, dar până astăzi, cel puțin, nu s-a dovedit în ce măsură brățările energetice sunt eficiente sau nu”. În același articol din iatronet.gr se arată: „Organismul uman este prea complex ca să se poată echilibra cu ajutorul unei holograme care emite unde energetice. Mai ales că, din moment ce nu s-a testat și aprobat oficial, nu putem spune cu siguranță că pe termen lung nu va avea efecte negative în organism”.

Revista Time 10/2010 menționează că nu există nici o știință în spatele acestor brățări. De asemenea în Science-Based Medicine se arată că „fenomenul brățării energetice este încă o dovadă a faptului că oamenii sunt foarte precauți” în a o identifica în continuare cu o superstiție de înaltă tehnologie, asemenea cu aceea pe care o au unii care poartă asupra lor un picioruș de iepure care le-ar aduce noroc.

Profesorul de Biologie Celulară și Radiobiologie de la Universitatea din Atena, dl. L. Margaritis, vorbind în ziarul „Vima (Tribuna)” arată că în acest moment nu putem cunoaște dacă astfel de obiecte oferă ceva organismului, de vreme ce nu există elemente științifice concrete. Potrivit cu cele spuse de profesor, dacă într-adevăr brățara energetică emite unde electromagnetice de joasă frecvență, așa cum susțin producătorii ei, este posibil să aibă o oarecare influență, de vreme ce la frecvențe apropiate funcționează celulele corpului uman. „

Chiar și astăzi în Medicină se folosește în anumite cazuri radiația electromagnetică de frecvențe joase pentru cicatrizarea rănilor”, spune prof. Margaritis, însă adaugă că influența undelor poate fi și negativă. „Expunerea îndelungată a omului la aceste unde poate provoca vătămări – nu este întâmplător că aparatele de uz casnic și stâlpi care emit astfel de radiație sunt suspectate ca pricinuitoare de cancer”.

Pe faptul că nu există nici o dovadă științifică referitoare la influența pozitivă a unor astfel de obiecte asupra sănătății, se bazează și profesorul de Sport de la Universitatea Aristoteliană din Tesalonic, dl. A. Deliyanis. „Chiar dacă aceste brățări acționează asupra organismului, se impune ca toți să aibă în vedere că atletismul se impune să se bazeze pe un antrenament și o alimentație corectă și să rămână departe de orice fel de comercializare, deoarece, în sensul mai larg al cuvântului, brățările este posibil să constituie un fel de dopaj”.

Ekaterina 11.12.2013 14:13:47

Ce spun însă conducătorii societății?
 
„Noi nu vindem simple brățări de silicon, ci vindem produse pentru o viață fericită. Funcționarea brățării se bazează pe filozofia orientală, pe chakre și pe principiile acupuncturii. De aceea nu dorim să o facem modă din lifestyle”, spune Ioannis Karahalios, directorul societății, care menționează că astăzi în societatea greacă brățara are o cerere mai mare decât cea la care pot face față. „Ca societate dorim să rămânem departe de lumea medicală și de marile societăți cu interesele lor. Iar dacă cineva dorește confirmare, să meargă în China, să descopere chakra și să caute o explicație oficială referitoare la ele. În viața noastră există unele lucruri care nu se explică, pentru că așa sunt ele”, încheie el.

Dar ce sunt chakrele pe care se bazează brățările energetice?

Chakrele sunt 7 centri energetici ai corpului, care influențează direct sănătatea organelor cu care sunt în legătură.

Cuvântul chakra înseamnă roată în sanscrită. Semnificația chakrelor este arătată în renumitul text sanscrit „Shiva Samhita” referitor la yoga. Sistemul chakrelor este constituit din șapte centri energetici nevăzuți care sunt plasați gânditor de-a lungul coloanei vertebrale, prin care curge energia vitală. Așadar, chakrele constituie elementul de bază a teoriei yoga și al cultului budist.

Ziariștii se află în nedumerire, neștiind dacă este vorba despre o știință tămăduitoare din spațiu, de legile marketing-ului, de o modă care a devenit obicei sau simplu de încă un alt obiect șarlatanesc? Producătorii o spun limpede: „Dorim să rămânem departe de lumea medicală. Dar dacă vrea cineva confirmare, să meargă în China, să descopere chakrele și să caute o explicație oficială referitoare la ele. ”

Fericitul Stareț Paisie spunea: „Hristos a venit în lume ca să se răstignească din dragoste pentru făptura Sa. Mai întâi S-a răstignit și după aceea a înviat. Este un lucru ieftin să ceară cineva bucurii duhovnicești – este altceva dacă i le Hristos. În timp ce aceia care se ocupă, de pildă, cu filozofii hinduse, cu yoga etc. prin cele pe care le fac, urmăresc să ajungă, chipurile, la o stare duhovnicească, la extaz, să simtă o plăcere sau să ajungă mai presus decât ceilalți, fără să se intereseze de ceilalți”.

Iar în altă parte spune: „E bine, oare, să amestecăm balastul cu Hristos?” și: „Noi cerem de la Dumnezeu minunea și nu conlucrăm cu diavolul”.

Îmi aduc aminte de femeie care spunea: „Am mers la preot și mi-a citit, dar durerea de cap nu mi-a trecut. Mă gândesc să merg și la un vrăjitor, poate va reuși acela ceva…” Nu cumva în zilele noastre superstiția și viclenia s-au îmbrăcat cu haina înaltei tehnologii și bat la ușile noastre? Iar noi vom deschide? (Documente ajutătoare: 2 Life iatronet.gr, Time magazine 4/10/2010, Vima bios-balance.gr, beauty accessorie.gr, tanea.gr, vita.gr, inews.gr, Science-Based Medicine.Sursa: Revista „Sfântul Mina”, Ediție trimestrială a Sfintei Mitropolii Kastoria, nr. 48, Iulie-Septembrie 2011.)

AlinB 11.12.2013 16:30:59

Superstitia e superstitie si e aceeasi naiva credinta indiferent de forma sub care se vinde.

Nu e singura "bratara energetica" mai sunt si altele care se vand, inclusiv la noi, plus tot felul de alte dispozitive miraculoase sub o abureala de falsa stiinta care prinde la cel care are bani de aruncat.

Parascheva16 11.12.2013 19:50:51

"Chakrele sunt 7 centri energetici ai corpului, care influențează direct sănătatea organelor cu care sunt în legătură."

Pr.Calistrat a spus ca cele 7 chakre sunt cei 7 draci scosi din Maria Magdalena si a mai amintit si de intamplarea din NT, in care o fata facea premonitii si cand Apostolul a spus "iesi drac pitonicesc", dracul a iesit prin fund.

A spus sa nu ne incredem in bioenergie si alte prostii, ci sa ne punem increderea doar in Biserica lui Hristos si in Tainele Ei.

(Dumnezeu "lucreaza" prin energiile Sale necreate. Bioenergiticienii apeleaza la energiile create.)

AlinB 11.12.2013 21:43:18

Chestiile de mai sus nu sunt nici macar un act de vrajitorie, doar pacaleli ridicole.

Parascheva16 11.12.2013 23:35:34

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 543480)
Chestiile de mai sus nu sunt nici macar un act de vrajitorie, doar pacaleli ridicole.

Da si nu. Unele sunt pacaleli, altele insa sunt pe bune. Are si dracul oamenii si mijloacele lui.
Nu stiu de aceste bratari, dar eu am vb. la modul general ca tot ce are legatura cu bioenergia si altele de genul ori e de la scarabuta ori e teapa.

konijiro 12.12.2013 18:29:49

Citat:

Nu e singura "bratara energetica" mai sunt si altele care se vand, inclusiv la noi, plus tot felul de alte dispozitive miraculoase sub o abureala de falsa stiinta care prinde la cel care are bani de aruncat.
Obiectele sfintite la diverse manastiri la ce categorie intra? :)

AlinB 12.12.2013 19:30:22

Intr-o cu totul alta categorie.
Un tip semi-istetz ca tine ar trebui sa-si dea seama de asta:)

konijiro 12.12.2013 19:39:53

Citat:

Intr-o cu totul alta categorie.
Normal ca e alta categorie. Daca te nasteai intr-o tara in care majoritatea credea in cele 7 Chakre, erai activ pe un forum unde facei misto de crestinii care cumpara cruci de la manastiri, sau mai rau, ii credeai inselati de Diavol (versiunea cu Chakre).

AlinB 12.12.2013 20:14:40

Poate. Dar atunci m-as fi aflat in eroare.

Ah, stiu, daca m-as fi nascut intr-o alta tara, alta religie si erai si tu pe forumul ala si imi spuneai ca daca m-as fi nascult intr-o alta tara si cu o alta religie, as fi facut misto de chestiile astea si eu ti-as fi spus ca atunci m-as fi aflat in eroare, in concluzie indiferent de ce parte as fi, sigur nu am dreptate, doar tu ai. :77:

konijiro 12.12.2013 20:30:31

Citat:

Poate. Dar atunci m-as fi aflat in eroare.
Si cum ti-ai fi dat seama de asta? De unde stii ca nu te afli in eroare acum?

Citat:

Ah, stiu, daca m-as fi nascut intr-o alta tara, alta religie si erai si tu pe forumul ala si imi spuneai ca daca m-as fi nascult intr-o alta tara si cu o alta religie, as fi facut misto de chestiile astea si eu ti-as fi spus ca atunci m-as fi aflat in eroare, in concluzie indiferent de ce parte as fi, sigur nu am dreptate, doar tu ai.
Din (ne)fericire, gandirea magica e tot gresita, indiferent de zona geografica sau cultura unde se afla "ganditorul".

iuliu46 12.12.2013 20:39:18

Numai materialismul dialectic ramane la fel de adevarat indiferent de tara si de epoca. :71:

konijiro 12.12.2013 20:46:09

Citat:

Numai materialismul dialectic ramane la fel de adevarat indiferent de tara si de epoca.
Cine a zis ceva de materialism dialectic? Sau faci parte din grupul care crede ca daca cineva se indoieste de religie sau de veridicitatea unor afirmatii cu caracter religios, e automat comunist?

iuliu46 12.12.2013 21:06:42

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 543579)
Cine a zis ceva de materialism dialectic? Sau faci parte din grupul care crede ca daca cineva se indoieste de religie sau de veridicitatea unor afirmatii cu caracter religios, e automat comunist?

Da, oricine se inregimenteaza sub steagul lui Dawkins mintindu-se ca in felul asta gandeste liber nu e decat un comunist, o oaie cuminte a noii ordini mondiale. Macar Dawkins face si bani din chestia asta. :1:

konijiro 12.12.2013 21:10:24

Citat:

Da, oricine se inregimenteaza sub steagul lui Dawkins mintindu-se ca in felul asta gandeste liber nu e decat un comunist, o oaie cuminte a noii ordini mondiale. Macar Dawkins face si bani din chestia asta.
Domnule, va recomand sa cititi un pic despre comunism. Incepeti cu pagina de pe wikipedia. Pentru ca judecand dupa postul de mai sus, folositi cel putin un termen pe care nu il intelegeti.

Si incetati sa folositi comunicatele BOR ca surse unice de informatie. Doar acolo criticii religiei sunt automat comunisti. Comunicate emise de institutia care a colaborat entuziast cu reprezentantii ideologiei pe care acum o infiereaza.

iuliu46 12.12.2013 21:27:34

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 543584)
Domnule, va recomand sa cititi un pic despre comunism. Incepeti cu pagina de pe wikipedia. Pentru ca judecand dupa postul de mai sus, folositi cel putin un termen pe care nu il intelegeti.

Si incetati sa folositi comunicatele BOR ca surse unice de informatie. Doar acolo criticii religiei sunt automat comunisti. Comunicate emise de institutia care a colaborat entuziast cu reprezentantii ideologiei pe care acum o infiereaza.

Putem citi impreuna. Putem citi ce scrii tu :

"Tot ar trebui sa dovediti ca dumnezeul vostru e responsabil de creatie."
Cui trebuie sa dovedim ceva si de ce ? Cand spui ca un om "trebuie " sa faca un anumit lucru inseamna ca deja ai o anumita viziune despre ce trebuie sa faca fiecare. La fel intalnim si la Dawkins de multe ori aceeasi exprimare. Ori un necomunist i-ar lasa pe oameni in pace si si-ar da seama ca nimeni nu ar trebui sa faca nimic.

konijiro 12.12.2013 21:53:01

Citat:

Cui trebuie sa dovedim ceva si de ce?
Cui? Celor carora le explicati ca fara educatie religioasa in scolile de Stat nu se poate, de pilda. Ar fi un inceput. Sau celor care vor mai putini bani catre constructia de biserici, si mai multi catre scoli. Sau celor care sustin ca BOR ar trebui sa inceapa sa plateasca taxe pentru afacerile pe care le are.

De ce? Pentru ca e de bun simt. Daca ceri ca anumite politici sau masuri sa fie implementate in numele unei ideologii sau religii, e de la sine inteles ca ar fi de bun simt sa te deranjezi sa dovedesti ca fundamentele respectivei religii sau ideologii sunt reale, adevarate si documentate.

Citat:

Cand spui ca un om "trebuie " sa faca un anumit lucru inseamna ca deja ai o anumita viziune despre ce trebuie sa faca fiecare.
Poti sa faci diferenta intre un caz particular si unul general? In mod evident nu. Citatul respectiv face parte dintr-o discutie despre teoria evolutiei, nu despre cum "cred eu sau Dawkins ca fiecare om de pe Pamant trebuie sa se nasca, sa traiasca, si sa moara." Intelegi diferenta?

Si iar, in disputa asta evolutie <->creationism, e de bun simt sa vii de acasa cu cel putin la fel de multe dovezi pe cat ceri taberei adverse. Si sa nu te simti jignit atunci cand partea adversa nu inghite totul pe nemestecate, si are tupeul sa te mai si intrebe cate ceva.

A cere dovezi pentru niste afirmatii cu caracter extraordinar e comunism? Serios? Dupa cum spuneam, folosesti un termen pe care nu il intelegi.

Citat:

Ori un necomunist i-ar lasa pe oameni in pace si si-ar da seama ca nimeni nu ar trebui sa faca nimic.
Istoric vorbind, Biserica e probabil cea mai activa institutie cand vine vorba de a le spune altora ce si cum sa faca. Nastere, viata, moarte, sex, dragoste, ura, vinovatie, educatie - Biserica are ceva de spus despre toate astea. Si nu la modul recomandare, ci sub amenintarea Iadului etern.

Folosind definitia ta, cine e comunistul aici? Dawkins si altii ca el, care indeamna oamenii sa isi puna intrebari, sa gandeasca de capul lor, si sa ia decizii informate pe cat posibil, sau biserica crestina, conform careia pacatuiesti si cand gandesti "necurat"? Orwell s-ar fi prapadit de ras....

DragosP 12.12.2013 23:26:01

Ai grijă să n-o pătesti tu.

iuliu46 12.12.2013 23:35:51

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 543592)
Cui? Celor carora le explicati ca fara educatie religioasa in scolile de Stat nu se poate, de pilda. Ar fi un inceput. Sau celor care vor mai putini bani catre constructia de biserici, si mai multi catre scoli. Sau celor care sustin ca BOR ar trebui sa inceapa sa plateasca taxe pentru afacerile pe care le are.

Dar asta deja inseamna ca tu crezi ca un copil ar trebui sa invete doar ceva anume. Macar crestinii astia cat sunt ei de inapoiati nu iti increstineaza tie copiii cu forta. Tu de ce nu ii lasi pe ai lor in pace sa invete ce vor ?
Sau de ce neaparat sa iei bani de la biserici ca sa faci mai multe scoli ? De ce nu ceri statului sa opreasca din furturi si sa faca mai multe scoli ? De ce neaparat pui in antiteza biserica si scoala ? Crestinii nu platesc taxe ? Poate banii tai ii fura Ponta sau Basescu si banii mei se duc la biserica. :1:
Pe ce criteriu organizezi tu lucrurile ? Adica intai sa faca statul ceea ce e important pentru mine si abia apoi, daca mai raman bani... ?

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 543592)
De ce? Pentru ca e de bun simt. Daca ceri ca anumite politici sau masuri sa fie implementate in numele unei ideologii sau religii, e de la sine inteles ca ar fi de bun simt sa te deranjezi sa dovedesti ca fundamentele respectivei religii sau ideologii sunt reale, adevarate si documentate.

Daca marea majoritate a oamenilor crede ca morala crestina e sanatoasa atunci statul nu poate fi impotriva cetatenilor. Daca Dumnezeu nu exista atunci a crede in El e la fel cu a crede in orice alt tip de poveste, a crede ca oamenii trebuie sa fie buni, sa plateasca taxe, sa se supuna legilor etc. De vreme ce nu sunt scrise in piatra de vreun supraom sunt toate niste povesti. Fiecare isi alege povestea in care crede. Sigur ca lumea merge inainte si lucrurile se vor schimba, si crestinii stiu asta la fel de bine ca si tine. Dar nu inseamna ca e normal ce se intampla. Nu e normal ca o minoritate sa puna pumnul in gura majoritatii si sa-si clameze dreptul ei la diferenta in acelasi timp in care incalca dreptului majoritatii la diferenta. Daca moralitatea se schimba in timp atunci ar trebui ca totul sa fie permis, dar absolut totul. Pentru ca poate peste 100 de ani o sa fim intr-atat de destupati la minte incat sa facem sex cu animale sau sa ne mancam intre noi. :1:

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 543592)
Poti sa faci diferenta intre un caz particular si unul general? In mod evident nu. Citatul respectiv face parte dintr-o discutie despre teoria evolutiei, nu despre cum "cred eu sau Dawkins ca fiecare om de pe Pamant trebuie sa se nasca, sa traiasca, si sa moara." Intelegi diferenta?

Si iar, in disputa asta evolutie <->creationism, e de bun simt sa vii de acasa cu cel putin la fel de multe dovezi pe cat ceri taberei adverse. Si sa nu te simti jignit atunci cand partea adversa nu inghite totul pe nemestecate, si are tupeul sa te mai si intrebe cate ceva.

A cere dovezi pentru niste afirmatii cu caracter extraordinar e comunism? Serios? Dupa cum spuneam, folosesti un termen pe care nu il intelegi.



Istoric vorbind, Biserica e probabil cea mai activa institutie cand vine vorba de a le spune altora ce si cum sa faca. Nastere, viata, moarte, sex, dragoste, ura, vinovatie, educatie - Biserica are ceva de spus despre toate astea. Si nu la modul recomandare, ci sub amenintarea Iadului etern.

Folosind definitia ta, cine e comunistul aici? Dawkins si altii ca el, care indeamna oamenii sa isi puna intrebari, sa gandeasca de capul lor, si sa ia decizii informate pe cat posibil, sau biserica crestina, conform careia pacatuiesti si cand gandesti "necurat"? Orwell s-ar fi prapadit de ras....

Biserica le spune celor care vor sa auda. Comunistul e cel care fredoneaza " Imagine " si viseaza cum ar fi sa traiasca intr-o lume in care toti sa gandeasca la fel ca el. Imagine a world without atheists. :71:

konijiro 13.12.2013 00:14:40

Citat:

Dar asta deja inseamna ca tu crezi ca un copil ar trebui sa invete doar ceva anume.
Doar eu? Tu nu? Nu avem toti o parere despre asta? De-asta exista o programa scolara. De-asta se si fac eforturi pentru a proteja copiii de lucruri considerate daunatoare, gen scene violente la televizor.

Citat:

Macar crestinii astia cat sunt ei de inapoiati nu iti increstineaza tie copiii cu forta.
Nu? Dar educatia religioasa (ortodoxa) predata la modul confesional in scolile de Stat ce e? Si nu imi spune ca e optionala, ca asta nici macar gluma nu mai e.

Daca esti parinte, si esti ortodox, nici macar nu ai optiunea de a alege ce sa ii explici copilului tau despre ortodoxie, si mai ales cand. Si nu pot decat sa iti urez success atunci cand copilul tau va intra pe mana unui profesor de religie ortodoxa taliban, care ii va explica pustiului tau de 6 ani cum va arde in focurile iadului daca nu se roaga in fiecare zi.

Citat:

Tu de ce nu ii lasi pe ai lor in pace sa invete ce vor ?
Cine a zis ca nu ii las?

Citat:

Sau de ce neaparat sa iei bani de la biserici ca sa faci mai multe scoli ? De ce nu ceri statului sa opreasca din furturi si sa faca mai multe scoli ? De ce neaparat pui in antiteza biserica si scoala ? Crestinii nu platesc taxe ? Poate banii tai ii fura Ponta sau Basescu si banii mei se duc la biserica.
BOR produce bani prin afacerile pe care le are (pe care nu plateste un cent impozit) si primeste donatii. Nimeni nu stie exact cati bani fac, ca doar nu ii putem acuza de transparenta, dar saraci nu sunt.

Sistemul de invatamant nu produce bani, si depinde exclusiv de finantare de la Stat. Nimic exceptional aici, niciunde in lume beneficiile unui sistem de invatamant nu sunt masurate in profit financiar.

Sistemul de invatamant e clar subfinantat: salariile profesorilor sunt mizere, avem scoli fara incalzire si a venit iarna, avem copii la sate care nu pot merge la scoala pentru ca satul lor nu mai are scoala. Si parintii nu isi permit sa ii trimita pana la scoala din cel mai apropiat oras.

Sa cer eu Statului sa se opreasca din furturi? Asta e solutia ta? Ia incearca tu - ia vezi, te asculta cineva?
Am alta idee, insa: de ce nu o face BOR, standardul de moralitate al natiunii? Politicienii oricum se inghesuie sa ii pupe in fund pe preoti de fiecare data cand au ocazia, de ce nu isi asuma BOR treaba asta? Oare pentru ca sunt la fel de corupti ca si politicienii?

Pun Biserica si scoala in antiteza pentru ca unii au primit mult prea multi bani (cu toate ca au surse alternative de finantare), iar altii (care sunt dependenti 100% de Stat) mult prea putini. Sunt doua extreme.

Indiferent cat fura sau nu politicienii, resursele financiare ale unui Stat sunt limitate, indiferent de Stat. Bani mai putini la BOR (care face oricum bani) inseamna fonduri mai mari, disponibile pentru altceva. Pentru domenii grav subfinantate, gen educatie sau sanatate.

Crestinii nu ar trebui sa plateasca taxe catre Stat, care sunt dupa aia distribuite Bisericii. Crestinii ar trebui sa plateasca taxele bisericii direct cultei de care apartin, si doar daca vor asta. Asta ar rezulta in disparitia legaturii profund corupte intre Biserica si Stat, si BOR ar deveni mult mai activa, pentru ca deh, ar trebui sa convinga oamenii sa cotizeze, nu sa se bucure de bani luati cu japca, de Stat, prin impozitare.

Citat:

Pe ce criteriu organizezi tu lucrurile ? Adica intai sa faca statul ceea ce e important pentru mine si abia apoi, daca mai raman bani... ?
Daca trebuie sa te conving ca educatia si sanatatea sunt bazele viitorului unei tari, atunci nu cred ca avem ce discuta. Statul a facut DEJA ce e important pentru TINE: aveti biserici cate nu puteti numara, educatie religioasa in scoli cu profesori platiti de Stat, personal BOR platit de Stat, ce altceva mai vrei? Nu crezi ca e cazul sa se finanteze si alte lucruri in tara asta?

Citat:

Daca marea majoritate a oamenilor crede ca morala crestina e sanatoasa atunci statul nu poate fi impotriva cetatenilor.
Marea majoritate a oamenilor (inclusiv cei ortodocsi) nu au nici cea mai vaga idee despre crestinism, morala crestina, etc. Stiu ca de Paste si Craciun sunt zile libere, se mananca si se bea, si cam atat.

Si chestiile alea "sanatoase" din morala nu au de a face cu crestinismul. Sunt universale, mai mult sau mai putin.

Citat:

Daca Dumnezeu nu exista atunci a crede in El e la fel cu a crede in orice alt tip de poveste, a crede ca oamenii trebuie sa fie buni, sa plateasca taxe, sa se supuna legilor etc. De vreme ce nu sunt scrise in piatra de vreun supraom sunt toate niste povesti. Fiecare isi alege povestea in care crede.
Problema e ca voi ati ales o poveste, si acum vreti sa o impuneti si altora (vezi religia in scoli). In numele "povestii" respective BOR cere bani tot mai multi: ba pentru biserici, ba pentru salarii, ba pentru CN, alt proiect faraonic si perfect ridicol.
Nu as avea nici o problema daca povestea din capul tau sau a altora te afecteaza pe tine, si pe restul care cred in ea. Dar cand ne afecteaza pe toti, asta e deja alta problema.

Pe langa asta, nu ai nevoie de "povesti" pentru ca oamenii sa se comporte civilizat. Exista Codul Penal.

konijiro 13.12.2013 00:23:52

Citat:

Nu e normal ca o minoritate sa puna pumnul in gura majoritatii si sa-si clameze dreptul ei la diferenta in acelasi timp in care incalca dreptului majoritatii la diferenta.
Care minoritate a pus pumnul in gura majoritatii, in Romania? Exemple, te rog.

Citat:

Daca moralitatea se schimba in timp atunci ar trebui ca totul sa fie permis, dar absolut totul.
Normal ca moralitatea se schimba, si e normal sa fie asa. E chiar de dorit.

Era un timp in care sclavia era perfect morala - preotii ar trebui sa iti poata explica asta, manastirile din Tarile Romane detineau si vindeau sclavi tigani. Mergi mai in trecut, si citeste Vechiul Testament si ce era considerat moral atunci. Trebuie sa fii orb si surd sa sustii ca moralitatea e neatinsa de vremuri.

Citat:

Biserica le spune celor care vor sa auda.
\

Serios? Doar celor care vor sa auda? Deci nu exista mesaj religios in afara bisericii, da?
Daca vroiau sa le spuna doar celor care vor sa auda, asteptau ca respectivii sa le calce pragul, nu incepeau predarea ortodoxiei in scoli de la clasa intai. Si nu puneau boxe in exteriorul bisericii, sa se asigure ca la 9 dimineata, duminica, te trezesti. Fie ca vrei, fie ca nu.

Citat:

Comunistul e cel care fredoneaza " Imagine " si viseaza cum ar fi sa traiasca intr-o lume in care toti sa gandeasca la fel ca el.
Tot nu inteleg de ce vorbim despre comunisti. Daca ai o problema cu comunismul pentru ca e o utopie, ar trebui sa ai aceeasi problema si cu crestinismul. E prezent de 2000 de ani, si inca asteptam rezultatele.

Citat:

Imagine a world without atheists.
Nu e nevoie sa imi imaginez. Am fost acolo deja, ca specie. Se cheama Dark Ages si Evul Mediu. Nu ti-as dori...

iuliu46 13.12.2013 01:29:07

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 543608)
Doar eu? Tu nu? Nu avem toti o parere despre asta? De-asta exista o programa scolara. De-asta se si fac eforturi pentru a proteja copiii de lucruri considerate daunatoare, gen scene violente la televizor.

Eu nu. Chiar nu ma deranjeaza daca tu iti tii copiii doar in atelier la saiba sau ii inveti de mici sa-l citeasca pe Dawkins sau mai stiu eu pe cine. Tu i-ai facut, spala-te pe cap cu ei.

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 543608)
Nu? Dar educatia religioasa (ortodoxa) predata la modul confesional in scolile de Stat ce e? Si nu imi spune ca e optionala, ca asta nici macar gluma nu mai e.

Daca esti parinte, si esti ortodox, nici macar nu ai optiunea de a alege ce sa ii explici copilului tau despre ortodoxie, si mai ales cand. Si nu pot decat sa iti urez success atunci cand copilul tau va intra pe mana unui profesor de religie ortodoxa taliban, care ii va explica pustiului tau de 6 ani cum va arde in focurile iadului daca nu se roaga in fiecare zi.

E treaba fiecarui parinte si da educatia religioasa este optionala. Cine nu vrea sa-si lase copilul sa invete religie poate face asta. Cere si tu ore in care sa li se vorbeasca alor tai despre marii ganditori atei si gata, daca tot platesti atatea taxe. Nu te mai ingrijora de ce invata ceilalti copii.





Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 543608)
BOR produce bani prin afacerile pe care le are (pe care nu plateste un cent impozit) si primeste donatii. Nimeni nu stie exact cati bani fac, ca doar nu ii putem acuza de transparenta, dar saraci nu sunt.

Sistemul de invatamant nu produce bani, si depinde exclusiv de finantare de la Stat. Nimic exceptional aici, niciunde in lume beneficiile unui sistem de invatamant nu sunt masurate in profit financiar.

Sistemul de invatamant e clar subfinantat: salariile profesorilor sunt mizere, avem scoli fara incalzire si a venit iarna, avem copii la sate care nu pot merge la scoala pentru ca satul lor nu mai are scoala. Si parintii nu isi permit sa ii trimita pana la scoala din cel mai apropiat oras.

Sa cer eu Statului sa se opreasca din furturi? Asta e solutia ta? Ia incearca tu - ia vezi, te asculta cineva?
Am alta idee, insa: de ce nu o face BOR, standardul de moralitate al natiunii? Politicienii oricum se inghesuie sa ii pupe in fund pe preoti de fiecare data cand au ocazia, de ce nu isi asuma BOR treaba asta? Oare pentru ca sunt la fel de corupti ca si politicienii?

Pun Biserica si scoala in antiteza pentru ca unii au primit mult prea multi bani (cu toate ca au surse alternative de finantare), iar altii (care sunt dependenti 100% de Stat) mult prea putini. Sunt doua extreme.

Indiferent cat fura sau nu politicienii, resursele financiare ale unui Stat sunt limitate, indiferent de Stat. Bani mai putini la BOR (care face oricum bani) inseamna fonduri mai mari, disponibile pentru altceva. Pentru domenii grav subfinantate, gen educatie sau sanatate.

Crestinii nu ar trebui sa plateasca taxe catre Stat, care sunt dupa aia distribuite Bisericii. Crestinii ar trebui sa plateasca taxele bisericii direct cultei de care apartin, si doar daca vor asta. Asta ar rezulta in disparitia legaturii profund corupte intre Biserica si Stat, si BOR ar deveni mult mai activa, pentru ca deh, ar trebui sa convinga oamenii sa cotizeze, nu sa se bucure de bani luati cu japca, de Stat, prin impozitare.

Daca trebuie sa te conving ca educatia si sanatatea sunt bazele viitorului unei tari, atunci nu cred ca avem ce discuta. Statul a facut DEJA ce e important pentru TINE: aveti biserici cate nu puteti numara, educatie religioasa in scoli cu profesori platiti de Stat, personal BOR platit de Stat, ce altceva mai vrei? Nu crezi ca e cazul sa se finanteze si alte lucruri in tara asta?

Nu Biserica si-a dorit o legatura cu Statul ci Statul si-a dorit o legatura cu Biserica. Si nu doar cu o Biserica ci cu toate bisericile. Contrar a ceea ce crezi tu, statul laic ocroteste dreptul persoanelor de a crede ceea ce vor ba le si incurajeaza sa creada ceea ce vor. Doar statul comunist incurajeaza persoanele sa creada ceea ce vrea statul. :1:
Bisericile sunt pline ochi in fiecare duminica. Ceea ce inseamna ca inca nu avem destule. Singurele locuri din tara asta care mai sunt pline ochi sunt carciumile. Depinde de fiecare unde alege sa-si petreaca timpul.


Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 543608)
Marea majoritate a oamenilor (inclusiv cei ortodocsi) nu au nici cea mai vaga idee despre crestinism, morala crestina, etc. Stiu ca de Paste si Craciun sunt zile libere, se mananca si se bea, si cam atat.

Si chestiile alea "sanatoase" din morala nu au de a face cu crestinismul. Sunt universale, mai mult sau mai putin.



Problema e ca voi ati ales o poveste, si acum vreti sa o impuneti si altora (vezi religia in scoli). In numele "povestii" respective BOR cere bani tot mai multi: ba pentru biserici, ba pentru salarii, ba pentru CN, alt proiect faraonic si perfect ridicol.
Nu as avea nici o problema daca povestea din capul tau sau a altora te afecteaza pe tine, si pe restul care cred in ea. Dar cand ne afecteaza pe toti, asta e deja alta problema.

Pe langa asta, nu ai nevoie de "povesti" pentru ca oamenii sa se comporte civilizat. Exista Codul Penal.

Chestii universale ? Ca de exemplu ? Ai tu o idee ca oamenii ar trebui sa nu fure si ar trebui sa o urmam toti ? Poate ar trebui sa fure si sa ucida si sa traiasca doar cei mai puternici. Unde anume scrie ca daca dansam dupa cum anume ne canta ADN-ul atunci trebuie sa fim intr-un fel sau altul ? ADN-ul nici nu stie nimic, nici nu-i pasa de nimic asa ca shoosh. :1:

iuliu46 13.12.2013 01:36:13

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 543609)
Care minoritate a pus pumnul in gura majoritatii, in Romania? Exemple, te rog.



Normal ca moralitatea se schimba, si e normal sa fie asa. E chiar de dorit.

Era un timp in care sclavia era perfect morala - preotii ar trebui sa iti poata explica asta, manastirile din Tarile Romane detineau si vindeau sclavi tigani. Mergi mai in trecut, si citeste Vechiul Testament si ce era considerat moral atunci. Trebuie sa fii orb si surd sa sustii ca moralitatea e neatinsa de vremuri.

Era o vreme cand ateii se duceau si taiau capetele aborigenilor si le puneau prin muzee ca sa arate lumii ca omul se trage din maimuta. De ce sa nu discutam despre vremea aia ? Sau era o vreme cand oamenii de stiinta au luat-o putin razna si au inceput ei sa decida cine merita sa moara si cine merita sa traiasca. Dupa care alti atei s-au hotarat ei cum sa imparta bogatia unora tuturor. Sigur ca ei n-au facut biserici, au facut puscarii dar ce mai conteaza, tot au facut ceva nu ? Nu te-ai dus sa le zici sa dea mai putini bani la puscarii si mai multi la scoli ? Oh, stai puscariile erau pline de crestini care trebuiau reeducati in spiritul omului nou, fara Dumnezeu.
\
Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 543609)
Serios? Doar celor care vor sa auda? Deci nu exista mesaj religios in afara bisericii, da?
Daca vroiau sa le spuna doar celor care vor sa auda, asteptau ca respectivii sa le calce pragul, nu incepeau predarea ortodoxiei in scoli de la clasa intai. Si nu puneau boxe in exteriorul bisericii, sa se asigure ca la 9 dimineata, duminica, te trezesti. Fie ca vrei, fie ca nu.



Tot nu inteleg de ce vorbim despre comunisti. Daca ai o problema cu comunismul pentru ca e o utopie, ar trebui sa ai aceeasi problema si cu crestinismul. E prezent de 2000 de ani, si inca asteptam rezultatele.



Nu e nevoie sa imi imaginez. Am fost acolo deja, ca specie. Se cheama Dark Ages si Evul Mediu. Nu ti-as dori...

[/quote]
Boxele se pun pentru ca e prea multa lume si nu are loc in biserica. Trebuie sa fii sarit de pe fix ca sa nu intelegi asta. Plus ca la 12 se termina si poti da drumul la manele linistit. :1:

iuliu46 13.12.2013 01:42:54

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 543609)

Tot nu inteleg de ce vorbim despre comunisti. Daca ai o problema cu comunismul pentru ca e o utopie, ar trebui sa ai aceeasi problema si cu crestinismul. E prezent de 2000 de ani, si inca asteptam rezultatele.



Nu e nevoie sa imi imaginez. Am fost acolo deja, ca specie. Se cheama Dark Ages si Evul Mediu. Nu ti-as dori...

Crestinismul e un fel de comunism fara Volga neagra de la 4 dimineata. Volga o sa vina cand nu te astepti. Dar spre deosebire de comunism, nimeni nu-ti impune nimic, cel putin aici la noi nu incearca nimeni sa te bage in rai cu forta. Eventual iti mai zice unul sau altul sa fii atent ca pana la urma Volga tot vine. :1:

konijiro 29.12.2013 20:32:43

Citat:

Eu nu. Chiar nu ma deranjeaza daca tu iti tii copiii doar in atelier la saiba sau ii inveti de mici sa-l citeasca pe Dawkins sau mai stiu eu pe cine. Tu i-ai facut, spala-te pe cap cu ei.
Chiar nu sesizezi diferenta intre sistemul de invatamant de Stat, finantat din taxe, si ce ii inveti tu acasa pe copii? Se pare ca nu...

Citat:

Cine nu vrea sa-si lase copilul sa invete religie poate face asta.
Ori minti cu buna stiinta, ori esti prost informat.

In primul rand, ce materie optionala e aia la care esti inscris automat, si trebuie sa faci cerere ca sa nu participi? Si poti face asta doar dupa 16 ani, ca pana atunci esti la mana parintilor?

In al doilea rand, sunt nenumarate cazurile in care un copil nu e inscris la ora de religie, dar scoala nu ii poate oferi o alternativa. Asa ca ajunge sa petreaca respectiva ora in clasa, asistand (fara sa participe) la ora de religie.

Da, optional, ce sa zic.

Citat:

Nu Biserica si-a dorit o legatura cu Statul ci Statul si-a dorit o legatura cu Biserica.
Serios? Si atunci de ce nu rupe BOR aceasta relatie? Ce, e in pozitia de nevasta abuzata, careia ii e frica sa se duca la politie?

Apelul catre Consiliile Judetene pentru finantarea CN trimis de Patriarh acum cateva zile a fost trimis de Stat, sau de BOR? Sau Statul l-a silit pe Patriarh sa il scrie?

Vai de mine, nevinovata BOR. Probabil ca se opun de fiecare data cand le baga Statul bani in cont (sau le da vreun hotel, ca zilele astea), dar le e frica sa zica ceva...

Citat:

Contrar a ceea ce crezi tu, statul laic ocroteste dreptul persoanelor de a crede ceea ce vor ba le si incurajeaza sa creada ceea ce vor.
Aici vorbim despre finantare. Intelegi diferenta?

Citat:

Bisericile sunt pline ochi in fiecare duminica. Ceea ce inseamna ca inca nu avem destule.
Super. Inseamna ca romanii sunt ortodocsi dedicati trup si suflet, si nu ar avea o problema sa isi sustina financiar Biserica in mod direct, nu prin intermediul Statului. Ce zici?

Citat:

Singurele locuri din tara asta care mai sunt pline ochi sunt carciumile.
Carciumile alea platesc taxe, pana una alta, nu traiesc din banii Statului si din fondul de urgenta al Primului Ministru. Si nu le da nimeni nimic pe gratis. Si apropo, tot de ortodocsi sunt pline si alea :)

Citat:

Chestii universale ?
Da, moralitatea e rezultata in urma unui proces de invatare. A fi bun cu cei din jur, a coopera, are recompense. Pentru cei care nu inteleg asta, exista Codul Penal.

Uite aici cum e cu moralitatea, daca ai rabdare:

https://www.youtube.com/watch?v=jnXmDaI8IEo

Sa inteleg ca inainte de crestinism nu existau norme morale, sau juridice? OK, o sa incep sa rad acum...

Citat:

ADN-ul nici nu stie nimic, nici nu-i pasa de nimic asa ca shoosh.
Shoosh tie. Nu am zis nimic de ADN, asa ca aici ai raspuns propriilor ganduri, nu mie.

Citat:

Era o vreme cand ateii se duceau si taiau capetele aborigenilor si le puneau prin muzee ca sa arate lumii ca omul se trage din maimuta.
Care sunt acei atei? Exemple, te rog.

Citat:

Sau era o vreme cand oamenii de stiinta au luat-o putin razna si au inceput ei sa decida cine merita sa moara si cine merita sa traiasca.
Care? Cand?

Citat:

Dupa care alti atei s-au hotarat ei cum sa imparta bogatia unora tuturor.
Te referi la comunisti? Aia erau comunisti, nu atei. Ateismul nu are ideologie, sa te faca sa faci ceva anume. Dar sigur, simplifica, e mult mai usor asa, nu trebuie sa incerci sa intelegi, pana la urma...

Citat:

Boxele se pun pentru ca e prea multa lume si nu are loc in biserica. Trebuie sa fii sarit de pe fix ca sa nu intelegi asta. Plus ca la 12 se termina si poti da drumul la manele linistit.
Foarte bine. Daca nu e loc, sa se urce in autobuz si sa se duca la o biserica unde e loc. Am locuit un an langa o biserica, in Bucuresti. Duminica, singura zi din saptamana cand as fi putut sa ma odihnesc pana mai tarziu, nu puteam, ca inainte de noua incepea popa sa cante, pe boxe. Si apropo, nu era nimeni afara, la biserica aia era suficient loc inauntru. Dar popa simtea ca trebuie sa il auda tot cartierul. Cine e manelist aici?

Citat:

Dar spre deosebire de comunism, nimeni nu-ti impune nimic, cel putin aici la noi nu incearca nimeni sa te bage in rai cu forta.
Sigur, nu iti impune nimeni nimic. Dar daca nu faci cum ti se spune, ajungi in Iad pentru eternitate. Halal libertate de alegere...

iuliu46 29.12.2013 21:16:11

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 545324)
Chiar nu sesizezi diferenta intre sistemul de invatamant de Stat, finantat din taxe, si ce ii inveti tu acasa pe copii? Se pare ca nu...

Nu, nu cred ca e nimeni in masura sa decida cum sa-l indoctrineze pe copilul meu, ce ar trebui sa invete la scoala etc.

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 545324)
Ori minti cu buna stiinta, ori esti prost informat.

In primul rand, ce materie optionala e aia la care esti inscris automat, si trebuie sa faci cerere ca sa nu participi? Si poti face asta doar dupa 16 ani, ca pana atunci esti la mana parintilor?

In al doilea rand, sunt nenumarate cazurile in care un copil nu e inscris la ora de religie, dar scoala nu ii poate oferi o alternativa. Asa ca ajunge sa petreaca respectiva ora in clasa, asistand (fara sa participe) la ora de religie.

Da, optional, ce sa zic.

OPȚIÚNE, opțiuni, s. f. 1. Faptul sau dreptul de a alege din două sau mai multe lucruri, posibilități etc. pe acela sau pe aceea care îți convine; alegere
Ai dreptul de alegere deci e optional. Se pare ca tu si ceilalti care sustineti o tampenie sunteti batuti in cap.

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 545324)
Serios? Si atunci de ce nu rupe BOR aceasta relatie? Ce, e in pozitia de nevasta abuzata, careia ii e frica sa se duca la politie?

Apelul catre Consiliile Judetene pentru finantarea CN trimis de Patriarh acum cateva zile a fost trimis de Stat, sau de BOR? Sau Statul l-a silit pe Patriarh sa il scrie?

Vai de mine, nevinovata BOR. Probabil ca se opun de fiecare data cand le baga Statul bani in cont (sau le da vreun hotel, ca zilele astea), dar le e frica sa zica ceva...



Aici vorbim despre finantare. Intelegi diferenta?

Pentru ca nu se mai poate rupe fara un dezechilibru grav in societate. Totusi nu ti se pare ca e o mare nesimtire ca atunci cand marea majoritate a oamenilor se declara credinciosi iar ateii sunt o mana de oameni, ei sa fie cei care sa spuna statului cum sa cheltuie banii ? Lasand la o parte faptul ca persoane ca Remus Cernea erau considerate paraziti sociali si pe vremea cealalta in care idolii tai erau la putere. I-ai zis si lui Cernea sa dea spaga inapoi ? Mai cumparam naibii o aspirina doua cu banii pe care i-a primit degeaba. :1:

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 545324)
Super. Inseamna ca romanii sunt ortodocsi dedicati trup si suflet, si nu ar avea o problema sa isi sustina financiar Biserica in mod direct, nu prin intermediul Statului. Ce zici?



Carciumile alea platesc taxe, pana una alta, nu traiesc din banii Statului si din fondul de urgenta al Primului Ministru. Si nu le da nimeni nimic pe gratis. Si apropo, tot de ortodocsi sunt pline si alea :)

Pai da, ca ateii beau apa plata cu lamaie.

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 545324)
Da, moralitatea e rezultata in urma unui proces de invatare. A fi bun cu cei din jur, a coopera, are recompense. Pentru cei care nu inteleg asta, exista Codul Penal.

Uite aici cum e cu moralitatea, daca ai rabdare:

https://www.youtube.com/watch?v=jnXmDaI8IEo

Sa inteleg ca inainte de crestinism nu existau norme morale, sau juridice? OK, o sa incep sa rad acum...

Da, altceva nu am ce face decat sa ascult povesti deghizate in stiinta. Du-te si asculta-i tu, m-am saturat sa-i aud pe toti nataraii care n-au contribuit cu nimic la progresul stintific vorbind in numele stiintei.


Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 545324)

Care sunt acei atei? Exemple, te rog.



Care? Cand?



Te referi la comunisti? Aia erau comunisti, nu atei. Ateismul nu are ideologie, sa te faca sa faci ceva anume. Dar sigur, simplifica, e mult mai usor asa, nu trebuie sa incerci sa intelegi, pana la urma...

Din pacate pentru tine nu toti suntem spalati pe creier ba chiar am trait timpurile alea. Poate propaganda asta merge in occident unde nu se stie ca ateii sunt urmasii lui Lenin dar aici mai toata lumea a fost indoctrinata cu ateism stiintific.

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 545324)
Foarte bine. Daca nu e loc, sa se urce in autobuz si sa se duca la o biserica unde e loc. Am locuit un an langa o biserica, in Bucuresti. Duminica, singura zi din saptamana cand as fi putut sa ma odihnesc pana mai tarziu, nu puteam, ca inainte de noua incepea popa sa cante, pe boxe. Si apropo, nu era nimeni afara, la biserica aia era suficient loc inauntru. Dar popa simtea ca trebuie sa il auda tot cartierul. Cine e manelist aici?

Ce frumos i-ai organiza tu pe toti. Nu mai bine te-ai urca tu intr-un autobuz si te-ai duce unde vezi cu ochii ?

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 545324)
Sigur, nu iti impune nimeni nimic. Dar daca nu faci cum ti se spune, ajungi in Iad pentru eternitate. Halal libertate de alegere...

Deocamdata vad ca esti bine merci si chiar arunci cu pietre, asa ca mie mi se pare ca esti destul de liber sa alegi. Dar Volga tot o sa vina. :1:

konijiro 29.12.2013 22:22:40

Citat:

Nu, nu cred ca e nimeni in masura sa decida cum sa-l indoctrineze pe copilul meu, ce ar trebui sa invete la scoala etc.
Poate ar trebui sa iti cumperi un aparat de masurat ironia.

Citat:

OPȚIÚNE, opțiuni, s. f. 1. Faptul sau dreptul de a alege din două sau mai multe lucruri, posibilități etc. pe acela sau pe aceea care îți convine; alegere
Ai dreptul de alegere deci e optional. Se pare ca tu si ceilalti care sustineti o tampenie sunteti batuti in cap.
Eu incerc sa iti explic cum sta treaba in realitate, tu scoti dictionarul. Daca nu te intereseaza o discutie serioasa, de ce te mai implici? E OK, nu-ti mai pierde timpul.

Citat:

Pentru ca nu se mai poate rupe fara un dezechilibru grav in societate.
Cum asa? Detalii, te rog.

Citat:

otusi nu ti se pare ca e o mare nesimtire ca atunci cand marea majoritate a oamenilor se declara credinciosi iar ateii sunt o mana de oameni, ei sa fie cei care sa spuna statului cum sa cheltuie banii?
Nu. Ateii nu cer bani pentru ei. Ateii cer ca cei care vor sa finanteze biserica (oricare ar fi ea), sa o faca direct. Si banii care se duc acum la biserici sa se duca inspre alte servicii, de care ar beneficia toata lumea (nu doar ateii).

Cu peste 80% din populatie ortodocsi declarati, nu ar trebui sa fie o problema. Nu?

Si nu e vorba de nesimtire, decat daca suferi de vreun sindrom de persecutie. Arunca un ochi peste gard, in alte tari. Se poate, se face, si nu a rezultat in "dezechilibre grave in societate". A rezultat insa in biserici mult mai active, mai apropiate de enoriasi, si mai conectate la problemele societatii.

Citat:

Lasand la o parte faptul ca persoane ca Remus Cernea erau considerate paraziti sociali si pe vremea cealalta in care idolii tai erau la putere.
Nu ma intereseaza Cernea si nu m-a interesat vreodata. Despre ce idoli vorbesti?

Citat:

Pai da, ca ateii beau apa plata cu lamaie.
Carciumile patriei sunt pline cu aia 1% atei? Cat de bine stapanesti aritmetica?

Citat:

Da, altceva nu am ce face decat sa ascult povesti deghizate in stiinta. Du-te si asculta-i tu, m-am saturat sa-i aud pe toti nataraii care n-au contribuit cu nimic la progresul stintific vorbind in numele stiintei.
Stiu, nu se compara cu de-alde Kent Hovind. E bine ca un punct de vedere stiintific asupra moralitatii nu te intereseaza (sau nu ai timp de el), in schimb imi explici mie ce si cum.

Citat:

Din pacate pentru tine nu toti suntem spalati pe creier ba chiar am trait timpurile alea. Poate propaganda asta merge in occident unde nu se stie ca ateii sunt urmasii lui Lenin dar aici mai toata lumea a fost indoctrinata cu ateism stiintific.
Sincer, nu stiu daca te faci ca nu intelegi, sau chiar nu intelegi. Ambele cazuri sunt la fel de grave, dar al doilea e remediabil. Primul implica o lipsa de onestitate, si as prefera sa cred ca nu e cazul.

Ateismul nu e o doctrina. Ce au prezentat aia ca ateism "stiintific" nu e nici stiinta, nici ateism. Era doar alternativa lor de indoctrinare (una dintre ele), in schimbul religiei deja existente in tara respectiva. Da, comunistii se bateau in piept ca sunt atei - si ce daca? Comunismul e foarte apropiat de religie, ca si nazismul, de altfel. In ambele cazuri e nevoie de acceptare oarba, devierile de la doctrina sunt pedepsite, si realitatea e negata la fiecare pas.

Pe scurt: ateism nu inseamna comunism, si nici invers. Poate un pic de lectura pe tema asta nu ti-ar strica. Ma rog, asta ar insemna ca ar trebui sa incetezi sa arunci cu straw men in stanga si in dreapta.

Citat:

Ce frumos i-ai organiza tu pe toti. Nu mai bine te-ai urca tu intr-un autobuz si te-ai duce unde vezi cu ochii ?
Ai ajuns in clasa a patra? Nu de alta, dar la varsta asta argumentam la nivelul asta.
Deci zi, daca biserica respectiva nu era plina, si mai era loc inauntru, de ce era nevoie de boxe, care ii deranjau pe toti cei care nu erau interesati de slujba?
Raspuns serios si la obiect, daca poti, te rog.

Citat:

Deocamdata vad ca esti bine merci si chiar arunci cu pietre, asa ca mie mi se pare ca esti destul de liber sa alegi.
Normal ca sunt liber, pentru ca am ales sa gandesc. Asta nu datorita religiei, ci in ciuda ei. Cat despre Volga aia, e la stadiul de vorbe si povesti.

Corinusha 30.12.2013 17:26:42

iuliu, scuza-ma, daresti cam pe langa cu unele aspecte...
1. Nu toti cei care s-au declarat ortodocsi la rencensamant chiar sunt ortodocsi (in adev. sens al cuvantului); ei doar au declatar religia in care-s botezati.

2. Cred ca de fapt asta e motivul pentru care BO nu se desparte de stat; frica de a ramane fara ... BANI...

3. Bisericile-s pline doar de Craciun si Pasrte si foarte rar inm fiecxare Duminica sau alta sarbatoare.

4 ADN-ul de fapt te face bun sau rau intr-o oarecare proportie. Restul ramane la latitudinea mediului si spalarii pe creier dintr-o parte sau alta (inclusiv scoala).

5. Carciumile sunt pline si cu ortodocsi, ba chiar, in majoritate ortodocsi... sa nu uitam ca suntem 80% ortodocsi, si nu exista atatia ateicat sa umpli toate carciumile tarii; dar nah... greu de gandit.

6. in legatura cu indoctrinarea copilului; se aplica si la atei. N-ar trebui sa fie obligati sa-si lase copilul indoctrinat de religie de exemplu. Dar sunt obligati... in practica... teoretic nu, practic da, ca altfel iti agreseaza copilul la scoala atat elevii, cat si profesorii.

Si ar mai fi, dar revin eu candva...

Florinvs 30.12.2013 19:02:58

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 545417)
iuliu, scuza-ma, daresti cam pe langa cu unele aspecte...
1. Nu toti cei care s-au declarat ortodocsi la rencensamant chiar sunt ortodocsi (in adev. sens al cuvantului); ei doar au declatar religia in care-s botezati.

2. Cred ca de fapt asta e motivul pentru care BO nu se desparte de stat; frica de a ramane fara ... BANI...

3. Bisericile-s pline doar de Craciun si Pasrte si foarte rar inm fiecxare Duminica sau alta sarbatoare.

4 ADN-ul de fapt te face bun sau rau intr-o oarecare proportie. Restul ramane la latitudinea mediului si spalarii pe creier dintr-o parte sau alta (inclusiv scoala).

5. Carciumile sunt pline si cu ortodocsi, ba chiar, in majoritate ortodocsi... sa nu uitam ca suntem 80% ortodocsi, si nu exista atatia ateicat sa umpli toate carciumile tarii; dar nah... greu de gandit.

6. in legatura cu indoctrinarea copilului; se aplica si la atei. N-ar trebui sa fie obligati sa-si lase copilul indoctrinat de religie de exemplu. Dar sunt obligati... in practica... teoretic nu, practic da, ca altfel iti agreseaza copilul la scoala atat elevii, cat si profesorii.

Si ar mai fi, dar revin eu candva...

1. La recensamant- doar am fost si eu recenzor- doar il intrebai pe om ce religie are si bifai in casuta! Acuma ca era sau nu asa cum zice, va dati seama ca nici un recenzor nu aveea de unde sa stie! E adevarat- ca in Husi fiind si oras mic si pe multi oameni i cunosteam de 20 de ani- cam stiam in general care e atitudinea lor fata de religie;

2. La noi din pacate- si nu e bine- se amesteca lucruri: statul are rolul lui, si biserica rolul ei! Din aceasta cauza e bine sa nu se influienteze una pe alta, pentru ca iese "amestecatura" si nu mai merge nici una nici alta bine. E bine ca lucrurile sa fie clare si lamurite.

3. Depinde de la localitate la localitate. Oricum, ar trebui si parohiile dimensionate in functie de numarul populatiei si dispunerea acesteia in teritoriu. De exemplul intr-un sat izolat unde ai 20-30 de locuitori batrani, e normal sa fie o biserica (nu poti pune un batran de 80 de ani sa strabata kilometri intregi peste dealuri ca sa ajunga la biserica), insa daca intr-un cartier de blocuri dintr-un oras mic sau mijlociu (nu vorbim de cartiere precum "Titan" sau "Drumul taberei"), apar vreo 10 biserici una langa alta (din care doar una se umple) atunci e cam ciudata situatia. Si preotii- cand termina seminarul- ar trebui trimisi acolo unde este nevoie (sunt sate izolate unde chiar e nevoie), si renuntat la "interventii" si "pile" ca sa obtina o parohie neaparat la oras.

4. Conteaza si "mostenirea genetica", dar si mediul si familia in care creste copilul.

5. Da- aici din pacate asa e! Nu stiu- om fi noi un popor mai "vesel"! Acuma nimeni nu zice sa nu intri nicioadata intr-un restaurant sa servesti o ciorba de burta, un mic, o bere si sa-ti cante lautarul, insa la noi din pacate multi exagereaza , se imbata, fac scandal, etc!

6. Cu predarea religiei in scoli: sunt de acord sa fie obiect de studiu, insa nu impus cu forta! Daca parintele copilului isi exprima optiunea -copilul sau sa nu participe la orele de religie- atunci nu-l poti obliga!
Oricum, din cate tin minte, cum era in 1993-1997 cand am facut scoala generala, religia era intradevar obiect de studiu, insa nici un parinte nu a avut vreo problema -copilul sau sa studieze si religia! Majoritatea eram de religie ortodoxa si cativa catolici. E adevarat- mai ales la aceea varsta- cat de "mult" ne preocupau chestiunile religioase si filozofice- va dati seama! Eram atenti la ora mai mult de "obrazul" profesorului (deh'- oras mic, fiecare se stia cu fiecare, te mai intalneai pe strada, apoi si profesorul a stiut sa se "lipeasca" oarecum de noi- mai un fotbal, mai o gluma).

iuliu46 31.12.2013 00:47:41

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 545345)
Poate ar trebui sa iti cumperi un aparat de masurat ironia.



Eu incerc sa iti explic cum sta treaba in realitate, tu scoti dictionarul. Daca nu te intereseaza o discutie serioasa, de ce te mai implici? E OK, nu-ti mai pierde timpul.



Cum asa? Detalii, te rog.



Nu. Ateii nu cer bani pentru ei. Ateii cer ca cei care vor sa finanteze biserica (oricare ar fi ea), sa o faca direct. Si banii care se duc acum la biserici sa se duca inspre alte servicii, de care ar beneficia toata lumea (nu doar ateii).

Cu peste 80% din populatie ortodocsi declarati, nu ar trebui sa fie o problema. Nu?

Si nu e vorba de nesimtire, decat daca suferi de vreun sindrom de persecutie. Arunca un ochi peste gard, in alte tari. Se poate, se face, si nu a rezultat in "dezechilibre grave in societate". A rezultat insa in biserici mult mai active, mai apropiate de enoriasi, si mai conectate la problemele societatii.



Nu ma intereseaza Cernea si nu m-a interesat vreodata. Despre ce idoli vorbesti?



Carciumile patriei sunt pline cu aia 1% atei? Cat de bine stapanesti aritmetica?



Stiu, nu se compara cu de-alde Kent Hovind. E bine ca un punct de vedere stiintific asupra moralitatii nu te intereseaza (sau nu ai timp de el), in schimb imi explici mie ce si cum.



Sincer, nu stiu daca te faci ca nu intelegi, sau chiar nu intelegi. Ambele cazuri sunt la fel de grave, dar al doilea e remediabil. Primul implica o lipsa de onestitate, si as prefera sa cred ca nu e cazul.

Ateismul nu e o doctrina. Ce au prezentat aia ca ateism "stiintific" nu e nici stiinta, nici ateism. Era doar alternativa lor de indoctrinare (una dintre ele), in schimbul religiei deja existente in tara respectiva. Da, comunistii se bateau in piept ca sunt atei - si ce daca? Comunismul e foarte apropiat de religie, ca si nazismul, de altfel. In ambele cazuri e nevoie de acceptare oarba, devierile de la doctrina sunt pedepsite, si realitatea e negata la fiecare pas.

Pe scurt: ateism nu inseamna comunism, si nici invers. Poate un pic de lectura pe tema asta nu ti-ar strica. Ma rog, asta ar insemna ca ar trebui sa incetezi sa arunci cu straw men in stanga si in dreapta.



Ai ajuns in clasa a patra? Nu de alta, dar la varsta asta argumentam la nivelul asta.
Deci zi, daca biserica respectiva nu era plina, si mai era loc inauntru, de ce era nevoie de boxe, care ii deranjau pe toti cei care nu erau interesati de slujba?
Raspuns serios si la obiect, daca poti, te rog.



Normal ca sunt liber, pentru ca am ales sa gandesc. Asta nu datorita religiei, ci in ciuda ei. Cat despre Volga aia, e la stadiul de vorbe si povesti.

Sa spui ca fostii tovarasi nu erau atei e ca si cum ai spune ca romano catolicii nu-s crestini. Se vede de la o posta ca esti indoctrinat pana-n gat de aceeasi propaganda rosie.

Statul roman nu da bani de la el. Noi toti punem banii intr-o caciula mare dupa care statul ii imparte acolo unde cei mai multi dintre noi suntem interesati sa-i imparta. De aia Martorul lui Iehova plateste pentru spital desi el nu se duce niciodata la spital sau X% din populatie plateste pentru scoli desi ei nu au copii. Sau o majoritate plateste pentru a-i construi stadioane unei minoritati. Ca sa ne fie bine, sa nu ne fie rau, vorba lui Hagi. :1:
Obisnuieste-te deci cu gandul ca pentru foarte multi oameni din tara asta biserica este cel mai important lucru de pe lumea asta. De aia suntem diferiti, pentru tine e mai important un anumit lucru, pentru altii e mai important alt lucru. Nu decizi tu ce-i important pentru restul ( aceleasi lucruri care-s importante pentru tine ) si apoi spui ca statul ar trebui sa finanteze numai aia. Termina cu smecheria, si vezi-ti de treaba ca mai intelegem si noi pe ce lume traim.

iuliu46 31.12.2013 00:55:19

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 545417)
iuliu, scuza-ma, daresti cam pe langa cu unele aspecte...
1. Nu toti cei care s-au declarat ortodocsi la rencensamant chiar sunt ortodocsi (in adev. sens al cuvantului); ei doar au declatar religia in care-s botezati.

2. Cred ca de fapt asta e motivul pentru care BO nu se desparte de stat; frica de a ramane fara ... BANI...

3. Bisericile-s pline doar de Craciun si Pasrte si foarte rar inm fiecxare Duminica sau alta sarbatoare.

4 ADN-ul de fapt te face bun sau rau intr-o oarecare proportie. Restul ramane la latitudinea mediului si spalarii pe creier dintr-o parte sau alta (inclusiv scoala).

5. Carciumile sunt pline si cu ortodocsi, ba chiar, in majoritate ortodocsi... sa nu uitam ca suntem 80% ortodocsi, si nu exista atatia ateicat sa umpli toate carciumile tarii; dar nah... greu de gandit.

6. in legatura cu indoctrinarea copilului; se aplica si la atei. N-ar trebui sa fie obligati sa-si lase copilul indoctrinat de religie de exemplu. Dar sunt obligati... in practica... teoretic nu, practic da, ca altfel iti agreseaza copilul la scoala atat elevii, cat si profesorii.

Si ar mai fi, dar revin eu candva...

1. Asta-i o vorba-n vant. Fiecare s-a declarat asa cum a vrut.
2. Poate ca ai dreptate. Dar nici faptul ca se profita de debandada din societatea romaneasca pentru a se incerca punerea pe butuci a bisericii nu este normal. De ce nu vezi ce se ascunde in spatele "bunelor intentii " ?
3. Ai vazut tu asta la televizor sau unde ?
4. Asta unde ai vazut-o ?
5. Recunosc, sunt slab la matematica. Da nush cand am spus eu ca numai ateii se duc la carciuma.
6. Vorbe. Cine nu vrea ca propriul copil sa invete religie poate obtine acest lucru. Daca tu nu stii situatia din alte tari si pleci urechea la alti lupi in blana de oaie, si nu intelegi ca in alte tari nu au voie sa aiba nici brad de Craciun in scoala ca fac ateii infarct, atunci nu mai vorbi. Aceiasi tovarasi care si-au batut joc de noi 50 de ani zburda acum liberi prin occidentul mai mult sau mai putin indepartat. Si vin si pe aici cu parul schimbat.


Ora este GMT +3. Ora este acum 12:34:42.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.