![]() |
Sfintenia cununiei religioase
Am si eu o intrebare: Barbatul(sau femeia) nu este sigur/a daca omul ales este inr-adevar cel potrivit pentru comuniunea in doi,insa isi da seama la ceva timp dupa ce au facut cununia religioasa...ce este de facut in cazul acesta?...
|
sa-si plece genunchii si sa se roage.
Acum incepe sa inteleaga de ce li s-a cantat"sfintilor mucenici". Daca nu e caz de adulter, atunci sa faca rabdare. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Parerea mea:nu cred ca este om in viata care sa nu greseasca chiar daca este vorba despre o decizie importanta...se intampla(a fost convins,insa constata ca s-a inselat)...nu este vorba de pacaleala...pur si simplu a crezut ca omul este alesul.insa isi da seama ca s-a inselat...nu se simte implinit alaturi de omul ales...sunt intr-adevar situatii mult mai grave pentru a fi ingaduit divortul...,insa ce este de facut totusi: Viata trebuie traita in doi si constati ca alaturi de alta persoana de simti implinit.nu de cea cu care ai facut o cununie religioasa....ce faci? |
În primul rând trebuie să înțelegi că te poți înșela a doua oară. S-ar putea ca și de data asta să constați, după o vreme, că nu te simți împlinit.
Problema este tocmai căutarea împlinirii. Și greșeala este să crezi că împlinirea ți-o va aduce soțul/soția. Singurul care ne poate aduce împlinirea - în iubire, în viață - este Hristos. Căsătoria este și ea împlinită tot atunci când se face cu credință în El și când unirea între miri este totodată și o unire cu El, o urmare a Lui și o renunțare la sine. Felul în care putem fi fericiți ni-l arată Domnul, iar dacă nu-L credem și căutăm să fim fericiți așa cum gândim/ simțim noi, vom merge din ratare în ratare, dintr-o iluzie în alta. |
Citat:
Și cum ai ajuns să constați că te simți împlinit alături de altă persoană? Cum ai ajuns acolo, "alături"? Și cum se numește asta???.... Hîm... Îmi pare că știm să ne justificăm foarte frumos păcălelile, înșelîndu-ne cu nonșalanță conștiința... Cred că nu legea duhului conduce astfel de socoteli, ci legea trupului. Pe Cine ne imaginăm, oare, că păcălim de fapt?... |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Care a fost pregatirea ptr. casatorie? Mai ales din punct de vedere ortodox....spovedanie generala, curatenie trupeasca, binecuvantarea parintilor, binecuvantarea duhovnicilor..etc.
Daca nu se alege cum trebuie si se face casatoria in perioada oarba... nu se testeaza partenerul inainte de cununie? concubinajul nu este ca si casatoria, asta cred ca se stie. iar daca totul a fost bine la petreceri si la prajituri, de ce sa va fi certat? Casatoria nu este contract pe care il desfaci cand vrei. Daca ati primit Taina Cununiei, atunci luptati-va ptr. casatoria voastra. Spovediti-va amandoi, cereti sfatul duhovnicului si binecuvantarea sa, aveti rabdare, caci dureaza putin pana va acomodati. Defapt, toata viata este o acomodare...plus ca din cate am inteles primii ani sunt cei mai dificili, pana se cunosc mai bine mirii...cereti sfatul parintilor, nasilor, prietenilor..luptati ptr. casatorie asa cum ati chiuit si dansat la nunta, asa sa strigati dupa ajutor. Rugaciune,post,spovedanie,duhovnic,rabdare. Nu e bine deloc sa nu duci la capat ceea ce incepi, iar in acest caz, casnicia. |
Citat:
|
Este o vorbă (a lui Gabriel Marcel, parcă): „A iubi este a trăi viața celuilalt”. A-L iubi pe Hristos înseamnă a trăi viața Lui, adică a face ceea ce ne-a cerut: să ne lepădăm de noi înșine (de voia noastră), să ne luăm crucea (să ne asumăm necazurile, să nu le evităm cu orice preț) și să-I urmăm Lui (să trăim o viață care să-L aibă pe El ca model, iubirea Sa jertfelnică).
A iubi în căsătorie înseamnă ca, treptat, treptat, să renunți la tine și să te jertfești pentru celălalt și pentru ceilalți (copiii), să trăiești viața lui (lor), să te bucuri cu el, să suferi cu el. Asta nu se întâmplă dintr-o dată. La început e vremea dragostei romantice, când ți se pare că ai intrat în cer împreună cu celălalt, când simți că el îți era destinat, când constați unicitatea voastră ș.cl. Ce simțim atunci trebuie să ne dea putere pentru restul vieții, însă trebuie să ne dăm seama că nu va fi tot timpul așa, că vor apărea ispite, neînțelegeri, greutăți. Când ajungi la acestea, când ieși din vraja de la început, poți fi dezamăgit. E bine să nu-ți faci iluzii ca să nu ai deziluzii. Când se petrece desvrăjirea poți crede că iubirea s-a terminat și vrei o alta, care îți imaginezi că va dura. De fapt, s-a terminat doar o etapă, doar începutul. Abia acum e momentul să începi să iubești serios, lucid, asumându-ți nepotrivirile cu celălalt. Trebuie să înțelegi că iubirea e treabă serioasă, că ea se câștigă prin jertfă de sine, că tu trebuie să iubești primul, nu să aștepți să fii iubit. Tu trebuie să (te) oferi. Iar căsătoria în Hristos, dacă nu înțelegem de la început (deși Biserica ne spune, de aceea spunea Lore despre „sfinților mucenici”, cântarea de la cununie), vom afla mai târziu, că este nevoință, este cruce. O cruce cu atât mai frumoasă cu cât este dusă împreună cu celălalt. Și mult sudează nevoințele astea asumate împreună, și sporesc iubirea și o întăresc. Iar dacă nu sunt asumate, dacă nu vrem să cunoaștem frumusețea durerilor duse împreună, vom alege, poate, o singurătate pe care o găsim mai confortabilă, dar care este goală. Cât privește fericirea în Hristos, m-am gândit la modul explicit pe care ni l-a arătat în predica fericirilor: „Fericiți cei săraci cu duhul, cei curați cu inima, cei milostivi...” |
Citat:
Am spus ca viata trebuia traita in doi, in contextul dat de mine,poate ca m-am exprimat gresit cu acest "trebuie",ar fi trebuit sa scriu :"daca ar fi sa alegi sa traiesti in doi",fara "trebuie"ai dreptate, viata poate fi traita si cum ai explicat tu.Corect. Acelasi lucru si cu acest cuvant"implinit",este poate prea mult spus "implinit"...cum a spus N.Priceputu,implinit poti fi numai in Dumnezeu."Cum ai ajuns acolo,alaturi?"-datorita calitatilor pe care le apreciezi cel mai mult la un om si care crezi tu ca se regasesc in omul de alaturi,insa iti dai seama pe parcurs ca defectele acestui om "umbresc" aceste calitati. "Si cum se numeste asta??"-tocmai asta este,ca nu sti exact ce este,daca ai facut alegerea corecta. Nu inteleg cu "justificarea pacalelior",ce inseamna "pacaleli",...acceptarea indoielilor si a nehotararii cu care ne confruntam? Inseamna asta "inselarea constiintei"? Cred ca Dumnezeu ii raspunde fiecaruia,daca ne rugam Lui...,eu doar am vrut sa aflu si parerea voastra intr-o astfel de situatie. |
Când te căsătorești devii una cu celălalt; defectele lui devin ale tale și ale tale devin ale lui. Sunt neputințe, care trebuie purtate cu dragoste, cu milă, cu iertare.
|
Citat:
Cuvantul "important",mai sus l-am folosit.Tu crezi ca decizia de a te casatori,a iti intemeia o familie, nu este importanta? Nu am scris ca cel mai important,esential,este sa te "simti".Si nici nu sunt de acord cu acest lucru. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
1) partenerul de viață nu e tocmai cum a crezut, nu îi mai place, nu îl mai iubește etc.; suferă diverse neajunsuri și neîmpliniri "din pricina" lui sau a ei; 2) un alt om, altul decât partenerul, are calități superioare, pare a fi perechea potrivită, soțul sau soția ideală, alături de care s-ar împlini, ar fi fericit, etc. Înțelegînd că despre această situație e vorba, am scris că, pe scurt, discutăm de fapt despre păcat și înșelarea conștiinței proprii. Și despre dezastrul adulterului sau al desfacerii căsătoriei, situații care îmi aduc aminte acum, prin nu știu ce asociere, de două proverbe: "Nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard" și "Rău cu rău, dar mai rău e fără rău". |
Citat:
Pot fi aduse în analiză mai multe variabile explicative. Însă, oricâte explicații am furniza pentru lămurirea peripeției maritale, un lucru rămâne fix: sarcina fiecăruia de a rezolva singur și împreună cu partenerul de viață o puzderie de probleme care apar în căsnicie. Unele sunt probleme materiale, altele țin de organizarea timpului, altele de sănătate, altele de oscilațiile dispoziției, altele de grupul de prieteni, altele de viața și moartea unor oameni dragi, altele de variațiile în trăirea credinței, altele țin de politică, altele țin de job, altele țin de vreme... Toate problemele vieții individuale sunt întâlnite și în viaața căsătoriților, doar că apare o mică diferență: le ducem în doi, fie direct fie implicit, indirect, întrucât ceea ce te pasionează și afectează pe tine are un ecou și asupra partenerului și viceversa. Când ne căsătorim nu devenim cu totul alți oameni, însă experimentăm alt context și alte provocări ale omenescului. Este important să reflectăm cu atenție la ce ni se întîmplă și să alegem unele scheme vechi din tiparul viețuirii noastre individuale, după cum pe altele e potrivit să le lichidăm prompt și ferm. De exexmplu, păstrăm obiceiul premarital de a ne întâlni când și când cu prietenii, însă lepădăm obiceiul de a bea de vineri până luni și de a fluiera după pițipoanece pe stradă... Sau, dacă am primit leafa, păstrăm obiceiul de a ne bucura ...:), însă ne grăbim să ajungem cu ea acasă, la nevastă și copii. N-o mai punem la bătaie cu prietenii care ne așteaptă la bere sau la cazinou și nici măcar la biserică nu mai mergem cu ea... Ci acasă, pentru a hotărî cu familia cum vom folosi banii. De obicei însă, păstrăm obiceiul narcisist-infantil de a ne măsura partenerul și relația după indicatorul "mă simt bine, e cool" sau dimpotrivă. Noutatea în căsnicie e că evaluarea trebuie să includă și pe celălalt: ne simțim bine?, suntem mulțumiți? este partenerul meu mulumit de viața pe care o ducem împreună? sunt copiii mulțumiți de mine? sunt oare un soț bun, o soție bună, un tată bun, o mamă bună? Ce spune familia? și, când am avut parte și de Taina Nunții: suntem noi bineplăcuți Domnului prin tot ce facem împreună? Și mai ales: sunt eu la lucru pentru despătimirea mea cu prilejul tuturor necazurilor și nemulțumirilor pe care le resimt? Port eu cu smerenie și nădejde toate ale familiei mele? Sunt eu demn de îndemnul Apostolului pivind viața de familie? Sau storc cu egoism tot "frumosul" dimprejur, visînd că mi-am găsit, o fatalule "prea târziu", taman acum jumătatea. Asta e iluzie a celui care nu izbutește să se implice în miezul lucrului destinului personal. E doar un distractor, un abur al vinului care distorsionează simțurile și gândirea. Iar după ce trece beția, la vremea mahmurelii, vin și regretele nenorocite pentru tot ce am comis la beție, inclusiv atrocele dureri de cap și sila de sine, și rușinea și sentimentul intens al vinovăției și toate consecințele păcălelii visării infantile... Să stăm, așadar, curajos în picioare, să stăm pe loc! Și să lucrăm cu răbdare și cu nădejde, împlinirea noastră omenească, împreună cu partenerul de viață înaintea lui Dumnezeu Milostivul și Puternicul și Proniatorul. |
Citat:
|
Citat:
Doamne ajuta! |
Citat:
|
Citat:
Ar spune chirurgul! Dar cred că tu nu ești chirurg și sper să nu devin nici eu prea curînd. Cum să gândesc, așadar, ce scrii tu? Personal eu am trăit aceasta ca fiind problema acceptării și a respingerii. Sau a decentrării. Decentrare pe care o realizăm și lumește prin dezvoltarea capacității noastre de colaborare cu semenii și de acceptare a alterității, pe măsura însușirii abilităților pro-sociale și a încorporării etapelor de dezvoltare morală. Decentrare care e însă majoră doar când ajungem la convingerea că viața și Cosmosul sunt Hristocentrice. Îl respingem însă pe celălalt atunci când, preocupați de succesul nostru în împlinirea năzuințelor personale, găsim că aproapele are un defect sau mai multe care ne împiedică să prosperăm ființial, social și material, să devenim ceea ce aspirăm. Eu, de pildă, vreau să învăț un psalm. Mi-a atins inima și simt nevoia să îl port cu mine, ca să îl recit din minte ori de câte ori simt nevoia, să cuget la el, să mă doftoricesc cu el... Pentru aceasta, întrucât sunt nevăzător, am nevoie să mi-l citească soția mea. Nu posed JAWS sau alt sintetizator vocal, nu știu să citesc în Braille și nici n-aș putea, întrucât am mâinile arse de la un incendiu. O rog pe soția mea să-mi citească. Dar, vai, nu are nici timp și nici chef. După mai multe rugăminți, îmi citește. Grăbit, nervoasă, distrată... Nu are nici dicție și nici nu prea pricepe textul, nu prea e dusă la biserică decât așa, de ochii lumii... Ce voi face? Să cred că starea ei e și a mea? Mi-e cam greu, e limpede că suntem chiar contradictorii în acest punct. Și-apoi, eu sunt orb iar ea chiar vede. Și atunci? Cum voi înțelege situația noastră dacă ar fi să o "citesc" în erminia propusă de tine?...:) |
M-a atras foarte mult un cuvânt din postarea ta: "devin".
Procesul devenirii mi se pare fascinant, deja.... Parcă intuiesc câte ceva. Un lucru îmi pare cert: devenirea întru iubire lărgită (nu egofilică, ci prin Hristos) este un proces și nu fapt spontan. Nu sunt sigur că pot spune despre aceasta că se petrece mai întâi duhovnicește, cu prilejul Tainei Cununiei, și că apoi este încorporată concret, adică material-trupește și psihologic și social în viața soților, transformîndu-le persoana și iubirea, sfințindu-i. Tind să cred că Taina pune începutul, "bun început", în sensul că deschide o ușă, ba chiar Ușa harului, întrucât cei doi nu se mai iubesc până la sufocare, digerîndu-se reciproc, ci lasă un loc mic între ei, vorba poetului arab, să "danseze pe acolo vânturile cerului"... E vorba despre Hristos prin Care se plinește iubirea și familia. și că tot ce urmează depinde de modul cum soții, fiecare și împreună, colaborează cu harul. Rămânînd, desigur, în Taină, din care soții nu pot ieși decât prin desfacerea Cununiei... |
Citat:
|
Citat:
|
Bine spus! Frumos!
Mulțumesc, Cristiane... |
Citat:
Maturizare, cu alte cuvinte.... Ei bine, în realitate, cum lesne se poate cunoaște, căsniciile merg greu tocmai pentru că nu avem suficient spor în chestiunile acestea. Dependențe cu carul, lupte egoiste (pentru putere, bunuri, plăceri, timp liber etc.)... Și pe toate le numim, cu duioșie și "înțelegere", cu termenul ... dragoste. Deh, sunt și ei tineri, se iubesc, dragoste cu năbădăi și altele asemenea, auzi spunîndu-se, justificîndu-se. Unii, totuși, au descoperit soluția: autonomie și decentrare. La care aș adăuga: cooperare. Și scopuri comune, supra-individuale. Cum ne ajută Biserica în acest travaliu de dezvoltare personală și familială? (întreb pentru îmbogățirea imaginii cu soluții, pentru aducerea din nou la cunoștință, iar nu pentru a pune la îndoială) Cum ne dezvoltăm în Biserică, împreună și individual, mai bine spus (ca să nu pară că noi suntem una - Biserica e alta, iar noi așteptăm pică pară mălăiață de la un fel de Big Brother) în sensul acesta? |
Citat:
|
Cred că obișnuim să căutăm și să oferim soluții pentru toate, încercând să dobândim pricepere. Însă poate uităm prea adesea că harul se revarsă și peste cei nepricepuți dacă sunt smeriți. La întrebările de mai sus eu nu găsesc răspunsuri/soluții. Știu doar că trebuie să ne smerim, golindu-ne de sine, să ne rugăm și să nădăjduim în mila Domnului.
Căsătoria o înțeleg ca taină și în sensul că este un permanent mister, niciodată pe deplin dezlegat, care-ți dă de lucru până la sfârșit. Cel mai important îmi pare ca amândoi cei care o alcătuiesc să fie hotărâți cu adevărat să o ducă până la capăt orice s-ar întâmpla; și să n-o lase să moară. |
Citat:
Dar devenirea în Biserică este mai mult decât o armonizare prin renunțare, grijă de celălalt, completare ș.cl.; să nu uităm că este în primul rând o devenire întru Hristos. Mă tem că de multe ori tocmai pe Cel care ne unește Îl lăsăm deoparte, căutându-ne doar pe Noi. Lepădarea de sine pe care ne-o propune Hristos este pentru a-I trăi lui, însă îi este favorabilă și celui dimpreună cu noi, pentru că abia atunci vom începe să-l iubim cu adevărat. Și dacă avem duhovnic bun, el ne va asista de câte ori i-o vom cere, distingând cu pricepere piedicile lăuntrice care nu ne lasă să iubim desăvârșit. Când ești singur ai mai puține de spovedit decât atunci când ești căsătorit, pentru că îți lipsește „de-iubitul”, cel față de care îți vei constata insuficiențele, defectele, păcatele, că vrei sau nu. |
Citat:
in intelesul crestin. in intelesul deformat crestin, de atatea ori oamenii se pacalesc pe ei si fie isi asuma mai mult decat pot duce, pentru ca se simt obligati de vocea unei constiinte deformate, care ii biciuie, fie in partea cealalta, cu cinismul unei hotarari lipsite de dragoste reala isi duc casnicia indiferent ce s-ar intimpla (in sensul de cate victime nevinovate lasa in urma), fie cu inconstienta lasa greutatea pe umerii celuilalt pe care vrut nevrut il "hotarasc" sa o duca. Daca nu exista simultan si constientizarea tainei in Hristos (cu dragostea reala, reciproca si in Hristos) si constientizare de sine cat mai detaliata si subtila, din partea amandurora, moare oricum |
Citat:
Adeseori oamenii ii vad pe ceilalti, dar nu se vad/constientizeaza pe sine. Sau ii vad pe ceilalti prin prisma filtrelor/sabloanelor/etichetelor proprii. Insa din pacate marea majoritate a timpului/interactiunilor cu cei din jur oamenii sint pe "pilot automat" (gesturi pe care nici nu constientizam ca le facem, nici nu ne-ar da prin cap ca ar putea fi percepute de catre ceilalti altfel decat le percepem noi / sau poate ca uneori nici noi nu le mai stim intelesul originar... , pt ca sint moduri f bine exersate, obisnuinte ale noastre, facute automat, la orb) si nu constientizam ce facem/ce nu facem/consecinte/implicatii, etc. Atat de des ranim pe cei din jur asa! Ca niste orbi. Intradevar Dumnezeu (prin rugaciunea duhovnicului) poate lumina intelegerea, iar duhovnicul sa ghideze, dar doar a celui care o cauta si care este atent la sine si dornic de intelegere. Este Harul Lui ce transfigureaza mintea omului si ii da intelegerea corecta. |
Uneori acest "noi" funcționează ca un slogan. Nu e nici priceput, nici practicat. E numai aplicat la repezeală, de dragul modului cum sună, mai întâi.
Fapt e că sunt, mereu, două feluri de "noi": "noi" al meu și "noi" al tău. Fiecare cu "noi"-ul lui... Or, vindecarea de această încă mai periculoasă nebunie, este Hristos. Nu suntem "noi", cu-adevărat, decât în El și prin El. Orice alt fel de "noi" e tot al "eu"-lui. Al eului meu, al eului tău... Dar noi zicem pas când Domnul zice "Noi". Nu "Noi", ci "noi", răspunde când soțul, când soția. Acest nenorocit "noi" al meu, al tău, al orișicui... |
Adica nu este doar un slogan, ci este "noi-ul" umanitatii noastre cazute
|
Citat:
|
Citat:
sunt toate șansele ca nu doar în secoli, cum frumos postă Pelerinul, să rămânem uniți, ci încă mult mai mult. Practic, în vecii vecilor. Umanitatea mea căzută își dă mâna cu umanitatea căzută a celuilalt, iar Hristos consfințește acest gest ascensional așezîndu-l ca pe un luminător în cerul nou al veșniciei. E doar un semn văzut, acela din mormânt, ce bate secolii prin Cluj... |
logodna
Buna ziua am si eu o intrebare ... as dori sa stiu daca se mai fac logodne sau slujbe de sfintire a verighetelor?????
Va rog frumos sa imi raspunda cineva, eu am trimis mail la Patriarhie insa nu am primit nici un raspuns. As vrea sa fac acum logodna sau cum so numi ea si la anu sa fac cealalta jumatate de slujba sau ma rog ce so mai face. Va multumesc frumos si as dori un raspuns cat se poarate de repede. Am mai incercat si pe la Biserici insa am intalnit doar Preoti care au spus ca ei nu fac,sau daca cineva stie vrun preot sau o biserica unde as putea sa merg sa o fac. Va multumesc inca odata!!!!!!!! |
Citat:
Și să faci cele plăcute Domnului, după rânduiala Sfintei Biserici sau, mă rog, cum s-o mai face?... Atunci renunță te rog, mai întâi, la acest mod de a gândi, simți, vorbi și scrie despre Sfintele Taine ale Bisericii lui Hristos. Apoi mai discutăm, te rog frumos... |
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:48:47. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.