Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Diverse Sarbatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5056)
-   -   Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16404)

cristiboss56 22.04.2013 20:24:02

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
 
http://www.crestinortodox.ro/files/i...-zografu-6.jpg

Maine este sărbătoarea unuia din cei mai mari mucenici ai credinței noastre, a Sfântului Gheorghe, Purtătorul de biruință. Sărbătoarea aceasta coincide cu cel mai frumos anotimp. Și precum cântă Biserica noastră, să alergăm astăzi pe câmpuri să culegem flori și să împletim cununi pentru a încununa pe eroul credinței noastre creștine.

Patria Sfântului Gheorghe este Asia Mică. S-a născut în părțile Cezareei și a fost compatriot cu Sfântul Vasile cel Mare. Părinții lui erau bogați și nobili. Tatăl lui a fost martirizat pentu Hristos atunci când Sfântul Gheorghe era mic, în leagăn. Mama lui, doar de 20 de ani, era dintre acele mame care cred în Dumnezeu. De aceea nu s-a recăsătorit cum fac astăzi multe, care deși trupul bărbatului lor nu a putrezit încă în mormânt, ele își caută un alt bărbat! În Asia Mică, o singură Cununie exista, una, nu mai multe. Ca și turturelele: dacă una este omorâtă, perechea ei, nu se înjugă cu altcineva, rămâne singură până la sfârșit și plânge pe ramuri. Așa și atunci. Nu zic că cei care vin la a doua Nuntă păcătuiesc, dar îndeosebi nunta este una, cea pe care o binecuvintează Dumnezeu, Sfânta Treime și Prea Sfântul Duh.

Sfântul Gheorghe împreună cu părinții săi

Așadar, mama lui atît de tânără a rămas văduvă. Auziți voi, femei, auziți voi, bărbați? Nu s-au făcut aceste sărbători ca să mâncăm și să ne distrăm, ci s-au făcut ca să trăim și noi ca sfinții. Atunci Sfântul Gheorghe ne va binecuvânta și va fi cu noi.

Tânăra văduvă îl avea pe Gheorghe mic. Și cu laptele ei l-a plămădit și plăsmuit. Așadar, binecuvântată mamă. În spatele oricărui sfânt e o mamă. Și în spatele Sfântului Gheorghe este mama care l-a aplecat la piept, și pe lângă lapte, l-a alăptat și cu credință, credința în Hristos.

Gheorghe, unicul și iubitul fiu al văduvei, a crescut și s-a distins prin calitățile sale. De foarte devreme și-a manifestat înclinația de a deveni militar. Așadar, s-a înrolat în armată. S-a distins ca militar și ca ofițer. Era primul în lupte. Avea o inimă de leu. În felul acesta a ajuns în rang general și apoi chiar conte.

Sfântul Gheorghe mai presus de grade, Îl avea însă pe Dumnezeu. Apoi vin toate celelalte. Și dacă credința în Dumnezeu este în primejdie, se cuvine să fii gata să jertfești și gradele și funcțiile și tronurile și cârjele și mitrele și toate. De mii de ori e mai bine să mori călugăr în Sfântul Munte, decât trădător al Ortodoxiei! De mii de ori militar cinstit, decât general care nu crede; de mii de ori țăran care-l are înlăuntrul său pe Dumnezeu, decât om de știință ateu; de mii de ori gropar sau cioban care-l are înlăuntru pe Dumnezeu, decât bogățiile lumii. Aceasta este sfânta noastră religie. Biserica noastră nu depinde de cei mari și tari ai zilei. Ea se întemeiază pe credința celor smeriți și disprețuiți.

A venit deci momentul încercării Sfântului Gheorghe. Era perioada ultimei persecuții din primele secole. Pe tronul Romei se afla una din cele mai sălbatice fiare, împăratul Dioclețian (284-304). Acesta nutrea o ură sălbatică față de creștini. De aceea a poruncit: Câți sunt creștini, își pierd funcțiile; și dacă persistă în credință, vor fi dați morții.

Când s-a emis porunca, venise de acum ceasul și pentru Gheorghe. Înaintea tuturor a mărturisit și a spus: Sunt creștin și mai presus de împărat Îl am pe Hristos!

Dioclețian poruncește și îl arestează. Îi descoase gradele, îi iau armura, îl aruncă de îndată în închisoare. Din înălțime, în adânc! Dar el simțea bucurie și veselie.

Să povestesc acum chinurile lui mucenicești? Sunt multe. Care vreți, citiți sinaxarul ca să vedeți. Pe scurt vă zic. I-au străpuns pântecele cu o suliță de fier. Apoi l-au pus pe o roată de fier – care de jur împrejur, pe coroană, avea unghii ascuțite -, au lăsat roata să se rostogolească într-un loc povârnit, iar trupul Sfântului se tăia; i se sfâșiau cărnurile și adăpau pământul. După aceea, l-au încălțat cu încălțăminte de fier cu cuie și l-au obligat să pășească. Apoi l-au aruncat întro groapă cu var, ca să se topească. Dar și varul l-a biruit și încălțămintele de fier le-a biruit și toate. Nu este un lucru de mirare acesta. A spus Hristos: „Nu vă temeți! Veți călca peste șerpi și peste scorpii și nici un fir de păr din capul vostru nu va cădea, dacă nu vrea Dumnezeu” (vezi Luca 10, 19; 21, 18; Matei 10, 29).

După acestea, în afara Cezareii era un templu idolesc plin de statui. Îl iau deci pe Sfântul Gheorghe, ca să jertfească. El privea cu fața sa îngerească. Se uită la idoli și spune cu glas mare: În numele lui Iisus Nazarineanul vă întreb: Statui și idoli, ce sunteți? Și ei au răspuns: Nu suntem dumnezei, suntem demoni! Apoi, Sfântul și-a făcut rugăciunea și imediat un cutremur a zguduit întregul templu, au căzut jos statuile și s-au făcut bucăți și praf.

Și doar astea sunt? Și o altă minune a Sfântului Gheorghe este minunată. În afara Cezareei, pe un povârniș exista o fântână cu apă bună, dar nimeni nu îndrăznea să se apropia de ea; pentru că alături era o peșteră, iar în ea se sălășluise o mare fiară, un șarpe uriaș, care ieșea și mânca oameni și animale. Sfântul Gheorghe s-a apropiat cu sulița lui de izvor. Fiara a mormăit, a ieșit brusc și și-a deschis gura ca să-l înghită. Dar Sfântul Gheorghe – să nu creadă necredincioșii, noi credem! – ce face ? Aruncă cu credință o cruciuliță de lemn în gura deschisă a șarpelui. O aruncă în cele dinlăuntru ale lui și fiara s-a spart și a crăpat. De aceea, vedeți în icoane pe Sfântul Gheorghe zugrăvit călăreț și cu sulița, care are în vârf crucea Domnului, ucigând fiara. Astăzi, aceste lucruri par incredibile. Oamenii din lume le consideră povești. Dar noi știm că se întâmplă nu numai cele pe care le-a făcut Sfântul Gheorghe, ci se petrec și lucruri de mii de ori mai mari. Este plină istoria de minunile pe care le-au făcut sfinții credinței noastre cu puterea lui Hristos. Avem o religie vie și se cuvine s-o iubim și să i ne dedicăm în întregime. Iată deci, iubiții mei, în puține cuvinte viața sfântului. De aceea Sfântul Gheorghe este unul din cei mai iubiți sfinți de către popor.

RUGACIUNE

http://www.crestinortodox.ro/comunit.../859/25212.jpg

Sfinte Mare Mucenice, cel care ai viețuit după vrednicia numelui tău – că luând pe umeri Crucea lui Hristos, bine ai lucrat pământul cel înțelenit de înșelarea diavolească – stând în slavă înaintea Scaunului Celui Ce le stăpânește pe toate, fă-te acum mijlocitor osârdnic nouă, nevrednicilor – și îngrădește-ne cu rugăciunile tale. Fii izbăvitor al celor robiți de păcate, ocrotitor al săracilor, doctor al bolnavilor, îndrumător al celor rătăciți în întunericul acestei lumi. Izbăvește-ne, ca un milostiv, din toată nevoia, alungând tulburarea păcatelor și a primejdiilor de multe feluri și ne învrednicește, pentru rugăciunile tale, să fim și noi buni cultivatori ai pământului ființei noastre. Amin!

cristiboss56 22.04.2013 20:24:53

Pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe
 
http://4.bp.blogspot.com/_tLkxDhRU-9...00/Georgiy.jpg

Sfântul Gheorghe a fost unul din cei mai mari eroi ai creștinismului. S-a născut și a fost martirizat în anii unei groaznice persecuții, pe care a declanșat-o împotriva creștinismului un sinistru și sângeros împărat, Dioclețian. Patria natală a lui Gheorghe a fost Capadocia, o eparhie din Asia Mică, care a dat naștere la atâția sfinți și mucenici. Tatăl lui, când Gheorghe era încă mic copil, a fost arestat, a mărturisit pe Hristos și a fost martirizat. Gheorghe a fost un copil de mucenic. Mama lui văduvă, femeie evlavioasă, îl lua pe micul Gheorghe și-l ducea deseori la mormântul tatălui său mucenic. Și acolo, deasupra mormântului, îngenunchiați amândoi, se rugau lui Dumnezeu. Gheorghe, din frageda lui vârstă, ardea de sfântul dor de a urma exemplul tatălui său și de a deveni și el mucenic al lui Hristos. Când a crescut, a slujit în armată. Era un soldat strălucit, ascultător, plin de bărbăție, fără teamă în lupte. Își iubea patria, îi izgonea pe barbarii care atacau și ardeau casele și junghiau copiii și femeile. Sfântul Gheorghe a fost un apărător al celor neputincioși. Pentru bărbăția lui a avansat repede și a ajuns la cele mai înalte funcții din armată; a devenit general.
Dar când s-a declanșat persecuția împotriva creștinilor și toți ofițerii au fost obligați să declare că nu sunt creștini și că cred în idoli, atunci Gheorghe nu a ezitat deloc să facă ceea ce se cuvenea. Nu s-a lepădat de Hristos ca ceilalți, ci a declarat că este creștin și că nicio putere din lume nu va putea să-i schimbe credința. Împăratul, când a auzit această declarație, s-a întristat mult, pentru că cel mai viteaz general al său era creștin. La început a încercat să-l convingă cu binele, i-a promis până și cele mai mari onoruri și funcții. Dar Gheorghe a respins toate propunerile și a rămas statornic și neclintit. Atunci, a început mucenicia lui; o mucenicie din cele mai groaznice. La început l-au aruncat într-o temniță întunecoasă. L-au pus apoi pe roată, care era o unealtă de schingiuire; prin cuiele ei ascuțite, roata făcea să se sfâșie carnea, să curgă sânge și omul să moară, dar Hristos prin harul Său l-a ajutat pe mucenic și acesta a învins toate durerile. Și nu doar aceasta, ci a făcut și minuni: a înviat din mormânt un mort. A ucis o fiară mare care mânca oameni, s-a dus în templul idolilor și prin rugăciunea sa a făcut de s-au dărâmat toți idolii și a făcut pe demoni să strige și să spună că unul este adevăratul Dumnezeu, Dumnezeul lui Gheorghe. Acestea par multor oameni de necrezut, dar Hristos a spus că oricine crede în El va face minuni, va călca peste scorpii și peste șerpi și va birui toată puterea vrăjmașului (Luca 10, 19).
***
Tot ce a făcut Sfântul Gheorghe nu a făcut cu puterea sa, a făcut-o prin puterea lui Hristos, Care a biruit păcatul și moartea și a înviat din morți și dăruiește putere oricărui credincios să-i biruiască și el pe vrăjmașii lui. În felul acesta, fiecare sfânt este o nouă dovadă că Hristos este adevăratul Dumnezeu. Viața, chinurile mucenicești și minunile sfinților nu pot să aibă o altă explicație decât una singură: că Hristos a înviat, trăiește și împărățește și că El este Cel care dăruiește puterea și harul Său ca oamenii neputincioși și păcătoși să devină eroi și martiri.
Mii de oameni, care au urmărit mucenicia și minunile sfântului, au crezut și s-au botezat în numele lui Hristos.
Creștinii mei, nu ajunge să sărbătorim praznicul Sfântului Gheorghe. Trebuie să-l imităm și noi pe sfânt în virtuțile pe care le-a avut și mai ales în bărbăția pe care a arătat-o de-a lungul întregii sale vieți. A omorât sfântul fiara, așa cum se vede în icoana lui? Avem și noi fiara noastră, adică patimile și răutățile noastre. Cine este liber de acestea? Înainte! Să ridicăm război împotriva acestor fiare lăuntrice! Cine se războiește, acela își și învinge cu ajutorul lui Hristos patimile, acela se face un vrednic următor al Sfântului Gheorghe. Acest creștin este o dovadă că Hristos care a înviat și în zilele noastre trăiește, biruiește și triumfă.
LA MULTI ANI LA SARBATOAREA SFANTULUI GHEORGHE.
DOAMNE AJUTA!

gheorghie 22.04.2013 20:27:32

oare se fac liturghii de sf. Gheorghe, maine, prin biserici? sau fiecare preot face cum vrea?

glykys 22.04.2013 20:30:26

Citat:

În prealabil postat de gheorghie (Post 516185)
oare se fac liturghii de sf. Gheorghe, maine, prin biserici? sau fiecare preot face cum vrea?

E cruce cu rosu in calendar, deci in toate bisericile ortodoxe romane ar trebui sa se oficieze liturghie.

cristiboss56 22.04.2013 20:46:45

Citat:

În prealabil postat de gheorghie (Post 516185)
oare se fac liturghii de sf. Gheorghe, maine, prin biserici?

Da !
Spre exemplu la Botosani de sarbatoarea Hramului Sf. Gheorghe, mare sarbatoare acolo, se va oficia Sfanta Liturghie a Sfantului Grigorie Dialogul !
Nu se serbeaza onomastica celor care poarta numele marelui Mucenic , pentru ca suntem in Marele Post !

cristiboss56 22.04.2013 20:50:11

O precizare oficiala B.O.R !
 
Citat:

În prealabil postat de gheorghie (Post 516185)
oare se fac liturghii de sf. Gheorghe, maine, prin biserici? sau fiecare preot face cum vrea?

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe
Ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, 23 aprilie, cade anul acesta în timpul săptămânii a șasea din Postul Mare. În toate lăcașurile de cult se va oficia în această zi Liturghia Darurilor înainte sfințite. Rânduiala a fost stabilită la Sinodul Trulan din anul 692.

„Hotărârea Sinodului Trulan prevede ca în timpul Păresimilor în afară de Sărbătoarea Bunei Vestiri orice sfânt cu polieleu, orice zi deosebită va fi cinstită prin liturghie înainte sfințită. Liturghie deplină nu se săvârșește decât în zilele de sâmbătă și duminică. În ziua de sâmbătă sau din duminica înaintea acestei sărbători, respectiv, în sâmbăta sau duminica a V-a a Sfântului și Marelui Post preoții vor pregăti un Agneț va fi sfințit, Agneț cu care se va săvârși Liturghia înainte sfințită în ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. La bisercile de enorie, așa cum prevede Tipicul, în ajunul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe se va săvârși fie Pavecernița Mare împreună cu Litia, mai ales acolo unde este hram, fie Vecernia Sfântului Gheorghe și Litia. La bisericile de mănăstire, la catedralele chiriarhale Vecernia se va săvârși întotdeauna dimineața împreună cu rânduiala Ceasurilor, iar după amiază Pavecernița Mare și acolo unde este cazul și Litia”, a precizat pentru TRINITAS TV Arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Liturghia Darurilor înainte sfințite este a treia Liturghie a Bisericii Ortodoxe și se oficiază numai în Postul Păresimilor.

gheorghie 22.04.2013 21:23:38

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 516192)
Nu se serbeaza onomastica celor care poarta numele marelui Mucenic , pentru ca suntem in Marele Post !

deci eu maine dupa liturghie, la agapa, nu am voie sa duc niste dulciuri sau un suc macar?

tabitha 23.04.2013 01:23:30

Citat:

În prealabil postat de gheorghie (Post 516195)
deci eu maine dupa liturghie, la agapa, nu am voie sa duc niste dulciuri sau un suc macar?

Sigur că ai voie, dar ar fi bine să fie de post. :)

"La mulți ani" tuturor celor care își serbează onomastica de Sfântul Gheorghe!!

http://s7d2.scene7.com/is/image/Tele...layer=3&opac=0

stefan florin 23.04.2013 12:11:30

LA MULTI ANI tuturor celor ce poarta numele Sfantului Gheorghe!

DragosP 23.04.2013 12:26:37

Biserica parohiei mele are hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și al Sfintei Mucenițe Marina.
Așa că am participat aseară la slujba de hram și astăzi a fost oficiată Liturghia Darurilor. Ca de altfel ca-n orice zi (în afară de sâmbete și duminici) din Post.

Ekaterina 23.04.2013 14:51:17

La multi ani, celor ce poarta numele Sfantului Mucenic Gheorghe! Sa avem parte de ocrotirea Sfantului si sa ne ajute sa dobandim macar o mica parte din curajul Lui!

Marius22 23.04.2013 16:55:20

M-am bucurat sa aflu ca intru aceasta zi Biserica Ortodoxa o praznuieste si pe Sfanta Polihronia, mama Sfantului Gheorghe. Potrivit Traditiei, Sfanta Polihronia a participat la patimirile fiului sau, primind ea insasi moarte muceniceasca. Iata si o icoana de tip aghiografic (vita) a Sfintei Polihronia:

http://www.crestinortodox.ro/files/i...polihronia.jpg

antoniap 24.04.2013 11:50:51

http://www.razbointrucuvant.ro/2009/...cere-noua-azi/

http://www.razbointrucuvant.ro/2013/...-biruit-lumea/

antoniap 24.04.2013 12:02:26

Mi-au dat lacrimile de emotie citind aceste minuni:

http://www.razbointrucuvant.ro/2013/...te/#more-61090

antoniap 24.04.2013 14:43:46

placinta Sf Gheorghe.flv

Pelerin spre Rasarit 24.04.2013 15:49:37

Cand ajungi la Lydda(Tara Sfanta)la prima vedere peisajul si biserica nu par a dezvalui ce ascund.Pe mine m-a impresionat,in cripta de la subsol,sarcofagul sfantului mucenic,mi s-a parut foarte micut,parca era al unui copil.Privind cum era infatisat in icoane as fi fost tentat sa spun ca era mai inalt.As fi curios daca Richard Inima de Leu a vazut si el acest sarcofag,el era inalt si masiv,as fi fost curios sa stiu cum s-a simtit in fata lui.Lanturile mi s-au parut inuman de mari si grele pt cineva atat de micut.Cripta,in ansamblul ei,respira un aer de crestinism al inceputurilor eroice,nu te lasa sa o muti cu gandul in timpuri moderne.

arwein 24.04.2013 19:40:37

In cripta de la Lyda mi s-a intamplat asa: am intrat eu , ma-m uitat- eu am fost in Israel vara, in iulie, va dati seama ce era afara de caldura! Deci intru, ma uit...cei din biserica ne-au povestit cate ceva, au spus ca pe piatra izvoraste mir, apoi au urcat. Am ramas cativa, dar jos era totusi inabusitor si am urcat inaintea celorlati si m-am uitat prin biserica. Tin minte si acum prima imagine a criptei si cum am coborat in micuta camera pe o scara si am urcat pe cealalta, tin minte piatra in care e sapata mormantul si ca in sinea mea m-am mirat ca nu miroase a mucegai deloc, am atins cu mana pereti- uscati, fara nici un pic de condens; si gandul meu- Doamne, ce uscaciune in partea asta de lume! Apoi am coborat din nou, cand cei mai multi din grup urcasera din nou; sa fiu mai linistita si sa ma pot concentra mai bine; doua prietene vorbeau - uite, ca am luat mir....m-am dus langa piatra si m-am uitat- stersesera din santurile de pe margine un lichid alb, transparent. Am atins chipul sfantului cu degetele si......era umed, era plin de lichid, in partea cea mai inalta si mai atinsa a lespezii!Nu, nu era condens si nu il pusese nimeni acolo, el aparea si atat, si toti au sters piatra si eu, ultima, am avut din nou! Si am trait socul dihotmizarii mintii noastre, am constientizat pentru prima data problema mea; nu ma pot abtine sa nu rumeg in cap ganduri insirate dialectic, inclusiv pentru lucrurile care trebuie cu totul concepute in alt registru! Aplic un fel de filtru de explicatii peste tot, chiar tot si asta ma face sa nu vad viata in toate culorile ei! Din piatra aia aparuse ceva si pe mine m-a dat peste cap si m-am simtit ultimul om ca nu ma pot dezbara de apucaturile astea de a explica tot ce mi se arata!
P.S. In iarna, dupa mine- a fost o prietena a mea acolo - tot genul "exista o explicatie" si la intoarcere mi-a zis doar atat: "ai avut dreptate".

Pelerin spre Rasarit 24.04.2013 19:57:32

Arwein si eu am aceiasi problema,in stare agravata in comparatie cu tine :) Citind cele scrise de tine am retrait iar acele clipe,stiu ca si eu am atins sarcofagul dar nu mai imi aduc aminte daca am simtit mir sau nu insa cumva minunile se arata celor care,in ciuda unei eterne ,,exista o explicatie",au pastrat si o mica luminita de incredere in ele.Parerea mea este ca faci parte din aceasta categorie,emotia acelor clipe inca razbate din randurile tale.Si eu am ajuns la aceiasi concluzie.In fata unui asemenea fenomen ai trei optiuni:il respingi din start,epuizezi toate explicatiile logice sau schimbi registrul de interpretare si analiza.Pentru ultima varianta este nevoie de curajul credintei,ma bucur mult ca tu ai facut acest pas.Numai bine!

cristiboss56 24.04.2013 20:28:57

Rugăciune la mormântul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe
 
http://www.basilica.ro/_upload/img/6...6110va9l9a.jpg

După zile și nopți de rugăciune în locuri cu o încărcătură spirituală specifică Țării Sfinte, am aflat în imediata apropiere a aeroportului Ben Gurion un lăcaș care umple de emoție orice creștin: Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Lida (Lodd).

În orășelul sărăcăcios Lida, în contrast cu grandoarea Tel Avivului, acolo, la mormântul Sfântului Gheorghe, simți cum se ușurează povara sufletului de cele mai apăsătoare gânduri deșarte. Atingând lanțurile cu care a fost legat sfântul, un fior rece te face să simți altfel dimensiunea suferinței. După o zi cu soare blând și briza dulce a Mării Mediterane, am traversat Tel Avivul, cu străzile croșetate parcă din toate florile pământului și străjuite de umbra înaltă a palmierilor. În clipa aceea știam doar că ne îndreptăm spre Lida, localitate israeliană cunoscută în lumea creștină drept locul în care s-a născut și a fost înmormântat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Lida este un oraș antic, datând încă din perioada greco-romană, dar care până în epoca bizantină era deja în mare parte încreștinat. În perioada elenistă, acest loc se afla în afara granițelor Iudeii, iar în perioada macabeilor, acesta a redevenit oraș israelian. Potrivit Sfintei Scripturi, acest orășel sărăcăcios a fost construit de un membru al tribului Beniamin, Shemed. În perioada captivității babiloniene a fost părăsit, pentru ca imediat după întoarcerea iudeilor din exil să fie refăcut. În imediata apropiere a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ se află Moscheea El-Chodr, în preajma căreia tot timpul sunt grupuri de musulmani, ale căror intenții nu sunt întotdeauna dintre cele mai bune. Actualul lăcaș al Mucenicului Purtător de Biruință se ridică doar în colțul nord-estic al vechii bazilici creștine. Îți trebuie ceva timp pentru a putea desluși această punte spirituală dintre creștini și musulmani. Când am sosit acolo, arabii care se aflau în preajma bisericii nu reacționau în nici un fel, dar simpla lor prezență la tot pasul îți crea o stare de incertitudine. Eram pregătiți oarecum, în sensul că este o zonă mai puțin securizată, motiv pentru care pur și simplu ne-am strecurat de la autocar până la intrarea în biserică, aproape în tăcere.

Aproape de lanțurile reci ce l-au chinuit

Acest așezământ aparține de fapt mănăstirii ortodoxe grecești construite aici peste ruinele vechii bazilici creștine. Actuala biserică este închinată și Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, dar și Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Urmând tradiția vechilor biserici creștine care se ridicau pe mormintele martirilor, și pe locul martiriului Sfântului Gheorghe a fost construită o biserică. Până la urmă, cu riscul de a mă repeta, rămân la convingerea că acesta este un loc al permanentelor contraste. După ce am trecut de porțile masive ale mănăstirii și am intrat în sfântul lăcaș, ne-am recăpătat zâmbetul. Cum să nu ți se lumineze privirea când, ridicând-o spre basorelieful de deasupra ușii de la intrare, îl vezi, ca pretutindeni în icoanele ortodoxe, pe Sfântul Gheorghe omorând balaurul. Încă din pronaos și până la Sfântul Altar, frescele de o frumusețe aparte coboară lumină peste credincioșii veniți să se închine în biserica ortodoxă de la Lida. Mirosul de smirnă, dar și muzica psaltică ce curge ca o șoaptă intensifică această atmosferă de meditație și rugăciune. Cromatica bine echilibrată a picturii este întregită de imense policandre poleite cu aur, lucrate într-un fascinant filigran, a cărui vechime este evidentă. La fel și altarul, învăluit într-o minuțioasă îmbinare de artă și meșteșug, este de o frumusețe liniștitoare. Măicuța de la pangar, care vorbea cursiv românește, ne-a povestit că din discuțiile pe care le-a avut de-a lungul anilor cu pelerinii, a constatat că aceștia sunt mereu copleșiți de duhul Marelui Mucenic Gheorghe, ca și de frumusețea bisericii lui de aici. În partea dreaptă a altarului, în imediata apropiere a treptelor care coboară în capela subterană, se află lanțurile cu care a fost legat sfântul, înainte de a fi omorât. Citind aici Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, eram în același timp înfiorată de prezența lanțurilor grele și reci. Am coborât apoi în grota în care se află mormântul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și o parte din moaștele sale. Sarcofagul de piatră, restaurat în vremea patriarhului Chiril, este de o impresionantă frumusețe, oferind privirii monumentalitatea unei adevărate opere de artă. După ce îngenunchezi însă și te pierzi în lacrimi și rugăciune, duhul sfântului te ridică acolo unde sufletul își găsește pacea și lumina mântuirii. Fiecare dorește să-și prelungească șederea lângă mormânt. Copleșită de puterea rugăciunii sfântului, am început să urc scările care duceau în biserică, dar cu fiecare treaptă simțeam o greutate inexplicabilă a trupului. La jumătatea scării m-am oprit brusc și am coborât alergând… și grota neîncăpătoare până acum câteva minute era goală. În clipa aceea a devenit un imens altar al rugăciunii, pe care atât de mult mi-o doream. Nimic nu este mai minunat decât să rămâi singur, tu și sfântul care mijlocește strigătul profund al ființei tale către Dumnezeu, și să simți prezența harului care coboară peste lacrimile rugăciunii. Acolo, în grota Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, cu fruntea pe lespedea rece a mormântului său, am simțit o nebănuită putere de mulțumire și iertare, putere pe care în nemărginita lui dragoste mi-a dăruit-o Purtătorul de biruință.

„Ca un izbăvitor al celor robiți și celor săraci folositor, neputincioșilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!“.
http://cristiboss56.blogratuit.ro/Pr...e-b1-p1979.htm


Ora este GMT +3. Ora este acum 00:45:23.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.