Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Craciunul - Nasterea Domnului (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5071)
-   -   Cum sarbatorim Nasterea Domnului? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14274)

N.Priceputu 18.12.2011 21:48:31

Cum sarbatorim Nasterea Domnului?

Deși știm cum trebuie să ne pregătim pentru sărbătoarea ce se apropie, respectiv cu post, rugăciune, pe cât posibil milostenie, fără a lipsi, bineînțeles, spovedania și împărtășirea, ajunși în seara de Ajun și în ziua Praznicului Nașterii, se poate întâmpla să fim furați, tocmai atunci, de cele lumești și să pierdem tocmai părtășia cu Domnul.

Cum putem să evităm aceasta și să trăim adevărata bucurie, cea duhovnicească? Care este rânduiala pe care o aveți sau o recomandați în ziua de Ajun și în zilele Praznicului?

MariS_ 18.12.2011 23:04:21

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 416265)
Deși știm cum trebuie să ne pregătim pentru sărbătoarea ce se apropie, respectiv cu post, rugăciune, pe cât posibil milostenie, fără a lipsi, bineînțeles, spovedania și împărtășirea, ajunși în seara de Ajun și în ziua Praznicului Nașterii, se poate întâmpla să fim furați, tocmai atunci, de cele lumești și să pierdem tocmai părtășia cu Domnul.

Cum putem să evităm aceasta și să trăim adevărata bucurie, cea duhovnicească? Care este rânduiala pe care o aveți sau o recomandați în ziua de Ajun și în zilele Praznicului?

Eu am trei mari frici legat de aceasta sfanta sarbatoare crestina, Nasterea Domnului: prima frica e ca nu voi reusi sa fac "focul" in inima mea, a doua e ca nu voi reusi sa pregatesc o "iesle curata" Domnului si ultima frica e sa nu "uit" cumva de aproapele in mult prea "agitata grija" pentru mantuirea mea. Fie ca Domnul sa se nasca in inimile voastre si sa gaseasca o iesle curata, multa caldura si dragoste de semeni!
Har, smerenie si jertfa de sine.

Scotland The Brave 18.12.2011 23:47:55

Malcolm Muggeridge spunea ca in zilele nostre,,ar fi fost foarte putin probabil ca nasterea lui Isus sa fi fost permisa.Sarcina Mariei,in conditii vitrege si de la un tata necunoscut,ar recomanda un caz clasic de recomandare pentru avort,iar spusele ei,potrivit carora conceptia s-ar fi realizat ca rezultat al interventiei Duhului Sfant,ar fi trimis-o direct intr-o clinica de psihiatrie,confirmand necesitatea intreruperii sarcinii.Astfel,generatia noastra,care are nevoie de un Salvator,poate mai mult decat oricare alta,ar fi prea inclinata spre umanism ca sa-i ingaduie sa se nasca".Venirea Lui a fost intr-un grajd dintr-un loc prea mic sa apara pe o harta,cu mai multe animale decat oameni in jur iar mareata priveliste s-a dezvaluit unor tarani analfabeti care pazeau turmele altora.Ciudat mod de a veni ca Fiul al lui Dumnezeu in lume,cu greu se putea mai umil de atat.Ma intreb cati dintre noi,daca am fi fost acolo,am fi crezut precum pastorii."Haidem sa mergem pana la Betleem si sa vedem ce ni s-a spus si ce ne-a facut cunoscut Domnul." Ma intreb ce simtim azi in raport de acel moment,de tot ce s-a declansat din aceea clipa.Ce am fi simtit,stand in aceea noapte,precum ciobani aceea anonimi,si privind la acel prunc care poate scancea in bratele Mamei Sale.Cine a crezut in ceea ce ni se vestise?

Raoul 19.12.2011 00:01:25

Citesc numai cuvinte frumoase dar... prea multa teorie si prea putin realism. Eu cel putin recunosc,de Craciun o sa stau la masa,manac carnati si alte mancaruri specifice,beau o bere,un pahar de vin etc. Asta e adevarul,de ce sa fac pe fariseul?

N.Priceputu 19.12.2011 00:36:17

Mi se pare o ocupație foarte normală de Crăciun, frate Raoul. Chiar și pentru un fariseu.
Aș fi vrut să înțeleg dacă există o rânduială creștinească pentru felul în care petrecem de Ajun și în cele trei zile de praznic împărătesc ce urmează, pentru că în vremurile noastre, mai ales în ultimii ani, obiceiurile bune sunt cu totul bulversate.

Comercianții încep să anunțe Crăciunul încă de la începutul Postului, toba și caltaboșul sunt la ordinea zilei cu mult înainte de sărbătoare, brazii sunt deja împodobiți pe străzi, în incintele blocurilor au început să răsune tarafuri.
Toate astea îi îndeamnă pe oameni să petreacă în avans, iar pentru ziua Nașterii Domnului nu mai rămâne practic nicio bucurie.
Și cum în toate filmele vezi că oamenii sărbătoresc în ajun, te întrebi dacă nu cumva tu ești pe dos, așteptând, în contradicție cu cei din jur - prieteni sau chiar familie, liturghia zilei de 25 decembrie.

Probabil că răspunsul cel mai bun la întrebarea pe care am lansat-o ni-l dă Biserica, prin slujbele pe care le face. Cred că acolo e adevărata sărbătoare, iar acasă, în familie, e continuarea.

Poate cineva își amintește bunele obiceiuri de altădată.

Mtcrysty17 19.12.2011 00:40:18

mda, ma alatur si eu lui raoul..... mancare, prieteni, rugaciune, cateva ispite datorate rugaciunii, si seara discoteca, alaturi de cateva beri, daca e sa nu ma duc eu cu masina.... in o singura seara o sa sterg toata stradania din acest post de a ma apropia de Dumnezeu..... iertare.... Doamne ajuta!!!

Scotland The Brave 19.12.2011 00:46:45

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 416303)
Citesc numai cuvinte frumoase dar... prea multa teorie si prea putin realism. Eu cel putin recunosc,de Craciun o sa stau la masa,manac carnati si alte mancaruri specifice,beau o bere,un pahar de vin etc. Asta e adevarul,de ce sa fac pe fariseul?

Cu mici variatii acesta este adevarul general.Ceea ce nu inseamna ca este si bine insa cam toti facem asta.Raportat la acel moment suntem atat de straini si idealizam atat de mult incat practic se schimba situatia.Inainte de nastere Maria,intr-un sat anonim si o societate incremenita-n datini si prejudecati,ca peste tot,probabil ca a infruntat priviri dispretuitoare,barfe,ironii cu privire la sarcina sa.Nasterea se producea intr-un moment in care tinuturile cu pricina fierbeau.Romanii le apasau cu un pumn de fier,politia secreta a psihopatului de Irod vana orice urma de dizidenta iar nebunu asta ucidea pe oricine,sectele si partidele religioase se aflau in conflict si tulburare,iar economic situatia era jalnica.Mai mult decat atat,dupa nastere familia urmau sa fuga-n alta tara,precum refugiatii,ca sa scape cu viata iar Maica Domnului avea parte de o profetie ce ar incremeni orice femeie: ,, Chiar sufletul tau va fi strapuns de o sabie, ca sa se descopere gandurile multor inimi".La intoarcere au trebuit iar sa evite anumite zone pentru a nu da de urmasul lui Irod,Arhelau.Cu greu iti poti imaginea conditii mai vitrege de atat pt ca Hristos sa vina-n lume,nu pare un tablou cu care am dori sa stam prea mult in fata ochilor.

Lumina aceasta era adevarata Lumina, care lumineaza pe orice om, venind in lume. El era in lume, si lumea a fost facuta prin El, dar lumea nu L-a cunoscut.

Stai linistit,daca era sa vina dupa cat ar fi meritat lumea eram demult toti terminati.Pacat ca se pierde din ce in ce mai mult acel spirit tainic,modest,frumos,al Sarbatorii.

Mihnea Dragomir 19.12.2011 00:53:18

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 416299)
Malcolm Muggeridge spunea ca in zilele nostre,,ar fi fost foarte putin probabil ca nasterea lui Isus sa fi fost permisa.

Azi ? Copilul ar fi fost avortat aproape sigur. Dacă se năștea, totuși, nu ar fi scăpat nici cu fuga în Egipt de a fi luat din custodia unor astfel de părinți denaturați. Ce teogamie, domnule, suntem la grădiniță aici ? Un inspector de la Autoritatea Tutelară trebuie să se deplaseze de urgență la Nazaret. Condiții improprii de igienă, cu W.C. în fundul curții. Un tată, tâmplar ratat aflat în midlife crisis, care nu a fost în stare să închirieze o cameră ca lumea în Betleem. De altfel, urmează a fi deferit organelor abilitate pentru corupere de minoră. În ceea ce o privește pe minora Maria, fiica numiților Ioachim și Ana, este necesar să reintre în proces educațional, personalitatea ei nefiind formată. Astfel, rapoartele scrise relevă că aude voci și vede zburători, spunând primului înger pe care îl vede "fie mie după cuvântul tău". Dovada imaturității ei behaviorale stă și în faptul că, în loc să își vadă de sarcina ei și de căsnicia proprie, se duce în vizită la vară-sa și stă cu lunile acolo, ca să o ajute pe acea bătrână (alt caz !) să nască. Întorcându-se, nici acum, când intră în trimestrul al treilea de sarcină, nu ține legătura cu medicul de familie, nu se prezintă la control periodic, nu efectuează analizele uzuale, bitest, tritest, morfometrie fetală și amniocenteză. Consecința nu întârzie să apară: naștere prematură, ca urmare a hurducăielilor drumului, în condiții insalubre, între animale neverificate veterinar și în staul fără aprobarea SANEPID-ului, neasistată de obstetrician, neonatolog, moașă. A alimentat copilul la sân, în loc să folosească formulă pentru prematuri. Este analfabetă, se spune că părinții ei au dus-o la templu în loc să o ducă la școală. Fără nicio discuție, copilul Isus din Nazaret trebuie internat într-unul din așezămintele noastre, rupt de influența nefastă a familiei în care modelul greșit matern și patern se pot perpetua, astfel încât să beneficieze de educație modernă, să își însușească toate cunoștințele necesare privind cultura civică, democrația, drepturile omului, protecția mediului înconjurător. Și, cu timpul, există speranță că va ajunge un învățător, de care societatea noastră are atâta nevoie.

Scotland The Brave 19.12.2011 00:58:23

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 416322)
Azi ? Copilul ar fi fost avortat aproape sigur. Dacă se năștea, totuși, nu ar fi scăpat nici cu fuga în Egipt de a fi luat din custodia unor astfel de părinți denaturați. Ce teogamie, domnule, suntem la grădiniță aici ? Un inspector de la Autoritatea Tutelară trebuie să se deplaseze de urgență la Nazaret. Condiții improprii de igienă, cu W.C. în fundul curții. Un tată, tâmplar ratat aflat în midlife crisis, care nu a fost în stare să închirieze o cameră ca lumea în Betleem. De altfel, urmează a fi deferit organelor abilitate pentru corupere de minoră. În ceea ce o privește pe minora Maria, fiica numiților Ioachim și Ana, este necesar să reintre în proces educațional, personalitatea ei nefiind formată. Astfel, rapoartele scrise relevă că aude voci și vede zburători, spunând primului înger pe care îl vede "fie mie după cuvântul tău". Dovada imaturității ei behaviorale stă și în faptul că, în loc să își vadă de sarcina ei și de căsnicia proprie, se duce în vizită la vară-sa și stă cu lunile acolo, ca să o ajute pe acea bătrână (alt caz !) să nască. Întorcându-se, nici acum, când intră în trimestrul al treilea de sarcină, nu ține legătura cu medicul de familie, nu se prezintă la control periodic, nu efectuează analizele uzuale, bitest, tritest, morfometrie fetală și amniocenteză. Consecința nu întârzie să apară: naștere prematură, ca urmare a hurducăielilor drumului, în condiții insalubre, între animale neverificate veterinar și în staul fără aprobarea SANEPID-ului, neasistată de obstetrician, neonatolog, moașă. A alimentat copilul la sân, în loc să folosească formulă pentru prematuri. Este analfabetă, se spune că părinții ei au dus-o la templu în loc să o ducă la școală. Fără nicio discuție, copilul Isus din Nazaret trebuie internat într-unul din așezămintele noastre, rupt de influența nefastă a familiei în care modelul greșit matern și patern se pot perpetua, astfel încât să beneficieze de educație modernă, să își însușească toate cunoștințele necesare privind cultura civică, democrația, drepturile omului, protecția mediului înconjurător. Și, cu timpul, există speranță că va ajunge un învățător, de care societatea noastră are atâta nevoie.

Mie imi este groaza ca exact asa s-ar fi intimplat.Nu ar mai fi fost necesar nici un masacru al Inocentilor.Este groaznic in ce hal am ajuns.Ce ma sperie cel mai tare este ca sunt convins ca eu chiar asa as fi reactionat.Incerc sa inchei cu postarea lui MariS in minte si cu speranta ca fiecare va gasi in sufletul lui si in mijlocul celor din jurul sau un crampei de Lumina si dragoste in acele momente.

Raoul 19.12.2011 01:04:28

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 416317)
Probabil că răspunsul cel mai bun la întrebarea pe care am lansat-o ni-l dă Biserica, prin slujbele pe care le face. Cred că acolo e adevărata sărbătoare, iar acasă, în familie, e continuarea.

Categoric ca in biserica este adevarata sarbatoare! Bine,acasa spun si eu o rugaciune inainte de masa si ma inchin multumind Domnului pentru tot,insa oricum e prea putin. Am preferat insa sa fiu realist.

Doamne-ajuta!

tabitha 19.12.2011 10:28:46

Eu am să fiu pe drum chiar în ziua de Crăciun.. și dacă o să mă învrednicesc poate (să plec dis de dimineață, și cu binecuvântare ptr sfânta împărtășanie) poate am să ajung "just in time" la Sf. Liturghie, într-un orășel îndepărtat de munte.

In seara de Ajun am să merg la biserica noastră, unde se va organiza Holy Night Supper (cu ceva mancare frugala, de post) si Christmas Carols. E bine să te simți între prieteni, asta mai ales pentru că lumina și căldura care vine din inimile lor pot să o încălzească și pe a ta.

Mi-a plăcut tot ce ați scris pe subiect. :25: Crăciun cu bucurie vă urez tuturor !

CelMandru 19.12.2011 14:20:56

iertare

Citat:

Iertare, fraților! Permiteți-mi și mie păcătosului să spun două cuvinte. Nadăjduiesc că poate cineva poate trage un mic folos, deși mă strânge mândria de gât ca o menghină stricată, și trebuie să fiu cu băgare de seamă să nu vă smintesc.

Cum să trăim adevărata bucurie? Bună întrebare. Grea întrebare... Sau e ușoară? Eu unul evit să spun dacă e ușoară sau grea, dar adevărata bucurie știti care este?

După capul meu îngust, și îngreuiat de fumuri și mândrie, cred cu o tărie care nu mi-o însușesc, pentru că nu pot nici măcar rațional, vâzându-mi slăbiciunea și urâțenia sufletească, că adevărata bucurie este când faci altuia o bucurie. Ați observat probabil că atunci când îți satisfaci propriile pofte, plăceri, dorințe este plăcut pe moment, dar tot acest pseudo sentiment dispare relativ rapid, în funcție de cât de învârtoșată ne este inima. Cu cât este mai încleiată și acoperită de smoala drăcească a rațiunii și mândriei, cu atât ne desfătăm mintea și trupul în niște iluzii, amăgiri.

Dar de voim să simțim măcar un gram de bucurie adevărată, un strop dumnezeiesc, trebuie "doar" să dăruim. Doar-ul ăsta ne intrigă pe mulți. E un bolovan prea mare pe care nu vrem să-l dăm la o parte. Ne strivește inima, și nici nu ne dăm seama.

Ce să dăruim? Iubire fraților! Iubire. Asta e toata cheia.

Iubire înseamnă să înveselești un om trist, să ajuți unul neputincios, să dai unuia care n-are, să ai grijă de unul singur, să te pui în slujba ceiluilalt... Dacă nu pare ceva care să te satisfacă, e pentru că nu ai încercat, e pentru că ești ispitit de diavolul lenei și al indiferenței, e pentru că nu dorești să te mântuiești. Dorești? Păi, pune mâna și fă-o, și o să vezi ce înseamnă bucurie duhovnicească.

Și dacă tot nu ți-e la îndemână să faci lucrurile astea, mai ai ceva. Ceva cu care Îl poți bucura pe Dumnezeu, și pe Maica Lui. Se numește Sfânta Rugăciune. Dar Sfântă. Dumnezeiască. Închipuie-ți omule, că totul în jurul tău dispare, și ești doar tu singur în fața Judecătorului Hristos, care-și pleacă dumnezeiasca privire către tine, păcătosul, căci mila Lui este de un neînchipuit infinit de ori mai mare decât mica ta simțire izvorâtă dintr-o inimă învârtoșată, adu-ți aminte. Și de vei crede că totul este posibil la El, ai să vezi ce înseamnă bucurie.

Iată ce dumnezeiesc grăiește Sfântul Ioan de Kronstadt:

"Când te rogi Domnului caută cu ochii cei lăuntrici înăuntrul tău, asupra sufletului tău; Domnul este acolo, în gândurile tale și în mișcările inimii tale, la fel ca în afara ta și peste tot locul. Aproape de tine este El, îngura Ta și în inima Ta, nu doar în ceruri sau în adânc.

Inima noastră moare în fiecare zi de moartea duhovnicească. Rugăciunea fierbinte cu lacrimi este învierea ei, începătură a răsuflării ei. Dacă omul nu se roagă în fiecare zi cu căldură duhovnicească, el moare duhovniceste grabnic.

Când te va acoperi pe tine, ticălosul, întunericul – îndoiala, trândăvia, deznădejdea, tulburarea – cheamă cu toata inima preadulcele nume al lui Iisus Hristos. În el vei afla toate: și lumină, și întărire, și nădejde, șimângâiere, și liniște; vei afla însăși bogăția, milostivirea, îndurarea – toate acestea le vei afla într-un singur nume, cuprinse ca într-o bogată vistierie."

mihaila_alin 20.12.2011 20:04:11

adevar graiesti, fratie, ciala mindru

mai usor a da decit a lua,in rest sarbatori cu bucurie la tot niamul romanesc.

valentin.viliga 20.12.2011 21:17:39

Eu voi petrece Nasterea Domnului mai neobisnuit, incepand cu seara de ajun...LA MUNCA unde voi sta pe net voi asculta si canta colinde, dimineata dupa ce ies de la munca voi merge acasa ma voi pregati de slujba, iar dupa slujba voi mananca din bunatatile pregatite de mama pentru aceasta si din preparatele din carne de porc dupa care ma voi odihni pentru ca seara iar voi intra la munca iar a doua zi o sa-mi colind rudele, pe care nu voi apuca sa le colind telefonic in seara de ajun

Yasmina 20.12.2011 21:41:47

Eu o sa fiu la lucru in seara de Ajun,o sa fiu in slujba altor oameni insa acesta este un sentiment placut.
In ziua de Craciun vreau sa ma duc la slujba si sa ma bucur inca o data de sansa pe care intreaga umanitate a avut-o prin nasterea lui Iisus.
Apoi ma voi bucura si la nivel gustativ de cateva alimente interzise in post si de un pahar de vin bun de prune.Poate si un film distractiv...
Am pregatit si ceva mici bucurii pt unii,dar este secret :)

N.Priceputu 20.12.2011 22:43:53

Un frumos articol ilustrat despre sărbătorile de iarnă (de la Crăciun la Bobotează) din Bucureștiul de la începutul secolului trecut, aici.

Parcă oamenii de atunci știau să împletească, fără disonanțe, sărbătoarea creștinească cu cea laică.

Profetul de carton 21.12.2011 09:22:40

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 417014)
pahar de vin bun de prune.

vin de prune? adica...palinca?

Yasmina 21.12.2011 11:57:01

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 417128)
vin de prune? adica...palinca?

Nuuuu :)
Este un vin foarte dulce,de prune; de origine japoneza.

laurastifter 21.12.2011 14:15:33

Planuri de Crăciun

Doamne ajută!
Eu îmi voi petrece Crăciunul, ca în fiecare an, alături de părinții mei dragi. Vom participa la Sf. Liturghie, vom asculta colinde frumoase și va fi minunat!!! Abia aștept! :)

Să fiți iubiți!

tabitha 21.12.2011 23:15:26

hai sa fiu si eu un pic rea... asta asa, din dragoste :))

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 417192)
Este un vin foarte dulce,de prune; de origine japoneza.

Dar ce legatura au japonezii cu Craciunul? ha ha...:103:

Yasmina 22.12.2011 00:11:34

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 417427)
Dar ce legatura au japonezii cu Craciunul? ha ha...:103:

haha,chiar m-ai facut sa zambesc Mirela :)

Stai,sa-ti explic:
Din cand in cand,beau un pahar de vin la cina...prefer vinul rosu sau cel de prune,japonez.Acum fiind post nu pot sa beau cand am chef,asa ca voi bea un pahar de Craciun pt ca atunci se poate...nici o legatura cu originea vinului...(dar mi-a placut ideea :)

fallen 23.12.2011 15:10:43

Si totusi...
Cand putem incepe petrecerea de Craciun?
La noi in familie se obisnuieste sa inceapa petrecerea (= masa, brad, cadouri) din seara de ajun (cam pe la 5-6 dupa amiaza) si asta e de cateva generatii, n-o s-o schimb eu acum. Eu una, ca sa impac si capra si varza as astepta macar pana se termina vecernia (slujba din seara de ajun) desi, traditional, in seara de ajun inca se posteste (desi am citit aici pe site ca postul se termina dupa slujba de seara? sau dupa Sf. Liturghie din ziua de 25, eventual dupa ce te si impartasesti?) asa ca...??? cum e? Traditionalul "cate bordeie, atatea obiceie?"
Si-apoi anul asta petrecerea se desfasoara la mama acasa, avem musafiri din strainataturi, asa ca o sa fiu pe baricade, sa ajut cu pregatirile, deci n-ajung nici la vecernie. Dar acum asta e, e o bucurie oricum ca ne regasim cu totii, chiar ma bucur ca de mult n-am mai avut ocazia sa sarbatorim in familie.
Va doresc un Craciun fericit la toata lumea!

N.Priceputu 23.12.2011 15:18:58

Tocmai de-asta am deschis topicul ăsta, pentru că lucrurile se petrec precum spui. Însă e clar că bine este cum se întâmpla cândva, când oamenii știau să se bucure cu adevărat, pornind din Biserică.

Seara de ajun ar trebui să fie a colindelor, cu mâncare de post, chiar uscată (nuci, mere, colăcei), apoi în dimineața Nașterii Domnului se merge la biserică și, neîmpărtășindu-te, neîmplinirea e parcă și mai mare decât în restul duminicilor... Apoi acasă, cu familia, masa cu bunătăți și veselie.

P.S. Slavă Domnului pentru ai mei, că, deși sunt neoprotestanți, deci nu țin posturile, mă înțeleg și îmi respectă modul de viață ales, așa încât pot fără probleme să sărbătoresc Crăciunul cu ei. Ei mănâncă ce vor în Ajun (fără să facă, totuși, sărbătoare), eu asemenea. Și împreună ne bucurăm la masa de prânz din 25 Decembrie (adevărat Crăciun ecumenic).

fallen 23.12.2011 18:46:28

Ce fel de "neoprotestanti"? Din cate stiu eu, acestia (de ex. adventisti, martorii lui Iehova) sunt mai credinciosi (isi respecta propriile dogme) mai mult decat restul poporului, dar acum, probabil depinde de confesiunea din care fac parte si nu in ultimul rand, de fiecare. Mult mai rau e cand ai o familie de ortodocsi (= "dreptcredinciosi") la origine, dar care n-au nici o treaba cu nici o traditie, decat cu propriile cutume.

Mihnea Dragomir 23.12.2011 19:06:34

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 417833)
Si totusi...
Cand putem incepe petrecerea de Craciun?
La noi in familie se obisnuieste sa inceapa petrecerea (= masa, brad, cadouri) din seara de ajun (cam pe la 5-6 dupa amiaza) si asta e de cateva generatii, n-o s-o schimb eu acum. Eu una, ca sa impac si capra si varza as astepta macar pana se termina vecernia (slujba din seara de ajun) desi, traditional, in seara de ajun inca se posteste (desi am citit aici pe site ca postul se termina dupa slujba de seara? sau dupa Sf. Liturghie din ziua de 25, eventual dupa ce te si impartasesti?) asa ca...??? cum e? Traditionalul "cate bordeie, atatea obiceie?"
Si-apoi anul asta petrecerea se desfasoara la mama acasa, avem musafiri din strainataturi, asa ca o sa fiu pe baricade, sa ajut cu pregatirile, deci n-ajung nici la vecernie. Dar acum asta e, e o bucurie oricum ca ne regasim cu totii, chiar ma bucur ca de mult n-am mai avut ocazia sa sarbatorim in familie.
Va doresc un Craciun fericit la toata lumea!

Începând de când ați ținut post ? Începând din după-amiaza zilei lăsatului de sec, având în vedere că ziua liturgică începe la apusul soarelui și durează până la apusul soarelui zilei următoare ? În acest caz, pe 24 seara, bucurați-vă, că destul ați postit ! E începutul Praznicului Împărătesc !

Sau ați început postul având în vedere ziua astronomică, adică de dimineață ? În acest caz, fiți consecventă și aplicați același principiu: seara zilei de 24 este perioadă de post.

Cu alte cuvinte, nu putem aplica regula "ziua de sărbătoare începe în seara de dinaintea sărbătorii" fără a aplica regula "ziua de post începe în seara zilei de dinaintea postului". Nu e logic ?

Yasmina 23.12.2011 19:18:52

Si eu am fost destul de socata cand am venit in State si toata lumea avea o ditamai cina si sarbatoarea in seara de Ajun.A doua zi,ziua Craciunului o mai domoleau...petrecerea cea mare era de Ajun cu toata familia...
Acesta nu este un impediment cand nu tii post,insa postul ortodox* se incheie in ziua de Craciun,dupa slujba.

Mai este un aspect de discutat : pe 21 decembrie,de Ignat cei de la tara obisnuiesc sa taie porcii...pai sa vedeti atunci,ce petrecere se lasa cu tuica si vin fiert,jumari,carne prajita,sorici parlit si manele...cu 4 zile inainte...

Dar de ce nu se tine petrecerea pe 25 decembrie,dupa slujba?

*nu am cunostiinta despre postul tinut de catre cei de alte confesiuni.

tabitha 23.12.2011 19:49:19

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 417872)
Si eu am fost destul de socata cand am venit in State si toata lumea avea o ditamai cina si sarbatoarea in seara de Ajun.A doua zi,ziua Craciunului o mai domoleau...petrecerea cea mare era de Ajun cu toata familia...
[...]
Dar de ce nu se tine petrecerea pe 25 decembrie,dupa slujba?

*nu am cunostiinta despre postul tinut de catre cei de alte confesiuni.

Eu stiu din Argentina ca romano-catolicii sarbatoresc Craciunul in genul Anului Nou, adica merg seara la missa si apoi la miezul noptii fac petrecerea de Noche Buena (masa "de dulce"), care ar fi varianta lor de Ajunul Craciunului. In ziua de Craciun propriu zis e mai mult petrecerea copiilor, cu cadouri etc. etc.

glykys 23.12.2011 21:45:02

Iata acatistul Nasterii Domnului:
http://www.ortodoxnet.ro/index.php?v...tent&Itemid=67

In manastiri si in unele biserici pe 24 se oficiaza Sfanta Liturghie si Vecernia. La mine la biserica, spre exemplu, se spovedeste lumea incontinuu, nonstop.

La noi in familie, de cand ma stiu, se tine post pana pe 25 decembrie, cand mergem cu totii la biserica sa Il primim pe Hristos, apoi stam la masa, ne odihnim, seara ne uitam la filme de Craciun... In ajun ne spovedim si ne straduim sa Il intampinam pe Hristos, atat trupeste,cat si sufleteste, se impodobeste bradul (cumparat in aceeasi dupa-amiaza, la reducere), se asculta colinde, se fierb sarmale... Tot atunci, imi place sa ma uit la filmul cu Scrooge, "O colinda de Craciun" sau sa citesc cartea.

MariS_ 23.12.2011 21:53:37

Citat:

Ce-ar fi sa sarbatorim acest mare Praznic crestin, Nasterea Domnului, facand pace intre noi, cerandu-ne iertare unul de la altul si, pe cat se poate, sa spunem cateva cuvinte din inima pentru Domnul inimilor noastre. Sa vedem ce iese atunci cand lasam logica putin deoparte si punem inima la lucru!
Imi cer iertare de la toti cei pe care i-am suparat si va asigur ca nu e niciunul care sa ma fi suparat. Acum o sa incep eu cu cateva cuvinte venite din inima iar urmatorul sa le preia si sa adauge cuvintele lui si la fel cei de dupa el. Poate iese un colind frumos sau macar o jertfa a inimilor noastre.

O ce veste minunata!
Inimile-n piept tresalta,

.................................

glykys 23.12.2011 22:40:12

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 417907)
Ce-ar fi sa sarbatorim acest mare Praznic crestin, Nasterea Domnului, facand pace intre noi, cerandu-ne iertare unul de la altul si, pe cat se poate, sa spunem cateva cuvinte din inima pentru Domnul inimilor noastre. Sa vedem ce iese atunci cand lasam logica putin deoparte si punem inima la lucru!
Imi cer iertare de la toti cei pe care i-am suparat si va asigur ca nu e niciunul care sa ma fi suparat. Acum o sa incep eu cu cateva cuvinte venite din inima iar urmatorul sa le preia si sa adauge cuvintele lui si la fel cei de dupa el. Poate iese un colind frumos sau macar o jertfa a inimilor noastre.

O ce veste minunata!
Inimile-n piept tresalta,

.................................

:41: Buna initiativa.
Adaug si eu niste versuri:

Se naste Pruncul Sfant
Pe acest pamant.
Ingeri Il slavesc,
Oameni Il primesc.

Imi cer iertare de la toti pe care i-am suparat, cu sau fara voia mea si va doresc tuturor si tie, batrane Maris, ca Nasterea Domnului sa va aduca bucurie si belsug in suflete si in casa! Va iubesc pe toti! :6:

Laura19 23.12.2011 23:54:32

In Ajun, pe 24, am sa merg dimineata la Sf Liturghie care v-a fii unita cu Vecernia din cate am inteles. Pe 25, dimineata la Sf Liturghie iar la sfrasit se v-a face o masa festiva cu mancaruri traditionale la biserica, iar pe 26 tot de dimineata la Sf Liturghie. Din pacate ptr mine am sa merg singura, parintii mei fiind nepracticanti. Numai pe 25 o sa stam impreuna, dupa ce ajung eu de la Biserica, caci in rest ei vor lucra. Sper sa nu existe certuri pe 25 din cauza faptului ca eu am sa merg la Biserica de Craciun, iar ei vor sta acasa. Deja mi-au reprosat ca ii dau la o parte pe ei si masa in familie, ca sa merg la Biserica dimineata, insa este Craciunul,o sarbatoare foarte mare ptr ortodocsi si eu vreau si simt nevoia sa merg. I-am chemat si pe ei, evident, insa nu vor sa vina. Tot legat de Craciun dar pe 29 Decembrie, Biserica unde merg eu organizeaza spectacol de dansuri populare, iar apoi concert cu Stefan Hrusca, care v-a canta colinde. Abia astept sa il vad si sa cant impreuna cu el colinde. Cam asta v-a fii Craciunul ptr mine anul acesta. Biserica si cei doi parinti ai mei, caci in rest nu mai am pe nimeni aici. Sper sa iasa totul foarte bine.

Fie ca Nasterea Domnului sa va umple sufletele si casa de lumina,iubire si bucurie. Sa aveti parte de sanatate, belsug ,fericire si cel mai important, spor la credinta. Un Craciun Fericit tuturor !!!

Mihnea Dragomir 24.12.2011 00:26:44

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 417924)
Deja mi-au reprosat ca ii dau la o parte pe ei si masa in familie, ca sa merg la Biserica dimineata,

Dar despre ce masă spun ei că este vorba ? Le-ați spus că e vorba de o zi onomastică, și anume aniversarea Domnului nostru ? Ce sens are să dai o masă de aniversare, dar să îl ignori pe cel aniversat ?

ioan cezar 24.12.2011 01:15:29

O ce veste minunata!
Inimile-n piept tresalta

Se naste Pruncul Sfant
Pe acest pamant.
Ingeri Il slavesc,
Oameni Il primesc.

Doar in Cer, tacut, suspina
Pentru Cel Fara De Vina
Gandul, care toate paste...
Numai El pe Fiu cunoaste.

Vede Calea Lui, Lumina
Vede-n intuneric tina
Si aude bocet mult
Glasuri repezi si tumult...

Bici, scuipat si spini si sange
Pentru Cel ce-n Sine plange
Hohote de ras si glume
Pentru Cel ce poarta-o Lume...

L-a nascut, a pogorat...
Pana unde, oare cat
Pot pe Fiul meu sa-L las?
O, cum striga al Sau glas...

Toate ca-n Scripturi au fost
Implinind al Voii rost.
Plang acum. Si bucurie
Dau sa strig: AMIN! SA FIE!

Ma iertati... Am alunecat pe tastatura... bunii mei...

Iertati va rog, pe netrebnicul de mine, ma straduiesc, credeti-ma, cum pot... Vom reusi, cu Domnul, mai bine si mai mult, anul care se deschide inaintea noastra! Asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu!

N.Priceputu 24.12.2011 11:05:08

Colind (Vasile Voiculescu)

In coliba intunecoasa
Din carne si os lucrata
A intrat Hristos deodata
Nu faclie ce se stinge,
Nu icoana ce se frange,
Ci El Insusi, trup si sange
Preschimbat pentru faptura
Intr-o scumpa picatura,
Dulcea Cuminecatura.
Coliba cum L-a primit
S-a facut cer stralucit
Cu bolta de margarit
Si pe ea soare si stele
Cu luceferi printre ele.
In mijloc tron luminos
Si pe el Domnul Hristos
Care mult se bucura
Duhul Sfant Se alatura
Si acolo ramanea
Si acum si pururea.
Si noi Doamne ne-am sculat
Colibele am curatat
Usi, ferestre, toate-s noi.
Doamne, intra si la noi!
Trup tu dormi, Domnul te paste!
Suflete, scoli si cunoaste
Luminos Prunc ca Se naste
In pestera inimii, in palatul Treimii.
Dara Pruncul cine mi-I?
Mi-e Hristosul Dumnezeu
Coborat in pieptul meu.
Maica Sfanta-n brate-L tine,
Duhul Sfant cu drag L-alina,
Ingeri cu raze se-nchina.
Nu dorm, trupul meu imi spune
Ci-nclestat de grea minune
Stau in muta rugaciune
Sa mai misc nu se cuvine,
Caci cu harul care vine,
Raiul tot se afla-n mine.

Va cer si eu tuturor iertare, poate am ranit pe cineva prin cuvinte lipsite de dragoste.

Va imbratisez pe toti in inima mea: imi pare rau doar ca nu va pot vedea la fata, insa e tare bine ca sunteti.

MariS_ 24.12.2011 16:27:15

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 417938)
O ce veste minunata!
Inimile-n piept tresalta

Se naste Pruncul Sfant
Pe acest pamant.
Ingeri Il slavesc,
Oameni Il primesc.

Doar in Cer, tacut, suspina
Pentru Cel Fara De Vina
Gandul, care toate paste...
Numai El pe Fiu cunoaste.

Vede Calea Lui, Lumina
Vede-n intuneric tina
Si aude bocet mult
Glasuri repezi si tumult...

Bici, scuipat si spini si sange
Pentru Cel ce-n Sine plange
Hohote de ras si glume
Pentru Cel ce poarta-o Lume...

L-a nascut, a pogorat...
Pana unde, oare cat
Pot pe Fiul meu sa-L las?
O, cum striga al Sau glas...

Toate ca-n Scripturi au fost
Implinind al Voii rost.
Plang acum. Si bucurie
Dau sa strig: AMIN! SA FIE!

Citat:

În prealabil postat de N.priceputu
Colind (Vasile Voiculescu)

In coliba intunecoasa
Din carne si os lucrata
A intrat Hristos deodata
Nu faclie ce se stinge,
Nu icoana ce se frange,
Ci El Insusi, trup si sange
Preschimbat pentru faptura
Intr-o scumpa picatura,
Dulcea Cuminecatura.
Coliba cum L-a primit
S-a facut cer stralucit
Cu bolta de margarit
Si pe ea soare si stele
Cu luceferi printre ele.
In mijloc tron luminos
Si pe el Domnul Hristos
Care mult se bucura
Duhul Sfant Se alatura
Si acolo ramanea
Si acum si pururea.
Si noi Doamne ne-am sculat
Colibele am curatat
Usi, ferestre, toate-s noi.
Doamne, intra si la noi!
Trup tu dormi, Domnul te paste!
Suflete, scoli si cunoaste
Luminos Prunc ca Se naste
In pestera inimii, in palatul Treimii.
Dara Pruncul cine mi-I?
Mi-e Hristosul Dumnezeu
Coborat in pieptul meu.
Maica Sfanta-n brate-L tine,
Duhul Sfant cu drag L-alina,
Ingeri cu raze se-nchina.
Nu dorm, trupul meu imi spune
Ci-nclestat de grea minune
Stau in muta rugaciune
Sa mai misc nu se cuvine,
Caci cu harul care vine,
Raiul tot se afla-n mine.

Multumesc celor ce au contribuit si celor ce au citit. Mie imi place cum a iesit. Se simte caldura din inimi. Va doresc tuturor un Craciun binecuvantat alaturi de toti cei dragi voua si .. sa-L primiti in inima voastra pe pruncul Iisus!
Har, smerenie si jertfa de sine.

ronico 24.12.2011 21:55:45

va doresc la toti membri forumului sarbatori fericite si pruncul nascut in iesle sa va ajute sa primiti lumina sfinta care sa coborat odata cu el CRACIUN FERICIT

Solveig 25.12.2011 14:37:52

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 417834)
Tocmai de-asta am deschis topicul ăsta, pentru că lucrurile se petrec precum spui. Însă e clar că bine este cum se întâmpla cândva, când oamenii știau să se bucure cu adevărat, pornind din Biserică.

Seara de ajun ar trebui să fie a colindelor, cu mâncare de post, chiar uscată (nuci, mere, colăcei), apoi în dimineața Nașterii Domnului se merge la biserică și, neîmpărtășindu-te, neîmplinirea e parcă și mai mare decât în restul duminicilor... Apoi acasă, cu familia, masa cu bunătăți și veselie.

P.S. Slavă Domnului pentru ai mei, că, deși sunt neoprotestanți, deci nu țin posturile, mă înțeleg și îmi respectă modul de viață ales, așa încât pot fără probleme să sărbătoresc Crăciunul cu ei. Ei mănâncă ce vor în Ajun (fără să facă, totuși, sărbătoare), eu asemenea. Și împreună ne bucurăm la masa de prânz din 25 Decembrie (adevărat Crăciun ecumenic).

Postul se dezleaga dupa vecernia pentru Nasterea Domnului, deci din seara de 24.12.

Mihailc 25.12.2011 14:57:30

Citat:

În prealabil postat de Solveig (Post 418124)
Postul se dezleaga dupa vecernia pentru Nasterea Domnului, deci din seara de 24.12.

Interesant! La biserica unde merg eu s-a dezlegat postul abia astăzi după slujbă. În ajun vecernia se slujește dimineața unită cu Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare iar seara se slujește privegherea cu tot ciclul liturgic premergător marilor praznice. De unde ai informația despre dezlegarea din seara zilei de 24 dec.?

stefan florin 25.12.2011 15:57:34

Copilule cu ochi senini

Copile cu ochi senini,
Tu iarăsi vii printre străini,
În peșteră de paie reci
Tu capul iarăsi ți-l apleci.

Copilule cu ochi senini,
Tu iarăși vii prinre străini,
Copilule cu suflet blând
Tu vii și azi ca orișicând

De mii de ori, copil sărman
Tu vii în lume an de an
Dar totuși tu copile blând
Tu vii și azi ca orișicând

Demult, cu suflet plin de dor,
Te-ai coborât de mila lor
În ieslea rece te-ai culcat
Și nimeni nu te-a legănat

Și neștiind nu te-au primit
Iar tu cu suflet plin de dor
Ai plâns mereu de mila lor.
La mii de uși ai așteptat

Dar nimeni nu s-a îndurat
Copil cu lacrimi pe obraz,
Cu bine răul să-l plătești
Să rabzi, să ierți și să iubești.

Să te jertfești de mila lor,
Copil cu suflet plin de dor
Copilule, sărman copil,
Curat ca roua din april.

De câtă vreme tu petreci
La ușa inimilor reci,
Dar câți ți-or mai descuia azi
Copil cu lacrimi pe obraji.

Doamne ajuta si Craciun Binecuvantat Tuturor!

Raoul 25.12.2011 17:12:01

Ati mancat ceva porc azi? Pff... ce pofta imi fusese de sorici :D

Craciun fericit!

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:40:33.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.