Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   filmele - o falsa mintuire (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1567)

mihu 27.03.2007 12:05:50

la inceput, pe cind eram mic de tot, ma atragea atmosfera din sala de cinema: lumina care se stingea, perdelele care se dadeau la o parte (asta mai mult dupa revolutie decit inainte), mirosul specific de sala de spectacol. Nu am fost niciodat atras de teatru, considerindu-l prea static pentru desfasurarea actiunii. Mai stii, poate fara sa-mi dau seama, apartineam generatiei pop-corn, indobitocita de coca-cola, pop-corn, subcultura si superficialitate in orice...
mai tirziu, adica undeva prin anul intiu de facultate (Literele din Iasi) descopeream ca se poate face o diferenta... intre filmele care-mi plac si cele care nu-mi plac, adica cele care nu-mi trezeau nici un sentiment. M-am trezit cam tirziu dar niciodata nu-i prea tirziu...
si uite asa a inceput vinatoarea de filme bune... adica filme situate nitelus deasupra celor de actiune stupida, cu pumni, picioare, mitraliere si capete sparte...
cind s-a produs marea schimbare n-as putea spune exact:
a) sa fi fost pentru ca in primul meu an de profesorat de limba romana am reluat lecturile de scoala si am constata deosebirea ca de la cer la pamint dintre constructia unei opere literare (care nu urmareste bani si faima) si constructia fragila a unui box-office american?
b) sa fi fost vorba despre trairea unui post pascal de prin 2000-2001 in urma caruia sesizam gloria lui Hristos si desertaciunea lumii laice?
c) poate au fost ambele chestiuni de vina...
Ideea de baza a acestor ginduri e ca filmele, in esenta lor, indiferent de cit de bune sau proaste sunt, indiferent ca sunt de arta sau pur comerciale nu fac altceva decit sa te indeparteze de la trairea religioasa. Poate ca nu toti creatorii de film inteleg asta, mai mult ca sigur ca multi m-ar contrazice violent, m-ar considera habotnic sau paranoic sau depasit dar, din pacate, asa stau lucrurile.
N-o spun din ipocrizie... doar am fost unul dintre aceia care credeau cu ardoare in filme... problema e ca prin filme traim tensiunea, happy-ending-ul si astfel avem impresia, in subconstient, ca totul e bine pe lumea asta. Iesi de la cinema sau opresti bs-player-ul si te simti minunat, intrucit ti-a ramsa in cap mesajul filmului, starea de bine creata de o opera de arta...
pai, fratilor, singurele opere de arta se pot intilni in rai, singurii creatori sunt ingerii care lauda neincetat creatia marelui nostru Dumnezeu.
eu cind aud de creatie, literara sau nu, lesin de ris, spunea cindva petre tutea... si avea dreptate...

irina77 27.03.2007 13:24:47

cred ca este totusi o atitudine exagerata. omul a fost creat dupa chipul lui Dumnezeu- adica sa fie si el creator si sa-si foloseasca talantii in slujba Lui Dumnezeu, nu a propriilor patimi. Nici eu nu mai am rabdare sa urmaresc orisice film, indiferent de reputatia creata in jurul sau, dar exista totusi opere de exceptie care te fac sa gandesti... nu stiu daca ai vazut Ostrovul. Sau filmele lui Tarkovski.

mihu 27.03.2007 20:47:54

bine ar fi fost sa fie o atitudine exagerata. din nefericire ele ramin doar pentru slava acestei lumi. cu exceptia, stiu eu, a filmului cu Isus de Zefirelli...
dar fii sincera cu tine insati: cind vezi un film te gindesti la El? te ajuta filmele sa te mintui?

odin 27.03.2007 21:02:43

Citat:

În prealabil postat de mihu
bine ar fi fost sa fie o atitudine exagerata. din nefericire ele ramin doar pentru slava acestei lumi. cu exceptia, stiu eu, a filmului cu Isus de Zefirelli...
dar fii sincera cu tine insati: cind vezi un film te gindesti la El? te ajuta filmele sa te mintui?

te ajuta marea (sa faci baie in mare) sa te mantuiesti?

odin 27.03.2007 21:03:09

Citat:

În prealabil postat de odin
Citat:

te ajuta marea (sa faci baie in mare) sa te mantuiesti?

Sau sa joci fotbal?

mihu 27.03.2007 21:54:40

Citat:

În prealabil postat de irina77
cred ca este totusi o atitudine exagerata. omul a fost creat dupa chipul lui Dumnezeu- adica sa fie si el creator si sa-si foloseasca talantii in slujba Lui Dumnezeu, nu a propriilor patimi. Nici eu nu mai am rabdare sa urmaresc orisice film, indiferent de reputatia creata in jurul sau, dar exista totusi opere de exceptie care te fac sa gandesti... nu stiu daca ai vazut Ostrovul. Sau filmele lui Tarkovski.

da, e adevarat ca omul a fost creat dupa chipul Lui dar nu pentru a face filme. creatiile umane (literatura, muzica, sculptura... etc) sunt nimic altceva decit VANITATE. arta nu te mintuieste ci, mai degraba, te duce de ripa. singura arta (adevarata!) este creatia lui Dumnezeu, creatie culminind cu facerea noastra. filmele nu te duc in rai. sau arta in general.

odin 27.03.2007 22:18:27

Citat:

Citat:

da, e adevarat ca omul a fost creat dupa chipul Lui dar nu pentru a face filme. creatiile umane (literatura, muzica, sculptura... etc) sunt nimic altceva decit VANITATE. arta nu te mintuieste ci, mai degraba, te duce de ripa. singura arta (adevarata!) este creatia lui Dumnezeu, creatie culminind cu facerea noastra. filmele nu te duc in rai. sau arta in general.

Mihu, iti plac icoanele? Pictura este o forma de arta? Binenteles ca arta ins ine nu te va duce in rai, insa nu asta este scopul ei? Muzica iti place? Muzica de una singura te duce in rai? Asta nu inseamna ca nu sunt lucruri frumoase, de admirta, de relaxat mintea, ochiul.
Nu mi se pare normal sa excluzi orice doar fiindca nu te ajuta la manutire... teajuta electricitatea la mantuire, dar coca-cola? Te ajuta calculatorul, in cele din urma la mantuire? Nu... manutirea o poti obtine independent de toate astea... la fel ca si arta, asta nu inseamna ca nu sunt de aprecita, de folosit, de bucurat de ele.

veilur 27.03.2007 22:32:35

Hai sa va spun ceva. Atata timp cat o sa traiti in asta lume o sa credeti mereu ca orice lucru vizat de majoritatea oamenilor este ceva daunator mantuirii, adica sa intelegem ca singura sansa de a ne mantui este sa devenim calugari, ceea ce este fals. Asa ca in caz de credeti ca orice fel de manifestare artistica exercitata de om poate fi daunatoare, eu sunt de parere ca poate fi relativa, adica unora le place ce altora nu le place, si asa o sa ne contrazicem la nesfarsit.

mihu 27.03.2007 22:33:00

Citat:

Citat:

Citat:

Mihu, iti plac icoanele? Pictura este o forma de arta? Binenteles ca arta ins ine nu te va duce in rai, insa nu asta este scopul ei? Muzica iti place? Muzica de una singura te duce in rai? Asta nu inseamna ca nu sunt lucruri frumoase, de admirta, de relaxat mintea, ochiul.
Nu mi se pare normal sa excluzi orice doar fiindca nu te ajuta la manutire... teajuta electricitatea la mantuire, dar coca-cola? Te ajuta calculatorul, in cele din urma la mantuire? Nu... manutirea o poti obtine independent de toate astea... la fel ca si arta, asta nu inseamna ca nu sunt de aprecita, de folosit, de bucurat de ele.

arta - forma umana de slava desarta.
icoanele nu sunt opera de arta, icoanele sunt ferestre spre absolut.
bucruile despre care zici reprezinta partea umana, pieritoare. nu te ajuta la mintuire.
nu uita ca marile smecherii al satanei nu sunt doar cele urite (muzica rock, satanismul, mai stiu eu... injuraturile, na) ci, mai ales, cele frumoase. satana poate lua infatisare angelica.
marea hotie a satanei nu e sa te faca sa crezi ca el, satana nu exiasta... nu... marea lui hotie e sa tafca sa crezi in lucruri frumoase...
arta, spre exemplu...
si nu o spun din habotnicie... sunt doar profesor de romana... o spun pentru ca am inteles ca in afara de gloria lui dumnezeu nu exista nimic.
crzi ca raiul se poate mosteni daca admiri opere de arta, indiferent de frumusetea lor?

odin 27.03.2007 22:36:36

Nu, nu cred ca mostenesc raiul daca admir opere de arta... asta nu inseamna ca nu pot sa le admir, nu? Si sa fiu castigat din alte pct. de vedere...

odin 27.03.2007 22:41:23

Si apoi, vorbeai in termeni foarte frumosi de literatura. Ea te poate mantui?

calator 27.03.2007 22:43:29

Draga Mihu faptul ca scrii pe acest forum se datoreaza creatiei umane ca de altfel cam tot ce este in jurul tau (casa in care locuiesti, hainele pe care le imbraci) Toate aceste sunt forme de creatie Cand aceste forme sunt realizate dupa anumite principii devin arata (arhitectura etc). Arta sa zicem insemna intr-un fel materializarea pincipiului de frumos. In Biserica (care te mantuieste) sunt foarte multe manifestari ale artei: de la sculptura, broderie, pictura, literatura etc

Imagineaza-ti lumea fara arta. Si ca tot veni vorba de filme iti propun sa vezi filmul Echilibrium ca este tocmai despre o lume fara arta. Astept parerea ta

mihu 27.03.2007 22:51:10

Citat:

În prealabil postat de calator
Draga Mihu faptul ca scrii pe acest forum se datoreaza creatiei umane ca de altfel cam tot ce este in jurul tau (casa in care locuiesti, hainele pe care le imbraci) Toate aceste sunt forme de creatie Cand aceste forme sunt realizate dupa anumite principii devin arata (arhitectura etc). Arta sa zicem insemna intr-un fel materializarea pincipiului de frumos. In Biserica (care te mantuieste) sunt foarte multe manifestari ale artei: de la sculptura, broderie, pictura, literatura etc

Imagineaza-ti lumea fara arta. Si ca tot veni vorba de filme iti propun sa vezi filmul Echilibrium ca este tocmai despre o lume fara arta. Astept parerea ta

filmul echilibrum l-am vazut... nu te supara, dar este o speculatie americana...
petre tutea spunea asa: america este virful de lance al tehnologiei, americanii acu cultul muncii... dar, din punct de vedere sufletesc, america e ghana... adica egal cu zero...
fictional vorbind, Echilibrum e bun... altfel e egal cu zero...
principiul de frumos este unul singur: cel reprezentat de Cel-de-Sus...
formele de arta care reprezinta istoria sacra sunt adevaratele forme de arta: muzica religioasa, sculptura religiosa...
cum s-o zic mai bine, ca sa ma fac inteles: nu resping arta, vai de mine... resping formele de arta prin care artistul respectiv nu face altceva decit sa se slaveasca pe sine... si multe dintre ele sunt asa de frumoase ca mi se face si acum parul maciuca...
binecuvintati pe Domnul toate puterile lui, slugile lui care faceti voia lui...

mihu 27.03.2007 22:53:51

Citat:

nu exista decit o singura literatura: biblia...
dar asta nu pot s-o spun colegilor de catedra sau inspectorului de romana ca m-ar lua in bascalie. ti-o spun tie, ca tu esti inteligent si intelegi despre ce-i vorba in propozitiune...

odin 27.03.2007 23:12:17

Citat:

Citat:

dar asta nu pot s-o spun colegilor de catedra sau inspectorului de romana ca m-ar lua in bascalie. ti-o spun tie, ca tu esti inteligent si intelegi despre ce-i vorba in propozitiune...

Imi pare rau, dar nu pot fi de acord cu tine... Nu vorbesc de scrierile Sf. Parinti, de indemnul Sf. Vasile de a citi, culegand lucrurile bune precum albinele culeg mierea din flori, ci la tot atatea opere literare care te pot marca intr-un sens pozitiv: Fratii Karamazov, Mizerabilii, de ce nu Faust, off, unde sa ma opresc... Si nu numai atat... ma refer chiar la scrieri ale lui Rousseau, la filozofia lui Nietzsche, la psihanaliza lui Freud sau Jung.
Filme precum `Ben Hur`, `Passion of Christ`, `The Mission`, `Parfum de femeie` etc etc
In muzica nici nu mai intru...
Toate astea NU ITI VOR ASIGURA MANTUIREA, insa reprezinta frumusetea unei vieti si a unei lumi pe care Dumnezeu a facut-o... Ma gandesc la Hristos la nunta din Cana... crezi ca el nu a zambit atunci? Crezi ca el nu s-a bucurat de dansul nuntasilor? Nu i-a placut buna dispozitie, desi toate la un loc nu conteaza pt. mantuire nici cat o ceapa degerata?
Nu vorbesc de Sf. Ap . Pavel, care a fost considerat `apostolul neamurilor` tocmai fiidnca avea o cultura uimitoare... cladita nu numai pe baza dragostei fata de Hristos

mihu 28.03.2007 09:59:54

Citat:

Citat:

Citat:

Imi pare rau, dar nu pot fi de acord cu tine... Nu vorbesc de scrierile Sf. Parinti, de indemnul Sf. Vasile de a citi, culegand lucrurile bune precum albinele culeg mierea din flori, ci la tot atatea opere literare care te pot marca intr-un sens pozitiv: Fratii Karamazov, Mizerabilii, de ce nu Faust, off, unde sa ma opresc... Si nu numai atat... ma refer chiar la scrieri ale lui Rousseau, la filozofia lui Nietzsche, la psihanaliza lui Freud sau Jung.
Filme precum `Ben Hur`, `Passion of Christ`, `The Mission`, `Parfum de femeie` etc etc
In muzica nici nu mai intru...
Toate astea NU ITI VOR ASIGURA MANTUIREA, insa reprezinta frumusetea unei vieti si a unei lumi pe care Dumnezeu a facut-o... Ma gandesc la Hristos la nunta din Cana... crezi ca el nu a zambit atunci? Crezi ca el nu s-a bucurat de dansul nuntasilor? Nu i-a placut buna dispozitie, desi toate la un loc nu conteaza pt. mantuire nici cat o ceapa degerata?
Nu vorbesc de Sf. Ap . Pavel, care a fost considerat `apostolul neamurilor` tocmai fiidnca avea o cultura uimitoare... cladita nu numai pe baza dragostei fata de Hristos

sigur ca ai dreptate, odine. sunt perfect de acord cu tine. eu insumi am ascultat enigma sau enya sau jean michel jarre, inca le mai ascult, am vazut citeva filme bune si chiar foarte bune (imi plac, in special, cele romanesti, pentru ca sunt mai pe sufletul meu), de carti nu mai zic. in acest ultim scop, consider, spre exemplu, ca romanele si poeziile si piesele de teatru si proza scurta a marilor nostri scriitori reprezinta cu cinste neamul romanesc, ba as putea spune ca surclaseaza opere importante ale literaturii universale, prin stil, prin tratarea tematicii, prin bogatia ideatica.
dar ce vroiam eu sa spun prin toata aceasta insiruire de afirmatii-citate-raspunsuri-si-iar-afirmatii e ca ARTA asa cum o intelege si cel mai simplu om e a oamenilor pentru oameni. cum credeai tu ca o sa-l nesocotesc eu pe Dostoievsky sau Tolstoi sau Goethe, tipi cu greutate ai lumii. numai ca daca ar veni intr-o buna zi un inger si mi-ar spune ca acestia ard acum in iad ptr. ca au facut nu stiu ce treburi nasoale nu m-ar mira.Hemingway arde acum in mod sigur acolo intrucit a incheiat socotelile cu lumea tragindu-si un glonte in cap, cu pusca lui de vinatoare.
doream doar sa precizez ca exista doua mari tipuri de arta: cea lumeasca (cu toate formele ei) si cea "religioasa" (portile spre absolut) pe care, din nefericire nici eu nu o imbratisez cit ar trebui.
insa:
1. ma indoiesc ca niste calugari la o minastire (pe linga treburile zilnice de ingrijire ale "casei" lor, pe linga rugaciunile din chilie si slujbele din biserica ar sta si s-ar delecta cu Rebreanu, Beethoven ori Salvador Dali. Ma indoiesc ca pina si preotii de la orase ar face lucrurile acestea. ele reprezinta forme ale umanitatii noastre care pier odata cu moartea noastra. Dincolo nu iei cu tine nimic din asa ceva. Ba mai mult, esti judecat pentru asa ceva.
sigur ca Dumnezeu nu interzice sa te cultivi... Cultura este insa o arma cu doua taisuri: cu cit afli mai multe, stii mai multe, esti mai bogat in ale culturii umane cu atit exista pericolul sa cazi in pacatul mindiriei. Uita-te, spre exemplu (poate e un exemplu insuficient dar imi asum riscul) la G. Pruteanu: tip cult, moral, serios, abil critic al oricarei forme de superficialitate. Prin ce pacatuieste el grav de tot, dar GRAV de tot: prin mindira de a se considera superior tuturor celor care nu-s ca el. se vede treaba asta pe chipul lui.

odin 28.03.2007 10:51:21

`Ma indoiesc ca pina si preotii de la orase ar face lucrurile acestea. ele reprezinta forme ale umanitatii noastre care pier odata cu moartea noastra. Dincolo nu iei cu tine nimic din asa ceva. Ba mai mult, esti judecat pentru asa ceva.
`

Daca nu o fac, ar face bine sa inceapa... Ele nu pier dupa moartea noastra... de fapt, sunt printre putinele lucruri pe care le lasam aici dupa moarte. De ce ai fi judecat pentru asa ceva?

`Cultura este insa o arma cu doua taisuri: cu cit afli mai multe, stii mai multe, esti mai bogat in ale culturii umane cu atit exista pericolul sa cazi in pacatul mindiriei.`

La fel de bine: cu cat devii mai apropiat de Dumnezeu, mai virtuos, mai bune etc. cu atat pericolul exista pericolul sa cazi in pacatul mandriei, asta ce inseamna: Sa nu ne mai straduim, de frica ca am putea cadea?

Binenteles, ca exista riscuri, dar solutia de a nu cadea in pacatul mandriei nu este sa nu intri in contact cu ceea ce ar putea sa te mandreasca... ci sa constientizezi ca lucrurile alea iti sunt date de catre Dumnezeu... si toate le faci pt. slava lui Dumnezeu, dupa cum zice Pavel: `Dar sa nu imi fie mie a ma lauda...`. Aici trebuie dusa lupta...

Juli 28.03.2007 11:25:04

Eu nu cred ca Dumnezeu vrea o lume de posaci, inchistati in idei fixe. Un film (bun) nu iti aduce mantuirea, dar, de exemplu iti poate tine mintea ocupata, minte care, dupa cum bine stim daca nu ii dam de lucru, poate aluneca rapid spre mandrie, judecata, trufie, slava desarta. Da, ar fi ideal sa ne rugam in timpul asta, ferice de ce ce a ajuns la masura asta (sincer, nu doar vorbarie...).
Nu putem fi toti calugari, noi, cei putini crestini care mai "fiintam" trebuie sa facem misiune, fiecare cum poate, intre prieteni sau mai mult si asta nu se poate fara un minim de cultura; armele noastre sunt cele din ziua de astazi (film, carte, internet, pictura), nu te va asculta nimeni daca tu nu ai auzit de Rebreanu si ii vei vorbi numai din cartile sfinte...
Spunea Danion Vasile intr-o conferinta ca avem nevoie de crestini intelectuali, avem nevoie de oameni din diferite domenii; de exemplu e clar ca un biolog crestin poate sa combata mai "documentat" teoria evolutionista, ca un filosof crestin te va ajuta sa intelegi mai bine religia...
Nu ne castigam mantuirea ascunzandu-ne de lume, ci luptand pentru ea, cu armele proprii ei.
Daca un singur ateu se converteste privind Patimile lui Hristos , atunci filmul nu a fost facut in zadar ("convertirea" mea a inceput printr-o singura fraza, as vrea sa stiu cartea, nu era nimic cu tenta religioasa macar, abia in ziua de azi am realizat ce importanta a fost).

irina77 28.03.2007 13:15:23

un ucenic l-a intrebat odata pe staret ce carti mantuitoare ii recomanda sa citeasca. Raspunsul a fost "David Copperfield". Ucenicul s-a mirat: cum sa citeasca el literatura "lumeasca" etc... se astepta la ceva scrieri filocalice despre rugaciunea inimii s.a. Staretul i-a raspuns: daca nu vei vedea mai intai lumea cu ochii lui David- cu duiosie si intelegere-, risti sa te transformi intr-un monstru de egoism...
cred ca arta de calitate ne ajuta tocmai sa privim altfel lumea, cu intelegere, cu respect, sa trecem la miracolul creatiei de dincolo de ambalajul superficial. poate fi un fel de meditatie crestina.

calator 28.03.2007 19:31:49

Un artist nu doreste neaparat sa se slaveasca pe sine ( cei mai multi au fost apreciati dupa ce au murit iar viata unora a fost chiar mizera) ci mai ales dintr-o nevoie de exprimare. Simti nevoia de a creea, de a scrie, de a picta Un sentiment care te arde, ceva extraordinar.

Annamarria 28.03.2007 19:56:53

ai de capul meu. nici arta si nici stiinta nu te indeparteaza de Dumnzezu, ba chiar amandoua te pot apropia de El, depinde cum te apropii de ele. Stiu ca nu va plac catolicii dar Sf Francisc spunea " sa nu uram nimic in afara de pacat". Nu cred ca arta adevarata e pacat.

mihu 28.03.2007 21:04:02

Citat:

`Ma indoiesc ca pina si preotii de la orase ar face lucrurile acestea. ele reprezinta forme ale umanitatii noastre care pier odata cu moartea noastra. Dincolo nu iei cu tine nimic din asa ceva. Ba mai mult, esti judecat pentru asa ceva.
`

Daca nu o fac, ar face bine sa inceapa... Ele nu pier dupa moartea noastra... de fapt, sunt printre putinele lucruri pe care le lasam aici dupa moarte. De ce ai fi judecat pentru asa ceva?

`Cultura este insa o arma cu doua taisuri: cu cit afli mai multe, stii mai multe, esti mai bogat in ale culturii umane cu atit exista pericolul sa cazi in pacatul mindiriei.`

La fel de bine: cu cat devii mai apropiat de Dumnezeu, mai virtuos, mai bune etc. cu atat pericolul exista pericolul sa cazi in pacatul mandriei, asta ce inseamna: Sa nu ne mai straduim, de frica ca am putea cadea?

Binenteles, ca exista riscuri, dar solutia de a nu cadea in pacatul mandriei nu este sa nu intri in contact cu ceea ce ar putea sa te mandreasca... ci sa constientizezi ca lucrurile alea iti sunt date de catre Dumnezeu... si toate le faci pt. slava lui Dumnezeu, dupa cum zice Pavel: `Dar sa nu imi fie mie a ma lauda...`. Aici trebuie dusa lupta...

regret că gîndești astfel dar văd că dicuția asta ar putea continua asa la nesfîrșit. eu zic hăis, tu zici cea. ceea ce nu suport eu la un forum este cineva care sufera de mania contrazicerii. nu te mai strădui să-mi dai replica întrucît n-am să-ți mai răspund. la mine la școală am suficienți colegi care îmi reinterpretează vorbele, reieșind din ele că aș fi un idiot și un papă-lapte, un fel de nimeni ambulant. n-am nevoie și aici de așa ceva. să trăiești bine!...

odin 29.03.2007 09:15:37

Mihu, nu imi place sa contrazic... Insa cred ca si tu ar trebui sa accepti ca pot exista si alte pareri decat a ta, sau ca majoritatea poate avea o alta idee de cat a ta... si mai ales ca poti sa te inseli. Faptul ca cineva nu te aproba nu inseamna ca are mania contrazicerii...

veilur 31.03.2007 02:28:00

Citat:

În prealabil postat de calator

Da, un film foarte interesant fata de celelalte. Ideea filmului e foarte bine pusa la punct din punct de vedere tematic si al tehnicii de filamre.

veilur 31.03.2007 02:37:21

Citat:

Citat:

Citat:

Foarte bine precizat, aici pot spune ca odin a pus punctul pe "i". Traind in societate mereu o sa fim inconjurati de de arta. Asa ca domnule profesor mihu va trebui sa lupti sa-ti castigi "intrarea" in pofida faptului ca vei fi inconjurat toata viata de arta, adica calea cea grea (poarta cea stramta), pt ca in Rai nu se ajunge usor. Plus ca vorba lui odin, intrarea noastra in Rai nu ar trebui sa depinda de arta de pe acest Pamant, asa ca spor la treaba!

cozia 31.03.2007 04:49:49

Citat:

pai, fratilor, singurele opere de arta se pot intilni in rai, singurii creatori sunt ingerii care lauda neincetat creatia marelui nostru Dumnezeu.

Amin!

veilur 07.04.2007 01:27:22

Asa sa fie. :)

romandragut 07.04.2007 18:09:15

sunt unii oameni care nu sunt pasionati de arta. sunt oameni care desconsidera orice creatie umana. sunt unii oameni pasionati de toate acestea.

eu consider ca oamenii sunt capabil de lucruri minunate, de lucruri extraordinare. ganditi-va doar la existenta lui dzeu!

Stefan500 09.04.2007 15:43:21

Cu ce e Ben-Hur impotriva lui Dumnezeu? :dozingoff:

mirelat 13.04.2007 21:03:57

Citat:

Ideea de baza a acestor ginduri e ca filmele, in esenta lor, indiferent de cit de bune sau proaste sunt, indiferent ca sunt de arta sau pur comerciale nu fac altceva decit sa te indeparteze de la trairea religioasa.

Nu stiu daca ati urmarit acum catva timp serialul "Doctor in Alaska" - era vorba de o mica asezare si cum isi petreceau ei timpul (uneori cu ceva accente de umor).

Era acolo un fel de Saloon /cafenea/bar unde se intalneau protagonistii din cand in cand, si la un moment dat un indian (piele-rosie) ii spune doctorului (un tinerel ajuns cu slujba acolo - un fel de capatul pamantului, credea el) deci indianul zice ca sa-i spuna si lui niste povesti cu pilde si invataminte ale omului alb, asa cum au ei indienii. La care doctorul n-a prea stiut ce sa povesteasca si tot indianul, uitandu-se la televizorul din bar, a zis ca el crede ca a inteles pana la urma de ce oamenii albi nu spun povesti/ povestiri ca indienii - pentru ca ptr ei filmele tin loc de povesti si de acolo isi trage fiecare invatamintele. :rolleyes:

erzbet 13.04.2007 22:29:40

Citat:

Citat:

As avea atatea argumente impotriva afirmatiei tale...ma socheaza ceea ce zici, pentru ca deduc faptul ca estu profesor. Un profesor trebuie sa insufle copiilor interesul pentru lucruri frumoase, sa le deschida noi orizonturi, nu sa le bage in cap faptul ca mantuirea lor depinde de numarul mataniilor facute seara inainte de culcare.

Iar legat de arta...este trist ceea ce spui. Pana cand si bisericile sunt creatia unor persoane deosebite, si sunt biserici si manastiri superbe ce contin adevarata arta. De ce trebuie sa negi tot ceea ce este frumos?

legat de filme...atata timp cat le consideri pura fictiune si le admiri ideile originale(unora) nu au cu ce sa te afecteze, ba chiar iti ramane un mesaj al filmului, unul universal, care sa iti induca o stare de bine. Totul este sa fi constient ca filmele sunt fictiune

cozia 14.04.2007 03:06:57

Citat:

În prealabil postat de erzbet
Citat:

Citat:

As avea atatea argumente impotriva afirmatiei tale...ma socheaza ceea ce zici, pentru ca deduc faptul ca estu profesor. Un profesor trebuie sa insufle copiilor interesul pentru lucruri frumoase, sa le deschida noi orizonturi, nu sa le bage in cap faptul ca mantuirea lor depinde de numarul mataniilor facute seara inainte de culcare.

Iar legat de arta...este trist ceea ce spui. Pana cand si bisericile sunt creatia unor persoane deosebite, si sunt biserici si manastiri superbe ce contin adevarata arta. De ce trebuie sa negi tot ceea ce este frumos?

legat de filme...atata timp cat le consideri pura fictiune si le admiri ideile originale(unora) nu au cu ce sa te afecteze, ba chiar iti ramane un mesaj al filmului, unul universal, care sa iti induca o stare de bine. Totul este sa fi constient ca filmele sunt fictiune

erzbet, trairile sunt trairi personale iar ce profeseaza mihu si ce preda copiilor este altceva iar eu personal din ce am citit si vorbit cu el, cred ca este un profesor de literatura de mare clasa.

Asa ca lasa speculatiile si diversiunile astea ieftine... Toata expunerea lui de mai sus reprezinta perceptia corecta si realitatea lumii in care traim.

mirelat 14.04.2007 09:03:07

Citat:

un ucenic l-a intrebat odata pe staret ce carti mantuitoare ii recomanda sa citeasca. Raspunsul a fost "David Copperfield". Ucenicul s-a mirat: cum sa citeasca el literatura "lumeasca" etc... se astepta la ceva scrieri filocalice despre rugaciunea inimii s.a. Staretul i-a raspuns: daca nu vei vedea mai intai lumea cu ochii lui David- cu duiosie si intelegere-, risti sa te transformi intr-un monstru de egoism...
cred ca arta de calitate ne ajuta tocmai sa privim altfel lumea, cu intelegere, cu respect, sa trecem la miracolul creatiei de dincolo de ambalajul superficial. poate fi un fel de meditatie crestina.

Da, Irina, frumos si bun exemplu ai dat. Sunt carti, filme, s.a. care ne ajuta sa intelegem spiritul lumii in care traim si ne ajuta de asemenea, prin extrapolare, sa gandim cum ar fi mai bine sa reactionam intr-o situatie similara. Ma ales cand suntem adolescenti, cred ca nu degeaba anumite carti sunt incluse in "literatura obligatorie" in programa scolara, ele ajuta la formarea noastra ca indivizi.

Cu privire la ceea ce spunea Mihu, ca nu exista decat o singura literatura - Biblia (asta suna a Petre Tutea, si oare cat a citit el la viata lui pana sa ajunga sa spuna asta?!)... intr-adevar Biblia este Cartea Cartilor si ca ea nu mai este alta - sa fim sinceri insa si sa recunoastem cand am deschis intr-adevar ochii mintii si ai sufletului citind-o. Nu cred ca sunt prea multi aceia care pot spune ca au facut asta f. devreme.

macs 14.04.2007 15:21:02

Citat:

În prealabil postat de cozia
erzbet, trairile sunt trairi personale iar ce profeseaza mihu si ce preda copiilor este altceva iar eu personal din ce am citit si vorbit cu el, cred ca este un profesor de literatura de mare clasa.

Asa ca lasa speculatiile si diversiunile astea ieftine... Toata expunerea lui de mai sus reprezinta perceptia corecta si realitatea lumii in care traim.

asa e!!
hai sa luam toate picturile, scrierile, tot ce tine de "frumos" si nu de "religie" si sa le ardem!!
daca te bucuri de viata o sa arzi in iad! sufera! acesta e raspuntul tinere crestin!

14.04.2007 15:53:38

ce inseamna arta?? oare nu tot o Arta si creatia ce ne inconjoara?? dar dragii mei nu cumva din pricina stralucurii razei sa uitam de Soare...jenica

erzbet 15.04.2007 10:37:51

"erzbet, trairile sunt trairi personale iar ce profeseaza mihu si ce preda copiilor este altceva iar eu personal din ce am citit si vorbit cu el, cred ca este un profesor de literatura de mare clasa.

Asa ca lasa speculatiile si diversiunile astea ieftine... Toata expunerea lui de mai sus reprezinta perceptia corecta si realitatea lumii in care traim."

Perceptie corecta si realitatea lumii din punctul tau de vedere. Mi se pare ciudat ca un profesor "de literatura de mare clasa" sa aiba asemenea trairi, sa nege arta, indiferent de ceea ce preda elevilor sai. I se cam bat cap in cap teoriile, pentru ca liteatura este o arta si daca o neaga, de ce este profesor de literatura? Este imposibil avand aceste convingeri sa isi predea materia in mod obiectiv. Ori ii minte pe copii ori se minte pe el.
"Asa ca lasa speculatiile si diversiunile astea ieftine". Urat raspuns pentru un crestin. Daca pe un forum raspunzi asa, nu vreau sa stiu ce faci in viata de zi cu zi daca nu iti convine ceva

cozia 15.04.2007 22:05:13

In primul rind recunosc ca am fost cam taios, iarta-ma te rog.

In al doilea rind voiam sa precizez ca nu s-a negat valoarea inestimabila pe care o are Arta OBIECTIVA, de valoare, profana ci doar a fost prezentata dpdv crestin Ortodox, religios, sacru, spune-i cum vrei tu. Fiecare face parte din opera lui Dumnezeu si deci avem de invatat din ambele dimensiuni. Multe raspunsuri la intrebarea care se dezbate, se reduc la nivelul nostru de perceptie al frumusetii vietii.
Aici fiind vorba de crestinism si mintuirea sufletului Mihu s-a exprimat prin prisma ACESTEI dimensiuni, emotionale, vindecatoare.
Din moment ce in scoli nu se pune accent pe interpretarea Ortodoxa a literaturii, a artei laice, Mihu preda ce i se cere in programa scolara. Dupa cum banuiesc ca stii, nu ai voie sa predai ce vrei. Deci nu vad cum s-ar minti sau ar minte pe copii cind face o analiza literara sau prezinta epoca Renasterii si pentru a ramine cu constiinta impacata ar putea face comparatie si cu Biblia ca opera literara sau arta Bizantina.

erzbet 15.04.2007 22:46:01

Cozia, daca este cum spui tu, si lucrurile nu sunt amestecate sau cel putin este prezentata in mod obiectiv materia scoala, atunci cred ca totul este in regula. Am o singura intrebare: de ce din punct de vedere sacru, arta ar fi prezentata ca un lucru daunator, malefic? Am inteles ca din acest punct de vedere a fost prezentata, dar de ce daunator?
Nu este nici o problema pentru raspunsul taios, se intampla tuturor, suntem oameni

cozia 15.04.2007 23:32:45

Priveste o icoana Bizantina ca exemplu
si citeste urmatorul fragment care l-am dezbatut cu alt grup de prieteni care sper ca poate o sa te ajute cu un raspuns:
:)
...Vedeti ce bine ne simtim cind privirea nu ne fuge in nici o alta directie, culorile sunt stinse, linistite, usor pastelate, si TOATE DETALIILE ne predispun la rugaciune NEINTRERUPTA de detalii care sa stimuleze simturile, care de abia asteapta sa se manifeste PENTRU A NE INTRERUPE prin distragere ca de exemplu:
*Parul fiecarui Apostol este din canon, pentru a fi usor identificat, nu pentru a fi admirat ca barbat sau sa ne pierdem in detaliile coafurii lor
* La icoana Bizantina nu exista ca la Renascentisti perspectiva, punct de fuga(DaVinci) pentru ca icoana trebuie sa ne tina AICI, PREZENTI, TREJI, nu cu mintea dusa cu Sorcova in puncte de fuga, unde suntem dusi, furati... pina si profunzimea unei imagini in trei dimensiuni ne pierde, de aceea daca privim cu atentie vedem totul destul de plat, in doua dimensiuni, fara o succesiune de planuri in ideea de a fi aproapede scena sau scene.
si altele cum ar fi:
>bucle aurii sau geluite ale sfintilor sau sfintelor,
>buze inrosite exagerat, senzuale, fetze fardate sau exagerat de frumoase, angelice...
>Muschi ...aici desi Catolicii si Renascentistii argumenteaza ca prin fizionomii impunatoare, pectorali si tricepsi exagerati de barbati frumosi, ideali...(ca ce?) ei chipurile, in felul asta simbolizeaza potenta divina a Mintuitorului, superioritatea ingerilor si in sfirsit a lui Dumnezeu(vezi capela Sistina),... eu asa zic, ca simturile, automat, vor fi stimulate catre carnal, senzual si practic motivul pentru care suntem in Biserica, RUGACIUNEA, se va duce frumusel pe apa simbetei, tot stind si admirind frumusetea chipurilor si a trupurilor muschiuloase care incontinuu se intind sa cuprinda cu miinile ceva(?)

Eu unul, din cite m-am informat si si ce am concluzionat este ca lasind pe Renascentisti sa picteze Cladirile Vaticanului reprezinta dupa parerea mea poate cea mai clara dovada de ratacire catolica, si o spun cu dragoste si durere in suflet pentru ei, eu fiind mic si rob. In gindirea laica stiu ca suna straniu insa Renasterea pentru Vest a fost ca un fierastrau cu care si-au taiat craca de sub ei si s-au rupt si mai profund de Trupul Bisericii lui Hristos.
Macar inainte de Realism si Revolutia Stiitifica, Icoanele, Bisericile erau pictate sau decorate cu mozaic in stil Bizantin dupa care au fost luati de git si dati de pamint de stim-noi-cine fenomen care continua si in ziua de azi.

Aceste detalii, si multe altele pe care nu le poate cuprinde mintea mea, atit de imbibate cu iubire pentru noi toti au fost cu grija descoperite Sfintilor Parinti de catre Duhul Sfint, pentru a ramine pe veci neschimbate la fel ca si Biserica Ortodoxa.

windorin 20.07.2009 09:54:15

Filmele nu cauta neaparat sa mantuiasca.
Cum ar putea mantui un lucru lipsit de toate celelalte ale Bisericii lui Hristos?

In schimb, [COLOR=darkred]filmele pot ajuta[/COLOR]. Nu pot crede pe nimeni dintre aceia care sustin ca nu au fost niciodata ajutati, odihniti, folositi macar de un singur film. Sunt filme curate, folositoare si aprinzatoare de ravna pentru Dumnezeu sau de dragoste pentru sotie, copii si parinti. Oare acelea nu folosesc sufletului?

[COLOR=darkred]Sa nu cautam a fi "mai sfinti" decat Sfintii ![/COLOR] Sfantul Vasile cel Mare spunea intotdeuana tinerilor: "Fiti precum albina, luati din orice ceea ce va este de folos, bun si curat." Si spunea aceasta referindu'se la toate acele carti ale filosofiei vremii. Filmele sunt filosofia vremii noastre, ca si multe alte lucruri ale zilei, deci sa luam din acestea ce ne este de folos.

Unii pot renunta total la unele lucruri, iar altii nu. [COLOR=darkred]Este o vreme pentru toate.[/COLOR]

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:28:41.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.