Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   De unde stiti voi precis ce si cum vrea Dumnezeu la situatii concrete de viata? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11863)

sophia 15.01.2011 12:50:44

De unde stiti voi precis ce si cum vrea Dumnezeu la situatii concrete de viata?

Nu stiu exact la ce categorie din forum se incadreaza mai bine intrebarea. Daca Adminul are alta parere poate sa mute subiectul, dar undeva unde sa poata ramane mai mult timp in discutie (la "Generale" de ex. ar disparea repede)

De cand tot citesc pe internet si vad intrebari si raspunsuri la probleme lumesti concrete, nu reusesc sa inteleg de unde stiu multi dintre voi atat de sigur raspunsul la intrebarea data. Si sar in sus si afirma sus si tare ca asa este, in mod sigur si asa a spus si vrea Dumnezeu.
Avocatii, judecatorii, etc. cand dau un raspuns, sau o sentinta, pun acolo: legea nr. din Codul...paragraf, etc.
Oamenii de stiinta spun: din teorema sau formula, sau dupa legea x, y, z.
Ei toti sunt siguri si te trimit acolo und scrie si esti lamurit.
Si totusi nici acolo nu raspund oamenii cu atat siguranta, pentru ca mai exista exceptii, solutii speciale, etc.

Ei bine, in religie, tocmai acolo unde nimic nu este scris concret, la obiect, toata lumea stie in mod sigur.
"Asa a spus Iisus!"
De unde stiti voi asta? Unde scrie?
Lamuriti-ne si pe noi ceilalti, ca sa se termine odata cu discutiile astea interminabile si fara raspuns si cu cearta de pe forumuri!
Ca daca ar fi asa simplu precum spuneti si stiti, ar trebui sa le stim toti si sa fie aceleasi raspunsuri si sa fie totul clar.
Ori nu este asa, pentru ca nici teologii, monahii si preotii nu au aceeasi pareri si aceleasi invataturi.

Sa discut acum pe concret:
1. Duminica este prima sau ultima zi a saptamanii (ca eu acum nu mai stiu, m-ati zapacit de tot).
Cum este si unde scrie concret?: cartea, capitolul, pagina.
Eu stiu de ex. asa: In V.T/Geneza scrie ca Dumnezeu a facut lumea, in fiecare zi cate ceva, iar in a saptea zi s-a odihnit, etc.
In N.T scrie ca "in ziua aceea de dupa ..." (nici nu se dau nume concrete unor zile, ca poate nu se stiau, sau erau alte nume), s-a intamplat asa si asa asa si Iisus a inviat. Si de aceea luam duminica zi a Lui Dumnezeu (nici prima si nici ultima). Repet: N.T, sau mai precis din Sf. Evanghelie (la deniile din Saptamana Mare), daca nu gresesc joi si vineri se citeste asta.

2. Sa nu facem duminica nu stiu ce. Iisus a facut minuni si in ziua de Sabat (adica sarbatoarea lor, cand nu aveau voie sa faca nimic) si a spus o anumita invatatura. Este pilda cu paraliticul sau cu orbul, nu mai stiu bine. L-a vindecat in zi de Sabat, de s-au revoltat toti iudeii.

3. Sa dam copilului un singur nume. Nu stiu unde a spus Iisus asta si motivul.

4. Planificarea familiala (cati copii, cand, cum, alte amanunte din viata de cuplu). Unde scrie exact?

5. Postul si Sf.Impartasanie: cum (alimente interzise/permise, in ce zile/cate, cum, etc., Sf.Impartasanie cum, cat de des, conditii etc.).

etc.
Va rog ca la fiecare raspuns pe care il stiti sigur si precis, sa puneti si sursa originala (adica de la Iisus citire, nu de la alti autori).
Cartea, capitolul, etc.

Nu puneti citate de prin cartile altor autori si nu aruncati "din Sf. Parinti", macar scrieti care anume si in ce lucrare, dar e de preferat sa va referiti la sursa originala (adica Iisus).
Discutiile sa ramana la obiect si clar, nu sa ratacim prin balarii.

Si atunci de fiecare data cand vine cineva nou si intreaba, sa putem da mereu aceleasi indicatii, sa lamurim lumea si nu s-o trimetem de izbeliste.

Va rog in final, pe cei care nu reusesc sa dea astfel de indicatii concrete, sa se abtina la a raspunde. Stiu ei cine sunt.

Daniel777 15.01.2011 12:59:18

A face teologie este unul din cele mai proaste obiceiuri de pe forum.
Trebuie sa intelegem ca in ortodoxie invatatura nu o face fiecare dupa cum il duce capul,ci trebuie sa existe o autoritate duhovniceasca care sa invete.
Stiu ca in aceste vremuri aceasta autoritate lipseste,insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa avem aceeasi atitudine de smerenie in fata invataturilor teologice.

Stim foarte multi istorisirea din Pateric,cand la un avva a venit un episcop sa discute probleme teologice inalte,si acela nu i-a raspuns.Dar dupa ce s-a smerit si a inceput sa dezvaluie din propriile neputinte,acel avva i-a raspuns cu bucurie.

Pippo_ 15.01.2011 12:59:59

Tema asta este fundamentala. Dar problema se pune cu totul altfel. Scriptura este doar o indrumare, fiecare trebuie sa inteleaga singur cu mintea lui ce e bine de facut si cum in toate aspectele vietii sale.

Pippo_ 15.01.2011 13:03:46

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 323724)
Trebuie sa intelegem ca in ortodoxie invatatura nu o face fiecare dupa cum il duce capul,ci trebuie sa existe o autoritate duhovniceasca care sa invete.

E bine daca gasesti pe cineva care deja intelege o parte din lucruri sa te indrume. Problema este ca nu exista mai nimeni... Majoritatea cunosc dogma, si intelegere aproape ioc.

Pippo_ 15.01.2011 13:14:34

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 323724)
Stim foarte multi istorisirea din Pateric,cand la un avva a venit un episcop sa discute probleme teologice inalte,si acela nu i-a raspuns.Dar dupa ce s-a smerit si a inceput sa dezvaluie din propriile neputinte,acel avva i-a raspuns cu bucurie.

Atentie! Smerenie nu inseamna "lipsa de demnitate". Fiecare om trebuie sa fie demn, sa se respecte pe sine, pe ceilalti, si in primul rand pe Dumnezeu. Asta inseamna de fapt!

sophia 15.01.2011 13:17:44

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 323725)
Tema asta este fundamentala. Dar problema se pune cu totul altfel. Scriptura este doar o indrumare, fiecare trebuie sa inteleaga singur cu mintea lui ce e bine de facut si cum in toate aspectele vietii sale.

Ar fi bine sa fie asa cum spui tu dar:
Tocmai ca nu este asa. Majoritatea credinciosilor sustin ca scripturile sunt legi obligatorii si drastice si de aici intervin discutiile. Se revolta daca unul nu intelege, nu stie, nu poate fix asa si te eticheteaza ca pacatos, sau "caldicel" (in sens negativ aici).

sophia 15.01.2011 13:19:28

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 323729)
Atentie! Smerenie nu inseamna "lipsa de demnitate". Fiecare om trebuie sa fie demn, sa se respecte pe sine, pe ceilalti, si in primul rand pe Dumnezeu. Asta inseamna de fapt!

Exact. Aici se face de obicei o mare confuzie. Ar trebui gasita si delimitata si definitia asta undeva.

Daniel777 15.01.2011 13:21:01

Eu spun sa inlocuim randuielile Bisericii cu regulile forumistilor ...

sophia 15.01.2011 13:29:52

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 323736)

Tocmai asta se intampla acum, deja si asta trebuie impiedicat.
E vorba de legile lui Dumnezeu aici. Ele trebuie stiute si respectate si atunci nu mai pot veni altii sa inventeze legi noi.
Nu stiu la care biserica te referi. Biserica institutie/ierarhie are anumite legi ale ei (am inteles ca se cheama "traditie bisericeasca" sau asa ceva) si nu se refera neparat la dogme, sau scripturi, ci la mod de organizare, functionare, personal, alcatuire a slujbelor, invatamant teologic, etc.)
Nu stiu daca exista adunate undeva precum legile din justitie, ca sa poata fie consultate de tot omul. Tare as vrea sa le vad si eu.

Daniel777 15.01.2011 13:35:00

Draga mea ,eu am invatat de la Parintele Cleopa regulile de baza si mi-a fost suficient.Ma mir ca tu nu te-ai dumirit inca....

Pippo_ 15.01.2011 13:41:07

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 323736)

Eu nu vorbesc decat din ceea ce inteleg ca fiind adevarat, din experienta directa. Si chiar si asa pot gresi sau pot fi inexact. Dar in nici un caz nu reproduc niste citate pe care nu le inteleg. In schimb majoritatea se joaca de-a poezia pe de rost, fara a-i intelege sensul si implicatiile lucrului pe care il spune, in viata sa de zi cu zi.

Mihnea Dragomir 15.01.2011 13:41:52

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 323721)
De cand tot citesc pe internet si vad intrebari si raspunsuri la probleme lumesti concrete, nu reusesc sa inteleg de unde stiu multi dintre voi atat de sigur raspunsul la intrebarea data. Si sar in sus si afirma sus si tare ca asa este, in mod sigur si asa a spus si vrea Dumnezeu.
Avocatii, judecatorii, etc. cand dau un raspuns, sau o sentinta, pun acolo: legea nr. din Codul...paragraf, etc.
Si totusi nici acolo nu raspund oamenii cu atat siguranta, pentru ca mai exista exceptii, solutii speciale, etc.

Ei bine, in religie, tocmai acolo unde nimic nu este scris concret, la obiect, toata lumea stie in mod sigur.
"Asa a spus Iisus!"
Lamuriti-ne si pe noi ceilalti, ca sa se termine odata cu discutiile astea interminabile si fara raspuns si cu cearta de pe forumuri!
Ca daca ar fi asa simplu precum spuneti si stiti, ar trebui sa le stim toti si sa fie aceleasi raspunsuri si sa fie totul clar.
Ori nu este asa, pentru ca nici teologii, monahii si preotii nu au aceeasi pareri si aceleasi invataturi.

Credința noastră are următoarele patru surse:
1) Biblia
2) Sfânta Tradiție
3) Liturgica
4) Magisteriul Viu al Bisericii

Asupra unor chestiuni speciale și punctuale, o sursă a credinței mai sunt revelațiile particulare aprobate de Biserică.

Citat:

Sa discut acum pe concret:
1. Duminica este prima sau ultima zi a saptamanii (ca eu acum nu mai stiu, m-ati zapacit de tot).
Cum este si unde scrie concret?: cartea, capitolul, pagina.
Eu stiu de ex. asa: In V.T/Geneza scrie ca Dumnezeu a facut lumea, in fiecare zi cate ceva, iar in a saptea zi s-a odihnit, etc.
In N.T scrie ca "in ziua aceea de dupa ..." (nici nu se dau nume concrete unor zile, ca poate nu se stiau, sau erau alte nume), s-a intamplat asa si asa asa si Iisus a inviat. Si de aceea luam duminica zi a Lui Dumnezeu (nici prima si nici ultima). Repet: N.T, sau mai precis din Sf. Evanghelie (la deniile din Saptamana Mare), daca nu gresesc joi si vineri se citeste asta.
Care e prima zi a săptămânii, e chestie de convenție (calendar), nu de credință. Că Duminica este Ziua Domnului știm din toate cele patru surse, dar în mod deosebit din Sfânta Tradiție. Chiar și numele ("duminică") arată acest lucru, nu trebuie să fii cine știe ce mare filolog.

Citat:

2. Sa nu facem duminica nu stiu ce. Iisus a facut minuni si in ziua de Sabat (adica sarbatoarea lor, cand nu aveau voie sa faca nimic) si a spus o anumita invatatura. Este pilda cu paraliticul sau cu orbul, nu mai stiu bine. L-a vindecat in zi de Sabat, de s-au revoltat toti iudeii.
Asta știm de la Magisteriu. Cel mai recent document pe această temă este enciclica pe temă socială "Centessimus Annus", aici: http://www.vatican.va/holy_father/jo...-annus_en.html

Citat:

3. Sa dam copilului un singur nume. Nu stiu unde a spus Iisus asta si motivul.
Nu a spus nici Isus, nici cei care învață și au autoritate în numele Lui. Prin urmare, este permis să aibă mai multe nume (de fapt, e unul singur cu liniuțe de despărțire). Știm aceasta în baza principiului mai general că ceea ce nu este interzis este permis.
Citat:

4. Planificarea familiala (cati copii, cand, cum, alte amanunte din viata de cuplu). Unde scrie exact?
Magisteriu: Casti Conubii, aici: http://www.vatican.va/holy_father/pi...nnubii_en.html
și, mai ales, "Humanae Vitae", pe de-a-ntregul consacrată acestui subiect: http://www.papalencyclicals.net/Paul06/p6humana.htm

http://www.papalencyclicals.net/Paul06/p6humana.htm

Citat:

5. Postul si Sf.Impartasanie: cum (alimente interzise/permise, in ce zile/cate, cum, etc., Sf.Impartasanie cum, cat de des, conditii etc.).
Dispozițiile disciplionare în vigoare în fiecare Biserică, potrvit rânduielilor Sinoadelor Locale. De exemplu, eu sunt legat de următorul decret: http://www.bru.ro/documente/decret-p...ajunul-in-bru/

Danut7 15.01.2011 13:46:00

Pe cand vom vedea si noi in Ortodoxie asa ceva?Lucruri puse la locul lor?Raspuns la orisice?

Daniel777 15.01.2011 13:50:54

poate daca te crezi un al doilea parinte Cleopa,poti incepe si tu sa dai raspunsuri telogice.

Danut7 15.01.2011 13:56:48

ma refer la o astfel de organizare.. un raspuns oficial la intrebari.. o lege.. ceva.. asta cam lipseste... in vremea Bisericii(inainte de schisma).. toate erau formulate oficial.. erau mai multe raspunsuri decat intrebari.. acuma sunt intrebari si diferite raspunsuri.. fiecare dupa cum stie si i se pare lui..

Daniel777 15.01.2011 13:59:58

Raspunsurile sunt in cartile ortodoxe,nu pe forum..

Pippo_ 15.01.2011 14:01:18

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 323748)
Pe cand vom vedea si noi in Ortodoxie asa ceva?Lucruri puse la locul lor?Raspuns la orisice?

In momentul in care o sa incepi sa gandesti singur. Dumnezeu ne-a dat mintea sa o folosim, nu sa vegetam si sa asteptam de la altii sa ne dea solutii exacte. Noi singuri trebuie sa separam "bobul de neghina", adica "adevarat de fals".

Danut7 15.01.2011 14:03:48

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 323758)
In momentul in care o sa incepi sa gandesti singur. Dumnezeu ne-a dat mintea sa o folosim, nu sa vegetam si sa asteptam de la altii sa ne dea solutii exacte. Noi singuri trebuie sa separam "bobul de neghina", adica "adevarat de fals".

Da ma , da.. dar pe cand vom stii si noi ce invata ortodoxia de fapt.. care e raspunsul B.O la aia sau la aialalta?

Danut7 15.01.2011 14:06:18

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 323755)
Raspunsurile sunt in cartile ortodoxe,nu pe forum..

adica nu sunt.. m-am referit la raspunsuri oficiale.. pozitia oficiala a Bisericii Ortodoxe cu privire la x,y,z.. ce scrie prin carti e parerea lu x si lu y , de cele mai multe ori nici macar nu coincid.. Unde e legea bisericii ortodoxe.. biserica curva!

Daniel777 15.01.2011 14:06:31

Intreaba preotul,constiinta,cartile ...nu pe orisicine..

Danut7 15.01.2011 14:08:15

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 323763)
Intreaba preotul,constiinta,cartile ...nu pe orisicine..

nu ma intereseaza ce zice preotul.. preotul = orisicine.. ma intereseaza o pozitia oficiala a Bisericii ca entitate.. nu ceea ce un preot poate zice si celalalt nu..UNDE E LEGEA?!?!?!??!

Danut7 15.01.2011 14:10:44

ultima data cand am verificat nici un preot si nici macar un ierarh nu era infailibil..

Daniel777 15.01.2011 14:10:52

Cauta si vei gasi...

Danut7 15.01.2011 14:11:51

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 323767)
Cauta si vei gasi...

Ce sa caut?Ca se ascunde biserica curva ca o testoasa sub carapace..

Pippo_ 15.01.2011 14:12:46

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 323760)
Da ma , da.. dar pe cand vom stii si noi ce invata ortodoxia de fapt.. care e raspunsul B.O la aia sau la aialalta?

Trebuie sa incepi pas cu pas sa le intelegi singur. Sa reflectezi asupra a ceea ce explica sfintii si Biblia. Biblia nu e o culegere de reguli, ci o indrumare. Cine nu incearca sa inteleaga pana in cele mai mici detalii "de ce asa si nu altfel" referitor la fiecare lucru din Biblie si din interiorul fiintei sale, vegeteaza...

Dar cand vrei sa intelegi, cel mai important lucru e sa o faci pas cu pas. Sa lasi deoparte lucrurile pe care inca nu le intelegi, si sa continui cu ceea ce intelegi. Ambitia de a intelege un lucru sau altul atunci cand te depaseste cu mult, te duce la haos si pierdere de timp.

Daniel777 15.01.2011 14:14:12

@danut7

Faci afirmatii blasfemiatoare prietene,ai grija...

Danut7 15.01.2011 14:14:59

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 323768)
Ce sa caut?Ca se ascunde biserica curva ca o testoasa sub carapace..

speriata ca nu mai stie nici ea pe ce lume traieste.. theologumene.. ba e asa ba e altfel.. ba nu se pronunta.. ba.. etc.. crestinismul a murit cu marea schisma..

Pippo_ 15.01.2011 14:18:04

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 323772)
speriata ca nu mai stie nici ea pe ce lume traieste.. theologumene.. ba e asa ba e altfel.. ba nu se pronunta.. ba.. etc.. crestinismul a murit cu marea schisma..

Sunt putini oameni pe lumea asta care inteleg cu adevarat. Dar indrumarea exista, si este la indemana oricui. Dar fiecare trebuie sa depuna singur efort. "Nu astepta sa-ti dea statul" sau orice alta institutie, nu avea asteptari de la NIMENI. Fa tu cu mana ta.

Indrumarea este Biblia, sfintii, si nu in ultimul rand STIINTA.

Danut7 15.01.2011 14:29:40

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 323774)
Sunt putini oameni pe lumea asta care inteleg cu adevarat. Dar indrumarea exista, si este la indemana oricui. Dar fiecare trebuie sa depuna singur efort. "Nu astepta sa-ti dea statul" sau orice alta institutie, nu avea asteptari de la NIMENI. Fa tu cu mana ta.

Ce sa fac bai nene?Raspunsuri singur nimeni nu poate gasi... Nu poti tu sustine ca esti mai luminat avand in vedere si ca traiesti in secolul asta al materialitatii si intunecimii sufletului decat milioane si miliarde de oameni.. Ai sa vezi ca nici sfintii nu au raspuns numai prin raspunsurile lor ci s-au folosit si de predecesorii lor.. fara ajutor nu putem intelege.. ratacim.. asta pentru ca intai trebuie sa ne curatim ochiul ca sa putem vedea.. Si Dumnezeu nu se releva asa dintr-o data si lui orisicine.. poti citi Biblia de 2000 de ori si de fiecare data vei descoperi ceva ce inainte nu ai stiut.. de aceia avem Biserica ca sa fie indrumatorul nostru.. da vad ca si-am cam pierdut statutul asta.. In schimb ne manca pe noi.. ca nu ne da un sfat si un suport adevarat.. nu e un spirijin.. nu intelege.. se ascunde.. nu spune ca crede ca va saracii.. din contra.. nu va saracii cu nimic de va spune si altora invataturile ei.. am observat tot mai mult ca multi oameni se ascund in carapace si se feresc sa vorbeasca cu tine cand ridici stacheta discutiei.. si cand ridici nivelul discutiei.. ai adevarul?atunci trebuie sa faci fata celor mai violente discutii.. Noi ca indivizi de capul nostru nu putem cuprinde ceea ce mintii de sfinti a adunat de-a lungul sutelor si miilor de ani.. uitate la sectarii aia imputiti.. nu degeaba ratacesc si sunt ca niste dobitoace..

Danut7 15.01.2011 14:33:10

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 323771)
@danut7

Faci afirmatii blasfemiatoare prietene,ai grija...

Ceea ce ai fost e egal cu zero.. Conteaza ceea ce esti.. Daca b.o nu prea mai e biserica ce blasfemie am zis?pe buna dreptate am osandit-o pe B.O pentru ca e caldicica.. si asa suntem toti ai ei..

Pippo_ 15.01.2011 14:39:25

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 323777)
Ce sa fac bai nene?Raspunsuri singur nimeni nu poate gasi...

Cat se poate de neadevarat! Raspunsurile sunt in noi insine. In ratiunea noastra si in fiinta noastra. N-ai gasit singur raspuns atunci cand ai mers prima data pe bicicleta? Ti-a dat cineva raspunsul de cum se merge pe bicicleta? Nu. Ai fost doar indrumat, iar raspunsul l-ai descoperit SINGUR. Asa si cu Biblia si sfintii. Pana nu pui mana sa mergi pe bicicleta, iti poate povesti oricat cineva cum e mersul pe bicicleta, dar niciodata n-o sa-l CUNOSTI, n-o sa-l intelegi cu adevarat.

Pippo_ 15.01.2011 14:42:21

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 323777)
Noi ca indivizi de capul nostru nu putem cuprinde ceea ce mintii de sfinti a adunat de-a lungul sutelor si miilor de ani..

Cat se poate de neadevarat. Toti sfintii au fost mai intai oameni simpli. Realizarea lor a fost tocmai autodepasirea conditiei lor.

bob2909 15.01.2011 14:57:01

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 323772)

mai Danut ai ajuns la cuvintele mele, dar nu a murit crestinismul ci atunci a luat o forma oficiala Antihristu... caci "el" se opune la ce spune Hristos ..."ca toti sa fie UNA"

Melissa 15.01.2011 15:08:55

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 323729)

SMERÍT, -Ă, smeriți, -te, adj. Umil, supus, respectuos; modest. ♦ (Bis.) Cucernic, evlavios, pios. – V. smeri.
Sursa: DEX '98 | Adăugată de RACAI | Greșeală de tipar | Permalink
SMERÍT adj. 1. v. supus. 2. v. preaplecat. 3. v. umil. 4. v. credincios.
Sursa: Sinonime | Adăugată de siveco | Greșeală de tipar | Permalink
SMERÍT adj. v. cinstit, credincios, devotat, fidel, modest, nestrămutat, statornic.
SMERÍ, smeresc, vb. IV. Refl. A avea o atitudine umilă, modestă, supusă, plină de respect. ♦ (Bis.) A se arăta plin de cucernicie, de evlavie față de Dumnezeu. ♦ Tranz. (Înv.) A înfrânge mândria cuiva; a umili. – Din sl. sŭmĕriti.
Sursa: DEX '98 | Adăugată de RACAI | Greșeală de tipar | Permalink
A SMERÍ ~ésc tranz. înv. A face să se smerească. /<sl. sumĕrjati
Sursa: NODEX | Adăugată de siveco | Greșeală de tipar | Permalink
A SE SMERÍ mă ~ésc intranz. 1) A manifesta o atitudine de recunoaștere a superiorității sau puterii cuiva; a se pleca; a se închina. 2) rel. A se arăta plin de cucernicie. /<sl. sumĕrjati
Sursa: NODEX | Adăugată de siveco | Greșeală de tipar | Permalink
smerí (-résc, -ít), vb. refl. – A se umili, a fi supus. Sl. sŭmĕriti (Miklosich, Slaw. Elem., 48; Cihac, II, 197). – Der. smerenie, s. f. (umilire, supușenie; umilință), din sl. sŭmĕrenije; smericiune, s. f. (înv., umilință); smerelnic, adj. (înv., umil); smeren, adj. (înv., umil), din sl. sŭmĕrĭnikŭ.
Sursa: DER | Adăugată de blaurb | Greșeală de tipar | Permalink
SMERÍ vb. 1. v. umili. 2. a se pleca, a se supune, a se umili. (Se ~ în fața divinității.)
SMERÍ vb. v. căi, înjosi, ploconi, pocăi, regreta, umili.
smerí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. smerésc, imperf. 3 sg. smereá; conj. prez. 3 sg. și pl. smereáscă
Sursa: Ortografic | Adăugată de siveco | Greșeală de tipar | Permalink

Melissa 15.01.2011 15:14:44

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 323731)
Ar fi bine sa fie asa cum spui tu dar:
Tocmai ca nu este asa. Majoritatea credinciosilor sustin ca scripturile sunt legi obligatorii si drastice si de aici intervin discutiile. Se revolta daca unul nu intelege, nu stie, nu poate fix asa si te eticheteaza ca pacatos, sau "caldicel" (in sens negativ aici).

Eu ma feresc in viata de cei care au numai convingeri si nici o indoiala..

bob2909 15.01.2011 15:18:55

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 323779)
Ceea ce ai fost e egal cu zero.. Conteaza ceea ce esti.. Daca b.o nu prea mai e biserica ce blasfemie am zis?pe buna dreptate am osandit-o pe B.O pentru ca e caldicica.. si asa suntem toti ai ei..

...dar fericit sa fii tu ca esti Roman, caci de vei alege partea cea buna, nu se va lua de la tine...

Pippo_ 15.01.2011 15:20:18

Dictionarul face numai confuzii. E plin de confuzie. Nu veti intelege daca nu lasati dictionarul deoparte si nu va clarificati conceptele in mintea voastra.

"smerí (-résc, -ít), vb. refl. – A se umili, a fi supus, înjosi." - Este o aberatie!

De asta nu-l intelegeti pe Dumnezeu, va pierdeti in confuzie, ii lasati pe ceilalti sa gandeasca pentru voi.

Cum sa te umilesti?! Crezi ca Dumnezeu vrea sa te umileasca, sa te INJOSEASCA? Este o aberatie! Daca Dumnezeu care este IUBIRE INFINITA ar vrea sa te injoseasca, ce diferenta ar fi intre Dumnezeu si unul care te injoseste punandu-te sa-i faci sex oral? Nu Dumnezeu vrea sa te injosesti, ci alti oameni din jur.

DUMNEZEU CERE RESPECT. Ceea ce este cu totul altceva.

sophia 15.01.2011 15:21:40

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 323747)
Credința noastră are următoarele patru surse:
1) Biblia
2) Sfânta Tradiție
3) Liturgica
4) Magisteriul Viu al Bisericii

Asupra unor chestiuni speciale și punctuale, o sursă a credinței mai sunt revelațiile particulare aprobate de Biserică.

Care e prima zi a săptămânii, e chestie de convenție (calendar), nu de credință. Că Duminica este Ziua Domnului știm din toate cele patru surse, dar în mod deosebit din Sfânta Tradiție. Chiar și numele ("duminică") arată acest lucru, nu trebuie să fii cine știe ce mare filolog.

Asta știm de la Magisteriu. Cel mai recent document pe această temă este enciclica pe temă socială "Centessimus Annus", aici: http://www.vatican.va/holy_father/jo...-annus_en.html

Nu a spus nici Isus, nici cei care învață și au autoritate în numele Lui. Prin urmare, este permis să aibă mai multe nume (de fapt, e unul singur cu liniuțe de despărțire). Știm aceasta în baza principiului mai general că ceea ce nu este interzis este permis.

Magisteriu: Casti Conubii, aici: http://www.vatican.va/holy_father/pi...nnubii_en.html
și, mai ales, "Humanae Vitae", pe de-a-ntregul consacrată acestui subiect: http://www.papalencyclicals.net/Paul06/p6humana.htm

http://www.papalencyclicals.net/Paul06/p6humana.htm

Dispozițiile disciplionare în vigoare în fiecare Biserică, potrvit rânduielilor Sinoadelor Locale. De exemplu, eu sunt legat de următorul decret: http://www.bru.ro/documente/decret-p...ajunul-in-bru/

Multumesc Mihnea pentru efort dar:

1. In ortodoxie nu exista acestea din pacate. La catolici (de ambele feluri) macar sunt toate reglementarile astea umane, de la un singur om, adica Papa.
La noi scrie fiecare altceva.
2. Tu unde gasesti sfanta traditie, ca nu m-am lamurit.
3. Eu ma refeream la sursa initiala, adica la Iisus, la voia sa, la ceea ce a spus el, nu la intermediari, la ceea ce au inventat oamenii pe parcurs.

Toate scrierile mentionat de tine sunt bune, dar nu sunt ale lui Iisus. Nu stiu daca intelegi ce vreau eu sa spun.
Ca uite, chiar scrise: exista diferente intre regulile confesiunilor.

Definitia lingvistica a termenului "smerit" este corecta (primul rand, ca restul ceea ce a citat fata de mai sus, n-am inteles ce prostii sunt).
Problema este ce care acceptiune este folosita in credinta si in ce mod. Ca am impresia si aici fiecare foloseste de fapt un amestec.

Pippo_ 15.01.2011 15:22:05

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 323792)
Eu ma feresc in viata de cei care au numai convingeri si nici o indoiala..

Eu sunt continuu macinat de indoieli. Doar asa inteleg ce e ADEVAR si ce e MINCIUNA.

anna21 15.01.2011 15:23:47

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 323721)
Nu stiu exact la ce categorie din forum se incadreaza mai bine intrebarea. Daca Adminul are alta parere poate sa mute subiectul, dar undeva unde sa poata ramane mai mult timp in discutie (la "Generale" de ex. ar disparea repede)

"Asa a spus Iisus!"

Sophia, activezi pe forum de mult timp si ridici in permanenta aceleasi probleme,
Sunt convinsa ca ti s-a raspuns acestor intrebari in alte ocazii.

Dar efortul de intelegere trebuie sa-l faci tu. Nu poti sa acuzi pe altii ca nu intelegi tu. Este absurd.
Nu invataturile sunt diferite ci puterea de intelegere si aplicare a lor variaza.
Daca omul este neputincios si mandru, evident va cauta sa deformeze si sa coboare invatatura crestina la nivelul lui stramb de traire.
Dar nu este cazul apostolilor si al sfintilor parinti care au fost vase ale Sfantului Duh!

Evident ca nu-ti cere nimeni sa crezi pe X sau Y care scrie pe forum.. dar cu totul altceva este cand nu crezi scrierilor sfintilor parinti ai bisericii!
Ti s-a dat in trecut trimitere catre sfintele canoane.
Nu le crezi? Este doar si doar problema ta.

Si nu uita ca in fond fiecare face absolut ce vrea!
Eu fac cum cred ca e bine, tu faci cum crezi ca e bine.

De ce vii sa te indreptatesti aici?

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:58:35.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.