![]() |
Extremele smereniei
Cum ne ferim de cele doua extreme ale smereniei:
orgoliul smereniei si dispretul de sine? Care este calea de mijloc a smereniei? |
Citat:
Dar ce este orgoliul smereniei? Cum se manifesta ? Si ce este dispretul de sine? |
Citat:
Cand savarsim fapte bune, dezvoltam involuntar o parere buna despre noi insine, care in esenta este o placere de sine. Orgoliul smereniei este gandul ca atunci cand suntem smeriti facem ceva bun. Dispretul de sine este o parere degradata despre noi insine, cauzata fie de fapte rele, fie de o intelegere gresita a smereniei. Acest dispret se poate transforma cu usurinta in disperare si deznadejde. |
Citat:
|
Citat:
Deci nu trebuie sa ne atribuim merite cand facem fapte bune.Din contra, sa stam intr-un colt si sa plangem fara sa ne vada nimeni, MULTUMIND CU LACRIMI SIROAIE,CA DUMNEZEU A PUTUT LUCRA PRIN NOI! |
Asta-i SLAVA DESARTA !
Citat:
|
cea mai bună soluție cred că este să spunem o scurtă rugăciune în gând atunci când simțim că ne cuprinde un sentiment de autoapreciere : părintele Paisie Athonitul sugera ceva de genul : ”Doamne nimic nu am care să fie al meu și totuși mă mândresc...ajută-mă”....eu când simt că încep să mă umflu în pene spun doar : ”Doamne ajută-mă să nu mă mândresc”.
O altă metodă pe care o sugera și mitropolitul de Suroj este autoironia : nu mai știu ce exemple dădea el, dar replici spuse către sine, de genul ”Felicitări Cuvioșia Voastră, ai dat un leu unui sărac și deja te crezi văzător cu duhul” pot avea efectul dorit :1: |
Citat:
Calea de mijloc a smereniei ca si evitarea caderii intr-o extrema nu o putem afla decat daca avem dreapta socoteala - discernamant. In ORICE facem ne trebuie dreapta socoteala. |
Citat:
pentru ca poteca este stramta. Ori pasim la dreapta, ori pasim la stanga. Cararea de mijloc este foarte delicata si dificil de a fi perceputa cu ochii minti. Intelepciunea este cea care ne arata cararea de mijloc. Faptele bune sunt ceva, Intelepciunea este altceva, chiar daca amandoua sunt de la Dumnezeu. Daca cele doua nu sunt unite, urcam everestul mantuirii schiopatand, cu multa cazna si sudoare. Fara intelepciune este ca si cum am merge prin bezna, chiar daca suntem plini de bune intentii. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
E foarte greu. E ca mersul pe acoperis: poti cadea fie de-o parte, fie de cealalta. Putini reusesc aceasta fina echilibristica. Parerea mea sau, mai bine zis, incercarea mea de-a mentine echilibrul sau calea de mijloc o fac prin a nu ma pune pe mine in centru. Incerc sa-l pun pe aproapele totdeauna in fata. Spun incerc, ca nu totdeauna si reusesc. Egoul ma trage atunci de maneca si-mi atrage atentia: hei, pe mine unde ma lasi? Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
M-a placut ce ai scris! Da, autoironia poate avea efect. Exemplul tau m-a amuzat. Buna metoda! Te-am laudat... Sa nu te mandresti! |
Citat:
e bine să ne mai și amuzăm...încrâncenarea nu este specifică duhului ortodox :1: |
Citat:
Multumesc pt urare! |
Citat:
Pateric Atonit. |
Eu shtiu ca era ceva de tipul: "Cine isi va uri sufletul sau, acela il va salva" sau cam asa suna... Asa ca dispretul sufletului nu shtiu daca e ceva negativ, doar si se spune "tineti mintea in iad, si nu deznadejdui"
|
foarte frumos
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
hei
Citat:
|
Am cunoscut un parinte sporit duhovniceste( 18 ani de marturisire a credintei intru Hristos in inchisorile comuniste); el ne-a invatat o rugaciune foarte frumoasa, in cazul implinirii unor fapte bune sau rugaciuni mai deosebite, participare la slujbe ,etc.
"Dator am fost sa fac ceea ce am facut, nimic nu am facut din ceea ce trebuia sa fac, rob netrebnic sunt, vinovat sunt focului vesnic!" Foarte mult mi-am asimilat aceste cuvinte, in sensul ca orice am face pe acest pamant "nimic nu plinim cum se cuvine"! Macar de am avea mereu in minte aceste cuvinte, cred ca lumea ar fi mult, mult mai frumoasa si datorita noua!!! |
Citat:
|
Citat:
Avem nevoie de acea "inima infranta si smerita" pe care, dupa cum ne spune Psalmistul David, "Dumnezeu nu o va urgisi". Este insa o cale greu de urmat, pentru ca inima noastra inca nu este statornicita in Bine. |
Citat:
|
Am cunoscut oameni care-s smeriți și habar n-au de asta. O fac din "fire", dar o fire modificată tainic de suferință și iubire. Nu cred că poți fi smerit prin autosugestie. Nu poți să ști când ești smerit ca să te dai "mare" cu asta, ar fi un simplu joc în jurul ego-ului, o amăgire psihologică.
Discuția multă despre smerenie, ca și cea despre post, riscă să-și ucidă obiectul. |
Citat:
|
Citat:
|
sa luam aminte:
un om smerit are mai mult har decit multi oameni.in fiecare dimineata Dumnezeu binecuvinteaza lumea cu o mina,dar,cind vede un om smerit,il binecuvinteaza cu amindoua miinile.vai,vai, fiule cel smerit este mai mare decit toti spunea popa Tihon parintele iertarii.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Doamne iarta-ma, si voi fratilor sa ma iertati, va rog! |
Adevarat Parinte Gheorghe
Smerenia nu se gandeste se traieste. Un bun parinte athonit spunea ca atunci cand ai facut un bine, imediat sa il si uiti ca l-ai facut si mergi mai departe sa iti plangi propriile pacate. Aceasta este smerenia desavarsita. Odata Parintele Paisie Aghioratul a fost laudat astfel de catre un inchinator: Parinte mi-ai salvat viata, te recunosc , tu ai fost Parinte cel care m-a tras de maneca din rau. Iar Parintele ia raspuns: eu? amaratul si pacatosul? eu nu m-am miscat din chilia mea, aici am stat si mi-am plans pacatele. A fost bunul Dumnezeu. Doamne ajuta! |
Citat:
Parintele nu minte insa, el nu stie cand a fost acolo fiindca traieste in "duh si adevar" nu in lume! Iar in Duhul traind, in Duhul si umbla cu purtarile sale prin lume. Da-ne si noua Doamne sa traim in Duhul si in Duhul sa si umblam ca sa fim bineplacuti Tie! |
Citat:
Eu cel mai mic, cel mai neinsemnat, cel mai pacatos, cel mai nestiutor. Doamne Miluieste! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:17:54. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.