Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Abstinenta sexuala. Cine si cum face? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15552)

DragosP 17.10.2012 21:32:01

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 476999)
Da. Care-i problema? Este un fel de a vedea lucrurile raspandit la teologii neopatristici.

Nu e nici o problemă. Dar nici ortodox nu prea pare a fi.
Citat:

În prealabil postat de vasiu_c (Post 477001)
Daca vrei cu adevarata sa sti ce stia Parintele D. Staniloaie iti sugerez sa-l citesti cu ffffffoarte mare atentie. In materie e o somitate si cred ca tu nu ai pus corect intrebarea. Sau ai pus-o?? daca da , atunci ai fost fie rauvoitor, fie ai vrut sa incerci pe cineva. Inclin sa cred a doua varianta

Doamne miluieste-ne pe noi pacatosi si ne iarta ca nu prea stim ce facem(zicem)

Las-o așa încurcata.

vasiu_c 17.10.2012 21:36:54

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 477008)

Las-o așa încurcata.

Frate, Domnul cu noi! Multi din afara ortodoxiei il recunosc. De ce sa nu o facem noi care ne credem in ORTODOXIE???????

Fani71 17.10.2012 22:21:09

Citat:

În prealabil postat de vasiu_c (Post 477011)
Frate, Domnul cu noi! Multi din afara ortodoxiei il recunosc. De ce sa nu o facem noi care ne credem in ORTODOXIE???????

DragosP era doar ironic.

ovidiu b. 17.10.2012 23:47:26

Citat:

În prealabil postat de vasiu_c (Post 477011)

Ești sigur că tu crezi?

ovidiu b. 17.10.2012 23:51:03

Apropo, rugăm adminul să arunce un ochi peste ultimele 25 de pagini ale topicului...am cam luat-o pe ulei.

Mosh-Neagu 18.10.2012 01:43:02

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 477046)
Apropo, rugăm adminul să arunce un ochi peste ultimele 25 de pagini ale topicului...am cam luat-o pe ulei.

Hm! Ai reusit sa-mi starnesti un zambet. Imi amintesc de o vorba neaosa de roman mandru si smerit!...
"Care gata? Nici un gata! Cand e gata, EU spun gata! Si-acu' GATA!"
Eu totusi mai vad vreo 200 de pagini pe acest topic, la fel de ziditoare ca si celelalte aproape 100...

Fani71 18.10.2012 09:10:13

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 476957)

Eugen, am citit articolul care mi s-a parut foarte bun. Poti sa ne spui de cine este? Nu gasesc numele autorului. Este de autorul blogului poate? (ieromonah Petru Pruteanu)

Intr-adevar, tema numarul sfintelor taine depaseste cu mult subiectul firului. Dar tema trupului inviat si a trupului de dinainte de cadere mi se pare ca nu.

Fani71 18.10.2012 09:28:39

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 476946)
Cu placere Fani71.

Personal imbratisez interpretarea patristica alegorica conform careia in acest context mancatul se referea la hrana spirituala contemplativa (Sfantul Ioan Damaschin - Dogmatica.) al carei efect era cunoasterea lui Dumnezeu din creatie...

Personal nu sunt de acord cu aceata viziune expusa, motivele fiind multiple. Pe de o parte avem Sfanta Scriptura care afirma inechivoc: "iar la inviere, caci va fi invierea, nu se mai insoara si nici nu se mai marita ci vor vietui precum ingerii din ceruri"... ceea in primul rand face referire la faptul ca nu se vor mai exista relatii maritale (ci doar Bisericesti duhovnicesti de tip agape), deci implicit activitatea sexuala aferenta casatoriei nu va mai fi nici necesara, nici dorita... si nici cu putinta.

Din punct de vedere al placerii sezoriale aferente activitatii sexuale, caci despre aceasta este vorba... pai si in lumea noastra actuala cand gasim un mod de a ne satisface placerea la un nivel mai mare, renuntam la cele anterioare care devin nesatisfacatoare... cu atat mai mult atunci, cand placerea duhovniceasca ne va covarsi, cand dragostea duhovniceasca ne va covarsi... nu ne vom mai uita la "infimele" placeri senzoriale, in sensul ca nu le va mai dori nimeni. De aceea consider ca nimeni din cei ce vor trai intru Hristos in cerul cel nou si pamantu cel nou nu va mai dori acestea... nu in sensul ca sunt rele in sine (asa cum gresit cugeta unii) ci pentru ca nu mai este nevoie de ele, nu mai sunt folositoare... caci "cand eram copil gandeam ca un copil vorbeam ca un copil doream ca un copil, cam ajuns barbat am lepadat cele ale copilului"... la fel si la batrenete si sunt de parere: cu atat mai mult la inviere cu trup pnevmatizat nu vor mai fi activitati sexuale firesti. De remarcat ca in cazul copilului si al batranului nu exista actitvate sexuala aferenta atat din punct de vedere fiziologic cat si volitiv...

Sunt de parere ca oamenii cu trupurile inviate transfigurate isi vor impartasi dragostea duhovniceasca de tip agape (fara eros) ce va implica, imbratisari, mangaieri, saraturi... tandrete. Desigur sunt de parere ca va fi si o implicare senzoriala insa induhovnicita pnevmatizata, caci Hristos Iisus a mancat miere si peste, a cerut Sfintilor Apostoli sa il atinga, sa il pipaie... evident si Domnul simtind gustul dulce al mierii, gustul specific al pestelui... si atingerea si imbratisarea plina de dragoste frateasca a Sfintilor Sai Apostoli (caci este posibil s-l fi atins din moment ce EL isusi a indemnat sa fie pipait, atat pe cei 10 Apostoli cat si pe Sfantul Apostol Toma... )

Doamne ajuta.

Suna convingator ceea ce scrii. O sa mai cuget si citesc.
Problema interpretarii pur alegorice este: pana unde mergem? Totusi, revelatia iudaica este revelatia lui Dumnezeu in istorie. Daca incepem sa interpretam doar alegoric scripturile, atunci este greu sa ne mai oprim si ajungem la interpretarile careneaga sensul literal cand acesta nu ne mai convine noua, pentru ca nu corespunde cu mentalitatea noastra actuala. Dar asta este alta problema.

Citind ultimul pasaj al mesajului tau, ma gandesc ca pana la urma ne depaseste cu totul problema trupurilor inviate. Dar totusi, totusi, ceva ceva se poate intrevedea.. Si noi ca oameni nu putem sa nu incerca sa punem cuvinte pe acel Ceva.
Nici eu nu zic ca va fi 'placere' in sensul pur fizic actual. Dar ce mi se pare mie ca reiese din ceea ce se spune despre Inviere in general este ca nimic din ceea ce este omenesc si bun in sine nu va disparea pur si simplu.
Si ca orice limbaj simbolic si alegoric are o baza concreta, literala, care este si ea transfigurata.
Deci placerea care este de fapt o bucurie probabil ca va fi transfigurata intr-o bucurie de nedescris, o bucurie a comuniunii, pe care nu o puetm decat intrezari acum. Dar o putem intrezari, mi se pare mie just sa spunem, si in bucuria intalnirii trupesti dintre doi sot care se iubesc. Caci daca un lucru poate fi pe lumea asta (o parte din) imaginea unirii dintre Dumnezeu si om, acel lucru nu poate disparea cu totul nici dupa Inviere. Tot asa cum un lucru care ne foloseste ca mijloc al comuniunii directe dintre Hristos si noi, mancatul (prin euharistie), nu cred ca poate disparea in lumea inviata.

Caci, care este alternativa? Viata noastra trupeasca este doar o iluzie pana la urma, umbre pe zicul pesterii din parabola lui Platon?
Mi se pare ca este o influenta de tip platonic in a spune ca toate cele trupesti pana la urma vor disparea cu totul. Nu zic ca Platon nu a fost mare si nu a avut intuitii extraodrinare, dar gandirea lui nu corespunde in totalitate cu crestinismul. De aceea mi se pare mai corect sa vorbim de continuitate a firii trupesti actuale cu firea trupului inviat.

ovidiu b. 18.10.2012 15:04:13

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 477055)
Eu totusi mai vad vreo 200 de pagini pe acest topic, la fel de ziditoare ca si celelalte aproape 100...

Făceam referire la faptul că nu se mai discută On Topic de pagini bune. Cât despre cât de ziditoare sau nu au fost discuțiile On Topic rămâne la alegerea fiecăruia. Faptul că tu nu le consideri ziditoare, nu înseamnă că toți trebuie să fim de acord cu tine. Unii useri au avut nelămuriri și poate și le-au clarifcat. Alții nu. În rest numai bine îți doresc!

Fani71 18.10.2012 15:40:16

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 477008)

Dragos, nu stiu daca intre timp ai citit articolul. Poate ai vazut atunci ca in el scrie ca si sfantul Iustin Popovici spune ca nu este corecta limitarea tainelor la 7.
Asa ca vezi, nu intotdeauna in lumea ortodoxa toti cei mari sunt de acord in toate punctele. Sunt totusi ortodocsi cu totii. Nu vad de ce eu as fi mai putin ortodoxa daca imi permit sa aleg o parere sau alta dintre cele care exista.
Dar in fine, stiu ca asta n-are chiar nimic de-a face cu subiectul.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:12:28.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.