Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Familie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16784)

Jamaica 11.09.2013 21:38:16

Familie

Buna seara. Am o problema in familie si anume tatal meu este dependent de mama sa. Mereu a fost asa, a refuzat sa isi ia casa si sa traiasca cu familia lui, chiar i-a spus mamei mele ca daca vrea casa separata sa isi ia copii si sa se mute ca el nu o paraseste pe mama lui, iar bunica i-a zis sa se mute ea singura ca nu ii da nepotii . De aici o multime de conflicte. Bunica o barfeste pe mama la toate rudele, cand ea ii face de mancare, spala, calca si tine toata casa, iar rudele ne suna sa ne faca observatie ca nu avem grija de bunica (?)
O alta problema si mai delicata tine de ...igiena, sau mai bine zis de bunul-simt. Bunica ia de pe jos si pune pe masa, scuipa in oala cu mancare, linge lingura si o pune la tacamuri curate si multe alte lucruri extrem de scarboase care nu pot fi mentionate. Casa mea e ca o cocina oricat as incerca sa tin ritmul curateniei cu ei.
Tata este la fel ca ea, neglijent din cale afara si nu te poti intelege cu el. Daca foloseste un anumit lucru nu il pune la loc nici daca il rogi, dar data urmatoare cand are nevoie de el tipa si devine agresiv ca noi l-am luat. Este o dezbinare in familie palpabila, iar tensiunea o tai cu cutitul. Tata nu vorbeste cu nimeni inafara de mama lui, daca ii spui ceva nu aude, parca nu existi, iar noi nu putem vorbi nimic cu bunica fara ca el sa sara ca un leu sa o apere fara sa mai conteze pe cine jigneste.

Am incercat sa vorbesc cu bunica sa o fac sa inteleaga ca trebuie sa fim uniti nu sa ne iscodim unul pe altul la rude sau vecini, si sa fie mai atenta la curatenie ca obosesc mereu facand curat dar nu am cu cine discuta, uneori ma enervez cand vad imputiciunea si lipsa de interes si reactionez in consecinta, apoi sare tata si mai avem putin si ne batem. Iar istoria se repeta.
Tata nu poate lua nicio decizie fara mama lui, si nu tine cont decat de parerea ei. Mama oricat incerca in trecut sa comunice cu el si sa il faca sa inteleaga anumite lucruri, intervenea bunica iar el paraliza, nu zice decat da mama.
Cu cat imbatraneste cu atat strange latul si mai tare iar tata nu ii poate zice nimic, il chinuie, il alearga toata ziua pt nevoile ei, il cicaleste iar asta se resimte numai cand incercam sa vorbim noi cu el : tipa nu are rabdare si e suprasolicitat.Doar cand bunica este plecata la tara avem intelegere in casa.

Am nevoie de sfaturi, practice , pt ca am incercat pana acum sa vorbesc cu ei , si sa ignor problema dar nu am avut succes. Cum as putea sa rezolv relatia dintre tata si noi si cea legata de curatenie.
Ce pot sa fac , ca sa imbunatatesc situatia ? Multumesc

AlinB 11.09.2013 22:52:30

1. Cati copii sunteti?
2. De cati ani este situatia asta?
3. Care e varsta bunicii?

Jamaica 11.09.2013 22:55:38

acum mai sunt eu , dar momentan nu ma pot muta
situatia este asa de dinainte sa ma nasc
varsta ei este de 80 de ani acum, dar mama o stie decand avea bunica 55 si e la fel :(

AlinB 11.09.2013 23:34:22

Ma mir ca a rezistat atat.
Mai poate rezista cred, inca ceva timp.

Ce poate sa faca? Sa se roage s mai reziste.

Ce poti tu sa faci? Sa te rogi sa ai atitudinea corecta in tot balamucul ala si daca se poate sa pleci cat mai repede.

Tu ce varsta ai?

Jamaica 11.09.2013 23:55:34

as dori daca are cineva inspiratia de moment sa imi lase mesaj la intrebarile adresate. multumesc

AlinB 12.09.2013 01:10:18

Deci asta era..

Hartford 12.09.2013 04:04:29

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 533637)
Deci asta era..

Eu te sfatuiesc sa te muti afara sa-ti faci viata ta, lasa pe tata in pace ca in curand va ramane fara mama si poate fara familie.... mai cunosc eu pe unul care tot asa a patit.
Doamne ajuta.

Demetrius 12.09.2013 05:26:01

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 533597)
Buna seara. Am o problema in familie si anume tatal meu este dependent de mama sa. Mereu a fost asa, a refuzat sa isi ia casa si sa traiasca cu familia lui, chiar i-a spus mamei mele ca daca vrea casa separata sa isi ia copii si sa se mute ca el nu o paraseste pe mama lui, iar bunica i-a zis sa se mute ea singura ca nu ii da nepotii . De aici o multime de conflicte. Bunica o barfeste pe mama la toate rudele, cand ea ii face de mancare, spala, calca si tine toata casa, iar rudele ne suna sa ne faca observatie ca nu avem grija de bunica (?)
O alta problema si mai delicata tine de ...igiena, sau mai bine zis de bunul-simt. Bunica ia de pe jos si pune pe masa, scuipa in oala cu mancare, linge lingura si o pune la tacamuri curate si multe alte lucruri extrem de scarboase care nu pot fi mentionate. Casa mea e ca o cocina oricat as incerca sa tin ritmul curateniei cu ei.
Tata este la fel ca ea, neglijent din cale afara si nu te poti intelege cu el. Daca foloseste un anumit lucru nu il pune la loc nici daca il rogi, dar data urmatoare cand are nevoie de el tipa si devine agresiv ca noi l-am luat. Este o dezbinare in familie palpabila, iar tensiunea o tai cu cutitul. Tata nu vorbeste cu nimeni inafara de mama lui, daca ii spui ceva nu aude, parca nu existi, iar noi nu putem vorbi nimic cu bunica fara ca el sa sara ca un leu sa o apere fara sa mai conteze pe cine jigneste.

Am incercat sa vorbesc cu bunica sa o fac sa inteleaga ca trebuie sa fim uniti nu sa ne iscodim unul pe altul la rude sau vecini, si sa fie mai atenta la curatenie ca obosesc mereu facand curat dar nu am cu cine discuta, uneori ma enervez cand vad imputiciunea si lipsa de interes si reactionez in consecinta, apoi sare tata si mai avem putin si ne batem. Iar istoria se repeta.
Tata nu poate lua nicio decizie fara mama lui, si nu tine cont decat de parerea ei. Mama oricat incerca in trecut sa comunice cu el si sa il faca sa inteleaga anumite lucruri, intervenea bunica iar el paraliza, nu zice decat da mama.
Cu cat imbatraneste cu atat strange latul si mai tare iar tata nu ii poate zice nimic, il chinuie, il alearga toata ziua pt nevoile ei, il cicaleste iar asta se resimte numai cand incercam sa vorbim noi cu el : tipa nu are rabdare si e suprasolicitat.Doar cand bunica este plecata la tara avem intelegere in casa.

Am nevoie de sfaturi, practice , pt ca am incercat pana acum sa vorbesc cu ei , si sa ignor problema dar nu am avut succes. Cum as putea sa rezolv relatia dintre tata si noi si cea legata de curatenie.

13. Dar cel ce va răbda până sfârșit, acela se va mântui.(Mt24,13)

Poate că ar fi binevenit un efort material ca bunica să stea la țară cât mai comod, cu cine vrea ea.
Cred de asemenea că este foarte important să vă pregătiți că bunica va trăi mult și bine, iar voi să vă smeriți efectiv în așa fel încât să acceptați situația așa cum e. Nu aveți ce face!

Poate că Dumnezeu pe voi vă încearcă prin ceea ce trăți acum. Faceți voia Lui, cum spune și evanghelistul Matei.

Doamne ajută!

Yasmina 12.09.2013 07:08:13

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 533597)

Din pacate nu se mai poate schimba nimic acum,aceasta situatie troneaza de prea mult timp ca sa se mai rastoarne acum in favorea ta sau a mamei,1-0 Bunica.

Inteleg ca mama ta a fost un fel de victim a educatiei vechi in care baiatul musai locuia cu parintii dupa casatorie,si numai femeile se mutau din casa lor parinteasca ducandu-se dupa sot.Un fel de lege nescrisa,cu mare effect in zonele rurale.
In urma acestei"mode"au aparut si bancurile,cantecele si zicalele care contin tema"soacra=poama acra".

Gandeste-te si tu,daca mama ta a acceptat situatia asta si I-a putut face fata atatia ani,este clar ca situatia merge mai inainte tot asa in termenii bunicii.
Ca sa schimbi o situatie trebuie sa I te opui ei si poate in cativa ani o schimbi,daca doresti.
La urma urmei si detaliile stabilite inainte de casatorie cu tatal tau raman valabile,mama ta stia dinainte in ce se baga.Poate sa accepte pana la capat ce i se intampla sau poate sa se impotriveasca si sa se desparta de ei 2(desi ar fi traumatizant dupa atatia ani de casnicie,la o varsta matura cu si copii mari).

In privinta bunicii,poti sa-ti iei orice ganduri de dresare.La 80 de ani nu o sa-ti faca tie pe plac sa aseze perfect servetul de bucatarie cum vrei sau sa nu linga lingurile.Simplul fapt ca locuiti in casa ei are si un pret(sau este casa parintilor tai si ea s-a mutat?)
Desi si spune ca batranii sunt intelepti,multi sunt ursuzi si incapatanati,chiar rautaciosi.
Dar asta este si urmarea faptului ca oamenii nu asculta de Dumnezeu si nu isi dau silinta sa traiasca bine unii cu altii.

Banuiesc ca bunica ta nu este credincioasa?
Daca ar fi fost,ar fi fost o femeie mai buna,mai blanda,mai apropiata de femeile din familie.

Pacat...
Nu stiu ce sfaturi sa-ti dau.Nu se poate rezolva decat facandu-ti viata ta,mutandu-te,incropind propria familie.
Daca atmosfera este tensionata,poti cauta doar o camera cu chirie,intr-un apartament cu alte fete.Se gasesc relativ usor,bani sa ai :)

Jamaica 12.09.2013 11:53:08

Situatia este de asa natura incat nu ma pot muta cel putin inca un an de acum inainte.
Initial tata locuia cu mama , dar la plansetele si insistentele matusilor lui care ii spuneau cat sufera mama lui dupa el, s-a mutat inapoi. Atunci mama l-a urmat, ea facand naveta pt ca lucra in alt oras, situatie care s-a mentinut pana cand era gravida in luna 7 cu primul copil. Bunica nu a vrut-o niciodata dar nici nu i-a lasat sa isi faca viata lor. Asa cum am postat initial, cand s-a ivit ocazia unui apartament nu s-a concretizat si acum avem toti de suferit.
Intelegerea nu a fost asa de la inceput, mama nici acum nu accepta situatia, iar eu am preluat toate frustrarile si comportamentul ei.
Bunica nu poate sta la tara pt ca e bolnava de picioare. Si-a terminat sanatatea din cauza ca toata viata a avut 150 kg , si noi suportam consecintele ( nu ma intelegeti gresit stiu ca are dureri si ca nici ei nu ii este bine, batranetea e grea). Ea e adventista, nu pot sa ard tamaie in casa decat cu scandal pt ca se sufoca si zice ca miroase a mort.
Nu pe ea vreau sa o schimb pt ca stiu ca e imposibil, ci pe tata. Mor pt ca nu intelege care este familia lui, parca are facute farmece, nu stie sa managerieze situatia, suporta orice de la bunica, si ne obliga si pe noi sa facem la fel sa tacem din gura si sa facem ce zice ea. Lucrul care ma termina psihic este ca tata s-a imbolnavit iar ma-sa il chinuie mereu pt nevoile ei, il alearga la medici il pune la cheltuieli mari pt lucruri imaginare, spune ca are cancer de piele, diabet, infectie la rinichi, tensiune si nu are nici pe dracu (ma scuzati). Mama a tinut cu dintii familia.

Eu nu imi doresc familie, nici nu suport gandul, daca as avea un partener sunt sigura ca as razbuna tot ce a patit mama.

antoniap 12.09.2013 17:43:14

Credinta, nadejde si dragoste!

Nimic nu e mai de folos ca postul, rugaciunea si iertarea.
Poate ca prin bunica incomoda, Dumnezeu vrea sa va mantuiti cu totii! Daca e asa, atunci Dumnezeu va da ocazia sa traiti poruncile Evangheliei in fiecare zi. Daca o priviti cu dragoste, atunci nu are nimeni ce sa va reproseze, caci faceti voia lui Dumnezeu. Daca o priviti cu ura, va atrageti ura, blesteme si altele asemenea.

Cautati sa vorbiti si cu preotul, sfatuiti-o sa se spovedeasca si sa se impartaseasca. Spovedindu-se, e pusa in situatia de a medita asupra faptelor ei. Batranii se mai sclerozeaza, mai uita, asa ca trebuie tratati cu intelegere.

De asemenea, e important ca toata familia sa se spovedeasca. Daca intreaga familie are acelasi duhovnic, e si mai bine. Cat mai des sa fie invitat sa faca Sfestanie in casa. Procedand asa, Dumnezeu oranduieste ce va este de folos tuturor.

Da, exista oameni care isi fac idoli din copii sau din parinti. Poate ca o discutie cu preotul e necesara, caci intervine si necuratul care da dimensiuni exagerate realitatii.

Mena59 12.09.2013 20:20:42

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 533651)
13. Dar cel ce va răbda până sfârșit, acela se va mântui.(Mt24,13)

Poate că ar fi binevenit un efort material ca bunica să stea la țară cât mai comod, cu cine vrea ea.
Cred de asemenea că este foarte important să vă pregătiți că bunica va trăi mult și bine, iar voi să vă smeriți efectiv în așa fel încât să acceptați situația așa cum e. Nu aveți ce face!

Poate că Dumnezeu pe voi vă încearcă prin ceea ce trăți acum. Faceți voia Lui, cum spune și evanghelistul Matei.

Doamne ajută!

Sunt de aceeasi parere cu Demetrius. E sfatul cel mai intelept. Mai aveti inca rabdare si fiti incredintati ca rasplata lui Dumnezeu va fi pe masura rabdarii voastre.
Sa va ajute Domnul sa suportati!
Astfel de situatii sunt mai multe decat iti imaginezi, cunosc si eu cazuri grele care au avut rezolvari fericite. Nu deznadajdui.

Jamaica 12.09.2013 20:24:03

e adventista. sfestanie acasa nu am mai facut de ..10-15 ani si nu este de acord.

Yasmina 12.09.2013 20:27:37

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 533722)
Credinta, nadejde si dragoste!

Nimic nu e mai de folos ca postul, rugaciunea si iertarea.
Poate ca prin bunica incomoda, Dumnezeu vrea sa va mantuiti cu totii! Daca e asa, atunci Dumnezeu va da ocazia sa traiti poruncile Evangheliei in fiecare zi. Daca o priviti cu dragoste, atunci nu are nimeni ce sa va reproseze, caci faceti voia lui Dumnezeu. Daca o priviti cu ura, va atrageti ura, blesteme si altele asemenea.

Cautati sa vorbiti si cu preotul, sfatuiti-o sa se spovedeasca si sa se impartaseasca. Spovedindu-se, e pusa in situatia de a medita asupra faptelor ei. Batranii se mai sclerozeaza, mai uita, asa ca trebuie tratati cu intelegere.

De asemenea, e important ca toata familia sa se spovedeasca. Daca intreaga familie are acelasi duhovnic, e si mai bine. Cat mai des sa fie invitat sa faca Sfestanie in casa. Procedand asa, Dumnezeu oranduieste ce va este de folos tuturor.

Da, exista oameni care isi fac idoli din copii sau din parinti. Poate ca o discutie cu preotul e necesara, caci intervine si necuratul care da dimensiuni exagerate realitatii.

Antonia,bunica este adventista.
Ma indoiesc ca ar accepta asa,hodoronc-tronc impartasania si spovedania la ortodocsi. Chiar si asa,nu o poate lua atat e simplu daca a trecut la alta religie.

antoniap 12.09.2013 20:48:57

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 533727)
Antonia,bunica este adventista.
Ma indoiesc ca ar accepta asa,hodoronc-tronc impartasania si spovedania la ortodocsi. Chiar si asa,nu o poate lua atat e simplu daca a trecut la alta religie.

Apoi, de! Am cunoscut si eu pe cineva care, dupa ce a trecut la adventisti, a avut o groaza de necazuri mari. Macar cand pleaca la tara sa se faca totusi Sfestanie in casa.

Iar hainele sa-i fie stropite bine cu Aghiasma, cand nu vede ea. Ce pot sa mai spun? E nevoie de sfatul unui duhovnic foarte experimentat.

Despre puterea credintei ortodoxe poate citi si aici:
http://www.pemptousia.ro/2013/08/par...si-vrajitorul/

Jamaica 12.09.2013 23:01:23

ea e nascuta la adv nu a parasit nicio credinta....eu asa vad cel putin, dvs poate stiti mai bine. ea oricum da in carti, citeste in cafea...si cam ce zice se intampla
o sa facem sfestanie chiar cu ea aici, da rnu ii zicem... cand vine preotul ce o sa mai zica..

Parascheva16 13.09.2013 09:37:19

Bunica ta seamana putin cu a mea. Nu a fost chiar asa bagacioasa in familia noastra, dar avea si ea cateva obiceiuri asemanatoare cu bunica dumitale. A mea bunica, in prezent, nu isi mai aminteste nimic, sufera de dementa. Dar pana sa o ia pe aratura, tot cam asa era.

AlinB 13.09.2013 11:49:34

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 533751)
ea e nascuta la adv nu a parasit nicio credinta....eu asa vad cel putin, dvs poate stiti mai bine. ea oricum da in carti, citeste in cafea...si cam ce zice se intampla
o sa facem sfestanie chiar cu ea aici, da rnu ii zicem... cand vine preotul ce o sa mai zica..

Si ce credeti ca obtineti cu asta, in afara de scandal?

De ce nu va sfintiti voi, sa fiti un exemplu pentru ea si sa faceti sa fuga duhurile rele care o insotesc si o ajuta in practicile vrajitoresti?

AlinB 13.09.2013 11:58:53

Citat:

În prealabil postat de Mena59 (Post 533725)
Sunt de aceeasi parere cu Demetrius. E sfatul cel mai intelept. Mai aveti inca rabdare si fiti incredintati ca rasplata lui Dumnezeu va fi pe masura rabdarii voastre.
Sa va ajute Domnul sa suportati!
Astfel de situatii sunt mai multe decat iti imaginezi, cunosc si eu cazuri grele care au avut rezolvari fericite. Nu deznadajdui.

Aiurea, nu mai puneti in carca lui Dumnezeu propria incapacitate de a lua o decizie buna pentru voi.

Intr-o familie unde sunt copii mici la mijloc si unul din sot are probleme chiar grave, atat timp cat se poate mentine familia fara traume majore pentru copii, ai si dreptul si obligatia sa lupti pentru celalat si integritatea familiei tale.

Insa aici este cu totul alta situatie, singurul copil ramas in familie deja are o varsta foaaarte majora, tatalui nu i se mai cere in mod neaparat sa fie nici tata nici sot, si nici nu vrea si pentru ce?

Daca era vorba de ingrijit o persoana cu un handicap major, care nu poate avea grija de ea insisi, era de inteles, dar chiar si asa nu erau obligati sa locuiasca sub acelasi acoperis.

Sotii au obligatii fata de altul si fata de copii in primul rand, iar daca cel care e sot nu simte ca are vreo obligatie fata de sotie si copil asa cum are fata de o persoana care e in putere totusi dar ii terorizeaza pe toti, atunci de ce altii se simt datori fata de el sa-l urmeze in asta?

Eu cred ca motivatiile nu tin de vreun soi de credinta extraordinara ci de omenesti comoditati si lasitati.

Noi nu facem mai nimic, dar lasati ca vine preotul, zice doua vorbe, stropeste cu apa sfintita si bunica zapauca o sa cada in genunchi plina de pocainta ca a descoperit credinta adevarata.
Nu ca tatal ar fi bisericos foarte.. iar restul.. stiu ei mai bine.

Jamaica 13.09.2013 12:28:15

nu chem preotul ca sa faca o exorcizare, ci sa sfinteasca casa in care stau, nesfintita de peste 10 ani. impotriva nu ar fi decat bunica, si nu o fac pt ea ci pt mine si familia mea.

Alin situatia economica este foarte proasta, pe fratele meu care sta cu chirie tot ai mei il ajuta cu cheltuielile pt ca salariul nu ajunge, iar ei nu isi permit sa faca acelasi lucru pt mine , ar fi prea scump. nu e nicio comoditate , crede-ma.

legat de bunica, nu stiu cum sa ma port cu ea. spunea cineva sa fim iubitori si intelegatori. intelegatoare pot sa fiu, am invatat sa si rabd dar nu ii pot arata afectiune, si ce e drept nimeni din familie. o ajutam cu orice are nevoie vizite la medic, ii pun de mancare, ii duc ceaiul, cafeaua, medicamente, dar cam atat. in mintea mea ea este devina de scandalurile din casa , neintelegerile patintilor, certurile dintre mine si tata iar ea a dus la dezbinare. nu vorbeasc cu ea decat strictul necesar, in rest imi vad de viata. se plange ca se simte singura , dar daca stai cu ea de vorba te judeca, te analizeaza, se lamenteaza, ce ii spui barfeste la rude, are momente in care nu tine logica frazei si intelege gresit ce ii zici, apoi cand povesteste altora infloreste.
eu am mai multa liniste daca nu ma implic, dar nu stiu daca este cea mai buna strategie

Hartford 13.09.2013 13:16:04

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 533806)
nu chem preotul ca sa faca o exorcizare, ci sa sfinteasca casa in care stau, nesfintita de peste 10 ani. impotriva nu ar fi decat bunica, si nu o fac pt ea ci pt mine si familia mea.

Alin situatia economica este foarte proasta, pe fratele meu care sta cu chirie tot ai mei il ajuta cu cheltuielile pt ca salariul nu ajunge, iar ei nu isi permit sa faca acelasi lucru pt mine , ar fi prea scump. nu e nicio comoditate , crede-ma.

legat de bunica, nu stiu cum sa ma port cu ea. spunea cineva sa fim iubitori si intelegatori. intelegatoare pot sa fiu, am invatat sa si rabd dar nu ii pot arata afectiune, si ce e drept nimeni din familie. o ajutam cu orice are nevoie vizite la medic, ii pun de mancare, ii duc ceaiul, cafeaua, medicamente, dar cam atat. in mintea mea ea este devina de scandalurile din casa , neintelegerile patintilor, certurile dintre mine si tata iar ea a dus la dezbinare. nu vorbeasc cu ea decat strictul necesar, in rest imi vad de viata. se plange ca se simte singura , dar daca stai cu ea de vorba te judeca, te analizeaza, se lamenteaza, ce ii spui barfeste la rude, are momente in care nu tine logica frazei si intelege gresit ce ii zici, apoi cand povesteste altora infloreste.
eu am mai multa liniste daca nu ma implic, dar nu stiu daca este cea mai buna strategie

Vina are si mama ta ca a permis de la inceput,acum e prea tirziu, bunica ta asa a fost asa o sa moara, acum stie Dumnezeu cite zile are sa va chinuie pe toti.

AlinB 13.09.2013 14:37:56

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 533806)

Pana la urma a cui e casa?

Citat:

Este casatorit?
Sta intr-o garsoniera? Nu are o camera si pentru tine? Nu e asa mare diferenta sa inchiriezi un apartament cu 2 camere in loc de o garsoniera.

Sau cum a sugerat si altcineva, ai putea sta in chirie cu o alta fata, costurile ar fi mult mai mici.

Citat:

Las-o pe ea, ca nu ai ce sa-i faci.

Citat:

Daca asa e mai suportabil pentru tine, de ce nu?
E problema parintilor tai in definitiv, ca ei tolereaza situatia de asa natura.

Te-ai gandit sa pleci la o facultate?
Cazarea n-ar fi asa scumpa, daca ai obtine si o bursa..

Yasmina 13.09.2013 18:05:50

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 533796)
Aiurea, nu mai puneti in carca lui Dumnezeu propria incapacitate de a lua o decizie buna pentru voi.

Intr-o familie unde sunt copii mici la mijloc si unul din sot are probleme chiar grave, atat timp cat se poate mentine familia fara traume majore pentru copii, ai si dreptul si obligatia sa lupti pentru celalat si integritatea familiei tale.

Insa aici este cu totul alta situatie, singurul copil ramas in familie deja are o varsta foaaarte majora, tatalui nu i se mai cere in mod neaparat sa fie nici tata nici sot, si nici nu vrea si pentru ce?

Daca era vorba de ingrijit o persoana cu un handicap major, care nu poate avea grija de ea insisi, era de inteles, dar chiar si asa nu erau obligati sa locuiasca sub acelasi acoperis.

Sotii au obligatii fata de altul si fata de copii in primul rand, iar daca cel care e sot nu simte ca are vreo obligatie fata de sotie si copil asa cum are fata de o persoana care e in putere totusi dar ii terorizeaza pe toti, atunci de ce altii se simt datori fata de el sa-l urmeze in asta?

Eu cred ca motivatiile nu tin de vreun soi de credinta extraordinara ci de omenesti comoditati si lasitati.

Noi nu facem mai nimic, dar lasati ca vine preotul, zice doua vorbe, stropeste cu apa sfintita si bunica zapauca o sa cada in genunchi plina de pocainta ca a descoperit credinta adevarata.
Nu ca tatal ar fi bisericos foarte.. iar restul.. stiu ei mai bine.

Din pacate cei care gandesc si judeca ca tine sunt foarte putini printre noi,ceea ce ma duce cu gandul din nou,la situatia obscura din Romania.
Toti romanii din lume au devenit brusc calugari,refuza sa mai ia hotarari,sa mai schimbe situatii,sa arunce gunoiul din casa,sa-si mai traiasca efectiv viata sa nu mai fie traiti de viata!
Cand traiesti in lume ,ai responsabilitati legate de familie,ca d'aia o ai!Trebuie sa fie armonie si dragoste,nu teroare si tragedii.
Cat despre mantuire,ar trebui s-o castigam vrednici cu fapte bune,cu milostenie,traire duhovniceasca nu sa ne ingajam sa fim victimele psihologice ale unora,niste milogi afectiv si emotional.

In fine,sunt multe cazuri din acestea ca al JAmaicai si aproape intotdeauna sunt legate de barbatul casei si de mama lui,dar mai multe,despre acest complex va poate spune Cezar Ioan(daca doreste si mai are chef,bineinteles).

Mena59 13.09.2013 19:32:25

Mie mi se pare ca situatia din familia userului Jamaica seamana cu situatia din tara noastra. In topicul Noi si tara noastra se vorbeste de viata grea din Romania si se cer solutii.

Pe amnadoua topicurile mi-am spus parerea personala si am dat, ca sa zic asa, o solutie. In amandoua firele de discutii am dat solutii foarte asemanatoare, adica de a rabda si de a incerca sa facem ca prime interventii si schimbari in propria noastra persoana.

Am fost combatuta de cativa dintre prietenii de pe forum. Solutia lor de pe topicul celalat a fost sa luam taurul de coarne. Pe acesta, unde situatia este aceesi dar la scara mica, este ca Jamaica sa dea bir cu fugitii...
In sitatii asemanatoare solutii contrare, dragii mei?

antoniap 13.09.2013 20:14:52

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 533796)

Sa lupti, sa lupti, dar cum? Sa-L scoti pe Dumnezeu din ecuatie? Sa fugi de cruce? Sa nu incerci sa restabilesti relatia cu Dumnezeu? Sa nu incerci sa-l ajuti si pe aproapele sa se mantuiasca?

Casatoria este o cale de mantuire, cu bune si rele. Daca fugim de cruce, adio mantuire. Hristos ne asteapta pe cruce, nu la cafenea! In necazuri, daca incercam sa le rezolvam cu ajutorul lui Dumnezeu, devenim mai buni, caci Tainele Bisericii ne ajuta. Solutiile lumesti ne cultiva mandria.

Cine dobandeste Duh Sfant in urma necazurilor, ii ajuta si pe cei din jur sa se mantuiasca prin puterea exemplului personal. Putem opta pentru o solutie duhovniceasca sau pentru una lumeasca in orice problema din viata. Numai ca de aceste alegeri depinde mantuirea noastra.

Yasmina 13.09.2013 20:20:32

Pai situatiile nu sunt deloc similar,doarece in cazul JAmaicai mai este un element surpriza:viata ei personala.
Ea chiar trebuie sa-si ia ramas bun casei parintesti,daca exista posibilitati.

Doar solutiile care se dau, se dau peste tot la fel,taci si rabda!
Ai un serviciu rau,taci si rabda,ai o situatie grea in familie taci si rabda,ai politicieni corupti si mafioti taci si rabda!

Viata noastra cotidiana a ajuns un"taci si rabda":)

Yasmina 13.09.2013 20:22:52

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 533872)
Sa lupti, sa lupti, dar cum? Sa-L scoti pe Dumnezeu din ecuatie? Sa fugi de cruce? Sa nu incerci sa restabilesti relatia cu Dumnezeu? Sa nu incerci sa-l ajuti si pe aproapele sa se mantuiasca?

Casatoria este o cale de mantuire, cu bune si rele. Daca fugim de cruce, adio mantuire. Hristos ne asteapta pe cruce, nu la cafenea! In necazuri, daca incercam sa le rezolvam cu ajutorul lui Dumnezeu, devenim mai buni, caci Tainele Bisericii ne ajuta. Solutiile lumesti ne cultiva mandria.

Cine dobandeste Duh Sfant in urma necazurilor, ii ajuta si pe cei din jur sa se mantuiasca prin puterea exemplului personal. Putem opta pentru o solutie duhovniceasca sau pentru una lumeasca in orice problema din viata. Numai ca de aceste alegeri depinde mantuirea noastra.

Doamna,imi pare rau dar nu exista nicaieri in obiceiul orthodox sa te casatoresti si cu un barbat si cu mama lui totodata!Nu exista asa ceva!
Intr-o casnicie sunt doar 2,adica 3 cu IIsus.

antoniap 13.09.2013 21:06:21

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 533877)
Doamna,imi pare rau dar nu exista nicaieri in obiceiul orthodox sa te casatoresti si cu un barbat si cu mama lui totodata!Nu exista asa ceva!
Intr-o casnicie sunt doar 2,adica 3 cu IIsus.

Nu trebuie sa uitam ca traim in Romania, intr-o tara saracita, in care, de voie, de nevoie, trebuie sa mai si rabzi. Multe lucruri nu sunt pe placul nostru in viata. In momentul casatoriei, mama ei cred ca stia ca urmeaza sa traiasca cu soacra.

Pe astfel de barbati ii atragi cantandu-i in strune soacrei. Un car de diplomatie e necesar. Se pune si problema banilor si a respectarii valorilor crestine.

Mena59 13.09.2013 21:33:31

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 533875)
Pai situatiile nu sunt deloc similar,doarece in cazul JAmaicai mai este un element surpriza:viata ei personala.
Ea chiar trebuie sa-si ia ramas bun casei parintesti,daca exista posibilitati.

Doar solutiile care se dau, se dau peste tot la fel,taci si rabda!
Ai un serviciu rau,taci si rabda,ai o situatie grea in familie taci si rabda,ai politicieni corupti si mafioti taci si rabda!

Viata noastra cotidiana a ajuns un"taci si rabda":)

Sunt de alta parere.
O natiune este de fapt o familie, la scara mare, evident care isi duce viata in aceeasi curte. Parintii sunt cei care muncesc, copii sunt chiar copii, bunicii sunt pensionarii.
Nu mai dezvolt pt ca sunt sigura ca intelegi analogia pe care o fac. Te inteleg daca tu nu vezi lucrurile la fel ca mine si crede-ma ca nu incerc sa te conving. E dreptul tau sa ai o parere si o respect

Jamaica 13.09.2013 21:34:23

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 533883)
Nu trebuie sa uitam ca traim in Romania, intr-o tara saracita, in care, de voie, de nevoie, trebuie sa mai si rabzi. Multe lucruri nu sunt pe placul nostru in viata. In momentul casatoriei, mama ei cred ca stia ca urmeaza sa traiasca cu soacra.

Pe astfel de barbati ii atragi cantandu-i in strune soacrei. Un car de diplomatie e necesar. Se pune si problema banilor si a respectarii valorilor crestine.

nu ai citit tot. tata a plecat de unde locuia cu mama ca sa sta cu mama lui care il bocea ca a plecat de langa ea, si mama facea naveta dintr-un oras in altul ca sa isi tina si serviciul....

antoniap 13.09.2013 21:52:41

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 533889)
nu ai citit tot. tata a plecat de unde locuia cu mama ca sa sta cu mama lui care il bocea ca a plecat de langa ea, si mama facea naveta dintr-un oras in altul ca sa isi tina si serviciul....

Mai cunosc astfel de cazuri. Este vorba si de egoismul specific varstei, dar si de nevoia efectiva de ajutor si probabil si de unele probleme de sanatate specifice varstnicilor. Nu spun ca e usor, dar asa cum am mai spus, se poate opta pentru o solutie pe placul nostru sau pentru una pe placul lui Dumnezeu. De aceea, e necesara o discutie cu un duhovnic bun, care sa va ajute sa va intariti duhovniceste cu totii.

Cunosc doua femei care si-au sters la fund sotii paralizati ani de zile. Era greu, dar cu ajutorul lui Dumnezeu au reusit. Sotul uneia a murit, iar sotul uneia s-a facut mai bine, in urma nevointelor sotiei si a colaborarii cu un duhovnic bun, si merge acum pe picioarele lui la toaleta. Ambele duc o viata ascetica acum.

Jamaica 13.09.2013 22:02:26

scuza-ma dar una e sa stergi sotul alta e sa stergi soacra

antoniap 13.09.2013 22:16:19

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 533897)
scuza-ma dar una e sa stergi sotul alta e sa stergi soacra

Banuiesc ca tatal tau e unicul ei fiu. Asta e. Daca avea o familie numeroasa, atunci nu va era nici voua atat de greu. Asa se intampla cand mamele nasc un singur copil. Peste niste ani, situatia se poate repeta cu alti actori in aceeasi familie. Si atunci, ce-i de facut?

Florinvs 14.09.2013 19:20:05

Aici din pacate multi barbati gresesc: este adevarat si este absolut normal a ne ajuta parintii la batranete, dar in momentul in care ca barbat te-ai casatorit si ai o familie, sau chiar sa ai o relatie stabila, atunci trebuie sa fii constient ca familia ta trebuie sa fie pe primul plan, asta neinsemnand a-ti abandona sau a nu-i ajuta pe parintii tai!

Daca se vrea solutii se pot gasi- de exemplul daca ai un parinte bolnav sau imobilizat la pat, si tu nu locuiesti in acceiasi localitate, poti plati o femeie sa aiba grija in timpul saptamanii, iar sambata sau duminica sa te duci tu, etc!

anita 14.09.2013 20:26:05

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 533698)
Nu pe ea vreau sa o schimb pt ca stiu ca e imposibil, ci pe tata. Mor pt ca nu intelege care este familia lui, parca are facute farmece, nu stie sa managerieze situatia, suporta orice de la bunica, si ne obliga si pe noi sa facem la fel sa tacem din gura si sa facem ce zice ea. Lucrul care ma termina psihic este ca tata s-a imbolnavit iar ma-sa il chinuie mereu pt nevoile ei, il alearga la medici il pune la cheltuieli mari pt lucruri imaginare, spune ca are cancer de piele, diabet, infectie la rinichi, tensiune si nu are nici pe dracu (ma scuzati). Mama a tinut cu dintii familia.

Eu nu imi doresc familie, nici nu suport gandul, daca as avea un partener sunt sigura ca as razbuna tot ce a patit mama.

Daca iti e mila de tata ajuta-l ,cumpara medicamente ,fa aprovizionare pt ea ,sunteti totusi o familie ,chiar daca greu
Fara dragoste totul pare o povara
Daca ai privi-o cu mila poate si ea ar fi altfel ,indiferenta o deprima

AlinB 14.09.2013 21:12:09

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 533883)
Nu trebuie sa uitam ca traim in Romania, intr-o tara saracita, in care, de voie, de nevoie, trebuie sa mai si rabzi. Multe lucruri nu sunt pe placul nostru in viata.

Depinde de ce le rabzi.
Unii rabda pentru ca sunt prea comozi sa faca altceva.

Citat:

In momentul casatoriei, mama ei cred ca stia ca urmeaza sa traiasca cu soacra.
"cred ca" pentru ca sa nu recunosti ca ai facut o afirmatie penibila.

Citat:

Pe astfel de barbati ii atragi cantandu-i in strune soacrei.
Cu unul din asta trebuia tu sa fii maritata si pe urma sa ne inveti pe noi arta "cum sa bati saua ca sa priceapa iapa".

Citat:

Un car de diplomatie e necesar. Se pune si problema banilor si a respectarii valorilor crestine.
Sa lasi soacra sa-ti strice familia nu face parte dintre "valorile crestine".

In ceea ce priveste celelalte aberatii care le-ai debitat din spatele lozincii cu "valorilor crestine", ti-a raspuns deja Yasmina.

AlinB 14.09.2013 21:23:22

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 533893)
Mai cunosc astfel de cazuri. Este vorba si de egoismul specific varstei, dar si de nevoia efectiva de ajutor si probabil si de unele probleme de sanatate specifice varstnicilor. Nu spun ca e usor, dar asa cum am mai spus, se poate opta pentru o solutie pe placul nostru sau pentru una pe placul lui Dumnezeu. De aceea, e necesara o discutie cu un duhovnic bun, care sa va ajute sa va intariti duhovniceste cu totii.

Serios, deci daca ai pretentia sa ai o viata normala si o familie normala, esti egoist.
TU in ce anormalitate de familie ai crescut?

Citat:

Cunosc doua femei care si-au sters la fund sotii paralizati ani de zile.
Tocmai asta n-ai priceput, dovada inca o data ca nu te-a interesat care e situatia reala ci o vezi pe cea din capul tau.

Individa in cauza n-are nici o problema in afara alegerilor proaste care le-a facut in viata si care se sparg deocamdata doar de capul celor din jur.

AlinB 14.09.2013 21:25:56

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 534034)
Daca iti e mila de tata ajuta-l ,cumpara medicamente ,fa aprovizionare pt ea ,sunteti totusi o familie ,chiar daca greu
Fara dragoste totul pare o povara
Daca ai privi-o cu mila poate si ea ar fi altfel ,indiferenta o deprima

Dati sfaturi si nici nu sunteti in stare sa cititi ce scriu cei care le cer.

Demetrius 15.09.2013 00:14:24

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 533839)
Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 533839)
...

Din pacate cei care gandesc si judeca ca tine sunt foarte putini printre noi,ceea ce ma duce cu gandul din nou,la situatia obscura din Romania....

Eu zic că din fericire sunt foarte puțini; de-aia România se poate salva.

Lady Brightside 15.09.2013 13:40:16

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 534053)
Serios, deci daca ai pretentia sa ai o viata normala si o familie normala, esti egoist.
TU in ce anormalitate de familie ai crescut?

Tocmai asta n-ai priceput, dovada inca o data ca nu te-a interesat care e situatia reala ci o vezi pe cea din capul tau.

Individa in cauza n-are nici o problema in afara alegerilor proaste care le-a facut in viata si care se sparg deocamdata doar de capul celor din jur.

Mai Aline, se referea la egoismul specific batranilor, cu alte cuvinte, al bunicii Jamaicai. Foarte multi oameni cand dau de batranete si de probleme devin mai egoisti, mai focusati sa se faca bine, sa le fie usor si sa fie altii care sa ii ajute. Bunica-mea e un alt exemplu de astfel de oameni.

Mama a luat-o sa stea cu noi pentru ca nu mai putea sa se descurce singura, si in 3 ani de cand e aici, poate o data a zis multumesc, in rest vine cu pretentii: "vreau medicamentul ala, vreau TV din-ala, vreau aparat ca nu mai aud bine, vreau ochelari mai buni, vreau sa mananc nu stiu ce", sa nu mai zic ca nu contribuie la cheltuielile casei cu un ac, ci isi aduna toata pensia pentru ea si o tine bine ascunsa.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:27:12.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.