![]() |
Miere de la manastirea Turnu, Prahova
Am avut recent placerea sa gust dintr-un borcan de miere facuta la manastirea Turnu, din Prahova, apartinand de Arhiepiscopia Bucurestilor. Aceasta miere se comercializeaza in pangarele bisericesti din Bucuresti si poate si din tara - eu am cumparat de la biserica de pe Matasari, vizavi de ProTV ("Iancu vechi" parca se mai cheama). 20 de lei borcanul.
Tin sa va spun ca asa trufanda nu am mancat niciodata. Este ceva extraordinar, o incantare a simturilor. Mierea din supermarketuri nu are nicio treaba, e o imitatie proasta. Cea cumparata de la apicultori din piete nici macar nu se apropie de gustul, textura si calitatea mierii manastiresti. Am mancat la viata mea miere adusa pe filiera directa, de la prieteni care au parinti apicultori in provincie, nici aia nu se compara - un clei ieftin. De acum incolo voi consuma miere numai de la Turnu si imi sfatuiesc toti prietenii si cunoscutii sa faca acest lucru. Site-ul manastirii Turnu se gaseste aici, cu poze si detalii despre activitatea apicola. Tot de la pangarul bisericesc am cumparat vin bisericesc, 14 lei sticla de 750 ml, produs in podgoriile apartinand BOR. Extraordinar si acesta, cu mult peste ce se gaseste in comert la preturi similare. |
Vezi că vinul acela nu prea-i destinat bețivănelii. E pentru Sfânta Euharistie.
|
Citat:
Iar la impartasanie oamenii beau cate o lingurita de vin, nu cate o sticla. Si nici nu se impartasesc singuri, acasa, asa ca daca vinul era destinat exclusiv impartasaniei nu se vindea la sticla, frumos ambalat. Arata asa: http://www.evz.ro/fileadmin/multimed..._Vin_EVZ_2.jpg |
Ești liber să mă crezi sau nu.
Că se vinde liber, e una. Destinația lui însă e alta: ai văzut cumva timbru pe gâtul sticlei? |
Se poate comanda online cumva?
Vinul ala nu e cu "dedicatie precisa si interdictie pe langa". |
Ție și piratarea softului ți se pare legitimă, DAR, motivul pentru care nu are timbru știi care e? Pentru că e destinat folosirii liturgice. Nu e normal să fie vândut pentru alte scopuri.
|
Citat:
|
Dacă spui tu așa e, pentru tine.
|
Haideti sa discutam despre miere, ce ziceti?
|
Intradevar mierea produsa de la manastiri e super buna. Eu am mancat tot asa, adusa de la Manastirea Nera, miere de mana, si imediat mi-am revenit din raceala, plus gustul foarte delicios... pacat ca s-a inchis libraria in care se vindea...
|
Si noi cumparam miere de la Manastirea Turnu. Ne place in special cea care are culoarea galben aprins, este putin solida si foarte fina la gust (nu gasim mereu asa). Mai luam si de la Manastirea Nera miere cu tinctura de propolis. De cele mai multe ori cumparam de la Manastirea Antim sau de la Radu-Voda. De la Manastirea Nera imi plac cremele din plante, le folosesc in special pentru copii. Mai au si un bitter suedez, bun pentru tot felul de afectiuni.
|
Galben aprins era si cea pe care-am cumparat-o eu, dar mai mult pentru ca era zaharisita. Am mancat-o asa, zaharisita si a fost extraordinara.
|
Dacă se zaharisește e de calitate.
|
Citat:
|
Citat:
Am văzut (dar n-am mâncat) și de rapiță, care cristalizează cel mai ușor, și e albă. |
In timpul unui pelerinaj la Manastirea Crasna din Prahova, am avut ocazia sa degust o miere extraordinara. Nu stiu insa daca parintii din aceasta manastire comercializeaza mierea.
|
Eu zic totusi sa nu uitam ca,desi trebuie apreciata orice fel de mancare si sa-I multumim lui Dumnezeu ca ne-a ingaduit sa mancam unele mancaruri delicioase,sa nu ne lasam inrobiti de gust.Pentru noi mancarea ar trebui sa fie combustibil,necesara doar supravietuirii,nu placere,aceasta poate duce la lacomie.Nu ma intelegeti gresit,dar totusi,devreme ce tu zici ca aceea este miere adevarata,nu "clei ieftin"...si ca este "o incantare a simturilor",atunci cand te rogi tot o incantare a simturilor este pentru tine?Imi pare bine ca ai gasit o asemenea miere de calitate,dar hai sa nu ne preocupam prea mult de mancare si de placerile de cateva secunde pe care ni le produce ea.
|
|
Citat:
Exista o metoda, de care multi nu stiu, prin care mierea se poate falsifica "natural". Se hranesc albinele cu zahar, preparat intr-un anumit fel. E drept, culeg si miere naturala, dar majoritatea va fi procesata din zahar rafinat. Se procedeaza de catre unii astfel mai ales in anii problema, de ex. cand este seceta si floarea nu se ridica la nivelul asteptarilor. Desi propriuzis e luata din stup si contine si un anumit procent de miere din flori, de fapt este in mare parte, la origine, zahar industrial. De asta nu are miros si nici gust. Cine cumpara miere, sa cumpere neaparat din surse de incredere, nu de la tarabe sau magazine oarecare. La fel si cu polenul, pentru a-si pastra proprietatile trebuie uscat si conservat intr-un anumit fel, cred ca sunt destui care sunt neglijenti vizavi de acest aspect. |
Citat:
Oricum, cand vezi miere cristalizata, aia e 100% naturala si poate sa tina foarte, foarte multi ani fara sa i se modifice calitatile (pentru ca ai mei tineau mierea doar pt noi, mereu aveam bidoane uriase cu miere zaharisita, din care am consumat foarte multi ani dupa ce ai mei nu au mai avut stupi, si a fost cat se poate de buna). |
Nu m-aș fi gândit că asta e o falsificare. Știam că apicultorii adaugă zahăr în hrana albinelor, într-un anumită concentrație (dacă e prea mult se îmbolnăvesc), pentru că nu le lasă suficientă miere ca hrană.
Nu știu, însă, dacă ele produc miere și în perioada de iarnă, cât nu culeg nectar. Mă gândesc că amestecul acela cu zahăr este pentru hrănire, nu pentru a produce mierea. |
Cred ca trebuie clarificate doua aspecte:
- pe de o parte hrana albinelor (ceea ce ele consuma) pe timp de iarna trebuie sa le lasi f mult zahar ca sa aiba din belsug sa manance cand sint la iernat si nu ies din stup si nici nu ar gasi ceva de mancare pe afara. Unii mai lasa, tot pt hrana albinelor, chiar o parte din miere (dar este ineficient dpdv al costului intrucat pt ele este la fel de buna hrana zaharul sau mierea (care este zahar invertit). Asta este ceea ce ele mananca. - pe de alta parte mierea (ceea ce produc) este rezultatul lor, ele fabrica mierea vara in scopul de a face depozite de hrana pt iarna sa aiba in exces ca sa supravietuiasca iernii. Apicultorul ia rezerva lor de hrana pe care au produs-o ele vara pt iarna (adica mierea) si le pune in loc alta rezerva de hrana mai ieftina si la fel de nutritiva si buna pt ele, anume zaharul. Si asa toata lumea e multumita (si apicultorul si albinele). Dar mierea este fix ceea ce produc albinele, adica fara nici un fel de zahar sau sirop adaugat! Este mierea care cristalizeaza dupa un timp sau la anume temperatura (daca o reincalzesti se lichefiaza din nou, apoi iar cristalizeaza cand se raceste, dupa un timp). Aceasta miere pura este foarte scumpa (dpdv al costului de productie - tot ce necesita apicultura facuta asa cum trebuie), asa ca unii adauga peste mierea recoltata (o amesteca cu) sirop de zahar sau sirop de ceai (ca e mai ieftin), ca sa traga la cantar/volum (?) si asa se obtine o "miere" care nu mai cristalizeaza (dar de fapt nici miere nu mai este ci un amestec). |
Citat:
Insa cei care fasifica mierea, folosesc acest procedeu in perioada de cules. Punand zaharul langa stupi, albina este si mai putin motivata sa caute floarea. Iar produsul final, pentru cei mai multi, arata ca mierea, are gust de miere (prin asta ei intelegand dulce). Si pot si baga mana in foc ca este miere culeasa din stupi, n-au adaugat nimic la ea. Ba chiar si cristalizeaza, ca mierea adevarata. Problema este ca lipseste aroma si micronutrientii fara de care pana la urma mierea nu e decat un altfel de zahar. |
Citat:
|
Citat:
|
Pai este real, majoritatea bauturilor de fructe ale pomului chimiei moderne contin acid citric, ca si componenta gustativa, pe langa aromele artificiale, indulcitori ieftini si dubiosi si eventual 1-2% suc de fructe ca sa zica ca e "de fructe naturale".
|
Citat:
|
Citat:
|
Inca un detaliu care putini il cunosc, multi nu vand miere cristalizata, din cauza reticentelor pe care le au majoritatea cumparatorilor, prea putin informati, care cred ca acea miere, daca e cristalizata, nu e in regula.
"Noi ne vindem mierea en-gross, pentru ca sunt cantitati mari si altfel nu ne-am descurca. Insa putinul care e vandut la kilogram…se vinde conform dorintei clientului. Si mare parte dintre ei vor ca mierea “sa curga”, refuza sa cumpere miere cristalizata. Unii, clienti vechi, au putut fi convinsi ca e mai sanatoasa asa cum e ea, “zaharisita”, insa multi spun ca ei o vor topita…sau deloc." http://www.cristelageorgescu.ro/mier...toxic/01/2011/ In consecinta, procedeaza la topirea ei, pe bain-marie, insa la temperaturi mari, 70-80 grade desi nu m-ar mira sa aud ca unii folosesc chiar apa clocotita (100grade) sau o pun direct pe foc. Problema este ca pe masura ce ea este incalzita, sau chiar pastrata la temperatura camerei (in jur de 25 grade sau peste) creste continutul de hidroximetil-furfural (HMF) care in anumite concentratii este destul de toxic. Atentie, acest proces se intampla si in mod natural, atat timp cat mierea este pastrata la peste +4 grade celsius, si tine practic de procesul ei de imbatranire. Cand concentratia depaseste 40mg/kg mierea este considerata improprie pentru consum. http://www.proapicultura.ro/mierea.htm HMF nu apare doar in miere, ci cam in toate produsele care contin zaharuri si productia este accelerata datorita incalzirii si mediului acid. Se gaseste in fructe uscate, prune uscate in mod special contin cantitati destul de mari. Se gaseste in caramel si toate produsele care contin zahar caramelizat (bauturi racoritoare de gen cola/pepsi, bere, s.a). Tot in cantitati destul de mari se regaseste in cafeaua prajita. De asemeni si in fumul de tigara. |
Citat:
(bunica facea sirop de brad :D ) |
Ora este GMT +3. Ora este acum 05:34:25. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.