Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Gandire intunecata (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13311)

aldea-daniela 15.07.2011 22:11:26

Gandire intunecata

Buna, simt ca am o mare problema, m-am casatorit acum 1 luna si am crezut ca asta era cauza problemelor, faptul ca nu eram casatoriti. Ideea este ca nici dupa casatorie nu mi-am gasit linistea.
Ma simt goala sufleteste si incapabila de a gandi ce trebuie facut, ma simt ca un copil abandonat sau mai mult ca unul caruia sa-i spui ce sa faca.
Sunt pandita la orice pas de ghinion, orice e rau mi se intampla numai mie, in ziua nuntii am plans atat de mult, nimic nu a fost bine, nimic cum mi-am dorit eu, am gresit si cu nasii cu care eu nu prea ma inteleg decat superficial.
Dar cu ghinionul nu am terminat,, ma urmareste peste tot, de vreo 7-8 ani nu mai stiu cine sunt, singurul lucru bun din viata mea sunt sotul si copilul meu,Acum sunt iarasi dezamagita si de lume, am aflat ca sunt iarasi insarcinata si nimeni nu a prea reactionat cum ne-am fi dorit, intra-devar noi am zis ca nu mai facem altul, dar daca s-a intamplat eu nu-mi pot omori copilul.
Sunt intr-o stare de de-abia ma tarasesc de azi pe maine, in casa nu-mi vine sa fac nici curat nici nimic, simt ca acum am inceput sa-mi neglijez si copilul, avem o groaza de datorii la banci si la cunoscuti, acum trebuie sa facem alt credit sa dam banii la cunoscuti inapoi, ca din nunta nu am reusit sa achitam tot.Am luat banii sa reusim sa ne terminam casa, dar acum nu prea merge cum am stabilit.Copilul pentru ca nu mai faceam fata l-am inscris la o gradi particulara cu banii pe care ii luam pe concediu crestere copil plateam acolo, acum trebuie sa-l retrag si sa stau acasa, ca nu merita sa ma chinui la sv pe 700 ron pe care ii dau toti la gradi mai ales daca sunt iarasi insarcinata, in schimb m-am inscris la o scoala de asistent farmacist, simt nevoia sa fac ceva, sa fac bine sa reusesc sa-mi gasesc un job bun.
O sa-l tin acasa pt ca la cresa nu avem prioritate ca suntem din ilfov, si gradinita de stat de la 2 ani nu gasesc si nici nu avem cunostinte care sa ne ajute,
Chiar nu stiu ce sa mai fac si cum sa reusesc sa gasesc o cale sa-mi revin.
In casa ca sa fac ce trebuie mi-am facut si plan cu ce sa fac dar degeaba, parca ma tine ceva sa fac pana si mancare,
Sunt exasperata, va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat.Va multumesc!

Sanduu 15.07.2011 22:22:07

Sfaturile probabil ca le cunoasteti deja:
1.Spovedanie
2.Duminica la Biserica
3.Rugaciunea
4.Rabdare

N.Priceputu 15.07.2011 22:22:44

Citat:

În prealabil postat de aldea-daniela (Post 377954)
Buna, simt ca am o mare problema, m-am casatorit acum 1 luna si am crezut ca asta era cauza problemelor, faptul ca nu eram casatoriti. Ideea este ca nici dupa casatorie nu mi-am gasit linistea.
Ma simt goala sufleteste si incapabila de a gandi ce trebuie facut, ma simt ca un copil abandonat sau mai mult ca unul caruia sa-i spui ce sa faca.
Sunt pandita la orice pas de ghinion, orice e rau mi se intampla numai mie, in ziua nuntii am plans atat de mult, nimic nu a fost bine, nimic cum mi-am dorit eu, am gresit si cu nasii cu care eu nu prea ma inteleg decat superficial.
Dar cu ghinionul nu am terminat,, ma urmareste peste tot, de vreo 7-8 ani nu mai stiu cine sunt, singurul lucru bun din viata mea sunt sotul si copilul meu,Acum sunt iarasi dezamagita si de lume, am aflat ca sunt iarasi insarcinata si nimeni nu a prea reactionat cum ne-am fi dorit, intra-devar noi am zis ca nu mai facem altul, dar daca s-a intamplat eu nu-mi pot omori copilul.
Sunt intr-o stare de de-abia ma tarasesc de azi pe maine, in casa nu-mi vine sa fac nici curat nici nimic, simt ca acum am inceput sa-mi neglijez si copilul, avem o groaza de datorii la banci si la cunoscuti, acum trebuie sa facem alt credit sa dam banii la cunoscuti inapoi, ca din nunta nu am reusit sa achitam tot.Am luat banii sa reusim sa ne terminam casa, dar acum nu prea merge cum am stabilit.Copilul pentru ca nu mai faceam fata l-am inscris la o gradi particulara cu banii pe care ii luam pe concediu crestere copil plateam acolo, acum trebuie sa-l retrag si sa stau acasa, ca nu merita sa ma chinui la sv pe 700 ron pe care ii dau toti la gradi mai ales daca sunt iarasi insarcinata, in schimb m-am inscris la o scoala de asistent farmacist, simt nevoia sa fac ceva, sa fac bine sa reusesc sa-mi gasesc un job bun.
O sa-l tin acasa pt ca la cresa nu avem prioritate ca suntem din ilfov, si gradinita de stat de la 2 ani nu gasesc si nici nu avem cunostinte care sa ne ajute,
In casa ca sa fac ce trebuie mi-am facut si plan cu ce sa fac dar degeaba, parca ma tine ceva sa fac pana si mancare,

Acum vreo două duminici s-a citit la biserică pericopa evanghelică „Despre grijile vieții” (Matei 6, 22-33). Spunea Părintele Galeriu că important e să nu ne îngrijorăm niciodată, dar să ne îngrijim de ale vieții. Însă niciodată să nu uităm că suntem în mâna lui Dumnezeu și că tot ce avem avem prin purtarea lui de grijă. A ne îngrijora, a fi obsedați de grija zilei de mâine înseamnă a nu avea credință.

Îți recomand să citești această pericopă și, dacă vei avea timp, caută și predica părintelui Galeriu. Poate că te va ajuta.

Mai cred, de asemenea, că bine ți-ar prinde o spovedanie profundă; să te pregătești, adică, postind și meditând, adunându-te în sinea ta înainte, cercetându-ți toate păcatele și punându-le, apoi, înaintea Domnului. Iar apoi, bineînțeles, să te împărtășești.

Cu alte cuvinte, dă-i toată viața ta, împreună cu grijile tale, lui Dumnezeu, și trăiește tu viața Lui.

AlinB 15.07.2011 22:23:05

Pana la urma, sa inteleg bine, problemele principale sunt de ordin material?

Sanduu 15.07.2011 22:24:45

Cred ca casatoria tot este o cruce pe care trebuie sa o duci!

aldea-daniela 15.07.2011 22:48:53

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 377961)
Pana la urma, sa inteleg bine, problemele principale sunt de ordin material?

Nu neaparat, dar astea fac ca totul sa para si mai greu.

AndreiM 15.07.2011 22:57:32

Sa sti ca faptul ca te casatoresti in Biserica nu iti asigura nici o liniste, nici o fericire, oamenii trebuie sa ajunga la asta cu ajutorul lui Dumnezeu. Asa cum a spus si parintele meu duhovnic, deseori e iad pana sa vina raiul in casatorie. Conteaza foarte mult sa fiti smeriti, sa aveti rabdare si sa nu deznadajduiti. Comunicati tot si mergeti des la Biserica! Spovediti-va de cate ori credeti necesar!

Sanduu 15.07.2011 23:06:11

Citat:

În prealabil postat de AndreiM (Post 377974)
Sa sti ca faptul ca te casatoresti in Biserica nu iti asigura nici o liniste, nici o fericire, oamenii trebuie sa ajunga la asta cu ajutorul lui Dumnezeu. Asa cum a spus si parintele meu duhovnic, deseori e iad pana sa vina raiul in casatorie. Conteaza foarte mult sa fiti smeriti, sa aveti rabdare si sa nu deznadajduiti. Comunicati tot si mergeti des la Biserica! Spovediti-va de cate ori credeti necesar!

Eu cred ca daca viitorii soti se casatoresc fiind curati cum s-au nascut, vor avea fericire, parerea mea.

AndreiM 15.07.2011 23:08:53

Citat:

În prealabil postat de Sanduu (Post 377978)
Eu cred ca daca viitorii soti se casatoresc fiind curati cum s-au nascut, vor avea fericire, parerea mea.

Eu cred ca au un mare avantaj dar si ispite tocmai pentru ca au fost curati. Dar fiind insipiti si trecand peste ele vor avea si mai multe cununi.
Nu cred ca exista ceva fix in lumea asta ce-ti garanteaza fericirea sau mantuirea, e un razboi lung cu tine insuti si tot potrivnicul Domnului, dar cu ajutorul Lui nimic nu e imposibil. Cum spune Parintele Noica, sa cerem de la Dumnezeu imposibilul!

AlinB 15.07.2011 23:11:12

Citat:

În prealabil postat de aldea-daniela (Post 377972)
Nu neaparat, dar astea fac ca totul sa para si mai greu.

Pai nu prea ai vorbit cine stie ce despre altele, cel putin cele care ar conta cu adevarat.
Ca la nunta a iesit asa si nu asa, ca a mai fost o discutie..nu cu lucrurile astea traiesti intr-o casnicie, nunta e o formalitate, importanta este binecuvantarea lui Dumnezeu si pacea in familie.

Un copil este o bucurie, nu conteaza ce zic altii.

Deci ce fel de alte probleme decat cele materiale?

Cum stati cu credinta? Duhovnic aveti?
Parintii nu va ajuta?

Ai zis ceva de o casa, este casa-casa sau apartament?

aldea-daniela 15.07.2011 23:12:15

Citat:

În prealabil postat de AndreiM (Post 377982)
Eu cred ca au un mare avantaj dar si ispite tocmai pentru ca au fost curati. Dar fiind insipiti si trecand peste ele vor avea si mai multe cununi.
Nu cred ca exista ceva fix in lumea asta ce-ti garanteaza fericirea sau mantuirea, e un razboi lung cu tine insuti si tot potrivnicul Domnului, dar cu ajutorul Lui nimic nu e imposibil. Cum spune Parintele Noica, sa cerem de la Dumnezeu imposibilul!

Eu cred ca ati inteles gresit, nu ma simt nefericita cu sotul meu, ma inteleg bine cu el, problema este ca avem numai ghinioane si numai probleme in calea noastra. La inceput am crezzut ca se intampla asta pt ca nu suntem necasatoriti, acum ca ne-a casatorit ma asteptam sa ne fie mai bine.

florin.oltean75 15.07.2011 23:15:27

Citat:

Daniela,
Bine ai venit pe forum si bine ca ai cerut un sfat.
Sunt clipe foarte dificile prin care treci, dar poti sa le depasesti cu tenacitate, rugaciune si increderea ca Dumnezeu te va scoate din aceasta prapastie sufleteasca.

Cauza golului din suflet nu sunt circumstantele exterioare ci este lipsa pazei de cele periculoase sufletului, lipsa rugaciunii, vointei si exercitiului cu privire la ceea ce este frumos si virtuos.

De exemplu, indatorarea baneasca este o capcana perfida pentru ca fura linistea sufletului si-l secatuieste incet, pana il stoarce si de ultima farama de viata.

Pentru a stopa aceasta scurgere de viata din inima, intareste-te in credinta ca Dumnezeu te va ajuta sa depasesti aceasta dificultate.

Ai credinta nestramutata ca vei iesi la liman.

Tot omul trece prin greutati.
Acum este vremea ta sa lupti.

Daca nu ai putere sa faci actiuni mari, fa actiuni mici, de exemplu muta doar un singur obiect in casa si bucura-te de acea realizare. Si dupa aceea mai fa o actiune mica, si bucura-te si mai mult ca Dumnezeu te-a ajutat sa o savarsesti...si tot asa pana cand iti vei recapata puterea interioara.

Gandeste-te ca nu esti niciodata singura in necazul tau.
Toti ne rugam pentru tine.
Si vei reusi negresit.

Doamne da-i putere, da-i speranta, lumineaza-i sufletul si pazeste-o cu iubirea Ta in toata vremea ei. Amin.

AndreiM 15.07.2011 23:42:49

Citat:

În prealabil postat de aldea-daniela (Post 377985)
Eu cred ca ati inteles gresit, nu ma simt nefericita cu sotul meu, ma inteleg bine cu el, problema este ca avem numai ghinioane si numai probleme in calea noastra. La inceput am crezzut ca se intampla asta pt ca nu suntem necasatoriti, acum ca ne-a casatorit ma asteptam sa ne fie mai bine.

Rabdare atunci! Orice necaz, ispita sa o treceti impreuna nu individual caci si in fata Domnului sunteti unul. Mergeti des la duhovnic si cititi Sfintele Evanghelii sa va intariti!

antoniap 16.07.2011 00:10:27

Acatistul Sfintei Iuliana din Lazarevo

Atat in viata de familie cat si in viata calugareasca diavolul ne poate razboi prin ganduri. Nu intamplator, Sfantul Nicodim Aghioritul a scris cartea Razboiul gandurilor. Orice gand care apare cu insistenta si aduce deznadejde trebuie alungat, caci este de la satana.

Ce frumoase sunt cuvintele acestea: ,,Nadejdea-mi este Tatal, scaparea-mi este Fiul, acoperamantul -Duhul Sfant. Treime Sfanta, slava Tie!"

glykys 16.07.2011 00:30:39

Of... ma intristez cand aud asa ceva.

Atunci cand ne casatorim, mergem la biserica, tinem post, spunem rugaciuni etc, nu le facem pentru a ne fi noua bine, ci pentru a ii da slava lui Dumnezeu, pentru a respecta poruncile Lui...

Mai stiu eu pe unul care zice: "Mie imi merge bine si fara sa merg la biserica, iar voua va merge rau si daca mergeti, atunci ce folos?!" Nu, lucrurile nu merg asa!
Dumnezeu nu e duhul acela din lampa lui Aladin, care, chemat fiind, indeplineste orice dorinta, El nu e sclavul si slujitorul nsotru, ci noi suntem robii si fiii Lui.

Ar fi bine cu siguranta sa va apropiati mai mult de Dumnezeu, sa va faceti un duhovnic, sa va spovediti spunand tot ce ne-ati scris noua, si sa nu va luati nadejdea. Gandurile dvs influenteaza foarte mult starea de spirit a fatului. Poate e si o depresie post-natala, si trebuie sa va incojurati de prieteni, sa ii spuneti sotului cat de mult il iubiti, sa va luati o hainuta noua de la magazin si sa iesiti undeva in oras... Trebuie sa aveti grija atat de suflet, cat si de trup, pentru ca acum sunteti doi.

Mihnea Dragomir 16.07.2011 09:08:34

Citat:

Acestea sunt semne de depresie.

glykys 16.07.2011 13:15:18

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 378070)

Observ ca pe site e si un psiholog - poate ajuta...
http://www.crestinortodox.ro/colaboratori/victoria-c/

gdf-fdc 16.07.2011 13:36:00

Citat:

Nadejdea sa-ti fie TATAL scaparea FIUL acoperamant DUHUL SFANT TREIME SFANTA SLAVA TIE! nadajduieste la mila lui DUMNEZEU si nu te va lasa.

Adriana Cluj 16.07.2011 13:58:59

Citat:

În prealabil postat de Sanduu (Post 377958)
Sfaturile probabil ca le cunoasteti deja:
1.Spovedanie
2.Duminica la Biserica
3.Rugaciunea
4.Rabdare

Sandu, cat ma bucur sa vad ce scrii!

Melissa 16.07.2011 14:47:17

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 378070)

Ma intreb daca din depresie se poate iesi si fara ajutor medical de specialitate??

GLAdoS 16.07.2011 14:48:43

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 378133)
Ma intreb daca din depresie se poate iesi si fara ajutor medical de specialitate??

Depinde de persoana...

Melissa 16.07.2011 14:56:31

Citat:

În prealabil postat de GLAdoS (Post 378134)
Depinde de persoana...

Il intrebasem pe domnul Mihnea care este medic.:-)

GLAdoS 16.07.2011 15:02:07

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 378139)
Il intrebasem pe domnul Mihnea care este medic.:-)

am uitat sa verific daca ai scris ceva cu cerneala invizibila... scuzati.

gdf-fdc 16.07.2011 15:41:57

Citat:

În prealabil postat de melissa (Post 378133)
ma intreb daca din depresie se poate iesi si fara ajutor medical de specialitate??

cu o spovedanie ff sincera din copilarie pana in prezent.

korinna 16.07.2011 16:58:11

Citat:

Da... in primul rand trebuie facut sport, pentru ca prin sport se elibereaza nu-sh ce toxine care dau si accentueaza depresia... rugaciune, credinta si nadejde catre Domnul si ajutorul Sau... apoi cateva principii de viata (aici tine intr-adevar si de psihologie): sa faci ce ti-ai propus sa faci, atunci cand ti-ai propus, exact in modul in care ti-ai propus... indeplinirea obiectivelor stabilite iti da un sentiment de incredere interioara si iti creste eficienta... se incepe cu obiective mici si se creste treptat, dobandind cu timpul "toleranta" la efort toate vor veni de la sine... :)

In cazul tau Daniela, cred ca trebuie sa exersezi rabdarea.. nu ai chef de facut mancare pentru ca nu ai rabdare... de ce nu ai rabdare, care este motivul, cauta-l in interiorul tau?

Esti prea dura cu tine! Invata sa te ierti, te rog. Si ce daca ai gresit cu nasii, ei iaca! Asta e, te iarta ei ca doar suntem oameni cu totii... :) in plus, cu nasii te mai intersectezi la sarbatori, zile de nastere... etc Totusi nu-mi place ca zici ca e o relatie superficiala... nasia nu inseamna ca trebuie sa deveniti cei mai buni prieteni, dar, sentimentele ar trebui sa fie sincere si de pretuire, va sunt parinti duhovnicesti, ei ar trebui sa va ghideze in viata de casatorie placuta lui Hristos. :) Trebuie apreciati si trebuie musai sa va rugati pentru ei si sa multumiti Domnului ca vi i-a dat. :)

Este foarte bine ca te-ai inscris la asistenti de farmacie, te rog mult sa te tii de practica din timpul celor 3 ani. La angajare te vor intreba ce stii (probabil ca-ti vor da si test de cunostinte). In scoala carte nu prea se face, dar la farmacia unde vei face practica trebuie sa profiti. Cat timp stai pe acolo sa citesti toate prospectele alea si sa inveti substantele active si modul de administrare. Sa cauti sa te angajezi din timpul studiilor in domeniu si pe un salariu mai mic daca gasesti (adica pe vreo 700-800) ca sa capeti experienta la vanzare. Dupa ce termini salariile pornesc minim minimorum de la 1000, 1200. Mult succes iti doresc.

Problema cu ghinioanele este doar una de perspectiva, depinde din ce unghi privesti. Poate ca daca ne-ai povesti exact ce ti s-a intamplat la nunta sigur doi trei de pe aici ti-ar spune ca nu e mare branza si ca nu e ceva de plans.

Totusi revin la partea cu rabdarea.... exerseaz-o... nu le putem avea pe toate batand din palme, ce bine ar fi stiu... si eu imi doresc asa... dar revin la realitate, trag aer in piept si fac pasul urmator care tine de mine... de restul mila Domnului si ajutorul Preasfintei noastre Nascatoare de Dumnezeu Fecioara Maria care este suparata ca nu-I cerem ajutorul. Asta este bucuria Ei sa ne ajute pe noi. Stapana Cerului si a Pamantului atunci se bucura cel mai mult cand Ii cerem ajutorul. Indrazneste si tu la Mama noastra a tuturor. :)

http://www.youtube.com/watch?v=6Rv14urzfEQ Pr. Arsenie Papacioc despre Maica Domnului "Nu stiu ce s-ar fi facut neamul omenesc fara Maica Domnului".

korinna 16.07.2011 17:09:23

Citat:

Ti-as sugera sa incepi cu Paraclisul Maicii Domnului, pe mine m-a ajutat foarte mult. Citeste-l odata pe zi, daca nu poti tot odata citeste-l pe bucatele. Sileste-te si increde-te in ajutorul Maicii Domnului, te va auzi si se va milostivi. :) Daca nu reusesti poate tot intr-o zi, termina-l ziua urmatoare, dar nu te lasa, citeste cat poti, dar citeste... nu te lasa! :)

Incearca sa ajungi Duminica la Sf. Liturghie, mergi cand poti... si la sfarsit daca ajungi sa nu crezi ca e degeaba, data viitoare cu ajutorul Domnului vei ajunge si mai devreme si tot asa. :)

Mila Domnului si al sau ajutor peste tine si familia ta!

AlinB 16.07.2011 19:00:58

Citat:

Este o vorba pe aici, cand ceva merge rau, i se spune omului, uneori mai in gluma, mai in serios: "mai du-te si tu pe la biserica".

Binenteles ca lucrurile nu sunt atat de simple dar un lucru e sigur, cand omul se departeaza de ocrotirea lui Dumnezeu, apar problemele.

Iar departarea apare in urma pacatului, si oricat de greu ne-ar fi sa credem uneori, nu e vorba atat de cine stie ce pacate mari, ci de multe alte pacate marunte, inclusiv faptul ca de multe ori nu ajungem la Sf. Liturghie, gasind diverse scuze sau daca mergem stam f. putin, lasam sa treaca anii fara spovedanie si pacatele in loc sa se spele se aduna, nu este rugaciune in familie, etc.

Tu cum stai din punctul asta de vedere?
Aveti duhovnic?
Mergeti in fiecare saptamana la Sf. Liturghie?
Faceti macar rugaicunile de dimineata, seara si la masa?

Astea sunt lucrurile cu care trebuie sa incepi si ai sa vezi ca nu va trece mult timp si te vei simti mai linistita si impacata iar problemele incet..incet se vor rezolva.

Bine ca este intelegere in familie, aveti un acoperis deasupra capului, intr-un fel sau altul problemele materiale se vor rezolva, dar sufletul este cel mai important.

Smila1 17.07.2011 15:04:53

Citat:

În prealabil postat de GLAdoS (Post 378425)
Aveti dreptate dar doar infractiunile de lovire sau vatamare corporala grava necesita plangerea prealabila a victimei... pe cand vatamarea corporala grava care ar putea fi cazul dumneavoastra cand va jucati cu biciul nu necesita o plangere prealabila deci oraganel statului se pot autosesiza. Satatul are cea mai mare traba, cand e vorba de familie, prin toate institutiile sale specializate, asigurand respectarea codului familiei si codului penal in toate raporturile sociale ale familiei.

Asa "ar putea fi cazul" dar nu am spus nici unde ca "asa este cazul". Deci este o asumare fara baza, din partea dumneavoastra.

De la principiul de symphonie intre stat si biserica, deducem ca jurisdictia asupra familiei apartine Bisericii. Ca representantii statului au ales sa incalce in domeniul moral este alta treaba. Eu personal nu recunosc autoritatea statului in acest domeniu.

Citat:

O căsătorie, pentru a fi legitimă, avea nevoie așadar de sancțiunea formală a Bisericii care considera de datoria ei nu doar să transmită valorile creștinești ci să și vegheze la modul în care acestea erau respectate în viața cotidiană[6]. Instituția ecleziastică exercita astfel un adevărat control al comportamentului moral și social al individului în mijlocul comunității, fapt justificat, după cum am văzut, prin rolul esențial atribuit căsătoriei în bunul mers al societății. Din acest motiv, statul recunoștea dreptul Bisericii de a supraveghea și de a interveni în probleme ținând de viața privată a indivizilor (evoluția treptată a societății spre secularizare avea să ducă, însă, la revendicarea de către stat a acestui drept, fapt concretizat prin intrarea în vigoare a Codului Civil din 1864 prin care legitimitatea căsătoriei era determinată de încheierea unui act în cadrul unei instituții laice, consacrarea nemaifiind necesară)[7].
http://ebooks.unibuc.ro/istorie/ciup...trefamilie.htm

Cum puteti vedea, acest principiu sa aplicat formal macar pana la 1864.

GLAdoS 17.07.2011 15:14:39

Citat:

În prealabil postat de Smila1 (Post 378431)
Citat:

O căsătorie, pentru a fi legitimă, avea nevoie așadar de sancțiunea formală a Bisericii care considera de datoria ei nu doar să transmită valorile creștinești ci să și vegheze la modul în care acestea erau respectate în viața cotidiană[6]. Instituția ecleziastică exercita astfel un adevărat control al comportamentului moral și social al individului în mijlocul comunității, fapt justificat, după cum am văzut, prin rolul esențial atribuit căsătoriei în bunul mers al societății. Din acest motiv, statul recunoștea dreptul Bisericii de a supraveghea și de a interveni în probleme ținând de viața privată a indivizilor (evoluția treptată a societății spre secularizare avea să ducă, însă, la revendicarea de către stat a acestui drept, fapt concretizat prin intrarea în vigoare a Codului Civil din 1864 prin care legitimitatea căsătoriei era determinată de încheierea unui act în cadrul unei instituții laice, consacrarea nemaifiind necesară)[7].

Cum puteti vedea, acest principiu sa aplicat formal macar pana la 1864.

Principiul este cel al aplicarii imediate al legii noi! De asemenea legile nu ultraactiveaza de regula!
In Romania, Constitutia nu impune casatoria religioasa pentru validitatea unirii barbatului cu femeia, fiind suficienta casatoria civila care produce efecte juridice, garantandu-se in acelasi timp libertatea de constiinta si libertatea religioasa, fiecare fiind liber sa opteze pentru casatoria religioasa, dar aceasta numai dupa incheierea casatoriei civile.

Articolul 48 din Constitutie precizeaza: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti (casatoria civila, n.n.), pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor (alin. 1). Conditiile de incheiere, de desfacere si de nulitate a casatoriei se stabilesc prin lege. Casatoria religioasa poate fi celebrata numai dupa casatoria civila(alin. 2)."

Smila1 17.07.2011 15:25:02

Citat:

În prealabil postat de GLAdoS (Post 378434)
Principiul este cel al aplicarii imediate al legii noi! De asemenea legile nu ultraactiveaza de regula!
In Romania, Constitutia nu impune casatoria religioasa pentru validitatea unirii barbatului cu femeia, fiind suficienta casatoria civila care produce efecte juridice, garantandu-se in acelasi timp libertatea de constiinta si libertatea religioasa, fiecare fiind liber sa opteze pentru casatoria religioasa, dar aceasta numai dupa incheierea casatoriei civile.

Articolul 48 din Constitutie precizeaza: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti (casatoria civila, n.n.), pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor (alin. 1). Conditiile de incheiere, de desfacere si de nulitate a casatoriei se stabilesc prin lege. Casatoria religioasa poate fi celebrata numai dupa casatoria civila (alin. 2)."

Pai statul nu are jurisdictie in domeniul moral. Deci nu are dreptul sa legisleze casatoria sau alte chestii de familie. Legislatia statului in acest domeniu, trebuie sa fie doar o reflectie a principiilor regligioase. Asa a fost pana la 1864.

fallen 18.07.2011 18:22:44

Citat:

Cu ce se poate scapa de depresie :
1. cu ajutorul Domnului
2. cu ajutor medical de specialitate
3. cu timpul
4. cu rabdare
5. cu credinta

Cel mai important- cu toate acestea impreuna, nu separat; doar daca la pct. 4 si 5 stai fff bine, poti scapa de pct. 2, dar preferabil ar fi sa faci tot posibilul sa ajungi si acolo; cum am mai spus-o o data, Dumnezeu iti mai trimite si cate o barca de salvare, sa te scape de suvoaie, nu trebuie neaparat sa astepti sa vina El personal.
Atentie insa ca, nu e nevoie sa mai zic asta, sper:
- fara pct 1... nu faci nimic;
- pentru a obtine "pct 1" ai nevoie de : 3, 4, 5;
- "2" e absolut neputincios fara celelalte

Asa ca, dna Daniela, daca aveti posibilitatea sa vorbiti cu un doctor sau psiholog, ar fi bine-venita aceasta initiativa, de asemeni, daca nu aveti un duhovnic, incercati sa va gasiti unul, dar, atentie, rugati-va Domnului sa va scoata in cale acea persoana de care aveti nevoie in acest moment, si veti vedea ca acest lucru se va intampla, pana la urma.

windorin 27.07.2011 17:17:40

Citat:

... singurul lucru bun din viata mea sunt sotul si copilul meu.

Oare cati pot spune asta ?!
Si de ai muri de greutati, cu un sot bun si un copil bun, nu ai voie sa nu fii fericita.
Cere neincetat Domnului pace si mantuire si iti va da.

ovidiu b. 27.07.2011 17:35:59

• Nouă, toate necazurile vieții ne vin de la greșeli, nu de la Dumnezeu. El numai le îngăduie, și spală cu ele vinovățiile noastre. Oamenii însă tare greu pricep, că ispășirea prin necazuri dovedește, nu părăsirea lui Dumnezeu, ci milostivirea Lui.
• Nu este cale de mântuire, de ispășire a păcatelor, decât calea Crucii. Dacă ar fi fost alta Dumnezeu ne-ar fi arătat-o pe aceea.
• Prin cruce, prin suferința unei răstigniri în viață, se intră în împărăția lui Dumnezeu. Și se intră cu atât mai sigur, cu cât răbdăm o răstignire nedreaptă.
• Așa să vă tâlcuiți crucea pe care o aveți fiecare dintre voi! În Cruce, Dumnezeu a ascuns o taină: taina mântuirii fiecaruia.
• Fiecare creștin care dorește mântuirea sufletului este dator să fie gata a suferi cu dragoste și cu răbdare toate necazurile și durerile vieții, îngăduite de Dumnezeu pentru mântuirea lui „Precum focul curăță arama de rugină, așa boala curăță păcatul omului”.

Sfaturile ce le-ai primit de la ceilalti utilizatori - sunt de asemenea de avut in vedere si de mare folos. Nimeni nu va poate elibera decat voi doi - trebuie sa luptati si sa va indreptati purtarile si gandurile spre Dumnezeu.

• Dumnezeu nu ne cere minuni. Acelea le face El.

maria40 28.07.2011 11:21:46

Citat:

Asa cum te-au sfatuit si altii doar bunul Dumnezeu te poate ajuta ca EL este Mare si iertator. Trebuie neaparat sa te rogi, sa te spovedesti si impartasesti.
Necazurile sunt de multe feluri pe lumea asta. Cand iti vin in minte ganduri negre incearca sa le faci in ciuda si sa te gandesti la altceva care sa-ti dea o stare de bine. Daca te lasi prada gandurilor negre te vor stapani si-ti vei pierde ratiunea.
Bucura-te si multumeste lui Dumnezeu ca sunteti sanatosi toti ca cele materiale se vor rezolva pana la urma.
Daca disperi ce rezolvi! Nimic! Vei avea si in casa o atmosfera tensionata si va simti si copilul tau tensiunea care te macina pe tine.
Bucura-te si multumeste Maicii Domnului ca ai fost binecuvantata din nou....
Eu regret si acum ca nu am facut decat un copil. Maica Domnului sa-l aiba sub Acoperamantul ei.
Nu prea sunt adepta tratamentelor medicale pentru depresie. Iti spun din experienta....
Iti vor prescrie niste antianxiolitice sau ceva calmante plus sedinte la psiholog.
Rezultat: zero
Roaga-te si pune-ti nadejdea in Dumnezeu!

anita 28.07.2011 12:42:32

Citat:

Sfantul Nicolae Velimirovici in cartea "Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi"(se gaseste pe net) raspunde unui ghinionist ca de fapt aceste ghinioane se pot numi lipsa de ajutor de la Dumnezeu.
V-ati casatorit avand un copil ,se cuvenea sa va spovediti inainte de cununia religioasa.
Ati facut-o ?
Numai aducandu-l pe Dumnezeu in viata noastra ne putem bucura de binecuvantarile Lui si scapa de ghinion.

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:40:41.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.