![]() |
legea veche
Mai este legea veche valabila?
|
Legea veche este un copil, iar cea Noua este copilul ajuns adult.
Precum adultul il pastreaza in el pe copilul care a fost, asa si Legea Noua pastreaza in ea pe cea Veche. |
Citat:
|
apropo imi cer scuze cuvantul pe care il cautam era desfiintata.. inlocuiti in poll 'abrogata' cu 'desfiintata' si asa sa votati de acum..
|
Este legea veche abrogata?
Citat:
de al lui. Raspunsul meu este ca legea veche nu este nici abrogata, nici desfiintata, ci depasita. Asa cum adultul il depaseste pe copil, asa si legea cea noua o depaseste si o desavarseste pe cea veche. Dar cum nici adultul nu mai redevine copil asa nici legea cea noua nu mai redevine cea veche. Desigur ca in cele doua legi ale iubirii se regasesc toate cele zece porunci, inclusiv porunca a IV-a, cea cu ziua Domnului, pentru ca cel ce Il iubeste din tot sufletul pe Domnul ii dedica chiar mai mult decat o zi. Acum, fiindca am vazut pe alt thred ca e mare "razbel" cu ziua, am sa va spun raspunsul unui avva din pustie la intrebarea unui novice referitoare la ziua Domnului. Zice avva, noi tinem acum Dumineca nu numai pentru ca atunci a inviat Domnul ci si pentru ca mai are o semnificatie. Daca tinerea celeilalte zile semnifica terminarea cu bine ("si Dumnezeu vazu ca toate erau bune") a unui lucru, la om, care e pacatos dupa cum bine stim, orice lucru, daca nu incepe cu rugaciune si sfat cu Dumnezeu, iese prost. Deci noi tinem ziua Domnului inainte de a incepe lucrul tocmai pentru a ne ruga si a primi binecuvantare pentru acel lucru. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Legea cea noua: Sambata prin Dumineca, preotia cu jertfa sangeroasa prin cea cu Jertfa cea nesangeroasa, taierea imprejur a vechiului popor al lui Dumnezeu prin botezul cu apa si Duh al noului popor al Sau, etc. Pe toate Intruparea, Jertfa si Invierea Domnului le-a transfigurat. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
|
O opinie
Raspuns:Da. Argumentatia biblica: ,,Nici una din legile Vechiului Testament nu se aplică în cazul nostru astăzi. Când Iisus a murit pe cruce, El a pus capăt legii Vechiului Testament (Romani 10:4; Galateni 3:23-25; Efeseni 2:15).
În locul legii Vechiului Testament, noi suntem acum sub autoritatea legii lui Hristos (Galateni 6:2) care înseamnă: “Să iubești pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, și cu tot cugetul tău. Aceasta este cea dintâi, și cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.” În aceste două porunci se cuprinde toată Legea și Proorocii.” (Matei 22:37-40). |
Citat:
mai e valabila. Aceea ar fi insemnat ca din adult sa revenim la stadiul de copil. Noi ne aflam acum in alt stadiu dupa venirea Mantuitorului. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
DAR UNEORI MA INDOIESC! |
Ar fi necesară o clarificare. Ce înțelegeți prin "Legea veche"? În vechime s-au dat mai multe legi: legea ceremonială, legea civilă, legea sanitară, legea morală, etc. Unele au fost desființate, altele nu. În lipsa acestei clarificări, reyultatele sondajului vor fi imprecise ori chiar eronate.
|
Citat:
|
In mare parte Legea Veche nu mai este valabila! Ea a fost una provizorie si dedicata strict poporului Evreu. Iisus a pus capat acelei Legi si a dat alta noua in schimb: "Beti dintru acesta toti,acesta este Sangele Meu,al Legii celei noi,care pentru voi si pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor."
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
pentru ca, asa cum copilaria face parte din fiinta ta, si nu poti s-o stergi cu buretele, tot asa si vechea Lege face parte din noua Lege. poate nu te mai joci cu masinutele, dar acel joc a contribuit, alaturi de altele, la formarea ta. |
Citat:
Doamne-ajuta! |
Citat:
uite aici cum este folosita comparatia asta... e folosita ca sa arate desfiintarea anumitor lucruri(proorocii;limbi;stiinta)... |
Citat:
|
Citat:
"Dar când va veni ceea ce e desăvârșit, atunci ceea ce este în parte se va desființa." Aici se refera la desavarsirea Legii! Cea lasata de Hristos este desavarsita,cea veche era doar provizorie pana la venirea Lui. Citat:
|
Citat:
mai bine va-ti intreba duhovnicii. intrebatii pe ei: Hristos a desfiintat Legea veche? si veniti cu un punct de vedere autorizat. nu dupa cum crede fiecare. |
Nu e dupa cum credem fiecare frate Dumitru. Legea veche nu mai e valabila,am dat si citatul in care transforma vinul in sange,in care spune clar de o lege NOUA! Recomand si titlul capitolului 10 din Romani. Spune clar ca Hristos este SFARSITUL Legii (vechi). Ce indoieli pot fi aici?
|
Citat:
|
Citat:
dar el se studiaza inca in facultatile de drept. de ce? pentru ca el este temelia. |
Citat:
De ce spune asta? Pentru ca Legea (veche) spunea ca de trei ori,iar el deja ridica numarul. Era curios ce-i va raspunde Hristos. Dar raspunsul il stiti cu totii... a fost mai mult decat uimitor sau ingaduitor! Doamne-ajuta! |
Citat:
dar nu a zis: legea aia nu e buna. mai ...voi uitati cine a dat legea veche? ce vreti sa spunti? ca a venit Dumnezeu si a zis: data trecuta v-am dat o lege gresita, am reviziut-o si va dau una noua, uitati de cea veche?! |
A dat una PROVIZORIE,buna pana la venirea lui Hristos. El i-a pus punct!
|
Citat:
|
Fiecare cum considera. Eu insa refuz sa ma cred mai intelept si mai cunoscator al Scripturii decat Sf. Apostol Petru.
Doamne-ajuta! |
Iertare, nu am înțeles bine, m-am grăbit. Da, Legea cea Nouă a lui Hristos este cea pe care o urmăm, cea care a împlinit Legea cea Veche : „Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc.” (Matei 5:17)
Dar asta nu înseamnă că trebuie să aruncăm cu totul Vechiul Testament (cum fac mulți sectanți), căci conține mult prea multe informații și învățături fără de care nu am înțelege rânduiala lui Dumnezeu. |
Vechiul Testament este in proportie de 90% istoria poporului evreu. Nu trebuie aruncat,dar nu e nici indispensabil.
|
Ursii si Legea Veche
Un preot catolic, un pastor reformat și un rabin vor să afle care e cel mai bun în meseria sa. Se duc în pădure, își aleg câte un urs și încearcă să-l convertească. Ulterior, catolicul povestește:
- Am găsit un urs, i-am citit Catehismul și l-am stropit cu agheasmă. Săptămâna viitoare îl aștept la împărtășanie. - Am găsit un urs și i-am ținut o predică din învățăturile Domnului. M-a lăsat să-l botez, zice și păstorul. Cei doi privesc apoi spre rabin, care zăcea pe o targă, înfășurat în bandaje. - Poate că nu ar fi trebuit să încep cu circumcizia, zice acesta. Morala: Cam asa stau lucrurile cind comparam cele doua Legi! |
legea noua a fost umbrita in cea veche... legea noua nu o revizuieste pe cea veche ci o implineste complectand-o... Iisus a implinit legea veche si apoi a sfarsit-o...
|
Citat:
|
Implinirea Legii (vechi) era tocmai Hristos :1: El a facut un nou legamant,a lasat un nou Testament,o noua Lege... Nu toti pot intelege "Nu am venit sa stric Legea,ci s-o plinesc". Adica nu a umblat la ea,nu a incercat sa o modifice,sa o "strice"... ci i-a pus punct! A indepartat ceva provizoriu in favoarea unui lucru definitiv!
Doamne-ajuta! |
Exact dupa ce a implinit tot ce era scris in legea veche despre El , El i-a pus capat... Legea si proorocii a fost pana la Ioan (Luca 16:16) ... Legea este desfiintata in Trupul lui Hristos(Efeseni 2:15).. Sfarsitul Legii este Hristos(Romani 10:4).. Legea a fost umbra a lucrurilor viitoare(Evrei 10:1)... Legea a fost calauza spre Hristos... Nu mai suntem sub calauza (Galateni 3:24-25).. s.a.m.d.
|
Citat:
Scuze de offtopic. Nu vreau sa arunc discutia in derizoriu, dar mi-am amintit ca mai era o "gluma" cu un ateu si un urs. "Un ateu se plimba prin padure minunandu-se de frumusetile naturii: Ce copaci impresionanti! Ce rauri cristaline! Ce animale frumoase! La un moment dat, in timp ce se relaxa, omul aude in spatele lui zgomote ciudate. Cand se intoarce vede un urs ca-n povesti: mare, frumos, sanatos si cu pofta de mancare. Ingrozit, ateul o ia la fuga, insa ursul avea conditie fizica asa ca il urmeaza constiincios. Tipul era atat de ingrozit incat la un moment dat se impiedica si cade. Ursul il apucase deja de un picior asa ca omul, paralizat de frica, racneste: Doamneeee!!! In secunda urmatoare, timpul se opri, ursul ingheta in pozitia in care se afla, padurea ramase neclintita si o lumina se revarsa din cer. Tipul, socat, auzi o voce: - Mi-ai negat existenta toata viata, le-ai explicat si altora ca sunt un mit, ai pus toata creatia Mea pe seama intamplarii cosmice... vrei acum sa te salvez? Pot eu sa te consider credincios cu adevarat? Ateul se uita fix in lumina si raspunse: - As fi ipocrit sa Iti cer brusc sa ma consideri credincios, dar poate ai reusi intr-un fel sa devina ursul crestin? - Foarte bine, raspunse vocea. Lumina disparu, zgomotul padurii reveni. Ursul il elibera din ghearele sale, isi impreuna labele din fata si spuse: - Doamne, binecuvinteaza aceste bucate. Amin. Probabil era unul din cei 3 ursi din povestea lui andreicozia. :21: scuze de offtopic |
Cum se interpreteaza versetele astea?
Matei 5:17. Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc. 18. Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul și pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate. 19. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, și va învăța așa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăția cerurilor; iar cel ce va face și va învăța, acesta mare se va chema în împărăția cerurilor. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:54:19. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.