Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Salutul pascal (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16343)

antoniap 03.04.2013 10:28:08

Salutul pascal

Am observat ca pe topicul Un Paste fericit!, unii ortodocsi s-au grabit sa-i salute in plin Postul Mare pe catolici cu ,,Hristos a inviat!".

Ce-au vrut sa demonstreze? Ca-L iubesc pe Hristos mai mult decat noi, ceilalti? Ca-L iubesc atat de mult incat nu accepta sa-L vada patimind? Cunoastem raspunsul pe care Mantuitorul i l-a dat lui Petru atunci cand i-a cerut sa Se menajeze, pentru a nu fi rastignit: ,,Mergi inapoia mea, satano!''

Eu cred ca la mantuire, ajungem prin cruce. Pe Hristos Il iubim duhovniceste, cu cruce cu tot. Nu ne putem bucura de Inviere, daca nu L-am insotit pe Golgota mai intai. In saptamana dintre Florii si Inviere, crestinul ortodox mediteaza profund la calvarul Mantuitorului.

Pe masura ce constientizeaza importanta jertfei lui Hristos, sarbatoarea Invierii capata pentru el o importanta mai mare. Nu mai este vazuta ca o sarbatoare lumeasca la care, dupa ce a luat lumina, merge acasa si se apuca sa manance si sa bea cu pretenii.

Crestinul care a inteles importanta jertfei lui Hristos, participa la Slujba de Inviere si abia dupa ce aceasta s-a terminat, spune si el altora ,,Hristos a inviat!". Abia atunci au inceput Sfintele Pasti. Asa a spus duhovnicul meu.

Daca Invierea Mantuitorului este privita ca o simpla sarbatoare de primavara, ca un prilej de petrecere lumeasca, atunci, da, putin ne pasa de salutul pascal, putin ne pasa de icoanele de pe candele din plastic care ajung apoi la gunoi! Putin ne pasa ca biserica e goala dupa ora 0.30 in noaptea de Inviere, in timp ce noi suntem ocupati cu masa de Pasti!

Asadar, salutul pascal are importanta lui. Nu-l folosim cu superficialitate, nici pentru a sminti, nici pentru a ne arata partasi la idei straine de Ortodoxie. Ori il folosim pe parcursul intregului an, precum Sfantul Serafim de Sarov, ori il folosim dupa terminarea slujbei de Inviere!

N.Priceputu 03.04.2013 10:49:25

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 513417)
Asadar, salutul pascal are importanta lui. Nu-l folosim cu superficialitate, nici pentru a sminti, nici pentru a ne arata partasi la idei straine de Ortodoxie.

Dar atunci când celălalt, catolicul sau protestantul, spune un adevăr (deci mărturisește drept), și anume că Hristos a înviat, e normal să mă bucur și să-l îmbrățișez pentru asta? Sau trebuie să-mi amintesc de obiecțiile cu privire la ziua în care o spune și să-i repet un lucru pe care îl știe de sute de ani, și anume că nu putem să ne bucurăm de Învierea Domnului în aceeași zi?

Ai făcut mai multe greșeli de gândire mai sus, în principal asociind o atitudine binevoitoare cu împărtășirea întregii credințe a neortodocșilor. Apoi, presupui că salutul a fost folosit într-un mod superficial, ca un fel de „bună ziua”. Și iarăși consideri, fără să știi, că nu ne-am consultat duhovnicul.

Toate astea vin din strădania vicleanului de a ne manipula și a ne strâmba gândirea, ca nu cumva să ajungem la adevăr. Constat tot mai mult în ultima vreme, uitându-mă la mine, câte viclenii se strecoară în gândirea și simțirea mea pentru a mă împiedica de la o faptă sau un drum bun, cât îmi place să mă mint.

Știu, ca tot creștinul, că înșelătorul e activ și că poate parazita gândirea fratelui meu. Dar trebui să nu uit că și pe a mea o parazitează. Și cred că cel mai mult îi place să ne tulbure și să ne învrăjbească, când, căutând să scăpăm de el, ni se arată când sub chipul unuia, când în al altuia din semenii noștri. Și cădem în plasa lui, căutând să-l prindem, să-l identificăm, să-l scoatem dintre noi. Or, asta o facem fie din mândrie, fie din prea puțina credință în Hristos. Căci în loc să ne preocupăm de a-L cunoaște pe El și a ne uni cu El, prin care suntem izbăviți de tot răul, acordăm o mare atenție vicleanului, meșter mare și foarte încercat.

bogdan81 03.04.2013 10:51:55

Ca de obicei o pozitie exagerata, inchizitoriala. Ceva de genul : Ce ma, tu te crezi mai bun ?
Cum iti permiti sa saluti pe un catolic cu Hristos a inviat ?
Lasand la o parte faptul ca eu personal nu am salutat nici un catolic cu Hristos a inviat, ci doar am incercat sa apar dreptul celor care au facut-o de a NU fi admonestati pentru asta, nu vad de ce ar trebui cineva sa dea socoteala pentru acest gest.
Sau am devenit atat de farisei incat facem din orice tantar armasar?
Se pare ca sunt unii care cauta orice prilej sa-si certe fratii si care vad in orice lucru o spurcaciune. Am cunoscut astfel de oameni care se pretindeau crestini dar in fapt vedeau peste tot numai rau, judecau cu asprime chiar si cele mai mici gesturi sau abateri, ca si cum ei ar fi fost perfecti.
Un exemplu: am asistat la o discutie in care niste "ortodocsi" - oameni tineri, judecau fara mila o alta fata fiindca s-ar fi impartasit fardata. Dincolo de faptul ca e o gresala poate sa te impartasesti fardata, asprimea cu care tanara fata era condamnata m-a pus pe ganduri.
S-a ajuns pana acolo incat cineva sa rosteasca chiar fraza : "Cum de n-a inghitit-o pamantul ?"
Pe mine unul asta m-a oripilat. Sa nu treci cu vederea o gresala de tinerete si sa judeci cu atata asprime, asta nu o pot intelege.
Imi venea sa intreb si eu la randul meu : Asa de curati ati ajuns incat sa fiti fara de pacat, de puneti atata patos in astfel de greseli de tinerete ?
Revenind la subiect, cred ca un astfel de topic, in care sa se faca proces de constiinta celor care "au indraznit" sa ureze Hristos a inviat unor catolici, nu isi are sensul.
Cine vede in asta un pacat si o erezie, cred ca exagereaza si face din tantar armasar.
Mai mult decat atat nu am de spus.

bogdan81 03.04.2013 11:00:00

Domnule Priceputu, sunt total de acord cu dvs.

DragosP 03.04.2013 11:15:07

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 513422)
Toate astea vin din strădania vicleanului de a ne manipula și a ne strâmba gândirea, ca nu cumva să ajungem la adevăr.

Așa! Așa!
Tăbărâți pe ea cu bâtele milei și dragostei creștine interconfesionale! Spor!

antoniap 03.04.2013 11:15:48

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 513422)
Dar atunci când celălalt, catolicul sau protestantul, spune un adevăr (deci mărturisește drept), și anume că Hristos a înviat, e normal să mă bucur și să-l îmbrățișez pentru asta? Sau trebuie să-mi amintesc de obiecțiile cu privire la ziua în care o spune și să-i repet un lucru pe care îl știe de sute de ani, și anume că nu putem să ne bucurăm de Învierea Domnului în aceeași zi?

Ai făcut mai multe greșeli de gândire mai sus, în principal asociind o atitudine binevoitoare cu împărtășirea întregii credințe a neortodocșilor. Apoi, presupui că salutul a fost folosit într-un mod superficial, ca un fel de „bună ziua”. Și iarăși consideri, fără să știi, că nu ne-am consultat duhovnicul.

Toate astea vin din strădania vicleanului de a ne manipula și a ne strâmba gândirea, ca nu cumva să ajungem la adevăr. Constat tot mai mult în ultima vreme, uitându-mă la mine, câte viclenii se strecoară în gândirea și simțirea mea pentru a mă împiedica de la o faptă sau un drum bun, cât îmi place să mă mint.

Știu, ca tot creștinul, că înșelătorul e activ și că poate parazita gândirea fratelui meu. Dar trebui să nu uit că și pe a mea o parazitează. Și cred că cel mai mult îi place să ne tulbure și să ne învrăjbească, când, căutând să scăpăm de el, ni se arată când sub chipul unuia, când în al altuia din semenii noștri. Și cădem în plasa lui, căutând să-l prindem, să-l identificăm, să-l scoatem dintre noi. Or, asta o facem fie din mândrie, fie din prea puțina credință în Hristos. Căci în loc să ne preocupăm de a-L cunoaște pe El și a ne uni cu El, prin care suntem izbăviți de tot răul, acordăm o mare atenție vicleanului, meșter mare și foarte încercat.

Intentia mea chiar asta asta este. Daca eu gandesc gresit, atunci sa fiu corectata, iar daca altii gandesc gresit, atunci sa se corecteze. Sa lasam orgoliile deoparte si sa vedem daca e sau nu e corect sa salutam cu ,,Hristos a inviat!'' daca nu obisnuim sa salutam asa tot anul, numai pentru a fi pe placul cuiva dintr-o alta confesiune.

Stiu ca ispititorul are trebuirile lui, ca si eu si altii putem deveni victimele lui. Tot ce am scris, am scris cu dragoste, cel putin asa am intentionat. Nu critic persoanele care au procedat corect sau gresit din punctul de vedere al unora sau al altora, ci faptul in sine. As dori si niste argumente teologice ortodoxe, nu doar pareri personale.

antoniap 03.04.2013 11:19:51

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 513423)
Ca de obicei o pozitie exagerata, inchizitoriala. Ceva de genul : Ce ma, tu te crezi mai bun ?
Cum iti permiti sa saluti pe un catolic cu Hristos a inviat ?
Lasand la o parte faptul ca eu personal nu am salutat nici un catolic cu Hristos a inviat, ci doar am incercat sa apar dreptul celor care au facut-o de a NU fi admonestati pentru asta, nu vad de ce ar trebui cineva sa dea socoteala pentru acest gest.
Sau am devenit atat de farisei incat facem din orice tantar armasar?
Se pare ca sunt unii care cauta orice prilej sa-si certe fratii si care vad in orice lucru o spurcaciune. Am cunoscut astfel de oameni care se pretindeau crestini dar in fapt vedeau peste tot numai rau, judecau cu asprime chiar si cele mai mici gesturi sau abateri, ca si cum ei ar fi fost perfecti.
Un exemplu: am asistat la o discutie in care niste "ortodocsi" - oameni tineri, judecau fara mila o alta fata fiindca s-ar fi impartasit fardata. Dincolo de faptul ca e o gresala poate sa te impartasesti fardata, asprimea cu care tanara fata era condamnata m-a pus pe ganduri.
S-a ajuns pana acolo incat cineva sa rosteasca chiar fraza : "Cum de n-a inghitit-o pamantul ?"
Pe mine unul asta m-a oripilat. Sa nu treci cu vederea o gresala de tinerete si sa judeci cu atata asprime, asta nu o pot intelege.
Imi venea sa intreb si eu la randul meu : Asa de curati ati ajuns incat sa fiti fara de pacat, de puneti atata patos in astfel de greseli de tinerete ?
Revenind la subiect, cred ca un astfel de topic, in care sa se faca proces de constiinta celor care "au indraznit" sa ureze Hristos a inviat unor catolici, nu isi are sensul.
Cine vede in asta un pacat si o erezie, cred ca exagereaza si face din tantar armasar.
Mai mult decat atat nu am de spus.

Fiind o problema ortodoxa foarte serioasa, cred ca am face bine sa aducem, in sprijinul celor afirmate, si niste citate din Scrierile Sfintilor Parinti ortodocsi.

lore86 03.04.2013 11:27:12

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 513439)
Fiind o problema ortodoxa foarte serioasa, cred ca am face bine sa aducem, in sprijinul celor afirmate, si niste citate din Scrierile Sfintilor Parinti ortodocsi.

te rog sa incepi tu. Argumenteaza-ne patristic ca nu e potrivit sa saluiti cu Hristos a inviat, decat dupa ce s-a savarsit Liturghia Pascala.

N.Priceputu 03.04.2013 11:27:58

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 513437)
Așa! Așa!

Dacă vorbele mele i-au provocat „vânătăi”, o rog să-mi spună. Dacă nu, gândește-te că și alții au identificat ură la tine acolo unde nu era.

N.Priceputu 03.04.2013 11:30:45

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 513438)
As dori si niste argumente teologice ortodoxe, nu doar pareri personale.

Nu mi se pare a fi o problemă teologică.
E doar un prilej de dezbinare, și e păcat. Dacă duhovnicul meu s-ar întâlni cu al tău e foarte probabil că nu s-ar înțelege.

Ne frământăm prea mult pentru ceva care n-ar trebui să constituie o problemă.

DragosP 03.04.2013 11:30:49

M-am gândit frate. M-am gândit și d'aia m-am oprit.

stefan florin 03.04.2013 11:52:44

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 513437)
Așa! Așa!

Hristos nu inviaza in fiecare zi? E gresit sa spui "Hristos a inviat", sa spunem pe 14 februarie?

antoniap 03.04.2013 12:02:51

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 513440)
te rog sa incepi tu. Argumenteaza-ne patristic ca nu e potrivit sa saluiti cu Hristos a inviat, decat dupa ce s-a savarsit Liturghia Pascala.

Daca obisnuim sa salutam cu Hristos a inviat! tot anul, precum Sfantul Serafim de Sarov, atunci salutul nostru are o semnificatie profunda.

Eu, insa, consider ca nu e potrivit ca noi, ortodocsii, sa salutam astfel mai inainte de a se sfarsi Postul Mare la noi. Iar Postul mare se termina dupa Liturghia Pascala.

Daca gresesc, e firesc sa-mi doresc sa fiu corectata cu argumente teologice din Sfintii Parinti.

Daca salutam astfel cu prilejul pastilor altor confesiuni, salutul nostru dobandeste sau nu si o alta semnificatie? Nu e vorba de orgolii. Problema este sa nu alunecam intr-o directie gresita.

antoniap 03.04.2013 12:15:29

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 513452)
Hristos nu inviaza in fiecare zi? E gresit sa spui "Hristos a inviat", sa spunem pe 14 februarie?

Nu e gresit sa spui Hristos a inviat! in fiecare zi, daca vrei. Inseamna ca traiesti profund si calvarul lui Hristos in fiecare zi, constientizezi importanta jertfei Sale si te bucuri de Inviere in fiecare zi. Poti sa repeti in fiecare zi

,,Hristos a inviat din morti
Cu moartea pre moarte calcand
Si celor din morminte
Viata daruindu-le!

Este un cantec-rugaciune, caci, asa cum de curand am aflat, este foarte folositor duhovniceste in lupta cu fortele raului.

Problema este daca e corect sa dam acestui salut alte conotatii decat cele pe care le are in mod normal, pentru noi, ortodocsii. Adica sa marturisim, ca Hristos a inviat de doua ori pe an: o data cu prlejul Pastilor catolice, si o data cu prilejul Pastilor ortodoxe.

Pentru ca pricep greu, as dori niste argumente din Scrierile Sfintilor Parinti, in acest sens.

lore86 03.04.2013 12:15:32

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 513454)
Daca obisnuim sa salutam cu Hristos a inviat! tot anul, precum Sfantul Serafim de Sarov, atunci salutul nostru are o semnificatie profunda.

Eu, insa, consider ca nu e potrivit ca noi, ortodocsii, sa salutam astfel mai inainte de a se sfarsi Postul Mare la noi. Iar Postul mare se termina dupa Liturghia Pascala.

Daca gresesc, e firesc sa-mi doresc sa fiu corectata cu argumente teologice din Sfintii Parinti.

Daca salutam astfel cu prilejul pastilor altor confesiuni, salutul nostru dobandeste sau nu si o alta semnificatie? Nu e vorba de orgolii. Problema este sa nu alunecam intr-o directie gresita.

cu tot respectul cuvenit, in afara de parerea personala nu ati adus din un argument din sfintii parinti.

Acum o intrebare: mai exista vre-un moment din cursul anului Bisericesc, in afara de perioada penticostarului cand se canta Hristos a inviat?
Sa vedem daca Biserica mai foloseste acest tropar al Invierii si cu alte prilejuri.

DragosP 03.04.2013 12:21:37

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 513457)
Acum o intrebare: mai exista vre-un moment din cursul anului Bisericesc, in afara de perioada penticostarului cand se canta Hristos a inviat?

Cu același respect și cu aciditatea aferentă, dacă tot puneți întrebări cu răspuns evident, îmi răspundeți și mie la întrebarea pusă de două ori zilele trecute? Sau întrebăm/răspundem după cum ne convine? :39:

bogdan81 03.04.2013 12:50:54

Observ ca una din intrebarile Antoniei este ce au vrut sa arate cei care au raspuns la salutul catolicilor. Ca ce: cei care au raspuns au vrut sa arate ca sunt mai buni decat ceilalti ?
Fara suparare, dar imi aduce aminte de modul de lucru al securitatii care de cate ori incercai sa spui ceva, intra la banuieli : "Adica ce vrei ma banditule sa insinuezi ? Zi ma, ai?
Te crezi mai destept ca noi sau ce? "

antoniap 03.04.2013 13:01:55

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 513457)
cu tot respectul cuvenit, in afara de parerea personala nu ati adus din un argument din sfintii parinti.

Sa vedem daca Biserica mai foloseste acest tropar al Invierii si cu alte prilejuri.

In primul rand, sa luam aminte ca nu se spune ,,Paste'', ci ,,Sfintele Pasti":

http://www.crestinortodox.ro/paste/s...ti-135514.html

Asa cum am spus, impresia mea este ca, spunand salutul ,,Hristos a inviat!'' cu prilejul Pastilor altor confesiuni, ii atribuim alte conotatii. Nu e vorba despre rostirea acestuia de catre ortodocsi, pentru ortodocsi.

Sper, totusi, sa gasim si niste citate din Sfintii Parinti, care sa ne scoata din incurcatura, indiferent cine le va posta.

antoniap 03.04.2013 13:15:31

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 513462)
Observ ca una din intrebarile Antoniei este ce au vrut sa arate cei care au raspuns la salutul catolicilor. Ca ce: cei care au raspuns au vrut sa arate ca sunt mai buni decat ceilalti ?
Fara suparare, dar imi aduce aminte de modul de lucru al securitatii care de cate ori incercai sa spui ceva, intra la banuieli : "Adica ce vrei ma banditule sa insinuezi ? Zi ma, ai?

Observi gresit si cu ura evidenta. Doresc sa atrag atentia ca drumul spre iad e pavat cu multe intentii pozitive in aparenta.

floricica 03.04.2013 13:15:37

Mai mult decat atat nu am de spus.[/quote]

Dar daca in duminica ortodoxiei se citesc de catre preoti(cel putin asa ar trebui) si se dau anatemii TOATE ereziile, cum vi se pare ca la o saptamana sa nu mai tineti cont de acest fapt? dar sa spuneti "Hristos a inviat" celui de alta confesiune care crede ca Hristos este arhanghelul Mihail, cum vi se pare? Vi se pare a fi tantarul armasar?
Mai credeti dvs. intr-una sfanta, soborniceasca si apostoleasca biserica?
Da omule catolic, protestant, neoprotestant, hindus, mayas,indian sau ce oi mai fi tu, te iubesc ca si faptura a lui Dumnezeu. Dar atat. Nu sunt de acord cu invatatura ta nici daca ma pici cu ceara. Nu ma infratesc sa merg pe acelasi drum cu cei de alte confesiuni ci raman pe drumul meu si nu ma abat nici la stanga nici la dreapta. Fiindca oricum credinta e putina iar drumul e greu. Din zi mai greu.
Si sa va mai spun un lucru: la biserica unde merg eu, preotii au la pangar niste lucruri cel putin ciudate cum ar fi acetona, vata, servetele demachiante. Ati ghicit, nu? Cand o persoana de gen feminin se prezinta in fata Sfantului Altar cu botul ca maimuta si ochii precum Cleopatra iar obrajii incarcati de farduri, pentru a primi Trupul si Sangele Domnului, este invitata sa mearga la pangar pentru a reveni la chipul simplu si frumos lasat de bunul Dumnezeu si abia apoi sa revina. Bineinteles ca i se explica frumos, cu dragoste, cu intelepciune de catre preot, nu e alungata cu bata. Si cu toate astea, sa vedeti reactii! Habotnicie curata nene, nu gluma! La fel de habotnici preotii astia ca si doctorii aia care opereaza bolnavul pentru a nu-l lasa sa moara.

floricica 03.04.2013 13:32:41

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 513462)

Au vrut sa arate ca sunt in necunostinta si nestiinta de cauza. Iar "nestiinta nu este o scuza ci este un pacat".

lore86 03.04.2013 13:33:23

Citat:

În prealabil postat de floricica (Post 513468)
Cand o persoana de gen feminin se prezinta in fata Sfantului Altar cu botul ca maimuta si ochii precum Cleopatra iar obrajii incarcati de farduri,

asa descrii fratia ta un om pentru care a murit Hristos?

floricica 03.04.2013 13:35:38

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 513471)

Da. Si recunosc ca am facut (si poate mai fac)parte din aceasta categorie. Deci nu ma exclud.

floricica 03.04.2013 13:38:11

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 513471)

sau poate ar fi trebuit sa spun cu buzele ca fraguta?

lore86 03.04.2013 13:41:10

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 513459)
Cu același respect și cu aciditatea aferentă, dacă tot puneți întrebări cu răspuns evident, îmi răspundeți și mie la întrebarea pusă de două ori zilele trecute? Sau întrebăm/răspundem după cum ne convine? :39:

frate drag, daca doresti sa afli raspunsul sotului meu, poti vorbi cu el personal. El nu doreste sa se implice in astfel de discutii.
Nu pot raspunde in locul lui.
Nici eu nu am cerut parerea sotiei dvs sau a altor cunoscuti. Sub id-ul acesta imi postez parerile personale, ganduri, idei. Nu inteleg ce importanta are parerea sotului meu? In definitv, daca conteaza parerea unui preot, aceea ar trebui sa fie, in primul rand, a parintelui dvs duhovnic.De el sa ascultati.
Asta nu inseamna ca parerea lui e aceeasi cu a mea, cum nu inseamna ca parerea lui e diferita de a mea.
Sper ca ma intelegeti...

lore86 03.04.2013 13:43:47

Citat:

În prealabil postat de floricica (Post 513473)
Da. Si recunosc ca am facut (si poate mai fac)parte din aceasta categorie. Deci nu ma exclud.

ma faceti sa plang.
Daca ati ajuns sa afirmati ca Hristos a murit ptr maimute, mi-e mila de crestinismul dvs.

floricica 03.04.2013 13:51:09

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 513477)
ma faceti sa plang.
Daca ati ajuns sa afirmati ca Hristos a murit ptr maimute, mi-e mila de crestinismul dvs.

Lasati doamna preoteasa, ati inteles bine ce am vrut sa spun!
Dumnezeu a lasat un chip omului iar omul in mandria sa vrea neaparat cateodata sa aiba alt chip. Mai frumos decat cel dat de Dumnezeu.
Doar va prefaceti ca n-ati priceput, nu-i asa?
Accept mila si rugati-va si pentru mine!

DragosP 03.04.2013 14:11:52

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 513476)
Sper ca ma intelegeti...

Am înțeles perfect. Mulțumesc pentru timpul acordat.

stefan florin 03.04.2013 19:20:07

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 513456)
Nu e gresit sa spui Hristos a inviat! in fiecare zi, daca vrei. Inseamna ca traiesti profund si calvarul lui Hristos in fiecare zi, constientizezi importanta jertfei Sale si te bucuri de Inviere in fiecare zi. Poti sa repeti in fiecare zi

,,Hristos a inviat din morti
Cu moartea pre moarte calcand
Si celor din morminte
Viata daruindu-le!

Este un cantec-rugaciune, caci, asa cum de curand am aflat, este foarte folositor duhovniceste in lupta cu fortele raului.

Problema este daca e corect sa dam acestui salut alte conotatii decat cele pe care le are in mod normal, pentru noi, ortodocsii. Adica sa marturisim, ca Hristos a inviat de doua ori pe an: o data cu prlejul Pastilor catolice, si o data cu prilejul Pastilor ortodoxe.

Pentru ca pricep greu, as dori niste argumente din Scrierile Sfintilor Parinti, in acest sens.

important este sa crezi CU ADEVARAT ca "Hristos a inviat" (altfel acest salut devine un fel de "buna ziua" formal, spus de oricine dar fara sa constientizeze intelesul acestui salut), si cat de mult intelegi din acest sacrificiu al Domnului facut pentru noi oamenii. Si daca ii salut pe catolici cu acest dumnezeiesc "Hristos a inviat" acum, la inceput de luna aprilie, UNDE E PROBLEMA? Se supara Hristos pe mine? Poti tu (sau oricare altcineva) sa-mi dovedesti acest lucru?

cristiboss56 03.04.2013 19:28:41

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 513477)
ma faceti sa plang.

Mult prea multa fatarnicie si batjocura fata de aproapele !
De care Hristos vorbiti stimata doamna ?

antoniap 03.04.2013 20:32:20

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 513516)
important este sa crezi CU ADEVARAT ca "Hristos a inviat" (altfel acest salut devine un fel de "buna ziua" formal, spus de oricine dar fara sa constientizeze intelesul acestui salut), si cat de mult intelegi din acest sacrificiu al Domnului facut pentru noi oamenii. Si daca ii salut pe catolici cu acest dumnezeiesc "Hristos a inviat" acum, la inceput de luna aprilie, UNDE E PROBLEMA? Se supara Hristos pe mine? Poti tu (sau oricare altcineva) sa-mi dovedesti acest lucru?

Daca credem cu adevarat ca Hristos a inviat, nu ne permitem sa ne jucam cu vorbele. Nu putem fi partasi la ratacirile altor confesiuni, spunand cuvinte pretioase in momente nepotrivite. Aceste cuvinte au o mare valoare pentru noi, motiv pentru care trebuie sa le rostim cu un rost.

Sa nu facem abstractie de Sfanta Lumina de la Ierusalim!

http://www.crestinortodox.ro/paste/s...lim-88060.html

Daca o pretuim cu adevarat, o asteptam cu rabdare. Si sarbatorim Invierea Mantuitorului in mod ortodox, tinand seama de voia Sa, aratata an de an prin minunea care se face in fiecare an cu ocazia Sfintelor Pasti ale ortodocsilor.

antoniap 03.04.2013 20:39:46

,,Atunci cand, pe la anul 1300 si ceva, niste armeni au vrut sa primeasca ei lumina, patriarhul ortodox s-a indepartat si asezat langa un stalp, care este pana in ziua de azi, ca marturie. Au asteptati toti, cu focul inimii, sa vina focul divin. in cele din urma, a venit focul divin ca un fulger, ca un traznet, acolo unde era patriarhul ortodox.

Nu pentru omul acela, ci pentru sfanta Ortodoxie, fratilor, ca e dreapta marturisire. Ortodoxia crede cu atata putere si in crucea Mantuitorului, dar si in inviere. Niciodata Ortodoxia n-a despartit crucea de inviere. In Apus s-a pus prea mult accent pe crucea si pe patimile Mantuitorului, de aceea in operele unor pictori mari Mantuitorul este infatisat in suferinta lui atat de contorsionat, atat de chinuit - suferinta infatisata pana la ultima ei limita. Dar pentru noi aceasta suferinta a Mantuitorului reprezinta iubirea Lui pentru noi, iar in iubire e viata.

Prin urmare, nu poate fi despartita crucea de inviere, Vinerea Mare de Duminica Pastelui. De aceea, cred eu, pentru dreapta noastra credinta, pentru marturisirea sfintei invieri cu atata foc, lumina divina e un dar facut Ortodoxiei.'' (Parintele Constantin Galeriu)

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/paste/s...lim-88060.html

bogdan81 03.04.2013 20:48:21

Ce treaba are lumina de Ierusalim cu faptul ca eu pot sa raspund unui catolic cu bunavointa la Hristos a Inviat !
Mai fratilor, voi mai aveti uzul ratiunii?
Apoi, doamna Floricica zice ca e pacat sa te impartasesti fardata. Perfect adevarat.
Problema apare atunci cand noi judecam fara mila.
Apoi, tot doamna Floricica spune ca eu nu pot sa raspund la salutul unuia care crede ca Hristos e arhanghelul Mihail. Catolicii cred ca Hristos e arhanghelul Mihail si nu stiam eu?
Inca o data intreb. Mai aveti ratiune? Acest cuvant - ratiune - va mai spune ceva ?

bogdan81 03.04.2013 20:50:53

Si daca raspunzi cu bunavointa la salutul unui catolic care marturiseste si el ca Hristos a Inviat, asta inseamna ca tradezi Ortodoxia ? De unde aceasta aberatie ?

catalin2 03.04.2013 21:14:54

Marturisirea noastra pentru un eterodox trebuie sa fie indemnul sa vina in Biserica lui Hristos, ca sa se poata mantui. Spus de doua ori, ca asa ni se spune, facem un bine ca spunem cuiva adevarul. In rest, chiar daca nu e receptiv, trebuie sa ne comportam la fel ca si cu orice om, sa ajutam daca e nevoie si altele. Dar sa stie care e adevarul, si catolicii si alte culte sunt rupti de Biserica si au pierdut harul dupa Schisma, deci sunt rupti si de Hristos. Si martorii sau orice secta din SUA spune de crestinism si de Hristos, nu inseamna ca toti sunt crestini si sunt cu Hristos. Si daca sunt sase erezii sau zece e acelasi lucru, catolcii au mai putine decat luteranii, sa zicem, dar tot acelasi lucru e. Nu conteaza sa fie mai putine, ci sa nu fie niciuna, si chiar daca nu ar fi trebuie sa fie in Biserica, pentru ca altfel sunt schismatici si tot in afara Bisericii sunt, acolo unde este harul.

stefan florin 03.04.2013 21:16:43

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 513547)
Daca credem cu adevarat ca Hristos a inviat, nu ne permitem sa ne jucam cu vorbele. Nu putem fi partasi la ratacirile altor confesiuni, spunand cuvinte pretioase in momente nepotrivite. Aceste cuvinte au o mare valoare pentru noi, motiv pentru care trebuie sa le rostim cu un rost.

Sa nu facem abstractie de Sfanta Lumina de la Ierusalim!

http://www.crestinortodox.ro/paste/s...lim-88060.html

Daca o pretuim cu adevarat, o asteptam cu rabdare. Si sarbatorim Invierea Mantuitorului in mod ortodox, tinand seama de voia Sa, aratata an de an prin minunea care se face in fiecare an cu ocazia Sfintelor Pasti ale ortodocsilor.

acesti "rataciti" de alta confesiune sarbatoresc acum INVIEREA DOMNULUI IISUS HRISTOS. Ti se pare acest lucru o ratacire? E pacat sa te faci partas (printr-un salut) la "ratacirea lor" care este Invierea lui Hristos?

bogdan81 04.04.2013 07:37:29

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 513565)
Marturisirea noastra pentru un eterodox trebuie sa fie indemnul sa vina in Biserica lui Hristos, ca sa se poata mantui. Spus de doua ori, ca asa ni se spune, facem un bine ca spunem cuiva adevarul. In rest, chiar daca nu e receptiv, trebuie sa ne comportam la fel ca si cu orice om, sa ajutam daca e nevoie si altele. Dar sa stie care e adevarul, si catolicii si alte culte sunt rupti de Biserica si au pierdut harul dupa Schisma, deci sunt rupti si de Hristos. Si martorii sau orice secta din SUA spune de crestinism si de Hristos, nu inseamna ca toti sunt crestini si sunt cu Hristos. Si daca sunt sase erezii sau zece e acelasi lucru, catolcii au mai putine decat luteranii, sa zicem, dar tot acelasi lucru e. Nu conteaza sa fie mai putine, ci sa nu fie niciuna, si chiar daca nu ar fi trebuie sa fie in Biserica, pentru ca altfel sunt schismatici si tot in afara Bisericii sunt, acolo unde este harul.

Eu nu pot pune semnul egalitatii intre un catolic si un martor al lui Iehova.
Catolicul crede si el in Sfanta Treime, in dumnezeirea lui Hristos, in Intrupare, Inviere,
cinsteste pe Maica Domnului, pe sfinti, crucea, icoanele, sfintele moaste, respecta cele 7 sfinte taine, au ierarhie, liturghie, euharistie etc.
Oricat as vrea sa echivalez un catolic cu un martor sau cu un hindus, budist etc., nu pot face asta. Poate gresesc dar pur si simplu nu pot.

DragosP 04.04.2013 08:06:41

Din punct de vedere dogmatic e cam tot aia: nu poți fi un pic virgin. Ești sau nu ești.

DragosP 04.04.2013 08:17:41

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 513566)
E pacat sa te faci partas (printr-un salut) la "ratacirea lor" care este Invierea lui Hristos?

E smintitor pentru toată lumea. Biserica ta a hotărât/stabilit/zi-i cum vrei că tu sărbătorești un lucru într-o anumită zi. Orice altceva e... can-can.
Că răspunzi unui (eventual) salut e una. Și atunci însă trebuie specificat clar că pentru tine e altfel.
Dar să te apuci tu, ÎMPOTRIVA hotărârilor păstorilor tăi, să dai apă la moară celor de alte confesiuni, deja nu mai ține frate de iubirea de aproape. Iubirea de aproape e până la credință: din contră, din iubire de aproape trebuie lucrat și arătate greșelile altor confesiuni, nu adâncite rătăcirile. Despre asta-i vorba, nu despre "a fi OM".
Până unde merge "a fi OM"? Poate nu mai vrei să ții post, "să fii OM" cu protestanții. Poate vrei să te mai împărtășești de Sfintele Taine ca "să fii OM" cu catolicii/protestanții/păgânii. Că doar astea nu țin de dogmă.
Poate vrei să negi existența lui Dumnezeu, ca "să fii OM" cu ateii. E, ce dacă umblăm puțin la dogmă, important e "să fii OM", nu?

stefan florin 04.04.2013 09:43:20

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 513626)
E smintitor pentru toată lumea. Biserica ta a hotărât/stabilit/zi-i cum vrei că tu sărbătorești un lucru într-o anumită zi. Orice altceva e... can-can.
Că răspunzi unui (eventual) salut e una. Și atunci însă trebuie specificat clar că pentru tine e altfel.
Dar să te apuci tu, ÎMPOTRIVA hotărârilor păstorilor tăi, să dai apă la moară celor de alte confesiuni, deja nu mai ține frate de iubirea de aproape. Iubirea de aproape e până la credință: din contră, din iubire de aproape trebuie lucrat și arătate greșelile altor confesiuni, nu adâncite rătăcirile. Despre asta-i vorba, nu despre "a fi OM".
Până unde merge "a fi OM"? Poate nu mai vrei să ții post, "să fii OM" cu protestanții. Poate vrei să te mai împărtășești de Sfintele Taine ca "să fii OM" cu catolicii/protestanții/păgânii. Că doar astea nu țin de dogmă.
Poate vrei să negi existența lui Dumnezeu, ca "să fii OM" cu ateii. E, ce dacă umblăm puțin la dogmă, important e "să fii OM", nu?

PASTORII ADEVARATI au hotarat una, pastorii DE ASTAZI fac alta (ca sa faca altor pastori pe plac). Spune tu amice, cand ar trebui sarbatorit Pastele? Prima duminica, de dupa echinoctiul de primavara (echinoctiul cade in jurul datei de 21 martie), (pascalie stabilita de Sf. Parinti la primul sinod ecumenic),dupa Pastele evreiesc, este duminica din 5 mai? Nu cumva pastorii de astazi INCALCA hotararile PASTORILOR de alta data?
ps: cand este vorba sa marturisesc INVIEREA LUI HRISTOS, SUNT si protestant si catolic

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:30:51.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.