![]() |
Haiduci
Cum vedeti dumneavoastra hotia haiduceasca ?
Recitind de curand o serie de balade populare (pentru o lucrare ce are ca scop evidentierea unor trasaturi specific nationale la romani ), am ramas pe ganduri la aceasta latura a haiduciei. Ei furau de la mosieri, domni ca sa imparta saracilor din popor. Cum se impaca hotia haiduceasca cu spiritul crestin al neamului nostru? |
Citat:
Pacatul este pacat oricum ar fi savirsit si de catre oricine si chiar daca in aparenta ar urmari binele . Binele poate fi savirsit si fara a apela la pacat . Si acesta este binele adevarat, cel care nu are nici o partasie cu pacatul . Probabil ca pt. pacatelor lor haiducii sfirseau asa cum sfirseau toti. Nu ne putem lua ca scuza sau ca justificare facerea de pacate pt. a descoperi sau implinii binele. Asa arata judecatile lumii si nu cele legate de duh si adevar. Sunt mult prea multe cai si felui de a implinii binele fara a fi nevoie sa pacatuiesti . Dar de multe ori aparentele , aspectele inselatoare ale lumii , neintelese sau necenzurate in chip duhovnicesc ne poate pune pe un drum gresit . Cel al pacatului . De aceea avem nevoie in permanenta de prezenta ,,talmacitorilor" lui D.eu, altminteri putem lesne incurca lucrurile ! Haiducia o fi ea frumoasa, incitanta,aventuroasa, cintata de rapsozi, un raspuns al poporului la asuprirea domnilor dar inaintea lui D.zeu tot pacat este ! Cum se impaca cu spiritul crestin al neamului ? Este in functie de citi crestini adevarati avem in neam . Iacata o masura de acceptare si de cochetare cu pacatul. |
Eu vad ase : in trecut luau saracii de la bogati ca sa dea celorlalti saraci....ACUM fura bogatii ca sa dea altor bogati....dar sunt judecati, tot saracii....Quo vadis domine?!
|
Nu stiu eu prea multe, si nici nu am studiat fenomenul, dar din ce stiu eu haiducia nu era numai furat de la bogati si dat la saraci, era usor impletita si cu acte de eroism national si acte de marturisire a credintei. Nu se fura haotic numai cand s-au terminat proviziile si nici nu se fura de la orice bogat.
Fiindca am crescut in Banat, imi sunt mai cunoscute povestile despre Baba Novac, iar daca il iau ca exemplu vom vedea ca haiducia lui era de fapt o lupta de eliberare impotriva turcilor. Cand a trecut sub comanda lui Mihai Viteazul spunea ca singurul lui regret este ca nu l-a cunoscut inca din tinerete ca sa lupte alaturi de el. Mai stim si ca prietenul cel mai apropiat si nedespartit, impreuna cu care a fost omorat de dieta maghiara de la Cluj, a fost un preot. |
Și cu toate acestea, putem oare lăsa dorința de ajutorare a celor nevoiași, indiferent cât de nobilă este ea, să întunece cuvintele poruncii „Să nu furi” ?
|
Citat:
|
Citat:
|
Eu i-am admirat pe haiduci,nu am cum sa n-o fac! Decat sa furi de la saraci ca sa-i imbogatesti pe altii mai mult,mai bine furi de la un bogat (care pana la urma in 90% din cazuri tot prin furt si-au facut averea) si imparti celor nevoiasi.
|
Citat:
|
Nu se impaca deloc cu ortodoxia. In afara faptului ca furau, mai si omorau, violau pe cine se nimerea, la drumul mare... Si nu cred ca luptau pentru cine stie ce idealuri nobile, ci pentru gloria personala si avere. Sunt captivante povestile cu haiduci, dar in nici un caz cu esenta crestina. Raul nu poate fi biruit cu rau. Imi aduc aminte insa de legenda lui Grui-Sanger a lui Alecsandri, care cu siguranta ca ii va fi pe placul dnei La petite Moc, unde un haiduc care isi omorase tatal (din greseala, mi se pare) se pocaieste si capata, in ceasul mortii, iertarea pacatelor.
|
furtul tot furt ramane.
e bine sa furi de la bogati? dar daca ar fura de la mine un om al strazii? pentru el sunt un bogat. dar el? tot hot este. sa nu ne imbatam cu multimea de mituri si legente, tesute in jurul haiducilor. erau talhari si mai grav, de multe ori ucigasi. |
Citat:
La moartea lui Baba Novac acelasi sultan a spus "sa le fie rusine celor ce l-au ucis, pentru ca un asa barbat trebuia sa moara in batalie pe campul de lupta". Desigur sunt de acord cu ideea - furtul tot furt ramane. |
Intr-adevar,furtul tot furt ramane,insa spuneam ca e mai bine sa iei de la unu care are averea facuta prin furt si inselaciune decat de la un amarat care atat cat are a castigat in mod cinstit.
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
PS-nice avatar Raoul!:36: |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
2.e bine, dar cine sunt bogații? 3.dragul meu, oamenii străzii nu fură, cerșesc...! 4.hoțul e victima născută din maica sărăciei mele care reclamă un dor „de-a pieri cu noi toții”; 5.miturile și legendele sunt cele care alungă țesutele și nostalgicele nopți la căpătâiul haiducilor auzite de la bunicu' revoluționar a cărei soață a fost spintecată în zadar și copilul nenăscut era stat să curgă din împunsătura baionetei (da' de unde voi să știți!); 6.erau ceea ce erau: ROMÂNI! Și ucideau? Astăzi, e dovedit că era în zadar! Și cu alte cuvinte, să-l preamărim pe regele ... și domnul Țării ... |
Citat:
Glumesc, desigur.. Doamne ajuta !:1: |
Offtopic: am pus dinadins poza asta (care nu va fi decat maxim cateva zile) pentru a-mi arata adevaratul chip,pentru a ma vedea ceilalti cum sunt,pentru a vedea cine ma judeca si cine isi va schimba parerea despre mine. Poate unii au impresia ca sunt un slabanog cu barba si mustata,care e rupt de realitate,care nu stie altceva decat calculator,care incearca sa faca pe interesantul,care nu are viata personala si multe altele.
Sunt o persoana destul de adaptabila si pot discuta orice cu oricine. Nu in ultimul rand sunt crestin-ortodox! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
ps. mergi des la sala?! |
Citat:
|
Citat:
Nu mai merg la sala,am mers foarte putin! Am facut sport vreo 10 ani. Karate 4 ani jumate,kickbox 3 ani si ceva si sala vreun an (nu cu continuitate). Ma denigreaza cu ceva lucrurile astea? Dumnezeu sa va ajute! |
Citat:
În prealabil postat de I.Calin 1.așa-i, dumitru, furtul e furt, oricum ar fi el, chiar și din șpagă luat! 2.e bine, dar cine sunt bogații? 3.dragul meu, oamenii străzii nu fură, cerșesc...! 4.hoțul e victima născută din maica sărăciei mele care reclamă un dor „de-a pieri cu noi toții”; 5.miturile și legendele sunt cele care alungă țesutele și nostalgicele nopți la căpătâiul haiducilor auzite de la bunicu' revoluționar a cărei soață a fost spintecată în zadar și copilul nenăscut era stat să curgă din împunsătura baionetei (da' de unde voi să știți!); 6.erau ceea ce erau: ROMÂNI! Și ucideau? Astăzi, e dovedit că era în zadar! Și cu alte cuvinte, să-l preamărim pe regele ... și domnul Țării ... traiesti intr-o lume imaginara, desprinsa de realitate. Mai dragul meu...are dreptate totusi in felul sau , omul...Cat despre final, realizezi nu? Cred ca se referea la aspectul politic , nicidecum la bunul Dumnezeu.... |
Citat:
|
Citat:
Mie imi plac haiducii pentru ca ii salveaza pe altii cu pretul sufletului lor(daca e sa ne raportam d.p.d.v. al dogmei crestine). Am citit intr-o carte de Maxim Gorki un cantec rusesc in care o mama-hoata discuta cu Maica Sfanta si tot incerca sa se justifice dar maicuta o certa bland si ii explica ca nu e bine sa furi s.a.m.d si apoi cand hoata a inceput sa planga Sfanta Maria a plans si ea pentru ca i-a fost mila si nu a avut inima sa-i spuna ''Hai, hai! Lasa vaicareala si muriti de foame cu demnitate ca astfel castigati raiul!'' (ah! si daca cumva te-ai gandit la solutia ''sa mearga la munca'', sa stii ca in unele zone din Rusia, nu ai pur si simplu ce lucra; traiesc oamenii literalmente de pe o zi pe alta) In fine, e foarte buna problema care se pune in thread si mie imi e greu sa pun un verdict. |
Citat:
Exact!!! Ai citit Manastirea din Parma de Stendhal? Ii personajul asta putin nebun, Ferrante Palla, care fura pentru a-si hrani familia; dar ii explica ducesei Sanseverina ca marcheaza toate casele ca nu cumva sa fure de doua ori de la aceeasi familie si ca sa ramburseze mai tarziu tot ce a furat; tipu' asta fura din cauza ca e un renegat, un fel de haiduc al Italiei, si nu isi poate cauta de lucru din cauza ca e cautat de politie si e condamnat la moarte pe nedrept. Tipu' asta e oarecum ridicol dar are si ceva demn in el. |
Citat:
De ce judeci slabanogii cu barba si mustata? Normal ca isi schimba lumea parerea; eu am crezut ca esti calugar ca-n-colo esti Van Dame! |
Citat:
|
Citat:
|
Intelesul era cu totul altul,in niciun caz sa ofensez pe cineva. Iertare! Vroiam sa subliniez ca si baietii astia de practica sporturi violente,trag de fiare,au o tunsoare de "puscarias" si mai stiu eu ce alte aspecte "condamnabile" pot fi crestini-ortodocsi cu ceva cunostinte de teologie. Nu de alta,dar multi judeca dupa aparente!
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Multi au idei gresite despre haiduci si mai ales exagerate. Recomand filmul Pintea haiducul.
|
Citat:
Să-ți ajute Dumnezeu! |
in dilema
Literatura populara subliniaza caracterul autentic al mentalitatii unei natii, este mult mai aproape de spiritul viu al omului pentru ca este creata de insusi poporul. Sa concluzionez, in baza multelor balade si cantece populare, ca una dintre trasaturile neamului nostru este aceea de a fi hot ? Ideea vine in contradictie cu o alta parte larga a lucrarii in care subliniam piosenia in fata preceptelor crestin-ortodoxe dublata de fapte - milostenie, zidire de Biserici, ajutorarea sincera si dezinteresata a aproapelui etc.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:29:57. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.