Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Preotul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5012)
-   -   Mi-e frica! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16647)

Mariatwix 22.07.2013 13:06:48

Mi-e frica!

Nu stiu daca postez in sectiunea potrivita, daca nu, rog sa-mi fie iertat...
Va scriu in speranta ca voi gasi la voi sfaturi si ajutor, desi poate merit sa fiu certata si-mi asum cu capul plecat mustrarile voastre.
Sunt o pacatoasa. Si nu spun asta cu falsa modestie, ci cu rusine. Am facut pacate grele de-a lungul vietii mele, pe care acum le regret si ma tem pentru ele. Am fost mereu sfasiata intre dorinta de a ma apropia de Biserica si cea de a pacatui. De multe ori am cazut. Rau. Apoi eram chinuita de regrete si fugeam spre Biserica, dar o faceam ca un hot, mergeam la un preot sau altul sa ma spovedesc, niciodata la acelasi, apoi cadeam iar. Apoi m-am indepartat cu totul de Dumnezeu, am fost revoltata cand imi doream sa am un copil si pierdeam sarcinile, am ramas departe. Domnul mi-a dat copilul, dar eu n-am stiut sa-i multumesc. Am ramas in prostia mea. Pana anul trecut cand totul a inceput sa se dea peste cap. Nimic nu-mi mai mergea, mi se intamplau tot felul de fleacuri care ma speriau, am ramas fara serviciu, mi se blocau usi (pe care altii le deschideau imediat), eram la un pas de accidente tragice (dar, probabil, Maica Domnului ma ocrotea, inca, desi nu meritam si nu am patit nimic grav, nici eu nici ai mei)... Atunci m-am trezit. Nu din prima, dar am inceput sa ma rog, cu cuvintele mele. Si sa postesc, dupa puterea mea.
Apoi, intr-o zi oarecare, din senin, am simtit nevoia sa citesc Acatistul Sfantului Nicolae (era o perioada grea in familie, cu certuri permanente, stiam de la cununie ca Sfantul Nicolae ocroteste familia, pur si simplu mi-a venit gandul asta). De atunci am continuat sa citesc rugaciuni, acasa. Apoi s-a imbolnavit tata, pe care l-am pierdut la scurt timp. Dn primul moment am simtit ca trebuie sa ma rog. Si am facut-o, chiar si noaptea cand ma trezeam, ma trezeam cu o rugaciune in gand. Cat a fost in spital si am fost cu el in Bucuresti, am mers zi de zi, chiar si de doua ori, la moastele Sfantului Nectarie. M-am rugat pentru o minune, apoi m-am rugat ca Sfantul Nectarie, Sfanta Fecioara si Bunul Dumnezeu sa-i faca drumul lin. Inca ma mai rog.
In momentul acesta, am in suflet durere si teama. De aceea va scriu. Ma tem pentru mine si ai mei, pentru ca simt ca merit sa fiu pedepsita. Ma tem ca nu merit iertarea. Si ma tem sa merg la Biserica, desi imi doresc asta mai mult ca orice. Intr-un fel abia astept postul Adormirii Maicii Domnului pentru ca simt nevoia sa ma "purific", sa ma curat macar putin de toata rautatea si pacatele mele. Dar mi-e teama sa merg sa ma spovedesc, desi stiu ca am nevoie de asta. Evident, nu am un duhovnic. Stau la tara in momentul asta, in satul meu sunt doua Biserici. Ma tot gandesc, la care dintre ele sa merg, cum sa-i spun preotului tot ce am facut eu, cum ma va privi, daca nu cumva ma va da afara din Biserica... Mi-e teama si-s chinuita si indraznesc sa va cer ajutorul si sfaturile. Va rog sa-mi spuneti, ce sa fac, cum sa-mi gasesc curajul de a ma apropia de preot...
Va rog, nu va suparati pentru ce am scris si ajutati-ma! Multumesc...

Ekaterina 22.07.2013 13:45:07

Citat:

În prealabil postat de Mariatwix (Post 527317)
In momentul acesta, am in suflet durere si teama. De aceea va scriu. Ma tem pentru mine si ai mei, pentru ca simt ca merit sa fiu pedepsita. Ma tem ca nu merit iertarea. Si ma tem sa merg la Biserica, desi imi doresc asta mai mult ca orice.

Dumnezeu nu ne da niciodata dupa cum meritam, daca ar fi asa...vai de noi. Am citit la un Parinte ce vorbea despre bunatatea si milostivirea lui Dumnezeu, ca toate pacatele omenirii sunt ca un pumn de nisip aruncat intr-un ocean.

Dumnezeu nu indeparteaza pe omul ce doreste sa se indrepte, sa se schimbe, chiar daca caderile sunt mari si grele.

Am mai citit un lucru ce m-a impresionat, si anume ca atunci cand omul este afundat in pacate, Dumnezeu ii este mai mult alaturi (il cerceteaza in mod special) dorind sa il scoata din acea stare.

vsovivivi 22.07.2013 14:01:45

Ai milă de Iisus... te rog ai milă.

Draga mea, nu te gândi la preot și ce va zice el sau cum te va privi, ci tu du-te la oricare preot gândindu-te că mergi la omul lui Dumnezeu, sau gândindu-te că mergi chiar la Dumnezeu să-ți mărturisești păcatul cel mai mare, dacă nu atunci spune-l iubitului sau prietenei cea mai bună sau părinților sau unui frate sau soră și păcatul scos la lumină nu mai are putere în tine.

Dacă ai mai multe și nu ții minte sau ți-e rușine să vorbești atunci scrie pe o hârtie păcatele de mărturisit începând cu cele mai rușinoase și când te mărturisești începe și mărturisește sentimentul cel urât al inimii și fapta cea mai rușinoasă, fapta aia de care ți-e frică să o știe și alții, spune Domnului rușinea cea mai mare și cea mai de condamnat, fapta care te îngrozește și te terorizează cel mai mult și pe care o regreți cel mai tare căci știi că ai făcut-o în cunoștiință de cauză, adică știind că e o faptă rea și groaznică pentru care ai fi meritat să mori ucisă cu pietre știind că e cea mai de rușine faptă.

Nu te teme s-o spui căci Domnul te iartă orice ai fi greșit și oricât de mare ar fi fapta ta și atunci poate vei primi canon ușor de îndreptare și tămăduire, deci crede numai și spune fără timiditate și fără perdea exact ceea ce ai făcut, gândit, simțit, dorit, ce ți+a 'plăcut' cel mai tare și te vei mântui de spurcata 'suferință'.

Deci dacă vrei și ești hotărâtă că te vei schimba du-te la orice preot căci Domnul te aude și-ți vede regretul și așa te dezleagă de păcatele pe care El le știe că le-ai făcut, dar are nevoie să le recunoști și să te întorci la viața curată exact așa cum fiul risipitor s-a întors acasă, la casa aia cerească și bună și blândă. Nu te lăsa iarăși cu taina păcatului făcut în tine căci Domnul nu vrea moartea păcătosului sau suferința lui amară sau jertfele păcătoșilor ci să se întoarcă și să fie viu... și nu să se mândrească în deșert ca Moab cel semeț ce se mândrea încrezându-se în contra lui Dumnezeu.

Geo_Geo79 22.07.2013 15:08:21

Hristos a inviat, bucuria mea.

Sa nu uitam niciodata aceste cuvinte, oricat de pacatosi am fi Dumnezeu ne iarta daca ne pocaim, de fapt asta si asteapta Dumnezeu intoarcerea noastra. E greu stiu, nu stiu daca este cineva de aici care sa spuna ca prima spovedanie e usoara, dar trebuie sa indraznim, gandeste-te ca calendarul nostru ortodox este plin de oameni care au pacatuit mult mai mult decat tine dar s-au intors si au ajuns sfinti. Pr Arsenie Papacioc spunea mereu SA STIM SA MURIM SI SA INVIEM IN FIECARE ZI. Adica daca am cazut sa ne ridicam.

antoniap 22.07.2013 16:48:50

Citat:

Va scriu in speranta ca voi gasi la voi sfaturi si ajutor, desi poate merit sa fiu certata si-mi asum cu capul plecat mustrarile voastre.
Sunt o pacatoasa. Si nu spun asta cu falsa modestie, ci cu rusine. Am facut pacate grele de-a lungul vietii mele, pe care acum le regret si ma tem pentru ele. Am fost mereu sfasiata intre dorinta de a ma apropia de Biserica si cea de a pacatui. De multe ori am cazut. Rau. Apoi eram chinuita de regrete si fugeam spre Biserica, dar o faceam ca un hot, mergeam la un preot sau altul sa ma spovedesc, niciodata la acelasi, apoi cadeam iar. Apoi m-am indepartat cu totul de Dumnezeu, am fost revoltata cand imi doream sa am un copil si pierdeam sarcinile, am ramas departe. Domnul mi-a dat copilul, dar eu n-am stiut sa-i multumesc. Am ramas in prostia mea. Pana anul trecut cand totul a inceput sa se dea peste cap. Nimic nu-mi mai mergea, mi se intamplau tot felul de fleacuri care ma speriau, am ramas fara serviciu, mi se blocau usi (pe care altii le deschideau imediat), eram la un pas de accidente tragice (dar, probabil, Maica Domnului ma ocrotea, inca, desi nu meritam si nu am patit nimic grav, nici eu nici ai mei)... Atunci m-am trezit. Nu din prima, dar am inceput sa ma rog, cu cuvintele mele. Si sa postesc, dupa puterea mea.
Apoi, intr-o zi oarecare, din senin, am simtit nevoia sa citesc Acatistul Sfantului Nicolae (era o perioada grea in familie, cu certuri permanente, stiam de la cununie ca Sfantul Nicolae ocroteste familia, pur si simplu mi-a venit gandul asta). De atunci am continuat sa citesc rugaciuni, acasa. Apoi s-a imbolnavit tata, pe care l-am pierdut la scurt timp. Dn primul moment am simtit ca trebuie sa ma rog. Si am facut-o, chiar si noaptea cand ma trezeam, ma trezeam cu o rugaciune in gand. Cat a fost in spital si am fost cu el in Bucuresti, am mers zi de zi, chiar si de doua ori, la moastele Sfantului Nectarie. M-am rugat pentru o minune, apoi m-am rugat ca Sfantul Nectarie, Sfanta Fecioara si Bunul Dumnezeu sa-i faca drumul lin. Inca ma mai rog.
In momentul acesta, am in suflet durere si teama. De aceea va scriu. Ma tem pentru mine si ai mei, pentru ca simt ca merit sa fiu pedepsita. Ma tem ca nu merit iertarea. Si ma tem sa merg la Biserica, desi imi doresc asta mai mult ca orice. Intr-un fel abia astept postul Adormirii Maicii Domnului pentru ca simt nevoia sa ma "purific", sa ma curat macar putin de toata rautatea si pacatele mele. Dar mi-e teama sa merg sa ma spovedesc, desi stiu ca am nevoie de asta. Evident, nu am un duhovnic. Stau la tara in momentul asta, in satul meu sunt doua Biserici. Ma tot gandesc, la care dintre ele sa merg, cum sa-i spun preotului tot ce am facut eu, cum ma va privi, daca nu cumva ma va da afara din Biserica... Mi-e teama si-s chinuita si indraznesc sa va cer ajutorul si sfaturile. Va rog sa-mi spuneti, ce sa fac, cum sa-mi gasesc curajul de a ma apropia de preot...

E important acum sa iei un indreptar de spovedanie si, cu ajutorul acestuia, sa-ti amintesti toate pacatele din copilarie pana acum. Scrie-le pe hartie, sa nu uiti nimic, ca e mare pacat daca te duci la spovedanie si faci marturisire incompleta.

Apoi sa te rogi sa-ti indrepte pasii spre un duhovnic cat mai exigent, ca sa te ajute pe drumul mantuirii. Sa nu-ti fie teama sa-ti marturisesti pacatele. Teama e de la necuratul, iar tu nu ai niciun interes sa faci voia lui, ci voia lui Dumnezeu. Sa nu te simti frustrata daca te opreste da la Sfanta Impartasanie ori daca-ti da vreun canon.

Unele ispite ne sunt ingaduite de Dumnezeu ca o chemare, spre trezire, in vederea mantuirii. Parintele Arsenie Boca ne sfatuieste sa spunem cand avem cate-o ispita ,,Asa-mi trebuie!'', adica sa acceptam mustrarea lui Dumnezeu. Dumnezeu sa te ajute.

-Irina- 22.07.2013 16:53:21

Citat:

Uite: pe mine, inainte sa am habar ce-i aia o carte de rugaciuni si cu atat mai putin ca exista cele inainte de spovedanie despre care am scris, m-a salvat de ispita asta incapatanarea. Pacatul oricum l-am facut. Nu dispare daca trece timpul. Am variantele sa raman cu el, sa-l las acum si sa-l revad la judecata, sau sa-l dau afara la Spovedanie. Aleg si ma tin de alegere, oricat de frica mi-ar fi si orice ganduri mi-ar trimite diavolul. Scriu pacatele pe foaie. Oricat de copilareasca ar suna incapatanarea in unele momente (si necuratul are argumente care mai de care mai logice), eu pun un picior in fata celuilalt si intru in Biserica si merg la preot. Cand te-ai hotarat sa mergi, fixeaza-ti obiectivul BISERICA si nu te uita nici in stanga nici in dreapta. In momentul acela, atat te intereseaza: sa parcurgi distanta dintre tine si Biserica si sa discuti cu parintele. Se ignora orice iti trece prin minte, orice gand, orice amanare, orice planificare a discursului, ORICE. Atata timp cat esti imbracata (daca nu ai fusta, nu amani ca sa-ti cumperi, ca nu te da nimeni afara in situatia asta pt c-ai venit in pantaloni probabil, desi in fusta se merge) si spalata e perfect.
Daca tremuri mergi dupa slujba sau ia pe cineva care sa nu te lase sa pleci cu tine. Sau roaga pe cineva sa vorbeasca cu parintele inainte ca sa aiba timp.

Daca am gresit cu ceva rog sa fiu corectata. Pe forum n-am mai scris pentru ca am observat ca devin dependenta de asa ceva foarte usor.

Mariatwix 22.07.2013 23:10:40

Multumesc!

Dragilor, va multumesc din suflet pentru cuvintele voastre. M-ati impresionat, e incredibil cata putere au avut cuvintele voastre in mine. Voi merge, negresit, in postul acesta ce vine. Stiu ca nu e legat de post, dar asa simt acum, ca e bine sa merg dupa cateva zile de curatare. Stiu ca voi fi oprita de la Impartasanie si voi primi canon, il primesc cu bucurie, ca pe o indrumare spre calea cea buna, nu ca pe o pedeapsa.
Va multumesc inca o data! Doamne ajuta!

cezar_ioan 22.07.2013 23:35:33

Citat:

Suflete, Domnul ne iubește și ne lasă o libertate atât de mare încât noi putem inclusiv să facem mari nebunii, cum am văzut de mii de ori și la mine.
Am trecut și eu prin stări asemănătoare cu tine. Uneori mai trec și acum, în ultima vreme. Dar mă bat pe mine însumi cu nădejdea în Mila Domnului.
Mult m-aș bucura să aflu că harul Domnului a lucrat în inima ta și că ai bătut ispita grea. Mergi degrabă, cu nădejde în nemăsurată milă a Domnului nostru iubit, Care S-a jertfit tocmai ca noi să avem mereu deschisă Ușa Milostivirii. Aleargă cu brațele deschise, cum fuge copilul în brațele mamei sau în cele ale tatălui, plîngând, și spune-i Domnului ce ți-au făcut ție câinii răutății duhurilor care vor să te sfâșie. Nu pe tine te va bate Domnul, ci pe ei, gonindu-i din jurul tău, așa încât să fii iar copilul care se bucură, ziua și noaptea, de dulcea iubire a adevăraților noștri Părinți.
Aleargă la Domnul, soră, aleargă! O, cum ne așteaptă El ca să ne aline rănile și să ne dea puteri noi pentru a ne bucura de viață!
Mă rog și eu pentru tine, împreună cu toți ceilalți care ți-au aflat necazul.

fallen 30.07.2013 18:33:44

Si mie mi-e frica.
Si inainte mai faceam tampenii, insa in ultima vreme am momente cand simt acut dorinta de a face ceva rau, necuvenit, nu stiu de ce. Parca m-as fi saturat sa fac doar ce trebuie, ce e bine, si dea semeni m-am saturat sa fiu pedepsita numai eu atunci cand fac greseli minore ( de ex. imi incarc cardul ratb, urc in autobuz, merg unde am treaba, si la intoarcere uit sa-l mai validez; rtecunosc ca s-ar putea sa fii uitat, femeia verifica, imi spune ca intr-adevar am uitat, apoi imi cere politicoasa sa ma legitimez; eu refuz si ma ameninta ca daca nu platesc acum 50 de lei imi vine acasa 150, ca mi-a scanat cardul si ai in sistem datele mele; ii zic ca vreau sa cobor si se pune-n fata mea sa-mi arate ca e ea voinica si competenta si imi promite ca ma duce la capat, cheama politia si-mi da zece milioane amenda; il sun pe al meu sa intreb ce sa fac - alminteri ar fi zis ca de ce am platit si n-am refuzat sau am fugit - si zice sa incerc sa le dau 20-30 de lei si daca nu merge sa platesc amenda, si altadata cand vreau sa merg fara sa platesc sa nu imi iau la mine acte, bani si nici cardul - el asa face de obicei) - si, bineinteles, tot eu am picat de proasta, ca doar daca nu voiam sa platesc calatoria nu bagam bani pe card, doar ca sunt obisnuita sa am abonament pe linia pe care circul de obicei si pur si simplu am uitat ( ce facea atunci ingerul meu pazitor, dormea, sau a plecat in vacanta?).
Intrebarea mea e : de ce permiote Dumnezeu sa se intample astfel de lucruri care ne fac sa ne indoim de purtarea lui de grija, si nu atat pe noi, cat pe semenii nostrii cei mai putin credinciosi? Stiti ca eu de cate ori fac vreo prostie (lucru care n-ar trebui sa se mai intample) mi-e frica ca ai mei nu ma vor mai lasa de loc sa merg la biserica? Stiti ca sunt foarte multi oameni care sustin ca "Dumnezeu si credinta n-au nimic de-a face cu biserica si cu popii"? Stiti ca sunt oameni care sunt de alte confesiuni sau liber cugetatori care sustin ca biserica noastra si slujitorii ei il slujesc defapt pe satana? ( asa cum si printre noi sunt care sustin ca alte culte ar face acest lucru). De fapt intrebarea e, nu daca dvs stiti, ca probabil stiti, ci daca Dumnezeu stie, vede aceste lucruri? O sa ia vreo masura in acest sens? (desigur, intrebarea e una retorica...)

antoniap 30.07.2013 19:58:48

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 528381)
Si mie mi-e frica.
Si inainte mai faceam tampenii, insa in ultima vreme am momente cand simt acut dorinta de a face ceva rau, necuvenit, nu stiu de ce. Parca m-as fi saturat sa fac doar ce trebuie, ce e bine, si dea semeni m-am saturat sa fiu pedepsita numai eu atunci cand fac greseli minore ( de ex. imi incarc cardul ratb, urc in autobuz, merg unde am treaba, si la intoarcere uit sa-l mai validez; rtecunosc ca s-ar putea sa fii uitat, femeia verifica, imi spune ca intr-adevar am uitat, apoi imi cere politicoasa sa ma legitimez; eu refuz si ma ameninta ca daca nu platesc acum 50 de lei imi vine acasa 150, ca mi-a scanat cardul si ai in sistem datele mele; ii zic ca vreau sa cobor si se pune-n fata mea sa-mi arate ca e ea voinica si competenta si imi promite ca ma duce la capat, cheama politia si-mi da zece milioane amenda; il sun pe al meu sa intreb ce sa fac - alminteri ar fi zis ca de ce am platit si n-am refuzat sau am fugit - si zice sa incerc sa le dau 20-30 de lei si daca nu merge sa platesc amenda, si altadata cand vreau sa merg fara sa platesc sa nu imi iau la mine acte, bani si nici cardul - el asa face de obicei) - si, bineinteles, tot eu am picat de proasta, ca doar daca nu voiam sa platesc calatoria nu bagam bani pe card, doar ca sunt obisnuita sa am abonament pe linia pe care circul de obicei si pur si simplu am uitat ( ce facea atunci ingerul meu pazitor, dormea, sau a plecat in vacanta?).
Intrebarea mea e : de ce permiote Dumnezeu sa se intample astfel de lucruri care ne fac sa ne indoim de purtarea lui de grija, si nu atat pe noi, cat pe semenii nostrii cei mai putin credinciosi? Stiti ca eu de cate ori fac vreo prostie (lucru care n-ar trebui sa se mai intample) mi-e frica ca ai mei nu ma vor mai lasa de loc sa merg la biserica? Stiti ca sunt foarte multi oameni care sustin ca "Dumnezeu si credinta n-au nimic de-a face cu biserica si cu popii"? Stiti ca sunt oameni care sunt de alte confesiuni sau liber cugetatori care sustin ca biserica noastra si slujitorii ei il slujesc defapt pe satana? ( asa cum si printre noi sunt care sustin ca alte culte ar face acest lucru). De fapt intrebarea e, nu daca dvs stiti, ca probabil stiti, ci daca Dumnezeu stie, vede aceste lucruri? O sa ia vreo masura in acest sens? (desigur, intrebarea e una retorica...)

Daca ne frica de Dumnezeu, e minunat. Inseamna ca la fiecare pas suntem atenti sa nu gresim, sa nu-L suparam cu ceva. Aceasta este o frica mantuitoare, benefica.

Daca ne frica de necuratul si de lucrarile lui, asta nu e bine. Cu acest soi de frica trebuie sa luptam pur si simplu. Ce treaba avem cu liber-cugetatorii si cu cei de alte confesiuni? Isi argumenteaza pozitia cum pot si ei.

In cartea ,,Mantuirea pacatosilor'' de Agapie Criteanul sunt explicate pe indelete aspecte care tin de mantuire. Nu intamplator e atat de pretuita. Scopul vietuirii crestine este mantuirea. Zidarul care e sigur pe ceea ce stie nu va cere sfaturi de la bucatar pentru a construi o casa.

Exista o lupta a crestinului cu fortele raului, oglindita in scrierile mai multor parinti sfinti. Iti dau doar doua exemple: Razboiul nevazut de Nicodim Aghioritul, Intre iadul smereniei si iadul deznadejdii de Siluan Athonitul. Cum sa nu stie Dumnezeu de lupta noastra cu fortele raului? Insa pur si ssimplu nu ne poate iubi mai mult decat pe Fiul Sau. Asa ca mantuirea se obtine cu greu, totusi. Mantuirea este o comoara pentru care trebuie sa luptam. Mantuire fara ispite si fara incercari nu exista.

Daca pamantenii organizeaza felurite concursuri stabilind criterii pentru a desemna castigatorii, oare Dumnezeu nu are acest drept? Dumnezeu sa ne intareasca credinta si sa ne daruiasca rabdare in ispite.

fallen 31.07.2013 08:50:39

Se prea poate, insa mie tot imi este ingrozitor de frica.

antoniap 31.07.2013 09:58:36

http://invitatielaortodoxie.wordpres...intunericului/

fallen 31.07.2013 10:49:57

Marea majoritate a oamenilor de pe aceasta planeta au primit la botez harul Domnului nostru Iisus Hristos, si cu toate astea, nu se mai intorc (mai mult, sunt confesiuni care zic ca botezul nostru nu este "valabil", la fel cum si noi zicem acelasi lucru despre al lor, ca si-ar fii pierdut harul).

Citat:

În prealabil postat de danna603 (Post 528480)
De ceva timp,m-am obisnuit,ca atunci cand sunt nehotarata,cand am sufletul nelinistit si nu stiu ce decizie sa iau,seara,singura in camera,vorbesc cu Dumnezeu ca si cum as vorbi cu parintii mei.Nu citesc rugaciunile din cartea de rugaciuni,vorbesc liber cu El,si-l rog sa ma ajute si sa-mi arate calea.Vrei sa-ti spun de cate ori mi-a raspuns pana acum?...De patru ori,pentru ca de patru ori m-am rugat asa.A doua zi..sau..maxim o saptamana...primeam raspuns.Prima oara,cand a functionat,am ramas....."ca la dentist".Eu am fost ateu, ori socul a fost puternic.

Crezi in Dumnezeu,vorbeste cu El,fii o perioada doar tu cu El si sigur vei gasi drumul pe viitor.

Mi-e teama ca de ceva vreme nu mai "primesc sfaturi" decat cel mult de la "cel viclean". Chiar si cand ma culc seara linistita,ma trezesc peste putin timp ingrijorata de obicei de ceva de la serviciu, chiar si azi noapte am patit-o, desi sunt de trei zile in CO. Si de cate ori ma trezesc peste noapte ma trezesc numai cu ganduri de indoiala fata de existenta lui Dumnezeu, chiar daca seara poate chiar ma rog si incerc sa ma culc increzatoare in purtarea de grija si dragostea Lui.

antoniap 31.07.2013 11:30:25

Citirea scrierilor Sfintilor Parinti ne ajuta mult. Sfantul Ignatie Briancianinov ne indeamna sa citim scrieri in care sa ne ragasim cu problemele pe care le avem:

http://invitatielaortodoxie.wordpres...ti/#more-10044

Asadar, sa vedem ce spun Sfintii Parinti despre frica si despre alte probleme cu care ne confruntam.

fallen 31.07.2013 11:57:29

Intr-o vreme am citit mult si intr-adevar amdescoperit lucruri folositoare. Mai de curand, insa, doar am citit acatistul si un articol despre viata sf. Ciprian, si am luat-o razna, apoi am citit despre Sf. Antonie, care a sta inchis intr-un mormant si a fost chinuit de diavol, mai deunazi am citit despre o sfanta mucenita Marina, zilele trecute despre fata aceea Daniela, si m-am ingrozit prin ce incercari au putut sa treaca si inca nu sunt sigura ca au "scapat" cu bine pana la uirma sau doar asa credem si speram noi. Nu toate persoanele care au astfel de trairi devin sfinti sau mucenici, unii din pacate raman doar in stadiul de "nebuni" (psihopati, bantuiti, victime ale bolii sau ale batjocurii diavolului).

antoniap 31.07.2013 12:00:49

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 528493)
Nu toate persoanele care au astfel de trairi devin sfinti sau mucenici, unii din pacate raman doar in stadiul de "nebuni" (psihopati, bantuiti, victime ale bolii sau ale batjocurii diavolului).

Cei care se smeresc trec testul , iar cei mandri il pierd. Cam asa se pune problema. Din pacate, prcatica ne omoara.

antoniap 31.07.2013 13:54:56

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 528493)
Intr-o vreme am citit mult si intr-adevar amdescoperit lucruri folositoare.

Iar acum, la 35 dea ani, ... La multi ani!

Multa ravna pentru cele sfinte, multa binecuvantare de la Dumnezeu!

fallen 31.07.2013 21:59:22

Multumesc! De pe la 30 de ani e o traditie, se pare, sa fiu deprimata de ziua mea...

kikyo_ea 31.07.2013 22:30:24

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 528569)
Multumesc! De pe la 30 de ani e o traditie, se pare, sa fiu deprimata de ziua mea...

Exista o rugaciune care se citeste in ziua in care te-ai nascut. Te va ajuta cu siguranta daca o citesti cu tot sufletul! Doamne ajuta!

fallen 01.08.2013 09:54:09

Multumesc! Sa stii ca ieri mi-am amintit abia tarziu, plecasem de acasa. Bine ca am vazut mesajul tau, ca mi-am reamintit, poate o citesc azi. Doamne ajuta!

Demetrius 02.08.2013 04:38:51

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 527409)
Suflete, Domnul ne iubește și ne lasă o libertate atât de mare încât noi putem inclusiv să facem mari nebunii, cum am văzut de mii de ori și la mine.
Am trecut și eu prin stări asemănătoare cu tine. Uneori mai trec și acum, în ultima vreme. Dar mă bat pe mine însumi cu nădejdea în Mila Domnului.
Mult m-aș bucura să aflu că harul Domnului a lucrat în inima ta și că ai bătut ispita grea. Mergi degrabă, cu nădejde în nemăsurată milă a Domnului nostru iubit, Care S-a jertfit tocmai ca noi să avem mereu deschisă Ușa Milostivirii. Aleargă cu brațele deschise, cum fuge copilul în brațele mamei sau în cele ale tatălui, plîngând, și spune-i Domnului ce ți-au făcut ție câinii răutății duhurilor care vor să te sfâșie. Nu pe tine te va bate Domnul, ci pe ei, gonindu-i din jurul tău, așa încât să fii iar copilul care se bucură, ziua și noaptea, de dulcea iubire a adevăraților noștri Părinți.
Aleargă la Domnul, soră, aleargă! O, cum ne așteaptă El ca să ne aline rănile și să ne dea puteri noi pentru a ne bucura de viață!
Mă rog și eu pentru tine, împreună cu toți ceilalți care ți-au aflat necazul.

Frumos răspunsul tău, cezar_ioan!

Mariatwix 04.08.2013 12:14:53

Multumesc!

Dragii mei, vreau sa va multumesc din suflet pentru cuvintele voastre, gandurile bune si rugaciunile voastre. M-au ajutat tare mult, mi-ati facut un mare bine netrecand peste problema mea si rupandu-va din timpul vostru pentru a-mi raspunde si a ma incuraja.

Vreau sa va spun ca Dumnezeu si Sfanta Fecioara asculta rugaciunile pacatosilor. M-am rugat zi de zi sa imi dea putere sa-mi depasesc frica si sa-mi arate calea spre Biserica. V-am scris la inceput ca ezitam intre Biserici, intre preoti, nu stiam ce sa fac. M-am rugat si mi-a venit raspunsul atunci cand l-am cerut: intr-o zi m-am intalnit cu parintele intr-un loc unde nu-l mai vazusem pana atunci, in partea mea de sat, am vorbit, a vorbit cu baietelul meu, ne-a invitat la joaca la fetita lui... Atunci am inteles ca era semnul pe care l-am cerut si i-am spus ca as vrea sa ma primeasca la Spovedanie. M-a chemat, m-a primit cu bunatate si intelegere, am descoperit exact preotul pe care-l cautam, bland dar nu superficial, intelegator si diplomat. Nu mi-a dat Sfanta Impartasanie, nici nu ma asteptam, m-a mai chemat in postul acesta la Biserica, mi-a dat un canon, m-a sfatuit, mi-a daruit o carte de rugaciuni... Am simtit ceea ce am cautat ani de zile si n-am gasit. Ma simt linistita, pentru ca simt ca Dumnezeu mi-a mai dat o sansa. Ii multumesc Sfintei Fecioare pentru ajutorul pe care mi l-a dat, pentru ca nu ma indoiesc ca a fost mult mai mult decat o intamplare ca am ajuns la acest preot. Si va multumesc si voua, din nou, pentru incurajari si pentru ca am invatat foarte multe de la voi in aceste doua saptamani cat am citit forumul acesta.

Dumnezeu sa ne ajute pe toti!

Mariatwix 04.08.2013 12:17:02

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 528765)
Frumos răspunsul tău, cezar_ioan!

Da, foarte frumos, m-a impresionat enorm, nici n-am gasit cuvintele sa raspund. Nici acum nu le gasesc, pot sa spun doar ca m-a "atins" exact unde aveam nevoie si ii multumesc.

stoicadorina 04.08.2013 15:35:46

Citat:

În prealabil postat de Mariatwix (Post 529092)
Dragii mei, vreau sa va multumesc din suflet pentru cuvintele voastre, gandurile bune si rugaciunile voastre. M-au ajutat tare mult, mi-ati facut un mare bine netrecand peste problema mea si rupandu-va din timpul vostru pentru a-mi raspunde si a ma incuraja.

Vreau sa va spun ca Dumnezeu si Sfanta Fecioara asculta rugaciunile pacatosilor. M-am rugat zi de zi sa imi dea putere sa-mi depasesc frica si sa-mi arate calea spre Biserica. V-am scris la inceput ca ezitam intre Biserici, intre preoti, nu stiam ce sa fac. M-am rugat si mi-a venit raspunsul atunci cand l-am cerut: intr-o zi m-am intalnit cu parintele intr-un loc unde nu-l mai vazusem pana atunci, in partea mea de sat, am vorbit, a vorbit cu baietelul meu, ne-a invitat la joaca la fetita lui... Atunci am inteles ca era semnul pe care l-am cerut si i-am spus ca as vrea sa ma primeasca la Spovedanie. M-a chemat, m-a primit cu bunatate si intelegere, am descoperit exact preotul pe care-l cautam, bland dar nu superficial, intelegator si diplomat. Nu mi-a dat Sfanta Impartasanie, nici nu ma asteptam, m-a mai chemat in postul acesta la Biserica, mi-a dat un canon, m-a sfatuit, mi-a daruit o carte de rugaciuni... Am simtit ceea ce am cautat ani de zile si n-am gasit. Ma simt linistita, pentru ca simt ca Dumnezeu mi-a mai dat o sansa. Ii multumesc Sfintei Fecioare pentru ajutorul pe care mi l-a dat, pentru ca nu ma indoiesc ca a fost mult mai mult decat o intamplare ca am ajuns la acest preot. Si va multumesc si voua, din nou, pentru incurajari si pentru ca am invatat foarte multe de la voi in aceste doua saptamani cat am citit forumul acesta.

Ma bucur nespus pentru tine. Intr-adevar, nu lasa Dumnezeu nici un suflet nemiluit si ne asculta intodeauna rugaciunile. Noi cautam preot deosebit prin locuri indepartate dar de cele mai multe ori el este foarte aproape de noi. Pe fiecare data Ingerul pazitor ne aduce la credinta intr-un anumit fel. Undeva, cineva s-a rugat pentru tine! Si aici pe forum sunt persoane deosebite care in taina se roaga pentru cei aflati in nevoi trupesti si lipsuri duhovnicesti.

cezar_ioan 04.08.2013 20:53:53

Citat:

În prealabil postat de Mariatwix (Post 529092)

Bucurie!!!
Bravo, soră!
Slavă lui Dumnezeu pentru necuprinsa Lui Iubire și Înțelepciune!

mateimatei 05.08.2013 00:12:06

Cum este El, așa suntem și noi în lumea aceasta; astfel se face că dragostea este desăvârșită în noi, pentru ca să avem deplină încredere în ziua judecății. În dragoste nu este frică; ci dragostea desăvârșită izgonește frica; pentru că frica are cu ea pedeapsa; și cine se teme n-a ajuns desăvârșit în dragoste. (1 Ioan 4:17-18)
Hristos e dragoste, Sacrificiul Sau a impartit timpul in doua si Legea cea veche a apus odata cu moartea pe cruce. Legea talionului s-a stins intr-o piata prin Palestina unde Domnul a oprit o lapidare. Pietrele acelea s-au rostogolit pe jos si n-au mai ucis pe nimeni.
Frica? Pentru ce? Sa te duci in fata Tatalui tau si sa recunosti c-ai gresit din nou? Crezi ca el nu stie?! Nu astepta! Asa cum tu-ti privesti copilul asteptand sa vezi daca recunoaste ca iar s-a jucat cu mingea prin bucatarie (lucru evident, doar e plin de cioburi pe jos!) tot asa asteapta si El.
Mergi la biserica si vorbeste-I, cauta un preot ca sa-ti spuna cum sa-ti rascumperi gresala si doreste-ti cu adevarat sa nu mai cazi in pacat. Vorbeste cu orice preot, pentru ca de fapt, nu vorbesti cu el, ci cu Dumnezeu, functia preotului este similara cu cea a unei oglinzi in care te vezi asa cum esti de fapt.
Mai este un lucru, sunt putini cei care nu au trecut prin senzatia aceea de nod in stomac cand au intrat la spovedanie, numele lor sunt de gasit prin calendar, pentru ca i-am canonizat, dar acel sentiment nu cred ca este frica, ci mandrie. Acesta e semnalul ca mai avem de lucrat cu noi insine, trupul se supune, dar mintea inca nu.
Incet, cu vointa, cu ajutorul Bisericii (ca de-asta a fost lasata pe pamant) si in special cu Dragostea Lui Hristos, o sa invingem.

AndIov 26.12.2014 03:08:57

Spovedanie in afara postului?

La inceputul lunii octombrie am avut prima criza de nervi. Fumam pe atunci, dar tigarile n-au avut nici cel mai mic efect calmant. Acea criza a tinut pana a doua zi, cand am luat un calmant si am mers la psihiatru. De atunci am tot mers, dar degeaba. Crizele apareau aleatoriu. Cand mi-a zis medicul ca vrea sa ma bage pe pastile, n-am mai mers.

Intre timp, m-am certat ca la usa cortului cu o vecina din camin pentru o noptiera din fumoar. Ala a fost imboldul sa ma las de tigari. M-am lasat treptat, am o luna de cand n-am mai fumat. Crizele tot au aparut. De obicei, cand ma lua, plecam la sala de lectura sa invat. Pentru mine, invatatul are rol de calmant. Treptat, am observat ca acele crize apareau daca stateam cateva zile acasa. Colega de camera era foarte bisericoasa, dar foarte tracasanta. Avea ticuri muulte, ma intrerupea cu cele mai stupide intrebari, inclusiv venea dupa mine la sala de lectura pe motiv ca si-a uitat cheile acasa.

Am facut legatura intre crizele mele si persoana ei. Am dat-o afara si m-am apucat de box, ca sa nu o bat. In perioada in care o terorizam sa plece, o alta vecina mi-a spus sa incerc, strict ca experienta (eram atee pe atunci), sa ascult acatiste de pe youtube, ca sa ma calmez. Ii povestisem ca mereu facea cineva cate o obsesie pentru mine si mi-a spus ca ce am eu e boala sufleteasca si ca intoarcerea la credinta e solutia.

Am incercat intai melodii pentru meditatie, dar n-au functionat cine stie ce. Apoi am incercat un acatist, in zece minute am adormit. De atunci, cand am stat in Bucuresti, numai cu acatiste am dormit.

Intre timp s-a mutat colega si eu am plecat la ai mei, in vacanta. Aici nu-mi ajunge netul pana langa pat, deci n-am mai ascultat acatiste. In prima zi am facut o criza de nervi, ca ma durea burta. Apoi am fost calma pana aseara, cand m-a luat iar. Am zis ca sunt obosita. In seara asta, iar. Nu prea vroiam, dar mi-am calcat pe orgoliu si am pus iar un acatist si m-am calmat. E clar ca vecina avea dreptate.

Am intrat pe forum ca sa intreb cum sa ma intorc la credinta, ca simt ca e o cale lunga si grea. Din ce-am citit pe acest topic, am inteles ca primul pas e spovedania. Stiu ca se face si in afara postului, dar stiu de la religie, din scoala, ca se face doar in cazuri grave (crime, de exemplu). E adevarat? Daca nu, cum se procedeaza?

Mentionez ca n-am mai fost de cel putin 10 ani la biserica. Stiu doar cum arata cladirea si preotul, nu cunosc denumirile specifice, oricare ar fi ele.

Va multumesc anticipat pentru sfaturi :)

Ioan_Cezar 26.12.2014 14:59:44

Care va să zică mereu e cineva obsedat de tine, hait?.... Și faci crize (ce fel de crize, în ce constau?). Și nici nu iei pastile recomandate de medic.
Păi în acest caz ......ești taaaare, bre! Nici n-am auzit de una mai tare ca tine.
*
Suflețelule, dacă tu zici că vrei să te întorci la credință și regreți că nu ai mai fost de 10 ani la vreo biserică,
păi cum nu realizezi că te-ai întors deja?
Uite, deja te-a năpădit dorul după Dumnezeu, fericitul nostru dor,
într-o formă poate camuflată sub aparența crizelor și a cuiva care se ține mereu după tine. O fi îngerul care îți dă semne prin oameni, știu și eu?...

*
Acuma dacă îmi permiți o oarece sugestie, pe care n-aș vrea s-o urmezi deîndată ci s-o dezbați mai întâi cu un om cucernic (preotul duhovnic, de pildă): pune un strop de rânduială în viața ta, ușor-ușurel, cătinel-cătinel.
Nu ți-e dor să citești din Biblie? Câteva minute zilnic, la aceeași oră... Adapă-te ca o căprioară însetată de la fântâna cu apă vie - slova Scripturii.
Nu ți-e dor să șezi pitită într-un colț al bisericii, neștiută de nimeni și să plângi pentru unele întâmplări la care, poate, nu ai fi vrut să participi? Sau să plângi de bucurie, sub mângâierea vreunui psalm rostit ori cântat la slujbă, aducînd așa recunoștință Domnului, Fecioarei, vreunui sfânt sau altei puteri cerești.
Dă-te și tu pe lângă preotul locului, în sensul de a-i cere să îți dea ceva de făcut, un lucru cât de mic (cum ar fi să mături prin curtea bisericii, te asigur că e tare frumos și liniștitor). Nu te lua după cei ce vin la biserică precum vin la un muzeu cu fosile "interesante". Ăștia nu sunt creștini, sunt măscărici și turiști. Tu caută să vii la Domnul prin ceva activ, prin participare, făcînd ceva pentru semeni, iar nu așteptînd miloaga și apoi tulind-o frumușel la ale tale. Biserica e o comuniune, un fel de stup în care fiecare face ceva, iar de nu face e bondar nevrednic și e măturat frumușel pe la urdiniș, afară între furnicile urât înțepătoare. Pocăința ta să fie, așadar, lucrătoare. Adică să fie frumoasă, cum, pesemne, dacă nu mă înșel așa ești și tu.....:)
Doamne ajută!

AndIov 26.12.2014 15:55:56

Raspuns

Persoanele care au facut cate o obsesie pentru mine sigur nu sunt ingerii. Ingerii nu bat si nici nu incearca sa violeze.

Primele crize le-am facut acum trei ani, cand eram cu un baiat violent. Nu ma deranja ca ma batea, dar daca eu vroiam in brate si el nu ma lua, urlam vreo doua ore fara nicio sansa de a ma opri. Cam de fiecare data se ajungea la tentative de suicid. Dupa ce m-am despartit de el, crizele au mai tinut vreo doua luni si au disparut subit. In astea doua luni, am luat niste calmante naturiste, care nu mi-au dat dependenta.

Urmatoarea a aparut anul trecut, dupa ce m-am certat cu un coleg, fara tentative de suicid, dar cu un plan clar de crima. M-am potolit la timp, colegul nici nu stie ce vroiam sa-i fac. Cu putin timp inainte de criza asta, acel baiat violent s-a sinucis. La cateva luni, a aparut un alt baiat obsedat. N-a apucat sa ma bata, dar era sa ma aleg cu un viol. Nu s-a lasat cu nicio criza.

Anul asta, cu vreo doua saptamani inainte sa se faca un an de la moartea primului, eram nervoasa incontinuu. La o zi dupa, cand am trecut pe la biserica sa-i aprind o lumanare, am facut iar o criza. Plangeam de frica sa nu ajung sa locuiesc iar cu el. Criza s-a extins pana a doua zi, cand ma infuriasem pe o colega ca nu mi-a raspuns la telefon(era la curs si eu incurcasem zilele saptamanii). Mi-am luat un calmant naturist de la farmacie si m-am dus la psihiatru. Urmatoarea zi m-a hipnotizat un amic si, oricum, calmantul ala m-a facut de mi-era greu si sa gandesc, darmite sa vorbesc. Aia a fost ultima criza din perioada in care fumam.

Dupa doua saptamani-o luna, la 3 zile dupa ce m-am lasat de tigari, iar am facut o criza, tot cu plansete si atat. Am zis ca e sevrajul si n-am luat nimic. M-am tratat cu mers la invatat si mancat bine. La urmatoarea criza, am luat un antidepresiv pe care il mai luasem acum cativa ani si stiam ca e foarte bun. De data asta si-a facut efectul intr-o ora si a tinut efectul doar o ora. L-am luat ca trebuia sa ajung la scoala, deja aveam cam multe absente.

Crizele au aparut tot mai des, dar, la sfatul vecinei, am inceput sa ascult acatiste. Momentan ele sunt calmantele. Partea urata e ca nu pot controla nici plansul, nici urletele, desi sunt constienta de ce mi se intampla.

Psihiatrul n-a apucat sa-mi recomande nimic, ca am refuzat clar ideea de a lua pastile. Dau dependenta si eram convinsa ca pur si simplu ma deranja ceva din mediu. Asa a si fost, se trantea colega pe pat, cat dormeam eu. De atunci n-am mai mers la psihiatru.

Legat de Biblie, habar n-am de unde se cumpara si cat costa. Cat despre preotul locului, nu stiu care e. Stau in Bucuresti, stiu doar biserica la care am aprins o lumanare, ca de aia au stiut colegii sa-mi spuna. Cat despre treaba in biserica, daca m-ai sfatuit sa fac asta in ideea ca am prea mult timp liber, tin sa-ti spun ca nu e asa. Am facultatea si incerc sa-mi dezvolt o afacere.

Vecina mi-a recomandat niste carti. Azi le caut si am sa le citesc. Am sa trec si pe la biserica. Cu spovedania cum sa fac? Ca a trecut postul.

Ioan_Cezar 26.12.2014 16:37:29

Fii liniștită, Spovedania nu e condiționată de post.
Dumnezeu ne așteaptă în fiecare clipă, Domnul nu are orar de primit și de îngrijit sufletele copiilor Lui.
Tu ți-ai pune copilul venit de departe, copil rănit și poate muribund, să aștepte îmbrățișarea ta pe motiv că ai o treabă mai importantă de făcut? Ce treabă mai importantă poate avea un părinte iubitor decât să sară în întâmpinarea copilului iubit? Mai ales când acest copil e tare necăjit...
Domnul, Care este Iubire, nu te lasă să aștepți! Deocamdată ridică-ți gândul spre El. Chiar acum. Pomenește-i Numele - asta se numește rugăciune și te ajută sufletește, chiar de nu conștientizezi neapărat în clipa asta. (Vei înțelege mai târziu, la momentul potrivit conștientizării multor lucruri din viața ta.)

Te poți spovedi oricînd, în orice biserică. Poți cere asta oricărui preot, dar nu te aștepta ca musai să te primească. E adevărat că ai dreptul, nevoia și libertatea să ceri spovedanie, însă la fel de adevărat e că preoții uneori nu spovedesc musai când vrem noi. Au motivele lor, de obicei foarte întemeiate. De pildă, să te cercetezi cu ajutorul unui ghid de spovedanie, pe care ți-l va da părintele, sau poate să meditezi cu seriozitate la unele lucruri. Nu știu, vezi ce zice preotul. În orice caz, e vorba de ceva smerenie așteptată de la tine (smerenie adică o oarece conștientizare a realității, a măsurii noastre de oameni simpli, dincolo de închipuirile minții și de fumuri luate de la alții ori inventate de noi înșine), altfel în ciuda ritualului spovedaniei poți să pici pe lângă Taină. Mulți respectă tipicul, fac exact cum scrie la carte, dar căință și limpezime a gândului bun nu au și atunci Taina fie nu lucrează în sufletul omului fie se întâmplă altele...
Deci: mergi la prima biserică din jurul tău și roagă pe părintele de acolo să te primească la spovedanie. Dacă nu te spovedește pe loc, fă așa cum îți zice (probabil îți dă câteva zile să citești un material, un îndreptar legat de Taina Mărturisirii; mai sunt și alte motive pentru o eventuală amânare, nu e bine să scriu eu aici mai mult, e vorba de o Sfântă Taină și trebuie să mă opresc).
O să reușești! (Așa cred eu acum, să mă ierți de proorocire.)
Eu te percep (poate însă doar îmi închipui așa, prin dorință) ca fiind hotărâtă. Îmi pari un om dârz, dovadă printre altele că ai ajuns să te liniștești studiind. Or, munca studiului nu e pentru suflete slabe ci pentru caractere dârze. Știu că poate îți place să studiezi, poate te liniștește întrucât îți ține mintea ocupată, poate că te bucură întrucât vezi că te pricepi și că îți merge mintea cu istețime etc. (unde studiezi? În Politehnică? mai degrabă în Leul, la Electronică?...:)) Dar faptul că plugărești cu mintea și voința rămâne fapt foarte bun. Mai târziu poate vei deprinde, pe fondul acestei obișnuințe de a plugări cu mintea, vei deprinde așadar și taina plugăriei inimii cu rugăciunea statornică, neîncetată... Deie Domnul!

P.S. Îngerul poate lucra surprinzător. El desigur nu pune pe bărbați să te necăjească, dar statornicia cu care te necăjește cineva poate fi înțeleasă și ca statornicia cu care altcineva te cheamă, lăsînd să se petreacă necazuri în viața ta... Lasă însă acum interpretările astea. Le vei face mai târziu, după ce te vei liniști binișor. Doamne ajută!

Ioan_Cezar 26.12.2014 17:12:50

Citat:

În prealabil postat de AndIov (Post 575947)
Persoanele care au facut cate o obsesie pentru mine sigur nu sunt ingerii. Ingerii nu bat si nici nu incearca sa violeze.

Primele crize le-am facut acum trei ani, cand eram cu un baiat violent. Nu ma deranja ca ma batea, dar daca eu vroiam in brate si el nu ma lua, urlam vreo doua ore fara nicio sansa de a ma opri. Cam de fiecare data se ajungea la tentative de suicid. Dupa ce m-am despartit de el, crizele au mai tinut vreo doua luni si au disparut subit. In astea doua luni, am luat niste calmante naturiste, care nu mi-au dat dependenta.

Urmatoarea a aparut anul trecut, dupa ce m-am certat cu un coleg, fara tentative de suicid, dar cu un plan clar de crima. M-am potolit la timp, colegul nici nu stie ce vroiam sa-i fac. Cu putin timp inainte de criza asta, acel baiat violent s-a sinucis. La cateva luni, a aparut un alt baiat obsedat. N-a apucat sa ma bata, dar era sa ma aleg cu un viol. Nu s-a lasat cu nicio criza.

Anul asta, cu vreo doua saptamani inainte sa se faca un an de la moartea primului, eram nervoasa incontinuu. La o zi dupa, cand am trecut pe la biserica sa-i aprind o lumanare, am facut iar o criza. Plangeam de frica sa nu ajung sa locuiesc iar cu el. Criza s-a extins pana a doua zi, cand ma infuriasem pe o colega ca nu mi-a raspuns la telefon(era la curs si eu incurcasem zilele saptamanii). Mi-am luat un calmant naturist de la farmacie si m-am dus la psihiatru. Urmatoarea zi m-a hipnotizat un amic si, oricum, calmantul ala m-a facut de mi-era greu si sa gandesc, darmite sa vorbesc. Aia a fost ultima criza din perioada in care fumam.

Dupa doua saptamani-o luna, la 3 zile dupa ce m-am lasat de tigari, iar am facut o criza, tot cu plansete si atat. Am zis ca e sevrajul si n-am luat nimic. M-am tratat cu mers la invatat si mancat bine. La urmatoarea criza, am luat un antidepresiv pe care il mai luasem acum cativa ani si stiam ca e foarte bun. De data asta si-a facut efectul intr-o ora si a tinut efectul doar o ora. L-am luat ca trebuia sa ajung la scoala, deja aveam cam multe absente.

Crizele au aparut tot mai des, dar, la sfatul vecinei, am inceput sa ascult acatiste. Momentan ele sunt calmantele. Partea urata e ca nu pot controla nici plansul, nici urletele, desi sunt constienta de ce mi se intampla.

Psihiatrul n-a apucat sa-mi recomande nimic, ca am refuzat clar ideea de a lua pastile. Dau dependenta si eram convinsa ca pur si simplu ma deranja ceva din mediu. Asa a si fost, se trantea colega pe pat, cat dormeam eu. De atunci n-am mai mers la psihiatru.

Legat de Biblie, habar n-am de unde se cumpara si cat costa. Cat despre preotul locului, nu stiu care e. Stau in Bucuresti, stiu doar biserica la care am aprins o lumanare, ca de aia au stiut colegii sa-mi spuna. Cat despre treaba in biserica, daca m-ai sfatuit sa fac asta in ideea ca am prea mult timp liber, tin sa-ti spun ca nu e asa. Am facultatea si incerc sa-mi dezvolt o afacere.

Vecina mi-a recomandat niste carti. Azi le caut si am sa le citesc. Am sa trec si pe la biserica. Cu spovedania cum sa fac? Ca a trecut postul.

Nu, pastilele nu dau dependență. Nu toate, nu indiferent de doze și de timpul cât au fost luate.
Pe de altă parte, e mai bine să fii dependentă o vreme (un an? câteva luni? câțiva ani?) de o juma de pastilă pe zi iar viața ta să meargă ok, decât să fii dependentă de urlete și de crize ireprimabile, de bătăi și necazuri în șir. Pentru că, dacă te uiți nițel din altă perspectivă, despre un soi ciudat de dependență e vorba...
Nu, pastilele nu dau dependență cum crede lumea, ci altfel... Suntem mult mai dependenți de țigară (când ai stins-o pe ultima?), de băutură (o bere, ceva?), de vorbe urâte, de somn dereglat, de gânduri urâte, de spaime și frici, de monitoare și anime-uri, de fâțâială pe strasse, de shopăreală etc.
*
Printre psihotrope unele au căpătat o reputație proastă și ca urmare au fost scoase din circulație. Despre Rivotril, de pildă, s-a trâmbițat mult (din interesele firmelor concurente) că dă dependență și că crește, în câteva luni, toleranța iar ca urmare omul are tendința să consume mai mult. E o gogoașă livrată de ignoranți și răuvoitori. Rivotrilul se dă "la pachet" cu altă substanță, tocmai pentru a controla eventualele acțiuni nocive (dacă sunt, că nu se știe cum reacționează unele organisme). Schema de tratament e gradată, după 3 luni se retrage treptat, scade doza iar după 6 luni nu mai e nevoie de nici o pastilă, nici măcar de sfert. În acest timp substanța șterge multe, mai exact acele acumulări biochimice care intoxicau metabolismul neuronal și dădeau stări de anxietate, nervozitate, frică generalizată, izbucniri nervoase, țipete, urlete etc. Dacă paralel cu medicația psihotropă vei avea parte și de o formă de consiliere psihologică, individual sau de grup, și dacă vei începe să participi la viața unei comunități bisericești, ai toate șansele să scapi de majoritatea necazurilor și să dobândești seninătate, pace, rodnicie.
*
Psihotropele nu se iau ca paracetamolul! Atenție mare, că mulți s-au nenorocit luînd pastile psihotrope după capul lor.
E necesar ca un medic psihiatru să îți prescrie un tratament, pentru o anumită durată, cu o anumită gradație/dozare a cantităților și cu supravegherea/monitorizarea evoluției stării tale sufletești și comportamentale.
Și Doamne ferește să iei un antidepresiv înainte sau la scurt timp după ce ai consumat alcool. Nu face asta! E conduită suicidară, dacă vrei să înțelegi.

AndIov 26.12.2014 20:04:02

Ma linistesti

Multumesc frumos de incurajare. Cand ma intorc in Bucuresti, o sa merg sa ma spovedesc. Unde sunt acum nu mai stau mult. Daca nu imi trece cu spovedania, o sa merg iar la psihiatru.

Ultima tigara am stins-o pe 22 noiembrie. Cu alte substante dubioase n-am treaba (alcool, droguri, nici macar mancare plina de E-uri, ca primesc eco de la tara). Somnul, in schimb, e foarte dereglat, dar am senzatia ca mi-l pot repara singura, rapid. Cu shopping, cluburi si alte alea n-am treaba. Trag tare sa ma pot muta din Bucuresti in Grecia. Deci ori muncesc, ori invat, altceva nu fac in timpul liber. Ce-s alea strasse?

Curiozitatea mea: de unde stii ca-s la Politehnica? Da, am ore si la Leu, dar nu-s la Electronica.

Ioan_Cezar 26.12.2014 21:58:52

Citat:

În prealabil postat de AndIov (Post 575958)
Multumesc frumos de incurajare. Cand ma intorc in Bucuresti, o sa merg sa ma spovedesc. Unde sunt acum nu mai stau mult. Daca nu imi trece cu spovedania, o sa merg iar la psihiatru.

Ultima tigara am stins-o pe 22 noiembrie. Cu alte substante dubioase n-am treaba (alcool, droguri, nici macar mancare plina de E-uri, ca primesc eco de la tara). Somnul, in schimb, e foarte dereglat, dar am senzatia ca mi-l pot repara singura, rapid. Cu shopping, cluburi si alte alea n-am treaba. Trag tare sa ma pot muta din Bucuresti in Grecia. Deci ori muncesc, ori invat, altceva nu fac in timpul liber. Ce-s alea strasse?

Curiozitatea mea: de unde stii ca-s la Politehnica? Da, am ore si la Leu, dar nu-s la Electronica.

.......:) Văd că te-ai mai liniștit/detensionat, se simte din scrisul tău. Bravo! Slavă Domnului!
Haha, uite ce sunt alea strasse: http://en.wikipedia.org/wiki/Stra%C3%9Fe
Adică să mergi toată ziua la plimbare, pe bulevard, pe unde se fâțâie fițele să caște gura etc. În loc să-ți vezi de treabă. Dar tu, din fericire, zici că tocmai asta faci: muncești și studiezi în timpul liber. Totuși, de relaxat nu te relaxezi? Sport, lectură, audiție muzicală sau orice alte forme de relaxare. Studiezi încontinuu?...
*
Am bănuit că ești la Poli, mi-am făcut mulți ani veacul printre studenții de la Poli și din Leu, am detectat ceva familiar în scrisul tău și am dat cu ipoteza...:) Eu am făcut facultatea la Leu, 5 ani și încă vreo 10 mai apoi am tot viețuit prin zonă. Când eram studenți, seara mergeam deseori la Shorley (sau la Jeg), pe vremea când nu devenise ce-i acum ci era o terasă cu adevărat studențească. Deci știu cultura locului, recunosc stilul....:)
*
După ce te spovedești vei vedea că se vor schimba multe. Va fi mai bine. Scurt și simplu: vei primi putere, adică har. Să ai grijă să nu îl irosești. O să te învețe părintele duhovnic cum să faci.

Doamne ajută!

Pelerin spre Rasarit 26.12.2014 22:08:40

Citat:

În prealabil postat de Ioan_Cezar (Post 575972)
Când eram studenți, seara mergeam deseori la Shorley (sau la Jeg), pe vremea când nu devenise ce-i acum ci era o terasă cu adevărat studențească

Happy days :)

Ioan_Cezar 26.12.2014 22:17:53

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 575974)
Happy days :)

.........:)) Ce chestie... Adineauri te pomeneam pe privat și uite, ce bucurie că ai venit!
Da, amintiri frumoase, tinerețea pe care parcă tot nu vreau să cred că am pierdut-o...

Pelerin spre Rasarit 26.12.2014 22:23:28

Nici eu nu vreau sa cred asta dar oglinda ma contrazice mereu cu cinism :) Dar cata vreme avem inca vie dorinta sa ne luptam pt visele de atunci..poate inca mai suntem tineri.Scuze pt interventia in afara discutiei,ciudat cum o simpla propozitie deschide usa unui sir de amintiri frumoase.Sa-l ajute Dumnezeu pe mai tanarul student de pe topic sa-si gaseasca pacea!

AndIov 26.12.2014 23:43:54

Pelerin_spre_Rasarit, oricat de nervoasa as fi, tot nu ma transform in barbat. Deci raman studentA. Mersi de intelegere :D

Ioan_Cezar, de obicei ascult muzica atunci cand invat. Ca relaxare, cand am timp, merg pe jos spre locul in care am treaba. Recent, m-am apucat de box. Si, daca se nimereste cineva care si-a luat bilet la teatru/opera si nu mai poate ajunge, eu sunt loctiitorul de serviciu. Daca am o perioada luunga in care n-am treaba, ma relaxez facand mancare. In restul anului, se "relaxeaza" parintii cu metoda asta.

Pelerin spre Rasarit 26.12.2014 23:46:03

Mi-am tras doua palme singur si m-am retras cu coada intre picioare.Scuzele mele pt regretabila eroare.

Ioan_Cezar 27.12.2014 00:22:07

Citat:

În prealabil postat de AndIov (Post 575994)
Recent, m-am apucat de box.

Ești teribilă!......:))
Știam eu că va veni, în sfârșit, cineva să facă ordine pe forumul ăsta aiurit......:)))

AndIov 27.12.2014 00:42:27

Ioan_Cezar, m-am apucat de box ca ma enerva foarte tare colega de camera. Am zis ca decat s-o bat pe ea, mai bine ma duc la box.

Pelerin_spre_Rasarit, astea-s cele mai comice scuze :)) Nu face nimic :)

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:55:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.