Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Postul Craciunului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11184)

daniil96 14.11.2010 20:10:40

Postul Craciunului

Un Post al Craciunului cu bucurie si folos va doresc!

colaps 14.11.2010 20:28:41

Să ne ajute bunul Dumnezeu să punem început bun acestei perioade de post.
Ne lipsește doar zăpada.

Rodica50 14.11.2010 20:37:06

Sa fie!

Sa fie post usor, cu bucurie, doar in curand vor rasuna colindele noastre dragi! Iar albul zapezii sa aduca si in suflet puritatea.Post binecuvantat!

claudiu-marius 14.11.2010 20:45:41

multe bucurii

Pentru toata lume pace si liniste si multa dreapta judecata sa ajungem sarbatori fericite si cu sanatate multa! E vremea colindelor deja sa ne bucuram de ele

Mihnea Dragomir 14.11.2010 21:33:53

Tuturor fraților și surorilor de rit răsăritean și calendar gregorian, pentru care azi începe Postul Crăciunului: post binecuvântat ! Bineplăcut Domnului, cu pace, ajutător sufletului, spre întărire duhovnicească, de folos trupului, spre lauda lui Cristos !

Ce v-ați propus, în mod deosebit, în acest sfânt post ?

cristiboss56 14.11.2010 21:40:56

Citat:

În prealabil postat de daniil96 (Post 305214)

Asa sa ne ajute Dumnezeu !

carmina 14.11.2010 21:59:32

Citat:

Si tie si tuturor celor care, cu bucurie si cu nadejde asteapta nasterea Mantuitorului in pestera inimii lor !

glykys 14.11.2010 22:02:32

Si eu va doresc un post binecuvantat, cu rugaciune mai multa, cu fapte bune si cu nadejde de mantuire!

Va rog sa ma iertati daca am suparat sau smintit pe cineva, prin postarile mele!

cristiboss56 14.11.2010 22:08:11

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 305280)
Va rog sa ma iertati daca am suparat sau smintit pe cineva, prin postarile mele!

Tu si supararea ! ! ! Asa sa ramai ! Post binecuvantat !

Rodica50 14.11.2010 22:08:45

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 305254)
Tuturor fraților și surorilor de rit răsăritean și calendar gregorian, pentru care azi începe Postul Crăciunului: post binecuvântat ! Bineplăcut Domnului, cu pace, ajutător sufletului, spre întărire duhovnicească, de folos trupului, spre lauda lui Cristos !

Sa rasune colindul sfant rostit de glasuri curate- poate in pragul batranilor, al copiilor fara copilarie. Sa o revad pe mama si... ce va mai randui Dumnezeu.Si pentru ca sunt vremuri grele pentru multi, ma voi alatura celor care vor contribui cu alimente pentru cantina celor aflati in nevoi.

VladCat 14.11.2010 22:34:16

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 305254)

sa imi tai voia proprie cat mai des si in cat mai multe privinte cu putinta :)......tu ce ti-ai propus?

Rodica50 14.11.2010 22:38:44

Dumnezeu sa ne ierte pe toti si sa ne ajute sa punem inceput bun.

Negroponte 14.11.2010 22:38:58

Un post binecuvantat va doresc fratii mei!Iertati-ma si Dumnezeu sa va ierte!

Mihnea Dragomir 14.11.2010 23:37:20

Citat:

În prealabil postat de VladCat (Post 305315)
.....tu ce ti-ai propus?

Eu aș vrea ceva foarte simplu de făcut, dar pe care nu am reușit să fac decât sporadic: să nu mai fac nici o cumpărătură în zi de Duminică. Astfel, mă gândesc că poate ajut cu ceva ca să nu mai fie creștinii din buticuri și supermarketuri chemați la muncă duminicală și ca țăranii din piață să nu mai fie ispitiți să vină duminica la piață. Dacă am să reușesc chestia asta în acest post, am să extind această practică în tot cursul anului care vine. Nu e greu să prevăd ce necesar am pentru duminică și să îmi fac cumpărăturile vinerea ori sâmbăta.

Hartford 15.11.2010 00:50:38

Dragilor eu imi doresc sa nu mai citesc certuri si contraziceri, jigniri si cuvinte grele pe acest forum,nu suport cearta.
Post usor

icamilin 15.11.2010 01:57:09

Post usor cu folos!

Dragi forumisti, sa cerem ajutor Maicii Domnului si tuturor sfintilor sa ne ajute sa fim mai buni, mai intelepti, mai milostivi, mai iertatori, pe perioada postului Craciunului care tocmai incepe si nu numai. Doamne ajuta-ne!

RUGACIUNE CARE SE CITESTE IN FIECARE POST

" Dumnezeul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai inainte ai tocmit, prin Legea Ta cea Veche si cea Noua, aceste zile de post, la care ne-ai invrednicit sa ajungem acum, pe Tine te laudam si tie ne rugam: intareste-ne cu puterea Ta, ca sa ne nevoim intru ele cu sarguinta, spre slava numelui Tau celui sfant si spre iertarea pacatelor noastre, spre omorarea patimilor si biruinta asupra pacatului; ca impreuna cu Tine rastignindu-ne si ingropandu-ne, sa ne ridicam din faptele cele moarte si sa petrecem cu bunaplacere inaintea Ta intru toate zilele vietii noastre. Ca Tie se cuvine a ne milui si a ne mantui pe noi, Hristoase Dumnezeule si tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte, si Preasfantului si bunului si de viata Facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor .Amin! "

Eliana 15.11.2010 06:33:23

Va doresc post usor si va invit sa postim nu numai de la mancare ci si de la mandrie si alte "virtuti". Sa ne gaseasca Craciunul oameni mai exigenti cu noi insine si mai indulgenti fata de aproape. Doamne ajuta!

lore86 15.11.2010 08:17:32

Sa ne ajute Dumnezeu sa putem impleti postul alimetar cu cel duhovnicesc, al renuntariii la ganduri si vorbe rele(barfa, cleveteala) si cu fapte bune(si, Doamne cat sunt de multi cei care au nevoie de ajutor!)

Samy02 15.11.2010 09:18:15

Va doresc un post usor si cu mult folos duhovnicesc.....

Mihailescu-Marin Daniel 15.11.2010 09:56:39

Post pentru toata viata

Sa ne ajute Dumnezeu si Maica Sfanta ca aceste cuvinte pe care le spunem sa le si facem, iar ceea ce vom face sa ne aduca usurare de pacate prin sfanta si dumnezeiasca spovedanie si impartasanie.

Va doresc ca acest post sa ne tina toata viata, si toata viata sa ne gandim ca nu suntem animale, suntem oameni cu gandire rationala, deci daca avem gandire rationala putem sa discernem binele de rau, iar atunci cand putem distinge binele de rau si bineinteles vom face numai binele, cu siguranta suntem pe drumul cel bun.

Post usor.

mihaela212005 15.11.2010 10:02:43

explicatie

Buna ziua si Doamne ajuta, sunt nou inscrisa pe acest forum, si asta pt ca fiul meu mi-a pus o intrebare aseara, cand ii explicam ca se lasa Postul Craciunului.M-a intrebat care-i legatura intre faptul ca postim si credinta?A zis ca el a invatat la scoala(are 16 ani) si mereu vine cu argumente despre religie, ca de fapt postul spiritual il tinem tot timpul, ca intelege ca nu trebuie sa ne uram aproapele, sa nu injuram, sa nu furam, etc, dar nu intelege de ce trebuie sa postim, nu am stiut sa-i raspund.Va rog pe dvs argumentati acest raspuns.Va multumesc

Marimira 15.11.2010 11:03:36

Imi cer iertare tuturor celor pe care cu voia sau fara voia mea i-am suparat.
Mantuitorul nostru Iisus Hristos sa ne daruiasca un post linistit, sa ne intareasca, sa ne lumineze prin harul, mila, dragostea si intelepciunea Sa.

angelica daniela 15.11.2010 11:49:53

post cu impliniri sufletesti

Da ai dreptate.
De fapt postul inseamna schimbarea omului in bine in tot ceea ce face si cum gandeste, sa ne dea Dumnezeu intelepciunea de care avem nevoie.
Si eu sper ca la sfarsitul postului sa simt aceea liniste si impacare sufleteasca.

Florin-Ionut 15.11.2010 12:02:18

Cine poate sa-mi clarifice cum e cu dezlegarile la peste in postul asta? Pe http://www.crestinortodox.ro/calenda...010-noiembrie/ dezlegarile difera putin de cele din calendarul local cumparat din Timisoara.

mihele_m 15.11.2010 12:42:33

Citat:

La fel va doresc si multa sanatate .

sia 15.11.2010 12:51:42

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 305416)
Cine poate sa-mi clarifice cum e cu dezlegarile la peste in postul asta? Pe http://www.crestinortodox.ro/calenda...010-noiembrie/ dezlegarile difera putin de cele din calendarul local cumparat din Timisoara.

Doamne ajuta si post binecuvantat !

probabil, te referi la 23 si 25 noiembrie cand sunt dezlegari la peste -asa cum este trecut si in calendarul meu .

Cu speranta ca ti-am fost de folos iti scriu si ce spunea Costel pe alt topic , la sectiunea Postul .

,, Nu avem "harti" in aceasta saptamana (8-14 noiembrie). E bine de stiut ca avem dezlegare la peste sambata si duminica din timpul Postului, la care se adauga si alte sarbatori: Sfantul Antonie de la Iezerul - 23 noiembrie, Sfanta Ecaterina - 25 noiembrie, Sfantul Andrei - 30 noiembrie, Sfantul Gheorghe de la Cernica 3 decembrie, Sfantul Nicolae - 6 decembrie, Sfanta Filofteia - 7 decembrie, Sfantul Dosoftei - 13 decembrie. Vom avea "harti" miercuri si vineri dupa Postul Craciunului, mai bine zis dupa sarbatoarea Sfantului Stefan - 27 decembrie. ,,

georgeval 15.11.2010 14:40:29

Post cu folos tuturor. Sa ne ajute Bunul Dumnezeu in acasta calatorie a postului sa biruim patimile pentru ca Hristos sa se nasca si in pestera sufletelor noastre.

anna21 15.11.2010 15:27:17

Citat:

În prealabil postat de mihaela212005 (Post 305394)
Buna ziua si Doamne ajuta, sunt nou inscrisa pe acest forum, si asta pt ca fiul meu mi-a pus o intrebare aseara, cand ii explicam ca se lasa Postul Craciunului.M-a intrebat care-i legatura intre faptul ca postim si credinta?A zis ca el a invatat la scoala(are 16 ani) si mereu vine cu argumente despre religie, ca de fapt postul spiritual il tinem tot timpul, ca intelege ca nu trebuie sa ne uram aproapele, sa nu injuram, sa nu furam, etc, dar nu intelege de ce trebuie sa postim, nu am stiut sa-i raspund.Va rog pe dvs argumentati acest raspuns.Va multumesc

Postul are mai multe foloase: curatare de patimi, supunerea voii trupesti, ridicarea gandurilor catre cele ceresti..
Eu spun copilului (6 ani, nu posteste inca) ca este ca o renuntare la lucrurile care-mi plac caci in felul acesta ii spun lui Dumnezeu ca pe El il iubesc mai mult decat pe cele lumesti. La varste mai mari cred ca se pot da explicatii mai profunde: "Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu".
Prima postire a fost poruncita de Dumnezeu, cand a interzis lui Adam sa manance din acel pom al cunoasterii.

Exista articole despre postired pe site, eu dau 2 linkuri:
http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...cat-97892.html
http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...ost-69624.html

claudiu-marius 15.11.2010 17:07:29

Citat:

Alături de faptele bune, de rugăciune, de smerenie, postul este un mijloc pentru dobândirea virtuților. Spun Sfintii Parinti ca el (postu) este desăvârșit atunci când abținerea de la mâncărurile de dulce este unită cu efortul spre virtute și progres spiritual. Timp de 40 de zile credincioșii se vor nevoi cu postirea sufletească și trupească pentru a întâmpina cum se cuvine marele praznic al Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Față de celelalte trei posturi mari de peste an în Postul acesta sâmbăta și duminica este dezlegare la pește, dezlegare ce se face și la sărbătorile sau sfinții mai mari pomeniți în această perioadă. Din pacate pentru noi, cei de astăzi, a posti este însă tot mai greu. Pentru că, în primul rând, nu mai cunoaștem sensul adevărat al postirii. A posti nu înseamnă doar să nu mănânci carne, lapte, brânză, ouă sau sa consumi băuturi alcoolice, ci mult mai mult. E nevoie de o înțelegere mai profundă a omului – trup și suflet; trupul exprimă persoana, este templu al Duhului Sfânt, pe care suntem chemați să-l curățim și să-l transformam împreună cu sufletul. A posti înseamnă a ne îngriji în aceiași măsură de trup și de suflet. Postul cel adevărat, zice Biserica în cântările sale, este înstrăinarea de răutate, înfrânarea limbii, lepădarea mâniei, depărtarea de pofte, de clevetire, de minciună și de jurământul mincinos. Pentru a ajunge la această măsură a postului duhovnicesc o treaptă necesară este împlinirea postului trupesc sau alimentar. Nu ca un simplu regim alimentar, ci ca un mijloc de disciplinare a simțurilor, a instinctelor și a întregii noastre ființe. Temeiul acestui post (trupesc) îl avem din exemplul vieții in rai și din experiența de veacuri a Bisericii. Ce ne propune Biserica pentru înțelegerea sensului duhovnicesc al postului: 1. Ocolirea pricinilor de cădere 2. Paza simțurilor: mai puțină mâncare – chiar și de post - , mai multă grijă pentru ce vorbim, ce privim sau ce ascultăm 3. Disciplinarea vieții noastre prin participarea la slujbele Bisericii, un programul de viață duhovnicească, 4. și milostenie.Si cand vorbim de milostenie intelegem atat faptele milei trupesti cat si faptele milei sufletesti. Nu putem să ajungem la bunătate dacă mai înainte nu am stârpit răutatea din noi. Nu putem să -L iubim pe Dumnezeu dacă nu ne interesează cel de lângă noi. Pe de altă parte, se uită un lucru esențial: postul este prin excelență o stare a Bisericii, o împreună lucrare a tuturor și a fiecăruia în parte pentru dobândirea Împărăției lui Dumnezeu.
Și nu în ultimul rând – Postul Crăciunului – este vremea în care trebuie și putem să ne înmulțim rugăciunile și să ne curățăm sufletul mărturisindu-ne păcatele, greșelile și neputințele prin Taina Spovedaniei. Astfel fiind pregătiți sufletește și trupește să putem primi înăuntru ființei noastre, așa precum odinioară ieslea din Betleem, pe Hristos cel viu, pe Hristos cel nascut din Fecioara,pentru mantuirea noastra.Doar așa înțeles postul își justifică sensul și exprimă în același timp semnul libertății și al biruinței.

daniil96 15.11.2010 19:04:34

o intrebare cum numai copiii pot sa puna

aparent naiva dar profunda

adica ne trage de urechi ca de fapt ar trebui sa fim in curatenie permanent ... nu numai in post

ps: de multe ori mai mult invatam noi de la copii decat ei de la noi :1:

Citat:

...A zis ca el a invatat la scoala(are 16 ani) si mereu vine cu argumente despre religie, ca de fapt postul spiritual il tinem tot timpul, ca intelege ca nu trebuie sa ne uram aproapele, sa nu injuram, sa nu furam, etc, dar nu intelege de ce trebuie sa postim, nu am stiut sa-i raspund.Va rog pe dvs argumentati acest raspuns.Va multumesc

larisa maria 15.11.2010 19:46:24

Citat:

Profesorul meu de religie spune ca postul reprezinta pregatirea noastra sufleteasca pentru intalnirea cu Dumnezeu. Asa cum ne imbracam frumos si ne aranjam pentru o ocazie speciala, sau pentru intalnirea cu o persoana importanta, asa trebuie sa ne pregatim si sufleteste, prin post, care nu consta doar in abtinerea de la consumul de produse de origine animala, ci si in savarsirea de fapte cat mai bune, milostenie si cel mai important prin multa rugaciune.

Pr. Marius 15.11.2010 19:57:02

Il rog pe Hristos Domnul sa ne intareasca in acest binecuvantat post si sa ne invredniceasca sa-l ducem la bun sfarsit. Sa nu uitati ca postul trebuie insotit de rugaciune si multe fapte bune.

Doamne ajuta!

Pr. Marius 15.11.2010 19:58:49

Minunat

Il rog pe Hristos Domnul sa ne intareasca in acest binecuvantat post si sa ne invredniceasca sa-l ducem la bun sfarsit. Sa nu uitati ca postul trebuie insotit de rugaciune si fapte bune.

Doamne ajuta!!!

Mtcrysty17 15.11.2010 20:26:19

Daca tin post intr-o zi, am voie sa beau putina bere?

glykys 15.11.2010 20:39:11

Oameni buni, sa aveti grija, sa nu cumparati covrigi de la patiserie, pentru sunt sanse foarte mari ca ca aceia nu sunt de post. Este foarte posibil sa fie facuti cu aluatul de la prajituri, deci de dulce. Daca vreti sa va luati covrigi de post, luati-i de la covrigarie (unde se prepara numai covrigi, nu si alte produse de patiserie)!

Mihnea Dragomir 15.11.2010 21:28:34

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 305460)
Eu spun copilului (6 ani, nu posteste inca)

Care este vârsta începând de la care copiii postesc în BOR ?

anna21 15.11.2010 21:49:03

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 305542)
Care este vârsta începând de la care copiii postesc în BOR ?

"Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, tinind seama de principiul acesta al acomodarii normelor disciplinare-morale la ne voile timpului, in sedinta sa din 27 februarie 1956, a hotarat urmatoarele pogoraminte cu privire la respectarea posturilor in conditiile actuale :

A. Copiii pana la implinirea varstei de 7 ani sa fie dezlegati de pra vila postului, putand manca tot timpul anului orice fel de alimente.

B. Pentru copiii de la 7-12 ani si pentru credinciosii de orice varsta, care sunt cuprinsi de slabiciuni si suferinte trupesti, pravila postului sa fie obligatorie numai in zilele urmatoare :
a) Toate miercurile si vinerile de peste an, afara de acelea cand este dezlegare la peste ;
b) Prima si ultima saptamana din Sfantul si Marele Post al Pastilor si tot asa din postul Craciunului ;
c) De la 24-29 iunie, adica 5 zile din postul Sfintilor Apostoli Pe tru si Pavel;
d) De la 1-15 august (adica cele doua saptamani din postul Ador mirii Maicii Domnului) ;
e) Ajunul Craciunului, ajunul Bobotezei, 29 august si 14 septembrie.

C. Pentru celelalte zile si saptamani din timpul marilor posturi bi sericesti, copiii de la 7-12 ani si credinciosii de orice varsta, care sunt suferinzi, sa fie dezlegati a manca : peste, oua, lapte si branza."

Din articolul:http://www.crestinortodox.ro/liturgi...tim-70686.html

(Am mai gasit varianta ca intre 7 si 12 ani copiii sa fie opriti doar de la carne in post, putand manca branzeturi, lactate.. dar nu gasesc acum nici un articol).

cristiboss56 15.11.2010 21:54:21

Dezlegari la PESTE !

1 atașament(e)
Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 305416)

21 ; 23 ; 25 ; 27 ; 28 ; 30 - NOIEMBRIE si 3 ; 4 ; 5 ; 6 ; 11 ; 12 ; 13 ; 18 ; 19 - DECEMBRIE

Pr. Marius 15.11.2010 22:37:57

Postul = infranare
Berea nu este indicata in post!

Pr. Marius 15.11.2010 22:39:17

Post = infranare
Berea nu este indicata in post!

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:09:27.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.