Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Buna (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10513)

Liliane 27.08.2010 12:53:57

Buna

Cine imi da si mie un sfat .. De cateva vineri totul imi merge pe dos cum vine ziua de vineri cum am necazuri ce ar trebui a fac ?

IonelS 27.08.2010 13:00:46

Ii sti pe cei care spun ca pe 13 ale lunii le merge prost ? Si-au creat singuri aceasta superstitie/conditionare si asa se intampla..Este o sminteala. Toate zilele sunt bune.
Deci trebuie sa te gandesti cum s-a legat napasta de capul tau taman vineri..Bine este ca exact aceasta zi sa o dedici credintei: mers la slujba, la sf Maslu sau Molifte..; faci si ceva pravila acasa(rugaciuni, un acatist, un paraclis, ceva psalmi). Cu timpul va deveni ziua ta cea pioasa si nu a necazului..Te va ajuta Dumnezeu

dorinastoica14 27.08.2010 13:57:16

Citat:

În prealabil postat de Liliane (Post 282521)
Cine imi da si mie un sfat .. De cateva vineri totul imi merge pe dos cum vine ziua de vineri cum am necazuri ce ar trebui a fac ?

Probabil cineva se roagă pentru tine și a pus niște pomelnice la Sfântul Maslu sau la slujbele de vineri.
Anumiți așaziși"creștini" obișnuiesc să scoată părticele pentru anumite persoane postind în această zi.
Este greșit și nu este canonic să faci aceasta dar se obișnuiește și oricum nu știi cine și de ce a făcut acesta.Poate ai greșit cuiva cu ceva și nu-ți dai seama.

Roagă-te,mergi la biserică spovedește-te,postește miercurea,vinerea,într-un cuvânt pune început de pocăință(presupun că ești ortodoxă-dacă nu...nu știu ce să spun)
Poți face și acatistul Sfintei Cuvioase Paraschiva care este ocrotitoarea acestei zile.
Consideră aceasta ca un semn de la Dumnezeu că te iubește și vrea să faci voia Lui. Doamne ajută.

Daniel777 27.08.2010 14:28:52

Citat:

Tine post negru..

Lavrentiu 27.08.2010 14:33:10

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 282541)
Probabil cineva se roagă pentru tine și a pus niște pomelnice la Sfântul Maslu sau la slujbele de vineri.
Anumiți așaziși"creștini" obișnuiesc să scoată părticele pentru anumite persoane postind în această zi.

Asta cred ca e o gluma, sau crede cineva ca Dumnezeu este un aparat de indeplinit dorinte, ba mai mult, dorinte rele? Sa nu fie!

costel 27.08.2010 14:41:11

Mie de ceva timp imi merge din ce in ce mai bine vinerea. Liliane, asta inseamna ca nu ziua e de vina.

Asta imi aduce aminte de vindecarea copilului lunatic. In Evanghelie se spune ca acel copil era aruncat in apa si in foc de demoni atunci cand era luna plina. Iar oamenii credeau ca luna este cauza si asa ajungeau sa se ridice impotriva Creatorului. Sa ne fie clar, nu zilele sunt cauza rautatilor, suferintelor noastre.

glykys 27.08.2010 14:44:49

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 282565)
Asta cred ca e o gluma, sau crede cineva ca Dumnezeu este un aparat de indeplinit dorinte, ba mai mult, dorinte rele? Sa nu fie!

Nu e o gluma. Cred ca este buna remarca Dorinei. Acum nu te gandi neaparat ca persoana respectiva se roaga sa i se intample ceva rau Lianei.
Stii ca daca cineva trece, spre exemplu, pe pomelnicul de la Liturghie, cu cea mai buna intentie, fireste, niste persoane care nu sunt vrednice de a fi trecute, mai rau le face. Se poate sa o fi trecut la Psaltire...

Mi-aduc aminte ca am citit intr-o carte, parca undeva la parintele Cleopa, ca a venit la el o femeie si i-a zis ca l-a tot pus la rugaciune pe barbatu-sau, un betiv care o bate, si nimic, nu mai suporta. Si parintele, dupa ce a atentionat-o, a pus-o sa tina post negru in anumite zile si l-a pus pe respectivul la Psaltire. Cand s-a indeplinit sorocul postului negru si al cititului la psaltire, barbatul a fost prins de niste banditi, care l-au batut pana l-au lasat lat, si dupa nu s-a vindecat complet, a ramas schiop parca, si nu a mai putut sa o bata pe femeie, si s-a apropiat de Dumnezeu. Totul s-a terminat cu bine, in sensul ca scopul rugaciunii si al postului nu a fost sa-l prinda banditii si sa-l ologeasca, ci sa nu mai bea, sa nu mai bata si sa se apropie de Dumnezeu.

costel 27.08.2010 14:52:07

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 282574)
Stii ca daca cineva trece, spre exemplu, pe pomelnicul de la Liturghie, cu cea mai buna intentie, fireste, niste persoane care nu sunt vrednice de a fi trecute, mai rau le face. Se poate sa o fi trecut la Psaltire..

Mai fratilor, speriati lumea. Nu mai faceti afirmatii care nu au nimic in comun cu invatatura ortodoxa. Nu se intampla nimic rau prin pomenire. Dimpotriva, raul apare atunci cand nu te rogi si nu se roaga nimeni pentru tine.

glykys 27.08.2010 14:54:32

Pentru Liliane:

Nu stim nimic despre tine, dar daca vei trai ca un crestin adevarat, lucrurile acestea nu au cum sa te atinga. Poate este un semnal ca trebuie sa iti schimbi viata. Mergi la biserica si fa o spovedanie generala, fa o sfestanie in casa, roaga-te si tine posturile randuite de biserica (adica si vinerea).

Foarte important: Gandeste-te bine, ai facut cuiva rau, ai suparat pe cineva, te dusmaneste cineva, te-a amenintat ca te pune cineva la Psaltire... Du-te si cere iertare si impaca-te! De fapt, asta e si conditia pentru a intra in biserica. Daca stii ca esti certat cu cineva, mergi intai si te impaci si apoi te duci la biserica. Doamne ajuta!

dorinastoica14 27.08.2010 16:48:41

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 282565)

Îmi pare rău Lurențiu mă știi de ceva timp de aici de pe forum și am destui ani ca să nu bat câmpii.Nu este o glumă!Am spus un lucru care nu prea se strigă în gura mare dar care din păcate se practică.
Crezi că toți oamenii care zic"Doamne,Doamne "visează la împărăția cerurilor sau mulțumesc lui Dumnezeu că le-a mai dat un prilej să se pocăiască prin necazuri și suferințe?
Ori ești idealist ori crezi că toți acei care calcă pragul bisericilor o fac pentru mântuirea sufletelor (așa cum ar fi de fapt firesc).
Mergând (adeseori ) prin mânăstiri sau la anumite bisericii(în special la Sf.Mina am auzit adeseori persoane venite de departe spunând"mi-a furat....,m-a bătut.m-a înșelat.m-a dat afară din seviciu,mi-a sticat casa...ș.ș.m.d.p am venit să pun niște rugăciuni și să se aleagă în 4o de zile!"
La astfel de cereri preotul recomandă postul ,rugăciunea și mai dă și niște părticele(am eu ce am cu părticelele!)

dorinastoica14 27.08.2010 16:58:01

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 282588)
Pentru Liliane:

Nu stim nimic despre tine, dar daca vei trai ca un crestin adevarat, lucrurile acestea nu au cum sa te atinga. Poate este un semnal ca trebuie sa iti schimbi viata. Mergi la biserica si fa o spovedanie generala, fa o sfestanie in casa, roaga-te si tine posturile randuite de biserica (adica si vinerea).

Foarte important: Gandeste-te bine, ai facut cuiva rau, ai suparat pe cineva, te dusmaneste cineva, te-a amenintat ca te pune cineva la Psaltire... Du-te si cere iertare si impaca-te! De fapt, asta e si conditia pentru a intra in biserica. Daca stii ca esti certat cu cineva, mergi intai si te impaci si apoi te duci la biserica. Doamne ajuta!

Ai punctat bine!
Acestea sunt armele creștinului .

Lavrentiu 27.08.2010 17:31:02

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 282652)
Îmi pare rău Lurențiu mă știi de ceva timp de aici de pe forum și am destui ani ca să nu bat câmpii.Nu este o glumă!Am spus un lucru care nu prea se strigă în gura mare dar care din păcate se practică.
Crezi că toți oamenii care zic"Doamne,Doamne "visează la împărăția cerurilor sau mulțumesc lui Dumnezeu că le-a mai dat un prilej să se pocăiască prin necazuri și suferințe?
Ori ești idealist ori crezi că toți acei care calcă pragul bisericilor o fac pentru mântuirea sufletelor (așa cum ar fi de fapt firesc).
Mergând (adeseori ) prin mânăstiri sau la anumite bisericii(în special la Sf.Mina am auzit adeseori persoane venite de departe spunând"mi-a furat....,m-a bătut.m-a înșelat.m-a dat afară din seviciu,mi-a sticat casa...ș.ș.m.d.p am venit să pun niște rugăciuni și să se aleagă în 4o de zile!"
La astfel de cereri preotul recomandă postul ,rugăciunea și mai dă și niște părticele(am eu ce am cu părticelele!)

Nu draga Dorina, nu ma referam la faptul ca sunt oameni care cred ca Dumnezeu este un mos craciun senil. Stiu ca sunt.

Eu altceva ziceam: noi NU credem asta. Noi nu credem ca daca cineva ne pomeneste la maslu cu gand rau, atunci o sa avem necazuri.

Noi NU credem in automatisme, in farmece vraji si alte descantece, in "deschiderea cartii" etc.

Deci chiar daca ar veni toti oamenii de pe pamant la Sfantul Maslu si ar scrie in bilet: sa moara Lavrentiu, eu stiu ca Hristos nu i-ar asculta si mai degraba ar muri ei.

Deci asta zic: mai degraba sa cautam relele care ni se petrec in relatia rea dintre noi si Dumnezeu, adica in rautatea noastra, nu in superstitiile altora.

dorinastoica14 27.08.2010 18:30:55

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 282675)
Nu draga Dorina, nu ma referam la faptul ca sunt oameni care cred ca Dumnezeu este un mos craciun senil. Stiu ca sunt.

Eu altceva ziceam: noi NU credem asta. Noi nu credem ca daca cineva ne pomeneste la maslu cu gand rau, atunci o sa avem necazuri.

Noi NU credem in automatisme, in farmece vraji si alte descantece, in "deschiderea cartii" etc.

Deci chiar daca ar veni toti oamenii de pe pamant la Sfantul Maslu si ar scrie in bilet: sa moara Lavrentiu, eu stiu ca Hristos nu i-ar asculta si mai degraba ar muri ei.

Deci asta zic: mai degraba sa cautam relele care ni se petrec in relatia rea dintre noi si Dumnezeu, adica in rautatea noastra, nu in superstitiile altora.

Bine spus! (de fapt asta voiam să auzim toți) .
Să fim convinși că mersul la biserică,spovedania sinceră urmată de împărtășanie dacă avem dezlegare,pocăința,postul,rugăciunea sunt "leacurile miraculoase" pentru orice indispoziție sau rea-întâmplare.

Așa să ne ajute Dumnezeu să le ducem pe toate cu bucurie și cu răbdare până la capăt.

Adelinne 29.08.2010 11:37:28

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 282675)

Doamne ajuta!
Corect ...atata timp cat noi ne spovedim regulat in posturi macar si primim pe Iisus Hristos in noi atunci nimic nu te poate atinge doar ce lasa Domnul sa fie atins ,eu asta simt si nu imi este teama de nimeni decat de Domnul ,oameni buni un mare sfant a spus cum sa iti fie frica de biata broasca pe care au mutilat-o unii rai ...cand tu il ai pe Hristos in tine ...sa luam aminte
Eu personal nu ma rog pentru raul altuia ..sa pateasca sau cine stie ce prostie sincer ,ma rog sa ma ajute Domnul sa pot ierta oamenii si pe mine personal sa aibe mila Domnul cu noi toti .Amin

Nicole_Alma 29.08.2010 14:33:24

Intr-o perioada mie imi mergea rau miercurea si cineva mi-a zis ca era posibil ca cineva sa-mi vrea raul. Unele persoane din familia mea au fost atinse de farmece, dar eu am sustinut mereu ca vrajile nu se ating de cei care nu cred in ele, in puterea lor, ci cred in Dumenzeu. M-am rugat la Dumnezeu si mi-am impus sa cred (m-am autosugestionat) ca ziua de miercuri e o zi ca toate celelalte si nu are de ce sa-mi fie teama, iar la scurt timp am constatat rezultatele: ziua de miercuri era ca toate celelalte.

De asemenea aveam doua superstitii: galeata goala si intorsul din drum. Daca-mi aparea cineva cu galeata goala sau ma intorceam din drum atunci cand aveam un examen, era clar ca luam o nota mica. Din momentul in care mi-am impus sa nu mai cred in tampeniile astea si m-am rugat la Dumnezeu (cu cuvintele mele) pur si simplu nu mi s-a mai intamplat nimic. Acum pot sa-mi apara 100 de galeti goale sau sa ma intorc de 100 de ori din drum ca nu mi se mai intampla nimic.

Din pacate am vazut f multe persoane mai in varsta, chipurile credinicoase, care au tot felul de superstitii, si de multe ori acestea s-au incetatenit atat de bine, incat au dus la traditii. Unele sunt chiar hilare, sa va dau cateva exemple legate de gravide si copilasi:
-lunea,miercurea si vinerea nu se spala nici oamenii, nici hainele
-copilul pana la 1 an nu se tine afara dupa caderea serii
-hainele copilului pana intr-un an nu se tin noaptea afara
-cand copilul merge in picioare prima data i se pune un fulg jos la picioare sau se taie cu foarfeca o ata invizibila:)
-femeia gravida sa nu se uite dupa oameni prea grasi,prea slabi,fara o mana,fara un picior,etc,iar daca o face sa-si duca mainile la spate
-femeia gravida sa nu puna mana pe animale ca iese copilul paros
-pana la 1 an (sau pana la botez) unghiile copilului se rod cu dintii,nu se taie pt ca iese copilul hot:))

Eu m-am amuzat copios cand o prietena (fata desteapta, cu facultate) m-a certat ca i-am taiat unghiile fetitei mele inainte de botez, ca e posibil sa ajunga hoata cand o fi mare:)))

Chiar si preotii se "lupta" cu unele babute carea aduc tot felul de superstitii in biserica. Ca sa nu mai spun de ritualul inmormantarii, unde sunt cele mai multe superstii, cred.

Langu 29.08.2010 15:12:41

Citat:

În prealabil postat de Nicole_Alma (Post 283208)
Intr-o perioada mie imi mergea rau miercurea si cineva mi-a zis ca era posibil ca cineva sa-mi vrea raul. Unele persoane din familia mea au fost atinse de farmece, dar eu am sustinut mereu ca vrajile nu se ating de cei care nu cred in ele, in puterea lor, ci cred in Dumenzeu. M-am rugat la Dumnezeu si mi-am impus sa cred (m-am autosugestionat) ca ziua de miercuri e o zi ca toate celelalte si nu are de ce sa-mi fie teama, iar la scurt timp am constatat rezultatele: ziua de miercuri era ca toate celelalte.

De asemenea aveam doua superstitii: galeata goala si intorsul din drum. Daca-mi aparea cineva cu galeata goala sau ma intorceam din drum atunci cand aveam un examen, era clar ca luam o nota mica. Din momentul in care mi-am impus sa nu mai cred in tampeniile astea si m-am rugat la Dumnezeu (cu cuvintele mele) pur si simplu nu mi s-a mai intamplat nimic. Acum pot sa-mi apara 100 de galeti goale sau sa ma intorc de 100 de ori din drum ca nu mi se mai intampla nimic.

Din pacate am vazut f multe persoane mai in varsta, chipurile credinicoase, care au tot felul de superstitii, si de multe ori acestea s-au incetatenit atat de bine, incat au dus la traditii. Unele sunt chiar hilare, sa va dau cateva exemple legate de gravide si copilasi:
-lunea,miercurea si vinerea nu se spala nici oamenii, nici hainele
-copilul pana la 1 an nu se tine afara dupa caderea serii
-hainele copilului pana intr-un an nu se tin noaptea afara
-cand copilul merge in picioare prima data i se pune un fulg jos la picioare sau se taie cu foarfeca o ata invizibila:)
-femeia gravida sa nu se uite dupa oameni prea grasi,prea slabi,fara o mana,fara un picior,etc,iar daca o face sa-si duca mainile la spate
-femeia gravida sa nu puna mana pe animale ca iese copilul paros
-pana la 1 an (sau pana la botez) unghiile copilului se rod cu dintii,nu se taie pt ca iese copilul hot:))

Eu m-am amuzat copios cand o prietena (fata desteapta, cu facultate) m-a certat ca i-am taiat unghiile fetitei mele inainte de botez, ca e posibil sa ajunga hoata cand o fi mare:)))

Chiar si preotii se "lupta" cu unele babute carea aduc tot felul de superstitii in biserica. Ca sa nu mai spun de ritualul inmormantarii, unde sunt cele mai multe superstii, cred.

Sfatul meu,daca-mi permiti,este sa fi mai optimista,uita "evidentele" zilelor in care ti se intampla ceva neplacut ca si a celor in care se intampla ceva placut,altfel risti sa intri in roata superstitiilor si multa ameteala iti va aduce.Urmeaza sfatul lui Laurentiu.Toate cele bune.

Nicole_Alma 29.08.2010 15:52:53

Citat:

În prealabil postat de Langu (Post 283221)
Sfatul meu,daca-mi permiti,este sa fi mai optimista,uita "evidentele" zilelor in care ti se intampla ceva neplacut ca si a celor in care se intampla ceva placut,altfel risti sa intri in roata superstitiilor si multa ameteala iti va aduce.Urmeaza sfatul lui Laurentiu.Toate cele bune.

Imi cer scuze, dar cred ca ati inteles gresit postarea mea. Eu ma refeream exact la faptul ca AM AVUT CANDVA SUPERSTITII, dar am scapat de ele datorita credintei in Dumnezeu si autosugestionarii.
Exemplele respective le-am luat de pe un site de mamici si copii (pe care activez) pt a puncta pana unde poate merge imaginatia unora in ceea ce priveste crearea de superstitii care din pacate le raspandesc in cercurile in care traiesc. Exemplificarea s-a vrut un fel de "ASA NU!!!"

Imi pare rau ca m-am facut gresit inteleasa!

Nicole_Alma 29.08.2010 16:03:11

Citat:

În prealabil postat de Langu (Post 283221)

Si sunt o persoana optimista, care crede si nadajduieste in ajutorul de la Dumnezeu. Respectivele superstitii le aveam in adolescenta, cand inca nu stiam prea multe despre viata si credinta.

Iertati-ma!

mirabela 29.08.2010 16:32:51

Daca te referi, la '' scoaterea particelelor din altar'', asa i se spune, sunt rugaciuni speciale tinute de preot, pe o perioada de 40 zile, in cazul in care cineva te-a furat, sau etc. Nu orice preot accepta asa ceva, si-n al doilea rand, se face dreptate, dar daca cel care a cerut nu e drept, vai si amar, pica si pe el. Cunosc doua cazuri. Asa ca mai bine, sa se faca voia Tatalui cand o vrea El, nu cand vrem noi.Nu e de joaca cu asa ceva.

Doamne ajuta.

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 282652)

arriel 29.08.2010 20:15:53

Citat:

Incearca sa uiti ca e vineri,sa inlocuiesti ziua de vineri cu una de...miercuri

Langu 29.08.2010 20:57:13

Citat:

În prealabil postat de Nicole_Alma (Post 283243)
Si sunt o persoana optimista, care crede si nadajduieste in ajutorul de la Dumnezeu. Respectivele superstitii le aveam in adolescenta, cand inca nu stiam prea multe despre viata si credinta.

Iertati-ma!

Pe mine sa ma iertati,postarea era pt. Liliane.Scuze inca odata.Toate cele bune.

gabriela8 30.08.2010 19:19:41

Citat:

Citeste Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos!

AlinB 31.08.2010 18:56:23

Credinta e o unealta foarte puternica.

Dar atunci cand este deturnata de la Dumnezeu la superstitii, se intoarce impotriva celui care o practica iar rezultatele..dezastruoase.

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:45:30.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.