Citat:
În prealabil postat de Sabina
(Post 318724)
Buna,
Am o intrebare cu privire la inmultirea talantilor de catre fiecare dintre noi: de unde stim ca ii inmultim cat trebuie, asa cum s-ar cuveni? Unde este limita intre ceea ce trebuie sa facem pentru ceilalti si ceea ce trebuie sa facem pentru noi insine?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri :)
Sabina
|
În pilda talanților, eu văd invitația pe care ne-o adresează Domnul nostru de a dezvolta darurile pe care El ni le-a dat. Aceste daruri pot fi foarte felurite în cantitate și fel: unuia îi dă o voce frumoasă, altuia un simț ingineresc, celui de al treilea o manualitate deosebită și talent pentru meserii. Unuia simț pentru afaceri, altuia chemare spre călugărie, celui de al treilea pentru pedagogie. Aceste daruri ni le dă El pentru ca, făcându-ne lucrători pe ogorul Lui, să-i aducem rod. Darurile mai pot fi în forma a ceea ce numim "darurile Duhului Sfânt", dintre care cel mai de preț este acela al credinței.
De unde știm că îi înmulțim cât trebuie:
Cu deplină claritate, numai El știe cât trebuie, potrivit planului Său. Noi putem ști asta numai de la El, întrebându-L în cadrul dialogului cu El, căruia îi mai spunem și "rugăciune". Ceea ce este important nu e nici măcar să-i înmulțim cât trebuie, ci să fim mereu în slujba Lui, "să fim pe cale" ("
in statu viae").
Limita dintre ce trebuie să facem pentru ceilalți și noi înșine:
Dumnezeu este ținta pentru care trebuie să lucrăm. Ceilalți sunt icoanele Lui. Noi suntem lucrătorii. Să luăm primul exemplu și să ne închipuim că am ajuns la concluzia că un talant al meu este o voce frumoasă. A nu îmi îngropa talantul înseamnă că trebuie să îmi cultiv vocea. Un pic de studiu muzical și niște lecții de canto mă vor ajuta. Acuma, ca să înmulțesc talantul acesta, adică să aduc rod în ogorul Lui, mai degrabă trebuie să cânt în corul bisericii decât în cârciumă. Cântând în cârciumă am să atrag bețivi spre mai multă bețivăneală, adică am să aduc "rod" de neghină. Ascultând de îndemnul Psalmistului de a-i cânta Domnului am să atrag pe unii care au ajuns întâmplător la biserică, poate cu ocazia vreunei nunți a unui cunoscut, spre cele ale Domnului, adică am să-I aduc rod bun, de grâu.
Citat:
Cu privire la roadele eforturilor depuse, mai am o nelamurire: prin toate actiunile mele de pana acum, mi-am dat seama ca nu pot schimba mare lucru in bine in jurul meu. Incerc sa fac bine altora - nu pentru vreo rasplata ulterioara, nu pentru ca se spune ca asa trebuie, ci pentru ca asa simt ca e datoria mea morala fata de umanitate; si totusi... atat de greu se schimba lucrurile in bine, incat ajung uneori sa ma intreb daca nu fac ce si cat trebuie.
|
Chemarea noastră este de a face ca cetatea oamenilor să fie Cetatea lui Dumnezeu (
civis Dei). Ori de câte ori ne gândim cât de puțin putem face și cât de puțin seamănă orașul, țara noastră și lumea noastră cu Cetatea lui Dumnezeu să ne gândim la modelul nostru, Isus. Aparent, El a obținut puține rezultate. În ciuda unui lung șir de minuni nemaipomenite, în timpul misiunii Sale pe pământ a convertit un număr neașteptat de mic de oameni. Convertirea multora a fost lucire de o clipă, având în vedere că, în linii mari, aceiași oameni care L-au primit triumfal în Duminica Floriilor au strigat doar câteva zile mai târziu "Răstignește-L !, răstignește-L !" Și totuși, niciun om nu a influențat atât de mult istoria ca El. Cuceririle unui Alexandru Macedon au venit și au trecut, dar cuceririle Lui au lucrat tot mai mult. Așa e și cu rodul nostru. Pare foarte mic, sau chiar inexistent. Ne putem spune: "iată, am cultivat talantul și cânt de zece ani în corul bisericii, dar nu am văzut pe nimeni convertindu-se ca urmare a acestui lucru". Dar niște oameni care au ridicat privirea spre cor, ca să vadă de unde vin asemenea voci, am văzut. Nu știm dacă nu cumva vreunul nu L-a văzut pe Dumnezeu acolo, cântând prin noi. Poate nu imediat, dar poate că mai târziu și-a amintit și L-a văzut. Noi nu putem avea acum o imagine diacronică a urmărilor vieții noatre. Dar o vom avea, la sfârșitul vremilor, când vom fi chemați în Valea lui Iosafat și "toate se vor da în vileag".
Citat:
Si nu stiu daca nu cumva ni se ia in nume de rau daca nu facem si mai mult decat facem deja pentru cei din jurul nostru.
|
Se prea poate, acesta e chiar unul dintre motivele pentru care nu trebuie să ne mândrim cu opera noastră. Îmi amintesc de un dialog cu părintele Galeriu pe tema artiștilor care au dus o viață neconformă virtuții. Iată, cutare sau cutare mare artist a curvit sau a băut ori s-a drogat. Va fi iertat sau nu, având în vedere valoarea operei sale ? Nu știm, numai Dumnezeu știe. Iar unul dintre motivele pentru care numai Dumnezeu știe este acela că numai El cunoaște cam ce operă ar fi avut acela dacă nu ar fi păcătuit.