Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Biserica si preotul spitalului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10383)

cristina2012 12.08.2010 15:02:48

Biserica si preotul spitalului
 
De curand a nascut prematur o prietena de-a mea. Deocamdata se afla in spital si vorbim in fiecre zi la telefon. Astazi imi povestea de o proaspata mamica ce a facut depresie post-partum. Femeia asta e tanara, frumoasa, cu familie buna si a nascut la termen un copil dolofan si sanatos. Mama plange toata ziua si laptele-i siroiese pe ea, in timp ce copilul plange de foame pentru ca mama nici nu-i arunca o privire. Nu vreau sa discut discut sitautia acestei mame la sectiunea Biserica Ortodoxa Romana, ci vreau sa va spun ca aceasta intamplare m-a facut sa ma gandesc la ce fac preotii de spital. Eu am avut depresie la al 3-lea copil si duhovnicul a rezolvat totul, nu a fost nevoie de doctori si pastile.
Am nascut de 4 ori si am fost internata de fiecare data cateva zile, am stat de vreo 3 ori cu unul dintre copii in spital si niciodata preotul spitalului nu a deschis usa salonului. De ce oare? Eu, cand ma gandesc la biserica de spital, m-as astepta ca activitatea aceste biserici si a preotilor care slujesc in ea sa fie dedicata in mare parte bolnavilor din spital.

Sa ne referim la maternitati: oricine stie ca o femeie gravida internata in spital, cel mai probabil nu are voie sa se miste din pat iar o lauza abia se sprijina de pereti sa ajunga pana la toaleta. Daca e asa, capela sau biserica din curtea spitalului nu le este accesibila, chiar daca ar dori sa ajunga acolo. In acest caz, eu cred ca ar fi de dorit ca in fiecare zi preotul sa bata la usa salonului, eventual spre seara cand se termina cu vizitele doctorilor, analize si agitatia specifica spitalului. In fiecare zi se interneaza gravide si lauze si ar merita si ele, fireste daca vor, un pic de sprijin. In acest caz chiar se poate face misiune. Majoritatea mamelor, oricat de indiferente religios erau inainte, confruntate cu durerile nasterii, cu grija pentru santatea copilului si a lor, isi indreapta privirile spre Dumnezeu. Preotul ar putea intra sa le intrebe daca vor sa le faca agheasma, sa le miruiasca pe ele si pe copii, sa stropeasca el cu agheasma, sa le dea o iconita, sau (cand exista sponsorizari o carte crestineasca). Daca nu vor mamele, nu-i nimic, n-or sa-l alunge cu oua, dar cred ca multe vor. Mai mult, daca schimba doua vorbe cu ele, poate identifica aceste cazuri grave si, daca mama nu e dispusa sa-si deschida sufletul in fata preotului, ar putea fi indrumata macar spre un psiholog.
In cazul femeilor gravide care isi petrec luni in sir in spital, iar le-ar fi de ajutor. Cum tot n-au ce face, poate o discutie le-ar folosi, poate ar dori sa se spovedeasca si sa se impartaseasca, poate... multe s-ar putea face.
Mi se pare o mare plina de peste, dar parasita de pescari.
Faptul ca pe usa bisericii de spital exista un numar de mobil la care preotul rasunde, nu e de mare ajutor. Adesea cand vii in dureri la spital, nu mai vezi astfel de anunturi, nici nu ai indrazni sa suni la un preot necunoscut si uite asa, tangenta cu biserica se reduce la o sticla de agheasma pe care o aduce mama soacra de la preotul din parohia ei. E mare pacat, zic eu.

In cazul spitalelor, altele decat maternitatile, iar ar fi mult de lucru. Vin oameni bolnavi, unii fara speranta, altii care asteapta interventii cu risc crescut. Lor ar trebuie sa li se zica un "Doamne-ajuta" sa li se dea o binecuvantare, sa li se faca o rugaciune pentru sanatate, sa fie intrebati de nume ca sa fie trecuti pe pomelnic, sa fie incurajati sa se spovedeasca, sa se impartaseasca. E hilar sa te gandesti ca daca vrea, omul va veni singur la biserica din curtea spitalului, pentru ca nu poate (e imobilizat la pat), pentru ca in spital mereu astepti sa vina doctorul, sa ti se faca injectia, sa fi dus la analize, etc., sau pur si simplu nu poti pleca pentru ca nu esti obisnuit cu biserica, esti stingher, iar in situatia neputintei este si mai greu sa faci pasul. La bolnavi trebuie sa se vina. Apeleaza la preot, de regula, doar cei care sunt practicanti si atunci isi cheama duhovnicii sau preoti cunoscuti. Preotul din spital... nu e pentru spital.

Nu zic ca ei someaza, nicidecum, ci doar ca nu mi se pare corect ca biserica de spital sa se transforme intr-o parohie obisnuita dar cu sediul in curtea spitalului. ESTE NEVOIE DE PREOT PENTRU BOLNAVII SPITALULUI.

mirelat 28.12.2010 05:46:24

Citat:

În prealabil postat de cristina2012 (Post 277087)
E hilar sa te gandesti ca daca vrea, omul va veni singur la biserica din curtea spitalului, pentru ca nu poate (e imobilizat la pat), pentru ca in spital mereu astepti sa vina doctorul, sa ti se faca injectia, sa fi dus la analize, etc., sau pur si simplu nu poti pleca pentru ca nu esti obisnuit cu biserica, esti stingher, iar in situatia neputintei este si mai greu sa faci pasul. La bolnavi trebuie sa se vina. .

nu stiu ce sa zic, dar mi se pare parca si mai hilar sa te astepti ca un preot sa faca vizite pacientilor mai ceva ca medicii (care oricum sunt mai multi, ca numar). e adevarat ca n-am avut prea mare tangenta cu spitalele, dar cred ca asemenenea vizite 'neanuntate' le fac mai mult celor pe patul de moarte..

Miha-anca 04.01.2011 01:29:27

Citat:

În prealabil postat de cristina2012 (Post 277087)
Sa ne referim la maternitati: oricine stie ca o femeie gravida internata in spital, cel mai probabil nu are voie sa se miste din pat iar o lauza abia se sprijina de pereti sa ajunga pana la toaleta. Daca e asa, capela sau biserica din curtea spitalului nu le este accesibila, chiar daca ar dori sa ajunga acolo. In acest caz, eu cred ca ar fi de dorit ca in fiecare zi preotul sa bata la usa salonului, eventual spre seara cand se termina cu vizitele doctorilor, analize si agitatia specifica spitalului.
ESTE NEVOIE DE PREOT PENTRU BOLNAVII SPITALULUI.

Multumim, Cristina, ca ai ridicat aceasta problema. Noi, care nu am avut, sau nu mai avem tangente cu maternitatea, nici nu banuim cate de necesara este prezenta unui preot acolo.
Poate ca si personalul medical ar putea pune mana pe telefon, pentru a chema preotul spitalului in cazurile numite de tine.

Miha-anca 04.01.2011 01:38:41

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 316809)
dar cred ca asemenenea vizite 'neanuntate' le fac mai mult celor pe patul de moarte..

Foarte multa lume crede acest lucru; unii se tem sa cheme preotul chiar la capul unui muribund, ca nu cumva sa-i dea de inteles ca este muribund.
Dar rolul preotului nu este doar acela de a ierta pacatele, ci si de a vindeca prin Sfintele Taine trupul si sufletul omului.

ebadea 04.01.2011 12:05:56

Preotul de la Spitalul SF. IOAN din Bucuresti trece zilnic prin toate saloanele. Si e unul singur.

mirelat 05.01.2011 06:34:57

Citat:

În prealabil postat de ebadea (Post 319160)
Preotul de la Spitalul SF. IOAN din Bucuresti trece zilnic prin toate saloanele. Si e unul singur.

ah, se practica turul de forta ? la cate sute de bolnavi sunt in spital, ma indoiesc ca vizitele astea in viteza sunt si efective ptr "pacientii" acelui preot. poate pentru vreo cativa doar. dar e bine ca macar este vointa de schimbare - se pare ca 1 preot de spital a dovedit-o - cum se zice "daca vrei, poti". :))

PS ptr Anca : :25:teoria ca teoria, practica ne mananca.

dorinastoica14 05.01.2011 09:05:00

Acum doi ani am stat în Spitalul de Neurochirurgie din Iași cu o persoană dragă mie care a suferit o intervenție complicată la cap.
Am descoperit capela spitalului care era mereu deschisă și unde puteai merge să te rogi, să lași pomelnice și să vorbești cu preotul.
Uimirea mea a fost mare căci mereu de câte-ori mergeam să mă rog nu am vazut pe nimeni să facă acest lucru dintre bolnavi sau însoțitori.
Preotul de acolo venea miercurea și vinerea prin secții, facea rugăciuni la sala de mese și la patul bolnavilor la cerere.
Pot să vă spun că participau foarte puțini la slujbe aceștia fiind mai ales din manastiri sau preoți care erau internați.

Capele sunt prin spitale, preoți de asemenea dar, din păcate interesul pentru vindecarea și prin intermediul tainelor bisericii este scăzut.

dany123 16.01.2011 23:16:25

dpmdv intr-un spital ar trebui sa fie numai personal medical care sa se ocupe cu tratarea pacientilor.

nu stiu daca in curicula institutelor teologice exista psihologia si/sau discipline conexe asa ca nu stiu ce ajutor poate oferi un preot.

Mihnea Dragomir 16.01.2011 23:36:12

Citat:

În prealabil postat de dany123 (Post 324418)
dpmdv intr-un spital ar trebui sa fie numai personal medical care sa se ocupe cu tratarea pacientilor.

nu stiu daca in curicula institutelor teologice exista psihologia si/sau discipline conexe asa ca nu stiu ce ajutor poate oferi un preot.


Preoții oferă ajutor spiritual, nu psihologic. Importanța asistenței spirituale a celor bolnavi și, mai ales, a celor muribunzi este foarte mare. Diavolul știe foarte bine cât de important e ultimul ceas al vieții. Își va înteți atacurile. Dacă mori în ghearele lui, a lui vei fi veci după veci. Deși creștinii e bine să fie instruiți cum să se descurce în acel ceas chiar și fără preot, prezența lui poate oferi multă întărire. Eu cel puțin, nu aș vrea de loc ca preoții mei să mă lase de izbeliște tocmai atunci. Cred că foamea și setea după Domnul meu îmbracă forme de mare intensitate în acele împrejurări.

sophia 17.01.2011 21:00:44

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 319488)
Acum doi ani am stat în Spitalul de Neurochirurgie din Iași cu o persoană dragă mie care a suferit o intervenție complicată la cap.
Am descoperit capela spitalului care era mereu deschisă și unde puteai merge să te rogi, să lași pomelnice și să vorbești cu preotul.
Uimirea mea a fost mare căci mereu de câte-ori mergeam să mă rog nu am vazut pe nimeni să facă acest lucru dintre bolnavi sau însoțitori.
Preotul de acolo venea miercurea și vinerea prin secții, facea rugăciuni la sala de mese și la patul bolnavilor la cerere.
Pot să vă spun că participau foarte puțini la slujbe aceștia fiind mai ales din manastiri sau preoți care erau internați.

Capele sunt prin spitale, preoți de asemenea dar, din păcate interesul pentru vindecarea și prin intermediul tainelor bisericii este scăzut.

Dorina, asa este, dar lumea nu pricepe ajutorul dat de preot, in ce consta el anume.
Aici este problema pentru multi. Ar trebui explicat cum functioneaza acest lucru (rugaciunea, slujba) pentru bolnav.
Nu reusesc sa ma exprim grozav, sunt f.obosita, dar multi nu potaface legatura intre credinta si boala, adica in ce mod un preot poate ajuta un bolnav.
Unii se si sperie, pentru ca de obicei preotul vine la bolnav...inainte de moarte.
Abia mai de curand sunt preoti si biserici la spitale.

sophia 17.01.2011 21:08:23

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 324420)
Preoții oferă ajutor spiritual, nu psihologic. Importanța asistenței spirituale a celor bolnavi și, mai ales, a celor muribunzi este foarte mare. Diavolul știe foarte bine cât de important e ultimul ceas al vieții. Își va înteți atacurile. Dacă mori în ghearele lui, a lui vei fi veci după veci. Deși creștinii e bine să fie instruiți cum să se descurce în acel ceas chiar și fără preot, prezența lui poate oferi multă întărire. Eu cel puțin, nu aș vrea de loc ca preoții mei să mă lase de izbeliște tocmai atunci. Cred că foamea și setea după Domnul meu îmbracă forme de mare intensitate în acele împrejurări.

Ce inseamna la tine, in acest caz, ajutor spiritual?
Poate ca ar trebui sa ofere de amandoua. Pana de curand preotul venea in spital la bolnav numai...in ultimul ceas. De ce numai asa?
Poate ca acum vin mai devreme si chiar in alte cazuri mai putin grave, pur si simplu ca sa-i ajute sa se vindece, sa capete incredere.
Ar trebui sa stea de vorba cu ei, sa le explice cum ii poate ajuta Dumnezeu, sa le dea si mangaiere sufleteasca.
Citeam (ca practic n-am avut ocazia sa vad), ca in alte tari se ocupa de bolnav si de apropiati/insotitori. Ii incurajeaza, sfatuieste. De multe ori acestia sunt mai daramati decat bolnavul insusi.

Mihnea Dragomir 17.01.2011 21:38:49

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 324792)
Ce inseamna la tine, in acest caz, ajutor spiritual?

Ajutorul spiritual înseamnă ajutor în lupta nevăzută. Este cu totul altceva decât ajutorul material și decât ajutorul psihologic. Dacă am de ridicat o greutate de 500 de kilograme, am nevoie de ajutor material, nu spiritual. Îmi trebuie câțiva prieteni să pună umărul. A ridica o greutate e chestie materială, deci îmi trebuie ajutor material. Când am o dificultate spirituală, îmi trebuie ajutor spiritual. Am nevoie de preot, care mă asistă spiritual în următoarele forme:
-îmi oferă Sf Taine: spovadă, împărtășanie, extrema ungere.
-mă ajută să-mi fac un examen de conștiință, fiindcă poate că nu am deprinderea, sau poate că o am dar mintea mi-e tulburată deja.
-îmi arată cum să mă rog și se roagă împreună cu mine, pentru mine și cei dragi.
-îmi poate oferi un obiect purtător de haruri lucrătoare. Sunt în spital, nu am pe nimeni și îmi pare rău că am lăsat cruciulița acasă. Ce mângâiere ar fi să am una acum !
-îmi vorbește despre încercările și suferințele prin care a trecut Domnul meu și sfinții bineplăcuți Lui și mă îndeamnă să fiu asemenea lor.
-mă avertizează asupra atacurilor diabolice care m-ar putea găsi în stare vulnerabilă: cutare gând, cutare pornire, lucruri pe care ar fi bine să nu le fac.

Cam în asta ar consta, cred eu, ajutorul spiritual al preotului. Cel puțin eu un astfel de ajutor aș dori.

De sfaturi și încurajări se pot ocupa și alții: consilieri, psihologi, de regulă cu rezultate mai bune decât preotul. Sau cei dragi, care mai îmi aduc și portocale. Dar ajutorul de felul celui de mai sus mi-l poate da preotul și nimeni mai bine decât el.

ap2010 17.01.2011 22:02:07

Problema pentru cei aflati in spitale si spun ca au nevoie de preoti: l-au chemat si nu a venit?,iar pentru femeile aflate in maternitati si care nu pot ajunge la biserica,lauzele stiu ca nu au voie sa intre acolo in acesta perioada,si nici preotul sa vina la ele pana la un anume timp.Credinta ortodoxa nu e pe zone si nu tine de cutuma.

arwein 17.01.2011 22:51:29

Din experienta proprie: lucrez in spital si stiu ca exista preot; de cele mai multe ori ma intersectez cu el in garzi; are prorgam al slujbelor afisat si un numar de telefon la care poate fi apelat , probabil ca vine cand e cheamt, ca l-am vazut de multe ori la bolnavi. Cel mai impresionant lucru pe care l-am vazut: oficiata Taina Cununiei la un cuplu casatorit civil de vreo 25- 30 de ani, cu copil mare (insurat, cu copil la randul lui); unul din ei era grav bolnav (a si murit dupa vreo luna) si nu mai era in stare sa stea decat in sezut, sprijinit pe perne; preotul spitalului a oficiat cununia. Au trecut cativa ani de atunci si de fiecare data cand ma intalnesc cu el pe coridoare ma bucur in sinea mea, ma bucur ca vine dupaamiaza si ii ajuta pe cei cai care cel ajutor!

Miha-anca 18.01.2011 01:21:10

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 319477)
a

PS ptr Anca : :25:teoria ca teoria, practica ne mananca.

Din pacate, Mirela, am intalnit de multe ori oameni, care nu vor sa cheme preotul la capataiul bolnavului aflat pe moarte. Le e teama sa nu isi dea seama bolnavul, cat de grava e situatia in care sunt.
E vorba deci de practica, nu de teorie, caci teoretic stiu si ei ca trebuie chemat preotul; totusi nu o fac. Si e si mai dureros cand e vorba de persoane pe care le cunosc.

mirelat 18.01.2011 03:39:32

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 324926)
E vorba deci de practica, nu de teorie, caci teoretic stiu si ei ca trebuie chemat preotul; totusi nu o fac.

pai exact asta am zis si eu - ca la teorie stam bine, dar... "practica ne mananca".

Mihail_id 23.05.2012 22:08:32

Ce parere aveti ?!
 
Va rog sa-mi spuneti ce parere aveti de aceasta emisiune : http://trinitastv.ro/emisiuni/credinta-si-vindecare

lore86 25.05.2012 12:50:58

Citat:

În prealabil postat de ap2010 (Post 324815)
iar pentru femeile aflate in maternitati si care nu pot ajunge la biserica,lauzele stiu ca nu au voie sa intre acolo in acesta perioada,si nici preotul sa vina la ele pana la un anume timp.Credinta ortodoxa nu e pe zone si nu tine de cutuma.

Exista preoti in maternitati si viziteaza in special viitoarele mamici, internate ptr probleme ale sarcinii. Dar daca in saloanele de proaspete mamici ar fi chemat, cu siguranta ar veni.
Acolo, in spital, spovedeste si impartaseste tinerele, mai ales cele care intampina dificultati in mentinerea sarcinii. Chiar acolo l-am cunoscut pe duhovnicul meu.

Ideea ca preotul nu are voie sa vina la proasptele mamici nu stiu de unde e scoasa. In randuiala Bisericii exista rugaciune la 1 zi , precum si la 8 zile de la nastere. E adevarat ca fiind in maternitate, mamicile nu cheama preotul in prima zi, dar la 8 zile vine preotul acasa.

Ekaterina 25.05.2012 16:17:44

Citat:

În prealabil postat de cristina2012 (Post 277087)
Am nascut de 4 ori si am fost internata de fiecare data cateva zile, am stat de vreo 3 ori cu unul dintre copii in spital si niciodata preotul spitalului nu a deschis usa salonului. De ce oare? Eu, cand ma gandesc la biserica de spital, m-as astepta ca activitatea aceste biserici si a preotilor care slujesc in ea sa fie dedicata in mare parte bolnavilor din spital.

Poate era mai bine sa il chemati, numarul acela afisat pe usa bisericii este chiar extrem de util. Cred ca puteati sa puneti aceasta intrebare daca ati fi apelat la ajutorul lui si nu l-ati fi primit. De ce sa plecam de la ipoteza ca preotul nu este prezent, poate este prezent acolo unde cazurile sunt mai grave si mai urgente.

Am citit o intamplare din viata unui Sfant, in care acesta confruntat cu o situatie care il depasea (se lupta cu demonii) il intreaba pe Dumnezeu: Unde erai Doamne cand am avut nevoie de Tine? Iar Dumnezeu ii raspunde ca ar fi venit daca L-ar fi chemat. Nu putem sa aruncam vina doar pe preot, el nu poate intra buzna in sufletul omului, acest lucru nu este specific ortodoxiei.

In legatura cu mamicile aflate in maternitati, consider ca aici preotul nu trebuie sa vina decat daca este chemat. Spun asta tinand cont de tot ce urmeaza unei nasteri: perioada grea si dureroasa de refacere, alaptarea copilului (sunt maternitati in care copilul sta cu mama) si alte motive pe care nu le expun, dar care impun necesitatea intimitatii in salon pentru o lauza.

Mihnea Dragomir 30.05.2012 01:54:24

Citat:

În prealabil postat de ap2010 (Post 324815)
pentru femeile aflate in maternitati si care nu pot ajunge la biserica,lauzele stiu ca nu au voie sa intre acolo in acesta perioada,si nici preotul sa vina la ele pana la un anume timp.Credinta ortodoxa nu e pe zone si nu tine de cutuma.

Atunci, ține de canoane ? Am înțeles că ar exista un canon în vigoare care ar interzice lehuzelor să intre în biserică, dar de un canon care ar interzice preotului să vină la ele, eu nu am auzit. Îmi pare rău că vă răspund la mai bine de un an de la postarea dv, dar abia acum mi-a sărit în ochi aceasta. Mă puteți lumina, privind un asemenea canon ?


Ora este GMT +3. Ora este acum 08:15:47.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.