Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intrebari utilizatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5063)
-   -   incercati sa va ganditi (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13312)

asculta-ma 15.07.2011 23:52:58

incercati sa va ganditi

Salut , ma numesc Bogdan si sunt nou pe site , mai exact acesta este primul meu thread:) .

As vrea sa va intreb ceva:) , (din cauza faptului ca nu prea gasesc pe cine sa intreb...m-am gandit sa intreb pe un site/forum de profil) .

V-as ruga sa imi spuneti ce intelegeti voi prin ... ''Dumnezeu ne-a facut dupa chipul si asemanarea lui''..nu e transcrierea motamo..dar in proportie de 95% e corecta zic eu.

Vreau sa VA GANDITI , si apoi sa imi raspunde-ti...dupa cateva posturi o sa va spun parerea mea:).

asculta-ma 16.07.2011 00:39:38

nimeni?????

Melissa 16.07.2011 00:41:31

Citat:

În prealabil postat de asculta-ma (Post 378002)
Vreau sa VA GANDITI

Sssssttttt...GANDIM!

asculta-ma 16.07.2011 00:53:50

nu ar fi fost mai practic daca raspundeai?:)

Melissa 16.07.2011 00:57:07

M-a amuzat cum ai pus problema.:-)

Dar hai Bogdane, spune tu parerea ta, ca au trecut cateva posturi..:-)

Bine ai venit pe forum!:-)

asculta-ma 16.07.2011 01:03:41

ok...''dupa chipul'' deja aici intra tot ce tine de fizic..vizibil..(maini , picioare..etc)...''si dupa asemanarea''...oare ce reactie ai avea daca ti-as spune ca ne-a facut perfect capabili sa facem TOT ceea ce face si EL:) ...

AlinB 16.07.2011 01:11:35

Mai bine spui tu ce gandesti si pe urma ceri altora parerea, nu e mai simplu asa?

Si este destul de tarziu, nu te astepta la cine stie ce raspunsuri pana saptamana viitoare..

asculta-ma 16.07.2011 01:16:03

nu astept cine stie ce raspunsuri , si ca sa va spun ce gandesc:)... nu am chef sa scriu 10 pagini acum...fara exagerare:))...

Dar cred ca nu mi-ar lua f mult sa scriu ca...Incerc sa il vad pe D-zeu nu ca pe un suprem..sau ca un ''sef'' al meu...ci ca pe un , exemplu:)

AlinB 16.07.2011 01:18:14

Mai bine scrii tu 10 pagini decat sa nu scrie ceilalti nimic :)

asculta-ma 16.07.2011 01:19:44

nu ar avea rost , nu vreau sa intrig pe nimeni , si cu siguranta s-ar face glume proaste:).

AlinB 16.07.2011 01:21:59

Asta e riscul, cand iti expui ideile in public, sunt oameni si oameni, unii au sa-ti raspunda in serios, altii mai putin in serios..

Daca n-ai sa trezesti interesul prin ceva nu o sa-ti raspunda mai nimeni la ce vrei tu..

Melissa 16.07.2011 01:23:01

Citat:

În prealabil postat de asculta-ma (Post 378033)
nu ar avea rost , nu vreau sa intrig pe nimeni , si cu siguranta s-ar face glume proaste:).

Mie-mi vin vreo cateva glume in cap, care sigur ti s-ar parea proaste..:-))

Dar mai bine merg sa dorm ca e tarziu..

Era o melodie "ne mai vedem si maineee"..:-)

Noapte buna Bogdan! Esti simpatic!:-)

asculta-ma 16.07.2011 01:26:20

melissa...uite..3 posturi deloc interesante...ceva acolo..smthing:| ceva despre afirmatiile mele..nada? din pacate tu nu imi esti simpatica:((

Melissa 16.07.2011 01:32:03

Citat:

În prealabil postat de asculta-ma (Post 378040)
din pacate tu nu imi esti simpatica:((

:-))) sunt convinsa

Dar vorba lui Alin "Si este destul de tarziu, nu te astepta la cine stie ce raspunsuri pana saptamana viitoare.."

Dar hai sa-ti spun si eu ceva : la chestia asta pe care ai spus-o "Incerc sa il vad pe D-zeu nu ca pe un suprem..sau ca un ''sef'' al meu...ci ca pe un , exemplu:)", nu cred ca ai dori sa auzi comentariul meu.:-)

Sincer am intervenit pe acest thread ca pareai aici atat de singur..:-)

asculta-ma 16.07.2011 01:32:42

Ba da
vreau

osutafaraunu 16.07.2011 07:34:45

Citat:

V-as ruga sa imi spuneti ce intelegeti voi prin ... ''Dumnezeu ne-a facut dupa chipul si asemanarea lui''..nu e transcrierea motamo..dar in proportie de 95% e corecta zic eu.

Bogdan, fi binevenit! :1: Nu știu dacă te va satisface ce înțeleg eu din cuvintele:

"Și a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră..." (Facerea 1,26)

însă încerc...

Omul trebuia să poarte chipul lui Dumnezeu atât în asemănarea exterioară, cât și în caracter. Chipul acesta era mai degrabă în termenii naturii sale spirituale decât fizice. El a devenit „un suflet viu”, sau mai exact o ființă vie, înzestrată cu o voință liberă și o personalitate conștientă de sine. Natura aceasta a reflectat sfințenia divină a Făcătorului ei până când păcatul a nimicit asemănarea divină. Numai prin Hristos, strălucirea slavei lui Dumnezeu și „întipărirea Ființei Lui” (Evrei 1,3), natura noastră este transformată din nou după chipul lui Dumnezeu (Coloseni 3,10; Efeseni 4,24).
Asemănarea noastră cu Creatorul cred că trebuia să se reflecte și în raportul cu Creația, respectiv cu celelalte ființe create de Dumnezeu, așa cum reiese din întregul context al versetului. Îți recomand să citești Biblia în continuare cu atenție și rugăciune și sunt convins că vei găsi multe răspunsuri la întrebările tale. Domnul să-ți ajute!

Mihnea Dragomir 16.07.2011 09:17:08

Extras din Catehismul de la Baltimore:
3. Î: Ce este omul ?
R: Omul este o creatură formată din trup și din suflet, făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.

Spunem "creatură" cu sensul de existență creată. Dar omul diferă de orice altceva putem întâlni în creație. Toate celelalte existențe sunt fie în întregime materiale, fie în întregime spirituale. Un înger, de exemplu, este spirit pur, iar o piatră este materie pură; doar omul este o combinație a acestor două principii: spirit și materie, suflet și trup.

4. Î: Asemănarea cu Dumnezeu este în trup sau în suflet ?
R: Această asemănare este mai ales în suflet.
5. Î: În ce fel sufletul este asemănător lui Dumnezeu ?
R: Sufletul este asemănător lui Dumnezeu deoarece este existență spirituală care nu va muri niciodată, care este înzestrată cu înțelegere și voință liberă.

Mai în detaliu, sufletul meu este asemănător lui Dumnezeu în patru privințe:
Este "un spirit". Deși există, nu poate fi văzut cu ochii trupului. Orice spirit este invizibil, dar nu orice existență invizibilă este spirit. Nu putem vedea, de exemplu, vântul. Putem să-i percepem influența, putem să-i vedem efectele, de exemplu praful pe care îl ridică, copacii ale căror coroane le leagănă, vasele cu pânze pe care le pune în mișcare, etc, dar vântul însuși nu îl putem vedea. La fel, nu putem vedea electricitatea. Ceea ce vedem, este de fapt lumina sau alte efecte pe care le produce, dar nu putem vedea electricitatea însăși. Totuși, nimeni nu ar contesta existența vântului sau a electricității în baza faptului că nu pot fi văzute. De ce trebuie, atunci, ca cineva să spună că nu există spirite, că nu există Dumnezeu, nici îngeri, nici suflete deoarece nu pot fi văzute, din moment ce există alte dovezi, mai puternice decât mărturia vederii, că toate acestea există cu adevărat ?

Sufletul meu "nu va muri", adică nu va înceta să existe, este nemuritor. Să ne gândim la acest lucru minunat: sufletul nostru va trăi cât Dumnezeu.

Sufletul meu "este înzestrat cu înțelegere", adică posedă darul rațiunii. Acest dar îl face pe om capabil să reflecteze asupra tuturor acțiunilor sale și asupra motivelor pentru care ar trebui sau nu ar trebui să facă un anumit lucru. Prin rațiune omul gândește asupra trecutului și estimează ceea ce se va întâmpla în viitor. Omul nu numai că știe ceea ce face, dar și de ce face un anumit lucru. Prin acest dar, omul este plasat mult deasupra animalelor în ordinea creației; deci, omul nu este, așa simplu, unul dintre animale, ci un animal rațional, adică înzestrat cu darul gândirii. Animalele nu au rațiune, ci numai instinct, adică urmează impulsuri sau simțuri cu care Dumnezeu le-a înzestrat atunci când le-a creat. El a stabilit anumite legi pentru fiecare clasă sau fel de animale, iar acestea, fără să cunoască acest lucru, urmează legile date lor. Când le vedem că urmează legile lor, întotdeauna în același fel, spunem că aceasta este natura lor. Uneori, animalele acționează ca și când ar ști motivul pentru care acționează într-un anumit mod, dar, în realitate, nu este așa. Noi suntem cei care, gândind asupra acțiunilor lor, descoperim pentru ce fac un anumit lucru; dar ele nu raționează, ci își urmează instinctele.

Dacă animalele ar raționa, ar fi posibil să își amelioreze condiția. Oamenii devin tot mai civilizați, zi după zi. Ei inventează multe lucruri care le erau necunoscute strămoșilor. Un om poate îmbunătăți munca altui om. Acest lucru nu poate fi observat în privința animalelor. Același fel de păsări, de exemplu, construiesc același fel de cuiburi, generație după generație, fără a face schimbări sau a îmbunătăți în vreun fel modul în care le construiesc. Când omul învață un animal să facă o anumită acțiune, nu reușește să învețe același lucru pentru toate progeniturile acelui exemplar. Este, deci, evident că animalele nu sunt înzestrate cu rațiune. Cu toate că omul este înzestrat cu darul rațiunii, minunat dar cu ajutorul căruia poate învăța foarte multe lucruri, el nu poate învăța totul numai cu ajutorul rațiunii. De aceea, există multe lucruri pe care Dumnezeu Însuși a trebuit să le predea omului. Atunci când Dumnezeu predă un anumit lucru, noi numim adevărurile pe care le predă "Revelație". Cum ar fi putut omul singur să cunoască ceva despre Sfânta Treime, bazându-se numai pe rațiunea lui ? Același lucru este valabil și pentru celelalte mistere.

Sufletul meu are "voință liberă". Acesta este un alt dar de preț al lui Dumnezeu, prin care eu pot să fac sau pot să nu fac un anumit lucru, în funcție de ceea ce doresc. Eu pot chiar să păcătuiesc și să refuz să Îl ascult pe Dumnezeu. Dumnezeu Însuși, din moment ce mi-a lăsat darul voinței libere, nu mă mai poate obliga să fac anumite lucruri, până ce eu nu vreau să le fac; la fel, nici diavolul nu are această putere asupra mea. Eu sunt, deci, liber. Eu pot să folosesc acest mare dar, fie ca să trag folos, fie ca să mă rănesc. Dacă nu aș fi liber, eu nu aș putea să primesc nici răsplată, nici pedeapsă pentru ceea ce fac, deoarece nimeni nu ar putea fi pedepsit pentru ceva la care nu are vreo contribuție. Dumnezeu nu ne-ar pedepsi pentru păcate, dacă nu am fi liberi să le comitem sau să le evităm. Eu întorc această libertate în folosul meu atunci când fac ceea ce Dumnezeu dorește, în timp ce aș fi putut face contrariul. El va fi mai mulțumit de purtarea mea și îmi va oferi o răsplată mai mare decât mi-ar da dacă L-aș asculta din cauză că aș fi obligat să o fac. Animalele nu au voință liberă. Dacă, de exemplu, ele suferă de foame și așezăm hrană înaintea lor, ele vor mânca. Omul, însă, poate să se abțină, dacă așa dorește, chiar având o masă plină cu bunătăți înaintea lui. Dar, cineva ar putea spune, oare leii din groapa în care profetul Daniel a fost aruncat, deoarece nu a vrut să facă ceva împotriva conștiinței lui, ascultând de regele păcătos și jignindu-L pe Dumnezeu, după cum citim în Sfânta Scriptură (Daniel, 6:16) nu s-au abținut să îl mănânce, cu toate că erau chinuiți de foame ? Da, dar leii aceia nu au făcut asta prin natura lor, ci prin puterea lui Dumnezeu, Care i-a împiedicat: de aceea scăparea lui Daniel din gura lor este un miracol. Este limpede acest lucru, deoarece exact aceiași lei i-au sfâșiat imediat în bucăți pe dușmanii lui Daniel atunci când aceștia au fost aruncați în groapa lor.

Sursa: http://www.catehism.ro/cb_Lectia01_f...tea_omului.htm

catalin2 16.07.2011 09:43:13

Citat:

Vreau sa VA GANDITI , si apoi sa imi raspunde-ti...dupa cateva posturi o sa va spun parerea mea:).

Ca Dumnezeu e la fel ca noi din punct de vedere fizic spun mormonii, o secta din SUA. Crestinii spun ca Dumnezeu e duh, adica nu are trup fizic.
Despre ce intrebi am scris si eu acum doua zile, poti gasi explicatia exacta aici: http://www.plasticsusa.com/ortho/chipul.html
Iar ce am scris eu in mesaj: " In Facerea scrie la inceput ca Dumnezeu a facut omul "dupa chipul si asemanarea Sa". Ce inseamna acestea? Sf. Ioan Damaschin spune: "chipul inseamna ratiune si libertate, in timp ce asemanarea reprezinta dobandirea virtutii Dumnezeiesti".
Asadar chipul e ceea ce ne deosebeste de animale, adica vointa, liberul arbitru, constiinta, etc. Cu acestea ne nastem. Asemanarea cu Dumnezeu insa trebuie sa o dobandim pe parcursul vietii, prin fapte, credinta si har. "

osutafaraunu 16.07.2011 10:01:40

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 378071)
Sufletul meu "nu va muri", adică nu va înceta să existe, este nemuritor. Să ne gândim la acest lucru minunat: sufletul nostru va trăi cât Dumnezeu.

Oricât aș evita contrazicerea, nu pot trece cu vederea izbitoarea asemănare între această afirmație și prima minciună rostită de diavol omului:

"Atunci șarpele a zis către femeie: "Nu, nu veți muri!" (Facerea 3,4)

Deși omul a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, această asemănare nu poate fi dusă până la identitate. Între Creator și creatură este o propastie imensă, Adam chiar în starea inițială de creatură sfântă și nevinovată nu era "un dumnezeu" care să nu [poată să] moară niciodată. Nemurirea este acordată condiționat creaturilor, nu este un atribut intrinsec. Drept urmare, după păcătuire omul a devenit muritor, urmând ca nemurirea să fie acordată doar celor ce doresc să intre în Planul de Mântuire al lui Dumnezeu.

tara tara vrem ostas 16.07.2011 11:07:19

adica nemuritor, rational,intelept, bun, cu proprie vointa,frumos, de natura spirituala, coroana a creatiei..

asculta-ma 16.07.2011 12:41:56

nu v-am rugat sa imi dati copy paste-uri din biblie sau mai stiu eu ce carti/surse , ci sa imi spune-ti parerea voastra..implicit daca se poate de ce nu sunteti de acord cu mine.

Nenumitul 16.07.2011 12:58:08

AndreiM 16.07.2011 13:34:03

Citat:

În prealabil postat de asculta-ma (Post 378091)
nu v-am rugat sa imi dati copy paste-uri din biblie sau mai stiu eu ce carti/surse , ci sa imi spune-ti parerea voastra..implicit daca se poate de ce nu sunteti de acord cu mine.

Intre adevar si parere sunt diferente uriase, ar trebui sa cauti adevarul nu pareri.

B0gdana 16.07.2011 13:35:32

Unde vrei sa ajungi?

osutafaraunu 16.07.2011 14:28:17

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 378082)
adica nemuritor, rational,intelept, bun, cu proprie vointa,frumos, de natura spirituala, coroana a creatiei..

Nu te supăra, dar mă văd nevoit să repet un adevăr evident al Sfintelor Scripturi: o creatură - oricât de "coroană a creației" ar fi, nu este nemuritor, ea poate cel mult să primească (condiționat) nemurirea. Singurul nemuritor este Dumnezeu. 1 Tim.6,15.16.

"... fericitul și singurul Stăpânitor, Împăratul împăraților și Domnul domnilor, Cel ce singur are nemurire și locuiește întru lumină neapropiată; pe Care nu L-a văzut nimeni dintre oameni, nici nu poate să-L vadă; a Căruia este cinstea și puterea veșnică! Amin."

Mihnea Dragomir 16.07.2011 19:21:23

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 378121)
Nu te supăra, dar mă văd nevoit să repet un adevăr evident al Sfintelor Scripturi: o creatură - oricât de "coroană a creației" ar fi, nu este nemuritor, ea poate cel mult să primească (condiționat) nemurirea. Singurul nemuritor este Dumnezeu. 1 Tim.6,15.16.

Termenul de "moarte" este folosit cu accepțiuni diferite în Biblie. Astfel, una este moartea omului, ca despărțire a sufletului de corp. Alta este ceea ce uneori e numit "moartea sufletului", care este ieșirea, sau căderea mai bine zis, din starea de grație. Această "moarte a sufletului" nu înseamnă că sufletul încetează să existe. Pentru creștini, sau, cel puțin pentru aceia care caută să urmeze învățătura apostolică (ortodocși și catolici), dogma nemuririi sufletului este dogmă fundamentală. Noi nu credem în extincția sufletelor după moarte. Dealtfel, nu credem acest lucru nici despre îngeri: și ei au, ca și Dumnezeu, viață veșnică în sensul că nu va exista niciun moment în care vreun înger va dispărea (va fi extinct).

osutafaraunu 16.07.2011 21:26:33

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 378213)
Termenul de "moarte" este folosit cu accepțiuni diferite în Biblie. Astfel, una este moartea omului, ca despărțire a sufletului de corp.

Am cerut de nenumărate ori (și iată că invariabil se ajunge în aceeași fundătură) să mi se arate negru pe alb unde scrie de "despărțirea sufletului de corp" și întotdeauna mi s-au prezentat fel de fel de versete, niciunul strict la subiect. Era și normal: nu veți găsi așa ceva în Scripturi (nici în VT, nici în NT).

Citat:

Alta este ceea ce uneori e numit "moartea sufletului", care este ieșirea, sau căderea mai bine zis, din starea de grație. Această "moarte a sufletului" nu înseamnă că sufletul încetează să existe.

Căderea din har/grație o înțeleg și eu cam în aceiași termeni, adică individul devine mort din punct de vedere spiritual, nu mai are nicio atracție pentru cele spirituale, a respins continuu lucrarea Spiritului Sfânt în inima lui (păcatul împotriva Duhului Sfânt). El trăiește în continuare fizic, însă din punct de vedere spiritual este mort (Apoc.3,1).

Citat:

Pentru creștini, sau, cel puțin pentru aceia care caută să urmeze învățătura apostolică (ortodocși și catolici), dogma nemuririi sufletului este dogmă fundamentală.

Teoria "nemuririi sufletului" este fundamentală și pentru celelalte religii, însă această asemănare nu o face să fie verificată ca adevăr, nemaivorbind de faptul că este profund nebiblică.

Citat:

Dealtfel, nu credem acest lucru nici despre îngeri: și ei au, ca și Dumnezeu, viață veșnică în sensul că nu va exista niciun moment în care vreun înger va dispărea (va fi extinct).

Ca orice creatură din vastul Univers al lui Dumnezeu, îngerii sunt dependenți de El și nu au viață veșnică necondiționată. Singur Dumnezeu este etern și are viață în Sine, are nemurire. Ați evitat elegant textul inspirat. Vi-l reamintesc:

"... Împăratul împăraților și Domnul domnilor, Cel ce singur are nemurire " (1 Tim.6,15)

Dacă doar El e Singurul nemuritor, cum ar mai putea fi altul? Iată cum glăsuiește în varianta catolică:

"Regele regilor și Domnul domnilor, singurul care are nemurirea"

La fel cum au fost momente când îngerii nu existau, la fel de bine ar putea exista momente când vor dispărea. Dumnezeu i-a creat și are acest drept suveran de a face ce voiește fără a fi împiedicat de vreo dogmă omenească.

Mihnea Dragomir 16.07.2011 22:45:52

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 378254)
Dumnezeu i-a creat și are acest drept suveran de a face ce voiește fără a fi împiedicat de vreo dogmă omenească.

Dogmele adventiste și iehoviste sunt omenești. Dogmele catolice sunt dumnezeiești. Între aceste dogme, un loc eminent îl ocupă nemurirea spiritelor. Sufletele oamenilor și îngerii sunt existențe irevocabile. Dumnezeu, deși este omnipotent, nu face nimic împotriva naturii Sale (vezi paradoxul cu "poate Dumnezeu să facă un bolovan atât de greu încât să nu-l poată ridica ?"). Nemurirea oamenilor, nemurirea îngerilor, țin de natura divină, întrucât sunt aspecte ale asemănării cu El.

AlinB 16.07.2011 22:54:21

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 378121)

"... fericitul și singurul Stăpânitor, Împăratul împăraților și Domnul domnilor, Cel ce singur are nemurire și locuiește întru lumină neapropiată; pe Care nu L-a văzut nimeni dintre oameni, nici nu poate să-L vadă; a Căruia este cinstea și puterea veșnică! Amin."

Perfect corect, insa este o diferenta subtila pe care matale preferi sa o ignori, Dumnezeu este nemuritor prin natura sa, sufletul omul este nemuritor prin puterea lui Dumnezeu, asa cum bine stii ca si ingerii sunt nemuritori, la acelasi mod, prin puterea si hotararea lui Dumnezeu.

Invierea este re-unirea sufletului nemuritor, spiritual, cu trupul material, nu este re-creerea celor disparuti, inclusiv a celor rai, cum predica adventistii, hulind pe Dumnezeu ca pe un creator al raului.

osutafaraunu 16.07.2011 23:21:31

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 378311)
Dogmele adventiste și iehoviste sunt omenești.

Din fericire adventiștii nu au dogme, ei au doar doctrine biblice - adică acele adevăruri extrase doar din Scriptură.

Citat:

Dogmele catolice sunt dumnezeiești.

Numiți-le dumneavoastră cum doriți, în privința "nemuririi sufletului" nu-l veți putea convinge pe un adventist decât cu Scriptura. Dacă nu puteți aduce în sprijinul acestei "dogme dumnezeiești" 5 versete, aduceți măcar unul și veți putea contrazice "omeneasca dogmă" a stării omului în moarte.

Citat:

Între aceste dogme, un loc eminent îl ocupă nemurirea spiritelor. Sufletele oamenilor și îngerii sunt existențe irevocabile.

Vedeți? Conform Scripturii, eu nu confund sufletul (omul viu, ființa umană) cu spiritul (duhul, suflarea de viață).

Citat:

Dumnezeu, deși este omnipotent, nu face nimic împotriva naturii Sale (vezi paradoxul cu "poate Dumnezeu să facă un bolovan atât de greu încât să nu-l poată ridica ?"). Nemurirea oamenilor, nemurirea îngerilor, țin de natura divină, întrucât sunt aspecte ale asemănării cu El.

Desigur, El nu face nimic împotriva naturii Sale; însă omul e creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, nu Dumnezeu există după chipul și asemănarea omului. Deși de veacuri se încearcă crearea unei asemenea imagini.

osutafaraunu 16.07.2011 23:27:21

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 378316)
Invierea este re-unirea sufletului nemuritor, spiritual, cu trupul material, nu este re-creerea celor disparuti, inclusiv a celor rai, cum predica adventistii, hulind pe Dumnezeu ca pe un creator al raului.

Dacă învierea ar fi o asemenea ciudată și inutilă "re-unire" ce sens ar mai avea? Ce rost ar mai avea învierea unei ființe care e nemuritoare și care oricum din momentul morții e "la Domnul" cu gândire, simțire și chiar atribute trupești?
Adventiștii nu predică "re-creerea" celor răi, ci învierea lor, așa cum o susține Scriptura.

N.Priceputu 16.07.2011 23:46:02

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 378328)
Adventiștii nu predică "re-creerea" celor răi, ci învierea lor, așa cum o susține Scriptura.

În cazul ăsta, cum înțelegeți voi moartea? Socotiți că nu e despărțiea sufletulului de trup. Prin urmare, sufletul moare împreună cu trupul. Trupul știm că intră în descompunere după moarte. Cu sufletul ce se întâmplă? Se descompune și el? Dispare? Sau socotiți sufletul ca fiind doar o suflare de viață, lipsită de personalitate, iar învierea constă în faptul că Dumnezeu suflă din nou viață în trupurile descompuse?

AlinB 17.07.2011 00:01:46

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 378328)
Dacă învierea ar fi o asemenea ciudată și inutilă "re-unire" ce sens ar mai avea? Ce rost ar mai avea învierea unei ființe care e nemuritoare și care oricum din momentul morții e "la Domnul" cu gândire, simțire și chiar atribute trupești?

Restaurearea creatiei asa cum a fost conceputa initial, cu omul ca fiinta cu o dubla natura: spirituala, asemeni ingerilor(sufletul) si materiala (trupul).

Citat:

Pai ia sa vedem semnificatia:

1. Inviere in sens ortodox = a inzestra cu trup o entitate

2. Inviere in sens adventist = a crea acea entitate (pentru ca ea nu mai exista)

Intreaba un copil de adventist pe taicasu':
"Tata, dar daca oamenii care au murit nu mai exista, de unde ii ia Dumnezeu la Judecata?"
"Pai nu-i ia de nicaieri, ii face din nou cum au fost"
"Asta inseamna ca Dumnezeu va face si oameni rai?".
"Nu, doamne fereste, ii va invia doar!".

Serios acum, cum va poate cineva crede cand aveti pretentia ca ganditi?

Miha-anca 17.07.2011 00:10:52

Nemurirea sufletului

Luca 16:

20. Iar un sărac, anume Lazăr, zăcea înaintea porții lui, plin de bube,
21. Poftind să se sature din cele ce cădeau de la masa bogatului; dar și câinii venind, lingeau bubele lui.
22. Și a murit săracul și a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit și bogatul și a fost înmormântat.
23. Și în iad, ridicându-și ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam și pe Lazăr în sânul lui.
24. Și el, strigând, a zis: Părinte Avraame, fie-ți milă de mine și trimite pe Lazăr să-și ude vârful degetului în apă și să-mi răcorească limba, căci mă chinuiesc în această văpaie.
25. Dar Avraam a zis: Fiule, adu-ți aminte că ai primit cele bune ale tale în viața ta, și Lazăr, asemenea, pe cele rele; iar acum aici el se mângâie, iar tu te chinuiești.
26. Și peste toate acestea, între noi și voi s-a întărit prăpastie mare, ca cei care voiesc să treacă de aici la voi să nu poată, nici cei de acolo să treacă la noi.
27. Iar el a zis: Rogu-te, dar, părinte, să-l trimiți în casa tatălui meu,
28. Căci am cinci frați, să le spună lor acestea, ca să nu vină și ei în acest loc de chin.
29. Și i-a zis Avraam: Au pe Moise și pe prooroci; să asculte de ei.
30. Iar el a zis: Nu, părinte Avraam, ci, dacă cineva dintre morți se va duce la ei, se vor pocăi.
31. Și i-a zis Avraam: Dacă nu ascultă de Moise și de prooroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva dintre morți.

AlinB 17.07.2011 00:25:14

Bun, bun, o sa vina acu' dl. aventist cu o interpretare, sa ne mai dea un exemplu de deviere grava a logicii elementare si a bunului simt.

fallen 17.07.2011 18:33:08

Citat:

Salut , ma numesc Bogdan si sunt nou pe site , mai exact acesta este primul meu thread:) .

As vrea sa va intreb ceva:) , (din cauza faptului ca nu prea gasesc pe cine sa intreb...m-am gandit sa intreb pe un site/forum de profil) .

Bine ai venit
Si eu sunt noua, si am aflat si eu de curand ce inseamna asta (cand am inceput sa merg mai des pe la biserica). Iata ce am inteles eu de la parintele nostru:
- "chipul" = acele 3 insusiri ale omului pe care le are si Dumnezeu : ratiunea, liberul arbitru si sentimentele ( pe care in mai mica masura le au si celelalte vietuitoare, dar la nivel "instinctual"- dezvoltam asta alta data, daca vreti)
- "asemanarea" - este insa un deziderat si consta in masura in care omul alege sa faca voia Domnului (sa respecte "poruncile" care i s-au dat in decursul timpului), deci este un aspect pe care nu toti oamenii il acopera (de aceea in Vechiul Testament se vorbeste la un moment dat de "fii lui Dumnezeu" si "fii oamenilor"- undeva inainte de potop, si se pare ca se refera la oamenii care asculta de Dumnezeu si la oamenii care nu asculta de Dumnezeu)
Deci, dupa cum vezi, e vorba de o metafora. Nici "chipul" nu se refera la aspectul fizic nici "asemanarea".
Sper sa fi fost e folos.

osutafaraunu 18.07.2011 08:11:01

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 378331)
În cazul ăsta, cum înțelegeți voi moartea? Socotiți că nu e despărțiea sufletulului de trup. Prin urmare, sufletul moare împreună cu trupul. Trupul știm că intră în descompunere după moarte. Cu sufletul ce se întâmplă? Se descompune și el? Dispare? Sau socotiți sufletul ca fiind doar o suflare de viață, lipsită de personalitate, iar învierea constă în faptul că Dumnezeu suflă din nou viață în trupurile descompuse?

Noi înțelegem -conform Sfintelor Scripturi- că la moarte se petrece procesul invers al creării omului. Dacă la creare Dumnezeu a suflat suflare de viață în trupul de lut omul devenind astfel un suflet viu; când omul moare, Dumnezeu îi ia suflarea de viață și astfel omul încetează să mai fie o ființă vie. Întrebarea "dar unde merge sufletul?" e fără sens în acest caz. E ca și când ai întreba pe tâmplar "dar unde s-a dus lada?" după ce acesta a scos cuiele și a așezat lațurile deoparte.
Încurcătura provine din confundarea termenilor de antropologie biblică: suflet, duh, spirit, suflare de viață. Biblia este suficient de clară:
trup + suflare de viață = suflet viu (Geneza 2,7)

asculta-ma 18.07.2011 13:59:11

cine de aici a vazut filmul ''the secret''...si cine de aici crede in ce spun baietii aia de acolo?:)

asculta-ma 19.07.2011 14:18:52

''Deci, dupa cum vezi, e vorba de o metafora''

Sa inteleg ca in biblie sunt metafore si nu adevararuri?:|...

asculta-ma 19.07.2011 14:27:25

ok..deviez un pic d la subiect , dupa cum toti stiti , 99,89% din populatia lumii isi foloseste doar 6% din capacitatea creierului , 8-9% profesorii de matematica si alte stiinte exacte si filozofii , einstein a reusit performanta de a-si folosi 25% din capacitatea creierului , iar el stia tot ce se poate sti despre univers:) (din cate stiu diferenta d la un procent la altul este de 5 ori mai mare decat anteriorul . BUN , probabil o sa va radeti cand o sa va spun ca...exista o regiune in nordul chinei , unde sunt niste omuleti care isi folosesc 40-50% din capacitatea creierului si au in jur de 800 ani . (arata ca la 50-60) . misto nu?:> , cica ar fi un soi de samani sau cva d genu , dar whtvr e greu greu greu de explicat ce fac baietii aia acolo.

Bun , acum as vrea sa va intreb...Cine credeti voi ca sunt persoane care isi folosesc si si-au folosit 100% din capacitatea creierului?:)

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:49:04.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.