![]() |
REPORTAJ CUTREMURATOR. Gostinu - satul din Romania unde copiii devin sclavi pentru 40
Minori exploatati cate zece ore pe zi pentru cativa lei incasati de parinti. Aceasta este bursa neagra a unei piete in care copiii de 12 si 13 ani sunt inchiriati direct de familii unor arendasi agricoli, crescatori de animale sau constructori.
Cazul este cu atat mai socant cu cat se intampla in satul Gostinu din judetul Giurgiu, unde, in urma cu 8 ani, autoritatile au declansat mai multe anchete, dupa ce ProTv a semnalat ca in zona toate muncile grele sunt facute de copii-sclavi. Din pacate, desi legea ii protejeaza pe cei mici de abuzurile adultilor, nimeni nu le sare cu adevarat in ajutor. In satul Gostinu din Giurgiu, parinti fara suflet isi inchiriaza copiii fara sa clipeasca. Minorii accepta naiv statutul de sclav, convinsi ca ei trebuie sa puna o paine pe masa familiei. La rasarit de soare, sunt ridicati din poarta de remorcile care pleaca la camp. Dupa-amiaza sunt lasati, epuizati, in vatra satului, sa se intoarca la casele lor. In remorca oprita de reporterii ProTv stau pititi trei copii. Pentru adulti, nu sunt decat niste roboti de care se folosesc. Cel mai mic are 13 ani. Castiga 40 de lei de lei pe zi, bani care ajung direct la mama. Sunt 11 frati pentru care bietul copil isi risca sanatatea. Potrivit Codului Penal, un astfel de parinte, care pune in pericol sanatatea minorului, poate fi decazut din drepturi si risca inchisoarea de la trei la 15 ani. Copii mananca pe camp un codru de paine cu rosii aduse de acasa si uneori se ranesc, fara sa fie nimeni in preajma care sa le dea primul ajutor. Socant este ca nu ii iau cu ziua doar persoane private, ci si firme care incearca sa se acopere cerandu-le un buletin al parintilor. Si pentru angajator, ilegalitatea prevazuta in Codul Penal e evidenta. Fapta de a supune o persoana la o munca obligatorie se pedepseste cu inchisoarea de la sase luni la trei ani. De altfel, si Codul Muncii prevede ca minorii sub 15 ani nu pot fi absolut deloc angajati, iar muncile grele sunt interzise pana la 18 ani. Angajatorul e pasibil de puscarie, de la sase luni la trei ani. Abuzul nu mai mira pe nimeni. Vorbim de o cutuma pe care reporterii ProTv au semnalat-o inca de acum opt ani, cand a fost data in vileag practica inrobirii copiilor. In cazul a doi parinti din Gostinu acuzati ca si-au dat copiii la munca a incetat urmarirea penala. Un altul din Iasi, care-si inchiriase copilul in Giurgiu, a facut trei ani de inchisoare. Responsabilii ar trebui sa dea un raspuns urgent. Si sa vegheze pentru ca parintii iresponsabili sa nu-i mai chinuiasca pe copii. Video pe : http://stirileprotv.ro/special/repor...lei-pe-zi.html |
Nu sunt cumva copiii si familii de rromi???
|
Citat:
Dar chiar si daca sunt si din familii din rromi asa ceva nu ar trebui sa se intample. |
Pentru copiii respectivi este mai folsitoare munca dacât să umble prin baruri sau alte locuri. Că sunt exploatați peste măsură și nu sunt plătiți pentru munca depusă și le scoate ochii cu o suma derizorie sunt de acord. Că unii se îmbogățesc pe seama lor e o altă poveste. Reportajul nu e unul ziditor....cică nu e cineva în preajmă care să le acorde primul ajutor...câți oameni nu sunt în câmp cu copii lor la muncă...stă cineva să le acorde primul ajutor în cazul unui accident? Mai nou aștia o să pretindă dreptul la relaxare a copiilor și nu la muncă.
|
Cine spune că copiii nu au voie să muncească...prostii, mari prostii...mi-am petrecut viața la țară, bunicii mei când trebuia să mergem la moară mă trezeu la ora 4-5 dimineața...căram saci cu porumb, grâu și făină...ne ducea la munca câmpului la fân, cartofi, țin minte că rar erau zile în care nu era nimic de făcut și credeți-mă ca tare benefică mi-a fost această muncă...mai rău este unui copil care nu este obișnuit cu munca...acela greu își va câștiga existența singur, exemple sunt destule prin satele moastre unde la fiecare cârciumă e plin de cei cărora le place "munca" sau "sportul cu paharul".
|
Citat:
Dumneavoastră nu faceți distincție între muncă în sens de activitate utilă, productivă, cu rol, în special, de învățare a unor deprinderi - așa zisa muncă în familie, și munca propriu zisă, în calitate de salariat, la negru în cazul în speță. Una este să înveți copilul să-și facă singur curat în cameră sau să ajute în gospodărie și cu totul alta este să-l trimiți ca simbriaș tocmit cu ziua la munca câmpului. Prima este atitudinea unui părinte responsabil, a doua este atitudinea unui animal. |
Citat:
Citat:
|
Majoritatea sunt copii care au abanfonat scoala. Ce pot face ca sa isi asigure painea zilnica? Nu este o rusine sa muncesti indiferent de varsta. Daca stam sa ne luam dupa lege facem foamea. Abuzul, violenta sunt pedepsite si cred ca daca se intamla asa fac sesizari oamenii. Din pacate asta e Romania...
|
Citat:
|
Si fiu-meu de 12 ani a fost "exploatat" ieri la cules de prune. Dar s-a rugat de omul respectiv (un prieten) sa il ia la munca, fiindca se plictisea; si in plus a facut si el un ban al lui.
In mintea unora, copii ar trebui doar sa impuste rate in fata calculatorului; munca traumatizeaza... Nu te miri ca ajung mari si fug de munca pentru a nu fi traumatizati. |
Citat:
|
Se exagereaza. Si eu cand eram de varsta lor munceam de dimineata pana seara la camp. Parintii nu aveau bani sa plateasca alte persoane, asa ca am fost nevoiti sa-i ajutam de mici. Daca nu munceam, nu aveam ce sa mancam.
Ar fi o problema si ar trebui sa se ia masuri, daca parintii pot munci si nu o fac si isi inchiriaza copiii. Dar cand si ei muncesc, nu-mi pare cutremurator. In reportaj se prezenta cum unui copil i se administra un unguent la o taietura la un deget de catre reporter. Acest lucru era prezentat ca si cand si-ar fi pierdut mainile in timpul muncii. Cine a trait la tara, nu se mai cutremura cand vede un reportaj de acest fel. |
Asta spuneam și eu Costel...dacă părinții dorm și își închiriază copiii pentru diferite munci atunci ar trebui să se ia măsuri...dar și atunci cine suntem noi să-i judecăm...fiecare vom da seama pentru faptele noastre. Cine nu a trăit la țară nu are de unde să știe și atunci, în cazul de față PtoTv, prezintă cazul ca ceva cutremurător...iar când un copil tâlhărește sau Domane ferește ucide pentru bani...cazul este prezentat aproape ca unul normal. S-a sucit lumea...cele bune și ziditoare le vedem ca și cutremurătoare, pe când cele cu adevărat cutremurătoare le vedem ca unele normale. Ferească Dumnezeu!
|
opinie
Doamne ajuta!
Acum 20 si ceva de ani in urma...nu mai era o incalcare a dreptului copilului cand elev in clasa a V erai obligat sa te trezesti de la 6 si sa pleci la muncile campului cu clasa?Din data de 15 septembrie cand se facea deschiderea cursurilor scolare si pana pe 15 noiembrie eram la muncile campului, asa se desfasura inceputul de clasa a V, a VI....pana la liceu in clasa a XII.Asa am invatat sa muncim, asa obtineam banii dupa cate cosuri cu rosii umpleam, saci cu cartofi, ladite de capsuni in perioada verii, cosuri cu struguri,etc. Nu ne plangeam, nu zicea nimeni ca ni se incalca vreun drept, acum daca-ti pui copilul sa munceasca ii incalci dreptul, acum le dam prea multe drepturi si prea putine indatoriri!Nu trebuie sa exageram nici nu drepturile nici cu indatoririle.Important este sa-i ajutam sa fie oameni de nadejde pentru ei si sa luam din povetele batranilor nostri ca tare bine e! Doamne ajuta! |
Vad ca se aduc aici argumente de-a valma.
Eu n-am vazut filmul. Poate spuneti voi la ce fel de munci exact sunt pusi acei copii: la camp, in fabrici? Mai intai ca un copil de 12, 13, 14 trebuie sa faca scoala. Ce moda este asta sa abandonezi scoala? Si daca mai sunt si incurajati de parinti este inadmisibil. Ce poti sa faci azi fara macar 8 clase de scoala? Si sa nu spuneti ca nu au bani de scoala, cand se platesc atatea si mai nou au si o masa asigurata, mai bine decat la munca din reportaj. Pe urma depinde de ce munca si in ce stil trebuie s-o faca. Una este sa te duci in vacanta sa culegi prune de distractie, sau sa mergi cu parintii sa pasti o vaca, sau mai stiu eu si alta sa fii pus cu forta, si la cate ore si ce fel de ritm, ce fel de munca si in ce conditii. Ca un angajator mai sta si ochii pe tine si vorba aia, nu esti copilul lui. Nu-i pasa. Parintii te mai protejeaza totusi si daca nu mai poti, te opresti si gata. Pe urma de ce veniti aici cu exemple din vremurile razboiului? Daca parintii vostri au facut asa cu voi, nu inseamna ca a fost bine si trebuie sa faca toti la fel. Si s-au mai dat exemple asemanatoare pe alte fire de discutie. Voi cei care ati trait si mai traiti la tara: ati muncit nu stiu cum, ati mancat nu stiu cum si a fost feeric si toti trebuie sa poata la fel. Ati avut/aveti tot ce va trebuie, animale, legume, fructe si atc., aer curat, liniste, case gratis. Sunteti fortosi, sanatosi. Aveti bunici si parinti langa voi, cine va creste copiii. Nu stiu daca este potrivit sa facem mereu comparatii. In fiecare loc sunt avantaje si dezavantaje. Mai ganditi putin si din alte perspective. Pe urma legea asta, care este valabila in toate tarile, nu s-a dat degeaba. S-au dus pana si in cele mai sarmane tari vremurile sclavagiei si a muncii copiilor. Pana la o anumita varsta copilul este in formare, in crestere si este f.periculos sa suprasoliciti organismul: oase, incheieturi, coloana, organe etc. Se deformeaza, se produc boli. Parca nu va place cand vedeti filme si poze de groaza sin tari din lumea a treia, cu copii slabi, rahitici, deformati si bolnavi, care cara stanci, sau stau in praf de lana, tesand, care nu au parte de scoala si etc. Va plac alea? Daca voi vreti sa faceti asa cu copiii e treaba voastra, dar nu va dati ca exemplu si generalizati ca vai ce bine este. Fara scoala, deformati, infirmi si bolnavi. Da, copiii pot face anumite "munci" in vacante scolare, pe un timp limitat si fara sa-si puna sanatatea si viata in pericol. Si mai intreb ceva: Spuneti ca familia aia care a dat copilul la sclavie are 11 copii si nu are cu ce sa traiasca. - daca ar lucra parintii (amandoi), ar avea - undeva este o contradictie: sa se faca multi prunci, ca ii hraneste Dumnezeu si are grija de ei . Atunci nu trebuie sa mearga la sclavie, are grija Dumnezeu de familia aceea si le da ceea ce au nevoie. Din nou: exista destule familii care pot feri copiii de sclavie si le pot oferi o viata normala si sanatoasa. Sa fie dati acelora. Vad ca iar da cineva exemplu din vremuri de mult apuse, cu muncile agricole. Si intreb din nou. Era bine? Era normal? Sa se duca acei copii la camp in loc sa fie la scoala? Si eu am apucat asa vremuri si alte lucruri care nu sunt de lauda si de dat exemplu. Inseamna ca ne intoarcem la epoca aceea? Asta vreti? Si cine suntem noi sa judecam? Pai tocmai asta este atitudinea care ne ucide azi. Nepasarea fata de cei din jur. De asemenea situatii nu va pasa, nu va bagati, dar va pasa ce mananca aici unul si altul, daca face pacate, avorturi, etc. cati copii, si va bagati cu sila in viata personala a omului. |
Acum nici nu stii cum sa mai interpretezi... e o linie f fina intre abuz si munca pentru a intretine familia si pe tine insuti ..
|
In Germania, dupa varsta de 13 ani, copiii fac practica in diferite meserii. Cate 1-2 saptamani, 8 ore pe zi, neplatita. Ca sa invete lucrurile de baza in diferite meserii, sa faca cunostinta cu ele si sa poata alege ce vor sa devina. Iar cand e vorba de zidarie, de ex, cara la nisip de le iese pe urechi. :) Sau in azil de batrani unde spala batranii...
|
Citat:
Mai intai ca practica este altceva si in nici un caz nu este de 8 ore la varsta aia. Exista 2 legi: una de protectie a copiilor si una care stipuleaza conditiile de munca are tinerilor. Sub 16 ani nu au voie sa fie angajati decat in anumite munci f.usoare, timp scurt ( de ex. impart ziare o data in saptamana pe la case). Cine nu respecta aceste legi intra la puscarie. Iar practica fac mai tarziu pentru orientare profesionala. La 13 ani au inca scoala de facut. Mai pe la 16 ani incep cu practica. Nu au ce sa caute la zidarie sau la azile de batrani. Ca sa lucrezi la batrani si ca adult trebuie conditii speciale: scolarizare mai ales. Nu confunda cu scoala profesionala. Aia se face de la 16 ani, pentru diverse meserii, dar si acolo trebuie respectate legile de mai sus. Nr. de ore pe zi, ce anume au voie sa faca, pauza, odihna, control medical si etc. Si una este sa faci asa 1-2 saptamani sa dai cu nasul si alta sclavie, cum se scrie aici. Nici nu cred ca au contract in satul ala... |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Mai dar cine ii opreste sa mearga la scoala?
Scoala este gratuita, abia la facultate se cer taxe. De ce sa nu poata merge la scoala? Ah, ca-i opresc parintii ca sa-i puna la munca. Nu, nu consider ca Dumnezeu da 11 copii ca sa-i faca apoi sclavi. Pai si tu crezi ca acei copii care sunt trimisi la munca tot timpul au somn, au odihna, au ce le trebuie? Si daca mai sunt si pusi sa se cocoseze, sa care sa ridice peste forta lor? Ca eu stiu cum este la munci agricole si pe santier. Trebuie vazut f.bine ce poate omul. Ca nu toti pot la fel. Sa nu mai comparam aiurea. Aici se spune ca sunt exploatati copiii. Iar cu razboiul sau vremurile apuse, ma refeream la voi cei care ati trait la tara in acele vremuri si v-au si placut si consideratin ca asa este normal. Altii nu considera asa si de aceea sau si schmibat multe. Am trait si eu in acele vremuri si nu mi-a sparut normal sa cad cu inima la sortat de gogosari, sau sa faca femeile armata, si cate altele. De aia au murit uni, ca se mai schimbe niste lucruri. |
problema este delicata si cere privita cu dreapta socoteala. este adevarat ca si eu munceam in vacanta de vara in gradina tatalui meu. dar era vacanta, adica mergeam si la scoala. eram chiar la liceu. faptul ca acei copii abandoneaza scoala nu este deloc nu lucru bun si mai ales daca parintii ar putea munci si nu o fac. oricum mass-media deformeaza realitatea si in loc sa te informeze mai mult te dezinformeaza. tot ce vedem trebuie sa trecem prin filtrul mintii.
Post binecuvantat! |
Citat:
Apropo acea știre mai mult dezimformează decât informează. Citat:
Citat:
|
Citat:
Noi, aia de sintem si credinciosi si care avem si moralitate, sintem constatatori: ce rau e aia, ce rau e ailalta. Sa punem frumusel mana, sa "adoptam" fiecare dintre noi cite o familie. Le putem da hainele ramase mici ale copiilor nostri; ii putem ajuta la teme pentru ca parintii acestor copii abia stiu sa scrie si sa citeasca, iar acum copiii au deja din clasa a 3-a ecuatii de gradul 1. Si putem face atit de multe lucruri. Veti vedea ca nu veti mai arunca asa usor cu pietre in "parintii exploatatori". Citat:
Citat:
Citat:
Sinteti prea aspra cu oamenii care s-au nascut saraci si fara sanse. Daca nu puteti sa-i ajutati concret cu ceva incercati macar sa nu-i condamnati. |
Nici macar gradinita nu e gratuita... Este nevoie ca parintii sa cumpere caietele pentru lucru (statul nu da nici macar jucariile). Eu mi.a strans jucarii de pe la nasii mei de pe unde am putut pt ca era goala gradinita. Caietele costa 30 de lei setul dar mai trebuie acuarele, creioane colorate, forfecuta, lipici, harite creponata etc etc... Calculeaza sa vezi cat costa scoala "gratuita". Mai este nevoie de haine,.incaltari, pachetel zilnic...
Asta este motivul principal al abandonului... saracia... Noi facem ce putem sa ajutam aceste familii dar sunt multe in aceasta situatie :( Cornul si laptele e o solutie buna in astfel de zone. |
Citat:
|
O porcarie de articol.
Munca la tara este dura, chiar foarte dura si incepe mult mai devreme de cei 13 ani. Mai ales cand sunt si familii mari si fara o baza materiala, nu exista alte solutii. Statul este primul vinovat - ajutorul social pentru un copil este mizerabil, cvasi-simbolic. Ironic, un astfel de angajator chipurile abuziv plateste acelui copil intr-o zi cam cat plateste Statul intr-o luna. Daca exista cu adevarat abuzuri trebuiau mentionate cazuri concrete, exista legi pentru asta, cine ii impiedica sa le aplice? |
Trebuie sa o credem si pe ea... Este suparata de acest articol pentru ca nu isi imagineaza asa ceva. Asa gandesc si domnii parlamentari. Ce e in Bucuresti este si in restul tarii. Legea educatiei a fost facuta tot asa... in baza lucrurilor de care se lovesc in oras. Nu sunt locuri in gradinita hai sa scoatem clasa 0. Toate bune in Bucuresti la tara... stau altfel lucrurile.
Copiii mei trebuie sa faca naveta la 6 ani pentru ca nu avem destui copii sa infiintam o clasa in scoala noastra. La 6 ani copiii trebuie sa se duca intr.o alta scoala, unele scoli nu au mijloc de transport. Invatatorii care o sa ii preia pe copii nu sunt pregatiti pentru a lucra cu prescolari, nu exista materiale (banci, scaunele, jucarii) s.a.m.d... Asta e aevarata Romanie. Cum vrei sa continue scoala daca sunt obligati sa faca naveta de dl Funeriu? Care a inventat clasa asta ca sa faca contracte cu statul prin firma dansului de mobila.si sa reduca posturile? Noi ramanem cu elevi de 2-5 ani. Daca se continua cu aberatia asta, scoala noastr se desfiinteaza pentru ca eu voi da toti elevii mei in alta scoala. Si uite asa investitia de miliarde in scoala in care functionez, ramane in paragina... Sunt atatea lucruri de care ne lovim si ne dam cu parerea pe baza unui articol inflorit. Realitatea romaneasca e alta. |
Citat:
|
Citat:
Statul sa dea permisii de reproducere doar la cei care fac dovada unui cont gras in banca, necesar pentru tinerea in puf a copiilor cel putin pana la varsta de 18 ani. |
Munca inobileaza
De cand am putut merge in picioare,mi s-a dat ceva de facut. Dela munci usoare pe langa casa panala muncile agricole cele mai grele.
Numai asa se invata omul cumunca si nu cu lenevia. Este oare intimplator ca acum toata lumea fuge de munca, fiind mai comod sa paraziteze sau sa fure |
E ceva foarte exagerat, ca sa se faca un reportaj. Daca nu ati observat multe articole sau reportaje sunt intetnionat exagerate, ca sa iasa o stire, articol, altfel nu se publica.
Practic e vorba de niste copii care muncesc cu ziua, probabil nici nu muncesc in fiecare zi. Numai cine nu a fost niciodata la tara nu stie ca si copii muncesc la tara, nu stau toata ziua la tv si in baruri. La muncile campului sigur ca muncesc si copii alaturi de parinti, mai ales ca se spune ca cel mai mic are 13 ani. Pe vremea lui Ceausescu copii erau dusi si la varste mai mici la camp si nu li se dadea niciun ban, munceau pe gratis. |
Citat:
Daca deja ziua fluieri a paguba cand pui masa pt 7 copii,este cazul sa-ti lasi nevasta in pace pt o vreme... :) In rest,cum s-a mai spus,o porcarie de articol si o falsa drama reportericeasca. |
Citat:
Nici prashitul porumbului nu e pe un an, e tot in jur de 2 saptamani (aici nu ma pricep prea bine). |
Citat:
Sexul e un etnobotanic natural, si cand esti si sarac si stresat de viata.. E de ajuns o mica greseala... :P |
Ora este GMT +3. Ora este acum 17:49:11. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.