Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   legea veche (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11973)

Danut7 24.01.2011 13:16:27

legea veche

Mai este legea veche valabila?

windorin 24.01.2011 13:26:56

Legea veche este un copil, iar cea Noua este copilul ajuns adult.
Precum adultul il pastreaza in el pe copilul care a fost, asa si Legea Noua pastreaza in ea pe cea Veche.

Danut7 24.01.2011 13:32:16

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 327434)
Precum adultul il pastreaza in el pe copilul care a fost, asa si Legea Noua pastreaza in ea pe cea Veche.

interesant.. si cum o pastreaza? mie mi se pare ca asezamintele vechi in marea lor masura nu mai sunt tinute...

Danut7 24.01.2011 13:35:25

apropo imi cer scuze cuvantul pe care il cautam era desfiintata.. inlocuiti in poll 'abrogata' cu 'desfiintata' si asa sa votati de acum..

MariS_ 24.01.2011 15:09:01

Este legea veche abrogata?

Citat:

Mi-a placut raspunsul lui windorin si vreau sa leg raspunsul meu
de al lui. Raspunsul meu este ca legea veche nu este nici abrogata,
nici desfiintata, ci depasita. Asa cum adultul il depaseste pe copil,
asa si legea cea noua o depaseste si o desavarseste pe cea veche.
Dar cum nici adultul nu mai redevine copil asa nici legea cea noua
nu mai redevine cea veche. Desigur ca in cele doua legi ale iubirii
se regasesc toate cele zece porunci, inclusiv porunca a IV-a, cea cu
ziua Domnului, pentru ca cel ce Il iubeste din tot sufletul pe Domnul
ii dedica chiar mai mult decat o zi. Acum, fiindca am vazut pe alt
thred ca e mare "razbel" cu ziua, am sa va spun raspunsul unui avva
din pustie la intrebarea unui novice referitoare la ziua Domnului.
Zice avva, noi tinem acum Dumineca nu numai pentru ca atunci a
inviat Domnul ci si pentru ca mai are o semnificatie. Daca tinerea
celeilalte zile semnifica terminarea cu bine ("si Dumnezeu vazu ca
toate erau bune") a unui lucru, la om, care e pacatos dupa cum bine
stim, orice lucru, daca nu incepe cu rugaciune si sfat cu Dumnezeu,
iese prost. Deci noi tinem ziua Domnului inainte de a incepe lucrul
tocmai pentru a ne ruga si a primi binecuvantare pentru acel lucru.
Har, smerenie si jertfa de sine.

costel 24.01.2011 15:14:39

Citat:

Ei asta se pierde din vedere, ca noi de multe ori nu mai vedem in Scriptura decat copilul, iar daca vedem mai mult, adica pe adult, ne comportam cu el ca si cand ar fi in fasa. In loc sa-l hranim cu cele ce ii sunt necesare unui adult, ii dam doar lapte, precum pruncului, si asa se ajunge la multe erezii.

Danut7 24.01.2011 15:15:00

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 327483)

Si atunci cum explicati unele pogoraminte din legea veche despre care se spune ca sunt vesnice?Una dintre ele fiind si pogoramantul sambetei.Alta pogoramantul preotiei.. alta pogoramantul lui David.. alta pogoramantul taierii imprejur.. alta pogoramintele diferitelor praznice.. s.a.m.d

MariS_ 24.01.2011 16:06:23

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 327486)
Si atunci cum explicati unele pogoraminte din legea veche despre care se spune ca sunt vesnice?Una dintre ele fiind si pogoramantul sambetei.Alta pogoramantul preotiei.. alta pogoramantul lui David.. alta pogoramantul taierii imprejur.. alta pogoramintele diferitelor praznice.. s.a.m.d

Ele sunt vesnice, dar transfigurate si desavarsite de Harul adus de
Legea cea noua:
Sambata prin Dumineca, preotia cu jertfa sangeroasa prin cea cu
Jertfa cea nesangeroasa, taierea imprejur a vechiului popor al lui
Dumnezeu prin botezul cu apa si Duh al noului popor al Sau, etc.
Pe toate Intruparea, Jertfa si Invierea Domnului le-a transfigurat.

Danut7 24.01.2011 16:17:11

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 327508)
Ele sunt vesnice, dar transfigurate si desavarsite de Harul adus de
Legea cea noua:
Sambata prin Dumineca, preotia cu jertfa sangeroasa prin cea cu
Jertfa cea nesangeroasa, taierea imprejur a vechiului popor al lui
Dumnezeu prin botezul cu apa si Duh al noului popor al Sau, etc.
Pe toate Intruparea, Jertfa si Invierea Domnului le-a transfigurat.

asa vezi... pai daca sunt transfigurate(transformate) forma veche a acestor pogoraminte mai e valabila?

Scotsman 24.01.2011 16:18:15

O opinie

Raspuns:Da. Argumentatia biblica: ,,Nici una din legile Vechiului Testament nu se aplică în cazul nostru astăzi. Când Iisus a murit pe cruce, El a pus capăt legii Vechiului Testament (Romani 10:4; Galateni 3:23-25; Efeseni 2:15).
În locul legii Vechiului Testament, noi suntem acum sub autoritatea legii lui Hristos (Galateni 6:2) care înseamnă: “Să iubești pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, și cu tot cugetul tău. Aceasta este cea dintâi, și cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.” În aceste două porunci se cuprinde toată Legea și Proorocii.” (Matei 22:37-40).

MariS_ 24.01.2011 16:30:42

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 327517)
asa vezi... pai daca sunt transfigurate(transformate) forma veche a acestor pogoraminte mai e valabila?

Ai dreptate, Danut7, forma veche a acestor pogoraminte NU
mai e valabila. Aceea ar fi insemnat ca din adult sa revenim la stadiul
de copil. Noi ne aflam acum in alt stadiu dupa venirea Mantuitorului.

Danut7 24.01.2011 16:32:42

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 327528)
Ai dreptate, Danut7, forma veche a acestor pogoraminte NU
mai e valabila. Aceea ar fi insemnat ca din adult sa revenim la stadiul
de copil. Noi ne aflam acum in alt stadiu dupa venirea Mantuitorului.

atat!! si mie mi se pare ca am dreptate.......................................... ..................

DAR UNEORI MA INDOIESC!

tricesimusquintus 24.01.2011 16:36:37

Ar fi necesară o clarificare. Ce înțelegeți prin "Legea veche"? În vechime s-au dat mai multe legi: legea ceremonială, legea civilă, legea sanitară, legea morală, etc. Unele au fost desființate, altele nu. În lipsa acestei clarificări, reyultatele sondajului vor fi imprecise ori chiar eronate.

Danut7 24.01.2011 16:39:32

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 327532)
Ar fi necesară o clarificare. Ce înțelegeți prin "Legea veche"? În vechime s-au dat mai multe legi: legea ceremonială, legea civilă, legea sanitară, legea morală, etc. Unele au fost desființate, altele nu. În lipsa acestei clarificări, reyultatele sondajului vor fi imprecise ori chiar eronate.

spuneti-le asta evreilor, ca legea e compartimentata... si ei iti vor raspunde ca una e si ca intreaga lege e morala...

Raoul 24.01.2011 16:47:13

In mare parte Legea Veche nu mai este valabila! Ea a fost una provizorie si dedicata strict poporului Evreu. Iisus a pus capat acelei Legi si a dat alta noua in schimb: "Beti dintru acesta toti,acesta este Sangele Meu,al Legii celei noi,care pentru voi si pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor."

tricesimusquintus 24.01.2011 17:35:36

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 327533)
spuneti-le asta evreilor, ca legea e compartimentata... si ei iti vor raspunde ca una e si ca intreaga lege e morala...

Nici măcar evreii nu amestecă legile, cu atât mai mult creștinii. De exemplu, nu poți confunda legea sanitară (care e una pur fizică, corporală) cu legea morală.

Danut7 24.01.2011 19:03:27

Citat:

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 327483)

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 327485)
Ei asta se pierde din vedere, ca noi de multe ori nu mai vedem in Scriptura decat copilul, iar daca vedem mai mult, adica pe adult, ne comportam cu el ca si cand ar fi in fasa. In loc sa-l hranim cu cele ce ii sunt necesare unui adult, ii dam doar lapte, precum pruncului, si asa se ajunge la multe erezii.

Interesanta comparatia copil-matur.. stiti ce zice Scriptura?Cand am ajuns matur am lepadat cele ale copilului.. (1Cor 13) .. asta e comparatia pe care o foloseste Pavel cand spune ca atunci cand va veni ceea ce este desavarsit ce e in parte va lua sfarsit.. Daca aplicam asta si legii, atunci forma veche, nedesavarsita s-a desfiintat..

Dumitru73 24.01.2011 19:20:05

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 327620)
Interesanta comparatia copil-matur.. stiti ce zice Scriptura?Cand am ajuns matur am lepadat cele ale copilului.. (1Cor 13) .. asta e comparatia pe care o foloseste Pavel cand spune ca atunci cand va veni ceea ce este desavarsit ce e in parte va lua sfarsit.. Daca aplicam asta si legii, atunci forma veche, nedesavarsita s-a desfiintat..

nu s-a desfiintat.
pentru ca, asa cum copilaria face parte din fiinta ta, si nu poti s-o stergi cu buretele, tot asa si vechea Lege face parte din noua Lege.
poate nu te mai joci cu masinutele, dar acel joc a contribuit, alaturi de altele, la formarea ta.

Raoul 24.01.2011 19:25:25

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 327629)
nu s-a desfiintat.
pentru ca, asa cum copilaria face parte din fiinta ta, si nu poti s-o stergi cu buretele, tot asa si vechea Lege face parte din noua Lege.
poate nu te mai joci cu masinutele, dar acel joc a contribuit, alaturi de altele, la formarea ta.

Frate Dumitru,cu ce mai face sau cu ce,prin ce a facut parte din viata mea intru Hristos (ca doar sunt botezat) legea "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte"? Sau sa iert doar de trei ori? Ori sa respect sambata? etc. etc.

Doamne-ajuta!

Danut7 24.01.2011 19:31:59

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 327629)
nu s-a desfiintat.

1Corinteni 13:8. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii - se vor desființa; darul limbilor va înceta; știința se va sfârși; 9. Pentru că în parte cunoaștem și în parte proorocim. 10. Dar când va veni ceea ce e desăvârșit, atunci ceea ce este în parte se va desființa. 11. Când eram copil, vorbeam ca un copil, simțeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului.

uite aici cum este folosita comparatia asta... e folosita ca sa arate desfiintarea anumitor lucruri(proorocii;limbi;stiinta)...

Danut7 24.01.2011 19:34:29

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 327630)
Frate Dumitru,cu ce mai face sau cu ce,prin ce a facut parte din viata mea intru Hristos (ca doar sunt botezat) legea "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte"? Sau sa iert doar de trei ori? Ori sa respect sambata? etc. etc.

Doamne-ajuta!

asta ca sa nu mai zicem de arderile de tot(jertfele animalice)...

Raoul 24.01.2011 19:36:07

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 327632)
uite aici cum este folosita comparatia asta... e folosita ca sa arate desfiintarea anumitor lucruri(proorocii;limbi;stiinta)...

S-a desfiintat si Legea (veche),chiar tu ai dat citatul mai sus:

"Dar când va veni ceea ce e desăvârșit, atunci ceea ce este în parte se va desființa."

Aici se refera la desavarsirea Legii! Cea lasata de Hristos este desavarsita,cea veche era doar provizorie pana la venirea Lui.

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 327635)
asta ca sa nu mai zicem de arderile de tot(jertfele animalice)...

Exact! Si multe altele,cum ar fi un nr. limitat de pasi in zilele de odihna etc.

Dumitru73 24.01.2011 19:40:10

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 327632)
1Corinteni 13:8. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii - se vor desființa; darul limbilor va înceta; știința se va sfârși; 9. Pentru că în parte cunoaștem și în parte proorocim. 10. Dar când va veni ceea ce e desăvârșit, atunci ceea ce este în parte se va desființa. 11. Când eram copil, vorbeam ca un copil, simțeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului.

nu imi aduceti mie argumente, mie care nu mai cred in nici o lege.
mai bine va-ti intreba duhovnicii.
intrebatii pe ei: Hristos a desfiintat Legea veche?
si veniti cu un punct de vedere autorizat. nu dupa cum crede fiecare.

Raoul 24.01.2011 19:56:34

Nu e dupa cum credem fiecare frate Dumitru. Legea veche nu mai e valabila,am dat si citatul in care transforma vinul in sange,in care spune clar de o lege NOUA! Recomand si titlul capitolului 10 din Romani. Spune clar ca Hristos este SFARSITUL Legii (vechi). Ce indoieli pot fi aici?

Danut7 24.01.2011 19:59:59

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 327636)
S-a desfiintat si Legea (veche),chiar tu ai dat citatul mai sus:

"Dar când va veni ceea ce e desăvârșit, atunci ceea ce este în parte se va desființa."

Aici se refera la desavarsirea Legii! Cea lasata de Hristos este desavarsita,cea veche era doar provizorie pana la venirea Lui.

Exact! Si multe altele,cum ar fi un nr. limitat de pasi in zilele de odihna etc.

alea cu pasii s.a.m.d sunt adaugiri evreiesti.. traditii omenesti... nu fac parte din legea scrisa.. apropos legea veche nu spune de cate ori sa ierti pe cineva, nu impune astfel de limite... cat despre "ochi pentru ochi" si "dinte pentru dinte" mie mi-ar place sa cred ca inca mai sta in picioara.. adica 'dupa fapta si rasplata' .. mie unuia imi place calea razbunarii doar aceia imi poate satisface golul nedreptatii suferite.. razbunarea imi aduce pace... dar Iisus ne-a aratat o cale mai buna... calea iertarii..

Dumitru73 24.01.2011 20:10:00

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 327644)
Nu e dupa cum credem fiecare frate Dumitru. Legea veche nu mai e valabila,am dat si citatul in care transforma vinul in sange,in care spune clar de o lege NOUA! Recomand si titlul capitolului 10 din Romani. Spune clar ca Hristos este SFARSITUL Legii (vechi). Ce indoieli pot fi aici?

nici Dreptul Roman nu mai este valabil.
dar el se studiaza inca in facultatile de drept.
de ce? pentru ca el este temelia.

Raoul 24.01.2011 20:13:41

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 327647)
apropos legea veche nu spune de cate ori sa ierti pe cineva, nu impune astfel de limite...

Chiar Petru l-a intrebat pe Hristos: "Invatatorule,de-mi va gresi mie fratele meu,de cate ori trebuie sa-l iert? Oare de sapte ori?"

De ce spune asta? Pentru ca Legea (veche) spunea ca de trei ori,iar el deja ridica numarul. Era curios ce-i va raspunde Hristos. Dar raspunsul il stiti cu totii... a fost mai mult decat uimitor sau ingaduitor!

Doamne-ajuta!

Dumitru73 24.01.2011 20:20:06

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 327658)
Chiar Petru l-a intrebat pe Hristos: "Invatatorule,de-mi va gresi mie fratele meu,de cate ori trebuie sa-l iert? Oare de sapte ori?"

De ce spune asta? Pentru ca Legea (veche) spunea ca de trei ori,iar el deja ridica numarul. Era curios ce-i va raspunde Hristos. Dar raspunsul il stiti cu totii... a fost mai mult decat uimitor sau ingaduitor!

Doamne-ajuta!

a ridicat numarul.
dar nu a zis: legea aia nu e buna.
mai ...voi uitati cine a dat legea veche?
ce vreti sa spunti? ca a venit Dumnezeu si a zis: data trecuta v-am dat o lege gresita, am reviziut-o si va dau una noua, uitati de cea veche?!

Raoul 24.01.2011 20:30:30

A dat una PROVIZORIE,buna pana la venirea lui Hristos. El i-a pus punct!

Danut7 24.01.2011 20:32:56

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 327658)

Doamne-ajuta!

Repet nu cred ca scrie absolut nicaieri asa ceva si consider ca , cunosc Sf. Scriptura destul de bine.. Sf. Petru s-a apucat el sa numere de 'capu lui' .. Doamne ajuta..

Raoul 24.01.2011 20:46:29

Fiecare cum considera. Eu insa refuz sa ma cred mai intelept si mai cunoscator al Scripturii decat Sf. Apostol Petru.

Doamne-ajuta!

colaps3 24.01.2011 21:02:35

Iertare, nu am înțeles bine, m-am grăbit. Da, Legea cea Nouă a lui Hristos este cea pe care o urmăm, cea care a împlinit Legea cea Veche : „Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc.” (Matei 5:17)

Dar asta nu înseamnă că trebuie să aruncăm cu totul Vechiul Testament (cum fac mulți sectanți), căci conține mult prea multe informații și învățături fără de care nu am înțelege rânduiala lui Dumnezeu.

Raoul 24.01.2011 21:54:48

Vechiul Testament este in proportie de 90% istoria poporului evreu. Nu trebuie aruncat,dar nu e nici indispensabil.

andreicozia 24.01.2011 22:04:09

Ursii si Legea Veche

Un preot catolic, un pastor reformat și un rabin vor să afle care e cel mai bun în meseria sa. Se duc în pădure, își aleg câte un urs și încearcă să-l convertească. Ulterior, catolicul povestește:

- Am găsit un urs, i-am citit Catehismul și l-am stropit cu agheasmă. Săptămâna viitoare îl aștept la împărtășanie.

- Am găsit un urs și i-am ținut o predică din învățăturile Domnului. M-a lăsat să-l botez, zice și păstorul.

Cei doi privesc apoi spre rabin, care zăcea pe o targă, înfășurat în bandaje.

- Poate că nu ar fi trebuit să încep cu circumcizia, zice acesta.

Morala:
Cam asa stau lucrurile cind comparam cele doua Legi!

Danut7 24.01.2011 22:18:47

legea noua a fost umbrita in cea veche... legea noua nu o revizuieste pe cea veche ci o implineste complectand-o... Iisus a implinit legea veche si apoi a sfarsit-o...

Scotsman 24.01.2011 22:22:50

Citat:

În prealabil postat de colaps3 (Post 327688)
Iertare, nu am înțeles bine, m-am grăbit. Da, Legea cea Nouă a lui Hristos este cea pe care o urmăm, cea care a împlinit Legea cea Veche : „Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc.” (Matei 5:17)

Dar asta nu înseamnă că trebuie să aruncăm cu totul Vechiul Testament (cum fac mulți sectanți), căci conține mult prea multe informații și învățături fără de care nu am înțelege rânduiala lui Dumnezeu.

Subscriu la cele spuse de Colaps.A nu se intelege ca implinirea de catre Hristos implica ideea ca Vechiul Testament sa fie ignorat sau desconsiderat.Ar fi o uriasa si fatala eroare in procesul de intelegere al Noului Testament,care va fi practic rupt de sursa explicativa a multor termeni/notiuni ce se regasesc in el.Cum spunea un cercetator: ,,contextul biblic este intreaga Biblie",ea fiind,de la prima si pina la ultima litera,un tot unitar indestructibil.

Raoul 24.01.2011 22:24:26

Implinirea Legii (vechi) era tocmai Hristos :1: El a facut un nou legamant,a lasat un nou Testament,o noua Lege... Nu toti pot intelege "Nu am venit sa stric Legea,ci s-o plinesc". Adica nu a umblat la ea,nu a incercat sa o modifice,sa o "strice"... ci i-a pus punct! A indepartat ceva provizoriu in favoarea unui lucru definitiv!

Doamne-ajuta!

Danut7 24.01.2011 22:40:28

Exact dupa ce a implinit tot ce era scris in legea veche despre El , El i-a pus capat... Legea si proorocii a fost pana la Ioan (Luca 16:16) ... Legea este desfiintata in Trupul lui Hristos(Efeseni 2:15).. Sfarsitul Legii este Hristos(Romani 10:4).. Legea a fost umbra a lucrurilor viitoare(Evrei 10:1)... Legea a fost calauza spre Hristos... Nu mai suntem sub calauza (Galateni 3:24-25).. s.a.m.d.

delia31 24.01.2011 22:41:01

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 327718)
Un preot catolic, un pastor reformat și un rabin vor să afle care e cel mai bun în meseria sa. Se duc în pădure, își aleg câte un urs și încearcă să-l convertească. Ulterior, catolicul povestește:

- Am găsit un urs, i-am citit Catehismul și l-am stropit cu agheasmă. Săptămâna viitoare îl aștept la împărtășanie.

- Am găsit un urs și i-am ținut o predică din învățăturile Domnului. M-a lăsat să-l botez, zice și păstorul.

Cei doi privesc apoi spre rabin, care zăcea pe o targă, înfășurat în bandaje.

- Poate că nu ar fi trebuit să încep cu circumcizia, zice acesta.

Morala:
Cam asa stau lucrurile cind comparam cele doua Legi!

Scuze de offtopic. Nu vreau sa arunc discutia in derizoriu, dar mi-am amintit ca mai era o "gluma" cu un ateu si un urs.

"Un ateu se plimba prin padure minunandu-se de frumusetile naturii: Ce copaci impresionanti! Ce rauri cristaline! Ce animale frumoase!
La un moment dat, in timp ce se relaxa, omul aude in spatele lui zgomote ciudate. Cand se intoarce vede un urs ca-n povesti: mare, frumos, sanatos si cu pofta de mancare.
Ingrozit, ateul o ia la fuga, insa ursul avea conditie fizica asa ca il urmeaza constiincios. Tipul era atat de ingrozit incat la un moment dat se impiedica si cade.
Ursul il apucase deja de un picior asa ca omul, paralizat de frica, racneste: Doamneeee!!!
In secunda urmatoare, timpul se opri, ursul ingheta in pozitia in care se afla, padurea ramase neclintita si o lumina se revarsa din cer. Tipul, socat, auzi o voce:
- Mi-ai negat existenta toata viata, le-ai explicat si altora ca sunt un mit, ai pus toata creatia Mea pe seama intamplarii cosmice... vrei acum sa te salvez? Pot eu sa te consider credincios cu adevarat?
Ateul se uita fix in lumina si raspunse:
- As fi ipocrit sa Iti cer brusc sa ma consideri credincios, dar poate ai reusi intr-un fel sa devina ursul crestin?
- Foarte bine, raspunse vocea.
Lumina disparu, zgomotul padurii reveni. Ursul il elibera din ghearele sale, isi impreuna labele din fata si spuse:
- Doamne, binecuvinteaza aceste bucate. Amin.
Probabil era unul din cei 3 ursi din povestea lui andreicozia.
:21:

scuze de offtopic

Danut7 24.01.2011 23:00:02

Cum se interpreteaza versetele astea?

Matei 5:17. Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc. 18. Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul și pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate. 19. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, și va învăța așa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăția cerurilor; iar cel ce va face și va învăța, acesta mare se va chema în împărăția cerurilor.

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:54:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.