![]() |
Citat:
Daca tu ai vedea cu adevarat impartasirea asa cum este ea nu ai mai exagera asupra banalitatii ei, pentru ca in sine este un lucru enorm ce e acolo. Euharistia nu e ciorba asa cum se pare ca va impartasiti voi, pentru ca vorbiti de un lucru atat de mare fara constiinta reala a ceea ce se intampla in spate, si fara sa vi vazut exact ce se intampla in Euharistie in sufletul omului. Ati citit si voi si compilati pe forum pareri. Este efectiv intrarea intr-o mare mare lumina a lui Dumnezeu, care te arde cu adevarat cand mintea ta nu este curata, si o simti si ca lumina enorma, si ca putere, si ca descoperire a celor dinauntrul tau. Eu pun intai accentul pe o viata duhovniceasca reala, care este fundamentul unei comuniuni punctuale maxime cu Hristos. Fara aceasta nu simti nimic pentru ca sufletul tau e complet inafara sensibilitatii duhovnicesti. Si nu ai cum sa vorbesti despre simtirea Euharistiei fara o stare duhovniceasca buna. Culmea "duhovniciei" de forum: lauzi cu foc Euharistia insa tu nu esti in stare sa zici o rugaciune ziua iar starea ta duhovniceasca lasa mult de dorit ;). Te impartasesti insa pregatirea ta in ansamblu este departe de ce ar trebui sa fie... chiar si dupa un standard al minimului crestinesc. De asta evit subiectul Impartasire pentru ca eu cel putin ma consider usor nevrednic de el si nu atat de usor de abordat. Iar din cate tin minte toata patristica zice acelasi lucru, oamenii duhovnicesti si sfintii se pregateau serios pentru impartasire si nu mergeau acolo chiar in orice conditii. |
Citat:
Sa scrie doar asa, cumva, un fel de ... Esenta de Postare. Sper sa nu se supere acum, asta ar mai lipsi. Mai degraba cred va lua ceva din ce-ti scriu tie si va scrie in doi peri, trei cuvinte :) Citat:
Dar este intalnita si la noi, pe de o parte impartasirea neglijenta sau, pe de alta, neimpartasirea pioasa. Fratele Palama subliniaza doar pericolul primei stari, insa si cea de-a doua este la fel de daunatoare. Oameni cu frica lui Dumnezeu, rugători, care participa la slujba Duminica de Duminica, nu se impartasesc cu anii. Sa nu greseasca, ei nu sunt suficient pregatiti niciodata, nu sunt vrednici sa participe la o asa mare Taina, etc. Am vorbit cu un astfel de frate care nu se impartasise de 17 ani. Macar ca e un om evlavios care in fiecare Duminica il vedeai in adunare cantand, rugandu-se, ascultand cu drag predica. "Decat sa te impartasesti spre osanda, mai bine nu te impartasesti deloc" zic ei. Dar, din punctul meu de vedere, asta-i o inselatorie demonica, iertata sa-mi fie exprimarea virulenta. Decat sa te impartasesti spre osanda, mai bine sa te impartasesti spre viata. NIMIC mai putin. Ce-i drept, in Scripturi, calea spre impartasanie e o linie foarte fina. In stanga e atentionarea apostolului Pavel: "Căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie, osândă își mănâncă și bea, nesocotind trupul Domnului." Iar in dreapta precizarea Mantuitorului: "Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi." |
Citat:
Incerc sa am o randuiala de impartasire in fiecare post iar in posturile mari la inceput si sfarsit, conform randuielii Bisericii, si cred ca asta este calea corecta in problema asta. Insa nici sa ajungem visand la Euharistie cand noi nu avem fundamentul unei vieti duhovnicesti, peste care se aseaza Euharistia. |
Citat:
|
Citat:
Maine il arestam pe baza declaratiei tale de acum pe care tocmai ai facut-o. Si copilul se uita la el cu ochi mari cat cepele neintelegand cand l-a facut pe taica-su hot si ca taica-su tocmai si-a luat salariul... dar trebuia sa fie adevarat dupa palmele luate si dupa atitudinea militianului care trebuia sa stie mai bine decat toti; si avea si uniforma deci cu siguranta avea dreptate..." Cam asa e cu fiecare post de al tau si cu "metodele tale crestinesti" de discutie. Nu ai sa gasesti in nici un post de al meu 2 lucruri: bataie de joc si apoi desconsiderare fata de nimic. Sunt 2 chestii pe care le evit, deci nu am cum sa fi facut asa ceva, sa fi desconsiderat Euharistia. "frectie"... cu siguranta te pricepi la exagerari. Insa ai sa gasesti raspunsuri la acuzatii. Pana la Euharistie, vezi-ti de rugaciunile de fiecare zi... majoritatea nu sunt in stare nici de asa ceva insa sunt tari in experiente Euharistice. Nici abc-ul rugaciunii nu il stiu dar ei explica tainele Euharistiei, citand multi pe care nu ii inteleg. |
Citat:
|
Citat:
|
Subiectul "vorbire in limbi" nu il stapanesti suficient de bine, Catalin. Nici biblic, nici teologic, nici istoric, nici practic. Nu te supara!
Cand scrii despre icoane, te citesc fara sa comentez. Dar pe "daruri duhovnicesti" mai ai de studiat. |
Citat:
Iti dai seama, Domnul a instituit si El, un punct, acolo, pe care Gr. Palama si colegul nostru acest nume de user, l-au dus la bun sfarsit. Euharistia e pentru massele de fraieri care oricum nu simt nimic cand se impartasesc, pentru elita e rugaciunea palamita si cautarea "vazutului" de lumini cica taborice. Ce Se facea Dumnezeu Intrupat fara neopalamitii samanoizi?! Nt nt nt... Doamne iarta-ma! |
Citat:
Nu am o problemă cu opiniile care nu se suprapun, ci cu maniera în care le tratăm. Nu dau peste dialog constructiv, pe cuvânt. :( |
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:03:01. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.