![]() |
Cine este Mos Craciun?
Ce spune biserica despre Mos Craciun?Este Sf Nicolae?Ce sa le spunem copiilor care ne intreaba?
Eu le spun ca exista si ca vine numai la copiii foarte saraci. |
Mos Craciun este o scanteie din bunatatea Lui Dumnezeu, care lumineaza sufletul la toti copiii cuminti - fie saraci, fie bogati.
Mos Craciun este el insusi un dar de la Dumnezeu, de care sa ne minunam si sa multumim din adancul sufletului. |
Un articol interesant...desi poate putin este Off Topic.
|
Îmi vine în minte un vers dintr-un colind: „... când mama spune de Iisus, cu glasul ei cel dulce”. Pe vremuri, în casele creștinilor mai evlavioși atmosfera era alta decât acum. Se aștepta Nașterea Domnului, iar mamele (unele, bineînțeles) vorbeau copiilor de Iisus.
E greu să faci asta acum, când vedem lumea prin ecranul televizorului. Dar ce frumos ar fi, ce atmosferă sfântă și blândă, dacă am refuza, măcar cu niște zile înainte de Crăciun, televizorul și lumea, iar în loc de asta ne-am apuca seara de povestit, de cântat colinde, de citit copiilor din Evanghelie despre Iisus. Dacă Moș Crăciun continuă să existe pentru copii, dar mai la periferie, ca o poveste frumoasă, nu mi se pare o problemă. Important e ca familia toată să aștepte Nașterea Pruncului Iisus. |
Citat:
|
@Mihnea Dragomir: în felul ăsta ați reușit, frumos și abil, să subordonați Crăciunul Nașterii Domnului. Felicitări!
|
dar de unde vine, care este etimologia numelui "Craciun" ? ca e mos, inteleg, dar de unde "Craciun" ?
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Doamne ajută! P. S. Țin minte că bunica îmi spunea povestea lui Moș Crăciun care, auzind că Sfânta Fecioară n-are unde să nască, și-a împietrit inima și n-a vrut s-o primească în casa lui. Atunci, soția sa, pe ascuns, a lăsat-o pe Fecioara Maria să nască în staulul de vite și, de aceea, Domnul nostru Iisus Hristos S-a născut "în ieslea cea săracă", așa cum cântăm în colinde. După aceea, dându-și seama cine este Pruncul născut în curtea sa, Crăciun și-a regretat lipsa de ospitalitate și, pentru a-și corecta greșeala, I-a făgăduit lui Dumnezeu că le va oferi tuturor copiilor daruri, în fiecare an, în ziua Nașterii lui Hristos. :) Cât de frumoasă și plină de farmec este lumea copilăriei, în care orice graniță dintre adevăr și legendă, dintre lumea noastră și cea a poveștilor, se șterge! :) Sărbători pline de pace și bucurii! |
Deci pana la urma "Mos Craciun" are vreo legatura cu ortodoxia? Nu e o simpla inventie ca si iepurasul de paste??
|
Mos Craciun este o inventie aberanta, care nu are nicio legatura cu Nasterea Domnului; ba scopul lui este de a face uitata sarbatoarea prin care Omul se indumnezeieste. Cati copii vorbesc acum de Iisus Hristos de Nasterea Domnului si cati de Mos Craciun? Oare noi ortodocsi i trebuie sa ne pierdem adevarata valoare in niste legende putregaite cu mosi si brazi, in loc sa pastram Adevarul care ne-a mantuit? Deci sa cautam sa traim Nasterea Domnului nu sa traim niste zile in care se fac cadouri in cinstea unui om imaginat care distruge valoarea ortodoxiei.
|
Citat:
Daca doriti sa vedeti acea legatura Craciun-Cristos, teoria sustinuta de Densusianu si Rosetti ar fi cel mai aproape de asta, cu acel "creationem" care ar face referire la crearea lui Iisus. Wagner ia latinescul "creationem" cu sensul de "copil", deci "craciun" ar trebui sa insemne "pruncul Iisus" |
Citat:
|
fiindca e o inventie draceasca care are ca scop distragerea de la adevarata sarbatoare
|
Citat:
|
Noi nu trebuie sa tinem datini pagane de Nasterea Domnului, cum este Mos Craciun si bradul de Craciun. Toatea acestea sunt lucruri diavolesti fara rost, noi trebuie sa cultivam in inima noastra dragostea frateasca pentru a implini cuvantului Celui ce S-a intrupat .
|
Citat:
|
pai... nu e mai bine sa evitam cuvantul Craciun si sa spunem Nasterea Domnului? oare este atat de greu?
|
Citat:
In fine. Putem sa ii spunem cum doriti. Data de 25 decembrie tot nu apare in Biblie ca ziua nasterii lui Hristos, fiind aleasa de oameni. Dar presupun ca asta nu e o "inventie" in viziunea dvs. |
Citat:
|
..
posibile etimologii
http://www.crestinortodox.ro/craciun...iun-68385.html |
..
si eu as zice ca este cam denaturata (mult) de la semnificatia care ar trebui sa o aiba
|
Iar discuții în contradictoriu?
Doamne ajută!
Păi, dacă ne supărăm așa chiar în preajma Sărbătorii Nașterii Domnului... :( :( :( |
Citat:
|
Câteva gânduri despre semnificația obiceiurilor de Crăciun
Când eram în clasa a XI-a, am scris acest text pe care, anul trecut, l-am trimis pe mail-ul site-ului Ortodoxia Tinerilor:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/tin...-traditii.html Articolul este cam naiv, copilăresc (aveam doar 16 ani atunci), dar l-am scris cu drag și din convingere. Mă bucur mult că cei de la Ortodoxia Tinerilor mi l-au publicat. :) Doamne ajută! |
Citat:
PS felicitari pt articol,Laura. |
Citat:
|
A fost si om! Sau nu ati auzit niciodata de cele doua firi ale Mantuitorului? Pana si in icoane e reprezentat ca OM!
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Doamne ajută! |
Iisus Hristos este Dumnezeu adevarat si Om adevarat, are cele doua firi necontopite si ne amestecate, este greu de inteles, dar Dumnezeu Fiul are aceste firi.
|
Citat:
|
Citat:
Nu am urmărit mesajele acestui user, dar dacă spuneți că are astfel de idei, atunci cred că trebuie să discutăm cu el în mod deschis și sincer, acordându-i dreptul de a spune chiar și toate ereziile hristologice și antitrinitare din istorie. Știți de ce? Pentru că, în caz contrar, fiind exclus de pe forum, va păstra în suflet aceste erezii și va rămâne cu impresia că noi, creștinii ortodocși, suntem intoleranți, întrucât nu i-am acordat libertatea cuvântului. Din acest motiv, cred că, pentru a-i oferi șansa de a rămâne în contact cu învățătura noastră de credință, avem datoria de a fi toleranți față de el și de a intra în dialog (atât timp cât user-ul în cauză va păstra un ton civilizat), căci așa ne-a poruncit Dumnezeu: să-L mărturisim în fața oamenilor, ca și El să ne mărturisească pe noi în fața Tatălui din ceruri. Sper din tot sufletul că nu am întristat/jignit pe nimeni prin acest mesaj. Îmi doresc sincer să conviețuim în mod creștinesc, atât pe forum, cât și în viața reală, cu toți semenii noștri (inclusiv cu necredincioșii vehemenți), pentru a învăța câte ceva pozitiv de la fiecare și pentru a-i ajuta, la rândul nostru, pe ceilalți să se apropie de Hristos Dumnezeu. Dacă userii sceptici, atei sau de alte credințe au intrat aici pe forum, înseamnă că vor să caute... vor, chiar și fără a conștientiza acest fapt, să-L caute pe Dumnezeul Cel adevărat. Pace și bucurie tuturor! |
Citat:
El este, în același timp, Om adevărat căci, Dumnezeu fiind, S-a întrupat, Și-a asumat firea umană în Ipostasul Său divin. Astfel, Iisus Hristos este o Persoană unică în două firi: dumnezeiască și omenească. Mai clar spus: este Fiul lui Dumnezeu întrupat. Astfel, noi nu susținem că El Se naște în fiecare an, ci ne amintim de acel eveniment unic petrecut în taină, în ieslea cea săracă din orășelul Betleem. Atunci, Dumnezeu S-a făcut Prunc și Cel din veci a devenit tânăr, așa cum atât de frumos mărturisește Sf. Roman Melodul. Numai bine vă doresc! |
pentru a intelege firile Mantuitoriului as recomanda Dogmatica Sfantului Ioan Damaschin. O carte superba care lamureste cat este posibil firi omenesti sa inteleaga problema Firilor Mantuitorului.
|
Nu dati cu pietre
Citat:
Mai spun ca noi sarbatorim nasterea Domnului nostru Iisus Hristos, dar absolut tot ceea ce vede de Craciun, toate simbolurile sunt pagane. Eu nu pot vedea un brad de Craciun fara a-mi aminti de o piramida. Daca are o stea in varf, este deja clasica piramida masonica, cu lumina/raze. De asemenea, este si un simbol falic. In plus copacul = poarta de trecere in lumea spiritelor in credinte pagane (da, ca in filmul avatar). Ghirlandele din pom: sarpele incolacit in jurul pomului cunostintei. Steaua din varf - simbol occult important, dar si simbol al lui Nimrod, sarbatorit, daca nu ma insel, chiar pe 25 dec. Coroanele decorative rotunde care se pun pe usi (nu stiu daca se practica in Romania) sunt simbol sexual feminin. Etc.. Etc.. Dupa cum am zis, nu dati cu pietre. Exista o ssimbolistica a globurilor, a culorilor, mistletoe, etc. Si totul este pagan. Pana si denumirea Santa, daca reordonezi literele.... |
Citat:
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:24:17. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.