Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   ce sa fac? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16626)

Andreea2012 10.07.2013 12:07:05

ce sa fac?

Voi cum v-ati hotarat in privinta viitorului vostru? Eu nu stiu ce sa fac. Facultate sau postliceala? Nici nu stiu ce facultate sa fac. Ma gandeam la postliceala pentru ca este mai usor decat la facultate, si salariul tot ala ii. Bine aici depinde si de facultati, dar la majoritatea ai aceeasi soarta.....

Florinvs 10.07.2013 12:15:03

Ce sa fac

Pai acuma depinde in ce domeniu ti-ar place sa lucrezi! Intradevar, in Romania putini lucreaza in meseria care le place, insa e bine macar de facut tot ce e omeneste posibil in acest sens. Conteaza destul de mult ca atunci cand te duci la servici sa mergi cu placere!

Andreea2012 10.07.2013 12:50:11

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 525971)
Pai acuma depinde in ce domeniu ti-ar place sa lucrezi! Intradevar, in Romania putini lucreaza in meseria care le place, insa e bine macar de facut tot ce e omeneste posibil in acest sens. Conteaza destul de mult ca atunci cand te duci la servici sa mergi cu placere!

M-am gandit la mai multe dar nu stiu daca are rost sa ma chinui sa invat ca am tot un amarat de salariu. In plus ar trebui sa si lucrez.

Florinvs 10.07.2013 13:25:03

Ce sa fac ?

Bun- dar ma gandesc ca trebuie sa fie ceva ce ti-ar place cel mai mult sau ce simti ca ti s-ar potrivi! Stiu- salariile sunt mici in Romania , dar pana la urma tot trebuie sa lucrezi intr-un domeniu.
Un sfat bun poate ti-ar putea oferi si cei apropiati tie (familie, rude, prieten, etc)!

cezar_ioan 10.07.2013 13:27:31

Citat:

În prealabil postat de Andreea2012 (Post 525969)
Ma gandeam la postliceala pentru ca este mai usor

Îmi cer iertare, dar acest gând nu îmi place deloc, mie unuia. Nu așa gândește un creștin, nu așa... Nu așa un om curajos, nu așa... Nu așa gândește un om tânăr, nu așa...
Păcat că îți pui energia și visurile tinereții sub semnul facilului și comodității.
Tinerețea ne-a fost dată să zburăm, nu să ne târâm.

Ce să faci, așadar?
Mai întâi să îți amintești cine ești. Și Cui slujești pe pământ cu viața ta întreagă.
Iubirea nu-i ușoară.

Nici cântecul nu-i ușor!
Zi și noapte, nimic nu-i ușor pe pământ.
Roua,
e sudoarea privighetorilor
care-au ostenit, toată noaptea cântînd...
(Lucian Blaga)

gpalama 10.07.2013 13:28:39

A zis bine Parintele Arsenie. Vor veni timpuri in care nici cu 2 facultati nu veti avea ce sa lucrati.

Eu zic sa te uiti care este pregatirea ta curenta, la ce facultati poti sa intri si sa dai la o facultate.

Cu o facultate poti sa te angajezi si mai sus si mai jos, cu o postliceeala te vei angaja numai la sapa.

E general valabil dar sunt si exceptii:
FARA FACULTATE -> LA SAPA
CU FACULTATE -> LA BIROU

ALEGE

Andreea2012 10.07.2013 13:35:07

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 525981)
Bun- dar ma gandesc ca trebuie sa fie ceva ce ti-ar place cel mai mult sau ce simti ca ti s-ar potrivi! Stiu- salariile sunt mici in Romania , dar pana la urma tot trebuie sa lucrezi intr-un domeniu.
Un sfat bun poate ti-ar putea oferi si cei apropiati tie (familie, rude, prieten, etc)!

Pai m-am gandit asa, facultatea de :asistenta sociala, istorie(ca profesoara) sau teologie ortodoxa(tot asistenta sociala). Sau mai simplu scoala postliceala de asistenta medicala. Dar sa presupun ca ma inscriu la facultate, nu stiu daca intru,unde intru, cum ii , si in plus daca termin ma asteapta un salariu de 500-700 de lei. Pai cam asa castiga si o asistenta medicala.

Florinvs 10.07.2013 13:40:22

Ce sa fac ?

Aici va contrazic: nu toata lumea trebuie neaparat sa aiba facultate! Este o idee gresita.
Intradevar, ca si barbat cu o scoala profesionala ori liceu industrial, ai mai multe posibilitati, existand multe meserii pe care o femeie nu prea le-ar putea practica: mecanic de locomotiva, tamplar, electrician, sofer, strungar, electromecanic, electrician auto, fierar-betonist, mecanic agricol, etc.

Insa si ca femeie ar fi domenii de activitate care nu necesita o facultate: infirmiera, lucratoare in turism (probabil meseria de ghid/ghida turistic este cea mai frumoasa), lucratoare in comert, in asistenta sociala, etc.
Am mai vazut si femei care lucreaza ca impegate de miscare la calea ferata, insa aici e o meserie mai speciala, care chiar trebuie sa-ti placa cu adevarat ca sa o poti practica (altfel nu merge, mai ales ca e si raspundere foarte mare).

Andreea2012 10.07.2013 13:45:00

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 525987)
in asistenta sociala

Cum sa lucrezi in asistenta sociala daca nu ai facultate ?!

Leonid7 10.07.2013 13:48:45

Citat:

În prealabil postat de Andreea2012 (Post 525986)
Pai m-am gandit asa, facultatea de :asistenta sociala, istorie(ca profesoara) sau teologie ortodoxa(tot asistenta sociala). Sau mai simplu scoala postliceala de asistenta medicala. Dar sa presupun ca ma inscriu la facultate, nu stiu daca intru,unde intru, cum ii , si in plus daca termin ma asteapta un salariu de 500-700 de lei. Pai cam asa castiga si o asistenta medicala.

Depinde si ce doresti sa faci... Salariul de profesor e mic,insa creste an de an,si e sigur. Apoi munca nu e grea,daca o faci cu placere.Ai vacanta de vara,de iarna... Nu e o meserie banoasa,dar una banoasa ca medic,avocat,programator,etc necesita mult mai multa munca....

Florinvs 10.07.2013 13:50:31

Ce sa fac

Citat:

Da- pentru asistente medicale si infirmiere exista scoli postliceale, cu durata de cca doi ani. Dar aici mare atentie sa fie recunoscute si acreditate, altfel risti sa dai banii degeaba (aici la Husi la scoala potlicealla de asistente sanitare stiu ca taxa era de cca 20 milioane lei vechi/an) si diploma sa nu fie recunoscuta.
Oricum, acolo conteaza cat de bine inveti practic aceea meserie si cat de mult iti dai interesul.
In Romania dupa terminarea acestor scoli locuri de munca s-ar gasi (in spitalele de stat e nevoie de medici si asistente), iar daca salariul e prea mic exista si varianta sa pleci la munca in strainatate ca asistenta medicala.

Daca alegi in domeniul invatamantului, atunci intradevar ca sa inveti bine meseria e nevoie de facultate (facuta la stat la zi). Insa aici in invatamant conteaza un aspect foarte important: sa ai acel "talent pedagogic"" (rabdare si nu numai) prin care sa poti atrage elevii spre materia respectiva. Altfel nu merge. Zic asta deoarece si eu am fost elev si am avut profesori la care ne rugam sa se termine mai repede ora dar si profesori pe care i ascultam cu placere.

Ekaterina 10.07.2013 14:13:24

Sa te rogi ca Dumnezeu sa te lumineze pe ce drum sa o apuci. Este o decizie importanta aceasta si ea iti va schimba tot cursul vietii. In primul rand trebuie sa vezi ce iti face placere sa faci, nu poti sa muncesti intr-un domeniu de care nu esti atrasa, nu vei face munca cu pacere, nu vei face performanta, totul va deveni un chin.

Este adevarat ca in plan financiar lucrurile nu sunt evaluate corect, insa nu miza pe asta, lucrurile se pot schimba in timp. In tarile dezvoltate asistenta sociala este cautata si remunerata corespunzator. Important este si sa te prinzi undeva, sa urmezi o facultate, ce nu se face la timp este mai greu de facut dupa ce te gasesti in alta etapa (casatorie, copii).

Florinvs 10.07.2013 14:18:09

Ce sa fac ?

Total de acord!

cezar_ioan 10.07.2013 14:20:34

Citat:

daca termin ma asteapta un salariu de 500-700 de lei. Pai cam asa castiga si o asistenta medicala.

Uite, eu la 45 ani, soț și tată a 3 copii, dintre care 2 sunt foarte mici, am câștigat anul acesta un salariu de 900 lei lunar.
Asta în condițiile în care la 19 ani munceam deja ca miner, apoi ca lucrător necalificat în Uzina Mecanică din Câmpina, apoi ca profesor suplinitor, apoi ca presator de cartonașe pentru mititei și prăjituri, apoi ca paznic de noapte, apoi ca agent imobiliar, apoi ca asistent social, apoi ca profesor, apoi ca psiholog, apoi ca agent de teren la Protecția Copilului, apoi ca profesor, apoi ca psiholog, apoi ca instructor de șah, apoi ca editor, apoi ca profesor, până azi.

Dacă eu am găsit soluții (una din ele fiind să cer și să accept cu smerenie ajutor de la semenii compătimitori, uneori) pentru a trăi iar copiii mei nu duc lipsă și nu se plâng că le-ar lipsi cele trebuincioase vieții și copilăriei, tu de ce ți-ai face atât de multe griji? Ce cheltuieli atât de grozave vrei să ai? Și la ce bun?

Uite, se pare că voi începe acum și o altă facultate, plătită evident, conform legii învățământului. Cum oare mă voi descurca, cel puțin în viitorii 4 ani?
Nu știu, nu îmi fac griji prea mari. Știi de ce?
Pentru că am încredere în Dumnezeu Cel Credincios, Puternic, Iubitor.
Tot ce e pe placul Lui va rodi în viața mea. Nu știu eu cum, dar va rodi când El voiește.
Iar ce nu e pe placul Domnului îmi va fi imposibil de susținut. NIci că-mi fac probleme dacă va pica vreo variantă de-a mea ca neviabilă. Înțeleg că Domnul nu a voit să o trăiesc.

Fie numele Domnului binecuvântat!

antoniap 10.07.2013 15:13:07

Alegerea unei facultati nu se face la intamplare.
La serviciu trebuie sa te duci cu drag.
Trebuie prognozate conditiile de munca sub aspect economic, moral, crestinesc si social. Ce ti se cere in mod concret sa faci dupa absolvirea unei facultati? Ce ti-ar placea sa faci? Ce poti sa faci cu mai mult succes? - aceasta este o intrebare-cheie. Autocunoasterea presupune sa poti raspunde corect la aceasta intrebare.

Alte intrebari:
Ce profesii se cer momentan?
Unde exista inflatie de licentiati?
Cum pot sa-i fiu de folos aproapelui prin profesia mea?
Exista o contradictie intre viitoarea mea profesie si invatatura crestina?

Intr-o economie de piata, e important sa fii foarte bun intr-un domeniu si sa ai oportunitati si spre alte profesii, in caz ca in timp se demonetizeaza. Nu alegem o facultate ,,la moda''. Sa nu ne rusinam de meserii, mai ales daca acestea se cer pe piata! Si in Romania e nevoie de oameni inteligenti cu spirit practic.

Asadar, sfat cu duhovnicul, rugaciune si Dumnezeu te va indruma sa-ti gasesti drumul in viata.

MariS_ 10.07.2013 15:50:01

Citat:

Voi cum v-ati hotarat in privinta viitorului vostru? Eu nu stiu ce sa fac. Facultate sau postliceala? Nici nu stiu ce facultate sa fac. Ma gandeam la postliceala pentru ca este mai usor decat la facultate, si salariul tot ala ii. Bine aici depinde si de facultati, dar la majoritatea ai aceeasi soarta.....

Eu te sfatuiesc sa asculti de glasul constiintei. Prin ea ne vorbeste Dumnezeu.
Nu fa rationamente omenesti. Fiecare om are o menire pe acest pamant.
Iti doresc sa-ti gasesti menirea ta si sa cresti in dragoste si pace sufleteasca!
Bucurii!

Parascheva16 10.07.2013 16:07:20

Parintii tai ce spun? Nu au observat ei la tine o inclinatie spre ceva? Deobicei parintii isi cam dau seama de cand copilul e mititel cam ce inclinatii si talente are. Cand zic talente, nu ma refer strict la muzica,sport etc., caci toti oamenii au talanti. Bine, parintii vad si indruma daca sunt atenti si le pasa.

Daca imi amintesc ei bine esti din judetul Cluj, nu? Din cate stiu, asistenta sociala ortodoxa se preda si in Cluj si este o scoala f.buna acolo. Sa te uiti pe site-ul lor ce sectii au si pe ce baza primesti admiterea. M-am uitat putin peste materiile care se predau si este f.frumos. Acum, daca iti place si asta doresti sa faci, chiar daca e putin de invatat, o sa o faci cu placere. Daca vrei sa te duci acolo, doar asa ca sa faci si tu ceva, mai bine nu.

Meseria de moasa iarasi este foarte frumoasa. Nu ti-ar placea? Parca ar fi mai faina decat cea de asistenta.

Sau educatoare pentru copii. Apoi, dupa poate prinzi si tu un post la o gradinita ortodoxa :D.

Daca esti in postura nefericita, in care se afla multi tineri din zilele noastre, de a nu stii la ce esti buna, ce talente ai, ce inclinatii, mai bine nu te avanta din start. Stai si cerceteaza-te, cunoaste-te pe tine, roaga-te Domnului sa iti arate ce daruri a pus in tine si apoi mergi inainte cu toata viteza.

Tare trist ca tinerii de astazi nu sunt indrumati cum trebuie si nu se cunosc pe ei.

AlinB 10.07.2013 17:10:06

Citat:

În prealabil postat de Leonid7 (Post 525990)
Depinde si ce doresti sa faci... Salariul de profesor e mic,insa creste an de an,si e sigur. Apoi munca nu e grea,daca o faci cu placere.Ai vacanta de vara,de iarna... Nu e o meserie banoasa,dar una banoasa ca medic,avocat,programator,etc necesita mult mai multa munca....

Indemn la lene?

AlinB 10.07.2013 17:11:07

Citat:

În prealabil postat de Andreea2012 (Post 525979)
M-am gandit la mai multe dar nu stiu daca are rost sa ma chinui sa invat ca am tot un amarat de salariu. In plus ar trebui sa si lucrez.

Luand-o asa, orice ai face, oricum o sa fie un rateu.
Adica ai sa te chinui mult si pentru bani putini.

AlinB 10.07.2013 17:12:59

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 525984)
A zis bine Parintele Arsenie. Vor veni timpuri in care nici cu 2 facultati nu veti avea ce sa lucrati.

Daca le faci sa fie facute, adica sa ai o hartie la mana, sigur ca nu ai ce face cu ele.
S-a dus vremea angajatului numai pe baza de hartie.

AlinB 10.07.2013 17:18:26

Citat:

Asistenta sociala este jalnica la noi.
Bani putini, munca multa, si ca la mai orice institutie de Stat, beleaua cat casa, de la sistem, de la colegi, etc.

Ca profesor, la fel, daca te multumesti cu un salariu care e putin probabil sa treaca de 1000lei prea repede si prea mult, naveta si contactul cu persoane mai dificile (si mai dificile daca esti slaba de inger), este in regula.

Daca tu ai impresia ca obtinand pur si simplu o hartie de la o facultate automat ai sa castigi bani multi, gresesti.

In primul rand trebuie sa-ti cauti o facultate care are un viitor, la ora actuala astea ar cam fi medicina, dreptul (daca te tine sa inveti pe rupte) sau informatica (daca esti o persoana cu abilitati in domeniu).

Restul daca le faci..mare lucru nu stiu daca te ajuta.

Desigur, lista e deschisa la sugestii.

AlinB 10.07.2013 17:20:00

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 526001)
Uite, eu la 45 ani, soț și tată a 3 copii, dintre care 2 sunt foarte mici, am câștigat anul acesta un salariu de 900 lei lunar.

De curiozitate, ce alte venituri? Sotia?
Ca mi se pare dificil spre imposibil ca o familie de 5 persoane sa se descurce cu 900 lei pe luna, dar cine stie, poate invat lucruri noi :)

cezar_ioan 10.07.2013 17:33:00

Alin, revezi te rog pasajul la care am dat răspunsul. Acolo era teama că un venit de 5-700 lei ar fi prea mic. Am arătat că nici venitul meu nu e mult mai mare.
Am răspuns strict pentru acea temere, așa cum a fost formulată.

Acum dacă vrei să lărgim discuția, lucru foarte bun pentru colega noastră, tocmai aici e poanta: că venitul acela mic dar cert nu te împiedică să cauția apoi alte surse de venit. Poți găsi alt job, secundar, poți face comisioane, poți avea și sponsori etc. E deja o altă chestiune însă e una reală care face parte din ansamblul soluțiilor.
Noi nu trăim doar cu 900 de lei ai mei primiți de la liceu. Dar dacă refuzam postul, în ton cu teama colegei noastre, era oare mai bine? Și, în definitiv, eu am mers la școală numai din motivație extrinsecă, adică numai ca să primesc la sfârșit o sumă cât mai mare de bani? Mulțumesc lui Dumnezeu, am avut și alte motive. De pildă acela că îmi place profesia mea, mă simt folositor elevilor, am multe satisfacții trăind în lumea lor, atât de bogată, de vie.

Așadar, salariul nu e totul și nu e bătut în cuie, are și venitul o evoluție a lui, depinzînd de mulți factori, răbdarea fiind un factor-cheie.
Apoi, cine rezumă viața profesională la salariu se privează singur de multe bucurii ale activității hărăzite de Dumnezeu omului, numită muncă. Muncă creativă, muncă jertfelnică, muncă ce împlinește destinul omului și personalitatea lui.
Cel care gândește și simte altfel, devine rob al dumnezeului numit ban. Să nu fie!

Andreea2012 10.07.2013 20:23:44

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 526020)
Parintii tai ce spun? Nu au observat ei la tine o inclinatie spre ceva? Deobicei parintii isi cam dau seama de cand copilul e mititel cam ce inclinatii si talente are. Cand zic talente, nu ma refer strict la muzica,sport etc., caci toti oamenii au talanti. Bine, parintii vad si indruma daca sunt atenti si le pasa.

Daca imi amintesc ei bine esti din judetul Cluj, nu? Din cate stiu, asistenta sociala ortodoxa se preda si in Cluj si este o scoala f.buna acolo. Sa te uiti pe site-ul lor ce sectii au si pe ce baza primesti admiterea. M-am uitat putin peste materiile care se predau si este f.frumos. Acum, daca iti place si asta doresti sa faci, chiar daca e putin de invatat, o sa o faci cu placere. Daca vrei sa te duci acolo, doar asa ca sa faci si tu ceva, mai bine nu.

Meseria de moasa iarasi este foarte frumoasa. Nu ti-ar placea? Parca ar fi mai faina decat cea de asistenta.

Sau educatoare pentru copii. Apoi, dupa poate prinzi si tu un post la o gradinita ortodoxa :D.

Daca esti in postura nefericita, in care se afla multi tineri din zilele noastre, de a nu stii la ce esti buna, ce talente ai, ce inclinatii, mai bine nu te avanta din start. Stai si cerceteaza-te, cunoaste-te pe tine, roaga-te Domnului sa iti arate ce daruri a pus in tine si apoi mergi inainte cu toata viteza.

Tare trist ca tinerii de astazi nu sunt indrumati cum trebuie si nu se cunosc pe ei.

Nu cred ca m-as simti pe deplin fericita, doar ca moasa.
Ai dreptate, este trist faptul ca tinerii din ziua de azi nu stiu ce vor pe viitor, si mai trist pentru mine este ca ma aflu si eu printre ei(sper ca nu pentru mult timp). Da stiu ca la Cluj este facultatea de teologie ortodoxa, m-am gandit sa dau acolo, tot la asistenta sociala.Mi-ar placea si ca profesoara doar ca nu am voce. Ideea ii ca anumite persoane ma preseaza sa ma inscriu anul acesta la facultate(pentru ca cica la anul se schimba admiterea la facultati si intri mai greu plus ca as mai pierde un an degeaba), pe cand eu vroiam doar anul viitor(din diferite motive). De aceea am devenit putin stresata, si m-am pierdut. Momentan nu stiu, ce vreau. Poate ar trebui sa fac ce cred eu, nu ce spun altii, pentru ca pana la urma daca ii sa intru la facultate, intru si daca se schimba metoda de admitere. Cu ajutorul lui Dumnezeu totul este mai usor. Tata, nu stiu cat o sa fie de acord, daca ma decid sa fac o facultate. Dar tot la Dumnezeu gasesc sprijin. Va multumesc pentru ajutor.

AlinB 10.07.2013 22:12:57

"teologie", "asistenta sociala" - suna bine, in practica, tot pe spinarea parintilor o sa trebuiasca sa stai si dupa ce termini facultatea.

Doar daca nu cumva ai norocul sa te mariti cu cineva mai cu picioarele pe pamant.

laurastifter 10.07.2013 23:57:59

Bună, Andreea!
Sunt de acord cu cei care te-au sfătuit să-ți asculți inima, să urmezi glasul conștiinței.
Cum am ales eu facultatea?
Așa, pur și simplu: îmi plăcea teologia, îmi doream să devin profesoară de Religie, cei mai mulți dintre prieteni aproape că se rugau de mine să nu merg la Teologie din motive lumești, materiale, iar eu am mers la Teologie. :)
Gândește-te ce-ți place ție cel mai mult să faci și în ce modalitate vrei să-I slujești lui Hristos; care sunt talanții tăi (aptitudinile tale) și cum îi poți folosi cel mai bine în slujba Domnului și a semennilor.
Îți sugerez să te consulți și cu cei apropiați în care ai încredere (familie, duhovnic, nu știu, persoanele în care ai tu cea mai mare încredere în lumea asta), dar să nu îngădui ca cineva să-ți impună ceva în acest sens! E o decizie pe care o iei pentru toată viața și nu-i de glumă cu așa ceva, îți poți rata vocația, dacă te lași influențată doar de motive materiale (salariu), de comoditate (unde va fi mai ușor) sau de opiniile altora.
În alegerea carierei, cred că ar fi bine ca un tânăr creștin să fie mânat de un singur gând: care este vocația mea? Care este idealul meu? Prin ce profesie vrea Dumnezeu să-I slujesc?
"Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, iar toate celelalte (cele materiale - n.n.) se vor adăuga vouă" - a spus Mântuitorul nostru Hristos.
În orice caz, draga mea, te sfătuiesc din toată inima, prietenește, fiind foarte apropiată de vârsta ta:
mergi la o facultate, oricât ți-ar fi de greu! Și mergi la o facultate de stat, fiindcă acolo se studiază cu adevărat. La facultățile particulare se învață insuficient și apoi absolvenții concurează pe posturi cu cei care au absolvit la stat și care, pentru aceeași diplomă de licență, au muncit mult mai mult. Acest lucru, îți dai seama, ar fi imoral. De aceea, te sfătuiesc să mergi la o facultate de stat (nu știu în ce domeniu, nu-ți știu aptitudinile, pasiunile, planurile...), oricât ți-ar fi de greu și astfel sporește intelectual și spiritual de dragul lui Hristos!!! Nu vei regreta! :)
Dumnezeu să fie cu tine și să te călăuzească!

AlinB 11.07.2013 10:38:16

Laura, de curiozitate, esti profesoara de religie? Ce salariu ai?
Te intretii singura?

Parascheva16 11.07.2013 13:15:00

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 526075)
"teologie", "asistenta sociala" - suna bine, in practica, tot pe spinarea parintilor o sa trebuiasca sa stai si dupa ce termini facultatea.

Doar daca nu cumva ai norocul sa te mariti cu cineva mai cu picioarele pe pamant.

Da draga, toti cei care au terminat teologia stau pe spinarea parintilor. Ca doar, Patriarhia nu angajeaza asistenti sociali, a inventat sectia la facultate doar asa.

AlinB 11.07.2013 13:44:44

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 526149)
Da draga, toti cei care au terminat teologia stau pe spinarea parintilor. Ca doar, Patriarhia nu angajeaza asistenti sociali, a inventat sectia la facultate doar asa.

Patriarhia?

Dar ce institutii asa multe are la capitolul "asistenta sociala", fata de Stat cel putin?

Singurele orfelinate/case de batrani/etc. de care am auzit sunt mai mult prin manastiri unde nici nu cred ca angajeaza cine stie ce personal calificat special pentru asa ceva si care sa locuiasca in afara manastirii.

Si ce salarii sunt, de curiozitate?

Parascheva16 11.07.2013 14:02:32

Are destule, se gasesc pe site-ul Patriarhiei. Deobicei cei de la asistenta sociala ortodoxa se angajeaza in cadrul Patriarhiei. Altfel se duc la asistenta sociala normala, nu neaparat ortodoxa. Parerea mea este ca cei care aleg asistenta sociala ortodoxa o fac si ptr. ca vor sa ajute oamenii, nu doar ptr. a primi bani.

http://www.patriarhia.ro/ro/opera_so...tropica_3.html

http://www.patriarhia.ro/ro/opera_social_filantropica/

Nu stiu salariul. Banuiesc ca cel putin minimul pe economie, nu?

Ce poti face in Ro cu Facultatea de Litere sau Limbi Straine?

AlinB 11.07.2013 16:40:24

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 526153)
Are destule, se gasesc pe site-ul Patriarhiei. Deobicei cei de la asistenta sociala ortodoxa se angajeaza in cadrul Patriarhiei. Altfel se duc la asistenta sociala normala, nu neaparat ortodoxa. Parerea mea este ca cei care aleg asistenta sociala ortodoxa o fac si ptr. ca vor sa ajute oamenii, nu doar ptr. a primi bani.

Si la randul tau sa fii "asistat" de parinti sa o duci de la o luna la alta.
Nu tine.
Vrei sa ajuti concret? Infiaza cativa copii - daca te tine buzunarul - sunt singurii pentru care poti face ceva sigur, concret si durabil.

Ia-ti o slujba decenta si foloseste-ti timpul liber sa vizitezi batrani si sa stai de vorba cu ei ca si mana de munca ieftina nu prea o sa ai timp sa le oferi ceva, sufleteste vorbind ca material nici atat.

Este link -ul http://www.patriarhia.ro/ro/opera_so...e_sociale.html

care duce spre..nicaieri, adica spre un site nefunctional.

Mda, pilduitor.

Citat:

Nu stiu salariul. Banuiesc ca cel putin minimul pe economie, nu?
Din care fara doar si poate poti plati o chirie, intretinere si creste si vreo 4 copii ca doar suntem ortodocsi si trebuie sa facem multi copii, nu-i asa?

Sau sa ne rugam sa ne dea Dumnezeu un sot iubitor si mai ales cu bani sa intretina familia, ca nu e treaba noastra sa facem bani ci doar copii iar slujba (sa fie si una din asta sa nu ne plictisim acasa) pe post de hobby.

Citat:

Nu mare lucru, traducator sau profesor, altceva nu prea vad.

Andreea2012 11.07.2013 17:48:56

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 526153)

Profesoara sau traducator. Poti sa fi profesoara la doua materii, daca vrei.

cezar_ioan 11.07.2013 18:01:03

Citat:

În prealabil postat de Andreea2012 (Post 526184)

Nu poți.
Dacă nu știi când se scrie "fi" și când se scrie "fii".

Tomita 11.07.2013 18:33:07

Citat:

Eu zic sa incerci mai multe optiuni daca este posibil..daca se intra la facultate fara examen, poti sa prezinti un dosar la ceva ce ti-ar place si poti sa te pregatesti si pt postliceala..alegerea o vei face probabil la momentul respectiv.
Am citit undeva ca meseria de asistent medical si moasa vor implica 4 sau 5 ani de studii superioare...ma miram chiar ca un asistent medical va studia mai mult de 3 ani, cat se studiaza in general (exceptie fac facultatile mai bune). Deci meseria in sine este foarte serioasa, respectabila, de viitor si cu multe oportunitati de angajare.
Pe de alta parte conteaza mult si mediul in care te invarti...de obicei colegii de la facultate au ceva mai multe studii, educatie (sau gresesc?)...este posibil cativa dintre ei sa-ti ramana prieteni pe viata...Nu este acesta un criteriu de ales job-ul...dar are si o latura frumoasa.
Nu iti pot spune ce alegere sa faci...cand am fost sa aleg..am mers pe 2 facultati...la una am "picat"..la alta am intrat...asa s-au aranjat lucrurile...

vsovivivi 12.07.2013 18:38:52

Citat:

În prealabil postat de Andreea2012 (Post 526184)

Părerea mea ar fi că ar trebui să te axezi pe următoarele aptitudini:

1. Limbi străine: Engleză, Franceză, Germană, Italiană, Spaniolă...
Citește Biblia în cele 2 limbi străine și așa vei învăța perfect să citești și să să scrii, iar ca să dialoghezi îți recomand site-ul ăsta.

2. Există facultatea de asistente medicale și de moașe, dacă medicina e lungă și grea... și mai urmează și rezidențiatul.

3. Există școli profesionale și post liceale de tot felul dar fetelor le stă bine în bucătărie și poți învăța toate rețetele de post (inclusiv la ulei)... sau să servești pe la mese sau să organizezi ceremonii.

4. Te poți angaja la firme în domeniul vestimentației, cusut, tricotat, covoare, pături, jucării, curățenie, catering...

5. Poți face școli sau facultăți teologice și poți practica ce ai învățat la mănăstire sau în lume pentru a fi de folos celor din jur după cum îți cere Dumnezeu.

6. Poți pleca în străinătate la cules, la îngrijit copii mici sau bătrâni, curățenie, mâncare... sau tot felul de activități frumoase în organizații sociale, caritabile, ong-uri.

7. Poți sta liniștită și doar să te rogi așa cum și-a ales Maria spre deosebire de Marta, și nu se va lua de la ea.

Orice ai face e bine, spre ce-ți înclină inima, dar să nu-L uiți pe Dumnezeu, ia-L cu tine oricunde te duci și orice ai face. Te ajută sigur că e bun... chiar și cu păcătoșii care vor să se îndrepte.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:17:03.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.