Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Adio flori ... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14092)

ioanna 05.11.2011 12:45:23

Adio flori ...
 
Oferirea florilor la inmormantare face parte din traditia romaneasca, obiceiul de a duce flori la mormant fiind foarte vechi, datand din perioada precrestina. Florile sunt acel ultim mesaj catre cei care nu mai sunt intre noi. Coroana, jerba, buchetul sau o floare nu le aduci pentru "a fi vazut" de familia celui decedat, ci o faci pentru tine, e un semn de pretuire si respect. Cuvintele sunt prea putine pentru a exprima ce mult ne lipsesc persoanele dragi, iar floarea pe mormant e substitul lor. In alte religii, florile se ofera dupa inmormantare, cand se trimite acasa la familia indoliata un aranjament floral, un gest de alinare prin care le areti ca esti aproape de ei in acele momente dificile.

Azi am citit intr-un articol ca enoriasii unei parohii din Cluj-Napoca (cart. Someseni) sunt rugati sa nu mai aduca flori la inmormantare, ci sa ofere un ajutor material familiei (plic cu bani).
http://www.evz.ro/detalii/stiri/la-m...commentAddLink


http://img202.imageshack.us/img202/1...iebiserica.jpg




Ce parere aveti de acest comunicat ce respira un profund pragmatism ? Chiar era nevoie de asa ceva? Cine doreste si poate ajuta familia indoliata, insa floarea e altceva, „nu bani aruncati”. Oare colacul, lumanarile, coliva, vinul sunt si ei bani aruncati?

gdf-fdc 05.11.2011 13:12:01

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 409256)
oferirea florilor la inmormantare face parte din traditia romaneasca, obiceiul de a duce flori la mormant fiind foarte vechi, datand din perioada precrestina. Florile sunt acel ultim mesaj catre cei care nu mai sunt intre noi. Coroana, jerba, buchetul sau o floare nu le aduci pentru "a fi vazut" de familia celui decedat, ci o faci pentru tine, e un semn de pretuire si respect. cuvintele sunt prea putine pentru a exprima ce mult ne lipsesc persoanele dragi, iar floarea pe mormant e substitul lor. in alte religii, florile se ofera dupa inmormantare, cand se trimite acasa la familia indoliata un aranjament floral, un gest de alinare prin care le areti ca esti aproape de ei in acele momente dificile.

azi am citit intr-un articol ca enoriasii unei parohii din cluj-napoca (cart. Someseni) sunt rugati sa nu mai aduca flori la inmormantare, ci sa ofere un ajutor material familiei (plic cu bani).
http://www.evz.ro/detalii/stiri/la-m...commentaddlink


http://img202.imageshack.us/img202/1...iebiserica.jpg




ce parere aveti de acest comunicat ce respira un profund pragmatism ? Chiar era nevoie de asa ceva? Cine doreste si poate ajuta familia indoliata, insa floarea e altceva, „nu bani aruncati”. Oare colacul, lumanarile, coliva, vinul sunt si ei bani aruncati?

eu cred ca acest comunicat este mai mult informativ si nu cred ca cel care va aduce o coroana va fi mustart.mie mi se pare o idee destul de buna.

glykys 05.11.2011 13:31:38

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 409256)





Ce parere aveti de acest comunicat ce respira un profund pragmatism ? Chiar era nevoie de asa ceva? Cine doreste si poate ajuta familia indoliata, insa floarea e altceva, „nu bani aruncati”. Oare colacul, lumanarile, coliva, vinul sunt si ei bani aruncati?


Atentie, e vorba despre coroane de flori, nu una, doua, trei garoafe, tufanele sau trandafiri, e vorba despre opulenta (multe coroane, de nu li s emai stie numarul, care a cui e), nu de mormant ingrijit! Coroanele sar de cateva sute de mii vechi si ajung chiar pana la cateva milioane, in functie de floare si de florarie. In plus, cum spui si tu, floarea are o semnificatie strict simbolica, nu religioasa, nu o poti compara cu coliva, lumanarile, vinul, Doamne sfinte! Tu esti o persoana rezonabila, intelegi ca pomenirea nu e o simpla traditie si stii bine ce inchipuie elementele din ultimul tau enunt. Florile nu au nicio senificatie religioasa si nu ajuta cu nimic sufletului raposatului, dar coliva da! Dar coroanele de flori si eu le consider o risipa (nu vorbesc de o floare, doua, noua, ci de coroane) si au dreptate ca se poate face milostenie cu acei bani. Unii au nu stiu cate coroane de flori primite pentru mort, dar se zgarcesc (sau nu au) sa dea cum cuvine preotilor sau sa faca un parastas, unii dau bani pe coroane din pura formalitate...

Probabil ca respectiva parohie a avut multe plangeri, ca s-au furat, ars, aruncat coroane (lucru verificabil si in cimitir la bunica-mea, unde te impiedici pe alei de fragmente ale unor foste coroane aruncate in mijlocul drumului), ba chiar am auzit ca e si un babism ca toate coroanele de flori sa stea pe mormant pana la 40 de zile, chiar daca sunt uscate. Nu tu 40 de liturghii, nu tu 40 de parastase, dar coroanele 40 de zile pe mormant, ca altfel e de rau! Poate vor sa combata, printre altele, chiar acel babism. Am descoperit ca la invataturi pagane este trecuta si "Îngroparea morților in cavouri -- pentru a face din locul lor de veci o adevărată capodoperă". Porbabil intra si zecile de coroane acolo.

Sper ca nu te-am suparat cu raspunsul meu, si eu sunt o fire mai pragmatica atunci cand vine vorba de bani, imi place sa daruiesc flori persoanelor in viata, sa se bucure, imi plac florile la icoane, mai pun si flori la mormant (nu coroane!), dar cred ca mai bine faci ceva cu adevarat folositor pentru sufletul omului decat sa arunci banii aiurea si sa mai iasa dupa aceea si scandal, cum se sugereaza in afisul acela.

ioanna 05.11.2011 13:59:52

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 409258)
Sper ca nu te-am suparat cu raspunsul meu, si eu sunt o fire mai pragmatica atunci cand vine vorba de bani, imi place sa daruiesc flori persoanelor in viata, sa se bucure, imi plac florile la icoane, mai pun si flori la mormant (nu coroane!), dar cred ca mai bine faci ceva cu adevarat folositor pentru sufletul omului decat sa arunci banii aiurea si sa mai iasa dupa aceea si scandal, cum se sugereaza in afisul acela.

Nu m-am suparat, stai linistita . Florile ,indiferent sub care forma (coroana, buchete, jerbe) se aduc in semn de pretuire si respect. Cand am vazut un camion plin de flori am realizat cat de multa lume l-a iubit pe tatal meu si a tinut sa fie prezenta la inmormantare. Mie mi se pare un comunicat grotesc datorita modului in care a fost formulat. Cine simte ca trebuie sa ajute familia indoliata o face, isi ofera ajutorul, mai ales daca stie ca familia respectiva e una nevoiasa. Parintele ar fi putut indruma lumea in acest sens si fara acest comunicat.

Citat:

ba chiar am auzit ca e si un babism ca toate coroanele de flori sa stea pe mormant pana la 40 de zile, chiar daca sunt uscate. Nu tu 40 de liturghii, nu tu 40 de parastase, dar coroanele 40 de zile pe mormant, ca altfel e de rau!
Florile care se duc la inmormantare amintesc de frumusetea Raiului, exprima toate gandurile noastre bune pentru cel decedat, de aceea se tin 40 de zile pe mormant, cand, conform traditiei, are loc Judecata particulara a sufletului. Florile care se planteaza pe mormant, prin fixitatea lor, fiind legate de pamant prin radacina, sunt un simbol al verticalitatii, iar prin ciclurile lor legate de anotimpuri, sunt un simbol al renasterii, pastrand prin culoarea lor verde o legatura cu raiul si cu perpetuitatea.

Mihnea Dragomir 05.11.2011 16:19:24

Mie mi se pare o hotărâre curioasă aceasta. Se pot găsi ușor și argumente pro, și argumente contra. Dar, la urma urmei, este o hotărâre în care adunarea parohială are competență. Tipul de chestie mai ciudată, pe care trebuie să o ascultăm, chiar dacă nu ne place. Pe de altă parte, sunt multe obiceiuri funerare care nu numai că nu au legătură cu învățătura creștină, precum coroanele de flori, dar sunt în mod manifest păgâne. De dat găina neagră deasupra mormântului, de exemplu, ați auzit ? Eu am rămas uluit când am văzut asta, într-un oraș din Neamț. Acesta e genul de lucruri pe care curiile parohiale ar trebui să le descurajeze, înaintea coroanelor de flori.

ioanna 05.11.2011 16:49:05

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 409261)
De dat găina neagră deasupra mormântului, de exemplu, ați auzit ? .

Da, am auzit de acest obicei, se practica in Moldova, mai ales in mediul rural, cand se da de pomana “peste groapa” o plapuma, perne, costum de haine, gaina vie unor oameni nevoiasi. E o milostenie pentru sufletul celui decedat, insa de ce se da peste mormant sincer nu stiu, gestul n-are nicio incarcatura religioasa.

In ritualul inmormantarii la romani exista obiceiul ca in fruntea cortegiului funerar, dupa cel care duce crucea si cei care duc praporii, sa urmeze o persoana care duce pomul , urmat de cei cu coroanele. Pomul sau ramura imbodobita cu fructe,dulciuri,covrigi, se infige la mormant langa cruce, dupa ce ce s-a golit de darurile care se dau de pomana. Pomul e un simbol al pomului vietii, inchipuie Raiul in care se doreste a ajunge sufletul celui adormit.La fel, florile (coroane,buchete etc.) ce se aduc la inmormantare amintesc de frumusetea Raiului.

In unele sate de la noi, inca se pastreaza obiceiul de a planta un pom (brad) in cimitir, ca sot sau sotie postuma la capataiul celui decedat necasatorit, pentru ca in folclorul romanesc, personificarile mediului inconjurator (steaua de pe cer, pomul, bradul) se nasc, se casatoresc si mor impreuna cu oamenii cu care s-au inrudit. Romanul isi alegea inca un parinte, un frate sau un prieten din natura inconjuratoare.

Citat:

Acesta e genul de lucruri pe care curiile parohiale ar trebui să le descurajeze, înaintea coroanelor de flori.

Pana a ajunge la gaina, cred ca ar trebui sa inceteze cu dezgroparea mortilor la 7 ani, obicei care se practica tot in Moldova, obicei "imprumutat" de la calugarii de pe Muntele Athos, unde existau anumite circumstante pentru stramutare, insa la noi mi se pare o barbarie sa dezgropi mortul, sa "speli" osemintele, sa mai si interpretezi daca persoana respectiva a fost sau nu blestemata (dupa culoarea oaselor), ca apoi sa-l ingropi la loc.

Yasmina 05.11.2011 19:53:26

coroanele de flori-ultima ofranda a lumii materiale
 
Si eu sunt mai degraba pragmatica cand vine vb despre fast,opulenta si risipa asta in contradictie cu ajutorul efectiv pe care o suma de bani il poate oferi la momentul oportun.Intr-o tara cu grave probleme financiare si cu agravarea saraciei cum este Romania,ajutoarele banesti sunt foarte apreciate si ar trebui sa fie incurajate.De parca un ajutor banesc nu ar fi tot o modalitate de milostenie...Este si inca cum!

Sa zicem ca famalia mortului nu este pregatita pt eveniment si mai este si sub posibilitati,fara economii;vreo 25 de coroane sau un camion cu flori nu va rezolva situatia in sine-desigur florile sunt frumoase,simbol al puritatii,te trimit cu gandul la Rai,etc...
Daca cunosti situatia financiara a familiei indoliate ar fi de bun gust sa duci un buchet de flori(nu o coroana)iar cu banii care raman necheltuiti pe coroana sa-i pui intr-un plic,alaturi de o nota cu sincere condoleante!
Eu stiu ca asa as face!

Eu nu sunt impotriva obiceiului frumos de a da flori,dar in urma cu cateva secole acest obicei se situa undeva la nivelul simbolicului-adica un buchet de flori sezoniere culese din curte;acum nu florile sunt in centrul atentiei ci opulenta,belsugul,raritatea,calitatea florilor si costul lor-cu cat mai scumpe,cu atat mai bine.
Daca vom continua tot asa in secolul viitor se vor oferi niste jerbe-bijuterii,lucrate in aur,batute cu diamante si alte pietre scumpe care vor simboliza coroanele de flori din trecut.

Unele persoane obisnuiesc sa faca parastasul la restaurant,din nou din nevoia de a fi invidiat,de a lasa"gurii lumii" o amintire demna de trancaneala.La fel ca si florile,parastasul se doreste a fi simbolic si mai ales indreptat spre saraci,spre cei in nevoi.De multe ori aceste cheltuieli irationale se interpreteaza ca fiind expresia stimei si iubirii arata persoanei decedate...asta se poate intampla daca vine din partea celor mai apropiati decedatului.

ioanna 05.11.2011 23:08:53

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 409267)
Sa zicem ca famalia mortului nu este pregatita pt eveniment si mai este si sub posibilitati,fara economii;vreo 25 de coroane sau un camion cu flori nu va rezolva situatia in sine-desigur florile sunt frumoase,simbol al puritatii,te trimit cu gandul la Rai,etc...
Daca cunosti situatia financiara a familiei indoliate ar fi de bun gust sa duci un buchet de flori(nu o coroana)iar cu banii care raman necheltuiti pe coroana sa-i pui intr-un plic,alaturi de o nota cu sincere condoleante!
Eu stiu ca asa as face!

La mine la bloc s-au adunat intotdeauna bani cand o persoana a decedat, bani din care se cumpara o coroana de flori in numele Asociatiei de locatari, iar restul se dau familiei indoliate. Indiferent cate generatii de administratori s-au succedat sau cati vecini s-au schimbat, practica ramane acceasi in cazul decesului unei persoane care a locuit impreuna cu noi,in acelasi bloc. La fel, la locul de munca al multora, se obisnuieste sa se adune un mic ajutor pentru familia colegului decedat sau daca e o companie mai mare ii organizeaza ei inmormantarea. Sunt gesturi omenesti pe care le faci fara a fi nevoie ca o terta persoana sa ti le spuna la modul „oficial”. Comunicatul acesta dat de preot vine ca un semn al vietii umane in declin spiritual si deficit de omenie. E ca anuntul acela care se pune la unele manastiri: tinuta decenta, fara decolteu, umeri goi etc. Este firesc sa nu intri intr-o manastire intr-o tinuta indecenta, la fel cum e firesc sa fii aproape de familia indoliata si sa-ti oferi sprijinul material si sufletesc, dupa posibilitati.

ovidiu b. 06.11.2011 15:49:27

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 409256)
Oferirea florilor la inmormantare face parte din traditia romaneasca, obiceiul de a duce flori la mormant fiind foarte vechi, datand din perioada precrestina. Florile sunt acel ultim mesaj catre cei care nu mai sunt intre noi. Coroana, jerba, buchetul sau o floare nu le aduci pentru "a fi vazut" de familia celui decedat, ci o faci pentru tine, e un semn de pretuire si respect.

Sunt multe lucruri legate de tradiție care ne sunt îngăduite, dar nu toate ne sunt și de folos. Eu am învățat un alt lucru de la părintele meu duhovnic. El a spus așa: "Măi, eu când am să mor, să nu veniți cu flori sau coroane la mine la mormânt! Mai bine de banii aceștia mergeți și faceți milostenie. Dați unui sărac banii pe care i-ați fi dat pe flori, coroană sau alte lucruri lumești".

Mirela0110 07.11.2011 10:03:16

e o idee buna
 
conteaza foarte mult situatia materiala a familiei decedatului. daca este o familie instarita normal ca nu se cuvine sa le dai bani ca poate ii si jignesti si cele mai potrivite sunt florile si coroanele. dar cand e o familie vai si amar de capul ei, unde poate cel decedat e cel care aducea singurii bani in casa, sau care se descurca din greu, mi se pare foarte bine ca sa li se dea bani, decat flori, nu mananca ei florile, nu isi cresc ei copiii cu florile, si nici mortul nu are ce face cu ele ... normal fiecare aduce ce vrea si ce poate, in functie de cat are, dar pentru o familie mai saraca le e mult mai folositor un plic cu bani decat o coroana. florile sunt frumoase, sunt delicate, dar nu tin nici de foame si nici de cald ... sunt utile poate celor cu bani, de fantezie, dar celor saraci sunt cam de prisos ... traditia nu tine de foame ...

AlinB 07.11.2011 11:57:55

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 409256)
[
Ce parere aveti de acest comunicat ce respira un profund pragmatism ? Chiar era nevoie de asa ceva? Cine doreste si poate ajuta familia indoliata, insa floarea e altceva, „nu bani aruncati”. Oare colacul, lumanarile, coliva, vinul sunt si ei bani aruncati?

Pai sa platesti preotul cu ele. Sau groparul. Sau firma de pompe funebre.
Si te lamuresc ei ce e cu pragmatismul.

AlinB 07.11.2011 12:02:38

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 409262)
[
Pana a ajunge la gaina, cred ca ar trebui sa inceteze cu dezgroparea mortilor la 7 ani, obicei care se practica tot in Moldova, obicei "imprumutat" de la calugarii de pe Muntele Athos, unde existau anumite circumstante pentru stramutare, insa la noi mi se pare o barbarie sa dezgropi mortul, sa "speli" osemintele, sa mai si interpretezi daca persoana respectiva a fost sau nu blestemata (dupa culoarea oaselor), ca apoi sa-l ingropi la loc.

Si ce crezi ca in cazul marilor orase nu exista aceleasi circumstante?
Cat spatiu crezi ca este pentru cimitire care ar trebui dupa tine, probabil, sa dainuiasca sute de ani?

Aia cu interpretarile..sunt alte parti ale traditiei care din pacate unii preotii nu se grabesc sa le dezminta.

Obiceiul cu coroanele tine mai mult de fala si orgoliul celor care dau, nu de o nevoie reala a celor care primesc.
Sa vada lumea ca "au dat" si "au fost acolo" chiar daca n-au fost.

Cine poate spune ca atunci cand le-a murit cineva drag au fost consolati de nr. de coroane/flori de la inmormantare?
Te uiti la cei prezenti, conteaza un ajutor material (daca situatia e dificila) dar nu nr. de coroane sau de flori.

ioan cezar 07.11.2011 12:20:15

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 409279)
La mine la bloc s-au adunat intotdeauna bani cand o persoana a decedat, bani din care se cumpara o coroana de flori in numele Asociatiei de locatari, iar restul se dau familiei indoliate. Indiferent cate generatii de administratori s-au succedat sau cati vecini s-au schimbat, practica ramane acceasi in cazul decesului unei persoane care a locuit impreuna cu noi,in acelasi bloc. La fel, la locul de munca al multora, se obisnuieste sa se adune un mic ajutor pentru familia colegului decedat sau daca e o companie mai mare ii organizeaza ei inmormantarea. Sunt gesturi omenesti pe care le faci fara a fi nevoie ca o terta persoana sa ti le spuna la modul „oficial”. Comunicatul acesta dat de preot vine ca un semn al vietii umane in declin spiritual si deficit de omenie. E ca anuntul acela care se pune la unele manastiri: tinuta decenta, fara decolteu, umeri goi etc. Este firesc sa nu intri intr-o manastire intr-o tinuta indecenta, la fel cum e firesc sa fii aproape de familia indoliata si sa-ti oferi sprijinul material si sufletesc, dupa posibilitati.

Cu totul de acord, draga Ioanna.
Comunicatul acela e mai rece ca spinarea unui sarpe mort. E o rostire de tabla.
Imi amineste o vorba a Cuviosului Paisie Aghioritul, spunea cam asa: "Noi cei de azi practicam un crestinism cu sarma ghimpata." Iar eu am sentimentul ca mai lipseste cizma soldateasca, pusca la tampla si desigur trambitatul triumfal al victoriei de propaganda (socialista, fascista, kgbista). Ne bantuie trecutul comunist, oare?...
Incepe sa fie tot mai strident, tot mai suparator, gestul de impunere in numele ordinii, o ordine cu orice pret, cu putina ingaduinta fata de sentimente, de durere. impresia tot mai apasatoare a ideologiei. Incepe sa supere "ismul"... Unde vom ajunge, Doamne?...
P.S. Spunea cineva aici ca traditia nu tine de foame.
Oh, nu, sa nu fie! In Biserica noastra romaneasca, traditionala, Traditia a tinut si de foame si de sete. Ne-a tinut si ne tine in viata, cu adevarat. Adica in Viata. AMIN+

ioan cezar 07.11.2011 12:26:42

Acum imi dau seama ca titlul potrivit acelui comunicat ar fi mai degraba: Komunicat.
Iertati-ma, dar simt ca ma cuprinde, treptat, indignarea...
Dumnezeu sa ne miluiasca, fratilor...

AlinB 07.11.2011 12:29:45

Traditia crestina ortodoxa si coroanele de flori ca si anunturile mortuare din ziare n-au nici o legatura intre ele.

Sunt intr-adevar milioane care in loc sa mearga ca milostenie pentru sufletul celui raposat, sfarsesc la gunoi pentru orgoliul de o clipa a unora care tin sa demonstreze lumii ce "sensibili" sunt ei..

ioan cezar 07.11.2011 12:37:12

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 409412)
Traditia crestina ortodoxa si coroanele de flori ca si anunturile mortuare din ziare n-au nici o legatura intre ele.

Sunt intr-adevar milioane care in loc sa mearga ca milostenie pentru sufletul celui raposat, sfarsesc la gunoi pentru orgoliul de o clipa a unora care tin sa demonstreze lumii ce "sensibili" sunt ei..

Da, Aline, cunoastem excesele si fatarnicia de tot felul. Traim in lume. Le-am vazut la altii, le stim si pe ale noastre...
Dar nu putem combate o magarie cu una si mai mare.
Nu putem leza sensibilitatea reala a unor oameni doar pentru ca alti oameni sunt fatarnici.
Putintel discernamant, ziceam eu, putina atentie la nuante...
Tavalugul ordinii marcate de asazisul pragmatism este, oare, solutia? Mintea si inima mea imi spun ca nu, nu asa e solutia crestineasca, romaneasca, omeneasca. Sa fiu iertat!

Mihailc 07.11.2011 14:50:18

Tradiția ortodoxă are legătură cu tot ce ține de iubire și manifestarea ei. Coroanele de flori, buchetele și celelalte, sunt expresii ale iubirii și prețuirii pentru cel plecat în ”cea lume”, dincolo de aspectul convențional ce determină adeseori aceste gesturi. Din acest punct de vedere, parohia respectivă practică abuzul, fiindcă interzice niște gesturi firești pe care oamenii le fac sub presiuni emoționale copleșitoare. Birocratizarea morții nu poate diminua dramatismul ei, dar poate contribui, în timp și sub efectul mecanicii repetiției, la dezumanizarea noastră.
Nici virajul spre pragmatic nu prea convinge. Dacă parohienii cu pricina erau așa de grijulii cu acoperirea cheltuielilor de înmormântare, inventau un sistem de ajutor reciproc între membrii comunității și nu pasau responsabilitatea ”diverșilor”.
Dar, formal, consiliul parohial are dreptul să hotărască în ce cadre se va mișca comunitatea, dacă aceste limitări nu sunt în contradicție cu dinamica eclezială ortodoxă. O discuție asupra felului cum sunt administrate comunitățile parohiale ar deschide o adevărată ”cutie a pandorei” a relelor ce parazitează Biserica și ne intoxică credința. Dar e altă discuție deja...

ioanna 07.11.2011 15:56:16

Plicul de la nuntă a devenit, acum, un obicei și la înmormântare. Un preot clujean i-a convins pe enoriași ca, în locul obișnuitei coroane, să aducă familiei echivalentul acesteia în bani și un bilețel simplu de condoleanțe.

Dacă n-au nevoie de sumele strânse, rudele decedatului le pot dona oricând mai departe bisericii. "Urnele" se găsesc chiar în fața bisericii. De aici, cei îndurerați își pot ridica acele condoleanțe și banii.
sursa: http://observator.a1.ro/social/Plic-...are_48365.html

http://img20.imageshack.us/img20/655...ipreotplic.jpg

Din declaratia parintelui:
"Familia, dupa terminarea inmormantarii , deschide urna si are posibilitatea sa vada cine i-a fost alaturi"

Poate unii nu-si permit acei 30,50 sau 100 de lei cum sugera preotul sa se doneze si nu vor participa la inmormantare, caci au si ei demnitatea lor , nu se vor prezenta daca nu pot sa dea la fel ca ceilalti, asa cum nu merg la nunta cu o floare in loc de dar. Familia care primeste “darul” se va simti la randul ei datoare sa organizeze o masa dupa inmormantare si bineinteles sa doneze restul de bani bisericii. O sa ajunga unii sa mearga la “inmormantare” din obligatie sociala, nu din respect si pretuire pentru cel decedat, pentru ca si altii au fost la inmormantarea rudei lor si trebuie sa le returneze “atentia".


maria40 07.11.2011 16:34:22

Bani, bani, bani si iar bani. Urasc banii astia!
Din pacate s-a ajuns inclusiv pentru ziua de nastere a cuiva sa se dea bani sarbatoritului ca "Lasa ca stie el/ea mai bine ce sa-si cumpere!".
De ce sa ne mai strofocam mintea sa cautam un cadou pentru cineva. Ii trantim aluia un plic cu bani! Nu tu emotie, nu tu iubire....nimic!
Totul e o afacere!
Maine, poimaine la cat s-a degradat totul in jurul nostru o sa facem afaceri inclusiv in familie!
Contract de prestari servicii cu sotul cu plata in numerar pentru: gatit, spalat, curatenie si sex! Doamne iarta-ma!
Totul se reduce la bani ce sa ne mai miram de initiativa acelui preot!

AlinB 07.11.2011 17:38:03

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 409415)
Da, Aline, cunoastem excesele si fatarnicia de tot felul. Traim in lume. Le-am vazut la altii, le stim si pe ale noastre...
Dar nu putem combate o magarie cu una si mai mare.
Nu putem leza sensibilitatea reala a unor oameni doar pentru ca alti oameni sunt fatarnici.
Putintel discernamant, ziceam eu, putina atentie la nuante...
Tavalugul ordinii marcate de asazisul pragmatism este, oare, solutia? Mintea si inima mea imi spun ca nu, nu asa e solutia crestineasca, romaneasca, omeneasca. Sa fiu iertat!

Unde este magaria?
In primul rand nu se interzice, cum tipa unii, se recomanda.

Care sensibilitate se lezeaza?

A fi alaturi fata de cel care a suferit o pierdere inseamna sa fii alaturi prin gesturi efective, cuvinte, prezenta fizica, nu trimiti flori cu biletel sau scrii la ziar si de cele mai multe ori lucrurile se termina aici.

Nimeni nu se intreba cat costa oare o inmormantare si daca cei ramasi au banii respectivi.
Lasa ca se descurca ei.

Comparatia cu cadouri vs. bani de ziua cuiva este total inoportuna.
De parca cei ramasi in urma s-ar hrani cu flori sau le-ar lua acasa.
Daca vrei sa fiti utili si va e jena sa oferiti bani fiind sume nu prea importante, macar oferiti-va sa platiti preotul. Groparul. Ingrijiti-va de cele necesare, interesati-va daca au tot ce e nevoie, mai cumparati ceva.

Cu 5 coroane inutile se poate plati mai bine de jumatate din costul inmormantarii. Sau poate doar un sfert..depinde de la caz la caz, o inmormantare "ca la carte" poate sa sara usor de 2000ron fara a mai vorbi de locul de veci.
Ca mai sunt si pomenile de inmormantare, la 40 zile, etc.
Dar este ceva.

Am intrebat si se pare ca nimeni nu vrea sa raspunda..cand ati pierdut pe cineva apropiat, v-au fost de folos coroanele, florile? Va mai ganditi acum la ele sau macar mai stiti care/cate/de la cine au fost?

Da, probabil va veti aminti cine a fost atunci de fatza.
Sau daca ati fi primit de la cutare si cutare un mic ajutor, intr-o situatie asa dificila, sunt sigur ca v-ati fi amintit de lucrul asta.

ioanna 07.11.2011 18:09:43

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 409448)
Am intrebat si se pare ca nimeni nu vrea sa raspunda..cand ati pierdut pe cineva apropiat, v-au fost de folos coroanele, florile?

Am raspuns la intrebarea asta: mie mi-au fost.
Citat:

Cand am vazut un camion plin de flori am realizat cat de multa lume l-a iubit pe tatal meu si a tinut sa fie prezenta la inmormantare.

Expresia pretuirii si iubirii e inestimabila; simpla prezenta a facut mai mult decat orice suma. Vei spune ca nu se poate generaliza, e un caz particular, corect, insa nici preotul n-ar fi trebuit sa generalizeze, dand acel comunicat mizerabil, prin care se impune (nu recomanda) sa nu se mai aduca coroane.

Marius22 07.11.2011 18:30:06

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 409256)
Azi am citit intr-un articol ca enoriasii unei parohii din Cluj-Napoca (cart. Someseni) sunt rugati sa nu mai aduca flori la inmormantare, ci sa ofere un ajutor material familiei (plic cu bani).

Ce parere aveti de acest comunicat ce respira un profund pragmatism ? Chiar era nevoie de asa ceva? Cine doreste si poate ajuta familia indoliata, insa floarea e altceva, „nu bani aruncati”. Oare colacul, lumanarile, coliva, vinul sunt si ei bani aruncati?

Imi inchipui cum ar suna acest comunicat daca il aplicam la cazul inmormantarii Domnului, mai exact la Slujba Prohodului, unde exista obiceiul ca florile de pe Sfantul Epitaf sa fie aduse de catre credinciosi. Dar poate imaginatia mea merge prea departe.

In orice caz, dincolo de pragmatism, florile au pentru noi in contextul inmormantarii o insemnatate aparte. Ele au menirea de a ne aminti cuvintele psalmistului: "Omul ca iarba, zilele lui ca floarea campului, asa va inflori. Ca duh a trecut prin el si nu va mai fi ...". Nu stiu daca si banii reusesc sa faca acelasi lucru...?

ioanna 07.11.2011 18:43:14

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 409455)
In orice caz, dincolo de pragmatism, florile au pentru noi in contextul inmormantarii o insemnatate aparte. Ele au menirea de a ne aminti cuvintele psalmistului: "Omul ca iarba, zilele lui ca floarea campului, asa va inflori. Ca duh a trecut prin el si nu va mai fi ...". Nu stiu daca si banii eusesc sa faca acel

Pentru parintele respectiv n-au nicio insemnatate. Oricum, pe mine m-a deranjat altceva, nu ideea de a ajuta familia, ci modul in care a pus el problema. Spunea in interviu ca oamenii , daca primesc plicul cu bani, vor sti cine le-a fost alaturi in acel moment dificil. Asta mi s-a parut foarte urat.

Citat:

AlinB: Cine poate spune ca atunci cand le-a murit cineva drag au fost consolati de nr. de coroane/flori de la inmormantare? Te uiti la cei prezenti, conteaza un ajutor material (daca situatia e dificila) dar nu nr. de coroane sau de flori.
Banii nu consoleaza, insa pot ajuta pe unii. Florile consoleaza pentru ca exprima iubirea si aprecierea celui care a tinut sa fie prezent sa-si ia “ramas bun”, e o alinare sufleteasca, un gand bun si de compasiune, un mod de a-ti transmite ca este alaturi de tine. In acele momente primeaza ajutorul sufletesc, iar dupa ajutorul material. Mi-ar fi placut daca la sfarsitul acelui comunicat s-ar fi enumerate cazurile in care familiile sunt scutite de taxa "voluntara" pentru serviciul religios de inmormantare, daca tot au dorit sa ajute familiile indoliate, dar probabil au gandit in aceeasi maniera, pragmatica, zicandu-si ca daca tot se aduna bani, vor putea sa o achite.

ioan cezar 08.11.2011 16:22:14

Pentru Alin B
 
Cred ca sunt doua planuri distincte in problema noastra.
Primul e ceea ce numim probleme lumesti.
AL doilea este planul sufletesc, in care viata, moartea si Invierea Domnului, intreaga Evanghelie sunt reperul si izvorul vesnic.

Daca ne raportam strict la planul lumesc, putem sa intelegem desigur noima unor masuri. Ca florile costa bani inutil de multi, ca unii n-au bani sa ingroape mortul etc.
Dar aici e marea magarie, pe care zici ca nu o vezi, nu o mirosi... Pacat. iata magaria: asazisii crestini ortodocsi abordeaza moartea si inmormantarea, trecerea sufletului la vesnicie si toate celelalte lucruri duhovnicesti, in cadrul strict lumesc, cu mijloace strict lumesti, ca si cand nu ar fi sufletul ci doar trupul, ca si cand nu ar sti cum e viata si moartea in invatatura crestina, ca si cand nu stim nu auzim nu cunoastem pe Hristos.
Si inca aceasta nu e pozitia unor straini de Dumnezeu, ci a unor, chipurile, crestini ortodocsi.
Am fost, cred, conciliant, cand am numit aceasta excludere a lui Dumnezeu din petrecerea lumeasca a inmormantarii. Am fost excesiv de intelegator, stupid de tolerant, in final partas la un pacat oribil. Acum imi corectez pozitia gresita: nu, nu e magarie, e pacat oribil, e excluderea Voii Domnului din viata noastra, e hula, e prin excluderea lui Hristos din randuiala vietii, ce altceva, daca nu, conform definitiei termenului (vezi de pilda Epsitolele Sfantului Ioan Teologul) este exprimarea lui antihrist.

Pai frate Alin, daca ai ales sa elimini orice semnificatie teologica intru Hristos din planul actiunilor omenesti, daca nu vezi decat banii si florile uscate si inutile, daca de sufletul cel dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu nu iti pasa, te intreb: ce tot faci tu pe aici? De ce iti pierzi vremea sa te pui de-andoaselea? Ciudata alegere de a-ti petrece timpul limitat al vietii...
Ce sa zic, ti-as oferi o floare sa o ingrijesti cateva luni, poate asa, ingrijind si tu o viata simpla, vei deprinde dragostea de a ingriji si sufletul tau.
Pe care iti urez sa ti-l ingrijeasca Domnul cu harul Sau, sa iti picure lumina, pace, bucurie intru Duhul Sfant! AMIN+

leonardisim 02.07.2013 11:32:12

Cred ca preotul Ioan Roman este obisnuit cu astfel de directive pe post de lege, el fiind in trecut deputat de Cluj in mai multe legislaturi. De altfel, cred ca el singur a luat decizia asta, membrii consiliului parohial secondandu-l doar prin aprobare servila. N-as fi de acord cu o asemenea decizie, desi inteleg si argumentul parintelui pe de o parte. Dar pana la a "recomanda" atat de hotarat sa nu se mai aduca flori si coroane la mormant, ci mai bine sa se dea bani, este ceva lipsit de decenta. Asa ca sunt de parerea sustinuta de cei care aduc argumente folosirii coroanelor la inmormantari "no matter what" si ajutorarii cu bani a celor nevoiasi care au un defunct in familie.

AlinB 02.07.2013 13:01:21

Ma indoiesc ca se simte cineva consolat de multimea florilor.
Or fi unii cu un astfel de simt estetic dar ma indoies ca sunt multi.

Pote de prezenta anumitor persoane da.

Cheltuielile de inmormantare sunt o povara nu usor de suportat de oricine.

Dar probabil scapi mai ieftin sa dai 10-15 lei pe niste flori decat sa pui 50lei intr-un plic, mai putin fiind fara doar si poate jenant.

Ma intreb daca mai la inceputuri crestinii tot asa carau cu roaba flori si coroane la mormant sau ajutau efectiv si concret familia care trece printr-un moment asa dificil.


Ora este GMT +3. Ora este acum 02:49:55.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.