Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Maslul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5023)
-   -   Pomelnice (la Maslu si in general) (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16920)

Iulia83M 22.11.2013 12:42:29

Pomelnice (la Maslu si in general)
 
Bună ziua,

Scriu pe acest forum pentru a mă lămuri referitor la pomelnice - pe cine este bine și pe cine nu este bine să trecem pe pomelnic.

Eu am de ex. o rudă foarte dragă care este (foarte probabil) homosexual - eu îl treceam pe pomelnic pentru iertarea păcatelor și mă rugam să îl găsească pe Dumnezeu, dar nu mai sunt sigură dacă este bine să îl trec?

Am citit pe site că pe cei care trăiesc în afara căsătoriei de asemenea, trebuie să îi excludem, or eu am prietene din copilărie care sunt foarte debusolate (familii destrămate etc.) și au trecut până acum printr-o serie de despărțiri dureroase și, dacă nu sunt singure, atunci sunt în vreun concubinaj.

Am citit că trebuie să excludem și pe sectari, or eu cunosc două persoane din străinătate, una protestantă și una catolică. De asemenea, bunica mea decedată a fost catolică.

Care este explicația pentru care nu trebuie trecute unele persoane pe pomelnic?

Pentru bunica mea catolică de ex., dacă vreau să se roage preotul pentru sufletul ei, cum pot proceda? Am citit că unii sfinți părinți s-au rugat de ex. pentru împăratul Traian și acela a fost mântuit în felul acesta.

Vă mulțumesc pentru toate răspunsurile.

Doamne ajută!

crainou 22.11.2013 21:22:40

"sfaturi duhovnicesti"
 
SFATURI DUHOVNICESTI

- Cand facem pomelnic pentru Sfantul Altar, pe cine sa trecem in primul rand ?

- Cel mai mare neam pe care il avem pe fat a pamantului, nu-i tata si mama, cat veti trai voi. Cel mai mare neam pe care il avem nu-i sotia, nu-i sotul, ci este preotul care ne-a botezat si al doilea este nasuI de botez, si al treilea - pentru care sunteti cununati - este nasuI de cununie. Deci, cand faci un pomelnic, intai si intai la morti sa faci. Si daca preotul care te-a botezat este mort, pe el sa-l pui intai. Apoi sa pui nasul, daca-i mort, pe urma pe ceilalti.

Cand faci pomelnic la vii, tot asa. Daca traieste preotul, pui pe preot intai si apoi pe nasuI de botez, nasuI de cununie si apoi pui pe sot, sotie, mama, sora si alte rudenii.

- Ce persoane nu se pot trece pe pomelnic ?

- Pe pomelnic nu se pot trece niciodata mai intai sectarii, caci ei s-au rupt definitiv de Biserica lui Hristos. Pe acestia in veac nu-i poti trece in pomelnic. AI doilea sunt sinucigasii, care si-au facut seama singuri; ori s-au inecat, ori s-au spanzurat, ori au murit din betie, au baut si au murit beti, ori au murit in duel, tot sinucigasi se socotesc.

Pe urma nu se pun la slujbe cei ce traiesc necununati. In veacul veacului nu-i poti pune particica in Sfantul Potir, celui ce traieste in preacurvie ! Niciodata. Pentru preacurvie se da 15 ani oprire de la impartasanie, ca traieste necununat. Cum sa-i pun particica lui, sa se impartaseasca cu Trupul si Sangele Domnului ?

De asemenea nu se trec pe pomelnic cei care refuza Sfintele Taine si care nu se mai spovedesc. Gata ! Pe acestia nu-i mai pui ! S-au despartit de Biserica pentru vesnicie !

- Este de folos crestiniIor sa ia particele acasa ?

- N-ai voie sa iei particica acasa. Nici un preot n-are voie sa dea particica acasa. Este o mare greseala a preotilor care dau particele acasa ! Nu-i voie, Doamne fereste ! Sfantul Simion al Tesalonicului zice : " Preotul care va da particele din Altar poporului sa nu mai fie preot ".

Particica ti-o scoate preotul in altar si ramane in Sfantul Potir. Ti-a scos pentru vii si pentru morti. Ea ramane sa se sfinteasca cand se coboara Preasfantul Duh la epicleza. Dupa ce s-a sfintit, este pusa in dumnezeiescul Sange, si atunci ai impartasire direct cu Trupul si Sangele Domnului . Nu sa i-o dea omului acasa s-o puna prin castroane. Vai de mine ce nebunie ! Cine ti-a spus ca ai voie sa dai particele acasa ? Niciodata nu se dau particele. Sa vina la mine preotul care da particele !

- Dar daca un crestin este betiv, este bine sa-l trecem la pomelnic ?

-Este bine sa-l pui la Psaltire, Sfantul Maslu, acatiste, dar nu la Sfanta Liturghie.

- Dar cel desfranat, se poate trece la Sfanta Liturghie ?

- Desfranaiii, daca nu parasesc pacatul si nu se spovedesc, nu se pun niciodata ! Dimineata, la Sfanta Proscomidie, ai vazut ca preotul are copia aceea de argint in mana, si din prescura intai scoate dumnezeiescul Agnet, care se preface in Trupul lui Hristos; din prescura a doua se scoate partea Maicii Domnului; din prescura a treia scoate pentru ctitorii manastirii, conducatorii tarii, conducatorii Bisericii; din a patra prescura scoate particele pentru cei vii. Dar pentru cel care injura, huleste si traieste in desfrau nu poti scoate, ca acea particica reprezinta fata sufletului lui.

Si acele particele care le scoatem dimineata, sunt numai blagoslovite. Si in timpul epiclezei, atunci cand se canta in biserica : Pe Tine te laudam, pe Tine Te binecuvantam..., preotul in Altar ridica mainile la cer, se roaga in fata Sfintei Mese si se pogoara Sfantul Duh peste Sfintele Daruri. Atunci pe Sfanta Masa nu mai este paine, ci Trupul lui Iisus Hristos. In Sfantul Potir nu mai este vin, ci Sangele lui Iisus Hristos.

Ce-am patit aici cu un preot, Calistrat Bobu ! Era un preot foarte bun. Foarte bun. A trecut pe la o maica care traia prin padure, ca in padure erau vreo 50 de pustnici atunci, si ea i-a spus preotului asta tanar : " La voi nu se pogoara Duhul Sfant, ca ati trecut pe stilul nou !"

Parintele Calistrat a venit acasa si-i spune staretului. Staretul meu era din Sfantul Munte; Ieroschimonahui Ioanichie, care m-a calugarit. El manca numai sambata si Duminica. In celelalte zile, nimic. Sambata ma intreba : " Ai oleaca de zeama de varza si oleaca de grau fiert ?" El a slujit 20 de ani Sfanta Liturghie singur si se intarea numai cu Sfanta Impartasanie. Cand s-a indreptat calendarul, a postit 23 de zile. N-a gustat nimic, pana i s-au aratat Sfintii Trei lerarhi si i-au spus sa asculte de Biserica ! Sa tina cum zice Biserica !

Odata slujea parintele Calistrat Bobu. Eu eram paraclisier. Anafora de la staret era alba si dulce, iar, de la parintele Calistrat, verzuie si acra. Am intrebat :

- Parinte staret, de ce cand slujeste parintele Calistrat, anafora este verzuie si acra ?

- Mai, baiete, slujeste cu indoiala !S-a dus la nebuna aceea de Isidora, care a facut atatea boroboate in manastire, si ea i-a spus ca nu vine darul Duhului Sfant din cauza calendarului. si i-am spus ca are s-o pateasca, fiindca el se indoieste ca nu vine Duhul Sfant !

Eram paraclisier. Cand a chemat harul Duhului Sfant, numai ce vede ca Agnetul s-a facut carne, curgea sange pe Sfantul Disc, pe Sfantul Antimis. Si cand se uita in potir vede sange. Ma cheama pe mine :

- Costica, ia vino incoace ! Ce vezi ?

- Vai, parinte Calistrat ! S-a facut carne si sange ! Staretul ti-a spus ca ai s-o patesti, sa nu mai crezi in caiendar, caci calendarul nu-i sfant sau dogma. El este un ceas al vremii. A mai fost indreptat canonic inainte de cateva ori pana acum.

Staretul, cand a venit, a pus sa se citeasca Psaltirea la strana.

- Ei ! Acum crezi ca vine Duhul Sfant si preface Darurile ?

- Iarta-ma, parinte ! Si a cazut in genunchi.

- Ia uite ! A venit Duhul Sfant ! S-a facut carne ! S-a facut sange ! Te mai indoiesti de acum, parinte ?

- Cred, parinte, iarta-ma !

- Ia si strange Sfintele Taine !

Si a facut cu dalta o gaura in piciorul Sfintei Mese, ca Sfanta Masa este mormantul Domnului, si a ingropat acolo Sfintele Taine. Iar potirul l-a sfintit din nou si l-a spalat la sfanta spalatoare si Sfantul Antimis, toate. Si am stat pana s-a citit Psaltirea toata, patru ore, si apoi a inceput Liturghia de la Sfanta Proscomidie : " Si unul din ostasi cu sulita in coasta..." a luat-o de acolo. Si a facut Sfanta Liturghie si nu s-a mai repetat.

- Vezi ? Acum crezi ?

- Cred, parinte !

Staretul i-a dat canon 40 de zile. " De ce nu crezi, cand eu iti spun, si te duci la babe sa te invete despre caiendar ?" Asta a fost in anul 1932. In vara anului 1932 eram aici. Eu am venit in anul 1929 aici.

- Parinte, ce-i cu cei de la Slatioara ? Ei spun ca noi ne-am vandut credinta.

- Stilistii sunt caterisiti de Sfantul Sinod, ca tin mai mult la calendar decat la dogmele Bisericii si au cazut din ascultare.

- Stilistii se lauda ca ei au dreapta credinta si noi nu.

- Ei au intr-insa mandrie si nesupunere.

In vara anului 1992 au venit din Sfantul Munte staretul Manastirii Xeropotamu cu cativa calugari si au facut un pelerinaj prin tara cu Sfanta Cruce, facuta tocmai din secolul V, de imparatul Marcian si imparateasa Pulcheria, ce pastreaza o mare parte din crucea Mantuitorului. Si am sarutat Sfanta Cruce, udata cu sangele lui Hristos. De doua ori am sarutat-o.

Cei din Muntele Athos tin pe vechi. De ce nu au mers la stilisti la Slatioara, ci au mers numai la manastirile ortodoxe pe stil nou ?

Au fost in multe locuri in tara si calugarii in Sfantul Munte sunt pe vechi toti; dar cand m-am dus acolo, ii blestemau pe cei din Romania pe stil vechi. Ca atonitii nu s-au rupt de ascultarea Bisericii. Ei sunt pe vechi, dar asculta de Sfantul Sinod din Grecia, doar grecii sunt pe nou, dati din anul 1924. Ei nu fac diaconi, preoti, biserici, nu fac nimic fara aprobarea Sfantului Sinod. Si mi-au zis : " Spune stilistiIor de la voi ca sunt eretici. S-au apucat sa faca manastiri si biserici fara voia Sfantului Sinod ".

N-am fost eu acolo ? N-am slujit cu ei ? Cei de pe vechi nu slujesc cu noi, dar cei din Athos au slujit. Ne-am impartasit cu ei. Ii au ca pe niste pagani pe cei cu stilul vechi de la noi. Raman exact ca lipovenii din Rusia !

Calendarul nu-i sfant ! M-am dus la instalarea mitropolitului la Iasi si le-am vorbit. Am vorbit in mitropolie de atatea ori, erau mii de oameni. Erau episcopi si mitropoliti, dar m-au pus pe mine sa vorbesc. La sala de mese, unde erau atatea oficialitati, am vorbit aproape o ora.

A doua zi am vorbit la Facultatea de Teologie din Iasi si le-am aratat cum calendarul vechi a mai fost indreptat pana acum. Le-am aratat si anul si luna si timpul; si cand va mai ramanea in urma - cum spune in Pidalion -, iar se va indrepta. Calendarul este un ceas al vremii.

Pentru calendar sa ne sfadim ?

Un mic dar care-ti poate fi de folos. Doamne ajuta.

gabriela8 22.11.2013 21:58:51

Cei care traiesc in desfranare, pot fi trecuti la Psaltire.

crainou 24.11.2013 16:41:09

o data, apoi ?
 
Da asa este, dupa care pot sa traiasca in continuare, linistiti in desfranare. Au si ei un loc unde pot fi trecuti. Ha ha ha.
Orice abuz este de prisos.

gabriela8 24.11.2013 18:31:51

Citat:

În prealabil postat de crainou (Post 541314)
Da asa este, dupa care pot sa traiasca in continuare, linistiti in desfranare. Au si ei un loc unde pot fi trecuti. Ha ha ha.
Orice abuz este de prisos.

Cred ca ai inteles gresit. Am zis ca cei desfranati pot fi trecuti la Psaltire insa nu am subliniat ca e bine ce fac. Pomenirea la Psaltire poate face ca Dumnezeu sa lucreze in inimile lor si sa se indrepte nicidecum ca pot sta linistiti si sa continuie pacatul. A nu putea fi pomenit la Sfanta Liturghie, e destul de grav pentru ca e cea mai importanta slujba, rugaciune din Biserica Ortodoxa.
Cat timp insa se traieste in desfranare nu pot fi trecuti in alta parte afara de Psaltire.
Raspunsul meu nu s-a dorit a fi o "solutie salvatoare" nici vorba!

crainou 25.11.2013 09:55:39

Era un fel de-a spune, pentru cei care sunt in imposibilitatea de a fi trecuti la Sf. Liturghie.
Era aluzie la deziluzie.
In rest e OK. Bucurie sufleteasca si odihna duhovniceasca.

maria25 14.12.2013 22:06:28

Eu cred ca toti avem nevoie de o rugaciune si de mila din partea Domnului. Pentru oamenii care sunt singuri sau nu-l cunosc pe Dumnezeu, cine se roaga? Poate intr-o zi cunoastem pe cineva si il trecem pe un pomelnic si apoi se dovedeste ca o fi vreun sectant, sau nebun, criminal, sau cine stie? Oare el nu are nevoie de puterea rugaciunii? Pentru el cine se roaga? Toti avem nevoie de mila bunului Dumnezeu.

fallen 15.12.2013 13:20:39

Nici eu nu am inteles cum vine asta " (pomenire)la psaltire'. Adica mai exact, cand, la ce slujba, sau in ce moment al slujbei?
PS : mie nu mi-a fost refuzat niciodata pomelnicul dat la sfanta litrurghie, pe vreunul din motivele enuntate de dvs anterior. Acum nici nu aveam eu de unde sti, mai ales la morti, cine s-a spovedit sau nu, sau cine s-a lepadat de biserica...
Iar treaba cu miridele, iarasi mi se pare ciudat: daca la slujba vin 50 de oameni, si fiecare are pe pomelnic 20 de nume, iseamna ca se scot 1000 de firmituri si se pun in sfantul potir?

gabriela8 24.12.2013 21:07:21

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 543826)
Nici eu nu am inteles cum vine asta " (pomenire)la psaltire'. Adica mai exact, cand, la ce slujba, sau in ce moment al slujbei?
PS : mie nu mi-a fost refuzat niciodata pomelnicul dat la sfanta litrurghie, pe vreunul din motivele enuntate de dvs anterior. Acum nici nu aveam eu de unde sti, mai ales la morti, cine s-a spovedit sau nu, sau cine s-a lepadat de biserica...
Iar treaba cu miridele, iarasi mi se pare ciudat: daca la slujba vin 50 de oameni, si fiecare are pe pomelnic 20 de nume, iseamna ca se scot 1000 de firmituri si se pun in sfantul potir?

Psaltirea este o carte de cult ce contine psalmii lui David (150 la numar). Acesti psalmi sunt impartiti in 20 de catisme si sunt cititi atat in manastiri cat si de mirenii care doresc. Este bine ca cel care citeste sa aiba binecuvantarea duhovnicului. Deci, pomenirea la Psaltire, nu este o slujba in sine ci o rugaciune care poate duce la indreptarea celui care nu poate fi pomenit la Sfanta Liturghie din anumite pricini.

In ce priveste miridele, preotul luand prescura lasa sa cada pe Sfantul Disc mai multe firimituri facand rugaciunile aferente. De asemenea la Proscomidie sunt pomenite pomelnicele aduse dis de dimineata sau date cu o seara inainte(ma refer la bisericile de mir) nicidecum nu vor fi pomenite la Proscomidie numele de pe un pomelnic primit la Sfantul Altar la ora 10 de exemplu.

Pentru anumite nelamuriri poti sa te documentezi din LITURGICA.

gabriela8 24.12.2013 21:11:20

Citat:

În prealabil postat de maria25 (Post 543788)
Eu cred ca toti avem nevoie de o rugaciune si de mila din partea Domnului. Pentru oamenii care sunt singuri sau nu-l cunosc pe Dumnezeu, cine se roaga? Poate intr-o zi cunoastem pe cineva si il trecem pe un pomelnic si apoi se dovedeste ca o fi vreun sectant, sau nebun, criminal, sau cine stie? Oare el nu are nevoie de puterea rugaciunii? Pentru el cine se roaga? Toti avem nevoie de mila bunului Dumnezeu.


In rugaciunile personale pot fi pomeniti.

fallen 26.12.2013 17:32:31

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 544909)
Psaltirea este o carte de cult ce contine psalmii lui David (150 la numar). Acesti psalmi sunt impartiti in 20 de catisme si sunt cititi atat in manastiri cat si de mirenii care doresc. Este bine ca cel care citeste sa aiba binecuvantarea duhovnicului. Deci, pomenirea la Psaltire, nu este o slujba in sine ci o rugaciune care poate duce la indreptarea celui care nu poate fi pomenit la Sfanta Liturghie din anumite pricini.

In ce priveste miridele, preotul luand prescura lasa sa cada pe Sfantul Disc mai multe firimituri facand rugaciunile aferente. De asemenea la Proscomidie sunt pomenite pomelnicele aduse dis de dimineata sau date cu o seara inainte(ma refer la bisericile de mir) nicidecum nu vor fi pomenite la Proscomidie numele de pe un pomelnic primit la Sfantul Altar la ora 10 de exemplu.

Pentru anumite nelamuriri poti sa te documentezi din LITURGICA.

Pai bine, si atunci de unde stie preotul pe cine poate sa pomeneasca si pe cine nu? Daca ma stie pe mine, cel care am dat pomelnicul, ca nu ma incadrez, de ce nu-mi spune sa nu ma mai ostenesc?

gabriela8 26.12.2013 18:38:08

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 545029)
Pai bine, si atunci de unde stie preotul pe cine poate sa pomeneasca si pe cine nu? Daca ma stie pe mine, cel care am dat pomelnicul, ca nu ma incadrez, de ce nu-mi spune sa nu ma mai ostenesc?

Preotii de mir nu cred ca pot sta sa intrebe pe oricine vine la altar (mai ales in timpul slujbelor) cu pomelnic daca cei care sunt trecuti acolo pot fi pomeniti sau nu. De regula, la manastiri cand dai pomelnic esti intrebat de fiecare nume trecut pe pomelnic daca este ortodox, daca e cununat etc.

Cred ca fiecare trebuie sa fie constient si cinstit cu sine, nu trebuie aruncata vina asupra preotului. Cel in cauza de ce nu intreaba?!

Oana_A 12.03.2014 18:27:01

Pomelnice
 
Va rog, pe cei care ati dat sau ati trimis pomelnice la manastiri din Romania(nu conteaza regiunea), sa-mi scrieti intr-un mesaj privat (pentru a evita discutii inutile si interminabile) cat costa:
- pomelnic psaltire (40 de zile)
- pomelnic acatist (40 de zile)
- pomelnic liturghie (40 de zile)
Va multumesc.

tabitha 14.03.2014 04:27:21

Citat:

În prealabil postat de Oana_A (Post 553605)
- pomelnic liturghie (40 de zile)

Eu am trimis 20 de dolari pentru asta la Măn. Dervent. E drept că era ptr. o singură persoană, trecută de curând la Domnul. Dar nu cred că sunt tarife fixe. Fiecare dă cât are pe moment și cât îl lasă inima. Mai demult știu că unele mănăstiri calculau - pentru cei care chiar n-aveau idee cât să dea - 1 leu/zi pentru pomelnice, nu conta ce fel anume. Dar cel mai important este ca fiecare donație să fie făcută cu dragă inimă, fie mult, fie puțin, după împrejurări. Doamne ajută!

PS: unui părinte din România caruia i-am dat $100 acum 2 ani - fără a preciza ce perioada anume să pomenească numele respective - mi-a zis de curând că încă nu mi-a expirat pomelnicul acela. :)

glykys 14.03.2014 22:11:53

Stiu ca nu putem trece in pomelnic persoanele de alta confesiune/religie. Dar ce facem in cazul in care nu stim sigur ce religie are un om care tocmai a decedat? In tot cazul, daca era ortodox, practicant nu era sigur si a murit singur, nestiut de nimeni. Se poate pune pe un pomelnic sau doar la rugaciunea personala?

gabriela8 07.04.2014 19:31:53

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 553743)
Stiu ca nu putem trece in pomelnic persoanele de alta confesiune/religie. Dar ce facem in cazul in care nu stim sigur ce religie are un om care tocmai a decedat? In tot cazul, daca era ortodox, practicant nu era sigur si a murit singur, nestiut de nimeni. Se poate pune pe un pomelnic sau doar la rugaciunea personala?

Cum a fost ingropat? Asa pur si simplu?

adrian7 09.04.2014 16:37:51

Am citit pe un site ortodox despre persoanele care pot sau nu sa fie pomenite la Sf. Liturghie:

http://www.doxologia.ro/cuvinte-duho...anta-liturghie

Am mai citit si ca cei de alta religie sau credinta nu pot fi pomeniti la Sf. Liturghie, dar se poate sa fie pomeniti la Sf. Maslu sau Acatist, iar la pomelnic la Psaltire doar ortodocsii. Pomelnicul la Sf. Maslu au voie sa il dea numai ortodocsii.

http://www.doxologia.ro/viata-biseri...ce-un-pomelnic

tabitha 10.04.2014 04:33:59

Citat:

În prealabil postat de adrian7 (Post 556042)
Am citit pe un site ortodox despre persoanele care pot sau nu sa fie pomenite la Sf. Liturghie:

http://www.doxologia.ro/cuvinte-duho...anta-liturghie

Am mai citit si ca cei de alta religie sau credinta nu pot fi pomeniti la Sf. Liturghie, dar se poate sa fie pomeniti la Sf. Maslu sau Acatist, iar la pomelnic la Psaltire doar ortodocsii. Pomelnicul la Sf. Maslu au voie sa il dea numai ortodocsii.

http://www.doxologia.ro/viata-biseri...ce-un-pomelnic

Foarte bune trimiterile, mulțumim. :53:

fallen 10.04.2014 18:41:27

Am inteles ca nu e bine sa se miruiasca sau sa se unga hainute, batiste sau obiecte ale unor persoane de acasa, dar am vazut ca se mai practica, totusi...mai ales cand sunt persoane care nu se pot deplasa din cauza varstei sau bolii. Acum am si eu un caz: a nascut o vecina si se plangea ca nu e prea bine bebe...in fine, sper sa fie doar ingrijorari firesti de mama, si sa-si revina cat mai curand, dar tot ma intreb cum l-am putea ajuta. As putea, de exemplu, sa-i iau o caciulita, sa merg la sf maslu sa i-o unga, si apoi sa i-o duc? De pomenit nu pot nefiind botezat inca, decat pe mama. Am citit ca se face molifta la 1, 8 si 40 zile, insa la 1 zi cum tb facut, merge preotul la spital? Sper sa gasesc maine dimineata parintele si sa intreb toate astea... As fi vrut de azi sa merg la capela sf. Ioan Rusul, de la maternitatea Polizu (acolo se tine sf maslu joia pe la orele 17), si apoi sa trec si pe la ea (la Filantropia, aproape), am si sunat colega sa o intreb dc poate veni in locul meu, dar mi-am dat seama ca e mai in varsta, vine de departe (din dr. Taberei pana in Berceni) si afara e ff urat (ploaie, frig)...

fallen 10.04.2014 19:18:01

Mirela, pomelnicul tau de 100 usd posibil sa nu expire niciodata :), dar nu neaparat din considerentul financiar, ci mai ales daca e vorba de o prietenie :)

Annyta 10.04.2014 19:24:21

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 556223)
Am inteles ca nu e bine sa se miruiasca sau sa se unga hainute, batiste sau obiecte ale unor persoane de acasa, dar am vazut ca se mai practica, totusi...mai ales cand sunt persoane care nu se pot deplasa din cauza varstei sau bolii. Acum am si eu un caz: a nascut o vecina si se plangea ca nu e prea bine bebe...in fine, sper sa fie doar ingrijorari firesti de mama, si sa-si revina cat mai curand, dar tot ma intreb cum l-am putea ajuta. As putea, de exemplu, sa-i iau o caciulita, sa merg la sf maslu sa i-o unga, si apoi sa i-o duc? De pomenit nu pot nefiind botezat inca, decat pe mama. Am citit ca se face molifta la 1, 8 si 40 zile, insa la 1 zi cum tb facut, merge preotul la spital? Sper sa gasesc maine dimineata parintele si sa intreb toate astea... As fi vrut de azi sa merg la capela sf. Ioan Rusul, de la maternitatea Polizu (acolo se tine sf maslu joia pe la orele 17), si apoi sa trec si pe la ea (la Filantropia, aproape), am si sunat colega sa o intreb dc poate veni in locul meu, dar mi-am dat seama ca e mai in varsta, vine de departe (din dr. Taberei pana in Berceni) si afara e ff urat (ploaie, frig)...

Nu e prea grozavă chestia cu hainele, pozele... am văzut și eu o grămadă de cazuri, dar nu sunt ok...

Mai bine ar lua în considerare să îl boteze mai repede.

Dacă s-ar putea unge copilașul cu ulei sfințit ar fi bine, dar nu știu dacă se poate, nefiind botezat.

tabitha 12.04.2014 08:04:56

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 556233)
Mirela, pomelnicul tau de 100 usd posibil sa nu expire niciodata :), dar nu neaparat din considerentul financiar, ci mai ales daca e vorba de o prietenie :)

Da, ai dreptate. :) Dar n-am să îngroș obrazul, ci am să mai trimit și eu câte o donație din când în când. Cred că rugăciunea fierbinte a acestui părinte, inclusiv la Muntele Athos, m-a scăpat acum 2 ani de un divorț iminent și alte complicații. Slavă Domnului!

tabitha 28.04.2014 04:41:59

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 556223)
Acum am si eu un caz: a nascut o vecina si se plangea ca nu e prea bine bebe...in fine, sper sa fie doar ingrijorari firesti de mama, si sa-si revina cat mai curand, dar tot ma intreb cum l-am putea ajuta. As putea, de exemplu, sa-i iau o caciulita, sa merg la sf maslu sa i-o unga, si apoi sa i-o duc? De pomenit nu pot nefiind botezat inca, decat pe mama.

Ba da, micuțul chiar nebotezat fiind poate fi pomenit la Sf. Maslu. Și non-ortodocșii pot fi pomeniți la Sfântul Maslu. Se scriu jos sub pomelnic, cu mențiunea "non-orthodox". Am întrebat un preot ortodox și așa mi-a zis. Așa știam și eu, de fapt. Doamne ajută!

PS: hainele nu se ung cu ulei sfințit, ci doar persoanele.
PPS: bebelușul nu poate fi uns cu ulei sfințit, dacă nu este botezat; doar poate fi pomenit la rugăciune.

tabitha 20.05.2014 20:31:17

Când facem pomelnic pentru Sfântul Altar, pe cine să trecem în primul rând?
 
Citat:

În prealabil postat de Iulia83M (Post 541035)
Bună ziua,

Scriu pe acest forum pentru a mă lămuri referitor la pomelnice - pe cine este bine și pe cine nu este bine să trecem pe pomelnic.

- Cel mai mare neam pe care îl avem pe fața pământului, nu-i tata și mama, cât veți trăi voi. Cel mai mare neam pe care îl avem nu-i soția, nu-i soțul, ci este preotul care ne-a botezat și al doilea este nașul de botez, și al treilea - pentru care sunteți cununați - este nașul de cununie. Deci, când faci un pomelnic, întâi și intâi la morți sa faci. Si daca preotul care te-a botezat este mort, pe el să-l pui întâi. Apoi să pui nașul, dacă-i mort, pe urmă pe ceilalți. Când faci pomelnic la vii, tot așa. Dacă trăiește preotul, pui pe preot întâi și apoi pe nașul de botez, nasul de cununie și apoi pui pe soț, soție, mamă, soră și alte rudenii.
(Părintele Cleopa)

fallen 26.05.2014 13:09:24

Hristos a inviat! Micutul Nectarie Stefan va suferi poate chiar azi o interventie chirurgicala pt o hernie. Inca nu au apucat sa-l boteze, e stabilit pt duminica, dar intre timp a intervenit aceasta urgenta. Nadajduim ca sfintii lui protectori, impreuna cu sf Ioan Rusul pe care il praznuim maine si cu sf. Efrem il vor ajuta sa treaca cu bine aceasta incercare. Doamne ajuta!

tabitha 26.05.2014 17:42:38

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 560229)
Hristos a inviat! Micutul Nectarie Stefan va suferi poate chiar azi o interventie chirurgicala pt o hernie. Inca nu au apucat sa-l boteze, e stabilit pt duminica, dar intre timp a intervenit aceasta urgenta. Nadajduim ca sfintii lui protectori, impreuna cu sf Ioan Rusul pe care il praznuim maine si cu sf. Efrem il vor ajuta sa treaca cu bine aceasta incercare. Doamne ajuta!

Adevărat a înviat!
Să-i dea Domnul sănătate micuțului și mână sigură medicilor -
să reușească operația și să se refacă în liniște. Doamne ajută.

fallen 26.05.2014 22:04:09

Multumesc, Doamne ajuta! Medicii care lucreaza acolo au, in general, mana sigura, insa recuperarea, de obicei, tine de fiecare pacient in parte :). Operatia lui a decurs bine, slava Domnului, insa, afara de el, sunt acolo o multime de copii si mai mici, si mult mai bolnavi :(. Domnul sa aibe mila de toti!

fallen 02.06.2014 10:59:38

http://www.crestinortodox.ro/forum/a...ictureid=14522
Gata, am reusit!


Ora este GMT +3. Ora este acum 09:46:40.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.