Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Au murit pentru libertatea noastra! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14298)

laurastifter 23.12.2011 21:21:14

Au murit pentru libertatea noastra!

Doamne ajută!
În aceste zile de pregătire pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, să ne amintim, cu profund respect și sinceră recunoștință, de sacrificiul tinerilor care, cu 22 de ani în urmă, și-au dat viața pentru ca regimul totalitar comunist să fie învins, iar poporul român să-și redobândească libertatea politică și, nu în ultimul rând, religioasă.
Ne putem bucura în mod deschis de sărbătoarea creștină a Crăciunului, datorită faptului că, acum 22 de ani, creștini curajoși și mărturisitori au murit eroic strigând că Dumnezeu există! Să nu-i uităm niciodată!

Dumnezeu să-i odihnească în pace împreună cu toți eroii din toate timpurile!

"Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare-aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința." (Evrei13, 7)

Scotland The Brave 23.12.2011 21:52:39

Să nu-i uităm niciodată,Dumnezeu să-i odihnească în pace.

Mai bine haimana decat tradator,mai bine huligan decat dictator,mai bine golan decat activist,mai bine mort decat comunist

laurastifter 23.12.2011 21:55:54

Doamne ajută!
Aș dori să adaug faptul că am cunoscut personal un credincios deosebit de smerit și sincer în trăirea principiilor evanghelice, care a participat la revoluția din 1989 și a fost arestat de către autoritățile comuniste. A fost torturat în închisoare atât de cumplit, încât a trebuit să fie internat de urgență în spital... are și acum probleme de sănătate din cauza torturii fizice suferite atunci. Soția lui a fost arestată împreună cu el și, deși era însărcinată, a fost maltratată fără milă. Din fericire, în mod miraculos, după tot ceea ce a suferit, această creștină a născut un copil sănătos. Acești doi credincioși, pe care-i cunosc destul de bine au o smerenie admirabilă și preferă să nu vorbească despre ceea ce au suferit pentru curajul lor de a participa la revoluție. Erau studenți amândoi atunci... ca și mulți alții care au suferit, sau chiar au fost uciși doar pentru că au dorit să fie liberi, așa cum Dumnezeu i-a destinat a fi.

laurastifter 23.12.2011 23:19:53

Da...
Dumnezeu să fie cu sufletele lor!

stefan florin 23.12.2011 23:27:01

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 417892)
Doamne ajută!
În aceste zile de pregătire pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, să ne amintim, cu profund respect și sinceră recunoștință, de sacrificiul tinerilor care, cu 22 de ani în urmă, și-au dat viața pentru ca regimul totalitar comunist să fie învins, iar poporul român să-și redobândească libertatea politică și, nu în ultimul rând, religioasă.
Ne putem bucura în mod deschis de sărbătoarea creștină a Crăciunului, datorită faptului că, acum 22 de ani, creștini curajoși și mărturisitori au murit eroic strigând că Dumnezeu există! Să nu-i uităm niciodată!

Dumnezeu să-i odihnească în pace împreună cu toți eroii din toate timpurile!

"Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare-aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința." (Evrei13, 7)

Dumnezeu sa-i ierte si cu sfintii sa-i numere! Doamne ajuta!

Yasmina 23.12.2011 23:35:28

Intr-adevar bun subiect...
Mare pacat pt risipa de suflete tinere care s-a facut atunci ,fie ca Domnul Sa le rasplateasca jertfa lor nevinovata!

AlinB 24.12.2011 20:52:51

Asta au crezut ei poate..din pacate realitatea a fost alta.
Pacat ca mai sunt atat de multi romani care nu reusesc sa inteleaga asta.

Raoul 24.12.2011 21:06:05

Un subiect delicat,cu care eu nu prea sunt deacord. Lipsesc cateva aspecte:

1. In dembrie '89 NU a fost revolutie,a fost lovitura de stat!
2. Mi se pare prea tras de par termenul "si-au dat viata pentru libertate". De parca ar fi vrut vreunu sa moara... A iesit lumea in strada la gramada (efectul de turma specific),s-a deschis focul (evident,s-a tras la gramada) si care a fost sa moara,a murit. Acum ii face eroi ai revolutiei! De ce? Dintr-o banalitate?
3. Pana la urma pentru ce s-au "jertfit"? Pentru a avea parte de ce am avut dupa '89 si avem si in prezent? In cazul asta preferam sa nu fi iesit nimeni in strada,niciodata nu voi multumi cuiva ca a murit sau a luptat pt. ca eu sa am... ce sa am? Voi ce aveti? Vi s-a mai dat vreo casa,un loc de munca,si eu nu stiu? S-au oprit avorturile (al caror nr. chiar a depasit populatia tarii)? etc. etc.? daca raspunsul e "NU",atunci nu vad de ce i-as "venera" pe acei oameni. Chiar n-aveam nevoie de porcaria asta de democratie (chipurile).
4. Daca ei totusi au iesit in strada pt. ceva mai bun,acum de ce nu mai ies?? Deci "paradoxal" a pierit peste noapte tot patriotismul si dorinta de mai bine :21: Prea bate la ochi,fara suparare.

Scotland The Brave 24.12.2011 22:35:42

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 418058)
Mi se pare prea tras de par termenul "si-au dat viata pentru libertate". De parca ar fi vrut vreunu sa moara... A iesit lumea in strada la gramada (efectul de turma specific),s-a deschis focul (evident,s-a tras la gramada) si care a fost sa moara,a murit. Acum ii face eroi ai revolutiei! De ce? Dintr-o banalitate?Pana la urma pentru ce s-au "jertfit"? Pentru a avea parte de ce am avut dupa '89 si avem si in prezent? In cazul asta preferam sa nu fi iesit nimeni in strada,niciodata nu voi multumi cuiva ca a murit sau a luptat pt. ca eu sa am... ce sa am? Voi ce aveti? Vi s-a mai dat vreo casa,un loc de munca,si eu nu stiu? S-au oprit avorturile (al caror nr. chiar a depasit populatia tarii)? etc. etc.? daca raspunsul e "NU",atunci nu vad de ce i-as "venera" pe acei oameni. Chiar n-aveam nevoie de porcaria asta de democratie (chipurile).Daca ei totusi au iesit in strada pt. ceva mai bun,acum de ce nu mai ies?? Deci "paradoxal" a pierit peste noapte tot patriotismul si dorinta de mai bine :21: Prea bate la ochi,fara suparare.

Raoul,iti dau cuvantul meu ca nu mi-as fi dorit sa scriu ce voi scrie acum.Eu am prins acele zile,ca si multi altii de aici,tu poate esti mai tanar.Sa nu ma spui frate niciodata ce ai spus mai sus.Daca asta crezi macar tine-o pentu tine,au murit in acele zile tineri care,poate spre diferenta de tine,chiar credeau in ceva.Faptul ca le-au fost furate visele nu scade cu nimic sangele care a curs din ei.Si sa stii ca a curs.Multi dintre ei niste copii,fara nici o arma in mana,ucisi ca niste miei dusi la taiere.Familiile lor nici azi nu stiu cine i-a ucis,dar sa stii ca ei nu au cerut nici recunostiinta,nici respect,nici veneratie.Cereau libertate,ca sa poti scrie tu ce scrii acum.Cum poti Raoul sa spui asa ceva,in aceste zile,despre ei?Ca s-au jertfit dintr-o banalitate,nici macar eroi nu merita sa fie numiti?Stii cum au fost acele zile Raoul?Le-ai trait?O turma,asa crezi tu ca au fost toti cei care au iesit atunci?

Sa stii ca am colindat toata lumea asta si nu mai sunt tanar.Nu am vazut nicaieri,nicaieri in lume,ca un popor,sau unii oameni din el,sa vorbeasca asa despre cei care au murit pentru ei.Nicaieri.Cumva,vazand cele scrise de tine o durere crancena m-a cuprins in seara acesta.Poate ai dreptate,poate chiar au murit degeaba,mai bine ca nu au apucat sa vada ce cred ai lor despre ei si despre ce au incercat ei.Mortul este de vina nu?Stii Raoul,poate ca oameni nu mai ies in strada acum,cum poate ti-i dori tu pentru ca cei mai buni dintre ei au murit atunci si acum sunt cei care nu mai vor sa moara dintr-o sau pentru o banalitate.

Vai de tara asta frate,cum isi calca in picioare eroi dar va plati pentru asta.Iti dau cuvantul meu ca rar m-a intristat ceva mai mult decat postarea ta,eu am prins acele zile.Vroiam sa-ti scriu ceva dur,dar nu am putut,tristetea si un alt sentiment pe care nu vreau sa-l numesc,m-au biruit.Cateodata iti vine sa pleci fara sa te uiti in spate.Dar nu-i nimic,lumea ii va uita complet iar sacrificiul lor,nebunesc si de neinteles pentru unii,nu va mai deranja constiintele din prezent.Cateva cruci si cate o ruda din cand in cand sa le aprinda o lumanare la mormant.Atat va mai ramine,sau poate nici macar asta.Cand libertatea va mai fi luata,peste multi sau peste putini ani, nu va mai dori sa moara nimeni Raoul si nimeni nu va mai fi nevoit sa fie furios pe morti.Vor sta toti ca niste caini-n lant,asa cum merita.

Nu te supara pe mine Raoul,poate iti par patetic si depasit,un banal care a crezut intr-o banalitate.Daca nu mi-as aduce mereu aminte de privirea unuia dintre ei,niste ochi mari deschisi,frumosi si tineri,care priveau cerul in timp in piept avea cateva gloante,as fi tacut.Mi-au curs lacrimi cand ti-am scris asta,nu imi este rusine sa recunosc si nici acelui tanar sa moara.

Craciun fericit.

ioan cezar 24.12.2011 23:36:23

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 418068)
Raoul,iti dau cuvantul meu ca nu mi-as fi dorit sa scriu ce voi scrie acum.Eu am prins acele zile,ca si multi altii de aici,tu poate esti mai tanar.Sa nu ma spui frate niciodata ce ai spus mai sus.Daca asta crezi macar tine-o pentu tine,au murit in acele zile tineri care,poate spre diferenta de tine,chiar credeau in ceva.Faptul ca le-au fost furate visele nu scade cu nimic sangele care a curs din ei.Si sa stii ca a curs.Multi dintre ei niste copii,fara nici o arma in mana,ucisi ca niste miei dusi la taiere.Familiile lor nici azi nu stiu cine i-a ucis,dar sa stii ca ei nu au cerut nici recunostiinta,nici respect,nici veneratie.Cereau libertate,ca sa poti scrie tu ce scrii acum.Cum poti Raoul sa spui asa ceva,in aceste zile,despre ei?Ca s-au jertfit dintr-o banalitate,nici macar eroi nu merita sa fie numiti?Stii cum au fost acele zile Raoul?Le-ai trait?O turma,asa crezi tu ca au fost toti cei care au iesit atunci?

Sa stii ca am colindat toata lumea asta si nu mai sunt tanar.Nu am vazut nicaieri,nicaieri in lume,ca un popor,sau unii oameni din el,sa vorbeasca asa despre cei care au murit pentru ei.Nicaieri.Cumva,vazand cele scrise de tine o durere crancena m-a cuprins in seara acesta.Poate ai dreptate,poate chiar au murit degeaba,mai bine ca nu au apucat sa vada ce cred ai lor despre ei si despre ce au incercat ei.Mortul este de vina nu?Stii Raoul,poate ca oameni nu mai ies in strada acum,cum poate ti-i dori tu pentru ca cei mai buni dintre ei au murit atunci si acum sunt cei care nu mai vor sa moara dintr-o sau pentru o banalitate.

Vai de tara asta frate,cum isi calca in picioare eroi dar va plati pentru asta.Iti dau cuvantul meu ca rar m-a intristat ceva mai mult decat postarea ta,eu am prins acele zile.Vroiam sa-ti scriu ceva dur,dar nu am putut,tristetea si un alt sentiment pe care nu vreau sa-l numesc,m-au biruit.Cateodata iti vine sa pleci fara sa te uiti in spate.

Nu te supara pe mine Raoul,poate iti par patetic si depasit,un banal care a crezut intr-o banalitate.Daca nu mi-as aduce mereu aminte de privirea unuia dintre ei,niste ochi mari deschisi,frumosi si tineri,care priveau cerul in timp in piept avea cateva gloante,as fi tacut.Mi-au curs lacrimi cand ti-am scris asta,nu imi este rusine sa recunosc si nici acelui tanar sa moara.

Craciun fericit.

Eu dezlegam niste probleme de sah, pentru un concurs, in 21 decembrie 89... Vazusem la TV cateva imagini de la Timisoara dar nu gaseam ca pot sa fac altceva mai bun decat sa imi vad de un final cu pioni si turnuri caruia nu ii dadeam de cap...
Si deoadata am auzit un cantec... voci tinere... de-ai mei, pe unii ii stiam... fluturind un drapel gaurit... si strigind "Libertate..." si celelalte...
Nu m-au convins, nu am avut incredere, studiind istoria, in revolutii... Ceva imi va spunea ca va iesi prost... Gandul se impotrivea.
Dar m-am uitat la mine, cel care misca niste lemne pe o tabla de sah, apoi la oamenii care treceau pe sub geam... apoi m-am rusinat brusc si am fugit dupa ei... As fi vrut sa raman acasa in linistea mea, dar simteam clar ca nu eram in acord cu momentul...
Printr-un sir de intamplari neverosimile am ajuns in Bucuresti...
Imi amintesc ca eram langa magazinul Adam, sub o masina... ascuns de gloantele trase din bloc asupra oamenilor ... langa mine un tata cu 2 copii acasa, un tanar de varsta mea, urina... ii simteam mirosul, ii auzeam rugaciunile...
Apoi inaintea mea mergea un barbat drept, cu capul sus si gloantele suierau in jur... Eu ma ascundeam in cosul pieptului, imi tremurau genunchiidar omul acela era, incredibil, inaintea mea si mergea cu fruntea sus ca si cand s-ar fi scuturat peste noi florile arbustilor din Cismigiu iar nu toata ura dementilor...
Si multe s-au petrecut, multe am vazut, auzit...
Apoi am ramas in Spitalul Municipal aproape o luna.
Acolo, printre altele, caram zilnic ranitii si mortii adusi cu Tab-urile. Baietii nostri tineri, de 20 de ani, ucisi prin Drumul Taberei, pe la Academie, la Otopeni...
Printre ei un fost coleg de-al meu, coleg de clasa, din liceul militar (el ofiter de infanterie, eu civil). Impuscat la Otopeni, tata a doua fetite de 1-3 ani, aveam sa aflu mai tarziu din ziar.
Tot la Municipal am deschis o usa de la subsol, crezind ca era un WC si am vazut, uluit, un morman, 20? 30? de oameni morti, goi, aruncati unul peste altul precum surcelele ...
peste ei un trup de fata, pe care in trecere l-am calificat ca foarte foarte frumos, moarta, deasupra lor.
Apoi am lipit cu mana mea liste lungi cu morti al caror nume era cunoscut dupa actele gasite la ei... sa le citeasca rudele care ii cautau prin oras, pe la spitale...
Un bun prieten de-al meu a nimerit intre politisti la Romarta Copiilor. A vazut cum langa el un tanar a fost ucis cu o ranga si cum ranjeau bestiile cand omul horcaia dindu-si sufletul... Prietenul meu, care avea plete, le-a zis ceva din inima si nenorocitii l-au batut de l-au stalcit ba, mai mult, l-au dus cu duba intr-o sectie de Militie si acolo l-au tinut cateva zile, in ger, pe pietre, fara paine si apa macar...
Acum prietenul meu e psiholog in Canada, cu nevasta si copiii lui cu tot. Ma intreaba in fiecare an: mai rezisti? El uraste Romania si pe romani. In orice caz, ii detesta cu putere. Eu, mai slab de inger, sunt doar un pic incrancenat, cum din pacate s-a mai vazut pe aici...

Scotland, nu are rost sa fim suparati pe Raoul. El apartine unei lumi care a iesit din haosul cel mai urat al Romaniei... Nu e vina lui, ci, poate, a noastra. Cei care stim multe lucruri si care, din comoditate si lasitate nu le spunem. Si nimic nu facem (nici macar carnetul acela de revolutionar nu l-am cerut... stii de ce? vei rade de smintitul care marturiseste: din lene. Mi-a fost lene sa ma incurc iar in rusionoasa si libidinoasa noastra masina birocratica de batjocorit adevarul si cinstea).
Intre timp noi jucam sah mai departe...
Scriem eseuri mistice pe forum...
Si ne miram ca intre timp apare Raoul sau orice alt tanar, poate chiar copiii nostri, care se uita la noi cand vorbim despre oamenii morti in decembrie ca la niste senili chercheliti.
Este vina noastra. Doar a noastra.
Suntem lasi, caldicei... In orice caz, eu unul asa sunt. Nu stiu cum ma rabda Bunul Dumnezeu...

ioan cezar 24.12.2011 23:49:51

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 418058)
Un subiect delicat,cu care eu nu prea sunt deacord. Lipsesc cateva aspecte:

1. In dembrie '89 NU a fost revolutie,a fost lovitura de stat!
2. Mi se pare prea tras de par termenul "si-au dat viata pentru libertate". De parca ar fi vrut vreunu sa moara... A iesit lumea in strada la gramada (efectul de turma specific),s-a deschis focul (evident,s-a tras la gramada) si care a fost sa moara,a murit. Acum ii face eroi ai revolutiei! De ce? Dintr-o banalitate?
3. Pana la urma pentru ce s-au "jertfit"? Pentru a avea parte de ce am avut dupa '89 si avem si in prezent? In cazul asta preferam sa nu fi iesit nimeni in strada,niciodata nu voi multumi cuiva ca a murit sau a luptat pt. ca eu sa am... ce sa am? Voi ce aveti? Vi s-a mai dat vreo casa,un loc de munca,si eu nu stiu? S-au oprit avorturile (al caror nr. chiar a depasit populatia tarii)? etc. etc.? daca raspunsul e "NU",atunci nu vad de ce i-as "venera" pe acei oameni. Chiar n-aveam nevoie de porcaria asta de democratie (chipurile).
4. Daca ei totusi au iesit in strada pt. ceva mai bun,acum de ce nu mai ies?? Deci "paradoxal" a pierit peste noapte tot patriotismul si dorinta de mai bine :21: Prea bate la ochi,fara suparare.

Uite Raoul, voi incerca sa te lamuresc eu, macar o picatura.
Nu sunt erou al revolutiei, sunt in viata, o singura clipa era sa mor, cand caram o femeie impuscata in picior pe aleea spitalului, vreo 50 metri si in jurul nostru trageau dementii dintr-o macara de peste raul Dambovita. Trageau in noi, de sus. Noi nu eram "turma" de care ai pomenit, nu era acolo sugestia de grup, contagiunea colectiva de care vorbeai (cum te-au invatat savantii), eram doar doi oameni, unul impuscat si inconstient iar celalalt carind un trup muribund. Iar ei, baietii cinici proaspat rasi si mirosind a lavanda, se jucau probabil, se distrau...
Stii ce gandeam atunci? cand suierau gloantele langa noi, ca sareau realmente din ciment, sfasiau copacii... stii ce gandeam? Nimic.
Eram linistit, Raoul.
Ca la rugaciune, uneori, daca ti s-a intamplat sa experimentezi.
Stiam un singur lucru: ca femeia aceea trebuia sa ajunga la camera de garda, pentru a primi ajutor, in caz ca supravietuise.
Raoul, tinere roman, da-ti seama ca esti prins in capcana unora care nu ne vor binele. M-as bucura ca, in loc sa spui ce ai spus mai sus, sa gasesti putin timp sa te informezi. Pana nu afli cum au stat lucrurile atunci, e cu totul trist ca ai o asemenea pozitie.
As spune ca e o datorie sa cautam adevarul. Acesta e primul pas.

Scotland The Brave 25.12.2011 00:10:03

Da Ioane,poate,ca de obicei,ai dreptate.Insa doare foarte tare si stii de ce,pentru ca nu poti uita acele clipe.Cum ne rabda Dumnezeu?Nu stiu,poate ar trebui sa-L intrebam mai des.Era un cantec atunci parca..,,Doamne, vino Doamne, să vezi ce a mai rămas din oameni…"Totul se va uita,nimanui nu-i va mai pasa.Victime si calai,toti vor fi invaluiti in uitare.Am ajuns sa cred ca numai Dumnezeu cu Judecata Lui va mai face dreptate.Unii se vor aseza la masa,impreuna,fericiti in aceste clipe.Altii,si acum,dupa atatia ani,vor privi in gol la un loc de la masa ce va ramine mereu liber.

Tot timpul imi spun ca a meritat,ca nu au fost ucisi degeaba.Fiecare zi,fiecare clipa,ma contrazice si totusi,undeva in mine,sper ca,undeva peste ani,cineva sa isi aduca aminte de ei,fara sa priveasca in urma cu manie,nu sa-i laude,desi ar merita,ci macar sa zica ,,Dumnezeu sa-i odihneasca-n pace".Il inteleg pe cel din Canada,eu m-am luptat multi ani cu acel sentiment groaznic,de furie,durere,tristete,dezamagire.Imi trece doar cand imi aduc aminte de niste clipe,si simt ca nu as avea dreptul sa simt asta cand altii au cazut strigand ,,Libertate!"de Craciun,atunci cand,iti mai aduci aminte cum se spunea ,,si-au luat portia de libertate".

Asta mi-as dori sa inteleaga cei mai tineri,ca multi dintre cei care au murit atunci sperau sa fie o lume mai buna,au si murit pentru asta,poate mintiti,poate inselati,poate niste visatori.Dar au platit cu viata pentru acel cuvant.Cum spunea Mantuitorul ,,Nu este dragoste mai mare decat sa-si dea cineva viata pentru prietenii sai".

Nu mai trageti iar in ei oameni buni.S-a tras deja,nu pot sa moara de doua ori,ce ne-am dori asta in lasitatea noastra,doar noi putem sa ne ucidem incetul cu incetul,fara sa ardem niciodata,ca sa parafrazez ce spunea Ioan.

ioan cezar 25.12.2011 00:45:48

Uneori, cand ma plimb cu fiul meu pe strada, mai uit de mine si, furat de ganduri, trec pe langa Biserica si nu imi fac semnul Crucii. Si sesizez, dupa cativa pasi, ca Tudor al meu nu mai e langa mine. Si tresar... El e la cativa metri in spate. Isi da jos caciula/fesul/sapca de pe cap si isi face semnul Crucii cu fata spre Biserica si face o plecaciune adanca. Indiferent cine trece pe langa el pe strada.
Atunci, in acele clipe cand vad un copil de 5 ani exersind libertatea, in timp ce eu sarmanul haladuiesc haihui, atunci stiu, imi e limpede: ei nu au murit degeaba.

Raoul, daca vei avea copii si le va fi frica sa mearga la Biserica ori sa spuna ce vor despre om si Dumnezeu asa cum spunem noi aici pe forum si oriunde... sa nu te miri, Raoul. Atunci sa te bucuri: vei fi castigat.
Sa nu fie! Doamne, sa nu mai fie in vecii vecilor!

AlinB 25.12.2011 02:27:38

Fara suparare, e un caz tipic in care toata lumea are dreptate desi aparent se bat cap in cap, fiecare priveste o alta latura a realitatii si in acelasi timp o ignora pe alta..

O latura ar fi aceea ca au fost oameni care au crezut intr-o schimbare pozitiva si chiar si-au riscat viata pentru asta.
Faptul ca s-a dovedit mai tarziu ca ceea ce au crezut a fost o naivitatea iar schimbarea nu a fost nici pe de parte buna, nu cred ca face curajul si daruirea lor mai putin de admirat.

O alta latura este ca multi dintre ei au murit fara sa stie macar de ce si pentru ce, ma refer in special la ce idin armata, dusi la ordine pentru a fi ucisi si cu moartea lor masina de propaganda sa mearga mai departe si sa- si atinga scopul.

Concred ce am castigat? Mr. Scott vorbeste de libertate, ei bine este vorba de o libertate aparenta, gratiile custii s-au mai departat putin, au devenit mai transparente, dar sunt acolo.

In ceea ce priveste restul..nici nu cred ca are sens sa mai vorbim.

Ioan, prietenul tau care spune ca uraste Romania, nu, nu este un erou. Poate a fost, putea sa fie, dar a cazut incercand sa fie unul.
Desi nu stiu ce forme concrete are ura lui, oricum buna nu poate fi.

Si ca sa fim realisti, cred ca toti care au avut o alegere vizavi de ce au facut atunci, daca ar fi stiut ce va urma, ar fi stat acasa.

ioan cezar 25.12.2011 02:53:52

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 418082)
Fara suparare, e un caz tipic in care toata lumea are dreptate desi aparent se bat cap in cap, fiecare priveste o alta latura a realitatii si in acelasi timp o ignora pe alta..

O latura ar fi aceea ca au fost oameni care au crezut intr-o schimbare pozitiva si chiar si-au riscat viata pentru asta.
Faptul ca s-a dovedit mai tarziu ca ceea ce au crezut a fost o naivitatea iar schimbarea nu a fost nici pe de parte buna, nu cred ca face curajul si daruirea lor mai putin de admirat.

O alta latura este ca multi dintre ei au murit fara sa stie macar de ce si pentru ce, ma refer in special la ce idin armata, dusi la ordine pentru a fi ucisi si cu moartea lor masina de propaganda sa mearga mai departe si sa- si atinga scopul.

Concred ce am castigat? Mr. Scott vorbeste de libertate, ei bine este vorba de o libertate aparenta, gratiile custii s-au mai departat putin, au devenit mai transparente, dar sunt acolo.

In ceea ce priveste restul..nici nu cred ca are sens sa mai vorbim.

Ioan, prietenul tau care spune ca uraste Romania, nu, nu este un erou. Poate a fost, putea sa fie, dar a cazut incercand sa fie unul.
Desi nu stiu ce forme concrete are ura lui, oricum buna nu poate fi.

Si ca sa fim realisti, cred ca toti care au avut o alegere vizavi de ce au facut atunci, daca ar fi stiut ce va urma, ar fi stat acasa.

Alin, ai spus lucruri cu bun simt si cu logica, apreciez asta, e ok.
Totusi, cand ai trait acele experiente, dinlauntru, cand ai stat la masa cu moartea, cand ai dormit abia a cincea zi (cazul meu, altii au rezistat mai mult, stiu de pilda un chirurg care a operat cvasipermanent o saptamana intreaga pe impuscatii care soseau pe banda rulanta), cand ai participat dupa puteri la o lume noua care mijea sub ochii tai... atunci devii, poate, un pic subiectiv ca mine. Sau ca Scotland.

Cat despre ultima ta afirmatie... Daca am sti dinainte ce ar urma... oare ce am mai face? Cum am trai? Este, omeneste, posibil? oare putem sa prevedem si sa controlam totul? Unde mai e farmecul vietii, aroma riscului, pariul cu bucuriile si necazul, aventura uneori uluitoare a existentei? De unde ar mai tasni surpriza? De unde bucuria?...
Unii oameni au crezut. Asta a fost suficient ca sa treaca la fapte. Cinste lor!
Stupizi sau nu, eu cred ca Domnul le-a iubit inimile inocente si curajoase si ii tine in Pacea Lui.
Cat despre mine, mai prudentul, him... "Cine tine la sufletul lui..."

Craciun fericit, tie si tuturor celor dragi! Domnul sa va daruiasca pace, bucurie, dragoste! AMIN+

AlinB 25.12.2011 03:06:50

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 418086)
Unii oameni au crezut. Asta a fost suficient ca sa treaca la fapte. Cinste lor!

Corect, dar acum avand o retrospectiva mai completa care include si prezentul cred ca putem spune ca a crede si a avea curaj nu este suficient.
Mai trebuie si chibzuiala.

Noi romanii avem un proverb pe care se pare ca il mai uitam, de fapt cred ca putini isi aduc aminte: "Schimbarea domnilor, bucuria prostilor".

Nu de alta, dar situatia s-ar putea sa se repete.

De fapt se repeta la fiecare 4 ani, dar s-ar putea sa mai fie un '89 cine stie, poate curand.

Citat:

Stupizi sau nu, eu cred ca Domnul le-a iubit inimile inocente si curajoase si ii tine in Pacea Lui.
Cei care au apucat sa moara, poate. Cei care n-au murit dar au ramas romani, la fel.
Dar cei care au dat totul pentru dispret si ura..pentru tara lor, nu cred.

lore86 25.12.2011 10:20:23

Cred ca in viata apar momente cand simti ca trebuie sa faci ceva, cand simti ca prin gestul tau poti schimba ceva.
cred ca tragedia din' 89 ar fi putut fi evitata. dar de asemenea am deosebita pretuire ptr toti care au indraznit sa iasa in strada in acele zile, cu dorinta de a schimba ceva. Prea se umpluse paharul.Prea s-a saturat oamenii de interziceri.
E nevoie de mult curaj, or curajul e o vartute. Si cred cu tarie ca in inimi zvacnea cu puterea acea dorinta de a schimba lucrurile, chiar lumea.
Daca nu ar mai exista acte indraznete...ar fi vai.
Era mica pe vremea aceea, intr-un oras de provincie destul de linistit. Eram cam de varsta copiilor mei acum. Dar ajungand in Tm, am vb cu oamenii care au participat atunci. oameni necredinciosi, atei.
M-a impresionata marturia unuia, fost membru de partid:
"M-am dus si eu acolo, sa vad care-i treaba. Pe strazi se auzeau gloante si oameni scandand diferite lucruri.Dar ceea ce m-a miscat a afost cand am ajund in piata operei si am vazut o multime foarte mare de tineri. Tineri care cantau...Hristos a inviat! Eu nu eram dus la Biserica, tata fusese membru de partid dar cand am auzit ce canta am plans. Se ridica parul pe mine auzind o multime atat de mare de tineri cantand in decembrie Hristos a inviat. Niciodata nu am auzit un cantec mai frumos cantat de atati de multi tineri".

gloante, sange, orfani, moarte, Hristos a inviat, libertate. Iata cateva din cuvintele cheie ale momentelor de atunci.
Daca nu invatam sa ne cinstim eroii si tinerii care au avut curajul sa ridice glasul atunci sa nu ne miram ca urmasii nostri vor vorbi engleza si nu vor avea habar de cine era Brancoveanu, Avram Iancu, Horia.
Prin indiferenta si lasitatea noastra ne vom sterge singuri de pe harta, caci un popor care nu isi cunoaste si nu isi cinsteste inaintasii...nu exista.
Daca noi suntem asa, generatiile de maine cum vor fi?
Cu adevarat, se implinesc cuvintele Scripturii"ei, de care lumea nu era vrednica..."
Si nu ma refer doar la cei care luptau in decembrie ptr un tel asa nobil ci la toate valorile, sfintii pe care i-am avut de-a lungul timpului si nu stim sa-i pretuim.

La asa popor, asa soarta....

MariS_ 25.12.2011 11:49:43

Hristos s-a nascut!
Dragilor, i-am vazut cu ochii mei pe acei copii care strigau "exista Dumnezeu!" si cantau sub gloante "Hristos a inviat!". Aceia chiar credeau cu adevarat. Visul lor trebuia sa fie remediul nostru; ca n-a fost asa, asta nu mai e vina lor. Sa fie oare vina lor ca au fost prea inocenti? Sau ca n-au pus pret pe viata lor? Poate. Dar a noastra care este?? Eu n-as fi iesit in strada daca nu erau ei. Stiam ca regimul se prabuseste, eram cunoscut ca si "profet al sfarsitului", le spuneam celor cu care vorbeam, fara perdea, ca se apropie o mare schimbare, dar nu credeam ca e necesar si sa ies in strada pentru asta. Nu eram un luptator, doar pe tabla cu 64 de patratele mai exersam, din cand in cand, lupta. Nici credincios nu eram. Dar acei copii m-au "contaminat" cu elanul, cu visul si inocenta lor. Mi-a fost rusine sa nu ma implic, desi nu am stat sub gloante, nu stateam in Timisoara, faceam naveta si seara ma intorceam acasa la familie. Dar i-am admirat pe acei copii, imi venea sa-i strang in brate, ei au fost sufletul acelui entuziasm general. In inima lor S-a nascut cu adevarat Hristos. Dumnezeu sa-i ocroteasca pe cei ce si-au pus sufletul pentru noi!
Har, smerenie si jertfa de sine.

Erethorn 25.12.2011 11:57:23

În data de 21 decembrie, anul acesta, la amiază, au sunat în oraș sirenele. Soția mea, care în 89 nu a fost în Timișoara, mi-a spus că sunetul sirenelor o sperie și îi dă fiori.

În 1989, i-am explicat, se auzeau, zi și noapte, rafale de mitralieră (aveam 13 ani pe atunci).

Oricine a avut curaj, atunci, să iasă în strada din care răsuna sinistru sunetul prevestitor de moarte, și să strige, să mărșăluiască, să îngenuncheze și să se roage este un erou.

N.Priceputu 25.12.2011 12:37:13

Domnul sa le rasplateasca entuziasmul si spiritul de jertfa pe care l-au avut atunci. Chiar daca revolutia a fost furata in scurt timp, jertfa lor n-a ramas fara rod. Multi, printre care si eu, si-au deschis atunci inimile catre Dumnezeu si au avut posibilitatea sa-L afle din gurile marturisitorilor, care fusesera pana atunci inchise. Fara ei nu l-as fi putut probabil citi pe Parintele Staniloae si nici de Parintele Galeriu n-as fi auzit, cum nu auzisem pana atunci.

In momentele acelea sublime oamenii ingenuncheau in mijlocul Bucurestiului, rostind Tatal nostru. Cui nu i-a dat fiori acel moment?

Am inteles, insa, de atunci, ca speranta in schimbarea societatii nu are temei decat in schimbarea noastra launtrica, a fiecaruia in parte. Altfel, ramanand asa cum eram pana atunci, n-aveam cum sa zidim o lume mai buna.

ioanna 25.12.2011 13:14:16

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 418102)
În data de 21 decembrie, anul acesta, la amiază, au sunat în oraș sirenele. Soția mea, care în 89 nu a fost în Timișoara, mi-a spus că sunetul sirenelor o sperie și îi dă fiori.

Asta retin si eu de la revolutie, copil fiind, sunetul acela ingrozitor al tuturor sirenelor pornite simultan, alarma de razboi care a zguduit tot Clujul. Din 89 n-am mai auzit niciodata acel ton.

Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe toti cei care s-au jertfit pentru libertate. Noi avem doua categorii de eroi: martirii, oameni nevinovati care au cazut sub gloante si luptatorii revolutiei, cu carnet de revolutionar, adica cei care au pus mana pe arme si i-au ucis pe martiri. Trista realitate a manipularii unor oameni!

ioan cezar 25.12.2011 14:52:50

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 418101)
Hristos s-a nascut!
Dragilor, i-am vazut cu ochii mei pe acei copii care strigau "exista Dumnezeu!" si cantau sub gloante "Hristos a inviat!". Aceia chiar credeau cu adevarat. Visul lor trebuia sa fie remediul nostru; ca n-a fost asa, asta nu mai e vina lor. Sa fie oare vina lor ca au fost prea inocenti? Sau ca n-au pus pret pe viata lor? Poate. Dar a noastra care este?? Eu n-as fi iesit in strada daca nu erau ei. Stiam ca regimul se prabuseste, eram cunoscut ca si "profet al sfarsitului", le spuneam celor cu care vorbeam, fara perdea, ca se apropie o mare schimbare, dar nu credeam ca e necesar si sa ies in strada pentru asta. Nu eram un luptator, doar pe tabla cu 64 de patratele mai exersam, din cand in cand, lupta. Nici credincios nu eram. Dar acei copii m-au "contaminat" cu elanul, cu visul si inocenta lor. Mi-a fost rusine sa nu ma implic, desi nu am stat sub gloante, nu stateam in Timisoara, faceam naveta si seara ma intorceam acasa la familie. Dar i-am admirat pe acei copii, imi venea sa-i strang in brate, ei au fost sufletul acelui entuziasm general. In inima lor S-a nascut cu adevarat Hristos. Dumnezeu sa-i ocroteasca pe cei ce si-au pus sufletul pentru noi!
Har, smerenie si jertfa de sine.

"Nu au pus pret pe viata lor..."
Ei bine, desi inteleg/intuiesc de ce te-ai exprimat asa, cui ai vorbit, te rog sa imi dai voie, MariS_ sa spun ceea ce, dealtfel, cred ca ai fi spus tu insuti: doar ei au pus, cu adevarat, pret pe viata lor! Noi am ales, poate, doar sa traim...
Cel care se jertfeste, in intregime, pentru libertatea unui popor, acela cu adevarat si-a luat viata in serios. Ei sunt ucenicii lui Hristos.

Vorbea Alin mai devreme despre cugetatul intelept sau ceva in genul...
Alin, inima curata e plina de intreaga intelepciune!
Nu mai e nevoie de alte ganduri... Ele devin dintr-o data prilej de intoarecere de la fapta, devin bariera, zid. Si sunt bazate pe frica, vin din dorinta trupului de a-si face legea lui in detrimentul duhului.
Pana cand ne vom indulci cu intelepciunea veacului acestuia?
Care, doar, se pune idol intre curatenia inimii si Dumnezeu?

Mi-a spus candva un prieten, preot, sa iau aminte la gandurile care apar in "spatiul" dintre soapta curata a inimii si fapta. Sa iau aminte ca sa inteleg unde, in ce moment si in ce mod lucreaza vicleanul (pentru a zadarnici, amana, taragana ca doar nu spre zidire)...

Revenind, bunule MariS_, la noi la sah e altceva... Unjoc, stim ca jucam, ca nu e pe bune chiar daca ne mai prinde partida in patima lumii ei imaginare... dar putem oricind sa punem piesele in tabla de sah, sa intrerupem, sa mai consultam o carte etc.
In momentele acelea decizia era definitiva si irevocabila. Nu exista pasul inapoi, tragerea de timp etc. DA sau NU erau alternativele.
Unii oameni au spus DA, invingem sau murim. Si au murit. Pentru libertate, pentru ca Hristos sa isi recapete pretuirea in inimile romanilor, a noilor generatii. Pentru ca noi sa citim cartile pe care le citim azi si sa stam aici pe forum la povesti, slava Domnului.

Cu adevarat ei au luat viata in serios si au stiut sa isi pretuiasca viata la adevarata ei valoare: de jertfa intru Hristos Domnul, in iubire de semeni. Cinste lor! Domnul sa ii mangaie cu toata pacea Lui! AMIN+

P.S. Asa cum spune Scotland, e dureros, doare tare in zona acestor discutii. Am spus tot ce am avut de spus si ma retrag inainte de a incepe si eu sa cred ca totul se amesteca sub zapada uitarii, eroii si calaii, martirii si fricosii, lasii si curajosii... Dumnezeu sa ne ierte pentru halul in care am adus impreuna tara aceasta, fiecare cu lasitatile si egoismul lui... la mine, mai intai, m-am referit, ca am avut in mana o anumita putere si am risipit-o ieftin, candva... Nu din trezvie am facut-o, nu din trezvie, Doamne...

Raoul 25.12.2011 17:59:25

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 418077)
ei nu au murit degeaba.

Concret: pentru ce au murit? Libertatea nu-mi tine de foame! Nici nu-mi ofera acoperis deasupra capului! Deci vreau un motiv mai intemeiat,ceva care sa simt.

Sunt perfect deacord ca au fost si oameni (tineri sau nu) care au crezut intr-un ideal,in ceva mai bun,intr-o adevarata libertate si democratie! Au tot respectul meu si isi merita cu adevarat statutul de martiri,eroi,adevarati luptatori etc.! Dar aceia au fost putini!

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 418077)
Raoul, daca vei avea copii si le va fi frica sa mearga la Biserica ori sa spuna ce vor despre om si Dumnezeu asa cum spunem noi aici pe forum si oriunde... sa nu te miri, Raoul. Atunci sa te bucuri: vei fi castigat.

Mda,gandesti ca cei din '89,esti mai mult amagit si inselat. Stai,mai bucura-te cat mai poti,ca incativa ani or sa ne bage cipuri sub piele! O sa-ti iasa libertatea pe ochi,si tie si celor mici! Mai ales lor!

Citat:

Da,am spus mai sus! Tot respectul pentru ei,la modul cel mai serios!

Citat:

O alta latura este ca multi dintre ei au murit fara sa stie macar de ce si pentru ce

Si asta e adevarat! Majoritatea au fost prostiti,manipulati,i se promitea marea cu sarea etc. Au fost starniti de cei infiltrati din occident,sub chipul "nevinovat" al unor bieti turisti (peste 30.000 in cateva zile :21: ). Da-mi voie sa ma indoiesc ca initiativa celor "dornici" de libertate a pornit din sufletele lor!

Citat:

Concret ce am castigat?

Asta ma intreb si eu. Inca astept sa mi se raspunda... Dar CONCRET!

Citat:

Pai sa stii ca mai bine stateau acasa! Dar haide sa nu fim atat de pesimisti. Bun,e ok ca au iesit,ca au incercat ceva etc. Deja il dadusera jos pe Ceausescu,au scapat tara de sub asa zisa teroare etc. Cand au vazut apoi ca tara este vanduta si a puterea este preluata de Iliescu,un criminal,excroc si tradator de neam si tara,de ce nu s-a mai zis nimic?? Eu personal tind sa cred ca "eroii revolutiei" vroiau doar sa scape de Ceausesc,un ideal imbecil pot spune! Mai departe... nu a interesat pe nimeni!

Aaaaa... ba da,au fost cativa,si majoritatea tot tineri: cei care au iesit in strada in 13-15 iunie 1990! Aia cu adevarat eroi!!! Si ei sunt cei care au fost UITATI COMPLET! De asta nu stiti,nu? Rusine,mai ales pentru cei care sustineti sus si tare ca-i iubiti pe eroi!

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 418074)
Asta mi-as dori sa inteleaga cei mai tineri,ca multi dintre cei care au murit atunci sperau sa fie o lume mai buna,au si murit pentru asta,poate mintiti,poate inselati,poate niste visatori.Dar au platit cu viata pentru acel cuvant.

Aici ai dreptate,si sunt si eu deacord cu tine! Dar aceia au fost putini,mult prea putini,restul a fost norodul,prostimea,efectul de turma,care strigau "ole,ole,ceausescu nu mai e",iar acum 60% din ei l-ar vota iar! Cata ipocrizie! E exact pe dos de cum a fost cu Hristos: prima oara il numeau rege,i se aduceau crengi de finic,si peste doar cateva zile,ACEIASI oameni strigau: "sa moara,sa moara". Astia suntem,oamenii nu s-au schimbat deloc de acum 2000 de ani! Ma bucr ca esti constient de faptul ca au ost mintiti si inselati! Impotriva acelor manipulanti nu a strigat si nu striga NIMENI!

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 418107)
Asta retin si eu de la revolutie, copil fiind, sunetul acela ingrozitor al tuturor sirenelor pornite simultan, alarma de razboi care a zguduit tot Clujul.

Pentru tine era ingrozitor,insa pentru jidani,masoni etc. era o bucurie imensa! I-au prostit pe cativa sa iasa si sa se sacrifice,ca apoi ei sa puna mana pe tara noastra! Si voi mai ii si ridicati in slavi,cu democratia lor cu tot!

laurastifter 25.12.2011 19:55:49

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 418155)
Concret: pentru ce au murit? Libertatea nu-mi tine de foame! Nici nu-mi ofera acoperis deasupra capului! Deci vreau un motiv mai intemeiat,ceva care sa simt.

Sunt perfect deacord ca au fost si oameni (tineri sau nu) care au crezut intr-un ideal,in ceva mai bun,intr-o adevarata libertate si democratie! Au tot respectul meu si isi merita cu adevarat statutul de martiri,eroi,adevarati luptatori etc.! Dar aceia au fost putini!

Mda,gandesti ca cei din '89,esti mai mult amagit si inselat. Stai,mai bucura-te cat mai poti,ca incativa ani or sa ne bage cipuri sub piele! O sa-ti iasa libertatea pe ochi,si tie si celor mici! Mai ales lor!

Da,am spus mai sus! Tot respectul pentru ei,la modul cel mai serios!

Si asta e adevarat! Majoritatea au fost prostiti,manipulati,i se promitea marea cu sarea etc. Au fost starniti de cei infiltrati din occident,sub chipul "nevinovat" al unor bieti turisti (peste 30.000 in cateva zile :21: ). Da-mi voie sa ma indoiesc ca initiativa celor "dornici" de libertate a pornit din sufletele lor!

Asta ma intreb si eu. Inca astept sa mi se raspunda... Dar CONCRET!

Pai sa stii ca mai bine stateau acasa! Dar haide sa nu fim atat de pesimisti. Bun,e ok ca au iesit,ca au incercat ceva etc. Deja il dadusera jos pe Ceausescu,au scapat tara de sub asa zisa teroare etc. Cand au vazut apoi ca tara este vanduta si a puterea este preluata de Iliescu,un criminal,excroc si tradator de neam si tara,de ce nu s-a mai zis nimic?? Eu personal tind sa cred ca "eroii revolutiei" vroiau doar sa scape de Ceausesc,un ideal imbecil pot spune! Mai departe... nu a interesat pe nimeni!

Aaaaa... ba da,au fost cativa,si majoritatea tot tineri: cei care au iesit in strada in 13-15 iunie 1990! Aia cu adevarat eroi!!! Si ei sunt cei care au fost UITATI COMPLET! De asta nu stiti,nu? Rusine,mai ales pentru cei care sustineti sus si tare ca-i iubiti pe eroi!

Aici ai dreptate,si sunt si eu deacord cu tine! Dar aceia au fost putini,mult prea putini,restul a fost norodul,prostimea,efectul de turma,care strigau "ole,ole,ceausescu nu mai e",iar acum 60% din ei l-ar vota iar! Cata ipocrizie! E exact pe dos de cum a fost cu Hristos: prima oara il numeau rege,i se aduceau crengi de finic,si peste doar cateva zile,ACEIASI oameni strigau: "sa moara,sa moara". Astia suntem,oamenii nu s-au schimbat deloc de acum 2000 de ani! Ma bucr ca esti constient de faptul ca au ost mintiti si inselati! Impotriva acelor manipulanti nu a strigat si nu striga NIMENI!

Pentru tine era ingrozitor,insa pentru jidani,masoni etc. era o bucurie imensa! I-au prostit pe cativa sa iasa si sa se sacrifice,ca apoi ei sa puna mana pe tara noastra! Si voi mai ii si ridicati in slavi,cu democratia lor cu tot!

Raoul, știi de ce ai putut scrie tu acest mesaj pe forum?
Datorită sacrificiului acelor eroi.
Știi de ce ai tu dreptul să-ți mărturisești liber credința?
Datorită acelorași tineri de vârsta noastră, care au murit strigând "libertate", "Dumnezeu există", "Hristos a înviat" etc.
Știi de ce nu ți s-a cerut niciodată să apostaziezi declarându-te ateu în timpul școlii și la facultate? Știi din ce motiv nu înveți acum "ateism științific" (parcă așa se numea materia respectivă, din câte știu) și nu ai fost obligat să spui că "religia este opiumul popoarelor"?
Datorită acelorași eroi ai poporului și Bisericii noastre.
Poate că aceste cuvinte ale mele nu îți par convingătoare, pentru că sunt din aceeași generație cu tine și, evident, m-am născut după revoluție. Atunci, îți sugerez să citești câteva cărți despre suferințele mărturisitorilor lui Hristos din închisorile comuniste... în special despre cei din temnița infernală de la Pitești... ca să înțelegi ce a însemnat acel regim totalitar pentru Biserica lui Hristos.
Da, libertatea politică nu-mi ține de cald (deși este discutabilă și această idee), dar libertatea religioasă îmi este mai scumpă decât viața!
Tinerii morți ca eroi în 1989 au redat Bisericii, prin jertfa lor, ceea ce împăratul Constantin a oferit creștinismului prin Edictul de la Milan.
Tinerii din 1989 s-au revoltat și au luat atitudine (așa cum de mult timp ar fi trebuit să se întâmple) împotriva crimelor odioase din închisorile comuniste, împotriva torturilor la care au fost supuși părintele Stăniloae, părintele Galeriu, IPS Bartolomeu Anania, părintele Steinhardt, Prof. Teodor M. Popescu și mulți alți profesori universitari teologi și intelectuali români în general.
Tu știi de ce a fost luat bunicul meu la Securitate? Doar pentru că a afirmat, într-o discuție purtată la cârciuma satului, că, într-un eventual război dintre URSS și SUA, victoria ar fi de partea americanilor.
Acesta a fost comunismul.
Dacă nu vei înțelege importanța libertății nici după ce vei citi "Jurnalul fericirii", "Fenomenul Pitești" și multe alte scrieri pe această temă, atunci îți sugerez să discuți cu deținuți politici în viață (nu-i greu să-i găsești, dacă vrei îți și fac rost de un număr de telefon al unuia dintre ei) și-i întrebi ce "crime" au săvârșit, de ce au fost supuși unui regim de exterminare și ce părere au despre importanța libertății.

Dragă frate întru Domnul, nădăjduiesc din tot sufletul că aceste puține gânduri nu te-au întristat... De fapt, am vrut să te întristez puțin, căci "cine nu știe trecutul este condamnat să-l repete".
A, mai am o sugestie pentru tine: dacă ai timp și posibilități, să faci o scurtă excursie până în Maramureș și, între alte obiective turistice, să vizitezi închisoarea de la Sighet.
Dacă după toate acestea, vei persista în opinia ta... înseamnă că ai dreptate... dar mai întâi este necesar să știi exact ce a însemnat persecuția comuniștilor împotriva lui Hristos, a credincioșilor Săi.
Tu știi că la Pitești, studenții credincioși (așa, ca tine și ca mine) erau "reeducați" în spiritul ateismului, fiind obligați să se tortureze unii pe alții, să renege credința... Nu mai continui, fiindcă am exagerat cu aceste descrieri în ziua consacrată bucuriei Nașterii Domnului. Dar ne putem bucura de această sărbătoare, avem voie să spunem că azi e Crăciunul, doar pentru că, atunci când noi încă nu existam, niște tineri nebuni pentru Hristos, au murit ca martiri pe străzile marilor orașe din România.

Să ai un Crăciun binecuvântat, Raul! Și iartă-mă dacă ți-am tulburat starea sufletească în această sfântă zi.

Hristos în mijlocul nostru!

laurastifter 25.12.2011 20:00:08

Tot pentru Raoul

www.fericiticeiprigoniti.net

laurastifter 25.12.2011 20:19:42

Scotland The Brave și Ioan Cezar,
Deosebit de emoționante mărturiile dumneavoastră! :(

Doamne ajută!

ioan cezar 25.12.2011 21:05:45

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 418155)
Libertatea nu-mi tine de foame! Nici nu-mi ofera acoperis deasupra capului! Deci vreau un motiv mai intemeiat, ceva care sa simt.

Ar fi multe de spus pe fraza asta... Domnul Dragomir scria azi pe un topic, facindu-si aparent mustrare publica (desi pantalonii atent croiti se poate sa nu ni se potriveasca ca urmare a postului, nu doar a imbuibarii), expresia teribila "toate ale porcului". Subliniind victoria trupului in fata duhului.
Si simt ispita de a dezvolta o paleta larga de aprecieri, explicatii si, pe ici pe colo cateva lovituri scurte. Dar n-o voi face. Iritarea produsa de modul cum dezvolti ideile imi aminteste ca rebelul e doar un copil speriat care si-a confectionat, neavind altceva la indemana, un scut de hartie crezind ca se apara... Ori s-a ascuns pur si simplu punind mana la ochi... Copil, de!
Asa ca aleg sa iti fac o propunere, incerc un fel de targ. Desi banuiesc (si chiar as pune pariu) ca nu vei face nici macar o clipa ce iti propun, totusi indraznesc sa te rog: gaseste cateva minute de liniste, singur cu tine si uita-te in aceste cuvinte ale tale CA INTR-O OGLINDA. Tine pentru tine ceea ce vezi. Apoi sa faci cum te-o lumina constiinta ta si Bunul Dumnezeu.

Am spus "uita-te" ca indemn spre a privi, desigur, precum si ca invitatie la uitare... de sine, de deprinderile obisnuite de a te percepe... Incearca o clipa, asa de dragul experimentului, o perspectiva diferita. Altfel. Mai putin batatorita.
Uite, iti daruiesc ca sprijin un poem, scris de Ioan Suciu, un tanar din Sibiu care a murit la 20 ani pe cand imi faceam eu armata acolo:

"Uita-te
o clipa...
Rasare
Soarele!..."

Poate poemul acesta ne va ajuta sa intelegem mai bine de ce, cand Dumnezeu statea in fata ochilor lor si vorbea in auzul lor, oamenii nu il vedeau decat pe "fiul teslarului" si nu aveau "urechi sa auda".
Nu prea uitau ei de ale lor, nu-i asa? Legea trupului batea in ei legea duhului, de acord? Vedeau doar un posibil eliberator care sa le aduca dezlegare de saracie si prigoana, nu-i asa? Un imparat evreu peste evrei. pentru o viata mai linistita, mai indestulata, cu afaceri prospere, cu copii si neveste etc. Trup si iarasi trup. Doar trup. Eventual in timpul liber, printre ragaituri si altealea, mai ziceau si-o rugaciune, mai citeau din Torra, mai jertfeau un berbecut etc.
Si, precum spui, acesti oameni care nu uitau de ei nici o clipa, dupa rastignirea Domnului faceau exact cum ai zis: se deziceau de El.
Pai ... nici o surpriza! Cum altfel?
Ca ei, intelegem acum, nu L-au cunoscut nici inainte nici dupa Jertfa. Niciodata. Nu s-au dezis, pentru ca nu aveau de Cine. Intrucat nu Il cunoscusera niciodata. Nu si-au luat ragazul de a deschide ochii si altfel decat pentru a vedea ceea ce erau obisnuiti sa vada, in impietrirea de mii de ori repetata a habitudinilor lor.
Dar altii L-au cunoscut. Si inainte si dupa si mereu...

Cei care au cunoscut candva Dragostea, fie si in copilarie, isi vor aduce aminte de Ea intr-o zi, la timpul potrivit.

laurastifter 25.12.2011 22:17:56

Trei poezii compuse în închisoare de către domnul Demostene Andronescu - un fost deținut politic în viață. Pe acest creștin autentic l-am văzut la o conferință, la care au participat foarte mulți studenți de la mai multe facultăți. Ne privea atât de trist, melancolic... pentru că, exact la vârsta noastră, când era student, se afla... în închisoare. :( Ultima dintre poeziile pe care le postez mai jos a fost compusă într-o împrejurare groaznică, pe care evit s-o relatez acum, căci suntem într-o zi a bucuriei creștine. Poeziile erau compuse și reținute vers cu vers, căci nu puteau și nu aveau voie să le scrie în închisoare.

"Demostene Andronescu - Poezii

Reproducem aici trei poeme de rezistenta anticomunista, pe temeiuri crestine, concepute de dl Demostene Andronescu în anii de închisoare si aparute în volumul Peisaj lăuntric (Ed. "Puncte Cardinale", Sibiu, 1995).

UNDE-S NEBUNII?
Unde-s nebunii, unde ni-s nebunii?
E, Doamne, lumea plină de cuminți,
E plin pămîntul de martiri și sfinți
Atinși de filoxera-nțelepciunii.

Tăcută-i gloata de-nțelepți ca sfinxul
În fața lumii și-a nemărginirii
Și-ascultător de rînduiala firii,
Ca un plăvan în jug trudește insul.

Scîncesc cuminții-n chingile durerii
Și, sîngerînd din răni adînci blîndețe,
Lîngă neveste mor de bătrînețe,
Necutezînd să tragă spada vrerii.

Bolește omenirea ca o juncă
Și nimeni nu-i ca să-i sloboadă sînge;
S-a-mpotmolit istoria și plînge,
Cu prora-nfiptă într-un colț de stîncă.

Nu se mai nasc nebuni care s-o mîne
Cu bîta de la spate, ca pe-o vită,
Acestui veac să-i pună dinamită
Și evu-nțelepciunii să-l dărîme.

O! Doamne, Doamne, unde-s Don Quijoții?
E lumea plină de-alde Sancho Panza
Ce nu-ndrăznesc să mînuiască lanza,
Ci scutieri cuminți se vor cu toții.

Unde-s nebunii? Unde-s Machedonii
Să tragă spada și să taie nodul?
Tînjește după glorie norodul
Și nu-s Cezari să-l treacă Rubiconii…

Sloboade, Doamne,-n lume nebunia,
S-o răvășească și să o răstoarne,
Ca un berbec să ia pămîntu-n coarne
Și-acestui veac să-i surpe temelia!

ÎNDOIALA
lui V. Voiculescu

Mai este, Doamne, pîna-n cer? Mai este
Pîn-sa ma faci partas luminii Tale?
Sau poate tot n-a fost decît poveste
Si-am colbait degeaba-atîta cale.
De-atîta vreme urc tîrîs, pe coate
Si-am smuls în catarare-atîti luceferi
Ca de-o mai tine mult urcusul, poate
Doar cei prea-nalti sa mai ramîna teferi.
Si-am risipit atîta suflet, Tata,
În rîvna mea neasemuit de mare
Ca de-o mai fi s-ajung în cer vreodata
N-o sa mai am ce-Ti pune la picioare.
L-am dat tribut la fiecare vama,
L-am asternut pe fiecarea treapta,
Si-l risipesc-ntruna, dar mi-e teama
Ca la sosire nimeni nu m-asteapta.
Tîrîs, pe brînci, cu sufletul la gura,
Urc muntele cu-nchipuite creste;
Din tot ce-am fost mai sînt o picatura.
Mai este, Doamne, pîna-n pisc, mai este?!

ÎN LOC DE RUGACIUNE
În seara asta, Doamne, Te vei culca flamînd,
Azima rugaciunii n-o vei avea la cina,
Nici blidul de smerenii, nici stropul de lumina
Ce-mi pîlpîia altdata în candela de gînd.
Sînt prea sarac, Stapîne, nu am ce-Ti oferi
Sa-ti stîmpar foamea, furii mi-au tîlharit camara
Si de putinul suflet ce îl pastram ca sara
Sa am, ca tot crestinul, cu ce Te omeni.
As vrea sa-Ti pot întinde un gînd sfios macar
Dar nu, nu pot, gradina mi-e vraiste si goala,
Mi-a mai ramas pe-un lujer o singura petala
Si pe un ramur vested un singur fruct amar.
De l-as culege-n pripa sa Ti-l aduc prinos,
Soptind o rugaciune si tremurînd o cruce,
Ar fi pacat de moarte ca, Doamne, Ti-as aduce
Otrava-n cupe sparte si Te-as tîrî prea jos.
Zadarnic stai de veghe si-astepti umil si blînd,
Azima calda-a gurii n-o vei avea la cina
Si-n cerul Tau de gheata cu turturi de lumina
În seara asta, Doamne, Te vei culca flamînd."

stefan florin 25.12.2011 23:52:45

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 418184)
Trei poezii compuse în închisoare de către domnul Demostene Andronescu - un fost deținut politic în viață. Pe acest creștin autentic l-am văzut la o conferință, la care au participat foarte mulți studenți de la mai multe facultăți. Ne privea atât de trist, melancolic... pentru că, exact la vârsta noastră, când era student, se afla... în închisoare. :( Ultima dintre poeziile pe care le postez mai jos a fost compusă într-o împrejurare groaznică, pe care evit s-o relatez acum, căci suntem într-o zi a bucuriei creștine. Poeziile erau compuse și reținute vers cu vers, căci nu puteau și nu aveau voie să le scrie în închisoare.

"Demostene Andronescu - Poezii

Reproducem aici trei poeme de rezistenta anticomunista, pe temeiuri crestine, concepute de dl Demostene Andronescu în anii de închisoare si aparute în volumul Peisaj lăuntric (Ed. "Puncte Cardinale", Sibiu, 1995).

UNDE-S NEBUNII?
Unde-s nebunii, unde ni-s nebunii?
E, Doamne, lumea plină de cuminți,
E plin pămîntul de martiri și sfinți
Atinși de filoxera-nțelepciunii.

Tăcută-i gloata de-nțelepți ca sfinxul
În fața lumii și-a nemărginirii
Și-ascultător de rînduiala firii,
Ca un plăvan în jug trudește insul.

Scîncesc cuminții-n chingile durerii
Și, sîngerînd din răni adînci blîndețe,
Lîngă neveste mor de bătrînețe,
Necutezînd să tragă spada vrerii.

Bolește omenirea ca o juncă
Și nimeni nu-i ca să-i sloboadă sînge;
S-a-mpotmolit istoria și plînge,
Cu prora-nfiptă într-un colț de stîncă.

Nu se mai nasc nebuni care s-o mîne
Cu bîta de la spate, ca pe-o vită,
Acestui veac să-i pună dinamită
Și evu-nțelepciunii să-l dărîme.

O! Doamne, Doamne, unde-s Don Quijoții?
E lumea plină de-alde Sancho Panza
Ce nu-ndrăznesc să mînuiască lanza,
Ci scutieri cuminți se vor cu toții.

Unde-s nebunii? Unde-s Machedonii
Să tragă spada și să taie nodul?
Tînjește după glorie norodul
Și nu-s Cezari să-l treacă Rubiconii…

Sloboade, Doamne,-n lume nebunia,
S-o răvășească și să o răstoarne,
Ca un berbec să ia pămîntu-n coarne
Și-acestui veac să-i surpe temelia!

ÎNDOIALA
lui V. Voiculescu

Mai este, Doamne, pîna-n cer? Mai este
Pîn-sa ma faci partas luminii Tale?
Sau poate tot n-a fost decît poveste
Si-am colbait degeaba-atîta cale.
De-atîta vreme urc tîrîs, pe coate
Si-am smuls în catarare-atîti luceferi
Ca de-o mai tine mult urcusul, poate
Doar cei prea-nalti sa mai ramîna teferi.
Si-am risipit atîta suflet, Tata,
În rîvna mea neasemuit de mare
Ca de-o mai fi s-ajung în cer vreodata
N-o sa mai am ce-Ti pune la picioare.
L-am dat tribut la fiecare vama,
L-am asternut pe fiecarea treapta,
Si-l risipesc-ntruna, dar mi-e teama
Ca la sosire nimeni nu m-asteapta.
Tîrîs, pe brînci, cu sufletul la gura,
Urc muntele cu-nchipuite creste;
Din tot ce-am fost mai sînt o picatura.
Mai este, Doamne, pîna-n pisc, mai este?!

ÎN LOC DE RUGACIUNE
În seara asta, Doamne, Te vei culca flamînd,
Azima rugaciunii n-o vei avea la cina,
Nici blidul de smerenii, nici stropul de lumina
Ce-mi pîlpîia altdata în candela de gînd.
Sînt prea sarac, Stapîne, nu am ce-Ti oferi
Sa-ti stîmpar foamea, furii mi-au tîlharit camara
Si de putinul suflet ce îl pastram ca sara
Sa am, ca tot crestinul, cu ce Te omeni.
As vrea sa-Ti pot întinde un gînd sfios macar
Dar nu, nu pot, gradina mi-e vraiste si goala,
Mi-a mai ramas pe-un lujer o singura petala
Si pe un ramur vested un singur fruct amar.
De l-as culege-n pripa sa Ti-l aduc prinos,
Soptind o rugaciune si tremurînd o cruce,
Ar fi pacat de moarte ca, Doamne, Ti-as aduce
Otrava-n cupe sparte si Te-as tîrî prea jos.
Zadarnic stai de veghe si-astepti umil si blînd,
Azima calda-a gurii n-o vei avea la cina
Si-n cerul Tau de gheata cu turturi de lumina
În seara asta, Doamne, Te vei culca flamînd."

pe 14 decembrie am participat la un spectacol de colinde al maicilor de la manatirea Diaconesti, jud. Bacau in care s-au cantat colinde al caror texte au fost compuse de fosti detinuti din inchisorile comuniste. A fost frumos si totodata emotionant. Din pacte pt mine nu l-am tetinut decat pe Radu Gyr, unul din autorii acestor texte. Doamne ajuta!

Raoul 26.12.2011 00:29:42

Laura,nu esti realista! Eu am adresat (si valabil pentru toti) mai multe intrebari in mesajul anterior,postt mai sus. Am spus mai multe lucruri,insa se evita a mi se raspunde direct,la obiect,fara a se filozofa etc.

1. Scriu acest post nu datorita lor,ci datorita masoneriei si jidanilor,care au stat in spatele loviturii de stat (e o prostie sa numesti "revolutie" ce a fost in '89). Totul a fost posibil datorita sprijinului extern,a lui Reagan,a tradatorului de Gorbaciov etc. Priviti putin si in spatele cortinei,nu ramaneti orbi!
2. Stiu si despre cei care au suferit in temnitele comuniste,care cel putin au dat sfinti! Acum?? Vi se pare paradoxal,dar credinta era mai mare atunci! Si Ceausescu era credincios,chiar daca n-o arata! Dar lucrurile astea nu va obositi sa le cititi. Unde e credinta acelor tineri astazi? Merg duminica de duminica la biserica,tinerii ii numar pe degete (de multe ori pe cele de la o mana). Wow,ce victorie! Ateismul si necredinta cresc de la an la an,nu stiu ce vedeti asa spectaculos.
3. La fel de paradoxal,regimul de pana in '89 era mai crestin (chiar daca indirect). Oamenii erau EGALI,acum ce vad? Numai parveniti care ne privesc de sus si ne conduc! Sa fiu mandru de asta??
4. Imi dati atatea si atatea exemple... ia sa va dau si eu: avorturile! Numarul lor a depasit populatia Romaniei,este groaznic! Nicio fapta facuta de comunisti nu se poate compara cu aceste crime a unor copii absolut nevinovati! Va rog,dati-mi un exemplu de rautate mai mare facuta de comunisti! NU exista,nu concep sa existe!
5. Puterea cine a luat-o dupa '89? Nenorocitul de Iliescu! Pfff... am cazut din lac in put!

In final vreau sa reamintesc de tinerii "reeducati" in 13-15 iunie 1990! Astept opinia voastra despre ei,despre faptele regimului (asa-zis) democratic,despre atitudinea nemernicului de Iliescu de atunci etc. Aceia sunt cei care cu adevarat in '89 si-au riscat viata pentru libertate,nu restul! In iunie '90 nu i-a mai sprijinit NIMENI!!! Gata,nu a mai vrut nimeni sa iasa in strada,curgea lapte si miere in tara... Imi vine sa rad! Dar stati,comunismul cazuse,obiectivul occidentalilor satanici fusese indeplinit,acum nu mai urma decat sa-si duca planul la bun sfarsit!

PS in "ajutoarele" umanitare de dupa '89 ne-au adus si SIDA! Deci multumesc "eroilor" si pentru asta! Le multumesc ca nu am loc de munca,nu am o casa,le multumesc ca s-a distrus o generatie de tineret,ca avem peste 20 de mil. de avorturi,ca suntem de rasul Europei,ca s-a umplut tara de parveniti care ne conduc si sfideaza orice lege juridica,morala si de bun simt,multumesc ca Huidu nu face puscarie,multumesc pntru tot!

PS2 am spus si in mesajul anterior,aveti rabdare inca vreo 4-7 ani sa se introduca cipurile,va va iesi libertatea si democratia pe ochi!!!

stefan florin 26.12.2011 00:36:52

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 418200)
Laura,nu esti realista! Eu am adresat (si valabil pentru toti) mai multe intrebari in mesajul anterior,postt mai sus. Am spus mai multe lucruri,insa se evita a mi se raspunde direct,la obiect,fara a se filozofa etc.

1. Scriu acest post nu datorita lor,ci datorita masoneriei si jidanilor,care au stat in spatele loviturii de stat (e o prostie sa numesti "revolutie" ce a fost in '89). Totul a fost posibil datorita sprijinului extern,a lui Reagan,a tradatorului de Gorbaciov etc. Priviti putin si in spatele cortinei,nu ramaneti orbi!
2. Stiu si despre cei care au suferit in temnitele comuniste,care cel putin au dat sfinti! Acum?? Vi se pare paradoxal,dar credinta era mai mare atunci! Si Ceausescu era credincios,chiar daca n-o arata! Dar lucrurile astea nu va obositi sa le cititi. Unde e credinta acelor tineri astazi? Merg duminica de duminica la biserica,tinerii ii numar pe degete (de multe ori pe cele de la o mana). Wow,ce victorie! Ateismul si necredinta cresc de la an la an,nu stiu ce vedeti asa spectaculos.
3. La fel de paradoxal,regimul de pana in '89 era mai crestin (chiar daca indirect). Oamenii erau EGALI,acum ce vad? Numai parveniti care ne privesc de sus si ne conduc! Sa fiu mandru de asta??
4. Imi dati atatea si atatea exemple... ia sa va dau si eu: avorturile! Numarul lor a depasit populatia Romaniei,este groaznic! Nicio fapta facuta de comunisti nu se poate compara cu aceste crime a unor copii absolut nevinovati! Va rog,dati-mi un exemplu de rautate mai mare facuta de comunisti! NU exista,nu concep sa existe!
5. Puterea cine a luat-o dupa '89? Nenorocitul de Iliescu! Pfff... am cazut din lac in put!

In final vreau sa reamintesc de tinerii "reeducati" in 13-15 iunie 1990! Astept opinia voastra despre ei,despre faptele regimului (asa-zis) democratic,despre atitudinea nemernicului de Iliescu de atunci etc. Aceia sunt cei care cu adevarat in '89 si-au riscat viata pentru libertate,nu restul! In iunie '90 nu i-a mai sprijinit NIMENI!!! Gata,nu a mai vrut nimeni sa iasa in strada,curgea lapte si miere in tara... Imi vine sa rad! Dar stati,comunismul cazuse,obiectivul occidentalilor satanici fusese indeplinit,acum nu mai urma decat sa-si duca planul la bun sfarsit!

PS in "ajutoarele" umanitare de dupa '89 ne-au adus si SIDA! Deci multumesc "eroilor" si pentru asta! Le multumesc ca nu am loc de munca,nu am o casa,le multumesc ca s-a distrus o generatie de tineret,ca avem peste 20 de mil. de avorturi,ca suntem de rasul Europei,ca s-a umplut tara de parveniti care ne conduc si sfideaza orice lege juridica,morala si de bun simt,multumesc ca Huidu nu face puscarie,multumesc pntru tot!

PS2 am spus si in mesajul anterior,aveti rabdare inca vreo 4-7 ani sa se introduca cipurile,va va iesi libertatea si democratia pe ochi!!!

prietene, ai perfecta dreptate! Doamne ajuta!

anna21 26.12.2011 00:40:59

Raoul, iti inteleg indignarea. Ai toate motivele sa fii revoltat.
Dar.. Aceasta revolta te-ar putea scoate in strada astazi?
Mai crezi in libertate? Este posibila?

Nu. Nimeni nu mai stie azi ce este libertatea.

Dar tinerii care au murit atunci credeau in libertate si ne-au oferit-o prin lectia lor. Intr-un fel ne ofera libertatea de cate ori ne pun in fata ochilor mintii sacrificiul lor.

Pe mine m-a indurerat foarte mult tot ce ai scris.
Asa ai putea spune si de sfintii inchisorilor ca au fost infranti de sistem si au murit degeaba.
Dar ei nu au murit degeaba.
Noi traim degeaba pt ca nu intelegem nimic si nici nu ne intereseaza sa aflam ceva ce ne-ar perturba "confortul".

Raoul 26.12.2011 01:04:29

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 418203)
Raoul, iti inteleg indignarea. Ai toate motivele sa fii revoltat.

In aceeasi oala sunt toti,pe mine ma doare cand vad cat de orbi sunt unii! Acum ar fi nevoie de o revolutie de mii de ori mai mult ca in '89 insa nimeni n-o face. Toti inchid ochii,se fac ca nu vad,sunt extrem de comozi,insa in acelasi timp ii lauda pe aia din '89. E de ras,pe bune.

Citat:

Pe mine m-a indurerat foarte mult tot ce ai scris.

Nici mie nu mi-e drag s-o fac,insa asta e adevarul! De ce va feriti de el?? Preferati sa-l mai pigmentati putin si gata... viata are culoare,nu? Superb! (vorba lu' Mircea Badea).

Citat:

Asa ai putea spune si de sfintii inchisorilor ca au fost infranti de sistem si au murit degeaba

Heeeiii... deja faci comparatii neechilibrate!

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 418202)
prietene, ai perfecta dreptate! Doamne ajuta!

Multumesc. Doamne-ajuta!

Scotland The Brave 26.12.2011 02:26:46

Raoul,din ce spui tu,era mai bine sa nu fi iesit nimeni in strada in 89,cei care au murit sunt de vina pentru tot ce a urmat,Ceausescu avea chiar credinta,metoda ,,decreteilor"poate era chiar mai buna,regimul comunist de pana in 89 era chiar ,,mai crestin",ateismul nu crestea precum acum,ajutoarele din 89 ,,au adus Sida"iar mortii sunt de vina pentru toate esecurile din viata ta ulterioara.Inclusv pentru Huidu.Peste putina vreme cipurile(4-7 ani in opinia ta) vor completa dezastrul inceput cu conspiratia masono-evreiasca la care au mai participat presedintii USA si tradatorul(de ce tradator?)rus.Corect,asta este perspectiva ta? Am uitat ceva?

Raoul 26.12.2011 02:54:46

Pai tu esti multumit de ce a urmat? Se vede ca nu ai inteles nimic din ce am scris!

PS tot nu mi-ati raspuns despre 13-15 iunie 1990! Sau habar n-aveti ce-a fost atunci? Ce frumos au fost rasplatiti eroii revolutiei :21:

Si ca sa-ti raspund: da,in conditiile actuale si privind intreaga istorie post-decembrista,mai bine sa nu fi iesit in strada!

Scotland The Brave 26.12.2011 03:08:48

Intr-una din zilele mentionate de tine veneam cu un amic din directia Cismigiu.La beraria ,,Gambrinus"am luat-o prin spate si am urcat spre fosta ,,Romarta Copiilor".Sus,unde este acum parcarea din spate de la fantana de la Universitatii,ne-au reperat un grup de ,,oameni de bine".Prietenul meu avea par lung si o chitara,era fan Led Zeppelin.Un om pasnic si tacut de felul lui.Unu dintre baietii aceaia a urlat ,,Uite rokeru bagabont!Intelectualu' ma!".A urma o injuratura cu privire la,,grijania"mamei lui.Unu din spate,beat,urla razand ,,Ia despica-l ma ca pe bostan!".Avea un tarnacop in mana.Noi aveam doua genti pline cu carti si casete de muzica si o chitara.Am fugit in directia TNB si undeva pe unde este benzinaria din spate am intrat intr-o scara.Aproape urland am bautut la o usa si o batrina ne-a primit repede in casa.Alt coleg de-al meu nu a fost asa de norocos,l-au bagat la reanimare,cu o ranga in cap,de nu si-a mai revenit complet niciodata.A avut ghinionul sa urle ,,Libertate".Nu se invatase minte din 89,cand a scapat cu viata.Credea de nebun in ideea asta.Stiu cum a fost atunci Raoul,nu din povestile altora.

Raspunsul tau ,,da,in conditiile actuale si privind intreaga istorie post-decembrista,mai bine sa nu fi iesit in strada!"ma scuteste sa mai adaug ceva.Multumesc pentru amabilitate.

cristiboss56 26.12.2011 07:59:17

In atentia Admin !

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 418214)

PS tot nu mi-ati raspuns despre 13-15 iunie 1990! Sau habar n-aveti ce-a fost atunci? :21:

Te intreb clar si raspicat : daca acum ai 22 de ani , cati ani aveai atunci , si cu ce drept urechezi intruna pe cei de aici . Impertinenta ta nu se opreste aici , si folosesti de mai multe ori cuvantul JIDAN ! Te anunt ca prin atitudinea ta aduci mari prejudicii acestui Site , sau probabil ca aceasta este " misiunea " ta aici !

Yasmina 26.12.2011 09:39:53

Acesta este intr-adevar un aspect valid:cei care s-au nascut dupa revolutie nu au nici cele mai elementare notiuni despre comunism!!Ca sa nu mai spun ca nu au nici vagi idei despre istoria revolutiei din decembrie '89.

ioanna 26.12.2011 09:40:01

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 418200)

Este o prostie sa nu numesti revolutie ceea ce s-a intamplat in 1989. Revolutia e procesul de schimbare, de inlocuire al unui regim cu altul. Lovitura de stat, terorismul de stat si altele, sunt doar mijloace care pot precede o revolutie, insa ea a existat. Despre celelalte puncte ale tale nici n-are sens sa mai comentez, pentru ca la modul in care pui problema, revolutia din dec.89 a fost un fel de izgonire din Raiul comunist. Compari prezentul decazut cu imaginea falsa, nerealista pe care o ai despre comunism.

In loc sa vada si sa recunoasca propriile greseli interne, noua generatie de nostalgici, neinformati, netraiti, necuviinciosi in suficienta lor mentala, dau vina pe altii.

ioan cezar 26.12.2011 13:46:02

V-as propune, tuturor, sa nu facem tocmai in aceste zile si tocmai pe subiectul martirilor Revolutiei, un prilej de certuri si discordie. Cineva ar vrea asta, mereu, dar haideti sa spunem "pas"!
sa ne intoarcem, fratilor si surorilor, la cele ale forumului nostru crestin-ortodox si sa nu stam la masa galcevii inutile. Unii oameni au alte convingeri si alte rosturi pe aici si prin lume. Dumnezeu sa ii aiba in paza Lui! Nu suntem noi cei care le vom schimba inima, ei cauta spre alti invatatori. Sa le respectam alegerea, chiar daca pe noi ne mahneste ratacirea lor. Ne bucuram, astfel, cu totii de libertatea oferita de cei din decembrie 89.
Ma iertati, dar asa cred ca ar fi cuvenit sa procedam. Doamne ajuta!

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:07:20.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.