![]() |
Are nevoie crestinul de astazi de blog-uri si forumuri ?
Raspunsul meu este ca nu...
Cred ca crestinul de astazi are cea mai mare nevoie de izolare.De televizor,de internet,chiar de cititul excesiv al cartilor religioase,de intalnirile cu prietenii etc.. Cel mai bun lucru pe care il poate face cineva care vrea sa inainteze in viata duhovniceasca este sa-si inchida urechile,ochii si gura,si sa isi vada exclusiv de viata duhovniceasca.Altfel exista riscul disiparii in sute si mii de lucru marunte,care indeparteaza de la adevarata traire. Crestinul astazi,mai mult decat oricand(dar este si mai greu decat altadata) trebuie sa se rupa de placerile lumii acesteia,sa-si jertfeasca trupul si sufletul,ca sa poata fi un crestin adevarat,un viitor locuitor(dar inca de pe acum ) al cerului. Trebuie sa aratam ca noi ,crestinii,suntem interesati doar de viata de dincolo! |
Citat:
Nu mai citesti carti religioase"in exces"? ok, dar ce faci? mai bine dormi sau.... intalnirile cu prietenii...daca nu te intalnesti macar cu cei care iti sunt prieteni, cei cu care imparti aceleasi convingeri, cei carora le poti impartasi o bucurie sau un necaz, sau te poti consulta in vreo problema, cum mai putea vb de comuniune? mai ales euharistica? sti care e virtutea care se cere de la crestinii ultimelor veacuri? Rabdarea in suferinta, care firesc e fundamentata pe rugaciune....nu zavorarea sau postul indelung. Sunt , insa de acord ca putem trai linistiti si fara calculator si televizor. dar daca esti obligat sa lucrezi 8 ore pe zi cu nasul in calculator, de ce sa nu poti folosi cele 10-25 minute pauza sa cauti si ceva util(fie o informatie fie ceva duhovnicesc)? |
Citat:
Sa fim interesati DOAR de viata de dincolo spui...adica un fel de cu capul in nori,desi inca suntem pe pamant in trup.Iar in momentul in care coboram din nori,ne dam seama ca habar nu avem cum sa ne adaptam si sa traim in societate si ne mai miram de ce. Inteleg ce spui tu daca suntem calugari,insa majoritatea dintre noi nu suntem nici pregatiti si nici facuti pentru asta.In rest,izolare totala,de mijloacele de informare si comunicare,lipsa socializarii risca sa ne aduca la un moment dat,pe noi,oamenii obisnuiti, pe punctul de a auzi voci si a vorbi cu licuricii! :) Este frumos si firesc ca si crestin sa fii interesat de mantuire si de viata de dincolo,insa nu DOAR de asta!Cata vreme traim aici,printre semeni,avem nevoie sa ne acoperim atat nevoile biologice care tin de supravietuire,siguranta,dar si pe cele afective,de cunoastere,dezvoltare personala,ceea ce nu se poate face prin izolare! Sa avem discernamant in a le folosi da,sunt de acord. Avem nevoie de discernamant in felul in care ne administam timpul,informatiile primite,oamenii care ne inconjoara,absolut tot.Dar asta nu inseamna sa le eradicam in totalitate! Pe mine internetul mai ales,ma ajuta enorm,in primul rand prin informatiile primite,anunturi pentru job,dar si alte scopuri,socializare,acte caritabile,relaxare etc. Este un beneficiu al erei pe care o traiesc si ar fi absurd sa nu folosesc acest instrument,atata timp cat o fac intr-o maniera echilibrata! |
A...si ca sa nu uit,Daniel,sunt mult preoti si calugari care astazi folosesc atat televizorul,dar mai ales internetul si au inclusiv bloguri,mail,Yahoo Messenger,ba chiar si cont de facebook! :)
|
Consider ca pe forum sau pe blog,nu se creeaza o adevarata viata duhovniceasca,ci doar surogate ale acesteia.
Bineinteles,ca noi suntem caldicei,si ne mai trebuie din cand in cand o "informatie" pe net,o muzica,o cafea,o bere,un film artistic frumos si romantic,o excursie la mare sau la munte,sau de ce nu,in strainatate,pe scurt o mica placere,fara de care nu putem supravietui. E adevarat,eu insumi sunt la fel,insa crestinul adevarat trebuie sa invete sa renunte la toate acestea.Nu neaparat pentru a se retrage in munti,insa in sine insusi poate sa se retraga.... |
Asa...nici pe strada nu vei vedea viata duhovniceasca,in magazine,spitale s.a.m.d si atunci,ce faci,nu mai iesi dintre cei 4 pereti?
Realitatea virtuala nu face altceva decat sa reflecte o realitate de care ne lovim oricum,in toate aspectele lumii acesteia! |
the irony
Citat:
|
Ma pregatesc de plecare...nu insa inainte de a imi lua ramas bun.
Am incercat in multe moduri sa creez viata aici,dar am esuat de fiecare data.. |
Citat:
|
Nu sunt de parere ca viata duhovniceasca autentica se intemeiaza pe "ochi inchisi", "urechi astupate", pe izolare, la propriu, cat pe privire curata, auz curat etc. Nu sa bata in retragere are nevoie crestinul de astazi, in virtutea unei asa-zise asceze, ci sa fie gata oricand a iesi cu bucurie in intampinarea semenilor sai. (sa fie oricand gata sa-si puna sufletul pentru aproapele sau ca pentru Domnul).
Totodata, cred ca acesta nu trebuie sa uite a multumi necontenit Domnului. Constiinta recunostintei fata de Dumnezeu ia, pentru crestin, chipul rugaciunii neincetate fata de El. |
Citat:
Asa cum ai spus, viata online este doar un surogat. E esential sa nu o inlocuiasca pe cea adevarata.Pe Domnul trebuie sa-l cautam in adancul sufletului nostru, si sa incercam sa dobandim pacea launtrica. Ca fara ea, putem sta si in pustie si ni se pare galagie. Iar cu ea si in mijlocul orasului e liniste.Ca ne ajuta sa inchidem ochii si urechile si sa nu vedem si sa auzim ce nu trebuie, ce ne-ar sminti. |
Citat:
|
Citat:
Fiecare, cum se simte lezat pe forum, isi ia jucarelele si pleaca. Viata insa e mult mai bogata. Accepta-i pe toti asa cum sunt, alege cu cine intri in dialog si toate vor capata alt sens. Orice vei decide, iti doresc sanatate si bucurii duhovnicesti nemasurate! Te imbratisez! |
Citat:
În altă ordine de idei dacă intri pe forumuri, dacă deschizi discuții, dacă ai avut la un moment dat un blog sau un site înseamnă că ți-a plăcut netul. Dacă îți vei deschide ochii sufletului vei vedea o mulțime de lucruri minunate chiar și în mediul virtual, și tot atâția creștini frumoșii. Încă ceva, vei pleca dar vei reveni așa cum ai făcut-o mereu. Acceptă creștinii așa cum sunt și vei fi mult mai fericit. Sfințenia dacă o mertă cineva o va primi când și cum va voi bunul Dumnezeu. Duhovnicul mi-a spus că poți face misionariat și scriind pe situri, pe bloguri sau discutând pe foruri ortodoxe. Numai bine îți doresc. Cu prietenie Dorina. |
Citat:
În al doilea rând, atenție că te poți răni cu ciobul dacă-ți bagi nasul unde nu-ți fierbe oala spartă! |
Citat:
|
Eu cred ca toate sa le facem cu masura, a mai zis cineva mai sus nu putem trai in lume singuratici mai intram si in depresie. La lucru mai toata lumea lucreaza la computer,de stiri de la tv avem nevoie, poi ce ma faceam eu cu uraganull asta care a fost ultima data si inca mai vin daca nu ma uitam la tv sa urmez exact instructiunile cum sa te salvezi. Daniel tu daca nu ai familie si vrei sa te insingurezi e bine daca ai familie sa nu o faci stai si rezista greutatilor si ispitelor si asa te vei mantui.
Numai bine-Vassy de peste ocean. |
Citat:
Daca este sa invat ceva ,o pot face citind carti,acolo aflu mult mai multe raspunsuri decat de pe internet.Insa la un moment dat ,nici cartile nu mai erau suficiente,si am inceput sa caut "ceva " pe net. Adica socializare,schimburi de idei,impartasire de idei etc..Nimic din toate acestea nu s-au realizat,si ma refer aici la toate categoriile de oameni cu care am intrat in contact. De ce? Nici eu nu pot sa dau un raspuns exact,sau poate intuiesc raspunsul,dar nu il pot oferi aici.. Si cred ca am intentii bune,nu stiu daca am dragoste,dar am venit cu toata diponibilitatea si increderea ca ceva se va lega... Nu e problema daca plec sau nu eu,ci daca forumul in sine este bun sau nu. Pana acum cel putin,eu il consider ineficient, o pierdere de timp,si o deviere de la adevaratul sens al crestinului. Asa cum sunt si toate celelalte pe care le-am enumerat la inceput.... |
Citat:
A ne dedica insingurarii inainte de vreme este primejdios, caci in locul semenilor nostri vor veni gandurile sa ne deranjeze, iar ispitele pot fi la fel sau chiar mai mari. De asemenea, nici multei vorbiri despre credinta nu ne putem dedica inainte de vreme. Elanurile tineresti trebuie tinute sub control cu atentie pentru ca nu cumva diavolul sa-si bata joc de ele nefiind suficient de mult deprinsi cu smerenia. Acestea sunt probleme care trebuie discutate de catre fiecare in parte cu un duhovnic bun pentru a ni se arata cand si carei slujiri suntem fiecare de mai mult folos. Apoi trebuie sa avem discernamant si sa vedem ca si trupului trebuie sa-i asiguram macar minimum necesar. In schimb, a ne dedica smeritei cugetari despre noi insine, nu este primejdios, ci este chiar indicat. Atunci nimeni nu ne mai poate rani, nici oamenii, nici necuratii. Indiferent daca suntem singuri sau vorbim cu cineva, indiferent daca muncim sau discutam pe internet, e bine sa veghem asupra mandriei si asupra deznadejdii, arme prin care necuratul ii invinge adesea pe nevoitori. Sa ne ajute Dumnezeu sa sporim in credinta, nadejde si dragoste, rugaciune, smerenie, fapte bune si virtuti. Sa ai liniste in suflet. |
Citat:
Nu stiu,iarta-ma,dar mi se pare putin cam exagerat sa vorbesti si sa etichetezi pentru ceilalti. Daca vorbesti in numele tau si referitor la tine,Daniel,mi se pare in regula si logic,insa nu poti da verdicte si definitii despre adevaratul sens al crestinului cand tu nici pe al tau nu ti-l gasesti! Cu atat mai mult sa spui ca incerci sa "creezi viata pe forum" (banuiesc ca duhovniceasca vroiai sa spui),pentru ca in primul rand nimeni nu ti-a cerut asa ceva,iar in al doilea rand firesc ar fi sa lasi putin curtea vecinului si sa te ocupi mai intens de a ta,iar atunci vei vedea ca si lucrurile care vin din exterior s-ar putea sa iti apara in o cu totul alta lumina! Pana la urma este alegerea ta sa pleci,nimeni nu vrea sa te tina cu arcanul,insa daca nu vei intelege ca este o problema care tine de interiorul tau,pentru ca ceea ce alegem sa vedem in lumea exterioara,reflecta in realitate ceea ce se afla in lumea launtrica a noastra,s-ar putea sa te tot izolezi,cu rezultatul de a nu-ti gasi nici acea pacea si implinire duhovniceasca,dar nici sa nu mai stii cum sa iesi de acolo... |
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Dar creștinii ancorați în viața de zi cu zi nu au cum să evite (prin viața socială, natura profesiei etc.) unele facilități oferite de tehnologia informației sau a lecturii, modalitate prin care totuși proorocii și sfinții au făcut misionarism. Disiparea în sute și mii de lucruri mărunte e alegerea individuală a fiecăruia și grija noastră ar trebui să facem aceasta în intimitatea cugetului și simțirii, iar practic și social, printr-o conduită care să nu trezească ispite pentru aproapele nostru. Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Calin, Daniel a vrut sa-i puna pe toti in cofa! Multumesc, din nou, din suflet, pentru acea pilda atat de binevenita acestor vremuri tulburi! Sincer, te iubesc pentru tot ce ai scris acolo! :) |
Mie imi suna a indoctrinare totala, crede si nu cerceta. Nu sunt de acord.
|
Daca mesajul meu a deranjat pe cineva,inteleg,insa scopul meu,acum si intotdeauna,de cand scriu aici ,a fost sa transmit ceva din ceea ce simt si din ceea ce cred.
Nu am gasit,spre surprinderea mea ,vre-un ecou,decat poate slabe incurajari ,cateodata.Nu m-am asteptat nici acum la raspunsuri favorabile,pur si simplu luati-l ca un strigat si atat... Faptul ca argumentele voastre nu mi-au intors convingerile,si invers,strigatul meu nu il luati in serios,este inca o dovada ca acest forum este inutil. Pentru ca nu e numai cazul meu,ci si a tuturor care au avut ceva serios de spus...Nu au convins si nici nu au fost convinsi de ceva... |
Citat:
Să nu uităm, că opoziția dracului s-a născut față de un Dumnezeu al iubirii! Probabil, din prea multă lumină căreia acesta i-a schimbat rostul și esența pentru sine și în favoarea lui însuși... Și eu cred că din supraestimarea rolului său "indispensabil" întru "corecția" a ceea ce i s-a părut lui inadecvat și dăunător în creația divină. Paradoxal, nu-i așa? Doamne ajută!:6: |
Citat:
|
Mi se transmit mesaje ca exagerez.
Ca nu e nevoie sa renuntam la internet,tv etc... Eu cred ca lumea de azi exagereaza cu astel de lucruri,inutile...Pentru ca nu reusesc sa-si imbunatateasca viata duhovniceasca ,ci dimpotriva. Cunoasterea asta de astazi,nevoia de comuniune,care se face acum si nefiresc,virtual,nu cred ca este benefica.... Era mai aproape omul de menirea sa,atunci cand nu era inconjurat de toate acestea,care acum ni se par indispensabile. Rafail Noica spunea ca a trebuit sa renunte de tot la televizor,sa nu fie in casa,pentru ca altfel avea tendinta sa exagereze,sa fie conectat tot timpul cu privirea la el,nu se putea controla. In schimb,aud aici,lucruri marete,ca majoritatea stiu sa pastreze buna chibzuiala a timpului petrecut cu astfel de lucruri.Ei sunt mai tari decat cei mai buni. |
Citat:
Hihi, ei macar sunt consceventi; indeplinesc ceea ce spun. Esti un om simpatic. |
Citat:
|
Domnule Daniel !
Va asigur , domnule Daniel , ca acest forum va functiona si de acum inainte , chiar daca dvs. incercati printr-un viclesug sa demonstrati ca nu-i bine aici si este extrem de daunator sufletelor noastre . Este clar , o noua incercare de a va razbuna pentru banarea fostului dvs. cont : Daniel777 !
Mult mai onest este de a lua dvs. masura pe care o propovaduiti aici , nu de a indemna in mod direct sau indirect parasirea acestui forum de catre cei de aici . Jocul asta de culise imi este tare cunoscut , caci multe vede si aude omul in viata lui . "Unii " , au alta metoda , dar care a fost anihilata la timp , in a posta adrese de "noi" forumuri cu mult mai "interesante" ca cel de aici . Ce sa-i faci mai frate , daca acest forum si site are atata succes , atata audienta ? Nu te mahni , si lasa razbunarea copilareasca pana la urma , draga Daniel777 ( fost ) ! |
Stiti era o femeie ,pacatoasa ea asa de felul ei...o chema Maria Egipteanca..
Cand a fost constienta de pacatul ei,ce a facut? Credeti ca s-a inteleptit deodata,si a inceput sa se pocaiasca ,continuind sa traiasca in aceleasi locuri ca inainte? Nu,a plecat ...departe de lume....si nu s-a mai intors niciodata la ea... Nu s-a intors dupa 30 de ani sa invete lumea,sa dea sfaturi cum a facut ea,ci a continuat sa ramana acolo... Nu vreau sa spun ,prin asta ,sa plecam in munti,ci sa limitam cat mai mult posibil actiunea lumii asupra noastra. Pentru ca Maria era mai slaba si mai pacatoasa decat noi,dar prin intelepciunea dovedita dupa pocainta,ne-a intrecut ,incat ni se pare de neajuns... Pai cum s-o ajungem fratilor,daca nu suntem in stare sa parasim micile placeri.Daca ne bem linistiti cafeaua in fata tv-ului sau calculatorului,in fotoliu sau la birou,si ne vaicarim ca trebuie sa ne relaxam pentru ca am muncit?! Nu o s-o ajungem asa,nici la degetul cel mic de la picior.... Cu asa atitudine de "dragoste" si "comuniune" o sa sfarsim in mediocritate... Un gand ,si o intrebare: cu ce era mai presus ca noi Maria Egipteanca? Era o prostituata,noi nu suntem la fel de jos cum era ea atunci... Insa ea a stiut sa renunte,si astfel a ajuns la inaltimi la care ametim daca ne uitam,ni se par prea inalte pentru noi.... |
Nu cred că cineva e mai tare decât cel mai bun, cel puțin eu, dar ar trebui să fim mai toleranți cu restul și mai aspri cu noi înșine.
Daniel, eu mi-am cam desăvârșit în bună parte educația lumească, ca să zic așa, aș putea renunța la televizor (mă simt și eu asemenea lui Rafail Noica), dar te întreb, sincer, ceva: ar trebui să renunț cu totul la televizor pentru copiii mei? Totuși, e o modalitate de informare care poate fi ținută sub control cu un program zilnic de activități (auto)impus. (Am auzit tineri de liceu spunând că nu au timp să mai deschidă deloc televizorul din cauza temelor și a studiului). Cât despre internet, chiar și un zidar (care se presupune că nu prea ar trebui "să navigheze") găsește informații utile profesiei sale. Un exemplu: deși am Sfânta Scriptură în casă, crede-mă, că mi se pare mult mai util să consult Biblia Ortodoxă on line când am de căutat vreun text anume. La fel, DEX-ul on line, cu care i-am obișnuit și pe copiii mei etc. Crede-mă că timpul e foarte important pentru cel care caută o informație și net-ul ți-o poate oferi rapid și eficient. De acord, omul este mult mai aproape de menirea sa când elimină aceste lucruri din viața sa. Dar nu va fi, din acest motiv, niciodată apropiat de semenii săi. Alienare / înstrăinare față de propria menire și față de ceilalți există cu mult înaintea televizorului și a internetului (vorbesc filosofii existențialiști de ea, de la Kierkegaard încoace, problema a devenit din ce în ce mai persistentă în scrierile unora). Lipsa de comuniune cu ceilalți se vădește și în epistolele Sf. Apostol Pavel, care nu o dată i-a îndemnat pe contemporanii săi la răbdare, iubire, înțelegere. |
Mia-r placea sa vad pe acest forum o comunitate crestina,sa ne ajutam sufleteste unii pe altii,insa nu e asa..
Pur si simplu ,si de asta am si scris,este o suma de inutilitati. Nu ai nici un motiv,ca si crestin,sa intri pe acest forum,DAR ABSOLUT NICI UNUL.... |
Si tu de ce ai intrat si inca postezi?
|
am intrat si inca mai postez,pentru ca ma revolt inca impotriva singuratatii...
Insa decat o falsa comuniune,in care sa ma simt tot singur,si dezamagit,mai bine o singuratate ,in care il pot gasi pe Dumnezeu... |
Ora este GMT +3. Ora este acum 21:50:44. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.