Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   parerile ortdocsilor despre BOR (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10750)

MariaB 24.09.2010 08:42:50

parerile ortdocsilor despre BOR

Citat:

În prealabil postat de IonelS (Post 290725)
Ce dialog ? Patriarhul Romaniei, numit de masoni, este obligat sa fie ecumenist.

Necazul este ca inca de pe vremea lui Ceasca prin intermediul fostei Securitati catolicii au penetrat BOR-ul si au reusit sa-si numeasca propii ierarhi, care azi trec drept ecumenisti. Si mai rau: fenomenul infiltrarii a ajuns pana acolo incat majoritatea celor din mitropolii si episcopii - birocrati cu studii teologice - sunt numiti de ei..Niste pusti fara coloana vertrebala...

inteleg ca asta credeti despre ierarhii BOR

intrebare:
despre parintii dumneavoastra ce parere aveti?

IonelS 24.09.2010 09:26:05

Citat:

În prealabil postat de MariaB (Post 291271)

intrebare:

Nu cred ! Este informatie la dispozitia tuturor ! Citesti si intelegi . Pai au facut-o lata. Cand iti trimiti birocratii in manastiri, chipurile in control, si ajungi sa dai cu pumnul in masa pt a-i convinge pe stareti sa schimbe multe din cele ortodoxe, atunci cum mai poti avea o alta imagine...Sunt interviuri intregi cu marii duhovnici ai Romaniei , in care se dau in vileag aceste forme de agresare a cultului ortodox - staretii au duhovnici, se spovedesc, cer sfat , vorba se duce..., NOI AFLAM, caci suntem o comunitate crestina...

O mai mare dezamagire, o mai mare gafa a fost cea a Patriarhului Romaniei, cand a ales anul trecut sa-i sanctioneze pe cei ce protestau impotriva homosexualitatii ! Ce-a mai incomensurabila gafa din istoria Bisericii Ortodoxe Romane !

Eu tin la Biserica Ortodoxa Romana, nu la cei cativa ierarhi trecatori si la liota de ...., care au ales sa cada din cele sfinte ortodoxe..

Oricum aceste probleme din BOR sunt infinit mai putin tragice ca cele din Biserica Catolica !

Si oricum deschiderea acestui topic de catre o catolica se numeste lipsa de scrupule ! Este ca si cum as deschide eu, ortodox, un topic de genul : "Istoria pedofiliei in BIserica Catolica"

cristian67 24.09.2010 10:46:39

o intrebare

Sfantului Parinte ARSENIE BOCA i-a fost interzis dreptul de a mai savarsi Sfanta Liturghie timp de 20 de ani.Oare BOR-ul nu se face cu nimic vinovat de acest fapt?Mai sunt cateva zile pana 29 septembrie,data la care Sfantul Parinte ar fi implinit 100 de ani de existenta pamanteasca,canonizarea Sfintiei Sale se lasa asteptata,dar poate ca nici nu e nevoie,el fiind canonizat in sufletele a mii si mii de romani care-l viziteaza zilnic pe dragul parinte la Prislop,canonizarea sa e faptuita in suflete care sunt vesnice,ci nu in cele vremelnice.

dorinastoica14 24.09.2010 13:11:29

Citat:

intrebare:

Nu-ți este rușine?
Suntem aici pentru că noi credem în Dumnezeu și în Biserica noastră.
Tu ce cauți aici?

"Cred în-tr-unul Dumnezeu Tatăl Atotțiitorul
.................................................. .................
Într-una,sfântă,sobornicească și apostolească Biserică"

Cum îndrăznești pe un forum crștin-ortodox să provoci cu o astfel de întrebare tendențioasă?

Propun admin-ului să fii banată iar threndul acesta să fie șters.

Danut7 24.09.2010 21:24:03

haide-ti mai bine sa ne calmam..

Pr.Gheorghe 24.09.2010 22:07:10

Citat:

În prealabil postat de IonelS (Post 290725)
Ce dialog ? Patriarhul Romaniei, numit de masoni, este obligat sa fie ecumenist.

Citat:

intrebare:

"Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala." (Matei 18,7)

mihaila_alin 25.09.2010 14:55:12

pacea Domnului sa coboare peste voi si sa va lumineze,sa transformati ura in iubire,asta vrea Mintuitorul de la noi,sa iubiti chear pe vrasmasii nostri.stati linistiti biserica are temelie pe stinca Hristos si va fi nebiruita in vecii vecilor Amin.

AlinB 26.09.2010 01:44:43

Citat:

În prealabil postat de IonelS (Post 291278)
Nu cred ! Este informatie la dispozitia tuturor ! Citesti si intelegi .

Nu confundati informatia cu barfa si dezinformarea.
Puteti sa oferiti niste informatii credibile si pentru cei care nu sunt foarte creduli?

Citat:

Pai au facut-o lata. Cand iti trimiti birocratii in manastiri, chipurile in control, si ajungi sa dai cu pumnul in masa pt a-i convinge pe stareti sa schimbe multe din cele ortodoxe, atunci cum mai poti avea o alta imagine...Sunt interviuri intregi cu marii duhovnici ai Romaniei , in care se dau in vileag aceste forme de agresare a cultului ortodox - staretii au duhovnici, se spovedesc, cer sfat , vorba se duce..., NOI AFLAM, caci suntem o comunitate crestina...
'noi aflam' si dam mai departe..scuza tipica a celui care se face vinovat de BARFA, adica propagarea unor informatii calomnioase din surse indoienice.

Apropo, stii pilda celui care si-a luat canon pentru BARFA mai mare decat cel pentru CRIMA si de ce?

Citat:

O mai mare dezamagire, o mai mare gafa a fost cea a Patriarhului Romaniei, cand a ales anul trecut sa-i sanctioneze pe cei ce protestau impotriva homosexualitatii ! Ce-a mai incomensurabila gafa din istoria Bisericii Ortodoxe Romane !
Daca nu stiai, afla ca Patriarhia si-a expus nu o data pozitia impotriva pacatului homosexualitatii.
Daca nu e de acord cu spartul oualelor de capul homosexualilor sau lovirea lor cu icoane sau lozinci dubioase, nu cred ca e o gafa.

In plus, nu cred ca miscarile de extrema dreapta sunt cele mai in masura sa reprezinte BOR.

Citat:

Eu tin la Biserica Ortodoxa Romana, nu la cei cativa ierarhi trecatori si la liota de ...., care au ales sa cada din cele sfinte ortodoxe..
Da mami, stii doar ca imi place mancarea facute de tine, scoate doar asta, asta, asta si asta..da, uite acum e perfect.
Pacat ca farfuria a ramas goala.

Citat:

Oricum aceste probleme din BOR sunt infinit mai putin tragice ca cele din Biserica Catolica !
Si oare cat de tragice sunt, comparate cu problemele tale personale?

Citat:

Si oricum deschiderea acestui topic de catre o catolica se numeste lipsa de scrupule ! Este ca si cum as deschide eu, ortodox, un topic de genul : "Istoria pedofiliei in BIserica Catolica"
Nici nu ne-ar mira, de obicei critici BOR care se dau drept "adevaratii ortodocsi" incercand sa-i traga spre diverse "bisericute" lupta cot la cot cu massmedia anticrestina, folosind argumente similare, asa ca o astfel de alianta in ganduri si simtiri nu ar mira pe nimen.

De altfel legatura intre una si alta nu o vad, te-ai simtit cumva atacat, dat pe fata, si trebuie sa te aperi cu o fenta machiavelica?

Topicul e foarte bun, ortodocsii trebuie sa fie constienti ca exista si astfel de oameni in Biserica, sa stie de cine/ce sa se fereasca si sa inteleaga ca ultra-ortodoxia se poate dovedi chiar mai rea decat ateismul.

AlinB 26.09.2010 01:50:47

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 291345)
Nu-ți este rușine?
Tu ce cauți aici?

Cum îndrăznești pe un forum crștin-ortodox să provoci cu o astfel de întrebare tendențioasă?

Mai bine te-ai lua ne nenea Ionel, el este cel cu probleme.
Judeca dupa fapte/vorbe nu dupa aparente si statutul declarat.

Intrebarea nu este deloc tendentioasa ci arata din pacate spre o problema foarte actuala din BOR.

De circa doi ani incoace asistam la o avalansa de super-ortodocsi care incearca sa ne dea lectii de superioritate morala si sa ne invete cum ar trebui de fapt condusa Biserica cand ei insis habar nu au pe ce lume traiesc.

Si sub acest paravan incearca sa ne spuna ca ar trebui trecem la stilisti, sau ba ca ar trebui sa facem politica cu tente sinucigase sub promisiunea recompensei martiriului crestin, si tot felul de alte idei nastrusnice ale unei pseudo-ortodoxii care pare ca nu prea mai are treaba cu Traditia ci cu nevoile unui soi de "agiornamento" cu gust protestant.

Miha-anca 26.09.2010 21:16:17

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 291796)
Mai bine te-ai lua ne nenea Ionel, el este cel cu probleme.
Judeca dupa fapte/vorbe nu dupa aparente si statutul declarat.

Intrebarea nu este deloc tendentioasa ci arata din pacate spre o problema foarte actuala din BOR.

De circa doi ani incoace asistam la o avalansa de super-ortodocsi care incearca sa ne dea lectii de superioritate morala si sa ne invete cum ar trebui de fapt condusa Biserica cand ei insis habar nu au pe ce lume traiesc.

Si sub acest paravan incearca sa ne spuna ca ar trebui trecem la stilisti, sau ba ca ar trebui sa facem politica cu tente sinucigase sub promisiunea recompensei martiriului crestin, si tot felul de alte idei nastrusnice ale unei pseudo-ortodoxii care pare ca nu prea mai are treaba cu Traditia ci cu nevoile unui soi de "agiornamento" cu gust protestant.

"Nimeni să nu se amăgească. Dacă i se pare cuiva, între voi, că este înțelept în veacul acesta, să se facă nebun, ca să fie înțelept.
Căci înțelepciunea lumii acesteia este nebunie înaintea lui Dumnezeu, pentru că scris este: "El prinde pe cei înțelepți în viclenia lor". (Cor. 3,18-19)

MariaB 01.10.2010 14:09:42

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 291345)
Nu-ți este rușine?
Tu ce cauți aici?

Intrebarea este directa, nu tendentioasa.
Cine poate sa aiba o imagine atat de "neagra" despre biserica (sau o parte a bisericii), s-ar putea sa vada in aceleasi culori si propria familie.
Deci, nu biserica sau familia sunt de vina, ci ochiul care priveste.
Iar cel care isi da seama ca privirile ii sunt incetosate privind biserica sau o parte a bisercii, schimbandu-se pe sine, va schimba si perspectiva din care priveste Biserica, si va schimba si Biserica (adica pe ceilalti care privesc la fel, fara sa constientizeze...)

PS
postez pe acest forum doar sub titlul Biserica Catolica
iar topicul acesta consider ca l-am deschis in locul cel mai potrivit

cristian67 01.10.2010 20:49:05

"Dacă nu-l cerți, sufletul i se va înmuia Să nu vorbim despre alții și să nu încercăm să-i controlăm. îmi amintesc vorbele Părintelui Porfirie: „Măi, dacă cerți pe cineva vinovat, ce va face? Nu doar că nu te va asculta, dar se va și apăra și va încerca să-ți demonstreze contrariul, iar sufletul lui se va închide încă și mai mult; în schimb, dacă îl lași în pace, nu-l mustri și nu-l controlezi, sufletul i se înmoaie și deveniți prieteni. încet – încet, va ajunge și el să-ți spună ce i-ai fi spus tu”. De aceea, să-I lăsăm lui Dumnezeu cele pe care vrem să le spunem oamenilor. Vrem ca aproapele nostru să se schimbe, să se transforme, să se pocăiască? Atunci să lăsăm asta în seama lui Dumnezeu, iar noi să îl iubim."

daniil96 01.10.2010 21:49:22

Citat:

intrebare:

activistii Bisericii Catolice ...

macar tu iti pastrezi nick-ul pe diversele forumuri pe care activezi ... foarte activa

de ce nu scrii tu pe forumurile catolice si vii sa dai cu pietre pe forumul ortodocsilor?

eu nu vin pe forumurile vostre sa spun ca Papa e mana dreapta a diavolului ... nu ai putea sa stai si tu acasa la tine?

Miha-anca 03.10.2010 03:47:57

Citat:

În prealabil postat de MariaB (Post 293458)
Intrebarea este directa, nu tendentioasa.
Cine poate sa aiba o imagine atat de "neagra" despre biserica (sau o parte a bisericii), s-ar putea sa vada in aceleasi culori si propria familie.
Deci, nu biserica sau familia sunt de vina, ci ochiul care priveste.
Iar cel care isi da seama ca privirile ii sunt incetosate privind biserica sau o parte a bisercii, schimbandu-se pe sine, va schimba si perspectiva din care priveste Biserica, si va schimba si Biserica (adica pe ceilalti care privesc la fel, fara sa constientizeze...)

PS
postez pe acest forum doar sub titlul Biserica Catolica
iar topicul acesta consider ca l-am deschis in locul cel mai potrivit

Maria, Biserica 0rtodoxa este cea mai luminoasa Biserica, caci este Trupul lui Hristos. In Biserica Ortodoxa toti se considera pacatosi, fapt care i-a facut pe unii ingeri sa vina si sa se minuneze de smerenia unora dintre ei. Noi nu vrem sa schimbam Biserica, ci vrem sa ne schimbam pe noi.
Singurele negre sunt pacatele noastre, de care luptam din rasputeri sa ne eliberam, dar nu oricum, ci urmand invataturile duhovnicilor si a Sfintilor Parintilor nostri. Iar in rugaciune ne rugam nu numai pentru noi si cei apropiati noua, ci si pentru arhiereii si conducatorii tarii, cat si pentru dusmanii nostri, asa cum ne-a invatat Domnul Iisus Hristos.
Poate ca unghiul din care ne privesti nu e cel mai bun... te-ai gandit la acest lucru?!?

MariaB 04.10.2010 09:17:51

Citat:

În prealabil postat de daniil96 (Post 293609)
de ce nu scrii tu pe forumurile catolice si vii sa dai cu pietre pe forumul ortodocsilor?

activez pe forum catolic
iar aici, doar la sectiunea acordata Bisericii Catolice

dar nu dau cu pietre
unde vi s-a parut ca am aruncat cu piatra?

MariaB 04.10.2010 09:21:37

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 293830)
Poate ca unghiul din care ne privesti nu e cel mai bun...

imi pare rau daca s-a inteles ca as fi zis ceva nepotrivit despre Biserica Ortodoxa

eu tocmai dimpotriva, am atras atentia cuiva care denigra Biserica Ortodoxa vorbind de rau ierarhia bisericeasca

consider ca nu vorbindu-ti de rau parintii (naturali sau spirituali) te arati mai bun crestin (ortodox, catolic..)

Miha-anca 04.10.2010 18:29:23

Citat:

În prealabil postat de MariaB (Post 294036)
imi pare rau daca s-a inteles ca as fi zis ceva nepotrivit despre Biserica Ortodoxa

eu tocmai dimpotriva, am atras atentia cuiva care denigra Biserica Ortodoxa vorbind de rau ierarhia bisericeasca

consider ca nu vorbindu-ti de rau parintii (naturali sau spirituali) te arati mai bun crestin (ortodox, catolic..)

Ar fi bine sa nu te mai bagi in probleme pe care nu le intelegi. Ii jignesti pe ortodocsi aplicand principii catolice. Pana si ascultarea este diferita de la ortodocsi la catolici... Daca vrei sa intelegi, daca nu... ne pare rau.

Erethorn 04.10.2010 20:37:09

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 294144)
Ar fi bine sa nu te mai bagi in probleme pe care nu le intelegi. Ii jignesti pe ortodocsi aplicand principii catolice. Pana si ascultarea este diferita de la ortodocsi la catolici... Daca vrei sa intelegi, daca nu... ne pare rau.

Cum este diferita ascultarea ? Dumneavoastra nu datorati ascultare duhovnicului, preotului paroh, episcopului, sinoadelor ? Cum altfel definiti ascultarea fata da Biserica dumneavoastra ?

Daca sustineti ca Maria "nu intelege", nu ar fi oare nimerit sa ii explicati ce anume nu intelege ?

Cum ar fi daca noi ne-am simti jigniti de fiecare data cand un ortodox ataca Biserica Catolica demonstrand o lipsa de intelegere a lucrului pe care il ataca, asa cum se intampla, cu regularitate, vis-a-vis de aspecte cum ar fi infailibilitatea papala sau indulgentele, fata de care periodic reapar interpretarile eronate sau pur si simplu rau voitoare "papa se crede perfect" sau "la catolici iertarea se cumpara cu bani" ?

Miha-anca 04.10.2010 21:07:34

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 294184)
Cum este diferita ascultarea ? Dumneavoastra nu datorati ascultare duhovnicului, preotului paroh, episcopului, sinoadelor ? Cum altfel definiti ascultarea fata da Biserica dumneavoastra ?

Daca sustineti ca Maria "nu intelege", nu ar fi oare nimerit sa ii explicati ce anume nu intelege ?

Cum ar fi daca noi ne-am simti jigniti de fiecare data cand un ortodox ataca Biserica Catolica demonstrand o lipsa de intelegere a lucrului pe care il ataca, asa cum se intampla, cu regularitate, vis-a-vis de aspecte cum ar fi infailibilitatea papala sau indulgentele, fata de care periodic reapar interpretarile eronate sau pur si simplu rau voitoare "papa se crede perfect" sau "la catolici iertarea se cumpara cu bani" ?

Nu consider ca ar fi nimerit sa explic diferentele de credinta, caci tot nu ar duce nicaieri. S-au facut nenumarate incercari, in care s-au adus argumente patristice, dar fara rezultat, caci catolicii datoreaza o ascultare oarba papei. Daca gresesc va rog sa ma corectati. Ortodocsii asculta in general de Sfintii Parinti, si in particular de duhovnic, caci acesta din urma are sarcina mantuirii lor. Fata de Patriarh, Sf, Sinod si episcopi ne aratam dragostea pomenindu-i in rugaciunile noastre.
In ceea ce priveste "papa se crede perfect" si "la catolici iertarea se cumpara cu bani" (lucru pe care il cred si unii catolici despre iertarea la ortodocsi), cred ca s-au lamurit intre timp, chiar daca mai este cate unul care nu stie inca. Sunt alte lucruri inca nelamurite, nu le mai enumar, caci le cunoastem cu totii. Dar jigniti v-ati simtit de fiecare data, si nedreptatiti; si tare v-ar place sa acceptam cu totii cele, la care ratiunea spune: NU!

MariaB 05.10.2010 09:36:51

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 294204)
catolicii datoreaza o ascultare oarba papei. Daca gresesc va rog sa ma corectati.

evident, gresiti!
catolicului nu i se cere "ascultare oarba"
asta vor ortodocsii sa creada pentru a avea motiv sa critice Biserica Catolica

Citat:

Ortodocsii asculta in general de Sfintii Parinti, si in particular de duhovnic, caci acesta din urma are sarcina mantuirii lor.

de unde stiti ce spun Sfintii Parinti?

Citat:

Fata de Patriarh, Sf, Sinod si episcopi ne aratam dragostea pomenindu-i in rugaciunile noastre.

asemenea si noi, catolicii, fata de Papa si episcopul locului

Miha-anca 05.10.2010 17:05:26

Citat:

În prealabil postat de MariaB (Post 294321)
evident, gresiti!
catolicului nu i se cere "ascultare oarba"
asta vor ortodocsii sa creada pentru a avea motiv sa critice Biserica Catolica

de unde stiti ce spun Sfintii Parinti?

asemenea si noi, catolicii, fata de Papa si episcopul locului

Poate nu i se cere, dar se subintelege, atata timp cat trebuie sa fiti in comuniune cu papa: credeti in ce crede papa.

Sfintii Parinti au lasat invatatura lor posteritatii... in cazul in care nu stiti deja acest lucru.

Eu de pe forumul catolic stiu, ca nu va puteti impotrivi unei invataturi a papei; de unde si acceptarea lui Filioque, a imaculatei conceptii, etc. care nu au constituit invatatura Bisericii pentru ortodocsi; dar odata deveniti greco-catolici, au imbratisat volens-nolens si aceasta invatatura, pentru a fi in comuniune cu papa.

In cazul in care BO ar accepta aceste invataturi de mai sus - fac acum doar o supozitie - atunci o parte din membrii Bisericii vor accepta aceasta noua invatatura straina BO din nestiinta sau indiferenta, iar o parte mai constienta o va respinge, caci ascultarea la ortodocsi se face doar intru Hristos. Aceasta libertate de alegere catolicii nu o au... din cate am inteles de la greco-catolici. Ceea ce spune papa ex-Cathedra este litera de Lege.

MariaB 06.10.2010 09:28:09

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 294467)
Poate nu i se cere, dar se subintelege, atata timp cat trebuie sa fiti in comuniune cu papa: credeti in ce crede papa.

vreti sa spuneti ca ortodocsii dintr-o episcopie nu sunt in comuniune cu episcopul si patriarhul ei?

Citat:

Sfintii Parinti au lasat invatatura lor posteritatii... in cazul in care nu stiti deja acest lucru.

asta stiu
intrebarea este: cum asculta ortodocsii de Sfintii Parinti daca nu prin invatatura pe care o primesc de la preotii si episcopii lor?

Citat:

Eu de pe forumul catolic stiu, ca nu va puteti impotrivi unei invataturi a papei; de unde si acceptarea lui Filioque, a imaculatei conceptii, etc. care nu au constituit invatatura Bisericii pentru ortodocsi; dar odata deveniti greco-catolici, au imbratisat volens-nolens si aceasta invatatura, pentru a fi in comuniune cu papa.

cum este cu greco-catolicii, in particular, nu stiu exact (aveti aici pe forum un greco-catolic care va raspunde si intrebarile la care nu ati vrea sa va raspunda...)
cat despre invataturile Bisericii Catolice, este normal si firesc ca noi, catolicii, sa le primim asa cum ne sunt prezentate de preoti, episcopi si Papa
asa cum este normal si firesc ca voi, ortodocsii, sa primiti invataturile Bisericii Ortodoxe asa cum va sunt prezentate de preoti, episcopi si Patriarh
vreti sa spuneti ca nu e asa?

Citat:

ascultarea la ortodocsi se face doar intru Hristos.

si de unde stiti daca sunteti sau nu in ascultare fata de Manutuitorul daca nu ascultati de Biserica?
daca nu ascultati de Biserica, nu sunteti nici in ascultare fata de Mantuitorul
la ce repere de credinta se raporteaza ortodocsii daca nu la Biserica lor?
la propriile repere, asa cum le intelege fiecare personal?!?

Miha-anca 06.10.2010 21:52:02

Citat:

În prealabil postat de MariaB (Post 294640)
vreti sa spuneti ca ortodocsii dintr-o episcopie nu sunt in comuniune cu episcopul si patriarhul ei?

BA da, sunt in comuniune, dar numai atata timp cat sunt in comuniune cu Hristos. Asa cum au existat papi eretici, asa au existat si patriarhi eretici.
Slava Domnului ca nu suntem in aceasta situatie.
Sa ne amintim numai de Sf. Maxim Marturisitorul, care a ramas singurul marturisitor al Bisericii lui Hristos, fapt pentru care i s-au taiat mana dreapta si limba. Si a preferat sa suporte chinul decat sa Il piarda pe Hristos. Acest exemplu este edificator pentru orice ortodox.
In ciuda vremurilor pe care le traim, avem episcopi si preoti de care sa facem ascultare.

Citat:

intrebarea este: cum asculta ortodocsii de Sfintii Parinti daca nu prin invatatura pe care o primesc de la preotii si episcopii lor?

Avem episcopi si preoti chiar f buni; de ce nu am asculta de acestia?!? Dar vremurile sunt de asa natura, incat cartile Sfintilor Parinti sunt la indemana oricui, interesat sa stie. Totusi rugaciunea este cea care ne apara cel mai mult si ne deschide ochii.
Citat:

cat despre invataturile Bisericii Catolice, este normal si firesc ca noi, catolicii, sa le primim asa cum ne sunt prezentate de preoti, episcopi si Papa
asa cum este normal si firesc ca voi, ortodocsii, sa primiti invataturile Bisericii Ortodoxe asa cum va sunt prezentate de preoti, episcopi si Patriarh
vreti sa spuneti ca nu e asa?

In ceea ce-l priveste pe Patriarh, are niste predici foarte frumoase. Biserica se roaga pentru Patriarh; la fel si noi in rugaciunile noastre particulare. Ce crezi ca am putea face mai mult?

Citat:

si de unde stiti daca sunteti sau nu in ascultare fata de Manutuitorul daca nu ascultati de Biserica?
daca nu ascultati de Biserica, nu sunteti nici in ascultare fata de Mantuitorul
la ce repere de credinta se raporteaza ortodocsii daca nu la Biserica lor?
la propriile repere, asa cum le intelege fiecare personal?!?

Iarta-ma, Maria, dar de unde ai ajuns la concluzia ca ortodocsii nu asculta de Biserica?!? Este ridicol.
Biserica nu inseamna un om; Biserica inseamna Hristos. Ca omul poate face erori, este omeneste; dar Biserica lui Hristos va dainui vesnic.
Ortodoxul, in afara faptului ca face ascultare de preot, de duhovnic, se mai si roaga si il are aproape pe Hristos, Care il vindeca, il curata si il apara, caci vremurile sunt grele.

Mihnea Dragomir 06.10.2010 23:22:54

Citat:

Desigur. A fi în comuniune înseamnă, în primul rând, a avea aceeași credință.

Citat:

odata deveniti greco-catolici, au imbratisat volens-nolens si aceasta invatatura, pentru a fi in comuniune cu papa.
Baza Unirii este Sinodul de la Ferrara și Florența, prin care reprezentații legitimi ai Bisericilor Ortodoxe au acceptat ceea ce este cunoscut ca "punctele florentine". Inclusiv mitropolitul de atunci al Moldovei, Damian, care a trăit și a murit în deplină comuniune cu papa. Ca și urmașul lui direct.

Citat:

In cazul in care BO ar accepta aceste invataturi de mai sus - fac acum doar o supozitie - atunci o parte din membrii Bisericii vor accepta aceasta noua invatatura straina BO din nestiinta sau indiferenta, iar o parte mai constienta o va respinge,
Probabil că așa va fi. De fapt, exact acest lucru s-a întâmplat la Unire. Este de prevăzut că vor exista destui ortodocși care nu-și vor urma arhiereii și preoții, ci vor refuza să iasă din schismă, blestemându-și episcopii și patriarhul, pe care îi vor numi: eretici, vânduți, masoni, anticriști, sataniști, etc. Încă de pe acum putem constata mugurii unei asemenea atitudini, chiar și pe acest forum.

Citat:

caci ascultarea la ortodocsi se face doar intru Hristos.
De la fiecare protestant aud același lucru. Dar noi, catolicii, credem că Hristos a lăsat o Biserică ce astăzi este condusă de urmașii lui Petru și ai celorlalți apostoli. Ascultându-i pe ei, Îl ascultăm pe El. Chiar El a spus asta, iar noi credem.

Citat:

Aceasta libertate de alegere catolicii nu o au...
Nu, hotărât nu avem asemenea "libertate" și nici nu ne-o dorim. Noi nu ne alegem credința, ci El ne-a ales pe noi.

daniil96 06.10.2010 23:24:31

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 294796)
...
Iarta-ma, Maria, dar de unde ai ajuns la concluzia ca ortodocsii nu asculta de Biserica?!? Este ridicol.
Biserica nu inseamna un om; Biserica inseamna Hristos. Ca omul poate face erori, este omeneste; dar Biserica lui Hristos va dainui vesnic.
Ortodoxul, in afara faptului ca face ascultare de preot, de duhovnic, se mai si roaga si il are aproape pe Hristos, Care il vindeca, il curata si il apara, caci vremurile sunt grele.

pentru ca la ortodocsi Capul Bisericii e Hristos ...

... la catolici capul Bisericii e Papa

... de aici diferenta

daniil96 06.10.2010 23:30:42

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 294831)
...
Dar noi, catolicii, credem că Hristos a lăsat o Biserică ce astăzi este condusă de urmașii lui Petru și ai celorlalți apostoli. Ascultându-i pe ei, Îl ascultăm pe El. Chiar El a spus asta, iar noi credem.
....

chiar asa credeti despre ortodocsi ... dar incercati sa ii prostiti pe cei mai slabi ... vreti sa ii aduceti sub ascultarea Papei ... dar fara sa le spuneti explicit asta ... asa cum ati procedat si cu unitii din Transilvania

ii tratati pe ortodocsi ca pe niste copii cu mintea ... credeti ca ii puteti prosti usor

dar nu veti atrage decat pe cei slabi in credinta ... nu va ajuta prea mult

Miha-anca 07.10.2010 00:04:26

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 294831)
Desigur. A fi în comuniune înseamnă, în primul rând, a avea aceeași credință.

Baza Unirii este Sinodul de la Ferrara și Florența, prin care reprezentații legitimi ai Bisericilor Ortodoxe au acceptat ceea ce este cunoscut ca "punctele florentine". Inclusiv mitropolitul de atunci al Moldovei, Damian, care a trăit și a murit în deplină comuniune cu papa. Ca și urmașul lui direct.

Eu va urez succes in continuare. Va recomand inca odata cartea Pr. Staniloae: "Uniatismul in Transilvania". Aduce toate argumentele necesare si citeaza toate documentele vremii.

In alta ordine de idei, noi avem de luptat in primul rand cu propriile pacate, caci in vremurile pe care le traim pacatele au ajuns virtuti, iar virtutile pacate. Usor putem cadea in greseala, crezand ca facem binele.
De aceea ne ferim de tot ce reprezinta o innoire a Bisericii si a credintei ortodoxe. Prea mult s-au luptat Sfintii Bisericii Ortodoxe pentru pastrarea adevarului de credinta, ca sa il lasam noi acum si sa umblam dupa cai verzi pe pereti.

zaharia_2009 07.10.2010 07:36:00

Iacata care este ,,valoarea" si ,,contributia" deosebita a activitatii catolicilor , ca si a altor denominatiuni protestante, pe un forum ortodox : pacea sincera si curata !
Numai cine nu voieste sa vada nu vede!
Desi tovarasii catolici au spus multe prostii in doar 3 foi de forum este de mult prea mare prisos sa dam curs discutiilor deoarece nu am ajunge nicaieri !
De aceea parintii ortodocsi contemporani,si nu numai, au aratat in repetate rinduri ca sa-i lasam in pace si sa-i evitam la discutii teologice deoarece nimeni de 1.000 de ani nu a reusit sa-i scoata din propriile-i productii (ba s-au afundat din ce in ce mai mult in inventica), nici chiar sfintii .
Putem trai linistiti si noi si si ei separati unii de altii fara a nadajdui la o pace efemera a aceluiasi potir!

NB : la subiectul cu uniatismul in Transilvania eu astept raspuns de 3 luni de la vreunul dintre ei , dar aici sunt silentiosi !

MariaB 07.10.2010 08:47:43

Citat:

de ce presupuneti ca la catolici ar fi altfel?

Mantuitorul este Capul Bisericii
Papa este doar "capul" catolicilor, al Bisericii Catolice vazute, precum Patriarhul la ortodocsii sai

ati spus:
Citat:

Ortodocsii asculta in general de Sfintii Parinti

v-a intreb:
de unde stiti ca interpretati corect scrierile Sfintilor Parinti daca nu va raportati la preoti si Patriarh?
oricine poate avea acces la scrierile Sfintilor Parinti
dar interpretarea lor, aplicarea acestor scrieri la probleme actuale, cum o faceti?
la catolici, aceasta se face prin episcopi, al caror cap este Papa
considerati ca fiecare ortodox o poate face independent de preotul si Patriarhul sau?

Miha-anca 08.10.2010 03:26:29

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 294857)
Iacata care este ,,valoarea" si ,,contributia" deosebita a activitatii catolicilor , ca si a altor denominatiuni protestante, pe un forum ortodox : pacea sincera si curata !
Numai cine nu voieste sa vada nu vede!
Desi tovarasii catolici au spus multe prostii in doar 3 foi de forum este de mult prea mare prisos sa dam curs discutiilor deoarece nu am ajunge nicaieri !
De aceea parintii ortodocsi contemporani,si nu numai, au aratat in repetate rinduri ca sa-i lasam in pace si sa-i evitam la discutii teologice deoarece nimeni de 1.000 de ani nu a reusit sa-i scoata din propriile-i productii (ba s-au afundat din ce in ce mai mult in inventica), nici chiar sfintii .
Putem trai linistiti si noi si si ei separati unii de altii fara a nadajdui la o pace efemera a aceluiasi potir!

NB : la subiectul cu uniatismul in Transilvania eu astept raspuns de 3 luni de la vreunul dintre ei , dar aici sunt silentiosi !

Asa cum ne-ai obisnuit, un sfat bun, frate Zaharia, pentru care iti multumim.
In rest... si lipsa unui raspuns este un raspuns.

Miha-anca 08.10.2010 03:29:05

Citat:

În prealabil postat de MariaB (Post 294864)
de ce presupuneti ca la catolici ar fi altfel?

Mantuitorul este Capul Bisericii
Papa este doar "capul" catolicilor, al Bisericii Catolice vazute, precum Patriarhul la ortodocsii sai

ati spus:

v-a intreb:
de unde stiti ca interpretati corect scrierile Sfintilor Parinti daca nu va raportati la preoti si Patriarh?
oricine poate avea acces la scrierile Sfintilor Parinti
dar interpretarea lor, aplicarea acestor scrieri la probleme actuale, cum o faceti?
considerati ca fiecare ortodox o poate face independent de preotul si Patriarhul sau?

Vad ca rastalmaciti cele scrise... La ce bun sa mai raspund?!?

MariaB 08.10.2010 09:14:25

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 295079)
Vad ca rastalmaciti cele scrise... La ce bun sa mai raspund?!?

imi puteti raspunde ca sa inteleg si eu, ca sa intelegeti si dumneavoastra...

ati spus:
Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 295079)
Ortodocsii asculta in general de Sfintii Parinti

care ar fi rastalmacirea?
v-am citat exact

intrebari:

zaharia_2009 08.10.2010 12:16:39

In biserica ortodoxa nu preotii sunt normativi si nici patriarhul in interpretarea sfintilor parinti . Preotii stim bine ca se zelesc in seminar si in facultate fiecare dupa puterea si dupa dezinteresul lor asa incit la finalul scolilor nu toti termina cu nota 10 si nici toti nu sunt eminenti . Dupa ce termina, s-a dovedit statistic ca, doar 8-10% dintre absolventi continua asiduu, dar asiduu, studiul sfintilor parinti , a dogmaticii si a canoanelor , restul se pun pe tinjeala si-si completeaza cultura de specialitate de pe la televizor sau din jurnalele Tv.
Extrem de putini preoti ajung sa fie cunoscuti datorita interpretarilor si tilcuirii sfintilor parinti . Asa se face ca la romanii ortodocsi doar parintele Saniloaie a ajuns sa fie un referential, un normativ . Restul ba. Si parintele Galeriu a fost un preot de marca dar preponderent predicator si mai putin tilcuitor oficial si reprezentativ . Restul preotilor din generatia lor sau altele apropiate au infundat gloata mare a preotilor ordinari... numiti asa frumos, ca sa nu fie chipurile jigniti : lucratorii viei ! .
De aceea ortodocsi nu pun pret pe preoti ca tilcuitori ai sfintilor parinti . Nici macar unul din preotii peofesori universitari nu ajung condeie de referinta pt. sfintii parinti .

De asemenea, patriarhul , la ortodocsi nu este infailibil precum papa, ei putind sa gresesca ca si orice om comun . Cum sunt fabricati papi catolici de au reusit sa emita pretentia ca ei nu gresesc decit in particular ca oameni dar cind sunt in exercitiul functiunii nu gresesc nici o data ? Aoleo, ce inselare , si la ce nivel inalt ... !
Daca patriarhii nostrii ortodocsi ar fi fost vreunul din ei vreun mare tilcuitor de sfinti parinti nu ne tirau in erezie pe noi poporul ortodox facind parte din Consiliul Mondial al Bisericilor, nu ne tirau in ecumenism , nu il tolera pe mitropolitul Banatului Corneanu,cel care s-a impartasit cu catolicii, pe episcopul Sofronie Drincec de Oradia impartasit in liturghia comuna cu grecocatolicii, insusi patriarhul Teoctist slujitor si impartasit din acelasi potir cu papa Ioan Paul al-II-lea , nu-l tolera pe mitropolitul Bartolomeu Anania care a pomenit la sfintele taine pe papa Ioan Paul al II-lea motivind pueril ca papa era arhiereu deplin si putea fi pomenit uitind insa pe toti sfintii parinti care au scris si s-au jertfit invatind atit despre sfintele canoane cit si despre ereziile vechi si noi din asa-zisele ,,biserici surori".
Si iarasi , daca patriarhii cunosteau bine invatatura sfintilor parinti intr-atit de mult incit sa-i si tilcuiasca ascultau mai intii ei de acestia si nu acceptau calendarul gregorian impus fortat (desi nu l-a votat aproape nimeni !) de Congresul (auzi , congres... ortodocsi nu mai fac sinod ci congres dupa moda neoprotestanta, ca ortodocsia nu le mai place, s-au gretalit de ea !) de la Constantinopol din 1919. Si inca de asemenea daca patriarhii romani ar fi fost atit de eruditi in cunoasterea sfintilor parinti nu acceptau ridicare anatemei facuta de catre patriarhul ecumenic Atenagora de Constantinopol in 1965 de pe catolici deoarece doar faptic s-a ridicat aceasta anatema insa propriuzis ea actioneaza si in continuare pt. ca orice epitimie sau blestem in cazul acesta , cind se ridica , ea nu se ridica oricum ci in primul rind trebuie sa existe dovezile caintei publice , oficiale , pt. pacatele savirsite si care au impus anatema si in al doilea rind trebuie sa se opreasca de la pacatele respective . Ori biserica catolica nu a facut nimic din ceea ce era obligata la ridicarea anatemei si pt. asta ea este valida in continuare chiar daca formal a fost anulata !

Iacata, poporul ortodox roman si nici un alt popor ortodox european sau nu nu-si idolatrizeaza patriarhii, ci doar pe D.zeu . Patriarhii pot gresi ca orice om iar cind fac greseli grave sau de care nu vor sa se pocaiasca sunt alungati din scaun si nu tolerati pe motiv ca ar fi infailibil . Singurul infailibil este D.zeu .
Nu mai socotim ca nici un patriarh roman nu a intrat in istoria culturii romane ca mare talcuitor de sfinti parinti

Insa adevaratii tilcuitori ai sfintilor parinti au fost tot sfintii care le-au urmat primilor si care in marea lor majoritate au fost din rindul calugarilor si nu a preotilor sau a patriarhilor . Istoria culturii ortodoxe este plina de asemenea exemple . Adica numai acei oameni care au trait precum sfintii parinti, care au studiat continuu ortodoxia si care au pus zi de zi in practica invatatura sfintilor parintii .
Sa va spuna prietenii dvs. ortodocsi citi preoti de ai lor au auzit macar , nu sa si vada ca asta este o raritate foarte rara, ca sa zic asa, deci citi preoti mireni au vazut traind si muncind precum sfintii parinti ! Dar va spun eu cu seriozitate si anticipatie prea buna : nici unul . Preotii sunt interesati in marea lor majoritate de orice altceva decit de viata ascetica : de stringere de fonduri pt construirea de biserici, azile, cantine, cancelarii, case parohiale, centre de zi pt. copii f. saraci, cu infintarea de firme proprii precum cele de turism(sau pelerinaj daca va place mai mult)de constructii, comerciale, de pompe funebre, discoteci, crame, silozuri , spalatorii auto, etc. uitind ce invata sfintii parinti ca : ,,tot lucratorul altarului de la altar traieste" ... desi ei au stiut toate privatiunile vietii de preot inca dinaintea hirotoniei ! Si asemenea preoti credeti ca poporul ortodox ii va lua vreo data in serios ca tilcuitori de sfinti parinti ? Poate cel mult ,,parelnici" cu privire la scrierile lor .

Iata de ce noi ortodocsi nu inghitim orice aiureala spusa de preoti sau chiar de patriarh , pt. ca nu au putut dovedi nici o data (si nici nu se va intimpla asta in veci ) ca sunt mai imbunatatiti decit sfintii ... ca despre a fi egali cu Hristos , ce sa mai vorbim ! Pt. asta nici nu ne inchinam lor ci numai lui Hristos deoarece ei sunt oameni simplii ridicati tot de oameni in demnitati arhieresti . Ori sfintii au ajuns sfinti si si normativi prin rivna lor neostoita zi de zi o viata intreaga si incununati in final de Hristos fara a fi intotdeauna , adica in mod obligatoriu, preoti sau patriarhi , ci de multe ori monahi simplii !
Este deosebire mult prea mare , ma mir ca voi catolicii nu vreti sa o vedeti ! dar este numai treaba voastra , pe noi nu ne intereseaza problemele voastre ci doar ca atita timp cit ginditi asa nu putem avea partasie cu voi chiar daca un patriarh se vinde cumva sau cuiva !

Miha-anca 08.10.2010 22:56:22

Citat:

În prealabil postat de MariaB (Post 295097)
imi puteti raspunde ca sa inteleg si eu, ca sa intelegeti si dumneavoastra...

ati spus:
care ar fi rastalmacirea?
v-am citat exact

intrebari:

Cititi va rog raspunsurile date deja.

MariaB 11.10.2010 09:48:31

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 295142)
Iata de ce noi ortodocsi nu inghitim orice aiureala spusa de preoti sau chiar de patriarh , pt. ca nu au putut dovedi nici o data (si nici nu se va intimpla asta in veci ) ca sunt mai imbunatatiti decit sfintii ... ca despre a fi egali cu Hristos , ce sa mai vorbim !

motivele ortodocsilor le inteleg

ceea ce nu se intelege este la cine va raportati sa "nu inghititi orice aiureala"
de unde stiti ca este aiureala?!?

daca ni se pare ceva ciudat la vreun preot sau episcop
noi, catolicii, ne raportam la Papa, Colegiul Episcopilor, episcopi...
adica la adevarul lui Cristos care "ramane" in Biserica Catolica oricat ar gresi un preot, un episcop, sau chiar vreun papa

ortodocsii?
doar la parintele Saniloaie?
oricat ar fi explicat si lamurit parintele Saniloaie, sunt si aspecte pe care nu a avut timpul fizic necesar sa le abordeze...

IonelS 11.10.2010 10:15:12

Citat:

În prealabil postat de MariaB (Post 295958)
ortodocsii?
oricat ar fi explicat si lamurit parintele Saniloaie, sunt si aspecte pe care nu a avut timpul fizic necesar sa le abordeze...

Pai sa-i enumeram acum pe toti cei care s-au sfintit intru ortodoxie ? Staniloaie este ultimul , este de marca, este international si prea putin negat de cei din alte confesiuni crestine..

t_iubesc 11.10.2010 10:30:41

Eu iubesc BOR si daca as fi de sex masculin as incerca sa o reformez dar nu se poate asa ceva niciodata. BOR trebuie sa fie mai stricta, Biserica imi este cea mai draga; de altfel imi place sa merg la biserica foarte mult si am avut un duhovnic foarte bun de care insa am simtit ca ma indragostesc si daca am simtit asa, am incercat sa evit pentru ca nu se cuvine asa ceva, mai ales pentru o evlavioasa, trebuie evitate asemenea lucruri; dar cine ma poate opri sa-l iubesc in ascuns, totusi eu cred ca gandurile de curvie vin de la diavol si eu incerc sa fug de ele, sa nu ma mai gandesc si asa am si reusit, asa este cel mai bine insa cel mai mult il iubesc pe Iisus pt. ca eu una pot sa ma indragostesc si de un animalut mic, mic si caraghios foarte darmite de vreun barbat sau femeie, eu ma indragostesc pana si de o idee asa ca nu se pune la socoteala; deci eu iubesc BOR foarte tare si cel mai tare pe Iisus care e seful BOR cu adevarat!

zaharia_2009 11.10.2010 11:42:47

Citat:

În prealabil postat de MariaB (Post 295958)
motivele ortodocsilor le inteleg

ceea ce nu se intelege este la cine va raportati sa "nu inghititi orice aiureala"
de unde stiti ca este aiureala?!?

daca ni se pare ceva ciudat la vreun preot sau episcop
noi, catolicii, ne raportam la Papa, Colegiul Episcopilor, episcopi...
adica la adevarul lui Cristos care "ramane" in Biserica Catolica oricat ar gresi un preot, un episcop, sau chiar vreun papa

ortodocsii?

Ma mir ca va impiedicati in asa mic hop ! Noi ne raportam in primul rind la teologie patristica , adica la sfintii parinti consacrati Iar in al doile rind dar cu aceiasi importanta , ne raportam la sfintele si de D.zeu insuflatele canoane . Nu patriarhul este emitator de canoane sau in drept a le anula dupa liberul si ,,binecuvintatul " plac . Canoanele sunt sfinte si intangibile(ca urmare a originii lor... nu orice buruiana de om a reusit sa nasca canoane sfinte !), patriarhul... doar in extrem de rare cazuri !

Voi va raportati la papa deoarece pina in maduva oaselor v-a patruns infailibilitatea papala. Este treaba voastra , pastrati-o cit voiti voi ! Sunteti oarecum asemanatori cu povestea despre barbatul inselat de nevasta : se spune ca nevasta pune coarne barbatului desfrinind , dar atit tim le poarta cit are el chef !

Rodica50 11.10.2010 13:25:14

Citat:

intrebare:

Biserica Ortodoxa ma implineste prin tot ce am descoperit in ea.Avem preoti buni, sa ne rugam pentru ei. Ne-am intrebat vreodata daca ii meritam?

IonelS 11.10.2010 13:38:06

Privind la disputele de aici incerc sa deduc cam cum ar fi dicutiile ecumenice intre ortodocsi si catolici !? Cred ca-i jale si la ei ! Revenirea la credinta apostolica se va face cu mare durere, nu in pace !

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:07:17.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.