Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Otrava pe care o mancam (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10688)

anna21 14.09.2010 21:39:34

Otrava pe care o mancam
 
La inceputul lunii septembrie m-am simtit rau (fizic). Ameteli, dureri de cap, greata.. mai ales dimineata.
Pana intr-o zi cand am citit un studiu despre efectele nocive ale bauturilor "diet" asupra gravidelor si mi-a cazut ideea: GUMA DE MESTECAT! Singurul lucru introdus in dieta mea in luna sept a fost guma de mestecat! (guma de mestecat si produsele diet au in comun aspartamul.. indulcitor sintetic toxic)

Starea de rau mi-a trecut imediat ce am incetat sa consum guma de mestecat.


Un lucru asa de mic si de comun mi-a produs rau evident.. asa m-am gandit sa incep acest thread prin care putem veni cu idei si solutii despre cum putem evita cele mai comune "otravuri" aflate azi pe piata (ca sunt foarte multe)

anna21 14.09.2010 21:41:39

Aspartamul
 
Majoritatea studiilor pe care le-am citit sunt in engleza.. am gasit totusi un articol despre aspartam pe situl Jurnalului National:
Familia Victoriei Inness Brown era dependentă de băuturi carbogazoase de tip light. După ce a cercetat efectele aspartamului(APM), care se găsește in toate tipurile acestea de băuturi, ea și-a dat seama că APM va duce la moartea prematură a ei sau membrilor familiei sale.
Pentru a se convinge singură că efectele adverse despre care citise sunt reale, femeia a decis să realizeze propriul ei experiment, cu 108 șobolani, vreme de 2 ani și 8 luni. In fiecare zi ea a hrănit șobolanii cu echivalentul APM conținut in 150 grame de băutură carbogazoasă tip diet până când aceștia au murit. Rezultatele sunt halucinante : 11 femele șobolan din grupul ce a primit APM (37%) au dezvoltat tumori, unele de dimensiuni uriașe.



Printre efectele adverse ale APM pentru care vom găsi poze se numără: tumori, probleme oculare (protruzinarea ochilor, ieșirea acestora din orbită, orbire, dezlipire de retină, sângerări oculare), paralizie parțială, torticolis spasmodic, leziuni la nivelul pielii, obezitate, defecte la naștere. APM (E951) este unul dintre cei mai folosiți indulcitori artificiali din lume. A fost aprobat de FDA ( Food and Drug Administration ) in 1981 pentru utilizarea in solide, in 1983 a primit aprobarea pentru folosirea in băuturi, iar in 1996 a primit aprobarea de indulcitor general, așa incât actualmete, APM poate fi găsit in peste 6000 de produse și peste 500 de tipuri de medicamente ( băuturi light, gume de mestecat fără zahăr, gemuri, produse pentru diabetici, indulcitori pentru masă, bombonele fără zahăr , gemuri, suplimente nutriționale – concentrate proteince). In SUA, peste 70% din APM vândut se regăsește in băuturi carbogazoase. Nivelul acceptabil zilnic (ADI - acceptable daily intake) pentru APM este de 50mg/kg corp (SUA) sau de 40mg/kg corp (UE).



CONTROVERSAT
Studiile științifice privind aspartamul sunt numeroase și, din nefericire, contradictorii. Acesta este unul din motivele pentru care, in 1998, doctorul Ralph G. Walton, profesor de Psihiatrie Clinică in cadrul Universitatii de Nord Est din Ohio, publica un articol in care analizează studiile privind APM. El a corelat rezultatele cu sursele de finanțare. Profesorul a găsit in jurnalele medicale 166 de studii cu relevanță pentru siguranta umană. El a observat că din cele 74 de studii finanțate de industrie (Monsanto, G.D. Searle, ILSI, etc.- fabricanți, producători, deținători ai patentelor pentru APM etc), 100% atestau siguranța APM, in vreme ce din cele 92 de studii nefinanțate de industrie, 84(91%) au descoperit probleme cu aditivul. Dintre cele nefinanțate de industrie, majoritatea celor care au găsit APM sigur au fost finanțate de FDA (Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA). Printre efectele adverse cunoscute incă din anii 1970 ale APM se numără neurotoxicitatea, creșterea riscului de tumori pe creier, mărirea anormală a nivelelor de fenialanină și tirozină la nivelul creierului, dar și scăderea nivelului de triptofan după o masă bogată in glucide. Triptofanul este precursorul serotoninei (5-hidroxi-triptamina = ‘ hormonul fericirii’). Modificările acestor neurotransmitători sunt corelate cu o sumedenie de efecte adverse precum crizele epileptice, modificări bruște ale comportamentului, dureri intense de cap, efecte paradoxale asupra apetitului, cu alternanța foame intensă – lipsa poftei de mâncare. (SURVEY OF ASPARTAME STUDIES: CORRELATION OF OUTCOME AND FUNDING SOURCES Ralph G. Walton, M.D. Chairman The Center for Behavioral Medicine Forum Health Professor and Chairman Department of Psychiatry Northeastern Ohio Universities College of Medicine)

Studiile independente, nefinantate de industrie, spun despre APM că:

1) Consumarea APM duce la acumularea formaldehidei in celule. Formaldehida se leagă de proteine celulare (majoritatea enzime) și de ADN (mitocondrial și nuclear), realizând ‘leziuni’ la aceste nivel. Apare astfel o posibilă cauză de cancer. Formaldehida este toxică și pentru celulele nervoase si pentru nervul optic. (1)
2) APM crește de 2,66 ori riscul de a dezvolta tumori maligne pe creier. Riscul este de până la 7 ori mai mare in cazul grupului de subiecți cel mai expus la aspartam. (2)
3) In martie 2006 se demonstrează experimental că aspartamul este cancerigen. El crește incidența limfoamelor și leucemiilor, tumorilor cerebrale, tumorilor renale și ale nervilor periferici. Efectele sunt puse pe seama potențialului cancerigen al formaldehidei care produce leziuni la nivelul ADN. (3) Trebuie menționat că acest studiu este unul dintre cele mai complexe studii realizate vreaodată, fiind realizat de un centru complet independent, Fundația Europeană de Oncologie și Științe de Mediu Ramazzini, Bologna, Italia. Studiul a fost realizat pe 1900 de cobai (șobolani de laborator) și se intinde de la vârstă de 8 săptămâni a șobolanilor până la moartea acestora (ultimul a murit la 159 de saptamani, deci la aproximativ 3 ani). Cobaii au primit o cantitate de aspartam mai mică decât doza considerată a fi sigură de producător de 20 mg/kg (fața de 40mg/kg – valoarea producătorului). Chiar și in aceste condiții aspartamul s-a dovedit a fi multicarcinogen. Trebuie menționat că un asemenea studiu nu se poate realiza pe om (un studiu pe toata durata vieții). Costurile ar fi imense, iar rezultatele ar aparea in 90-100 de ani.
4) Un studiu foarte riguros publicat pe 13 iunie 2007 in ediția online a prestigiosului jurnal ‘Enviromental Health Perspectives’, a arătat că, folosit zilnic, in doze mici, pe durata intregii vieți, incepând din perioada fetală, APM crește riscul de cancer.(4) Cercetătorii Fundației Ramazzini au administrat APM unor grupuri de șobolani pe durata intregii lor vieți (inclusiv viața fetală, sau intrauterină), la doze variate (0 mg/kg corp-zi, 20mg/kg corp/zi și 100mg/kg corp/zi). Ei au observat o frecvență mai ridicată pentru limfoame, leucemii și cancere la sân, chiar și la doze mici de indulcitor, adică 20mg / kilogram corp /zi, precum și o creștere a frecvenței cancerelor, dependentă de doza de APM. Grupul care a primit 100mg/kg corp de aspartam a avut o creștere mult mai mare a numarului de cancere decât cel care a primit 20mg / kg corp. Aceste cancere (leucemie, limfom, de sân) sunt cancerele cu o foarte mare creștere la tineri in ultimele decenii. Un copil de 20 de kg care bea aproximativ 1 litru de băutură light/ fără zahăr ( dar care conține aspartam), sau un adult de 70 de kilograme bea 2,5 litri primesc 20mg/kg corp. Nu socotim aici și APM din alte produse : gume de mestecat sau bomboane. Sunt destui copii care consumă peste 2,5 litri zilnic, deci problema este cat se poate de reală.
5) Principalul motiv pentru care APM a fost promovat este scăderea in greutate. Având ‘zero calorii’ aditivul ar trebui să ajute la controlul greutății. Paradoxal, APM nu reușește să reducă greutatea consumatorilor. Unele studii au arătat ca situația este inversă. Riscul de a fi supraponderal crește cu 41% la fiecare sticlă de băutură cu aspartam consumată, după cum arată o cercetare publicată in ediția din Iulie 2004 a Jurnalului Internațional de Obezitate. Explicația a venit din faptul că gustul ‘dulce’ al aspartamului determină o descărcare puternică și foarte rapidă de insulină in circulație - faza cefalică a secreției de insulină. Dacă in cazul unui produs cu zahăr sau carbohidrați, consumatorul iși primește apoi glucidele și insulina iși realizează efectul, in cazul APM, consumatorul nu primește acele glucide și, mai târziu, va consuma compensator mult mai multe calorii, lucru ce in final duce la creșterea in greutate. (5)

Mecanismul prin care APM are efectele adverse constatate de cercetători ar putea fi explicat prin structura chimică a acestuia. Denumit și aspartil-fenilalanin-1-metil-ester, APM este format din 2 aminoacizi ( acidul aspartic și fenilalanina ), uniți printr-o moleculă de metanol (un alcool foarte toxic). Prin descompunerea enzimatică in intestin, APM eliberează cei 2 acizi și metanolul, toți 3 fiind rapid absorbiti. Metanolul este metabolizat in organism (ficat) in acid formic și aldehida formică (agent chimic folosit la imbălsămare și conservarea cadavrelor), acestia fiind compusi toxici. Acidul aspartic poate trece de bariera sânge-creier și este considerat o excitotoxină, el fixându-se la nivelul neuronilor pe receptori excitatori, stimulatori, generând impulsuri excitatorii ce ar putea explica rolul aspartamului in apariția crizelor de epilepsie.

LUMEA ȘTIINȚIFICĂ RECOMANDĂ EVITAREA APM
CSPI (Centrul pentru Știință in Interesul Public, SUA) s-a sezizat deja in acest sens și a schimbat ratingul APM de la ‘folosiți cu prudență’ la ‘toată lumea ar trebui să-l evite’ (6). Totodată, CSPI recomandă tuturor oamenilor să evite și alți indulcitori artificiali, precum acesulfam K și zaharină. CSPI recomandă și industriei să evite folosirea acestui aditiv de acum incolo in produse. (7) ‘Diferite teste efectuate de-a lungul timpului au produs rezultate controversate, dar acest ultim studiu, ce intărește rezultatele studiilor publicate in anii anteriori arată că aspartamul nu este un produs sigur pentru consum uman, și ar trebui interzis’. (CSPI)

Florin-Ionut 14.09.2010 21:45:47

Noi si pasta de dinti am schimbat-o cu una facuta din plante: Parodontax Classic - aia cu tubul rosu, nu verde, adica aia fara fluoruri. E de vreo 4 ori mai scumpa ca pasta obisnuita, insa daca tot nu bem si nu fumam, putem sa alocam putin mai mult pentru sanatate...

anna21 14.09.2010 21:47:38

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 288476)
Noi si pasta de dinti am schimbat-o cu una facuta din plante: Parodontax Classic - aia cu tubul rosu, nu verde, adica aia fara fluoruri. E de vreo 4 ori mai scumpa ca pasta obisnuita, insa daca tot nu bem si nu fumam, putem sa alocam putin mai mult pentru sanatate...

Am folosit si eu cativa ani, dar nu gasesc ca este grozava.. inca mai caut..

anna21 14.09.2010 21:50:39

Cafeaua
 
Cafeina este un drog consumat în mod frecvent. Se gaseste în diferite bauturi ca ceaiul negru, cafeaua, bauturi acidulate care contin cola si ciocolata. De asemenea, cafeina este adaugata si în compozitia altor bauturi, si este un ingredient prezent în unele medicamente eliberate fara reteta, cum ar fi cele pentru dureri de cap, raceala, alergii, antialgice si pilule pentru mentinerea starii de veghe.

Cca 80% din populatia adulta consuma cafeina, si cca 20% consuma peste 350 mg/zi – cantitate suficienta pentru a produce dependenta fizica. Metoda de preparare a ceaiului sau cafelei determina continutul de cafeina al bauturii. O ceasca de cafea instant contine cca 65 mg cafeina, în timp ce cafeaua filtrata contine cca 110 mg/ceasca. Ceaiul negru si majoritatea bauturilor racoritoare cu cafeina contin cca 30-65 mg/portie. Bauturile din ciocolata fierbinte contin cca 5 mg/ceasca, în timp ce batoanele de ciocolata pot contine între 10 si 40 mg per 60 g.


ESTE CAFEINA PERICULOASA?
Efectele fiziologice ale cafeinei pot fi vazute dupa consumarea a doar 1-3 cesti de cafea. Raportat la greutatea corporala, copiii cu varsta de 1-5 ani sunt cei mai mari consumatori de cafeina. Un copil care bea o cutie de bautura racoritoare cu cafeina ingereaza echivalentul a 4 cesti de cafea pentru un adult.

Cafeina este absorbita cu usurinta în organism, nivelul sangvin atingand valoarea maxima la cca. 30 minute dupa ingestie. Viteza eliminarii ei din sange variaza de la cateva ore la adult la cateva zile la nou-nascut. Viteza eliminarii este redusa în timpul sarcinii si prin folosirea anticonceptionalelor orale. Fumatul, pe de alta parte, pare sa creasca rata de eliminare a cafeinei din corp. Din acest motiv ingestia de cafeina ar trebui sa fie mult redusa sau eliminata complet de persoanele care încearca sa renunte la fumat, pentru a împiedica cresterea nivelului cafeinei în sange si posibila crestere a dorintei dupa nicotina.

Cafeina poate produce multe efecte, printre care:
  • Creste nivelul zaharului din sange (ceea ce da senzatia unei cresteri a disponibilului de energie)
  • Creste nivelul grasimilor sangvine
  • Creste tensiunea arteriala
  • Stimuleaza sistemul nervos central (organismul nu mai resimte nevoia de odihna)
  • Batai cardiace neregulate
  • Creste pierderea urinara de calciu si magneziu (ceea care poate avea un impact negativ pe termen lung asupra sanatatii osoase)
  • Creste secretia acida a stomacului (agraveaza ulcerul gastric)
  • Tremur, iritabilitate, nervozitate
  • Insomnie si dereglarea orarului somnului
  • Anxietate si depresie
  • Accentueaza simptomele sindromului premenstrual (SPM)

anna21 14.09.2010 21:53:02

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 288478)
Am folosit si eu cativa ani, dar nu gasesc ca este grozava.. inca mai caut..

Completare: cred ca sanatatea dintilor depinde mai mult de factori genetici si de stilul de viata decat de pasta de dinti..

anna21 14.09.2010 21:56:13

Tot despre cafea.. am gasit studii care arata ca obisnuinta de a bea cafea este un factor favorizant pt aparitia depresiilor (nu mai gasesc acum linkul catre carte.. )

IonelS 14.09.2010 22:23:53

Nu mai consumati ceaiuri la pliculet, pasta de dinti cea mai ieftina nu are fluoruri, faceti cruce la tot ce inghititi, cumparati oua, carne , lapte si branza de la tarani !

arwein 14.09.2010 22:45:04

Despre ciocolata lucruri bune
 
http://www.medscape.com/viewarticle/...e&uac=136819AJ
P. S. Sper ca se deschide linkul, altfel incerc sa-l sintetizez.

colaps 14.09.2010 23:08:34

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 288509)
http://www.medscape.com/viewarticle/...e&uac=136819AJ
P. S. Sper ca se deschide linkul, altfel incerc sa-l sintetizez.

Nu se deschide linkul însă nu prea cred că ciocolățile din comerț au vreun lucru bun în ele. Sunt pline de chimicale și porcării sintetizate ca mai toate dulciurile. Mult mai bună e cea de casă în care știi că pui doar ingrediente naturale.

Florin-Ionut 15.09.2010 09:21:36

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 288518)
Nu se deschide linkul însă nu prea cred că ciocolățile din comerț au vreun lucru bun în ele. Sunt pline de chimicale și porcării sintetizate ca mai toate dulciurile. Mult mai bună e cea de casă în care știi că pui doar ingrediente naturale.

Asa este. Majoritatea contin margarina, care e un produs ce trebuie evitat. Plus zaharul, care trebuie consumat in cantitati mici si care in mod ideal ar fi cel mai bine sa-l luam direct din fructe. Ovidiu Bojor spune ca un copil care bea zilnic un pahar de suc are toate sansele sa faca diabet pana la 20 de ani. Zic "suc" intre ghilimele, pentru ca orice se vinde in comert ca suc inseamna de fapt chimicale, zahar si apa.

IOLANDA 15.09.2010 09:57:52

Foarte interesante discutiile privind "otravurile "pe care le consumam zilnic.Sotul meu este diabetic si consuma la ceai si cafea,indulcitori cu aspartam.In urma a ceia ce ati postat pe acest forum,cred ca il voi convinge sa renunte la indulcitorii respectivi.Multumim ptr.informatiile pretioase pe care le postati aici.Dumnezeu sa va de-a sanatate ptr.binele pe care il face-ti altora.

Fani71 15.09.2010 10:11:52

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 288469)
La inceputul lunii septembrie m-am simtit rau (fizic). Ameteli, dureri de cap, greata.. mai ales dimineata.
Pana intr-o zi cand am citit un studiu despre efectele nocive ale bauturilor "diet" asupra gravidelor si mi-a cazut ideea: GUMA DE MESTECAT!

Inteleg eu gresit, sau esti insarcinata? felicitari!!! :53:

IonelS 15.09.2010 10:17:13

Cumparati alimente de la tarani si faceti-va singuri mancare..Ce faceti cu mana voastra este bine facut..In magazine numai chimicale. Faina este amestecata cu chimicale, malaiul la fel, ...Astea sunt alimente de baza si nu le mai putem consuma..Chimicale sa creasca, chimicale sa reziste pe raft,..
Eu imi iau faina de la tara si imi fac painea in casa.. Malaiul la fel..

Fani71 15.09.2010 10:29:42

Vad ca a inceput si la romani furoarea bio.
;-)
Nu rad de voi, sigur ca este adevar in ceea ce se spune, dar cred ca este pur si simplu un simptom al civilizatiei in care ne aflam calitatea mancarii, si personal nu cred ca be mai putem feri foarte mult chiar mancand ceea ce credem ca este suta la suta natural (in cazul ca ne putem permite financiar).
Mai cred ca o preocupare prea asidua cu ceea ce mancam poate fi daunatoare duhovniceste, chiar daca este facuta doar cu intentia de a manca sanatos.
Ca peste tot, cred ca este bine sa pastram masura. Sa ne preocupe sa mancam sanatos dar nici sa credem in orice zvon si sa scanam internetul pentru informatii catastrofiste despre apocalipsitatea mancarii :-) (in genul: EI vor sa ne omoare, fratilor, strangeti randurile!)

Marius22 15.09.2010 10:41:51

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 288578)
Vad ca a inceput si la romani furoarea bio.
;-)
Nu rad de voi, sigur ca este adevar in ceea ce se spune, dar cred ca este pur si simplu un simptom al civilizatiei in care ne aflam calitatea mancarii, si personal nu cred ca be mai putem feri foarte mult chiar mancand ceea ce credem ca este suta la suta natural (in cazul ca ne putem permite financiar).
Mai cred ca o preocupare prea asidua cu ceea ce mancam poate fi daunatoare duhovniceste, chiar daca este facuta doar cu intentia de a manca sanatos.
Ca peste tot, cred ca este bine sa pastram masura. Sa ne preocupe sa mancam sanatos dar nici sa credem in orice zvon si sa scanam internetul pentru informatii catastrofiste despre apocalipsitatea mancarii :-) (in genul: EI vor sa ne omoare, fratilor, strangeti randurile!)

Bine spus, Fani. Chiar zilele trecute am citit pe site un articol pe aceasta tema, care impartaseste acelasi punct de vedere: http://www.crestinortodox.ro/diverse...ca-119447.html

costache marilena 15.09.2010 10:45:11

Era o vreme in care cautam cu infrigurare sa stiu tot ce contine un aliment cumparat din comert. Citeam tot felul de studii ref. la substantele din preparatele alimentate sau de uz alimentar de prin magazine. Incercam sa evit tot ce era nociv. Dar asta insemna sa nu mai cumpar nimic, sa nu mai consum nimic din comert. Chiar si de la tarani, din piata poti cumpara produse toxice. La stiri aud destul de des cu ce-si stropesc taranii rosiile si celelalte legume cultivate si nu este deloc linistitor. Pomii fructiferi sunt stropiti cu substante chimice impotriva daunatorilor si a bolilor, substante ce se regasesc chiar si in semintele fructelor culese. Ce vreau sa spun, este ca totul pare sa fie o conspiratie impotriva noastra a consumatorilor. Toate aceste informatii binevoitoare nu fac decat sa ne infricoseze. Nu zic ca sunt miciuni, nu. Cred ca totul este asa cum se spune. Dar care este solutia? ce sa face? Bun, nu mai bem sucuri (cola, fanta, etc.), nu mai mancam dulciuri - nu-i nici o greutate. Nu mai bem cafea-ok! Dar restul, restul celor ingurgitate de noi? Nu ne otravim cu cola ci cu suc de portocale stoarse ne noi acasa, din portocale imbibate de consevanti si alte chimicale. Mancam mere. dar ce mere? Se spune ca li se aplica niste minuni de tratamente de tin vesnic, nu se mai strica, oricat le-ai pastra (eu chiar am cateva in fructiera de vreo luna sau doua, impecabile...).
Poate cei de la tara cu gradini si curti mai au vreo sansa... Dar orasenii, de la bloc? sa fie, oare condamnati? Nu cred ca Bunul Dumnezeu ne lasa! Bine ar fi sa ignoram sau sa trecem prin filtrul ratiuni toate aceste mesaje si studii doveditoare care oricum, nu rezolva problema ci o incalcesc. Si sa avem masura in tot ce consumam, dreapta socoteala in tot ce facem si ceea ce-i mai de pret ca toate: NADEJDE, CREDINTA SI IUBIRE. Si ce-o vrea Dumnezeu, faca-se voia Lui!

Don_Juan 15.09.2010 12:25:30

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 288469)
La inceputul lunii septembrie m-am simtit rau (fizic). Ameteli, dureri de cap, greata.. mai ales dimineata.
Pana intr-o zi cand am citit un studiu despre efectele nocive ale bauturilor "diet" asupra gravidelor si mi-a cazut ideea: GUMA DE MESTECAT! Singurul lucru introdus in dieta mea in luna sept a fost guma de mestecat! (guma de mestecat si produsele diet au in comun aspartamul.. indulcitor sintetic toxic)

Si Acesulfam K e un indulcitor nociv foarte raspandit. Guma Orbit de exemplu are si aspartam si acesulfam k. Deci nu e recomandabil de consumat asa ceva. Dar E-urile astea mai apar si sub altfel de denumiri si poti fi pacalit.

Florin-Ionut 15.09.2010 12:53:29

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 288478)
Am folosit si eu cativa ani, dar nu gasesc ca este grozava.. inca mai caut..

Este adevarat ca nu e placuta la gust ca si celelalte, insa noi nu cautam placerea, ci sanatatea. Nu va otraviti in mod constant si inconstient cu fluorurile (fluoride) care se gasesc in mai toate pastele de dinti, dar si in apa de la chiuveta:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Fluorur%C4%83_de_sodiu
http://en.wikipedia.org/wiki/Fluoride_poisoning
http://www.fluoridealert.org/
http://www.google.ro/ - pentru mai multe rezultate

Florin-Ionut 15.09.2010 13:07:03

Citat:

În prealabil postat de Don_Juan (Post 288602)
Si Acesulfam K e un indulcitor nociv foarte raspandit. Guma Orbit de exemplu are si aspartam si acesulfam k. Deci nu e recomandabil de consumat asa ceva. Dar E-urile astea mai apar si sub altfel de denumiri si poti fi pacalit.

Exista o carte care se numeste Biblia alimentara , care e un dictionar al tuturor Eurilor din alimente. Costa atat de putin: 10 lei. Nu puteti face ceva mai bun cu 10 lei. Traiasca Mencinicopschi! :)

Florin-Ionut 15.09.2010 13:15:20

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 288578)
Mai cred ca o preocupare prea asidua cu ceea ce mancam poate fi daunatoare duhovniceste, chiar daca este facuta doar cu intentia de a manca sanatos.
Ca peste tot, cred ca este bine sa pastram masura. Sa ne preocupe sa mancam sanatos dar nici sa credem in orice zvon si sa scanam internetul pentru informatii catastrofiste despre apocalipsitatea mancarii

Fani,

Din moment ce suntem construiti pentru a fi temple ale Duhului Sfant, trebuie sa ne ingrijim de trupul nostru. E de datoria noastra sa metinem curatenia in Sfanta Biserica, deci trebuie sa ne ingrijim cat putem de bine si de sanatatea noastra. De ce crezi ca au fost introduse posturile de peste an? Exact de asta: ca sa mai eliminam din toxine, sa ajutam mintea sa fie mai clara in rugaciune mancand mai putin si numai vegetale. Si pește uneori, care este recomandat pentru sanatate.

Trebuie sa pastram masura cand facem curatenie in locasul de cult? Adica sa mai lasam pe ici pe colo cate un paianjen agatat, cate un fir de praf, ca altfel cadem in extreme... :P

Don_Juan 15.09.2010 13:20:55

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 288610)
Exista o carte care se numeste Biblia alimentara , care e un dictionar al tuturor Eurilor din alimente. Costa atat de putin: 10 lei. Nu puteti face ceva mai bun cu 10 lei. Traiasca Mencinicopschi! :)

Multumesc de recomandare. Cu siguranta o sa o cumpar si eu. Am mai gasit pe net articole similare, dar e mult mai util cand ai o carte care sa o cari peste tot. De-acu o sa dureze vreo 3 ore cumparaturile pana verific fiecare aditiv alimentar in parte :)

Florin-Ionut 15.09.2010 13:24:49

Citat:

În prealabil postat de costache marilena (Post 288587)
Poate cei de la tara cu gradini si curti mai au vreo sansa... Dar orasenii, de la bloc? sa fie, oare condamnati?

Traim intr-o lume in care raul este amestecat cu binele. Poate ca raul predomina astazi, se pare ca da... Insa datoria noastra este sa minimizam raul cat putem, daca nu reusim sa-l indepartam complet.

De ce adica sa nu stam un minut si sa citim ce ingredinete contine conserva pe care vrem s-o cumparam? De ce sa nu platim 10-20% mai mult pentru o conserva care nu contine acid citric, conservanti si coloranti? De ce sa nu o cumperam pe cea in care legumele arata mai putin estetic, dar nu contine chimicale, in loc sa dam banii pe cea care include si toxine?

De aia, pentru ca nu ne pasa, pentru ca si-asa toate-s cu Euri, nu? Si ignoranta se plateste mai devreme sau mai tarziu. La doctor, la farmacie, pentru a consuma si mai multe chimicale 100% daunatoare organismului, adica pastile, injectii samd.

Florin-Ionut 15.09.2010 13:28:30

Citat:

În prealabil postat de Don_Juan (Post 288613)
Multumesc de recomandare. Cu siguranta o sa o cumpar si eu. Am mai gasit pe net articole similare, dar e mult mai util cand ai o carte care sa o cari peste tot. De-acu o sa dureze vreo 3 ore cumparaturile pana verific fiecare aditiv alimentar in parte :)

Regula de baza e ca produsul sa contina cat mai putine chestii cu denumiri pe care nu o intelegi. De preferat sa nu le contina deloc.

Ma uitam pe o cutie de condimente pe care erau trecute multe, multe plante; abia la sfarsit era scris asa: arome. :))

Don_Juan 15.09.2010 13:31:40

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 288614)
De ce adica sa nu stam un minut si sa citim ce ingredinete contine conserva pe care vrem s-o cumparam? De ce sa nu platim 10-20% mai mult pentru o conserva care nu contine acid citric, conservanti si coloranti?

Eu nu stiu ce sa mai cred despre acidul citric. Eu stiam ca este cancerigen iar acum din mai multe surse am aflat ca era doar o confuzie.

In trecut, E330 a fost considerat o cauza majora a cancerului. Aceasta confuzie a aparut si in urma confundarii cuvantului “Krebs” – cancer, ger – cu cel care a descoperit ciclul Krebs – Sir Hans Adolf Krebs. Acidul citric nu mai este considerat daunator corpului, daca este consumat singur.

Doza zilnică admisă: nelimitată


Sursa:http://www.ecomagazin.ro/acidul-citr...tiv-alimentar/


ACIDUL CITRIC NU PRODUCE CANCER.
Dacă ar produce, atunci toate celulele noastre ar fi transformate în celule canceroase întrucât acidul citric este prezent în toate celulele, aproape de ADN. Din contră, E330 este unul din cei mai siguri aditivi alimentari. Este complet nepericulos sa manânci dintr-odata 100 grame de acid citric. Singura legătură cu cancerul este că este anti-cancerigen.


Sursa:http://euri.ro/2008/10/e330-acidul-citric/

vsovi 15.09.2010 14:52:16

Hai să vă spun niște toxine:

pofta, iubirea de mărirea de sine, umflarea, înălțarea, înfrumusetarea de sine, bucuria pentru un viitor prilej, mândria, lăudăroșenia, slava de la semeni, grija de ascultare pentru ochii oamenilor, a șefului, negrija pentru ochii dracilor, grija amestecată cu negrija pentru ochii proprii cei dăștepți plini de demnitatea iluzorie și socoteli, acuzarea, iuțimea, avocățeala, judecarea, osândirea, ispitirea, sulimeneala, semeția răutății, ochiul viclean nimfoman, simțurile, simțurile stârnite, credința păcălită, credința necredincioasă, necrednința, și plăsmuirea de sine prin pântece, deci pofte și simțuuri și răzbubunări...

cum se întâmplă:

1. îi spui sau îți spui, îți zici sau așa ceva fărăcuvinte,
2. apoi superstițul, absurdul, dobitocia, distracția smereniei înțelept dobitocești adică te lauzi lăudând pe cineva dându-te dobitoc și el se îngâmfă înțelept și se crede apoi un dobitoc mai ceva ca un dobitoc și gata iată superstițul, se închipuie un dobitoc viclean și jmecher
3. crede... crede ca nebunul căci pofta și voirea și plăcerile compotului dulce devin stăpânul credinței și așa șede în pootoareoare... devenind brusc un aristocrat lăudăros ce se închipuie undeva celebru, se vede și capătă un scenariu iluzoriu de ceva mare jmecher cu o poftă mărită... mestecând năluceli pripite, intelectuale, ce au ca final un adevăr contrazicător, gras, frumos. Are ceva de mărturisit, de spus, o datorie. E defapt gogoașa, vorba goală care din poftă s-a umflat și a ieșit la soare ca o bulă de săpun.

Asta e tot, îi spui deci ceva cu superstiț și crede orice... pentru că vrea el neaparat... defapt e o necredință foarte credulă... e puiul copoi ce se crede cu funcție mai mare... fiindcă vrea ceva... o iubire de sine, o vrere sau o nevrere sau ceva între ele dar categoric fiindcă nu se poate hotărâ să taie.

De exemplu

1. îi spui că dacă dă cu pietre după muște e bine că o să facă mușchi serioși... și gata.
2. îi spui că trebuie să râgâie ca să nu se umfle și crede
3. îi spui că berea face bine și face și mai bine dacă bea doar o halbă și apoi o cafea
4. îi spui că are nasul mare și frumos și crede sau mic și frumos și crede sau potrivit și atunci crede cel mai bine
5. îi spui că vede bine, că poate și gata.
6. îi spui orice și crede fiindcă el crede... și vrea ceva sau nu vrea ceva și... gata e potrivit.
7. îi zici că e jegxy și gata de atunci crede că e liber la adultere și goliciuni și caută mereu să dea gata... deci îi dai o fustă mai scurtă și crede sau niște tricouri sau un ceas sau ceva la modă și gata e jegxy și gata crede... crede și e fericit, speră că mâine îi va apărea pe obraz o bubă roz. Roz bonbon, adică așa ca și cum ai amesteca apă cu fructe... doar că e o bubă... o poftă rea... o simți și nu te poți apăra de ea.

și tot circul e ca să nu mai asculți una mică mică, să lepezi o ascultare mică sau dacă grozăvia ține, e ca să lepezi totul și să începi să judeci, să acuzi, să urăști, să cârtești și să te prefaci... cu înțelepciune firește, să te pitești ca un mare... mare fricos... pierzi prezența căci un om așa de mare, gras și înalt, cu siguranță nu poate fi przent, că dacă ar fi prezent sigur ar omorâ sau ar viola pe cineva... pe un copil firește sau o femeie de servici sau o țărancă... ar face ceva mare și ar fi gROZav... foarte grozav.

Florin-Ionut 15.09.2010 15:18:03

Citat:

În prealabil postat de Don_Juan (Post 288619)
Eu nu stiu ce sa mai cred despre acidul citric. Eu stiam ca este cancerigen iar acum din mai multe surse am aflat ca era doar o confuzie.

Da, am dat un exemplu din viteza. Eurile sunt impartite in:

- periculoase - consumul nu este recomandat nicicum
- neutre (ca sa zic asa) - consumul frecvent nu este recomandat
- inofensive
- substante la care nu e posibila inca o evaluare

Citez din Biblia alimentara:

E330 Acid citric

Acidifiant natural sau artificial. Se poate obtine din fructe (citrice) sau prin biosinteza. Component al ciclului acizilor tricarboxilici din cadrul metabolismului enegretic al celulelor umane. Poate cauza actiuni bucale (ex.: accelerarea aparitiei cariilor dentare). Poate contribui la controlul activitatii apei (a indice w). Se gaseste intr-o gama mare de produse alimentare. Poate fi impurificat cu proteine din materia prima care se pot transforma in MSG (E621) cauzand efecte adverse persoanelor sensibile. CONSIDERAT INOFENSIV

De unde ajungem la E621 Glutamat monosodic - MSG, care este neurotoxic, poate declansa maladiile Parkinson, Alzheimer, Hunington, care nu trebuie consumat de femeile insarcinate, copii, hipoglicemici, batrani si cardiaci. CONSUMUL FRECVENT NU E RECOMANDAT

vsovivi 15.09.2010 15:18:35

Păi sigur că da, firește... eu, tu, meu, averea pochiulhului... ouauaOOOOOoooo...

Poate nu știați dar po vine de la poftă mare sau poftă bună, mult prea bună... pofta de plăceri și păcate deșuchiate, iubirea de sine însuși însușiri alese creștere, mărire, umflare, capacizare, sau cum ar zice cineva e vorba de creiatină!

Don_Juan 15.09.2010 15:23:55

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 288639)
Da, am dat un exemplu din viteza. Eurile sunt impartite in:

- periculoase - consumul nu este recomandat nicicum
- neutre (ca sa zic asa) - consumul frecvent nu este recomandat
- inofensive
- substante la care nu e posibila inca o evaluare

Citez din Biblia alimentara:

E330 Acid citric

Acidifiant natural sau artificial. Se poate obtine din fructe (citrice) sau prin biosinteza. Component al ciclului acizilor tricarboxilici din cadrul metabolismului enegretic al celulelor umane. Poate cauza actiuni bucale (ex.: accelerarea aparitiei cariilor dentare). Poate contribui la controlul activitatii apei (a indice w). Se gaseste intr-o gama mare de produse alimentare. Poate fi impurificat cu proteine din materia prima care se pot transforma in MSG (E621) cauzand efecte adverse persoanelor sensibile. CONSIDERAT INOFENSIV

De unde ajungem la E621 Glutamat monosodic - MSG, care este neurotoxic, poate declansa maladiile Parkinson, Alzheimer, Hunington, care nu trebuie consumat de femeile insarcinate, copii, hipoglicemici, batrani si cardiaci. CONSUMUL FRECVENT NU E RECOMANDAT

Glutamatul stiam ca e prezent in toate mezelurile. Din cate stiam eu parca amarantul (E 123) e cel mai periculos aditiv.

Florin-Ionut 15.09.2010 15:26:05

Citat:

În prealabil postat de Don_Juan (Post 288642)
Glutamatul stiam ca e prezent in toate mezelurile. Din cate stiam eu parca amarantul (E 123) e cel mai periculos aditiv.

Adica tu mananci mezeluri?! :40:Pocaieste-te!!! :52:

Florin-Ionut 15.09.2010 15:28:09

Citat:

În prealabil postat de Don_Juan (Post 288642)
Din cate stiam eu parca amarantul (E 123) e cel mai periculos aditiv.

Asa este, E123 nu are ce cauta in mancarea noastra. E PERICULOS.

Don_Juan 15.09.2010 15:33:17

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 288643)
Adica tu mananci mezeluri?! :40:Pocaieste-te!!! :52:

Mancam inainte. Acum nu le mai suport. Dar informatia asta am aflat-o pe net. Pai tre sa ma gandesc serios la o pocainta alimentara ca si asa am probleme digestive.

Florin-Ionut 15.09.2010 15:37:04

Citat:

În prealabil postat de Don_Juan (Post 288645)
Mancam inainte. Acum nu le mai suport. Dar informatia asta am aflat-o pe net. Pai tre sa ma gandesc serios la o pocainta alimentara ca si asa am probleme digestive.

Slava Domnului ca nu mai mananci mezeluri.

Cand ii vad pe unii ca-si desfac pachetul si scot salam, carnati, crenvusti, cabanos, pateu, parizer sau alte chestii de astea, le povestesc niste lucruri de le tai pofta de mancare.

anna21 15.09.2010 18:20:25

de acord
 
Citat:

În prealabil postat de costache marilena (Post 288622)
Acuma, face fiecare cum crede si cum i se pare mai bine. Este o datorie crestineasca sa ne preocupe si sanatatea trupului. Dar sa nu facem din asta un un mod de a trai, o obsesie sau mai rau o "religie". Si aceasta preocupare exagerata de a cerceta cu minutiozitate fiecare produs alimentar ca nu cumva sa ne otravim degenereaza in obsesie. Colectionarea / citirea cu religiozitate de carti si articole de "specialitate" ne "ajuta" foarte tare... Da...ne creeaza panica si deznadejde. Eu, personal. prefer sa fiu o ignoranta care consuma cu masura si discernamant alimente cat mai simple si mai putin procesate. Si daca asta inseamna ca nu imi pasa, ei bine nu imi pasa!

Sunt de aceeasi parere cu Marilena si nu am deschis acest topic pentru a trezi spaima cititorilor.

Scopul meu initial a fost de a identifica alimente care fac rau si de care ne putem dispensa usor si fara costuri.
In aceasta categorie de alimente dispensabile intra guma mestecat, bauturile carbogazoase, cafeaua, dulciurile din comert etc... pe care oamenii le consuma fara a se intreba "de ce fac asta?".

Nu sunt pentru paranoia citirii etichetelor. De altfel, aceast fapt poate fi evitat daca mananci simplu si gatesti acasa.


Pe de alta parte, mancarea "sanatoasa", produsele bio, fara pesticide, carnea animalelor pe care nu s-au folosit antibiotice etc.. acestea sunt lucruri costisitoare si mi se pare nepotrivit sa sfatuim pe altii "cumpara aia" cand stiu ca este scump.

Dar ceva, ceva tot se poate face pentru sanatatea noastra, fara excese, fara paranoia etc..
Sunt de acord si cu Vsovivi: daca omul s-ar fi multumit cu mancarea simpla, nu s-ar fi ajuns la situatia in care mancarea devine toxica.

anna21 15.09.2010 18:42:25

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 288607)
Este adevarat ca nu e placuta la gust ca si celelalte, insa noi nu cautam placerea, ci sanatatea. Nu va otraviti in mod constant si inconstient cu fluorurile (fluoride) care se gasesc in mai toate pastele de dinti, dar si in apa de la chiuveta:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Fluorur%C4%83_de_sodiu
http://en.wikipedia.org/wiki/Fluoride_poisoning
http://www.fluoridealert.org/
http://www.google.ro/ - pentru mai multe rezultate


Nu am zis nimic de gust (iti place sa presupui). Ci nu este grozava deoarece este o pasta de dinti medicinala (impotriva paradontozei) si nu am observat imbunatatirea sanatatii gingiilor..desi am folosit-o ani.

Cat despre fluoruri, nu cred ca ne putem feri de ele, dar in general o dieta care contine magneziu si calciu ar trebui sa ajute la eliminarea fluorurii de sodiu din organism. Nu cred ca pasta fara fluoruri ajuta semnificativ, din pacate.

(Ar fi bine daca cineva - chimist- ar propune o solutie de de-flourare a apei, in caz ca in Rom. intr-adevar se practica fluorarea apei. Teoretic stiu ca se poate neutraliza fluorura de sodiu cu saruri de calciu, dar nu stiu detalii).

Bast-et 15.09.2010 19:31:28

Da ce voi mancati pasta de dinti? Daca scuipi dupa ce te-ai spalat cum sa te intoxici? Chiar daca inghiti oleaca...

Cat despre mancaruri, ar trebui sa nu mancam nimic ca sa nu ne otravim, caci orice substanza, pana si cand vitamina C, daca luata peste doza zilnica, face rau.

Florin-Ionut 16.09.2010 10:37:46

Citat:

În prealabil postat de Bast-et (Post 288705)
Da ce voi mancati pasta de dinti? Daca scuipi dupa ce te-ai spalat cum sa te intoxici? Chiar daca inghiti oleaca...

Cat despre mancaruri, ar trebui sa nu mancam nimic ca sa nu ne otravim, caci orice substanza, pana si cand vitamina C, daca luata peste doza zilnica, face rau.

Apoi leaca ceea pe care o inghiti fara sa vrei zilnic si de doua ori pe zi te otraveste in timp. Aseara dintzologul a incercat sa ne convinga sa folosim apa de gura. S-o foloseasca el sanatos, pentru ca noi suntem foarte atenti la capitolul chimicale ingurgitate [involuntar].

Ovidiu Bojor a spus clar ca pastiluta de vitamina C exte daunatoare, pentru ca este ca o explozie de vitamina C in organism. In vegetale, vitamina C se gaseste intr-o asa-numita proportie divina, impreuna cu celelalte vitamine, si numai in felul asta ar trebui sa o consumam. Ce sa mai vorbim de celelalte vitamine sub forma de comprimate sau de pastilele de orice fel pe care le cumparam pe bani grei de la farmacie.

Florin-Ionut 16.09.2010 10:41:39

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 288692)
Nu sunt pentru paranoia citirii etichetelor. De altfel, aceast fapt poate fi evitat daca mananci simplu si gatesti acasa.

Asa cum le spun celor care nu vor sa tina posturile: daca mancati sanatos, pentru voi o faceti, nu pentru altcineva. Daca cititi etichetele si refuzati sa cumparati ce e rau, pentru voi o faceti si pentru familiile voastre. Cine are urechi de auzit sa auda.

Florin-Ionut 11.10.2010 12:16:21

!
 
http://www.evz.ro/detalii/stiri/prim...or-908593.html

ElisabetaM 07.06.2011 02:23:35

Citat:

În prealabil postat de Don_Juan (Post 288602)
Si Acesulfam K e un indulcitor nociv foarte raspandit. Guma Orbit de exemplu are si aspartam si acesulfam k. Deci nu e recomandabil de consumat asa ceva. Dar E-urile astea mai apar si sub altfel de denumiri si poti fi pacalit.

De asemenea acest indulcitor il gasiti si in bauturile 'dietetice', gen 0 zahar. Consumam zilnic asa ceva intr-o vreme pana cand am avut niste dureri groazice in piept si stomac... si m-am lasat.


Ora este GMT +3. Ora este acum 02:01:00.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.