Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Spiritualitatea ortodoxa (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5072)
-   -   intrebare pentru filocalicii forumului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14567)

VladCat 14.02.2012 00:17:14

intrebare pentru filocalicii forumului
 
Înainte să pun întrebarea o să dau copy paste fragmentului care a reactualizat această întrebare în destoinicul meu creier. Fragmentul este copiat de aici

— Gheron, iarta-ma ca te întrerup. N-am reusit sa te urmaresc foarte bine. Ce înseamna „îsi încalzea inima”? Cum se încalzeste inima si de ce este necesara aceasta lucrare pentru rugaciunea lui Iisus? — Te va ajuta exemplul fiului risipitor. „Dar venindu-si în sine, a zis: Câti argati ai tatalui meu sunt îndestulati de pâine, iar eu pier aici de foame! Sculânduma ma voi duce la tatal meu” (Luca 15, 17-18). Adica s-a gândit în acelasi timp la belsugul caminului parintesc precum si la starea sa mizera si a fost îndemnat imediat sa se reîntoarca la tatal sau. A facut un efort urias pentru a-si obliga dorinta si pofta sa vrea sa se întoarca. Si noi facem la fel cu rugaciunea lui Iisus.

Încercam sa devenim constienti de pacatosenia noastra, de starea noastra mizera.

Sa ne vedem nelegiuirile lucrate în fiecare zi. Sa ne cercetam diferitele întâmplari si pacate, dar numai „la suprafata”, adica din afara si ne simtim de parca am fi în fata unui tribunal unde suntem judecati. Dumnezeu este Judecatorul si noi stam în banca acuzatilor. Cu astfel de simtaminte sa strigam dupa mila si sa plângem, caci rugaciunea netulburata vine prin lacrimi. Parintii spun ca de va voi cineva sa ajunga la rugaciune neîncetata si la o viata monahala desavârsita, trebuie sa învete sa plânga, sa se învinuiasca si sa se certe pe sine cu toata puterea sa. Sa se vada mai rau decât toti celalti. Sa se vada asemeni un animal murdar ce traieste în întunericul pacatului si al necunostintei. Ar trebui sa se faca remarcat pentru talentul de „a se pârî”, dupa cum spune Sfântul Vasile cel Mare, „ar trebui sa se învinuiasca pentru pacatele sale, pârându-se si certându-se si nu sa astepte dojana celorlalti”… Cu alte cuvinte, ar trebui sa fie el primul care sa se osândeasca, dupa cum se spune în Pildele lui Solomon, si în acest chip sa se pregateasca pentru rugaciune. Sfântul Isaac Sirul scrie ca înainte de a începe sa ne rugam, sa cadem în genunchi, cu mâinile la spate si sa ne socotim osânditi. Asa, va veni gândul vinovatiei. De fiecare data ar putea fi altfel. Trebuie sa staruim si sa chibzuim asupra acestui gând ferindu-ne în acelasi timp de orice imagine. Atunci mintea coboara în inima cu pocainta, începem sa plângem si rugaciunea este rostita fara tulburare. Dar sa folosesc un exemplu din viata lumeasca. Când un om din lume îsi aminteste supararea pe care i-a facut-o cineva si staruie asupra acestui gând, simte o muscatura în inima si începe sa plânga imediat. Acelasi lucru se întâmpla cu cel ce practica rugaciunea lui Iisus eliberat de gândurile lumesti si egoiste. Se gândeste: „L-am suparat pe Hristos, m-am îndepartat de darul lui Dumnezeu”.


Acuma întrebarea: cum se potrivește „vederea nelegiuirilor lucrate în fiecare zi”, „cercetarea diferitelor întâmplări și păcate” cu lipsa imaginilor, cu lipsa întipăririlor ? Cum putem „chibzui asupra acestui gând (al vinovăției) (...) ferindu-ne în același timp de orice imagine” ?

ioan cezar 14.02.2012 00:30:25

Frumoasa intrebare, frate!
Nu sunt un filocalic, cum numesti tu...:)
Astept si eu cu mare interes marturii, fie si opinii.
Multumesc, Vlad!

glykys 14.02.2012 00:33:11

Dupa parerea mea, este vorba despre treptele rugaciunii. Imaginatia te impiedica sa adancesti rugaciunea. Trebuie sa avem mintea treaza.

Vezi la parintele Cleopa, unde se vorbeste despre treptele rugaciunii si vei vedea ca omului, chiar si ajuns intr-o stare superioara, i se perinda prin fata tot felul de imagini, care îl abat să treacă rugaciunea din gând în inima.
Cred ca acolo este cheia acestui fragment.

Pe de alta parte, poate fi si vorba despre a nu te indulci cu amintirea anumitor pacate.

Uite aici: http://www.sfaturiortodoxe.ro/rugaciune.htm

"Deci, în aceste rugăciuni trebuie să se unească mintea cu inima. Este o rugăciune a minții în inimă și este o rugăciune a inimii curată. Dar să știți că mintea, pogorându-se în inimă, trece două vămi sau obstacole, ca să se unească cu inima. Care sunt aceste vămi? Întâi este vama închipuirii, a imaginației și a doua este vama rațiunii de la poarta inimii.

Pogorându-se mintea spre inimă, ea întâlnește prima vamă, imaginația. Ai văzut că stai uneori la rugăciune ăi apare în mintea ta te miri ce. O închipuire, ori cel ce te-a supărat, ori cel ce te-a smintit cu o patimă. Și atunci, la vama imaginației sau a închipuirii, se oprește mintea noastră în vremea rugăciunii, mergând spre inimă.

Asta este prima stație. Sfântul Nil Ascetul zice în Filocalie: Fericită este mintea aceea care a ajuns să se roage lui Hristos, fără imaginație, fără formă! Mintea Mântuitorului n-a avut imaginație, spun toți sfinții teologi. Pentru că El era Noul Adam și a venit să restaureze pe vechiul Adam, exact cum a fost în rai.

Că și Adam, când a fost creat de Dumnezeu în rai, nu avea imaginație, n-avea închipuire. Satana a căzut din închipuire, că voia să se facă asemenea cu Dumnezeu, cum zice la Isaia: "Tu ai spus în gândul tău: Mă voi sui deasupra norilor, peste munții cei de miazănoapte care sunt în ceruri, deasupra stelelor cerului voi pune scaunul meu și voi fi asemenea cu Cel Preaînalt." Și numai cât și-a închipuit, l-a dat Dumnezeu pe Lucifer jos din cer, pentru că și-a închipuit să fie asemenea cu El, necunoscând că este zidire. Că Dumnezeu l-a făcut numai cu gândirea și poate să-l surpe într-o clipeală.

Așa și Adam, când a căzut, prin gândire a căzut. Ce i-a zis satana? Nu vei muri, ci vei fi ca un Dumnezeu, cunoscând binele și răul. Și cum și-a închipuit că va fi ca un Dumnezeu, a căzut prin imaginație din darurile date și apoi a fost izgonit din rai. De aceea dumnezeieștii părinți numesc imaginația pod al demonilor. Nici un păcat nu trece de la minte la simțire (la inimă) dacă nu și-l închipuie întâi omul cu mintea.

Deci, în vremea rugăciunii n-ai voie să-ți închipui nimic. Nici imaginații sfinte, nici pe Hristos pe Sfânta Cruce, nici pe scaunul Judecății. Nimic. Că toate imaginațiile sunt afară de inimă și dacă rămâi să te închini la acestea, nu te închini lui Hristos.

Mintea trebuie să se pogoare în inima, că inima este cămara minții. Aceasta-i cămara de care spune Hristos: Tu, când te rogi, intră în cămara ta și încuie ușa ta și roagă-te Tatălui tău întru ascuns și Tatăl tău, Care vede cele întru ascuns, îți va răsplăti ție la arătare. Voi credeți căci cămara este cea din lemn, casa? Dacă o luați așa, o luați după literă.

Ori aici dumnezeieștii Părinți înteleg cu totul altfel: Trei uși ai de încuiat când te rogi: ușa cea de lemn, pentru oameni; ușa buzelor, pentru cuvinte ca să nu grăiești cu nimeni decât cu Dumnezeu; și ușa inimii, pentru duhuri, ca să te pogori cu mintea în cămara inimii. Că inima este cămara minții.

Auzi ce zice dumnezeiescul Părinte Isaac Sirianul: Omule, pogoară-te cu mintea în cămara inimii tale și atunci ai ajuns în cer. Că și aceea este cămara cerului, a Împărăției cerului. Dar cine ne-a spus nouă că Împărăția cerului este în inima noastră? Hristos. N-a spus El: Împărăția cerului înlăuntrul vostru este? Deci, iată că noi avem Împărăția cerului în inima noastră. Și când ajungem cu mintea în inimă, am ajuns la Împărăția cerurilor.

Deci, pogorându-se mintea spre inimă în vremea rugăciunii, întâlnește aceste două vămi: întâi vama imaginației și pe urmă vama rațiunii, la poarta inimii. Un om înțelept într-o clipeală de vreme le trece.

Legea cea mai scurtă a rugăciunii este să nu-ți închipui nimic când te rogi. Că imaginațiile sunt de trei feluri: rele, bune și sfinte. Să nu primești nici un fel de imaginație. Că dacă te oprești la imaginație, nu poți intra cu mintea în inimă în vremea rugăciunii. Iar aici la vama rațiunii, care-i la poarta inimii, întâmpină alte duhuri rele. Să vă dau aici o pildă ca să înțelegeți."

ioan cezar 14.02.2012 02:21:09

Doamne, iti multumesc pentru minunea acestei pagini de pe forumul nostru!
Ajuta-ne sa o pastram curata inaintea Ta, asa cum imi pare ca este ea pana acum (exceptind interventia mea).
Ingaduie sa pun si eu un cuvant si pazeste vorba mea, Bunule! AMIN+

Frate si sora, sunt atatea minuni in textele postate pana acum de voi, aici... Le resimt asa, de unde si rugaciunea mea spontana de mai sus.

As voi doar sa spun ce imi trece prin minte, nu poate fi rau, cred, e vorba despre o informatie neutra, din cele ale stiintei (care e neutra in sine, depinde doar cum o folosim, pentru cine).
Apoi un fapt subiectiv trait. Iarasi nu poate fi rau, intrucat nu am nici o vanitate, cred, doar ca se potriveste mult cu textul, pe undeva, in bogatia lui, cu problema pusa de Vlad (si nuantata de Ana Maria) se potriveste cumva. Asa imi pare. (Poate fi vazut ce scriu ca o curioziate, o intamplare oarecare... Luati-o va rog chiar asa: o intamplare oarecare, a unui om oarecare, in experientele vietii pamantesti. Da, asa va rog.)

Stiinta: copilul incepe drumul cunoasterii prin senzatii si miscari. La inceput sunt doar senzatii si miscari, constiinta nu e. Un ghem senzoriomotor. Un punct luminos, insa, anuntind spectacolul jerbelor si flacarii de mai tarziu. Cunoasterea lui se constituie la inceput din imagini, impresii senzoriale. Mai tarziu, aceste continuturi imagistice ("icons") vor servi imaginatiei si gandirii - ca si continut, ca sprijin, ca reper, ca depozit de informatie insuficient prelucrata insa. De ele sunt lipite cuvinte, emotii, stari comlexe inclusiv fizice - toate la pachet. Imaginea vizuala a mamei fara imbratisarea ei, fara caldura corpului, fara miros, fara mangaierea glasului ei indragostit ... ce tristete pentru prunc... ce pierdere... (poate: ce pacat!)

Cu vremea, cu dezvoltarea fiintei, continutul cunoscut la inceput doar ca imagine senzoriala, devine abstract. E rostit, e cantarit, e judecat, e "vazut" in alt plan, cel al mintii logice. Aceeasi realitate e modelata in ganduri, in scheme cognitive tot mai complexe, in intelesuri semantice, in lumi de universuri posibile, in implicatii si deductii, in sisteme de gandire, in teorii, unele cu totul noi, radical diferite de restul cunoasterii lumii.
Treptat cade coaja imaginii de orice tip (vizuala, cutanata, olfactiva, auditiva etc.) si ramane gandul: conceptul, judecata, rationamentul, modelul, teoria...
O lume de relatii desprinse de contingent. Un salt in apropierea legii vesnice, a lui Dumnezeu, la limita (cognoscibil sub acest aspect, al legii imuabile, independente de vointa omului).

Am acces asadar: atat la un fapt episodic pe care il reprezint in memoria mea (cu tot cu imagini - ce am facut, unde, cand, cum, cu cine, toate detaliile senzoriale dac avoiesti sa suferi, sa te perpelesti...) precum si la intelesul lui, la noima. Aceste doua ipostaze ale fiintarii sufletesti nu se exclud, nu sunt in conflict: se presupun una pe alta, se inlantuie, se sprijina, se depasesc una pe alta, se alimenteaza cu energie, se jertfesc una alteia, ca samanta care se pierde in zvacul firului de iarba, in fosnetul frunzei verzi, in culoarea petalei de trandafir, in mireasma lui... in gustul bobului de strugure, in aurul leganat al holdei de grau, in parga dulce a mierii... etc. ...
In final poate ramane intelesul tainic, fara urma de reprezentare iconica, fara corespondent ca atare in experienta perceptiva.
De aici uimire, sentimentul tainei, uluire... E vechi si totusi nou... E altceva... E salt!
Si lacrimi, lacrimi multe involuntar, inaintea splendorii nebanuite, cu totul necunoscute pana atunci...
Pe drumul lung de pana aici ai lasat treptat in urma, ca pe niste bagaje inutile: impresii, amintiri, ganduri oarecare, tot balastul, toate ale tale. Plin fiind la inceput, a trebuit sa te eliberezi treptat, cu durere mangaiata de bucuria ravnei spre piscuri...
Te prezinti in final doar cu o bataie de inima si cu oglinda constiintei cat cerul!
Atat a mai ramas din tine. Slava lui Dumnezeu!
Asta-i stiinta.
Urcusul explicat de unii, de jos in sus.
Nu asa vorbesc insa sfintii. (Parintele Sofronie ar interveni, desigur, spre lamurire, ar sari in ajutor chiar aici...)


Acum marturisirea trairii personale. Scurt, foarte scurt, cat imi este posibil sa pun o licarire in cuvintele astea lungi, de lut (sa nu alimentam zadarnicii).
Apare o imagine. esti la rugaciune. Lupti cumva cu ea, sa nu te atasezi,sa nu o hranesti. Ai o disciplina deja, iti iese. Rugaciunea continua. Imaginea revine ca o musca sacaitoare. Sare si un gand. Continui insa, murmuri neincetat, te lasi, te straduiesti, transpiri... Treptat sesizezi ca vorba se inmoaie, corpul isi modifica tonusul, respiratia e altfel, simti dulceata, cumva... Si stii... e fiziologie, nimic altceva, creier si corp, cel mult psihism, nimic nimic altceva... o stii, nu te poti pacali... Si e bine. Continui...
Deodata, deodata... deodata imaginea, imaginile... se raresc, dispar... ramane, poate ceva foarte firav... simti corpul tau difuz...simti ca esti, ca nu esti, nu mai stii... ma refer la corp, la simtamantul ordinar adica obisnuit al contactului cu sine insusi, omul oarecare...
Deodata (insa toate aceste "deodata" nu sunt chiar tresariri, nu sari brusc nu tresari, sunt treceri foaaaarte line....infinit de delicate...nu pot spune....) nu mai ai nimic in minte, esti golit, ramane doar firul cuvintelor rugaciunii, ca un ghid, ca un camp de forta care te trage.... Te simti cumva intrebat, convocat: vrei mai departe sau revii? E foarte tainic, foarte subtire, abia ghicit... Alegi. E o lupta. Deloc usoara, deloc fara miza. N-o pot verbaliza. Nu stiu.
Apoi ... sa zic asa.. ai disparut. Puf!
gata.
Acu e simplu.
Auzi cel mult un sfarait usor.... ceva de care pesemne Vanghelis si Jean Michel Jarre au stiut ceva... un sfarait abia perceptibil. O..vibratie! Atat.
O farama de gand se intreaba in tine, inca se intreaba... Cine sunt? Ce sunt? Posibil e un singur raspuns: sunt. Treptat, acest raspuns creste in tine, nu stiu cum, nu pot spune. E un simtamant, un adevar, un fapt. Nu stiu cum se poate exprima. Stiu doar atat: ca sunt, sunt, sunt!
Aici uneori e atat de coplesitor incat ai vrea ....
Ma opresc.
Am dat exemplu de pierdere a imaginilor, in experienta rugaciunii, desi ele au facut parte din drumul concret al rugaciunii. Uneori dureaza cateva minute pana aici, alteori e aproape spontan, fie si pe strada (foarte rar).

Efectele: sunt multe dar aleg pe cele preferate - toate sunt bune si, lucru foarte curios, toat alumea iti zambeste, iti ofera una-alta, te intreaba de sanatate etc. Parc aai nimerit brusc in rai sa zic asa... Cand, pana ieri, erai cu totu-n iad. In aceeasi lume!
Efectul poate dura ore, zile, maxim o saptamana (experienta mea). (Fratilor, din aceasta stare v-am dedicat poemul acela "naiv" acum cateva zile, cand era primavara, soare neincetat... acum sper ca ma iertati, in sfarsit..).

Filocalicii de pe forum cu siguranta stiu mai multe. Stiu ei si altceva. Ei Cunosc.
Dar ei nu vor interveni, cu siguranta, aici. Isi vad, Slava lui Dumnezeu, de rugaciunea lor.
Vor cadea in plasa, insa, fluturasi ca mine. Cei mandri.
Nu-i asa, Vlad?...:)

Domnul sa ne miluiasca! AMIN+

Mihnea Dragomir 14.02.2012 08:05:47

Cred că avem aici o viziune gnostică. Mulți asociază Gnoza cu erezia, puțini știu că a existat un gnosticism ortodox. Potrivit acestuia, "imaginațiile" înseamnă menținerea sufletului în "vămi", așa cum bine puncta dra Glykys. Sufletul omului ar avea doi poli: pol psihic și pol spiritual. Ele ar corespunde dihotomiei "minte-inimă". Polul psihic este ceea ce îl "ține" pe suflet în stadiile intermediare dintre pământ și Cer. "Imaginațiile" au mai fost asociate cu marea. Marea, în simbolistica biblică, este un loc periculos, prin care trebuie să navigheze cineva ca să scape. Așadar imaginațiile (atribut al minții) sunt lucruri periculoase, reprezentând un domeniu al înșelării.

Limbă filosofică, greaca (ca și latina) cunoștea mai mulți termeni pentru "suflet". Limbile moderne, mai sărăcite, traduc prin "suflet" orice: și "psihe", și "pneuma", și "spiritus". Când vorbeau despre suflet în sens spiritual, grecii nu foloseau practic niciodată "psihe", ci spuneau "pneuma". "Psihe", partea sufletului cu imaginațiile și pasiunile, este orientat în plan orizontal. Dacă i-am spune cuiva, drăgălindu-l, "sufletul meu", i-am spune "psihi mu". Dimpotrivă, "pneuma" este orientată în plan vertical și privește spre Cer. Deci, toată problema cuiva care vrea să îl vadă pe Dumnezeu este cum să aibă cât mai puțin "psihe" și cât mai multă "pneuma". Aceasta înseamnă "coborârea minții în inimă".

VladCat 14.02.2012 12:15:35

Avem di tăti :)...și trimitere la învățătura duhovnicilor noștri, și perspective psihologice(transfigurate), și mărinimia de a împărtăși experiența personală, și înțelesuri izvorâte din filologie ori mai exact din intuiția vechilor greci. M-am bucurat sincer de aceste postări.

oarecum off topic:
Ioan eu mă bucur că ești mândru și ai căzut în plasă...te rog ai grijă să nu te smerești prea curând ca să mai avem șansa să ne lămurim întru' ol'altă :). Yannaras întreba în conferința de la Sân' Silvestru dacă: „e de ajuns să se coboare mintea în inimă ?”. Sunt multe persoane aci pe forum, cărora le port un sincer respect și care probabil mi-ar explica că nu l-am înțeles pe Yannaras..... și precizez de pe acum că, ținând cont de ce înțelegeri anapoda am avut în trecut, sunt sigur că se prea poate să aibă dreptate. Oricum eu când l-am auzit punând întrebarea asta mi s-a părut cam aiurea...ulterior mă gândeam „păi cum să nu fie de ajuns domne, ce mintea se coboară în inimă la orice păcătos?...asa e o lucrare a harului...Harul nu e de ajuns?”...culmea e că strict pe întrebarea asta nu l-a contrat nimeni în seara respectivă și erau acolo persoane demne de toată cinstea din ortodoxia noastră....pesemne că aici ar trebui să mă sesizez și să realizez că nu oi fi fost eu singurul deștept de acolo, măcar că din punct de vedere rațional știu că sunt vai steaua mea...conferința a continuat și Yannaras a spus că mișcarea filocalică a apărut într-o epocă în care domina total religiosul.(relația unu la unu cu Dumnezeu)...deși creștinismul este bisericesc iar nu religios (știm că „biserică” în greaca veche înseamnă „adunare”), mișcarea filocalică, spune teologul grec, reflectă această tendință nefericită spre religiozitate a epocii. Aci părintele Gheorghe Holbea a intervenit și a spus că bine arăta părintele Stăniloaie că „liturghia lăuntrică este baza liturghiei comunitare”..intervenția părintelui Holbea a fost desigur mult mai amplă...după intervenția părintelui, Yannaras a răspuns reiterând întrebarea sa: „(...) eu nu fac decât să mă întreb dacă e de ajuns să se coboare mintea în inimă”...iarăși tăcere...nu am înțeles nici până în ziua de azi de ce nu i-a spus nimeni „da domne este de ajuns”. Mi-am amintit de treaba asta fiindcă am scris mai sus „întru' ol'altă”. Mă gândeam că eu sunt acum, împreună cu răspunsurile fraților/surorii de pe forum, în această „altă”. Această „altă” nu este cămara sufletului meu, locul unde puterile sufetului se unifică în numele lui Hristos, ci este o „altă” unde ele rămân destul de risipite. Cum nu cred că am vocație monahală, acest gen de „alte” vor face destul de des parte din viața mea...Am scris tot textul ăsta
ca să întreb dacă forțele sufletului se pot unifica în această „altă”...acum nu prea mai îmi vine să pun întrebarea...eu cred că se pot. Mult mai greu probabil, mult mai anevoios, dar se pot...altfel nu ar exista creștini decât în peșteri nu ?...pe de altă parte, din câte am citit la Sf. Siluan, nici în cămara sufletului nu poți sta prea mult minunându-te de Dumnezeu, fiindă Duhul îți amintește să îți verși sângele în rugăciune pentru alții...poate această ultimă frază tinde să reflecte relația liturghia lăuntrică-liturghie comunitară...în fine...eu nădăjduiesc că e o „altă” unificatoare aci, o „altă” de folos în drumul către cămara sufletului(=„Camera” din Călăuza lui Tarkovski?), cămară care poate este singurul loc unde persoanele omenești se întâlnesc deplin nu ?

on topic:
Acum am reușit să înțeleg puțin cam ce ar însemna amintirea păcatelor fără imagini, dar doar un pic de tot. Poate într-o bună zi, cu mila lui Dumnezeu, o să știu cum să mă gândesc la păcatele mele atunci când încerc să îmi încălzesc inima. Există și „imagini bune” în discursul părintelui Cleopa...trebuie să învăț dar ce rol au ele, dacă au, în „cercetarea diferitelor întâmplări și păcate la suprafață, adică din afară”.

glykys 14.02.2012 16:55:57

Hihi, VladCat, din pacate nu tot ce zboara se mananca :).

Nu am inteles insa la ce se referea Yannaras ca ar fi de ajuns. De ajuns pentru ce?!! Rugaciunea, oricat de superioara ar fi ea, nu e un scop in sine, ca sa zici ca ii este siesi sufiecienta. Este un mijloc de a te apropia de Dumnezeu. Deci orice ar fi, nu e de ajuns. Nu poti sa iti faci un scop in viata sa ajungi la rugaciunea inimii, sa ai anumite simptomuri fiziologice cand te rogi etc. Plus ca daca citesti linkul de la par. Cleopa, la aceasta stare de rugaciune nu ajunge orice pacatos, ci unul nu stiu cati, la la 100.000 (parca). Nu, nu e de ajuns (stii si tu scara aia de la manastirea Voronet de pe care cade un batran ajuns pe ultima treapta, la doi centimetri de Hristos)...

Marius22 14.02.2012 17:53:05

Citat:

În prealabil postat de VladCat (Post 429441)
Acuma întrebarea: cum se potrivește „vederea nelegiuirilor lucrate în fiecare zi”, „cercetarea diferitelor întâmplări și păcate” cu lipsa imaginilor, cu lipsa întipăririlor ? Cum putem „chibzui asupra acestui gând (al vinovăției) (...) ferindu-ne în același timp de orice imagine” ?

Desi nu sunt nicidecum filocalic, incerc un raspuns.

A ne feri cu totul de imaginile pacatoase intiparite in minte nu este de la noi. Tine de lucrarea curatitoare a harului dumnezeiesc asupra mintii si inimii noastre.

Vederea pacatelor si "cercetarea diferitelor intamplari si pacate" nu inseamna amintirea lor in amanunt. Nu este un exercitiu de memorie. Este mai degraba trairea constienta a urmelor lasate in fiinta noastra de acel pacat: o minte greoaie, lipsita de intelepciune; o inima greoaie, parca amortita in a iubi curat si a face binele. Aceasta simtire ne face sa chemam neincetat harul dumnezeiesc (Tainele Bisericii si rugaciune particulara) pentru a ne eliberara, pentru a ne usura de aceasta povara launtrica, care este pacatul.

VladCat 14.02.2012 19:05:06

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 429560)
Hihi, VladCat, din pacate nu tot ce zboara se mananca :).

Nu am inteles insa la ce se referea Yannaras ca ar fi de ajuns. De ajuns pentru ce?!! Rugaciunea, oricat de superioara ar fi ea, nu e un scop in sine, ca sa zici ca ii este siesi sufiecienta. Este un mijloc de a te apropia de Dumnezeu. Deci orice ar fi, nu e de ajuns. Nu poti sa iti faci un scop in viata sa ajungi la rugaciunea inimii, sa ai anumite simptomuri fiziologice cand te rogi etc. Plus ca daca citesti linkul de la par. Cleopa, la aceasta stare de rugaciune nu ajunge orice pacatos, ci unul nu stiu cati, la la 100.000 (parca). Nu, nu e de ajuns (stii si tu scara aia de la manastirea Voronet de pe care cade un batran ajuns pe ultima treapta, la doi centimetri de Hristos)...

mai mâncăm, mai scuipăm până la urmă ne ajută Dumnezeu și ne săturăm noi foamea :)
probabil că Yannaras se întreba dacă această coborâre în inimă este de ajuns pt. a ne mântui, dacă această stare este în mod obligatoriu și bisericească.(a fi bisericească adică a îl include și pe aproapele)

În legătură cu rugăciunea, Isaac Sirul spune că este scop în sine deci el te contrazice nu eu :). Nu pot pretinde că înțeleg ce a vrut să spună, dar eu am interpretat asta în felul următor: Rugăciunea, în măsura în care este rugăciune, este o formă(mai joasă sau mai înaltă) a apropierii de Dumnezeu și nu un mijloc către această apropiere...de fapt este și apropiere și mijloc către apropiere...deci este și scop și mijloc dar îmi pare important a înțelege ipostaza ei de scop...
Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 429584)
Desi nu sunt nicidecum filocalic, incerc un raspuns.

A ne feri cu totul de imaginile pacatoase intiparite in minte nu este de la noi. Tine de lucrarea curatitoare a harului dumnezeiesc asupra mintii si inimii noastre.

Vederea pacatelor si "cercetarea diferitelor intamplari si pacate" nu inseamna amintirea lor in amanunt. Nu este un exercitiu de memorie. Este mai degraba trairea constienta a urmelor lasate in fiinta noastra de acel pacat: o minte greoaie, lipsita de intelepciune; o inima greoaie, parca amortita in a iubi curat si a face binele. Aceasta simtire ne face sa chemam neincetat harul dumnezeiesc (Tainele Bisericii si rugaciune particulara) pentru a ne eliberara, pentru a ne usura de aceasta povara launtrica, care este pacatul.

Înțeleg ce spui Marius....problema e că aceste urme eu nu le pot disocia de păcatul care le-a creat...iar dacă le disociez nu se mai mișcă nimic în mine...va trebui să învăț să îmi amintesc păcatul fără ori cu cât mai puține imagini.

acvilla77 14.02.2012 20:17:15

Citat:

În prealabil postat de VladCat (Post 429441)
Înainte să pun întrebarea o să dau copy paste fragmentului care a reactualizat această întrebare în destoinicul meu creier. Fragmentul este copiat de aici

— Gheron, iarta-ma ca te întrerup. N-am reusit sa te urmaresc foarte bine. Ce înseamna „îsi încalzea inima”? Cum se încalzeste inima si de ce este necesara aceasta lucrare pentru rugaciunea lui Iisus? — Te va ajuta exemplul fiului risipitor. „Dar venindu-si în sine, a zis: Câti argati ai tatalui meu sunt îndestulati de pâine, iar eu pier aici de foame! Sculânduma ma voi duce la tatal meu” (Luca 15, 17-18). Adica s-a gândit în acelasi timp la belsugul caminului parintesc precum si la starea sa mizera si a fost îndemnat imediat sa se reîntoarca la tatal sau. A facut un efort urias pentru a-si obliga dorinta si pofta sa vrea sa se întoarca. Si noi facem la fel cu rugaciunea lui Iisus.

Încercam sa devenim constienti de pacatosenia noastra, de starea noastra mizera.

Sa ne vedem nelegiuirile lucrate în fiecare zi. Sa ne cercetam diferitele întâmplari si pacate, dar numai „la suprafata”, adica din afara si ne simtim de parca am fi în fata unui tribunal unde suntem judecati. Dumnezeu este Judecatorul si noi stam în banca acuzatilor. Cu astfel de simtaminte sa strigam dupa mila si sa plângem, caci rugaciunea netulburata vine prin lacrimi. Parintii spun ca de va voi cineva sa ajunga la rugaciune neîncetata si la o viata monahala desavârsita, trebuie sa învete sa plânga, sa se învinuiasca si sa se certe pe sine cu toata puterea sa. Sa se vada mai rau decât toti celalti. Sa se vada asemeni un animal murdar ce traieste în întunericul pacatului si al necunostintei. Ar trebui sa se faca remarcat pentru talentul de „a se pârî”, dupa cum spune Sfântul Vasile cel Mare, „ar trebui sa se învinuiasca pentru pacatele sale, pârându-se si certându-se si nu sa astepte dojana celorlalti”… Cu alte cuvinte, ar trebui sa fie el primul care sa se osândeasca, dupa cum se spune în Pildele lui Solomon, si în acest chip sa se pregateasca pentru rugaciune. Sfântul Isaac Sirul scrie ca înainte de a începe sa ne rugam, sa cadem în genunchi, cu mâinile la spate si sa ne socotim osânditi. Asa, va veni gândul vinovatiei. De fiecare data ar putea fi altfel. Trebuie sa staruim si sa chibzuim asupra acestui gând ferindu-ne în acelasi timp de orice imagine. Atunci mintea coboara în inima cu pocainta, începem sa plângem si rugaciunea este rostita fara tulburare. Dar sa folosesc un exemplu din viata lumeasca. Când un om din lume îsi aminteste supararea pe care i-a facut-o cineva si staruie asupra acestui gând, simte o muscatura în inima si începe sa plânga imediat. Acelasi lucru se întâmpla cu cel ce practica rugaciunea lui Iisus eliberat de gândurile lumesti si egoiste. Se gândeste: „L-am suparat pe Hristos, m-am îndepartat de darul lui Dumnezeu”.


Acuma întrebarea: cum se potrivește „vederea nelegiuirilor lucrate în fiecare zi”, „cercetarea diferitelor întâmplări și păcate” cu lipsa imaginilor, cu lipsa întipăririlor ? Cum putem „chibzui asupra acestui gând (al vinovăției) (...) ferindu-ne în același timp de orice imagine” ?

rugaciunea inimii,este scop in sine pentru toti ,desigur de buna voie,ea nu este ceva care sa atraga atentia incat sa fie practicata de anumiti oameni in special de cei retrasi de lume,nicidecum;ea ne completeaza lipsurile din viata(o parte din descriere);bucuria nespusa care apare in cursul trairii rugaciunii si darul minunat care il primesc anumite persoane , al rugaciunii nencetate,citand minunatele cuvinte ale unui Sfant parinte'eu dorm si inima mea lucreaza...'.
cu dragoste pentru cei care doresc sa paseasca pe aceasta cale ,recomand ZBORNICUL in 2volume,am auzit ca a aparut si al 3-lea,dar eu nu l-am gasit.
'...dorul dupa Tine,ma afunda in gandire;Dumnezeule peste toate,da la toti bucurii nenumarate.'

glykys 14.02.2012 23:42:34

Vorbiti cu duhovnicii vostri despre aceste aspecte! Sunt lucruri foarte delicate. Poate doriti sa aruncati o privire si pe acest link si sa nu va suparati pe mine daca nu va place ce scrie:
http://www.razbointrucuvant.ro/2010/...ii-infrante-2/

Imi dati si mie un link in legatura cu rugaciunea ca scop?!

VladCat 15.02.2012 10:14:29

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 429656)
Vorbiti cu duhovnicii vostri despre aceste aspecte! Sunt lucruri foarte delicate. Poate doriti sa aruncati o privire si pe acest link si sa nu va suparati pe mine daca nu va place ce scrie:
http://www.razbointrucuvant.ro/2010/...ii-infrante-2/

Imi dati si mie un link in legatura cu rugaciunea ca scop?!

De acord cu tine, desigur că trebuie consultați duhovnicii, dar nu ne face rău nici sobornicitatea...din contră....

Din păcate nu am link în legătură cu ce am spus mai devreme. Am încercat să caut cuvântul Sf. Isaac, dar nu îl mai găsesc. Erau doar câteva rânduri și spuneau că rugăciunea, adică convorbirea cu Dumnezeu, e scopul a tot lucrul.

Mihailc 15.02.2012 15:01:07

Citat:

În prealabil postat de VladCat (Post 429698)
De acord cu tine, desigur că trebuie consultați duhovnicii, dar nu ne face rău nici sobornicitatea...din contră....

Din păcate nu am link în legătură cu ce am spus mai devreme. Am încercat să caut cuvântul Sf. Isaac, dar nu îl mai găsesc. Erau doar câteva rânduri și spuneau că rugăciunea, adică convorbirea cu Dumnezeu, e scopul a tot lucrul.

Rugăciunea, adică prezența întru, comuniunea cu EL. Asta e rugăciunea!
Isaac este un dascăl al esențelor, nicidecum un ”tehnocrat” al credinței.

Rugăciunea este dialog, cu sau fără cuvinte, cu Cineva. Atenție focalizată....
Bucuria iubirii se manifestă cel mai puternic în ”a fi împreună”.....
De-aia rugăciunea inimii e puternică, fiindcă te ține în permanență în contact cu Domnul, nu neapărat prin conținutul ei.

Coborârea minții în inimă înseamnă ceva foarte simplu, împăcarea dintre cele două, iertarea lor reciprocă. Rezultatul acestei fuziuni este ”simțirea înțelegătoare”, niciodată doar sentiment, niciodată doar rațiune, ci ambele unite în perihoreză nupțială deplină.

ioan cezar 15.02.2012 19:41:52

Citat:

În prealabil postat de mihailc (Post 429775)
de-aia rugăciunea inimii e puternică, fiindcă te ține în permanență în contact cu Domnul.

Amin! Amin! Amin!+

Slava Tie, Doamne, Dumnezeul nostru, pentru mare milostivirea Ta!

Daniel_7 15.02.2012 20:52:46

Nu cred ca exista vre'un filocalic printre membrii acestui forum....!!! Nu are cum sa fie...

anna21 15.02.2012 21:01:16

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 429842)
Nu cred ca exista vre'un filocalic printre membrii acestui forum....!!! Nu are cum sa fie...


Cred ca se refera la cititor de Filocalie.. nu traitor.

Daniel_7 15.02.2012 21:07:33

Nu ,ci se referea la o traire filocalica,prin rugaciunea inimii,dar se uita de toata lumea ,ca pentru a avea rezultate in acest domeniu ,trebuie o instrainare de lume,inclusiv de internet.

Deci o contradictie in termeni.

anna21 15.02.2012 21:17:30

Sa nu va suparati pe mine, dar cand vad astfel de threaduri ma gandesc ca multora le lipseste simtul realitatii.
Adica am rezolvat patimile comune: lacomia, desfranarea, fumatul, mania, lenea si lipsa de ravna.. Si au mai ramas de cucerit culmile duhovnicesti.

Pai cati au trecut de ABC?
Cati mai privesc filme la tv (si sa vezi scene "sexy", provocatoare, care acum apar in toate filmele..este tot desfranare; sa participi la barfa politica.. E tot barfa etc...), cati se roaga cum si cat se cuvine? Cati traiesc clipa de clipa ca si cum ar fi in fata lui Dumnezeu si a cetelor ceresti (caci cu adevarat suntem). Cati nu cauta mancare buna sau haine frumoase? Etc...
Dumnezeu nu poate fi inselat cu straduinta unei "duhovnicii" luate ca o crestere personala (in spiritul psihologiei contemporane). Ca in credinta nu se cuceresc lucrurile prin ambitie, ci se dobandesc numai si numai prin renuntare.

Citat:
Abordarea gresita ce se afla la extrema opusa este una care ar putea fi numita falsa spiritualitate. Pe masura ce traducerile cartilor ortodoxe despre viata duhovniceasca devin tot mai disponibile, si un vocabular ortodox de lupta duhovniceasca pluteste tot mai mult in atmosfera, apare un numar crescand de oameni ce vorbesc despre isihasm, Rugaciunea lui Iisus, viata ascetica, stari inalte de rugaciune si de cei mai inaltati Sfinti Parinti ca Sf. Simeon Noul Teolog, Sf. Grigorie Palama si Sf. Grigorie Sinaitul. Este foarte bine sa fim constienti de aceasta parte cu adevarat inalta a vietii duhovnicesti ortodoxe si sa ii veneram pe marii sfinti care chiar au trait-o; dar daca nu avem o constienta foarte realista si foarte smerita a cat de departe suntem de viata isihasta noi, toti cei de astazi, si cat de putin pregatiti suntem chiar si sa ne apropiem de ea, interesul in ea va fi doar inca una din exprimarile universului nostru de plastic [artificial], centrat asupra sinelui. „Generatia-eu devine isihasta!” - este ceea ce incearca unii sa faca astazi; dar in realitate adauga doar un joc nou numit „isihasm” atractiilor Disneyland-ului (…)

Voi mai accentua inca o data ca ambele extreme trebuie evitate – atat desertaciunea lumeasca cat si super-spiritualitatea - dar aceasta nu inseamna ca nu ar trebui sa avem o constiinta realista a cerintelor legitime pe care ni le ridica lumea, sau ca ar trebui sa incetam a respecta si a primi povatuirea marilor Parinti isihasti si a folosi rugaciunea lui Iisus noi insine, pe masura propriilor stramtorari si putinte. Trebuie doar sa fie la nivelul nostru, aici, jos, pe pamant. Ideea este – si este una absolut necesara supravietuirii noastre ca si crestini ortodocsi in ziua de azi – ca trebuie sa constientizam situatia noastra ca si crestini ortodocsi astazi; trebuie sa constientizam cu profunzime ce fel de timpuri traim, cat de putin stim si simtim cu adevarat Ortodoxia, cat de departe suntem nu doar de sfintii vremilor de mult trecute, ci chiar de crestinii ortodocsi obisnuiti de acum o suta de ani sau chiar de acum o generatie, si cat de mult trebuie sa ne smerim doar ca sa supravietuim ca si crestini ortodocsi in ziua de astazi.(…)

ioan cezar 15.02.2012 21:41:00

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 429849)
Adica am rezolvat patimile comune: lacomia, desfranarea, fumatul, mania, lenea si lipsa de ravna.. Si au mai ramas de cucerit culmile duhovnicesti.

O neintelegere grava a conditiei omului si a raportului cu Dumnezeu cel Rastignit si Inviat.
O pozitie asemanatoare iudeilor care L-au rastignit pe Hristos. Mari nevoitori, iudeii aceia. Lipsiti cu totul de patimi, nu era pic de boala in popor cand S-a pogorat Domnul. Cand a intrat in Ierusalim a gasit acolo cete de sfinti, mii si mii, curati ca lacrima. Nici un desfranat, nici un impietrit cu inima, nici un ratacit. Totul alb ca zapada. A venit, nu-i asa, intre oameni stapani pe sine, induhovniciti, curati ca lacrima, a venit doar asa sa elibereze diplome de buna purtare, sa mai dea un autograf, sa mai bea un pahar de vin si sa il ridice in cinstea victoriilor incontestabile impotriva bolii si a mortii, impotriva vrajmasului. Nu-i asa? Dar cum e?

Iluzia colosala ca omul poate sa realizeze despatimirea de unul singur, prin fortele proprii.
O eliminare a Domnului din ecuatia vietii personale, a vietii societatii, o alungare a Lui dincolo de istoria pe care o traim, in idei abstracte, in turnul de fildes.
Desigur, eliminare si alungare in mintea ratacita a unora, in inchipuirea lor.

Impresia puerila, care denota clar lipsa oricarei lucrari duhovnicesti, ca lacomia, desfranarea de tot felul etc. - ca toate acestea sunt la cheremul vointei personale. Doar sa vrea omul si gata ... e inger. Ce ne mai trebuie si ajutor de la Domnul... Facem noi totul, de voim.

Cine a mai inventat si cuvantul har? Iar Mila Domnului... ce-o mai fi si asta? La ce ne-o mai servi?
Nu-i asa?
Dar cum e?

Vai noua, farisei fatarnici! Morminte frumos varuite, vai noua!

Puneti mana pe carte, cei care ganditi ca in citatul selectat mai sus. Mai mergeti pe la biserica, mai desfundati urechile, ochii, inima. Ziceti 5 cuvinte sfinte, mereu, ziceti, ziceti! Urmati cuvantul Apostolului!

Sau faceti, desigur, cum voiti.
Desconsiderati, mai ales, lucrarea sfintitoare a rugaciunii.
Desconsiderati tot ce voiti. Cine va opreste?
Otraviti cu gandirea cea intunecata orice aer curat gasiti, orice pagina cu macar cateva cuvinte curate. Cine va opreste?

Dumnezeu sa ne ierte pe toti!

P.S. Sfantul acela, un siriac parca, de-i zicea pare-mi-se Efrem, acela care plangea in fiecare zi cu amar, o facea doar asa de fenta, nu-i asa? Facea si el poezele, sarmanul, altminteri inger fiind cu toata despatimirea la zi, incheiata odata pentru totdeauna. Nu-i asa?
Dar cum e?

Daniel_7 15.02.2012 21:43:24

Nu poti practica isihasmul in lume...Nu ai cum ,e limpede..!

ioan cezar 15.02.2012 21:58:20

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 429860)
Nu poti practica isihasmul in lume...Nu ai cum ,e limpede..!

Isihasmul, nu. Asta e evident.
Rugaciunea, da, permanent!!!
Trebuie, fratilor, dincolo de orice parere sau teorie, trebuie, trebuie, trebuie!!!
Alta cale nu avem. Nu ne-a dat Domnul Dumnezeul nostru.

ioan cezar 15.02.2012 22:01:42

Biserica e un organism viu care respira, maninca, metabolizeaza rugaciune. Sub toate formele, in tot chipul, la tot ceasul.
Totul e rugaciune si impregnat cu rugaciune in Biserica.
Aceasta este Calea data noua de Hristos Domnul. AMIN+

Daniel_7 15.02.2012 22:02:21

Una e sa te rogi,ca tot omul,iar alta e sa fii FILOCALIC.

Asta era tema threadului,ca ar fi niscaiva filocalici pe aici,care trebuie musai sa raspunda la niste intrebari.

Daca sunt pe aici filocalici,sunt foarte nerabdator sa-i aud,dar nu cred,din motivele spuse mai inainte!

Daniel_7 15.02.2012 22:03:50

A mai fost odata o cerinta a unui user,sa apara pustnici cu casuta de email,lucru la fel de imposibil de realizat ca si filocalicii acestui forum.

ioan cezar 15.02.2012 22:11:09

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 429866)
Una e sa te rogi,ca tot omul,iar alta e sa fii FILOCALIC.

Asta era tema threadului,ca ar fi niscaiva filocalici pe aici,care trebuie musai sa raspunda la niste intrebari.

Daca sunt pe aici filocalici,sunt foarte nerabdator sa-i aud,dar nu cred,din motivele spuse mai inainte!

Prietene, ai o imagine livresca asupra termenului de filocalic.
Tot crestinul e filocalic, in sensul general al termenului, intrucat crestinul iubeste pe Domnul si Il primeste in viata lui personala, dupa posibilitatile momentane. Altminteri nici nu e crestin. Cum ar putea sa fie?
Pesemne confunzi termenul de isihast zavorat cu termenul de filocalic. Daca te referi intr-adevar la un isihast zavorat, apai... e la mintea cocosului ca nu poate fi aici pe forum.
In sensul restrans, cu totul duhovnicesc, termenul de filocalic il vei auzi talcuit daca binevoiesti sa tastezi numele Parintelui Rafail (Noica) sau al altor parinti (Sofian, Galeriu etc.).
Subiectul threadului era insa altul, pacat ca nu ai citit postarea lui Vlad. Poate o faci acum, totusi.
Eu am incheiat acum tot ce am avut sa iti comunic.

Daniel_7 15.02.2012 22:16:36

Consider ca subiectul threadului e prea inalt,si nepotrivit cu starea noastra joasa,pentru a putea raspunde.
El se adreseaza oamenilor care traiesc departe de lume,ceea ce nu este cazul la forumisti si internauti.

Deci nu se poate da raspuns unor framantari ale unor oameni din pustiu,care practicau la un nivel inalt rugaciunea,de la nivelul starii noastre de oameni lumesti.

Daca vrei sa ai raspunsurile,acolo le gasesti ,in pustie,nu pe ecranul lcd.
l

Daniel_7 15.02.2012 22:19:03

Si in afara de asta ,titlul este asa Intrebare catre filocalicii forumului.

Vreau si eu o lista a acestor filocalici ,sa-i cunosc si eu.

Mihailc 15.02.2012 22:59:57

Filocalie înseamnă ”iubitor de frumusețe”, în cazul acesta frumusețe duhovnicească, prin urmare titlul are sens. Sunt sigur că inițiatorul topicului n-a căutat desăvârșiți pe acest forum, ci oameni care-și târâie ființele într-o direcție anume, cu poticneli, dileme, încercări, impasuri dificile.

anna21 15.02.2012 23:35:10

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 429859)
O neintelegere grava a conditiei omului si a raportului cu Dumnezeu cel Rastignit si Inviat.
O pozitie asemanatoare iudeilor care L-au rastignit pe Hristos. Mari nevoitori, iudeii aceia. Lipsiti cu totul de patimi, nu era pic de boala in popor cand S-a pogorat Domnul. Cand a intrat in Ierusalim a gasit acolo cete de sfinti, mii si mii, curati ca lacrima. Nici un desfranat, nici un impietrit cu inima, nici un ratacit. Totul alb ca zapada. A venit, nu-i asa, intre oameni stapani pe sine, induhovniciti, curati ca lacrima, a venit doar asa sa elibereze diplome de buna purtare, sa mai dea un autograf, sa mai bea un pahar de vin si sa il ridice in cinstea victoriilor incontestabile impotriva bolii si a mortii, impotriva vrajmasului. Nu-i asa? Dar cum e?

Iluzia colosala ca omul poate sa realizeze despatimirea de unul singur, prin fortele proprii.
O eliminare a Domnului din ecuatia vietii personale, a vietii societatii, o alungare a Lui dincolo de istoria pe care o traim, in idei abstracte, in turnul de fildes.
Desigur, eliminare si alungare in mintea ratacita a unora, in inchipuirea lor.

Impresia puerila, care denota clar lipsa oricarei lucrari duhovnicesti, ca lacomia, desfranarea de tot felul etc. - ca toate acestea sunt la cheremul vointei personale. Doar sa vrea omul si gata ... e inger. Ce ne mai trebuie si ajutor de la Domnul... Facem noi totul, de voim.

Cine a mai inventat si cuvantul har? Iar Mila Domnului... ce-o mai fi si asta? La ce ne-o mai servi?
Nu-i asa?
Dar cum e?

Vai noua, farisei fatarnici! Morminte frumos varuite, vai noua!

Puneti mana pe carte, cei care ganditi ca in citatul selectat mai sus. Mai mergeti pe la biserica, mai desfundati urechile, ochii, inima. Ziceti 5 cuvinte sfinte, mereu, ziceti, ziceti! Urmati cuvantul Apostolului!

Sau faceti, desigur, cum voiti.
Desconsiderati, mai ales, lucrarea sfintitoare a rugaciunii.
Desconsiderati tot ce voiti. Cine va opreste?
Otraviti cu gandirea cea intunecata orice aer curat gasiti, orice pagina cu macar cateva cuvinte curate. Cine va opreste?

Dumnezeu sa ne ierte pe toti!

P.S. Sfantul acela, un siriac parca, de-i zicea pare-mi-se Efrem, acela care plangea in fiecare zi cu amar, o facea doar asa de fenta, nu-i asa? Facea si el poezele, sarmanul, altminteri inger fiind cu toata despatimirea la zi, incheiata odata pentru totdeauna. Nu-i asa?
Dar cum e?

As fi zis ca psihologii (macar) asculta inainte de a vorbi. Si raspund la obiect. Si-si tin propriile probleme departe de discutie.

Unde am zis eu ca despatimirea se face cu forte proprii? Ba chiar au contraire.

(desi sotul meu perfect era fumator dintotdeauna. Fuma infernal, dar macar nu in casa. Copilul meu se ruga de el sa nu mai fumeze. Seful il ruga (lucra in spital si fuma!), directorul il ameninta ca desface contractul de munca.. Nimic nu-l convingea. Pana cand intr-o zi a spus "destul". A lasat pachetul pe masa si nu s-a mai atins. Ei, eu sunt un om rau structural. Ma irita orgoliul fara acoperire. M-am gandit ca se crede prea tare si i-am lasat pachetul acolo. Venea seara acasa, ii puneam mancarea in fata langa tigari.. nu le atingea. A durat jocul acesta mai mult de o saptamana. Nu a mai fumat. Sotul meu gaseste placere in propria lui vointa si chiar are o vointa de fier).

Revenind.. citatul dat de mine ii apartine parintelui Seraphim Rose care a scris mult pe tema ortodoxiei confortabile, afectate de cautarea facila a "trairilor duhovnicesti". Cand ajung acasa dau sursa.

Cat despre sfantul din siria.. Nu stiu ce vrei sa spui. Tragea cate un fum intre doua plansuri?

ioan cezar 15.02.2012 23:45:35

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 429881)

Cat despre sfantul din siria.. Nu stiu ce vrei sa spui. Tragea cate un fum intre doua plansuri?

Daca v-ati ocupa cu "Plansurile" ati afla acolo ca Sfantul deplangea altele, mult mai importante pentru mantuire.
Dar nu va ocupati.
Preferati rautati oarecare.

Rautatile dumneavoastra vor trece; cu vremea, cu harul Domnului. "Plansurile", insa, vor ramane. In veci.
Fie-va dat sa le traiti, aici, in trup! AMIN+

anna21 16.02.2012 07:51:05

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 429881)

Revenind.. citatul dat de mine ii apartine parintelui Seraphim Rose care a scris mult pe tema ortodoxiei confortabile, afectate de cautarea facila a "trairilor duhovnicesti". Cand ajung acasa dau sursa.

http://www.razbointrucuvant.ro/2008/...lor-rasfatate/

VladCat 16.02.2012 17:55:20

Nu trebuie sa fii pustnic ca sa iti amintesti pacatele. Asa zisii parinti sociali (Ioan, Vasile, etc.) ii indeamna pe toti crestinii spre aceasta. De asemenea nu e ceva prea inalt sa iti doresti a invata cum trebuie sa se petreaca aceasta amintire a pacatelor astfel incat ea sa fie ziditoare si sa nu fie spre vatamare sufleteasca. Multumesc celor care au incercat sa contribuie la lamurirea problemei pe care am ridicat-o, experienta si opiniile lor mi-au fost de folos.

Daca mai sunt si alte persoane care au de impartasit vre-o cunostinta pe care au dobandit-o in vreun fel sau altul, fie ea aparent neimportanta, sau vreo nedumerire legata de aceeasi tema, le rog sa o faca.

ioan cezar 16.02.2012 17:57:57

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 429881)
As fi zis ca psihologii (macar) asculta inainte de a vorbi. Si raspund la obiect. Si-si tin propriile probleme departe de discutie.

M-am gandit ca se crede prea tare si i-am lasat pachetul acolo. Venea seara acasa, ii puneam mancarea in fata langa tigari.. nu le atingea. A durat jocul acesta mai mult de o saptamana.

Doamna, sa ne intelegem: nu sunt psihologul dumneavoastra. In nici un caz aici. Deci nu mai emiteti judecati de valoare asupra capacitatii mele de ascultare. Sa o faceti daca imi veti fi vreodata clienta, ceea ce nu cred insa ca se va intampla. Pentru ca nu va accept in relatie terapeutica, din motive profesionale strict - nu lucrez cu oricine.

Cat despre jocul cu sotul si cu tigarile... Daca ati fi fost clienta mea, in nici un caz nu v-as fi recomandat asemenea aberatie. Dar nu ati fost, nu sunteti, nu veti fi.

Nu voiesc sa mai conversez cu dumneavoastra pe acest forum. Imi displaceti mult. Nu va mai raspund la afirmatii.

anna21 16.02.2012 18:31:25

Tigarile: doar un exemplu ca se poate si cu vointa.

Ascultarea: este o calitate ce denota deschidere catre altul etc.. Nu tine de o practica (psiholog). Doar am exprimat o mirare.

"imi displaceti mult".. Multumesc de apreciere.
Spor in rugaciunea inimii, plangerea pacatelor, coborarea mintii in inima



(asta cu clienta, mi se pare o afirmatie stranie. La ce bun un psiholog dupa ce avem duhovnic? Sa ne imparta stiinta lumeasca despre psihic?)

Daniel_7 16.02.2012 20:56:47

Totusi cine sunt filocalicii forumului pana la urma?

ioan cezar 16.02.2012 20:59:01

In sens larg, toti crestinii.
In sens restrans... Domnul stie!
Dar de ce nu voiti sa dam curs rugamintii lui Vlad? El a ridicat acolo o problema exceptionala! De ce risipim vremea cu nimicuri...

Daniel_7 16.02.2012 21:01:41

A dat o piatra si zece intelepti nu o pot scoate!

Daniel_7 16.02.2012 21:04:33

Sau 10 filocalici!

ioan cezar 16.02.2012 21:13:03

Hai, ma, lasa gluma...:) Zau asa, poti aduce si tu o contributie la "cestiunea zilei"?
Daca nu, te rog frumos, lasa bruiajul, te rog, cu toata buna consideratie...
Fii bun si lasa, poate vin si altii sa puna o caramida, spre bucuria tuturor. (As pune eu ceva, dar nu voiesc sa mi se reproseze iarasi una-alta...)

P.S. In acest topic cu adevarat asteptam cuvintele lui MariS_, Windorin, CristiBoss, George.m, MoshNeagu, Arwein, Ana-Maria N., CelMandru, Marius22, Catalin2, Dobrin7m, Lucian 008, Costel, Vsovivi... ca sa enumar doar cativa....

Daniel_7 16.02.2012 21:16:13

poate cei cere i-ai enumerat nu sunt suficient de filocalici.


Ora este GMT +3. Ora este acum 12:29:22.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.