Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Curatia trupeasca pana la nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13958)

simona_fidela 07.10.2011 00:27:40

Curatia trupeasca pana la nunta

Buna seara,

Va rog frumos sa-mi spuneti cum este posibil-adica prin ce mijloace (in viziunea dumneavoastra) ca in ziua de astazi cineva care doreste sa-si mentina curatia trupeasca pana la cununia religioasa sa si reuseasca? Spun asta intrucat astazi mass-media(internet, ziare, reviste) ne indoapa cu ,,sexul pana la casatorie'' si concubinaj cu idei de potrivire sexuala si probleme de nepotrivire. Cum se poate trece cu bine acest hop pana la casatorie, mentinandu-te curat trupeste? Totodata se doreste a-l cunoaste cat mai bine pe viitorul partener de viata, astfel incat atunci cand spui ,,da'' in fata preotului sa fii convins(sau ma rog, aproape convins, poate nu suntem in stare sa garantam 100% pentru nici un om) ca ai facut alegerea potrivita? Ce trebuie facut ca sa poti sa-l cunosti pe celalalt cat mai bine, in cat mai multe aspecte ale vietii, sa vezi cum se poarta in diverse situatii, daca este un sprijin real pentru tine la greutati sau daca din contra da bir cu fugiitii, daca te respecta, daca te ajuta la treburile casnice, fara a ,,testa patul'' inainte de casatorie? Mai ales in condtiile in care si parintii tai sunt de parerea lumii de azi ca nu e bine sa ramai virgin pana la casatorie si tinand cont de faptul ca nu esti intr-o tara de religie ortodoxa si nu ai biserica ortodoxa in orasul in care locuiesti. Mi se pare o bariera greu de trecut(fiind implicata si atractia aia fizica), mai ales ca implica si co-operarea celuilalt. Ca degeaba vrei tu, daca el nu vrea si va despartiti in loc sa urmati impreuna calea curatiei pana la casatoriei. Pentru o posibila viitoare intrebare: nu am prieten, deci nu va ganditi ca ma indrept spre casatorie. Intrebam doar ca principiu, pentru ca ma preocupa multe lucruri din diverse domenii. Multumesc calduros celor ce imi vor da raspuns spre folos.

glykys 07.10.2011 00:48:40

Un sfat de la profesoara de religie din generala: mergeti impreuna la petreceri si vezi cat bea! :)

Mihnea Dragomir 07.10.2011 01:07:03

Citat:

În prealabil postat de simona_fidela (Post 405037)
Va rog frumos sa-mi spuneti cum este posibil-adica prin ce mijloace (in viziunea dumneavoastra) ca in ziua de astazi cineva care doreste sa-si mentina curatia trupeasca pana la cununia religioasa sa si reuseasca?

Este posibil numai prin credință și prin har de sus. Altfel, nu poate omul să reziste singur sugestiei și dezorientării diabolice, fiindcă demonul e mai puternic decât el.

Citat:

Spun asta intrucat astazi mass-media(internet, ziare, reviste) ne indoapa cu ,,sexul pana la casatorie'' si concubinaj cu idei de potrivire sexuala si probleme de nepotrivire. Cum se poate trece cu bine acest hop pana la casatorie, mentinandu-te curat trupeste?
Astăzi este mai greu decât ieri. Dar poate că nu este mai greu decât alaltăieri. Noi comparăm mereu moralitatea lumii de azi cu o perioadă victoriană numită și "la Belle Epoque". Atunci virginitatea până la căsătorie era norma, iar curvia era excepția. Dar, nu a fost întotdeauna așa. Au existat perioade în istoria mai timpurie a creștinismului când moralitatea era la pământ. Atunci, principala distracție a patricienilor erau orgiile sexuale. Nu Fecioara Maria, ci câte o Messalina era modelul lumii și obiectul admirației ei. Acuma, e adevărat, recădem în aceeași prăpastie din care creștinismul a mântuit lumea: redevenim păgâni.

Citat:

Totodata se doreste a-l cunoaste cat mai bine pe viitorul partener de viata, astfel incat atunci cand spui ,,da'' in fata preotului sa fii convins(sau ma rog, aproape convins, poate nu suntem in stare sa garantam 100% pentru nici un om) ca ai facut alegerea potrivita? Ce trebuie facut ca sa poti sa-l cunosti pe celalalt cat mai bine, in cat mai multe aspecte ale vietii, sa vezi cum se poarta in diverse situatii, daca este un sprijin real pentru tine la greutati sau daca din contra da bir cu fugiitii, daca te respecta, daca te ajuta la treburile casnice, fara a ,,testa patul'' inainte de casatorie?
Nu înțeleg ce legătură este între cunoașterea partenerului și testarea patului. Dacă ar fi o legătură, atunci ar fi un mare paradox că astăzi, când se "testează patul" mult mai frecvent, cuplurile se desfac numa-numa. Cele mai multe, culmea culmilor, acuzând "nepotrivire de caracter" după ce făcuseră "testul cu patul" timp de ani de zile.

Citat:

Mai ales in condtiile in care si parintii tai sunt de parerea lumii de azi ca nu e bine sa ramai virgin pana la casatorie si tinand cont de faptul ca nu esti intr-o tara de religie ortodoxa si nu ai biserica ortodoxa in orasul in care locuiesti.
De părinți, trebuie să ascultăm. Cu unele excepții. Principala excepție este atunci când ne îndeamnă la păcat.

Citat:

Mi se pare o bariera greu de trecut(fiind implicata si atractia aia fizica), mai ales ca implica si co-operarea celuilalt.
Nu spune nimeni că e ușor. E teribil de greu și puțini reușesc. Spre exemplu, eu nu am reușit. Îmi pare rău acum, dar e mult prea târziu. Aș fi reușit poate, dacă aveam credință vie. Dar eu, în anii tribulațiilor tinereții, credeam într-un Dumnezeu al filozofilor. Dacă aș fi crezut într-un Cristos care se chircește de durere pe Sfânta Cruce, întrevăzând cu preștiința Sa curviile mele și puținul folos pe care învățătura și exemplul Lui mi le vor aduce, atunci aș fi văzut altfel lucrurile: într-un mod așa cum îi place Lui.

Citat:

Ca degeaba vrei tu, daca el nu vrea si va despartiti in loc sa urmati impreuna calea curatiei pana la casatoriei.
Un bărbat credincios, mai bine și-ar tăia o mână decât să-i facă fetei o propunere nerușinată. În realitatea din teren, asemenea bărbați sunt extrem de puțini, în orice caz mult mai rari decât în romane. În marea majoritate a cazurilor, sunt căldicei. Acuma, un mare rol mai are și fata: ea poate trezi într-un băiat nu numai dorința sexuală, dar mai poate trezi și simțul onoarei și chiar credința uitată pe undeva, pe la jumătatea drumului.

Pe de altă parte, o cauză a curviei despre care se vorbește mult prea puțin nu are legătură cu nicio schimbare de paradigmă mentală a oamenilor, ci cu ceva mult mai simplu: creșterea aiuritoare a vârstei medii a căsătoriilor. Ambele mele bunici s-au căsătorit la 17 ani. Acum, nu mai e așa. Trebuie să faci întâi liceul, pe urmă facultatea. Pe urmă să intrii "pe felie", să ai un venit. Când eram eu student și cercetam biostatistică medicală și demografie, vârsta medie a căsătoriei ajunsese la 26 de ani la fete, acum probabil că a crescut și mai mult. Astfel, căsătoria nu mai e văzută ca un început de drum în viață, ci ca ceva care vine la vârsta confirmării. O completă aiureală, care impietează și asupra numărului de copii, și asupra comunicării părinți-copii, și chiar asupra carierelor și are numai consecințe rele. Deci, dacă bunicile mele au avut de rezistat ispitelor vreo doi-trei ani, fetele și, mai ales, băieții de azi au de rezistat vreo două decenii, ceea ce nu e de loc același lucru: riști mai mult să clachezi o dată. Pe urmă, dacă tot ai clacat o dată, clachezi mai departe. Aici este un lucru asupra cărora preoții ar trebui să insiste mai mult: dacă mi s-a întunecat mintea și am uitat că azi e zi de post și am mâncat o bucată de carne, nu e motiv să nu mai țin postul. În adevăratul păcat abia acum mă afund, când știu bine că e post, dar nu îl țin crezând că ce rost are să-l mai țin dacă tot l-am încălcat ? Mutatis-mutandis, nu e vorba că multe cupluri au cedat o dată tentației căzând în curvie: e vorba că ajung să trăiască în concubinaj: e diferența dintre păcat și împietrirea în păcat, care este viciul.

De aceea, sfatul meu atât pentru fete, cât și pentru băieți acesta este: nu amânați căsătoria. Dacă socotiți că ați găsit partenerul potrivit, care mai exact înseamnă că are toate următoarele trei calități:
-Îl iubește pe Isus și este hotărât(ă) să Îl urmeze
-vă iubește și îl (o) iubiți
-credeți că ar putea fi un bun tată (mamă) de familie
atunci nu mai așteptați nicio zi, că nu mai aveți ce anume să așteptați: mergeți la preot chiar mâine.

Restul vine ca de la sine, între doi tineri ținuți de câte o mână de Domnul. Și succesele studențești, și cariera, și banii, și locuința, și tot ce mai vreți și sunteți de părere că înseamnă fericire.

anna21 07.10.2011 02:25:36

Citat:

Buna seara,

Va rog frumos sa-mi spuneti cum este posibil-adica prin ce mijloace (in viziunea dumneavoastra) ca in ziua de astazi cineva care doreste sa-si mentina curatia trupeasca pana la cununia religioasa sa si reuseasca? Spun asta intrucat astazi mass-media(internet, ziare, reviste) ne indoapa cu ,,sexul pana la casatorie'' si concubinaj cu idei de potrivire sexuala si probleme de nepotrivire. Cum se poate trece cu bine acest hop pana la casatorie, mentinandu-te curat trupeste? Totodata se doreste a-l cunoaste cat mai bine pe viitorul partener de viata, astfel incat atunci cand spui ,,da'' in fata preotului sa fii convins(sau ma rog, aproape convins, poate nu suntem in stare sa garantam 100% pentru nici un om) ca ai facut alegerea potrivita? Ce trebuie facut ca sa poti sa-l cunosti pe celalalt cat mai bine, in cat mai multe aspecte ale vietii, sa vezi cum se poarta in diverse situatii, daca este un sprijin real pentru tine la greutati sau daca din contra da bir cu fugiitii, daca te respecta, daca te ajuta la treburile casnice, fara a ,,testa patul'' inainte de casatorie? Mai ales in condtiile in care si parintii tai sunt de parerea lumii de azi ca nu e bine sa ramai virgin pana la casatorie si tinand cont de faptul ca nu esti intr-o tara de religie ortodoxa si nu ai biserica ortodoxa in orasul in care locuiesti. Mi se pare o bariera greu de trecut(fiind implicata si atractia aia fizica), mai ales ca implica si co-operarea celuilalt. Ca degeaba vrei tu, daca el nu vrea si va despartiti in loc sa urmati impreuna calea curatiei pana la casatoriei. Pentru o posibila viitoare intrebare: nu am prieten, deci nu va ganditi ca ma indrept spre casatorie. Intrebam doar ca principiu, pentru ca ma preocupa multe lucruri din diverse domenii. Multumesc calduros celor ce imi vor da raspuns spre folos.

Parerea mea bazata strict pe observatii personale: patternurile de comportament din familia lui se pot repeta in familia ta.
Ca urmare, cred ca este foarte important sa-i cunosti bine familia, sa vezi cum se inteleg intre ei parintii lui si cat respect au unul pt altul, ce inseamna pentru ei familia si ce valori promoveaza in general (cu mentiunea ca valorile promovate nu trebuie sa fie doar declarative, ca la vorbit multi sunt buni).
Daca ajuta pe mama lui in casa, te va ajuta si pe tine ca sotie etc....

Ana-Maria N 07.10.2011 10:27:15

de retinut!

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 405041)
De aceea, sfatul meu atât pentru fete, cât și pentru băieți acesta este: nu amânați căsătoria.

Dacă socotiți că ați găsit partenerul potrivit, care mai exact înseamnă că are toate următoarele trei calități:
atunci nu mai așteptați nicio zi, că nu mai aveți ce anume să așteptați: mergeți la preot chiar mâine.

Restul vine ca de la sine, între doi tineri ținuți de câte o mână de Domnul. Și succesele studențești, și cariera, și banii, și locuința, și tot ce mai vreți și sunteți de părere că înseamnă fericire.

Frumos sfat!

DragosP 07.10.2011 10:39:15

Citat:

Ei, mai întâi pe la primărie, că nu-i primește nimeni fără docomentul laic, dar sper că s-a prins ideea.

costel 07.10.2011 10:43:31

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 405040)
Un sfat de la profesoara de religie din generala: mergeti impreuna la petreceri si vezi cat bea! :)

Eu sunt pentru alt sfat: sa mearga impreuna la biserica si sa vada cat poate sta acolo.

simona_fidela 07.10.2011 12:27:06

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 405040)

Nu cred ca-i suficient nici pe departe.

simona_fidela 07.10.2011 12:29:03

Multumesc mult pentru raspuns, domnule Dragomir. Foarte frumos scris si complex. Sunt de acord cu ideile dumneavoastra.

Citat:

Este posibil numai prin credință și prin har de sus. Altfel, nu poate omul să reziste singur sugestiei și dezorientării diabolice, fiindcă demonul e mai puternic decât el.

Astăzi este mai greu decât ieri. Dar poate că nu este mai greu decât alaltăieri. Noi comparăm mereu moralitatea lumii de azi cu o perioadă victoriană numită și "la Belle Epoque". Atunci virginitatea până la căsătorie era norma, iar curvia era excepția. Dar, nu a fost întotdeauna așa. Au existat perioade în istoria mai timpurie a creștinismului când moralitatea era la pământ. Atunci, principala distracție a patricienilor erau orgiile sexuale. Nu Fecioara Maria, ci câte o Messalina era modelul lumii și obiectul admirației ei. Acuma, e adevărat, recădem în aceeași prăpastie din care creștinismul a mântuit lumea: redevenim păgâni.

Nu înțeleg ce legătură este între cunoașterea partenerului și testarea patului. Dacă ar fi o legătură, atunci ar fi un mare paradox că astăzi, când se "testează patul" mult mai frecvent, cuplurile se desfac numa-numa. Cele mai multe, culmea culmilor, acuzând "nepotrivire de caracter" după ce făcuseră "testul cu patul" timp de ani de zile.

De părinți, trebuie să ascultăm. Cu unele excepții. Principala excepție este atunci când ne îndeamnă la păcat.

Nu spune nimeni că e ușor. E teribil de greu și puțini reușesc. Spre exemplu, eu nu am reușit. Îmi pare rău acum, dar e mult prea târziu. Aș fi reușit poate, dacă aveam credință vie. Dar eu, în anii tribulațiilor tinereții, credeam într-un Dumnezeu al filozofilor. Dacă aș fi crezut într-un Cristos care se chircește de durere pe Sfânta Cruce, întrevăzând cu preștiința Sa curviile mele și puținul folos pe care învățătura și exemplul Lui mi le vor aduce, atunci aș fi văzut altfel lucrurile: într-un mod așa cum îi place Lui.

Un bărbat credincios, mai bine și-ar tăia o mână decât să-i facă fetei o propunere nerușinată. În realitatea din teren, asemenea bărbați sunt extrem de puțini, în orice caz mult mai rari decât în romane. În marea majoritate a cazurilor, sunt căldicei. Acuma, un mare rol mai are și fata: ea poate trezi într-un băiat nu numai dorința sexuală, dar mai poate trezi și simțul onoarei și chiar credința uitată pe undeva, pe la jumătatea drumului.

Pe de altă parte, o cauză a curviei despre care se vorbește mult prea puțin nu are legătură cu nicio schimbare de paradigmă mentală a oamenilor, ci cu ceva mult mai simplu: creșterea aiuritoare a vârstei medii a căsătoriilor. Ambele mele bunici s-au căsătorit la 17 ani. Acum, nu mai e așa. Trebuie să faci întâi liceul, pe urmă facultatea. Pe urmă să intrii "pe felie", să ai un venit. Când eram eu student și cercetam biostatistică medicală și demografie, vârsta medie a căsătoriei ajunsese la 26 de ani la fete, acum probabil că a crescut și mai mult. Astfel, căsătoria nu mai e văzută ca un început de drum în viață, ci ca ceva care vine la vârsta confirmării. O completă aiureală, care impietează și asupra numărului de copii, și asupra comunicării părinți-copii, și chiar asupra carierelor și are numai consecințe rele. Deci, dacă bunicile mele au avut de rezistat ispitelor vreo doi-trei ani, fetele și, mai ales, băieții de azi au de rezistat vreo două decenii, ceea ce nu e de loc același lucru: riști mai mult să clachezi o dată. Pe urmă, dacă tot ai clacat o dată, clachezi mai departe. Aici este un lucru asupra cărora preoții ar trebui să insiste mai mult: dacă mi s-a întunecat mintea și am uitat că azi e zi de post și am mâncat o bucată de carne, nu e motiv să nu mai țin postul. În adevăratul păcat abia acum mă afund, când știu bine că e post, dar nu îl țin crezând că ce rost are să-l mai țin dacă tot l-am încălcat ? Mutatis-mutandis, nu e vorba că multe cupluri au cedat o dată tentației căzând în curvie: e vorba că ajung să trăiască în concubinaj: e diferența dintre păcat și împietrirea în păcat, care este viciul.

De aceea, sfatul meu atât pentru fete, cât și pentru băieți acesta este: nu amânați căsătoria. Dacă socotiți că ați găsit partenerul potrivit, care mai exact înseamnă că are toate următoarele trei calități:

simona_fidela 07.10.2011 12:30:00

Bun lucru ati scris. Multumesc.

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 405056)
Eu sunt pentru alt sfat: sa mearga impreuna la biserica si sa vada cat poate sta acolo.

simona_fidela 07.10.2011 12:35:26

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 405042)
Parerea mea bazata strict pe observatii personale: patternurile de comportament din familia lui se pot repeta in familia ta.
Ca urmare, cred ca este foarte important sa-i cunosti bine familia, sa vezi cum se inteleg intre ei parintii lui si cat respect au unul pt altul, ce inseamna pentru ei familia si ce valori promoveaza in general (cu mentiunea ca valorile promovate nu trebuie sa fie doar declarative, ca la vorbit multi sunt buni).

Adevarat lucru referitor la ajutorul dat mamei lui.Din pacate, cred ca in ziua de azi majoritatea mamelor isi cocololesc baietii(mare greseala!!!), ceea ce-i face pe ei sa creada ca viitoarea sotie va proceda la fel.

E adevarat si ce ati spus referitor la felul in care parintii lui se comporta in familie: daca se respecta, iubesc, inteleg, ajuta unul pe celalalt, asa va proceda si el cu viitoarea sotie; daca nu, probabil ca nu, desi nu-i obligatoriu; ma gandesc la unele momente pe care le surprind cu diverse ocazii la diferite cupluri si ma gandesc ,,Doamne, multumescu-ti ca sunt singura si n-am un sot ca acesta care mi-ar distruge viata.'' Ca mai bine singur decat cu unul/una cu care sa nu te intelegi si care sa nu te respecte si sa te ajute sa treceti impreuna frumos prin viata, sa imbatraniti frumos cum imi place mie sa cred.

glykys 07.10.2011 13:08:05

Citat:

În prealabil postat de simona_fidela (Post 405065)
Nu cred ca-i suficient nici pe departe.

Prea in serios ati luat-o cu totii :)).

Nu am zis ca numai asta trebuie, sigur ca nu e suficient, dar e folositor. Cu un om necredincios mai poti convietui, dar cu un betiv nu.

Sotul profesoarei de religie e preot. Deci treaba cu biserica era de la sine inteleasa. Dar vezi ca nu s-a oprit numai la asta. Sunt destui care dupa ce merg duminica la biserica, dupa aia mai trag si la crasma, mai si injura, mai sunt si nesimtiti, fac tot felul de pacate, dar la biserica se duc.

Important e caracterul omului. Sa fie vertical, cu principii, neinfluentabil, neascultator de vorbe de colo si colo, asezat, sa iubeasca dreptatea si adevarul. Daca il iubeste si pe Hristos (Dreptatea si Adevarul) cu atat mai bine,daca nu, Il va descoperi cu tine de mana.Daca are vicii de acest gen insa, paaaa!

Apoi, educatia, inteligenta. Sa fie om cult, politicos, care stie sa se comporte, sa vorbeasca si sa se descurce in orice situatie, sa iti ofere siguranta.

Daca mai e si frumos, atunci ai tot ce iti doresti.

culianul 07.10.2011 13:11:29

Intrebarea trebuie nunatata

1.Cum vrei tu sa rezisti fecioara pana la casatorie?

2.Cum sa gasesti pe cineva care sa "reziste" cu tine fecioara pana la casatorie?

3.Si daca tot, care e treaba cu proba sexului.

Iata ce cred eu:

1. Sa rezisti tu fecioara pana la casatorie e simplu. Cand incepi o relatie, la inceputul inceputului, ii spui barbatului ca tu nu vrei sa faci sex pana la casatorie. Si dupa casatorie, ii explici programul "sexual", adica cum iti imaginezi tu ca ar fi crestineste ok de a face dragoste. Zic chiar la inceputul relatiei, ca sa nu te indragostesti de el si sa te santajeze cu parasirea, si tu, indragostita fiind, iti calci pe suflet.

2. vezi punctul 1

3. proba sexului e stupida din simplul motiv ca fecioria pana la casatorie are un rol fantastic: nu stii nici cum e, nici daca e vreunu care se pricepe mai bine, etc. Daca ai termen de comparatie, cand faci treaba, te gandesti tu sau se gandeste el: parca era mai fain cu X, oare X ar mai vrea sa se culce cu mine? (detalii exagerate pentru a sublinia ideea).

Si in final, daca cumva nu gasesti pe nimeni si ajungi cumva la 30-35 de ani, si totusi vrei pe cineva, te anunt cu regret ca devine muult mai greu sa gasesti pe cineva. Nu vei avea pe nimeni, dar esti fecioara, sau ma rog, ai himenul intact.

Daca totusi gasesti pe cineva (un virgin ca si tine), si va potriviti, veti fi fericiti.

Nu cauta sfaturi pe forum, vezi de barbatul care e sau va fi langa tine. Nu iti vinde trupul pentru himere (adik nu te culci cu oricine iti promite marea si sarea), dar nici habotnicia nu ajuta (esti deja cu barbatul TAU, dar il indepartezi pentru ca e tanar si in forta).

Nu sexul de proba tre facut, ci convietuirea de proba. Sa nu crezi ca sa locuiesti cu cineva in aceeasi casa e acelasi lucru cu plimbarile din parc, sucurile de la terasa, etc.

skicolour 07.10.2011 13:12:22

[quote=anna21;405042]Parerea mea bazata strict pe observatii personale: patternurile de comportament din familia lui se pot repeta in familia ta.
Ca urmare, cred ca este foarte important sa-i cunosti bine familia, sa vezi cum se inteleg intre ei parintii lui si cat respect au unul pt altul, ce inseamna pentru ei familia si ce valori promoveaza in general (cu mentiunea ca valorile promovate nu trebuie sa fie doar declarative, ca la vorbit multi sunt buni).[quote]

As dori, desi este putin cam off topic, sa discutam atunci si despre aceasta influenta a parintilor asupra aspirantului la o casatorie pe placul lui Dumnezeu. In ce masura poate inflenta acest aspect decizia partenerului/partenerei ?
Care sunt conditiile care ar trebui indeplinte de familia aspirantului pentru ca el/ea, sa zicem, sa aibe sanse de casatorie cu un om ce urmeaza lui Hristos ? Daca parintii sunt, sa spunem, divortati si mai putin credinciosi, reprezinta vreun risc pentru cel/cea ce alege casatoria cu un copil provenit dintr-o astfel de familie, desi acesta (copilul) deocamdata a fost singurul adus la credinta prin mila Domnului ?

Subiect e larg...si probabil, as mai avea destule intrebari, insa acestea mi-au venit in minte pentru moment.

simona_fidela 07.10.2011 13:47:08

Va contraziceti. Pe de o parte spuneti ca ,,proba sexului e stupida din simplul motiv ca fecioria pana la casatorie are un rol fantastic'', iar pe de alta ca ,,nu sexul de proba tre facut, ci convietuirea de proba''. Convietuirea de proba(sau concubinajul) implica oricum si sex, deci cum te mai casatoresti in curatie trupeasca odata ce ai aflat ce e ala sex?

Si totusi ce vreti sa spuneti prin asta:,,Si in final, daca cumva nu gasesti pe nimeni si ajungi cumva la 30-35 de ani, si totusi vrei pe cineva, te anunt cu regret ca devine muult mai greu sa gasesti pe cineva. Nu vei avea pe nimeni, dar esti fecioara, sau ma rog, ai himenul intact.''??
Ca totusi ar trebui scapat de virginitate, chiar daca nu esti casatorit ca sa nu ajungi la 30-35 de ani virgin, ca ar fi un lucru teribil de oribil? Desi tot dvs. ziceti ,,nu iti vinde trupul pe himere''. Adica ideea dvs. e totusi ,,fata, gaseste-ti un barbat care sa te iubeasca si culca-te cu el inainte de casatorie daca vrei sa-ti fie bine''? Da, stiu ca viata de zi cu zi alaturi de un om nu e ca plimbarile prin parc sau iesirile la film. Dar asta nu inseamna ca m-as culca rapid cu primul care mi-ar da impresia ca ma iubeste si care de fapt poate ar dori doar sa-si bata joc de mine.(se stie ca unii sunt maestri la a purta masti de oameni cumsecade si seriosi, iar in realitate sa fie niste escroci)

Citat:

În prealabil postat de culianul (Post 405071)
Intrebarea trebuie nunatata

1.Cum vrei tu sa rezisti fecioara pana la casatorie?

2.Cum sa gasesti pe cineva care sa "reziste" cu tine fecioara pana la casatorie?

3.Si daca tot, care e treaba cu proba sexului.

Iata ce cred eu:

1. Sa rezisti tu fecioara pana la casatorie e simplu. Cand incepi o relatie, la inceputul inceputului, ii spui barbatului ca tu nu vrei sa faci sex pana la casatorie. Si dupa casatorie, ii explici programul "sexual", adica cum iti imaginezi tu ca ar fi crestineste ok de a face dragoste. Zic chiar la inceputul relatiei, ca sa nu te indragostesti de el si sa te santajeze cu parasirea, si tu, indragostita fiind, iti calci pe suflet.

2. vezi punctul 1

3. proba sexului e stupida din simplul motiv ca fecioria pana la casatorie are un rol fantastic: nu stii nici cum e, nici daca e vreunu care se pricepe mai bine, etc. Daca ai termen de comparatie, cand faci treaba, te gandesti tu sau se gandeste el: parca era mai fain cu X, oare X ar mai vrea sa se culce cu mine? (detalii exagerate pentru a sublinia ideea).

Si in final, daca cumva nu gasesti pe nimeni si ajungi cumva la 30-35 de ani, si totusi vrei pe cineva, te anunt cu regret ca devine muult mai greu sa gasesti pe cineva. Nu vei avea pe nimeni, dar esti fecioara, sau ma rog, ai himenul intact.

Daca totusi gasesti pe cineva (un virgin ca si tine), si va potriviti, veti fi fericiti.

Nu cauta sfaturi pe forum, vezi de barbatul care e sau va fi langa tine. Nu iti vinde trupul pentru himere (adik nu te culci cu oricine iti promite marea si sarea), dar nici habotnicia nu ajuta (esti deja cu barbatul TAU, dar il indepartezi pentru ca e tanar si in forta).

Nu sexul de proba tre facut, ci convietuirea de proba. Sa nu crezi ca sa locuiesti cu cineva in aceeasi casa e acelasi lucru cu plimbarile din parc, sucurile de la terasa, etc.

simona_fidela 07.10.2011 13:51:28

Cam incalcit formulate intrebarile. Parintii mei au divortat cand eu aveam ceva mai putin de un an si s-au recasatorit amandoi dupa ceva ani. Faptul ca ei vor sa trec prin mai multe experiente (sexuale) inainte de casatorie nu m-a influentat si pe mine sa gandesc asa, insa ma deranjeaza cand o tot aud pe maica-mea sustinandu-si punctul de vedere si in plus zicand ca nu e asa important sa mergi la biserica fix cand e Sfanta Liturghie, ca Dumnezeu oricum te vede cand te rogi si te aude. Pentru mine Sfanta Liturghie chiar conteaza si ma supara cand vad cum incearca ea sa ma indeparteze de religia ortodoxa.
Citat:

În prealabil postat de skicolour (Post 405072)
As dori, desi este putin cam off topic, sa discutam atunci si despre aceasta influenta a parintilor asupra aspirantului la o casatorie pe placul lui Dumnezeu. In ce masura poate inflenta acest aspect decizia partenerului/partenerei ?
Care sunt conditiile care ar trebui indeplinte de familia aspirantului pentru ca el/ea, sa zicem, sa aibe sanse de casatorie cu un om ce urmeaza lui Hristos ? Daca parintii sunt, sa spunem, divortati si mai putin credinciosi, reprezinta vreun risc pentru cel/cea ce alege casatoria cu un copil provenit dintr-o astfel de familie, desi acesta (copilul) deocamdata a fost singurul adus la credinta prin mila Domnului ?

Subiect e larg...si probabil, as mai avea destule intrebari, insa acestea mi-au venit in minte pentru moment.

culianul 07.10.2011 16:52:53

Citat:

În prealabil postat de simona_fidela (Post 405076)
Va contraziceti. Pe de o parte spuneti ca ,,proba sexului e stupida din simplul motiv ca fecioria pana la casatorie are un rol fantastic'', iar pe de alta ca ,,nu sexul de proba tre facut, ci convietuirea de proba''. Convietuirea de proba(sau concubinajul) implica oricum si sex, deci cum te mai casatoresti in curatie trupeasca odata ce ai aflat ce e ala sex?

Si totusi ce vreti sa spuneti prin asta:,,Si in final, daca cumva nu gasesti pe nimeni si ajungi cumva la 30-35 de ani, si totusi vrei pe cineva, te anunt cu regret ca devine muult mai greu sa gasesti pe cineva. Nu vei avea pe nimeni, dar esti fecioara, sau ma rog, ai himenul intact.''??
Ca totusi ar trebui scapat de virginitate, chiar daca nu esti casatorit ca sa nu ajungi la 30-35 de ani virgin, ca ar fi un lucru teribil de oribil? Desi tot dvs. ziceti ,,nu iti vinde trupul pe himere''. Adica ideea dvs. e totusi ,,fata, gaseste-ti un barbat care sa te iubeasca si culca-te cu el inainte de casatorie daca vrei sa-ti fie bine''? Da, stiu ca viata de zi cu zi alaturi de un om nu e ca plimbarile prin parc sau iesirile la film. Dar asta nu inseamna ca m-as culca rapid cu primul care mi-ar da impresia ca ma iubeste si care de fapt poate ar dori doar sa-si bata joc de mine.(se stie ca unii sunt maestri la a purta masti de oameni cumsecade si seriosi, iar in realitate sa fie niste escroci)

Commentul meu a fost mai mult sau mai putin pamfletar, pentru ca am gandit cumva in stilul habotnic in care gandeste lumea.

E asa pentru ca am multe prietene care au aplicat aceeasi politica: no sex before marriage, si au ramas singure, desi sunt foarte frumoase, inteligente. Acum au 35 de ani, doar cu divortati sau d-astia pe care nu i-a vrut nimeni cand era vremea, ceea ce iar nu e ideal

O alta cunostinta a incercat la fel, dar la 29 de ani a hotarat ca nu mai vrea sa fie singura, si se pare ca Dumnezeu i-a dat: sotz minunat (desi s-au sexuit inainte de cununie), acum au 2 copii, sunt fericiti, evlaviosi (nu habotnici).

Ce sa zic, lumea este foarte cruda, si da, sunt multe sanse sa ramana singura o fata care alege fecioria. Mai ales daca e "in lume", cu job normal, cu viata normala.

Legat de testul de convietuire, daca accepta sa nu faca sex cu tine pana la cununie, accepta sa locuiasca cu tine pana la cununie.

anca0003 07.10.2011 17:37:22

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 405056)

Sunt intru totul de acord...NUMAI LA BISERICA poti vedea adevarata fata a unui om..NUMAI IN PREZENTA LUI DUMNEZEU....ca de altfel...daca stam bine si ne gandim la petrecere e prezent cel rau..si dupa parerea mea el face regulile acolo ..DECI BISERICA ..NU PETRECEREA!

lore86 07.10.2011 18:18:02

Citat:

În prealabil postat de culianul (Post 405087)
Commentul meu a fost mai mult sau mai putin pamfletar, pentru ca am gandit cumva in stilul habotnic in care gandeste lumea.

E asa pentru ca am multe prietene care au aplicat aceeasi politica: no sex before marriage, si au ramas singure, desi sunt foarte frumoase, inteligente. Acum au 35 de ani, doar cu divortati sau d-astia pe care nu i-a vrut nimeni cand era vremea, ceea ce iar nu e ideal

O alta cunostinta a incercat la fel, dar la 29 de ani a hotarat ca nu mai vrea sa fie singura, si se pare ca Dumnezeu i-a dat: sotz minunat (desi s-au sexuit inainte de cununie), acum au 2 copii, sunt fericiti, evlaviosi (nu habotnici).

Ce sa zic, lumea este foarte cruda, si da, sunt multe sanse sa ramana singura o fata care alege fecioria. Mai ales daca e "in lume", cu job normal, cu viata normala.

Legat de testul de convietuire, daca accepta sa nu faca sex cu tine pana la cununie, accepta sa locuiasca cu tine pana la cununie.

concluzia ta e simpla: sex inainte de casatorie, ca sa nu ramana fetele singure, sau cel putin vietuirea impreuna ca restul vine de la sine!

of, Doamne, chiar si aici propovaduim lucrurile cu susu-n jos?:(

Mihnea Dragomir 07.10.2011 19:19:29

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 405092)
concluzia ta e simpla: sex inainte de casatorie, ca sa nu ramana fetele singure, sau cel putin vietuirea impreuna ca restul vine de la sine!

of, Doamne, chiar si aici propovaduim lucrurile cu susu-n jos?:(

Nu mi se pare că preopinentul a făcut apologia curviei, ci doar a spus că știe cazuri de fete singure, care au păstrat fecioria și sugerează că între acestea două ar putea fi o legătură ca de la efect la cauză.
Se poate. Se prea poate ca, dacă ar fi ales "sexul liber" să fi dat peste vreun mârlan de care lumea e plină. Bărbații care stimează puritatea sunt la fel de rari ca fetele care păstrează puritatea.
Ca să nu mai vorbesc de bărbați care păstrează (și stimează) propria lor puritate. Mă întreb dacă am cunoscut vreunul. De asemenea, nu îmi amintesc de fete care să fi dorit bărbați care au trăit în castitate.
Dar, noi nu alegem castitatea ca să ne ridice oamenii statui, ci pentru că știm că așa îi place Domnului nostru. Mai mult, nu ne este permis să gândim că, dacă ne păstrăm puritatea, ne vom nenoroci pe viață. Dimpotrivă, noi credem că faptele bune sunt răsplătite. Răsplătite nu numai în Cer, ci și pe pământ, prin puterea proniatoare a lui Dumnezeu. Dimpotrivă, faptele rele își primesc pedeapsa. Pedeapsa nu numai spirituală (care este căderea din starea de grație sfințitoare), dar, mai devreme sau mai târziu, pedeapsa temporală. Binele este răsplătit cu bine, iar pentru rău vom primi rău. De multe ori chiar aici, pe pământ, uneori mai devreme decât credem.

Ca să fac o paralelă: și eu știu oameni care au ales să nu fure. Unii sunt săraci ca vai de capul lor. Oare era bine să fure ? Nu aș crede, fiindcă știu și mulți hoți care au pățit-o. Iar hoții care nu au pățit-o, trebuie să ne stârnească încă și mai multă milă: ajunși în fața Judecătorului, vor fi vrut să fi plătit o parte din datorie pe pământ.

glykys 07.10.2011 20:54:26

Hmmm, cred ca m-am grabit cand am facut descrierea barbatului bun de casatorie, asa cum il vad eu. Esential e sa le cerem ajutorul lui Dumnezeu si Maicii sale sa ne scoata in cale omul potrivit si sa ne ajute sa nu cadem in pacate. Tot continui sa cred ca mai cu seama in lucrurile mici se vadeste caracterul unui om. Culianul are totusi dreptate, lasand, fireste, la o parte, ideea sexului inainte de casatorie: e greu sa convietuiesti in aceeasi casa cu un om care are alte obiceiuri, alte tabieturi, alte preferinte, alt program de viata,care vrea sa se uite la TV cand tu vrei sa dormi sau se scoala cand tu te intorci pe partea cealalta, care e obisnuit cu micul-dejun cand tu nu esti... Totusi, nu mergem la biserica 24 de ore din 24. Trebuie jertfa continua. Unde e Sophia sa le insire pe toate...

IonelaC 14.01.2012 16:34:37

Intr-adevar, este descurajant, ca fata, sa ajungi la 30 si ceva de ani (eu mai am pana acolo, am 27) si sa nu fi reusit sa gasesti omul potrivit pentru casatorie. Mai ales daca ti-ai pastrat curatia si iti doresti sa te casatoresti cu un om care sa fi fost si el la fel de constient si sa-si fi pastrat curatia. Mie imi spunea o matusa ca astia sunt cai verzi pe pereti si ca n-o sa gasesc un astfel de om in ziua de azi. Mai trist este atunci cand nici teologii nu mai sunt teologhisiti. Fostul meu prieten era teolog cu cateva mastere la activ, insa partea asta cu fecioria i se parea desueta si derizorie (prin urmare, nu avusese probleme in a-si incepe viata sexuala, in paralel cu toata teologia pamantului!). In plus, constiinta lui nu excludea nici posibilitatea de a deveni preot, considerand ca "pogoraminte se pot face". Si asa se explica de ce a devenit "fost".

Insa curatia nu o pastram pentru mandrie, din "moralitate", pentru "originalitate" sau din teama, ci pentru Hristos, pentru cinstirea Sfintei Taine a casatoriei, pentru jertfa mucenicilor pomeniti in slujba cununiei, pentru ascultare si pentru a nu alunga, nerecunoscatori, lucrarea Duhului Sfant in noi.

Din pacate, incet-incet incep sa-i dau dreptate matusii, dupa varsta de 25-30 de ani, sansele de a gasi un astfel de om care sa aprecieze si sa-si fi pastrat la randul sau curatia (cu tot ceea ce implica ea) sunt minuscule. Insa mai bine singur omeneste, dar impreuna cu Hristos, decat impreuna cu om si fara Hristos.

Mihnea Dragomir 14.01.2012 17:55:55

Citat:

În prealabil postat de IonelaC (Post 422019)
Insa curatia nu o pastram pentru mandrie, din "moralitate", pentru "originalitate" sau din teama, ci pentru Hristos, pentru cinstirea Sfintei Taine a casatoriei, pentru jertfa mucenicilor pomeniti in slujba cununiei, pentru ascultare si pentru a nu alunga, nerecunoscatori, lucrarea Duhului Sfant in noi.

Așa este, Ionela. Curăția nu trebuie păstrată din ceea ce aș numi "motive orizontale", adică acele motive ale lumii: pentru că ferește de boli, ferește de (dez)iluziile iubirii, pentru că "așa se face" ori pentru că "încă nu am găsit persoana potrivită" ori altele asemenea. Trebuie păstrată fiindcă așa Îi place lui Hristos, Domnul nostru.

Citat:

Din pacate, incet-incet incep sa-i dau dreptate matusii, dupa varsta de 25-30 de ani, sansele de a gasi un astfel de om care sa aprecieze si sa-si fi pastrat la randul sau curatia (cu tot ceea ce implica ea) sunt minuscule.
Aș îndrăzni, dacă lucrul acesta nu vă supără, să vă dau un sfat. E foarte bine să căutați un om care să aprecieze curăția în care ați trăit și trăiți. Dar, în ceea ce privește condiția de a-și fi păstrat la rândul lui curăția, poate că ar fi bine să coborâți puțin ștacheta. Sigur că ar fi un ideal, dar, aș spune, un ideal, practic, de neatins în condițiile "realității de pe teren". Dacă un bărbat este turbulent în primii săi ani ai tinereții și s-a întors la Domnul către 30 de ani, încât ar putea spune, așa cum Fer.Augustin a spus: "târziu Te-am descoperit, Doamne!" ? Dacă a suferit transformarea în Hristos, s-a căit și s-a spovedit de rele și este hotărât ca "cealaltă parte a vieții lui Hristos, Domnul nostru, să o dea" ? Dacă el ar fi gata, ca probă a acestui lucru, să trăiască în continență și să nu vă ceară altceva până la căsătorie, atunci ce ați avea de obiectat ? Dumnezeu l-a luat iarăși în prietenia lui și l-a iertat: dv de ce nu l-ați ierta ?

IonelaC 14.01.2012 18:18:56

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 422024)
Așa este, Ionela. Curăția nu trebuie păstrată din ceea ce aș numi "motive orizontale", adică acele motive ale lumii: pentru că ferește de boli, ferește de (dez)iluziile iubirii, pentru că "așa se face" ori pentru că "încă nu am găsit persoana potrivită" ori altele asemenea. Trebuie păstrată fiindcă așa Îi place lui Hristos, Domnul nostru.

Aș îndrăzni, dacă lucrul acesta nu vă supără, să vă dau un sfat. E foarte bine să căutați un om care să aprecieze curăția în care ați trăit și trăiți. Dar, în ceea ce privește condiția de a-și fi păstrat la rândul lui curăția, poate că ar fi bine să coborâți puțin ștacheta. Sigur că ar fi un ideal, dar, aș spune, un ideal, practic, de neatins în condițiile "realității de pe teren". Dacă un bărbat este turbulent în primii săi ani ai tinereții și s-a întors la Domnul către 30 de ani, încât ar putea spune, așa cum Fer.Augustin a spus: "târziu Te-am descoperit, Doamne!" ? Dacă a suferit transformarea în Hristos, s-a căit și s-a spovedit de rele și este hotărât ca "cealaltă parte a vieții lui Hristos, Domnul nostru, să o dea" ? Dacă el ar fi gata, ca probă a acestui lucru, să trăiască în continență și să nu vă ceară altceva până la căsătorie, atunci ce ați avea de obiectat ? Dumnezeu l-a luat iarăși în prietenia lui și l-a iertat: dv de ce nu l-ați ierta ?

Sigur ca l-as ierta. Asa cum ati spus, daca Dumnezeu l-a luat iarasi in prietenia Lui si l-a iertat, m-as lupta cu mine insami pana l-as ierta si eu. Insa nu stiu daca as mai putea sa ma casatoresc cu el. Este o chestiune la care trebuie sa mai reflectez, desi raspunsul pare simplu si evident, ca reactie la intrebarea dvs., formulata atat de firesc.

Raman totusi urmele caderii (nu doar fizice, ci si sufletesti, psihologice). Nunta nu mai este curata si nici patul neintinat. Porunca a fost deja calcata, amintirile vor ramane, la fel si inima indoita a celei care va fi mereu "a doua" sau "ultima dintr-un (lung) sir", iar nu "singura", asa cum ar fi trebuit sa fie. M-am confruntat cu o situatie de acest fel, iar decizia mea a fost sa renunt la persoana respectiva, tocmai din cauza efectelor si amintirilor pe care decizia constienta , asumata, de a renunta la feciorie le-a lasat in sufletul sau.

Lucian008 14.01.2012 18:28:27

Citat:

În prealabil postat de IonelaC (Post 422027)
Sigur ca l-as ierta. Asa cum ati spus, daca Dumnezeu l-a luat iarasi in prietenia Lui si l-a iertat, m-as lupta cu mine insami pana l-as ierta si eu. Insa nu stiu daca as mai putea sa ma casatoresc cu el. Este o chestiune la care trebuie sa mai reflectez, desi raspunsul pare simplu si evident, ca reactie la intrebarea dvs., formulata atat de firesc.

Raman totusi urmele caderii (nu doar fizice, ci si sufletesti, psihologice). Nunta nu mai este curata si nici patul neintinat. Porunca a fost deja calcata, amintirile vor ramane, la fel si inima indoita a celei care va fi mereu "a doua" sau "ultima dintr-un (lung) sir", iar nu "singura", asa cum ar fi trebuit sa fie. M-am confruntat cu o situatie de acest fel, iar decizia mea a fost sa renunt la persoana respectiva, tocmai din cauza efectelor si amintirilor pe care decizia constienta , asumata, de a renunta la feciorie le-a lasat in sufletul sau.

Parerea mea e ca asta se numeste MANDRIE. Si in plus vorbim de o persoana ipotetica. Daca ati fi indragostita de persoana respectiva s-ar schimba lucrurile.

IonelaC 14.01.2012 18:58:25

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 422030)
Parerea mea e ca asta se numeste MANDRIE. Si in plus vorbim de o persoana ipotetica. Daca ati fi indragostita de persoana respectiva s-ar schimba lucrurile.

Poate ca este mandrie. Ori poate ca este doar durere.

Cand fostul meu prieten mi-a spus ca avusese un lung sir de "tatonari", culminand cu pierderea voita si constienta a fecioriei (desi este teolog ca formare), am simtit o durere imensa, sufleteasca si fizica. Lui nu i se parea nimci in neregula, nu pune pret pe lucrul acesta, nici macar din punct de vedere moral, daca nu crestin, asa cum considera ca si "alt fel de descarcari hormonale sunt necesare".

Desi eram indragostita, am simtit ca suntem diferiti pana in maduva oaselor. M-am straduit mult sa il iert, l-am iertat si m-am straduit sa trec peste acest lucru, numai ca efectele acestui lucru se manifestau constant in relatia noastra de prietenie.

Astfel incat, am renuntat la prietenie. Casatoria nu trebuie sa fie o proba de genul "ca sa arat ca sunt smerit, il/o iau oricum ar fi". De-abia asta mi s-ar parea o proba de mandrie, indirect.

Casatoria inseamna sa iti doresti din strafundurile inimii sa devii una cu persoana aleasa si numai si numai cu aceasta, prin Hristos.

HopeNeverDies 29.02.2012 22:59:35

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 405042)

Fara suparare, dar NU sunt de loc de accord cu aceasta idee !
Da, sunt multe cazuri in care se intampla cum zici tu. Dar trebuie sa te gandesti ca spunand acest lucru practic il pui cu capul pe butuc pentru a fi executat pe un om care provine dintr-o familie cu probleme/dezbinata. Asa cum sunt oameni care daca li se face un rau vor avea "grija" sa faca si ei la altii, asa sunt si oameni raniti, care stiu ce e durerea si n-o vor aplica in veci altei fiinte.
Generalizarile sunt foarte daunatoare, va rog, cu tot respectul, sa le evitati.
Exemplu clar : stiu un cuplu care isi doreau sa se casatoreasca. Familia ei era dezbinata, mai existau si certuri si probleme si erau si "liber cugetatori". Familia lui normala, frumoasa, iubitoare, unita si credincioasa. Cand ideea nuntii tinerilor era din ce in ce mai puternica, bir cu fugitii pe motivul ca " nu ma simt pregatit pentru o casnicie" a venit de la el. iar ea ar fi facut orice pentru o familie frumoasa cu el.
Asa ca desi in familia lor au avut un model, ei au facut exact opusul, s-au comportat complet diferit de modelul parintilor.

HopeNeverDies 29.02.2012 23:11:01

Citat:

În prealabil postat de skicolour (Post 405072)

Copilul se poate naste cu pacatele parintilor pe care trebuie sa le izbaveasca. Ceea ce inseamna ca lui ii va fi mai greu ( din anumite puncte de vedere) decat parintilor, sa se mantuiasca, dar asta nu inseamna ca n-o poate face. Daca acel copil, pe parcursul vietii, n-o sa faca pacatele parintilor, el nu va fi tras la raspundere la Judecata pentru "mostenirea" lui. Oamenii sunt unici. Oricand o floare poate creste dintr-un pamant imbibat de gunoi.
Nu trebuie sa judecam oamenii si sa ne facem o viziune asupra viitorului lor comportament in functie de mediul in care au crescut. Da, este o mare posibilitate ca ei sa se molipseasca de obiceiurile parintilor, dar este la fel de mare posibilitatea, ca atunci cand nu le place ce fac parintii, sa se straduiasca toata viata ca sa nu fie ca ei.

adam000 01.03.2012 13:38:28

Cum nu te cunosc, nu am sa ma refer la tine ca persoana in cele ce voi scrie mai jos, ci doar propun o tema de reflexie, pt ca multi dintre noi cadem in aceleasi moduri fata de semenii nostrii fara macar sa constientizam. Deci te rog, nu o lua personal.

Citat:

În prealabil postat de IonelaC (Post 422033)
Poate ca este mandrie. Ori poate ca este doar durere.

Parerea mea: atunci cand doare mandria, este doar durere. Atunci cand ne doare pentru cineva, va fi doar rugaciunea pentru acel cineva, cu mangaierea credintei in ajutorul Lui Dumnezeu si cu dragoste fata de acea persoana.

Citat:

Lui nu i se parea nimci in neregula, nu pune pret pe lucrul acesta, nici macar din punct de vedere moral, daca nu crestin,

Exista vreun punct de vedere moral, exista "moralitate" in afara crestinismului, in afara Lui Hristos?

Citat:

M-am straduit mult sa il iert, l-am iertat si m-am straduit sa trec peste acest lucru, numai ca efectele acestui lucru se manifestau constant in relatia noastra de prietenie.

De ce sa il ierti daca el nu tie ti-a gresit (nu pe tine te-a inselat, ci era ceva dinainte de a te cunoaste pe tine), ci Lui Dumnezeu? Este a ta iertarea sa o dai pt ceva ce nu tie ti-a gresit? Iar daca Dumnezeu il iarta pt ceva ce Lui i-a gresit un om, dar tie iti trebuie sa te stradui ca sa il ierti pt ceva ce nu ti-a gresit tie (pt ceva cu care tu l-ai judecat?), oare ce concluzie tragi de aici?
Chiar, tie cu ce ti-a gresit bietul om? Cu faptul ca nu s-a incadrat in imaginea ta ideala? Adica tu te-ai indragostit de o inchipuire (imagine ideala) sau de un om asa cum e?

Esti sigura-sigura ca nu aduceai tu in relatie efectele, prin faptul ca il judecai?

Citat:

Casatoria inseamna sa iti doresti din strafundurile inimii sa devii una cu persoana aleasa si numai si numai cu aceasta, prin Hristos.

Una? Sau un singur trup?

Profetul de carton 01.03.2012 13:42:58

Citat:

În prealabil postat de IonelaC (Post 422019)
Intr-adevar, este descurajant, ca fata, sa ajungi la 30 si ceva de ani (eu mai am pana acolo, am 27) si sa nu fi reusit sa gasesti omul potrivit pentru casatorie. Mai ales daca ti-ai pastrat curatia si iti doresti sa te casatoresti cu un om care sa fi fost si el la fel de constient si sa-si fi pastrat curatia. Mie imi spunea o matusa ca astia sunt cai verzi pe pereti si ca n-o sa gasesc un astfel de om in ziua de azi. Mai trist este atunci cand nici teologii nu mai sunt teologhisiti. Fostul meu prieten era teolog cu cateva mastere la activ, insa partea asta cu fecioria i se parea desueta si derizorie (prin urmare, nu avusese probleme in a-si incepe viata sexuala, in paralel cu toata teologia pamantului!). In plus, constiinta lui nu excludea nici posibilitatea de a deveni preot, considerand ca "pogoraminte se pot face". Si asa se explica de ce a devenit "fost".

fostul tau prieten doreste sa faca bani prin intermediul valorilor religioase, de care se foloseste cu brio, el insusi fiind un pacatos, la fel ca si "penticostalul" care vine cu cosul sa stranga colecte.

Danialex 06.03.2012 15:14:59

Citat:

În prealabil postat de IonelaC (Post 422027)

Ionela, aici e diferenta si de nuanta: fostul tau prieten si-a marturisit fara nici o remuscare aventurile, nu i-a parut deloc rau ca a renuntat la feciorie din moment ce considera chiar necesare aceste "descarcari hormonale". Mi se pare normal ca te-ai simtit ranita si dezamagita cand ai vazut cum "traieste" el credinta in Hristos si automat ti-ai dat seama ca o eventuala viata de familie impreuna nu ar fi fericita pentru ca nu ati fi avut acelasi scop. Dupa parerea mea, in astfel de cazuri NU TREBUIE sa il iei oricum si sa crezi ca asta e smerenie. Daca ai simtit ca nu va potriviti si ca el ia in deradere acest principiu de baza al vietii de familie, atunci e clar ca nu era el omul potrivit. Nu e nici o mandrie in a vedea omul asa cum este si a discerne daca poti sau nu sa mergi mai departe cu el. Sunt sigura ca Dumnezeu ti l-a aratat asa cum e ca sa renunti la timp la prietenia cu el.
Cu totul altfel ar fi stat lucrurile daca si-ar fi recunoscut caderile, dar aratand ca ii pare rau si ca doreste totusi o viata de familie in Hristos, alaturi de o femeie credincioasa care sa aiba aceleasi convingeri. Cum a spus si Mihnea, un barbat care a trait intens tineretea si l-a descoperit mai tarziu pe Dumnezeu, daca s-a spovedit, si-a schimbat viata si Dumnezeu l-a iertat, atunci ai un motiv sa mergi mai departe cu el si sa-i treci cu vederea greseala. Si daca va potriviti, sub nici o forma sa nu pui mereu in fata pacatul lui, ci sa te gandesti ca este om si din cauza unei caderi nu trebuie sa-l judeci; daca il iubesti inveti sa-l ierti.

florinbrasov0 06.03.2012 22:01:23

Citat:

Buna seara,

Va rog frumos sa-mi spuneti cum este posibil-adica prin ce mijloace (in viziunea dumneavoastra) ca in ziua de astazi cineva care doreste sa-si mentina curatia trupeasca pana la cununia religioasa sa si reuseasca?

Va recomand in primul rand sa vedeti care e viziunea Sfintilor Parinti.
Mijloacele sunt cele pe care le-a pus Biserica la inceput. Participarea la slujbe, spovedania, impartasania, rugaciunile. lupta cu pacatele, cu gandurile, pocainta.

Citat:

Spun asta intrucat astazi mass-media(internet, ziare, reviste) ne indoapa cu ,,sexul pana la casatorie'' si concubinaj cu idei de potrivire sexuala si probleme de nepotrivire. Cum se poate trece cu bine acest hop pana la casatorie, mentinandu-te curat trupeste?

In mass-media se promoveaza in general aceste lucruri, dar nu ne pune nimeni sa ne uitam sau sa citim despre. Sunt multe alte lucruri mai interesante de facut decat televizor, reviste neserioase si celelalte.

Citat:

Totodata se doreste a-l cunoaste cat mai bine pe viitorul partener de viata, astfel incat atunci cand spui ,,da'' in fata preotului sa fii convins(sau ma rog, aproape convins, poate nu suntem in stare sa garantam 100% pentru nici un om) ca ai facut alegerea potrivita? Ce trebuie facut ca sa poti sa-l cunosti pe celalalt cat mai bine, in cat mai multe aspecte ale vietii, sa vezi cum se poarta in diverse situatii, daca este un sprijin real pentru tine la greutati sau daca din contra da bir cu fugiitii, daca te respecta, daca te ajuta la treburile casnice, fara a ,,testa patul'' inainte de casatorie?

Pai si daca "testam patul" vom sti ca am facut alegerea potrivita? Vom sti oare cum se comporta in cat mai multe aspecte ale vietii, daca ne respecta, daca nu da bir cu fugitii, daca ne ajuta la treburile casnice sau cum se poarta in alte situatii?
Eu sunt convins ca nu. Tocmai curvia de dinaintea casatoriei produce rupturi sufletesti celor care o fac si astfel pornesc in casatorie cu stangul.

Citat:

Mai ales in condtiile in care si parintii tai sunt de parerea lumii de azi ca nu e bine sa ramai virgin pana la casatorie si tinand cont de faptul ca nu esti intr-o tara de religie ortodoxa si nu ai biserica ortodoxa in orasul in care locuiesti. Mi se pare o bariera greu de trecut(fiind implicata si atractia aia fizica), mai ales ca implica si co-operarea celuilalt. Ca degeaba vrei tu, daca el nu vrea si va despartiti in loc sa urmati impreuna calea curatiei pana la casatoriei. Pentru o posibila viitoare intrebare: nu am prieten, deci nu va ganditi ca ma indrept spre casatorie. Intrebam doar ca principiu, pentru ca ma preocupa multe lucruri din diverse domenii. Multumesc calduros celor ce imi vor da raspuns spre folos.

Noi crestinii, credem ca scopul casatoriei este mantuirea sotilor si a copiilor daca apar si copii. Chiar daca celalalt nu vrea sa se apropie de Dumnezeu, la inceput, schimbandu-ne pe noi vom putea deveni incetul cu incetul un exemplu puternic pentru el. Atractia fizica prea mare, este o ispita si numai cu ajutorul lui Dumnezeu o putem trece.

Daca momentan nu avem biserica ortodoxa macar sa avem un duhovnic, si in limita posibilitatilor sa mergem sa ne spovedim cat mai des. Sunt convins ca Dumnezeu va randui pe toate daca ne dorim sa fim aproape de El.

Ce nu este posibil la oameni este posibil la Dumnezeu.

JustNicol 25.07.2012 20:08:41

!

Asta e un lucru f mare, cred ca nici 3% din populatie nu se casatoresc feciori.....si ma intreb de ce se mai vaita mirenii ca au atatea probleme si necazuri......Ce sa mai zic de avorturile care se fac.......
Eu pe orice baiat pe care il intalnesc il intreb daca ar putea sa astepte o fata pana la casatorie, insa f putini mi-au raspuns afirmativ...........

AlinB 25.07.2012 20:26:02

Citat:

În prealabil postat de JustNicol (Post 461182)
Asta e un lucru f mare, cred ca nici 3% din populatie nu se casatoresc feciori.....si ma intreb de ce se mai vaita mirenii ca au atatea probleme si necazuri......Ce sa mai zic de avorturile care se fac.......
Eu pe orice baiat pe care il intalnesc il intreb daca ar putea sa astepte o fata pana la casatorie, insa f putini mi-au raspuns afirmativ...........

Pai..pana la urma, cine se aseama se aduna, nu?

O cruce mai grea la inceput si una poate mai usoara mai incolo, o cruce mai usoara (sau deloc) la inceput, una mai grea mai incolo..

anita 27.07.2012 13:48:20

Citat:

Au ramas singure nu pentru ca au ales sa ramana fecioare ci pentru ca nu au gasit omul potrivit.
Si daca se distrau puteau sa ramana singure ,sexul inainte de casatorie nu garanteaza cererea in casatorie.
Citat:

Veniti cu niste idei de-a dreptul preconcepute.
Lumea s-a schimbat dar sa nu uitam ca nu noi ne alegem partenerul ci Dumnezeu.
Si asta e valabil mai ales in cazul celor care doresc sa ramana alaturi de Hristos toata viata lor.

kikyo_ea 27.07.2012 14:29:24

Chestia cu a-l cunoaste trecand "prin pat" este tot o mare tampenie promovata in mass media. Daca aveti relatii sexuale inainte de casatorie, ce afli despre el? Ce informatii obtii? Eu cred ca nimic...Adevaratul test al iubirii voastre poate fi acesta: mentinerea curatiei pana la casatoria religioasa.

Este important sa lasam superficialitatea de o parte, sa cunoastem sufleteste persoana de langa noi. Daca este un om credincios, familist si te iubeste casatoria poate avea loc. Restul lucrurilor vin de la sine. Chiar duminica am fost la o cununie religioasa intre doi tineri curati. Sunt impreuna de un an, el urmeaza sa devina preot iar ea medic. Din iubire a respectat dorinta viitorului sot de a fi curati si sunt minunati impreuna. Deci, se poate!

kikyo_ea 27.07.2012 14:44:04

Voi fetelor credeti ca baietii prefera "masinile la mana a doua?" Mai informati-va! Nu cred ca exista baieti care sa fie foarte multumiti si fericiti ca iubita lor a mai fost cu unu, doi, cinci inaintea lui. Plus ca apar reprosuri, comparatii etc. Fetele de care vorbiti au ramas singure pentru ca au un ideal pe care nu l.au gasit pana acum sau pentru ca asta este dorinta lor. Daca ii incerci pe toti in pat nu inseamna ca asa iti gasesti mai usor jumatatea. Din contra... lucrurile degenereaza. Sunt boli si infectii care se transmit chiar si cu protectie. Dar cel mai important este faptul ca in fata Domnului faci un pacat foarte mare...care va avea urmari serioase dupa aceea... Corpul este templul Duhului Sfant. Daca iti bati joc de el vei suporta consecintele!

Tomita 27.07.2012 14:59:14

Daca vrei si lupti se poate.
O pritena s-a casatorit la 30 de ani fara sa aibe relatii intime desi a iesit cu actualul sot aprox 2 ani...
Acum are 33 de ani.
S-a despartit de cativa barbati pentru ca nu vroia relatii intime (unul a sunat-o la cateva luni sa o roage sa vina la el acasa ca are nevoie de o injectie – este si acum asistenta- poate se razgandise).
Pentru ca ea a vrut, s-a putut si dupa destule ironii de la colegi, vecini, cunostinte.
Actualul sot se despartise de o fata inainte de o cunoaste pe prietena mea din acelasi motiv...si i-a parut rau ulterior ca nu a dat o sansa relatiei, ca nu a convins-o. A incercat sa o convinga pe prietena mea...la 6 luni au avut o cearta mai serioasa...aproape sa se desparta...numai ca tinea deja la ea. S-au certat cand au fost la munte si au stat in aceeasi camera (era asa de nervos pentru ca e o forma de stres) dar s-au impacat...o iubea pe prietena mea...acesta e cel mai bun test de verificare a sentimentelor...in sacrificiu se masoara iubirea.
E usor a spune ca trebuie sa te casatoresti fecior...realitatea e dureroasa in special pentru o fata...nu avea cu cine sa se duca la plaja sau la unele evenimente..multe zile de singuratate, cearta cu cei din jur care te cred proasta si daca nici parintii nu te sustin e si mai greu...ti se pare imposibil ce doresti...trebuie sa speri.

Tomita 27.07.2012 15:13:03

[quote=kikyo_ea;461521]Voi fetelor credeti ca baietii prefera "masinile la mana a doua?" Mai informati-va! Nu cred ca exista baieti care sa fie foarte multumiti si fericiti ca iubita lor a mai fost cu unu, doi, cinci inaintea lui. Plus ca apar reprosuri, comparatii etc.

Fetele de care vorbiti au ramas singure pentru ca au un ideal pe care nu l.au gasit pana acum sau pentru ca asta este dorinta lor. QUOTE]

Imi pare rau sa spun dar barbatii prefera fetele cu experienta nu puritane...vorbesc in general.
Si fetele despre care vorbesti, care au ramas singure, au ramas asa pentru Dumnezeu a randuit asa...nu e vorba de ideal sau de dorinta...am cunostinte care nu isi gasesc partenerul si nu sunt pretentioase si chiar vor sa se casatoreasca. (este si cazul meu pana la 32-33 de ani m-a pazit Dumnezeu ca de ce fraiera eram si ce mult vroiam sa ma marit nu m-ar fi interest nici daca era extraterestru)

kikyo_ea 27.07.2012 16:42:45

Eu cunos cel putin doi baieti (peieteni buni) care nu cauta "experimentate". Isi doresc mult o relatie serioasa, familie si copii.

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:11:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.