Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Teoria enzimelor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15030)

Florin-Ionut 29.05.2012 08:54:09

Teoria enzimelor
 
Am citit un interviu cu Doctorul Edward Howell, mai mult decît interesant, pe care simt nevoia să-l fac și mai public decît este:

http://romaniaraw.freeforums.org/post5758.html#p5758

De remarcat saitul de pe care l-am luat, dedicat celor care consumă mîncare crudă, în special vegetale.

Prima postare a topicului conține interviul în engleză.

Florin-Ionut 29.05.2012 09:28:14

Printre cele mai bune surse de enzime se numără cele 12 superalimente descrise de dr Gillian McKeith: germenii, semințele de in, meiul, lucerna, aloe vera, orzul verde, pătrunjelul, quinoa, algele marine, ștevia, floarea-soarelui, algele sălbatice verzi-albastre. Dintre acestea se remarcă germenii din semințe de legume sau cereale. Germinarea duce la o predigerare a seminței, făcînd ca vitaminele, mineralele, enzimele să fie mai ușor asimilate de organismul uman. În afară de enzime, cele 12 superalimente sînt bogate în vitamine și minerale, conțin o cantitate mare de proteine și au foarte puține calorii.

Dr Gillian McKeith atrage atenția că enzimele sînt distruse dacă fierbem, coacem, prăjim, înăbușim sau chiar congelăm fructele și legumele. De asemenea, alimentele fast-food, rafinate sau cele pregătite la cuptorul cu microunde sînt sărace în enzime și substanțe nutritive. Lipsa enzimelor din dietă provoacă tulburări gastrointestinale: indigestie, arsuri stomacale, gaze, balonare, crampe, constipație, sindromul colonului iritabil, oboseală cronică și carențe de vitamine și minerale.

cristiboss56 29.05.2012 10:23:02

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 448153)
Printre cele mai bune surse de enzime se numără cele 12 superalimente descrise de dr Gillian McKeith: germenii, semințele de in, meiul, lucerna, aloe vera, orzul verde, pătrunjelul, quinoa, algele marine, ștevia, floarea-soarelui, algele sălbatice verzi-albastre. Dintre acestea se remarcă germenii din semințe de legume sau cereale. Germinarea duce la o predigerare a seminței, făcînd ca vitaminele, mineralele, enzimele să fie mai ușor asimilate de organismul uman. În afară de enzime, cele 12 superalimente sînt bogate în vitamine și minerale, conțin o cantitate mare de proteine și au foarte puține calorii.

Dr Gillian McKeith atrage atenția că enzimele sînt distruse dacă fierbem, coacem, prăjim, înăbușim sau chiar congelăm fructele și legumele. De asemenea, alimentele fast-food, rafinate sau cele pregătite la cuptorul cu microunde sînt sărace în enzime și substanțe nutritive. Lipsa enzimelor din dietă provoacă tulburări gastrointestinale: indigestie, arsuri stomacale, gaze, balonare, crampe, constipație, sindromul colonului iritabil, oboseală cronică și carențe de vitamine și minerale.

Sursa ! ! ! . . . . . .

Yasmina 29.05.2012 10:34:27

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 448153)
Printre cele mai bune surse de enzime se numără cele 12 superalimente descrise de dr Gillian McKeith: germenii, semințele de in, meiul, lucerna, aloe vera, orzul verde, pătrunjelul, quinoa, algele marine, ștevia, floarea-soarelui, algele sălbatice verzi-albastre. Dintre acestea se remarcă germenii din semințe de legume sau cereale. Germinarea duce la o predigerare a seminței, făcînd ca vitaminele, mineralele, enzimele să fie mai ușor asimilate de organismul uman. În afară de enzime, cele 12 superalimente sînt bogate în vitamine și minerale, conțin o cantitate mare de proteine și au foarte puține calorii.

Dr Gillian McKeith atrage atenția că enzimele sînt distruse dacă fierbem, coacem, prăjim, înăbușim sau chiar congelăm fructele și legumele. De asemenea, alimentele fast-food, rafinate sau cele pregătite la cuptorul cu microunde sînt sărace în enzime și substanțe nutritive. Lipsa enzimelor din dietă provoacă tulburări gastrointestinale: indigestie, arsuri stomacale, gaze, balonare, crampe, constipație, sindromul colonului iritabil, oboseală cronică și carențe de vitamine și minerale.

Din lista aceia cu produse ingrosate,am intalnit numai stevia(pe care trebuie s-o gatesti,deoarece este amara);la fel si aloe vera...nu se poate manca cruda.
Insa unde locuiesc,stevia este de negasit-este adevarat ca se gasesc din abundenta altele...dar despre alge?Unde se gasesc alge proaspete?In Japonia poate,tot ei stiu si cum sa le prepare,iar si acelea se marineaza sau se fierb in supa.
Singurul care se poate prepara crud este patrunjelul,si anume tabouli(salata de patrunjel cu grau zdrobit)
Alte idei?

Mihnea Dragomir 29.05.2012 10:41:02

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 448153)
[font=Arial]
Dr Gillian McKeith atrage atenția că enzimele sînt distruse dacă fierbem, coacem, prăjim, înăbușim sau chiar congelăm fructele și legumele.

Este foarte corect. Enzimele, fiind structuri proteice, sunt denaturate prin toate aceste procedee (doar la congelare se impune nuanțare). Numai că dr. McKeith disimulează faptul că aceeași soartă o au proteinele în mediul acid din stomac. Acolo suferă denaturare acidă, adică își pierd structura lor spațială. Pe urmă, și-o pierd și pe cea moleculară, legăturile dintre aminacizii care, înlănțuiți unul de altul, formează proteina sunt atacate încă din stomac, proces care continuă în mult mai mare măsură în intestin, de unde se absorb numai aminoacizii, întocmai cum de la o construcție veche recuperăm numai cărămizile în stare izolată unele de altele, și nu conglomerate de cărămizi. Din acești aminoacizi absorbiți, plus cei pe care îi sintetizează el însuși, organismul își va confecționa propriile lui proteine, așa cum facem clădiri pentru noi din cărămizi vechi, la care mai adăugăm și pe cele fabricate de novo.

windorin 29.05.2012 11:38:29

Pentru o viata crestina statornica, avem nevoie sa punem in ordine doua aspecte din viata noastra: sexualitatea si alimentatia.
Cand acestea doua vor fi savarsite avand constiinta prezentei permanente a lui Dumnezeu, atunci vom gusta din odihna harului.
Vederea mandriei si a patimilor, precum si insetarea dupa iubire si smerenie, vor veni de la sine, ca daruri ale lui Dumnezeu.

Important in alimentatie !
Sa renuntam la painea de cumparat (franzela). Potrivit marturiei celor care au lucrat la fabrica de paine, aceasta este otrava curata. Cititi ingredientele de pe franzela ambalata, sunt de intristare. Faceti paine in casa. Timpul solicitat este foarte mic, iar bucuria ce insoteste lucrarea painii este minunata. Ea imbie la rugaciune. In foarte scurt timp, facerea painii va deveni pasiune. Acesta este un pas important, spre hrana vie. Din pacate insa, comoditatea va creste inca productia de franzela... si aparitia bolilor.

Eu fac paine in casa, de aproape un an de zile. Pe cat de usor, pe atat de odihnitor si de sanatos.
Chiar daca este coapta la foc, aceasta paine este cu mult mai sanatoasa, ea putand insoti in mod prietenos alimentele crude.

Florin-Ionut 29.05.2012 12:52:52

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 448165)
Numai că dr. McKeith disimulează faptul că aceeași soartă o au proteinele în mediul acid din stomac. Acolo suferă denaturare acidă, adică își pierd structura lor spațială. Pe urmă, și-o pierd și pe cea moleculară, legăturile dintre aminacizii care, înlănțuiți unul de altul, formează proteina sunt atacate încă din stomac, proces care continuă în mult mai mare măsură în intestin, de unde se absorb numai aminoacizii, întocmai cum de la o construcție veche recuperăm numai cărămizile în stare izolată unele de altele, și nu conglomerate de cărămizi.

Din cîte știu, mîncarea ajunge în stomac unde rămîne în zona superioară pentru 30-45 de minute. Acolo are loc prima fază a digestiei, după masticație să spunem. Dacă noi consumăm enzime gata fabricate, atunci digestia începe încă din această fază. Dacă nu, digestia începe cînd mîncarea coboară în partea inferioară a stomacului unde sînt sucurile gastrice, acidul clorhidric și mai știu eu ce.

Ideea este să nu bem apă cu puțin timp înainte, în timpul sau imediat după masă deoarece se diluează enzimele nu-și mai fac treaba așa cum ar trebui, sucurile se diluează...

Mihnea Dragomir 29.05.2012 16:53:32

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 448207)
Din cîte știu, mîncarea ajunge în stomac unde rămîne în zona superioară pentru 30-45 de minute. Acolo are loc prima fază a digestiei, după masticație să spunem.

Nu există o distribuție "de sus în jos" a alimentelor în ordinea sosirii. Poate la rumegătoare, care au un stomac (de fapt, niște stomacuri) cu totul speciale. Există, însă, o distribuție concentrică, în sensul că alimentele care sunt mai demult acolo sunt mai aproape de pereții stomacului. Interesant este că această importantă descoperire a fiziologiei a fost făcută de un...student. El a avut ideea, genial de simplă, să dea animalelor de laborator să mănânce mâncare colorată. Mai întâi în verde (să zicem), apoi în roșu, pe urmă în albastru. După sacrificare, excizia stomacului, înghețare și secționare în felii, distribuția culorilor era concentrică, cum ar fi șanțurile unui disc: verdele la margine, roșul la mijloc.

Citat:

Dacă noi consumăm enzime gata fabricate, atunci digestia începe încă din această fază.
Dar noi nu digerăm folosind enzimele din alimente, ci folosind enzimele produse de glandele salivare, stomac, pancreas, etc. Enzimele noastre atacă legăturile dintre moleculele complexe din alimente, făcându-le molecule mai simple, mai mici, care vor putea fi absorbite prin pereții intestinali.

Nu mai credeți chiar tot ce spun tot felul de extremiști ai alimentației. Așa cum există un extremism religios, există și un extremism în alimentație, cu pretenții științifice. În fond, oamenii de știință sunt la fel de expuși atașamentului irațional față de niște teorii ca toți ceilalți oameni. Valoarea postului este în altă parte decât în enzime. Noi nu postim fiindcă trebuie să ne curățim vintrele din când în când, ci fiindcă așa a făcut Cristos, fiindcă așa au făcut sfinții Săi, fiindcă așa ne cere Biserica să facem.

Yasmina 29.05.2012 17:38:41

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 448266)
Nu există o distribuție "de sus în jos" a alimentelor în ordinea sosirii. Poate la rumegătoare, care au un stomac (de fapt, niște stomacuri) cu totul speciale. Există, însă, o distribuție concentrică, în sensul că alimentele care sunt mai demult acolo sunt mai aproape de pereții stomacului. Interesant este că această importantă descoperire a fiziologiei a fost făcută de un...student. El a avut ideea, genial de simplă, să dea animalelor de laborator să mănânce mâncare colorată. Mai întâi în verde (să zicem), apoi în roșu, pe urmă în albastru. După sacrificare, excizia stomacului, înghețare și secționare în felii, distribuția culorilor era concentrică, cum ar fi șanțurile unui disc: verdele la margine, roșul la mijloc.

Dar noi nu digerăm folosind enzimele din alimente, ci folosind enzimele produse de glandele salivare, stomac, pancreas, etc. Enzimele noastre atacă legăturile dintre moleculele complexe din alimente, făcându-le molecule mai simple, mai mici, care vor putea fi absorbite prin pereții intestinali.

Nu mai credeți chiar tot ce spun tot felul de extremiști ai alimentației. Așa cum există un extremism religios, există și un extremism în alimentație, cu pretenții științifice. În fond, oamenii de știință sunt la fel de expuși atașamentului irațional față de niște teorii ca toți ceilalți oameni. Valoarea postului este în altă parte decât în enzime. Noi nu postim fiindcă trebuie să ne curățim vintrele din când în când, ci fiindcă așa a făcut Cristos, fiindcă așa au făcut sfinții Săi, fiindcă așa ne cere Biserica să facem.

Foarte interesanta expunerea,nu m-as fi gandit ca mancarea este distribuita pe straturi dpdv al vechimii-desi este logic ca primul venit sa fie primul care pleaca(first in,first out).


Desigur ca exista si extremisti ai nutritiei,insa exista un mic adevar in ceea ce priveste calitatile(chiar curative)ale hranei crude,netratate termic.
Unii oameni au putut sa se vindece de cancer sau alte efectiuni degenerative doar prin schimbarea stilului de viata,in principal al modului in care se hranesc si rezulatele nu au intarziat sa apara.
Am o cunostiinta de familie care s-a vindecat de cancer la ficat si colon printr-o dieta naturista bazata pe sucuri de legume(suc de spanac+sfecla),si asta pe la sfarsitul anilor'90 cand tratamentul de cancer in Romania nu era destul de promitator.

Florin-Ionut 30.05.2012 07:02:06

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 448199)
Important in alimentatie !
Sa renuntam la painea de cumparat (franzela). Potrivit marturiei celor care au lucrat la fabrica de paine, aceasta este otrava curata. Cititi ingredientele de pe franzela ambalata, sunt de intristare. Faceti paine in casa. Timpul solicitat este foarte mic, iar bucuria ce insoteste lucrarea painii este minunata. Ea imbie la rugaciune. In foarte scurt timp, facerea painii va deveni pasiune. Acesta este un pas important, spre hrana vie. Din pacate insa, comoditatea va creste inca productia de franzela... si aparitia bolilor.

Eu fac paine in casa, de aproape un an de zile. Pe cat de usor, pe atat de odihnitor si de sanatos.
Chiar daca este coapta la foc, aceasta paine este cu mult mai sanatoasa, ea putand insoti in mod prietenos alimentele crude.

Adevărat ce spui. Am făcut pîine de cîteva ori la cuptorul aragazului și a ieșit excelentă. Am avut propuneri de la cineva să coc și pentru familia respectivului. Totuși durează cam mult procesul, este vorba de aproximativ patru ore, iar asta m-a cam descurajat.

Acum am primit de la ai mei un aparat electric pe care mă gîndesc să-l folosesc numai pentru a plămădi aluatul, nu și pentru a coace. La aragaz, pîinea se pătrunde mai uniform și gazul consumat nici nu costă cît curentul pentru aparatul electric. Totuși aluatul se amestecă mai bine frămîntat manual decît cu acel malaxor micuț al mașinii automate.

De remarcat că drojdia uscată ieftină, cea de ~ 70 de bani, conține o chimicală, un E nociv. Există drojdie uscată fără acel coservant sau ce-o fi, dar costă cam 4 lei! Sau mai este varianta de a folosi maia, care și aia costă mai mult decît pîinea de la magazin. De aceea este de preferat să folosim drojdia umedă care este ieftină și, din cîte știu, nu conține substanțe artificiale "bonus".

Voi reveni cu detalii dacă voi reuși.

Florin-Ionut 30.05.2012 08:03:33

Mulțumesc pentru răspuns.

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 448266)
Nu există o distribuție "de sus în jos" a alimentelor în ordinea sosirii. Poate la rumegătoare, care au un stomac (de fapt, niște stomacuri) cu totul speciale. Există, însă, o distribuție concentrică, în sensul că alimentele care sunt mai demult acolo sunt mai aproape de pereții stomacului. Interesant este că această importantă descoperire a fiziologiei a fost făcută de un...student. El a avut ideea, genial de simplă, să dea animalelor de laborator să mănânce mâncare colorată. Mai întâi în verde (să zicem), apoi în roșu, pe urmă în albastru. După sacrificare, excizia stomacului, înghețare și secționare în felii, distribuția culorilor era concentrică, cum ar fi șanțurile unui disc: verdele la margine, roșul la mijloc.

Dată fiind această distribuție, alimentele consumate după primele îmbucături ar putea fi mai izolate de acizii tomacului astfel încît enzimele din vegetalele înghițite ajutînd la digestie. Nu se poate ca să nu ajute deloc la digestie, doar nu sînt desființate instantaneu de acidul clorhidric sau ce-o mai fi prin stomac. În acel articol, doctorul Howell spune că alimentele sînt pre-digerate dacă ele conțin din start enzime necesare, digestia fiind în continuare mai ușoară.

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 448266)
Dar noi nu digerăm folosind enzimele din alimente, ci folosind enzimele produse de glandele salivare, stomac, pancreas, etc. Enzimele noastre atacă legăturile dintre moleculele complexe din alimente, făcându-le molecule mai simple, mai mici, care vor putea fi absorbite prin pereții intestinali.

Știu că organismul produce enzime, dar de ordinul zecilor, pe cînd în vegetale și chiar în carne (în carnea crudă) ele sînt de ordinul miilor. Oare degeaba să existe atîtea tipuri în natură și să nu fie folosite deloc tubul digestiv al omului? Mă îndoiesc.

Ieri am citat de pe un link care azi nu mai merge: http://www.monitorulexpres.ro/?mod=m...te&s_id=107272 .

Dar am mai găsit informația și aici: http://www.healingdaily.com/detoxifi...et/enzymes.htm .

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 448266)
Nu mai credeți chiar tot ce spun tot felul de extremiști ai alimentației. Așa cum există un extremism religios, există și un extremism în alimentație, cu pretenții științifice. În fond, oamenii de știință sunt la fel de expuși atașamentului irațional față de niște teorii ca toți ceilalți oameni.

Valoarea legumelor, a fructelor și a semințelor consumate așa cum ni le-a dat Dumnezeu comparativ cu varianta gătită la temperaturi mari nu poate fi contestată. Am deschis topicul acesta pentru a arăta încă un motiv pentru care vegetalele ar trebui consumate în stare naturală, crudă. Argumentul enzimelor mi s-a părut plauzibil. Eu nu am cum să-l verific dacă este adevărat sau nu, deci pînă la proba contrarie prefer să-i accept verosimilitatea.

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 448266)
Valoarea postului este în altă parte decât în enzime.

Postul original însemna ne-mîncarea. Era post, nu mîncai nimic, punct. Zile și săptpmîni în șir. Dar acest lucru presupunea un organism puternic și rezistent... Moise a postit așa, Hristos a postit așa șamd. Acum noi sîntem niște neputincioși, niște slăbănogi în comparație cu cei de odinioară, de aceea Biserica ne-a îngăduit posturile așa cum le știm.

Lipsa mîncării pentru organism pentru o vreme, în funcție de posibilitățile fiecăruia, este de folos pentru sănătate. De exemplu, pancreasul și glandele nu mai produc atîtea enzime pentru digestie, iar organismul se ocupă în acest timp de tratarea propriilor boli. S-au tratat boli grave prin acest procedeu "ascetic", dar atenție, sub supraveghere medicală.

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 448266)
Noi nu postim fiindcă trebuie să ne curățim vintrele din când în când, ci fiindcă așa a făcut Cristos, fiindcă așa au făcut sfinții Săi, fiindcă așa ne cere Biserica să facem.

Poate că această curățire duce la claritatea minții, la mai ușoara concentrare la rugăciune și meditație. Dar repet, Hristos și cei din vremurile de demult posteau nemîncînd deloc, nu cu trei mese vegetale pe zi ca astăzi... :) Cine mai știe ce legătură tainică este între acest tip de post și mîntuirea omului de anumite duhuri care nu pot fi scoase altfel decît cu post (ăla adevărat) și cu rugăciune.

Yasmina 30.05.2012 08:04:13

dl prof.univ.dr. Constantin Milică
 
Cruditățile, enzimele și imunitatea

http://farmaciaverde.wordpress.com/2...si-imunitatea/

Florin-Ionut 30.05.2012 08:12:58

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 448494)
Cruditățile, enzimele și imunitatea

http://farmaciaverde.wordpress.com/2...si-imunitatea/

Mulțumim pentru articol!

Apropo de borșurile și ciorbele "sănătoase", cum spune lumea:

“Prin fierbere sînt distruse nu numai enzimele, ci și vitaminele. Vitamina C, al cărei rol este esențial în purificarea sîngelui, se pierde total prin fierbere. Toate sărurile minerale se elimină prin apa care fierbe, chiar și la aburi. În urma fierberii, zarzavaturile și legumele nu mai conțin aproape nimic hrănitor, iar proteinele își pierd 2/3 din valoarea lor nutritivă. Proteinele modificate prin fierbere se depozitează în corp sub formă de reziduuri”

Yasmina 30.05.2012 08:22:54

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 448495)
Mulțumim pentru articol!

Apropo de borșurile și ciorbele "sănătoase", cum spune lumea:

“Prin fierbere sînt distruse nu numai enzimele, ci și vitaminele. Vitamina C, al cărei rol este esențial în purificarea sîngelui, se pierde total prin fierbere. Toate sărurile minerale se elimină prin apa care fierbe, chiar și la aburi. În urma fierberii, zarzavaturile și legumele nu mai conțin aproape nimic hrănitor, iar proteinele își pierd 2/3 din valoarea lor nutritivă. Proteinele modificate prin fierbere se depozitează în corp sub formă de reziduuri”

Da,din pacate...Chiar si eu consideram ciorbele si supele,alaturi de salate,unele dintre cele mai "sanatoase"mancaruri...Deh!
Asa cum scrie in articol,ma numar printre vegetarienii care gatesc cam totul!

Florin-Ionut 30.05.2012 08:59:09

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 448496)
Da,din pacate...Chiar si eu consideram ciorbele si supele,alaturi de salate,unele dintre cele mai "sanatoase"mancaruri...Deh!
Asa cum scrie in articol,ma numar printre vegetarienii care gatesc cam totul!

Uite aici o rețetă de salată pe care noi o mîncăm cam zilnic.

Se taie:

- salată (de preferință românească)
- ceapă verde
- ridichi
- roșii (măcar vreo două acolo, că-s cam scumpe acum)
- castraveți
- dovleac (are gust de castraveți și e relativ mai ieftin)
- spanac (cît de mult)
- măcriș
- lobodă (verde și roșie)
- leurdă (nu cred că mai este la piață)
- broccoli (mărunțit bine, e perfect crud)
- avocado (uneori)
- măsline naturale (nu de alea negre cu 3 Euri, ci naturale. Verificați eticheta chiar dacă luați de la galantar)
- pătrunjel
- leuștean
- mărar
- puțin ulei de măsline
- sare naturală, de mină (care conține N minerale, nu numai NaCl, fără iod, antiaglomeranți și alte cele)

Se face deci un lighean de salată și se împarte frățește la cîți membri are familia. :) De consumat cu pîine integrală, de preferință făcută acasă.

windorin 30.05.2012 09:46:43

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 448484)
De remarcat că drojdia uscată ieftină, cea de ~ 70 de bani, conține o chimicală, un E nociv. Există drojdie uscată fără acel coservant sau ce-o fi, dar costă cam 4 lei! Sau mai este varianta de a folosi maia, care și aia costă mai mult decît pîinea de la magazin. De aceea este de preferat să folosim drojdia umedă care este ieftină și, din cîte știu, nu conține substanțe artificiale "bonus". Voi reveni cu detalii dacă voi reuși.

Eu folosesc drojdia umeda (Pakmaya, 500g). Pentru a nu mucegai, impart intreaga cantitate in zece bile a cate 50 de grame si o tin la congelator. La congelator, enzimele nu se pierd, ele reactivandu-se cand drojdia revine la temperatura normala. Drojdia umeda este naturala si nu contine nimic nociv, insa accelereaza procesul de fermentatie, ceea ce duce la un alt minus: enzimele din grau nu au vreme sa se produca, decat in mica masura. Din pricina timpului, folosesc aceasta drojdie. Exista insa o maia ce poate fi facuta in casa, insa necesita mai mult timp. Cumva, de pe o zi pe alta. Voi adauga reteta, daca va fi cazul.

AlinB 30.05.2012 19:25:59

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 448484)
Acum am primit de la ai mei un aparat electric pe care mă gîndesc să-l folosesc numai pentru a plămădi aluatul, nu și pentru a coace. La aragaz, pîinea se pătrunde mai uniform și gazul consumat nici nu costă cît curentul pentru aparatul electric. Totuși aluatul se amestecă mai bine frămîntat manual decît cu acel malaxor micuț al mașinii automate.

Dimpotriva, cred ca e mai scump gazul care se consuma in cele 4 ore la cuptor decat curentul in cca. o ora cat se coace.
Masoara sa vezi, este mai putin de 1/2 kw.

Citat:

De remarcat că drojdia uscată ieftină, cea de ~ 70 de bani, conține o chimicală, un E nociv. Există drojdie uscată fără acel coservant sau ce-o fi, dar costă cam 4 lei! Sau mai este varianta de a folosi maia, care și aia costă mai mult decît pîinea de la magazin. De aceea este de preferat să folosim drojdia umedă care este ieftină și, din cîte știu, nu conține substanțe artificiale "bonus".
Care E? Unde scrie? Eu n-am vazut nimic de genul asta pe ambalaj.
Daca te iei dupa cei care vand drojdie la 4 lei pliculetul..
Maia se poate face in casa.
Se poate folosi si drojdia proaspta, intr-adevar, creste chiar mai bine cu ea.

AlinB 30.05.2012 19:27:39

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 448495)

“Prin fierbere sînt distruse nu numai enzimele, ci și vitaminele. Vitamina C, al cărei rol este esențial în purificarea sîngelui, se pierde total prin fierbere. Toate sărurile minerale se elimină prin apa care fierbe, chiar și la aburi. În urma fierberii, zarzavaturile și legumele nu mai conțin aproape nimic hrănitor, iar proteinele își pierd 2/3 din valoarea lor nutritivă. Proteinele modificate prin fierbere se depozitează în corp sub formă de reziduuri”


Ma indoiesc ca afirmatiile astea au o baza stiintifica.

Yasmina 30.05.2012 20:06:01

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 448787)
Ma indoiesc ca afirmatiile astea au o baza stiintifica.

Mda,dar pana cand experimentezi dumneata contrariul,noi avem toate motivele sa credem ca afirmatia unui profesor doctor conteaza!

AlinB 30.05.2012 20:22:08

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 448798)
Mda,dar pana cand experimentezi dumneata contrariul,noi avem toate motivele sa credem ca afirmatia unui profesor doctor conteaza!

Daca e profesor doctor ce, nu poate avea fanteziile lui?
Atat timp cat nu e vorba de un material stiintific cu trimiteri la studii clare, poate zice orice.

Iar o persoana mai naiva poate crede orice, atat timp cat cutarescu isi spune doctor sau "om de stiinta"... :)

Apropo, ala e un articol-reclama dintr-un ziar de o indoielnica calitate deci mi-ar fi cam greu sa il iau drept litera de lege.

Si pot sa-ti dau si un indiciu de ce bate campii - prin fierbere nu se pot elimina mineralele pentru ca aburul este doar apa si atat, de altfel astfel se produce apa distilata - din apa cu minerale care este evaporata si pe urma condensata, in felul asta asigurandu-se puritatea ei. mineralele ramanand in vasul originar.

Yasmina 31.05.2012 06:58:24

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 448503)
Uite aici o rețetă de salată pe care noi o mîncăm cam zilnic.

Se taie:

- salată (de preferință românească)
- ceapă verde
- ridichi
- roșii (măcar vreo două acolo, că-s cam scumpe acum)
- castraveți
- dovleac (are gust de castraveți și e relativ mai ieftin)
- spanac (cît de mult)
- măcriș
- lobodă (verde și roșie)
- leurdă (nu cred că mai este la piață)
- broccoli (mărunțit bine, e perfect crud)
- avocado (uneori)
- măsline naturale (nu de alea negre cu 3 Euri, ci naturale. Verificați eticheta chiar dacă luați de la galantar)
- pătrunjel
- leuștean
- mărar
- puțin ulei de măsline
- sare naturală, de mină (care conține N minerale, nu numai NaCl, fără iod, antiaglomeranți și alte cele)

Se face deci un lighean de salată și se împarte frățește la cîți membri are familia. :) De consumat cu pîine integrală, de preferință făcută acasă.

Am vrut sa-ti multumesc pentru reteta asta de salata minunata;azi am mancat numai acest fel,la pranz cat si la cina.
Am pus cam ce am gasit la piata:
-arugula
-spanac
-varza alba
-castravete
-morcov
-mazare
-rasaduri de mazare
-ceapa rosie
-ciuperci
-ardei rosu
-rosii
-ridichi
-dovleac(nu mi-ar fi trecut prin cap!!)
-brocollini(brocolli imatur,mai fraged)
-praz
-masline verzi
-marar
-sare,piper
-sos de salata din otet de sampanie,condimentat cu fulgi de drojdie

M-am simtit mai bine astazi-eu in general am mari probleme digestive,inca de mic copil reusind performanta ca la 9 ani sa am gastrita,la 11 colita ,la 14 ulcer iar mai tarziu sindromul colonului iritabil +complicatii ale bilei.
Acum de curand,am inceput sa am reflux de acid gastric,practic ultimele zile si nopti au fost un cosmar.Refluxul de acid s-a calmat numai astazi cu consumul de cruditati,plus ca nu ma mai simt letargica dupa masa asa cum ma simt de obicei.

Yasmina 31.05.2012 07:27:39

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 448808)
Daca e profesor doctor ce, nu poate avea fanteziile lui?
Atat timp cat nu e vorba de un material stiintific cu trimiteri la studii clare, poate zice orice.

Iar o persoana mai naiva poate crede orice, atat timp cat cutarescu isi spune doctor sau "om de stiinta"... :)

Apropo, ala e un articol-reclama dintr-un ziar de o indoielnica calitate deci mi-ar fi cam greu sa il iau drept litera de lege.

Si pot sa-ti dau si un indiciu de ce bate campii - prin fierbere nu se pot elimina mineralele pentru ca aburul este doar apa si atat, de altfel astfel se produce apa distilata - din apa cu minerale care este evaporata si pe urma condensata, in felul asta asigurandu-se puritatea ei. mineralele ramanand in vasul originar.


Cei care sunt bolnavi stiu,simt diferenta intre o mancare coapta indelung si intre o salata de cruditati.
Pana la urma,asta este cel mai important nu? :)

Florin-Ionut 31.05.2012 07:53:15

Salve,

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 448785)
Dimpotriva, cred ca e mai scump gazul care se consuma in cele 4 ore la cuptor decat curentul in cca. o ora cat se coace.
Masoara sa vezi, este mai putin de 1/2 kw.

Ăsta e timpul total în care fac pîinea. Adică de cînd mă apuc de aluat, cît îl las la crescut și apoi la copt. Pîinea se coace cam într-o oră.

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 448785)
Care E? Unde scrie? Eu n-am vazut nimic de genul asta pe ambalaj.
Daca te iei dupa cei care vand drojdie la 4 lei pliculetul..
Maia se poate face in casa.
Se poate folosi si drojdia proaspta, intr-adevar, creste chiar mai bine cu ea.

Am în față un pliculeț pe care scrie așa:

Instant DROJDIE USCATĂ
www.drojdie.ro
Ingrediente: drojdie (saccharomyces cerevisiae), emulgator E491

Produs în Franța, ambalat în Croația...

Pe drojdia umedă nu-mi amintesc să scrie de Euri, dar aia se folosește altfel decît cea uscată. Drojdia umedă se pune în puțină apă călduță, cu zahăr (brun sau chiar nerafinat dacă găsiți - la Selgros de exemplu este), și se lasă vreo 20 de minute ca să se înmulțească bacteriile respective (se umflă producînd o spumă).

Florin-Ionut 31.05.2012 07:57:57

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 448787)
Ma indoiesc ca afirmatiile astea au o baza stiintifica.

Te îndoiești deoarece contrazice stilul românesc de a mînca - și nu numai. Afirmațiile astea revoluționare nu prin ușor la public, mai ales la cei care au cultul gustului, iar aici nu vorbesc despre tine ci în general. Este un sacrificiu enorm să începi să mănînci corect, asta presupunînd voință proprie și înțelegere din partea familiei.


Ora este GMT +3. Ora este acum 22:14:33.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.