![]() |
Despre manipulare-După Revoluție, s-au construit cinci biserici pentru fiecare școală
http://www.gandul.info/stiri/dupa-re...lusiv-10754452
Nu sunt adeptul marii teorii a conspiratiei, dar unele lucruri sunt mai mult decat evidente. Ce mi se pare grav nu este neaparat subiectul articolului, care poate si usor demontat. Se vrea a fi subliminal. In articol nu se spune direct ca Biserica face rau, ca Biserica indoctrineaza, ca este o institutie de tip feudal. De fapt daca ma gandesc mai bine nici nu sugereaza. Dar autorul stie cat de sensibil de subiectul. Autorul stie ce efect va avea. De fapt asta e problema. Comentariile pe subiect. Marea masa a celor care comenteza sunt impotriva Bisericii. Fie ca sunt atei, fie ca sunt anti-Biserica, fie ca sunt sectanti.... majoritatea zdrobitoare nu fac decat sa critice. Ei toti se dau rationali si inteligenti, ii numesc "pupatori de moaste" pe credinciosi, prosti, inculti, irationali, needucati... dar ei sunt cei care au "ochelari de cal". Ei, cei care sunt usor manipulabili si indoctrinati, ii acuza pe credinciosi. Nimeni nu neaga ca exista asa ceva si in randul celor care frecventeaza biserica, ca exista si fanatici si superstitiosi. Dar nu toti suntem asa. Si cand se gaseste cate cineva sa apere Biserica e atacat. Ce-i drept unii o fac gresit. Prea putini aduc argumente. Unii reactioneaza intr-un fel care nu demonstreaza trairea crestina. Si asa Biserica este pusa intr-o lumina tot mai proasta. Argumente, ca cei care comenteaza gresesc, sunt multe: 1. Scoli noi nu trebuie construite. Comunismul a fost interesat in cresterea gradului de educatie si au existat suficiente. Ca cele existente trebuie modernizate este alta discutie. 2. Numarul copiilor nascuti dupa 1989 a scazut. Daca au fost suficiente scoli inainte cu siguranta sunt si acum. 3. In perioada comunista au fost distruse numeroase biserici, iar numarul celor construite a fost infim. 4. Bisericile se construiesc cu banii credinciosilor in cea mai mare parte. Scolile se construiesc de catre stat din impozitele platite. Salariile preotilor constituie o cu totul alta discutie. 5. In Romania s-au declarat 87% dintre cetateni ortodocsi, dar ei destin doar 70% din lacasurile de cult. 6. Capacitatea Bisericilor este mult sub numarul celor care ar putea sa se prezinte la biserica. 7. In biserici, duminica si la sarbatori, in cele mai multe cazul statiul este insuficient. |
Bune argumente, mulțumesc!
E firesc ca Biserica să fie atacată peste tot, mai întâi pentru că Ea apără valorile care sunt pur și simplu opuse celor pe care le promovează bișnițarii și hoții care jefuiesc țara și schimonosesc duhul românilor. Au toate motivele și, vai, mijloacele să scuipe, să mintă, să inducă în eroare, să zăpăcească... Doar-doar ne-o apuca pe toți disperarea și lehamitea și-om lăsa toate pe mâna lor, ca să se îmbuibe și să moară rîgâind... Dar Biserica rezistă și continuă să-și facă slujirea, că doar e întemeiată pe Stâncă. Nu mor caii când vor câinii... |
|
"Și singura care lupta împotriva acestor plăgi ale societății este Biserica lui Dumnezeu. Bisericile sunt în societate asemenea leucocitelor din corpul uman. Ele au menirea să-l despătimească pe om, să-l țină sănătos, departe de boala păcatului, păcatul care este singura cauză a suferinței umane."
Merită citit și articolul și comentariile de acolo. |
Și totuși, cifrele vorbește, ca să zic așa. Unu la cinci.
|
Horațiu, poate n-ai citit argumentele aduse de Lucian. În timp ce școli sunt suficiente, pentru că au fost construite până în '90, când o generație anuală de copii era dublă față de acum, bisericile au fost și sunt insuficiente, în regimul comunist construindu-se foarte puține, iar altele dărâmându-se.
|
Citat:
nu avem nevoie de școli noi. și așa subt multe cele construite în comunism. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Dar si profesorii, si preotii, si medici... nu pica din cer. Tot dintre noi sunt. Si conducatorii la fel. Schimbarea societatii incepe cu fiecare dintre noi. Si referitor la profesori: Exista profesori in varsta buni. Exista si acolo uscaturi. Destule. Dar sa privim spre viitor. Din nefericire putem sa generalizam. Profesori tineri cu "har" si pasiune nu prea sunt. Cei care intra acum in sistemul de invatamant (ne referim la cel preuniversitar) sunt cei incapabili sa performeze in alt domenii. "Si asa nu stiu sa fac mai nimic. Ma duc acolo ca sa dictez dintr-o carte pot si eu". Grav. Foarte grav. |
Citat:
Mi-aș dori să avem și la guvernare oameni care să se străduiască pentru țară așa cum se străduiesc oamenii Bisericii pentru ea. |
Citat:
Iar asta arată că Biserica e mult mai responsabilă/activă/eficientă decât restul lenevit al lumii... |
De fapt, nu de asta se plange atat lumea, ci de faptul ca se baga bani publici.
Ca ortodox, nu ma deranjeaza asa mult, si daca te uiti la cat de ineficient e statul si toata istoria de colaborare Biserica-Stat, bagarea banilor acolo de primar e doar o consecinta naturala din mai multe puncte de vedere, iar un lacas de cult e o investitie de 3,000 de ori mai putin furabila ca o autostrada, dar e si asta o problema, cu banii de la stat pt Bor. Deci trebuie gasita o cale de mijloc(niste spitale mai moderne nu ar strica, ai? Mai ales ca marea majoritate au o troita in curte). |
Spitale moderne?
Ce să facem cu ele, câtă vreme scopul șmecherilor cinici de la putere e să murim, nu să trăim. Sau să putrezim de vii, ca să nu mai apucăm să ridicăm nici măcar lingura, darmite bâta... Cunosc eu un spital modern (cu secție de Urgențe), al doilea ca mărime și dotare dintr-un județ, care nu mai are nici telefon (deloc), nici curent electric (deseori), din pricina datoriilor... Cum s-a ajuns aici nu mă întreba. Faptul rămâne fapt. |
OK, hai sa lasam scolile, sa luam spitalele. 425 de spitale, 18300 de biserici.
|
Bine ar fi daca Biserica ar investi ea din proprie initiativa si in spitale si in educatie... asa de bine ar fi.
Stiu ca sunt destule cazuri in care se implica (Valea Plopului, Provita, gradinite si scoli particulare ortodoxe, seminarii ortodoxe pentru baieti si fete, azile de batrani, manastiri-spitale cum e Nera din jud. Caras Severin sau cea de la Techilghiol) dar din pacate promovarea lor e slaba, lumea nu prea stie de ele. Poate ca ar trebui noi fiecare sa le scoatem mai mult la lumina fiecare dupa putere (spunand despre ele la familie/prieteni, promovandu-le pe blog-ul personal, pe forumuri, incurajand proiectele pe care le au preotii si calugari atat cu vorba cat si cu fapta, etc.)... si atunci orice articol de genul "vai ca sunt prea multe biserici, si prea putine spitale/scoli" va deveni ca latratul unui caine fara dinti (caci omul va zice, da se fac multe biserici, dar cat bine fac acestea :) ) |
Citat:
|
Citat:
Eu stiam ca intr-o biserica intra si cei sanatosi si cei bolnavi. In schimb , intr-un spital se interneaza doar cei bolnavi. |
parere !!!
Eu zic ca e anormal ca intr-o tara in care ,spitalele sunt la pamant,si oamenii mor efectiv cu zile in ele,drumurile sunt pline de gropi, si sumtem singura tara din Europa ce nu are nici o autostrada care sa o parcurga de la cap la coada, sa se construiasca atatea biserici noi,desi, cele vechi nu sunt deloc pline ochi !!!
Cei interesati direct si material de aceasta proliferare a noilor lacase de cult(interesati material,desigur), vor striga in gura mare ca Biserica este atacata !!! Insa ,trebuie sa precizam din capul locului ca, Nu confundam Biserica cu functionarii ei,adica clerul !!! Acest cler, desigur,nu e cel mai indreptatit sa spuna ca biserica e atacata, deoarece ei sunt un sindicat de angajati la stat care-si apara interesele profesionale, adica a avea un loc de munca si o parohie noua pentru cunonstinte, nepoti si rude,care altfel ar rmane someri !!! Deci asta e scopul construirii de biserici noi, acela de a da servicii absolventilor de teologie ,care ies pe banda rulanta !!! Nu trebuie sa amestecam prestigiul istoric al bisericii, cu greselicle si erorile pe care le face uneori clerul,AVAND INTERESE MATERIALE SI PROFESIONALE DIRECTE,asemenea unui sindicat de aomeni ai muncii(care au de intretinut familii si copii) !!! |
Citat:
|
Citat:
|
Biserica nu e ministerul sanatatii, adevarat. Problema mea nu e neaparat ce face biserica cu banii primiti de la administratia centrala si de la cele locale, ci cat de mult a pompat statul in biserica; bani care puteau ajunge la spitale.
|
Și până acum au ajuns bani în spitale. Dar au fost (și încă sunt) ’sifonați’ de cine trebuie. Nu banii au fost cea mai mare problemă.
|
Citat:
Apropo, acum cativa ani, daca nu ajungeam printr-o epopee divina la Bagdazar Arsenie din Bucuresti, eram mort. In fine, avem biserici destule acum pentru populatia curenta? |
Citat:
|
Citat:
dar ce nu iau în calcul "ziditorii", este capitalul de imagine creat de astfel de investiții. |
Citat:
sunt biserici monumente istorice care stau să cadă. iar BOR nu mișcă un deget. și nu apare nici un preot tânăr dornic să o renoveze. este anormal să lași să se ruineze valori istorice și culturale, dar să construiești mii de biserici noi. |
Voi chiar credeți că de-aia sunt spitalele și școlile la pământ, din cauză că statul dă prea mulți bani la biserici? Nu știți, oare, câți bani s-au dat pentru școli și pentru spitale și unde ajung marea lor majoritate, în buzunarele cui?
Presupunând că statul nu va mai susține financiar Biserica, credeți că vom avea o asistență medicală mai bună și o populație mai alfabetizată? |
Nu, dar vor căuta altă țintă pe care să pună tirul.
|
Citat:
http://m.mediafax.ro/social/noul-pav...-foto-10471647 http://realitatea.mobi/926237 conectează cele două articole și concluzionează. |
Citat:
|
Citat:
Presa este plina de astfel de exemple : http://stirileprotv.ro/stiri/sanatat...au-manusi.html Cred ca , inainte de a arunca piatra , mai bine sa gandim... si apoi sa ne uitam in gradina altuia. |
Citat:
Spitalul e la primăria de sector. Catedrala la generală. Cel puțin eu așa știu. Așă că monșer, caută alt exemplu. |
Citat:
este un fel de hai să dăm banii bisericii, pentru că aia din spitale fură. |
Citat:
e că și cum ai spune "nu se pune, pentru că ai dat din buzunarul stâng. doar cel drept se pune." era vorba de bani din bugetul statului. |
Citat:
Ci am vrut sa spun ca problema se afla nivelul ministerului sanatatii si a institutiilor subordonate deoarece : nu gestioneaza bine banii ! Biserica nu are nici o vina ca domnii de la casa de asigurari de sanatate nu sunt capabili sa ajute la dezvoltarea sistemului sanitar (sau mai bine zis , sunt prea ocupati de propiile lor afaceri). |
Citat:
|
Citat:
De ce nu privatizeaza intreg sistemul medical romanesc ??? Pentru ca numai la stat poate exista copruptie,acolo unde sunt bani de stat !!! Si numai la stat medicii isi permit sa ia spaga si sa putoreasca fara ncii o spurvveghere ( sut in fund se numeste la privat !!!) |
Citat:
Nu ca nu ar fi si exceptii, dar majoritatea bisericilor sunt pline duminica de duminica. Sau poate ca eu le aleg doar pe cele mereu pline in Bucuresti. In plus exista oameni, din comoditate si asta nu ii scuza, care nu merg la biserica pentru ca este prea plina si stau inghesuiti. Asa ca argumentul ca sunt suficiente biserici este pentru naivi. La fel si cel ca se construiesc biserici ca sa aiba unde sa slujeasca absolventii de teologie "scosi pe banda rulanta". Ceorect, sunt scosi pe banda rulanta. Dar nu cred ca multi s-ar angaja pe cateva sute de lei pe luna si in conditiile in care daca lumea nu vine la biserica nu prea au de unde sa isi completeze veniturile. Asa ca ori vorbim despre ce stim, ori daca ne dam cu parerea sa gandim mai intai si sa spunem dupa. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 23:49:36. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.