Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Artele martiale (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16416)

Jamaica 26.04.2013 22:29:06

Artele martiale

Buna seara, as dori sa ma inscriu la cursuri de arte martiale in genul celor de autoaparare, exista vreun impediment..... dpdv religios? multumesc

Patrie si Credinta 26.04.2013 23:21:58

s-a mai discutat. forumul e cam impartit in doua. unii realisti, gen "da frate, apara-te", printre si eu, practicant, ma numar, si altii, mai idealisti, ca artele martiale=diabolice, si o data la 2 pagini o sa bage un citat de la un duhovnic ca trebuie sa "ne bazam pe protectia Maicii Domnului(citez din memorie)"

Jamaica 26.04.2013 23:32:04

Normal ca de unul singur nu faci nimic, poti sa fii Bute ca tot iti gasesti nasul. Eu doresc sa ma apuc de sport si cred ca este util sa stii sa te aperi.
Imi poti recomanda ceva in bucuresti? mersi

Marcel_Ionut 27.04.2013 11:11:34

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 516731)
Normal ca de unul singur nu faci nimic, poti sa fii Bute ca tot iti gasesti nasul. Eu doresc sa ma apuc de sport si cred ca este util sa stii sa te aperi.

Mie mi-ar fi placut sa fac Wing Chun am vazut filmul Maestrul Ip si mi s-a parut foarte tare, dar din pacate nu este in oras la mine... eu zic sa te uiti pe linku asta si apoi sa te documentezi :D sper sa-ti placa

https://www.facebook.com/evangelos.w...eam&group_id=0

florin.oltean75 27.04.2013 12:45:26

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 516712)
Buna seara, as dori sa ma inscriu la cursuri de arte martiale in genul celor de autoaparare, exista vreun impediment..... dpdv religios? multumesc

Niciunul.
Daca vrei sa te lupti cu proprii demoni.

Dumitru73 27.04.2013 15:09:43

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 516712)

am facut si eu arte marțiale, acum 21 de ani. aproape un an.
pe lângă stilul propriu-zis înveți și câteva tehnici de meditație.
dar acestea țin strict de relaxare. nu are nimic mistic.
dar se poate intampla să ai vreun instructor care a făcut practică un China, pe la vreo mănăstire gen Shaolin.

recomandarea mea este aikido.

ca o paranteză, îmi povestea un coleg mai în vârsta că a participat, în comunism, la o conferință despre yoga.
iar profesorul de yoga le spunea că este că această este foarte buna, atât timp cât se rezuma la partea fizică și nu abordează partea mistică din yoga.
interesant este că profesorul care le atrăgea atenția era Gregorian Bivolaru. și știm cum a ajuns să abordeze yoga.

Jamaica 27.04.2013 15:35:24

tocmai nu doresc nicio legatura oricat de mica ar fi ea cu tehnicile orientale de "spiritualitate" de aceea am intrebat.
am cunostinte care au mers la cursuri de yoga pentru sport dar au simtit lucruri ciudate in urma meditatiei, stari de slabiciune, dureri de cap si au trecut la alte sporturi mai putin ciudate.

pe mine ma intereseaza cele de autoaparare , nu cunosc ce este aikido, pt ce o recomanzi?
ceva recomandari de cluburi in bucuresti? multumesc

Dumitru73 27.04.2013 16:03:19

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 516816)
tocmai nu doresc nicio legatura oricat de mica ar fi ea cu tehnicile orientale de "spiritualitate" de aceea am intrebat.
am cunostinte care au mers la cursuri de yoga pentru sport dar au simtit lucruri ciudate in urma meditatiei, stari de slabiciune, dureri de cap si au trecut la alte sporturi mai putin ciudate.

pe mine ma intereseaza cele de autoaparare , nu cunosc ce este aikido, pt ce o recomanzi?

aikido este considerată că cea mai completă dintre artele marțiale.
în aikido nu există competiții de contact, decât demonstrative.
cel mai celebru practicanți este Steven Seagal. care este Mare Maestru.
este o artă marțială care nu pune accent pe spectacol, așa cum face kung-fu, ci pe eficiență.
se pune accent pe folosirea forței adversarului si redirectionare aceste forțe împotriva lui.
principii:
1. când apare o problema, fugi cât poți de tare.
2. dacă nu se poate aplică pct. 1 imobilizeaza adversarul cu minim de efort pentru ține și minim de traume pentru el.

Jamaica 27.04.2013 16:46:35

nu stiu ce imobilizare poate face o femeie :)), dar ms pt raspuns. vezi ca ti-am trimis MP

florin.oltean75 27.04.2013 17:15:18

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 516816)

ai-ki-do

a invata "arte" martiale - implica inevitabil contactul cu tehnici orientale de "spiritualitate".

A invata doar tehnici ofensive/defensive fara suportul fortei si supletii interne nu este arta.

O arta martiala este "arta" doar atunci cand practicantul cultiva o forma rafinata de energie - "ki"/"chi" - cu care isi asuplizeaza si fortifica structura interna, o armonizeaza -"ai"- ... si uite ai obtinut o "cale" ("do")- un mod de a aborda suferinta in aspectul violentei.

ai-ki-do.

In esenta, si calugarii crestini fac ai-ki-do.

Lantul biochimic este acelasi.

stefan florin 27.04.2013 18:51:02

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 516821)
aikido este considerată că cea mai completă dintre artele marțiale.

hmmm...eu stiam ca e Ninjutsu

Dumitru73 27.04.2013 18:57:51

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 516828)
hmmm...eu stiam ca e Ninjutsu

e la concurență cu arta vechilor samurai.
ninjutsu poate transforma orice într-o armă.
în aikido nu exista arme.

Patrie si Credinta 27.04.2013 19:25:17

Citat:

nu citatul era ca ne bazam exclusiv pe asta, ca altfel, sa iti bagi nasul aiurea e chiar stupid.
Vorba colegului de mai jos, daca poti evita conflictul, fa-o.

Citat:

eu fac qwuankido, si stiu ca au si in Bucuresti, dar acum, na, fiecaruia ce stil ii se potriveste mai mult.

Jamaica 27.04.2013 19:52:34

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 516833)
nu citatul era ca ne bazam exclusiv pe asta, ca altfel, sa iti bagi nasul aiurea e chiar stupid.
Vorba colegului de mai jos, daca poti evita conflictul, fa-o.

eu fac qwuankido, si stiu ca au si in Bucuresti, dar acum, na, fiecaruia ce stil ii se potriveste mai mult.

din care postare a mea a reiesit faptul ca ma apuc sa creez conflicte?
am zis AUTOAPARARE, evident ca nu caut problemele

gpalama 27.04.2013 20:40:40

Fain este Ju-Jitsu, unde lucrezi foarte mult parte de prize, proiectari, si care este orientat si pe auto-aparare; dar aici sa ai grija de coloana sa o menajezi, daca o fortezi ajungi imediat la hernie de disc... am un prieten operat de asa ceva dupa 1 an de Ju-Jitsu brazilian, dupa ce a facut un efort sa ridice un coleg de 120 kg.

Daca vrei smardoi style atunci Kempo & MMA, care este de departe un stil complet, cu tehnici de mana, picior, proiectari, altele...

Fain este si Kyokushin care este full contact, si in care vei avea rezultate foarte repede, pentru ca metodele de antrenamente sunt foarte serioase, destul de dure, si bazate mult pe aplicatii.

Cu Aikido-ul am cateva indoieli, pentru ca partea de aplicatii este putin nerealista; dar sunt de acord, au prize foarte faine... dar in fata unul luptator serios, ma indoiesc ca rezista la prima lovitura..

MihaiG 27.04.2013 20:46:25

1. Artele martiale nu servesc in mod practic si real pentru autoaparare. A merge la sala de aikido, karate sau kung-fu cu scopul declarat de a invata tehnici de autoaparare, si cu speranta ca iti vor folosi in circumstante reale, este o imensa auto-iluzionare, iar intr-un context real poate avea consecinte dezastruoase, posibil letale.

2. Artele martiale sunt sport - neutre din punct de vedere moral, cu toate beneficiile sau dezavantajele pe care o practica rationala sau irationala le poate aduce.

3. Artele martiale nu se rezuma in niciun caz la cele asiatice. Boxul, luptele greco-romane, scrima, savate si alte tehnici occidentale se inscriu in aceeasi categorie - arte martiale.

4. In vederea autoapararii recomand un spray lacrimogen, este legal sa porti asa ceva in Romania.

5. Cele de mai sus sunt concluziile unui practicant si student al artelor martiale de mai bine de 20 de ani.

Patrie si Credinta 27.04.2013 23:02:52

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 516839)
din care postare a mea a reiesit faptul ca ma apuc sa creez conflicte?
am zis AUTOAPARARE, evident ca nu caut problemele

nu asta am zis. am zis ca da, autoaparare, ca lupta de dragul luptei e o idee proasta.
sa inlocuiesc cuvantul ca sa se inteleaga.
"Normal ca folosesti condimente cu masura in mancare , sa bagi piper aiurea e chiar stupid."
Nu am zis nici ca interlocutorul e un bucatar prost, nici ca nu intelege gramajul, avertizez doar impotriva condimentarii excesive.

Heaven 28.04.2013 15:07:47

"38. Ati auzit ca s-a zis: "Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte."
39. Dar Eu va spun: sa nu va impotriviti celui ce va face rau. Ci, oricui te loveste peste obrazul drept, intoarce-i si pe celalalt.
40. Oricui vrea sa se judece cu tine si sa-ti ia haina, lasa-i si camasa.
41. Daca te sileste cineva sa mergi cu el o mila de loc, mergi cu el doua.
42. Celui ce-ti cere da-i; si nu intoarce spatele celui ce vrea sa se imprumute de la tine.
43. Ati auzit ca s-a zis: "Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau."
44. Dar Eu va spun: iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va asupresc si va prigonesc,
45. ca sa fiti fii ai Tatalui vostru care este in ceruri; caci El face sa rasara soarele Sau peste cei rai si peste cei buni si da ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti.
46. Daca iubiti numai pe cei ce va iubesc, ce rasplata mai asteptati? Nu fac asa si vamesii?
47. Si daca imbratisati cu dragoste numai pe fratii vostri, ce lucru neobisnuit faceti? Oare paganii nu fac la fel?
48. Voi fiti, dar, desavarsiti, dupa cum si Tatal vostru cel ceresc este desavarsit."

19. Asa ca, oricine va strica una din cele mai mici din aceste porunci si va invata pe oameni asa, va fi chemat cel mai mic in Imparatia cerurilor; dar oricine le va pazi si va invata pe altii sa le pazeasca, va fi chemat mare in Imparatia cerurilor.

12. Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii si sangelui, ci impotriva capeteniilor, impotriva domniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti.

Dumnezeu este atotputernic,un fir de par nu se misca fara voia Sa.Am practicat o vreme Taekwondoo,acasa,fara cursuri sau ceva,insa mi-am dat seama ca reprezinta o pierdere de timp ca si alte lucruri si dupa parerea mea este o activitate pentru cei caldicei,care vor fi varsati din gura Domnului(16. Dar, fiindca esti caldicel, nici rece, nici in clocot, am sa te vars din gura Mea.).Acesta ne cere supunere TOTALA,de ce sa-mi pierd eu timpul cu artele martiale?Mai bine ma mai "antrenez" putin pentru razboiul nevazut,caci n-avem de luptat impotriva carnii si sangelui.
Un articol interesat - NON-RESISTANCE

heaven 28.04.2013 21:42:23

In viata este important sa stim sa ne aparam pe noi,pe cei dragi sau alte fiinte lipsite de aparare.
Apararea este ceva necesar si nu are legatura cu violenta,ci cu supravietuirea.
Am fost si eu nevoita de-a lungul timpului sa invat sa ma apar,dar sa si apar alte fiinte care nu aveau o alta protectie,fie ca era vorba despre oameni sau animale.
In general am facut-o folosindu-ma de alte abilitati cu care Dumnezeu ne-a inzestrat: comunicare,inteligenta,empatie.Chiar si in fata unui agresor ar fi minunat daca am putea fi capabili de o anumita doza de empatie,oricat de speriati sau furiosi am fi in acele momente.
Din pacate,insa,mai sunt si situatii in care chiar nu ai incotro,in care persoane care si-au asumat prin meseria lor si rolul detinut in societate sa isi apere cetatenii...pur si simplu nu isi fac meseria sau si mai periculos: fac pact cu infractorii.
Nu mai departe de acum trei ani am fost pusa intr-o astfel de situatie,cand in sfarsit am reusit sa imi fac rost de o casuta in Brasov.Proprietarii mi-au ascuns exact motivul principal pentru care se mutau: si anume un fiu schizofrenic,deosebit de violent,care ii teroriza nu doar pe ei,ci si o strada intreaga,nimeni neavand curajul sa ia vreo masura.
Aveam sa aflu curand,dupa ce am intrat in posesia imobilului (inca nu ma mutasem la adresa),pentru ca individul respectiv efectiv a inceput sa imi vandalizeze casa,sa fure din locuinta ce mai putea fura.Era ca la el acasa,iar cand veneam la adresa sa mai rezolv cate ceva ,efectiv stateam cu inima in san ca oricand ma puteam trezi fata in fata cu un individ masiv,inalt,care poarta un cutit cu el si care este cunoscut ca un cal breaz pentru antecedentele psihiatrice.
Politia nu a facut nimic,mai mult de faptul ca atunci cand ma anuntau vecinii noaptea prin telefon ca iar a intrat,a spart geamuri etc ii trimiteam sa il ia de acolo.
Sa va mai spun ca un amic de-al meu s-a dus intr-o noapte din asta de pomina si politistul l-a luat pe el la rost ca ce cauta acolo,in timp ce individul cu pricina bea de stingea in masina politiei?
Sau ca nenumaratele plangeri la politie si parchet nu au avut vreun rezultat?
Ultimele ispravi de pomina au fost cand a intrat peste alti vecini in casa,mama cu copilul singuri la etaj,in timp ce el le-a devastat bucataria,iar la mine a incercat sa dea foc la mansarda.Au sarit vecinii maghiari,care au fost ca niste ingeri pazitori in perioada aceea (Dumnezeu sa le dea sanatate!) si altii din spatele curtii.A urmat din nou circ,politia,pompierii...
Un circ care nu mai lua sfarsit si deja incepea sa devina deosebit de periculos.Nimeni din cei in masura sa faca ceva...nu actionau in vreun fel.Ba,dimpotriva,unii chiar erau ironici,iar alt politist mi-a spus clar ca nu au ce ii face,pentru ca e nebun si nu raspunde de faptele lui.Ca e cunoscut pentru multe alte antecedente,insa nimeni nu ii poate face nimic: il duc la Eminescu (spital de psihiatrie),unde sta o perioada scurta,dupa care ii dau drumul sau fuge el.
Asa ca,n-am avut incotro si am angajat o firma de paza si securitate si am instalat sistem de supraveghere.Pur si simplu a fost singura solutie la care mai puteam apela.Altfel,inclusiv viata mea si a celor care veneau acolo era in pericol sau pur si simplu puteam sa raman fara casa.
Da,baietii angajati la astfel de firme in general nu prea se joaca,cand prind o persoana de genul si inainte sa o predea politiei au grija sa o tabaceasca bine.Lucrurile acestea nu se spun,insa se practica...
Singurul gest crestinesc pe care am putut sa il fac atunci,a fost sa stau de vorba cu ei,sa le explic situatia si sa ii rog totusi sa nu ii faca rau: adica sa il sperie bine,incat sa nu mai calce pe acolo,dar sa nu ii faca eu stiu ce,pentru ca asta e,omul nu este intreg la minte.
Uimitor a fost ca nici nu a fost nevoie de asa ceva,desi am avut contract cu ei mult timp,pentru simplul motiv ca din acel moment nu a mai pus piciorul acolo.Nebunul era nebun,dar nu si prost!Stia ca in privinta politiei poate face ce doreste,dar nu si cu niste baieti de genul,care nu ar fi stat la prea multe povesti.Probabil,in urma unor alarme false,cand au venit cu caini,pistoale si ce mai aveau in dotare,cineva l-a informat si pe el cum sta treaba si nu s-a mai riscat sa ne terorizeze.
Si asa am scapat si eu si ceilalti vecini de un asemena individ periculos!
Am relatat aceasta intamplare,pentru a evidentia faptul ca sunt situatii in viata in care chiar nu avem incotro si este nevoie sa fim realisti in modul in care actionam si sa ne asiguram integritatea fizica a propriei persoane,siguranta locuintei in care traim sau sa ne protejam copiii sau alte fiinte dragi.
Acum,ca sa nu fiu cu totul in afara subiectului principal al acestui topic,artele martiale pot fi utile in anumite situatii.Insa,adevaratele "arte" martiale sunt un sport al non violentei,o cale de armonizare a spiritului cu trupul.Am practicat si eu mai demult doi ani de Aikido si mi-a placut mult,insa,din pacate m-am mutat din acel oras si nu am mai putut continua.
Am observat ca cineva discuta despre optiunea sprayului paralizant...personal am dubii ca ar fi atat de util.Depinde,desigur si de situatie.Insa,spre exemplu,exista riscul sa fii afectat si tu,mai ales daca esti afara si bate vantul ori daca pulverizezi intr-o incapere inchisa.Alte cazuri au mai fost cand au pulverizat din greseala pe alte persoane si urmarile nu au fost deloc placute.
Oricum,sa ne rugam mai bine sa fim feriti de astfel de incidente si eventualele conflicte sa le putem rezolva prin comunicare,intelepciune si bunavointa...

gheorghie 29.04.2013 16:16:42

Citat:

În prealabil postat de Marcel_Ionut (Post 516778)
Mie mi-ar fi placut sa fac Wing Chun

am facut eu Wing Chun... la prima vedere parea un sport simplu dar odata cu avansarea in grad eram pus de catre antrenor la tot felu de meditatii spirituale care am crezut ca le pot fenta si ca nu o sa deranjeze nimic relatia mea cu biserica. Mare greseala am facut! ma rugam lui Dumnezeu si ii ziceam " uite doamne ca merg si la biserica si la arte martiale si nu ma deranjeaza cu nimic viata mea duhovniceasca" dupa care au urmat luungi lipse de ale mele de la slujbe, indoieli in privinta existentei Lui, indoieli in privinta rolului bisericii in societate etc.
Atita va zic, NU va trebuie asa ceva! fa frate inot, ciclism, gimnastica etc numai nu arte martiale
am avut ocazia sa stau o saptamana si ceva in preajma unui antrenor foarte bun de Aikido care mi-a zis ca de cand face lupte a avut ocazia sa se bata doar o singura data! vroind sa se apere de 9 insi, care nu-l lasau in pace pe strada, cu asa zise tehnici de aparare, ia batut mar pe toti si le-a rupt la fiecare cate un picior sau o mana si ii pare foarte rau de asta chiar daca au trecut deja vreo 10 ani de la acea intamplare, regreta cele intamplate si daca ar fi avut ocazia ar fi facut inot sau oricare alt sport numai nu arte martiale

Jamaica 29.04.2013 16:45:32

Citat:

În prealabil postat de gheorghie (Post 517023)
am facut eu Wing Chun... la prima vedere parea un sport simplu dar odata cu avansarea in grad eram pus de catre antrenor la tot felu de meditatii spirituale care am crezut ca le pot fenta si ca nu o sa deranjeze nimic relatia mea cu biserica. Mare greseala am facut! ma rugam lui Dumnezeu si ii ziceam " uite doamne ca merg si la biserica si la arte martiale si nu ma deranjeaza cu nimic viata mea duhovniceasca" dupa care au urmat luungi lipse de ale mele de la slujbe, indoieli in privinta existentei Lui, indoieli in privinta rolului bisericii in societate etc.
Atita va zic, NU va trebuie asa ceva! fa frate inot, ciclism, gimnastica etc numai nu arte martiale
am avut ocazia sa stau o saptamana si ceva in preajma unui antrenor foarte bun de Aikido care mi-a zis ca de cand face lupte a avut ocazia sa se bata doar o singura data! vroind sa se apere de 9 insi, care nu-l lasau in pace pe strada, cu asa zise tehnici de aparare, ia batut mar pe toti si le-a rupt la fiecare cate un picior sau o mana si ii pare foarte rau de asta chiar daca au trecut deja vreo 10 ani de la acea intamplare, regreta cele intamplate si daca ar fi avut ocazia ar fi facut inot sau oricare alt sport numai nu arte martiale

Sunt sigura ca un barbat poate face pagube mari, eu am 45 kg deci sa fim seriosi nu este cazul. Nu doresc sa am nimic de'a face cu tehnicile orientale de spiritualitate, de aceea si intrebam. Doresc sa il practic ca pe orice alt sport daca se poate- daca puteam ma apucam de box si gata :) dar...

Gasisem pe youtube tutoriale de kickbox, aerobic dar ulterior mi-am dat seama ca tehnicile de relaxare de la sfarsitul fiecarei sedinte sunt de yoga si am abandonat.

Patrie si Credinta 29.04.2013 18:00:36

Citat:

În prealabil postat de Heaven (Post 516909)
39. Dar Eu va spun: sa nu va impotriviti celui ce va face rau. Ci, oricui te loveste peste obrazul drept, intoarce-i si pe celalalt.
42. Celui ce-ti cere da-i; si nu intoarce spatele celui ce vrea sa se imprumute de la tine.
43. Ati auzit ca s-a zis: "Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau."
44. Dar Eu va spun: iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va asupresc si va prigonesc,
45. ca sa fiti fii ai Tatalui vostru care este in ceruri; caci El face sa rasara soarele Sau peste cei rai si peste cei buni si da ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti.
46. Daca iubiti numai pe cei ce va iubesc, ce rasplata mai asteptati? Nu fac asa si vamesii?
47. Si daca imbratisati cu dragoste numai pe fratii vostri, ce lucru neobisnuit faceti? Oare paganii nu fac la fel?
48. Voi fiti, dar, desavarsiti, dupa cum si Tatal vostru cel ceresc este desavarsit."

19. Asa ca, oricine va strica una din cele mai mici din aceste porunci si va invata pe oameni asa, va fi chemat cel mai mic in Imparatia cerurilor; dar oricine le va pazi si va invata pe altii sa le pazeasca, va fi chemat mare in Imparatia cerurilor.

12. Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii si sangelui, ci impotriva capeteniilor, impotriva domniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti.

Dumnezeu este atotputernic,un fir de par nu se misca fara voia Sa.Am practicat o vreme Taekwondoo,acasa,fara cursuri sau ceva,insa mi-am dat seama ca reprezinta o pierdere de timp ca si alte lucruri si dupa parerea mea este o activitate pentru cei caldicei,care vor fi varsati din gura Domnului(16. Dar, fiindca esti caldicel, nici rece, nici in clocot, am sa te vars din gura Mea.).Acesta ne cere supunere TOTALA,de ce sa-mi pierd eu timpul cu artele martiale?Mai bine ma mai "antrenez" putin pentru razboiul nevazut,caci n-avem de luptat impotriva carnii si sangelui.

uite la acest gen de atitudine ma refeream. de pasivitate totala.

totusi:
Acum însă cel ce are pungă să o ia, tot așa și traista, și cel ce nu are sabie să-și vândă haina și să-și cumpere.(Luca 22:36)

Binecuvântat este Domnul Dumnezeul meu, Cel ce învață mâinile mele la luptă și degetele mele la război. (Psalmul 143).

am citit intr-o carte (150 de intrebari duhovnicesti sau ceva de genul) ca tocmai pasivitatea totala a fost, printrea altele, una din motivele excomuncarii lui Tolstoi.

Marcel_Ionut 29.04.2013 18:42:35

Citat:

În prealabil postat de gheorghie (Post 517023)

Bun deci cade Wing Chun dar Krav Maga ce ziceti dragi forumisti?

stefan florin 29.04.2013 19:19:14

Citat:

În prealabil postat de Heaven (Post 516909)

hai ca nu chiar asa. Sa zicem: esti pe strada seara cu sotia si cu copilul si te ataca un golan care vreA sa-ti violeze sotia. CE FACI ATUNCI? INTORCI OBRAZUL SI II SPUI GOLANULUI CA POATE SA VIOLEZE SI COPILUL? NU RIPOSTEZI?
ASTEPT RASPUNSUL TAU
PS: sa nu uitam ca Hristos atunci cand a fost nevoie a pus mana pe un bici (de 2 ori) si a alungat bisnitarii (scuze pt. limbaj) din templu, EL care a spus sa intorcem obrazul. OARE DE CE?

Heaven 29.04.2013 21:15:15

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 517030)
hai ca nu chiar asa. Sa zicem: esti pe strada seara cu sotia si cu copilul si te ataca un golan care vreA sa-ti violeze sotia. CE FACI ATUNCI? INTORCI OBRAZUL SI II SPUI GOLANULUI CA POATE SA VIOLEZE SI COPILUL? NU RIPOSTEZI?
ASTEPT RASPUNSUL TAU
PS: sa nu uitam ca Hristos atunci cand a fost nevoie a pus mana pe un bici (de 2 ori) si a alungat bisnitarii (scuze pt. limbaj) din templu, EL care a spus sa intorcem obrazul. OARE DE CE?

Dupa cum am mai spus,Dumnezeu este Atotputernic,nu se misca un fir de par fara voia Lui.Daca va vrea sa te afli intr-o astfel de situatie te vei afla,daca nu,nu-ti va pune niciodata un golan/psihopat in drum.Il rogi pe Dumnezeu tot timpul sa te protejeze pe tine si pe familia ta.Daca totusi Dumnezeu ar ingadui vreodata o astfel de situatie,m-as ruga,m-as lasa ghidat de Dumnezeu,as avea incredere ca ma va salva cumva.In Paterice sunt intalnite cateodata astfel de situatii care par fara scapare si mereu rugaciunea face imposibilul,credinta adevarata te scapa din orice,daca te rogi doar cu buzele si nu cu toata inima sa nu te astepti la minuni.Dar inca odata,roaga-te ca Domnul sa nu ingaduie sa te afli vreodata intr-o astfel de situatie si sa te protejeze mereu si pe tine si pe cei dragi,nimeni nu poate sa se atinga de tine sau de familia ta fara cunostinta Domnului,fara ca el sa permita una ca aceasta.

@Patrie si Credinta,citeste tot:

35. Apoi le-a mai zis: "Cand v-am trimis fara punga, fara traista si fara incaltaminte, ati dus voi lipsa de ceva?" "De nimic", I-au raspuns ei.
36. Si El le-a zis: "Acum, dimpotriva, cine are o punga s-o ia; cine are o traista, de asemenea, s-o ia; si cine n-are sabie sa-si vanda haina si sa-si cumpere o sabie.
37. Caci va spun ca trebuie sa se implineasca cu Mine aceste cuvinte scrise: "El a fost pus in numarul celor faradelege." Si lucrurile privitoare la Mine sunt gata sa se implineasca."
38. "Doamne", I-au zis ei, "iata aici doua sabii." Si El le-a zis: "Destul!"

In Isaia 53:12
12. De aceea, Ii voi da partea Lui la un loc cu cei mari, si va imparti prada cu cei puternici, pentru ca S-a dat pe Sine insusi la moarte si a fost pus in numarul celor faradelege, pentru ca a purtat pacatele multora si S-a rugat pentru cei vinovati.
De ce era nevoie doar de 2 sabii?Ca sa se implineasca profetia,in Isaia ni se spune ca va fi pus in numarul celor[plural] faradelege,2 au fost de ajuns ca sa fie implinita aceasta profetia,de asta nu a fost nevoie ca fiecare sa aiba cate o sabie.Cand apostolii I-au spus lui Iisus:"Doamne,iata aici doua sabii",El a zis "Destul!",pentru ca 2 apostoli cu cate o sabie fiecare au fost de ajuns ca sa se implineasca natura pluralului din profetie.
Iisus putea sa le porunceasca tuturor apostolilor sa obtina cate o sabie,sa nu uitam ca Petru a taiat urechea robului marelui preot si Domnul l-a certat:"51. Dar Iisus a luat cuvantul si a zis: "Lasati-i! Pana aici!" Si S-a atins de urechea omului aceluia si l-a vindecat."
Matei 26:52. Atunci Isus i-a zis: "Pune-ti sabia la locul ei; caci toti cei ce scot sabia de sabie vor pieri.
In Apocalipsa 13:10 avem acelasi mesaj :"10. Cine duce pe altii in robie va merge si el in robie. Cine ucide cu sabia trebuie sa fie ucis cu sabie. Aici este rabdarea si credinta sfintilor."

Yasmina 29.04.2013 22:58:12

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 517030)
ASTEPT RASPUNSUL TAU

Eu nu ma gandesc niciodata la situatii negative,dar ma rog cand ies din casa sa ma ocroteasca Domnul, fara a pleca la drum inarmata sau pregatita de lupta.Cand ma intorceam singura noaptea acasa,baietii rai ai cartierului ma salutau cu" sarut mana,vecina!"
Daca te pregatesti cu cutite si sabii,vor veni si ocaziile in care trebuie sa te lupti,dar un om care cauta pacea,o va gasi!

Iisus I-a scos pe comercianti din templu,fiind dezamagit de natura mercantila a oamenilor care trasformasera Casa Tatalui Lui in piata comunala,nici ei fiind interesati de rolul spiritual al templului,nici pe altii lasandu-i sa vina si sa asculte Cuvantul Domnului.
In rest,s-a folosit de blandete pe toata durata vietii Sale pe pamant.

Patrie si Credinta 30.04.2013 00:24:06

Si tot nu ai explicat psalmul.

Da, al doilea vers este 2. Mila mea și Scăparea mea, Sprijinitorul meu și Izbăvitorul meu, Apărătorul meu, și în El am nădăjduit, Cel ce supune pe poporul meu sub mine.

deci Dumnezeu este tot cel care ii poarta de grija, dar mâinile tot la luptă.

Patrie si Credinta 30.04.2013 00:30:03

Citat:

În prealabil postat de Heaven (Post 517040)
Dupa cum am mai spus,Dumnezeu este Atotputernic,nu se misca un fir de par fara voia Lui.Daca va vrea sa te afli intr-o astfel de situatie te vei afla,daca nu,nu-ti va pune niciodata un golan/psihopat in drum.

dar totusi se intampla.

cu o pagina inainte, cineva povestea chiar acest lucru, situatie care nu s-a rezolvat pana nu a intervenit cineva care putea folosi forta fizica. Dumnezeu nu a purtat de grija pana atunci?

Mai mult, nu stiu nici o comunitate mireneasca, oricat de teocratica, fara persoane care sa apere populatia.
Nu au incredere in Dumnezeu?

Heaven 01.05.2013 20:18:43

Citat:

În prealabil postat de patrie si credinta
si tot nu ai explicat psalmul.

Da, al doilea vers este 2. Mila mea și scăparea mea, sprijinitorul meu și izbăvitorul meu, apărătorul meu, și în el am nădăjduit, cel ce supune pe poporul meu sub mine.

Deci dumnezeu este tot cel care ii poarta de grija, dar mâinile tot la luptă.

Psalmul tine de Vechiul Testament,cand Domnul Iisus Hristos a venit pe pamant,a venit cu legea iubirii,i-a eliberat pe oameni din Lege:
"24. Astfel ca Legea ne-a fost calauza spre Hristos, pentru ca sa ne indreptam din credinta.
25. Iar daca a venit credinta, nu mai suntem sub calauza.
26. Caci toti sunteti fii ai lui Dumnezeu prin credinta in Hristos Iisus."(Galateni, 5:24-26)

"19. Dar stim ca cele cate zice Legea le spune celor care sunt sub Lege, ca orice gura sa fie inchisa si ca toata lumea sa fie vinovata inaintea lui Dumnezeu.
20. Pentru ca din faptele Legii nici un om nu se va indrepta inaintea Lui, caci prin Lege vine cunostinta pacatului.
21. Dar acum, in afara de Lege, s-a aratat dreptatea lui Dumnezeu, fiind marturisita de Lege si de prooroci.
22. Dar dreptatea lui Dumnezeu vine prin credinta in Iisus Hristos, pentru toti si peste toti cei ce cred, caci nu este deosebire."(Romani 3,19-22)

"4. Caci sfarsitul Legii este Hristos, spre dreptate tot celui ce crede."(Romani, 10:4)

7. Acum, daca slujba aducatoare de moarte, scrisa si sapata in pietre, era cu atata slava, incat fiii lui Israel nu puteau sa-si pironeasca ochii asupra fetei lui Moise, din pricina stralucirii fetei lui, macar ca stralucirea aceasta era trecatoare,
8. cum n-ar fi cu slava mai degraba slujba Duhului?
9. Daca slujba aducatoare de osanda a fost slavita, cu cat mai mult o intrece in slava slujba aducatoare de neprihanire?(2 Corinteni, 7-9)

"20. Cu iudeii m-am facut ca un iudeu, ca sa castig pe iudei; cu cei ce sunt sub Lege m-am facut ca si cand as fi fost sub Lege (macar ca nu sunt sub Lege), ca sa castig pe cei ce sunt sub Lege;
21. cu cei ce sunt fara Lege m-am facut ca si cum as fi fost fara Lege (macar ca nu sunt fara o Lege a lui Dumnezeu, ci sunt sub Legea lui Hristos), ca sa castig pe cei fara lege."(1 Corinteni, 9:20-21)

Si multe alte pasaje din Biblie care arata ca Domnul Iisus Hristos a venit sa elibereze oamenii de sub Lege si sa le propovaduiasca Evanghelia iubirii:
39. Dar Eu va spun: sa nu va impotriviti celui ce va face rau. Ci, oricui te loveste peste obrazul drept, intoarce-i si pe celalalt."
Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte era valabil in Lege,dar sub harul lui Iisus Hristos avem alte porunci.

Citat:

În prealabil postat de patrie si credinta (Post 517048)
dar totusi se intampla.

1.Cu o pagina inainte, cineva povestea chiar acest lucru, situatie care nu s-a rezolvat pana nu a intervenit cineva care putea folosi forta fizica. Dumnezeu nu a purtat de grija pana atunci?

2.Mai mult, nu stiu nici o comunitate mireneasca, oricat de teocratica, fara persoane care sa apere populatia.
Nu au incredere in dumnezeu?

1.Desigur,daca este vorba de un psihopat care terorizeaza un cartier/o regiune pentru o bucata buna de timp,firmele de paza,politia trebuie sa-si faca datoria.
Insa,sa nu uitam ca nimic nu se intampla fara voia lui Dumnezeu,poate este voia Domnului ca un astfel de individ sa terorizeze anumiti oameni,sa nu uitam ca Domnul pe cine iubeste pedepseste,chiar daca o astfel de ipoteza poate parea ciudata,chiar absurda,in intelepciunea Sa nemarginita,Dumnezeu face totul spre binele oamenilor.

2.Pai nu prea au,de aceea oamenii isi cumpara asigurare pentru viata,asigurare pentru casa,asigurare pentru masina etc,insa asigurare pentru Imparatia Cerului nu vrea nimeni,unii considera ca "pretul" este prea mare.Daca ar crede cu adevarat in Dumnezeu nu ar avea nevoie de asigurari pentru lucrurile lumesti,ar avea incredere ca Domnul ii va proteja:
"1. Cu adevarat toate acestea le-am pus la inima si inima mea le-a vazut: ca cei drepti si cei intelepti impreuna cu toate faptele lor sunt in mina lui Dumnezeu. Nici macar iubirea, nici ura nu o cunoaste omul; ci totul este desertaciune inaintea oamenilor,"(Ecclesiastul 9:1)

"8. Mai bine este a Te increde in Domnul, decat a Te increde in om.(Psalmi, 118:8)"

"5. Pune-ti nadejdea in Domnul din toata inima ta si nu te bizui pe priceperea ta.
6. Pe toate caile tale gandeste la Dansul si El iti va netezi toate cararile tale.(Pildele lui Solomon, 3:5-6)"
(Un articol interesant - SHOULD CHRISTIANS BUY INSURANCE?

EzioAuditore 02.05.2013 01:17:45

Cea mai bun aparare este atacul. Daca vrei sa inveti tehnici reale de a iesi dintr-un conflict fara sa planga mamicuta ta incearca krav maga. E realist eficient si au tehnici foarte bune de atac. Tine minte ca niciodata nu aplanezi un conflict prin aparare , doar prin atac si acela facut cu cap fara mila !!! Insa in cazuri extreme fa ce zice agresorul si nu incerca sa ripostezi, intr-o lupta de strada nu sti niciodata ce poate sa iasa, portofelul, telefonul, lantisorul de aur nu fac nici 1% din viata ta.

Patrie si Credinta 03.05.2013 22:38:27

Citat:

În prealabil postat de Heaven (Post 517215)
1.Desigur,daca este vorba de un psihopat care terorizeaza un cartier/o regiune pentru o bucata buna de timp,firmele de paza,politia trebuie sa-si faca datoria.
Insa,sa nu uitam ca nimic nu se intampla fara voia lui Dumnezeu,poate este voia Domnului ca un astfel de individ sa terorizeze anumiti oameni,sa nu uitam ca Domnul pe cine iubeste pedepseste,chiar daca o astfel de ipoteza poate parea ciudata,chiar absurda,in intelepciunea Sa nemarginita,Dumnezeu face totul spre binele oamenilor.

2.Pai nu prea au,de aceea oamenii isi cumpara asigurare pentru viata,asigurare pentru casa,asigurare pentru masina etc,insa asigurare pentru Imparatia Cerului nu vrea nimeni,unii considera ca "pretul" este prea mare.Daca ar crede cu adevarat in Dumnezeu nu ar avea nevoie de asigurari pentru lucrurile lumesti,ar avea incredere ca Domnul ii va proteja:
"1. Cu adevarat toate acestea le-am pus la inima si inima mea le-a vazut: ca cei drepti si cei intelepti impreuna cu toate faptele lor sunt in mina lui Dumnezeu. Nici macar iubirea, nici ura nu o cunoaste omul; ci totul este desertaciune inaintea oamenilor,"(Ecclesiastul 9:1)

"8. Mai bine este a Te increde in Domnul, decat a Te increde in om.(Psalmi, 118:8)"

"5. Pune-ti nadejdea in Domnul din toata inima ta si nu te bizui pe priceperea ta.
6. Pe toate caile tale gandeste la Dansul si El iti va netezi toate cararile tale.(Pildele lui Solomon, 3:5-6)"
(Un articol interesant - SHOULD CHRISTIANS BUY INSURANCE?

1. si daca se intampla ca in povestirea de dinainte de nu face politia nimic?

2. am zis orice comunitate (de mireni, sa se inteleaga). De veni vorba de asigurarea bunurilor, pe logica asta, de ce folosim lacate la usa? Adica na, Dumnezeu e atotputernic, nu se intampla nimic fara voia lui, de ce sa ne bizuim pe niste mecanisme simpliste de metal sa ne apere de hoti?

3. referitor la articol, revin la cartea mea(si e o carte in mare parte pt calugari), asigurarile erau o chestie indecisa daca sunt bune sau rele.

Parascheva16 10.06.2013 14:28:11

Ortodoxia si artele martiale - Interviu cu Parintele Mihai-Andrei Aldea

Parinte, se aude ca va lasati si chiar va indemnatii fii duhovnicesti sa practice arte martiale. Este adevarat?

Da, este adevarat

Sunt unii care s-au suparat si care chiar va vorbesc de rau pentru acest lucru. Care credeti ca este motivul?

Pentru ca nu inteleg ce inseamna expresia arte martiale. Din pacate este o obisnuinta in zilele noastre de a ne barfi, de a ne vorbi de rau unii pe altii si a fi necrutatori cu ceea ce ni se pare noua ca este un frate care greseste, chiar daca el nu a gresit, ci noi gresim, oricum ramane un fel de intuneric intre noi si fratele si o departare care nu se mai sfarseste. In vechime, crestinii, atunci cand un frate gresea il mustra cu durere in suflet pentru ca se temeau ca nu cumva sa-l piarda. Astazi crestinii abia asteapta sa greseasca unii dintre ei ca sa poata da in cap si sa-l scufunde in adancul iadului. Si daca incearca sa scoata capul cumva de acolo, in niciun caz nu-l lasa. Este prin urmare o moda, o obisnuinta, un refren, pe care l-am vazut chiar si la parinti socotiti de multi ca fiind duhovnicesti, de a pleca urechea la barfe, de a barfi, de a raspandi mai departe barfele auzite, fara nicio cercetare serioasa, fara a verifica. Si trebuie sa spunem ca nimeni in afara de Dumnezeu nu le stie pe toate. Nimeni in afara de Dumnezeu nu se pricepe la toate. Atunci cand intalnesti ceva pe care nu l-ai studiat, nu l-ai cercetat asa cum se cuvine, pentru ca porunca este cercetati toate pastrati ce este bun, se cuvine sa fii cu bagare de seama, cu luare aminte, cu prudenta, ca nu cumva sa aluneci, sa cazi in vreo ispita si sa te trezesti ca ai marturisit altceva decat adevarul. Din nenorocire in zilele noastre acesta frica nu prea mai exista, ca sa nu spun ca nu mai exista deloc la foarte multi chiar dintre parintii Bisericii noastre si cu atat mai mult la mireni. A fost inlocuita aceasta frica de a nu gresi, de a nu vorbi despre ce nu stim, de atotcompetenta pe care pretindea că o are Ceausescu si care vad ca a intrat foarte adanc in sufletele romanilor. De aceea mulți, foarte mulți, vorbesc despre ce nu stiu, iar lipsa de dragoste este foarte puternica. Chiar cei care se pretind ca ar fi plini de dragoste, dragostea aceasta pe care pretind a o avea se manifesta la ei mai mult ca un pietism, asa in cat cei care predind a avea aceasta dragoste in realitate nu si-o manifesta fata de oameni, decât declarativ sau ca un fel de politețe și doar atâta vreme cat acestia nu-i supara, nu-i deranjeaza.

Din aceasta atitudine generala izvoraste si atitudine acelor care s-au suparat, s-au maniat, s-au smintit ca au auzit ca eu sunt de acord si chiar imi indemn fii duhovnicesti sa practice arte martiale. Fiindca toti acestia, despre care am auzit si eu, dar niciunul nu mi-a spus direct acest lucru, toti acestia nu au stat de vorba si cu mine, sa ma intrebe Parinte, am auzit ca faci asa ceva, de ce faci asta? Este un lucru de bun simt, elementar, mai ales ca multi dintre ei ma cunosc. Deci le este foarte usor sa ia legatura cu mine si sa isi faca datoria de crestini. In clipa in care auzi ca un parinte, sau un crestin oarecare, face nu stiu ce lucru despre care crezi ca este rau, dupa porunca lui Hristos trebuie sa te duci sa vorbesti cu el. Fie daca stii absolut sigur ca ceea ce face este rau, ca sa il ajuti sa se indrepte, printr-o discutie intre tine si el, fie, daca nu esti absolut sigur, dacă nu ești cel mai mare teolog din lume si stii toate, sa-l intrebi, sa cercetezi, sa verifici. Si in felul acesta daca ai dreptate l-ai castigat pe fratele. Daca eu in vreo privinta gresesc, sunt oricand gata sa ma plec in fata celui care-mi arata ca am gresit. Dar sa imi arate, desigur, argumentat, teologic, serios. Nenorocirea este ca cei mai multi astazi nu asteapta sa vada daca fratele a gresit sau nu, ci cum il banuiesc de vreo greseala ii si dau in cap. Si cu atat mai mult daca sunt siguri ca a gresit cu adevarat, nici nu-l lasa sa se indrepte. Si pierdem si dragostea, si adevarul.

Parascheva16 10.06.2013 14:29:24

Si oare e corect asa, e ortodox?

Desigur ca nu! Cum sa fie corect sau ortodox asa? Dumnezeu are rabdare cu noi, ca noi gresim de multe ori, si incearca in fel si chip sa ne intoarca la credinta. Si atunci cand un frate greseste noi trebuie sa dovedim aceeasi rabdare pe care Dumnezeu o dovedeste fata de noi. Am vazut atitudini urate, foarte urate, fata de o serie intreaga de parinti duhovnicesti la cea mai mica afirmatie pe care unii sau altii din cei care se socotesc indreptatiti sa fie aparatorii supremi ai Ortodoxiei nu o intelegeau. Si, ca urmare, atacau persoana, nu ideea, persoana, cu maxima violenta. Culmea este ca in multe cazuri nu intelegeau cu adevarat daca avea dreptate parintele sau nu. In unele cazuri ar fi avut dreptate ei, daca ar fi vorbit duhovniceste, dar prin violenta atacului nu mai aveau nicio dreptate pentru ca se pierdea dragostea. Nu exista adevar fara dragoste si dragoste fara adevar. Iar aceasta atitudine este foarte raspandita. Ea rascoleste foarte multe patimi in ultima vreme si imi pare foarte rau ca se intampla asa ceva si ca s-a ajuns aici in loc sa existe o dragoste frateasca prin care cel care a gresit sa se plece indreptarii, iar cel care indreapta sa o faca cu dragoste, fara rautate, fara vreo inclinatie spre a jigni pe celalalt. Ci dimpotriva, cu iubire, cu dorinta de al mantui pe celalalt, pentru ca Ortodoxia nu se apara impuscand pe ortodocsii care nu se conformeaza anumitor norme. Ortodoxia se apara marturisind Adevarul cu dragoste si dovedind dragoste in Adevar. Eliminand una sau cealalta am pierdut marturisirea Ortodoxa. Mie nu imi pare rau pentru mine sau pentru alt parinte care este atacat pe nedrept. Imi pare rau pentru cei care ataca si barfesc, pentru ca isi pierd sufletele. Altfel, nicio suparare, n-au decat sa barfeasca si sa se tulbure cat vor, daca nu vor sa tina Legea lui Hristos. Chiar ma ruga cineva sa accentuez ca DACA ASA DE USOR URAM SI DENIGRAM PESTE NOAPTE PE CEI PE CARE INAINTE II AVEAM DE FRATI SAU PARINTI INTRU LUPTA CEA DREAPTA, ACEST LUCRU ARATA CA DRAGOSTEA SI REPSECTUL NOSTRU DE DINAINTE ERAU MINCINOASE, SI CA DE ABIA ACUM A IESIT LA IVEALA CE ESTE IN INIMILE NOASTRE SAU, MAI BINE ZIS, ERA DEJA ACOLO. SI CA ASA NE SURPAM UNII PE ALTII SI NU PUTEM DUCE NICIO LUPTA, CI NE AFLAM CA INTR-O IMPARATIE CARE SE SURPA PE SINE INSASI. Aceasta atmosfera domina peste tot si asa se intampla ca si in aceasta privinta, a pozitiei mele fata de artele martiale, multi se agita desi nu stiu despre ce vorbesc.

Ce nu stiu? Ne puteti da un exemplu?

Nu cunosc ce inseamna arte martiale. Si confundand artele martiale cu, de pilda, yoga sau alte practici religioase pagane, este firesc ca reactioneaza cu respingere. Nu se pot accepta in Ortodoxie yoga si alte asemenea practici, ezoterism oriental, folosirea energiilor qi si altele asemenea. Respingerea lor este fireasca. Nefiresc este faptul ca nu discuta, nu intreaba, nu vin sa se sfatuiasca cu fratele, sau parintele despre care ei socotesc ca a cazut in greseala. Ori prin lucrul acesta ei deja fac un lucru impotriva poruncii lui Hristos. Pentru ca Hristos porunceste ca daca fratele cade in greseala, sa te duci sa-l mustri intre tine si el. Dar calcand porunca lui Hristos ei deja sunt in afara Ortodoxiei, desi pretind ca o apara. Fiinca intotdeauna daca fratele a gresit, trebuie sa incerci sa te duci sa vorbesti cu el intre tine si el, sau in cel mai rau caz, cand nu ai cum sa ajungi la el, vorbesti impotriva greselii, dar sa nu faci atacuri la persoana. Raspandirea de barfe, de tot felul de acuzatii si asa mai departe, fara cercetare, fara cercetare a temei, a subiectului, fara argumentatie teologica, fara o discutie cu cel cespre care crezi ca a gresit, sunt patimi si rataciri care din nenorocire sunt deosebit de raspandite si care vor duce la pieire pe cei care le practica. De-a lungul istoriei Bisericii au fost multe, multe vremuri in care s-a intamplat asa si cei care s-au supus acestor patimi s-au osandit. Daca nu s-au trezit la vreme ca sa se poata pocai, s-au osandit. Despre asta este vorba si aici. De aceea s-au suparat, pentru ca ei nu cunosc ce inseamna arte martiale, nici nu au venit sa discute, sa ma intrebe, si atunci fireste ca se tulbura si din obisnuinta de a barfi si de a osandi si de a raspnadi lucruri rele despre unii si altii, fac acest lucru si in privinta aceasta.

Parascheva16 10.06.2013 14:31:16

Artele martiale sunt asociate cu violenta. Poate ca acesta este un motiv al pripelii de care au dat dovada constestatarii dumneavoastra pe acest subiect.

Este adevarat ca sunt destui care fac o legatura intre arte martiale si violenta. Chiar este o legatura intre ele. Dar oare crestinului ii este oprita folosirea violentei oricand si oricum? Sa cercetam, spune Sfantul Apostol Pavel, si sa pastram ce este bun. Intelegand prin violenta orice forma de folosire a fortei si care influentati de doua curente pagane si anti-crestine, respectiv masoneria si neoprotestantismul, mai ales anumite ramuri ale neoprotestantismului, precum si multe curente new-age, socotesc ca este interzisa unui om civilizat, si cu atat mai mult unui bun crestin, orice folosire a fortei, ceea ce este o ratacire, este o cadere din Ortodoxie. Pentru ca nu exista in Ortodoxie vreo opreliste ca, la vremea potrivita, sa se foloseasca forta. Insa, din pacate, sub influenta neoprotestanta si sub influenta masonica s-a raspandit aceasta idee. Pentru ca si conducerile masonice, atat ale Romaniei cat si ale altor tari, vor sa inoculeze poporului ideea unei supuneri absolute fata de stat si fata de autoritati. Si atunci interzic orice acces al omului la mijloacele care ii asigura libertatea, printre aceste mijloace fiind si folosirea armelor si a fortei in caz de nevoie. Practic, un popor poate fi astazi inrobit fara probleme. Cele mai multe tari asa zis civilizate au armate de mercenari, de soldati platiti. Si care armate odata infrante, tara respectiva este infranta. Armate care constituie un procent extrem de mic din populatie, care au o putere destul de mica de a apara tara intr-un conflict direct. Care pot fi foarte usor inlaturate si mai mult decat atat, pot fi foarte usor cumparate. In vremea in care tot poporul era armata tarii nu puteai sa cumperi tot poporul. Ca urmare, atunci cand comunistii au intrat in Romania si au ocupat-o, au fost peste 14 ani de rezistenta crancena, armata, numai de cand si-au proclamat comunistii victoria si pana cand ultimele celule de rezistenta din munti au cazut. Si inca si dupa aceea a continuat rezistenta armata izolat priun unele persoane care nu au vrut sa se supuna si au luptat, chiar si cu arma in mana, si mai departe. Deci sovieticii si comunistii au avut de infruntat la noi rezistenta unor oameni care stiau ca datoria fiecarui barbat este de a fi gata sa lupte pentru Credinta, pentru Neam si pentru Tara pana la capat. Culmea absurditatii este ca parintii care prihanesc violenta, mirenii si calugarii care prihanesc violenta, in fel si chip, au adesea mare evlavie la acesti luptatori anticomunisti, fara sa-si dea seama nicio clipa de inselare. Nu poti pe de o parte sa declari oameni care au luptat cu arma in mana impotriva bestiei bolsevice ca fiind sfinti, iar pe cealalta parte sa interzici crestinilor sa invete sa faca ceea ce au facut acesti sfinti. Este o contradictie uluitoare si care totusi nu este observata de foarte multi.

Parascheva16 10.06.2013 14:31:54

Dar avem vreun temei in istoria Bisericii pentru ceea ce spuneti?

Avem pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, avem pe Sf. Mare Mc. Dimitrie, avem pe Sf. Teodor Stratilat, avem pe Sfantul Andrei Stratilat, avem pe Sfantul Mc. Dasius, si nenumarati alti sfinti militari, unii dintre ei purtand armele chiar in ziua in care au fost martirizati, fiind martirizati cu armele la brau. Si toti acestia ua luptat cu arma in mana, au ucis, au ranit si sunt sfinti. Constantin cel Mare, cel intocmai cu Apostolii, nu numai ca a luptat cu arma in mana, a condus armate in nenumarate batalii si Biserica il lauda pentru lucrul acesta. Nu zice “vai, nemernicule care ai luat arma”. Zice “Slava tie, Sfinte Constantin, care ai biruit in batalii pe dusmanii lui Dumnezeu”. Troparul Sfintei Cruci, in forma sa originala, zicea catre Dumnezeu „biruinta binecredinciosilor imparati asupra barbarilor daruieste”. Azi s-a schimat textul, dar istoria nu se schimba. Si ea marturiseste acest lucru pe care autoritatile anti-crestine si anti-nationale vor sa-l ascunda. Deci iata ca ideea acesta ca nu are voie crestinul sa foloseasca forta in nicio imprejurare este o idee necrestina, satanica. De fapt crestinul are chiar obligatia de a folosi forta atunci cand este de la Dumnezeu a folosi forta, atunci cand trebuuie. Insusi Scripturile poruncesc acestea. Pana si Sfantul Apostol Pavel spune limpede “De aceea dregatoria poarta sabie, ca sa pedepseasca.” Ori vedeti, de la dregatori Sfantul Apostol Pavel a primit 40 de bete pe spinare! Deci dregatoria avea si toiag cu care pedepsea, avea si bici, avea si pisica cu noua cozi, avea tot felul de unelte de pedepsire. Dar dintre toate, in Duhul Sfant fiind, Sfantul Apostol Pavel alege sabia! Ea nefiind instrument de pedepsire cu bataia la palma sau pe spinare, ci fiind instrument de moarte. Aratand Duhul Sfant prin aceasta ca exista imprejurari in care de la Dumnezeu este lasata chiar si pedeapsa cu moartea. Cu care eu personal nu sunt de acord, o privesc plin de teama pentru ca nu poate fi schimbata daca a fost gresit aplicata, dar pe care iata, Dumnezeu prin gura Sfantului Apostol Pavel o incuviinteaza in anumite imprejurari. Pe mine ma cutremura ideea pedepsei cu moartea, dar Dumnezeu o incuviinteaza, iar prin gura Sfantului Apostol Petru o si da. Pentru ca atunci cand Anania si Safira au mintit Duhul Sfant, au fost pedepsiti cu moartea. Dar nu au fost pedepsiti cu moartea pur si simplu, ci prin gura Sfantului Apostol Petru, el a fost cel care a dat osanda de moarte asupra lor si au murit. La fel de bine putem spune ca Sfantul i-a ucis cu gura lui, prin puterea Duhului Sfant. Nu vad care e deosebirea in a ucide cu sabia si a ucide cu puterea gurii. Cine are puterea gurii ucide numai cu cuvantul, dar cine nu are puterea gurii dar trebuie sa o faca va ucide cu sabia, cu pusca sau cu ceea ce are. Nu acest lucru este esential, mijlocul prin care s-a facut uciderea, ci daca Dumnezeu a ingaduit sau nu ca un om sa rosteasca osanda de moarte asupra altui om si aceasta sa fie indeplinita. Si raspunsul este cutremurator pentru omul de astazi. Da, Dumnezeu a ingaduit si ingaduie acest lucru.

Parascheva16 10.06.2013 14:33:12

Sunt invataturi bisericesti sau Sfinti Parinti care propovaduiesc impotriva practicarii artelor martiale?

Nu, nu exista asa ceva. Dimpotriva, Sf. Ioan Gura de Aur ii lauda pe osteni pentru ostenirile lor, la fel Sf. Vasile cel Mare si alti Sfinti Parinti. Sunt dati ostenii drept pilda si de Sf. Ap. Pavel si de multi altii, pentru crestinii cae vor sa duca lupta cea buna. Pentru ca toti crestinii care vor sa duca lupta cea buna trebuie sa o duca asemenea ostasilor. Sf. Clement Romanul ii da ca pilda pe ostasi. Sf. Ignatie Teoforul si multi alti sfinti ii dau ca pilda pe ostasi, in cele bune, desigur. Sf. Ioan Botezatorul atunci cand este intrebat de ostasi ce trebuie sa facem ca sa ne mantuim, nu le spune “renuntati la arme”. Ci le spune “nu nedreptatiti pe nimeni, nu jefuiti pe nimeni, fiti multumiti cu solda voastra”. Vedeti, aici e un cuvant ingrozitor pentru cei care cred ca orice folosire a fortei, a violentei, este rea. Sf. Ioan Botezatorul cel mai mare nascut din femeie, dupa cum spune Insusi Mantuitorul, nu le spune soldatilor sa renunte la solda, nu le spune sa se lase de meseria armelor, ci le spune dimpotriva, sa fie multumiti cu solda lor. Deci ii indeamna practic sa ramana in armata fiind multumiti cu solda lor. Supunandu-se comandantilor, dar ferindu-se a nedreptati pe cineva, ne jefuind pe cineva. Facandu-si meseria de ostasi cu dreptate. Deci Sf. Ioan Botezatorul ii indeamna pe ostasi sa ramana asa mai departe dar sa nu savarseasca nedreptati din starea in care sunt. Canonizarea unor sfinti care au fost ostasi pana la sfarsitul vietii lor, ca Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, Sfantul Andrei Stratilat, Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si altii asemenea arata si ea faptul ca Biserica a primit ostasia ca o cale de mantuire. Iar ostasie fara pregatire de lupta nu exista. Aceasta pregatire de lupta este cea numita adesea, astazi, arte martiale.

Dar, intorcandu-ma la intrebare, vedem ca in realitate niciunul dintre Sfintii Parinti nu a osandit niciodata folosirea fortei, a violentei, decat daca a fost facuta cu nedreptate. Acesta este “punctul pe i”, aici este locul in care se aluneca fie intr-o parte, fie in alta. Pentru ca unii spun “nu este voie deloc sa folosesti forta”, ceea ce este o minciuna, este o incalcare a cuvantului lui Dumnezeu, iar altii spun “foloseste forta cand vrei tu”, eventual „persecuta pe cei din alta natie sau de alta credinta”, ceea ce iarasi este o minciuna si o incalcare a cuvantului lui Dumnezeu. Exista o dreapta socoteala, o deosebire a duhurilor de care trebuie sa dam dovada in aceasta privinta. Sf. Ioan Gura de Aur spune ca Dumnezeu nu a lasat trupului omenesc arme, in sensul armelor pe care le au fiarele – coarne, colti, ghiare si altele asemenea – pentru ca exista vreme in care sa iei armele si exista vreme in care sa le lasi. Acest cuvant al Sf. Ioan Gura de Aur este potrivit cu cel al Ecleziastului care spune ca este vreme pentru toate lucrurile de sub cer; este vreme de pace si este vreme de razboi. Lucrurile nu se interpreteaza numai duhovnicesc. Ca daca este s-o luam duhovnicesc extrem de rar este vreme de pace, ca dracul ne ataca neincetat. Este vreme de pace si este vreme de razboi in viata de toate zilele. Este vreme in care sa iei armele si sa le folosesti si este vreme in care sa nu le iei. Dar! Cum ai putea sa iei armele sa le folosesti cand tu nu le stii, nu le cunosti, sau cu atat mai putin stii sa le folosesti? Si daca nu stii sa iei armele si nu stii sa le folosesti ai incalcat cuvantul lui Dumnezeu care spune ca este vreme de pace si este vreme de razboi. Ai incalcat cuvantul lui Dumnezeu care spune ca de aceea poarta stapanirea sabie, ca sa pedepseasca.

Parascheva16 10.06.2013 14:33:45

Dar noi nu suntem stapanire. Sau ce inseamna stapanire, de fapt?

Aici sunt doua trepte deosebite. Exista in primul rand dregatoriile oficiale ale unui stat. Dar atunci cand statul respectiv este sub ocupatie straina exista doua stapaniri. Cea straina si stapanirea nationala.

Stapanire nationala care se autoproclama.

Sau exista dinainte, dupa caz. In clipa in care japonezii au invadat insulele Ryu- Ryu numite astazi Okinawa, populatia de acolo avea propriile capetenii si aceste capetenii au condus rezistenta impotriva ocupatiei japoneze; sau a ocupatiei chineze atunci cand chinezii au ocupat insulele. Chiar daca pe fata ei se prefaceau a se supune ocupantilor, pe ascuns ei conduceau rezistenta si era firesc intra-devar ca bastinasii din Ryu- Ryu sa faca aceasta rezistenta, sa lupte impotriva ocupantilor. Deci atentie, ca exista doua situatii foarte deosebita, atunci cand o tara are conducatorii sai si atunci cand o tara are conducatori straini, ocupanti. Cand are ocupanti, are datoria de a lupta impotriva ocupantilor.

Parascheva16 10.06.2013 14:36:54

Oare nu se cuvine sa ne supunem ocupantilor, sa ii socotim ca stapanire de la Dumnezeu?

La fel cum era firesc ca evreii sa nu ramana supusi egiptenilor care ii indemnau la nelegiuiri, sau filistenilor care ii indemnau la nelegiuiri si asa mai departe, la fel nu este firesc sa ne supunem nici noi. Desigur, ca sa lungim aici paranteza, lupta impotriva ocupatiei se realizeaza pe doua planuri. Planul material si planul duhovnicesc. Planul duhovnicesc este de fapt primul! Pentru ca, e bine sa stim asta, ocupatiile se datoreaza pacatelor si se inving pe plan material prin izbanda dovedita mai inainte pe plan duhovnicesc. Lupta impotriva ocupatiei incepe cu lupta impotriva propriilor patimi. Cu incercarea de a te intoarce cu adevarat catre Dumnezeu, de a fi un om si un popor bun, crestin, iubitor de Dumnezeu. Si abia apoi cu armele. Atunci cand un popor se ridica duhovniceste apoi se poate ridica si militar, sau economic, sau cultural sau alt fel, incat sa poata sa biruiasca, sa poata sa se ridice. Voi da un exemplu nu foarte duhovnicesc, dar care in anumite limite, desigur, ne poate ajuta sa intelegem despre ce vorbim. Polonezii erau sub ocupatie straina. O parte din Polonia era ocupata de germanici, iar cealalta parte era ocupata de Imperiul Tarist. Erau destul de prost tratati polonezii de partea germana si ingrozitor de prost tratati in partea ruseasca. Multi dintre polonezi, numai pentru ca erau polonezi erau bagati in puscarie, in lagare rusesti. Si polonezii erau resemnati si dezbinati, multi dintre ei ajungeau sa emigreze, exista pana astazi comunitati poloneze in Brazilia, Argentina, Uruguai, Paraguai, formate atunci. Polonezi care au emigrat in aceste tari si care pana astazi au acolo comunitati. Si parea ca Polonia va disparea de pe harta Europei, dar au fost un Sienkiewicz si alti cativa care le-au adus aminte ca ei au evlavie la Maica Domnului, le-au adus aminte ca ei sunt uniti dincolo de dezbinarea lor, pentru ca polonezii erau extrem de dezbinati, prin evlavia pe care o au la Maica Domnului. Aici sigur, nu facem paranteza la paranteza cat de corecta era aceasta evlavie, asta este alta problema, pe o semnalam doar ca sa nu se caute degeaba nod in papura. Ideea este ca aducandu-si aminte ca ei sunt uniti prin acest punct au reusit pas cu pas sa se uneasca si prin celelalte si pana la urma a reaparut Polonia pe harta lumii, desi disparuse. Si exista pana astazi, desi intre timp hotarele ei s-au tot schimbat. Dar a reusit sa reziste pana astazi pentru ca multa vreme si-au adus aminte ca exista ceva care ii uneste. Deci a fost intai o ridicare spirituala, chiar daca neorientata corect din punct de vedere ortodox, dupa care a putut sa existe sa zicem asa si ridicarea materiala. Cu atat mai mult la noi, cei care suntem din poporul lui Dumnezeu, fara o indreptare interioara, sufleteasca si de aceasta data corecta, nu poate exista ridicarea materiala. De ce spun cu atat mai mult, pentru ca in vreme ce ereticii stiu putin si gresit, ortodocsii sunt oameni care trebuie sa stie mai multe, sa stie Adevarul. Iar sluga care stie multe, mult va fi batuta. Mai mult se cere de la un popor ortodox, decat de la un popor neortodox. Inaintea lui Dumnezeu o greseala facuta de ortodocsi este pedepsita mult mai aspru decat o greseala facuta de eretici sau pagani, pentru ca ei, saracii, sunt in ratacire, pe cand ortodocsii au Adevarul la indemana. Deci, ca sa ne intoarcem la intrebare, aceste doua tipuri de razboi, duhovnicesc si material, merg mana in mana, pentru ca noi, oamenii, suntem si suflet si trup. Nu putem sa dam deoparte nici sufletul, nici trupul, si sa zicem ca omul e numai una dintre ele. Asa incat si rezistenta impotriva ocupantilor, despre care am tot vorbit pana acum, se desfasoara pe aceste doua planuri, duhovnicesc si material, material si duhovnicesc, nelasand deoparte planul material cum din pacate fac multi, nici cel duhovnicesc, dupa cum fac altii. Asa incat trebuie un crestin ortodox sa fie pregatit, daca nu este calugar sau cleric, trebuie sa fie pregatiti sa poata lupta cu arma in maini pentru a-si apara familia, Tara, Neamul, Credinta, pentru a-si face datoria. Si atunci cand este sub ocupatie este obligat sa lupte, e de datoria lui de a lupta. Face parte de datoria lui fata de stapanirea reala, pentru ca stapanirea reala a unei tari nu este cea a ocupantului, ci este cea pe care o are cand este liber. Pe de alta parte exista si stapanirea propriu-zisa a unei tari. Si acesteia trebuie sa ne supunem, sa o slujim in tot ceea ce ne cere, in tot ce nu este impotriva poruncilor lui Dumnezeu. Deci fie intr-un fel, fie intr-altul, exista o anumita legatura foarte directa intre crestinul obisnuit si stapanire asa incat obligatia noastra de a putea folosi armele este extraordinar de mare. Cand spun a noastra ma refer la noi crestinii in general, pentru ca eu, de pilda, ca preot, nu am voie sa folosesc armele si niciun fel de violenta fizica. Un monah nu are voie sa foloseaca armele si niciun fel de violenta fizica. Arma noastra trebuie sa fie arma Duhului si a Cuvantului lui Dumnezeu. In vreme ce pentru mireni, pe langa aceasta arma a Duhului si a Cuvantului lui Dumnezeu, care se presupune ca la ei nu este atat de bine stapanita ca la clerici sau la monahi, trebuie sa existe armele fizice simbolizate in Sfanta Scriptura prin sabie.

Parascheva16 10.06.2013 14:39:31

Din ce am inteles, principala cauza a acuzatiilor aduse dumneavoastra este faptul ca cei care v-au acuzat nu inteleg ce inseamna artele martiale. Ce inseamna artele martiale?

Expresia aceasta, arte martiale, vine din latina. Multi confunda artele martiale cu ceea ce ei insisi adesea numesc arte martiale orientale. Pai daca exista arte martiale orientale inseamna ca exista si alt fel de arte martiale, vestice, nordice, sudice. Asta glumind putin, dar prin simpla precizare orientale, inseamna ca exista mai multe grupe de arte martiale. Ceea ce nu observa multi din cei care confunda artele martiale cu artele martiale orientale, este faptul ca insasi expresia este din latina. Artele martiale reprezinta acele cunostinte teoretice si practice de lupta. In special individuala, dar nu numai, care il ridica pe un om la un nivel de excelenta in ostasie, in lupta. De aceea e cuvantul arte, pentru ca in vechime cuvantul arte nu insemna cum se crede astazi, ceea ce tine de frumos, de estetic. Prin arte se intelegeau domeniile de excelenta dintr-o parte sau alta. Ingineria era o arta atunci cand era practicata la nivel inalt, si era o tehnica atunci cand era practicata la un nivel simplu. Un constructor oarecare era un constructor si atat. Dar un inginer ca Apolodor din Damasc, care a facut Podul lui Traian sau alte monumente de acestea uimitoare, era un super-constructor, era un artist. Acesta era sensul vechi al cuvântului. Acuma arta si artist inseamna altceva, dar expresia de arte martiale vine din vechime, din vremea romana, cand termenul martial definea tot ceea ce era legat de razboi, iar arte martiale insemna arte ostasesti. Arta de a fi un luptator desavarsit, cam asta insemna arta martiala. Mijlocul, stiinta, cunoasterea prin care poti sa devii un luptator desavarsit. Din acest punct de vedere atat tehnic si idea, arta martiala este si scrima, si niciunul dintre cei care se supara pe practicarea artelor martiale nu cred ca i-ar da anatema pe floretistii sau floretistele noastre care castiga medalii, pentru ca practica scrima si au pus mana pe floreta, si totusi este vorba de o arta martiala. Arta martiala este si tirul cu arcul, dar nu cred ca unii din cei care se infurie si se manie pe practicarea artelor martiale si dau anatemei artele martiale, se gandesc o clipa ca cei care fac tir cu arcul sunt practicanti de arte martiale. Biatlonul este o arta martiala. Stiinta de a combina efortul deplasarii pe schiuri cu un tir de cea mai inalta precizie, este o stiinta martiala si tine de artele martiale. Si exista si multe alte asemenea arte martiale care nu sunt arte martiale orientale dar sunt arte martiale. Tot ceea ce faceau sfintii militari in armatele romane ca sa invete sa foloseaca sulita scurta, sau lunga, sabia, scutul, arcul si alte arme care se foloseau acolo, toate aceste lucruri se cheama arte martiale. Din nenorocire multi nu inteleg pur si simlu ce inseamna termenul si confunda artele martiale cu yoga sau alte practici de acestea. Daca ar fi egal termenul de arte martiale cu artele martiale ezoterice, pagan religioase, atunci fireste da, ar fi interzis oricarui crestin sa le practice. Nu este admisibil ca un crestin sa practice zen, exercitii de qi, yoga sau alte lucruri din acestea. Noi suntem crestini si tot ceea ce practicam trebuie sa fie in cultul nostru, al Ortodoxiei. Deci sunt ingaduite numai artele martiale care nu impun odata cu practicarea lor si o gandire, o traire necrestina si ritualuri necrestine. Dar din nefericire foarte multi confunda asemenea arte martiale pagane care sunt intradevar interzise crestinilor, cu artele martiale luate global, in care arte martiale intra tot ceea ce inseamna pregatirea militara obisnuita de lupta a unui ostas. Deci avem o situatie cumplita in care ei, pe de o parte, la fiecare Liturghie ii binecuvinteaza pe ostasii tarii noastre, iar pe de alta parte, ii dau anatemei pe motiv ca fac arte martiale. Este o absurditate care izvoraste din neintelegerea termenilor si din lipsa de cercetare. Nu se merge pe ideea cercetati toate, pastrati ce este bun… Toti se pricep – am zis ca Ceusescu si o sa mi se spuna ca sunt prea aspru, dar asa este – toti se pricep la toate, si nu vor sa caute, sa vada ce insemna de fapt lucrul acela. Este sau nu este ortodox? Se poate sau nu practica? Cutare arta martiala, ca doar este scris “cercetati toate pastrati ce este bun”, cuprinde sau nu cuprinde obligatoriu elemente ezoterice, pagane? Ca daca le cuprinde nu avem voie de o practicam! E interzis! Dar o arta martiala cum e tirul cu arcul si vorbim nu de kyudo, arta martiala japoneza, shintoista, ci de tirul cu arcul european, este o arta martiala ce poate fi practicata de orice crestin cu toata linistea, cu toata libertatea. Ba e chiar recomandabil sa o practice, ca tot trebuie sa stim sa luptam, sa avem spirit de luptatori, sa putem, sa stim macar atat: sa intindem un arc. Culmea este, ma repet dar asta este situatia, ca sunt parinti care canta ei insisi sau asculta cu bucurie cantece in care i se spune lui Stefan “Maria ta insenineaza-ti chipul, arcasii n-au uitat sa dea la semn”, dar in acelasi timp ei interzic credinciosilor sa invete “sa dea la semn”. Pai daca tu ai evlavie la Stefan cel Mare sau la Constantin cel Mare, atunci trimite toti barbatii care sunt credinciosi sa practice arte martiale, ca sa fie vrednici de inaintasii lor. Sigur, nu arte martiale din acestea yoghine, budiste, shintoiste sau de mai stiu eu ce religiozitate pagana. Nu asa ceva, ci arte martiale facute pe traditia romaneasca, cu rugaciuni catre Sfantul Constantin cel Mare, catre Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfantul Stefan cel Mare sau alti sfinti militari. Cu ocrotirea lor, fara a prelua nimic din ceea ce inseamna religiozitate pagana. Nu avem voie sa preluam nimic din ce inseamna religiozitate pagana. Dar avem obligatia de ai indemna pe mirenii nostri sa invete sa fie luptatori

Parascheva16 10.06.2013 14:40:05

Un tanar, practicand arte martiale, nu se expune la pericolul de a cadea in unele patimi?

Bineinteles. Orice faci, de la mancare la rugaciune, te expune la ispite. Deci si ostasia sau artele martiale. Dar cred ca se expune unui pericol mult mai mare, de miliarde de ori, repet, de miliarde de ori mai mare cel care sta acasa cu televizorul si computerul. De miliarde de ori e mai mare primejdia! Ducandu-se si muncind sa se antreneze la tir cu arcul, la scrima, si la alte arte martiale ingaduite unui crestin el isi consuma energia fizica, isi dezvolta capacitatile de luptator, isi dezvolta disciplina si vointa si puterea de munca si invata sa se stapaneasca mult mai bine decat daca sta la televizor si la calculator si se uita la pornografie si face malahie, sau la violenta gratuita americana si ajunge „smecher” de tip Bronx sau Harlem, sau joaca jocuri din acestea pana innebuneste si la cap, si la inima, si la suflet. E incomparabil mai mare ispita din partea aceasta, a nepracticarii artelor martiale, decat a practicarii.

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:07:43.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.