Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Adopta un om din iad (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14270)

spre_rasarit 18.12.2011 07:14:46

Adopta un om din iad

In iad sunt oameni care nu se mai pot ruga, care poate nu au cele de trebuinta. Adopta un om din iad, sau mai multi dupa puteri si roaga-te lui Dumnezeu sa-i boteze, cuminece si spovedeasca daca e nevoie, da Liturghii pentru el si da poamna pentru el sa aiva ce ii trebuie. De asemenea roaga-l pe Dumnezeu sa il ajute sa se curateasca de pacate si sa ii iua in considerare rugaciunile de bine. Amin.

Ce faci aproapelui tau, si Dumnezeu iti face tie. Daca faci asta si ajungi la zdup, Dumnezeu va gasi o cale sa-ti intoarca binele facut.

Mihnea Dragomir 18.12.2011 07:31:55

Citat:

În prealabil postat de spre_rasarit (Post 416023)
In iad sunt oameni care nu se mai pot ruga, care poate nu au cele de trebuinta. Adopta un om din iad, sau mai multi dupa puteri si roaga-te lui Dumnezeu sa-i boteze, cuminece si spovedeasca daca e nevoie, da Liturghii pentru el si da poamna pentru el sa aiva ce ii trebuie. De asemenea roaga-l pe Dumnezeu sa il ajute sa se curateasca de pacate si sa ii iua in considerare rugaciunile de bine. Amin.

Ce faci aproapelui tau, si Dumnezeu iti face tie. Daca faci asta si ajungi la zdup, Dumnezeu va gasi o cale sa-ti intoarca binele facut.

Intersantă idee. Dar, având în vedere că eu însumi sunt în toboganul care duce spre iad, la ce i-ar folosi celui de acolo faptul că îl adopt ? Poate orbul să fie călăuză celui care nu vede ? Nu mai bine nu aș adopta eu, ci m-aș lăsa adoptat de un om din Cer, care să îmi fie curator (purtător de grijă) până ce Îl voi cunoaște pe adăvăratul meu Tată ?

Și, fiindcă nu am auzit de vreun sfânt Mihnea, mă încredințez sfântului Dismas, tâlharul din dreapta, care s-a mântuit în ultimul ceas, pe când era deja în anticamera morții. Sper să mă ajute să fiu și eu asemenea lui și ca Domnul să nu își amintească de tâlhăriile mele, ci să îmi spună: "mâine vei fi cu Mine în rai !" Sancte Dismas, ora pro mihi !

florin.oltean75 18.12.2011 14:54:57

Citat:

Iata o miscare virtuoasa a sufletului, originala, care aduce multe roade!

Dumnezeu sa-ti ajute sa adopti cate mai multe fapturi din iad,
daca nu chiar pe toate!

O virtuoasa intentie, un mare bine!

Raoul 18.12.2011 16:15:53

O gandire foarte buna si pozitiva! Intr-adevar,au fost multe cazuri cand oameni au fost scosi din iad datorita rugaciunilor celor de aici. Sa nu uitam ca rugaciunea pentru altul este cea mai placuta si bine primita de Dumnezeu. Si nu numai rugaciunea pentru altul e salvatoare lui... ci si milostenia,faptele bune,facute pentru mantuirea lui,in numele lui. Si Dumnezeu,vazand ca avem credinta ca fratele nostru poate fi salvat,ne va mantui si pe noi.

Mai rau e de copiii avortati. Pentru ei nici sa ne rugam nu avem dreptul :(

VladCat 18.12.2011 16:30:26

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 416092)
Mai rau e de copiii avortati. Pentru ei nici sa ne rugam nu avem dreptul :(

Eu nu cred asa ceva. Sunt aproape sigur ca e o gandire neortodoxa raspandita in mod gresit de anumiti oameni sau fii ai Bisericii.

Raoul 18.12.2011 16:33:14

Sfintii parinti asa zic. Asa am citit in cartea parintelui Adrian Fageteanu,daca vrei fac si poza la pagina sa va arat.

Mtcrysty17 18.12.2011 16:34:10

Citat:

În prealabil postat de VladCat (Post 416100)
Eu nu cred asa ceva. Sunt aproape sigur ca e o gandire neortodoxa raspandita in mod gresit de anumiti oameni sau fii ai Bisericii.

mda... asa cred si eu.... ei vor sta in iad pana la a doua venire a mantuitorului.... mai bine va rugati pentru un om bolnav, pentru un om amarat..... Doamne ajuta...

VladCat 18.12.2011 16:37:53

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 416104)
Sfintii parinti asa zic. Asa am citit in cartea parintelui Adrian Fageteanu,daca vrei fac si poza la pagina sa va arat.

Te cred Raoul, dar in cazul de fata, in ciuda evlaviei pe care i-o datoram parintelui Adrian, eu aleg sa cred ca fie s-a inselat el interpretand scrierile Sfintilor Parinti, fie acela dintre parinti care a afirmat asa ceva a facut o afirmatie care nu a venit din Duh. Poate gresesc gandind asa dar asta imi e raportarea.

VladCat 18.12.2011 16:41:27

Citat:

În prealabil postat de Mtcrysty17 (Post 416107)
ei vor sta in iad pana la a doua venire a mantuitorului

Nu te supara, dar eu nu pot sti asa ceva. Cred ca cel mai bine e sa ne rugam pt ei si atat.

Raoul 18.12.2011 17:03:10

Citat:

În prealabil postat de VladCat (Post 416114)
Nu te supara, dar eu nu pot sti asa ceva. Cred ca cel mai bine e sa ne rugam pt ei si atat.

Da,e bine sa ne rugam. Ei simt o usurare oricum,cititi ce zic sfintii parinti.

Citat:

mda... asa cred si eu.... ei vor sta in iad pana la a doua venire a mantuitorului.... mai bine va rugati pentru un om bolnav, pentru un om amarat..... Doamne ajuta...

Trebuie sa ne rugam si pentru cei din iad. Nu ai tu de unde sa stii pana cand vor sta acolo,judecata la Dumnezeu este. Noi trebuie doar sa ne facem "datoria".

Doamne-ajuta!

laurastifter 18.12.2011 17:05:19

Doamne ajută!
Împărtășesc în totalitate opinia lui Vlad, pentru că Dumnezeu este omnipotent și iubitor!
Dacă noi simțim compasiune pentru acele suflete, oare nu infinit mai mult Se va milostivi de ele Tatăl ceresc?

Sfinții Părinți simțeau dragoste și compasiune chiar și pentru cele mai neînsemnate făpturi ale lui Dumnezeu. Sf. Isaac Sirul se ruga și pentru demoni... Eu n-aș face asta... :) Totuși, cred că avem dreptul și chiar datoria de a ne ruga pentru toți semenii noștri de pretutindeni (chiar și pentru cei din iad), căci sunt ființe create după chipul lui Dumnezeu, ființe pentru care a murit Hristos, Dumnezeul nostru.
În opinia mea, vrednicul de pomenire părinte Adrian a scris cuvinte atât de dure la adresa copiilor avortați, doar din rațiuni pedagogice (pentru a le convinge pe femeile creștine să renunțe la gândul de a-și ucide proprii copilași nenăscuți), iar nicidecum pentru că ar fi primit vreo descoperire în acest sens. Este imposibil ca Dumnezeu să osândească la întunericul veșnic suflete nevinovate de copii! "Judecătorul a tot pământul va face oare nedreptate?" - se întreba, plin de sfântă nădejde, cel mai important dintre Patriarhii Vechiului Testament.
Avortul este, fără îndoială, o crimă. Pentru acest păcat strigător la cer, responsabilitatea le aparține părinților și medicilor care nu se pocăiesc, iar nu victimelor (copiilor uciși înainte de naștere).

Dumnezeu să ne ajute pe toți să-L cunoaștem corect, așa cum El Însuși ni S-a revelat: ca un Tată plin de iubire față de noi, cei creați de El în vederea dobândirii vieții veșnice!

Raoul 18.12.2011 17:10:07

O sa fac poza la pagina din carte si o sa va arat. Sau voi da citatul,vad eu cum mi-e mai usor. Nu e chiar atat de dur precum credeti,veti vedea in ce context o spune. Oricum era un parinte plin de intelepciune,un sfant in viata!

Doamne-ajuta!

laurastifter 18.12.2011 17:15:20

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 416134)
O sa fac poza la pagina din carte si o sa va arat. Sau voi da citatul,vad eu cum mi-e mai usor. Nu e chiar atat de dur precum credeti,veti vedea in ce context o spune. Oricum era un parinte plin de intelepciune,un sfant in viata!

Doamne-ajuta!

"...era un parinte plin de intelepciune,un sfant in viata!"
Știu, de asta sunt convinsă!

Doamne ajută!

Raoul 18.12.2011 17:30:56

Offtopic: L-ai cunoscut?

laurastifter 18.12.2011 17:34:39

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 416145)
Offtopic: L-ai cunoscut?

Nu, din păcate... :(
Dintre marii noștri duhovnici, l-am cunoscut doar pe părintele Teofil Părăian. Despre ceilalți știu din auzite și-i cunosc din cuvintele de învățătură pe care le-au scris.

Doamne ajută!

Dumitru73 18.12.2011 17:49:28

Citat:

În prealabil postat de VladCat (Post 416100)

pr Cleopa citand din Pravila lui Matei Basarab, spune ca pruncii avortati merg intr-un loc luminos, asteptand Judecata.
http://www.orthodoxphotos.com/readin...l/cleopa.shtml
altii spun vorbesc de un loc "trist", dar nu iad. un loc randuit anume pentru ei.
oricum Biblia nu vorbeste despre acest aspect si nici Sfintii Parinti nu s-au grabit sa comenteze subiectul.

VladCat 18.12.2011 18:25:31

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 416147)
oricum Biblia nu vorbeste despre acest aspect si nici Sfintii Parinti nu s-au grabit sa comenteze subiectul.

da, asa stiu si eu.

Dumitru73 18.12.2011 18:36:14

Citat:

În prealabil postat de VladCat (Post 416154)
da, asa stiu si eu.

de aceea mi se pare cel putin hazardata afirmatia unora, indiferent cine sunt ei, ca pruncii avortati se duc in iad, nefiind botezati.

VladCat 18.12.2011 18:43:32

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 416159)
de aceea mi se pare cel putin hazardata afirmatia unora, indiferent cine sunt ei, ca pruncii avortati se duc in iad, nefiind botezati.

dupa mine, atitudinea dreptslavitoare in asemenea cazuri urmeaza linia „nu pot sti ce se intampla, dar stiu ca Dumnezeu este iubire”.

Raoul 18.12.2011 18:48:26

Cine a spus ca se duc in iad? A spus parintele Adrian asa ceva? A spus doar ca nu avem voie sa ne rugam pentru ei (caut in continuare textul exact...).

Doamne-ajuta!

PS cautand asta am gasit si textul cu privire la evrei/jidani. Daca e cineva interesat sa imi dea mesaj. Oricum o sa postez intr-un topic adecvat,insa nu acum.

Raoul 18.12.2011 20:06:58

Am gasit ceea ce spunea parintele Adrian cu privire la copiii avortati:

Unele probleme rămân în „rezervația lui Dumnezeu”. Așa cum după dispariția zimbrilor din pădurile Moldovei și întregii țări, avem numai o rezervație de zimbri la noi. De exemplu, pentru copiii avortați, n-are voie nici preotul care slujește la proscomidie, nici alții să se roage pentru ei. Ei sunt în „rezervația lui Dumnezeu”. Aici a greșit chiar cel mai bun prieten al meu, părintele Arsenie Papacioc, când a afirmat odată că el se roagă la proscomidie pentru cei avortați. N-are voie! Orice am face, n-are valoare ce ne rugăm noi.

Deci judecata e la Dumnezeu!

laurastifter 18.12.2011 20:36:54

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 416216)
Am gasit ceea ce spunea parintele Adrian cu privire la copiii avortati:

Unele probleme rămân în „rezervația lui Dumnezeu”. Așa cum după dispariția zimbrilor din pădurile Moldovei și întregii țări, avem numai o rezervație de zimbri la noi. De exemplu, pentru copiii avortați, n-are voie nici preotul care slujește la proscomidie, nici alții să se roage pentru ei. Ei sunt în „rezervația lui Dumnezeu”. Aici a greșit chiar cel mai bun prieten al meu, părintele Arsenie Papacioc, când a afirmat odată că el se roagă la proscomidie pentru cei avortați. N-are voie! Orice am face, n-are valoare ce ne rugăm noi.

Deci judecata e la Dumnezeu!

Din acest text, înțeleg că părintele se pronunță împotriva pomenirii copiilor avortați la Proscomidie (deci, în cadrul cultului public), iar nicidecum nu oprește rugăciunea particulară pentru ei. Normal că la Sf. Liturghie putem pomeni doar persoane botezate, dar în afara cadrului liturgic, în rugăciunea particulară, Dumnezeu ne îngăduie, cred, să avem un gând bun și să ne rugăm pentru orice suflet omenesc.
Așa cum se poate ușor observa din cuvintele părintelui, chiar și între marii duhovnici există diferențe de opinie (fapt normal, de vreme ce ei, având libertatea în Duhul Sfânt, aveau curajul de a gândi neîngrădiți de forme și reguli omenești). Astfel, în timp ce părintele Adrian combate practica pomenirii copiilor avortați la Proscomidie, părintele Arsenie Papacioc o susține. Afirmând acestea, nu am intenția de a pune la îndoială autoritatea duhovnicească a acestor părinți mărturisitori ai lui Hristos (Domnul să mă ferească de așa ceva!), ci doresc doar să arăt că avem dreptul de a gândi liber, atât timp cât ideile noastre rămân în concordanță cu dreapta credință. Chiar și Sfinții Apostoli și Sfinții Părinți au avut, în anumite situații, opinii diferite, dar au rămas uniți în cuget în privința dreptei credințe și a practicării corecte a poruncilor lui Hristos.

Personal tind să fiu de acord cu părintele Adrian în privința ideii că, la Sfânta Liturghie, îi putem pomeni doar pe cei botezați (pentru că așa este rânduiala Bisericii, nu din alt motiv), dar cred că ne este îngăduit a ne ruga în particular pentru orice semen al nostru, așa cum și Sf. Grigorie Decapolitul sau Sf. Tecla s-au rugat cu bună îndrăznire pentru păgâni și prigonitori ai creștinilor.
Dacă am greșit, aștept observațiile/completările voastre. :)

Dumnezeu să fie cu noi toți!

Raoul 18.12.2011 21:32:46

Nu cred ca ai gresit,insa prefer sa nu ma consider mai intelept si mai indumnezeit decat parintele Adrian (cine l-a cunoscut personal,a vorbit cu el,i-a citit viata,intelege ce vreau sa spun!). In acest caz vreau sa dau ascultare sfintiei sale si sa nu ma rog in van pentru cineva ce se afla in "rezervatia lui Dumnezeu". Si asa este,pentru ca noi nu stim unde sunt exact sufletele lor,e o taina a lui Dumnezeu si noi trebuie sa ne vedem de ale noastre (dupa cum stim din intamplarea Sf. Antonie). Nu are rost sa ne ratacim,sa strigam in van,caci are Dumnezeu planul Sau cu sufletele acelor copii,in niciun caz nu putem influenta noi asta. Din ce citeam la parintele Cleopa (parca) sufletele acelora asteapta pocainta mamelor,deci in niciun caz vreun anumit fel sau numar de rugaciuni,pentru ca nu exista rugaciuni pentru ei. Daca acele mame s-ar pocai ar face mai mult decat toate pomenirile din lume.

Doamne-ajuta!

glykys 18.12.2011 22:55:54

Citat:

Eu imi aduc aminte ca am citit la par. Arsenie Boca undeva cum ca soarta acelor copii depinde de mama. Daca mama reuseste sa i se stearga pacatul si sa ajunga in rai, atunci si copiii avortati ajung in rai.
Gasesc la par. Cleopa aceeasi idee, la un seach pe google:

- Se pot boteza copiii avortati?
- Cine a indraznit sa boteze un copil mort ori avortat, nebotezat, nu mai poate fi preot in veacul veacului. Ce botezi? Tarana! Doar sufletul a plecat din clipa cand a murit.
Cum? Te-ai facut preot si te-apuci sa botezi la cimitir si sa inseli lumea? Mare nebunie!
Am auzit pe undeva ca preotul boteaza la Botezul Domnului pe cei avortati. Asta-i nebunie! Asta-i iesire din minti! Nu se boteaza in veacul veacului! A plecat sufletul lui. Stiti voi unde stau copiii nebotezati? Sa tineti minte, care sunteti aici! Copiii nebotezati ai crestinilor stau in partea de miazanoapte din ceruri, unde este un fel de ceata, cum este la noi in zori de ziua, cand nu s-a luminat.
Ei au primit de la Mantuitorul un inel; se cheama “inelul nemuririi vesnice”. Ei stau acolo si striga totdeauna impotriva parintilor: “Doamne, n-am vazut lumina soarelui, n-am vazut lumina lunii, n-am vazut stelele, n-am vazut lumina zilei, n-am vazut florile campului, n-am auzit cantand pasarile, n-am vazut frumusetea lumii, de ce ne tii pe noi in intuneric, ca noi nu suntem vinovati?” Iar Hristos le va zice: “Stati acolo, sa vad pocainta parintilor vostri!” Ca, daca cei ce au copii morti nebotezati se marturisesc curat la duhovnic si fac canonul si nu mai fac aceasta urgie, se mantuiesc.

Cand se mantuiesc parintii, atunci si copiii se mantuiesc. Cand se mantuiesc parintii, copiii avortati in clipa aceea primesc botezul nadejdii; cum au avut cei din Vechiul Testament, cei ce mai inainte au nadajduit spre Hristos, zicand: “O sa vina Mesia sa ne scoata din iad!” Primesc botezul nadejdii si odata cu parintii lor zboara la cer. Asta-i soarta copiilor care au murit nebotezati.”

Material extras din “Ne vorbeste Parintele Cleopa 7″, editia a II-a, Editura Episcopiei Romanului, 2001.

Ontopic, ideea de a ne ruga pentru cei adormiti pe care nu are cine ii pomeni sau despre care intuim ca nu o duc bine este foarte foarte buna, se cheama milostenie sufleteasca si e in spirit ortodox, deoarece noi credem ca prin rugaciunile Bisericii, prin jertfa de la Sfanta Liturghie, prin rugaciunile si milosteniile noastre Dumnezeu le usureaza pacatele. Plus ca este o jertfa total dezinteresata, pentru ca omul pentru care te rogi nu va putea sa iti multumeasca si sa iti rasplateasca eforturile (doar daca o fi cumva sfant).

Lucian008 18.12.2011 23:06:21

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 416225)
Dumnezeu ne îngăduie, cred, să avem un gând bun și să ne rugăm pentru orice suflet omenesc.

In primul rand nu stim care este starea lor si deci nu prea stim ptr ce sa ne rugam. Un lucru stim totusi ca Dumnezeu fiind drept nu va pedepsi un copil pentru faptele parintilor.

Cand ne rugam ptr cei morti, dar care au intrat in acesta viata, stim ca nu rugam pentru stergerea pacatelor facute in acesta viata. Dar ei nu au pacatuit personal, deci nu are ce sa le ierte Dumnezeu personal. Iar pacatul stramosesc, singurul pe care il au, nu il poate sterge decat botezul. Deci, rugaciunea ptr copii avortati, chiar daca nu ar fi daunatoare (si nu as fi in masura sa ma pronunt eu) cu siguranta nu este folositoare.

Raoul 18.12.2011 23:08:33

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 416286)
Deci, rugaciunea ptr copii avortati, chiar daca nu ar fi daunatoare (si nu as fi in masura sa ma pronunt eu) cu siguranta nu este folositoare.

Corect. Cred ca asta vroia sa spuna si parintele Adrian.

Lucian008 18.12.2011 23:13:41

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 416282)
Eu imi aduc aminte ca am citit la par. Arsenie Boca undeva cum ca soarta acelor copii depinde de mama. Daca mama reuseste sa i se stearga pacatul si sa ajunga in rai, atunci si copiii avortati ajung in rai.
Gasesc la par. Cleopa aceeasi idee, la un seach pe google:

- Se pot boteza copiii avortati?
- Cine a indraznit sa boteze un copil mort ori avortat, nebotezat, nu mai poate fi preot in veacul veacului. Ce botezi? Tarana! Doar sufletul a plecat din clipa cand a murit.
Cum? Te-ai facut preot si te-apuci sa botezi la cimitir si sa inseli lumea? Mare nebunie!
Am auzit pe undeva ca preotul boteaza la Botezul Domnului pe cei avortati. Asta-i nebunie! Asta-i iesire din minti! Nu se boteaza in veacul veacului! A plecat sufletul lui. Stiti voi unde stau copiii nebotezati? Sa tineti minte, care sunteti aici! Copiii nebotezati ai crestinilor stau in partea de miazanoapte din ceruri, unde este un fel de ceata, cum este la noi in zori de ziua, cand nu s-a luminat.
Ei au primit de la Mantuitorul un inel; se cheama “inelul nemuririi vesnice”. Ei stau acolo si striga totdeauna impotriva parintilor: “Doamne, n-am vazut lumina soarelui, n-am vazut lumina lunii, n-am vazut stelele, n-am vazut lumina zilei, n-am vazut florile campului, n-am auzit cantand pasarile, n-am vazut frumusetea lumii, de ce ne tii pe noi in intuneric, ca noi nu suntem vinovati?” Iar Hristos le va zice: “Stati acolo, sa vad pocainta parintilor vostri!” Ca, daca cei ce au copii morti nebotezati se marturisesc curat la duhovnic si fac canonul si nu mai fac aceasta urgie, se mantuiesc.

Cand se mantuiesc parintii, atunci si copiii se mantuiesc. Cand se mantuiesc parintii, copiii avortati in clipa aceea primesc botezul nadejdii; cum au avut cei din Vechiul Testament, cei ce mai inainte au nadajduit spre Hristos, zicand: “O sa vina Mesia sa ne scoata din iad!” Primesc botezul nadejdii si odata cu parintii lor zboara la cer. Asta-i soarta copiilor care au murit nebotezati.”

Material extras din “Ne vorbeste Parintele Cleopa 7″, editia a II-a, Editura Episcopiei Romanului, 2001.

Ontopic, ideea de a ne ruga pentru cei adormiti pe care nu are cine ii pomeni sau despre care intuim ca nu o duc bine este foarte foarte buna, se cheama milostenie sufleteasca si e in spirit ortodox, deoarece noi credem ca prin rugaciunile Bisericii, prin jertfa de la Sfanta Liturghie, prin rugaciunile si milosteniile noastre Dumnezeu le usureaza pacatele. Plus ca este o jertfa total dezinteresata, pentru ca omul pentru care te rogi nu va putea sa iti multumeasca si sa iti rasplateasca eforturile (doar daca o fi cumva sfant).

Imi cer scuze pentru ca stiu ca multi nu vor fi de acord cu mine. Dar asta este o parere personala a parintelui Cleopa. Nu are nici un argument scripturistic si nici la Sfintei Traditii. Atat timp cat Sfinti Parinti nu s-au pronuntat nu cred ca trebuia sa se pronunte nici parintele Cleopa. Trebuie sa intelegem ca si sfinti pot gresi, "caci nu este om fara de pacat", si deci si parintele Cleopa. Chiar daca am cunoaste un parinte foarte ridicat duhovniceste strebuie sa stim ca invatatura corecta este cea a Bisericii si nu a parintelui respectiv.
Nicaieri nu se vorbeste despre ceata de care ne spune parintale Cleopa. Pe acelasi fundament sis pot explica si catolicii Purgatoriul. Si daca Dumnezeu e bun si in bunatatea Lui ar putea mantui un copil ar carui parinte se caieste si se manutuieste, Dumnezeu nu va osandi un copil ptr pacatele parintilor sai. Doamne ajuta.

MariS_ 18.12.2011 23:22:10

Citat:

Iata o initiativa marinimoasa, dragilor, si ma gandesc ca atunci cand voi ajunge in iad poate s-o gasi cineva sa se roage si pentru mine, mult pacatosul. Nu merit eu sa trec in Rai, dar poate macar atat cat sa mai prind cate-o pauza in sirul torturilor si chinurilor de acolo. Promit ca in acea pauza va raspund la rugaciuni si o sa ma bucur pentru voi.
Har, smerenie si jertfa de sine.

catalin2 18.12.2011 23:41:09

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 416225)
Personal tind să fiu de acord cu părintele Adrian în privința ideii că, la Sfânta Liturghie, îi putem pomeni doar pe cei botezați (pentru că așa este rânduiala Bisericii, nu din alt motiv), dar cred că ne este îngăduit a ne ruga în particular pentru orice semen al nostru, așa cum și Sf. Grigorie Decapolitul sau Sf. Tecla s-au rugat cu bună îndrăznire pentru păgâni și prigonitori ai creștinilor.
Dacă am greșit, aștept observațiile/completările voastre. :)

Dumnezeu să fie cu noi toți!

Si eu cred acelasi lucru, ca in particular ne putem ruga pentru copiii avortati.

Lucian008 18.12.2011 23:52:21

Citat:

Initiativa este foarte buna, dar si aici am mici corectii. Imi cer scuze si ptr asta. De fapt am sa imi pun versetul asta la semnatuta "Dar celui ce-i va fi piatră de poticnire unuia dintr'aceștia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi să-și atârne de gât o piatră de moară și să se înece în adâncul mării." Matei 18:6. Doamne fereste nu spun ca este cazul de fata, dar mai bine sa prevenim decat sa tratam.
Tainele nu se aplica decat celor vii, asa ca Dumnezeu ii poate scoate din Iad ptr rugaciunile celor vii, dar nu ii va boteza, spovedei, impartasi sau aplica nici o alta Taina.

catalin2 19.12.2011 00:04:52

Citat:

Sfinte Liturghii se dau doar pentru ortodocsi! Si chiar se spune ca doar cei cu pacate usoare pot fi mutati in urma rugaciunilor in Rai (cred ca si la parintele Cleopa am citit).
Mai mult, chiar si in rugaciunea particulara, Sf. Grigorie cel Mare s-a rugat pentru imparatul Traian si a primit raspuns ca a fost mutat in Rai, dar sa nu se mai roage pentru paganii morti.

spre_rasarit 19.12.2011 01:30:25

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 416305)
Sfinte Liturghii se dau doar pentru ortodocsi! Si chiar se spune ca doar cei cu pacate usoare pot fi mutati in urma rugaciunilor in Rai (cred ca si la parintele Cleopa am citit).
Mai mult, chiar si in rugaciunea particulara, Sf. Grigorie cel Mare s-a rugat pentru imparatul Traian si a primit raspuns ca a fost mutat in Rai, dar sa nu se mai roage pentru paganii morti.

Eu nu sunt Grigorie si mie nu mi-a spus nimeni nimic. De asemenea ne putem, ruga la Iisus sa-i boteze pe cei nebotezati. Pana la urma IIsus decide ce sa faca si nu vad pacatul unde este.Stiu pe cineva care a zis formula de botez pentru cei nebotezati cu specificarea daca Dumnezeu considera ca e bine sa se faca acest botez si daca nu au mai fost botezati. Apoi am inteles ca Maica Domnului i-a spus sa se faca preot.

Lucian008 19.12.2011 09:07:18

Citat:

În prealabil postat de spre_rasarit (Post 416328)
Eu nu sunt Grigorie si mie nu mi-a spus nimeni nimic. De asemenea ne putem, ruga la Iisus sa-i boteze pe cei nebotezati. Pana la urma IIsus decide ce sa faca si nu vad pacatul unde este.Stiu pe cineva care a zis formula de botez pentru cei nebotezati cu specificarea daca Dumnezeu considera ca e bine sa se faca acest botez si daca nu au mai fost botezati. Apoi am inteles ca Maica Domnului i-a spus sa se faca preot.

Si eu am inteles ca diavolul poate lua si chipul Maicii Domnului si al Mantuitorului si te poate invata sa te rogi, pentru ca nu orice rugaciune este mantuitoare. Anumiti rataciti cred ca se inchina Lui Dumnezeu, dar de fapt ii slujesc diavolului. "Drumul spre iad este pavat cu bune intentii". Atat timp cat invatatura Bisericii, data de Mantuitorul, sau revelata apostolilor spune ca Tainele se pot aplica doar celor vii, inseamna ca asa este. Si Dumnezeu nu va spune direct fiecaruia care greseste. Dumnezeu le vorbeste doar celor care sunt alesi de catre El, si cu atat mai putin nu va spune unuia care desi a auzit cuvantul refuza sa il accepte.

Doriana 19.12.2011 09:44:35

Totusi, care este pozitia oficiala a BO cu privire la rugaciunea pentru morti? Pot fi ei scosi din iad prin rugaciune? Exista o pozitie oficiala in acest sens?

Lucian008 19.12.2011 10:10:12

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 416361)
Totusi, care este pozitia oficiala a BO cu privire la rugaciunea pentru morti? Pot fi ei scosi din iad prin rugaciune? Exista o pozitie oficiala in acest sens?

Nu exista o pozitie oficiala doar invatatura de credinta. Pozitii oficiale se pot lua doar in ceea ce priveste anumite aspecte sau intamplari din viata curenta a societatii. O pozitie oficiala poate fi cel mult explicarea invataturilor de credinta ce se aplica unei situatii curente aparute in societate.
Da, prin rugaciunile celor vii. Cei cu pacate usoare in marinimia Sa Dumnezeu ii poate scoate din Iad, iar celor cu pacate grele le poate usura suferintele. Dar rugaciunile ptr cei morti se pot face nu conditia sa fi fost in credinta ortodoxa in momentul mortii. Orice negare a invataturilor Bisericii, sau deznadejde in Dumnezeu (care este tot o negare a invataturii, precum sinucigasii) presupune lepadare de credinta si nu ne putem ruga ptr acestia.

ioanna 19.12.2011 10:10:26

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 416361)

Da, daca Domnul voieste orice este posibil, caci pana la urma un om gasit drept dupa judecata particulara dar intr-o masura redusa si aflat in rai, nu este cu mult diferit decat cel care are in el urma pacatelor mai mici si lasat in iad, deci poate fi mutat in raiul comuniunii cu Hristos pana la Judecata Universala sau poate fi ridicat de la zbucium si arderi interioare mai intense, la unele mai usoare (regrete) prin rugaciunile noastre, doar si starea de rai, respectiv iad are gradatii, in functie de faptele savarsite; asta daca credem ca Dumnezeu este drept.

Doriana 19.12.2011 10:19:14

Ok, multumesc. Dar cine a emis prima data aceasta invatatura de credinta? Este continuta in scierile parintilor apostolici sau ale Sfintilor Parinti?

Si a doua problema: care sunt pacatele mici, tinand seama ca si o minciuna e suficienta sa te ucida cand stai in fata unui Dumnezeu atat de sfant? (vezi Anania si Safira)

ioanna 19.12.2011 10:32:24

Doamna Doriana, vad in dreptul profilului d-voastra "alta confesiune" si ma intreb, carei confesiuni crestine apartineti? Considerati ca Biblia are rolul de a inchide sau limita accesul la informatie sau de a deschide spre nesfarsit orizontul experientei?

Doriana 19.12.2011 10:40:10

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 416381)
Doamna Doriana, vad in dreptul profilului d-voastra "alta confesiune" si ma intreb, carei confesiuni crestine apartineti? Considerati ca Biblia are rolul de a inchide sau limita accesul la informatie sau de a deschide spre nesfarsit orizontul experientei?

Frecventez Biserica Penticostala ( dar nu am aceasta optiune la profil asa, ca am ales ce am putut). De altfel, apartenenta mea religioasa este cunoscuta de majoritatea forumistilor, doar ca in ultimul timp nu prea am mai scris pe aici.
Desigur, cred ca Biblia este un dar nepretuit de la Dumnezeu pentru noi, oamenii. Si nu numai Biblia, ci si unele dintre cartile Sfintilor Parinti. (caci nu am citit prea multe, dar lucrez la asta) De aceea am si intrebat unde se gaseste informatia, as dori sa caut exact la sursa.

Lucian008 19.12.2011 10:40:36

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 416373)
Ok, multumesc. Dar cine a emis prima data aceasta invatatura de credinta? Este continuta in scierile parintilor apostolici sau ale Sfintilor Parinti?

Si a doua problema: care sunt pacatele mici, tinand seama ca si o minciuna e suficienta sa te ucida cand stai in fata unui Dumnezeu atat de sfant? (vezi Anania si Safira)

Pacatele impotriva Duhului Sfant de exemplu nu se pot ierta. Asta e deosebirea dintre "pacate usoare" si "pacate grele". Normal ca nu exista pacate usoare. Un pacat considerat usor te poate osandi mai tare decat un pacat considerat greu. Depinde cum ne-am raportat la Dumnezeu.
La Sfinti Parinti da. Am sa caut exemplu, dar cel mai probabil il voi posta diseara.

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:10:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.