Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Cele mai sarace tari din Europa sunt cele crestine(ortodoxe) (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10892)

cocacoc 11.10.2010 13:27:42

Cele mai sarace tari din Europa sunt cele crestine(ortodoxe)
 
Cum este posibil ca cele mai sarace tari din Europa sunt cu procentele cele mai ridicate de crestini (ortodoxi)?

IonelS 11.10.2010 13:48:39

Au fost tarile din vest sub comunism ? Polonia catolica a fost, si pana in 89 aveau acelasi standard de viata..Noroc cu Papa care a reusit anularea datoriilor externe..Chiar si dupa moarte acesta i-a ajutat la o crestere economica , altfel de invidiat pt noi..
Rusia ortodoxa tinde sa devina una bogata..Deja este bogata in resusrse naturale..Este o problema de timp pana va deveni ce-a mai infloritoare, economic, tara ortodoxa.., dar si la vedere, sa dea bine ...
Clasificarea,. functie de religie, nu-i oportuna...
Si ca sa nu raman mai prejos de subiectul topicului , intreb si eu: ce neamuri vrei sa lupte diavolul , pe cele cu credinta mantuitoare sau ...?

Traditie1 11.10.2010 13:51:44

Citat:

În prealabil postat de cocacoc (Post 296025)
Cum este posibil ca cele mai sarace tari din Europa sunt cu procentele cele mai ridicate de crestini (ortodoxi)?

Se scrie ortodocși.

Cauzele sunt mai multe.

Una este situația istorico-geografică, țările din estul Europei suferind de numeroase năvăliri și ocupații ale unor populații primitive, cum ar fi turcii otomani sau neamurile barbare migratoare.

O cauză care a dus la succesul Europei vestice este spiritul de organizare și includerea tuturor păturilor sociale în mecanismele economice, moștenire a societății medievale vestice unde centralismul organizării bisericești catolice se suprapunea peste diversitatea aspectelor activităților social-economice. Așa cum a evidențiat un celebru economist contemporan, capitalismul e eficient în țările occidentale (vestul Europei, nordul Americii și Australia-Noua Zeelandă) dar dă faliment în cele mai multe dintre celelalte țări pentru că lipsește informarea și comunicarea despre oportunitățile de afaceri și legături economice, care în West sunt bine puse la punct.

Deci spiritul occidental modelat de mentalitatea catolică medievală, este cel care a asigurat succesul vestului Europei.

Pe de altă parte țările ortodoxe sunt moștenitoarele unei ideologii sociale mai libere, mai puțin organizate, datorită înclinației spre mistică, preocupării pentru lumea nevăzută viitoare în dauna preocupării pentru prezent.


Un alt factor de cea mai mare importanță a fost dominația comunistă, comunismul aducând numai sărăcie și înapoiere culturală.

cocacoc 11.10.2010 13:58:22

Citat:

În prealabil postat de IonelS (Post 296029)
ce neamuri vrei sa lupte diavolul , pe cele cu credinta mantuitoare sau ...?

Nu inteleg ce vrei sa zici.

GheronIosifIsihastul 11.10.2010 14:06:32

Citat:

În prealabil postat de cocacoc (Post 296025)
Cum este posibil ca cele mai sarace tari din Europa sunt cu procentele cele mai ridicate de crestini (ortodoxi)?

pentru ca ne iubeste Dumnezeu mai! ,cu cat esti mai aproape de El cu atat esti mai necajit ,trupeste si lumeste, bineanteles, dar cu atat mai viu este duhul , numai ca in ultimii ani se simte o cadere din har cauzata de curentul adus din vest, cu avorturi, homosexualitate care provoaza secete, inundatii, cancer , iarasi depresia, am inteles ca suntem cea mai depresiva tara.. este tristetea pacatosului care se simte vinovat si de acum il bantuie amintirea Imparatiei, a ortodoxiei de care s-a indepartat.. unii s-au indepartat asa de tare ca au uitat ca ortodox inseamna fericit in Adevar, dar nu-i nimic Dumnezeu e milostiv, daca este sinceritate se vindeca, dar daca vrei sa-ti impui o prejudecata ,probabil ca sa-ti indreptatesti niste fapte care iti apasa pe constiinta .. eu iti spun sincer, ca de nu ne vom descotorosi de imbuibare , de lacomie, de iubirea de avutie, de invidie, de judecarea clor sfinte, de hula, de acuzare apreotilor si a tot ce e curat, de vom judeca asa de stramb si de vom numi boala sanatate si o vom dori pe aceea doar pentru ca asa se spune in reclame, BANI BANI BANI< VREM BANI! sa mananca si sa bea burtile noastre pana or crapa de boli trupesti si sufletesti.. de nu vom scapa de aceste boli, chiar de vom avea toate bogatiile lumii cumplita nefericre vom avea.. tu nu banuiesti omule ce chin traieste un om cu bani, in ce tensiune si stres se afla el in continuu.. ce frica , ce angoasa si ce robie il umileste si-l secatuieste pana cand in cele din urma il va omora..
"cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte vi se vor adauga voua.. invatat de la psarile cerului ca nici nu seamana nici nu secera si totusi Tatal vostru le hraneste si le va da hrana la vremea lor"..
te-ai apucat sa judeci ortodoxia fara sa o cunosti frate dupa o regula ultra superficiala si tendentioasa din calea afara.. conform unei alte statistici, toti cei care au grait impotriva Bisericii Ortodoxe, au sfasrit rau, mancati de viermi si blestemand ziua in care s-au nascut, plini de pizma si de intunecime.. asa ca.. mai bine te-ai opri si ai reflecta ..putina rugaciune chiar in biserica mama iarasi nu ti-ar strica.. vad ca aici maimult se critica Biserica decat sa se vorbeasca de suflet ziditor..Dumnezeu sa te ierte si sa te lumineze!

cocacoc 11.10.2010 14:26:13

Citat:

În prealabil postat de GheronIosifIsihastul (Post 296034)
conform unei alte statistici, toti cei care au grait impotriva Bisericii Ortodoxe, au sfasrit rau, mancati de viermi .

Da, stim, Dumnezeu e milostiv. Apreciasem raspunsul tau pana aici unde ai inceput s-o dai in Evul Mediu...

GheronIosifIsihastul 11.10.2010 14:58:09

Citat:

În prealabil postat de cocacoc (Post 296037)
Da, stim, Dumnezeu e milostiv. Apreciasem raspunsul tau pana aici unde ai inceput s-o dai in Evul Mediu...

spune-ne ce urmaresti de fapt, ca sa ajungem la miez mai repede? ai ceva cu Biserica? cu Ortodoxia? de ce ne iei pe ocolite? stii vorba aia.. si m-a ocolit si m-a ocolit si m-a nimerit drept in fund! fii sincera si zi-ne ce urmaresti, de ce-ai venit aici? sa ne spui ca traim in evul mediu? esti invitata sa te intorci in prezentul tau si lasa-ne pe noi asa amarati, saraci dar cu ortodoxia noastra ca e cel mai de pret dar din cate ne-a lasat Dumnezeu sa pazim! ia zi-ne si noua ce Sfinti ortodocsi ai citit? care este cultura si care sunt cunostintele tale in materie de ortodoxie? pai nu va e ma rusine? putiti a ignoranta si veniti cu fofarlica , pe ocolite, ca sa loviti in Maica noastra , pai asta e Maica sufletelor noastre mai, e Trupul lui Hristos mah, daca El vrea sa fim saraci, foarte bine, cum vii tu aici si te iei de ce avem noi mai sfant? daca iti spun si eu tie ca din cauza unor mame ca mama ta suntem asa de saraci spiritual cum iti vine? si asta da, este adevarat!

Bast-et 11.10.2010 14:58:20

Alte statistici arata, de asemenea, ca tarile mai putin religioase sunt cele cu ratele de omucidere si mortalitate mai mici.

GheronIosifIsihastul 11.10.2010 15:07:03

Citat:

În prealabil postat de Bast-et (Post 296053)
Alte statistici arata, de asemenea, ca tarile mai putin religioase sunt cele cu ratele de omucidere si mortalitate mai mici.

da mah, asa e ca ne omoara stapanitorul acestei lumi.. sa vezi rata a mortalitati pe vreme lui Deciu de exemplu.. dar acum e mai grav.. un om fara Dumnezeu, e mort c sufletul.. cum zice Parintele Asenie Boca: ii merge faima ca ar fi viu dar el e mort de fapt! asa si voi..mai fata draga ca stai langa izvor si mori de sete de atata timp? vrei sa vezi Lumina cea adevarata, vrei sa gusti din Izvorul vietii? te vad tare flamanda si nu vrei sa mamnci nimic de atata timp.. si traiesti si in rai, ca asta este ortodoxia mah, e Raiul pe pamant, arvuna raiului, Cerul pe pamant, asta este.. citeste si tu pe Ioan Scararul 5 minute, te implor, fa-o 5 minute, acum, nu amana si nu te vei mai opri! vrei sa-ti dau eu un link? poftim! ca sa vezi si tu la ce dai cu piciorul, la Raiul insusi!! poftim un pom dulce ,gusta ca e gratis!poftim click aici: te implor, citeste! http://www.filocalia.ro/referat/46/C...re_-_Ignoranta

mihailt 11.10.2010 17:53:06

Nu cred ca e asa.
Nu cred ca trebuie sa confunzi ce se intampla in Romania sau in Republica Moldova cu ce e in alte tari crestin ortodoxe.
Vezi tabelul acesta,spre exemplu in Grecia e un nivel social foarte ridicat:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...%29_per_capita
Grecia e pe locul 25 in lume cu toata criza de la ei.
Iti dai seama cand vor iesi din criza cum va fi.
Pai Cipru (tabelul se pare ca nu e foarte real) e una din tarile din lume cu cel mai inalt nivel de trai.
Pana la 19.500 euro pe an in Cipru nu platesti impozit pe salariu,salariu minim brut pe luna (care coincide cu cel net) e de 743 euro....asa ca mai ganditi-va mai fratilor cand scrieti chestii de astea.
http://www.tjobs.ro/articole/munca-i...menii-drepturi

mihailt 11.10.2010 18:04:26

In tarile catolice (din tarile apartinand lumii civilizate) e mizerie sociala foarte multa,nu stiu cat de reale sunt acele tabele.
(date pe wikipedia).
Pentru ca stiu de la cine a fost prin Bulgaria ca acolo nivelul de trai e mult mai ridicat ca in Romania,in Serbia turismul merge excelent si se pare ca si acolo nivelul de trai e mult mai ridicat ca in Romania etc.
Asta e influenta sociala dezastruoasa a catolicismului in Romania si Republica Moldova.
Spre exemplu in Napoli somajul e de peste 50%.
Cel putin asa zice in unele locuri pe net.

Bast-et 11.10.2010 18:38:12

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 296104)
In tarile catolice (din tarile apartinand lumii civilizate) e mizerie sociala foarte multa,nu stiu cat de reale sunt acele tabele.
(date pe wikipedia).
Pentru ca stiu de la cine a fost prin Bulgaria ca acolo nivelul de trai e mult mai ridicat ca in Romania,in Serbia turismul merge excelent si se pare ca si acolo nivelul de trai e mult mai ridicat ca in Romania etc.
Asta e influenta sociala dezastruoasa a catolicismului in Romania si Republica Moldova.
Spre exemplu in Napoli somajul e de peste 50%.
Cel putin asa zice in unele locuri pe net.

Daca este aceasta mizerie sociala, de ce multi emigrati se duc acolo? De ce acele tari stau in bunastare, si crapa de turism?

Mda ai gasit scuza acuma, ii catolicismul de vina, nici nu ai curajul sa recunosti vina voastra.

Miha-anca 11.10.2010 19:19:58

Stiati ca...
 
fiecare familie din nord are rude in SUA, pentru ca au traversat la inceputul secolului XX o perioada de foamete si saracie, incat f multi au emigrat? Unii s-au intors; ori cu bani, ori la batranete.
Prin 1960 italienii erau in cautare de munca prin RFG; apoi spaniolii si portughezii. Polonezii au facut comert in toata Europa in toata aceasta perioada. Acum e randul romanilor sa-si castige existenta in strainatate. Multi din acestia aduc banii in tara si isi astern pentru cand se vor intoarce inapoi. Altii nu ma revin deloc.

Tot ce scrie in articolul de mai sus, postat de Mirela, este adevarat, depinde insa ce vrem sa vedem cand mergem in Romania: comparam nivelul de trai si constatam inevitabil ca e sub asteptarile noastre; sau cautam caldura omeneasca, pe care poate ca nu o gasim in tara de adoptie si atunci acceptam scaderile cu care suntem confruntati.

In cazul meu, eu caut Biserica si prietenii, si inca nu am fost dezamagita de ce am gasit, chiar dimpotriva! Scurtele mele sederi au fost atat de incununate de bucurii duhovnicesti, precum si de bucuria revederii cu prietenii mei de o viata sau mai noi, incat cand plec, plec cu inima plina si bateriile incarcate.

Am ochi sa vad si minusurile, sau mai bine zis si posibilitatile, pe care romanul, obisnuit cu ele, nu le ma vede. Peisajele absolut minunate, in care oamenii duc o existenta smerita, sunt pentru mine de o valoare inestimabila; nu reduc insa Romania la niste peisaje.

Ceea ce vreau sa va spun este, ca atunci cand mergem acasa, trebuie sa privim totul mai mult cu ochii sufletului, ca si cand apartinem locului, nu ca niste straini, care din greseala au nimerit in aceste tinuturi sarace. Cuvantul "sarac" ma doare atunci cand e pronuntat referitor la Romania. Romania nu este saraca.

Noi cei din afara tarii, care privim cu un aer de superioritate realitatile romanesti, bazandu-ne pe realizarile unui alt popor, care nu a avut de suferit ca poporul roman, care a avut conducatori mai buni, si mai multa tragere de inima pentru munca, noi, cei parveniti rapid, dar care nu am contribuit cu nimic la o mai buna evolutie a lucrurilor in Romania, aratam in fapt un dispret pentru propria noastra origine.

Daca drumurile nu ne-ar fi dus spre alte meleaguri si nu am fi trait si muncit in alte conditii, am fi fost si noi printre cei, care acum sufera in Romania.

Ma gandesc acum, ca nu este pe dea-ntregul vina noastra ca am avut oportunitatea de a pleca din tara, intr-o perioada sau alta. Asta ne-a imbogatit in multe feluri. Daca acum, din punct de vedere material si sufletesc, bogati fiind, nu ajutam si pe altii aflati in situatii grele, sa ne gandim ca la Judecata vom fi judecati si pentru ceea ce am fi putut face si nu am facut. Nu este rau sa fim bogati, dar este rau sa fim bogati si sa trecem dispretuitori pe langa saraci, fara a-i ajuta. Sa folosim o parte din ceea ce avem si pentru nevoiasi, ca sa avem a ne bucura si in imparatia Cerurilor, nu numai aici. Iar cand mai vedem saracie, sa ne intrebam: oare cu ce pot contribui eu petnru a schimba situatia. In acest caz, da, sa consideram ca Romania are saracii ei si sa ne gandim pe care sa-i ajutam.

Daca Dumnezeu permite, ca o tara ortodoxa, in care atatia se roaga, in care se mai ridica atatea biserici si manastiri, sa fie saraca, inseamna ca toate acestea au un sens, chiar daca acum noua ne scapa. Sa asteptam si sa vedem...

mihailt 11.10.2010 20:53:17

http://www.evz.ro/detalii/stiri/roma...ue-900173.html
"În schimb, statul sârb acordă mai multe avantaje fermierilor săi, chiar dacă Serbia nu e încă o țară UE. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii de la Belgrad, Milan Petrovic, producătorii sârbi primesc câte 140 de euro pentru fiecare hectar cultivat (pentru însămânțare) și câte 100 de euro la fiecare tonă de îngrășăminte minerale folosite. La aceste subvenții se adaugă 50 de euro, la recoltare, tot pentru îngrășăminte.

În plus, "statul sârb suportă 40% din prima de asigurare a culturilor în caz de calamități, iar pentru toate creditele agricole luate de producători - indiferent că sunt pe termen scurt, lung sau mediu - plătim diferența de la o rată a dobânzii de 5% cât suportă producătorul, până la 12%-15% cât cer băncile. De asemenea, înapoiem producătorilor 30% din suma cheltuită anual pentru achiziția de mașini și utilaje agricole", a adăugat Petrovic.
"

Cum se poate observa la noi in tara producatorii agricoli primesc bani de la UE (de la statul roman nu primesc nimic) iar la sarbi primesc banii buni de la stat.
Asa ca mai fratilor nu mai extindeti ce vedeti ca se intampla in Romania ca e dezastru social cu ce se intampla in alte tari crestin ortodoxe.

horatiu.miron 12.10.2010 10:50:18

Culmea e ca tarile astea nici macar bogate "spiritual" nu sunt, barbaria si prostia fiind la ordinea zilei pentru multi din cetatenii lor.

IonelS 12.10.2010 11:03:55

Citat:

În prealabil postat de horatiu.miron (Post 296377)
Culmea e ca tarile astea nici macar bogate "spiritual" nu sunt, barbaria si prostia fiind la ordinea zilei pentru multi din cetatenii lor.


Daca vorbesti de tarile balcanice se poate afirma ca in ciuda anarhiei datorata tranzitiei procentul credinciosilor si nivelul credintei nu se pot compara cu al celor din vestul Europei. Acestia au economie, au pragmatism, au administratie, dar din ce in ce mai putina credinta !
Mai umbla si tu prin vest, dar la modul profund !

La noi exista credinta , insa la factorii de risc din zona, incomensurabili mult mai mari decat cei din vest, nivelul de credinta este insuficient !

Pr. Gheorghe 12.10.2010 11:49:43

Citat:

În prealabil postat de cocacoc (Post 296037)
Da, stim, Dumnezeu e milostiv. Apreciasem raspunsul tau pana aici unde ai inceput s-o dai in Evul Mediu...

Lasa, bre, ca zice bine urmasul lui Avva Iosif! Si mai are si dreptate! Mai bine ia aminte!

horatiu.miron 12.10.2010 14:44:52

Citat:

În prealabil postat de IonelS (Post 296379)
Daca vorbesti de tarile balcanice se poate afirma ca in ciuda anarhiei datorata tranzitiei procentul credinciosilor si nivelul credintei nu se pot compara cu al celor din vestul Europei. Acestia au economie, au pragmatism, au administratie, dar din ce in ce mai putina credinta !
Mai umbla si tu prin vest, dar la modul profund !

La noi exista credinta , insa la factorii de risc din zona, incomensurabili mult mai mari decat cei din vest, nivelul de credinta este insuficient !

O, da, ce mai credinta! Concureaza mersul la biserica cu "Danzez pentru tine", "Acces Direct" si stirile cu accidente. Si cu betia. Si cu violenta in familie. Si cu ignoranta. Si cu obscurantismul. Da' macar sunt credinciosi. As rade daca n-ar fi atat de trist si de adevarat.

Pr. Gheorghe 12.10.2010 15:18:02

Citat:

În prealabil postat de horatiu.miron (Post 296461)
O, da, ce mai credinta! Concureaza mersul la biserica cu "Danzez pentru tine", "Acces Direct" si stirile cu accidente. Si cu betia. Si cu violenta in familie. Si cu ignoranta. Si cu obscurantismul. Da' macar sunt credinciosi. As rade daca n-ar fi atat de trist si de adevarat.

Domnia ta faci o greseala atunci cand confunzi credinta cu manifestarea acesteia (sau lipsa de manifestare) prin diverse acte de cult, in particular sau in comun.

Este foarte adevarat si ca ai dreptate in esenta, deoarece o credinta fara fapte este moarta, dar totusi credinta exista.

De multe ori lucrarea preotului in Biserica se concentreaza pe "invierea" credintei din oameni. Cel putin, asa este la mine-n parohie. Ce mi-as dori sa fiu nevoit sa lucrez doar la "revizii curente" si nu mai mult la "reconditionari si reparatii capitale"!

Miha-anca 12.10.2010 15:45:58

Citat:

În prealabil postat de horatiu.miron (Post 296377)
Culmea e ca tarile astea nici macar bogate "spiritual" nu sunt, barbaria si prostia fiind la ordinea zilei pentru multi din cetatenii lor.

... poate din punct de vedere cantitativ, nu; dar din punct de vedere calitativ, DA! Atata timp cat inca se nasc sfinti in BO, nu ne putem plange de saracie spirituala.

mihailt 12.10.2010 16:42:37

Mai frate Miron pai vezi tu e ceva ciudat peste Serbia a trecut un razboi si totusi la ei nu exista saracie asa aspra cum exista pentru anumiti romani care nici macar nu au ce sa manance.

Daca zici de tari crestin ortodoxe de ce nu iei Cipru ca exemplu de e una din tarile din lume cu cel mai inalt nivel de trai?
Ia uite aci rata somajului in Cipru in 2010:
http://www.indexmundi.com/cyprus/unemployment_rate.html
4.8%.Foarte buna.
(In Italia rata somajului in 2010 e 10.3%)
Vezi cat e ajutorul social in Cipru.
Prin 2007 ajutorul social in Cipru era 362 euro pe luna de persoana (in Romania in acel an asa salariu era bunisor).

horatiu.miron 12.10.2010 16:57:03

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 296470)
Domnia ta faci o greseala atunci cand confunzi credinta cu manifestarea acesteia (sau lipsa de manifestare) prin diverse acte de cult, in particular sau in comun.

Este foarte adevarat si ca ai dreptate in esenta, deoarece o credinta fara fapte este moarta, dar totusi credinta exista.

De multe ori lucrarea preotului in Biserica se concentreaza pe "invierea" credintei din oameni. Cel putin, asa este la mine-n parohie. Ce mi-as dori sa fiu nevoit sa lucrez doar la "revizii curente" si nu mai mult la "reconditionari si reparatii capitale"!

Fara sa cad in statistici, spun doar ca daca romanii erau un popor asa de credincios dupa cum sustineti si daca din credinta ar fi izvorat fara dubiu o intreaga colectie de calitati, atunci unul dintre efecte ar fi fost curatenia morala. Evident, realitatea sta altfel, deci fie din credinta nu izvorasc calitati morale, fie romanii nu sunt credinciosi.

Aia cu sfintii poate fi interpretata ca o milostenie divina, ceva de genul "nu si-a intors inca Dumnezeu fata de la romani". Daca se nasc multi oameni sfinti aici, poate ca suntem prea stricati si e nevoie de o armata de sfinti sa ne repare. In orice caz, multitudinea de sfinti nu e nici decum o garantie a sfinteniei poporului.

Edit: aparent BOR crede altfel, deoarece sustine ca pentru o mai buna sfintire a poporului si pentru o mai lesnicioasa trecere peste criza e nevoie de mai multe biserici si de mai multi popi. Interesant. Cum comentati, ca preot (crestin ortodox, presupun)?

Edit: mesajul asta se vrea a fi si un raspuns pentru Miha-anca, scuze ca am uitat sa dau quote.

horatiu.miron 12.10.2010 17:09:58

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 296494)
Mai frate Miron pai vezi tu e ceva ciudat peste Serbia a trecut un razboi si totusi la ei nu exista saracie asa aspra cum exista pentru anumiti romani care nici macar nu au ce sa manance.

Daca zici de tari crestin ortodoxe de ce nu iei Cipru ca exemplu de e una din tarile din lume cu cel mai inalt nivel de trai?
Ia uite aci rata somajului in Cipru in 2010:
http://www.indexmundi.com/cyprus/unemployment_rate.html
4.8%.Foarte buna.
(In Italia rata somajului in 2010 e 10.3%)
Vezi cat e ajutorul social in Cipru.
Prin 2007 ajutorul social in Cipru era 362 euro pe luna de persoana (in Romania in acel an asa salariu era bunisor).

Serbia nu e deloc bogata, e o tara amarata ca si noi. Razboiul a trecut peste Iugoslavia, iar daca Iugoslavia inca mai era intreaga azi, ar fi aratat mult mai rau. Dar pentru ca Serbia e o tara unitara din punct de vedere etnic, s-au redresat mai usor, cred eu, fara conflictul etnic care doar baga bete in roate progresului.

Cipru e exceptia, arata-mi tara mica europeana care sa nu fie paradis turistic sau fiscal - ambele garantii ale bunastarii pentru un stat liliputan. Plus bani de la greci si de la turci, care-si sustin fiecare partea de Cipru.

Dar rusii, bulgarii, romanii, sarbii, ucrainenii, modovenii - cu totii sunt popoare care azi nu stralucesc, ci doar incearca din greu sa se ridice din coruptie si saracie. Nu stiu daca faptul ca sunt ortodocsi are vreo vina, personal cred ca comunismul (+ trecerea brusca la capitalism) ne-a adus asa. Suntem, mai degraba, un tot unitar d.p.d.v. geopolitic. Sfera de influenta rusa, comunismul, radacinile slave (romanii sunt exceptia), statalitatea intrepatrunsa cu biserica timp de generatii - toate astea ne-au facut ca azi sa fim majoritar ortodocsi si majoritar saraci. Pe scurt, am umblat cu cine nu trebuie.

Parerea mea.

mihailt 12.10.2010 17:18:14

Nu mai frate in Bulgaria e un nivel de trai mai ridicat fata de Romania.
Si in Serbia la fel.Bine Serbia are foarte mult turism foarte bine dezvoltat si de acolo vin foarte multi bani.
(si in Romania s-ar fi putut face turism;de ce nu s-a facut si nu prea merge cine stie).
Du-te personal si vezi ca asa afli mai bine decat din statistici.

Rusia e deja in alta lume economica fata de Bulgaria si Serbia.
Deja la ei a inceput sa apara neo-nazism ca vin strainii in Moscova la munca.
Daca vin straini la munca in Moscova asta arata ca situatia economica nu e rea deloc.

horatiu.miron 12.10.2010 17:40:43

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 296504)
Nu mai frate in Bulgaria e un nivel de trai mai ridicat fata de Romania.
Si in Serbia la fel.Bine Serbia are foarte mult turism foarte bine dezvoltat si de acolo vin foarte multi bani.
(si in Romania s-ar fi putut face turism;de ce nu s-a facut si nu prea merge cine stie).
Du-te personal si vezi ca asa afli mai bine decat din statistici.

Rusia e deja in alta lume economica fata de Bulgaria si Serbia.
Deja la ei a inceput sa apara neo-nazism ca vin strainii in Moscova la munca.
Daca vin straini la munca in Moscova asta arata ca situatia economica nu e rea deloc.

Evident ca exista diferente, dar sunt mici. Practic, suntem cu totii in aceeasi oala. Daca vrei sa dai exemple de tari care au iesit cu succes din blocul comunist, zi Slovenia. Sau tarile baltice. Altminteri suntem praf.

In Rusia se munceste degeaba, banii aia nu intra in buzunarele cetatenilor, ci ale oligarhilor mana in mana cu stapanirea.

AndruscaCIM 12.10.2010 17:41:51

Eu nu prea inteleg de unde trag unii concluzii ca din cauza Ortodoxiei suntem noi saraci, cand asta este pur si simplu o coincidenta (cred eu).

Tarile dezvoltate nu sunt cum sunt pentru ca sunt protestante, sau catolice...ci pentru ca sistemul este unul foarte bine pus la punct, si de-a lungul timpului s-a tot corectat ceea ce era de corectat, deci nu asteapta nimeni sa vada cum lucreaza credinta in sufletul fiecaruia...ci legile sunt de fapt legi, si educatia educatie...astfel incat oamenii se formeaza intr-un anumit mod inevitabil.

Cam ciudate concluziile astea ca ortodocsii sunt sau nu credinciosi, si ca de aia merge tara intr-un fel sau in altul...cand ma indoiesc ca exista tara care sa fie intr-un anumit fel datorita credintei...

Erethorn 12.10.2010 17:47:59

E usor sa spui ca o tara catolica e automat si dezvoltata, bogata, civilizata etc...

Dar ia vedeti America de Sud...

La fel de usor e sa spui ca toti ortodocsii sunt vai de mama lor, corupti si mancatori de ciorba de urzici.

Nu putem aplica criterii din astea, ca ne da in cap tara cu cea mai mare dezvoltare economica.... China.

mihailt 12.10.2010 17:53:02

In Romania intainte de a veni regimul legionar se traia foarte bine.
A fost totusi ceva ca Antonescu ne-a salvat de acesti inselati de draci,legionarii,ca armata i-a fost fidela si legionarii nu au putut sa ajunga la conducerea Romaniei.
(cand au incercat sa dea lovitura de stat legionarii).
Apoi a venit comunismul si romanul s-a invatat sub insuflare draceasca normal sa fie "smecher".
(poate are legatura asta si cu sprijinirea foarte mare a dezvoltarii tiganimii in Romania.Nu zice nimeni sa prigonesti tiganii dar e normal ca si pentru ei sa se aplice legea cum se aplica pentru ceilalti cetateni ai Romaniei,sa nu le permiti sa nu isi trimita copii la scoala - nu creste copilul calumea,nu ii da voie sa mearga la scoala il trimite la cersit ii iei copilul si il bagi la casa de copii si il creste statul ca o sa aibe acolo o soarta mult mai fericita,prinzi tiganul ca a facut talharii il bagi la puscarie etc).
Si cu "smecheria" asta se duce tara de rapa ca a ajuns UE sa ne dea mancare de pomana ca stie ca unii mor de foame.
Exemplu:
http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=52583

horatiu.miron 12.10.2010 18:01:48

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 296522)
In Romania intainte de a veni regimul legionar se traia foarte bine.
A fost totusi ceva ca Antonescu ne-a salvat de acesti inselati de draci,legionarii,ca armata i-a fost fidela si legionarii nu au putut sa ajunga la conducerea Romaniei.
(cand au incercat sa dea lovitura de stat legionarii).
Apoi a venit comunismul si romanul s-a invatat sub insuflare draceasca normal sa fie "smecher".
(poate are legatura asta si cu sprijinirea foarte mare a dezvoltarii tiganimii in Romania.Nu zice nimeni sa prigonesti tiganii dar e normal ca si pentru ei sa se aplice legea cum se aplica pentru ceilalti cetateni ai Romaniei,sa nu le permiti sa nu isi trimita copii la scoala - nu creste copilul calumea,nu ii da voie sa mearga la scoala il trimite la cersit ii iei copilul si il bagi la casa de copii si il creste statul ca o sa aibe acolo o soarta mult mai fericita,prinzi tiganul ca a facut talharii il bagi la puscarie etc).
Si cu "smecheria" asta se duce tara de rapa ca a ajuns UE sa ne dea mancare de pomana ca stie ca unii mor de foame.
Exemplu:
http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=52583

Nu numai ca esti offtopic, dar dai dovada de rasism. Te mai numesti crestin?

mihailt 12.10.2010 18:06:58

Mai frate Miron cum e asta rasism daca cer sa fie protejati acei copii nefericiti ai tiganilor care nu sunt lasati sa mearga la scoala,care sunt trimisi in zdrente la cersit?
Si ei au dreptul la o existenta fericita.
Din cate stiu dupa lege cele opt clase sunt obligatorii pentru toti romanii.
Si cred ca UE ar ajuta cu bani sa fie civilizati tiganii.
Sau ca cer ca daca e prins un tigan cu talharii sa ii fie aplicata legea cum ii este aplicata si unui roman prins cu talharii asta e rasism?

andreicozia 12.10.2010 18:17:24

Citat:

În prealabil postat de horatiu.miron (Post 296512)

In Rusia se munceste degeaba, banii aia nu intra in buzunarele cetatenilor, ci ale oligarhilor mana in mana cu stapanirea.

Mai informeaza-te Horatiu, :)))
Stirile tale sunt datate de pe vremea betivanului corupt de Eltin!

Parteneriatul politic de acum intre cei doi baieti vioi de la conducere este cel mai benefic pentru poporul rus probabil din ultimii 200-300 de ani. Cu oligarhii s-a sfirsit demult!

ai2 12.10.2010 19:38:25

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 296513)
Eu nu prea inteleg de unde trag unii concluzii ca din cauza Ortodoxiei suntem noi saraci, cand asta este pur si simplu o coincidenta (cred eu).

Nu e nicio coincidenta faptul ca acelasi mod de gandire adera la o religie retrograda si genereaza un comportament pagubos. Vestul e mai deschis in ambele probleme. Ca sa nu mai vorbim de corelatia IQ religiozitate.

AndruscaCIM 12.10.2010 19:43:50

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 296567)
Nu e nicio coincidenta faptul ca acelasi mod de gandire adera la o religie retrograda si genereaza un comportament pagubos. Vestul e mai deschis in ambele probleme. Ca sa nu mai vorbim de corelatia IQ religiozitate.

Mai bine sa nu mai vorbim...ca se pare ca esti pornit intr-o directie, si franele iti sunt defecte!!:4:

Doriana 12.10.2010 19:48:54

Romanii sunt saraci pentru ca, in loc sa munceasca si sa-si vada de treaba il judeca pe cel ce vrea sa faca ceva, il invidiaza si ii baga bete in roate. Fiind foarte sentimentali, isi canalizeaza sentimentele intr-o directie gresita, spre rau. De aici rezulta multa barfa, invidie, nemultumire, cartire...cand sa mai ai timp si de munca? In plus educatia manelista a generat idei de genul : "Munca e un chin, traiasca distractia!" .Si oricum e mult mai usor sa furi de la altul care s-a chinuit sa realizeze ceva...

Radu32 12.10.2010 20:16:24

ok
 
pai asta insemna ca dpdv cultural, in masa de jos, ne conduc tiganii !
tiganii au luat controlul informal al subculturii maselor de jos !

noi avem cei mai multi tigani din toata europa cca 4 milioane, si corciti sunt cam 6-7 !
se stie ca tiganii nu au nici biserica,nici lege !

Miha-anca 12.10.2010 20:30:09

Citat:

În prealabil postat de horatiu.miron (Post 296496)
Fara sa cad in statistici, spun doar ca daca romanii erau un popor asa de credincios dupa cum sustineti si daca din credinta ar fi izvorat fara dubiu o intreaga colectie de calitati, atunci unul dintre efecte ar fi fost curatenia morala. Evident, realitatea sta altfel, deci fie din credinta nu izvorasc calitati morale, fie romanii nu sunt credinciosi.

Aia cu sfintii poate fi interpretata ca o milostenie divina, ceva de genul "nu si-a intors inca Dumnezeu fata de la romani". Daca se nasc multi oameni sfinti aici, poate ca suntem prea stricati si e nevoie de o armata de sfinti sa ne repare. In orice caz, multitudinea de sfinti nu e nici decum o garantie a sfinteniei poporului.

Edit: aparent BOR crede altfel, deoarece sustine ca pentru o mai buna sfintire a poporului si pentru o mai lesnicioasa trecere peste criza e nevoie de mai multe biserici si de mai multi popi. Interesant. Cum comentati, ca preot (crestin ortodox, presupun)?

Edit: mesajul asta se vrea a fi si un raspuns pentru Miha-anca, scuze ca am uitat sa dau quote.

Din cate stiu, Horatiu, te-ai declarat ateu; practic vorbesti despre unele lucruri pe care nu le poti intelege. Iertare, dar asta e!

cristiboss56 12.10.2010 20:36:07

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 296585)
Din cate stiu, Horatiu, te-ai declarat ateu; practic vorbesti despre unele lucruri pe care nu le poti intelege. Iertare, dar asta e!

Nu este ateu , si e in lista mea , asa ca ii iau apararea !:4:

Miha-anca 12.10.2010 20:39:57

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 296587)
Nu este ateu , si e in lista mea , asa ca ii iau apararea !:4:

Cred ca glumesti...

cristiboss56 12.10.2010 20:44:49

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 296588)
Cred ca glumesti...

Cu ce anume ? Chiar nu-mi arde de glume ! Este agnostic , si e in lista mea ! Este un bun IT-ist , gandeste matur , cu toate greselile facute in trecut pe acest forum , pentru care a fost si banat . S-a schimbat in BINE si promite mult . Dumnezeu lucreaza acolo unde este samanta buna si pamant roditor ! ! !

Pr. Gheorghe 12.10.2010 20:51:59

Citat:

În prealabil postat de horatiu.miron (Post 296496)
Fara sa cad in statistici, spun doar ca daca romanii erau un popor asa de credincios dupa cum sustineti si daca din credinta ar fi izvorat fara dubiu o intreaga colectie de calitati, atunci unul dintre efecte ar fi fost curatenia morala. Evident, realitatea sta altfel, deci fie din credinta nu izvorasc calitati morale, fie romanii nu sunt credinciosi.

Aia cu sfintii poate fi interpretata ca o milostenie divina, ceva de genul "nu si-a intors inca Dumnezeu fata de la romani". Daca se nasc multi oameni sfinti aici, poate ca suntem prea stricati si e nevoie de o armata de sfinti sa ne repare. In orice caz, multitudinea de sfinti nu e nici decum o garantie a sfinteniei poporului.

Edit: aparent BOR crede altfel, deoarece sustine ca pentru o mai buna sfintire a poporului si pentru o mai lesnicioasa trecere peste criza e nevoie de mai multe biserici si de mai multi popi. Interesant. Cum comentati, ca preot (crestin ortodox, presupun)?

Edit: mesajul asta se vrea a fi si un raspuns pentru Miha-anca, scuze ca am uitat sa dau quote.


Statisticile astea ne omoara, bre! Credinta nu este o stare care sa se masoare prin statistici. Asa incearca rationalisti de mii de ani, sa-L masoare pe Dumnezeu sa vada ce inaltime are! Nu ca domnia ta ai fi printre ei!

Tocmai despre aceasta as fi vrut a va "sensibiliza" eu prin cuvantul de data trecuta; adica in credinta sunt o serie de aspecte, stari, situatii, etc. care sunt exprimate doar in planul strict individual, in intimitate.

Apoi, nu este obligatoriu ca un om ce este credincios sa fie si moral; este ideal. Adica credinciosia si moralitatea nu se conditioneaza eliminatoriu: poate exista morala fara credinta si credinta fara morala. Prin credinta si in credinta, omul lucreaza la continua sa perfectionare in scopul asemanarii cu Dumnezeu (stare numita in crestinism desavarsire). Obtinerea starii de desavarsire poate fi un ideal, deci. Dar pana a ajunge la ideal se pleaca mai intai de undeva si se urmeaza o cale. Punctul de plecare este uneori atat de intunecat si de imoral cum greu se poate inchipui. Totodata, departarea de acest punct in directia desavarsirii, macar cu foarte putin, poate dura in unele situatii individuale foarte mult timp, dar totusi exista un efort imens spre inaintare. Energia pentru aceasta lupta nu poate veni decat dintr-o credinta curata.

Daca mantuirea noastra ar fi conditionata exclusiv de castigarea, prin fortele noastre proprii a starii de sfintenie (desavarsirea, asemanarea cu Dumnezeu), atunci nimeni nu s-ar mantui, sau hai sa nu fiu chiar asa taios, s-ar mantui doar vreo... cativa. Dumnezeu insa, cunoscand neputinta noastra si fiind Iubire in stare desavarsita, solicita de la noi doar o permanenta dorinta de apropiere si o continua comuniune cu Harul Sfintitor, lucrarea Sfantului Duh in Biserica. Cum se fac acestea, este alta discutie. In mod aproape logic, caci nu ma refer strict la logica rationala ci mai mult la cea simtitoare, este de la sine inteles ca odata cu persistarea noastra in aceasta comuniune cu Harul lui Dumnezeu, in firea intima spirituala a omului apar transformari ce au si efecte in lumea materiala, unul din efecte fiind un anumit tip de comportament moral, mai precis comportamentul religios-moral. Dar nu acesta stare este castigul crestinului lucrator ci faptul ca se afla in gratia Divina, bucurandu-se astfel de binecuvantarea lui Dumnezeu. Iata ce spune Mantuitorul apostolilor: "Dar nu vă bucurați de aceasta, că duhurile vi se pleacă, ci vă bucurați că numele voastre sunt scrise în ceruri." (Luca 10, 20).

Acum concret la ce spuneati, din credinta adevarata izvoraste clar acea moralitate religioasa, pioasa. Dar, poate exista, in anumite cazuri, pentru un timp si credinta fara morala. Iarasi, din credinta izvorasc multime de... calitati; adevarate calitati, in sensul crestin, sunt insa doar acelea ce-l apropie pe om de Dumnezeu si nu de lumea aceasta. Din acest punct de vedere s-ar putea ca intre un crestin de calitate si un rationalist (materialist, om indreptat prin ratiune catre materie) de calitate sa apara neintelegeri.

Este aproape normal ca domnia voastra, banuiesc, avand in contact direct mai mult latura materiala a societatii sa va formati o parere bazata pe observatii din aceasta zona. Eu, ca preot, am acces permanent si in special la latura spirituala a aceleiasi societati si este clar, vad lucrurile asa cum vi le-am prezentat. Aici apare dereglarea si pe acest topic si mai in tot forumul acesta.

Dar hai sa discutam doar despre problema de fata. Ati afirmat ca poporul roman nu este credincios si v-ati bazat afirmatia pe o motivatie din zona lumeasca, adica nu este credinta fiindca nu se vad efectele in viata lumeasca. Eu v-am contrazis, spunand ca poporul roman este credincios si m-am bazat pe urmatoarele:
  1. sunt preot si deci am acces direct mai sigur si mai "in cunostinta de cauza" la latura de care tine credinta; este si dureros si jignitor cand orice copil in ale teologiei aplicate (stiintific vorbind) sau mai corect in ale duhovniciei practice se erijeaza in formator de opinie in acest domeniu;
  2. nu este corect ca un om nu poate sa fie credincios daca nu face faptele pe care rationalul le considera morale si am argumentat mai sus aceasta opinie si as completa chiar: credinta este incompatibila doar cu reaua-vointa nu cu neputinta;
  3. am invatat ca a generaliza este primul pas spre a da gres atunci cad lucrezi cu oamenii, deci elimin orice incercare de a crea sabloane general valabile, mai ales la nivel de popor;
  4. am simtit tendinta ce o aveati (materializata ulterior in fapt, din pacate) de a lovi in Biserica majoritara a romanilor pe baza acestei posibile lipse de credinta a neamului; incercarea aceasta este un pic rautaciosa, nu credeti?
Spre imblanzirea domniei voastre va mai zic si aceasta: sfintii nu au menirea de a ne duce in brate, de a lucra in locul nostru cand noi suntem "defecti", ci ei ne lumineaza calea catre Rai prin exemplul vietii lor. Daca un "defect" vrea sa circule, trebuie sa se repare, prin el insusi (pocainta) si cu ajutorul Bisericii, sau asa cum zice lumea astazi, prin preot, dar spun eu: nu numai prin preot, ci prin Biserica (comunitatea tuturor credinciosilor).

Astfel, iata ca aveti si un comentariu la chestiunea zidirii de cat mai multe biserici si la aparitia multor "popi". Bucurati-va, daca va pasa de poporul acesta (clar, intr-un grad profund de defectiune) ca poate asa mai este o sansa! Va spun, acum spre tulburarea dumneavoastra, chiar de veti spune ca sunt subiectiv sau interesat, ca defectiunile romanilor nu-si mai au leac decat prin Biserica!

Va doresc sa fiti treaz si sa va mantuiti!
Cu drag, pr Gheorghe, din mila lui Hristos Dumnezeul nostru, doctor de suflete.:3:


Ora este GMT +3. Ora este acum 22:01:02.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.