Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Maica Domnului... mama noastra, a tuturor crestinilor! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13571)

laurastifter 14.08.2011 14:31:35

Maica Domnului... mama noastra, a tuturor crestinilor!

Doamne ajută!

Deoarece mâine, pe data de 15 August, Biserica noastră va sărbători Adormirea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, m-am gândit că ar fi deosebit de folositor duhovnicește să discutăm despre relația noastră cu Sfânta Fecioară Maria, Maica Domnului și măicuța noastră, a tuturor creștinilor.
Cine este Maica Domnului pentru voi? Cum vă raportați la ea? Cum ați simțit prezența și ajutorul ei în feluritele încercări ale vieții?

"Întru naștere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare! Mutatu-te-ai la viață, fiind Maica Vieții și, cu rugăciunile tale, izbăvești din moarte sufletele noastre!" (Troparul Adormirii Maicii Domnului)

Pace și bucurie tuturor!

Laura Stifter

Natalia 14.08.2011 18:10:28

Minunata intrebare! De mult tin sa imartasesc si eu aceste intimplari deosebite cu cineva si deabia acum s-a ivit momentul.Preasfinta Nascatoare de Dumnezeu mereu mi-a fost srijin si ajutor.de fiecare data cind ma rugam Ei aveam parte de minuni nesteptate in viata,fara de exceptie.De exemplu,cel mai memorabil caz-intro dimineata trebuia sa plec la scoala,dar locuiesc tare departe de aceasta,si am nevoie de transport.mama imi daduse bani indeajunsi ziua trecuta,ca sami ajunga si pt ziua urmatoare,insa iam imprumutat.dar mamei nu iam zis.in plus,sufeream de o patima mincarii,iar in zilele acelea chiar rau de tot,stiu ca Il suparam de Dumnezeu,dar nu pteam parca sa ma iau in miini.deci,trebuia sa plec pe jos la scoala...dar pe masa era o bancnota si ma gindeam...mama zicea asa,retrasa"i-ai daca ai nevoie" dar eu nu indrazneam. si am zis"Maicuta Domnului,stiu ca nu merit ajutorul Tau,mai ales acum,dar iarta-ma pt tot si vezi ca nu inraznesc sa iau acei bani,dar te rog,fa ca mama sa mii dea in in mina."apoi miam luat ghetele simi legam sireturile,si parca ma obisnuiam cu gindul ca o sa merg pe jos(e vorba de vreo 10 km) si cind colo ,cind dau sa ies,ma ajunge mama din urma si mi-i vira acei 5 lei in mina-Na,de drum! no sa uit niciodata aceasta.iar altadata,veneam de la tara cu masina,iar eu stind in spate,tineam in mina o iconita pe care o cumparasem de la o manastire,mereu o iaui cu mine in calatorii,Maica Domnului cu 7 sageti.intrum moment,soferul iese pe contrasens sa intreaca un camion,cu viteza,iar o alta masina tot cu viteza,venea inspre noi,era deja la citiva metri...m-am speriat tare,dar avind iconita in mina tot o tineam strinssi ma rugam in gind Ei sa ma scape,de frica mai nu mam virit sub scaunul soferului(a fost o fractiune de secunda) si totusi,cind ridic capul sintem din nou pe drumul cuvenit,inaintea camionuli,nu stiu ce sa intimplat,nam vazut dar intro secunda totul sa schimbat.Daca nu vam plictisit,iata altceva:primavara am avut o proba la educatia fizica,dar eram nemaipomenit de slaba(acum miam revenit,slavaDomnului) iar fratele ridea de mine,zicind ca am sa fug doua cercuri si o sa lesin pe undeva.dar am plecat rugindu-ma Maicii Domnului,si...am ajuns a doua la finish!un lucru pamintesc dar...!si de fiecare data cind citeam paraclisul Ei problemele se risipeau,parca nici nau fost! Slava Preasfintei Noastre Stapine,Nascatoarei De Dumnezeu!

mihailt 14.08.2011 18:17:06

E adevarat ca Maica Domnului este Maica crestinilor da nu numai atat ci si a tuturor oamenilor,a se vedea ca sunt si musulmani care merg sa se roage la icoana Maicii Domnului de la mrea din Siria,una din cele pictate de Sfantul Apostol Luca si unii primesc pentru ce se roaga.

Eu asa ma gandesc la Maica Domnului,ca a fost Sfanta pustnica in lume,smerita,blanda, miloasa,etc traind in putinatate materiala, etc.
Ca vedem ca nimeni nu stia preasfintenia Maicii Domnului,tinea foarte tare ascunsa sfintenia sa.

cristiboss56 14.08.2011 23:07:51

1 atașament(e)
Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 389142)
Doamne ajută!

Deoarece mâine, pe data de 15 August, Biserica noastră va sărbători Adormirea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, m-am gândit că ar fi deosebit de folositor duhovnicește să discutăm despre relația noastră cu Sfânta Fecioară Maria, Maica Domnului și măicuța noastră, a tuturor creștinilor.
Cine este Maica Domnului pentru voi? Cum vă raportați la ea? Cum ați simțit prezența și ajutorul ei în feluritele încercări ale vieții?

"Întru naștere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare! Mutatu-te-ai la viață, fiind Maica Vieții și, cu rugăciunile tale, izbăvești din moarte sufletele noastre!" (Troparul Adormirii Maicii Domnului)

Pace și bucurie tuturor!

Laura Stifter

Preasfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria , este totul pentru mine ! Ea este salvatoarea mea de la mari necazuri si ispite ce le-am avut in viata , si nu o spun aiurea , ci o spun cu toata convingerea , caci dupa multe lacrimi , rugaciuni , Ea ma salvat de la pieire , de la moarte efectiv , mi-a spalat rusinea pacatrelor , ma mustrat , ma pedepsit , ma ridicat si intarit .
Nu am plans la nici o icoana , precum am plans la icoana Ei , si m-a ascultat ! Ma priveste seara de seara la icoana cu candela aprinsa , si fara ajutorul si mijlocirea ei de mult pieream . Sa va rugati fratilor neancetat ei , caci are multa trecere la Bunul Dumnezeu ! Orice s-ar intampla si oricate prigoane or veni , Biserica Ortodoxa nu o voi parasi nicicand , tocmai ca aici Preasfanta Fecioara este cinstita si laudata ca nicaieri in asta lume . Ortodoxia ne-a daruit-o si trebuie , suntem datori , sa o cinstim asa cum trebuie .
Preasfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu , miluieste-ne pe noi !

Melissa 14.08.2011 23:27:58

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 389341)
Preasfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria , este totul pentru mine ! Ea este salvatoarea mea de la mari necazuri si ispite ce le-am avut in viata , si nu o spun aiurea , ci o spun cu toata convingerea , caci dupa multe lacrimi , rugaciuni , Ea ma salvat de la pieire , de la moarte efectiv , mi-a spalat rusinea pacatrelor , ma mustrat , ma pedepsit , ma ridicat si intarit .
Nu am plans la nici o icoana , precum am plans la icoana Ei , si m-a ascultat ! Ma priveste seara de seara la icoana cu candela aprinsa , si fara ajutorul si mijlocirea ei de mult pieream . Sa va rugati fratilor neancetat ei , caci are multa trecere la Bunul Dumnezeu ! Orice s-ar intampla si oricate prigoane or veni , Biserica Ortodoxa nu o voi parasi nicicand , tocmai ca aici Preasfanta Fecioara este cinstita si laudata ca nicaieri in asta lume . Ortodoxia ne-a daruit-o si trebuie , suntem datori , sa o cinstim asa cum trebuie .
Preasfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu , miluieste-ne pe noi !

Preasfântă Stăpâna mea, de Dumnezeu Născătoare, cu Sfintele și preaputernicele tale rugăciuni, alungă de la mine smeritul și ticălosul robul tău: deznădăjduirea, uitarea, necunoștința, nepurtarea de grijă și toate gândurile cele necurate, cele rele și hulitoare de la ticăloasa mea inimă și de la întunecata mea minte. Și stinge văpaia poftelor mele, că sărac sunt și ticălos. Și mă izbăvește de multe rele, aduceri-aminte și năravuri și de toate faptele cele rele mă izbăvește, că binecuvântată ești de toate neamurile și se slăvește prea cinstitul tău nume în vecii vecilor. Amin!

Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-te. Ceea ce ești cu Dar dăruită, Marie, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău; că ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre.

O! Preasfântă Doamnă, Fecioară, de Dumnezeu Născătoare, primește nevrednica noastră rugăciune și ne păzește de moarte năpraznică și ne dăruiește pocăință înaintea sfârșitului nostru. Amin!

Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu - Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Împărăteasa mea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria scârbiților și acoperitoarea necăjiților, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin. Necazul meu îl știi: dezleagă-l precum vrei, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă folositoare grabnică, nici altă mângâietoare bună; ci numai pe tine, Născătoare de Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi în vecii vecilor. Amin!

Sub milostivirea ta scăpăm, Născătoare de Dumnezeu. Rugăciunile noastre nu le trece cu vederea în nevoi, ci din primejdii ne izbăvește pe noi, una curată, una binecuvântată.

AMIN!:53::53::53:

Yasmina 14.08.2011 23:31:01

Din pacate,pana mai acum ceva vreme eu nu I-am acordat vreun interes special,asa cum am observat ca fac alti ortodoxi,asta deoarece nu realizasem cat de mare a fost misiunea acestei fiinte in existenta intregii rase umane,o misiune imensa!
Cat de sfant si curat trebuie un suflet pentru a fi ales sa-L poarte pe Mantuitor?Acum Ii inteleg importanta!

Nu-mi amintesc decat ca acum cativa ani,cand aveam o mare durere in suflet,in drum spre casa intram intr-o biserica si ma rugam la icoana Ei sa ma ajute sa nu mai doara atat de tare;am mai avut poate o luna de depresie neagra,apoi totul s-a estompat si m-am refacut,mi-am vazut de viata ca intotdeauna...Un lucru este clar,fara ajutor divin NU poti face nimic!!!

cristiboss56 14.08.2011 23:42:54

2 atașament(e)
Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 389346)
Preasfântă Stăpâna mea, de Dumnezeu Născătoare, cu Sfintele și preaputernicele tale rugăciuni, alungă de la mine smeritul și ticălosul robul tău: deznădăjduirea, uitarea, necunoștința, nepurtarea de grijă și toate gândurile cele necurate, cele rele și hulitoare de la ticăloasa mea inimă și de la întunecata mea minte. Și stinge văpaia poftelor mele, că sărac sunt și ticălos. Și mă izbăvește de multe rele, aduceri-aminte și năravuri și de toate faptele cele rele mă izbăvește, că binecuvântată ești de toate neamurile și se slăvește prea cinstitul tău nume în vecii vecilor. Amin!

Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-te. Ceea ce ești cu Dar dăruită, Marie, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău; că ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre.

O! Preasfântă Doamnă, Fecioară, de Dumnezeu Născătoare, primește nevrednica noastră rugăciune și ne păzește de moarte năpraznică și ne dăruiește pocăință înaintea sfârșitului nostru. Amin!

Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu - Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Împărăteasa mea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria scârbiților și acoperitoarea necăjiților, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin. Necazul meu îl știi: dezleagă-l precum vrei, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă folositoare grabnică, nici altă mângâietoare bună; ci numai pe tine, Născătoare de Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi în vecii vecilor. Amin!

Sub milostivirea ta scăpăm, Născătoare de Dumnezeu. Rugăciunile noastre nu le trece cu vederea în nevoi, ci din primejdii ne izbăvește pe noi, una curată, una binecuvântată.

AMIN!:53::53::53:

In aceasta seara , si nu numai , s-a zguduit Biserica de cantarile aduse la Prohod , a fost ceva de nedescris , toti am fost un suflet , un suflet pentru Hristos si a Lui Maica !

Hartford 15.08.2011 01:39:45

Maicuta Sfanta aparatoarea Noastra nu ne lasa sa pierim, pentru mine Maica Domnului este totul, pling mereu cind ma rog la ea si parca necazurile se mai potolesc. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu milueste-ne pe noi.

tigerAvalo9 15.08.2011 11:13:17

Bucura-te Maicuta Sfanta!Maica tuturor crestinilor si prima intre Sfinti!

cristiboss56 15.08.2011 20:10:29

5 atașament(e)
Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 389383)
Maicuta Sfanta aparatoarea Noastra nu ne lasa sa pierim, pentru mine Maica Domnului este totul, pling mereu cind ma rog la ea si parca necazurile se mai potolesc. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu milueste-ne pe noi.

Citind postarea ta , pe birou am dat de o vedere
de la Manastirea Sihastria din 2005 , care il infatiseaza pe Parintele Cleopa in chilia sa , si pe verso sunt cuvintele lui ce suna astfel :
"Stiti voi cine este Maica Domnului si cata cinste , cata putere si cata mila are ?Este mama noastra , ca are mila si de saraci si de vaduve si de crestini . Pururea se roaga Mantuitorului Hristos pentru noi toti .
Aveti voi icoana Maicii Domnului in casa ? Sa luati ocrotitoare si ajutatoare pe Maica Domnului , Mama noastra din cer si de pe pamant ! Imparateasa cerului si a pamantului !
Daca o veti lua pe ea ocrotitoare , citindu-i dimineata un acatist cu candeluta aprinsa si seara un paraclis , veti avea ajutor si in timpul vietii si in clipa mortii si in ziua Judecatii. . . Stiti voi cat poate Maica Domnului inaintea Tronului Preasfintei Treimi ? Daca nu era ea , cred ca lumea aceasta se pierdea cu mult mai devreme ! "

Hartford 16.08.2011 02:34:52

Parintele Cleopa a avut dreptate cind a zis asa Maica Domnului se roaga pentru noi ca pentru copii ei, multumesc Cristi de cuvintele parintelui. Spre bucuria mea am mai multe icoane cu Maica Domnului in camera mea decit am cu familia si stiu ca ea ma vegheaza.
Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi.

cristiboss56 16.08.2011 19:34:47

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 389842)
Parintele Cleopa a avut dreptate cind a zis asa Maica Domnului se roaga pentru noi ca pentru copii ei, multumesc Cristi de cuvintele parintelui. Spre bucuria mea am mai multe icoane cu Maica Domnului in camera mea decit am cu familia si stiu ca ea ma vegheaza.
Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi.

Preasfanta Fecioara Maria , Maica Domnului nostru Iisus Hristos , se arata ca fiind Eva cea noua si icoana vie a Bisericii lui Hristos , cand sta sub Crucea lui Hristos Cel rastignit din a carui coasta curge sange si apa , simbol al Botezului si al Euharistiei ca Sfinte Taine prin care crestinii participa la viata vesnica daruita de Hristos Bisericii Sale . Maica Domnului devine Maica Duhovniceasca a tuturor crestinilor care-L urmeaza pe Hristos si traiesc intens si la adevarata valoare Taina Euharistiei ca Taina a Crucii si Invierii lui Hristos , ca iubire jertfelnica si bucurie sfanta , despre care am avut prilejul sa vorbim pe alte threaduri de pe acest forum . Mai amintesc ca in Bisericile Ortodoxe , deasupra iconostasului - simbol al legaturii dintre Biserica si Imparatia Cerurilor - se afla Icoana lui Hristos Cel Rastignit , avand in dreapta pe Maica Sa , iar in stanga pe Ioan , ucenicul Sau iubit . In cartea
Apocalipsei , Maica Domnului simbolizeaza Biserica , prezenta in cer si pe pamant , ca Mireasa a Mirelui Hristos , Mielul lui Dumnezeu .
Sfintii Parinti ai Bisericii vazand ca Hristos Domnul asociaza la fericirea Maicii Sale si pe " cei ce asculta cuvantul lui Dumnezeu si-l pazesc "( cf. Lc 11 , 27-28 ) , considera ca sufletul fiecarui crestin poate fi deodata fecioara si maica . El este fecioara , daca ramane credincios , fidel lui Hristos , iar maica , daca naste virtuti prin punerea in practica a cuvintelor sau poruncilor lui Hristos ( aici e marea " durere " - lipsa a noastra ! ! ! ) .
Revenind la tema principala a thredului de fata , sa amintesc ca Maica Domnului , prin rugaciunile ei impreuna cu Biserica , este izvor de bucurie si speranta , ocrotitoare a fecioarelor si a mamelor , pazitoare a copiilor si a tinerilor , sprijinitoare a batranilor si a saracilor , vindecatoare a bolnavilor si calauza a celor dezorientati , dupa cum bine stim ca se spune in cantarile si rugaciunile adresate ei in cultul ORTODOX , si pe care le-am reprodus ( o parte ) la Topicul de la Rugaciuni . S-o iubim asa cum se cuvine , si sa o cinstim neancetat ! ! !

laurastifter 16.08.2011 20:06:01

Vă mulțumesc mult tuturor pentru mesajele deosebit de sincere și ziditoare de suflet. Mi-ați umplut inima de bucurie!

Maica Domnului nostru să fie întotdeauna cu noi și să ne învrednicească de purtarea ei de grijă!

cristiboss56 16.08.2011 20:13:55

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 390176)
Vă mulțumesc mult tuturor pentru mesajele deosebit de sincere și ziditoare de suflet. Mi-ați umplut inima de bucurie!

Maica Domnului nostru să fie întotdeauna cu noi și să ne învrednicească de purtarea ei de grijă!

Nu noua sa ne multumesti , ci insasi Maicii Domnului , caci Ea ne-a deshis mintea , inima si vorba despre Ea . Ea insasi vorbeste cu noi , si nu avem cum a tine gura sub obroc cand vine vorba despre Ea !:6:

laurastifter 16.08.2011 21:07:32

Sfântul Siluan Athonitul - mărturie despre Maica Domnului

Sfântul Siluan Athonitul relatează, în scrierile sale, faptul că a avut parte, din darul lui Dumnezeu, de o experiență duhovnicească deosebită legată de relația cu Sfânta Fecioară Maria. Astfel, aflându-se în biserică, și-a pus întrebarea dacă nu cumva Maica Domnului a păcătuit vreodată... fie și numai cu gândul. Desigur, acel gând era o ispită, dar Sfântul Siluan, fără a slăbi în încrederea față de Măicuța noastră duhovnicească, s-a rugat ei să-i descopere răspunsul la întrebarea ce-i tulburase inima. Atunci, în conștiința sa a primit din partea lui Dumnezeu următorul răspuns clar și concis: "Maica Domnului n-a păcătuit niciodată, nici măcar cu gândul".
Tot despre Sfânta Fecioară, Născătoarea de Dumnezeu și Maica Vieții noastre, Sf. Siluan mărturisea: "Maica Domnului este mai presus decât toți în smerenie".

Doamne ajută!

laurastifter 16.08.2011 21:19:48

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 390179)
Nu noua sa ne multumesti , ci insasi Maicii Domnului , caci Ea ne-a deshis mintea , inima si vorba despre Ea . Ea insasi vorbeste cu noi , si nu avem cum a tine gura sub obroc cand vine vorba despre Ea !:6:

Așa este, Maica Domnului însăși ne ajută s-o mărturisim și să o lăudăm, întărind astfel și în sufletele semenilor noștri dragostea pentru ea și credința neclintită în purtarea ei de grijă.

Măicuță Sfântă, nădejdea noastră, roagă-te Fiului tău pentru noi și nu ne părăsi niciodată! Ajută-ne să-ți rămânem credincioși și să mărturisim iubirea ta negrăită față de noi, copiii tăi duhovnicești! Adu-i la dreapta credință pe toți cei care, din neștiință și copleșiți fiind de felurite ispite, se îndoiesc de puterea și sfințenia ta! Iar nouă, celor care credem în tine, fi-ne alături pe drumurile vieții și dăruiește-ne bucuria spirituală a comuniunii cu Preadulcele tău Fiu, Mântuitorul și Dumnezeul nostru!

Pentru rugăciunile Preacuratei Tale Maici, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, umple-ne pe noi de lumina harului Tău, călăuzește-ne în pelerinajul existenței pământești și, după iubirea Ta cea negrăită și "mai presus de cunoștință", mântuiește-ne pe noi! Amin!

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

tara tara vrem ostas 16.08.2011 21:21:36

Pururea Fecioria Maicii Domnului in Vechiul Testament

Iezechiel 44:2 Și mi-a zis Domnul: "Poarta aceasta va fi închisă, nu se va deschide și nici un om nu va intra pe ea, căci Domnul Dumnezeul lui Israel a intrat pe ea. De aceea va fi închisă.

Levitic 16

33. Să se îmbrace el cu veșmintele cele de în și cu veșmintele sfinte; și va curăți sfânta sfintelor, cortul adunării, va curăți jertfelnicul și pe preoți și va curăți și toată obștea poporului.
34. Aceasta să fie pentru voi lege veșnică: o dată în an să curățiți pe fiii lui Israel de păcatele lor". Și Aaron a făcut așa cum poruncise Domnul lui Moise.

Fecioara Maria este Sfanta a Sfintelor pentru ca in dansa si-a gasit locas Dumnezeu-Cuvantul si din ea a ales sa se intrupeze... Sfanta Sfintelor era inchis si doar arhiereul intra o data pe an, intr-ansa inchipuindul pe Iisus Hristos Arhiereul(Evrei 4:14).

Cantarea Cantarilor 4:12 Ești grădină încuiată, sora mea, mireasa mea, fântână acoperită și izvor pecetluit.

Iesirea 3
2. Iar acolo i S-a arătat îngerul Domnului într-o pară de foc, ce ieșea dintr-un rug; și a văzut că rugul ardea, dar nu se mistuia.
3. Atunci Moise și-a zis: "Mă duc să văd această arătare minunată: că rugul nu se mistuiește".
4. Iar dacă a văzut Domnul că se apropie să privească, a strigat la el Domnul din rug și a zis: "Moise! Moise!". Și el a răspuns: "Iată-mă, Doamne!"
5. Și Domnul a zis: "Nu te apropia aici! Ci scoate-ți încălțămintea din picioarele tale, că locul pe care calci este pământ sfânt!"

Dumnezeu i s-a aratat lui Moise in Horeb iesind dintr-un rug ce ardea si nu se mistuia aratand in chip minunat mai dinainta nasterea Cuvantului din fecioara care ramane fecioara....

Isaia 37:22 Iată hotărârea pe care a rostit-o împotriva lui: "Te disprețuiește și își bate joc de tine fecioara, fiica Sionului; în spatele tău clatină din cap fiica Ierusalimului!

Fecioara este numele cu care este numita Maica Domnului, Fecioara inainte de nastere , in timpul si Fecioara dupa nastere...

2Regi(2Samuel) 6

6. Când însă au ajuns la aria lui Nachon, Uza și-a întins mâinile sale spre chivotul Domnului ca să-l sprijine, și s-a apucat de el, căci boii erau gata să-l răstoarne.
7. Domnul însă s-a mâniat pe Uza și l-a lovit Dumnezeu chiar acolo pentru îndrăzneala lui și a murit el acolo lingă chivotul Domnului.

Maica Domnului este Chivotul "Legii Noi" scrise pe inima... Doar cei din rasa preoteasca aveau voie sa poarte Chivotul Legii aratand pe Iisus Marele Preot ce s-a intrupat din Fecioara Maria, Chivotul Cuvantului Domnului..

Ieremia 31:22Până când vei rătăci, fiică neascultătoare? Pentru că Domnul va face pe pământ lucru nou: femeia va căuta pe bărbatul ei.

Ieremia 2:32 Au doară uită fata podoaba sa și mireasa găteala sa? Poporul Meu însă M-a uitat de zile nenumărate.

Despre ea s-a scris dupa cum zice sfantul Ieronim ca-si va uita fata podoaba sa si mireasa gateala sa si ca femeia va cauta pe barbatul ei, care este Dumnezeu... de aici voi continua urmatorul post.

laurastifter 16.08.2011 21:34:53

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 390216)
Iezechiel 44:2 Și mi-a zis Domnul: "Poarta aceasta va fi închisă, nu se va deschide și nici un om nu va intra pe ea, căci Domnul Dumnezeul lui Israel a intrat pe ea. De aceea va fi închisă.

Levitic 16

33. Să se îmbrace el cu veșmintele cele de în și cu veșmintele sfinte; și va curăți sfânta sfintelor, cortul adunării, va curăți jertfelnicul și pe preoți și va curăți și toată obștea poporului.
34. Aceasta să fie pentru voi lege veșnică: o dată în an să curățiți pe fiii lui Israel de păcatele lor". Și Aaron a făcut așa cum poruncise Domnul lui Moise.

Fecioara Maria este Sfanta a Sfintelor pentru ca in dansa si-a gasit locas Dumnezeu-Cuvantul si din ea a ales sa se intrupeze... Sfanta Sfintelor era inchis si doar arhiereul intra o data pe an, intr-ansa inchipuindul pe Iisus Hristos Arhiereul(Evrei 4:14).

Cantarea Cantarilor 4:12 Ești grădină încuiată, sora mea, mireasa mea, fântână acoperită și izvor pecetluit.

Iesirea 3
2. Iar acolo i S-a arătat îngerul Domnului într-o pară de foc, ce ieșea dintr-un rug; și a văzut că rugul ardea, dar nu se mistuia.
3. Atunci Moise și-a zis: "Mă duc să văd această arătare minunată: că rugul nu se mistuiește".
4. Iar dacă a văzut Domnul că se apropie să privească, a strigat la el Domnul din rug și a zis: "Moise! Moise!". Și el a răspuns: "Iată-mă, Doamne!"
5. Și Domnul a zis: "Nu te apropia aici! Ci scoate-ți încălțămintea din picioarele tale, că locul pe care calci este pământ sfânt!"

Dumnezeu i s-a aratat lui Moise in Horeb iesind dintr-un rug ce ardea si nu se mistuia aratand in chip minunat mai dinainta nasterea Cuvantului din fecioara care ramane fecioara....

Isaia 37:22 Iată hotărârea pe care a rostit-o împotriva lui: "Te disprețuiește și își bate joc de tine fecioara, fiica Sionului; în spatele tău clatină din cap fiica Ierusalimului!

Fecioara este numele cu care este numita Maica Domnului, Fecioara inainte de nastere , in timpul si Fecioara dupa nastere...

2Regi(2Samuel) 6

6. Când însă au ajuns la aria lui Nachon, Uza și-a întins mâinile sale spre chivotul Domnului ca să-l sprijine, și s-a apucat de el, căci boii erau gata să-l răstoarne.
7. Domnul însă s-a mâniat pe Uza și l-a lovit Dumnezeu chiar acolo pentru îndrăzneala lui și a murit el acolo lingă chivotul Domnului.

Maica Domnului este Chivotul "Legii Noi" scrise pe inima... Doar cei din rasa preoteasca aveau voie sa poarte Chivotul Legii aratand pe Iisus Marele Preot ce s-a intrupat din Fecioara Maria, Chivotul Cuvantului Domnului..

Ieremia 31:22Până când vei rătăci, fiică neascultătoare? Pentru că Domnul va face pe pământ lucru nou: femeia va căuta pe bărbatul ei.

Ieremia 2:32 Au doară uită fata podoaba sa și mireasa găteala sa? Poporul Meu însă M-a uitat de zile nenumărate.

Despre ea s-a scris dupa cum zice sfantul Ieronim ca-si va uita fata podoaba sa si mireasa gateala sa si ca femeia va cauta pe barbatul ei, care este Dumnezeu... de aici voi continua urmatorul post.

Da, foarte interesante citate biblice care, într-adevăr, au prefigurat învățătura de credință a Bisericii noastre despre pururea fecioria Maicii Mântuitorului nostru.
La citatele menționate de dvs. am putea adăuga și Isaia7, 14: "Pentru aceasta, Domnul meu vă va da un semn: iată Fecioara va lua în pântece și va naște Fiu și va chema numele Lui Emanuel". Textul este citat exact așa, în varianta Septuagintei, în Noul Testament (Matei1, 23), cu referire la Întruparea Domnului Iisus Hristos și Nașterea Sa din Fecioara Maria. În Sf. Evanghelie după Matei, textul vechi-testamentar este reprodus astfel: "Iată Fecioara va lua în pântece și va naște Fiu și vor chema numele Lui: Emanuel, care se tâlcuiește: cu noi este Dumnezeu". Observăm că între textul de la Isaia7, 14 (din Septuaginta) și același text citat în Noul Testament (Matei1, 23) există o mică diferență, căci în Evanghelia după Matei verbul "va chema" (Isaia7, 14) este pus la plural ("vor chema numele Lui..."), accentuându-se astfel adevărul că Domnul Iisus avea să fie recunoscut drept "Emanuel" (Dumnezeu întrupat) nu doar de Mama Sa, ci de către întreaga Biserică.
Mai avem și în Psalmi referiri simbolice la persoana și rolul Maicii Domnului în istoria mântuirii.

Doamne ajută!

laurastifter 16.08.2011 21:40:10

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 390223)
Da, foarte interesante citate biblice care, într-adevăr, au prefigurat învățătura de credință a Bisericii noastre despre pururea fecioria Maicii Mântuitorului nostru.
La citatele menționate de dvs. am putea adăuga și Isaia7, 14: "Pentru aceasta, Domnul meu vă va da un semn: iată Fecioara va lua în pântece și va naște Fiu și va chema numele Lui Emanuel". Textul este citat exact așa, în varianta Septuagintei, în Noul Testament (Matei1, 23), cu referire la Întruparea Domnului Iisus Hristos și Nașterea Sa din Fecioara Maria. În Sf. Evanghelie după Matei, textul vechi-testamentar este reprodus astfel: "Iată Fecioara va lua în pântece și va naște Fiu și vor chema numele Lui: Emanuel, care se tâlcuiește: cu noi este Dumnezeu". Observăm că între textul de la Isaia7, 14 (din Septuaginta) și același text citat în Noul Testament (Matei1, 23) există o mică diferență, căci în Evanghelia după Matei verbul "va chema" (Isaia7, 14) este pus la plural ("vor chema numele Lui..."), accentuându-se astfel adevărul că Domnul Iisus avea să fie recunoscut drept "Emanuel" (Dumnezeu întrupat) nu doar de Mama Sa, ci de către întreaga Biserică.
Mai avem și în Psalmi referiri simbolice la persoana și rolul Maicii Domnului în istoria mântuirii.

Doamne ajută!

Prima referire la Maica Domnului, existentă în Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, poate fi găsită în așa-numita "protoevanghelie" de la Facerea3, 15, unde Dumnezeu le făgăduiește protopărinților noștri faptul că Fiul unei femei va zdrobi capul șarpelui, mântuind astfel neamul omenesc. Astfel, adresându-Se șarpelui, Domnul spune: "Dușmănie voi pune între tine și femeie, între sămânța ta și sămânța ei. Acela îți va zdrobi capul, iar tu Îi vei înțepa călcâiul" (Facerea 3, 15).

laurastifter 16.08.2011 21:41:38

Părintele Profesor Dumitru Stăniloae: "[COLOR=red]În Maica Domnului avem în cer o inimă de mamă, [/COLOR][COLOR=red]inimă care s-a topit cel mai mult pentru Fiul ei și a bătut și bate ea însăși la inima Lui pentru cauza Lui, care e mântuirea noastră, căci mântuirea nu e o chestiune de justiție, ci de iubire între Dumnezeu și oameni; iubire care din partea oamenilor a devenit fierbinte și culminantă, concentrându-se într-o inimă de mamă și manifestându-se prin ea".[/COLOR]

cristiboss56 16.08.2011 22:23:20

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 390211)
Sfântul Siluan Athonitul relatează, în scrierile sale, faptul că a avut parte, din darul lui Dumnezeu, de o experiență duhovnicească deosebită legată de relația cu Sfânta Fecioară Maria. Astfel, aflându-se în biserică, și-a pus întrebarea dacă nu cumva Maica Domnului a păcătuit vreodată... fie și numai cu gândul. Desigur, acel gând era o ispită, dar Sfântul Siluan, fără a slăbi în încrederea față de Măicuța noastră duhovnicească, s-a rugat ei să-i descopere răspunsul la întrebarea ce-i tulburase inima. Atunci, în conștiința sa a primit din partea lui Dumnezeu următorul răspuns clar și concis: "Maica Domnului n-a păcătuit niciodată, nici măcar cu gândul".
Tot despre Sfânta Fecioară, Născătoarea de Dumnezeu și Maica Vieții noastre, Sf. Siluan mărturisea: "Maica Domnului este mai presus decât toți în smerenie".

Doamne ajută!

Frumoase si de folos cuvinte !
Foarte frumos vorbea de Maica Domnului Parintele Teofil Paraian , iar de gasesti ceva in acest sens , te rog sa postezi !:1:

glykys 16.08.2011 22:42:47

Recomand site-ul http://www.maicadomnului.ro/ pentru marturii duhovnicesti.

laurastifter 16.08.2011 23:38:52

Părintele Teofil Părăian - Cine este Maica Domnului pentru mine?

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 390250)
Frumoase si de folos cuvinte !
Foarte frumos vorbea de Maica Domnului Parintele Teofil Paraian , iar de gasesti ceva in acest sens , te rog sa postezi !:1:

Am și găsit o predică deosebit de interesantă a părintelui Teofil Părăian - Dumnezeu să-l odihnească în pace - despre Maica Domnului și relația noastră cu ea:
http://www.nistea.com/theotokos2.html

Sper să vă fie de folos!

laurastifter 16.08.2011 23:56:49

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 390257)
In Isaia 7:14 nu foloseste cuvantul ebraic pentru fecioara, care e bethulah ci almah.

Într-adevăr, acest verset a fost tradus în mod diferit în varianta ebraică a Vechiului Testament (textul masoretic) față de Septuaginta (varianta greacă a V T). N-am mai specificat acest amănunt... care ține deja de teologie, pentru că m-am gândit că topic-ul se referă mai mult la relația noastră cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Fiindcă ați amintit de această diferență dintre cele două tradiții textuale, voi menționa doar faptul că, din cauza acestei deosebiri de traducere, a existat, în istoria Bisericii, o polemică aprinsă între exegeții creștini și cei evrei.
De exemplu, în "Dialog cu iudeul Trifon", Sfântul Iustin Martirul și Filosoful argumentează tradiția creștină de interpretare a textului, arătând că versetul este o importantă profeție mesianică. Iudeul Trifon, având la dispoziție traducerea ebraică a Bibliei, contraargumentează, susținând că textul nu menționează o "fecioară", ci o "tânără" (almah), iar copilul care urma să se nască nu era Mesia, ci viitorul rege Iezechia, fiul lui Ahaz.
În Sfânta Evanghelie după Matei (1, 23), textul vechi-testamentar este citat în varianta Septuagintei (întrebuințându-se, deci, termenul "fecioară"). În privința traducerii ebraice, termenul "almah" nu contrazice decât în aparență interpretarea creștină, deoarece, în alte texte din Vechiul Testament, acest cuvânt este folosit cu sensul clar de fecioară, tânără necăsătorită. De asemenea, faptul că nașterea acestui prunc va fi un "semn" din partea lui Dumnezeu pentru fiii lui Israel (așadar, un fapt supranatural) constituie un alt argument în favoarea înțelegerii textului drept o profeție mesianică și o referire la fecioria Maicii Domnului. Dacă profetul s-ar fi referit la o naștere naturală, acel eveniment nu ar mai fi constituit un miracol, un "semn" atât de puternic și de incontestabil, încât l-ar fi putut încredința pe regele Ahaz de biruința asupra asirienilor (vezi contextul, Isaia cap. 7).
În capitolul 9 al cărții lui Isaia, se continuă această profeție despre Pruncul minunat, subliniindu-se faptul că Cel Care Se va naște din Fecioară va fi o Persoană cu însușiri supranaturale imposibil de atribuit unei personalități istorice obișnuite. Oricât de evlavios ar fi urmat să fie regele Iezechia, el nu putea fi numit "Dumnezeu tare, Stăpânitor, Domn al păcii, Părinte al veacului ce va să fie" (Isaia9), de unde rezultă că Pruncul prezis este Mesia - Domnul nostru Iisus Hristos - iar tânăra/fecioara menționată în 7, 14 este Maica lui Hristos, Pururea Fecioara Maria.
Nădăjduiesc că aceste câteva rânduri v-au fost de folos. :)
Doamne ajută!

laurastifter 17.08.2011 00:06:49

Un text plin de duioșie și frumusețe!
A fost postat pe site-ul Ortodoxia Tinerilor de către o creștină care-și spune Talita și care publică mereu texte de o incredibilă profunzime teologică și duhovnicească!

Iată ce cuvinte frumoase, parcă desprinse din imnografia Sfântului Roman Melodul:
"Acum două săptămâni, am primit de la părintele meu duhovnic o icoană cu Maica Domnului alăptând pe Pruncul Hristos. Mult dragă îmi este icoana și îmi mi se bucură inima când o privesc gândindu-mă la bucuria pe care Maica lui Hristos o avea când ținea în brațe pe Fiul lui Dumnezeu.
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/ima..._m4858767b.jpgMă uit la chipul ei feciorelnic din icoana și văzând zâmbetul ei nespus de duios, înțeleg că nimeni și nimic nu ne este bucurie așa cum Bucurie ne este Hristos.

Ochii Maicii din icoană privesc smeriți dar nu către Hristos. Privirea îi este îndreptată spre acea taină pe care o poarta în inima sa, spre taina minunatei zămisliri și nașteri a Domnului nostru. Această zămislire prin umbrirea Duhului Sfânt și nașterea lui Hristos au lăsat-o pe ea pururea Fecioară. Privind ochii Maicuței, nu pot sa nu intreb:

Cum o fi bătând, Măicuță, inima ta când hrăneai pe Hrănitorul tuturor? Cu câtă duioșie purtai pe brațele tale pe Cel ce pe toate le ține? Cu câtă bucurie îmbrăca Hristos inima ta atunci când tu înfășai în scutecel pe Cel ce se îmbracă cu lumina ca și cu o haină? Cu câtă dulceață se umplea, Măicuță, sufletul tău când legănai pe Iisus Cel nesfârșit de dulce ?

Cum nu te vom ferici noi pe tine, Pururea Fecioară Maria?
Cum nu te vom cinsti pe tine, Maica Dumnezeului nostru?
Stăpâna noastră Preabună, strânge-ne pe toți în poala veșmântului tău și slobozește-ne în Grădina Raiului !
(Talita)

laurastifter 28.08.2011 23:35:50

Pentru Scotland the Brave

Doamne ajută!

Deși mesajul meu este off topic, aș dori să-i scriu câteva cuvinte colegului nostru Scotland the Brave.
Mi-ați trimis un mesaj privat legat de ceea ce am scris la acest topic. Aș dori să-mi cer scuze pentru că, din cauza unei probleme tehnice, nu v-am putut răspunde atât de mult timp. Vă rog să mă credeți că am mai intrat pe forum și am încercat să vă scriu... M-a bucurat sincer mesajul dumneavoastră și sunt dispusă să discutăm! Dacă doriți să vă explic ce s-a întâmplat mai exact, putem discuta privat pentru că aici ne-am abate prea mult de la topic.
În seara aceasta, am încercat din nou să vă trimit un mesaj privat, știind că s-a remediat problema pe care am avut-o, dar observ că dă o eroare... De aceea, v-am scris aici, pentru a vă asigura că am primit mesajul pe care mi l-ați trimis și că mă bucur să discutăm. Până acum, repet, nu v-am putut scrie dintr-un motiv ce nu a depins de voința mea.
Sper din tot sufletul să mă credeți și să nu fiți supărat pe mine.

O noapte binecuvântată!

Cu deosebit respect,
Laura Stifter

Scotland The Brave 29.08.2011 00:15:52

Va multumesc si eu pentru amabilitate dar discutia nu mai este nici necesara si nici de actualitate.Va doresc toate cele bune.

Savonarola 21.09.2011 22:56:16

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 389142)
măicuța noastră, a tuturor creștinilor.
Cine este Maica Domnului pentru voi?

După sfânta scriptură, maica noastră a creștinilor este Ierusalimul cel de sus: "Iar cea liberă este Ierusalimul cel de sus, care este mama noastră." (Galateni 4:26) A se vedea și Evrei 12:22. Maica noastră a tuturor creștinilor este deci Biserica.

Maica Domnului este maica Domnului. Eventual poate fi considerată și maica apostolului Ioan, după ce Iisus o încredințează acestuia la evenimentul răstignirii de pe Golgota. Evident s-ar putea unii să o vadă ca pe o mamă. Că ar fi și maica tuturor creștinilor, asta este un pic mai greu. În acest caz cred că trebuia adăugat că Ioachim și Ana sunt Bunicii creștinilor, iar părinții acestora străbunicii creștinilor și tot așa mai departe.

laurastifter 22.09.2011 01:13:31

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 402240)
După sfânta scriptură, maica noastră a creștinilor este Ierusalimul cel de sus: "Iar cea liberă este Ierusalimul cel de sus, care este mama noastră." (Galateni 4:26) A se vedea și Evrei 12:22. Maica noastră a tuturor creștinilor este deci Biserica.

Maica Domnului este maica Domnului. Eventual poate fi considerată și maica apostolului Ioan, după ce Iisus o încredințează acestuia la evenimentul răstignirii de pe Golgota. Evident s-ar putea unii să o vadă ca pe o mamă. Că ar fi și maica tuturor creștinilor, asta este un pic mai greu. În acest caz cred că trebuia adăugat că Ioachim și Ana sunt Bunicii creștinilor, iar părinții acestora străbunicii creștinilor și tot așa mai departe.

Doamne ajută!
Desigur că, în sens spiritual, mama noastră este Biserica. Prea Sfânta Fecioară Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos, este Mama noastră tot într-un sens duhovnicesc căci, prin iubirea ei față de noi, ne ocrotește întocmai ca o mamă, iar noi o simțim foarte apropiată de inimile noastre. Afirmând că Biserica este maica noastră, Sfântul Apostol Pavel o personifică și, totodată, interpretează în sens duhovnicesc textele vechi-testamentare referitoare la Ismael și Isaac. Astfel, textul biblic citat de dvs. ar trebui interpretat, în opinia mea, înțelegând sensul duhovnicesc al cuvântului "maică" și al sintagmei "Ierusalimul cel de sus". În caz contrar, am putea înțelege Biserica drept un oraș - Ierusalimul - ceea ce, evident, ar fi o idee copilărească. :) Ierusalimul istoric a fost un tip al Bisericii care, la rândul ei, este tip al Ierusalimului ceresc: Împărăția lui Dumnezeu.
În aceeași cheie de interpretare, Maica Domnului ne este mamă spirituală nu în sens biologic (astfel încât Ioachim și Ana să fie bunicii noștri etc.), ci în sens duhovnicesc. Relația noastră cu Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu este atât de duioasă și apropiată, încrederea noastră în ea este atât de sinceră și de puternică, încât îndrăznim s-o numim "Măicuța noastră", realizând o analogie între relația mamă-copil și raportul dintre Mama lui Hristos și creștini.
Desigur, în manualele de dogmatică nu veți găsi scris că Sfânta Fecioară este mama creștinilor, tocmai pentru că acest apelativ, pe care-l folosim pentru Maica Domnului, exprimă un sentiment al nostru, iar nu un adevăr de credință revelat. :)
Maica Domnului este mama dvs. și mama mea în sensul în care a explicat și Prgheorghe.

Pace și bucurie întru Hristos Domnul!

laurastifter 22.09.2011 01:21:44

Scotland The Brave,
Doamne ajută!
M-a bucurat mult mesajul privat pe care mi l-ați trimis, vă mulțumesc.
Mi-ar face o deosebită plăcere să discutăm pe teme teologice atât privat, cât și pe forum. Din păcate, nu v-am putut răspunde privat, pentru că dădea o eroare... Scria așa: "
  1. Scotland The Brave has chosen not to receive private messages or may not be allowed to receive private messages. Therefore you may not send your message to him/her".
  2. Întrucât sunt o începătoare în lucrul pe computer, nu-mi dau seama care ar putea fi cauza, dar presupun că ați activat dvs. o opțiune de a nu primi mesaje private. Dacă doriți să discutăm privat, cred că trebuie să vă resetați opțiunile, astfel încât să puteți primi mesajele.
Încă o dată, vă mulțumesc pentru mesaj și pentru predica părintelui Bartolomeu Anania, care este deosebită!

Pace și bucurie întru Domnul!

Cu deosebit respect,
Laura Stifter

Scotland The Brave 22.09.2011 01:27:46

Ma bucur daca a fost de folos.Este intradevar deosebita,mai ales pentru ortodocsi.Am toate optiunile active,din ce am verificat.Intrucat nu figuram in lista reciproca de amici cand trimiteti mesajul trebuie sa bifati o casuta undeva jos...i guess :) Si eu sper sa dialogam cat mai des,sunt un bun ascultator :) O seara placuta.Dumnezeu sa va apere.

laurastifter 01.10.2011 19:35:00

Astăzi, în data de 1 octombrie, Sfânta noastră Biserică ne amintește din nou de Maica Domnului.
Cu ocazia acestei sărbători a Acoperământului Maicii Domnului, m-am gândit să postez câteva link-uri cu imnul minunat compus de către Sf. Nectarie în cinstea Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.

[COLOR=#000066]http://www.youtube.com/watch?v=ZVK9FJqJWKw[/COLOR]

Voi reveni și cu altele.

Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, roagă-te pentru noi, copiii tăi!

laurastifter 01.10.2011 19:51:53

Semnificația sărbătorii de astăzi

"
Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului datează din timpul domniei împăratului Leon cel Înțelept (886-911). Într-o noapte de sâmbătă spre duminică, în Biserica "Preasfânta Născătoare de Dumnezeu" din Vlaherne - Constantinopol se oficia slujba Privegherii. Spre dimineață (1 octombrie), Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos împreună cu ucenicul său Epifanie, în timp ce se rugau, au văzut pe Sfânta Fecioară strălucind în lumină, având lângă sine pe Sfântul Ioan Botezătorul și pe Sfântul Ioan Evanghelistul, stând între alți sfinți și îngeri. Acoperind Maica Domnului credincioșii cu cinstitul ei omofor se ruga astfel: "Împărat ceresc, primește pe tot omul cel ce Te laudă și cheamă numele Tău și unde se face pomenirea numelui meu sfințește și preamărește pe cei ce Te preamăresc pe Tine și pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta. Primește-le, Doamne, rugăciunile și făgăduințele și-i scapă de toate nevoile și răutățile"."

Sursa online: www.ziarullumina.ro

Doamne ajută!

Savonarola 01.10.2011 19:55:04

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 402274)
În aceeași cheie de interpretare, Maica Domnului ne este mamă spirituală nu în sens biologic (astfel încât Ioachim și Ana să fie bunicii noștri etc.), ci în sens duhovnicesc. Relația noastră cu Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu este atât de duioasă și apropiată, încrederea noastră în ea este atât de sinceră și de puternică, încât îndrăznim s-o numim "Măicuța noastră", realizând o analogie între relația mamă-copil și raportul dintre Mama lui Hristos și creștini.

Îmi cer scuze că intervin din nou dar cred că este necesară o clarificare, cel puțin din punctul meu de vedere. Când vorbim despre naștere și filiație spirituală, este impropriu spus că maica Domnului ar fi o maică spirituală pentru noi. Evident că maica Domnului are o afectivitate maternă pentru creștini și pentru oameni în general, dar asta nu implică părerea că maica Domnului ar fi maică spirituală în sensul că ar da naștere spirituală cuiva. Nașterea spirituală, nașterea întru spirit este de la Duhul Sfânt și de la Sfânta Treime, nu de la fecioara Maria. Că a avut și fecioara Maria o contribuție în planul mântuirii asta nu neagă nimeni, dar nașterea din nou la viața spirituală cea adevărată este de la Duhul Sfânt. De aceea "mama" noastră spirituală este Duhul lui Dumnezeu; din El avem nașterea din nou, nașterea din Dumnezeu. "Ce este născut din trup, trup este; și ce este născut din Duh, duh este." (Ioan 3:6)

laurastifter 03.10.2011 16:05:48

Da, desigur

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 404354)
Îmi cer scuze că intervin din nou dar cred că este necesară o clarificare, cel puțin din punctul meu de vedere. Când vorbim despre naștere și filiație spirituală, este impropriu spus că maica Domnului ar fi o maică spirituală pentru noi. Evident că maica Domnului are o afectivitate maternă pentru creștini și pentru oameni în general, dar asta nu implică părerea că maica Domnului ar fi maică spirituală în sensul că ar da naștere spirituală cuiva. Nașterea spirituală, nașterea întru spirit este de la Duhul Sfânt și de la Sfânta Treime, nu de la fecioara Maria. Că a avut și fecioara Maria o contribuție în planul mântuirii asta nu neagă nimeni, dar nașterea din nou la viața spirituală cea adevărată este de la Duhul Sfânt. De aceea "mama" noastră spirituală este Duhul lui Dumnezeu; din El avem nașterea din nou, nașterea din Dumnezeu. "Ce este născut din trup, trup este; și ce este născut din Duh, duh este." (Ioan 3:6)

Desigur, am numit-o pe Maica Domnului "mama tuturor creștinilor", tocmai pentru că relația noastră cu ea este deosebit de profundă. Maica Domnului, așa cum ați evidențiat, are o afecțiune maternă față de oameni, iar noi, creștinii, ne apropiem de ea cu dragoste filială, deși - evident - nașterea noastră spirituală este lucrarea Sfintei Treimi. Chiar am scris într-un mesaj anterior: "Relația noastră cu Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu este atât de duioasă și apropiată, încrederea noastră în ea este atât de sinceră și de puternică, încât îndrăznim s-o numim "Măicuța noastră", realizând o analogie între relația mamă-copil și raportul dintre Mama lui Hristos și creștini". La acest fapt m-am referit, fără a susține că Maica Domnului ar fi mama noastră în sens strict dogmatic... Desigur că nașterea credinței în sufletele noastre și, în general, întreaga noastră viață duhovnicească este darul lui Dumnezeu, este rezultatul conlucrării dintre harul Său și voia noastră liberă. Sfânta Fecioară este mijlocitoarea noastră către Dumnezeu în sensul că se roagă Lui pentru noi, atât. În același stil, într-una dintre rugăciunile Bisericii noastre, Sfânta Fecioară este numită "mântuirea neamului creștinesc" nu în sensul că ea ar avea rolul lui Hristos! Susținem, așadar, aceeași idee. :)

Doamne ajută!

Savonarola 17.10.2011 12:09:49

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 402274)
Desigur, în manualele de dogmatică nu veți găsi scris că Sfânta Fecioară este mama creștinilor!

Desigur, domnișoară Laura, însă noi aici în creștinism ne ocupăm cu dogmatică, cu adevărurile dumnezeiești și în general cu adevărul, iar nu cu folclorisme pentru masse mai mult sau mai puțin ignorante și gregare și lipsite de lumina spiritului și a împărăției lui Dumnezeu. Poate unii trăiesc cu falsa impresie că creștinismul este o religie de masse, și mai rău de masse ignorante, și că ar fi un fel de opiu al popoarelor. Nimic nu este și nu poate fi mai greșit decât o asemenea poziție. Dimpotrivă creștinismul a fost, este și va fi întotdeauna o religie a elitelor spirituale ale omenirii în general, creștinismul în sine fiind elita elitelor în materie de spiritualitate. Evident mă refer la creștinismul cel adevărat și nu la folclorul ritualistic și formalist sau la alte modalități de contrafacere a creștinismului și a aplicării acestuia.

Theodor_de_Mopsuestia 17.10.2011 12:40:39

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 406050)
Desigur, domnișoară Laura, însă noi aici în creștinism ne ocupăm cu dogmatică, cu adevărurile dumnezeiești și în general cu adevărul, iar nu cu folclorisme pentru masse mai mult sau mai puțin ignorante și gregare și lipsite de lumina spiritului și a împărăției lui Dumnezeu. Poate unii trăiesc cu falsa impresie că creștinismul este o religie de masse...

bre furiosu', tu esti parte tot din masse...sau ai coborat cu harzobul din cer? Din cer, nu din Cer...sau te crezi elita? Din Cer vin Dumnezeu, Maica Domnului, Sfintii, Sf. Puteri Ceresti. Vorbesti depsre oamenii din care faci parte, exact ca un arivist meschin de politician manelist, care "are valoare" pentru ca i-a "facut" pe "fraierii aia". Si care "fraieri" sunt pentru el la nivelul subuman, desi...e taman pe dos! Mai citeste Scriptura: "cine vrea, sa bea Apa Vietii fara plata" - citat aproximativ din Revelatia Sf. Ap. Ioan.
Si pentru cine o fi inmultit Mantuitorul pesti si paini, in doua randuri, si prefacut apa in vin, ca prima minune? Nu cumva pentru niste "masse gregare"? Dumnezeu ii cheama pe toti, tulburatule marlan si elitist inchipuit. Alege, da, putini, chiar foarte putini, "o turma mica". Dar ce, te crezi tu Dumnezeu sa stii tu cine este ales, sau faci tu alegerea?!?! Daca da, cred ca un exorcist excelent este persoana de care ai nevoie urgenta. Nu sa tulburi duhurile fratilor crestini pe un forum in care de fapt balacaresti ortodoxia, pretinzand ca o aperi.

oana72 17.10.2011 12:46:55

Va tot citesc mesajele domnule Savonarola si trebuie sa recunosc ca sunt foarte obiective, as putea spune ca aveti un limbaj extrem de "legislativ" si sunteti intotdeauna bazat pe argumente care se pot verifica. Ma bucur sincer sa va citesc. In schimb aveti si o doza mare de rigiditate fata de toti userii care nu va inteleg mesajele si cautati sa scrieti strict pentru elitele (ca sa va citez) teologice, ori aici pe forum nu suntem toti teologi, e un spatiu al dialogului liber. Mie una mi-e teama sa va abordez cu vreo intrebare, am impresia mereu ca sunteti cu sabia scoasa din teaca gata sa taiati capul celui care va rosti un cuvant nepotrivit.
Va rog sa-mi iertati interventia.

Erethorn 17.10.2011 16:25:29

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 406050)
Desigur, domnișoară Laura, însă noi aici în creștinism ne ocupăm cu dogmatică, cu adevărurile dumnezeiești și în general cu adevărul, iar nu cu folclorisme pentru masse mai mult sau mai puțin ignorante și gregare și lipsite de lumina spiritului și a împărăției lui Dumnezeu. Poate unii trăiesc cu falsa impresie că creștinismul este o religie de masse, și mai rău de masse ignorante, și că ar fi un fel de opiu al popoarelor. Nimic nu este și nu poate fi mai greșit decât o asemenea poziție. Dimpotrivă creștinismul a fost, este și va fi întotdeauna o religie a elitelor spirituale ale omenirii în general, creștinismul în sine fiind elita elitelor în materie de spiritualitate. Evident mă refer la creștinismul cel adevărat și nu la folclorul ritualistic și formalist sau la alte modalități de contrafacere a creștinismului și a aplicării acestuia.

Cum era pilda cu fariseul si vamesul ?

penticostalul 17.10.2011 16:35:47

Pilda elitei si a masei

Suna cam asa:

Doi oameni s-au suit la templu, ca să se roage: unul apartinea elitei elitelor în materie de spiritualitate și celălalt poseda o religie de masse. Exponentul elitei elitelor în materie de spiritualitate, stând, așa se ruga în sine: Dumnezeule, Îți mulțumesc că nu sunt ca ceilalți oameni, răpitori, nedrepți, adulteri, sau ca și acest individ care nu are decat o religie de mase. Postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate câte câștig.

Reprezentantul gloatei ignorante și gregare, departe stând, nu voia nici ochii să-și ridice către cer, ci-și bătea pieptul, zicând: Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:55:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.