![]() |
Viata = un sir lung de pacate
De ce tot ce facem, gandim e considerat mai intotdeauna pacat. Avem libertate si in acelasi timp nu o avem. In toate cultele religioase suntem indemnati sa ne incadram intr-un tipar al omului ce se vrea a fi "perfect", curat sufleteste, fizic, atotstapan asupra gandurilor si faptelor noastre. De ce omul imperfect este indemnat sa devina perfect in special din punct de vedere moral? Nu e ciudat faptul ca Dumnezeu asteapta ca noi sa reusim sa ne depasim conditia de om imperfect, robit de pacate prin noi insine?
Cand murim suntem judecati pentru felul cum am trait viata noastra. Daca viata noastra e un dar, de ce suntem judecati pentru ea? Inseamna ca nu e a nostra. Nu cred ca voi reusi niciodata sa fiu pe placul lui Dumnezeu, nu pot, in fiecare zi pacatuim cu gandul, cu vorba, cu faptele, constient sau inconstient. Chiar daca suntem in general oameni intelegatori, iubitori de semeni, totul e in zadar cand totul se prabuseste in fata unui singur pacat. Oricum, raiul il pot dobandi doar cei cu inima complet curata. Cred ca multi vom ajunge in Iad, pentru ca nu exista o cale de mijloc. |
Până și la biserică preotul se roagă spunând ''...că nu este om care să fie viu și să nu greșească numai Tu Doamne ești fără de păcat, dreptatea Ta este dreptate în veac și cuvântul Tău adevărul'', așa este călătorule nimeni nu-i perfect toți greșim, am scris aici pe forum la secțiunea ''Biserica Ortodoxa în general'' pe topicul ''Răspunsuri duhovnicești +'' niște cuvinte ale Cuviosului Paisie Aghioritul cu privire la diferențele dintre creștini și fanatici.Numai bine
|
Citat:
"Sfânta Maria Magdalena a fost una dintre persoanele asuprite de patimi, una dintre persoanele pe care le-a transformat Domnul Hristos și a făcut-o din rea bună prin puterea Domnului Hristos. Noi nu avem puterea să ne depășim pe noi înșine, oricât am fi de luători aminte la viața noastră, și oricât am ști lucrurile acestea nu ne putem realiza noi pe noi înșine, ci avem trebuință de ajutorul lui Dumnezeu. La călugărie se și zice când îl întreabă pe candidatul la călugărie: "Vei rămâne în mănăstire până la ultima suflare a ta?" El răspunde: "Așa, cu ajutorul lui Dumnezeu". Noi contăm pe ajutorul lui Dumnezeu. Și ajutorul lui Dumnezeu s-a dat Sfintei Maria Magdalena în înțelesul că a mântuit-o Domnul Hristos de boli, și a mânuit-o de patimi, de draci. Și când a înviat din morți, ca semn că a înviat pentru păcătoși, S-a arătat Sfintei Maria Magdalena, cea odinioară păcătoasă, ca să se știe că Domnul Hristos a venit, cum a spus El Însuși, ca să mântuiască pe cei păcătoși. A zis către Zaheu: "Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia că și acesta fiul lui Avraam este, că Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască pe cei pierduți" (Luca 19, 9-10). Sfântul Apostol Pavel spune că "Hristos a venit în lume să mântuiască pe cei păcătoși, dintre care cel dintîi sunt eu" (I Timotei 1, 15)." http://www.nistea.com/maria_magdalena.html |
Citat:
Noi sîntem invitați la perfecțiune, la desăvîrșire. Nu toți reușesc să atingă culmile sfințeniei, dar chiar dacă nu o vom atinge există șanse să ajungem totuși în Rai. Sfinții Părinți fac deosebire între mîntuire, desăvîrșire și îndumnezeire. Mîntuirea este doar primul pas către Dumnezeu - și este posibilă încă de pe acum. Iată, cînd cădem și apoi ne rugămpentru iertare și ne spovedim și ne împărtășim, ne mîntuim temporar de cel rău. Apoi vin păcatele și cu ajutorul Lui Dumnezeu ne ridicăm iarăși din mocirlă punînd un nou început bun. Și tot așa o viață întreagă, pînă ce moartea ne va prinde într-o stare de bine sau de rău. Printre cele mai mari virtuți se numără speranța. Dacă îți pierzi nădejea atît de ușor, atunci greșești din start. Trebuie să ai mereu puterea să te îndrepți o dată ce păcătuiești, pentru că Dumnezeu e bun, îndelung iertător și mult milostiv. Învață pe de rost psalmul 142 și psalmul 50, eu cred că te vor ajuta. E o eroare să gîndești că Raiul e o stare undeva sus și Iadul e a doua stare undeva jos. Atît sus, cît și jos, există un spectru foarte larg de niveluri de înălțare și de cădere. Deci lucrurile nu-s tocmai în alb și negru, chiar dacă nu este o cale de mijloc, matematic vorbind. Chestiunile astea ne depășesc oricum, ideea este să prinzi curaj și să speri la mîntuire, indiferent cît de slab sau de puternic ești în cele duhovnicești. Dumnezeu abia așteaptă să ne ajute prin harul Său, prin Sfinții Îngeri, prin mijlocirile Sfinților biruitori și, mai ales, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu. Doamne ajută! |
Citat:
|
Citat:
Dacă ne mulțumim cu cele ale lumii vom pieri împreună cu lumea, căci este trecătoare. Dacă dorim viața veșnică, trebuie să ne desprindem cu sufletul de cele trecătoare. Căci cu ce se unește sufletul, de aceea va avea parte. Iar unirea înseamnă iubire, atașare, dependență. Deci dacă Îl vom iubi pe Dumnezeu, vom avea parte de viața Lui. Iar dacă nu, ne vom alipi cu sufletul de cele ale lumii, pieritoare. Iar depășirea condiției noastre de oameni păcătoși, cum au spus și ceilalți, nu prin noi înșine se face. Ea vine din supunerea și atașarea față de Domnul. Iradiază din El. Nu ni se cere să ne autodepășim, ci să-L căutăm pe El. Cunoscându-L și lipindu-ne de El, vom începe să ne asemănăm Lui, împlinindu-ne astfel menirea (dată la crearea omului) de a deveni „după asemănare”. Citat:
Și nu se prăbușește totul în fața unui singur păcat, căci orice păcat este iertat dacă-l mărturisim, mereu și mereu. Că zidim și dărâmăm, și iarăși zidim, și iarăși dărâmăm... asta ne poate duce pe noi la dezănădejde, în iadul deznădejdii pe care singuri ni-l facem, căci niciodată nu trebuie să deznădăjduim. Cât viețuim aici, în lumea asta, mereu, până la moarte trebuie să fim ca niște ostași mereu vigilenți, luptători clipă de clipă cu noi înșine, ridicându-ne după fiecare lovitură, știind că nu suntem singuri și că nu putem decât să biruim dacă rămânem în oastea lui Hristos. |
Citat:
|
Citat:
Doar prin noi insine nu o sa putem face mare branza niciodata. Dar cu ajutorul Lui, da. Trebuie un strop de credinta si de rugaciune. Nu prea inteleg de ce unii din crestinii nostri vad crestinismul ca pe un sir de reguli si de constrangeri exterioare, ca pe ceva din afara lor, ca pe un pat al lui Procust, in care trebuie sa se plieze cu orice pret. Crestinismul e multa libertate, dar orice libertate inseamna responsabilitate. Adica nu e vorba ca trebuie sa tin post azi, zi de vineri, ca daca nu, ma duc in iad, asa ca ma sfortez sa nu poftesc la ce mananca alalalt langa mine, nu! Tin post azi, zi de vineri, pentru ca sunt liber sa mananc ce vreau si eu aleg sa mananc de post, in amintirea Rastignirii lui Hristos, desi as putea foarte bine sa aleg sa mananc si de dulce. La fel si cu celelalte. Nu stiu, eu asa am fost invatata de mica, sa nu ne gandim la rai sau la iad cand facem o fapta buna, ci sa facem cu bucurie putinul lucru bun pe care il putem face pentru Hristos. Ce depasea puterile noastre si avea drept consecinta sentimentul constrangerii, al parerii de rau, al silei nu era bine primit in fata Domnului. |
Cata tristete in cuvintele dvs domnule/doamna calator si daca v-ar fi auzit cei trei prieteni ai lui Iov atunci ,, S-au sfatuit si au plecat de acasa sa se duca sa-i planga de mila si sa-l mangaie. Ridicandu-si ochii de departe, nu l-au mai cunoscut. Si au ridicat glasul si au plans. Si-au sfasiat mantalele si au aruncat cu tarana in vazduh deasupra capetelor lor. Si au sezut pe pamant langa el sapte zile si sapte nopti, fara sa-i spuna o vorba, caci vedeau cat de mare ii este durerea.”(Iov 2:11-13).
Si insusi dreptul Iov vi s-ar fi alaturat in durere: ,, Pentru ce, zic, da El lumina omului care nu stie incotro sa mearga, pe care il ingradeste Dumnezeu din toate partile? Suspinele imi sunt hrana de toate zilele, si jalea mi se varsa ca apa. De ce ma tem, aceea mi se intampla; de ce mi-e frica, de aceea am parte! N-am nici liniste, nici pace, nici odihna, si necazul da peste mine."(Iov 3:23-26).Ar fi plans alaturi de dvs: ,, Oh! de ar fi cu putinta sa mi se cantareasca durerea si sa mi se puna toate nenorocirile in cumpana, ar fi mai grele decat nisipul marii: de aceea imi merg cuvintele pana la nebunie!”(Iov 6:2-3).Si insusi Eclesiastul s-ar fi asezat si el plin de amaraciunea intelepciunii noastre omenesti alaturi de dvs si v-ar fi spus: ,, o, desertaciune a desertaciunilor! Totul este desertaciune. Ce folos are omul din toata truda pe care si-o da sub soare? Ce a fost va mai fi, si ce s-a facut se va mai face; nu este nimic nou sub soare. Am vazut tot ce se face sub soare; si iata ca totul este desertaciune si goana dupa vant!”(Eclesiastul 6: 2-3,9,14). Insa marele apostol Pavel,imbracat in dragostea cea mare,a simtit si el lupta dintre Duh si pacat,ca si dvs: ,, dar eu sunt pamantesc, vandut rob pacatului. Caci nu stiu ce fac: nu fac ce vreau, ci fac ce urasc. Stiu, in adevar, ca nimic bun nu locuieste in mine, adica in firea mea pamanteasca, pentru ca, ce-i drept, am vointa sa fac binele, dar n-am puterea sa-l fac. Caci binele pe care vreau sa-l fac, nu-l fac, ci raul pe care nu vreau sa-l fac, iata ce fac!”Si in fata acestei lupte care ne va insoti pana la sfarsitul calatoriei noastre pe acest pamant apostolul a avut si el clipa lui de tristete,de duerere,de neputiinta: ,, O, nenorocitul de mine! Cine ma va izbavi de acest trup de moarte…?”Dar apoi,ca o simfonie a bucuriei in credinta,batrinul apostol v-a luat pe dupa umeri si v-a ridicat din tristete: ,, Multumiri fie aduse lui Dumnezeu, prin Isus Hristos, Domnul nostru!… Astfel, dar, cu mintea, eu slujesc Legii lui Dumnezeu; dar cu firea pamanteasca slujesc legii pacatului. Acum, dar, nu este nicio osandire pentru cei ce sunt in Hristos Isus, care nu traiesc dupa indemnurile firii pamantesti, ci dupa indemnurile Duhului. In adevar, legea Duhului de viata in Hristos Isus m-a izbavit de legea pacatului si a mortii.”. Poate aceste cuvinte ale lui din capitolele 8 si 9 din Epistola catre Romani va vor imbarbata dar poate in ochi inca vor mai fi lacrimi.Sa nu mai fie.,sa vedeti la ce minune sunteti chemata,doar il urmati pe un Rastignit,v-ati fi asteptat la altceva decat asta?In Epistola catre Efeseni,capitolul 3,apostolul va cheama,, sa puteti pricepe impreuna cu toti sfintii care este largimea, lungimea, adancimea si inaltimea”(v.18)ca sa puteti ,, sa cunoasteti dragostea lui Hristos care intrece orice cunostinta, ca sa ajungeti plini de toata plinatatea lui Dumnezeu.”(v.19). Intrebari hamletiene se ridica:ale cui sunt aceste dimensiuni si care sunt ele? Eu cred ca dimensiunile sunt ale credintei,ea locuind in inima si inradacinata in dragoste(v17)pentru ca intelegand cat de adanca,de lata,de lunga si de inalta este ea in harul lui Dumnezeu si traind-o sa intelegeti cat de mult v-a iubit si va iubeste Hristos.Atunci durerea lui Iov si a Eclesiastului nu va vor mai bantui ci bucuria in Domnul va va lumina.Si in capitolul 13 din I Corinteni,in imnul dragostei,in versetul 6,Apostolul Pavel va talcuieste care sunt acele dimensiuni. Largimea credintei inradacinate in dragostei este ca ea acopera totul.Lungimea ei este ca ea crede totul.Adancimea ei este ca ea nadajduieste totul iar inaltimea ei este ca ea sufera totul.,,Dragostea nu va pieri niciodata”si fiindca dvs prin credinta inradacinata in dragoste veti cunoastea dragostea si mantuirea lui Hristos atunci veti trece de la moarte la viata si de la tristete la bucurie.Si sa stiti ca lucruile nu se opresc aici,caci marele apostol,calauzit de Duhul,mai are sa va spuna si ce trebuie sa faceti,nu doar ce trebuie sa intelegeti Indemnurile lui le veti gasi in capitolul 5 din I Tesalonicieni. Daca largimea credintei este ca ea acopera totul atunci ,, Bucurati-va intotdeauna.”.Daca lungimea ei este ca ea crede totul atunci ,, Rugati-va neincetat.”.Daca adancimea ei este ca ea nadajduieste totul atunci ,, Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; caci aceasta este voia lui Dumnezeu, in Hristos Isus, cu privire la voi.”Si daca inaltimea ei este ca ea sufera totul atunci ,,Nu stingeti Duhul”ci traiti dupa indemnurile Lui si in Cuvantul Lui,fie ce ar fi sa vina impotriva caci ca un praf se va risipi in fata Luminii.Dupa cum spunea apostolul ,, Noaptea aproape a trecut, se apropie ziua. Sa ne dezbracam, dar, de faptele intunericului si sa ne imbracam cu armele luminii.”(Romani 13:12). Si daca cumva va veti intreba ce va spune Mantuitorul in fata acestor indemnuri ale apostolului,atunci sa stiti ca EL a spus deja ce crede intr-o predica de pe un munte.Pentru largimea credintei care prin dragoste acopera totul,bucurandu-se mereu in Domnul, Mantuitorul a binecuvantat-o: ,, Ferice de cei saraci in duh, caci a lor este Imparatia cerurilor!Ferice de cei blanzi, caci ei vor mosteni pamantul!”.Apoi a binecuvantat lungimea ei,care crede totul: ,, Ferice de cei cu inima curata, caci ei vor vedea pe Dumnezeu!”.Adancimea ei,care nadajduieste totul,a primit si ea binecuvantarea Lui: ,, Ferice de cei flamanzi si insetati dupa neprihanire, caci ei vor fi saturati!”Iar inaltimea ei,care sufera totul,nu a fost uitata nici ea: ,, Ferice de cei ce plang, caci ei vor fi mangaiati! Ferice de cei prigoniti din pricina neprihanirii, caci a lor este Imparatia cerurilor!” Sunt doar ganduri imperfecte ca un fir de praf ale unui alt pacatos mai mare ca dvs si tocmai de aceea fie Dumnezeu sa va intareasca ca sa cunoasteti prin credinta dragostea Sa si intr-o zi ,,El va sterge orice lacrima din ochii lor. Si moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tanguire, nici tipat, nici durere, pentru ca lucrurile dintai au trecut."(Apocalipsa 21,2) |
Citat:
|
Citat:
Sunt infierate gandurile rele, comportamentul desert, si alte multe rele. Dar sa stii ca sunt multi oameni care vorbesc frumos, se comporta frumos, au ganduri curate si corecte si care sunt fericiti in lume. Daca stii in viata sa-ti tii putin gura sa stii ca vei fi fericita. Bine zice Hristos: "pe gura ies relele ". Nu mai exagera si intotdeauna povatuieste-te cu altcineva. Gandurile astea pe care le ai sunt de deznadejde si sunt de la diavol, sa te supere si sa te mahneasca pe calea asta. Diavolul iti spune: "vezi in ce hal esti?", vezi cat de jos poti sa fii? vezi ca nu mai ai nici o sansa? Cand realitatea este putin alta, ca tu de fapt incepi sa inveti cele duhovnicesti. Hristos a zis frumos Sfantului Siluan Athonitul: "tine-ti mintea in Iad si nu deznadajdui". Viata are multe mizerii si pacate; la orice faci zi Doamne iarta-ma, si Doamne nadajduiesc in mila ta, si in iertarea ta. Cum a zis pe cruce: "Pomeneste-ma si pe mine Doamne intru imparatia Ta". Tu sa faci cele ce le poti in viata ta, sa ai constiinta impacata ca ai facut tot ce ai putut. Iar restul gandurilor lasa-le ca nu le stii adevaratul lor sens. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Imagineaza-ti ca vezi un spectacol de teatru sau un film si ca stii de dinainte ce se va intampla, pentru ca ori l-ai mai vazut o data ori ai citit cartea. Cu toate astea, iubesti asa mult actorii, incat le urmaresti orice miscare scenica, chiar daca tu stii bine de dinainte cum se vor desfasura acestea. Ba chiar de multe ori te roaga sa urci si tu pe scena, sa le dai o mana de ajutor, cand nu isi mai dau seama cum sa isi joace rolul, pentru ca isi dau seama ca tu stii cum ar trebui ei sa joace. Tu accepti, vii si ii ajuti. Se poate spune ca actorii sunt marionetele tale? |
Citat:
În sufletul fiecărui creștin dorul de Dumnezeu. El zvâcneșze, pulsează în noi, așa cum inima iubitului tresaltă după inima iubitei. Omul care începe să Îl iubească pe Dumnezeu tânjește după Dumnezeu, caută la Fața Lui, cugetă ziua și noaptea la Cel iubit, se silește să se apropie de El. Nu de perfecțiune îi arde omului, ci de apropierea și contopirea cu Cel iubit. Nu mai poate sufletul omului să traiască precum trăia înainte să fi fost g[sit de Iubirea Domnului. De cum a prins foc inima lui, fie și cât un fir de iarbă uscată, totul e gata vâlvătaie pentru totdeauna: cale de întoarcere nu mai este. Cu timpul, cu încercările de a-și afla Iubitul, sufletul omului începe să priceapă ce are de făcut. Numim aceasta pocăință, o lucrare de aruncare peste bord a tot ce ne împiedică să ne apropiem de Domnul. Nesimțirea proprie (numită elegant împietrire) începe să se întrevadă în toată hidoșenia ei, obișnuințele păcătoase își arată duritatea de piatră, plăcerile toate asaltează simțurile, gândurile, sentimentele, vorbele, faptele. Omul se vede pe sine tot mai trivial, tot mai grosolan și astfel, întrezărindu-se puțin câte puțin, simte nevoia să se gătească, mireasă, pentru Mirele pe Care Îl iubește. Așa se face că inima începe să plângă și să cânte, gândul se zburlește asupra lui însuși și caută în Sus către Cel Iubit, ajutorul... Că-s dureroase fostele iubiri... E aspră dezlipirea, carne ruptă de pe os, sângerare mare în sufletul celui care începe să urască tot ce iubit mai nainte. Toată curvia sufletului acum e o rană. Și, nădăjduind că va deveni în întregime iubire nouă, iubire în Hristos, nădăjduind că astfel Îi va răspunde Iubirea, sufletul omului suferă preschimbări minunate, amestec de durere șijale mare dar și nespusă bucurie tainică. Ce desfătare în clipele de mângâiere, de izbăvire... Cum sunt uitate durerile toate, cum își pierd importanța, cât de bucuros e omul că le-a purtat, că le-a depășit traversîndu-le.... Nu despre perfecțiune este vorba aici (ce cuvânt rece, ce pietroi de vorbă!), ci despre iubire. Suntem chemați la iubire, suntem mânați de obârșia noastră Dumnezeiască la contopirea deplină, de nespus în vorbe omenești, cu Pacea Duhului Sfânt, cu Iubitul nostru Hristos. Așa cred că ne tâlcuiește Biserica întâmplările neînțelese, tainice, ale germinației omului nostru lăuntric. Suntem lumină care caută să se împlinească în Lumină, iubind pe Domnul! AMIN+ |
Citat:
Daca Dumnezeu stie viitorul atunci stie si finalul luptei dintre bine si rau. Ce sens ar mai avea toate in lumea asta? |
Citat:
De vei ține mintea sus, cocoțată departe de fiorul inimii îndrăgostite de Domnul, vei umple mii de pagini cu astfel de neînțelesuri amare. Mintea ruptă de inimă e ca o pasăre plouată și speriată. Ea naște monștri negri de eresuri. Și pentru că aceste gânduri sunt în propria minte, noi ne și contopim cu ele, vai, le considerăm ca fiind bune, îndreptățite, naturale. Că doar sunt ale noastre, zicem noi. Și e adevărat numai pe jumătate, un trist adevăr: câtă vreme ne ținem ciopârțiți în noi înșine, câtă vreme refuzăm gestul statornic al umilei căutări înlăuntrul nostru, prin rostirea deasă a Sfânt Numelui Domnului cu ochii minții puși în inimă, mintea rămâne într-adevăr speriată și urâtă. Și tot urâtul se coboară peste noi și ne cuprinde, schimonosindu-ne omenitatea. Iartă-mi îndrăzneala de a te sfătui: zvârle filosofia nihilistă precum arunci un șarpe din mână și pune mintea în inimă. Ține-o acolo, așa cum ne învață Părinții și vei afla cum, încet-încet, clipă de clipă și zi după zi mintea va părăsi norii de gânduri negre și va întrezări Aurora iubirii. Mai scrie-ne atunci, ca să ne bucurăm! Deocamdată cred că te autosabotezi grosolan și te mai și lauzi cu asta în public. Te rog frumos, dă-ți seama, nu se cuvine!... |
Citat:
Acum ma intristez si eu ca Pelerinul... In Psalmul 81 spune: "Eu am zis: Voi dumnezei sunteti, si toti fii ai Celui Preainalt". Nu a creat Dumnezeu omul ca sa il arunce in iad, ci ca sa il faca dumnezeu, ca El. Numai ca omul e liber, ori sa Il urmeze pe Dumnezeu ori sa se indeparteze de El - ca asta e pacatul de fapt, indepartarea de Dumnezeu. Nu ne pedepseste El, noi singuri ne pedepsim, indepartandu-ne. E adevarat ca Dumnezeu stia dinainte ca Adam si Eva vor face ce vor face si ca va veni un timp cand a doua Persoana a Treimii se va pogori de pe pamant ca sa salveze lumea. Dar a creat lumea din dragoste, nu ca sa ii pedepseasca pe oameni, ci ca sa le acorde sansa de a deveni si ei dumnezei. Dragostea e generoasa, cand iubesti pe cineva, iti doresti sa fii mereu cu acea persoana, ai face totul pentru ea, te-ai sacrifica, ai imparti tot ce ai cu acea persoana... Se spune si in Evanghelia lui Ioan ca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat a dat pe Fiul Sau sa fie rastignit. Lasa gandurile astea grele din mintea mea, zi Doamne iarta-ma si lumineaza-ma sa Te cunosc! Sper sa te ajute acest articol - http://ortodoxia.md/articole-preluat...-omul-in-pcat- |
Sfantul Siluan Athonitul – Despre smerenie
"Cum să înțelegem dacă sufletul e sănătos sau bolnav? Sufletul bolnav se mândrește, dar sufletul sănătos iubește smerenia, așa cum l-a învățat Duhul Sfânt, și dacă nu o cunoaște încă, se socotește pe sine mai rău decât toți. Domnului i s-a făcut mare milă de mine și mi-a dat să înțeleg că trebuie să plâng toată viața. Aceasta este ca*lea Domnului. Și iată, acum scriu din milă față de oamenii care, asemenea mie, sunt mândri și din această pricină se chinuie. Scriu ca ei să învețe smerenia și să-și găsească odihna în Dumnezeu. Unii zic că aceasta a fost cândva, de demult, dar că acum toate acestea s-au învechit; dar la Domnul, nimic nu trece niciodată, numai noi ne schimbăm, ne facem răi și astfel pierdem harul; dar celui ce cere Domnul îi dă toate [Mt 7, 7-8], nu pentru că am merita aceasta, ci pentru că El este milostiv și ne iubește. Mare lucru bun este a învăța smerenia lui Hristos; cu ea viața e ușoară și bucuroasă și toate se fac dragi inimii. Numai celor smeriți li Se arată pe Sine Domnul prin Duhul Sfânt dar, dacă nu ne smerim, nu vom vedea pe Dumnezeu. Noi ne-am împietrit cu totul și nu înțelegem ce e smerenia sau iubirea lui Hristos.Sufletul smerit are o mare odihnă, dar sufletul mândru se chinuie pe sine însuși. Omul mândru nu cunoaște iubirea lui Dumnezeu și e departe de Dumnezeu. Se fălește pentru că e bogat sau învățat sau slăvit, dar nu cunoaște, nenorocitul, sărăcia și căderea sa, pentru că nu cunoaște pe Dumnezeu. Dar pe cel ce luptă împotriva mândriei Domnul îl ajută să biruie această patimă.Domnul ne iubește mult, dar noi toți cădem pentru că nu avem smerenie. Ce trebuie făcut pentru a avea pace în suflet și în trup? Pentru aceasta trebuie să iubești pe toți oamenii ca pe tine însuți și să fii gata de moarte în fiecare ceas. Când sufletul își aduce aminte de moarte, el ajunge la smerenie și se predă cu totul voii lui Dumnezeu și dorește să fie în pace cu toți și să iubească pe toți oamenii. Când pacea lui Hristos vine în suflet, atunci el este bucuros să șadă ca Iov pe gunoi și să-i vadă pe ceilalți în slavă; atunci sufletul este bucuros că e mai rău decât toți. Taina acestei smerenii a lui Hristos e mare și cu neputință de dezvăluit. Din iubire sufletul dorește fiecărui om mai mult bine decât pentru sine însuși și se bucură când vede că alții stau mai bine decât el și se întristează când îi vede că sunt chinuiți. Domnul iubește pe oameni, dar îngăduie întristări, ca oamenii să-și cunoască neputința și să se smerească și, pentru smerenia lor, să primească pe Duhul Sfânt, iar cu Duhul Sfânt toate sunt bune, toate sunt pline de bucurie, toate sunt frumoase.Tu zici: „Viața mea e tare amară”. Dar eu îți voi spune sau mai degrabă Domnul însuși îți spune: „Smerește-te și vei vedea că nenorocirile tale se vor preface în odihnă așa încât te vei minuna și vei spune: „De ce mă chinuiam și întristam atât altădată? Dacă vom fi smeriți, atunci după iubirea Lui, Domnul ne va face cunoscute toate, ne va descoperi toate tainele, dar vai nouă dacă nu ne smerim, ne mândrim și, căzând în slava deșartă, ne golim și ne chinuim și pe noi înșine și pe ceilalți. Dacă vom iubi pe vrăjmași, atunci mândria nu va avea loc în suflet, căci în iubirea lui Hristos nu este ridicare deasupra. Mândria mistuie ca un foc tot ce-i bun, dar smerenia lui Hristos e de nedescris și dulce. Dacă oamenii ar ști aceasta, tot pământul ar învăța această știință." Sfantul Siluan Athonitul |
Citat:
Din marea Sa iubire pentru om. Doar ca sa greseasca si sa-l pedepseasca? Nu. Argument sunt multimea de oameni care s-au sfintit de-a lungul timpului. Pentru acestia si pentru toti pacatosii care se pocaiesc si se sfintesc. si pentru toti oamenii din marea Sa iubire si dreptate. toti au sansa sa fie cu Dumnezeu, in comuniune cu Dumnezeu. finalul luptei dintre bine si rau este binele pentru cei ce se pocaiesc si se indreapta si se sfintesc si este raul pentru cei care nu vor si gandesc ca nu au nici o sansa de mantuire, predandu-se astfel neconditionat in bratele raului. A crede ca nu ai nici o sansa de mantuire intru-cat pacatuiesti mereu si nu poti sa te indrepti este pacat impotriva Duhului Sfant. Oricate rele si pacate ai avea, ajunge o clipa de pocainta ca Domnul sa te primeasca in bratele Sale. Insa dupa aceea trebuie statornicie. Cel mai mare dusman al crestinului este nestatornicia. Un an este pocait si adevarat credincios si apoi cade atat de rau incat devine nestatornic se schimba si se pierde. Atunci cand vin ganduri de schimbare in rau, de ratacire, de pierzanie, tine-te cu dintii de credinta si fii statornic cu rabdare, ca ispita va pleca. Acum as dori sa iti explic asa cum stiu eu, un lucru. Tu vezi lucrurile radical, ai pacatuit - iadul te mananca, nu pacatuiesti - vezi raiul. Insa eu iti spun asa: fa in asa fel incat sa pacatuiesti cat mai putin iar faptele tale bune de credinta sa prisoseasca pacatului si vei vedea raiul. asa sa iti ajute Dumnezeu si asta sa fie nadejdea ta. Nu deznadajdui , ca la judecata vor atarna si faptele bune in balanta asa ca intelept este sa faci ca balanta sa se incline mai mult in favoarea faptelor tale cele bune. Incepe sa te rogi la Dumnezeu , cheama in sprijin pe Maica Domnului, striga la toti sfintii sa te sprijine , sa te ajute sa te tii departe de pacat. Degrab te vor ajuta. Incepe sa tii paza mintii ca de acolo pleaca radacina pacatului. orice gand cerceteaza-l si verifica-l daca este in concordanta cu poruncile Domnului. Ce nu e bun, azvarle-l ca pe o stricaciune. Pleaca de la mine gand rau, Doamne ma ajuta. Cand vin ganduri multe, rele, ca un roi, goleste-ti mintea cu vointa si pune acolo numele Domnului. Si stai asa cu rugaciune pana dispar toate gandurile rele. Spovedeste duhovnicului gandurile ce te incearca si nu uita: toti pacatuim , nimeni nu este fara de pacat. Totul este sa reusim sa pacatuim cat mai putin. |
Sunteti multi oameni cu intelepciune pe aici, pacat ca nu am intalnit si persoane in realitate cu care sa discut asemenea lucruri. Mai toti il recomanda pe preotul duhovnic in acest sens, insa e greu sa te apropii de el cu atata usurinta. Exista teama de a nu fi judecat intr-un anume fel, nu e usor sa-ti deschizi sufletul in fata oricarui seaman, fie el si preot.
|
Citat:
Citat:
De multe ori ne rugam si nu stim cum si cui ne rugam... Degeaba ne umplem de ganduri profunde, ca pe dinauntru suntem goi si indaradnici... Ieri fiul meu cel mic (14 ani) a avut un conflict la scoala si un individ certat cu toate ale bunului simt l-a lovit si i-a facut o vanataie... Dar n-a venit sa-mi spuna mie, stiind ce reactii pot avea pe moment... A mers si i-a spus mama-sei, iar cand a ajuns acasa era chiar bine dispus... Eu, prins in treburile mele, n-am vazut ce are la ureche... Abia seara m-au luat mai pe ocolite, ca sa ma pregateasca... Dar oricum m-am mahnit fiindca stiu bine ca acel individ multe rele face prin scoala si prin oras... Oricat incercam sa raman calm, simteam in mine revolta si durere si parca abia asteptam sa ma intalnesc a doua zi cu el si sa-l scutur nitel, sa se invete minte... Mai tarziu, cand m-am asezat la rugaciune si am ajuns la "...Si ne iarta noua, precum si noi iertam"... m-am desumflat instantaneu... Nici nu observasem ca incepusem rugaciunea in aceiasi stare de agitatie si de razbunare... Ma intrebam: Oare ce-a simtit Dumnezeu cand isi vedea Fiul batjocorit, scuipat, palmuit, biciuit, iar mai apoi rastignit pe Cruce? Dar ce L-a oprit pe El sa se razbune in acel moment pe toti care-I doreau raul Mantuitorului Hristos? Daca Dumnezeu a ingaduit ca fiul meu sa primeasca o vanataie din partea cuiva, de ce sa nu las eu lucrurile sa se aranjeze de la sine? De ce sa fac eu dreptatea dupa mintea mea, in timp ce poate Dumnezeu vrea altceva pentru fiul meu?... Drumul spre mantuire este destul de anevoios, dar nu peste puterile noastre. Trebuie totusi sa ne ferim de furia momentului, iar pentru mine, aceasta cred ca este cea mai grea slabiciune... Toate pana la copii sau parinti... |
Citat:
|
în legătură cu:
Citat:
în cuvântarea respectivă părintele Sofronie arată foarte clar că nu desăvârșirea morală e ținta noastră. |
Citat:
In Psalmi aflam expresia: Al Tau sunt eu, mantuieste-ma. Cand rostim acele cuvinte, ele ne pot parea exagerate in indrazneala lor. Cum spui tu, omule: Al Tau sunt eu, mantuieste-ma. Oare crezi ca Dumnezeu are nevoie de tine? Oare ceea ce faci este asa de maret, incat insusi Dumnezeu este dator sa-ti vina in intampinare? Ci se apropie clipa cand dintr-o data Dumnezeu spune omului: Fiul meu esti tu, eu astazi te-am nascut. Cand noi ne rugam: Al Tau sunt eu, mantuieste-ma, nu trebuie sa depasim planul etic. Asa ca, in Rai, stramosul nostru a facut un pas neghiob: a incercat sa dobandeasca dumnezeirea fara Dumnezeu insusi - pas naiv, copilaresc. Asadar, cand insusi Dumnezeu aduce acea “indreptare” si zice: “Da, tu esti fiul Meu“, atunci infierea isi primeste trasatura vesnica. Dar daca eu zic: “Eu sunt al Tau,” o voi spune numai in limitele firii mele etice: “Mai bun decat Tine eu nu vad. Dar Tu mantuieste-ma. Nicidecum nu inseamna ca sunt fiul Tau, cata vreme Tu insuti nu porti marturie pentru mine ca sunt al Tau fiu”. Citim in Evanghelie ca s-a auzit glasul Tatalui: “Fiul Meu esti Tu, pre El sa ascultati“. Deci a fost nevoie de marturia Tatalui insusi, pentru a intari ca ultim fapt adevarul ca Iisus Hristos era Fiul Tatalui”. Foarte mulțumesc, Vlad! |
Cu drag. Doamne ajută!
|
Calatorule, imi pare rau ca nu mai gasesc acum cartea, dar pr. Papacioc spunea ca esentiala in viata duhovniceasca este lupta, stradania, nu victoria. Si spunea clar ca o persoana care se straduieste sa indeplineasca poruncile, cu toate puterile ei, chiar daca nu ajunge la niste culmi duhovnicesti, totusi se poate mantui, pentru ca asta a fost tinta vietii ei.
|
Citat:
"Pacat" este o miscare/stare a mintii care faciliteaza perpetuarea unei stari de "suferinta". Miscarile noastre nu sunt perfecte, "in Dumnezeu". Chiar si miscarile mintii in nivele inalte de sfintenie sunt pacatoase. Insa aceste pacate sunt mai subtiri decat ale noastre. Doar unirea deplina, inlauntru cu Dumnezeu ne fereste de miscari pacatoase. Citat:
Sunt diferite, De la om la om, De la regn la regn. Citat:
"Sa visezi la visul de neatins, Sa te lupti cu dusmanul care nu poate fi infrant, Sa rabzi durerea care nu poate fi rabdata, Sa alergi intr-acolo unde cei indrazneti nu indraznesc. Sa indrepti greseala de neindreptat, Sa iubesti curat, neprihanit de departe, Sa incerci cand bratele-ti sunt prea obosite, Sa atingi steaua de neatins. Aceasta este cautarea mea, Sa urmez aceasta stea, Nu conteza cat fara de speranta sunt, Nu conteaza cat de departe este. Sa lupt pentru ceea ce este drept, Fara indoiala sau ragaz, Sa fiu gata sa traversez Iadul, Pentru o cauza celesta. Si stiu ca daca voi fi credincios Acestei glorioase cautari, Atunci inima mea va fi impacata Cand ma voi aseza pentru odihna. Si lumea va fi mai buna, Ca un om umilit si acoperit de cicatrici, Totusi a luptat cu ultima sa picatura de curaj, Sa atinga steaua de neatins." youtube |
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 10:52:09. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.