![]() |
Eu asi propune un topic in care sa discutam cum sa "traducem " invataturile Sf.Parinti in viata de toate zilele .
Hai sa le pricepem , ce ziceti ! Caci daca nu le vom intelege , nici nu le vom putea lua in seama si vom dori poate altceva ce ni se "potriveste " noua . Asta nu inseamna ca n-avem voie sa gindim (generatia de astazi) , caci si noi avem Parinti Sfinti si cei de alta data au fost tot oameni ca si noi . Ma deranjaza ideea care se naste , cum ca , ce s-a scris o data s-a spus definitiv si pentru totodeauna si mai ales "totul" noi nu sintem in stare de nimic ( noi ,adica Parintii nostri). Din cauza asta cred ca e nevoie de lamuriri , cugetari pe care nu le intelegem sa le aducem in discutie pentru a ne folosi de ele dupa puterile fiecaruia . Ce ziceti ? Daca ideea nu e buna renuntam . Dar cine sa ne invete caci toti sintem incepatori ! |
Putem invata din scrierile Sf. Parinti ai Catolicilor???????
|
NU!...Pentru ca aceia nu sunt sfinti...sunt eretici,ca si credinta lor.
|
Puteti invata din scrierile oricui...daca nu invatati nimic, macar invatati ca nu aveti nimic de castigat citindu-i scrierile :)
|
....poate ai vrut sa spui;"....nu aveti nimic de pierdut citindu-le scrierile!"
|
Maria, nu inteleg ce vrei sa spui cu:
" Ma deranjaza ideea care se naste , cum ca , ce s-a scris o data s-a spus definitiv si pentru totodeauna si mai ales "totul" noi nu sintem in stare de nimic ( noi ,adica Parintii nostri)." |
draga anca ,
voiam sa spun ca si noi avem astazi Parintii nostri care ne indruma pe calea mantuirii , exista publicatii de tot felul , predici , video , carti , potrivit cu timpurile noastre , nimeni nu se poate plinge ca-i lipseste invatatura , numai sa vrea s-o auda . Nu trebuie sa apelez la un sfint de acum 1000 de ani din lipsa de duhovnic ci pentru mai multa informatie. Pentru ca stii bine ca s-a spus printre altele ca "avem voie sa cautam mai mult decit ne spune Biblia ca altfel o sa ramanem in urma evolutiei spirituale " . E o afirmatie , ca si cind n-am avea indrumatori , am fi singuri . Sa-i multumim lui Dumnezeu pentru ca avem Sfinti Parinti , sa le uram Har si Binecuvintare la toti , caci stii cum spune cartea : " au preotii lor si de nu-i vor crede pe ei nu vor crede nici daca va invia cineva din morti " (spun din amintiri ). Dar cred ca topicul ar trebui sters caci nu exista interes .(Admin!) |
Multumesc, Maria, acum am inteles. Nu cred ca trebuie sters, caci oamenii au nevoie de timp ca sa se urneasca.
|
Citat:
Asta iti spune ceva. |
Citat:
Cred ca ne supra estimam si nu e bine. |
Citat:
Cum explici asta sa nu spui ca iau adoptat ca nu te cred. |
Unde ai vazut tu asta?Poate unii sfinti ortodocsi sunt si ai catolicilor...ceea ce este altceva.
|
Citat:
|
Citat:
|
Sfintii pe care ii avem in comun cu catolicii sunt sfinti ortodocsi, pe care i-au praznuit si ei,pe cand Biserica era Una,deci pana la marea dezbinare din 1054. Doamne ajuta!
|
Un catolic ar putea venii sa spuna ca sfintii pe care ii are in comun cu ortodoxii sunt de fapt catolici.Ai cui sant oare sfintii???????????
Cred ca trebuie convocat sinodul sa hotarasca pentru toata lumea a cui sunt sfintiii. Cata ipocrizie. Rog sa ma iertati dar nu m-am putut abtine. |
Citat:
|
Iar mantuirea e imposibila in afara ortodoxiei.:dozingoff::dozingoff::dozingoff:
|
Sa facem un exercitiu de imaginatie.
Presupunem ca ar aparea Isus Hristos acum si ar auzii fraza "Iar mantuirea e imposibila in afara ortodoxiei" oare ce ar spune dupa parerea voastra? |
Credinta nu e o joaca sau exercitiu de imaginatie.Zicea cineva ca daca noi am fi fost de alte religii le-am fi aparat pe acelea.Nu e chiar asa,omul trebuie sa caute,sa cerceteze pana afla adevarul,de aceea are constiinta.Asta cu atat mai mult daca as fi fost catolic,eu cel putin m-as fi intrebat daca credinta mea e cea buna,stiind ca s-a separat de ortodoxie,aducand ea noi inovatii.Voi ce credeti,ca daca altii s-au nascut in alte religii sunt condamnati la moarte cu totii?Nu e asa,cuvantul lui Dumnezeu a fost predicat de apostoli la toate popoarele,ca nu l-au primit sau l-au alterat intre timp este altceva.Sansa mantuirii o are oricine atata timp cat cauta si urmeaza adevarul.Credeti ca Dumnezeu a prestabilit dinainte ce popoare sunt ortodoxe si se mantuiesc si care nu sunt si nu se mantuiesc?NU!Asa cum ortodocsii pot trece la alte credinte si sa piarda mantuirea,asa pot veni si alti neortodocsi sa se converteasca la ortodoxie,dobandind sansa mantuirii pe care pana atunci nu o aveau.Un lucru trebuie sa fie clar si anume ca nu exista mantuire in afara ortodoxiei.
P.S. Referitor la intrebarea daca pe Iisus il intereseaza daca esti ortodox sau nu,raspunsul e simplu,pe El il intereseaza sa urmezi cuvantul Lui,asa cum l-a lasat El prin apostoli,iar singurii ce au primit si pastrat acest cuvant nealterat sunt ortodocsii.Acum e clar? |
Da-ne Doamne intelpciune si putere sa le suportam pe toate.
|
Citat:
Slava tie Doamne ca ne-ai luminat mintile prin Sfintii parinti si ne-ai invatat sa stam linistiti in banca noastra, sa respectam pe cei din jur, alte religii, fara sa ne lasam influentati de ei si ca ne-ai dat intelepciunea de a nu incerca sa schimbam pe nimeni fortat asa cum o fac altii. |
Citat:
Domnul Nostru HRISTOS e cumva sau crezi ca este Ortodox??????? Biserica este doar Crestina ca sa stii si tu nu e Ortodoxa sau Catolica sau alte embleme din astea care fac atata rau de atata timp. Domnul Nostru HRISTOS na dat nici un nume Bisericii. Crestin vine de la numele Domnului Nostru HRISTOS si nu mai trebuie alt nume, dar oamenii trebuie sa iasa in evidenta. Stii ca si Musulmanii cred acelas lucru ca Ortodoxi ca Crestinii au facut inovatii??????? Habar nu ai ce inseamna mantuire,sa stii si tu ca mantuirea o primesti prin fapte iar din ce scrii tu aici pare destul de periculos,daca sar fi scris in Biblie ca teai mantui daca ai omora oameni necredinciosi cred ca ai fi facuto. Nu te supara dar asta reese din ce scrii. Daca nar fi Ortodoxia oare ce ai fi facut??????? Sa nu crezi ca nu sant Ortodox,chiar sant dar nu cu ochelari de cal,si nu uita sant adevaruri care nu sau spus si nici nu sau scris care urmeaza sa fie dezvaluite, dar cand o sa fim pregatiti sa le putem duce. |
Da,multumesc.Am vazut eu multi "ortodocsi" ca tine...chiar si pe forum,eu am incercat sa explic,dar asta e...dupa cum scrie si in Biblie,au ochi si nu vad,au urechi si nu aud.Unii nu mai vor sa fie salvati...:(
Eu nu mai am nimic de zis in acest topic. |
Citat:
Un Ortodox adevarat este un om iubitor si intelegator cu cei nestiutori dar in primul rand el este informat si nu numai di cartile Sf. Parinti si apreciaza intelepciunea care poate veni de la orice om (chiar daca nu e Ortodox). Tine minte Adevarul este Adevar oriunde sar spune sau din orice gura ar fi spus. |
Citat:
|
Citat:
Nu uita asta. |
Cel rau iti poate da minciuna, nu adevarul.
Tine minte asta. |
Citat:
|
Hristos este Calea, Adevarul si Viata, iar diavolul este tatal minciunii. Deci nu au partasie adevarul si minciuna nici intr-un chip.
Doamne ajuta! |
"Adevarul este Adevar chiar daca este spus de cel rau.
Nu uita asta. " Tin minte ca citeam din Sf Parinti(nu mai stiu exact care dintre ei,parca Antonie daca nu ma insel)si spunea ca diavolul de multe ori poate spune adevarul dar sa nu il ascultam,deoarece o face tot in scopul de a ne pierde.Domnul Hristos cand a fost ispitit de diavol inaintea patimirii Sale,diavolul ii spunea"Tu esti Fiul lui Dumnezeu",iar Domnul ii spunea sa taca,deoarece gura diavolului e spurcata si "adevarul" sau este intinat. Observ in ultima vreme ca se duce o dezbatere aprinsa pe aceeasi tema,in mai multe sectiuni,anume pe tema "deschiderii" catre alte invataturi "folositoare" din alte religii.Spre surprinderea mea am observat ca sunt putini cei din tabara celor care,dupa parerea mea,au cu adevarat ochii deschisi(desi acestia sunt considerati "inchisi",cu ochelari de cal,etc.)si prea multi care au plecat urechea catre diverse alte "adevaruri".Sunt cu atat mai surprins cu cat suntem pe un forum crestin-ortodox. Imi pare rau ca nu-mi mai amintesc cine spunea despre Dumnezeu ca este Dumnezeul iubirii dar este si un Dumnezeu dur,Apropo de asta,daca nu suntem deschisi catre invataturile "bune" din alte religii,catre ecumenism,sau mai stiu eu ce,nu inseamna ca suntem incuiati la minte sau fanatici,sau mai stiu eu ce.Suntem ortodocsi,iar ortodoxia este o religie care nu s-a schimbat,nu accepta schimbari.E o religie care sustine ideea ca iubirea este cea mai importanta,dar in acelasi timp si ca in afara bisericii nu exista mantuire.Daca s-ar schimba dupa parerea fiecaruia,dupa cum crede fiecare,sau majoritatea,ca cutare lucru ar fi bun(ecumenism,etc.)atunci nu ar mai fi fost ceea ce e. EU nu-i consider pe catolici eretici,cred ca religia lor e la baza buna,insa oamenii au alterat-o de-a lungul timpului si o duc catre distrugere spirituala.Este o religie mai deschisa,care dupa parerea mea se "prostitueaza" din ce in ce mai mult in ultimul timp. Dumnezeu sa ne ajute! |
Citat:
Asta nu inseamna ca ele spun mereu Adevarul. Oare daca vati intalni cu o entitate negativa credeti ca ar spune numai minciuni??????? Referitor la ce lea spus Domnul Nostru HRISTOS entitatilor negative sa taca are cu totul alt inteles nu ca este intinat pentru ca Adevarul nu poate fi intinat el este. Un om daca te minte tu nu poti sti dar el stie. Toate religiile propovaduiesc Iubirea dar avem noi impresia ca Ortodoxia e Adevarul. Cum poti judeca daca nu intelegi ce spune un anumit om??????? Tot ce este inafara Sf. Parinti si a Ortodoxiei nu este bun asta spun acesti oameni pe care ii aperi si credema ca nu este adevarat. Daca santem Ortodoxi ne izolam si numai discutam cu alti oameni de alta religie sau alte orientari??????? Cred ca stii ca Domnul Nostru HRISTOS nu a tinut cont de religia sau ce credeau oamenii pe atunci ci a tinut cont de om(nici macar pe entitatile rele nu lea distrus ci lea lasat sa plece sau sa intre in animale). |
Asta nu inseamna ca ele spun mereu Adevarul.
Oare daca vati intalni cu o entitate negativa credeti ca ar spune numai minciuni ? Spune numai minciuni ... foarte adevarate! Referitor la ce lea spus Domnul Nostru HRISTOS entitatilor negative sa taca are cu totul alt inteles nu ca este intinat pentru ca Adevarul nu poate fi intinat el este. Aici este nenorocirea, fiindca adevarul trebuie mai mult trait si nu doar afirmat, iar ca sa-l traiesti, trebuie incet incet ca el sa te nasca Un om daca te minte tu nu poti sti dar el stie. Toate religiile propovaduiesc Iubirea dar avem noi impresia ca Ortodoxia e Adevarul. Cum poti judeca daca nu intelegi ce spune un anumit om ? Tot ce este inafara Sf. Parinti si a Ortodoxiei nu este bun asta spun acesti oameni pe care ii aperi si credema ca nu este adevarat. Ba, cam este adevarat, doar ca tu vrei sa zici ca ce spun ei mai spun si altzii, ceva asemanator, fireshte ca doar Dumnezeu si Domnul Iisus, lasa adevar cui voieshte, si nu doar cui il afirma... mai ales daca o face doar din buze. Si, asha este precum spui, nu se ia totul mot a mot Daca santem Ortodoxi ne izolam si numai discutam cu alti oameni de alta religie sau alte orientari ? Nu este neaparata nevoie, desi ar parea ca este Cred ca stii ca Domnul Nostru HRISTOS nu a tinut cont de religia sau ce credeau oamenii pe atunci ci a tinut cont de om(nici macar pe entitatile rele nu lea distrus ci lea lasat sa plece sau sa intre in animale). Pentru ca toate fapturile sa poata sa vina spre desavarshire, sau poate ca doar din mila |
A zis cineva sa nu discutam cu cei de alte religii sau de alte orientari?Eu personal nu am vazut pe cineva spunand,ci doar sa nu ne lasam credinta afectata de ideile mai mult sau mai putin "reformiste"(si contrare invataturilor religiei crestin-ortodoxe).Din contra,toti spuneau ca trebuie iubit pacatosul,dar urat pacatul sau,sau daca e in ratacire trebuie ajutat.Ajutorul acesta nu poate fi dat daca nu discutam cu el,in consecinta ma indoiesc ca cineva ar fi insinuat ca nu trebuie sa vorbim cu cei de alta religie/orientare.
Eu am colegi in clasa care sunt atei desavarsiti,nu cred in nimic.Sunt oameni cu care ma inteleg f bine si cu care din cand in cand port discutii pe tema credintei,existentei lui Dumnezeu,etc.Atat mie,cat si lor,imi fac placere aceste discutii si nu pot fi decat constructive din punctul meu de vedere.Sunt un crestin-ortodox convins(pacatos,dar deh,sper sa ma indrept)si singurul lucru care ma deranjeaza/intristeaza este ca ei raman in ratacirea lor. Referitor la judecarea celorlalti,toti trebuie sa urmam spusa "Nu judeca ca sa nu fi judecat".Pana si faptul ca vedem pacatul celuilalt este un pacat,deoarece trebuie sa ne vedem de pacatele noastre,sau cum spune vorba aceea"vezi paiul din ochiul altuia dar nu vezi parul din ochiul tau".Dar suntem oameni si suntem supusi pacatului,mai ales ca in ziua de azi sunt pacate la tot pasul.Sa ne ierte Dumnezeu! |
Sa zic ceva din Sf. Parinti , ca sa nu am impresia ca am deschis topicul degeaba :
Cum se comenteaza : "Vremea e sa inceapa judecata de la casa lui Dumnezeu .Caci daca incepe intii de la noi ,care va fi sfirsitul celor ce nu cred in Evanghelia lui Dumnezeu . Si daca dreptul abia se mantuieste unde se va arata necredinciosul si pacatosul ? " Auziti ce zice : Dumnezeu, care a zidit firea omeneasca, nu a creat impreuna cu ea nici placerea nici durerea din simtire (din simturi), ci a dat mintii ei o anumita capacitate de placere, prin care sa se poata bucura in chip tainic de El. Aceasta capacitate (care e dorinta naturala a mintii lui Dumnezeu), lipind-o primul om de simtire indata ce a fost creat, si-a vazut placerea miscandu-se potrivnic firii, spre lucrurile sensibile, prin mijlocirea simturilor. Dar Cel ce se ingrijeste de mantuirea noastra a infipt in mod providential in aceasta placere, ca pe un mijloc de pedepsire, durerea, prin care s-a zidit in chip intelept in firea trupului legea mortii, ca sa limiteze Nebunia Mintii, care-si misca, potrivnic firii, dorinta spre lucrurile sensibile. Mai departe ................sa cercetam ! |
astfel ,datorita placerii potrivnice ratiunii , care a patruns in fire ,a patruns ca un antidot si durerea conform cu ratiunea .
Aceasta e mijlocita de multe patimi intre care si din care si moartea , care are rostul de a impiedica placerea , ba chiar sa o desfiinteze , ca sa se arate "DARUL Placerii Dumnezeiesti in Minte " . Un pic de cugetare sfinta nu strica , pentru cine vrea . |
Draga Maria,
Te rog ajuta-ma, caci imi e greu sa-i dau de cap. Vino, te rog cu lamuriri. Care dintre Sfintii Parinti a scris cele de mai sus? Multumiri anticipate, Anca |
draga anca ,
crezi ca antamplator ne antalnim mereu ? Nu , ca si tu esti curioasa ,fie ca aceasta curiozitate sa nu ne dispara niciodata . Vezi , asa imi inchipui ca face Dumnezeu cu noi . Ne "flutura" prin fata ochilor (iarta-mi Doamne expresia) un pic de "rai" , si Se retrage . Vai de cel care a luat aminte , ca nu mai are liniste pana nu descopera totul sau cel putin frumusetea care i-a fost data pentru o clipa si luata ! Cum sa-ti spun , Sf. Parinti nu e o lectura pentru mine , este un studiu , pentru ca eu trebuie sa insist la fiecare idee pana o inteleg . Daca imi spune cineva " citeste cutare " , aproape sigur ca nu citesc tot , pentru ca e multa straduinta . Din cauza asta am zis , am sa iau cite o idee si am s-o scriu , asa va prezenta mai mult interes sau curiozitate . Sa nu dispara ce am zis , n-am sa -ti spun autorul , poate se mai opresc si altii asupra acestori randuri . Dar daca tii neaparat iti transmit privat , dar numai la cerere ,sau cu permisiune . Cu bine ! maria |
Citat:
Se pare ca Maria vrea sa ne determine sa citim tot ce au scris Sfintii Parinti si sa ghicim de unde ia ea anumite citate. Nu-i rau. Iar ca sa-ti raspund la intrebarea ta, citatul dat de Maria este din Sfantul Maxim Marturisituorul, in "Filocalie", la "Diferite locuri grele din dumnezeiasca Scriptura", cand explica "Caci vremea este ca sa inceapa judecata de la casa lui Dumnezeu. Iar daca incepe intâi de la noi, care va fi sfârsitul celor ce nu asculta de Evanghelia lui Dumnezeu? Si daca dreptul abia se mântuieste, unde se va arata necredinciosul si pacatosul?" Sfantul Maxim, mare Sfant, unul din preferatii mei, l-am serbat duminica trecuta. Pentru rugaciunile lui poate vom intelege si noi mai bine ce vrea el sa ne tot explice. Maria, nu te superi c-am dezvaluit secretul, nu? :) Elena |
Ba da , dar te iert . Acum le-ai dat "mura-n gura " , nici Hristos nu ni le dezvaluie pe toate ne lasa sa transpiram .
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 11:14:01. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.