Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre viclenia sectantilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11810)

Adriana3 18.09.2011 10:48:54

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 401068)
1. Adriana am venit cu argumentele filologice destul de clare ca artos/arton = painea dospita, ca tu nu vrei sa intelegi este strict problema ta
2. Cum am spus deja cand Hristos se aratate ucenicilor era trecut praznicul Pesahului iudaic, ceea ce justifica folosirea painii dospite(adica a ceea ce textul grec denumeste artos/arton)i

Iisus a inviat dupa 3 zile iar praznicul iudaic al azimelor tine 7 zile, v-am intrebat daca stiati si ati spus ca da, iar acum spuneti pe dos.
Dupa conceptia dvs. prima zi de Pasti a fost sambata, nu? Iar Invierea a fost duminica urmatoare, nu? Deci sarbatoarea azimelor nu trecuse pentru ca aceasta sarbatoare tine 7 zile, timp in care se mananca doar azimi. Ziceti ca stiati dar de fapt nu prea stiti nimic daca acum afirmati ca au mancat paine dospita pentru ca trecuse praznicul. Si inca v-am indicat unde sa cititi in Exodul ca sa va lamuriti cum sta treaba cu aceasta sarbatoare in care timp de 7 zile se mananca numai azimi, nimeni nu are voie sa manance paine dospita. Din prima zi a sarbatorii nu trebuie sa mai existe urma de paine dospita in casa.

Vorbim aici de atata timp de aceasta sarbatoare si de faptul ca sunt 7 zile ale azimilor, dvs. spuneti ca stiti, ca apoi sa afirmati ca de fapt sarbatoarea trecuse deja in a doua zi de Pasti si ca atare mancau paine dospita. Si se mai mira unii ca este nevoie de sute de pagini pentru a clarifica un lucru cat de mic. Pseudo-stiinta este intotdeauna cea mai periculoasa, iar cand este imbinata cu invartosarea inimii, atunci sa te tii ce iese! Si vad deci ca sunteti convins ca dvs. cunoasteti mai bine argumentele lingvistice grecesti decat preotii greci. Foarte interesant.
In cazul asta, daca sunteti asa expert, ce cuvant grecesc este folosit in textul grecesc pentru cuvantul "dospit"?

Si explicati cum de scrie Artos pentru painea mancata in seara Invierii cand de fapt toti mancau numai azimi in acea zi conform Legii care cerea ca 7 zile sa manance NUMAI azimi, incepand cu 15 Nissan, prima zi de Pasti, si terminand cu 21 Nissan, ultima zi de Pasti.

Adriana3 18.09.2011 10:50:49

Mesaj aparut de doua ori. Scuze.

valentin.viliga 18.09.2011 14:11:48

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 401072)
Iisus a inviat dupa 3 zile iar praznicul iudaic al azimelor tine 7 zile, v-am intrebat daca stiati si ati spus ca da, iar acum spuneti pe dos.
Dupa conceptia dvs. prima zi de Pasti a fost sambata, nu? Iar Invierea a fost duminica urmatoare, nu? Deci sarbatoarea azimelor nu trecuse pentru ca aceasta sarbatoare tine 7 zile, timp in care se mananca doar azimi. Ziceti ca stiati dar de fapt nu prea stiti nimic daca acum afirmati ca au mancat paine dospita pentru ca trecuse praznicul. Si inca v-am indicat unde sa cititi in Exodul ca sa va lamuriti cum sta treaba cu aceasta sarbatoare in care timp de 7 zile se mananca numai azimi, nimeni nu are voie sa manance paine dospita. Din prima zi a sarbatorii nu trebuie sa mai existe urma de paine dospita in casa.

Vorbim aici de atata timp de aceasta sarbatoare si de faptul ca sunt 7 zile ale azimilor, dvs. spuneti ca stiti, ca apoi sa afirmati ca de fapt sarbatoarea trecuse deja in a doua zi de Pasti si ca atare mancau paine dospita. Si se mai mira unii ca este nevoie de sute de pagini pentru a clarifica un lucru cat de mic. Pseudo-stiinta este intotdeauna cea mai periculoasa, iar cand este imbinata cu invartosarea inimii, atunci sa te tii ce iese! Si vad deci ca sunteti convins ca dvs. cunoasteti mai bine argumentele lingvistice grecesti decat preotii greci. Foarte interesant.
In cazul asta, daca sunteti asa expert, ce cuvant grecesc este folosit in textul grecesc pentru cuvantul "dospit"?

Si explicati cum de scrie Artos pentru painea mancata in seara Invierii cand de fapt toti mancau numai azimi in acea zi conform Legii care cerea ca 7 zile sa manance NUMAI azimi, incepand cu 15 Nissan, prima zi de Pasti, si terminand cu 21 Nissan, ultima zi de Pasti.

Adriana tu nu vrei sa intelegi faptul ca preotii greci NU mai vorbesc greaca in care s-a scris Noul Testament si apoi ti-am dat termenii care apar in NT pentru azima si painea obisnuita(care paine era dospita) dar cu siguranta nu ai citit ce am scris iar pt a afla ca artos inseamna paine ai folosit translate.google fara a consulta si alte surse

Adriana3 18.09.2011 16:29:23

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 401095)
Adriana tu nu vrei sa intelegi faptul ca preotii greci NU mai vorbesc greaca in care s-a scris Noul Testament si apoi ti-am dat termenii care apar in NT pentru azima si painea obisnuita(care paine era dospita) dar cu siguranta nu ai citit ce am scris iar pt a afla ca artos inseamna paine ai folosit translate.google fara a consulta si alte surse

Eu inteleg foarte bine ca preotii greci vorbesc greaca moderna in mod curent, si studiaza greaca veche inca de la scoala, orice elev o studiaza, au ore de limba greaca veche in care studiaza textele avandu-le in paralel in greaca veche si moderna si la fel sunt scrise si Bibliile utilizate de ei. O sa o primesc in curand si pe a mea, ca s-a amanat totul din cauza vacantei. Si apoi, cei care studiaza teologia aprofundeaza greaca veche la facultate simai ales studiaza sensul cuvintelor in context liturgic si biblic. Dvs. insa va bazati strict pe un traducator automat de pe Internet si credeti ca traducatorul automat stie mai bine decat cineva care este nu numai de origine greaca, dar cu o profesie care il obliga sa stie greaca veche mai ales biblica si liturgica, pentru ca cred ca dvs. nu stiti ca TOATA practica liturgica greaca se face in GREACA VECHE pana la ora actuala! Habar nu aveti o gramada de lucruri si continuati sa afirmati ca traducatorul google ar fi expert in greaca veche mai presus de preotii greci. Incredibil!

Si cum ramane deci cu folosirea lui Artos pentru desemnarea azimilor mancate in seara zilei Invierii?

valentin.viliga 18.09.2011 17:47:01

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 401130)
Eu inteleg foarte bine ca preotii greci vorbesc greaca moderna in mod curent, si studiaza greaca veche inca de la scoala, orice elev o studiaza, au ore de limba greaca veche in care studiaza textele avandu-le in paralel in greaca veche si moderna si la fel sunt scrise si Bibliile utilizate de ei. O sa o primesc in curand si pe a mea, ca s-a amanat totul din cauza vacantei. Si apoi, cei care studiaza teologia aprofundeaza greaca veche la facultate simai ales studiaza sensul cuvintelor in context liturgic si biblic. Dvs. insa va bazati strict pe un traducator automat de pe Internet si credeti ca traducatorul automat stie mai bine decat cineva care este nu numai de origine greaca, dar cu o profesie care il obliga sa stie greaca veche mai ales biblica si liturgica, pentru ca cred ca dvs. nu stiti ca TOATA practica liturgica greaca se face in GREACA VECHE pana la ora actuala! Habar nu aveti o gramada de lucruri si continuati sa afirmati ca traducatorul google ar fi expert in greaca veche mai presus de preotii greci. Incredibil!

Si cum ramane deci cu folosirea lui Artos pentru desemnarea azimilor mancate in seara zilei Invierii?

Incredibila esti tu Adriana eu nu am folosit translate google si nici nu am afirmat ca asta ar fi bun, dar toate lexicoanele de greaca veche arata ca artos deseamneaza painea uzuala dospita pe cand azimos deseamneaza doar azima/paine nedospita daca ai chef o sa-ti dau spre lecturare ultima sursa citita azi in legatura cu artos/azima si de ce Hristos a folosit paine dospita http://www.servantsnews.com/sn0305/bread.htm nu azima

catalin2 18.09.2011 18:21:24

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 401141)
ultima sursa citita azi in legatura cu artos/azima si de ce Hristos a folosit paine dospita http://www.servantsnews.com/sn0305/bread.htm nu azima

Foarte bun articolul, daca il aveam pe site de la inceput nu mai discutam degeaba atatea pagini.

valentin.viliga 18.09.2011 18:46:10

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 401145)
Foarte bun articolul, daca il aveam pe site de la inceput nu mai discutam degeaba atatea pagini.

Mintea de pe urma, pt ca ma saturasem sa tot vb cu peretii si tot studiind problema abia azi l-am gasit

Adriana3 18.09.2011 19:33:15

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 401141)
Incredibila esti tu Adriana eu nu am folosit translate google si nici nu am afirmat ca asta ar fi bun, dar toate lexicoanele de greaca veche arata ca artos deseamneaza painea uzuala dospita pe cand azimos deseamneaza doar azima/paine nedospita daca ai chef o sa-ti dau spre lecturare ultima sursa citita azi in legatura cu artos/azima si de ce Hristos a folosit paine dospita http://www.servantsnews.com/sn0305/bread.htm nu azima

Domnule Valentin,
Ce competenta are cel care a scris articolul, John Leitch? V-ati intrebat?
Ia uitati ce scrie aici:

"The writer, who has attended Church of God services since 1976, lives near Drumbo with his wife, Maxine. The Leitches have two grown daughters. Mr. Leitch is a retired ironworker."

http://www.thejournal.org/issues/issue62/leitch.html

Deci va intreb: este competenta lui mai mare ca a unui preot grec? Stie el mai bine greaca (veche si moderna) decat un preot grec?
Si haideti sa vedem mai departe ce zice acest domn.

"DRUMBO, Ont., Canada--We realize the law requires us to eat unleavened bread for seven days once a year (Leviticus 23:6). Christ did not come to abolish the law (Matthew 5:17-18), so this aspect of the law is still required."

Dupa care spune ca azima este paine nedospita si artos paine crescuta (nu spune deloc dospita!), si se lanseaza intr-o demonstratie a pregatirii painii si simbolisticii ei care cuprinde inclusiv paragraful:

"The Jews, through history, have used leavened bread, and the Catholics have used unleavened bread. The Jews have, for the most part, never understood the significance of the Passover lamb or the bread and wine."

Dumneavoastra vi se pare o persoana serioasa cea care afirma ca evreii nu au inteles niciodata semnificatia Pastelui (a mielului, a painii - bread, si a vinului de Pasti)?

Si revenind, acestei persoane se pare ca i-a scapat pasajul in care Domnul frange din nou artos-ul in ziua Invierii Sale, deci in timpul celor 7 zile de azimi pe care le cerea legea iudaica conform celor spuse de chiar gurita lui. Asa ca fiti fara grija ca ii scriu acestui domn care de altfel nici nu da cu titlu de adevar absolut ceea ce spune ci prezinta niste idei pur personale.

Asa ca termin intrebandu-va: considerati deci ca acest domn are o autoritate superioara in materie de greaca decat un preot grec? Ca in materie de ritualuri evreiesti vad bine ca se crede superior evreilor care n-au inteles Pastile dupa parerea lui, si nici macar nu scrie "semnificatia vinului si azimii" daca tot vorbeste de passover-ul evreiesc, ci scrie si el "bread" dandu-se astfel de gol in utilizarea termenului generic de "paine" chiar si atunci cand vorbeste de azimi! Ca doar nu vrea sa zica acum ca evreii tin Passover cu bread dospit!

Deci pentru dvs. ramane intrebarea: cum de scrie in Evanghelie "artos" pentru azima mancata in seara Invierii. Si o voi pune imediat si domnului scriitor ironworker pensionat din Biserica Church of God.

Adriana3 18.09.2011 19:34:36

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 401151)
Mintea de pe urma, pt ca ma saturasem sa tot vb cu peretii si tot studiind problema abia azi l-am gasit

In cazul asta mai studiati problema si cautati surse grecesti daca doriti sa aflati adevarul.

valentin.viliga 18.09.2011 19:42:47

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 401160)
In cazul asta mai studiati problema si cautati surse grecesti daca doriti sa aflati adevarul.

Ca sa inchei aceasta discutie cu peretii, dumneavoastra tot veniti cu preotii greci dar ati nominalizat niciunul, arata-mi un preot ortdox grec care v-a spune ca artosul desemna azima, eu ma retrag din discutie oricum. Iar spre deosebire de dumneavostra autorul acela, care nu are pregatire teologica dupa cum nici dumneavoastra nu aveti, a folosit totusi niste instrumente de lucru folositoare pentru studiul biblic si printre altele daca evrei ar fi inteles ca Hristos e Mielul pascal, atunci da ar fi inteles adevarata semnificatie a Pastelui.

Adriana3 18.09.2011 19:49:24

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 401167)
Ca sa inchei aceasta discutie cu peretii, dumneavoastra tot veniti cu preotii greci dar ati nominalizat niciunul, arata-mi un preot ortdox grec care v-a spune ca artosul desemna azima, eu ma retrag din discutie oricum.

Degeaba va nominalizez pentru ca nu sunt preoti pe care sa-i fi citit pe net si din care sa fi priceput eu ce am crezut, ci eu vorbesc cu preotii greci in carne si oase din biserica greceasca la care merg. Dar sunt sigura ca puteti gasi si dvs. unul chiar si pe net ca sa ii scrieti un e-mail. Plus de asta, vad ca va feriti cu toata puterea sa recunoasteti ca in seara Invierii au mancat azimi acolo unde scrie artos, mic amanunt care i-a scapat si dnului John Leitch, dar si multor altor inflacarati in a-L acuza pe Domnul de incalcarea randuielii Pastelui si asta bazandu-se pe semnificatia unui cuvant grecesc inteles dupa mintea proprie.

catalin2 18.09.2011 19:59:50

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 401158)
Si revenind, acestei persoane se pare ca i-a scapat pasajul in care Domnul frange din nou artos-ul in ziua Invierii Sale, deci in timpul celor 7 zile de azimi pe care le cerea legea iudaica conform celor spuse de chiar gurita lui. Asa ca fiti fara grija ca ii scriu acestui domn care de altfel nici nu da cu titlu de adevar absolut ceea ce spune ci prezinta niste idei pur personale.

E descris si acel pasaj, chiar l-am citit. E adevarat ca nu e ortodox, dar conteaza ce scrie, poate sa fie si eschimos. Oricum, pe tine nu te impresioneaza ce spun ortodocsii, ci doar ce spun alte culte, deci acesta e din alte culte.
Idei personale, dar la fel ca tine, pentru ca si tu ai tot idei personale, noi le exprimam pe cele ortodoxe.
Ca sa revenim, folosirea azimilor este reinvierea unui obicei iudaic, doar la iudei era sarbatoarea azimilor.
Mai avem noi sarbatoarea azimilor? Nu, era doar in Legea Veche. Asa cum de exemplu nu mai avem sacrificiul de animale.

Adriana3 18.09.2011 20:10:06

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 401167)
Ca sa inchei aceasta discutie cu peretii, dumneavoastra tot veniti cu preotii greci dar ati nominalizat niciunul, arata-mi un preot ortdox grec care v-a spune ca artosul desemna azima, eu ma retrag din discutie oricum. Iar spre deosebire de dumneavostra autorul acela, care nu are pregatire teologica dupa cum nici dumneavoastra nu aveti, a folosit totusi niste instrumente de lucru folositoare pentru studiul biblic si printre altele daca evrei ar fi inteles ca Hristos e Mielul pascal, atunci da ar fi inteles adevarata semnificatie a Pastelui.

Nu sunt teolog dar voi fi, rabdare.
Cat despre instrumente de lucru folositoare studiului biblic, iarasi are el instrumente mai bune decat preotii si teologii? Nici un sfant nu a indraznit sa spuna ca Iisus ar fi mancat paine dospita de Pasti. Au fost citati doi sfinti aici, unul Sf. Ioan Gura de Aur care a inteles ca Cina a fost de Pasti, si un altul, Sf. Chiril al Alexandriei care dimpotriva a plasat Cina in 14 Nissan si nu in 15 ca Sf. Ioan Gura de Aur, netinand cont de schimbarea zilei la evrei de cu seara, Insa nici unul nu si-a permis sa spuna ca Iisus ar fi folosit paine dospita de Pasti, o incalcare grava a Legii!
Referitor la ce nu au inteles evreii, este adevarat ca ei nu au inteles ca Iisus este mielul jertfit, dar vedeti ce mai spune autorul? Spune ca evreii nu au inteles nici semnificatia vinului si a painii pascale, ori painea pascala evreiasca este azima conform LEGII DATA DE DUMNEZEU! Iisus nu este iedul dus la taiere ci mielul dus la taiere, respecta deci intocmai simbolul pus de Dumnezeu in sarbatoarea Pastelui. De ce in cazul painii sa nu-l fi respectat? Doar pentru ca asa vrea sa creada unii acuzandu-i pe evrei ca nu inteles cum sta treaba cu azimile? Pai ce, de capul lor mananca evreii azimile?? A fost porunca de la Dumnezeu sa le manance! Daca Dumnezeu a hotarat sa puna drept simbol mielul, painea nedospita si vinul, venim noi sa spunem ca evreii nu au inteles ca painea trebuia sa fie dospita??

Si apoi se leaga de capitolul 6 din Ioan unde Iisus este painea vietii. Pai painea vietii se refera la dospeala sau se refera la o hrana care da viata pentru o eternitate? De ce Dumnezeu a dorit ca 7 zile sa manance evreii doar azima de Pasti cand mielul pascal este Domnul si este paine dospita dupa parerea dvs.?

Si dvs. luati ca pe o autoritate pe acest om din Church of God. Apropos de Church of God, este Biserica cea adevarata aceasta sau este secta dupa parerea dvs.?

catalin2 18.09.2011 20:16:10

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 401176)
Nu sunt teolog dar voi fi, rabdare.

Cineva care face o facultate de teologie nu devine teolog automat. De obicei se spune ca teologi sunt cei ce au si traire, deci si practica nu numai teorie. Si mai important daca cineva nu are invatatura ortodoxa nu e bagat de nimeni in seama in ortodoxie si foarte probabil nici de alte culte. Cristian Badilita s-a suparat din cauza asta si a spus ca trece la BRU in mod simbolic (asa, ca un ecumenist, sta in ortodoxie, dar el spune ca e in BRU).

Adriana3 18.09.2011 20:16:17

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 401173)
E descris si acel pasaj, chiar l-am citit. E adevarat ca nu e ortodox, dar conteaza ce scrie, poate sa fie si eschimos. Oricum, pe tine nu te impresioneaza ce spun ortodocsii, ci doar ce spun alte culte, deci acesta e din alte culte.
Idei personale, dar la fel ca tine, pentru ca si tu ai tot idei personale, noi le exprimam pe cele ortodoxe.
Ca sa revenim, folosirea azimilor este reinvierea unui obicei iudaic, doar la iudei era sarbatoarea azimilor.
Mai avem noi sarbatoarea azimilor? Nu, era doar in Legea Veche. Asa cum de exemplu nu mai avem sacrificiul de animale.

Unde este descris pasajul?
Sarbatoarea azimilor nu este "obicei iudaic" ci este "porunca de la Dumnezeu", porunca ce simboliza ceea ce avea sa se intample: sacrificiul Fiului Sau. Iisus este mielul dus la taiere. El nu este ied, din cei care vor merge la stanga, ci miel, adica din cei care au mers la dreapta Tatalui. Nu este un simplu obicei ci o intreaga simbolistica stabilita prin porunca DE DUMNEZEU in Exodul.

Deci unde scrie de azima din noaptea Invierii?

Adriana3 18.09.2011 20:18:30

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 401179)
Cineva care face o facultate de teologie nu devine teolog automat. De obicei se spune ca teologi sunt cei ce au si traire, deci si practica nu numai teorie. Si mai important daca cineva nu are invatatura ortodoxa nu e bagat de nimeni in seama in ortodoxie si foarte probabil nici de alte culte. Cristian Badilita s-a suparat din cauza asta si a spus ca trece la BRU in mod simbolic (asa, ca un ecumenist, sta in ortodoxie, dar el spune ca e in BRU).

Catalin,
Iti spun sincer ca habar nu am cine este Cristian Badilita, si nici nu pun intr-atata pret pe parerile celor care nu au habar de ceea ce vorbesc intr-atat incat sa ma supar si sa imi iau jucariile si sa plec.

valentin.viliga 18.09.2011 23:17:31

Mai revin cu un link, de data asta preot si cu studii in teologie, poate,poate va fi pe placul Adrianei, desi nu e grec...dar e ortodox http://www.prosphora.org/page27.html

Adriana3 19.09.2011 00:57:45

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 401230)
Mai revin cu un link, de data asta preot si cu studii in teologie, poate,poate va fi pe placul Adrianei, desi nu e grec...dar e ortodox http://www.prosphora.org/page27.html

Inca nu am verificat daca este intr-adevar preot si unde, dar inceputul mi-a placut adica:

"*I will say, from the very beginning, that those who become fixated with ritual at the expense of the content of the Gospel have condemned themselves. * Any rite that distorts the Gospel is plainly evil, but so too is the obsession with a correct rite, since such a compulsion is a manifestation of deep spiritual rot"

Dupa un astfel de inceput am inteles ca persoana care scrie este sincera, ceea ce este deja important. Dupa care am ajuns la partea:
" First, let’s discuss the nature of leaven.* It is another word for yeast, a naturally occurring plant.*
In acest moment si-a pierdut toata credibilitatea demonstratiei in ochii mei daca spune ca aceasta ciuperca unicelulara este planta. Si aici m-am oprit cu cititul. O sa il continui totusi si o sa vin cu remarci.

Adriana3 19.09.2011 01:09:05

Continuare

Simbolistica azimii data de autor este buna. Este bine ca remarca si faptul ca se foloseau numai azimile atunci cand se faceau sacrificiile, dupa care da si exceptia in care painea este dospita si care suna asa:

"Le 7: 13 Besides the cakes, he shall offer for his offering leavened bread with the sacrifice of thanksgiving of his peace offerings.

Le 23:17 Ye shall bring out of your habitations two wave loaves of two tenth deals: they shall be of fine flour; they shall be baken with leaven; they are the firstfruits unto the LORD."

Deci in momentul in care painea este dospita, nu scrie simplu "paine" in Biblie, ci scrie foarte clar cuvantul "dospit" alaturi de paine, exact ce ziceam si eu.
Si continui lectura.

Mihnea Dragomir 19.09.2011 01:11:52

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 401256)
In acest moment si-a pierdut toata credibilitatea demonstratiei in ochii mei daca spune ca aceasta ciuperca unicelulara este planta. Si aici m-am oprit cu cititul. O sa il continui totusi si o sa vin cu remarci.

Dați-mi voie să îi repar eu credibilitatea: deși o minoritate dintre biologi clasifică levurile ca o categorie specială, separată atât de regnul vegetal cât și de regnul animal, covârșitoarea majoritate le includ la împărăția vegetalelor.
Eu, unul, le-am studiat la o materie care, îmi aduc clar aminte, se chema "Botanică". Înclin să cred că drojdia de bere este plantă, cam tot așa cum parameciul este animal. Poate ne ajută mai mult colegul Teodor de Mopsuestia, care este biolog de formație ?

Savonarola 19.09.2011 01:14:39

Prietene Valentin nu o mai băga în seamă. Las-o în pace să vorbească singură cu pereții.

Adriana3 19.09.2011 01:50:28

Continuare

Dupa care

" Leaven thus represents the works of the people, which they offer to God with thanksgiving. While the Septuagint Greek text does not use the word eucharist to characterize this thanksgiving, there is clearly a thematic connection between this sacrifical thanksgiving and the one we make each Sunday.

Deci autorul a pus in antiteza azimile care simbolizau munca lui Dumnezeu si lipsa de putere a oamenilor din Exodul cu painea dospita care dimpotriva, simbolizeaza munca oamenilor din aceasta ofranda de multumire si spune ca, chiar daca Septuaginta greceasca nu o numeste Euharistie, cica ar fi o legatura tematica clara intre acest sacrificiu de multumire si cel facut Duminica. Dvs. sa inteleg deci ca sunteti deacord? Duminica noi sarbatorim aceste ofrande de multumire sau painea si vinul sunt Trupul si Sangele Domnului?

Apropos de textele citate, uitati cum arata in Biblia ortodoxa romaneasca Le 7:13
"13. Pe langa painile nedospite sa se mai aduca dar la jertfa de multumire si paine dospita."
In loc de prajituri (cakes) scrie paine nedospita :)

In ceea ce priveste Le 23:17 este exact urmarea dupa sarbatoarea azimilor. Cateva versete mai inainte scria despre sarbatoare:

"5. In luna intai, in ziua a paisprezecea a lunii, catre seara, sunt Pastile Domnului.
6. Iar in ziua a cincisprezecea a aceleiasi luni este sarbatoarea azimei Domnului: sapte zile sa mancati azime.
7. In ziua intai a sarbatorilor sa aveti adunare sfanta si nici o munca sa nu faceti.
8. Timp de sapte zile sa aduceti jertfa Domnului, si in ziua a saptea iar e adunare sfanta; nici o munca sa nu faceti”.

Deci azimile celor 7 zile era jertfa adusa Domnului. Evreii credinciosi tineau cu sfintenie legea, in noaptea Invierii cu siguranta au mancat azimi pentru ca erau in aceasta perioada de 7 zile.
Dupa care scrie in Leviticul ce trebuia facut in a doua zi de Pasti:

"10. “Vorbeste fiilor lui Israel si le spune: Cand veti intra in pamantul pe care Eu vi-l dau voua si veti face seceris in el, cel dintai snop al secerisului vostru sa-l aduceti la preot;
11. El va ridica acest snop inaintea Domnului, ca sa aflati bunavointa la El; a doua zi dupa cea dintai a sarbatorii il va ridica preotul.
12. In ziua ridicarii snopului veti aduce Domnului ardere de tot un miel de un an, fara meteahna.
13. Impreuna cu el veti aduce prinos de paine doua din zece parti de efa de faina de grau, amestecata cu untdelemn, ca sa fie jertfa Domnului, mireasma placuta, si veti face si turnare un sfert de hin de vin."

Dupa cum vedeti din nou scrie "paine" si din nou este vorba de azimi pentru ca suntem in a doua zi a sarbatorii azimilor si in plus scrie cum trebuie preparata painea: faina si ulei. Nici urma de drojdie, si uite ca se numeste paine. Si in aceasta zi este adus un miel de un an (exact ca si cel mancat in noaptea dinainte) impreuna cu painea (azima) ca jertfa. Din nou este simbolizat Domnul, nu?

Dupa care, din aceasta a doua zi, trebuie numarate 7 saptamani (50 zile) si se ajunge la citatul dat de autor:

"17. Sa aduceti din locuintele voastre dar ridicat: doua paini facute din doua zecimi de efa de faina de grau, coapte cu dospitura, ca parga Domnului."

Ce s-a intamplat in crestinism la 50 zile dupa rastignirea Domnului?...

Si continui lectura...

Adriana3 19.09.2011 01:57:40

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 401263)
Dați-mi voie să îi repar eu credibilitatea: deși o minoritate dintre biologi clasifică levurile ca o categorie specială, separată atât de regnul vegetal cât și de regnul animal, covârșitoarea majoritate le includ la împărăția vegetalelor.
Eu, unul, le-am studiat la o materie care, îmi aduc clar aminte, se chema "Botanică". Înclin să cred că drojdia de bere este plantă, cam tot așa cum parameciul este animal. Poate ne ajută mai mult colegul Teodor de Mopsuestia, care este biolog de formație ?

Daca exista un biolog de formatie printre noi, astept parerea domniei sale :)
Pentru mine definitia plantei este clara si nu poate include ciupercile unicelulare, dar daca spuneti ca subiectul este controversat, ok, accept reabilitarea. Oricum am continuat lectura cu acelasi ochi critic :)

Adriana3 19.09.2011 02:13:17

Continuare

Citat:

"On the other hand, the connection of unleavened bread to sacrifice shows the penitential attitude the people are expected to have towards the sacrifice and the remembrance that forgiveness is the Lord’s, rather than a work of their own."

Nu exact la fel facem si noi in momentul celebrarii Euharistiei? Adica atitudine de cainta pentru pacate si amintirea faptului ca iertarea este a lui Dumnezeu mai degraba decat un merit (munca) personal? Nu de asta vestim moartea Domnului si sacrificiul Lui facut pentru iertarea pacatelor noastre?...

Si continui lectura...

Adriana3 19.09.2011 02:25:34

Citat:
"In the Gospels, the word ‘unleavened’ is only used in reference to the ‘days of unleavened bread’ (Mt 26:18, Mk 14:1 & 14:12, Lk 22:1 & 22:7, Ac 12:3 & 20:6).* Never does the New Testament admonish people to eat unleavened bread, nor does it specify that Christ or anyone else did so other than what was Lawful according to the season."

Deci autorul indica exact paragrafele din primele 3 Evanghelii care vorbesc de sarbatoarea azimilor si apoi inca doua, intr-unul se indica arestarea lui Petru in sarbatoarea azimilor iar intr-altul plecarea lui Pavel spreMacedonia dupa sarbatoarea azimilor. In aceasta perioada evreii erau tinuti sa manance azimi. Deci autorul subliniaza ca doar in aceasta perioada a anului se mananca azime. Perfect adevarat.
Si continui lectura.

Adriana3 19.09.2011 02:46:33

Continuare

Dupa care autorul arata cele doua simboluri ale painii dospite:
- negativ : al pacatului, vicleniei fariseilor etc
- pozitiv : al Imparatiei Cerurilor care creste tot mai mult

Si aici autorul face o remarca excelenta: Dumnezeu, dupa ce a cerut zilele azimilor, deci de curatire spirituala, mai tarziu a cerut painea dospita, insa aceasta nefiind simbolul rautatilor anterioare ci dimpotriva, simbolul inmultirii faptelor bune si ale dreptatii. Si cu ce putere? Spune autorul:
"So accordingly the power also of the righteous has its force not in the magnitude of their number, but in the grace of the Spirit ". Excelenta remarca pentru ca intr-adevar, painea dospita a fost ceruta la 50 de zile de la jertfa de tot a mielului, cea facuta in a doua zi de Pasti, iar la crestini, la exact 50 de zile dupa ziua de Pasti a avut loc Pogorarea Duhului Sfant cu inceperea din acel moment a cresterii Imparatiei prin increstinarea oamenilor.

Si continui lectura.

Adriana3 19.09.2011 02:59:08

Dupa care autorul arata ca Domnul era plin de Duh, plin de Imparatia cereasca, El este pentru noi dospeala si mai spune ca painea nedospita este o paine de doliu in timp ce sarbatoarea Euharistica are Invierea tot la fel de importanta ca si rastignirea, deci este o celebrare plina de bucurie, motiv pentru care este interzisa postirea duminica . Dvs. Sunteti deacord cu aceasta afirmatie? Stiti unde am auzit ca duminica nu se posteste in Postul Pastelui? In Biserica Romano-Catolica! Si multa vreme m-am intrebat de unde or fi avand ei o astfel de regula. La ei intr-adevar este moment de bucurie Euharistia tocmai pentru ca o iau cu totii in timp ce la ortodocsi dimpotriva, pana omul ajunge in sfarsit sa se Impartaseasca in cate o duminica este cale lunga, post etc...

Si continui lectura.

Adriana3 19.09.2011 03:29:27

Dupa care, citat:
"The Anaphora prayers of the Liturgy of St. John Chrysostom speak of the bread in terms of “the night on which He was betrayed.” While the combined witness of the Scriptures draws a close connection between the Passover and the Last Supper, there is no unity between accounts as to exact chronology. Christ’s final meal with His disciples may have been in advance of the Passover because He knew that His death would fall on the exact day or before it. We do not know for sure what kind of bread Christ broke when He said, “This is My Body.”

Deci, Painea Euharistica este pentru Sf. Ioan Gura de Aur "noaptea in care El a fost tradat". Ori am vazut ca pentru Sf. Ioan Gura de Aur aceasta noapte era cea pascala. Dupa care autorul concluzioneaza brusc ca "nu exista unitate intre relatari in ceea ce priveste cronologia exacta", ca "Domnul s-ar putea sa fi luat ultima cina cu ucenicii inainte de Passover (prima noapte de Pasti) pentru ca stia ca moartea va cadea exact in acea zi sau mai inainte" si concluzioneaza ca "noi nu stim sigur ce fel de paine a mancat Domnul".

Deci parerea pe care mi-am facut-o citind primul paragraf al acestui autor a fost justa: este un om sincer. A observat discordanta dintre evanghelii, nu a stiut sa si-o explice, a gandit ca s-ar putea ca Domnul sa fi luat Cina mai inainte pentru ca stia ca va fi ucis de Pasti sau inainte de Pasti, si ca atare el nu stie ce paine a mancat Domnul. O parere sincera. Daca insa ar fi fost mai atent la explicatia Sf. Ioan Gura de Aur pentru neconcordanta dintre evanghelii, ar fi stiut raspunsul.

In concluzie, practica lui Euharistica (daca intr-adevar este preot) nu se bazeaza pe painea folosita de Domnul la Cina cea de Taina din moment ce el personal nu stie ce fel de paine s-a folosit, si nu aduce deloc ca argument cuvantul artos (ceea ce arata ca are cunostinte ceva mai serioase ca altii), ci motivatia lui este una legata de dublul simbol al painii dospite dintre care cel pozitiv este prezent 100% in Hristos. Din acest punct de vedere ii dau dreptate si din partea mea are jos palaria. Mai trebuia sa adauge simbolul cincizecimii care este profetit in Leviticul prin practica ceruta evreilor, acel prim fruct de paine dospita, si interpretarea ar fi fost si mai completa. Insa si asa, jos palaria din partea mea pentru argumentatie si onestitate.

Si continui lectura dar nu mai revin cu comentarii, ceea ce era de demonstrat a fost deja demonstrat: autorul nu stie ce fel de paine a mancat Domnul, si nu stie cand a luat Cina, se afla la stadiu de "poate/posibil" inainte de Pasti. De aici pana la a gasi raspunsul mai are un pas. :)

delia31 19.09.2011 03:37:14

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 399949)
Mă refeream la Cina Bisericii, Protoeuharistia și diferența dintre aceasta și agapa pascală, unde se mânca mâncare obișnuită.
Eu cred că ți-am mai spus, Biserica reține semnificații nu evenimente strict cronologice. Ai ori n-ai încrede în Biserică și faci parte din ea, ori orbecăiești pe dinafară încercând să construiești o poveste peste relatările biblice, care finalmente nu te vor ajuta la nimic.
Eu ți-am arătat și altă teorie, care nu contrazice cultul Bisericii, doar se străduiește să reconstituie adevărul faptelor. Bună, ne-bună teoria respectivă așează mult mai bine evenimentele într-o ordine temporală mai credibilă, dar voi ați continuat să mergeți fiecare pe linia propriilor obsesii.
Un lucru e clar: Domnul n-a serbat Paștele iudaic oficial când a instituit Cina!

Eu, una, inca nu am inteles miza acestei dispute: paine dospita /azima, pt. cauza mantuirii. Pornind de la cuvintele subliniate din postarea lui Mihai, am incercat sa arat o alta latura a excesului de preocupare obsesiva pt. detalii mai mult sau mai putin semnificative in iconomia mantuirii.
Pt. a decongestiona acest thread, am scris pe topicul Despre Sfanta Impartasanie.
M-am gandit special la Adriana3 si la Tricesimus dar nu numai.
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...d=1#post401289

Hristos cu noi toti!

Adriana3 19.09.2011 04:10:10

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 401293)
Eu, una, inca nu am inteles miza acestei dispute: paine dospita /azima, pt. cauza mantuirii. Pornind de la cuvintele subliniate din postarea lui Mihai, am incercat sa arat o alta latura a excesului de preocupare obsesiva pt. detalii mai mult sau mai putin semnificative in iconomia mantuirii.
Pt. a decongestiona acest thread, am scris pe topicul Despre Sfanta Impartasanie.
M-am gandit special la Adriana3 si la Tricesimus dar nu numai.
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...d=1#post401289

Hristos cu noi toti!

Eu am inteles-o: este exact miza ortodoxie versus alte credinte: frica de a pierde mantuirea daca ceva nu este facut/crezut bine. Si frica asta exista la cei care tin cu dintii de o varianta sau alta.
Adevarul istoric insa nu are nici o miza pentru mantuire, nu tine mantuirea de cunoasterea exacta a istoriei. Asta nu inseamna ca istoria nu trebuie cunoscuta, ma refer la cea care poate razbate din versetele biblice. Nu este obligatorie pentru mantuire dar este o hrana spirituala care deschide mintea si sufletul omului catre adevar. Iar Adevarul il va face liber (de toate prejudecatile, fricile etc).

Adriana3 19.09.2011 04:12:47

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 401264)
Prietene Valentin nu o mai băga în seamă. Las-o în pace să vorbească singură cu pereții.

Stiti ce a facut un sfant cand oamenii nu il mai ascultau? A vorbit broastelor si pestilor dintr-un lac si aceia l-au ascultat. Deci speranta nu moare niciodata :)

Adriana3 19.09.2011 04:31:52

Intrebare: primul fruct al recoltei de la Cincizecime este Iisus sau sunt apostolii si toti ucenicii, barbati si femei, peste care a coborat Duhul Sfant in acea zi? Acestia fiind si primii care au facut in sfarsit lucrarea proprie, deci painea dospita ceruta de Dumnezeu la 50 zile dupa sacrificarea Mielului prin ardere de tot in a doua zi de Pasti? Si fiind si primii din Imparatia ce avea sa creasca? Nu cumva painea dospita suntem chiar noi, cei ce ne oferim in jertfa vietile noastre lui Dumnezeu?

catalin2 19.09.2011 10:14:02

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 401263)

Eu cel putin pana acum nici nu m-as fi gandit ca ciuperca nu e planta.

Theodor_de_Mopsuestia 19.09.2011 11:03:26

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 401328)
Eu cel putin pana acum nici nu m-as fi gandit ca ciuperca nu e planta.

Drojdia e fung, anume o ciuperca microscopica primitva, mai primitiva chiar decat mucegaiurile.
Ciupercile nu sunt plante. De fapt, sunt mai apropiate de regnul animal, fei si pentru faptul ca nu sunt capabile de fotosinteza. Stiu ca suna straniu, poate chiar smintitor, dar asta e adevarul taxonomic, stabilit din anii '90.

Adriana98 19.09.2011 13:31:11

Sura 5 – MASA, OSPATUL, FESTINUL … sau cum s-o mai fi traducând

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 401062)
Si ce raspuns exista la sura pe care ati redat-o?

Nu este nici un raspuns la aceasta interventie imaginara a lui Allah, închipuita de Mahomed ca sa demonstreze "absurditatea" Sfintei Treimi ("absurditate" din punctul sau de vedere, fireste !). Repet: el din start pornise de la premise false, facându-se ca nu stia care erau si sunt cele trei Persoane ale Sfintei Treimi. Iar daca vine cineva sa-i ia apararea lui Mahomed cum ca nu ar fi stiut exact, atunci îi voi raspunde astfel: 1. Cine nu stie, sa taca sau sa întrebe, sa caute Adevarul. 2. Si fiindca nu a tacut, ci a spus minciuni, nu a facut decât sa-si dea singur cu firma-n cap si sa confirme sursa mesajelor primite de el. "Un înselat de draci", [cum ar zice Mihail T. (mihailt)]; asta a fost Mahomed.

Revin la întrebarea ta:

Pentru a întelege despre ce este vorba si unde vrea sa ajunga falsul profet cu aceste cuvinte imaginate de el si puse în gura lui Allah, ar trebui citita toata sura 5 (deci întregul capitol, intitulat "Masa"*), iar eu nu am de gând sa reproduc aici astfel de mizerii.

* "Masa", în aceste versete dedicate lui Iisus, poate fi înteleasa în mai multe feluri, în functie de contextul fiecarui verset, si anume: în sens de ospat, festin; mâncare, hrana; Euharistie, dupa cum interpreteaza unii exegeti sau poate fi o referire la înmultirea pâinilor, dupa spusa altora, ori o aluzie la vedenia lui Petru din Faptele Apostolilor, Cap. 10, 9-16, ori la "pâinea noastra cea spre fiinta/cea de toate zilele" din "Tatal nostru".

Si cu asta am încheiat cu citatele din coran, care este plin de huliri la adresa lui Dumnezeu. Allah-ul lor nu corespunde Dumnezeului Adevarat, pentru ca lor li s'au transmis mesaje neadevarate, printr'un fals profet si nu prin Fiul lui Dumnezeu, pe Care nu-L recunosc ca fiind Cel Care este si Care ni S'a revelat noua, crestinilor care avem datoria sa-L transmitem intact. Cei care nu sunt în stare sa apere comoara Ortodoxiei în care se afla Adevarul întreg, sa stea mai bine de-o parte, sa se roage pentru luminarea mintii lor, sa-si vada de-ale lor si sa nu creada ca-L vor însela pe Hristos cu diplome lumesti de teologie masluita.

"Adevarul e unul si daca unul singur tine adevarul, acolo e Biserica. Nu numai o fractiune din Biserica, ci toata Biserica."
"Acum sunt semne de sfîrsit de veac si dracu' vrea sa schimbe Adevarul.
Adevarul ramâne acolo unde n'ai cedat."
Si înca o data:
"Daca unul singur tine Adevarul, acolo e Biserica. Ortodoxia va supravietui prin el."

Acestea sunt cuvintele unui parinte drag, ale Cuviosului Parinte +Arsenie Papacioc, un sfînt al zilelor noastre, care a suferit prin închisorile comunismului întunecat, fiind gata sa-si dea viata pentru Adevar. În mod sigur nu pentru ca acesta sa se piarda prin unele persoane inconstiente de valoarea Ortodoxiei, care-si bat joc de aceasta zestre, fiind dispuse sa faca tot felul de compromisuri în numele "iubirii de aproapele", (exploatata cu mult mestesug de cel viclean), adica sa azvîrle margaritarele, pastrate cu atîta jertfa, unora care nu le merita. De la un porc nu ai pretentii, dar de la oameni, ai.

Adriana98 19.09.2011 14:38:42

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 401062)
Cat despre amestecarea religiilor, eu nu prea cred ca este cel rau la mijloc ci dimpotriva, pentru a putea ca oamenii sa il cunoasca pe Hristos, trebuie sa ajunga sa comunice cu crestinii. Nicaieri nu a vorbit Domnul de ortodoxie si apararea ei, ci a vorbit doar de Evanghelie si raspandirea ei pe tot pamantul in asa fel incat sa nu mai zica nimeni ca nu a stiut.

Nu prin amestecarea religiilor se ajunge la cunoasterea lui Hristos, ci prin venirea la Adevar. Nu va fi vorbit Domnul nostru, Iisus Hristos despre Ortodoxie, în schimb a vorbit de neschimbarea Adevarului, de pastrarea lui fara adaugiri, ciuntiri, modificari, aggiornamento etc. Or, e lucru recunoscut ca Adevarul întreg în Ortodoxie s-a pastrat, de aceea se si numeste ortodoxie.

Spune Domnul nostru, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu:

"Cerul și pămîntul vor trece, iar cuvintele Mele nu vor trece.", Sfînta Evanghelie de la Matei, Capitolul 24, versetul 35;

"Mai lesne este cerul și pămîntul să treacă, decît din lege o cirtă să cadă.", Sfînta Evanghelie de la Luca, Capitolul 16, versetul 17;

"Că amin zic vouă: pînă ce va trece cerul și pămîntul, o iotă sau o cirtă nu va trece din lege, pînă ce vor fi toate. Deci, cela ce va strica una dintru aceste porunci mai mici, și va învăța așa pe oameni, mai mic se va chema întru Împărăția Cerurilor; iar cela ce va face și va învăța, acela mare se va chema întru Împărăția Cerurilor.", Sfînta Evanghelie de la Matei, Capitolul 5, versetul 18, 19.

Citat:

Cat despre reducerea la iubire, pai Domnul Iisus a aratat ca toata Legea si proorocii consta numai in iubire, la fel a aratat si apostolul Pavel, si eu sunt convinsa ca au dreptate.
Poate exprimarea mea a dus la confuzii. Am vrut sa spun ca pentru a învata ce este iubirea adevarata, trebuie sa fim în comuniune cu Adevarul Hristos, Care ne spune: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta, din tot sufletul tau si din tot cugetul tau. Aceasta este marea si întâia porunca. Iar a doua, asemenea acesteia: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine însuti. De aceste doua porunci atârna toata legea si profetii." (Matei 22, 37-40)

Adriana76 20.09.2011 17:46:58

Adriana3

Am intrat doar sa multumesc celor care mi-au scris, celor care m-au apreciat si pe care i-am apreciat. Nu voi incalca insa decizia admin de a ma exclude de pe spatiul sau virtual chiar daca nu cred ca i-am incalcat vreo regula.
Numai bine tuturor!

AlinB 20.09.2011 19:21:15

Parerea mea e ca aceasta banare a fost cam tardiva..
Dar ma rog, adminul face regulile.

"chiar daca nu cred ca i-am incalcat vreo regula.."

Asta a fost amuzanta.
Nu crezi ca nu stii care sunt alea sau crezi ca tu fiind o persoana credincioasa foarte si deci cu o conduita perfecta, regulile ar trebui sa fie conforme cu conduita ta?

MariS_ 20.09.2011 20:01:57

Citat:

În prealabil postat de Adriana76 (Post 401804)
Am intrat doar sa multumesc celor care mi-au scris, celor care m-au apreciat si pe care i-am apreciat. Nu voi incalca insa decizia admin de a ma exclude de pe spatiul sau virtual chiar daca nu cred ca i-am incalcat vreo regula.
Numai bine tuturor!

Nici mie nu mi s-a parut ca ai fi incalcat vreo regula, ai fost lovita din toate partile si ai reactionat demn. Dar sa stii ca adminul a actionat la cerere, nu cred ca din proprie initiativa. Cineva a observat ca nu te frangi sub pietre si a folosit ... "stiletul". Toate cele bune iti doresc si Domnul fie cu tine, draga Adriana!
Har, smerenie si jertfa de sine.

valentin.viliga 20.09.2011 20:18:33

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 401843)
Nici mie nu mi s-a parut ca ai fi incalcat vreo regula, ai fost lovita din toate partile si ai reactionat demn. Dar sa stii ca adminul a actionat la cerere, nu cred ca din proprie initiativa. Cineva a observat ca nu te frangi sub pietre si a folosit ... "stiletul". Toate cele bune iti doresc si Domnul fie cu tine, draga Adriana!
Har, smerenie si jertfa de sine.

pe admin nu l-a putut obliga nimeni sa o baneze pe adriana, decizia finala i-a apartinut lui

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:20:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.