![]() |
Pîinea noastră cea spre ființă
De ce la Liturghie se folosește pîine făcută din făină albă? La Cina cea de Taină Hristos a folosit pîine făcută din făină integrală, că doar atunci nu se separau tărîțele de făina albă.
Știu că este acea controversă între metodele gătirii pîinii la ortodocși și la catolici, dar și unii, și ceilalți folosesc pîinea albă. Mi se pare un lucru grav, avînd în vedere că ambele biserici încearcă să păstreze tradițiile nestricate de două milenii încoace. |
Prinoasele aduse Domnului, erau, conform Legii Vechi, din ce avea omul mai bun. La Levitic 2;1 spune să se aducă la altar „făină bună” sau „curată” (vers. Anania). Presupun că prin asta se înțelegea făina mai lipsită de tărâțe. Aceea a fost considerată înainte de vremea noastră ca fiind cea mai bună.
|
Citat:
Dacă e să considerăm calitatea grîului, există mai multe soiuri ca de exemplu spelta, durum șamd și într-adevăr unele sînt de preferat pentru ceea ce oferă în plus. Astăzi se știe fără dubiu că așa-zisa pîine fabricată din făină albă este nocivă pentru organism (făcînd abstracție de chimicalele inerente) și oferă prea puține avantaje consumatorului. Pe deasupra, nici măcar nu e bună la gust comparativ cu cea integrală. Deci uimirea mea rămîne. Dacă e să judec la rece, îmi pare că ierarhii nu și-au pus niciodată problema asta din neștiință și/sau ignoranță. Sînt foarte curios cum e în alte țări la ortodocși cel puțin. Nici ei nu-și dau seama de aceste lucruri atît de simple și de importante? Din bobul de grîu se folosește tocmai ceea ce e mai nefolositor și se îndepărtează ce e mai bun pentru om. Oare Lui Dumnezeu Îi convine? |
Mie nu mi se pare prea important aspectul ăsta. Când te referi la hrana naturală a omului ai dreptate să-ți pui problema integralității bobului de grâu, dar fiind vorba de hrana duhovnicească, mi se pare că riscăm să ne pierdem în amănunte.
|
Citat:
|
Nu foarte importantă. Nu cred că se împiedică Duhul Sfânt de existența sau lipsa drojdiei în bucățica de pâine.
|
Citat:
Dar una e a adăuga ceva în pîine, alta e a scoate o parte din bobul de grîu. Prin eliminarea cojii, bobul rămîne imperfect, fiind lipsit de cea mai importantă parte a lui și, în concluzie, așa-numita pîine devine o pseudo-pîine. Vorbim despre materia ce se transformă în Trupul Lui Hristos, deci cum poate fi o discuție lipsită de importanță?! Este mai mult decît grav ce se întîmplă, dar din păcate unii ca mine sînt catalogați ca extremiști și trimiși la plimbare. Dar plec la plimbare cu conștiința împăcată. |
Tocmai pentru că Duhul Sfânt o transformă devine Trupul lui Hristos. El, Duhul, desăvârșește, nu are nevoie ca materia pâinii pe care o aducem ca dar să fie desăvârșită dinainte. De altfel, este și imposibil, căci nimic din cele pământești nu sunt desăvârșite.
Dacă vom continua în aceeași logică, următoarea mare problemă pe care am avea-o după acceptarea făinii integrale, ar fi ca grâul să fie bio. Apoi ar fi problema recoltării și a procesării lui (să se ocupe de asta oameni curați, poate călugări) ș.a.m.d. Și oricum am da-o, la desăvârșire tot n-am ajunge. |
Citat:
Citat:
Da, eu așa știu (de la un preot), că nu oricine face prescurile care ajung la biserică la ortodocși. Femeile care fac pîinea trebuie să fie fecioare sau văduve, adică să trăiască în curăție. Deci nu oricine poate să coacă pîine și să o ducă la Liturghie ca dar înaintea altarului. |
E adevărat că trebuie să se acorde atenție și pâinii aduse la altar; e adevărat și că prescurile nu sunt pregătite de oricine, și este bine că este așa. Însă consider că nu trebuie să ne preocupăm în exces de aspectul ăsta, nu mai mult de cât o face deja Biserica. Ea le-a rânduit bine de multă vreme.
|
Citat:
|
Știu că acorzi o importanță deosebită alimentației. Dar nu cred că ar trebui să fie pricină de poticnire pâinea folosită la Sfânta Împărtășanie, chiar dacă în vechime se folosea altă făină. Este dumnezeiască.
Te afectează, oare, când te împărtășești, gândul că înghiți puțină făină albă (pe care, eventual, o consideri otravă)? Pentru că dacă este așa, e, cu siguranță, o ispită. |
Citat:
|
Ai ridicat problema asta duhovnicului tău?
|
Citat:
Însă știu că pe forum citesc și ochi hirotonisiți. Ar fi bine să mediteze la această problemă. |
Citat:
|
Citat:
http://blog.kathrynmcgowan.com/2009/...tory-of-flour/ http://www.angelfire.com/journal/mil...n/history.html Se pare că cel devreme de prin 1870, de cînd au apărut tehnologii noi de măcinare care au permis separarea miezului de restul bobului. Problema e că atunci oamenii nu știau ce pierd, dar astăzi nici cei ce știu nu cumpără făină integrală. Dacă e să facem și puțină teologie, cît ne pricepem, noi folosim doar o parte a bobului de grîu pentru a o transforma în Trupul Lui Hristos. Trupul reprezintă întîlnirea noastră într-un singur TOT, este întregirea Bisericii întru Hristos Cel din potir. Ar trebui să fie scopul pentru care mergem la Liturghie săptămînal. Dar, în loc să fie folosit întreg bobul de grîu pentru asta, astăzi se folosește doar o parte - și cea mai slabă calitativ - ceea ce poate fi și o greșeală de ordin teologic. Sau poate că ne arată simbolic starea decimată a bisericii ortodoxe a anului 2013, care în loc să fie întreagă este de fapt ciopîrțită în bucățele prin lucrarea celui supranumit "Despărțitorul" lumii acesteia. |
Atunci și vinul cu bisulfit e o problemă, nu? :39:
|
O grijă pentru pâinea și vinul pentru împărtășanie este normală. Se pare că în liturghier sunt scrise detaliile*. Cred că nu orice vin este primit la altar. Știu că există vin special pentru Sfânta Împărtășanie, care se poate cumpăra de la unele mânăstiri.
* Am căutat și am găsit– nu în Liturghier ci în manualul de liturgică specială – faptul că pentru sfânta împărtășanie se folosește vin curat, de preferat roșu, și apă. |
Citat:
Frate, poate că sunt motive întemeiate în spatele aecstei subtile "inovații". Nu ar fi prima dată în istoria Bisericii, întrucât viața liturgică nu e, totuși, o eprubetă sterilă închisă ermetic într-o piramidă egipteană...:) Ci e deschisă la oamenii care vin în Biserică și la lumea din care aceștia provin. Mi se pare o problemă de mare discernământ, abordabilă optim doar de către sinodalii împuterniciți cu rezolvarea unor astfel de probleme, să ținem Tradiția în delicat acord cu oamenii fiecărei epoci în parte... Cu siguranță unele conținuturi sunt păstrate strict în forma lor veche, de la începuturi, altora însă li s-a îngăduit o anumită plasticitate. Grea treabă de a discerne astfel de lucruri și cred că, oricum, nu e slujirea la care suntem noi chemați - ci ierarhii și gheronii, reuniți în sinoade. De fapt, ce e mai important: culoarea și mărimea bobului de grâu sau prefacerea darurilor prin rugăciunile preotului și ale credincioșilor sub lucrarea Duhului Sfânt? Ce prețuim noi mai întâi: materia Tainei sau Harul Dumnezeiesc care ne curățește și sfințește? (Dacă punem accent prea mare pe materie, eu cred (să fiu iertat) că ne ocupăm mai degrabă cu magia sau cu forme de idolatrie.) |
Citat:
|
Citat:
Nefiind zilele in care evreii mancau azima, nici Hristos nu a mancat. In mod normal se mananca paine dospita. Azima avea un anumit rol. In plus exista canoane stricte. Invataturile Bisericii sunt mai importante decat parerile noastre personale. Daca Dumnezeu ar fi vrut ca Euharistia sa se faca din paine integrala ar fi descoperit asta. |
Citat:
|
Citat:
Este adevărat că este mai importantă prefacerea, însă nu rezultă de aici că materia folosită în Taina Euharistiei nu este importantă. Ca dovadă este alegerea vinului despre care s-a mai vorbit pe forum în alte părți. Pe mine mă doare și cînd văd munții de anaforă care se împart mulțimii la sfîrșit. În loc să fie o pîine sfințită de calitate, este o pîine de proastă calitate dată oamenilor în-loc-de-Dar. Pe lingă faptul că înlocuiește Sfînta Împărtășanie, înlocuiește și pîinea cea bună căreia lumea i-a și uitat gustul. De la un semnal de alarmă public pînă la idolatrie e cale lungă. Văzînd că nimeni nu discută nicăieri despre asta, mă autosesizez eu în speranța că altcineva cu autoritate și cu nițel discernămînt va escalada problema mai departe. |
Citat:
Pentru Euharistie s-a folosit timp de aproape două milenii făina integrală, și de vreo sută de ani încoace omul a căzut pînă și la acest capitol în capcana celui rău, care face orice să strice o treabă bună, măcar cît de cît. Deci ce vrei să descopere Dumnezeu? Să redescopere roata pentru noi, pentru că noi am început să o ciopîrțim transformînd-o în poligon? |
Citat:
|
Citat:
Cît despre mărturiile Sfinților Părinți referitoare la tema propusă, mă tem că nu va găsi nimeni dovezi despre metoda fabricării pîinii pentru Euharistie. Poate pe la Vatican or mai fi scrieri vechi cu informații de genul ăsta. |
Citat:
Citat:
In aceste conditii, nu credeti ca Biserica, in calitatea ei de pastratoare a traditiilor crestine, are autoritate sa ne spuna cum trebuie procedat cu painea euharistica ? Ce fel de daimon al superbiei si revoltei va anima pe dv, incat ajungeti sa spuneti ca nu e bine cum prepara mitropolitul euharistia, ci mai bine ar fi cum vreti dv ? |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
(dupa tot ritualul iudaic), a avut totusi un caracter special. In primul rand, Evangjelia nu vorbeste nimic despre mielul pascal, traditional pentru Pastele iudaic, si aceasta pentru ca Insusi Hristos avea sa Se ofere ca Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii (Ioan 1:29); in al doilea rand, Mantuitorul si Apostolii au folosit la masa paine dospita (o artos), si nu azima (ta azima) - pentru ca "sarbatoarea/saptamana azimelor" (i iorti ton azimon), abia urma sa incepa in seara de vineri, odata cu Pastele iudaic din acel an. (1). Atat lipsa mielului pascal, cat si folosirea painii dospite in loc de azima au un rol simbolico-dogmatic foarte important. (1) - Cf. Iesirea 12:15-20. Se stie ca intelegerea diferita a unor texte biblice legate de azima a generat o controversa dogmatica intre crestinii din rasarit si cei din Apus. Rasaritenii (cu exceptia armenilor) slujesc Euharistia cu paine dospita anume pentru ca si Hristos asa a savarasit Cina sa de joi seara, - dupa cum arata textul biblic - , iar latinii, , desi stiu ca Pastele iudaic in acel an a inceput vineri seara, iar Cina a avut loc vineri seara, bazandu-se pe unele texte - Matei 26:17 (si cele paralele), - considera ca la Cina s-au folosit totusi azime, si de aceea, in Evul mediu, ei au inceput sa faca Euharistia cu azime. Este remarcabil faptul ca in secolul al IX - lea, in timpul controversei dintre Papa Nicolae I si Patriarhul Fotie al Constantinopolului, grecii reprosau latinilor aceasta inovatie, iar latinii, desi recunosteau ca este asa, o aparau si chiar s-au luptat pentru generalizarea ei. Faptul ca greco-catolicii (supusi Romei) folosesc paine, dupa ritualul ortodox, demonstreaza clar ca latinii nu considera folosirea painii drept o erezie, ci doar o traditie locala. Ortodocsii considera insa folosirea azimei drept o erezie ce provine din neintelegerea sensului mistagogic al painii dospite - ca simbol al implinirii si desavarsirii." Liturghia ortodoxa - Istorie si actualitate p.16. Ed. Sofia 2013 - Ierom. Petru Pruteanu doctor liturgica si dogmatica Deci nu tipul de faina folosit la fabricarea painii este esenta sau tehnica de atunci in antiteza cu cea de acum, ci modul de fabricare a painii prin dospire sau nedospire. |
Citat:
Omenirea a progresat in 2000 ani si asta si cu voia lui Dumnezeu. |
Citat:
dar marea majoritate folosesc vin din comerț, plin cu sulfiti. |
Citat:
De asemenea, in anul 1922 arhiepiscopul de Tarracona adreseaza o intrebare formala Sfantului Oficiu: "In cadrul Jertfei Liturgice, poate fi folosit un vin care provine din must de struguri, daca a fost tratat cu anhidrida sulfuroasa sau cu bisulfit de potasiu ?" Raspunsul, publicat in Il Monitore din Octombrie 1923: "Raspuns afirmativ". Chiar si cand vinul da semne evidente ca fermenteaza (=se oteteste), vorbim de o materie valida, desi de asta data ilicita pentru consacrare. Deci, preotul care observa ca vinul este otetit, il va arunca. Dar, daca a fost deja folosit pentru consacrare, va fi tratat ca specie real consacrata. Mai multe detalii aici: http://wdtprs.com/blog/2011/03/quaer...alid-for-mass/ Si explicatii mai tehnice aici: http://validaltarwine.com/wp-content...iew_merged.pdf Consider ca Sfanta Biserica s-a pronuntat suficient de clar intr-o materie in care are competenta: aceea a materialelor potrivite pentru Euharistie, iar a considera ca procedeaza gresit imi pare un lucru care nu vine de la Dumnezeu. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
cred că vă-ți dat seama ca mă refeream la painea alba. off tastatura asta de pe telefon .... |
Citat:
|
nu trei, ci una: f.
|
Citat:
iar dacă ai greșit la începutul cuvantului, poate propune alt cuvânt. și dacă nu ești atent, așa rămâne. probabil ai observat că multe din cuvintele mele se termina cu "ă" în loc de "a", așa cum ar fi normal uneori. tot de la acest program se trage. |
Ieri am cumpărat 25 de kg de făină direct de la un producător local. Spelta, ecologică, integrală cu 4,9 lei kg în loc de 7,8 lei cît costă la magazinele ce preiau marfa din același loc.
Și i-am întrebat pe cei de la birou dacă știu cum se obține făina albă. Mi-a răspuns un italian în românește (adică italienii pot să facă agricultură de calitate în județul Timiș) și mi-a explicat că boabele se macină, se cern separîndu-se tărîțele, apoi granulele mai fine iar se macină și se cern, iar abia după al treilea proces de măcinare și cernere rezultă făina albă. Nu exista așa un procedeu și nici nu era posibil tehnologic pe vremea Apostolilor și nici mult după aceea. Pariez că abia în ultimul secol omul de rînd, respectiv preotul la modul general, a avut acces la făina albă pentru consum sau pentru a face prescuri. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:20:36. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.