![]() |
Intrebarile copiilor
Dragi mamici, tatici si de ce nu si bunici, cum faceti fata intrebarilor celor mici?
Baiatul meu de 7 ani de cativa ani imi pune fff multe intrebari, de multe ori nu mai stiu ce sa raspund, fetita mea e mai mica si rar ma intreaba ceva, dar baiatul...pffff e fff curios, de ceva timp ma intreaba de Dumnezeu, de ex intr-o zi m-a intrebat cine l-a facut pe Dumnezeu, in alta zi m-a intrebat de Sfanta Treime (si multe alte intrebari) si cum sotul nu are rabdare (nici eu nu am dar trebuie sa raspunda cineva) trebuie sa raspund eu asa cum ma pricep. Ieri m-a intrebat ceva care m-a cam pus pe ganduri..... C: Mami.....mireasa este obligata sa poarte cercei? M: nu.... C: Pai si atunci...tu de ce ai purtat? M: .......... Greu de raspuns.....:39: |
Nu e asa greu daca recunosti ceea ce e evident..
E greu daca incepi sa te gandesti cum sa fentezi copilul si sa ramai si cu vanitatea. |
Citat:
|
Draga Simply, eu nu am experienta cu copiii, dar citind acest topic, mi-am adus aminte ce mi-a marturisit o prietena: atunci cand era mica, punea multe intrebari, vorbea foarte mult, s-ar fi dat si cu capul de pereti, numai ca sa i se adreseze si ei cineva. Insa cum nu o baga nimeni in seama, s-a inchis in ea, a inceput sa fie tacuta si sa ii observe bine pe cei din jurul ei. Si a ramas cu sechele si acum.
Ofera-i atentie copilului tau, vorbeste cu el... si spune-i adevarul, nu il minti cand nu stii ce raspunde! Cei sapte ani de acasa sunt extrem de importanti in dezvoltarea ulterioara. Stiu ca si eu puneam intrebari cand eram mica referitoare la "cicei". Pentru mine, la vreo 4-5 ani, "ciceii" reprezentau un criteriu de a deosebi cele doua sexe. Daca avea "cicei', era fetita, daca nu, era baiat. :69: |
Citat:
|
Citat:
|
Baiatul meu de 4 ani intreaba cateodata daca 'asta' (diverse lucruri) a facut-o Dumnezeu. Intr-o zi a vazut un autobuz in pana, si a observat foate atent incercarile soferilor de a il repara. La sfarsit m-a intrebat daca Dumnezeu repara autobuzele. Eu i-am spus ca oamenii le fac si tot ei le repara.
Sotul meu a fost poate mai bine inspirat cand baiatul a intrebat daca Dumnezeu a facut strada. A zis ca Dumnezeu a facut pietrele, iar oamenii au lua pietrele si au facut strada. |
Citat:
Asa ca eu i-as fi raspuns ca sigur ca nu eram obligata, dar i-am purtat pentru bucuria de a fi cat mai frumoasa in acea zi, atat de importanta. |
Citat:
Urmeaza o lectie de cosmetica? |
am și eu o rugăminte
Doamne, ajută!
Am intrat pe acest topic, pentru că am văzut că sunt "prezenți" și copii, și asta m-a făcut să sper că poate, poate, găsesc ajutor. Am o prietenă care lucrează cu o grupă de copii de grădiniță unde jumătate din copii sunt fără părinți (din orfelinat). Ea m-a rugat să-i găsesc ceva poezioare și povești în format audio pentru acești copilași. Am încercat și pe oDC și pe torente, dar nu am reușit. Poate nu am știu cum să dau căutare (am scris "poezii pentru copii", "audio prescolari", "poezii audio", "Audio copii") dar nu am găsit nimic. Poate cineva să mă ajute - fie cu fișierele audio, direct, fie cu vreun link, site, ceva unde să găsesc poezioare pentru copii, repet, în format audio? Mulțumesc. |
Citat:
http://www.gradinapovestilor.ro/poezii/poezii.shtml http://www.povesti-pentru-copii.com/...romanesti.html |
Citat:
@Simply me Trebuie să încerci să răspunzi mereu copiilor, atunci când întreabă. Chiar dacă întrebările sunt năucitoare și uneori nu avem timp/răbdare, nu trebuie să lăsăm copilul să vorbească în gol. E frustrant pentru el. Și asta poate duce la îndepărtarea lui de tine, cu timpul învață să se ferească (la un moment dat oricum o va face, e o etapă de vârstă, dar nu trebuie să se întâmple mai devreme decât e firesc). Trebuie să fii apropiată de el, să-i dai răspunsuri simple și pe cât posibil mai adevărate - chiar dacă asta nu te avantajează întotdeauna. Trebuie să recunoaștem și când greșim, iar asta îl va învăța și pe el să-și recunoască greșelile. Lucrez cu copii de ciclul primar și dacă ați ști cât de ușor îi recunosc pe cei de care nu se ocupă părinții! E de-a dreptul amar să vezi cât sunt de debusolați, de nereceptivi, de dezinteresați, cât de ușor devin agresivi. Trebuie să comunici permanent cu copilul tău, să nu se îndepărteze, să nu se înstrăineze, să nu găsească răspunsuri din alte surse - poate nocive sau doar neadecvate. |
Citat:
|
Mishi, uite:
http://sutalasutapentrucopii.blogspo...pentru%20copii - de cercetat tot site-ul http://www.trilulilu.ro/muzica-diver...si-mici-poezii - in dreapta sus. http://www.logopedics.info/cantece-de-gradinita.php |
Citat:
Si sigur, nu inasta consta frumusetea deplia si adevarata. I-as putea spune, daca ar intreba (insa sa strii ca un copil de aceasta varsta nu pune intrebari de cfelul asta in acest fel) ca omul poate incerca sa fie frumos in afara, adica sa se spele, sa se tunda, sa se imbrace ingrijit, etc. (eu n-am decat baieti) Si i-as spune si ca adevarata frumusete vine din inima noastra. Deocamdata nu m-a intrebat asta, in schimb i-a atras noi atentia la frumos - de ex. frumusetea florilor si a muzicii, si e atent la ele. A propos de frumusete, cand avea cam un an jumatate, a inceput sa ia diverse obiecte si sa le ridice in sus, spunand: frumooos! Putin mai tarziu, cand a inceput sa ia pahare si sa le acopere cu un servetel inainte de a face acest gest si a spune frumooos ne-am dat seama ca imita gestul preotului cu sfantul potir. |
Citat:
"Asemenea și voi, femeilor, supuneți-vă bărbaților voștri, așa încât, chiar dacă sunt unii care nu se pleacă cuvântului, să fie câștigați, fără propovăduire, prin purtarea femeilor lor, 2. Văzând de aproape viața voastră curată și plină de sfială. 3. Podoaba voastră să nu fie cea din afară: împletirea părului, podoabele de aur și îmbrăcarea hainelor scumpe, 4. Ci să fie omul cel tainic al inimii, întru nestricăcioasa podoabă a duhului blând și liniștit, care este de mare preț înaintea lui Dumnezeu. 5. Că așa se împodobeau, odinioară, și sfintele femei, care nădăjduiau în Dumnezeu, supunându-se bărbaților lor," 1 Petru cap. 3 "9. Asemenea și femeile, în îmbrăcăminte cuviincioasă, făcându-și lor podoabă din sfială și din cumințenie, nu din păr împletit și din aur, sau din mărgăritare, sau din veșminte de mult preț; 10. Ci, din fapte bune, precum se cuvine unor femei temătoare de Dumnezeu." 1Tim cap. 2 |
Citat:
Daca ne vom uita in mau toate epocile un de societatea era impregnata de crestinism, vom vedea ca nu numai femeile, cat si barbatii purtau bijuterii. De ce oare? Sa fi fost ei chiar atat de fatis impotriva Evangheliei? Eu cred ca alta este explicatia: In acest text este vorba de un fel de 'negatie semitica' - in stilul, as zice, al aceleia in care ni se spune sa-l iubim pe Dumnezeu si sa-i 'uram' pe mama si tatal nostru. Asta nu inseamna decat, prin contrast, sa iubim mai tare pe Dumnezeu, sa-L punem pe El inainte. Tot asa, ni se spune ca nu ne punem inima in bogatii, caci 'unde este inima voastra, acolo este si comoara noastra'. Sa 'nu ne fasem podoabe din aur' inseamna in stil semitic sa nu fie ele adevaratele noastre podoabe. Eu asa inteleg acest pasaj si asa l-as explica copiilor mei, asa cum scriam si mai sus: ca trebuie sa punem inainte podoaba sufletului, frumusetea inimii. Celelalte nu sunt interzise, ne putem bucura de ele si folosi de ele, insa nu trebuie sa fie ELE adevarata noastra podoaba. PS Am acasa o icoana pictata de ortodocsii din China (sau alta tara orientala, recunosc ca am uitat care) unde Maica Domnului apare cu cercei. ;-) |
Citat:
|
Citat:
Aici nu e vorba de o ordine a mai multor opțiuni, ci de o singură alegere, cea mai bună, dintre două (sau mai multe) lucruri dragi; așadar va trebui să alegeți între Domnul și bijuterii după cum vrea El(și scrie în Biblie), nu dvs. |
In comunicarea cu un copil, sinceritatea este la fel de importanta ca si in comunicarea cu un adult. E bine ca atunci cand comentam o greseala a noastra, a copilului sau a altora sa fim sinceri. Greseala e greseala indiferent cine ar face-o.
Nu putem sa-i spunem copilului sa nu minta, iar el sa observe ca-l mintim. Chiar si rolul lui Mos Craciun trebuie interpretat cu umor si cu delicatete, astfel incat sa se amuze cand il va descoperi si sa nu fie dezamagit. Si apoi, sa ne fereasca Dumnezeu de judecata copiilor! Puterea exemplului personal e uimitoare. Sa avem rabdare cu ai nostri copii, cultivandu-le optimismul, increderea in fortele proprii, dar si spiritul autocritic si smerenia. Daca ii lasam mai putin in fata televizorului si a calculatorului si cautam sa le fim mereu aproape, ii putem ajuta sa-si puna intrebari, sa-si cultive anumite abilitati si sa citeasca apoi ei insisi carti ziditoare de suflet. Sa avem un car de rabdare. Daca nu afla de la noi un raspuns corect, afla de la altcineva nu se stie ce. De aceea, chiar daca suntem obositi, sa raspundem la intrebarile copiilor. |
Minunat topic ai deschis Simply_me, am citit cu mare bucurie ce s-a scris.
Noi suntem inca mici, nu am ajuns la varsta intrebarilor, insa intr-o seara incercam sa o adorm pe fetita mea si ii spuneam ca iepurasii s-au culcat, soriceii s-au culcat, nume de copii (luati la rand, cu care ne jucam in parc) cum si ei s-au culcat. Fetita mea ma asculta si la un moment dat ma intreaba : Doamne-Doamne s-a culcat? si recunosc ca m-a incurcat pe moment. Sunt foarte nerabdatoare sa ajungem la varsta lui De ce?, mai avem putin, m-am folosit de sfaturile date in acest topic. |
Citat:
|
Citat:
|
am mai remarcat un lucru, cand le povestesc cate ceva. Nu prea inteleg. Sau inteleg altfel. Atunci, dupa ce termin de citit reiau povestirea punandu-le intrebari. Asa imi dau seama ca nu au inteles cum trebuie anumite lucruri. Si asa ne apucam sa repovestim textul, pe baza intrebarilor. SI culmea...apar o multime de intrebari. Ma declar multumita cand pe chipul micutilor apare...ihi..am inteles. Acesta e semnul ca o noua povestire s-a inchiat cu succes.
Deci, ca un rezumat...nu vorbesc singura. Astept feed-backul lor dupa ce le-am dat explicatia. |
offtopic - despre icoane cu cercei
Voiam doar sa va semnalez un articol interesant despre o icoana unicat - http://www.crestinortodox.ro/liturgi...at-135822.html
In icoanele care o reprezinta pe Maica Domnului ca Imparateasa, cu coroana pe cap, nemaiavand haine saracacioase si smerite, ci vesminte bogate, dupa moda bizantina, se prea poate ca aceasta sa poarte si cercei. Sfanta Imparateasa Elena, cel putin asa cum este realizata in mozaicul de la Patriarhie, are cercei: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:A...MESZCLubtcyq5A |
Citat:
|
Baiatul meu a inceput tocmai sa puna intrebari despre moarte. Duminica a fost un parastas la bsierica, iar acum am citit o carte cu eschimosul Aputsiack (poate o stiti) unde la sfarsit el moare, si 'se desparte de trup pentru o vreme' (asa scrie, desi cartea nu este neaparat crestina), si se duce in rai.
Si m§a intrebat de ce inchidem ochii cand murim. I-am zis ca nu mai avem nevoie sa vedem lumea asta, ca ne ducem la Dumnezeu. El a intrebat daca si papa, si mama, si el etc o sa moara si am zis ca da, intr-o zi. Si a zis ca lui ii e frica sa moara ca ii e frica sa inchida ochii. Suntem in plina varsta a deceurilor... Este pasionant. |
Citat:
Negatia semitica este o figura de stil din ebraica, care apare si in scrierile Noului Testament. Poate exista un termen mai tehnic dar si asta imi scapa acum. Adica toate femeile care au purtat sau poarta vreo bijuterie sau vreo haina mai frumoasa il refuza pe Hristos? Nu cred. Dar nu pretind sa conving pe nimeni care nu e deja convins. ;-) |
întrebările copiilor
Citat:
Citat:
2-Nu-i găsești pentru că îți ”cade bine” să nu cauți.) |
Citat:
Nu, nu am zis. Nu ca nu-mi cade bine, ci ca sunt mama de familie su doi copii mici. Chiar este frumos sa ne certam pentru niste amarati de cercei? Oare nu sunt alte lucruri mult mai importante de discutat? PS Imi cer scuze daca te-ai simtit jignit. Nu a fost intentia mea. |
Citat:
Dar acum cine stie, or mai fi fost si cuvioase dornice de purtat bijuterii, tu stii mai bine. |
Citat:
|
Citat:
Cel mai mult contează esența gândului exprimat în cuvinte pe măsură; mesajul e subliminal și are efecte colosale(în timp). Oare este la fel de neînțeles că a vorbi cu fătul din pântece e cât se poate de benefic? |
Sa va spun ce am patit....in postul Adormirii Maicii Domnului am fost cu sotu si copii la Manastirea Sihastria si la trapeza era o icoana cu Iisus Hristos care avea in mana niste copilasi avortati, baiatul meu a vazut icoana si m-a intrebat ce sunt aceia.....recunosc nu am stiut ce sa zic, sotul a vrut sa-i spuna adevarul dar eu am incercat sa evit, nu am vrut sa stie ca exista atata cruzime in lume.
Aceasta este poza cu pricina. http://img207.imageshack.us/img207/5...sushristos.png |
Citat:
Exista multe tipuri de sfintenie... A nu purta grija de trup trebuie chiar citit ad literam? adica nu se spala; nu manca?? |
Citat:
Există un singur tip: Iisus Hristos; El este Calea, Adevărul și Viața. Citat:
|
Citat:
Oare cate adevaruri nu ne sunt imposibile de inteles cu mintea, dar totusi le acceptam prin credinta? Unoeri, incercand sa explicam rational un lucru riscam sa-l deformam. DE aceea prefer sa spun anumite adevaruri de credinta copiilor asa cum sunt ele, chiar daca nu le inteleg acum. |
Citat:
E drept ca sfintele imparatese au fost pictate purtand bijuterii, dar neglijam tocmai un lucru. Asa era protocolul.Iar hainele sfintilor imparati erau din materialele cele mai scumpe, specifice rangului in care se aaflau.Dar asta nu inseamna ca ele devin etalon ptr brabatii crestini.Erau, daca vreti, o exceptie. Impusa de societate, de rang. Mi se pare nepotrivit sa vrem sa ne aranjam asemeni imparateselor, nefiind imparatese. Cred ca multitudinea sfintelor crestine ne sunt exemple suficiente. Am citit,in urma cu ceva timp, viata sfintei Elisabeta, noua mucenita a Rusiei. Sfanta, dupa ce din propria dorinta se botezase la ortodoxie incepe sa urce grabnic drumul spre sfintenie. Dar, datorita pozitiei sociale era obligata la diferitele iesiri in public sa poarte bijuterii scumpe(era ducesa si sora tarinei). Abia dupa moartea sotului, cand se retrage din viata publica renunta si la toate bijuteriile. Iar spre finalul vietii se calugareste, ducand o asceza vrednica de sfintii pustiei. Personal, nu am nimic cu femeia care poarta cercei. Doar ca am observat ca purtatul cerceilor este urmat de pensatul sprancenelor, de vopsitul parului, de facutul manichiurii s.a. mici(sau mari) artificii. Or cand Domnul ne-a facut atat de minunate, ce nevoie mai e de interventie in "imbunatatirea " chipului?(nu vorbim aici de spalat, tuns,pieptanat). |
Eu ma bucur ca Sfanta Elena este reprezentata cu bijuterii. E o invitatie de a nu mai judeca pe nimeni din cei ce poarta bijuterii, caci iata ca unii sunt placuti lui Dumnezeu.
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:49:29. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.