![]() |
De cand exista Dumnezeu ?
Bine , stiu ca nimeni nu imi poate da un raspuns concret la aceasta intrebare , totusi vreau sa discutam putin pe tema aceasta.
Din cate am inteles eu , Dumnezeu exista dintotdeauana , nu neg , dar cum poate exista ceva dintotdeauna ? Cu totii stim ca nimic nu poate lua fiinta din nimic . Ganditi-va doar , ceva care exista dintotdeauna pentru totdeauna . - nu ma criticati daca am gresit cu ceva - |
Citat:
Pai nu, dar atata timp cat Dumnezeu le da viata, exista;).Cat de etern sau efer e un lucru, asta depinde de unghiul din care il privesti. Tu crezi ca Dumnezeu e Creatorul lumii(atat vazute cat si spirituale)? |
Desigur , cred ca Dumnezeu este creatorul universului vazut/nevazut. Vastitatea universului , existenta permanenta , toate acestea ma macina .
|
Citat:
Doresti o estimare in secole? |
Lasa ironia deoparte . Cum as putea sa cer asa ceva ? "Macina" nu in sensul ca nu mai pot sa dorm din aceasta cauza ,doar ca sunt curios ca orice fiinta de pe planeta asta .
|
Citat:
Doar ca pur si simplu ma distreaza intrebarea ta.Daca erai undeva intre credinta si ateism lucrurile stateau altfel(nu ma mai amuzam), dar asa:)... Intrebarea mea referitoare le secole era foarte serioasa, sincer iti spun. Oricum, la varsta ta mai bine te-ai opri asupra unor versete din Biblie care intr-adevar dau framantari cititorului. Mult succes in analiza!;) |
Citat:
Unde se află Dumnezeu ? "În Cer, pe Pământ și în tot locul" răspunde Catehismul. Mai exact, El nu se află numai în univers (nu suntem panteiști) ci și în afara lui, astfel încât Lumea nu Îl poate cuprinde. Este normal, numai un creator care e (și) în afara lumii ar putea crea lumea. Mai departe, noțiunea de timp este valabilă în lumea fizică ("în Manifestat", ar spune budiștii). Este mărime fizică fundamentală, la fel cum este distanța sau masa. Deci, timpul nu numai că nu poate fi conceput înainte de creația lumii așa cum nici distanța nu poate fi concepută înainte de creația lumii, dar nici măcar acum, când noi "trăim și ne mișcăm și suntem" timpul nu poate fi conceput decât în lumea fizică. În Cer nu există așa ceva. De aceea, omul poate fi iertat, pe când îngerul apostat nu poate fi iertat. Am căzut astăzi, dar poate că mă voi îndrepta mâine, alegând Binele. Pentru îngeri nu există "mâine", alegerea lor este definitivă. Citat:
|
da... interesant ce ai zis tu .O seara buna !
|
Citat:
Dumnezeu este Necreat. Cel Necreat nu se supune legilor existentei pamantesti. Pentru ca este imposibil ca Cel Necreat sa se supuna legilor creatiei. Cel Necreat, fiind necreat nu se supune nici unei legi, indiferent daca e inteleasa de oameni sau nu. (legi ale acestei lumi sau ale lumii de dincolo) . Pentru ca El este Legea. Cel necreat este mai presus de orice este creat. Pentru ca El este creatorul. Dumnezeu fiind atotputernic, necreat, suprem , este Tatal a tot si toate. De asemenea noi intelegem termenul nimic dupa firea noastra pamanteasca. Insusi Dumnezeu decide daca sa fie nimic sau nu. El putea sa decida sa fie nimic peste tot si sa fie doar El, sau sa fie, si atunci a creat tot ceea ce exista. Nimic - se refera doar la creatie. Creatia exista din pronia si mila Creatorului. De asemenea Dumnezeu iubeste creatia Sa, altfel ar pierde-o fiind Stapanul creatiei Sale. Ar zice si s-ar si infaptui. Daca aceasta teorie pamanteasca "din nimic nu poate iesi decat nimic" ar fi universal valabila atunci logic astazi nu ar mai fi nimic din ce exista. Insasi existenta creatiei dovedeste existenta unui Creator care a creat-o. Iar Creatorul trebuie sa fie neinceput. Cel ce nu are nici inceput nici sfarsit. Acela este Dumnezeu. Eu sunt ALfa si Omega: inceputul si sfarsitul a tot si a toate. Unele sunt mai presus de fire. Decat sa cadem in pacat mai bine sa ne vedem de ceea ce poate intelege firea noastra. Iar cele mai presus de fire sa le lasam Celui mai presus de fire. Este o intrebare capcana care sa duca oamenii la indoiala si la pierzanie. Citeste pentru inceput Dogmatica a lui Ioan Damaschin. ``Dumnezeirea este necuprinsa de minte. Nu trebuie sa cautam si sa ne interesam de cele ce nu ni s-au predat de sfintii profeti, apostoli si evanghelisti “Pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut vreodata; Fiul, Unul-Nascut,care este in sanurile Tatalui, acela L-a facut cunoscut”( Ioan I, 18.). Prin urmare, Dumnezeirea este inefabila si incomprehensibila, “caci nimeni nu cunoaste pe Tatal afara de Fiul si nici pe Fiul afara de Tatal”( Matei XI, 27.). Sfantul Duh, insa, cunoaste cele ale lui Dumnezeu, in chipul in care duhul omului cunoaste cele ce sunt in el (I Corinteni II, 11). In afara de prima si fericita fire (Adica: firea dumnezeiasca.), nimeni n-a cunoscut vreodata pe Dumnezeu, decat numai acela caruia ea i s-a descoperit. Nimeni, nu numai dintre oameni, dar nici dintre puterile suprapamantesti, adica chiar dintre Heruvimi si Serafimi. Dumnezeu, insa, nu ne-a lasat in completa nestiinta, deoarece cunostinta existentei lui Dumnezeu este insamantata de El in chip firesc in toti oamenii. Pe langa aceasta, insasi creatia, conservarea si guvernarea acesteia vestesc maretia firii dumnezeiesti (Romani I, 20). |
Citat:
Faza cu "nimic nu poate lua fiinta din nimic" e de la epicurieni; mai precis de la Lucretiu( De rerum natura). Stai linistit ca nu te critica nimeni:). Eu insa nu pot sa cuprind cu mintea mea proasta si slaba ceva atat de infricosator(infricosator deoarece inexplicabil) ca Dumnezeirea:). |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Cu placere! |
Citat:
|
Citat:
Pe scurt, nu ma simt cu nimic mai putin uman pentru ca un stramos de-al meu a iesit din proverbiala supa primordiala, si nici pentru ca existenta mea nu e centrul atentiei unei superputeri ceresti. Dar suntem off topic. |
Citat:
|
Citat:
Timpul e un simplu parametru al Cosmosului creat. Noi sîntem atît de obișnuiți cu cele ce vedem sau simțim încît nu ne putem imagina ceva altfel. E normal, de aceea e imposibil să înțelegem ceea ce este de neînțeles. Citat:
|
De când există Dumnezeu?
Dar existența, în general, de când "există"? Înainte de big bang-ul unora ce-a fost? Un alt univers o altă existență care o fi intrat în implozie și apoi iarăși a explodat și tot așa evoluții ciclice de miliarde de ani care se împlinesc la infinit? Și de unde vine până la urmă totul? Din nimic? Dumnezeu nu este creat, deci neadus la existență din nonexistență (adică un eveniment dintr-o cronologie universală), deci ce era înainte de a nu fi fost sau să fi fost inițial ceva, ce era ființă când neființă nu era și viceversa, există un singur răspuns: Dumnezeu!
Chiar și întrebarea de când există Dumnezeu este improprie și din punctul meu de vedere, incorect pusă, fiindcă Dumnezeu Însuși este creatorul existenței, deci nu poate fi considerat parte a creației Sale, chiar dacă e felul în care noi Îl exprimăm, adică "Dumnezeu există". Mod de exprimare care se datorează, în primul rând, incapacității noastre de a formula ființa lui Dumnezeu pe care o reducem la o formulă simplă: "Dumnezeu există" sau pentru atei, Dumnezeu nu există. Dumnezeu există și nici nu există, aceasta este o dihotomie conceptuală specifică doar existenței - nonexistenței, iar Dumnezeu, fiind creatorul existenței, este dincolo de acestea. Timpul, spațiul, materia etc. sunt atribute existențiale (ontologice) și nu au legătură cu ființa lui Dumnezeu care este pur metafizică (dincolo de physis, natură, existență care va să zică) și deci pentru noi, doar speculativă, fără vreo finalitate cognitivă reală, acum sau oricât vor mai dura existența umană în acestă formă și întrebările noastre cu sau fără sens. Despre Dumnezeu doar atât (ceea ce i-a spus de altfel și lui Moise): "Eu sunt Cel ce sunt". Și atât, fără alte explicații. Accepți sau nu. E o problemă de alegere și nu de filosofi și filosofii. P.S. Sper că am reușit să mă fac înțeles, oricum, este dificil să operezi conceptual cu ființa lui Dumnezeu, prea privim totul din perspectiva existenței umane și din prisma existenței în general, iar tocmai că Ființa Supremă este transcendentă acestora, adică este "dincolo" (metafizic, vreau să spun și nu fizic, spațial, temporal sau ce atribute specifice existenței om mai avea). |
?
Citat:
|
"De ce vrei sa stii asta? Te-ar ajuta cu ceva?"
Nu neaparat ma ajuta cu ceva , este doar un subiect de discutie . Oricum vom afla cu totii cine este Dumnezeu cand vom muri . |
Citat:
|
Citat:
|
Pentru Konijiro si Lilith23 , voi sustineti ca Dumnezeu a fost creat de oameni pentru a le alunga teama de moarte ? Ok , gandeste-te doar cat de complex este omul (ratiune , capacitatea de memorare , anatomie , etc ) Te-ai gandit vreodata la asta ? De ce numai omul detine toate acestea calitati si nu le poate detine si o gaina , spre exemplu . Ce , ea nu a putut evolua sa inteleg ?
|
Citat:
|
Citat:
Întrebarea ta e atât de stupidă (scuză-mă că-ți spun), iar problema a fost pusă în acest fel de-atâtea ori, de-a lungul secolelor, încât nu am să mă obosesc să îți răspund și să repet ceea ce unele minți luminate au spus înaintea mea. Te invit să intri într-o bibliotecă și să te documentezi! |
Stiinta nu este totul , dragul meu !
|
Citat:
Și într-adevăr, știința nu e totul. Dar uite că lipsa ei te face să pui niște întrebări care au primit n răspunsuri în urmă cu sute de ani și pe care le-ai ști dacă ai avea cultură generală. Doar așa, puțintică, nu cere nimeni prea mult. Părerea mea este că nu poți să fii un credincios adevărat dacă nu ai știință. Uită-te puțin pe site-ul acesta, creștinortodox.ro. Sunt unele articole foarte interesante, despre istoria religiilor, despre prezența religiei în filozofie ș.a.m.d. Or asta nu se poate face daca nu ai știință. De unde știi tu că dumnezeul tău e cel mai bun dacă nu ai deschis niciodată o carte de istorie a religiilor, ca să ai un termen de comparație? Se spune că dumnezeu ne-a dat liberul arbitru. Atunci folosește-l, dragul meu! Arată că ai ales să crezi în dumnezeul acesta pentru că el e cel mai bun și mai iubitor și niciun alt zeu al niciunei alte religii nu ți-a oferit pacea interioară pe care ți-o oferă acesta. Dacă crezi în el numai pentru că așa ți se spune la biserică, e credință oarbă. Și nu e reală. |
Ceea ce faceti voi aici incepe sa paraseasca sfera religiosului si sa sune a filosofie.
|
Era o intrebare retorica .
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Nu este nicio sursa de amuzament pentru mine .
Nu cred in Dumnezeu pentru ca asa am fost invatat de parinti , sau ca asa trebuie . |
Citat:
|
Fiinta lui DUMNEZEU n-are nici secole,nici zile. ZIUA LUI este vesnica si se numeste TOTDEAUNA.
|
Citat:
Citat:
Mai mult decat atat, omul nu e produsul evolutiv suprem. Nu e ca si cum gainile vor sa fie ca oamenii. Citat:
Citat:
Inteleg ca iti vine greu sa intelegi asta, pentru ca ai imbratisat o credinta care iti ofera toate raspunsurile de care ai nevoie, si mai inteleg si faptul ca nu ai o dorinta de a verifica daca respectivele raspunsuri sunt reale sau nu. Dar, din fericire, in lumea asta mai exista si oameni care cerceteaza, nu doar cred. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Oameni buni exista, dar daca ei sunt o dovada pentru existenta lui Dumnezeu, aparitia unora ca Hitler, Pol Pot si Stalin ce dovedeste? Mai mult decat atat, bunatatea unor oameni are explicatii care nu tin de interventia divinului. Citat:
Citat:
|
Citat:
Agnosticismul se referă la imposibilitatea cunoașterii adevărului despre dumnezeu, nu la știință în general. Ateismul înseamnă negarea existenței oricărei zeități. Așadar, agnosticismul e un fel de cale de mijloc. Când nu poți să te decizi dacă dumnezeu există sau nu, pentru că dovezile, atât pro și contra, sunt destule și prea puține sunt palpabile și pot fi verificate. Asta e singura legătură între agnosticism și ateism. Condițiile cunoașterii, în general, nu au treabă cu agnosticismul. Deși termenul "agnosticism" provine din greacă și înseamnă "fără cunoaștere", a fost folosit strict ca termen religios, ca și "gnosticism", care înseamnă "cunoaștere". Dacă vrei să aprofundezi subiectul, îți recomand Thomas Huxley, David Hume sau Bertrand Russell. Lectură plăcută! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:17:05. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.