![]() |
Sunt convins ca fiecare avem o anumita formul de rugaciune, fiecare dintre noi sta in legatura cu Dumnezeu fie citind rugaciunile, fie spunandu-le cu cuvintele iesite din inima.
Cum credeti ca ne rugam cel mai bine? Cu ambele forme de rugaciune? Cand cu una cand cu alta? Doar cu una dintre ele? Cum va rugati? |
Eu ma rog cel mai des spunand Rugaciunea lui Iisus :
"Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatoasa." O spun pe drum, in metrou, la serviciu (cand munca nu este asa stresanta), acasa cand bucataresc, etc. Imi tine mintea neimprastiata si simt asa o pace si o liniste indiferent prin ce situatie trec. In rest, spre rusinea mea, nu apuc sa citesc decat rugaciunile de dimineata... |
Si seara nu apuci?
|
Sfintii parinti ne spun urmatoare treaba:"Cine se roaga doar atunci când se roaga,,acela nu se roaga!"
|
Citat:
Elena |
Eu cred ca uneori te poti ruga o ora, alteori mai mult sau mai putin, alteori deloc. Depinde de timp, de stare, de alte lucruri. Insa rugaciunea lui Iisus este scurta si ea ne invata foarte multe. Sa ne aducem aminte cat mai des de Dumnezeu si asta e insasi o rugaciune, la care se adauga rugaciunea mintii, plus rugaciunile de dimineata si de seara.
7-10 ore de psalmodiere in conditiile in care aveau aceasta daruire pentur viata monahala. Noi trebuie sa ne potrivim toate dupa realitatile in care traim, dupa nevoie, etc. Important este aceasta intalnire deasa cu Dumnezeu in rugaciune, cat putem, nu cantitativ, cat calitativ! |
foarte frumos subiect, RUGACIUNEA, eu fratilor recunosc ca nu stiu sa ma rog, citesc cat pot si cum pot dar de rugat nu stiu sa ma rog, inima mea ramane impietrita si nu vrea nicidecum sa vina in simtire, poate au fost momente in viata ( scurte si foarte foarte putine) cand am simtit ceva dar nici macar amintirea lor nu inmoaie inima e tare greu sa traiesti asa in nesimtire dar nadajduiesc ca prin dragostea voastra ma va milui MAICUTA DOMNULUI si pe mine
tare ma bucur sa citesc mesajele voastre, VA MULTUMESC |
Citat:
|
Draga Elena,
In mare, sunt de acord cu comentariul facut de Iosif. Nu crezi ca uneori subiectul cere sa ne raportam mai mult la noi, oamenii normali de azi, mirenii care va sa zica, si nu la Sf. Parinti de altadata?:dozingoff: [Cred ca forumul asta sufera de o comunicare reala si transparenta... prea multe judecati, mai mult sau mai putin pripite.] Desigur, este bine sa stim si idealul spre care sa tindem, dar nu cred ca este cazul de "facut norma" aici...??? Dumnezeu sa ne ajute, asa cum stie El mai bine ! Mirela |
Citat:
Sa lasam simtirile deocamdata, va veni si vremea sa simtim rugaciunea. Acum doar o invatam! Doamne ajuta! |
Citat:
cand spuneam de un minim o ora pe zi, era vorba de mirenii simpli, nu de Sfintii Parinti sau mirenii foarte evlaviosi. Daca vrei sa-ti dau exemplu de mireni evlaviosi, sa stii ca am cunoscut persoane care se rugau de la 7 la 9 dimineata sau de la 6 la 8 si apoi de la 21 la 23; alta care se trezea la 3 noaptea si se ruga pana pe la 7; alta care se trezea pe la 4 si se ruga pana pe la 8; altii care au serviciu si de 4 ori pe saptamana merg la Sf. Liturghie (aici se celebreaza si in cursul saptamanii de la 6,30 la 8,30 si se merge la serviciu de la 9 sau 9,30). Mai era si un director al unei mari firme si cum avea geamurile transparente la birou, nu putea sa se roage in timpul zilei, ca il vedeau angajatii, asa ca citea de 40 de ori pe zi Psalmul 50. Va dati seama ca in 4 zile, acest om citea toata Psaltirea, calculand ca numar de psalmi?! Deci cand spuneam de acel minim o ora pe zi, era chiar un minim fata de ce exemple v-am dat mai sus. Si cei citati sunt mireni, au servicii cam toti sau sunt la studii. Cunosc si mireni la pensie, care merg la Biserica in fiecare zi la Sf. Liturghie (au manastiri in apropiere), apoi seara merg la vecernie; in restul timpului citesc din Sf. Scriptura si din Sf. Parinti, ii ajuta pe cei care au probleme, mai fac rugaciunea inimii, mai se intalnesc cu prietenii, etc. Daca acesti oameni pot, noi de ce nu am putea? Iar in familiile cu mai multi copii, am intalnit cazuri unde rugaciunea se face cu toti, fiecare citeste/zice cate ceva. Cand ai 4-5 copii nu mai reusesti sa stai 4 ore pe zi la rugaciune, dar jumatatea aceea de ora facuta cu toti ai casei este de o valoare inestimabila, fiindca zice Mantuitorul "unde sunt 2 sau 3 adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu cu ei". Sa-L avem cat mai des si mai mult langa noi, fiindca acesta este singurul timp cu adevarat castigat! Elena |
Elena, draga mea, ai tu un punct de vedere, dar cred ca bagi prea multe numere la mijloc. Eu zic s-o lasi mai usor cu contabilizarea, cu minimele s.c.l. ... parerea mea !:sleep:
|
revin ca sa nu fiu inteleasa gresit, cand am spus SIMTIRE nu m-am referit la TRAIRE,( tarirea rugaciunii este un subiect pe care il cunosc doar din carti) pentru mine simtire este echivalent cu dorinta de rugaciune, inima mea este impietrita pt ca sunt momnete in viata cand nici macar nu imi amintesc de rugaciune, despre asta vorbeam cand afirmam ca nu stiu sa ma rog poate ca ar trbui sa rectific nu vreau sa ma rog pt ca sunt lenesa si de aceea zac in nesimtire. Doamne ajuta
|
Am inteles, draga Jeny! Insa noi chiar si prin rugaciuea aceea pe care o spunem cu inima impietrita, fara traire tot castigam ceva cu timpul, prin rabdarea noastra. Rugaciunea inmoaie inima cu timpul!
|
Citat:
|
Citat:
Se vorbea aici de rugaciune un subiect foarte bun. Eu citesc rugaciunile de dimineata si de seara iar peste zi il am pe Doamne Doamne in minte toata ziua oriunde as fi. Dar nu cred ca ma mintuiesc pentru asta pentruca atunci cind citesc mintea nu e acolo . Deci rugaciune nu se masoara la cantitate. In viata asta stresata nu ai cum . Sfintii parinti stiau una si buna minastire si rugaciuni nu aveau problemele , familie copii sa le dai de mincare si alte. Dar cum spunea Pr Papacioc sa stai mereu treaz sa fii o rugaciune adica cu gindul mereu la Dumnezeu si asta fac si eu.Si un oftat poate fi o rugaciune. Mila Domnului cu noi cu toti. |
Rugaciunile ortodoxe sunt foarte bune pt ca te ajuta sa-ti creezi un model de vorbire cu Dumnezeu, dar daca rugaciunea noastra se limiteaza doar la a citi mecanic riscam sa ramana mintea pe pamant si doar cuvintele sa zboare la cer, e mai mult ca necesara o comunicare cu Dumnezeu, din inima, un model de rugaciune in viziunea Sf Parinti este Lauda, multumirea si cererea, dupa acest model incerc sa ma ghidez si eu, apoi desi mai greu, trebuie totusi sa avem rugaciunea tot timpul in minte, la fel cum spunea Hartford, sa-L avem pe Doamne Doamne toata ziua in minte
"Toata Suflarea sa laude pa Domnul" |
Citat:
|
Citat:
|
Nu cred ca exista un tip anume pentur rugaciuni. Uneori ma identific cu acatistul, altelori prefer rugaciunile din cartea " Cele mai frumoase rugaciuni ale Ortodoxiei", alteori prefer sa ma rog dupa cum stiu eu, alteori combin aceste formule. E important sa alegem ceea ce ne prieste cel mai mult starii in care suntem si mai ales sa nu lasam niciodata rugaciunea si gandul la Dumnezeu.
Nu cred in formule de tipul: daca citesti 3 acatiste pe zi, etc. esti un bun crestin! |
Citat:
|
Citat:
|
RUGACIUNEA ESTE F. IMPORTANTA, DIN PACATE NU MAI AM TIMP PT. RUGACIUNEA DIN CARTI PT. CA AM 2 COPII, DAR INCERC RUGACIUNI SIMPLE PRECUM "DOAMNE MILUIESTE", "MILOSTIV FI MIE PACATOSUL..", PREA SF. NASCATOARE DE DUMNEZEU MILUIESTE -MA, ETC. BUNE SUNT SI ACATISTELE SI PARACLISELE SI MAI ALES PSALTIREA DAR NUMAI CAND AM TIMP.
|
si eu sunt casatorita si e adevarat ca sunt multe de facut atunci cand ai copii, dar tocmai dragostea si grija fata de copii mei ( si nu numai) ma indeamna sa plec genunchii la rugaciune acele 10 min,nu spun multe de cele mai multe ori sunt prea obosita sa mai citesc ceva doar stau in genunchi si plang sau spun Doamne Iisuse milueste-ma, dar acea rug scurta imi aduce pace si bucurie, nu citesc mereu acatiste si fugaciune dar pr meu duhovnic m-a invatat sa spun mereu si oriunde as fi ps 50 de aceea cu mila Lui D-zeu si a Maicii Domnului am pace in inima deci se poate...Doamne ajuta si post cu pace si bucurie duhovniceasca
|
Adevarat, Jeny. Nu cantitatea e importanta, ci gandul permanent la Dumnezeu, rugaciunea scurta si deasa.
Post cu bucurie! |
Eu cred ca toti cunoasteti povestirea aceea despre cei trei salbatici care spuneau doar "Voi trei, noi trei, miluieste-ne pe noi"
Eu cred ca orice rugaciune o asculta Dumnezeu daca e sincera: si cea citita din carti, si cea din inima ( fiecare face cum poate) si oricum ne-am indrepta spre El, ne vine El in intampinare. Mi s-a intamplat sa ma asculte chiar si cand ma rugam fara credinta! |
tocmai am ascultat o conferinta de a pr savatie bastovoi, acolo am auzit un foarte frumos cuvant despre rugaciunea impietrita ( ceea ce spuneam si eu in acest topic, iertare tuturor pt ce am scris acolo..acum am inteles greseala mea) mi-a placut atat de mult ca il voi scrie aici. Cineva a intrebat ce sa facem daca facem rug de dim si cea de seara cu inima impietrita? sa nu ne mai rugam? si pr savatie a spus: E ADEVARAT CA NU SIMTIM NIMIC DACA CITIM, DAR DACA NU CITIM SIMTIM? EI BINE SA CITIM CACI CHIAR DACA NU SIMTIM NOI SIMT DRACII CARE SUNT LANGA NOI DE ACEEA SA CITIM ORICUM RUGACIUNEA. foarte mult mi-a placut acest cuvant Doamne ajuta
|
Citat:
|
voua vi se intimpla sa aveti perioade cind nu va puteti concentra asupra rugaciunii...sau sa nureusiti sa intelegeti un acatist anume?
|
Citat:
Nu merg pe principiul "acum nu pot sa ma concentrez, asa ca ma rog mai tarziu". Asta fiindca, de cele mai multe ori cred ca gandul asta vine de la diavol, ca sa nu stai la rugaciune. Si daca-l asculti, apoi nu mai gasesti in veac moment sa te poti concentra. Mai fac si altceva cateodata: o zic cu voce tare pana pot sa ma concentrez mai bine. Sau daca e ceva ce cunosc sa cant, o cant, cu riscul ca se sperie ingerii de ce iese...:D Sau poti sa te opresti si sa faci niste metanii, sau sa zici un Cuvine-se sau Psalmul 50 sau rugaciunea inimii...orice ca sa fii atenta. Ce mi se pare important e sa ma rog ca sa ma pot ruga, fiindca pana la urma daca nu ne-ar da Domnul forta si atentie, noi nu am putea sa facem nimic. De aceea, inainte de a incepe o rugaciune e bine sa mai stai putin si sa te rogi ca sa te poti ruga. Iar in rugaciune e foarte important sa intelegi ce spui, deci sa o zici intr-un ritm care sa-ti permita sa o patrunzi. Altfel...vorbe-n vant. Ruga cu folos. Va rog sa nu ma uitati si pe mine in rugaciunile voastre. Am niste momente mai dificile. ??? Elena |
Nu e cazul sa ne speriem ca ne fuge gandul. Acest lucru se intampla si celor mai avansati duhovniceste. Acesta este un exercitiu, de concentrare asupra rugaciunii si reuseste treptat treptat. Asa cum a spus Elena, important e sa nu amanam, sa nu asteptam sa ne rugam doar atunci cand ne simtim in stare sa ne concentram. Trebuie sa dam prioritate rugaciunii si sa intelegem ca ea are treptele ei si sa ne straduim sa ne concentram pe cele pe care le citim.
|
Citat:
Toate astea mi se par prelegeri in a te apropia cat de cat de Dumnezeu, dar adevarata apropiere implica un dialog mai personalizat, la care se ajunge dupa aceste momente. Eu (si duhovnicul meu) merg/mergem pe principiul de a avea un timp pentru rugaciune ca apoi, treptat, treptat, sa se ajunga sa te rogi in afara de timp, tinzand spre neincetat. Eu sunt inca la inceput...dar nadajduiesc la mai bine. Elena |
Eu am o carticica foarte frumos editata : Cele mai frumoase rugaciuni ale Ortodoxiei! E absoluta fabuloasa, e ceva nemaipomenit, grozav, adevarate rugaciuni, din traire, din toata inima. V-o recomand din toata inima!
|
dupa post a venit bucuria Invierii, odata cu ea si "saturarea pantecelui"...ne mai rugam oare frate iosif ..??? mai bine asa ne intrebai..vad ca acest topic sa cam uitat...nadajduiesc ca nu si rugaciunea...cu dragsote jenica
|
Ne mai rugam, draga Jeny! cu inca si mai multa bucurie si cu inca si mai mult dor de Dumnezeu! Asa se cuvine! Ziua invierii nu este statia finala a pelerinajului nostru spre Imparatia lui Dumnezeu, ci oaza bucuriei de unde ne umplem cu si mai multa putere, ne odihnim sufleteste in biruinta fagaduita de Hristos Iisus Biruitorul!
Dumnezeu sa ne daruiasca putere si dragoste de rugaciune, adica dragoste de a vorbi necontenit cu El prin cuvant si fapta! |
Citat:
|
Citat:
|
eu dorm mult , manac mult deci rugati-va si pentru mine sa ma trezesc la rugaciune. cu dragsote jenica
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 11:44:34. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.